(1)Novel Restu oleh Ismail Kassan merupakan sebuah novel yang berbentuk idealistik. Jelaskan.

Pembukaan:
Idealistik disini membawa maksud sesuatu pemikiran atau perkara yang lebih menjurus kepada harapan kita untuk menjadikan sesuatu sesempurna mungkin. Dalam erti kata yang lain,idealistik bertentangan dengan realistik. Ini kerana realistik merupakan perkara yang lebih tertumpu kepada kenyataan yang terjadi. Pemikiran inilah yang telah penulis Ismail Kassan bentukkan di dalam novel Restu ini agar pembaca tidak merasa bosan dan lebih berimaginatif.

Antara persoalan-persoalan yang dianggap bersifat idealistik ialah semasa Ikram dicabar bersilat di majlis perkahwinan di rumah Haji Kodri. .(hlmn 192). Inilah antara babak yang dianggap idealistik kerana penulis sendiri yang ‘memenangkan’ watak Ikram. Oleh yang demikian. Orang yang mencabarnya juga bukan calang-calang lawan iaitu Rozali Anak Daeng Rahman.anak guru silat yang terkenal. Namun begitu. secara logiknya sudah tentu Ikram akan kalah. Pada permulaan novel ini sudah dinyatakan bahawa hampir 10 tahun yang lalu Ikram mempelajari ilmu persilatan dan dia juga ada mempelajari beberapa jenis persilatan lain sesama keluar merantau. Sebaliknya Ikram berjaya menumpaskan lawannya walaupun sudah sekian lama tidak berlatih.Ikram tidak punya kesempatan untuk berlatih di gelanggang kerana sibuk bekerja.

. Secara logik.Ikram terkenang adiknya. Dalam keadaan sakit. Dengan ini dapatlah penulis mencerminkan sikap berani dan tanggungjawab seorang abang terhadap adik. • Tentu Kamal sedang kehilangan punca.bingung dan risau sendirian.Ikram pengsan. (hlmn 130).Ikram tetap juga berjalan kaki kerana tidak mempunyai wang tambang yang cukup. Akibatnya.takut.Ikram melarikan diri dari hospital dan menumpang sebuah lori untuk pulang ke rumah. Perjalanan Ikram ke hospital yang diceritakan oleh penulis sungguh terkesan. Namun penulis tetap menceritakan bahawa Ikram dapat tiba di rumah dengan selamat.Selain itu. Setibanya dia di hospital.sudah tentu Ikram akan tertangkap oleh pengawal-pengawal hospital atau mungkin Ikram akan pengsan lagi di tengah jalan kerana dia belum mendapatkan rawatan sepenuhnya.babak ini juga dianggap berbentuk idealistik. cerita perjalanan Ikram ke hospital juga dianggap bersifat idealistik. Tentu Kamal sedang kelaparan sekarang. Oleh itu.Kamal yang keseorangan di rumah. Dia mesti pergi ke hospital. Ikram memasang tekad. Setelah berada di dalam wad. (hlmn 134).

satu lagi persoalan yang bersifat idealistik ialah semasa Ibu Ikram memberitahu Ikram tentang wanita pilihannya. namun ia merupakan penutup yang idealistik bagi pembaca.Zaleha(hlmn 245). . Disini penulis telah mengakhiri sebuah novel dengan berbentuk idealistik. Harapan Ibu Ikram tinggi menggunung agar Ikram tidak menolak pilihannya kali ini.namun Ibunya pernah memberitahu Ikram agar tidak memperisterikan sesiapa dari keluarga Tok Leman. Ingin sahaja diberitahu kepada Ibunya tentang Hasnah. Ikram pula tersepit antara cintanya terhadap Hasnah dan menunaikan harapan Ibunya.Akhir sekali. Ibu Ikram memberitahu Ikram bahawa dia sangat berkenan dengan wanita yang membantunya di Mekkah.kekasih Ikram. kerana Zaleha pilihan si Ibu adalah Hasnah. Walaupun ianya secara kebetulan.

Kesimpulannya. Ini kerana terdapat beberapa perkara yang sukar untuk kita lalui secara realitinya.melalui pendekatan buku ini. Disamping itu. . penulis menyelitkan unsur-unsur idealistik agar jalan cerita novel ini nampak menarik dan mudah diikuti. Oleh itu. penggunaan bahasa dan plot juga dapat memancing emosi pembaca untuk merealitikan jalan cerita novel ini. novel Restu sememangnya sebuah novel yang berbentuk idealistik.

harapan. Unsur kesetiaan. . tanpa berita atau sebarang pesana dari Ikram. Huraikan pandangan ini dengan buktibukti yang jelas. Pun begitu Has masih terus berada di situ berbekalkan sisa-sisa harapan dan berlindungkan takdir. dan takdir telah menyatukan Hasnah dengan Ikram.(2) “…… Di sebalik tembok penghalang itulah Has berlegar sekian tahun.

. Ini dapat dibuktikan melalui pendirian Hasnah dan Ikram tentang perhubungan mereka walaupun mereka telah lama terpisah. harapan dan takdir telah menyatukan mereka.• Perasaan cinta Ikram dan Hasnah yang dipendamkan buat sekian lamanya serta kesetiaan.

• Unsur kesetiaan yang dipaparkan dalam watak Ikram dan Hasnah menunjukkan betapa mereka sayang antara satu sama lain walaupun tidak pernah diluahkan ungkapan itu. Sebagai contoh. Hasnah adalah satu-satunya wanita yang dicintai selama ini. Hasnah tetap menjadi pilihan Ikram untuk dijadikan teman hidupnya walaupun ibunya tidak mahu Ikram berhubungan lagi dengan keluarga Tok Leman. “Ruang dalam hati ini cuma satu dan ruang itu sudah pun diisi oleh Has sejak sekian lama” Kesetiaan Ikram dalam mencintai Hasnah membuahkan hasil akhirnya apabila pilihan ibu ikram juga adalah Hasnah. .

• Begitu juga dengan kesetiaan Hasnah terhadap Ikram dimana dia tetap menunggu Ikram untuk membalas cintanya dan kerana kesetiaan itu juga Hasnah tidak mampu mencintai lelaki lain selain Ikram. Kesetiaan Ikram dan juga kesetiaan Hasnah jelas membuktikan bahawa mereka masih menanti-nantikan orang yang disayangi untuk mengisi hati mereka. .

• Selain itu. Apatah lagi menanti sesuatu yang tidak pasti. Merujuk kepada novel Restu. . unsur harapan juga memainkan peranan dalam menyatukan Hasnah dengan Ikram. Ikram dan Hasnah masih tetap memegang harapan bahawa satu hari nanti mereka akan bertemu kembali setelah 10 tahun berpisah. Ikram juga pernah berharap bahawa Hasnah belum lagi berumahtangga. Meletakkan harapan pada sesuatu/seseorang yang belum pasti menjadi milik kita tentu hanya menambah sakit dihati.

Merujuk kepada novel Restu. akhirnya Ikram dipertemukan kembali dengan Hasnah dalam satu majlis yang dihadirinya di Penarik Hilir. . takdir lah yang menyatukan Ikram dengan Hasnah. Pertemuan pertama itu disusuli pula dengan pertemuan yang kedua iaitu pada majlis penutupan kursus yang dianjurkan oleh Pejabat Daerah dimana Hasnah merupakan diantara peserta yang menerima sijil penyertaan. Kedua-duanya tetap berpegang pada takdir yang mungkin dapat menyatukan mereka. Ikram dan Hasnah hanya berserah kepada takdir untuk dipertemukan kembali. Sebagai contoh. setelah 10 tahun Ikram dan Hasnah terpisah.• Akhir sekali.

Dengan pertemuan ini. anak Tok Leman. .• Takdir juga telah menemukan Hasnah(Zaleha) dengan ibu Ikram apabila ibunya sakit ketika menunaikan haji di Mekkah. • Kesimpulannya. harapan dan takdir serta restu ibu Ikram. Ibu Ikram sangat berharap Ikram menerima pilihannya iaitu Zaleha. penyatuan Hasnah dengan Ikram terjadi kerana adanya usur kesetiaan. Zaleha itu sebenarnya adalah Hasnah. Tanpa disedari.

.(3) Pertengkaran yang berlaku antara penulis dengan Yaakob dalam cerpen Sahabat merupakan kemuncak cerpen tersebut. Bincangkan.

perselisihan yang berlaku di anatara Yaakob dan penulis lahir daripada perbezaan perpektif. . Ia merupakan satu tahap di mana cerita tersebut berada dalam lingkungan yang paling menarik.• Kemuncak ialah klimaks dalam sesebuah cerita.Di dalam cerpen Sahabat.

.• Pertengkaran tersebut berlaku apabila Yaakob tidak ingin menyetujui permintaan penulis. Anwar. Pencetus pertengkaran tersebut juga berpunca daripada sikap Ismail yang tidak menguruskan penyewaan rumah dengan sempurna dengan surat rasmi tetapi dia hanya mengikat janji secara lisan. untuk memanjangkan tempoh penetapannya bersama rakannya Ismail serta isterinya Nuriah di NewYork.

Yaakob pernah mengancam untuk mengusir mereka apabila Anwar dan rakannya gagal untuk melunaskan bayaran sewa pada masa yang ditentukan kerana mereka masih belum menerima wang daripada Malaysian Student’s Department. . Yaakob turut merendah-rendahkannya dengan menggelarnya ‘anak kampung’ (hlm 90&91). Selain daripada itu. Pada awal cerita sekali.• Pertengkaran antara mereka berdua kemungkinan tidak akan menjadi puncak cerita jika bukan kerana faktor-faktor berikut. Anwar telah memendamkan perasaan tidak puas hatinya terhadap layanan kurang mesra Yaakob terhadapnya walaupun mereka merupakan jiran sekampung suatu ketika dahulu(hlm 88).

Anwar amat marah apabila Yaakob teguh dengan pendiriannya untuk meneruskan perjanjian dengan seorang penyewa baru dairpada Hongkong walaupun dia menawarkan untuk meninggikan bayaran sewanya. Ekoran peristiwa tersebut maka pertengkaran antara mereka menjadi klimaks cerpen tersebut. .• Faktor utama yang mencetuskan pertengkaran disebabkan sikap Yaakob tidak menghiraukan keadaan Nuriah yang sedang sarat dan bertindak mengusir mereka apabila tempoh sewa mereka telah tamat.

Sebelum itu. Hakikatnya beliau hanya menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang usahawan yang serius. Maka itu. Apabila pengiriman wang daripada MSD ditundakan sehingga Anwar dan rakannya tidak dapat melunaskan bayaran. dia juga memanjangkan tempoh bayaran selama empat hari. Yaakob memberikan mereka peluang untuk terus tinggal di bilik sewa dengan menawarkan pekerjaan untuk mendapatkan wang. . Yaakob tidak patut dilihat sebagai pihak yang bersalah. Walau bagaimanapun. dia dipaparkan sebagai watak yang mencetuskan konflik. pada pendapat saya.• Watak Yaakob lebih menyerlah sebagai watak antagonis cerpen ini kerana dia digambarkan sebagai seorang yang lupa daratan sebagai orang Melayu serta tidak mempunyai sikap tolak ansur.

• Dalam pada itu. Selain itu.• Pertengkaran ini mungkin dapat dielakkan jika kedua-dua pihak saling memahami. dia boleh melonggarkan syarat-syaratnya dalam situasi tertentu. Sikapnya yang menawarkan bayaran yang tinggi agar Yaakob membatalkan perjanjian dengan penyewa dari Hongkong itu seolah-olah mencabar prinsipnya. Yaakob sebagai pemilik bilik sewa tersebut sepatutnya bersikap lebih fleksibel terhadap penyewa-penyewanya kerana mereka tidak melambatkan bayaran dengan sengaja. . Anwar sepatutnya memahami daripada awal pertemuan mereka lagi bahawa Yaakob seorang yang benar-benar mengamalkan sikap yang tegas dalam pengusahaannya.

Diri. bincangkan sejauh mana Nor Aini Muhammad berjaya menggunakan tubuh badan manusia untuk menggambarkan implikasi kerohanian. (4)Dengan merujuk kepada sajak .

. Dalam sajak tersebut.• Sajak Diri bertemakan mengenai introspeksi diri. Ia dapat dibuktikan melalui rangkap yang pertama. Nor Aini Muhammad menggunakan beberapa tubuh badan dan kelakuan manusia untuk menyampaikan pemikirannya. penyajak kurang berjaya dalam menggunakan tubuh badan manusia untuk menggambarkan implikasi kerohanian. Namun. Terdapat hanya satu elemen dalam sajak tersebut yang menerangkan kesan kerohanian melalui penggunaan tubuh badan.

iaitu menyombong atau merendah diri. Hal tersebut membuktikan bahawa penyajak telah berjaya menggunakan tubuh badan manusia untuk menggambarkan implikasi kerohanian. .• Dalam rangkap pertama. Penyajak menggunakan pergerakan tubuh badan manusia sebagai gambaran terhadap sifat dalaman manusia. penyajak menggunakan kekata 'tegak' dan 'bongkok' yang merupakan pergerakan tubuh badan manusia. Kedua-dua perkataan tersebut membawa maksud bahawa manusia mempunyai dua sifat yang bertentangan.

penyajak tidak lagi menggunakan tubuh badan manusia untuk menggambarkan implikasi kerohanian. Ini membuktikan bahawa penggunaan tubuh badan manusia dalam sajak tersebut tidak memberi sebarang gambaran terhadap implikasi kerohanian. selebihnya dalam sajak tersebut. penyajak menggunakan kekata 'tulang-temulang' dan 'dedaging pejal'. . Penyajak telah menggunakan tubuh badan manusia tanpa menerangkan kaitannya dengan kerohanian.• Namun. Sebagai contoh. dalam rangkap kedua. Dalam baris seterusnya pula. penyajak hanya menerangkan bahawa 'yang berkerja di dalamnya(Rangkap 2 Baris 3) bermacam alat (R2B4).

Ini dapat dibuktikan dalam rangkap kelima di mana penyajak menggunakan frasa 'debudebu kuning'(R5B4) dan 'tanah-tanah berbaja'(R5B6) untuk menerangkan keadaan manusia setelah meninggal dunia.• Penyajak juga tidak menggunakan tubuh badan manusia untuk menggambarkan implikasi kerohanian. sebaliknya menggunakan imejan alam semula jadi. . penyajak telah menggunakan imejan dan bukannya tubuh badan untuk menerangkan kesan kerohanian. Dalam sajak Diri.

. jiwa.(R3B7)' . sebaliknya menyenaraikan kehidupan seni. fikiran dan iman. iaitu aspek kerohanian dalam diri manusia seperti hati.• Seterusnya. nafsu. Berdasarkan rangkap tersebut. Ini dapat dibuktikan melalui rangkap ketiga. di mana penyajak berpendapat bahawa 'Dalam diri inilah(R3B1)menghuni hidupan seni bernama:(R3B2)hati(R3B3)jiwa(R3b4)nafsu(R3B5)fi kiran(R3b6)iman. ia jelas menunjukkan bahawa penyajak tidak menggunakan tubuh badan manusia untuk menggambarkan impliksi kerohanian. penyajak juga melahirkan pandangannya tentang aspek kerohanian dengan tidak menggunakan tubuh badan manusia untuk menerangkan.

.• Kesimpulannya. Nor Aini Muhammad kurang berjaya dalam menggunakan tubuh badan manusia untuk menggambarkan implikasi kerohanian dalam sajak Diri.

473:.3 9:-:-.7.32.28././ :7.22.3:8..2-..7 .33.325.2203:3.3..3 /.3-07./..8074..W 0825:.:39: 203.