P. 1
101 Dolog a Gyerekekrol

101 Dolog a Gyerekekrol

|Views: 5|Likes:
Published by Lotti Richter

More info:

Published by: Lotti Richter on Oct 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/19/2011

pdf

text

original

101 dolog

,
amit jó lett volna tudnia gyerekekről
Gondolatok gyermekszületésről, gyermeknevelésről és mindarról, ami ezekkel jár Szerkesztette: Jane Asher Illusztrációk: Rowan Barnes-Murphy

SZUKITS
KÖNYVKIADÓ ALAPÍTVA 1929

A fordítás az alábbi kiadás alapján készült: 101 Things I Wish I'd Known Before I Had Children Thoughts from those who have been through it themselves MICHAEL JOSEPH LTD., London Published by the Penguin Group Copyright © Jane Asher, 1996 Illustrations copyright © Rowan Barnes-Murphy, 1996 All rights reserved Fordította SZÁNTAI ZSOLT ISSN 1418-415X ISBN 963 9278 75 0 Hungarian translation © Szántai Zsolt, 2000 Hungarian edition © Szukits Könyvkiadó, 2000 Lektor: Tóth Balázs Tördelés, képszerkesztés: ITBooks, Illés Tibor Tipográfia, színre bontás: A-Színvonal Bt. Szerkesztő: Tóth Róbert Felelős kiadó: Szukits László Szegedi Kossuth Nyomda Kft. Felelős vezető: Gera Imre

BEVEZETŐ Egymás után olvashatjuk a szakkönyveket, konzultálhatunk szakértőkkel, de egy biztos: a személyes tapasztalatokkal semmi sem ér fel. Azok számára, akik egy új út elején állnak, az olyan hétköznapi emberek tanácsai a leghasznosabbak, akik már végigmentek ezen az ösvényen. Ebben a könyvben olyan eltérő módon élő, más és más háttérrel rendelkező emberek mondásait gyűjtöttem össze, akikben minden különbözőségük ellenére van valami közös: valamennyien személyes tapasztalatokat szereztek a szülés és a gyermeknevelés terén. Némelyikük tréfás megjegyzést tett, mások gyakorlatias tanácsokat adtak, megint mások megható élményeiket osztották meg velem. Valami azonban mégis közös ezekben a megállapításokban: olyanoktól származnak, akik nem a pályán kívülről figyelik az életet, hanem vállalták a versenyt, rajthoz álltak, és célba értek. Olyanoktól, akik testközeli élményeket szereztek. Remélem, az Olvasó hasznosnak, de legalább szórakoztatónak fogja találni ezt a kis könyvet. Ha esetleg azon töri a fejét, hogy gyermeket vállal, vagy ha már a baba születésére készül, nem árt, ha megtudja, mire számíthat. Több mint valószínű, hogy Ön is megtapasztalja majd azt a rengeteg kudarcot, vidámságot, bosszúságot, boldogságot, fáradtságot, Ön is érezni fogja majd azt a végtelen és feltétel nélküli szeretetet, amit az itt összegyűjtött gondolatok gazdái és én már oly jól ismerünk.

A huszonnyolcadik héten már rettenetesen unta az egészet. Kétgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 3 … hogy a szülés olyan. nem vagyok egyedül. Fiatal kismama BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 2 … hogy a terhesség ideje alatt célszerű eljárni a terhességi tanácsadóba és a terhesklubokba. Ezeken a helyeken találkozhattam olyan nőkkel. Éppen elég lett volna. Három gyermek mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 4 … hogy a szülés előtti napokban nem érdemes vacakolni a hangulatjavító gyertyákkal. sőt nagyon jó volt. más is ugyanazt éli át. a második születése előtt viszont már rendszeresen eljártam. Közösen leküzdöttük a "kismamabetegséget". a Chopin-kazettákkal meg hasonlókkal. akik körülbelül arra az időre várták a babájukat. mint én. ha hetente csak egyszer beszélek a babáról.BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 1 … hogy nem szabad túl sokat beszélnem a páromnak a közelgő nagy eseményről. míg az ember célba ér. Az első babám érkezése előtt ezt kihagytam. és elmondhattuk a problémáinkat. Az . Szülés után összejárogattunk és beszélgettünk. mint egy olimpiai döntő: rengeteg szenvedéssel és lemondással jár. a szülés utáni depressziót. Tanácsokat adtunk egymásnak. Nem bántam meg. Már az is segített. hogy tudtam. de a "győzelem" élménye és a díj mindenért kárpótlást nyújt. mint én.

Senkinek sem ajánlom. Rengeteget használtam… Egy kismama . amikor a készülék egymás után elnyeli az érméket. mint amennyire a tanácsadó szolgálat szerint szükség van a szülés után. Egyhónapos baba szülei BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 7 … hogy tízszer annyi tisztasági betétet kell beszereznem.a legfontosabb. és legyen nála mobiltelefon. hogy a párod melletted legyen. hogy kipróbálja. Mit mondjak? Nem bántam meg. ha az ember már a vajúdás elején kér valami fájdalomcsillapítót. amit a várakozás alatt el lehet majszolni. készítsen egy halom szendvicset. amikor már nem bírtam tovább a szenvedést.) Egy kismama BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 5 … hogy az a legjobb. (Ennél már csak az rosszabb. Az egész terhességben az a legidegtépőbb. kibírja-e a természetes szülést! Én. és a végén egy önálló személyiséggel rendelkező kisembert kap. amikor a nagy pillanat elérkeztekor sorba kell állni a nyilvános telefonfülke előtt. és beadattam magamnak egy epidurális injekciót. Egy újdonsült anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 6 … hogy az ember a terhesség kilenc hónapján át egy babára vár. berontottam az orvoshoz.

Amikor világra jött a fiam. Egy féléves baba apukája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 11 … hogy célszerű megkérnem az újszülöttnézőbe érkező ismerősöket. és hagyom. Talán az lett volna a legjobb. és még előtte veszek egy új hálóinget. őt tesszük az esemény főszereplőjévé. hozzanak magukkal valami készételt. én a bűntudattal és a tehetetlenség érzésével küszködtem.BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 8 … hogy azzal. Jó látni őket. ahogy tud. vegyen részt a szülésen. hogy boldoguljon egyedül. amúgy sem könnyű napokban. A . Egy három hónapos baba mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 9 … hogy az ismerősök kizárólag a kicsinek vesznek ajándékokat. Később minden beszámolója arról fog szólni. de még jobb lenne. Miközben a feleségem harminc órán át vajúdott. Milyen jó lett volna. hogy neki milyen rettenetes fájdalmakat kellett átélnie. ha az egész szülést rábízom. ha többet költök magamra. arra a gyermek születésekor döbbenetes erővel törnek rá a legkülönbözőbb érzelmek. hogy rávesszük férjünket. ha többet segítenének az első. esetleg egy pár szép papucsot! Kismama BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 10 … hogy aki életében először válik apává. néhány különleges szappant. szinte eszemet vesztettem a megkönnyebbüléstől és a boldogságtól.

amíg az anyuka elmosogat vagy felporszívózik.látogatók rendszerint felajánlják. így utólag. domborodó melleim vannak. és nem oszthatja be ügy az idejét. mire az ember elfogadja. és végre legyen néhány békés perc. mintha nem lenne gyereke. gömbölyű. és hatalmas. ezentúl másképpen kell élnie. Az anyuka ilyenkor arra vágyik a legjobban. Egy egészen kicsi baba mamája . hogy ölükbe veszik a babát. Most. amikor feszes pulcsiban vagyok. ha a baba ellátásán és ápolásán kívül semmi egyebet nem csinálok. Kétgyermekes apuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 13 … hogy célszerű fotót készíttetni magamról. Az első négy hétben kétségbeesett igyekezettel próbáltam visszazökkenni a régi kerékvágásba. tejjel teli. Háromgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 12 … hogy az első baba születése után hat hónapba is beletelik. Persze ezt soha senki sem mondja ki nyíltan. Egygyermekes anya BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 14 … hogy a gyerek az első időszakban teljesen ki fog meríteni. amíg az ölében tarthatja a gyermekét. jó lenne elővenni és nézegetni. pedig az lett volna a legjobb. hogy elvégezzék helyette ezeket a munkákat.

A hatás lesújtó volt. Egy kismama BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 16 … hogy ennyire erőt vesznek rajtam az anyai érzések. És mindentől szeretném megóvni őt… Nem hittem volna. addig ismeretlen problémákkal kellett szembenéznünk. napi huszonnégy órán át tartó munkája van.BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 15 … hogy ennyire meg fog változni a kapcsolatunk a férjemmel. Olyanok is akadtak. a baba lett a fő témájuk. hogy nem beszélgetnek a párjukkal a kapcsolatukról. Velünk is pontosan ez történt. éppen ezért megdöbbentem. Életünk gyökeresen megváltozott. Szundíts. hogy gyerekem lesz. amikor felfedeztem. korábban soha nem tapasztalt örömben volt részünk. észrevettem rajtuk. Nehéz megtalálni az egyensúlyt. Már nem egymásról beszéltek. amikor csak tudsz! Én általában a hat. és sajátra sem vágytam igazán. Korábban. hogy ilyesmit fogok érezni. amikor a barátnőim sorra megszülték gyerekeiket. A szülés után ezek mennyisége döbbenetesen lecsökkent. energiával és érzelmi töltéssel rendelkeztem. de sokszor összezavarodtunk és elbizonytalanodtunk. Egy hat hónapos baba mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 17 … hogy a szülés utáni eufóriát követően a kimerült mama azon kapja magát. hogy vadonatúj. új. Ha ezt előre tudom. milyen "anyukás" lettem. amit kettőnkre fordítottam. Soha életemben nem voltam oda a gyerekekért. a szülés előtt talán nem aggódtam volna olyan sokat amiatt. akik nyilvánosan összezördültek a férjükkel.és a tízórai etetések . egy mosoly láttán. Teljesen elérzékenyülök egy gurgulázás hallatán. Rengeteg. Korábban rengeteg idővel.

ha a gyerekszobában elhelyezett mikrofon és a másik szobában felszerelt hangszóró segítségével a szülők . fenék. Háromgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 18 … hogy kénytelen leszek megtanulni. Vannak babák. aki a szülés után pontosan elmondta. mit kell tennem! Késő bánat. mint előnye. Ilyenkor még a legmélyebb álomból is képesek felriadni. Egy idő után rá fogsz jönni. ha nem táplálsz hiú reményeket – nagyobb a valószínűsége annak. Bárcsak megfogadtam volna annak a segítőkész gyógytornásznak a tanácsait. ebgondolat… Egy hároméves gyerkőc mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 20 … hogy az elektronikus gyerekfigyelő szerkezetnek legalább annyi hátránya van. akik már elejétől végigalusszák az éjszakát. Ennek a trükknek az elsajátítása minden szülő számára hasznos lehet. A kicsi mellett luxus a pihenés. Jó dolog. mert a kisgyerekek a ház másik végéből megérzik. hogy nyersz a lottón. hogy kevésbé érezzem magam élőhalottnak. Az anyák számára az alvás nagyon értékes kincs. moccanás és lélegzetvétel nélkül.és derékizmokat. hogyan kell szeretkezni három perc alatt egyetlen hang. mint hogy ilyen lesz a gyereked. edzenem kellett volna azokat a bizonyos has-. hogy tulajdonképpen csak kétórai alvásra van szükséged. ha a mamájuk az orgazmus felé közelít. Már egy félórás alvás is elég volt ahhoz. Kétgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 19 … hogy bármilyen fáradt voltam. de jobban teszed.között dőltem le egy kicsit.

sohasem fogja elfelejteni az egyes eseményekre vonatkozó részleteket – például azt. Egy kétéves gyermek apukája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 21 … hogy a gyerekekre nagyon könnyű rászokni. amennyit csak tudunk. Szóval az a leghelyesebb. Az viszont már közel sem olyan kellemes. ha a képek hátuljára már elkészültükkor ráírjuk a dátumot és a helyet. (Legalább hatszor magammal vittem a kicsit!) A lányom békésen aludt a hátamon. és célszerű mindegyiket azonnal ellátni valami kísérőszöveggel. Elfelejti. Amikor a nagyobbik lányom kisbaba volt. amikor a nappaliban ücsörgő vendégek egyenes adásban figyelemmel kísérhetik.hallják a. Amikor a gyerek még kicsi. miről és hogyan veszekszik egymással a gyerekszobában a kissé ingerült apuka és anyuka. ahogy múltak a hónapok. de helyes kisbaba! Aztán. Igen. hogy a feleségem pihenhessen egy kicsit. Ettől a bababámulástól pedig már csak egyetlen lépésnyire volt a második gyerek vállalása… Kétgyermekes apa BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 22 … hogy jó. de az évek távolából nézve . az ember azt hiszi. és többé már nem mi voltunk a figyelem középpontjában. Sőt az is előfordult. A szupermarketben felbukkantak más. Nem igaz. és elvittem vásárolni. a helyet is – talán meglepő. szombat reggelenként betettem a kengurujába. én pedig – miközben a borotvák és a babaápolási cikkek között vándoroltam – bezsebeltem a vásárlóközönség dicséreteit: – Hát nem gyönyörű? – Mennyi idős? – Ó. az enyémnél sokkal fiatalabb babák. ha annyi fényképet készítünk a babákról. hogy mikor készült egy bizonyos fotó. kicsi neszezését. hogy én is majdnem megdicsértem egy-egy csöppséget. megváltoztak a dolgok.

hogy annak idején őt is tisztába tette valaki. azt vesszük észre. hogy időnként hajtsa végre helyettünk a műveletet. hogy vele együtt mi is elszenderedjünk. hogy közben elérkezett a következő etetés ideje. Ha ódzkodik tőle. a peluscserélgetéses korszak nem tart örökké. hogy szoptatás közben el kell aludnia.bizonyos városok meglepően hasonlítanak egymásra. és hányat próbáltam celluxszal összeügyetlenkedni. amíg erre rájöttem. Amikor aztán felriadunk. Egy hároméves gyerek mamája . Egyéves baba mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 24 … hogy nem szabad "cicivel altatni" a babát. célszerű megtörölni a kezünket. Beletelt egy kis időbe. Ha a gyerek megszokja. Három tinédzser szülei BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 23 … hogy miért nem ragad meg az egyszer használatos pelusokon a rögzítőcsík. és… kezdődik minden elölről. Nem is tudom. Kétgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 25 … hogy bármilyen hihetetlennek tűnik is. hogy azt a bizonyos szalagot éppen én teszem ragaszthatatlanná a krémes kezemmel. megjegyezhetjük. Ha már nagyon unjuk a banánt. Mielőtt a csíkhoz nyúlunk. hány pelenkát dobtam ki. míg felfedeztem. elkerülhetetlen. megpróbálhatjuk rávenni párunkat.

gyerekkel kapcsolatos kegyetlenkedésről. A holmi. amelyeket a gyerek a meglátogatandó ismerősöktől kapott.BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 26 … hogy a gyerek által a kisebb-nagyobb utazásokhoz igényelt poggyász mennyisége egyhetes korban a legnagyobb. Két tinédzser papája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 27 … hogy a szülések után legalább egy évig fokozottan érzékeny leszek. Háromgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… . és könnyeket csalt a szemembe minden. balesetről szóló tudósítás és általában véve minden szomorú hír. még akkor is megtölti a kocsi csomagtartóját. a teljes ételválasztékot. három öltözet ruhát. Ezekben az időszakokban rettenetesen megviselt. az aktuálisan kedvenc játékokat meg azokat a játékszereket. majd újra növekedni kezd. mintha a Mount Everestre készülnénk. és csak egyetlen hátizsákot visz magával. rágcsálnivalót. amikor nézhettem. amelyben a hely legnagyobb részét a magnókazetták és/vagy a sminkeszközök foglalják el. Tizennyolc évesen ugyanez a gyerek már körbejárja a világot. amire a kisbabának szüksége van. még néhány takarót. hogyan alszik. Ilyenkor magunkkal kell vinnünk a mózeskosarat. mint például a babám mosolya és az a gyönyörűség. hogy a kisbabánkkal csak a sarki közértbe akarunk lemenni – mégis olyan előkészületeket kell tennünk. Szerencsére ezt a bánatot remekül ellensúlyozták az olyan apró dolgok. tíztizenkét pelenkát. ha a kirándulást/látogatást nagyon rövidre tervezzük. a peluscseréléshez a plédet. Az teljesen mindegy. cumisüveget. ezután egészen huszonegy éves korig fokozatosan és rohamosan csökken.

Egy nyolc hónapos baba mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 29 … hogy már a legelején ki kellett volna derítenem. az anyaság első napjaiban a szoptatás milyen sok fáradsággal. az jobban teszi. ha az újságos bódéjára kiragasztunk egy hirdetést. és a legtöbb cikket az eredeti ár töredékéért be lehet szerezni. de az egészben az a legjobb. vagyis "kölcsönös babafelügyelő" klub. és megszervezheti. Kétgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 30 … hogy hatalmas a kínálat a használt babaruhákból és gyerekholmikból. mit kell csinálnia. ahol a szülők felváltva vigyáznak egymás gyerekeire. csalódással.28 … hogy aki kétszintes házban lakik. így tisztában van azzal. létezik-e a környéken KBF. gondolhat egy merészet. Általában az is elég. akinek szintén van gyereke. krémek). Érdemes figyelemmel kísérni a különböző szervezetek által rendezett vásárokat meg az újsághirdetéseket. Aki nem talál ilyet a lakhelyén. hogy rengeteg pénzt megtakaríthatunk. ha az emeleten és a földszinten is tart egy teljes pelenkacserélő készletet (pelenka. hogy tudjuk. ezért nem kerül pénzbe. olyasvalaki vigyáz a kicsinkre. A segítség kölcsönös. Így rengeteg energiát meg lehet takarítani. ha használt holmikat veszünk nekik. Háromgyermekes apuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 31 … hogy az első gyermek születése után. törlőkendő. fájdalommal és . A gyerekek olyan gyorsan kinövik a ruhájukat.

hogy elvigyék a babámat. A második gyerekemet már az első naptól kezdve én szoptattam. azzal vigasztaltam magam. és talán éppen ezért volt olyan nehéz a dolog. Amikor nem sikerült úgy. kopott. ahogy kellett volna. hogy szabadidőruhában és edzőcipőben fogok járni. Két kisbaba anyukája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 32 … hogy a hányásra hajlamos csecsemők remekül céloznak. hogy nem jó. Aztán egyszer csak minden összejött. mit csináljon. különböző gyanús foltokkal teli otthonkában támolygok a lakásban. Én is elhittem ezt. megérte a kínlódást. Teljesen mindegy. mindig úgy gondoltam. és őszintén mondom. amikor a terhesség előtt elképzeltem. hogy talán nem bennem van a hiba. talán a gyereknek is meg kell tanulnia. milyen testhelyzetben vannak. hogy fogok kinézni szülés után. csak akarnia kell. ha a szülés után megengedem. így később minden sokkal könnyebben ment. hogy a vágyak sokszor nem válnak valóra. Az anyaság egyik jellemzője. Rájöttem. hogy a lehányt pulcsit úgy lehet a legkevesebb gonddal levenni. ezzel is jelezve. emiatt éreztem alkalmatlannak magam az egészre. A valóság azonban más: még délben is egy régi. A szakértők és a tanácsadók szerint minden nő képes szoptatni. milyen hallatlan energiám van. Mielőtt a fiam megszületett. Kétéves gyermek mamája . ha előtte egy sálat tekerek a fejemre és az arcomra.bizonytalansággal jár együtt. amikor erőt vesz rajtuk a rosszullét. Egy tizennyolc hónapos baba mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 33 … hogy mekkorát tévedtem. mindig telibe találnak. és mekkora lendülettel vetem bele magam az anyai teendők elvégzésébe. Azt is jó lett volna tudni.

Vannak pillanatok. Furcsa ez az egész… Valójában nem is magamat féltem. hogy egyszer ilyesmit fogok érezni! Egy hat hónapos baba apukája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 36 … hogy milyen gyorsan meg lehet tanulni. éhség. inkább az borzaszt el. Egy pici baba mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 37 … hogy a babákat csak akkor lehet lefektetni.BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 34 … hogy a gyerek megszületése után irtózni fogok a repüléstől. és hogy mennyi kínlódással jár ez az egész. Butaság azzal próbálkozni. hogy nyugodtan várják az álom érkezését. fáradtság – mindegyikhez más és más hang társul. hogy elalvás előtt fizikailag . Azelőtt sohasem fordult elő ilyen. hogyan kell felismerni a különböző sírásfajtákat. düh. unalom. Sohasem hittem volna. és rám néz azzal a csillogó kis szemével. ami ellen semmit sem tehetek. Beragyogja az életemet. kényelmetlenség. Ilyenkor elfelejtem. hogy olyasmi történik vele. milyen fáradt. mennyire letört vagyok. ha előtte sikerült annyira lecsillapítanunk és ellazítanunk őket. amikor rám mosolyog azzal a kis fogatlan szájával. Egyéves gyermek papája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 35 … hogy milyen csodálatosak tudnak lenni az egészen kis dolgok. Fájdalom.

Amikor jól felpörögnek. vagy esetleg . és ezért elkövettem azt a hibát. Én csak a fürdetésben és a pelenkacserélésben vehettem részt. sír és kakil. A szeleburdi. Ez volt a fordulópont. különösen az oviban és az elemi iskolában. mozgást igénylő játékoktól izgalomba jönnek. kis vadócokká változnak. Akkor vált a fiammá. Ha van legalább egy barátja. amikor először rám mosolygott. a babák csak alszanak és esznek.kifárasszuk a gyerekeket. mert ő etette. Én elhittem ezt. Hazudott. kezdett engem is észrevenni. aki végig ugyanabba a csoportba jár. Kétgyermekes anya BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 39 … hogy milyen mellőzöttnek és feleslegesnek fogom érezni magam a gyerek születését követő első hat hónapban. Egy pici fiú papája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 40 … hogy ahogy növekszik. Az anyám azt mondta. hogy verekedős lesz. sokkal kisebb a valószínűsége annak. Kétgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 38 … hogy mi az igazság. hogy össze tudtuk hozni a második fiunkat. A babák nem csupán alszanak és esznek. egyszerűen képtelenség ágyba dugni őket. Ebben az időszakban egyedül a páromnak volt kapcsolata vele. úgy körülbelül hat hónapos korában. Aztán. hogy hatéves koráig szinte minden éjszakára beeresztettem gyermekemet a hitvesi ágyba. a gyerek számára nagyon fontos a folytonosság. Kész csoda. A gyerekből csak annyit láttam. mint ő. hogy eszik.

Kétgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 41 … hogyan kell megoldani a zajjal kapcsolatos problémákat. Apakorom kezdetének egyik legelevenebb emléke az. azután – amikor már megszokta a háttérzajt – fokozatosan növeltük a hangerőt. hogy felébred a hangra. Most már ott tartunk.rajta zsarnokoskodnának a többiek. A kérdést végül úgy oldottuk meg. Az ágya mellé egy kis rádiót tettünk. mert féltünk. arra várva. hogy "zajellenállóvá" változtattuk a kislányunkat. Először egészen halkan szólt. hogy a gyerek egy atomrobbanást is átaludna. Ezeken nem olyan feltűnőek a büfifoltok. miután lefektettük a gyereket. minden fekete holmiját cserélje le krémszínűre. még arra is vigyáztunk. Kétgyermekes apuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 43 … hogy célszerű krémszínű ruhákat hordanom. Aki teheti. Egy kétéves gyerek papája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 42 … hogy a gyerek a kocsi hátsó ülésén alszik el a leghamarabb. Sokáig csak lábujjhegyen mertünk járkálni a lakásban. Háromgyermekes mama . hogy a parketta ne recsegjen a talpunk alatt. hogy a kicsi végre elszundítson. hogy éjszakánként céltalanul autózgattam a városban.

amíg lehet! Egy négyéves gyerkőc mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 46 … hogy amikor elfogy otthon a babakajakonzerv. Azon a bizonyos ablakon keresztül megláthattam egy addig ismeretlen tájat. amikor az ölemben ültek. Apaságom első éve a feleszmélés kora volt számomra. amíg a baba még valóban baba. mintha kitárulna előtted egy ablak. így . annál több fröcskölést és köpködést úszhatunk meg. Kétéves kor előtt a legtöbb szálláshelyen nem kell külön fizetni a gyerekért. Van egy japán mondás: "Ha gyermeked születik. és nem az etetőszékükben. Igaz. Az etetésnél a türelem és a nyugalom a legfontosabb. Addig használjuk ki a potyázás lehetőségét. az olyan. a kicsi mit szeret. Az én gyerekeim akkor ettek a legtöbbet. ami addig nem létezett. hogy mindig hatalmas készletünk legyen otthon a babakajakonzervekből." Én pontosan ezt éreztem. Minél hamarabb sikerül rájönnünk.BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 44 … hogy a gyermek születése milyen megvilágosodást hoz magával. Egy kétéves gyermek apukája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 45 … hogy addig menjünk nyaralni. vész esetén nagy hirtelenjében reszelt almából és babapiskótából elsőrendű és finom ebédet lehet készíteni a kicsinek. Elsőéves anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 47 … hogy létfontosságú.

amikor az étkezés végén kivettem őket a székből. Az első korszakban a mellemre kötve. Mindenre rácsodálkozott. Amikor a kanál valamilyen csoda folytán kiürül. de nem volt más megoldás. A kislányom azt hiszi. Három gyerkőc mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 48 … hogy az etetés jó játék lehet. azután elfordulok. feltaláltam a varázskanalat. és ez remek volt. hogy ott lehet velem. amikor a lányom szinte semmit sem evett. hogy összedől az egész kóceráj! Odáig jutottunk. hány konzervdobozt tudok lerántani a polcról úgy. és nem érteném. ha . hogy sikerült átejtenie. Nem unja meg a játékot. ami lehetőleg nagy. A kislányom elé tartom az étellel tele kanalat. mi történt. mert a babáim menetrendszerűen kibüfizték az ételt. és a végén mindent szépen megeszik. Ilyenkor az sem érdekel. ragacsos. Még csak ovis korú. úgy teszek. mintha hirtelen máshová figyelnék. és boldog volt. olyat visítok. de már a harmadik "hogyan viselkedjünk az élelmiszerboltban" korszaknál tartunk. mintha meghökkennék. hogy a bevásárlókocsiban ülök! Ha nem engeded.én is mindig maszatos lettem. amikor kezdte észrevenni a környezetét. hogy hol van. Most a harmadikban vagyunk: – Már megint a közértbe kell menni? Lássuk. hogy egy varázskanál van a kezemben. "kenguru"-ban vittem magammal. mintha azt hinném. Számtalan kudarcba fulladt próbálkozás után. ártalmas az egészségre. A második akkor kezdődött. gyorsan adok a lányomnak valamit. Ekkor még nem törődött azzal. de mindenképpen rágcsálható. Egy hét hónapos baba anyukája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 49 … hogy a lányom növekedésével egyenes arányban egyre nehezebbé válik a bevásárlás. hogy amint belépünk az áruházba.

Beletelt egy időbe. és a megjavítása is elég költséges mulatság. de "tündérnénik" dolgoznak benne. hogy lehetőleg a környékünkön rábukkanjak az eszményi "csodakuckóra". ami ugyan külsőre nem olyan. amilyet elképzeltem. Háromgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 52 … hogy a gyerekek nem hajlandóak meginni a sima csapvizet. Amelyik első ránézésre megfelelő lett volna. az méregdrága magánovi volt. Aztán a közértben hallottam egy oviról. a gép napokra használhatatlanná válik. és jól fogják érezni magukat. Jó tanács az óvodát keresőknek: nyitott füllel járj vásárolni! Kétgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 51 … hogy hasznos. Ha ez előfordul. Lejártam a lábam. míg rájöttem a megoldásra: a vizet üres coca-colás üvegekbe . ahol a gyerekeim szép környezetben lehetnek.sorra kipotyognak a fogai a fagyasztott borsótól… Egy hároméves baba mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 50 … hogy kész kálvária. A szabadon hagyott apró ruhácskák ugyanis hajlamosak becsusszanni a mosógép forgódobja mellé. ha az ember a kisbabák és a totyogósok apróbb ruhadarabjainak zoknik és hasonlók – mosásához beszerez egy hálószatyrot. hogy azonos a Jancsi és Juliska mese boszijával. A gyerekeimnek sem tetszett: a főnéniről azt hitték. míg megtaláljuk a nekünk megfelelő ovit vagy gyerekmegőrzőt.

hogy . Egy ikerpár mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 55 … hogy az embernek. Hároméves kislányom éhesen jött oda hozzám. az előre odakészített gyümölcsszeletekkel kellett kimeregetniük. profi lettem a tányérokra rajzolt képek elkészítésében. igencsak ismernie kell a pszichológiai trükköket. A krumplipüréből pillanatok alatt arc lett. hogy tényleg üdítőt isznak. Éppen akkor sütöttem a halszeleteket. hogy a gyerekeim megegyék a gyümölcsöt. míg kiveszem a nagyi különleges halszeleteit a sütőből… Különben jó. – Rendben. ezen tegyenek túl a neoavantgárd művészek! Kétgyermekes apuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 54 … hogy cselhez kell folyamodnom. aznap halat akartam adni neki. Kétgyermekes anya BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 53 … hogy a konyhában éppen úgy szükségem lesz a képző-. kanalat viszont nem kaptak. hogy megetessem a kislányaimat. a főtt répából haj. mint a szakácsművészeti ismeretekre.töltöttem. de meg kell várnod. Ha meg akarták enni a finomságot. Na. Persze nem volt otthon egy árva csirkecomb sem. és csirkét követelt ebédre. ám annak érdekében. Szerencsére elhitték. ha boldogulni akar az ovis korúakkal. a kolbászból orr. Az iskolai rajzórákon reménytelen esetnek számítottam. kapsz csirkét – mondtam –. ha azt akarom. a borsóból szem. amikor kijött a konyhába. Adtam nekik egy-egy doboz csokis pudingot.

Nem nehéz elképzelni. Még mindig jobb bőrig ázni. Előfordult már néhányszor. Egész délelőtt . pontosan tudja.inkább csirkét kérsz. neked úgysem jutna ebből a különleges halból. amikor otthagytam a suliban: én vagy kicsinosított. Ilyenkor jól bebugyoláltam. esőbe. aki készen állt rá. a szülő pedig a türelme végére ér. az időjárás pedig egyszerűen pocsék volt. miért ilyen fontos ez az apróság. Kétgyermekes anya BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 58 … hogy az iskolakezdés ilyen nehéz dolog – különösen ami az első napot illeti. a legjobb azonnal elmenni hazulról. hogy a fiam szünet nélkül bömbölt. Nem is tudom. és bátran kimentem a szélbe. mint idegileg összeroppanni… Egy kétéves gyermek anyukája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 57 … hogy tilos megengedni a gyereknek. tisztára sikált fiam. viharba. Egy ovis gyerkőc mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 56 … hogy amikor a gyerek nyűgösködni kezd. hogy ezek után mit akart enni a lányom. és csak véletlenül. hogy jól érezze magát. hogy besétáljon az oroszlán barlangjába. hogy a lakáskulccsal játsszon. melyikünk szenvedett jobban. csontig fázni. A babakocsis tolizás mindig megnyugtatta. a szemeteskosár alján találta meg a kulcsokat. a nagyi úgyis azt mondta. ha mindent meg akarunk tenni annak érdekében. Aki egyszer már felforgatta a lakást. Még akkor is.

hogy belekóstolnak az ételekbe. amiben a polcok szemmagasságban helyezkednek el. ha tocsog a ketchuptan. amit addig a házilag összepepecselt. Az sem árt. főleg akkor. Amikor először megláttam. . azt visszagyömöszölik a hűtő legalsó polcának legsötétebb sarkába. de a szaglószervekre is rettenetesen ártalmas. és ami nem ízlik nekik. Az a nap volt a leghosszabb az életemben.arra vártam. hogy végre hazaérjen. megfelelő tápértékű ételekről gondoltam. hogy ne fájduljon meg a hátunk. milyen könnyű kielégíteni az igényeiket. Kétgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 59 … hogy mennyire tévesek az élelmiszerekkel kapcsolatos feltételezéseim. azonnal elfelejtettem mindent. Két fiú anyukája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 60 … hogy olyan hűtőszekrényt kell venni. ha a beépített lámpa fénye elég erős. Az 1992-es évjáratú csokis linzerek és a tavalyi szülinapi zsúrról megmaradt húspogácsa nem csupán az egészségre. Nem csak azért van szükség ilyenre. mi lenne velem az előre panírozott halrudacskák nélkül! A fiaim egyszerűen imádják. El sem tudom képzelni. A gyerekeknek ugyanis megvan az a "jó" szokásuk. Háromgyermekes mama BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 61 … hogy a kettő-négy éves gyerekeknek célszerű tépőzáras cipőt venni.

aztán rá kell döbbennie. célszerű gyerekbiztos zárat szerelni rá. Egy totyogós papája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 63 … hogy óriási hiba szőnyeget tenni a fürdőszobába. az egyik hat-. hogy tulajdonképpen semmit sem tehet bele. Mellettük megtanultam. a másik négyéves. iskolatáskát . Két fiam van. papucsot. A művelet nagyon bonyolult lehet. pizsamát. nyílik vagy esetleg csúszik.A kicsi ezt egyedül is fel és le tudja húzni. Kétgyermekes apuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 62 … hogy ha valami mozog. Rohanós reggeleken ezzel is meg lehet spórolni egy kis időt. mert a "lövedék" nagyja mindig a szőnyegen köt ki. Az ember megveszi a centrifugát. Kétgyermekes anya BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 64 … hogy a gyerekruhák 99 százaléka két mérettel kisebb lesz centrifugálás után. mert könnyebbé akarja tenni a háztartási munkát. Háromgyermekes anya BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 65 … hogy a gyereknek egyetlen pólót. hogy a kisfiúk képtelenek célba találni a WC-be.

amikor az apám segített felállni a kislányomnak. Kétgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 66 … hogy a gyerekek már egész kicsi korban hajlamosak a sértődésre. szerintem jobb. hogy az akkor hároméves kislányom elvégezhesse nagyon . ha duzzognak. Azért nem kell elkeseredni. hogy te ki nem állhatod ezeket a figurákat. Milyen féltőn csinálta! Akkor csak az unokája létezett számára. várható. ám a gyerekek egy bizonyos korban egyszerűen nem hajlandóak nélkülük mutatkozni. amin nem díszeleg valamelyik szupersztár maci. süni. meg fog változni kapcsolatom a saját szüleimmel. (Sajnos. hogy a fiúknál rosszabb lehet a helyzet. Megható volt… Két gyermek apukája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 68 … hogy a gyerek társaságában való sétálgatás gyakran azonos a különböző illemhelyek közötti száguldozással. Sohasem felejtem el azt a pillanatot. mókus (vagy valamelyik Disney-rajzfilm szereplőgárdájának) képe. és eljátsszák. amikor zuhogó esőben le kellett szállnunk a buszról. Teljesen más szemmel néztem rájuk. Lehet. Meglepetten tapasztaltam. mint a lányoknál. Életem egyik legrosszabb napja az volt.) Háromgyermekes anya BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 67 … hogy miután apa leszek. hogy semmi sem érdekli őket.vagy zoknit sem lehet venni. mint ha kérges szívű minimachókként rohangásznak. hogy előbb-utóbb mégis ezt fogják tenni.

amikor az igazságnak megfelelő válaszokat akarunk adni a gyerek kérdéseire. hogy veszekedjenek egymással. benzinkutat és piros autót tudsz megszámolni? Sokkal könnyebb a helyzet.sürgőssé vált dolgát. – Elvette a játékomat! – Bántott! Aztán máris egymásnak ugranak. . amikor békét kötöttek. mindig felötlik bennem a kérdés: tényleg nem tudta volna visszatartani egy kicsit? Egy hatéves gyerkőc papája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 69 … hogy ha két gyerek van a családban. elkerülhetetlen. Kétgyermekes apa BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 70 … hogy milyen nehéz rábukkanni az arany középútra. ráadásul a forgalom is kisebb. hogy közben ne rakjuk a vállára a felnőttek életének minden terhét. és csak akkor eresztettem ki őket. de úgy. birkát. Mindkét gyerkőcöt bezártam a WC-be. néha viszont nem. Egy különösen kétségbeejtő napon rájöttem a megoldásra. míg megjött a következő busz. Te hány telefonfülkét. Időnként sikerül megtalálnunk a helyes megoldást. ha a pici gyerekkel éjszaka utazunk – hamar elalszik. Valahányszor meglátom azt a bizonyos helyet. Azután ott kellett áznunk. De legalább próbálkozzunk! Háromgyermekes szülők BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 71 … hogy az autós kirándulások milyen fárasztóak lehetnek.

sütivel. Az lett volna a legjobb. hogy már megint nem a legújabb. hogy ész nélkül rohangásszanak a házban.Kétgyermekes szülők BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 72 … hogy a fiatal szülőknek meg kellene érteniük. Eleinte én is rosszul álltam hozzá a kérdéshez: valahányszor a nagyiéknál hagytam a gyerkőceimet. Nyugodtan mentünk a dolgunkra. a régi vakációkról készült diákat nézegetve. üdítősüvegekkel. és talán nekem sem lett volna bűntudatom. mellékeltem hozzájuk egy hosszú használati utasítást. hogy kiépítsék a kapcsolatot a gyerekkel. Kétgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… . Semmi kényeztetés. A szoba tele csokipapírokkal. Ez a kapcsolat – amely a mi szemünk láttára sohasem fejlődhetett volna ki – a mai napig nagyon erős. hogy a nagyszülők és unokáik az ágyban heverésznek. azt láttuk. A nagypapi és a nagymami kialakította saját kapcsolatát az unokákkal. szellemi fejlődést segítő csodákat vettem meg. Ne hagyják. Dühösek voltunk. hogy a gyerekeim egyfolytában a reklámokban bemutatott játékokért könyörögjenek. és elzárom valahová. milyen hosszú távú előnyei vannak annak. de amikor éjfél körül visszaértünk. Rosszul tettük. ha alkalmat adnak a nagyszülőknek és másoknak arra. Két tinédzser mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 73 … hogy milyen problémákat okozhat a televízió. Így elkerülhető lett volna. Semmi édesség. ha karácsony előtt pár hónappal dobozba teszem. széthajigált ruhákkal és játékszerekkel.

Ilyenkor tehetetlen vagyok. milyen rettenetes volt. hogy helyet cserélhessek velük. Vannak olyan napok. Soha nem felejtem el. ha erre gondolok. A "dagadt". Még most is kiráz a hideg. Kétgyermekes apa BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 77 … hogy a szülők napról napra egyre kétségbeesettebben vágynak egy kis nyugalomra. azután szép . amit akkor érzek. szakíthatok időt arra. de én sajnos már tudom. milyen gubanc lehet abból. Mi már ott tartunk. amit a srácaim néznek. amikor egyszerűen nem érdekel. a "pulykatojás" és a "malacpofa" szavak önmagukban véve nem durvák. esetleg viccesek és találóak. Háromgyermekes apuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 76 … hogy a gyerekek jelenlétében kerülni kell minden negatív jelző használatát. egy reggel elzavarjuk a srácokat a suliba.74 … hogy a tv nagylelkű ajándékozó is lehet: időnként meglepi a szülőket az egyedüllét értékes perceivel. Két gyermek mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 75 … hogy a legszörnyűbb kínok egyike az. vagy szép nyugodtan megigyak egy csésze kávét. a "töpszli". ha a gyerkőcök nem a megfelelő helyen és időben mondják ki ezeket. és bármit elkövetnék ezért. telefonáljak egyet. amikor az akkor tízéves lányom kórházba került. Amíg a készülék előtt ülnek. hogy korhatáros-e a film. hogy elmenjek a WC-re. amikor a gyerekeim megbetegszenek. hogy időnként azzal a gondolattal játszadozunk.

Kétgyermekes apuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 80 … hogy amikor új helyre költözünk. Felejtsd el a "csináljuk meg mi" megoldást! Szülőként elkövetett legnagyobb hibáink egyike az volt. amíg hátul valaki felkiáltott: – Jé. hogy rábeszéltük hároméves Katánkat. Piros harisnyát vett föl. hogy domborodjon.csendben elköltözünk otthonról… Háromgyermekes apa BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 78 … hogy a nyakunk köré fonódó két pici kar a legnagyobb bánatot is képes elűzni. ezeket egy régi piros bugyihoz erősítettük. annak a lánynak bugyi van a fején! Elég kínos volt hazasomfordálni egy bömbölő katicabogárral. Nem is volt semmi baj – egészen addig. célszerű olyan lakást választani. Katát olyan megrázkódtatás érte. A "szárny"-ra fekete korongokat ragasztottunk. fekete cipőcskét meg egy piros tornadresszt. amit hátul jól kitömtünk. hogy azóta sem tűrjük meg a katicabogarakat a kertünkben – inkább elviseljük a levéltetveket. Jó darabig nem lehetett megvigasztalni. Kata boldogan beállt a többiek mellé a sorba. Amikor sor került a jelmezversenyre. . ha készen vesszük a jelmezbáli kosztümöket. Egy hétéves gyermek mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 79 … hogy az a legjobb. A csápokat két drótszálból készítettük. hogy katicabogárként jelenjen meg a szomszéd gyerek jelmezes zsúrján.

az a leghelyesebb. hogy mikor szólalhat már meg. Két gyermek mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 82 … hogy az. Nemcsak a gyerekeknek (magától értetődik. amikor tényleg odafigyel. Mi hetente egyszer. Amikor a szülői értekezleteken el kell vállalni valamilyen feladatot. nem is tudhatja. (Bárcsak hamarabb elkezdtük volna! Mondjuk akkor. Három lányunk – tíz-. mit jelent megszervezni a Télapó-ünnepséget.ami közel van valamelyik elsősegélyhelyhez vagy legalábbis a buszhoz. mielőtt gyereke születik. hogy azon a napon milyen érdekes dolog történt vele. Aki még nem próbálta. hanem például az ovis vagy iskolás szülői munkaközösségben. a farsangi bulin a büfét vagy egy csoportos kirándulást. nyolc. ha üveges szemmel. ahol önkéntes társadalmi munkát kell vállalni. A szülő elhitetheti a kicsivel. ami odavisz. karácsonyi ajándékozást. Az embernek. péntek esténként vacsoránál egy kis játékot játszunk. és megvárjuk. . A család többi tagja kérdéseket tehet fel a mesélőnek. ha az előző befejezte a mondókáját.) Mindegyikünk elmondja. hogy szükség esetén mennyi idő alatt teszi meg ezt az utat. hogy figyel rá – elég. hogy legyen a napnak olyan szaka. milyen sokat számít. bár a legkisebb néha türelmetlenkedik. mereven nézünk magunk elé. de a soron következő személy csak akkor kapja meg a szót. vagy olyan helyen. ám nagyon fontos. amikor a legnagyobb gyerekünk megtanult beszélni.és négyévesek – imádja ezt a beszámolósdit. hogy ezt is meg kell tanulni). vagy felkiált (Ne mondd! Tényleg?) –. eszébe sem jut. amit a gyerek mond. a legtöbb esetben nem tűnik fontosnak. míg mások jelentkeznek helyettünk. ha időnként visszakérdez (Igazán?). Háromgyermekes anya BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 81 … hogy milyen fontos megtanulni nemet mondani.

Reméljük. Két tinédzser mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 85 … hogy minden gyermek életében eljön a pillanat. ha enni szeretnének valamit. ha egyszer megszeretik a beszélgetősdit. amikor éjjel-nappal ugyanazzal a kérdéssel bombázza szüleit: – MIÉRT? Tulajdonképpen teljesen mindegy. mert újra meg fogja kérdezni. Ébresszük fel őket.Abban bízunk. hogy életük későbbi szakaszában értékeljék a könyveket. ha véletlenül elalszanak a képernyő előtt. sohasem mondanak majd le róla. Háromgyermekes szülők BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 83 … hogy a manapság érvényes okoskodó elméletekkel ellentétben a gyerekeknek rengeteget kellene tévézniük. Éjjelnappal tartsuk őket a készülék előtt. . Ne fogadjunk el kifogásokat a tévézés elbliccelésére. A cél elérése érdekében az erőszaktól sem szabadna visszariadnunk. ügyet se vessünk arra. Csak így érhetjük el. méghozzá a lehető legnagyobb hangerővel. mint Maria Callastól az ívhegesztés. Három gyermek apukája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 84 … hogy a tisztaság a gyerekektől éppen olyan idegen. hogy ezzel a játékkal rászoktathatjuk a gyerekeket a kommunikációra. ha esetleg WC-re vagy iskolába akarnak menni. mit válaszolunk.

miről van szó. A probléma megoldása a következő: szedd össze a házban fellelhető tálcákat. és az egész kupacot beszórod a gyerekszobába. blöffölsz. .vagy sportsztárok fényképét. A másik megoldás az. vagy szabad óráidban titokban megpróbálod kiszámítani a megoldást. amikor hirtelen rádöbbensz. Ezután ártatlan képpel kijelentheted: – Azt hittem. A megoldás egyszerű: össze kell gyűjteni a cuccokat. Teljesen hiábavaló emiatt szapulni őket. Ilyenkor három dolgot tehetsz: büszkén visszavonulsz. Kétgyermekes apa BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 87 … hogy amikor a gyerekek megtanulják. pakold tele mindet koszos tányérokkal. rend lesz. szennyes… Ha párszor kimosod a kedvenc pop. és kimosni mindet – a zsebükben felejtett apróságokkal együtt. fogalmad sincs. az egész lakás az ő ruhatárukká változik. egyszer csak eljön az a szörnyű pillanat. vidd a gyerekszobába. hogy összegyűjtöd a ruhákat.Háromgyermekes anya BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 86 … hogy miután éveken át boldogan segítettél a gyerekednek a leckében. hogy a ruhákat le és fel lehet venni. Kétgyermekes anya BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 88 … hogy a mosogatást meg a használt tányérok és evőeszközök konyhába szállítását általában mindenki az anya feladatának tartja. A feladat túltesz minden képességeden.

mint a felnőttekében a "van-e isten?" dilemma. vagy akartam tenni. Háromgyermekes anya BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 89 … hogy az olyan kérdésekre. kimerítőnek tartott válasszal szolgálunk a kérdésekre. megpróbáltam felidézni azokat a szörnyűségeket. amikor tini voltam. ez a két kérdés a gyerekek világában éppen olyannak számít. amikor az ember két fiúval él együtt. ha a gyerekeket úgy irányítjuk. toleráns szülőknek tartjuk magunkat. Ez sem segített valami sokat. Legalább egy hétig. és az egyik hét-. most nem kellene dzsúdóra vinnem az egyiket. azután zárd be mellé a gyereket. amiket én tettem. és számtalan pontos. ám a jelek szerint egyik sem elég kielégítő.építs belőlük tornyot. Megértő. . és még ugyanazon a délután a város másik végére fuvarozni a másikat. A célzást mindenki megérti majd. Kétgyermekes apa BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 90 … hogy az a leghelyesebb. Kétgyermekes anyuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 91 … hogy tinédzsernek lenni kemény dolog. a másik pedig tizenöt éves. Amikor a gyerekeim ebbe a korba értek. mint a "mi van enni?" és a "miért?" nem létezik kielégítő válasz. hogy ugyanaz legyen a hobbijuk. Azt hiszem. Különösen igaz ez akkor. és ezután a srácaid segíteni fognak a mosogatásban. törődő. Ha ezt tettem volna.

Az is előfordulhat. Felnőttnek látszanak. hogy közben fogalmuk sincs arról. akik egyre több terhet vállalnak magukra úgy. Amikor ez bekövetkezik. nemrég telefonált a barátnője. a gyerek nem a szülő tulajdona. hogy bírhatják el ezeket.Az ember egyfolytában aggódik a gyerekeiért. Egy nagy fiú mamája . és maguk is felnőttek lesznek. hogy időnként közlöm a fiammal. de közben még mindig szükségük van szüleik elismerésére. nem szeretik igazán megváltozott csemetéiket. Ez csodálatos dolog. akikkel törődnünk kellett. ám belül még gyerekek. hogy szülei imádják a technót meg a rapet. és számtalan új élményben van részük. Kétgyermekes mama BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 92 … hogy a gyerekek nagyon hamar felnőnek. Olyan független emberi lények. A szülő nem vehet részt mindenben. hogy a szülők úgy érzik. mint mi. hogy a szülei barátja marad. – Szóltam neked. és akik talán egészen másképpen szemlélik az életet. Háromgyermekes apuka BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 93 … hogy minden tinédzser süket. míg a gyerek túljut rajta. A másik megoldás az elszánt porszívózás Vivaldi teljes hangerővel lejátszott muzsikájára. hogy a gyerekek születésük pillanatától fogva önálló személyiségek voltak. A tinikor? Szerintem mindenki megszenvedi. Ráadásul száguldozni kezdenek a hormonjaik. a szülőnek nem szabad megfeledkeznie arról. és azt hiszi. Az én trükköm az. Lázadoznak. Előfordulhat. amit a gyerek csinál. de valószínűleg nem hallottad. A megadecibelek ellen is létezik fegyver.

Háromgyermekes apa BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 95 … hogy a "felnőtt" jelző akkor illik rá a gyerekre. mégis szüksége van arra. apa? Erre persze várni kell egy ideig. mert ebből látja. de olyan varázsszavak ezek. egy időre elveszítettük. mire bekövetkezik a dolog. nagyon valószínű. Kétgyermekes anyuka . ha szóvá tesszük neki a dolgot. de ettől még nem kötelező ismernem a pasas magánéletének részleteit. hogy meghúzzunk az életében bizonyos határvonalakat. hogy valami mogorva választ kapunk. amelyeket az ember nem felejt el. Ilyenkor átvirrasztjuk az éjszakát. sokat számít nekünk. Önállóságra vágyik. Ez nagyon fájdalmas. és nagyon könnyű felborítani a kényes egyensúlyt. arra várva. hogy külsőre tényleg olyan vagyok. Négy gyermek papája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 96 … hogy amikor a gyerek eléri a kamaszkort. hogy törődünk vele. mint a Megadeath dobosának idősebb kiadása. Lehet. amikor először megkérdezi: – Mit szeretnél inni. amíg él. úgy érezzük.BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 94 … hogy a gyerekeim egyszerűen nem fognak megérteni bizonyos dolgokat. a csemete talán már harminc is elmúlik. Közben tudjuk. hogy a "kicsi" hazaérjen végre. A szülők számára nagyon nehéz megtalálni az arany középutat.

A fiúkkal kapcsolatban pedig nem szabad kijelenteni: – Nem csak egy hal van a folyóban. mi a szerelem. Bárcsak soha ne mondtam volna ilyesmit! Három nagylány anyukája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 100 … hogy nekem fogalmam sem lehet arcról. Két tinédzser mamája BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 99 … hogy nem szabad kimondani: – Egy-két pattanástól még nem dől össze a világ. Kétgyermekes apa BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… . csak egy helyen lehetnek: a gyerekeim ágya alatt penészednek. milyen a füves cigi. Háromgyermekes anya BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 98 … hogy ha a házból eltűnnek a bögrék.BÁRCSAK TUDTAM VOLNA… 97 … hogy kizárólag a tizenhárom éves lányok tudják.

101 … hogy burzsuj. leszek mindaddig. Egy diák mamája . reakciós kapitalista stb. amíg nem nyitok neki betétszámlakönyvet.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->