You are on page 1of 1

Szkelyek, esmen elment az eszetek? leszGyergyalfalusiak, ezutn mr feszt nlatok zsidfeszt? a 14.

oldalon
A Prohszka szobor ledntse a dokumentumok tkrben
Mint minden Prohszka tma, a szobrval kapcsolatos krds is igen sszetett, bonyolult s tvedsekkel, st tudatos ferdtsekkel terhes. Az igazsg feldertse azrt is elodzhaAz Eurpai Uniban szabadsgt s nrendelkezst megteremteni kvn erdlyi magyarsg lapja tatlan, mert az egyhzi kztudatban sem a tLapunk minden ldztets ellenre, utols erejig tmogatja s tmogatni fogja a szkely nrendelkezs gyt!!! nyeknek megfelelen l a mg napjainkban is XXII. vfolyam Idszak: 2011. augusztus 27. 2011. szeptember 9. lthat szobor trtnete.

2011

6 4 2 3 6 1 4

0 0

Megjelenik kthetente 16 oldalon ra: 2,50 j lej

18.

Az Eurpai Id tnylegesen fggetlen lap. Nem tmogatja sem a Soros Alaptvny, sem sajtalaptvnyok, sem a magyar, sem a romn kormny sem semmilyen ms llami vagy civil (trsadalmi) szervezds, intzmny, prt, rdekcsoport vagy tehets polgr, sem rokon, sem ismers vagy bart. Egyetlen tmaszunk az Olvas, s akinek kezben a sorsunk: az Isten.

Teljes terjedelemben a 2.,3. s 6. oldalon!

A nyelvben is hald nemzet


(avagy nnepi rdekessgek a magyar nyelvtudsrl)
Szeretem levonni a konzekvencikat minden llami s egyhzi nnep, zarndoklat s egyb trsadalmi megmozduls utn, mert gy lehet csiszolni a kvetkezt, s figyelembe venni a mai hibit, s/vagy pozitvumait. S br soraim paprra vetse idejn mg tartanak a megemlkezsek, mgis rdemes mr most a klaviatra el lni. Az ez vi Szent Istvn nnepsg-sorozat TV kzvettsei kzl az MTV1 adst nztem. Nztem s csodlkoztam, mert olyan magyartalan, rtelmetlen s tudatlansgot sugrz riporteri attrakcit lttam, amilyenhez hasonlt a mindennapokban sem tapasztalhatunk. Politikailag sem egszen rtem azt, amit lttam, hiszen amg a kzrendet szolgl csoportok kezbl kiokdja a liberlis s a kormnysajt az rpd-svosnak nevezett trtnelmi lobogt, addig a Parlamenttl a tisztavatsig ott lobogtak ezek a zszlk minden helysznen. De visszatrek a kzvettseket kommentl riporter ktelen ostobasghoz s azt megelzen az MTV1-en msort vezet s butasgrl tbb zben bizonysgot tev Betlen Jnoshoz. Betlenen ltszik, hogy a nemzeti gyekben jratlan, balga krdseivel s lltsaival amelyeket a riportalanyok rendre helyesbtenek ladsban -, egyetlen krds marad: ki s mirt tartja a velejig liberlis s slyosan tjkozatlan embert a kpernyn, illetve a TV-nl? A parlamenti rsgvltst kzvett riporter is sok balgasgot mondott, gy csak kiragadok nhnyat a rszletes ismertets ignye nlkl: - parlamenti vlts (rsgvlts helyett), 1848-49 emlegetse Rkosival kapcsolatban, az nnep korbbi megtlsrl beszlve, kirlyavats (koronzs helyett) s folytathatnm. Igen, a nyelv! Manapsg egyre inkbb elkpedek, amikor az internetes s a nyomtatott sajt egyarnt lekzl olyan rsokat, amelyek hemzsegnek a magyartalan kifejezsektl, a rossz mondatszerkesztstl, oda nem ill szavaktl, helytelen dtumoktl s megllaptsoktl. S nem a cikkek al odapinglt, nha ltalam fjdalmasan nagy baromsgokknt meglt olvasi hozzszlsok azok, amelyek felhbortanak, hanem a cikkek rinak nyelvtani, irodalmi s trtnelmi mveletlensge bosszant. Az tkosban voltak korrektorok, akinek az volt a dolguk, hogy a rosszul rt mondatot, flregpelt bett, elrt nevet kijavtsk. S persze volt kvetelmnyrendszer, amelynek eleget kellett tenni. Az jsgr, a riporter annyira kpzett kellett legyen, hogy szavaival, lert mondataival tantani tudta az embereket. Trgrsg nem kerlhetett semmilyen sajttermkbe, s a magra valamit is ad szerkesztsg vezetse megkvetelte az irodalmi nyelv csiszolt hasznlatt. Ma minden botor tollat foghat, s a legostobbb szellemisget hordoz rsok is megjelenthetnek s kvetkre tallhatnak a sajt kusza s erklcstelen vi(...) Most aztn dntstek el - kedves lgban. Ha megnzem a nmet, a svjci vagy ppen a francia sajtt, nem tallok effle kivetni valt se- magyarok - tovbb bgettek-e a zsid her hol. Az emltettek TV-s adsaiban is tkletes min- cegprimsok nyjban, vagy eszetekbe jut, daz, ami elhangzik legalbbis az adott nyelv gramkik vagytok [voltatok] egykoron s miv vlmatikjt tekintve.

Ht trzs meg a kt trzs


Gnek vetlkedse

3. rsz

hattok, ha gnjeiteket szabadjra engedi-

(folytatsa a 3.. oldalon) tek. Stoffn Gyrgy Teljes terjedelemben a 11. oldalon!
2. oldal: A Prohszka szobor ledntse a dokumentumok tkrben 1. 3. oldal: A Prohszka szobor ledntse a dokumentumok tkrben 2. 4. oldal: Vadhajtsok a gyereknevelsben 5. oldal: Ni sorsok: Az n trtnetem 6. oldal: A Prohszka szobor ledntse a dokumentumok tkrben 3. 7-10. oldal: 23 tvad msora 11. oldal: Ht trzs meg a kt trzs 3. rsz / 5 12. oldal: Balogh Bla - Erdlyben 13. oldal: A tkletes egyttlt 14. oldal: Seggrepacsi s hanuka 15. oldal: Humor, jtk, rejtvny 16. oldal: Depresszi s tpllkozs 2. rsz