DUMBRAVA MINUNATA de Mihail Sadoveanu

“Dumbrava minunata” este descrierea peripetiilor prin care a trecut o fetita Lizuca si cainele ei Patrocle pe parcursul drumului pe care l-au strabatut de la casa fetitei pana la casa bunicilor fetitei. Dupa moartea mamei Lizucai , tatal acesteia, domnul Vasilian s-a recasatorit cu o doamna pe care o chema Maria Papazoglu, si care nu o agrea deloc pe fetita. Lizuca fusese crescuta de bunicii ei din partea mamei,insa dupa casatorie tatal sau a luat-o acasa si nu i-a mai dat voie sa-si vada bunicii, deoarece mama vitrega spunea ca a fost porost crescuta de bunici si nu a primit o educatie corespunzatoare cu pozitia lor sociala. Intr-o zi in timp ce tatal fetitei era plecat la Bucuresti, mama vitrega a primit vizita a doua doamne si mai tarziu a unui domn locotenent Micus. Lizuca in timpul acestor vizite a intrat in salon si si-a bagat degetul in chiseaua cu dulceata.A fost certata de mama vitrega si apoi batuta foarte rau de servitoare pentru acest gest. Pentru ca nu era prima oara cand manca bataie ci acest lucru se intampala in fiacre zi, Lizuca a considerat ca este deajuns tot ce a patimit de la moartea mamei ei si a rugat cainele sa o insoteasca la bunicii ei. S-au furisat din casa si au plecat in marea aventura care consta in traversarea dumbravei Buciumenei. Fetita stia din povestile pe care i le spunea bunica ca trebuie sa lasi un semn pe unde treci, asa ca si-a umplut buzunarul cu cenusa pe care a lasat-a sa curga pana s-a terminat De aici inainte tot ce se intampla in povestire pare ireal deoarece,ca intr-o poveste ,florile vorbesc, animalele vorbesc si tot ce se intampla in dumbrava pare a fi dintr-o poveste. In drumul lor pana sa ajunga in Dumbrava intalnesc o floare mare pe care Lizuca din povestile pe care i le spunea bunica a numit-o Sora-Soarelui si pe care a intrebat-o ce mai face,si i-a spus unde merge ea si Patrocle. Floarea i-a raspuns ca face foarte bine si le-a spus ca drumul pe unde au luat-o spre casa bunicii este bun.Au coborat printre livezi unde au intalnit multe ganganii marunte si rosii, punctate cu negru pe care Lizuca le-a numit vacile Domnului.

1

Batranelul a spus ca ei au in aceasta padure pesteri tainice in care se inchid cand incep sa cada frunzele pana trece iarna. deoarece ea stie din povestile bunicii ca este foarte rau.Cu multi ani in urma s-a zvonit ca in padure se afla o zana frumoasa cu parul de aur si auzind lumea despre ea 2 . Chiar in clipa aceea in fata scorburii a aparut o umbra neagra de care Lizuca s-a speriat. insa Patrocle i-a spus sa nu se teama deoarece rezolva el si a inceput sa fugareasca umbra.Pana sa adoarma in scorbura Lizuca i-a spus lui Patrocle ca singurul de care se teme in padure este bursucul.Sfarma-Piatra si alti uriasi din stravechi timpuri. iar Lizuca a crezut ca in cer Dumnezeu a aprins lumanarile. iar Lizuca a cerut gazduire rachitei.El avea o moara si cand oamenii veneau sa macine il necajeau pe batranel care se numea Statu-Palma si de atunci lui nu i-au mai fost dragi oamenii si a fugit departe de ei.Deasemenea i-a mai povestit domnita si despre zmeii din povesti si despre Stramba-Lemne. Toate acestea se intampla i-a spus domnita pentru ca oamenii iubesc tot mai putin povestile si-si uita usor prietenii. Lizuca a considerat ca este mai bine sa-si caute un adapost pana se face ziua si l-a rugat pe Patrocle sa caute un loc unde s-a doarma. I-a mai spus domnita lui Lizuca ca desi viata lor e lunga si isi numara anii cu miile o sa le vina si lor sfarsitul. pentru ca avea nevoie de bani.In timpul noptii au aparut stelele. Parocle a gasit o scorbura intr-o rachita.dar cand au inceput oamenii sa se inmulteasca un batran al lor a vrut sa traiasca cu ei in pace.Omusorii i-au spus ca ei stiau ca o sa vina la ei deoarece au pus la panda la marginea padurii pe tancul pamantului care le-a dat de stire cand au intrat cei doi in padure. Si domnita le-a spus o poveste petrecuta demult in aceasta dumbrava. Cand s-a intors la scorbura i-a spus Lizucai ca nu era decat un iepure care se speriase si el de ei. iar Lizuca le-a spus ca-i recunoaste deoarece i-a vazut la bunica intr-o carte. In fruntea lor se afla un batranel si o batranica. In lumina lunii Lizuca a vazut cum apar dintr-o scorbura niste omusori mititei sapte la numar.I-au povestit fetitei ca traiau si ei demult in lumina zilei. Domnita prichindeilor a invitat toate vietatile sa petreaca cu ei.si au vorbit cu ea . Bunicul s-a opus pentru ca padurea a spus el este a lui Lizuca.Ei au povestit Lizucai ca ei ies de multe ori noaptea si petrec cu vietatile care fug de om. Si despre aceasta batrana Lizuca i-a spus lui Patrocle ca este Sfanta Miercuri.Au ajuns in Dumbrava unde au intalnit o batrana.In dumbrava si-au continuat drumul vorbind cu toate pasarelele pana s-a intunecat si nu au mai vazut drumul. Batranelul i-a mai spus fetitei ca in primavara trecuta dumbrava lor a fost in primejdie deoarece tatal ei a venit la bunic indemnat de mama vitrega si a cerut sa vanda dumbrava.

Batranica si-a adus aminte ca si ea stie o poveste.Bunicul i-a spus ca a cautat-o si a gasit-o in padure si fetita nu o sa mai plece de la ei chiar de ar fi sa ajunga la judecata.Flacaul i-a taiat zanei o suvita de par pe care a bagat-o in san.Ea le povesteste ca langa dumbrava este o casuta de razesi pe care o vizita foarte des si intr-o zi a vazut o femeie tanara si frumoasa care mangaia o fetita careia ii spunea ca tatal fetitei o uita si o lasa sinu mai are mult de trait. insa acesta i-a raspuns ca ei nu au timp sa se gandeasca la povesti deoarece sunt mesteri fauri si ei lucreaza si ziua si noaptea.Batranica a propus sa o duca la casuta de langa dumbrava.El a venit in mai multe seri. Batranelul dupa ce copila a adormit se intreba ce sa faca cu ea pentru ca nu o pot lasa in padure dar nu o pot duce nici la ei in pestera. Flacaul s-a intors la imparatia lui si a fost mahnit multa vreme murind cu sufletul uscat si batran. Vorbind cu bunicul fetitei pe mama vitrega si pe servitoarea acesteia Elena care o batuse pe fetita le-au muscat albinele de ochi si au plecat tipand.Venind cu acest raspuns vracii i-au dat o foarfeca si i-au cerut lui Fat-Frumos sa le aduca o suvita din parul ei de aur. In fata lui pentru ca el credea in ea. Atunci toti vracii. in san nu mai era nimic. dar ea i-a spus ca inelul este un lucru pamantesc si ea nu porta podoabe desarte. insa cand a vrut sa o scoata pentru a o arata. iar atunci cand va dori sa o vada fetita sa fie singura si sa se gandeasca la ea si ea o sa fie doar o umbra dar va veni si o va mangaia si imbratisa. insa cand ea o sa moara fetita sa nu planga si sa nu-si uite jocurile.multi feciori de crai au cautat-o insa nici unul nu a gasit-o nici pe ea nici palatul.Ca sa il creada ei i-au cerut acestuia sa aduca inelul zanei. ci era numai o inchipuire. Batranica care era cu domnita a inceput sa planga pentru ca povestea a fost foarte frumoasa si ea o uitase . De afara se auzeau glasuri si fetita a inteles ca era mama vitrega care venise sa o i-a inapoi.S-a gasit totusi un Fat-Frumos care a auzit de zana si care credea in existenta ei. curtenii si carturarii l-au convins pe Fat-Frumos ca zana nu exista cu adevarat. insa curtenii si vracii l-au urmarit . iar domnita a fost de acord.Mama vitrega il certa pe bunicul lui Lizuca pentru ca seara cand au cautat-o batranul a spus ca nu era acolo si dimineata a gasit-o acolo. 3 . Cand Lizuca s-a trezit a descoperit ca se afla in patutul ei din casa bunicilor si langa ea pe jos dormea Patrocle catelu ei. iar cea care ii vorbea era mama ei. Lizuca a adormit gandindu-se ca ea era acea fetita.A cerut baiatul inelul zanei. dar ei nu vedeau nimic in afara de Fat-Frumos langa un izvor. Duduia Lizuca s-a intors catre batranel si l-a intrebat de ce omusorii mici si barbosi nu spun nici o poveste . zana i s-a aratat si l-a invitat pe Fat-Frumos sa vina si a doua seara.

4 . iar atunci cand tatal ei o sa vina o sa-i spuna ca mai bine moare decat sa mai plece de la bunici si deasemeni o sa-I spuna tatalui sau ca ea a auzit-o pe mama vitrega cum radea in salon cu domnul Micus.Lizuca i-a spus bunicii ca se bucura si ea si Patrocle ca au fost muscate de albine.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful