BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008

SULIT 02/1 Bahasa Melayu Ogos 2008 1 jam PEPERIKSAAN PERCUBAAN PMR TAHUN 2008 TINGKATAN 3

BAHASA MELAYU KERTAS 1 Masa : 2 jam

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. 2. 3.

Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan aneka pilihan. Jawab semua soalan Semua jawapan anda hendaklahdihitamkan pada kertas jawapan yang disediakan. ________________________________________________________________ Kertas soalan ini mengandungi 17 halaman bercetak

[ Lihat sebelah

02/2

WrWd @ 2008 Hak cipta JPNP

Soalan 1 – 7
02/1 SULIT 1

SMS Muzaffar Syah , Melaka

A susup – sasap B pontang –panting C lintang – pukang D kelam – kabut 4 Larva panas yang _____________ oleh gunung berapi telah memusnahkan banyak rumah di Bandar Raya Jakarta. 1 Para penonton terpesona oleh bunyi gesekan biola yang ____________ itu. Guru muda itu sentiasa memberikan perhatian _____________ kebajikan pelajar-pelajarnya. Tikus itu lari ________________ di celah-celah perabot di rumah saya. A akan B kepada C terhadap D tentang 3. A merdu B lunak C mersik D nyaring 2. 2 SMS Muzaffar Syah . Melaka .BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 Lengkapkan ayat-ayat yang berikut dengan memilih jawapan yang paling sesuai. A dimuntahkan B dilambakkan C diluahkan D diterbitkan 5 02/1 SULIT Haji Soleh ingin sangat _______________ seorang yang berpelajaran tinggi.

Melaka .BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 A menantu B bermenantu C memenantukan D bermenantukan 6 Pihak kerajaan sedang berusaha untuk menyekat _______________ pendatang asing yang semakin meningkat sejak belakangan ini. A kunjungan B kemasukan C kehadiran D kedatangan 7 Kawasan pedalaman di Sarawak boleh _______________ melalui jalan sungai dan jalan udara. A diseberangi B dihubungi C disusuri D dilalui Soalan 8 – 14 02/1 SULIT 3 SMS Muzaffar Syah .

Tiada kesalahan. 12. Melaka . Tiada kesalahan D Dia menggelengkan kepalanya kerana tidak memahami akan maksud bait A B C sajak itu. Tiada kesalahan. D Adalah dimaklumkan bahawa. 02/1 SULIT SMS Muzaffar Syah .Tiada kesalahan. Lori yang sarat dengan muatan itu telah terlanggar tembok yang terbina oleh A B C penduduk-penduduk di kampung tersebut. 10. 14. Tiada kesalahan C D Saya tidak dapat menjalani latihan pada petang semalam sebab keadaan A B C padang yang becak. D Bagi meningkatkan pencapaian dalam pelajaran kita perlulah berusaha dengan A B lebih gigih sejak dari sekarang. 13. Tandakan sama ada A.BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 Ayat-ayat di bawah mungkin betul dan mungkin salah.B atau C jika ayat itu mengandungi kesalahan dan tandakan D jika tiada kesalahan. D Nenek berjalan mundar mandir di dalam rumah sementara menunggu A B kepulangan cucunya daripada majlis kenduri kesyukuran. D 4 9. 11. 8. Tiada kesalahan C D Menteri luar-menteri luar sedang berbincang tentang masalah kegawatan A B ekonomi yang timbul kesan daripada serangan Tentera Penceroboh terhadap C Gaza. kerajaan telah bersetuju untuk mengadakan majlis A B rumah terbuka pada setiap tahun bagi semua perayaan pelbagai kaum di negara C ini. Tiada kesalahan.

II. III dan IV 02/1 SULIT 5 SMS Muzaffar Syah . III Hati pelancong itu tertambat oleh keindahan pulau-pulau di Malaysia. II Dia tetap akan meneruskan cita-citanya walaupun tertambat oleh kemiskinan keluarga. A I dan III B II dan IV C I. A I dan II B II dan III C III dan IV D I. I Perahu nelayan yang tertambat pada sebatang tiang itu terolang-aling dipukul ombak. IV Soalan peperiksaan yang sukar itu masih mampu dijawab oleh pelajar Tingkatan 3 Ibnu Sina yang mempunyai akal yang tajam.BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 Soalan 15 – 17 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan yang berhuruf condong dengan betul. II Mata nenek masih tajam walaupun telah lanjut usia. IV Lembu yang tertambat di pokok itu kepunyaan Wak Lan. dan IV 16. III dan IV D I. 15. II. I Kata-kata datuknya yang tajam itu meninggalkan kesan yang amat mendalam terhadap jiwanya. III Deria bau yang tajam membolehkan kucing mengesan mangsanya pada waktu malam. Melaka .

dan III Soalan 18 – 21 Bahagian yang bergaris dalam ayat-ayat yang berikut mungkin mengandungi kesalahan penggunaan bahasa atau mungkin juga tidak. A I dan II B II dan III C II dan IV D I. A menyangka akan kejadian B menyangka bahawa kejadian C sangka akan kejadian D sangka kejadian 19. Saya tidak sangka kejadian sebegini akan menimpa diri dan keluarga saya. A tindakan tegas kepada pelajar B tindakan tegas dengan pelajar C tindakan tegas ke atas pelajar D tindakan tegas terhadap pelajar 02/1 SULIT 6 SMS Muzaffar Syah . II Dia berhasrat untuk menarik diri daripada jawatannya atas sebab kesihatan. II. Pihak sekolah akan mengambil tindakan tegas terhadap pelajar yang terlibat dalam kegiatan gansterisme. III Pak Deen menarik sampannya ke tebing supaya tidak dihanyutkan oleh arus sungai. I Kipas-kipas itu hendaklah dipasang supaya dapat menarik udara yang bersih dari luar masuk ke dalam bilik. IV Suaranya yang menarik itu telah memukau ribuan penonton yang hadir ke konsert tersebut.BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 17. 18. Melaka .

B Keruntuhan kondominium itu telah menyebabkan kematian beratus-ratus orang penghuninya yang tidak sempat menyelamatkan diri. Kondominium yang runtuh itu telah mengakibatkan beratus-ratus nyawa penghuninya yang tidak sempat menyelamatkan diri terkorban. A Beratus-ratus nyawa penghuni bangunan tinggi itu telah terkorban begitu sahaja apabila bangunan yang runtuh itu tidak dapat diselamatkan. Pertandingan bahas antara sekolah-sekolah menengah sedang berlangsung di dewan Walinongsari. C Beratus-ratus nyawa penghuni kondominium itu terkorban apabila kondominium tersebut runtuh tanpa disedari. 22. A B C D antara sekolah menengah di antara sekolah menengah di antara sekolah-sekolah menengah antara sekolah-sekolah menengah Soalan 22 – 24 Pilih ayat yang mempunyai maksud yang sama atau maksud yang paling hampir dengan ayat yang dicetak tebal.BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 20. D Penghuni kondominium itu tidak sempat melarikan diri sehingga menyebabkan bangunan itu runtuh lalu menimpa mereka. 02/1 SULIT 7 SMS Muzaffar Syah . Penceramah itu hendak menjelaskan lagi perkara itu supaya difahami oleh semua peserta yang hadir. Melaka . A hendak memperjelas lagi perkara itu B hendak memperjelas perkara itu C hendak menjelasi perkara itu D hendak menjelaskan lagi perkara itu 21.

C Pembinaan sebuah makmal komputer akan memberi peluang kepada pelajar untuk memilih mata pelajaran Teknologi Makmlumat seperti yang dijelaskan oleh pengetua. B Dengan berkembangnya industri kecil dan sederhana. Pengetua menjelaskan bahawa pembinaan sebuah makmal komputer di sekolah itu dapat memberi peluang kepada pelajar untuk megambil mata pelajaran Teknologi Maklumat. Usaha kerajaan mengembangkan pertumbuhan industri kecil dan sederhana memberi peluang kepada usahawan muda untuk menampilkan diri dalam dunia perniagaan yang lebih mencabar. C Usahawan muda berpeluang menonjolkan diri dalam dunia perniagaan yang lebih mencabar dengan adanya usaha kerajaan memperluas pertumbuhan industri kecil dan sederhana. kerajaan memberi peluang kepada peniaga-peniaga muda untuk menceburi dunia perniagaan yang lebih mencabar. menurut pengetua akan memberi peluang kepada pelajar mempelajari Teknologi Maklumat. B Teknologi Maklumat hanya dapat diambil oleh pelajar sekiranya pengetua dapat membina sebuah makmal komputer di sekolah itu. Melaka . A Usahawan muda berpeluang menceburi dunia perniagaan yang lebih mencabar dengan adanya pertumbuhan kecil dan sederhana. mata pelajaran Teknologi Maklumat dapat diambil oleh pelajar sekirannya sekolah itu membina sebuah makmal komputer 24.BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 23. 02/1 SULIT 8 SMS Muzaffar Syah . A Pembinaan sebuah makmal komputer di sekolah. D Dunia perniagaan usahawan muda semakin mencabar kerana kerajaan telah membuka peluang dengan meningkatkan pertumbuhan industri kecil dan sederhana. D Menurut pengetua.

II. A I dan III B III dan IV C I.BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 Soalan 25. Melaka . III dan IV 26. IV Objek itu kelihatan lain daripada yang lain. I Anak emas-anak emas Pak Ali telah pulang berhari raya di kampung pada tahun ini. II dan IV D II. II Semoga kebahagiaanmu berlanjutan hingga ke anak cucu.27 Pilih ayat-ayat yang betul 25. II Yang berjuang menentang Malayan Union itu telah diberi penghormatan. IV Para pelajar yang akan menduduki peperiksaan PMR itu sedar bahawa mereka harus belajar bersungguh-sungguh.. A I dan II B I dan III C III dan IV D I. III Novel Timulak Kapal Perang saya telah baca berulang-ulang kali sebagai persediaan bagi menghadapi peperiksaan. I Peristiwa yang pahit itu telah luput dari ingatan kami. III dan IV 02/1 SULIT 9 SMS Muzaffar Syah . III Dia ke pejabat untuk bertemu dengan pegawai yang bertugas bagi menyelesaikan masalah yang dihadapinya.

Melaka . II Novel Hujan Panas karya A. III dan IV 02/1 SULIT 10 SMS Muzaffar Syah . Samad Said yang tebal itu terbaca olehku. III Datuk lebih suka berdukun dari menerima rawatan doktor. II dan III D I. A I dan II B II dan IV C I. I Gadis itu sanggup mengetepikan impiannya ke menara gading kerana kemiskinan keluarga. IV Kami yakin kakak akan berjaya dalam pertandingan itu nanti. II.BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 27.

28. Sizuka yang berasal dari Jepun. C Ke bukit sama didaki. “Perkara yang lepas usahlah diungkit-ungkitkan lagi. C Berani kerana benar. Perbuatannya umpama A Masuk kandang kambing mengembek. telah dapat menyesuaikan diri dengan cara hidup masyarakat Melayu semasa tinggal di rumah keluarga angkatnya. Peribahasa yang sesuai dengan makna di atas ialah ….BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 Soalan 28 – 30 Pilih peribahasa atau maksud peribahasa yang paling sesuai bagi pernyataanpernyataan yang berikut. banyak orang banyak ragam. 29. buat jahat jangan sekali. ke lurah sama dituruni. Walaupun mesyuarat yang diadakan telah mencapai keputusannya tetapi masih terdapat beberapa orang ahli yang melahirkan rasa tidak puas hati. B Buang yang keruh. B Buat baik berpada-pada. lebih baik kamu berbaikbaik semula. Nasihat ayah itu sesuai dengan peribahasa A Carik-carik bulu ayam lama-lama bercantum juga. D Hujan emas di negeri orang. pahat berbunyi. untung batu tenggelam. ikut rasa binasa . D Rumah siap. D Berpatah arang berkerat rotan Dalam program Pertukaran Pelajar baru-baru ini. masuk kandang kerbau menguak.” nasihat ayah kepada kedua-dua orang jirannya. hujan batu di negeri sendiri baik lagi negeri sendiri. Melaka . ambil yang jernih C Ikut hati mati. takut kerana salah. A Untung sabut timbul. 02/1 SULIT 11 SMS Muzaffar Syah . 30. B Banyak udang banyak garam.

PEGUAM SULUNG : (Sambil keluar melalui pintu besar) Jumpa lagi Encik Sulung. Saya harap semua yang berkenaan berpuas hatilah. begitulah Encik Sulung. : Ya. Semua wasiat yang telah diamanahkan kepada saya oleh arwah Encik Anjang tu dah saya bacakan.. : Ya. lauk-lauk kampung itu adalah. : Kalau begitu saya minta diri dulu. : Pertanyaan! Err… Pejabat tuan dekat mana? : Busu … Abang Sulung kau tahu di mana pejabat itu! : Ya. ya. Jadi. : Busu …. Aaa . saya terpaksa pergi sekarang. : Ya. PEGUAM : Ha. saya rasa bolehlah saya beransur dulu. tuan. Encik Sulung tahu.. Busu terdiam. saya faham tuan. Dia duduk perlahan-lahan sambil merungut. SULUNG BUSU MAK TEH PEGUAM MAK TEH SULUNG PEGUAM SULUNG PEGUAM MAK TEH KESAN BUNYI (Enjin kereta dihidupkan dan kereta menderum pergi) LAMBAK 02/1 SULIT : (Membentak tiba-tiba) Saya tak setuju! Saya tak setuju! 12 SMS Muzaffar Syah . terima kasih. terima kasih banyak-banyak tuan. Terima kasih. Sebenarnya banyak lagi hal yang mesti saya uruskan.BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah dengan teliti dan kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. : Sudikanlah tuan. : Eh. Melaka . Encik Sulung. kenapa cepat sangat tuan? Tunggulah makan sekali di sini. mak cik. kalau tak ada apa-apa lagi. Dan kalau ada apa-apa masalah lagi silakanlah datang ke pejabat saya. Saya harap Encik Sulung faham. : Oh.

Karya Zakaria Ariffin. tidak adil! : Ini wasiat! Kamu nak main-mainkan wasiat orang yang dah mati ya? : Ini mesti ada sesiapa yang pengaruhi arwah ayah! Wasiat itu buka arwah ayah yang membuatnya. Lambak.) SULUNG MAK TEH LAMBAK SITI MAK TEH LAMBAK 31. Antologi Seuntai Kata Untuk Dirasa. Tapi arwah tu dah anggap kami macam anak sendiri.BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 SITI : Saya juga tak setuju! Pembahagian ini tidak adil. Lambak telah menuduh adik-beradik tirinya A Cuba mempengaruhi arwah ayahnya B menulis surat wasiat itu C hendak membolot semua harta pusaka D berpakat dengan peguam untuk menipunya 02/1 SULIT 13 SMS Muzaffar Syah . macam anak kandung! Dan arwah juga dah berjanji nak beri sekurang-kurangnya dua ekar seorang kepada kami. Melaka . (Sumber dipetik daripada Drama Penunggu Pusaka. Mesti ada orang lain! : Kenapa awak semua dapat berekar-ekar. sedang kami dapat setengah ekar seorang? Adil ke macam tu? Patut ke? : Hei. Siti! Kau sedar tak kau tu siapa? : Kami sedar kami hanya anak tiri pada arwah ayah. apa hal ini? Tiba-tiba saja tak setuju. Apakah yang menyebabkan Lambak dan Siti begitu marah? A Surat wasiat itu ditulis oleh orang lain B Menganggap pembahagian harta pusaka tidak adil C Wasiat arwah ayahnya tidak boleh dibacakan oleh peguam D Tidak diberikan rumah yang dijanjikan oleh arwah ayahnya. 32. Wasiat tu tak betul! Tak boleh pakai! : Eh.

D untuk menunaikan amanah membahagikan harta pusaka arwah Encik Anjang 35.Saudari tiri berpakat --.BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 33 Tindakan yang sewajarnya dilakukan oleh Mak Teh ialah A mencadangkan mereka yang tidak berpuas hati membawa masalah itu ke Mahkamah B merayu agar mereka bertolak ansur dan membahagikan harta pusaka secara sama rata.Saudari tiri berpakat ---Busu menggagalkan rancangan Lambak Saudara Kehadiran peguam Kehadiran peguam --.Lambak bertemu bomoh Busu menggagalkan rancangan Lambak 02/1 SULIT 14 SMS Muzaffar Syah . Apakah tujuan peguam ke rumah keluarga arwah Encik Anjang? A untuk mengagihkan harta pusaka arwah Encik Anjang. Susun urutan drama “Penunggu Pusaka” A B C D Saudara tiri berpakat --. C untuk membaca surat wasiat arwah Encik Anjang.Kehadiran peguam Lambak bertemu bomoh --.Lambak bertemu bomoh Busu menggagalkan rancangan Lambak Busu menggagalkan rancangan Lambak --. Melaka . C membatalkan sahaja surat wasiat itu dan membahagi sendiri harta pusaka itu meminta D semua orang mematuhi wasiat dengan hati yang terbuka 34. B untuk menyerahkan surat wasiat arwah Encik Anjang.bertemu bomoh --tiri berpakat --.kehadiran peguam ---.

Tenaga yang sedang gilang-gemilang. Beban yang berat dapat dijulang. Pimpin dan didik kotor dibasuh. Tenaga yang menjadi harapan bangsa. Benda yang jauh dapat dijelang. SYAIR TENAGA PEMUDA (Gustam Negara) Tenaga pemuda kalau diasuh. Dewan Bahasa Pustaka ) 02/1 SULIT 15 SMS Muzaffar Syah . Diwaktu muda tenaga kencang. Berani sampai berputih tulang. Tenaga pemuda memang terbilang. Tenaga yang berani menempah mati. Hanya penuh kemahuan mesti.BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 Soalan 36 – 40 Baca syair di bawah dengan teliti. Tingkatan Tiga. kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Tenaga pemuda. Tidaklah ia menjadi lusuh. Tidak mengenal erti nanti. Tenaga pemuda kalau dijaga. Kelak akhirnya sangat berharga. Jangan dibiarkan lemah dan goyang. ( Dipetik daripada antologi Anak Bumi Tercinta. Amat berguna menentang musuh. Tenaga pemuda mestilah sayang. Melaka . Gagah berani mempertahankan negara.tenaga bererti.

Melaka . Bilakah golongan pemuda yang berpendidikan penting kepada negara? A ketika bekerja bersungguh-sungguh B ketika negara huru-hara C ketika menjadi pemimpin D ketika melakukan kerja berat 37. disarankan supaya kita A menyayangi tenaga pemuda B menyemai cita-cita semasa muda C memenuhi keinginan semasa muda D jangan mensesiakan usaha pemuda 02/1 SULIT 16 SMS Muzaffar Syah . Tidak mengenal erti “nanti” Hanya penuh kemahuan “mesti” A Sanggup menjalankan sebarang kerja B Tidak suka menangguhkan kerja C Melakukan kerja sehingga selesai D Membuat kerja dengan bersungguh-sungguh 39. Mengapakah tenaga pemuda sangat tinggi nilainya? A kerana dapat mempertahankan negara B kerana menjadi sandaran rakyat C kerana memiliki tenaga yang kuat D kerana menentukan kejayaan negara 38 Apakah maksud. Dalam rangkap kelima.BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 36.

Melaka . Keseluruhan puisi di atas menggambarkan A jasa pemuda B kehidupan pemuda C kepentingan pemuda D tanggungjawab pemuda KERTAS SOALAN TAMAT 02/1 SULIT 17 SMS Muzaffar Syah .BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 40.

Melaka .BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 SKEMA PEMARKAHAN BAHASA MELAYU KERTAS 1 PMR PERTENGAHAN TAHUN 2008 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 D C D B D D A B C A B B D A B C D C C A 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 B D B C B D A A C C A D B B A A C C A B SMS Muzaffar Syah .

Melaka .BM kertas 1 trial PMR Pahang 2008 SKEMA PEMARKAHAN BAHASA MELAYU KERTAS 1 PMR PERCUBAAN TAHUN 2008 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 C D A A D C B D B C A C C A D C D B D B 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 A B A C C C A B A D B D D C A B A B A C SMS Muzaffar Syah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful