Fix limit Texas holdem- Selindek

1

Fix limit Texas Hold’em (Selindek)
A póker

Most, hogy magunk közt maradtunk, lépjünk kicsit tovább! Rögtön felvetődik a kérdés, hogy ha szerencsejátékon hosszú távon - azaz tervezhetően - nem lehet nyerni, akkor miről beszélünk itt egyáltalán. Nos, természetesen a pókerről beszélünk, ami egy apró, ám lényeges pontban kilóg a fent említett szerencsejátékok közül: A pókert nem a kaszinó ellen kell játszani!!! Kis kitérő: Természetesen a kaszinónak ezen a játékon is megvan a maga haszna, de ez nem nyeremény, hanem egyfajta fix vagy százalékos díj, amit úgy kell elképzelni, mintha a játék üzemeltetéséért vagy bérletéért fizetnénk. Élő kaszinók szoktak egyszerűen óradíjat szedni, amivel tulajdonképpen a játékos megveszi a helyjegyét a pókerasztalhoz a következő egy órára, de az interneten inkább a �rake�, azaz a százalékos díj terjedt el. Azaz minden parti végén az üzemeltető megkapja az adott parti nyereményének pár %-át. (Bizonyos szempontból ez a legnagyobb üzlet. A üzemeltető egyszerűen nem tud veszíteni.) Szóval - visszatérve a lényegre - a pókert nem a kaszinó, hanem egymás ellen játsszák a játékosok. Ezáltal nincs egy stabil, előre meghatározott játékszisztéma, ami ellen nem lehet nyerni, a nyerési esélyünk pusztán a saját és a többi játékos játékán múlik. (Rövid távon persze a lapjárás is számít, de most - miután már elfogadtuk a nagy számok törvényét - a hosszú távon elérhető nyerési esélyről beszélünk.) Tehát ha nyerni akarunk, két dologra kell figyelni: 1. Minél jobban kell nekünk játszani. 2. Minél gyengébb ellenfelekkel kell játszani. Az első pont magától értetődik, a másodikról beszéljünk egy kicsit! Mi történik, ha az asztalnál mindenki kb. egyforma erősen játszik? A pillanatnyi lapjárás függvényében egy kicsit az egyik nyer majd, aztán a másik, de hosszú távon senki nem tud nyerni a másiktól. Viszont a kaszinó minden partiban leveszi a rake-et, tehát tulajdonképpen mindenki veszíteni fog. Azaz nyerni csak úgy lehet, hogy az asztalnál ülő többi játékos átlagos tudása és a mi tudásunk között nagyobb a különbség, mint a rake. (Hiszen azt mindenképpen ki kell fizetnünk.) Hogyan tudunk ezek szerint nyerni? A két szélsőséges eset az, ha 1. én vagyok a legjobb pókerjátékos a világon, 2. csak olyanokkal játszom, akik annyira bénák, hogy még a szabályokat sem ismerik. Sajnos egyik eset sem tűnik önmagában könnyen elérhetőnek, de szerencsére nincs is rá szükség. Elég, ha mindkét követelménynek sikerül egyszerre megfelelni többé-kevésbé. Amíg kezdő vagy, igyekezz minél gyengébb ellenfeleket keresni, aztán ahogy egyre több gyakorlatot szerzel, jöhetnek az egyre erősebb ellenfelek is.

Fix limit Texas holdem- Selindek

2

Itt felvetődhet egy másik - erkölcsi - probléma is. Nem erkölcstelen elnyerni a gyengébb játékos pénzét? Nos, persze van, akiben ez fel sem merül, de ha mégis, akkor nézzük a dolgot kicsit más oldalról! Aki ezt az írást olvassa, az elsősorban nem szórakozásból akar játszani, hanem pénzt akar keresni. Azaz tekinthetjük ezt valamiféle üzleti vállalkozásnak. Ahol természetesen konkurencia is van. Ott pedig a gyengébb igenis csődbe fog menni. Ha pedig valakinek erkölcsi válságot okoz a konkurenciaharc, az ne kezdjen üzleti vállalkozásba. Hmmm, kicsit cinikus megközelítés? Az. De a póker tényleg erről szól.

Hogyan kezdjük az online pókert?

Röviden: Lassan és óvatosan! Kicsit részletesebben: Először is azt ajánlom a leendő játékosnak, hogy minden fellelhető információt próbáljon elolvasni az interneten. (Azzal, hogy olvasod ezt az írást, tulajdonképpen már egész jó úton haladsz.) A témával foglalkozó oldalak ugyan szinte mind angol nyelvűek, de a nyelvtudásra amúgy is szükség lesz, hiszen előbb-utóbb elkerülhetetlenül kommunikálni kell majd az üzemeltetőkkel. (befizetés, kifizetés, alaposan el kell olvasni a feltételeket, stb...) A PartyPokertől például szeretik telefonon felhívni az embert, ha innen a világ végéről akar játszani. (Azt különösen utáltam, mert gyakorlatilag érthetetlenül beszélt a nő, aki hívott.) Az első dolog, ami igen hamar ki fog derülni, hogy a póker egy gyűjtőfogalom. Nálunk szinte mindenkinek egy adott játék, az 5 lapos, cserés póker jut róla eszébe (Amit a westernfilmekben is játszanak a rosszarcúak), de az igazság az, hogy ezt a játékot már alig játsszák valahol. Cserébe viszont van többtucatnyi pókervariáció, melyek közül a legnépszerűbb a hold�em poker, melynek a szabályai megtalálhatóak ezen a site-on is. Mivel ma ez a legnépszerűbb pókerjáték, ezt játssza a legtöbb rossz játékos is, így én is ezt ajánlom kezdésként, mert itt lehet a legkönnyebben nyerni. Ajánlott esetleg néhány szakirodalom beszerzése is. (Természetesen ezek is angol nyelvűek.) Különösen ajánlom kezdésként a következő könyveket: Lee Jones: Low Limit Hold�em David Sklansky: Hold�em Poker David Sklansky: Theory of Poker Később, ha már nagyobb tétre is merészkedik valaki, akkor hasznos lehet ez is: Sklansky & Malmuth: Hold�em Poker for Advanced Players

Fix limit Texas holdem- Selindek

3

A könyvek az amazon.com-on megrendelhetőek. Bemelegítésként nem is rossz könyvrendeléssel kezdeni az internetes fizetési tranzakciókat, hogy egy kis gyakorlatot szerezzen az ember, mert természetesen később a pókeroldalakra is be kell majd fizetni pénzt. A fizetés legegyszerűbben VISA vagy MASTERCARD kártyával lehetséges. Ehhez ajánlott egy dombornyomott kártyát beszerezni, ugyanis az Európában elterjedt �electron� kártyákkal nem lehet internetes tranzakciókat kezdeményezni, azokat csak elektronikus terminálon lehet használni. Néhány bank ugyan kínál internetes kártyát is, de ezekkel általában az a tapasztalat, hogy nem lehet őket mindenhol használni. Nincs mese, le kell győzni az előítéleteket, és be kell szerezni egy igazi dombornyomásos kártyát. (Itt teszem hozzá, hogy én is akkor váltottam először ilyen kártyát, amikor elhatároztam, hogy elkezdek pókerezni, és gyakorlatilag azóta is csak ehhez használom azt a kártyát. Paranoiások esetleg csinálhatják azt is, hogy külön számlát nyitnak, ahhoz kérik a kártyát, és mindig csak épp annyi pénzt raknak a számlára, amennyit be akarnak fizetni. Így senki nem tud pénzt lenyúlni a számláról - természetesen ez esetben debit-kártyáról, és nem credit-kártyáról beszélünk, azaz nincs a számlához hitelkeret.) A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy nem kell félni ezeken a site-okon a kártyahasználattól, mert a kaszinóknak sokkal több pénzt hoz a rake, illetve a szerencsejátékok haszna, mint amit egy bankkártya-visszaéléssel szerezhetnének. A fentiekkel párhuzamosan el lehet kezdeni keresni egy szimpatikusnak tűnő pókeroldalt. A pókersite-okat bemutató aloldal nagyszerű kiindulópont lehet ehhez. A választásnál figyeljünk a következőkre:

Alaposan érdemes áttanulmányozni az egyes pókersite-ok bónuszait - azaz, hogy milyen egyéb plusz pénzekhez juthatunk a nyereményen kívül -, illetve a bónuszok kifizetési feltételeit. (Nem mindegy, hogy 3-4 órát vagy 3-4 hetet kell játszani ahhoz, hogy hozzájussunk a pénzünkhöz.) Szintén fontos szempont az, hogy milyen alapon lehet játszani az adott site-on. Amennyiben nem túl nagy érvágás, én a 0,5/1 $-os alapot javasolom, de ha valaki óvatosabban akar kezdeni, akkor némelyik oldalon talál pár centes asztalokat is. Nem árt megnézni az adott oldalon játszó játékosok átlagos játéktudását is. Erről lesz még szó később részletesebben is, de nagy általánosságban igaz az, hogy a csak pókerrel foglalkozó oldalakon jobbak a játékosok. (Ahol kaszinó is van, ott több a kocajátékos, akik azt hiszik, hogy a póker is csak egy a sok egyéb kaszinós szerencsejáték közül.) Némelyik site nyújt ilyen-olyan egyéb speciális szolgáltatást is, ami esetleg valakinek fontos lehet, ez is lehet érv egy-egy oldal mellett. (Pl. lehet játszani letöltés nélkül, a böngészőből is, vagy van-e 4-színű pakli.)

Azaz válogassunk minél alaposabban! Később aztán - ha a dolog beindul - ki lehet próbálni más site-okat is, hátha azok még jobban bejönnek. (Nekem pl. legalább 10 pókeroldalon van aktív számlám.) A választott oldalon érdemes pár játékot igazi tét nélkül, PLAY-MONEY-val játszani. Ez viszont inkább csak arra jó, hogy az ember megtanulja a program kezelését, megismerje a gombok elhelyezkedését, maga a játék egy vicc. Mivel itt a játéknak nincs igazi tétje, mindenki minden hívást és emelést megad. Ami ezeken az asztalokon folyik, az szinte nem is póker. Sokat ezért nem szabad itt játszani, mert könnyű rossz szokásokat felvenni, aztán kellemetlen meglepetések érhetik az embert, amikor élesben is elkezd játszani.

Fix limit Texas holdem- Selindek

4

Alapkövetelmény, hogy mielőtt valaki belekezd az első éles partiba, álmából felébresztve is tudja az összes szabályt, a lapok erősorrendjét és a szakkifejezéseket. Ez egyébként a további oldalak megértésének is előfeltétele lesz. Ezeket mind megtalálod itt, ezen a site-on is. (Na jó, elsőre lehet, hogy az is elég, ha kinyomtatod ezeket az oldalakat, és odakészíted a monitor mellé.)

Freeroll tournaments

Szabad fordításban: Ingyenes versenyek. Valahol itt a site-on elég jól le van írva a pókerversenyek működése. A freeroll versenyek annyiban különböznek a normál bajnokságoktól, hogy - milyen meglepő - nem kell nevezési díjat fizetni. A pókersite-ok ezeket általában promóciós céllal szervezik, játékoscsalogatóként, így annak ellenére, hogy nevezési díj nincs, nyeremények általában vannak. Persze ezek a nyeremények csak töredékei annak, amit egy rendes bajnokságon lehetne nyerni, de hát ajándék lónak ne nézzük a fogát. (Hozzáteszem, hogy az első néhány helyezésért néha freerollban is lehet akár 100 $ feletti díjat is kapni, ami azért már nem olyan rossz.) Miért jó a freeroll?
• • •

Először is ingyen van. Befizetés nélkül lehet vele nyerni pár dollárt, amivel tovább játszva végül is kockázat nélkül meg lehet tenni az első lépéseket a ring-game-ekben is. Sokkal jobb gyakorlási lehetőség, mint a PLAY-MONEY asztalok.

Az utolsó pontról kicsit részletesebben: Mint azt már írtam a PLAY-MONEY játékoknak szinte semmi közük a pókerhez, így azokat nem lehet ingyenes gyakorlásra használni. A freeroll tournamentek viszont szinte tökéletesek erre a célra. Természetesen itt is vannak teljesen hülye játékosok, akik összevissza játszanak, viszont kb. a bajnokság félideje környékén ezek elfogynak (Vagy elkezdenek normálisan játszani.) Ettől kezdve a játék alig különbözik egy éles versenytől, rengeteg tapasztalatot lehet gyűjteni. Az egyetlen dolog, amire vigyázni kell, hogy a pókerversenyek stratégiája jelentősen különbözik a normál játékokétól. Az itt megszerzett tapasztalatot nem lehet feltétel nélkül kamatoztatni a ring-game-ekben, de ár/érték arányban a legjobb gyakorlási lehetőség. Néha ráadásul egész komoly freeroll bajnokságokat rendez egy-egy site. Pl. ha bevezető akciót tart, vagy valami nagy reklámkampányt csinál, esetleg karácsony vagy húsvét

Fix limit Texas holdem- Selindek

5

alkalmából. Én pl. indultam olyan freeroll tournamenten, ahol összesen 10 000 $-t (tízezer dollárt) osztottak szét. Ha valaki nem mer nagyobb összeggel belevágni a pókerezésbe, akkor közelítse meg erről az oldalról a dolgot! Ajánlott link: http://www.freerollplayers.com/. De itt, ezen a site-on is van egy �Ingyenes versenyek� című aloldal, ahol az összes fontosabb freerollt megtalálhatod. Még valami: Sok helyen azokat a versenyeket is freerollnak hívják, amiknek nincs dollárban kifejezhető nevezési díja, viszont valami feltételhez kötik a nevezést. Pl. le kell játszani bizonyos számú raked-handet, vagy kell valahány órán át játszani a site-on, stb... Ez sajnos csak azoknak a játékosoknak freeroll valójában, akik amúgy is játszanak az adott pókeroldalon. A Bet365 pókeroldal pl. havonta rendez 30 000 $ összdíjazású freerollt azok között a játékosok között, akik az előző hónapban legalább 250 raked-handet játszottak.

Ha tehát nem akarsz - vagy nem tudsz - egy dollárt se kockáztatni, de azért érdekel a dolog annyira, hogy a szabadidődből szívesen áldozol játékra, akkor kezdj el freerollozni!

Ha viszont kész vagy pénzben játszani, inkább olvasd a következő fejezetet!

Milyen alapon játsszak? - Az első lépések

A kérdés komolyabb, mint amilyennek elsőre tűnik! Ugyanis az alaptét kiválasztása - anélkül, hogy akár észre is vennéd - komolyan befolyásolhatja a játékstílusod, és ezáltal az eredményességedet. Ha túl nagy tétben játszol - akár az anyagi lehetőségeidhez, akár az eddigi tétekhez képest lesz benned egy félelem, hogy �túl sokat kockáztatok�, és emiatt rossz döntéseket fogsz hozni azokban a szituációkban, ahol a nyerő stratégia az emelés lenne! Ha viszont túl kicsi a tét, akkor bejön az �ezen az egyen már nem múlik - megadom� effektus. Azaz sok olyan helyzetben is továbbmész majd, amikor a stratégia szerint már be kellene dobni. És előbb-utóbb majd kiderül: igenis sok múlt azon az egyen. Illetve azon a sokszor egyen. Egy saját élmény: Barátokkal néha játszunk élőben is pókert egész kis alapon. Eleinte folyamatosan nyerőben voltam ezeken a partikon. Aztán, ahogy egyre többet és egyre magasabb tétekben játszottam online, egyre többet veszítettem velük szemben. Az ok valószínűleg nem az, hogy ők játszottak egyre jobban - hiszen nyilván én is fejlődtem közben

Fix limit Texas holdem- Selindek

6

-, hanem az, hogy a dollárban számolva pár centes tétek elvesztése egyre kevésbé izgatott, mikor másnap a neten a százszorosát is vissza tudtam nyerni ugyanannyi idő alatt. Az egyensúlyt nehéz megtalálni, de megéri ezen is elgondolkodni. Persze ezen majd akkor kell igazán agyalni, mikor már hónapok óta játszol, és a továbblépésen gondolkodsz. Ha viszont még csak most akarsz belevágni, a kérdés sokkal prózaibb: mennyi pénzt szánsz az online póker világába tett kirándulásodra? Ehhez nem tudok ajánlást mondani, mindenkinek az anyagi helyzetétől és a kockázattűrésétől függően kell döntenie. De ha megvan az összeg, oszd el kettővel! Az elsőre befizetett összeget ugyanis nagy eséllyel az utolsó centig el fogod veszíteni. Hiába az összes tanács és stratégia, a tanulópénzt meg kell fizetni. Egyszerűen kell egy kis idő, amíg az ember �ráérez� a dologra, amíg feltétel nélkül elhiszi, hogy az elolvasott tanácsokat tényleg be kell tartani, hogy egy adott szituációban igenis emelni kell, stb... Ez hülyén hangzik, de valóban így van. Én azt tartom magamról, hogy tényleg mindent elolvastam és megtanultam, mielőtt játszani kezdtem volna, mégis voltak olyan stratégiai tanácsok, tippek, amiket csak hónapok múlva tudtam elfogadni és alkalmazni feltétel nélkül. (És ekkor érezhetően nőttek is a nyereményeim.) Ja, és egy hét alatt elveszítettem az első 100 $-t. Szóval, ha megvan a játékra szánt összeg, illetve a fele, akkor oszd el 100-zal, így megkapod a maximum játékalapot, amin játszhatsz. Tehát ha pl. 100 $-t szánsz a játékra, akkor annak a fele 50 $, annak a 100-ad része 0,5 $. Azaz olyan site-ot kell keresned kezdésnek, ahol lehet 1 $-os alapnál kisebb tétben is játszani. Mi is ez a 100-as osztás? Egyszerűen arról van szó, hogy bármennyire jól játszol, bármikor becsúszhat egy olyan rossz széria, hogy 60-80 egységet is elveszítesz (sőt, akár még többet is, szóval az óvatosabbak osszanak inkább 200-zal.), és jó, ha ekkor még marad egy kis pénzed, amiből talpra tudsz állni. (A profi pókerjátékosok általában egyetértenek abban, hogy komolyabb téteknél kb. 300 egységnyi bankroll kell ahhoz, hogy túl tudj vészelni egy komolyabb bukó szériát. Kisebb alapon szvsz. elég a 100-200, mert annyival gyengébbek az ellenfelek, hogy az 1-2 szerencsés partiddal jobban tudod mérsékelni a bukást.) Ha igazam volt, és tényleg bukik az összes pénzed, amit befizettél, tarts legalább egy hét pihenőt! Ezalatt olvass el még egyszer mindent! Meg fogsz döbbenni, hogy mennyi mindenre nem emlékeztél jól, mennyi mindent csináltál kicsit másként, mennyi mindenre nem figyeltél. Ugyancsak ajánlom, hogy mielőtt befizetnéd a pénz második felét, játsszál legalább egy hétig csak freeroll tournamenteket. Még az is lehet, hogy nyersz egy kicsit. De tapasztalatot mindenképpen. Ha a második fele is bukik a pénznek... akkor vagy nagyon peches vagy, vagy lehet, hogy nem neked való az online póker. Itt nehéz jó tanácsot adni, de valószínűleg az a legjobb, ha inkább nem költesz rá több pénzt. (A freeroll bajnokságokkal esetleg tehetsz még egy próbát, abból túl nagy kár nem lehet, legfeljebb nem alszod ki magad rendesen éjszakánként.)

Fix limit Texas holdem- Selindek

7

Low limit

Az alacsony limit (3/6 $ alatt) - különösen az online pókerben - megéri, hogy külön beszéljünk róla. Technikailag nincs semmi különbség két pókerparti között, amiket különböző tétekkel játszanak, hiszen semmi más nem történik, mint hogy a játék végén más összeggel lehet beváltani a zsetonokat, amelyekkel játszották a partit. A játék szempontjából tök mindegy, hogy 1 $-t vagy 20 $-t ér a zseton, amit betolsz. A gyakorlat viszont mégis azt mutatja, hogy igenis van különbség. Ez nagyobbrészt abból adódik, hogy a játékosok többsége nem olyan alapon játszik, ami ideális lenne a számára. (Kisebb különbség jön még abból is, hogy a gyakorlottabb játékosok - főleg a profik - inkább a nagyobb alapokat kedvelik.) Mit jelent ez pontosan? Alacsony limiten sok az olyan - főleg angol és amerikai - játékos, aki szórakozásból játszik, és nem igazán számít neki, ha elveszít 50-100 $-t pár óra alatt. Ő játszani akar elsősorban, nem nyerni, így bemegy minden szar lapra. Ha a rivernél esetleg ketten maradtok, akkor �csak azért is� megadja a 2 egységet, még akkor is, ha szinte semmije sincs, mert kíváncsi a lapodra. Ez alapvetően megváltoztatja a játék menetét a �komoly� játékokhoz képest:

• •

Számítani kell rá, hogy akármilyen szar lapok lehetnek az ellenfeleknél. Ha ♥A♦Aszal emeléssel indultál, és a flop ez: ♥T♣4♦4, akkor igen jó esély van arra, hogy ül valaki az asztalnál egy 4-essel a kezében. A blöfföléssel nem mész szinte semmire. Úgyis megadja valaki. Nagyon-nagyon ritkán lehet csak kiblöffölni valakit. Ha valaki emeléssel indul, lehet, hogy pl. csak egy 5-ös párja van. Vagy valami alacsony suited connector. Olyanok is játszanak, akiknek fogalmuk sincs a nyerési esélyeikről. Ha a rivernél lesz négy egymás melletti értékű lap az asztalon, szinte biztos, hogy valakinél meg lesz a sor. A sok gyenge játékos a legkisebb soreséllyel is bennmarad.

Egy tapasztalt, gyakorlott, magas téten játszó játékost ezek a dolgok leginkább csak idegesítenek. (Tulajdonképpen engem is sokszor.) Rettenetes, hogy milyen ócska lapokkal nyernek néha emberek hatalmas potokat, pusztán azért, mert pocsékul játszanak. Viszont az is igaz, hogy a befektetett pénzhez képest hosszú távon itt lehet a legtöbbet nyerni. Így kezdésnek ezt ajánlom mindenkinek, én magam sem játszom nagyon magasabb limiteken, mert jobban nő a kockázat, mint a várható nyereség.

És egy nagyon fontos figyelmeztetés, amit még sokszor le fogok írni! Az itt olvasható tanácsaim csak ezekben az alacsony limites játékokban működnek, ahol sok a kezdő, laza játékos!

Fix limit Texas holdem- Selindek

8

A pozíció

Mielőtt rátérnék az indulási stratégiára, még egy fontos dologról kell beszélni. Ez pedig a pozíció. A hold�em pókerben nagyon fontos szerepet játszik, hogy a játékos hol ül az osztóhoz (dealer-buttonhöz) viszonyítva. Mivel minden licitkörben ugyanolyan sorrendben következnek a játékosok, aki hátrébb ül (közelebb az osztóhoz), az rengeteg plusz információhoz jut, mire rá kerül a sor. (Hosszú távon persze ez az előny kiegyenlítődik, mert a dealer-button körbejár, de egy adott partiban mindig a leghátsó pozíción ülő játékosnak van a legnagyobb előnye.) Tízszemélyes játéknál a következők szerint kell elképzelni a pozíciókat:

• • •

Az SB és a BB speciális helyzetben van, hiszen preflop utolsóként következnek, viszont a fennmaradó licitkörökben ők vannak legelöl. Ráadásul ők már kötelezően befizettek valamennyi pénzt a játékba, ezért az indulási stratégiájuk elég speciális. A floptól kezdve viszont korai pozícióként kell kezelni őket. A BB utáni 3 hely a korai pozíció. Itt kell a legóvatosabban játszani. A következő 3 hely a középső pozíció. Átlagos. Az utolsó két hely (A button és közvetlenül előtte) a hátsó pozíció. Ez a legjobb hely, itt van a legtöbb lehetőség a játékra.

Ha nem ülnek 10-en az asztalnál, akkor úgy kell elképzelni, hogy a korai pozíciókból hiányoznak az emberek. Tehát pl. egy 6 személyes játéknál van 2 középső és 2 hátsó pozíció ( +a SB és a BB). Ez egyúttal azt is jelenti, hogy kevesebb játékos ellen lazábban lehet játszani, ami persze logikus is: ha kevesebb a játékos, kisebb az esélye, hogy sok jó lap kerül kiosztásra. Nézzük, mik is azok az információk, ami miatt előnyben van a hátsó pozícióban ülő játékos:

Először is ő már látja, hogy hányan léptek be a játékba előtte. Preflop ez nagyon sokat jelenthet, mert vannak olyan kezdőlapok, amik csak sok játékos ellen játszhatók hatékonyan, míg más lapokkal inkább akkor nagyobb a nyerési esély, ha csak 2-3 játékos van. Hátsó pozícióban már pontosan látszik, hogy hány játékos lesz a flopnál. Fontos infó, hogy emelt-e valaki. Néha persze blöffből is emel valaki, de azért az esetek többségében el lehet hinni, hogy az emelőnek tényleg jó lapja van. Ha előttem emeltek, akkor így nyugodt szívvel eldobhatom a határeset vagy húzólapomat, hiszen 2 egységért már nem éri meg bemenni vele. Ha első pozícióból indulok egy húzólapra (olyan lap, ami önmagában nem állja meg a helyét, de jó flush-höz és straighthez, pl.: 9Ts), akkor lehet, hogy mögöttem mindenki bedobja, és 2-3 ellenfél ellen már nem is olyan jó ez a lap, vagy az is lehet, hogy emelnek mögöttem, ami szintén rontja az esélyeimet. (Akár annyira is, hogy be kell dobni a lapot, és veszik a betett 1 egység.) A flopnál hátsó pozícióból lehet igazán jól megjátszani az egyetlen hatékony lowlimites trükköt, a semi-blöfföt.

Fix limit Texas holdem- Selindek

9

Ha húzólappal mentem be, akkor a flopnál általában nyugodtabban adhatom meg, ha hívott valaki, mint középső pozícióból, hiszen akkor mögöttem még emelhetnek.

A pozíció fontosságának megértése és elfogadása nagyon nehéz. Sokáig én sem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, hiába írták mindenhol, hogy milyen fontos. Hónapok kellettek, mire beláttam, hogy észrevehetően javul a nyerési átlagom, ha betartom az indulási stratégia pozícióra vonatkozó részét is. Pontosan emiatt is írtam erről ilyen hosszan. Ha az indokok esetleg nem is, legalább a terjedelem győzzön meg róla, hogy fontos dologról van szó! Tessék szépen eldobni a QT-t első pozícióból! Akkor is, ha nem volt már játszható lapod negyed órája!

Az indulási stratégia

A hold'em póker stratégiájának legfontosabb része az indulási stratégia. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mik azok a lapok, amikkel egyáltalán érdemes belekezdeni a játékba. A legtöbb játékos azért veszít, mert feltétel nélkül elfogadja azt a szlogent, hogy "A hold'em pókerben bármelyik két lappal lehet nyerni". (Többek között e miatt a - egyébként nagyon jól hangzó szlogen miatt lett ez a legnépszerűbb pókerváltozat.) A szlogen helyesen így hangzik: "A hold'em pókerben bármelyik két lappal lehet nyerni - de nem egyforma eséllyel." Ha valaki elég kitartó, találhat a neten olyan szimulációk eredményeit, amikben egy számítógépes programmal leosztottak több millió partit (10-szer 2 lap a játékosoknak, öt lap középre), és mindegyik leosztásnál megnézték, hogy milyen kezdőlapja volt a nyertesnek. Egy átlagos lapnak a partik pontosan 10%-át kell nyernie (hiszen 10 játékos van), de jól látszik, hogy bizonyos lapkombinációk ennél jóval szebben, míg mások jóval rosszabbul teljesítettek. Mitől jobb egy kétlapos lapkombináció, mint egy másik? Nyilván attól, hogy többféle módon vele nyerni. Egy kezdőlap értékét növeli, ha minél magasabb lapokból áll, ha egyforma az értékük, vagy minél kisebb köztük a különbség, vagy az, ha egyforma a színük. A teljes sorrendet nem akarom itt felidézni (én is csináltam ilyen szimulációt 1,2 milliárd leosztással), de a lista valahogy így kezdődik: AA, KK, QQ, AKs, AQs, JJ, ... (AKs jelentése: Ace, King suited, azaz egyszínű ász és király)

Fix limit Texas holdem- Selindek

10

Mi tehát az indulási stratégia lényege? Egyszerűen annyi, hogy csak azokkal a lapokkal kell elindulni, ahol a várható nyerési esély jóval 10% felett van. A mindenféle szemét lapokat pedig el kell dobni már preflop. Persze idegesítő, amikor az ember eldobja pl. a ♠J♦5 lapját, aztán a flop ♠5♣J♥5 lesz, de ezt tudomásul kell venni. A ♠J♦5-össel nyerhető partik száma nem éri el a 10%-ot, így bár néha-néha tényleg becsúszik egy-egy nagyobb pot ezzel a lappal, de hosszú távon veszteséges lesz. Az indulási stratégia másik fontos eleme az emelés. A fent említett legjobb lapokkal ugyanis nem egyszerűen be kell szállni a játékba, hanem rögtön emelni is kell. Kezdő játékosként ezt sokkal nehezebb elfogadni. Mire emelek már preflop, amikor még nem is látok szinte semmit a leendő lapjaimból? Mondjuk, ha esetleg rögtön egy magas pár van a kezemben, akkor még csak-csak érthető, de miért emeljek, mondjuk, ♥A♣Q-val? Nos, nem azért kell preflop emelni, mert biztos, hogy nálam van a legjobb lap, hanem azért, mert a lapok nyerési esélyei alapján ezen a ponton pozitív a játék várható értéke számomra. Azaz várhatóan többször fogok nyerni, mint veszíteni, így a hosszú távú nyereményemet növelhetem, ha emelem a tétet. Aztán persze lehet, hogy a flopnál egyből el kell majd dobni néha a lapomat, de ez benne van a játékban. Kezdetben szinte csak az AA és KK lapokkal mertem preflop emelni. Több mint egy hónap eltelt, míg a QQ-val és AKs-del is elkezdtem. És újabb 1-2 hónap, míg maradéktalanul elfogadtam, hogy garantáltan többet nyerek, ha pontosan követem az alapstratégia tanácsait. A kezdő játékosoknak azt javasolom, hogy ne a saját kárukon tanulják ezt meg. Nyugodtan lehet emelni. A várható nyeremény nagyobb, mint az a plusz 1 zseton, ami esetleg elveszik, ha pocsék flop jön. (Van olyan ismerősöm, aki állítása szerint már ott tart, hogy vagy emel preflop, vagy bedobja. {Kivétel persze az egyértelmű draw-lapok hátsó pozícióból.} Érdekes hozzáállás, és nem is feltétlenül rossz. De azért ehhez kell egy kis tapasztalat, kezdésként nem ajánlanám.) Másik fontos érv az emelés mellett, hogy ha viszonylag korai pozícióból emelek, akkor lehet, hogy 1-2 olyan ember mögöttem be fogja dobni a nem túl jó lapját, aki egyébként az 1 zsetont megadná, és ezzel esetleg pont ő nyerne. Ez főleg akkor fontos, ha valami nagy pár van a kezemben?: ♥A♦A - ♠J♣J, vagy pl. ♠A♥Kvagy ♣A♠Q, és ezzel kiejtem a sok kis gagyi lapot, amik valami mázlival összehoznának 2 párt vagy egy tercet.

És akkor most jöjjön a táblázat, a Lee Jones-féle Low Limit Hold'em könyv alapján: (Nyugodtan nyomtasd ki, és tűzd ki a monitor mellé, nekem is ott van.)

Early position Pairs AA KK QQ JJ TT AK AQ AJ AT A9 KQ KJ Unsuited AK KQ Suited QJ JT Raise/Reraise Raise/Call Raise/Fold Limp Limp if many

Fix limit Texas holdem- Selindek

11

99 88 77

AQ AJ

Middle position Pairs AA KK QQ JJ TT 99 88 77 66 55 44 33 22 AK AQ AJ AT A9 A8 A7 A6 A5 A4 A3 A2 KQ KJ KT K9 K8 K7 AK AQ AJ AT Unsuited KQ KJ QJ JT Suited QJ QT JT J9 T9 T8 98 87 76

Late position Pairs AA KK QQ JJ TT 99 88 77 66 55 44 33 22 AK AQ AJ AT A9 A8 A7 A6 A5 A4 A3 A2 KQ KJ KT K9 K8 K7 K6 K5 K4 K3 K2 Suited QJ QT Q9 Q8 Q7 Q6 Q5 Q4 Q3 Q2 AK AQ AJ AT A9 Unsuited KQ KJ KT QJ QT JT JT J9 T9 T8 98 97 87 86 76 75 65 64 54 53

Egy kis magyarázat:

Fix limit Texas holdem- Selindek

12

• •

• •

Raise/Reraise: Emelni és visszaemelni, ha valaki más emelt. Szinte biztos, hogy neked van a legjobb lapod. De ha esetleg a másik emelőnek is ebből a kategóriából van lapja, az előnye akkor is csak minimális lehet veled szemben, viszont a többi játékos fizessen sokat addig is, míg ez kiderül! Raise/Call: Emelni, de csak megadni, ha más emelt vagy ráemelt. Jó eséllyel tied a legjobb lap, de azért egy másik emelővel ne izmozz túlságosan! Raise/Fold: Ha nem emelt senki előtted, akkor emelj, egyébként dobd el! Érdekes tanács, igaz? Ezek olyan lapok, amik átlagos lapok ellen szépen nyernek, de egy jobb lappal szemben drasztikusan csökken az esélyük. Limp: Ha nincs emelés, akkor bemehetsz, egyébként fold. Limp if many: Ezek azok a húzólapok, amik csak akkor játszhatóak eredményesen, ha sok játékos jön be. Akkor érdemes bemenni velük, ha az előtted ülő játékosoknak legalább a fele bejött a játékba. Az összes többi: Eldobni.

Mi van akkor, ha bementél a játékba, és valaki mögötted emelt? Ez egy elég undorító helyzet, de sajnos gyakran megtörténik. Nézzük ezt is kategóriánként:
• • •

Raise/Reraise: Ez egyszerű, természetesen vissza kell emelni. Raise/Call: Itt sincs nagy gond, hívni kell. Raise/Fold: Ez már kicsit nehezebb döntés. Ha nincs nagy esély újabb emelésre, vagy kevés játékos adta meg az emelést, akkor call. Ha esetleg kettőt is emeltek mögötted, akkor általában már jobb eldobni. Limp: Ha van esély újabb emelésre, akkor bedobni. De ha pl. közvetlenül mögötted emeltek, akkor meg lehet adni. (Ilyenkor úgy kell venni - mivel már egy egységet beraktál -, hogy - bár az esélyeid csökkentek - fél pénzért tudsz játékban maradni. Limp if many: Ez általában akkor történik, ha az SB vagy a BB emel. Mivel itt már egy kör körbement, szinte biztos, hogy mindenki meg fogja adni a második zsetont is, így neked is érdemes megadni.

Külön kategóriát képeznek a blindok. SB: Ha nem volt emelés, akkor bemehetsz az összes játszható kategóriával. Ha legalább 3-4 játékos bement előtted, akkor mehetsz az összes egyszínű vagy egymás melletti lappal is. Kivételt képezhetnek az 5 alatti connectorok. Bár ha 5-6 játékos ment be, akkor már ezek is jók. Az itt említett lapok már nagyon gyengék ahhoz, hogy normál esetben fizess értük, de mivel itt már a stake felét befizetted előre, fél pénzért megéri megnézni. Továbbra se menj be viszont teljesen vegyes lapokkal, pl.: ♠J♥7, ♥Q♣5, ♦K♥2 Ha volt egy emelés, akkor a 3. kategória játszható marad. Ugyancsak érdemes bemenni a suited connectorokkal, ha egyébként sok játékos bement, és nem várható újabb emelés. (Azaz első pozícióból emelt valaki, és sokan megadták.) Érdemes figyelni arra is, hogy ha középső vagy hátsó pozícióból emelt valaki úgy, hogy előtte senki nem jött be a játékba, akkor van rá esély, hogy nincs is olyan jó lapja, csak egyszerűen megpróbálja kiejteni a mögötte lévőket. Ha gyanús, hogy emiatt emelt valaki, akkor kicsit lazábban kell reagálni. (Pl. a 2. kategóriával ilyenkor vissza kell emelni.) BB: Ez egy elég különleges helyzet, hiszen előre be van fizetve a pénz. Ha nincs emelés, természetesen be kell menni bármivel, ingyen van. Ha volt emelés, nagyjából lehet úgy

Fix limit Texas holdem- Selindek

13

tekinteni, mintha SB-n lennénk, és nem volt emelés. Azaz a teljesen gagyi lapokkal nem érdemes menni, de a fent említett lapokkal meg lehet adni a plusz 1 egységet. Általános szabály: A magas lapkombinációk kevés ellenfél ellen hatékonyak, a kisebb egyszínű vagy egymás melletti lapok (ezek a húzólapok) pedig csak akkor jók, ha sok az ellenfél. Ennek megfelelően kell egyedi esetekben dönteni. (A magyarázatot lásd az "A póker matematikája" c. részben.)

Figyelem! Az itt leírt indulási stratégia alacsony limitre vonatkozik. 3/6 $ felett mindenki csak saját felelősségére próbálja ki! (Hmmm... Inkább még úgy se.) De alacsony limitnél is csak akkor, ha a többi fejezetben írt tanácsokat is betartja! (Különös tekintettel az ellenfélválasztásra.)

Kevert stratégia

A póker nyerő stratégiája tipikus játékelméleti feladat, ahol az optimális stratégia általában a kevert stratégia lesz. Azaz nem szabad mindig ugyanúgy játszani. Ez tökéletesen igaz is a komolyabb téttel játszott partikra, de az alacsony limitnél ez is kicsit másként működik. A szakirodalom általában azt ajánlja, hogy pl. az indulási stratégiában az esetek kb. 15-25%ában térjünk el az alapstratégiától. Azaz néha emelés helyett csak hívjunk, és néha egy-egy gyengébb lappal emeléssel induljunk. Ez tényleg egy követendő tanács, de inkább csak magasabb téteken. A kis tétes (és főleg a kis tétes online) játéknál nem nagyon kell ilyesmivel törődni.

• •

Egyrészt a játékosok nagyobbik része annyira rosszul játszik, hogy felesleges a megtévesztéssel próbálkozni, hiszen fel se fogják, hogy milyen stratégiával játszunk. (Ez most nagyképűen hangzik, de néhány óra játék után be fogod látni, hogy igaz.) A maradék néhány jó játékos megtévesztésével elért plusz bevétel kevesebb lesz, mint a kihagyott emelésekből adódó plusz pénz. Ha a további tanácsaimat is betartva fogsz játszani, átlag 30-50 partit fogsz lejátszani egy asztalnál, ahol az emberek amúgy is folyamatosan cserélődnek, így semmi haszna nem lesz a megtévesztésnek.

Call helyett Raise-re 2 kivétel van preflop:

AXs a kézben (egyszínű ász és egy akármilyen kis lap), középső pozícióban: Néha emelj vele! Ha bejön a flush, rettenetes kasza, mert senki nem gondolja, hogy arra

Fix limit Texas holdem- Selindek

14

hajtasz. Néha sikerülhet kiütni egy-két másik játékost AX-szel, és ha jön A az asztalra, akkor nyerő lehetsz top párral. Ha pedig a kisebbik lapod 2, 3, 4 vagy 5, akkor a wheellel is tudsz jókora meglepetést okozni. Összességében nem nagyon fogsz nyerni ezekkel a partikkal, viszont ha egyszer-egyszer nyersz, akkor kicsit könnyebben fogják utána pár körig megadni a komoly emeléseidet is. (Én általában akkor játszom ezt meg, ha már nagyon régóta nem jött semmi játszható lap � legyen már végre egy kis izgalom is :) ) Játszható lap a kézben középső vagy hátsó pozícióban, és előtted még senki nem lépett be a játékba. (Pl. A9) Ilyen esetben lehet egyből emeléssel indulni. Jó eséllyel csak a blindok fogják megadni, és az ásszal plusz agresszív játékkal már elég jó esélyed van a nyerésre.

Raise helyett call:

Én ezt leginkább akkor szoktam, ha hátsó pozícióban vagy a blindon van pl. ♠T♥T vagy ♣A♠Q-szerű lapom, és nagyon sokan hívtak már. Ezeknek a lapoknak a nyerési esélye nagyon csökken sok ellenfél ellen, így ilyenkor inkább megvárom a flopot, mielőtt nyomulni kezdenék. Mivel úgyis sok ember van játékban, marad még elég azután is, hogy emelek majd. Nem kell félni, hogy kicsi lesz a pot, ha bejön a jó flop.

A póker matematikája

Sokak számára ez rossz hír lesz, de igazán jó pókerjátékos csak abból lehet, aki jó matekból is. Különösen valószínűség-számításból. A preflop stratégia az előzőek alapján egy táblázatból bemagolható, de a játék későbbi részeiben már muszáj egyedi döntéseket hozni az aktuális nyerési esélyek alapján. Nézzük az alapokat! A játékban az indulás után még három licitkör van. Mindhárom körben kell legalább egy döntést hozni arról, hogy érdemes-e újabb 1-2-3 egységet fektetnem az adott partiba. A kezdő és/vagy gyenge játékosok ezt ösztönösen, a megérzéseikre hagyatkozva szeretik megtenni, de sokkal hatékonyabb, ha inkább a matematikára bízzuk magunkat. Szerencsejátékokon úgy lehet hosszú távon nyerni, ha olyan játékba teszünk pénzt, ahol a várható nyeremény szorozva a nyerési esélyünkkel nagyobb, mint a betett összeg. Másképp fogalmazva: ahol a várható érték pozitív. Nézzünk egy egyszerű példát: Tegyük fel, a következő játékot játsszuk: dobok egy dobókockával, és ha a dobott szám 1, 2, 3, 4 vagy 5, akkor fizetek neked 6 $-t, de ha 6-ost dobok, akkor te fizetsz nekem 36 $-t. Mi lesz itt a várható érték? A kockadobás során egyenlő esélyekkel jöhet ki bármelyik szám. Azaz várhatóan a dobott számok 1/6-a lesz 1-es, 2-es, ... 6-os is. Nézzük meg egyesével mindegyik esetet:

Fix limit Texas holdem- Selindek

15

1/6 eséllyel 1-est dobok, és veszítek 6 $-t. 1/6 eséllyel 2-est dobok, és veszítek 6 $-t. 1/6 eséllyel 3-ast dobok, és veszítek 6 $-t. 1/6 eséllyel 4-est dobok, és veszítek 6 $-t. 1/6 eséllyel 5-öst dobok, és veszítek 6 $-t. 1/6 eséllyel 6-ost dobok, és nyerek 36 $-t.

Várható érték: Várható érték: Várható érték: Várható érték: Várható érték: Várható érték: Összesen:

-1 $ -1 $ -1 $ -1 $ -1 $ 6$ 1$

Azaz a várható érték az én szempontonból pozitív. Hosszú távon várhatóan 1 $-t fogok nyerni minden egyes dobással. Ha a 6-osra csak 30 $ járna, akkor a 6-osra jutó várható érték csak 5 $, és így a teljes várható érték nulla lenne, azaz hosszú távon nem nyerne senki. 30 $ alatt pedig számomra már veszteséges lenne a játék. A póker játék közben is hasonló dolgokat kell kiszámolni, csak itt egy kicsit összetettebb a dolog. Rögtön az első buktató, hogy csak néhány másodperc áll rendelkezésre arra, hogy kiszámoljuk a várható értéket. Mivel ennyi idő alatt nem lehet precíz számításokat végezni, találni kell valami közelítő megoldást. A profi játékosok nagy része �out�-okban gondolkodik. Azaz egy adott szituációban azokat a lapokat (lapkombinációkat) számolja össze, amikkel feltehetően nyerni fog. Nézzünk egy konkrét példát! A következő handdel indultunk:

A flop:

Érdekes helyzet. Tulajdonképpen semmink nincs, viszont jó esély van arra, hogy lesz egy sor vagy flush. Tegyük fel, hogy valaki hív, és nekünk dönteni kell, hogy megadjuk-e az egy egységet. Induljunk ki abból, hogy valószínűleg nem a mi lapunk a legjobb, így csak akkor nyerhetünk, ha a turn vagy a river során javul a lapunk. Nézzük hát, hogy hogyan javulhat:
• • •

Ha pl. Bármilyen pikk lap jön, akkor megvan a nut flush. 2 pikk van a kézben, 2 az asztalon, a nem ismert lapok között van még 9 lehetséges pikk lap. Ez eddig 9 out. Ha jön egy bármilyen 6-os vagy J, akkor lesz egy sorunk. 4 db 6-os van még a pakliban + 4 db J, de ezek közül a pikkeket már számoltuk, így ez újabb 6 out. És végül van egy kis esélyünk van akkor is nyerni, ha jön egy ász. Ez újabb 3 out.

Ez eddig összesen 18. Nézzük most a buktatókat!

Fix limit Texas holdem- Selindek

16

• •

Ha a flush jön be, akkor tuti nyerők vagyunk, csak akkor kell izgulni, ha valamelyik lap duplikálódik az asztalon. (Csak ekkor lehet valakinek esélye full house-ra vagy pókerre.) Ha sorunk lesz, akkor van egy kis esély, hogy valakinek egy magasabb sora jön be. (9J vagy 9Q lapokkal) Ennek már kicsit nagyobb az esélye, de még mindig nem jelentős. Ha bejön az ász, akkor sajnos lehet számolni azzal, hogy valaki másnál is van ász egy nagyobb kickerrel vagy esetleg egy már meglévő párral. (De az is lehet, hogy valakinél már most van egy set.) Ez a 3 outnak szvsz. elviszi több mint a felét.

Összeségében vehetjük úgy, hogy kb. a 18 lehetséges jó kimenetből kétszer lesz valakinek jobb lapja. A összes kedvező kimenetelek száma tehát 16. Ez még mindig nagyon jó, általában ennél sokkal rosszabb lesz a helyzet. (Ez csak egy közelítés. Ha valaki elég elvetemült, kiszámolhatja a pontos értékeket is, de erre egyszerűen nincs szükség. Ezek a közelítő értékek tökéletesen működnek.) A 16 out azt jelenti, hogy az általunk még nem ismert 47 lapból (52 lapos a pakli, de ebből 2 lap már nálunk van, 3 pedig az asztalon) 16 lap segíthet nekünk. Ez körülbelül 34% esély arra, hogy a következő lappal nyerünk. Ha pedig az nem jön be, akkor a rivernél még mindig bejöhet. (Ott ekkor már 46 lapból kell jönnie a 16 jó lapnak, ennek kicsit nagyobb, kb. 35% a valószínűsége.) Annak az esélye, hogy se a turnnél, se a rivernél nem jön jó lap: (1-0,34)*(10,35), azaz 0,66*0,65 = 0,43. Tehát összesítve 43% az esélye, hogy nem jön lap, azaz a maradék 57% az esélyünk, hogy nyerni fogunk. Ez olyan jó arány, hogy akár emelni is lehet. (Hiszen az esetek több mint a felében mi fogunk nyerni.) (Ha nem teljesen tiszta a fenti számítás: úgy számoltam ki a jó esetek számát, hogy először kiszámoltam, mennyi az esélye annak, hogy mindkétszer rossz lap jön. Ez lett a 43%. Nyilván ha az esetek 43%-ában nem jön egy jó lap se, akkor a fennmaradó 57%-ban fog jönni legalább egy jó lap. Ez lesz tehát a nyerési esélyünk.) Most nézzünk egy kicsit rosszabb esetet, a kézben lévő lap ugyanaz, de legyen a flop a következő:

Van egy párunk, de szinte biztosra lehet venni, hogy legalább egy játékosnál van K is. Mik az esélyeink ekkor?
• •

Jön még egy 9. Ez 2 out. Jön egy A. Újabb 3 out.

Ez összesen 5 out, de a kézben lévő párok (77, 99, KK, AA), vagy esetleg a soresélyre pályázó lapok okozhatnak kellemetlen meglepetéseket. Így jó közelítéssel lehet számolni azzal, hogy kb. az esetek 10%-ában bukunk. Marad tehát 4,5 out a 47-ből. Kicsit egyszerűsítve mondhatjuk, hogy 10-ből egyszer fogunk nyerni. Érdemes betenni ekkor 1 egységet? Erre már nem olyan egyszerű válaszolni! Itt már pontosan meg kell nézni a várható értéket. Fentebb megállapítottuk, hogy akkor érdemes játszani, ha a várható érték pozitív, azaz ha a nyerési esély szorozva a várható nyereménnyel nagyobb, mint a tét, amit be kell tenni. A

Fix limit Texas holdem- Selindek

17

nyerési esély megvan, kb. 10%. A tét, amit be kell tenni 1 egység. A feladat egyszerű, nézzük meg, mennyit fogunk nyerni! Tegyük fel, hogy 4 játékos nézett flopot. A potban eddig 4 $ van. A második játékos nyitott a flopnál, a 3. bedobta, most jössz Te. A potban eddig van 5 $, ha Te és az utánad jövő játékos is betesz még 1-1-et, a potban akkor is csak 7 $ lesz. (Sőt, abból még lejön a rake is!) Azaz ezen a ponton a várható nyeremény csak 0,7 $! El kell dobni. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy mi van, ha az utánad jövő játékos esetleg emel, és ezzel duplájára nő az ebben a licitkörben beteendő tét! Nézzük meg ugyanezt az esetet úgy, hogy preflop 4 játékos és a blindok is beszálltak! A flopnál az SB nyit, mindenki megadja, és Te vagy a buttonnál. A potban eddig van 11 $, ha Te is megadod, akkor lesz 12 $, a várható érték 1,2 $. Ebben az esetben meg kell adni a hívást, elfogadható esély van a nyerésre. Mi van akkor, ha nem jön be a turnben a megfelelő lap? A dolog roppant egyszerű, újra ki kell számolni az esélyeket, és annak megfelelően dönteni. Általában ilyenkor - ha nem jött semmi - már be kell dobni.
• • •

A turnnél már 2 egység lesz a tét, amit be kell tenni. Néhányan ki fognak szállni, ezzel csökkentve a pot várható nagyságát. Megjelenhetnek újabb olyan lapok, amik csökkentik a nyerési esélyt. (Pl. lesz 2 egyforma értékű lap az asztalon vagy 3 egyforma színű, esetleg egy soresély stb.)

Persze, ha a fentiek nem következnek be, vagy esetleg senki nem hívott, akkor lehet, hogy a várható érték még a turnnél is jó lesz, és érdemes végigmenni.(Néha-néha még az is lehet, hogy a 9-es párral fogunk nyerni, de azért erre nem érdemes számítani.) Nézzünk meg még egy esetet:

Majdnem ugyanaz, mint az előbb, de most van egy pikk is az asztalon! Azaz, ha a turnnél és a rivernél is pikk lap jön, akkor un. backdoor flush-sel lehet nyerni. Mennyit javít ez az esélyeken? A turnnél 10 pikk jöhet, ennek az esélye 10/47. A rivernél a fennmaradó 9 közül kell egynek jönnie a 46 ismeretlen lapból. Azaz összesítve: (10/47)*(9/46) = 0,04. Azaz 4%, ami majdnem 2 out. Én az egyszerűség kedvéért 2 outnak szoktam számolni, mert ha esetleg tényleg bejön a két azonos színű lap a turnnél és a rivernél, az ellenfelek úgysem fogják elhinni, hogy tényleg erre vártál, és simán megadják az emelésedet, vagy akár még vissza is emelnek. Azaz jól megnő a várható érték a riverben berakott plusz tétek miatt. Persze ha ezzel az eséllyel is számolsz, akkor ha nem jön pikk a turnnél, még nagyobb lesz a várható érték csökkenése, így szinte biztos, hogy el kell majd dobni ha nem jön a többi lap se. Elég bonyolultak ezek a számítások, igaz? De hát senki nem mondta, hogy a póker egy egyszerű játék. Ahogy egyre több és több partit játszol, úgy válik majd egyre rutinszerűbbé ez a számolgatás. De ha igazán precíznek érzed magad, érdemes egy saját kis táblázatot készíteni, amibe előre kiszámolod, hogy milyen kombinációknál hány embernél érdemes

Fix limit Texas holdem- Selindek

18

továbbmenni. Olyan ez, mint a sport. Ott sem csak éles versenyekből áll az élet, kell néha edzeni is. A flopról szóló részben majd én is leírok néhány általam követett alapelvet. Végezetül a fentiek fényében nézzük meg az indulási stratégiánál írt alapszabályt kicsit alaposabban: a magas lapkombinációk kevés ellenfél ellen hatékonyak, a húzólapok pedig akkor, ha sok az ellenfél. Ez megint egy olyan tulajdonsága a pókernek, amit a kezdő játékosok ösztönösen pont fordítva gondolnak. Általános tévhit ugyanis, hogy minél többen jönnek be preflop, annál erősebb lap kell ahhoz, hogy megérje bennmaradni.

Az indulási stratégiában a magas lapkombinációk azért olyan erősek, mert sok partiban önmagunkban is megállják a helyüket vagy akár egyetlen jó lap segítségével is nyerők lehetnek. Viszont minél több játékos lép be egy partiba, annál valószínűbb, hogy valamelyiküknek bejön 2 pár, terc vagy akár egy sor is. Így a magas induló lapoknak az az előnye, hogy egy magas pár + magas kickerrel nyerni tudnak, szinte teljesen eltűnik. (Persze még ekkor is valószínűleg ez lesz a legerősebb lap a partiban, de nem lesz sokkal jobb. Az előny akár annyira is lecsökkenhet, hogy emelni se biztos, hogy megéri.) A kisebb suited connectorok, pl. ♠7♠8 viszont olyan lapok, amelyeknél nem nagyon várható, hogy már a flopban monster handdé válnak. De ezekből a lapokból nagyszerű sorok vagy flush-ök lehetnek, ha kivárjuk vele a rivert is. Igen ám, de mint azt fentebb láttuk, húzólappal csak akkor érdemes továbbmenni, ha pozitív a várható érték. Nos, a lapunk nyerési esélye nem lesz nagyobb attól, ha sokan játszanak, viszont a pot mérete ekkor megnő annyira, hogy ettől átbillenhet pozitívba a várható érték. Akár még egy inside straigth esetén is! Ez tehát az oka, hogy a �gyengébb� húzólapok a jobbak sok ellenfél ellen. (Tehát továbbra sem lesz jobb ez a lap, mint egy AA, itt is csak annyi történik, hogy fold helyett feljavul a lap callra.)

Van néhány hand, amelyek egyesítik magukban a két kategória előnyeit, ezek azok a lapok, melyeknél nem kell törődni a belimpelt játékosok számával, lehet emelni nyugodtan: AKs, AQs, KQs és talán még az AJs és QJs is.

A flop

A flop a hold�em póker legizgalmasabb része. Itt kell a legtöbb döntést hozni, gyakorlatilag itt dől el, hogy érdemes-e végigmenni egy lappal.

Fix limit Texas holdem- Selindek

19

Az előző részben írtam, hogy érdemes összeállítani egy listát, hogy mikor érdemes továbbmenni, és mikor nem, hogy ne kelljen minden lapnál külön kiszámolni. Nos, itt vannak az én szabályaim:
• • • • • •

Kis pár van nálam (22-55), nincs soresély, és nincs set: fold. Kis pár és open-ended sor: call. Kis pár és open-ended sor, de van két egyforma színű lap: számolás. Kis pár, inside-sor: számolás. Közepes párokkal (66-99) ugyanez, de ha csak az utolsó pozícióról nyit valaki, akkor még megnézek egy lapot. (Lehet, hogy csak semi-blöff.) Ha van egy magas párom kézben vagy az asztalon lévő egyik lappal, akkor ha a következő pontozás szerint összejön 3 pont, akkor fold: Van két egyforma értékű lap az asztalon: 2 pont Van magasabb lap az asztalon, mint a párom (second párom van.): 2 pont Van legalább két egyforma színű lap az asztalon: 1 pont Van lehetőség olyan sorra, amit két egymás melletti lappal lehet megcsinálni: 1 pont Valaki emel: 1 pont Ha az előző eset van, de van esély backdoor flush-re, akkor számolás Flush-draw: call (hátsó pozícióból semi-blöff raise) Open-ended sor: call (Ritkán itt is lehet semi-blöff, de ezzel csak óvatosan!) Open-ended sor, de van 2 egyszínű lap is lenn: számolás. (Ha van olyan színű magas lap a kezemben, akkor call. Ha mindkettő olyan színű, akkor raise!) Inside sor: általában fold (Ha nagy a pot vagy van flush-esély is, akkor számolás.) Open ended sor, de csak 1 lapom van hozzá, és az is alulról: ugyanaz a helyzet, mint az inside sornál. (Pl. A3s nálam, a flop 456) Csak egy magas lapom van: fold Két magas lap: Ha AK, AQ vagy AJ, akkor call, de ha van 2 egyforma színű lap is, akkor már fold. Két magas lap és backdoor flush vagy sor (3 lap van meg a flush-ből): call

1. 2. 3. 4. 5.
• • • • • • • • •

Ha a fenti esetek közül valahol �call� van vagy �számolás�, de volt emelés, akkor szinte biztos, hogy fold. Persze néha-néha fel lehet ezt rúgni, főleg ha nagyon nagy a pot, és így megnő a várható érték. De egy átlagos low-limit partit feltételezve a fenti szabályok beválnak. (Azaz 5-6 ember néz flopot, 3-4 pedig turnt is.) Ha a fenti esetek közül valahol �call� van, és középső vagy hátsó pozícióban vagy, és előtted még nem nyitott senki, akkor bet. Ez kicsit furcsán hangzik, de ez egy működőképes stratégia. Egészen nyugodtan lehet arra számítani, hogy valaki mögötted úgyis fog nyitni, és a stratégia alapján Te úgyis megadnád. Akkor pedig már legyél inkább Te az, aki megteszi az első lépést. Veszíteni csak akkor fogsz ezzel, ha valaki esetleg rád emel, de ez nem túl gyakori. Viszont ezzel az agresszív stratégiával egyrészt jól álcázhatod azokat a nyitásaidat, amikor tényleg nálad van a legjobb lap, másrészt esetleg néhányan emiatt eldobnak olyan kis szemét lapokat, amik a turnben vagy a riverben felértékelődnének. Nézzük akkor most azokat az eseteket, amikor tényleg nálunk van a legjobb vagy az egyik legjobb lap! Az általános szabály ilyenkor: bet/call. Alacsony limitnél általában nem éri meg

Fix limit Texas holdem- Selindek

20

nagyon trükközni. Ha van valamid, akkor nyomuljál! Amire viszont figyelni kell, az az, hogy nehogy túl korán elijeszd az ellenfeleket. Ha pl. valami szuper flop jön, és szinte biztos, hogy verhetetlen lapod van, nem biztos, hogy érdemes rögtön emelni. A követendő stratégia ilyenkor:
• •

Ha még senki nem nyitott előtted, akkor bet. Ha nyitottak előtted, akkor csak call.

Ez az utóbbi igényel némi magyarázatot. Miért nem raise? Nos, ebben a helyzetben jobban jársz, ha vársz még egy licitkört. Ugyanis, ha most emelsz, akkor ugyan valószínűleg szinte mindenki meg fogja adni, viszont a turnnél, ahol már duplázódik az alaptét, nem fog ismét nyitni az a játékos, aki a flopnál nyitott, így valószínűleg neked kell majd nyitni, és csak az a tét fog körbemenni. Ha viszont a flopnál nem emelsz, akkor valószínűleg lesz esélyed emelni a turnnél, így ott fognak dupla tétet fizetni a többiek. Ez a módszer akkor működik jól, ha hátsó pozícióban vagy, a nyitó játékos pedig elöl. Ezt a stratégiát általában is jó megjegyezni. A flop csak puhatolózás, a nagy pénzt a turnben kell behúzni a potba. Kivétel persze itt is van. Ha van egy emelés a flopnál, és úgy néz ki, hogy mindenki meg fogja adni (pl. mert már mindenki rakott be legalább egy egységet), akkor érdemes beszállni az emelgetésbe, ha monster lapod van, pl. set vagy full, esetleg nut flush. (Bár ez az utóbbi eset csak akkor van, ha egyszínű a flop, és ilyenkor nem nagyon szoktak izmozni a többiek.) A másik kivétel, ha nagyon laza az asztal, és szinte biztos vagy benne, hogy lesz hívás a turnben is. Ilyen lehet pl. ha rendszeresen vannak emelések flush-draw-val vagy second párokkal is. Ennek a stratégiának a magyarázata ott van, hogy low-limitben a játékosok szeretnek futni a pénzük után. Azaz, ha már befizetett a flopra és a turnre is, akkor akár az emelést is megadja, hogy megnézze a rivert. (Sokszor még olyankor is, ha szinte semmi esélye sincs, hogy erősödjön a lapja.) A követendő stratégia pedig épp az ellenkező ezzel! A flopnál érdemesebb 1 egységért (vagy esetleg ha emelés volt 2-ért) nézni még egy lapot, aztán a turnben, amikor a betett téthez képest csökken a várható érték eldobni, ha nem javult a lapod. De erről a turnnél még lesz szó. Ha nem verhetetlen a lapod, de azért jön valami kellemes flop (top pár, két pár, set, terc), akkor első pozícióból bet, hátrábbról, ha már nyitottak előtted, inkább csak call. Gyakorlatilag itt is ugyanazt kell csinálni, mint a monster-flopnál. Az egyetlen kivétel szvsz. akkor van, ha a flopnál flush- vagy sorhúzásra van esély. Ilyenkor első pozícióból érdemes check-raise-t próbálni, hátrábbról pedig raise-elni, hátha sikerül eldobatni a húzólapokat. Ha meg mégse dobja el, akkor legalább azt elérted, hogy többet fizetett, mint amennyi a várható érték alapján elfogadható lett volna neki, azaz hosszú távon vesztes stratégiára kényszerítetted. (Ez persze nem fog vigasztalni, ha elveszíted az adott partit, mert behúz valamit a rivernél, de hosszú távon garantáltan Te leszel a nyerő.) Egy kis megjegyzés: Ha a top párod 8-as vagy kisebb, akkor azt inkább second párnak számold, mert szinte biztos, hogy jön majd a turnnél vagy a rivernél nagyobb lap. (És az is szinte biztos, hogy a sok marha valamelyikénél lesz olyan lap.)

Figyelem! Az itt leírt stratégia csak low-limiten működik hosszú távon! Nagyobb téteken messze nem ilyen egyszerű a játék.

Fix limit Texas holdem- Selindek

21

A turn

A turn az a licitkör, ahol a legtöbb pénzt lehet behúzni a potba. Ha a flopban nem emeltél egy nagyon jó lappal, akkor itt az ideje, hogy most megtedd. Meg fogsz lepődni, hogy hányan megadják. Még akkor is, ha közvetlenül előtted nyitott valaki, és te rögtön ráemelsz. Ekkor ugye, az utánad jövőknek egyből 4 egységet kell berakniuk, de a többség meg fogja adni. Még a húzólapokkal is! Nézzünk néhány tipikus esetet! Korai pozícióból limpelsz a következő lappal:

A flop a következő:

Top párod van, ezért a flopban nyitsz. Hátsó pozícióból valaki emelt, mindenki megadta. A turn:

Még mindig van egy top párod. A követendő stratégia: bet. Nagyon valószínű ugyanis, hogy az emelés csak egy semi-blöff volt, mivel a flopban volt két egyszínű lap. Ha esetleg mégis rád emelnek, akkor ráérsz majd a rivernél checkelni. Következő eset. A kezedben:

A flop:

A flopnál valaki nyit, 4-en - köztük te is - megadják. Turn:

Fix limit Texas holdem- Selindek

22

Ez gáz. Alacsony limitnél gyakorlatilag minden párral jönnek veled a játékosok, így igen jó esélye van, hogy valakinél ott a terc. Ilyenkor nincs egyértelműen jó döntés. Ha a flopnál volt emelés is, és páran eldobták, akkor talán egy kicsit kisebb az esély a tercre, megpróbálhatsz akár nyitni is, de a nagy pot miatt ilyenkor talán a hívás is belefér, ha nyitnak előtted. Ha hátsó pozícióban vagy, és emelnek előtted, akkor inkább dobd el! Lehet, hogy blöff, de 4 egységet nem ér meg, hogy megnézd. Ha az újonnan letett lap nem csak egy párt hoz létre az asztalon, hanem egyben a 3. egyszínű lap is, akkor egyértelműen dobd be, ha valaki nyit, főleg ha olyasvalaki, aki a flopban csak hívott. Kivétel ez alól, ha az adott színből nálad van az ász vagy a király. Ekkor szinte biztos, hogy megéri hívni, hiszen kb. 18% az esélye, hogy jön még egy lap abból a színből, és akkor tied a legjobb vagy a második legjobb flush lap. (De lehet, hogy csak blöff volt, és a magas párod is elég lesz a nyerésre.) Mi van, ha megjelenik egy nagyobb lap, mint a párod? Ha az új lap ász, check/fold. Alacsony limitnél minden ászra végigmennek az emberek, így szinte biztos, hogy ott az ász valakinél. Ha király, akkor nincs jó megoldás, rajtad múlik, mit csinálsz. Ha Q vagy J és csak 1-2 ellenfél van, akkor érdemes ismét nyitni, lehet, hogy nincs náluk. De ha rád emelnek akkor valószínűleg jobb, ha eldobod. Ha csak megadják, akkor a rivernél viszont ne hívj, csak ha javult a lapod! Nézzük a terceket! Első pozícióban limpeltél:

A flop:

Természetesen nyitsz, 3-an jönnek veled. Turn:

Ha seted vagy terced van és a turnnél megjelenik egy nagyobb lap, akkor érdemes megpróbálkozni a check-raise-zel. Mivel a flopnál nyitottál, ha most csak checkelsz, szinte biztos, hogy valaki nyitni fog. Ha hátsó pozícióban vagy, akkor természetesen bet/raise. Mi van akkor, ha a turn ez lesz?

Ha seted vagy terced van, és megjelenik a 3. egyszínű lap a turnnél, akkor bet. Mivel lowlimitnél gyakorlatilag bármilyen két egyszínű lappal elindulnak az emberek, kb. 30-40 % az esélye, hogy valakinek bejött a flush, de még ilyenkor is van 21% esélyed, hogy a rivernél fullod lesz, tehát ha rád emel, és megadod, még általában mindig pozitív a várható értéked. Ha nem jön be a full, akkor persze check/call a rivernél.

Fix limit Texas holdem- Selindek

23

Ha esetleg neked jön be a flush, akkor bet/raise. Itt ne trükközz, a flush-esélyt elég jól felismerik az ellenfelek, és általában félnek is tőle, ezért nem nagyon jön be a check-raise. Ha bejön a sorod, akkor hátsó pozícióból bet/raise, első pozícióból általában bet. Kivétel, ha a flopnál volt licit, és a sorod egy alacsonyabb lappal lesz meg, mint a legmagasabb lap az asztalon. (Ekkor ugyanis a top párral, vagy az esetleges settel, terccel valószínűleg ismét nyitni fog valaki, és te check-raise-elhetsz.) Nézzünk erre egy példát! A lapjaid:

Az asztalon:

Bár azért elég jól felismerhető a sorveszély, ha nincs nagy mozgás az első pozíciókon, hátulról tuti nyitni fog valaki királlyal vagy dámával. Ha bejön a sor, de ezzel együtt 3 egyszínű lap is lesz, az ismét csak elég gáz. Ha van a flushszínből magas lapod, akkor bet/call. Ha nincs, akkor inkább lapulj! Ha nyit valaki, nincs jó megoldás. Valószínűleg jobb, ha bedobod, de ha biztosan nem emelnek rád mögötted, akkor esetleg meg lehet adni. (De ugye ekkor a rivernél szintén be kell majd még tenni minimum 2 egységet, szóval nagy a kockázat a dologban.) Talán akkor érdemes megadni ilyenkor, ha csak 1 vagy maximum 2 ellenfél van játékban. Ha second párod volt, és bejön a 2 pár vagy a terc, akkor bet/raise. Ha visszaemelnek, akkor csak akkor izmozz tovább, ha a tercedhez nagyon jó kicker is van, vagy ha van 2 egyforma színű lap az asztalon! Utóbbi esetben egyrészt azért, mert lehet, hogy csak a flush-draw-ra reraise-el (teljes hülyeség, de a low-limit asztalok tele vannak hülyékkel), másrészt azért, hogy ha valaki másnak van flush-draw-ja, akkor fizessen annyit, hogy a várható értéke mínuszba menjen. Ha second párod van és nem jön semmi, akkor első pozícióból check/fold, viszont hátsó pozícióból bet/fold. Azaz, ha senki nem nyitott előtted, akkor tedd meg Te! Még akkor is, ha a flopnál esetleg volt licit, hiszen lehet, hogy csak egy draw-lappal próbálkozott be valaki. (Különösen igaz ez akkor, ha a flopnál volt 2 egyforma színű lap.) Ha mégis emel valaki ilyenkor, akkor dobd el, megszívattak. Természetesen ha Te magadnak is van a second pár mellé egy flush- vagy open-straight-draw, akkor menni kell, akár még emelés után is. Ha flush-draw lapod van, akkor kis limiten általában kifizetődő a turnnél megadni, ha nyit valaki. Általában ilyenkor már akkora a pot, hogy simán pozitív lesz a várható érték, ha megadod. Ha emelés is volt, akkor számoljál! A potnak legalább 5-ször akkorának kell lennie a licit végére, mint az általad betett pénznek. Azaz ha egy emelés is volt és így 4 egységet kell betenni, akkor ha a pot eléri a 20 egységet, akkor hajrá! (Ha mögötted emeltek, akkor is meg kell adni azt a +2 egységet.) Ha open-ended sorra vársz, akkor már kicsit neccesebb a helyzet. Itt már kb. 6-szoros pot kell, hogy megérje továbbmenni. Ha volt előtted emelés, akkor - ha csak nem óriási a pot - inkább dobd be! Ha ráadásul van 2 egyszínű lap is az asztalon, számolhatsz 7-tel. Ha 3 egyszínű lap van kinn, vagy 2 egyszínű és egy pár is és valaki emelt, akkor egyértelműen fold.

Fix limit Texas holdem- Selindek

24

Inside-straight-draw-nál közel 12-szeres pot kell, hogy megérje továbbmenni. Ilyen szinte soha nincs, szóval, ha nincs mellette valami más is, akkor egyértelműen fold. Ide tartozik az az eset is, amikor olyan open-ended sorod van, amiben csak az egyik lapod van benne, és az pont a legkisebb lap a sorban. Pl.:

Az asztalon:

Ebben az esetben ha a sorhoz felülről jön lap, akkor tulajdonképpen 4 egymás követő lap lesz a rivernél az asztalon. És ekkor szinte biztos lehetsz benne, hogy ott lesz valakinél a rákövetkező lap is, jelen esetben a Q. (Ha utánagondolsz, akkor ez azt jelenti, hogy az illető pontosan egy inside-straight-draw-val ment végig, de mint azt nem győzöm elégszer hangsúlyozni, low limitnél végtelenül hülye ellenfelekre kell számítani.) Az összes flush és sor húzólapra érvényes az, hogy ha 2 pár vagy 3 egyforma van az asztalon, akkor azonnal el kell dobni, ha van valami licit. Ekkor szinte 100%, hogy valakinek fullja lesz. Mi van akkor, ha csak magas lapod van? Ha csak egy magas lapod van, és nyitnak előtted, akkor fold. Egyébként természetesen check. Ha két magas lapod van (Pl. AK, AQ vagy esetleg AJs), és ráadásul már preflop emeltél, és a flopnál is te nyitottál (pl. mert hátsó pozícióban vagy, és előtted senki nem nyitott), és most se nyit senki előtted, és ráadásul se pár, se flush-esély nincs az asztalon, akkor megpróbálkozhatsz egy bettel. (Max. 3 ellenfél esetén, de inkább csak 1-2-nél.) Van egy kis esély, hogy bedobják, és tulajdonképpen van 6 outod is, amivel nyerhetsz. (De az is simán előfordulhat, hogy tényleg nincs senkinek semmije, és a két magas lappal Te vagy a legjobb.) Ha viszont nyitnak előtted, akkor ismét csak számolni kell. Lehet az ellenfélnél second pár de lehet egy lassan megjátszott set is. Ha van legalább egy inside-straight-draw-d, akkor call, egyébként inkább fold. Főleg, ha van lenn 2 egyforma színű lap is. Ez a fejezet úgy érzem elég töményre sikerült, ajánlott elolvasni többször is. Aztán néhány óra játék után ismét. (Aztán még néhányszor.)

Figyelem! Az itt leírt stratégia csak low-limiten működik hosszú távon! Nagyobb téteken messze nem ilyen egyszerű a játék.

Fix limit Texas holdem- Selindek

25

A river

A river. Mindenki kedvence. Ez az a pont, ahol nagyon sokszor az utolsókból lesznek az elsők. És sajnos a tight-agresszív játékstílust követve te legtöbbször nem utolsóként fogsz ide érkezni. Úgy is fogalmazhatjuk, hogy igen sokszor fogsz káromkodni a rivernél. Gyönyörű top lappal mész végig a partin, és akkor a rivernél bejön valami kis ocsmányság. Pl. megjelenik egy 2-es pár az asztalon, vagy 4 egymás utáni lap stb. És az egészben a legbosszantóbb az, hogy ilyenkor általában már akkora a pot, hogy meg kell adni azt a 2 egységet akkor is, ha szinte biztos vagy benne, hogy el fogod veszíteni. A pot ilyenkor (ne felejtsük el, hogy low-limitről beszélünk, sok laza játékossal) általában már legalább 12-16 egység. Miután a 2 egységet legalább ketten berakjátok, a pot 16-20 egység lesz. Azaz ha csak 12-15% esély van arra, hogy a másiknál még sincs terc/sor/flush, akkor már megéri betenni azt a dupla tétet. (És egyébként kb. ilyen százalékban tényleg nincs is a másiknak semmije.) Kicsit másként: A lapot a flopnál vagy a turnnél kell eldobni. Ha már idáig eljöttél vele, akkor általában érdemes megnézni, hogy a másiknál mi van. Ez természetesen nem vonatkozik a draw lapokra. Tehát ha sor vagy flush eséllyel mész el a riverig és nem jön semmi, akkor check/fold. Elméletileg van rá esély, hogy a másiknál sincs semmi, és pl. az A9s lapoddal high carddal nyersz, de erre nem lehet alapozni. Nézzük akkor sorban: Top pár, jó kicker, semmi ijesztő az asztalon: bet. Ha valaki előtted nyit a rivernél, úgy, hogy eddig végig te nyitottál, akkor kicsit érdemes gondolkozni. Elméletileg lehet, hogy most jött be neki a második pár, esetleg a kézben lévő párjához a set. De az is lehet, hogy neki is csak szimpla top párja esetleg second párja van, de azt hiszi, hogy Te csak blöffölsz. Szóval ilyenkor meg kell adni. Ha viszont van az asztalon a floptól kezdve 2 egyszínű lap, akkor érdemes raise-elni. Elképzelhető, hogy csak azért hívott, mert meg van győződve róla, hogy flush-draw-ra mentél idáig. (Ez akkor különösen valószínű, ha megfogadva az eddigi tanácsaimat, agresszíven nyomultál az előzőekben is az ilyen lapokkal.) Ha viszont nincs jó kickered, akkor a raise-et felejtsd el! Természetesen az is lehet, hogy a reraise-re ő is visszaemel. Pl. bejött az utolsó lappal a setje vagy a második párja. Ekkor már nincs mit tenni, meg kell adni. Az esetek 2030%-ában még így is nyerni fogsz a jobb kickerrel, hiszen Te csak a legjobb lapokkal maradsz játékban már preflop is, míg az átlag játékos minden szarral. Ha neked jött be a második pár vagy a terc, akkor természetesen bet/raise. (Kivéve azt az esetet, amikor komoly flush- vagy soresély van az asztalon. Ekkor check/call.) Ha bejött a flush, bet/raise. Meg fogják adni. Check/raise-zel trükközni itt nem érdemes. Nut flush-sel természetesen reraise amíg lehet. A második legjobb flush-sel szintén, de csak akkor, ha a flush-ből 2 lap is van a kezedben. Annál rosszabbal csak akkor, ha backdoor flush volt. Ha a sor jön be, bet. Ha nincs flush-esély, akkor raise is mehet. Ha visszaemelnek, és van az asztalon pár, akkor esetleg már csak call, mert lehet, hogy valakinek meglett a fullja. Ha úgy

Fix limit Texas holdem- Selindek

26

van meg a sorod, hogy mind a két lapodat felhasználod hozzá - és nincs az asztalon egyik lapoddal megegyező lap se -, akkor ha nincs flush- vagy fullveszély, emelhetsz bármennyit. Főleg akkor, ha nem szomszédos lapokkal csináltad meg a sort. Ekkor ugyanis sokan nem ismerik fel, vagy egyszerűen nem hiszik el, hogy lehet nálad egy sor. (Itt persze lehet, hogy bebuksz 1-2 jobb sor ellen, de a tapasztalat az, hogy ennyi kockázatot megéri vállalni.) Ha csak egy lapod van a sorhoz, akkor csak akkor raise-elj, ha nem a sor alján van! Egyébként call, mert lehet hogy a hívónak is alsó sora van, és feleztek, de ha esetleg emeltek is előtted, akkor jobb, ha bedobod, mert valakinél ott a felső sor. Full, póker, straight-flush: bet/raise/reraise. A fullal esetleg buksz egy jobb lap ellen, de ezt vállalni kell. Ha pókert vagy sf-t buksz, akkor pedig jó eséllyel kapsz valami bad-beat jackpotot. (A legtöbb site-on van valami ilyesmi.) Szóval ezekkel ne gondolkozz, hanem emelj! Összefoglalva: ha van valamid: bet. Én néha-néha megpróbálkozom ilyenkor a check-raisezel, de általában meg is bánom, mert szinte mindig körbe-checkel ilyenkor mindenki. És ez ilyenkor 2-4-6 egység elpocsékolt tétet jelent. Szóval csak keményen! Mi van akkor, ha nincs semmi, csak 2 magas lap? (Pl. Az előző fejezetben említett eset, amikor AK-lyal nyomulsz már prefloptól) Ilyenkor nagyon fontos, hogy a riverben is nyiss, ha más nem teszi meg előtted. Valószínű ugyanis, hogy 2., 3. pár van a többieknél, és várják, hogy javuljon a lapjuk. Ha a rivernél nem nyitsz, akkor ezekben az esetekben tuti vesztő vagy, és kidobott pénz volt az eddigi agresszív nyitás. Ha nyitsz, van rá esély, hogy bedobják, hisz lehet top párod vagy akár kézben is egy overpair. Persze, ha ilyenkor rád emelnek, akkor általában be kell dobni. De legalább megpróbáltad. (Ja, és még valami! Ezek a játékosok majd legközelebb is meg fogják adni, ha nyitsz, amikor tényleg ott lesz egy király pár a kezedben.) Utolsó eset: tényleg semmid nincs, viszont a riverben lett 3 egyszínű lap. Hátsó pozícióban vagy, és mindenki checkel előtted. Nyilván úgy kerültél ebbe a helyzetbe, hogy valószínűleg se a flopnál, se a turnben nem volt licit, így egyrészt kicsi a pot, másrészt a többieknél se lehet komoly lap. Ilyenkor hívj! Lehet, hogy bejön a blöff, de ha nem, az a két egység megér annyit, hogy kicsit �javítson� az image-eden. (Hosszú távon egyébként nem is nagyon fogsz ezzel veszíteni. A leírt esetben teljesen reális, hogy 4-5 esetből egyszer bejön a blöff.) Gyakorlatilag ez az egyetlen helyzet low-limiten, amikor azt ajánlom, hogy blöffölj.

Figyelem! Az itt leírt stratégia csak low-limiten működik hosszú távon! Nagyobb téteken messze nem ilyen egyszerű a játék.

A két pár csapdái
Az általános stratégiák után nézzünk meg részletesebben néhány speciális esetet! Elsőnek talán kezdjük a két párral. Low-limiten ez a minimum hand, amivel már valamennyire

Fix limit Texas holdem- Selindek

27

biztonságban érezheted magadat. Egy-egy jól álcázott setbe persze bele fogsz futni néha, de nagy általánosságban a két pár már nyerő handnek számíthat. (Azt azért már feltehetjük, hogy a terc-, sor- és flush-esélyeket felismered, és számítasz rá, hogy nem a két pár lesz a legjobb lap az adott partiban.) A flopról és riverről szóló részben már elég jól körüljártuk, hogy mikor érdemes egy párral továbbmenni, várni a tercre vagy két párra, így ezzel most nem foglalkozom. Ha ezen az úton jött be a két pár, akkor az ott írt tanácsok elegek a sikeres játékhoz. Ehelyett most azokkal az esetekkel foglalkozunk, amikor már a flopban megvan a két pár. A dolog azért érdemel külön figyelmet, mert van pár olyan csapda, amibe kezdőként nagyon könnyű beleesni. Nézzük a következő esetet: van a kezedben, hátsó pozícióból limpelsz. A flop a következő:

Álomszép! Ha valakinél van egy ász valami jó kickerrel, az szinte biztos, hogy hívni fog! Nos, tegyük fel, hogy tényleg nyit valaki első pozícióból, másik 1-2 játékos megadja, Te pedig szintén hívsz, vagy esetleg emelsz is. Jön a turn:

Teljesen veszélytelen lap. A játékos az első pozícióból ismét hív, valaki megadja, Te természetesen emelsz, megadják. A river a következő:

Puff! Véged van. Gyakorlatilag biztos, hogy ezt a partit elvesztetted. És nem azért, mintha attól kellene félned, hogy van valakinél egy kettes (OK, ennek is van egy kis esélye, de ez szinte elenyésző), hanem azért, mert a két másik játékos közül minimum az egyiknél ott lesz egy ász. Ahogyan azt a flopnál remélted is. A baj csak az, hogy amint a második kettes lejött az asztalra, hirtelen neki is lett két párja. Csak épp neki ászból van a magasabb párja! A hatos + hetes párt most már lehúzhatod a WC-n! Sokan most esetleg értetlenkednek, hogy miért írtam erről ilyen részletesen, hiszen ez természetes, de talán nekik is érdemes megjegyezni, hogy sok kezdő számára ez a helyzet nem ilyen egyértelmű. Több embert láttam már sok-sok órai játéktapasztalat után is rácsodálkozni egy ilyen szituációra, és értetlenkedni, hogy miért a másik nyert. A tanulság tehát kettős: Egyrészt jegyezd meg jól, hogy ebben az esetben már nem ér semmit se a két párod, másrészt ne ijedj meg túlságosan, ha egy hasonló szituációban egy láthatóan kezdő játékos rád emel. Lehet, hogy Ő is csak egyszerűen túlértékelte a két alacsony párját. (Persze azért ne is reraise-elj all-inig, mert az is lehet, hogy fullja lett.) Nézzük a másik gyakori esetet! Középső pozícióból limpelsz a következő lappal:

Fix limit Texas holdem- Selindek

28

A flop:

Ismét két pár, ráadásul az egyik ászból! Nagy baj már csak nem lesz! Első pozícióból nyit valaki, hárman - köztük Te is - megadják. A turn:

OK, ezzel talán nem lesz baj. Az előbbi játékos ismét nyit, Te emelsz, a többiek bedobják. Jön a river:

És ezzel ismét véged van. A másik játékban lévő játékosnak ugyanis valószínűleg ismét van egy ász a kezében valami elfogadható kickerrel. Pl. AT vagy AJ, esetleg egy lassan megjátszott AK. De ha csak egy a pozíciójához képest kimondottan gyenge lappal, pl. A8 vagy A7-tel indult, akkor is ő nyert, mert a második 9-es megjelenésével már mindkettőtöknek AA-99 két párotok van, viszont neki a kézben lévő - a Te hatosodnál magasabb - lapja lesz a kicker! A tanulság ugyanaz mint az fenti esetben: Ha Te vagy a szenvedő alany, akkor fold. Ha nálad van az AJ, akkor viszont kicsit jobban keménykedhetsz. A full persze itt is reális veszély, de nem kell túlértékelni. A kulcs ebben a helyzetben az, hogy a két egyforma lap, ami a turnnél és a rivernél került az asztalra magasabb, mint a flopnál lejött két alacsony lap, így a flopban bejött alacsony pár visszaminősült harmadik párnak. Ami tök jól hangzik, csak épp nem ér semmit... Végül nézzünk meg még egy esetet. Mi van akkor ha, ha a fenti példában nem az ♦9, hanem a turn. Itt már se a két párral, se az ász pár, jó kicker lappal nem lehet keménykedni, mert a turnt néző játékosok valamelyike szinte biztos, hogy egy négyessel maradt játékban. Vedd észre milyen óriási különbség van a között, hogy a turn és a river csinál egy párt az asztalon, vagy hogy már a flopnál ott van belőle egy lap. Az utóbbi esetben szinte biztos, hogy valakinek bejött a terc. (A flopról szóló részben én is írtam, hogy low-limiten általában jó a pot-odds ahhoz, hogy megnézzük a turnt akár egy párral is, várva, hogy bejöjjön a terc vagy a két pár. És akkor a pot-oddsdzal egyáltalán nem törődő kezdőkről, akik minden szarral bennmaradnak, még nem is beszéltem.)

Fix limit Texas holdem- Selindek

29

Alacsony és közepes pocket párok

Egy kézbe kapott magas párnak mindenki örül. Ezek azok a lapok, melyekkel még akkor is lehet jó eséllyel nyerni, ha semmi újabb lap nem jön hozzájuk az asztalon. Kicsit érdekesebb téma viszont a többi pocket pár esete. Mi van, ha 22, 33, ... 99, TT párt kapsz a kézbe? Mielőtt az érdekesebb kérdéseket kezdenénk vizsgálni, gyorsan essünk túl a legegyszerűbb eseten: ha rajtad kívül csak egy ember marad játékban, több mint 50% az esélyed a nyerésre. Tehát pl. ha hátsó pozícióban vagy, és előtted mindenki bedobta a lapját, akkor emelni is érdemes még egy ♥2♠2 lappal is, mert ha el tudod érni, hogy csak egy ember maradjon, akkor pozitív lesz a várható érték. Az, mondjuk, egy másik kérdés, hogy hogyan kell játszani, ha valami ijesztő lap kerül az asztalra, de ez egyrészt messzire vezet, másrészt alacsony limitnél nem is igazán lehet számítani olyan esetre, hogy rajtad kívül csak egy ember néz flopot. Szóval marad az az eset, hogy több ember ellen kell játszanod egy alacsony párral. Szinte biztosra lehet venni ilyenkor, hogy jön majd magasabb lap is az asztalra, tehát arra nem számíthatsz, hogy pusztán a pároddal fogsz nyerni. Természetesen van némi esély, hogy kapsz valami open-ended vagy inside sort a flopnál, de erre se lehet alapozni. A pocket párok ereje abban rejlik, hogy ha bejön egy azonos lap a flopban, akkor 90% körüli az esélye annak, hogy nyerni fogsz a settel. Ráadásul a lapod teljesen �láthatatlan�, azaz top párral, vagy 2 párral akármeddig rád emelnek majd az ellenfelek. Most már csak azt kell megnézni, hogy mekkora az esélye annak, hogy bejön majd a set. 2 olyan lap van még a pakliban, mint amiből a párod van, tehát az 50 nem ismert lap közül 2 jó neked. Viszont 3 lap is jön a flopban, így az esély kicsit rosszabb, mint 1/8. Számoljuk még bele, hogy ha bejön a set, még mindig veszíthetsz egy sor vagy flush ellen, így jó közelítéssel legyen a nyerési esélyed 1/9. Elméletileg tehát 9 egységnek kell bekerülnie a potba ahhoz, hogy pozitív legyen a várható érték. Azaz 9 embernek kell bemennie preflop a 10-ből? Ilyen még a leglazább asztaloknál is csak elvétve van. Akkor viszont miért szerepelnek ezek a lapok az indulási stratégiában? Nos, ez az az eset, amikor kis limiten is érdemes számolni az implied-oddsdzal! Egyrészt még preflop vagyunk, tehát a most bekerült tétekhez képest rengeteg pénz fog bekerülni a következő 3 licitkörben, másrészt a behúzott set nyerési esélye nem nagyon fog csökkenni a további körökben. (Az esetleges buktákat meg már amúgy is beleszámoltuk az 1:9-be.) Tegyük fel, hogy rajtad kívül csak 3 játékos megy be preflop! Ekkor a potban 4 egység van. Ha nem jön be a set, nyilván be kell dobni. Ha bejön, akkor még legalább 5 egységet kell behúzni a többi játékostól, hogy hosszú távon nyereséges legyél. Ha csak egy játékos marad a riverig, és minden körben megadja a nyitásodat, akkor ez már meg is van. Minden további dollár már extraprofit. Problémásabb a helyzet, ha emelés is van preflop. Ha pl. a fenti esetben a BB emel, és mindenki megadja, akkor 8 $ lesz a potban, de Te is 2 $-t tettél be. Ekkor még újabb 10 $-t kell behúznod ahhoz, hogy nyereséges legyen a játék. Valószínűleg azért ez is meglesz, mert lehet számítani emelésre is, és talán nem csak egy játékos fog elmenni a riverig rajtad kívül. Arról nem is beszélve, hogy a kis limites laza asztalokon, amiken tanácsomat megfogadva játszol (igaz?), nem csak 3, hanem inkább 4-5 játékos néz általában flopot rajtad kívül. De azért jobb félni, mint megijedni.

Fix limit Texas holdem- Selindek

30

Ha reraise is volt preflop, akkor viszont még rosszabb a helyzet. Ekkor már szinte biztos, hogy kell legalább 5-6 játékos ahhoz, hogy elegendő pénz kerüljön a potba az impliedoddshoz. A dolog érdekessége viszont ott van, hogy ha mögötted emeltek, akkor neked csak +1 vagy 2 $-t kell berakni a második körben (az első körben betett pénzed már bukott mindenképpen), és ehhez az 1 vagy 2 egységhez képest már megint csak megéri bennmaradni kevesebb ember ellen is. Mondhatjuk úgy, hogy ha emeltek mögötted, akkor az első betett dollár elhibázott, kidobott tét volt, de amit utána teszel be, az már ismét korrekt lehet. (Hiszen mindig csak az éppen beteendő pénzre kell számolni az oddsokat.) El kell gondolkodni viszont akkor, ha a raise és reraise is mögötted volt. Ekkor 2 egységet kell betenni, és ráadásul valószínű, hogy a nyerési esélyed is romlott, mert pl. a reraise származhatott egy magasabb pocket pártól, ami nagyon csúnyán le fog verni, ha mindketten behúzzátok a setet. Összefoglalva azt lehet mondani, hogy alacsony és közepes párokkal akkor érdemes indulni, ha minél több ember megy be a játékba, és nincs emelés. Ezért veszélyes az alacsony párokkal korai pozícióból limpelni, mert egy emelés mögötted (főleg, ha emiatt néhányan be is dobják) jelentősen csökkenti a várható nyereményedet. A legnagyobb hiba pedig az, ha valaki ilyen párral emel középső pozícióból. (Gyakran látok ilyet kis limites laza asztaloknál.) Csökken az implied-odds értéke, néhányan esetleg be is dobják, és ráadásul ebben az esetben még az sem segít, ha esetleg hátsóbb pozícióba kerülsz. Sőt, ha bejön a set a flopban, még külön előny is lehet abból, ha nem te vagy az utolsó, és a korai nyitásodra valaki hátsó pozícióból emel. Egyetlen esetet tudok elképzelni, amikor érdemes preflop emelni kis/közepes párral: Ha szinte mindenki hívott előtted, és hátsó pozícióban vagy. Ekkor, mivel már nagyon nagy a pot, szinte biztos, hogy a SB és a BB is be fog jönni, és a sok hívó szintén meg fogja adni a második tétet is. És mivel ekkor már 15-18 egység lesz a potban a flopnál is, szinte mindenki végig fog menni a riverig, azaz bőven jó lesz az implied-odds 2 egységgel is. (Ráadásul lesz egy icipici esély arra, hogy a flopnál végig checkel majd mindenki, mert félnek, hogy ismét emelni fogsz, így esetleg ingyen megnézheted a turnt is, ha nem jött be a set a flopnál.)

Egy pici esélyelemzés még a végére, ha nagy az esély, hogy valakinél sor vagy flush van, vagy erre vár:
• •

Ha flopnál megvan a set, akkor 33% az esélyed, hogy a turn és a river során fullod vagy pókered lesz. A turnnél még mindig van kb. 22% esélyed, hogy javul a lapod a rivernél.

A fenti két esetnél ráadásul ismét csak számolhatsz az implied-oddsdzal is, mert ha bejön a fullod, tuti, hogy ki tudsz még húzni 1-2 licitet a sorból vagy a flush-ből.

Sorok (Straights)

Fix limit Texas holdem- Selindek

31

Bizonyos szempontból egész komoly fejezethez érkeztünk, mert a 10 személyes hold�emben a legtöbb partiban egy sor lesz a nyerő hand. (Ezt valami statisztikában láttam valahol régebben a neten, de sajnos most nem tudom előkotorni. Remélem, jól emlékszem.) Különösen sok a nyerő sor az alacsony limites online játékokban, ahol a rossz játékosok végigmennek minden inside-straight-draw-val, és természetesen valamelyiknek általában be is jön a rivernél. Nézzük meg kicsit alaposabban, hogy mi is kell egy jó soresélyhez! Az indulási stratégiából látszik, hogy az egymás melletti lapokkal érdemes indulni, és általában ez csöpög minden internetes strategy-guide-ból is, de sehol nem fejtik ki, hogy miért van ez így. Persze, lehet, hogy Te már végigszámoltad ezt, de gondolva a többi olvasóra is, járjuk körül alaposabban a témát! Ha úgy lesz sorunk, hogy csak az egyik hole-cardot használjuk fel hozzá, akkor gyakorlatilag mindegy, hogy milyen lapokkal indultunk, így ezzel most nem is foglalkozom. Az érdekes téma az, amikor mindkét lapunk kell a sorhoz. Nézzük végig az eseteket: 1. Ahhoz, hogy mindkét lapot felhasználjuk egy sorhoz, a két lap között max. 4 eltérés lehet értékben. Pl. ♣T♦6. Jól látható, hogy ekkor csak úgy lesz sorunk, ha az asztolon lesz a 789, és a kézben lévő két lap lesz a sor alsó és felső lapja. 2. Ha csak 3 a különbség (Pl.: ♣T♦7), akkor már két különböző sor is kijöhet: 689 és 89J 3. Ha 2 az értékkülönbség (Pl.: ♣T♦8), akkor már három eset van: 679, 79J, 9JQ 4. És végül, ha egymás melletti lapok vannak a kézben (Pl.: ♣T♦9), akkor négyféleképpen lehet sorunk: 678, 78J, 8JQ és JQK Tehát a T9 nem csak azért jobb induló hand, mint a T7, mert nagyobb a lapok összesített értéke, hanem azért is, mert kétszer annyi esély van belőle sorra.

Van viszont egy másik szempont is. A túl magas vagy túl alacsony connectorok esetében ismét csak csökken a soresély, hiszen nincs elég nála magasabb vagy alacsonyabb lap ahhoz, hogy mind a négyféle sor kijöhessen. Táblázatos formában ez így alakul: AK 1 KQ 2 QJ 3 JT 4 T9 4 98 4 87 4 76 4 65 4 54 4 43 3 32 2 A2 1

Ha megnézed az indulási stratégiát, szépen látszik belőle, hogy az 54-nél rosszabb suited connectorokkal nem is ajánlja az indulást semmilyen pozícióról. Ez a törés pontosan amiatt van, mert onnantól - a lapok értékéből adódó értékvesztésen túl - a soresély is drasztikusan csökken. Természetesen a táblázat másik oldalán is él ez az esélycsökkenés, de ott ezt bőven ellensúlyozza a lapok magas értéke. Kit érdekel egy AK-nál, hogy csak egyféleképpen lehet belőle sor, ha ezer más módon is lehet vele nyerni? A másik fontos dolog, amit ki lehet olvasni a táblázatból, az a JT kiemelt helyzete. Ha a magas connectorokat nézzük, a lapok értékéből adódó értékcsökkenést eddig a pontig valamelyest ellensúlyozza az, hogy egyre nagyobb lesz a soresély. A QJ és a JT értéke között

Fix limit Texas holdem- Selindek

32

ezért sokkal kisebb a különbség, mint a JT és a T9 között! Ráadásul van még valami, amit meg kell említeni. Ha AK-JT lapokkal sorod lesz, biztos lehetsz benne, hogy nem lesz másnak jobb sora. (Azaz, ha nincs 3 egyforma színű lap vagy pár az asztalon, akkor tuti nyerő vagy legrosszabb esetben feleztek.). A T9-től kezdve viszont lehet olyan eset, hogy "alsó sorod" lesz egy potenciális magasabb sorral szemben. (Pl. az asztalon JQK, és valakinél ott figyel az AT) Ez ismét csak csökkenti a T9 értékét a JT-hez képest. Ha most megnézed az indulási stratégiát, láthatod, hogy az ajánlott indulási lapok mindig a JT-vel érnek véget egy-egy kategóriában. Ez pontosan az itt fejtegetett okok miatt van így. Talán ez lehet ennek a fejezetnek a lényege is: A T9 sokkal rosszabb a JT-nél, mint amennyivel a JT rosszabb a QJ-nél! A közvetlen gyakorlati tanács a fentiek alapján az lehet, hogy ha valami (pl. Az előző fejezetben tárgyalt esetek) miatt lazítani akarod az indulási stratégiádat, akkor inkább az A8s, A7s vagy AT, KT, QT irányban lazíts, mint a T9s, 98s vagy T9, 98 felé.

Axs - egyszínű ász és egy kis lap

Bár ezekről a lapokról érintőlegesen már volt szó régebben, megér annyit a téma, hogy részletesebben is körüljárjuk. Axs alatt a ♦A♦2 - ♦A♦T-szerű lapokat értem, azaz az egyszínű ász és egy figurás lap már más kategória, de azzal nyomulni kell amúgy is. Szóval az említett lapokkal véleményem szerint érdemes emelni már preflop is. A fő érv az emelés mellett nem az ilyen lapok erőssége, hanem a megtévesztés. Az utóbbi hónapok alatt azt vettem észre az online játék során, hogy az alacsony limites asztaloknál is javul a játékosállomány. Megijedni azért nem kell, mert még így is tele vannak az asztalok pocsék játékosokkal, viszont egyre több jó játékos próbálja levenni őket. Az ilyen vegyes asztaloknál pedig már érdemes egy kicsit keverni a játékstratégiát, hogy a jobb játékosok ellen is legyen esélyed. Mivel pedig alapvetően az agresszív játékstílust ajánlom mindenkinek, inkább azáltal érdemes megkeverni az indulási stratégiát, hogy gyengébb lappal is emelsz, nem pedig azzal, hogy lassan játszol meg egy monstert. A blöffről és semi-blöffről szóló részben pedig már írtam, hogy ha már mindenképpen blöffölni akarsz, akkor azt tedd úgy, hogy valamennyi reális esélyed is legyen a nyerésre azon kívül, hogy mindenkivel eldobatod a lapját. Erre pedig az Axs lapok a legjobbak. Nézzük meg miért is:

Ha bejön a flush, hatalmas a kasza. Mivel a preflop emelés miatt már mindenki sokat invesztált a potba, nehezen fogják eldobni még az egyszínű flop láttán is. Ráadásul, akinél figurás lap van az adott színből (főleg, ha az a király) jó eséllyel el fog menni veled a riverig, várva a negyedik azonos színű lapot. És ha az bejön, akkor még nagyobbat bukik majd. Ha két azonos színű lap lesz a flopban, akkor nagyon jó pot-oddsod lesz, simán megéri majd végigmenni a riverig, sőt a flopnál akár emelni is. Ráadásul mivel preflop

Fix limit Texas holdem- Selindek

33

emeltél, nem nagyon fogja senki gondolni, hogy flush-draw-ra játszol. (Ez egyébként az előző pontra is igaz.) Ha középső pozícióban emeltél, esetleg kiejtesz egy tight játékost, aki egyébként pl. ♣A♦T lappal indult volna, és így ha lejön egy ász, talán a gyenge kickerrel is tudsz nyerni. Erre azért ne játssz, még akkor sem, ha mindenki checkelt előtted. Gyakori eset, hogy valakinél ott van egy ász egy gyenge - de azért a tiednél erősebb - kickerrel. Szóval ilyenkor inkább ne hívj, a legjobb, ha olcsón megpróbálsz eljutni a riverig. A tapasztalatom másrészről azt mutatja, hogy ha emelés nincs, csak hívás, akkor megéri azt megadni. Megdöbbentően sokszor nyertem már pl. ♦A♦5-tel ♣A♥4 ellen a �jobb� kickeremmel. (Ne felejtsük el, hogy alapvetően nagy átlagpotos laza asztalokról beszélünk, itt teljesen hétköznapi, hogy valaki A4o-val indul!) ♦A♦2 - ♦A♦5 lapokkal ott van az esélyed a wheelre (A-5 sor). Mivel preflop emeltél (és mivel látják rajtad, hogy szinte csak a legjobb lapokra emelsz általában), nem fogja senki elhinni, hogy kis sort csináltál. A wheel-draw persze inside-straightnek számít, de mivel volt preflop emelés, meg lesz rá a megfelelő pot-odds/implied-odds. Ha a kis lapodból kijön 2 az asztalra, szintén nem fogja elhinni senki, hogy nálad a 3. Ha pedig még valakinél van egy olyan lap, még nagyobb a kasza, hiszen ász a kickered. És a másik fickó biztos lesz a dolgában, mert azt hiszi majd, hogy magas pocket párra emelgetsz a terce ellen. Ha a kisebbik lapodból csak egy van a flopban, akkor is érdemes továbbmenni, nagyon jó lesz a pot-oddsod. Az 5 outod az esetek nagy részében élő lesz, csak egy nagyobb settől kell félni. Ha esetleg volt emelés a flopban, akkor meggondolandó a fold. Ha viszont a kis párodon kívül van egy backdoor flush esély is, akkor a turnt még nézd meg! Viszont ha ott van a kisebbik lapod a flopban, de van rajta kívül két egyforma színű vagy egyforma értékű lap, és nyitnak előtted, akkor fold. Ennyit már nem ér meg ez a lap. Ha pedig nagyon semmi nem jön a flopban, könnyű szívvel el lehet dobni a lapot. A többi játékos simán elkönyveli magában majd, hogy biztosan ♦A♦Q, ♦K♦Q vagy ♦A♦J lehetett nálad, csak nem jött hozzá semmi. Ezzel is növelheted az image-edet, hogy legközelebb jobban féljenek tőled, amikor ♠A♥K-lyal kezdesz nyomulni, amikor csak szemét van a flopban.

Azért ne tévesszen meg a fenti sok nyerési lehetőség, az esetek nagyobb részében nem fog jönni semmi lap, sokszor fogsz veszíteni az Axs lappal. Viszont ha a fenti esetek valamelyike bejön, akkor átlag feletti a várható pot. És mint írtam a stratégia - pénzben nehezen kifejezhető - nagy értéke a megtévesztés is.

Egy kis érdekesség a fentiekkel kapcsolatban. Miután saját tapasztalataimon okulva elkezdtem játszani a fenti stratégiát, elolvastam Abdul preflop stratégiáját, amiben ő szintén emelést javasol az A3s-A5s lapokra loose-agressive játékra. Ez adott egy kis megerősítést, hogy nem csinálok hülyeséget. (Az én tanácsom lazább indulást jelent, de lazább asztalokra is vonatkozik.)

Fix limit Texas holdem- Selindek

34

Fullok
Kezdjük talán azzal, hogy full nem terem minden bokorban! Azaz igen ritka, hogy már a flopban fullod lesz. (Ha meg mégis, arról majd értekezünk később.) Először inkább nézzük azt, hogy mikor és mivel érdemes fullra várni. Vegyük akkor sorban: Miből lehet full? 2 párból, tercből vagy setből. Mindhárom lap már önmagában is elég erős, miért kellene még erősebbre várni? Nos, természetesen azért, mert sokszor komoly sor- vagy flush-esély van az asztalon. Ilyenkor persze vannak esetek, amikor úgy érzi az ember, hogy nincs meg senkinél a sor vagy a flush, és így akár egy magas párral is tovább lehet menni, de most tegyük fel, hogy valami miatt az adott helyzetben szinte biztos vagy benne, hogy valakinek tényleg jobb lapja van már. Azaz az egyetlen nyerési esély, ha tényleg bejön a full.

Ha két párod van, akkor elég egyszerű a helyzet, a fennmaradó 2-2 lappal jön be a full, azaz a nyerési esélyed kb. 1/12. Sok laza indulónál ez általában még megvan a flopnál, a turnnél viszont már csak nagyon ritkán. Szóval flopnál call, turnnél fold. A legegyszerűbb eseten túl vagyunk. Van még egy ritka eset, amikor úgy van két párod a turnnél, hogy pocket pár van a kezedben, és egy másik pár az asztalon. Ez � ha tartod magad a tanácsaimhoz � csak úgy fordulhat elő, ha nem volt hívás a flopnál, vagy over párod van. (A pocket párod magasabb, mint az asztalon lévő legmagasabb lap.) Esetleg mindkettő. Nos, ilyenkor egyrészt kicsi a pot, másrészt annyiféleképpen veszíthetsz (ugye még mindig az az alaphelyzet, hogy sor- vagy flush-esély is van), hogy itt sem érdemes bepróbálkozni a 4 outra. Arról nem is beszélve, hogy ha úgy lesz meg a fullod, hogy lejön a 3. egyforma lap is az asztalra, akkor még mindig rengeteg lehetőséged van arra, hogy bukj. Mi van akkor, ha terced van? (Azaz úgy van 3 egyformád, hogy abból 2 az asztalon van) Először is ez azt jelenti, hogy már a turnnél járunk, hiszen másként nem lehetne sor- vagy flush-esély az asztalon. Nézzük az outokat: Bejöhet a póker, ez 1 out. Jöhet 3 lap a kezedben lévő másik laphoz, illetve 3-3 lap az asztalon lévő másik 2 laphoz. Ez összesen 10 out. A nyerési esélyed 1/4,6 . Ehhez általában elég nagy a pot a low-limit asztalokon. A dolog szépséghibája viszont az, hogy ha bejön a lap, nem nagyon fogsz sokat nyerni. Ha ugyanis megjelenik 3 egyforma, vagy 2 pár az asztalon, akinél sor vagy flush van, tuti eldobja, vagy max. 1 tétet ad meg. Nagyot csak akkor tudsz nyerni, ha valaki másnak is bejön a full a pókered vagy a nagyobb fullod ellen. De sajnos az is benne van a kalapban, hogy neki lesz erősebb fullja, miközben Te azt hiszed, hogy csak egy szerencsétlen lúzer emelget a flush-ével. Persze bárhogy is van, nyilván nyomulni kell a fullal, legfeljebb néha káromkodni fogsz. A harmadik eset, ha pocket pár van nálad, és bejön a harmadik lap az asztalra. A flopnál ilyenkor 7 outod van, a turnnél pedig ismét 10. (Akárcsak az előbb, 1 lappal lehet pókered, és 9-cel fullod.) A flopnál mondhatjuk, hogy szinte kötelező továbbmenni, mert 30% körül van az esélye, hogy a riverre feljavul a lapod, és ehhez szinte mindig elég nagy a pot. A turnnél pedig látszólag ugyanakkora az esélyed, mint az előbb. Az igazság viszont az, hogy ez jelentősen jobb helyzet, mintha tercből javul a lapod fullra! Ugyanis ha bejön a lap, akkor csak egy viszonylag ártatlan pár lesz a rivernél az asztalon, amit nagyon sokan nem vesznek komoly fenyegetésnek egy sorral vagy flush-sel! Azaz akár reraise-re is számíthatsz a részükről! Persze ettől azó nyerési esélyed nem fog nőni, viszont a pot várható mérete annál inkább! Ez az az eset, amikor még akkor is érdemes hívni, ha a pot-odds nem éri el a szükséges minimumot. (Később, az implied-odds című fejezetben még lesz szó erről részletesebben.) A nagyobb flush- illetve a pókerveszély természetesen most is fennáll, de az is jóval

Fix limit Texas holdem- Selindek

35

ritkább! Hiszen ehhez vagy 2 setnek kell találkoznia, vagy pedig valaki 2 párral hívott a turnnél, amikor sor- vagy flush-esély volt az asztalon. Mint fentebb írtam, ez matematikailag teljesen hibás, szóval csak gyenge játékostól várhatsz ilyet, az ilyennél viszont gyakorlatilag bármi lehet, szóval ne félj ilyenkor emelgetni! A fent tárgyalt első 2 esetben van egy kivételes szituáció. Mégpedig az, amikor úgy van meg a 2 pár, hogy a kézben lévő egyik lap az ász vagy a király (esetleg a dáma) az asztalon lévő három egyszínű lap színéből. Ekkor természetesen a full és a backdoor flush esélye együttesen elég nagy ahhoz, hogy érdemes legyen megnézni a rivert. (És ha pont egy ilyen lap veri le a setből feljavult fullodat, akkor még nem is szidhatod a másikat jóízűen, hiszen korrekt pot-oddsdzal hívott.)

Nézzük most azt az esetet, amikor már a flopban bejön a full, de kesőbb mégis be kell dobni! Pl. legyen a kezedben

A flop:

Virul az arcod, nem elég, hogy fullod van, még flush-esély is van az asztalon! Minden trükköt bevetsz, hogy minél több pénzt csalj be a potba, aztán a következő 2 lap jön még az asztalra:

És véged is van. Bármilyen 5-nél magasabb pocket pár, egy kézben lévő ász vagy az esetleg játékban lévő negyedik 8-as is jobb a lapodnál. És ha belegondolsz, pont ezek azok a lapok, amikkel a többi játékos nagy valószínűséggel továbbmegy. Ebben a helyzetben szinte kötelező dobni. Ha rajtad kívül csak 1-2 játékos nézett flopot, akkor talán van esély rá, hogy nincs senkinél a veszélyes lapok közül, de az átlagos low-limit asztalon ez szinte kizárt. Másik példa. A lapod és a flop ugyanaz, de most ez a folytatás:

Egy kicsit jobb a helyzet, most csak a két másik 8-as és jumbó tud leverni. Az igazi veszély természetesen a két 8-as, hiszen a jumbóknak valami nagyon jó másik lappal együtt kell kézben lenniük, hogy továbbmenjen velük valaki a turnig. A támpontot itt az adhatja, hogy emelt vagy visszaemelt-e valaki a flopnál vagy a turnnél. Ha igen, akkor az nagy eséllyel egy 8-assal csinálta, tehát fold. Egyébként itt szerintem érdemes megnézni a showdownt.

Fix limit Texas holdem- Selindek

36

Na, azért azt még hozzáteszem így a végén, hogy a fenti két szituáció igen ritkán fordul elő, ha fullod van a flopban nem kell rögtön arra gondolni, hogy hogyan veszíthetsz vele. De azért nem árt erre is felkészülni, adott esetben spórolhatsz ezzel is pár dollárt... És mint tudjuk, sok kicsi sokra megy.

Óvakodj a blindoktól!

A fejezet címét kétféleképpen is lehet érteni, de mindkét értelemben igaz. Egyrészt vigyázni kell a blindon ülő ellenfelekkel, hisz bármi lehet náluk, másrészt vigyázni kell a blindokkal, mert viszik a pénzedet. A első esetet már sokszor emlegettem, most nézzük meg az utóbbit kicsit részletesebben:
• •

Előszőr is, a SB és BB elvisz körönként 1,5 egységet. Ez még önmagában nem olyan szörnyű. Jobban megnézve, nem is 1,5, hanem inkább kicsit több, mint 2 egységet visz el, hiszen sok határeset lapra megadod az egy egységet az SB-ről, és néha az emelést a BB-ről is. Tulajdonképpen még ez sem olyan nagy érvágás. És most jön a lényeg: Az a 2 egység gyakran inkább 5-6 egység lesz, csak ezt észre sem veszed! Na, ezt járjuk körül egy kicsit most.

Tegyük fel, hogy BB vagy, és a következő lapot kapod:

Nem is olyan rossz lap, főleg, hogy ingyen van. 3 játékos limpel, az SB is megadja, Te is checkelsz. A flop:

Nocsak, nocsak, van egy top párod, és backdoor flush-draw. Valaki nyit, sorban megadják, köztük te is. Turn semleges, ismét hívnak, megadod, river szintén, aztán veszítesz ♠J♦K ellen. Vagy ♥J♦T két pár ellen. Vagy valakinek összejön a sora ♠8♥9 lappal. Esetleg jön a treff a turnnél és a rivernél is, és bejön a backdoor flush, de valakinél ott van a ♣K♣8. Ez utóbbi mondjuk elég ritka eset, viszont akkor nagyon sokba kerül. Ugye látod, mire akarok kilyukadni? 6 egységet költesz egy lapra, ami esetleg már a flopnál tuti vesztő lap. Mert mi van pl. akkor, ha a fenti esetben a többi induló játékosnál a következő lapok vannak: 1. játékos: , 2. játékos: , 3. játékos:

Fix limit Texas holdem- Selindek

37

Ezek mind egészen korrekt indulólapok, bármikor ott lehetnek bárkinél, és máris az egyetlen igazi esélyed a nyerésre, ha jön két négyes a turnben és a rivernél. Beülhetsz élő példának egy pókerszótárba a drawing dead címszóhoz.

Az előző fejezetekben igyekeztem mindig konkrét tanácsokat is adni a tárgyalt szituációkra, de jelen esetben ez nem nagyon megy. Hiszen van egy top párod, ami akár nyerő is lehet. Éppen csak kicker nincs hozzá. A baj forrása ott van, hogy egy olyan lappal vagy játékban, amivel az indulási stratégia szerint nem kellene ott lenned. Így ez a helyzet teljesen kívül áll a logikusan elemezhető helyzeteken, ezért nincs egyértelmű megoldás vagy tanács se rá. Maradjunk talán annyiban, hogy ha bármilyen - akár a legkisebb - gyanú is felmerül benned, hogy esetleg van kinn jobb lap, akkor azonnal dobd be! Tehát dobd el, ha :
• • • • • •

Valaki emel Egy - megfigyeléseid szerint - jó játékos korai pozícióból játékban marad Soresély lesz az asztalon Pár lesz az asztalon Korai pozícióból nyit valaki Megérzésed azt súgja. (Ez nem vicc. Általában jó döntés, ha a megérzésedre hallgatva eldobsz egy lapot, amit egyébként megtartanál. Ha viszont a megérzésedre hallgatva nem dobsz el egy lapot, amit egyébként általában eldobnál, az az esetek többségében rossz döntés.)

Lee Jones ezt így foglalta össze valahogy: �Keress egy indokot, ami miatt el kell dobni!�

Játékstílusok

A pókerben alapvetően két vektor mentén lehet osztályozni a játékosokat.

Loose - tight (laza - feszes) Ez tulajdonképpen az indulási stratégiát jelenti. Minél több lappal indul valaki, annál lazább, minél kevesebbel, annál feszesebben játszik. (Az általam leírt indulási stratégia elég lazának számítana magasabb téten, de alacsony téten kimondottan feszes.) Függetlenül attól, hogy mennyire laza az asztal, igyekezz mindig úgy játszani, hogy feszesebb legyen az indulási stratégiád, mint az asztal átlaga! Ez már önmagában ad egy hatalmas előnyt, hiszen átlagát tekintve minden lapod, amivel indulsz jobb lesz, mint a többieké.

Passive - agressive (passzív - agresszív)

Fix limit Texas holdem- Selindek

38

Ez az emelési stratégiát jelenti. Minél kevesebbszer nyit vagy emel valaki, annál passzívabb, minél többször, annál agresszívebb.

E két tulajdonság alapján négy kategóriába lehet sorolni a játékosokat.

Laza passzív (calling station) A leggyengébb játékosok. Ez a legrosszabb játékstílus. Érdekes módon a hold�em póker felépítése olyan, hogy eleinte mindenki ösztönösen ezt a játékstílust veszi fel. Az ilyen játékos nagyon sokféle lapra elindul (Hiszen bármelyik lapkombináció nyerhet, igaz? :) ), nagyon nehezen válik meg a lapjaitól (hátha még bejön valami a rivernél), és ezért szinte mindent megad. Ugyanakkor hívni vagy emelni nem mernek. Láttam olyan játékost, aki még a rivernél sem emelt rám, amikor hívtam, pedig nut lapja volt. (Övé volt a lehető legerősebb lap abban a partiban.) Egyszerűen nem mernek kockáztatni, félnek, hogy valakinél jobb lap van, de azért eldobni sem akarják a lapjukat.

Feszes passzív (az óvatos) Ő már megtanulta az indulási stratégiát, csak jó lapokkal indul, de még mindig nem mer kockáztatni. Ennek a játékstílusnak a legnagyobb hátránya ott van, hogy a húzólapokkal ki lehet játszani. Mivel szinte soha nem hív vagy emel, a húzólapokkal ingyen meg lehet nézni ellene a turnt és a rivert, és top párja vagy setje elvérzik a rivernél bejött sorokon és flushökon. Ha az általam leírt stratégiát kezded majd játszani, ez a legnagyobb csapda, amibe beleeshetsz. Nem feltétlenül vesztő stratégia, de van ennél jobb is. (Az első hónapokban én sem tudtam kikecmeregni belőle.) A másik veszély az, hogy ha így játszol, akkor az asztalnál ülő 1-2 jobb játékos hamar kiismer, és állandóan rád fog emelni, és nagyon sokszor a nyerő lapot fogod eldobni.

Laza agresszív Gyengébb lapokra is elindul, és emel, ha bármi lapja van. Néha akkor is, ha nincs. Minősített esete az, aki mindenre emel preflop. (Ő a maniac, azaz a mániákus.) Sajnos ilyennel ritkán találkozik az ember, mert nagyon hamar elfogy a pénzük. Néha egyébként meglepően jól működik ez a stratégia, ha az ellenfelek óvatosak, elég sokszor tud nyerni. Szerencsére egyszerűen felismerhető, és jól kijátszható. (Az egyetlen probléma, hogy sok pénz kell hozzá. Ugyanis a nyerő stratégia az ellene, hogy közepesen jó lapokkal is fel kell venni a kesztyűt ellene, és durván reraise-elni. De sajnos néha ő fog nyerni.) A közepesen laza, agresszív játékosokkal viszont már nem árt vigyázni! Sokszor igenis van logika abban, amit csinálnak. Hatalmas gyakorlattal ez a játékstílus is nyerő lehet: Egyrészt ő fog irányítani az asztalnál, másrészt soha nem fogod tudni, hogy mi is lehet nála. Nagyon sok profi pókerjátékos ezt a stílust követi. De mint írtam, ehhez a stílushoz nagyon nagy gyakorlat kell, egyelőre inkább

Fix limit Texas holdem- Selindek

39

ne próbálkozz vele! (Arról nem is beszélve, hogy ennek a játékstílusnak az egyik fő eleme a blöff, és ez sajnos low-limit asztalokon nem igazán működik.)

Feszes agresszív (ez a cél!) Feszes indulás, és úthenger-stratégia, ha van valami. Mivel csak jó lapokkal indul, várhatóan neki lesz a legjobb vagy az egyik legjobb lapja a flopnál. Ha van valamije, nyit. Néha még akkor is, ha nincs, hiszen általában neki van a legjobb esélye arra, hogy feljavuljon a lapja. Ha más nyit, akkor emel. A lényeg, hogy ha valaki végig akar menni vele, akkor az sokba kerüljön, ne legyen esélye a határeset vagy húzólapoknak ellene. Nehéz rögtön így játszani, nem kevés önbizalom kell hozzá, hogy merj agresszív lenni. De hosszú távon egyértelműen ez a nyerő.

Amikor játszol, nem csak arra kell törekedni, hogy minél jobban játsszál, hanem arra is, hogy felismerd az ellenfelek játékstílusát. Pár kör alatt észre lehet venni, hogy ki játszik tight stílusban, a feladatod ilyenkor egyszerűen az, hogy ha ezek a játékosok is bejönnek egy partiba, akkor óvatosabbnak kell lenni. Az olyan játékosok ellen pedig, akik 3-ból 2 vagy több partiban indulnak, menni kell, mint az úthenger, ha van valamid.

Asztal- és ellenfélválasztás

Már valamikor a cikksorozat elején írtam, hogy nem elég az, ha jól játszol, a nyeréshez az is kell, hogy az ellenfeleid rosszabbul játszanak. Sajnos az, hogy milyen pókerjátékos valaki nem derül ki a nevéből, és ránézésre sem biztos, hogy meg lehet állapítani. De szerencsére az online pókernél nem is kell ezzel törődni, van ennél sokkal jobb módszer is. Szinte minden site - sőt, azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy az összes - mutat statisztikát az éppen aktív asztalokról. Ebben szerepel, hogy hányan ülnek az asztalnál, mennyi az átlagpot (általában az utolsó 10-20 partit átlagolják), és sokszor van valami olyan adat is, hogy a játékosok hány %-a nézi meg a flopot vagy esetleg a turnt. Pontosan ez az, amire nekünk szükségünk van! Minél nagyobb az átlagpot, és minél többen néznek flopot, annál több az asztalnál a �calling-station�, azaz a laza-passzív játékos. Azt, hogy mennyire jó egy asztal, talán leginkább ennek a két adatnak a szorzatával lehet jellemezni. (Ha csak az átlagpot magas, de viszonylag kevesen néznek potot, az azt jelenti, hogy van az asztalnál 1-2 vagy inkább 2-3 őrült emelő, akiktől szintén lehet hosszú távon sokat nyerni, de rövid távon kicsit kockázatos. És sajnos lehet, hogy ez a rövid táv alatt - amíg Te esetleg csak veszítesz - épp el is fogy a pénzük.)

Fix limit Texas holdem- Selindek

40

Szóval ha bemész egy site-ra, a fent említett szorzat alapján rangsorold az asztalokat, és csak oda ülj be játszani, ahol kimagasló ez az érték! (A PartyPokernél csak átlagpot van, ott be kell érned ezzel az egy adattal.) Természetesen ez az összehasonlítás csak az azonos limites asztalok között működik, nagyobb limiten nyilván nagyobb lesz a pot. De lehet nézni az arányokat is, ha nem kimondottan egy adott limiten, hanem egy limithatáron belül akarsz játszani. A másik nagyon fontos dolog, hogy miután beültél egy (vagy több) asztalhoz, folyamatosan nézd a lobbyban, hogy nem csökkent-e le nagyon az asztal átlaga. Erre kiváló alkalom pl., amikor már preflop eldobsz valami gagyi lapot. A következő 1-1,5 percben van időd az átlagokat tanulmányozni. Ha az asztalnál, aminél játszol nagyon leesett a pot, ne lépj ki belőle azonnal, hanem várd meg az utolsó partit, mielőtt rád kerülne a BB! Bár az átlag rossz, de odáig �ingyen� megnézhetsz pár handet, lehet, hogy pont kapsz valami monstert, amivel még nyerhetsz pár dollárt, mielőtt kilépsz. (Ahogy már írtam: minden kis esélyt meg kell fogni.) Ilyenkor - erre a pár utolsó körre - érdemes kicsit módosítani az alapstratégiát is. Mivel az asztal átlagos játékstílusa ilyenkor komolyabb, érdemes szigorúbban indulni, viszont pont ilyenkor lehet kicsit jobban blöffölni is. Néha-néha érdemes bennmaradni ezeknél a rosszabb asztaloknál is néhány körre. Egyrészt, ha komolyabb pókerkarrierre vágysz, nem árt ezt is gyakorolni egy kicsit, másrészt van esély, hogy visszajavul az átlag, és akkor nem kell szerencsétlenkedni az asztalváltásokkal. Ha biztos, hogy ki fogsz lépni az asztaltól, akkor már előre elkezdheted keresni a következő asztalt, ahova be fogsz majd ülni. Már előre iratkozz fel egy másik (vagy akár több) kellemes átlagú asztal várólistájára, hogy amikor a BB előtt kilépsz az asztaltól, minél kisebb legyen a holtidő. Az igazán profik már az első jelekből felismerik, ha egy asztalon kezd megváltozni a játékstílus, és ehhez igazítják a saját stratégiájukat is. Neked egyelőre nem kell és nem is nagyon érdemes ezzel foglalkoznod. Egyszerűbb, ha az asztalt igazítod magadhoz! (Azaz keresel egy másik, megfelelően laza asztalt.) Végezetül egy kis összefoglaló, hogy mik a jó asztalátlagok 1/2 $-os asztalokat nézve:
• • • •

15-16 $ átlagpottól már érdemes leülni játszani. 17-19 $-tól nagyon jó 20-23 $ kasza. 23 $ felett: Na, itt már kicsit vigyázni kell. Szinte biztos, hogy van 1-2 teljesen hülye az asztalnál, nagyon kiszámíthatatlan lesz a játék. Hosszú távon persze itt lehet a legtöbbet nyerni, de rövid távon sokba kerülhet. Ha csak most kezdted a játékot, és nincs túl sok pénz a számládon, egyelőre kerüld el ezeket!

Természetesen ha más az alaptét, akkor annak megfelelően osztani/szorozni kell ezeket az értékeket. A PartyPokeren pl. szinte mindig van 11-12 $-os potátlagú asztal a 0,5/1 $ alapú asztalok között. Ezek már nagyon jónak számítanak! (Ezen a site-on ezen az alapon tulajdonképpen nem is szabad leülni kisebb átlagú asztalhoz, mert nagyon ocsmány a rakestruktúra. 10 $ alatti átlagpotnál szinte nem is lehet nyerni.)

Fix limit Texas holdem- Selindek

41

Játékosátlagok: Ha kb. 5-6 ember néz flopot átlagosan, akkor az már nagyon jó. Ha ennél jobbat is találsz, ott a helyed! (A PacificPokeren lehet néha látni 65-75%-os flopnézést.)

Blöffölés

A pókerről rögtön mindenkinek ez jut eszébe (jogosan). De ez szintén egy olyan fegyver, amit csak komolyabb ellenfelek ellen és komolyabb téteken lehet elsütni. Alacsony limitnél szinte biztos lesz valaki, akinek megéri az az 1-2 $, hogy megnézze a lapodat. Az egyetlen kivétel, ami alacsony limitnél is működik - és szinte mindenki alkalmazza is -, az a semi-blöff. Ez tulajdonképpen egy olyan blöff, ami még válhat komollyá. Az előző fejezetekben írtam néhány példát, amikor szerintem érdemes blöffölni, ezek tulajdonképpen mind ilyen semi-blöffök voltak. Ráadásul ezek a blöffök nem arról szóltak elsősorban, hogy nyerj velük, hanem arról, hogy elhitesd a többiekkel, hogy azért néha Te is szoktál blöffölni. És persze azért az sem hátrány, ha hosszú távon - ha nem is nyersz, de legalábbis - nem veszítesz velük. Nézzünk egy konkrét példát a semi-blöffre! A kezedben lévő lapok:

Limpeltél hátsó pozícióban, a flop:

Jól láthatóan semmid sincs, viszont ha jön még egy megfelelő színű lap, akkor nut flush lesz, és van egy kis esélyed arra is, hogy összejön egy sor, amivel szintén jó eséllyel nyerhetsz. De még az is lehet, hogy egy ász is elég lesz a győzelemhez. Tegyük fel, 4-en vannak még játékban rajtad kívül. A két blind passzol, a következő játékos nyit, a rákövetkező hív, rajtad a sor: Nincs semmid, csak húzólapod, a logikus megoldásnak az tűnik, ha Te is hívsz. De jelen esetben meg lehet próbálkozni egy semi-blöffel is, azaz emelsz. Az emelésnek itt több előnye is van:

A két blind, ha kicsit óvatosan játszik, lehet, hogy eldobja. (Pl. lehet, hogy A8 van nála, és a végén így ász párral esetleg Te tudsz majd nyerni.)

Fix limit Texas holdem- Selindek

42

• •

Lehet, hogy megadják, és bejön a flush. Ekkor ennyivel is több pénzt nyersz. Lehet, hogy mindenki bedobja, és simán nyertél egy - igaz nem túl nagy - potot. De ha végigmennek ők is, egyáltalán nem biztos, hogy Te nyertél volna. (Kis limitnél azért erre az esetre ne nagyon számíts!) Mivel emeltél a flopnál, lehet, hogy a turnnél már nem mer nyitni majd senki, így a rivert újabb pénz berakása nélkül megnézheted. (Azaz beraktál +1 $-t a flopban, de spóroltál 2 $-t a turnnél.

Van még egy előnye, ami ebben a példában nem látszik. Ez az, mikor már csak 1 ember van utánad, és az emelésed hatására ő bedobja. Ezt hívják úgy, hogy �megvetted� a buttont, azaz Te kerülsz a következő licitkörökre a leghátsó pozícióra. Bizonyos esetekben ez az előny is jelenthet pár dollárt. Tehát, mint látható, a semi-blöff egy olyan blöff, ami utólag jogos emeléssé válhat. Az adott példa kicsit sarkított, alkalmanként akár csak egy flush- vagy egy nyitottsor-esélyre is megcsinálhatod, nem kell hozzá feltétlenül ennyi lehetséges kimenetel. Fontos megjegyezni, hogy csak hátsó pozícióból működik jól. Van még egy semi-blöff, amit előszeretettel alkalmaz mindenki kis limitnél. Ezt is flush-draw esetén csinálják a flopnál, de gyakorlatilag bármelyik pozícióban és akárhányszor vissza is emelnek. Ha a flopnál legalább 5 játékos van, és várhatóan mindenki megadja akár a 4 egységet is, akkor ez tulajdonképpen egy egész hatékony módszer. Ugyanis ha flush-draw van nálad, akkor kb. 35% az esélyed, hogy a turnnél vagy a rivernél bejön a flush. Minden egyes dollárra amit a flopban beteszel 1,75 $ a várható értéked, ha nem jön full is a riverre. A pontos instrukciók tehát: Ha ásszal vagy királlyal flush-draw-d van a flopnál, nincs lenn 2 egyforma lap, és várhatóan legalább 4 játékos meg fogja adni az emelést, akkor próbáld elérni, hogy minél több pénz kerüljön a potba már a flopnál (első pozícióról check/raise, hátulról bet/raise) Ha a turnben nem jött be a flush, akkor check/call, egyébként ami belefér. A rivernél szintén. Kivétel, ha lett egy pár az asztalon. A nagy emelgetés a flopban jelentheti azt, hogy valakinél set volt, így ilyenkor komoly a fullveszély. Ha esetleg a turn és a river során 2 pár vagy 3 egyforma lap került az asztalra, akkor viszont azonnal dobd be! Ennek a stratégiának az egyetlen veszélye, hogy sokba kerül. Ugyanis nagyon jó esély lesz arra, hogy az emelgetés a turnben is folytatódni fog. És természetesen neked is meg kell majd adni mindent, mert a pot már akkora lesz, hogy szinte minden pénzt megér. De gondolj arra, hogy kb. minden 3. potot Te fogsz elvinni. Összefoglalva: A hagyományos értelemben vett blöfföt felejtsd el! Csak olyankor nyiss vagy emelj, ha van valami reális esélyed, hogy javul még annyit a lapod, hogy nyerhetsz. Ezekben az esetekben is lesz épp elég olyan - amikor be kell majd dobnod, vagy a showdownnál derül ki, hogy nem a legjobb lappal hívtál -, ami ahhoz kell, hogy merjenek ellened játszani akkor is, amikor tényleg nálad van a legjobb lap.

Fix limit Texas holdem- Selindek

43

Check-raise

Egyesek szerint a check-raise a póker sava-borsa. Egy-egy szép színsortól vagy pókertől eltekintve csak akkor élénkülnek fel kicsit a játékosok az asztal körül, ha valaki check-raise-el egy partiban. Persze, akire ráemeltek, az egész másokat gondol ekkor, de hát erről szól a póker. Mint arról már sokszor szó volt korábban, a pókerben a pozíció az egyik legfontosabb stratégiai elem. A check-raise az egyetlen fegyver, ami a korai pozícióban lévő játékosok rendelkezésére áll, hogy csökkentsék a hátrányukat. Látni fogjuk majd, hogy néha sajnos kétélű ez a fegyver... Nézzük akkor először, hogy miért akar valaki emelni: 1. Nagyon jó lapja van, és szeretné, hogy minél többet nyerjen vele. 2. Jó lapja van, és szeretné, hogy a húzólapokkal játszó játékosok bedobják, mielőtt behúznának valamit. Low-limiten sajnos ez az utóbbi elég nehéz eset. Egyrészt annyian néznek flopot, hogy jó lesz a pot-odds a legtöbb húzólaphoz, másrészt olyan gyengék az ellenfelek, hogy nem is törődnek a pot-oddsdzal. (De a nagy pot miatt sokszor mégis matematikailag helyes döntést hoznak a callal.) Nézzük a klasszikus példát: a kezedben BB-ről. Hárman limpelnek, a button emel. Az SB bedobja, Te megadod az emelést, majd a három limpelő is. A flop a következő:

Valószínűleg neked van a legjobb lapod most. (Kivéve ha AA, KK vagy QQ van az emelőnél – de hát annyi más lappal is emelhetett hátsó pozícióból!) A probléma az, hogy ha most nyitsz, akkor a három limpelő szinte bármilyen kis esélyre meg fogja adni, mert a potban már 11 egység van. Akár egy inside-sorra is meglesz a pot-odds. Ha viszont checkelsz, jó eséllyel a limpelők is passzolnak, és szinte biztos, hogy a preflop emelő nyitni fog. Ha ezek után emelsz, akkor a limpelőknek már dupla tétet kell berakniuk (Ráadásul ott lebeg felettük az az esély is, hogy lesz reraise is), és lehet, hogy így már bedobják. Ha pedig mégse, akkor komoly matematikai hibát követnek el, azaz hosszú távon nyerni fogsz a hívásukon. De tegyük fel, hogy miután checkelsz, közvetlenül utánad nyit valaki. Ha mindenki megadja, és utána Te emelsz, akkor 1.) Ha visszaemel, ismét dupla tétet kell megadniuk a többieknek, azaz lehet, hogy bedobják, 2.) Nem emel vissza, és mindenki megadja: Így ugyan nem ejtettél ki senkit, de rengeteg pénz került a potba, és valószínűleg neked van a legjobb lapod. Mindenképpen jól jársz hosszú távon.

Fix limit Texas holdem- Selindek

44

A check-raise másik nagy előnye az, hogy ha rendszeresen alkalmazod, akkor előbb-utóbb még az átlagosan rossz low-limit játékosok is megjegyzik, és kicsit félni kezdenek Tőled. Ez pedig azt jelenti, hogy nem fognak nyitni utánad akkor sem, amikor csak valami gyengébb vagy húzólapod van. Azaz sokszor ingyen nézhetsz majd turnt. Persze vannak veszélyei is a check-raise-nek. A kisebbik az, hogy jó sok pénzt veszíthetsz valami lassan megjátszott monster ellen, a nagyobbik viszont az, hogy lehet, hogy senki nem fog nyitni mögötted, és így kisebb lesz a pot, amit megnyersz, vagy akár az is lehet, hogy elveszíted az egészet, mert valaki bennmarad egy olyan lappal, amivel már egy tétet se adott volna meg, de így ingyen megnéz mégegy lapot, amivel pont nyer. Ebből adódóan általában akkor érdemes check-raise-elni, ha úgy érzed, hogy ha lejön egy magasabb lap is az asztalra, az nem árthat sokat. (set, 2 pár, sor van már a flopban vagy minimum Q párod van egy magasabb kickerrel.) Nézzük akkor a konkrét tanácsokat:
• •

• •

Csak akkor check-raise-elj, ha legalább hárman vannak mögötted, vagy ül mögötted valaki, aki preflop emelt! Ha van két egyszínű lap a flopban, ne csinálj check-raise-t csak azért, hogy kiejtsd a flush-draw-ra váró játékost! Low-limiten nincs az az emelés, amire eldobnának egy flush-draw-t. Ilyenkor próbálj inkább a turnnél check-raise-elni, ott talán már romlik annyit a dupla tét miatt a pot-oddsa, hogy eldobja. Különösen akkor, ha a flopban körcheck volt. Ha van két egyszínű lap a flopban, nyitsz, majd hátsó pozícióból emel valaki, akkor ne nagyon számíts arra, hogy a turnben be fog jönni a check-raise. Ez általában csak egy semi-blöff flush-draw-ra. Ilyenkor én inkább visszaemelek a flopban, majd nyitok a turnben is. Az esetek nagyon nagy részében nincs újabb emelés. Ha nagyon jó lapod van úgy, hogy nincs kinn magas lap (pl set vagy valami alacsony sor a flopban), akkor érdemes a flopban nyitni, aztán ha a turnben lejön valami magasabb lap, akkor check-raise-elni. Jó eséllyel ekkor valaki nyitni fog a magas párjával, és ekkor plusz pénzt tudsz kiszedni belőle a check-raise-zel. Ha sokan vannak mögötted, az előző esetben megpróbálhatod a check-raise-t a flopban és a turnben is! Ha viszont akár a flopban akár a turnben eljátszottad a check-raise-t, a rivernél már ne próbálkozz! Itt már félnek majd annyira a többiek, hogy csak akkor fog nyitni mögötted valaki, ha tényleg jobb lapja van. Ne akarj check-raise-elni a rivernél, ha bejött a flush-draw-d. Az esetek nagy részében nem fog senki nyitni. Túl nyilvánvaló a flush-esély. Ha viszont olyan sort húztál be, amihez mindkét lapodat felhasználod, akkor megpróbálhatod, az nem olyan feltűnő. Ha egy top pár gyenge kicker lappal mész végig, és a rivernél bejön a második pár, akkor hajrá! Főleg ha egy preflop emelő izmozik végig. Valószínűleg top pár, top kicker van nála, vagy pocket pár. Egy ritka eset: flush- vagy straight-draw-ra maradsz benn a flopnál, majd a turn és a river csinál neked egy tercet. (Pl.: ♠9♠A van nálad, és a turn és a river is 9.) Ez nagyon jó lehetőség a check-raise-re, mert senki se fogja elhinni, hogy runner-runner terced lett.

Fix limit Texas holdem- Selindek

45

Végezetül annyit fűznék még hozzá ehhez a fejezethez, hogy low-limiten stabil nyerő játékos tudsz lenni anélkül is, hogy egyszer is használnád a check-raise-t! Ha bármikor bizonytalan vagy benne, hogy érdemes-e megpróbálnod egy adott szituációban, akkor nyugodtan nyiss helyette inkább – hosszú távon nem lesz abból se nagy baj. A check-raise ügyes használata tulajdonképpen már az első lépés a komolyabb játék felé.

Heads-up

A pókerben heads-upnak hívják, ha csak két játékos játszik. Ezt általában a ténylegesen két játékos által játszott játékokra értik, de kicsit tágabb értelemben arra is lehet használni, amikor egy többszemélyes asztalon egy adott partiban csak ketten maradnak játékban. Ha a turnnél vagy a rivernél maradsz kettesben egy másik játékossal, azt elég jól lefedik az eddigi stratégiai tanácsok. Az igazi különbség akkor van, ha a flopnál vagy talán már preflop alakul ki heads-up játék. Mielőtt jobban belemegyünk, gyorsan meg kell jegyezni, hogy ez lowlimiten nagyon ritka! Ha úgy érzed, hogy veled ez mégis viszonylag gyakran fordul elő, akkor valamit rosszul csinálsz. Low-limites, laza asztalon heads-up gyakorlatilag nincs is, most is csak azért írok róla, hogy ha mégis belebotlasz, akkor tudj mit kezdeni azzal a pár partival, amíg hozzád nem ér a big-blind és ki nem ülsz az asztaltól. Ugyanis ez a legbiztosabb jele, hogy keményedik az asztal, és ideje másik asztalt keresni! A egy-egy elleni játék a póker legnehezebb része. A legnagyobb játékosok ezért is szeretik ezt legjobban: itt jön ki legjobban az előnyük a gyengébb játékosok ellen. És ne áltasd magad: a pókersulival és néhány hónapnyi gyakorlattal felvértezve Te még nagyon messze állsz ettől a szinttől. És van még egy rossz hírem: Ebben a fejezetben nem fogsz igazán konkrét tanácsokat kapni ahhoz, hogy hogyan játssz. Szvsz. ez az a területe a pókernek, amit csak rengeteg gyakorlással lehet megtanulni. (Arról nem is beszélve, hogy én sem érzem magamat ezen a területen annyira jónak, ami feljogosíthatna arra, hogy osszam az észt.) És itt már komolyan számít az is, amiről az eddigi fejezetekben nem sok szó esett, azaz hogy mennyire sikerült kiismerni az ellenfeleidet. Heads-up szituációban gyakorlatilag az összes eddigi tanácsot el kell felejteni. Ha belegondolsz, nagyon kicsi az esélye, hogy pont olyan lap van a másiknál, amihez jó flop jön. A sikeres játék ilyenkor nem a korrekt pot-oddsokkal megjátszott lapokról, hanem a blöffölésről és az agresszív emelgetésről szól. Ha nagyon röviden kellene fogalmaznom, akkor azt mondom, hogy hosszú távon az nyer, aki többször emel. Ha bármid van, hívj és emelj! De tényleg. Aztán ha nagyon visszaemel, akkor lehet gondolkodni, hogy esetleg eldobd. Próbálj úgy játszani, mintha csak fold és raise gomb lenne! És akkor most már látod is, hogy miért nehéz ez a játék: Pár hónapnyi gyakorlattal, és egy nem igazán stabil bankrollal ezt nagyon nehéz megtenni. Mivel valószínűleg tényleg csak pár kört kell kihúznod, jó hozzáállás lehet az is, hogy ha csak olyan ellenfelek ellen veszed fel a kesztyűt, akik – úgy érzed – gyengébbek. Az eddigi megfigyeléseid alapján jobban játszó játékosok ellen inkább add fel, ha nem jön semmi a flopban, vagy még jobb, ha már preflop feladod. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy itt rettenetes a hátrányod, függetlenül attól, hogy milyen lapod van. Itt nem a lapok, hanem a játékosok erőssége számít.

Fix limit Texas holdem- Selindek

46

Na jó, azért írok néhány általánosabb tanácsot mégis:

• •

Ha BB vagy, és úgy lesz heads-up, hogy elöl mindenki bedobta és valaki hátsó pozícióból emel, akkor védd a blindot, és nézd meg a flopot legalább! Lehet, hogy tényleg jó lapja van, de az esetek nagy részében csak blindot akar lopni. A flopnál majd eldöntheted, hogy hogyan tovább. Ha lesz akár csak egy kis párod is, már megfontolandó, hogy végigmenj. Ha blind vagy, és első pozícióból limpel valaki (vagy esetleg emel is), majd mindenki bedobja, akkor viszont nagyon-nagyon óvatosan játssz! Ilyenkor szinte biztos, hogy sokkal jobb lapja van, mint neked. Gondolj arra, hogy Te milyen lapokkal indulnál a helyesében! Ha valami nagyon jó lapod jött a flopban (két pár terc, set), és az ellenfeled agresszíven játszik, akkor ne a turnnél, hanem csak a rivernél emelj (check-raise-elj) rá! Ha a turnnél emelsz, nagyon jó eséllyel el fogja dobni. Ha vársz a riverig, akkor minimum 2 egységet még be fog tenni, mert folytatni fogja a blöfföt még a rivernél is. (Ha meg tényleg van valamije, akkor itt is lehet még emelgetni.) Ha a flopban nincs semmi vagy majdnem semmi, és a turnben jön J, Q vagy K, akkor itt próbálkozhatsz egy emeléssel (check-raise-zel) Ha ászra blöffölsz, azt nehezebben hiszik el – túl nyilvánvaló. Ha úgy jön létre folyamatosan heads-up helyzet az asztalnál, hogy van egy emelgető őrült, aki minden körben valaki mással megy egy-egy ellen, akkor amint játszható lapod van, emelj! Ha Te és az őrült is emeltek, akkor jó eséllyel ketten maradtok, és – mivel nálad garantáltan jó lap van, nála meg gyakorlatilag egy random-hand – emelhetsz végig függetlenül, hogy mi van az asztalon. Ha a flopnál és a turnnél is check-check volt, akkor a rivernél kötelező nyitni. Ha ő nyit, akkor emelj rá. Legfeljebb bedobod, ha visszaemel. Ha te nyitottál minden körben – pl. top párral – és az ellenfeled csak hívott a riverig, akkor, ha az eddigiek alapján jó játékosnak tűnik, csak checkelj a rivernél! Hiszen nyilván azért ment végig, mert várt arra, hogy javuljon a lapja. Ha a rivernél bejött neki (pl. a második pár) akkor számíthatsz rá, hogy rád emel, és dupla tétet buksz, ha viszont nem jött be neki, akkor úgyis bedobja. Ha viszont gyenge játékos ellen van ugyanez, akkor nyithatsz a rivernél is, úgyis meg fogja adni, mert kíváncsi a lapodra.

Nos, én is érzem, hogy ennyi tanács alapján nehéz lesz boldogulni, de mint írtam, ide nincs tökéletes stratégia...

Tulajdonképpen egyvalamire jó az, ha néha-néha heads-up játékba bonyolódsz egy lowlimites asztalon: Ad némi ízelítőt a keményebb játékból. Viszonylag kis kockázattal kipróbálhatod, milyen blöffölni, keményen játszani. Tulajdonképpen még annak is van előnye, ha buksz ezen a néhány egy-egy elleni partin: Nem fogsz felelőtlenül, túl hamar, túl kis gyakorlattal magasabb tétekre menni...

Fix limit Texas holdem- Selindek

47

Pókerarc vs. online póker

Ez az, amire az online póker során nem lesz szükséged. Sok ember kimondottan azért játszik online, mert fél, hogy élő játékban elárulná magát testbeszéddel. A pókermítoszok nagy része persze pont erről szól, azaz hogy a nagy játékosok az ellenfelek szeme rezdüléséből, mozdulataiból kiolvassák, hogy milyen lapjuk van, és így nyernek vagyonokat. Ennek persze van igazságtartalma, de nem ettől lesz valaki jó pókerjátékos. Profi pókerjátékosokat kérdeztek erről, és egyöntetűen 20% körülire tették a testbeszéd olvasását a sikerben. A fennmaradó 80% a megfelelő stratégia használatából, illetve az ellenfél stratégiájának a kiismeréséből jön. Tehát nem azt kell kifigyelni, hogy hogyan rezdül a pupillája, ha magas pár van a kezében, hanem azt, hogy pl. első pozícióból általában nem emel magas párral, vagy hogy AXs-del minden pozícióból elindul, stb. Ezekhez pedig nem kell látni az ellenfelet, ez ugyanolyan jól látszik a képernyőn is. Sőt, akár jegyzetelhetjük is az ellenfelek gyengéit. Néhány pókerkliens ehhez ad is segítséget, az egyes ellenfelekhez írhatunk megjegyzéseket a kliensen belül, és ezeket később bármikor visszaolvashatjuk. De vannak egyéb előnyök is: online pókerezéskor használhatunk kinyomtatott indulási táblázatot, vagy akár csinálhatjuk azt is, hogy egy dobókockát használunk ahhoz, hogy garantált véletlenszerűséggel emeljünk 1/6 eséllyel egy adott lapra. Ugyancsak nem ciki, ha vakaródzunk, böfögünk, vagy nemes egyszerűséggel egy szál alsógatyában játszunk, az otthon kényelmét maximálisan kihasználva. És nem fognak utálni, ha minden bad-beat után fennhangon káromkodunk. (Feltéve, ha csak szóban.) Ehhez még vegyük hozzá, hogy az online pókertermekben sokkal több asztal közül választhatunk, akármikor játszhatunk, nincs utazással töltött idő, se útiköltség, és a dealernek sem kell borravalót adni. A végeredmény szvsz. az, hogy online érdemesebb játszani, mint élőben. Persze érdekességképpen érdemes egyszer-kétszer élőben is kipróbálni a játékot egy kaszinóban, ahol van pókerterem. De lehet barátokkal is játszani kis téten a konyhaasztalon.

Türelem és önuralom

A türelem a pókerben nem rózsát, hanem pénzt terem. Sokkal többet, mint gondolnád. De úgy is mondhatjuk, hogy a türelmetlenség viszi el a legtöbb pénzt. Miről is van szó?

Fix limit Texas holdem- Selindek

48

Egyszerűen arról, hogy nem kell minden partit megnyerni. Ez a játék nem erről szól. Ki kell várni azt a néhány partit, amikor tényleg nekünk kedveznek az esélyek, és elég, ha akkor játszunk. És nem szabad még ekkor se foggal-körömmel küzdeni, ha bejön 1-2 ijesztő lap az asztalra, akkor szépen el kell dobni azt a régóta várt ♣A♦A-t. Majd legközelebb sikerül. Azt mondják a nagyok, hogy elég óránként 1-2 jó partit nyerni, és az már bőven elegendő a pozitív átlaghoz. Ha nagyon unatkozol, közben legfeljebb olvasgass, vagy kezdj el játszani még 1-2 asztalon! Nem attól leszel jó pókerjátékos, hogy sokat nyersz, hanem attól, hogy keveset veszítesz! És ez nem egy hülye szlogen, hanem a kőkemény igazság. Ugyanis nyerni mindenki tud. Ahhoz nem kell túl nagy ész, hiszen átlagosan minden tizedik körben neked lesz a legjobb lapod. A tudás ahhoz kell, hogy a két nyerő lap között minél kevesebbet veszíts. Azaz ismerd fel minél előbb, ha nem nálad van a nyerő lap, vagy nem neked kedveznek az esélyek, és dobd be a lapot, mielőtt túl sokba kerülne. A legjobb, ha már preflop megteszed, erre való az indulási táblázat. De dobd el nyugodt szívvel a flopnál is, ha komoly jelét látod annak, hogy van jobb lap is kinn. Tipikus példa: Negyed óra pocsék lapjárás után végre kapsz egy jó lapot:

Persze preflop emelsz, 5-en jönnek veled. Flop:

Valaki hív, valaki ráemel. Persze, lehet hogy csak blöfföl, de azért lássuk be, ennek elenyésző az esélye. Dobd be nyugodtan, több mint 90% az esélye, hogy kinn van egy 5-ös vagy egy ász. (Vagy mindkettő!) A másik tipikus vesztőhely az, amikor a rivernél ver meg valaki valami rettenetesen szar lappal, amikor már preflop emeltél. Ilyenkor az ember néha olyan ideges lesz, hogy a következő pár körben csak azért is meg akarja mutatni, hogy tud ő is nyerni, és elindul határeset lapokkal, elnézi az esélyeket, stb. Tudom, hogy ezt csak mondani könnyű, de: nyugalom! Az ilyen embereken fogsz hosszú távon a legtöbbet keresni. Mert majd végigmegy a következő 10 alkalommal is a szar lapjával ellened, de akkor nem jön majd a csoda a rivernél. A harmadik - talán nem annyira veszélyes - helyzet, amikor nyersz egy nagyobb potot. Ekkor az ember hajlamosabb a nagy örömtől kicsit lazábban játszani. Aztán 1-2 kör után már nem is lesz akkora az a nyeremény. Szóval még egyszer: Csak nyugodtan, türelmesen. Az idő neked dolgozik. De tényleg. Hiszen ha pozitív az átlagod, akkor hosszú távon minden játékkal töltött óra pénzt hoz neked. Az is, amikor épp veszítesz. Ha ezt sikerül elfogadnod, már nagy gond nem lehet.

Fix limit Texas holdem- Selindek

49

Meg kell említeni még valamit. Garantáltan elő fog fordulni veled, hogy rettenetes pechszériát fogsz ki. (Nekem pl. volt, hogy kb. 10 óra játék alatt 500 $-t veszítettem 1/2 $-os alapokon. Szerencsére ekkor már volt miből veszíteni.) Ha egy ilyen szériába kezdőként belenyúlsz nagyon nehezen magyarázhatja meg neked bárki is, hogy érdemes folytatni. De ha több hónapi játék van mögötted, akkor is eléggé szíven tudja ütni az embert egy ekkora bukás. A tanácsom ilyen helyzetben: Pihenj pár napot, vagy akár 1-2 hetet is. Gondold át a játékstílusodat, esetleg elemezgesd a party-logokat, hátha kiderül, hogy nem is csak pech volt. (Hanem pl. kicsit túlságosan is megnőtt az önbizalmad az eddigi nyerésektől.) Aztán ha lehiggadtál, lehet folytatni.(Az említett 500 $-os bukta után és 2 hetet pihentem. Aztán a következő 2 hétben annyit nyertem, hogy az lett az addigi legjobb átlagú hónapom.)

Szimultán játék

Az előzőekben már írtam az online póker előnyeiről, de az egyik legfontosabb dolgot még nem említettem. Ez pedig a szimultán játék. Ez az, amit sohasem fogsz tudni élőben megcsinálni. Természetesen, ha csak épp elkezdtél ismerkedni az online pókerrel, nem ajánlom, hogy rögtön szimultánban nyomulj. Eleinte épp elég egy asztalt figyelni. De 1-2 hét vagy hónap után majd azt veszed észre, hogy kezd egy kicsit unalmassá válni a játék. És az unalom nagyon veszélyes! Ha unatkozol, hajlamos lehetsz rosszabb lapokkal is elindulni, csak hogy történjen már valami, és ez szinte biztos, hogy vesztéshez vezet hosszú távon. Szóval akkor szimultán. Természetesen ne kezdj el szimultánt játszani, ha egy asztalon is negatív az átlagod! Nem sok értelme van, hogy ezentúl kétszer annyit veszítsél. Ha viszont úgy érzed, hogy stabilan nyersz már hetek óta, érdemes továbblépni. Először is győződj meg róla, hogy elfér-e két póker-ablak a képernyőn. Az még nem baj, ha egy kicsit átfedik egymást, a lényeg, hogy úgy el tudd helyezni, hogy mindkettőn lásd a saját lapodat, és az sem árt ha azt a részt is látod, ahol arra figyelmeztet, hogy te vagy soron. Azt már előre fogadd el, hogy többet fogsz hibázni! Egyszer-egyszer melléklikkelsz majd, esetleg elnézel egy flush-esélyt, ilyesmik elő fognak fordulni. Tehát garantáltan nem fogsz kétszer annyit nyerni óránként, mint egy asztalon. Szerintem lehet úgy számolni, hogy kb. 20%-kal csökkenni fog a hatékonyságod. De kétszer 80% az 160%, azaz, ha eddig pl. 2 $-t tudtál nyerni óránként, akkor ezentúl várhatóan 3,2 $-t fogsz. Ezért pedig már megéri az a kis többletmunka.

Fix limit Texas holdem- Selindek

50

De mint mondtam, a szimultán játék előnye nem csak ebben van.
• • • •

Megtöbbszörözheted a nyerési átlagodat. Jobb időkihasználtságot ad. Nem kell annyit tétlenül ülni a monitor előtt. Az előzőből következik, hogy nem fogsz annyit unatkozni, azaz tényleg csak az igazán jó lapokkal fogsz elindulni, ez még akár javíthat is az átlagodon! Többet játszol, így gyorsabban fejlődsz! A pókerben a tapasztalat számít a legtöbbet.

Ha jól megy a póker, és már azon gondolkozol, hogy hogyan tudnál többet nyerni, akkor én egyértelműen a szimultán játékot ajánlom a tétemeléssel szemben. Két 1/2 $-os asztalon is ugyanannyit lehet nyerni, mint egy 2/4 $-oson, de ha szimultán játszol, akkor kisebb lesz a szórás. Azaz valószínűleg kisebbek lesznek a hullámvölgyek az egyenlegedben, és ezt hacsak nem vagy már nagyon gyakorlott játékos - sokkal könnyebb érzelmileg feldolgozni. Arról nem is beszélve, hogy az alacsonyabb tétes asztalokon átlagosan több a gyenge játékos, ami megint csak azt jelenti, hogy két kis asztalon többet lehet nyerni, mint egy nagyon. Esetleg még a 20% levonása után is!

Statisztikák

A statisztikák olvasgatásánál csak a statisztikák készítése unalmasabb. Ezzel sajnos nem lehet mit tenni, ennek ellenére az a tanácsom, vezess statisztikát a játékaidról. Itt persze nem arra gondolok, hogy írj le minden partit, hanem arra, hogy az egyes pókersessionjeidet írd egy táblázatba. Legjobb valami táblázatkezelőt használni, hogy később szép összesítéseket tudj készíteni. Én sajnos csak kb. 5-6 hét után kezdtem írni az eredményeimet, és a mai napig sajnálom, hogy nincsenek meg az első hetek adatai. Izgalmas lenne utólag elemezgetni. Amiket mindenképpen írj:

• • • • •

Mennyi pénzt fizettél be, mennyi az egyenleged, mennyit kértél ki. Ha több site-on van accountod, akkor természetesen mindegyikhez külön. Én vezetem a kikért csekkeket is, mert több helyről is szoktam egyszerre kisebb összeget kérni, és ez segít, nehogy az egyik elkallódjon. Írd, hogy mikor kezdtél játszani, és hogy hány órát játszottál! Milyen alapon játszottál, (ha szimultán játszol, akkor azt is hogy hány asztalon egyszerre), milyen téten. Írd, hogy mennyit nyertél/vesztettél! Jó, ha ez megvan site-onkénti és alaptétenkénti bontásban is. Írd fel, ha olvastál valami új stratégiáról, amit beépítesz a játékodba! Csinálj heti vagy havi összesítéseket, nézd, hogy hogyan változik az átlagod!

Amiket én ugyan nem írok, de esetleg hasznosak lehetnek:

Fix limit Texas holdem- Selindek

51

• • •

Próbáld valami skálán megadni, hogy mennyire voltál fáradt, milyen volt a hangulatod! Mennyit aludtál, dolgoztál, sportoltál előtte. Mikor ettél utoljára. Ha gondolod, írd akár a hold állását is. (Ha Te nem is hiszel benne, lehet, hogy a többi játékos, akikkel játszol, igen :) )

Na jó, lehet, hogy ez már túlzás, de a lényeget fogod, igaz? Soha nem lehet tudni, mi lesz még hasznos később. Daniel Negreanu - az egyik legismertebb és legsikeresebb profi pókerjátékos - írja a weboldalán, hogy ha elővenné a jegyzeteit, még azt is meg tudná mondani, hogy milyen volt egy adott napon az időjárás. Rövid távon persze ne nagyon akarj levonni következtetéseket ezekből a jegyzetekből, de ha már több hónapra visszamenőleg megvannak az adatok, akkor rá kell szánni néhány órát az elemzésre, és lehet, hogy egész érdekes dolgokat fogsz észrevenni. És ha megfelelően módosítod a pókerezési szokásaidat, akkor akár több száz dollárt is javulhatsz havonta. De a statisztika legfontosabb szerepe az, hogy egyértelműen kiderül belőle, hogy tudsz-e stabilan nyerni. Sokan becsapják magukat: �Most ugyan veszítettem egy kicsit, de múlt héten nyertem egy csomót, jól megy ez�. Közben meg rájárnak a családi kasszára. A statisztika viszont nem hazudik. (Már ha tényleg pontosan vezetted.)
• •

Ha több hónap játék után sem vagy nyerőben, hagyd abba! Nem éri meg. Ha csak pár dollárt tudsz nyerni óránként, akkor tedd oda a pókert, ahova való: kellemes kikapcsolódás, ha nincs jobb dolgod. Megvan a fagyipénz is belőle, és a csajoknál is bejöhet, hogy milyen macsó hobbid van. Ha viszont stabilan 10-20 $-os órabéreket csinálsz, akkor elkezdhetsz gondolkodni, hogy hogyan lépj tovább...

All-in

Ez a rész inkább már azoknak szól, akik gyakorlottabb játékosok. Egész pontosan azoknak, akiknek már több pénz van a számlájukon, mint amivel leülnek egy asztalhoz. (Vannak persze, akik úgy játszanak, hogy az összes pénzüket beviszik egy asztalhoz - ennek is van egyfajta pszichológiai ereje, az elrettentés -, de pl. én jobban szeretek mindenhol csak az ajánlott összeggel beülni játszani, akkor is, ha esetleg több-ezer dollár van a számlámon. Hadd higgyék csak, hogy én is csak egy kezdő vagyok, aki csak pár óra szórakozásra vágyik.) Szóval tegyük fel, hogy 50 $-ral beülsz egy 1/2 $-os asztalhoz, és elkezdesz játszani. Mivel a szerencse forgandó, simán lehet, hogy 1 óra múlva már csak 12-15 $ van előtted. A tanácsom erre az esetre: ne várd meg, míg esetleg elfogy az összes zseton előled, inkább már most vegyél még zsetont!

Fix limit Texas holdem- Selindek

52

Ugyanis bármikor jöhet egy olyan parti, ahol kapsz valami monster lapot, és valakinél szintén lesz egy jó lap. Ekkor persze óriási licitálás indul majd, és lehet, hogy elfogy a pénzed. Persze az all-in szabály miatt nem fogsz kiesni, meg fogod nyerni a rád eső részt a potból, de esetleg lesz ott még néhány dollár, amit megnyerhettél volna, ha kicsit több zsetonod van. Egy friss, pár napos élmény: 1/2 ₤-os asztalon játszottam, volt néhány csúnya river-kill, szépen lefogyott a zsetonom 14 ₤-ra. Már épp szerettem volna újabb 20 ₤-ot betenni, de mielőtt megtehettem volna, már indult a következő kör, és kaptam egy ász párt. Persze emeltem, többen megadták. Flop: AKT. Őrült emelgetés, én csak mindent megadtam. Turn: T. Maxra emeltünk. River: J - ráadásul lett 3 egyforma színű lap az asztalon. Természetesen most is őrült emelgetés, de nekem a második lépésnél elfogyott a pénzem! 61 ₤ volt a pot, amit elvittem, de ha nem kell all-inre mennem, akkor 77 ₤ lett volna, ami a második legjobb pot lett volna a praxisomban. 12 ₤ volt a nettó veszteségem amiatt, mert nem volt előttem elég zseton. Ennyibe került az, hogy nem voltam elég figyelmes. És bár én próbálok nagyon figyelni erre, mégsem ez volt az első eset. Ne kövesd el ezt a hibát!

Itt kell beszélni az all-in szabály másik jelentéséről is. Azaz arról, hogy ha szakad a kapcsolat, vagy nem reagálsz időben, akkor a program all-inre rak. Ezzel tulajdonképpen a gyenge internetkapcsolattal rendelkező játékosokat védik: legalább a kapcsolat szakadásáig betett pénzük ne vesszen el. Ez teljesen logikus és jó szabály, de nyilván ezzel is vissza lehet élni. Így a pókertermek általában csak 24 óránként egy (esetleg kettő) ilyen �technikai all-in�-t engedélyeznek. Azaz ha valamilyen okból elhasználod ezt az all-in lehetőséget, akkor egy időre védelem nélkül maradsz. Ezzel nagyon vigyázz! A legjobb és legstabilabb internetkapcsolat is megszakadhat bármikor! De a nagyobb veszély szvsz. nem a kapcsolatszakadás, hanem az, hogy valami miatt nem reagálsz időben. Pl. egyszerűen elbambulsz, vagy ha több asztalon játszol egyszerre, akkor egy izgalmas parti miatt nem tudsz elég figyelmet szentelni a másik asztalra, esetleg csöng a telefonod, és mire visszaérsz a géphez, már lejárt a gondolkodási időd, stb... Szóval bármi megtörténhet. Tehát ha valahol elhasználtad az all-inedet, akkor - ha van rá lehetőség - azonnal írj a supportnak, hogy állítsák vissza! Fontos viszont, hogy ne élj vissza ezzel. Nyilván ők se szeretnek manuálisan vacakolni ezzel, arról nem is beszélve, hogy ha túl gyakran kérsz all-invisszaállítást, akkor gyanúba kerülhetsz, hogy visszaélsz vele. A másik lehetőség az, hogy ha elment az all-ined egy pókerteremben, akkor - amint leromlik az asztalátlag - lépj ki onnan, és egy másik site-on játssz tovább! Ennek persze feltétele, hogy több site-on is legyen accountod, de pár hónapi játék után ez már biztosan így lesz. Ha egy session alatt 3-4-szer is lesz olyan, hogy nem reagálsz időben egy partiban, akkor legjobb, ha abbahagyod a játékot aznapra. Ha kapcsolatszakadás miatt voltak az all-inek, akkor azért, mert semmi garancia nincs arra, hogy nem ilyen lesz a következő órákban is a net, ha pedig egyszerűen elbambultál néha, és emiatt nem reagáltál időben, akkor valószínűleg nem vagy olyan mentális készültségben, hogy eredményesen pókerezzél. Jobb ha inkább pihensz egy kicsit.

Fix limit Texas holdem- Selindek

53

Schooling

Az ellenfélválasztásról szóló részben írtam arról, hogy vigyázni kell a nagyon nagy potátlagú asztalokkal, mert teljesen kiszámíthatatlan lesz ott a játék. Az elmúlt pár hónap tapasztalata alapján már én is egyre inkább arra törekszem, hogy a nagyon jó, de nem túlzottan nagy potátlagú asztalokon játsszak. Eleinte csak a tapasztalat vezetett rá erre, de aztán kicsit nyomoztam a neten, és találtam is cikkeket erről a témáról. Az angol szakirodalom �Schooling�-nak hívja ezt az esetet. Átlagos angoltudással én is rögtön az iskola vagy tanítás jelentésre asszociáltam, de ez tévút. A �school�-nak van egy sokadik jelentése is: Együtt úszó halraj. A kulcsszó a hal, azaz a fish. Fish-nek nevezik ugyanis a pókerben a kezdő, vesztő játékosokat. A �schooling� jelentése tehát valami ilyesmi: sok kezdő játékos egy asztalnál. De miért is érdemel ez ekkora figyelmet? Az ember azt gondolná, hogy minél több gyenge játékossal játszik együtt, annál jobbak a nyerési esélyei. Nos, rengetegszer láttuk már, hogy a pókerben nem úgy működnek a dolgok, mint ahogy azt első pillantásra gondolnánk. Most is pontosan ez a helyzet. Először is nézzük meg egy tipikus vesztő játékos stratégiáját: elindul mindenféle pocsék lapokkal, mert nincs tisztában a lapok erősorrendjével. Ha nagyon nincs semmije, azt általában felismeri, de ha már a legkisebb esélyt is látja arra, hogy feljavulhat a lapja, akkor elmegy vele a riverig. Azaz nem számolgat várható értéket, nem törődik azzal, hogy más esetleg flush-t húz be azzal a lappal, amivel ő sort, egyszerűen megad mindent. A leggyakoribb eset, hogy 4-5 outra adja meg a hívást a turnnél is. Mint a póker matematikája részben láttuk, ez még egy átlagos laza asztalnál is általában hibás döntés, mert a pot mérete és a bennlévő játékosok tétjei nem elegendőek ahhoz, hogy pozitív legyen a várható érték. Azaz hosszú távon veszíteni fog. Most tegyük fel, hogy nem csak 4-5, hanem 7-8 ilyen fish ül az asztalnál. Ha mindegyikük a fenti �stratégiával� játszik, akkor szinte minden partiban lesz 5-7 játékos a turnnél is, sokszor úgy, hogy volt emelés preflop vagy a flopnál. A pot mérete ekkorra már sokszor eléri a 16-20 egységet is. Ha az ekkor játékban lévő játékosok közül csak négy beteszi a 2 egységes licitet a turnnél, akkor a pot mérete 24-28 egység lesz. Azaz több mint 12-szerese a betett tétnek! Mit is jelent ez? Pontosan azt, hogy matematikailag korrektté vált a hívás akár egy gutshot (inside) sorra is! Azaz a sok kezdő egy asztalnál feljavítja egymás játékát azáltal, hogy megnövelik a pot méretét annyira, hogy pozitívvá válik a várható érték azokban az esetekben, amik egy normálisabb partiban egyértelmű vesztést adnának. Azaz 7-8 tuti vesztő stratégiát játszó ellenfél helyett csupa olyan játékos vesz körül hirtelen, akik egyszerre csak egészen korrekt matematikai esélyekkel játszanak. Persze a szigorúbb indulási stratégiából adódó előnyöd megmarad valamennyire, de - mint már erről is volt szó a legtöbb erős lap is sokat veszít az értékéből sok játékos ellen.

Fix limit Texas holdem- Selindek

54

Hosszú távon persze azért nem fogsz veszíteni, mert a kis előny is előny, de egyrészt kevesebb lesz a várható nyeremény, másrészt sokkal nagyobb ingadozások lesznek az egyenlegedben. Ez különösen akkor kellemetlen, ha még viszonylag nem régóta játszol, és nincs mögötted egy stabil bankroll. Arról nem is beszélve, hogy milyen idegesítő az, amikor tizedszer is lenyomják a kézben lévő AA vagy KK lapodat egy 83 offsuittal.

Schoolingasztalokat leginkább azokon a pókeroldalakon találsz, amiket kaszinók üzemeltetnek. Itt gyakoriak azok a játékosok, akik a pókert csak egy újabb szerencsejátéknak tekintik a rulett, a blackjack és a slotok mellett. A kimondottan csak pókerrel foglalkozó oldalakon általában jobbak a játékosok.

Implied-odds

Ha röviden össze szeretnénk foglalni, hogy mi kell ahhoz, hogy nyerj pókeren, akkor az valami ilyesmi lenne: Csak akkor tegyél be tétet, ha pozitív a várható érték. Ebben a fejezetben épp ezt az alaptételt fogom szétzúzni. (Na jó, ez túlzás, inkább csak finomítom.) Az �implied-odds� kifejezést David Sklansky vezette be, a lefordítására nem vállalkozom, de a tartalmát megpróbálom elmondani. Nézzük a következő partit: van a kezedben a BB-n. Három ember limpel be, az SB is betolja a fél tétet, te checkelsz. A flop:

Mindenki checkel. A turn:

A mögötted ülő nyit, a következő játékos megadja, a harmadik limpelő és az SB bedobja. 5 $ jött be preflop, 4 $ ebben a körben, ha most Te is hívsz, akkor $11 lesz a pot. Érdemes megadni? Van egy open-ended stright-draw-d, flush-esély nincs, azaz ha jön bármilyen A vagy 9, akkor nut sorod van. 8 lap jó a 46-ból, az esélyed kicsit jobb, mint 1/6. 2 $-t kell betenni, a pot viszont csak 11 $, azaz az eddigiek alapján ezt be kellene dobni. Persze a fejezet bevezetője után már sejtheted, hogy nem ezt fogom tanácsolni, és valóban, ez

Fix limit Texas holdem- Selindek

55

tipikusan az a helyzet, amikor hívni kell. De hát miért? Hiszen egyértelműen negatív a várható érték! A válasz a következő licitkörben rejlik. Ha bejön a 9-es vagy az A, akkor a rivernél természetesen nyitni fogsz. Jó eséllyel számítani lehet rá, hogy legalább az egyik játékos meg fogja adni. De még arra is nagyon jó esély van, hogy a második játékos emelni is fog, hiszen elképzelhető, hogy A4 vagy A6 van nála, ezért hívott a turnben. Természetesen ekkor Te vissza is emelhetsz, és valószínűleg még ezt is meg fogja adni legalább az egyikük. Ne felejtsük el, hogy ebben az esetben már nem esélylatolgatásról beszélünk, hiszen egyértelműen nálad lesz a legjobb lap, azaz az ellenfelektől így behúzott tétek már tiszta haszonnak számítanak. Számszerűsítve a dolgot: Ha behúzol a rivernél, közel 100%, hogy még +2 $ de eseteleg akár +6 $-t fog nőni a pot, amit megnyersz majd. Azaz a várható érték kiszámításánál nem 11 $, hanem 13-17 $-os pottal lehet számolni, és az így egyből pozitív lesz. Az implied-odds tehát azt jelenti, hogy a várható érték kiszámításánál belekalkulálhatod abba azt a nyereményt is, amit akkor fogsz nyerni, ha bejön a lapod, és a többi játékos még újabb pénzt tesz be a potba. Mielőtt teljesen összezavarodnál a fentiektől, és kezdenéd a felmenőimet szidni, hiszen ezek szerint az összes eddigi esélyszámítás alapvetően hibás volt, észre kell venni valamit: az implied-odds nem igazán használható az alacsony limites laza asztaloknál. (Nem véletlen, hogy Sklansky is a 20/40 $-os alapon játszó, haladóknak szánt könyvében ír róla.) A magyarázat roppant egyszerű: egyrészt laza asztalon annyi játékos jön be a játékba, és adja meg az 1-1 tétet preflop és a flopnál, hogy az a plusz 2-4 tét nem változtat jelentősen a várható értéken. Ha pedig a flopnál akarunk az implied-oddsdzal játszani, akkor szintén a rengeteg kézben lévő szemét lap miatt egyáltalán nem lehet arra számítani, hogy a turnnél behúzott nut hand a rivernél is tuti nyerő marad. Szóval az általam ajánlott alacsony limites laza asztaloknál ezzel nem kell törődni. Akkor viszont miért is írok erről? Nos, amint az a fenti példában is látszott, az implied-odds kevés játékosnál és relatív kis potoknál működik. Előbb-utóbb biztosan Te is bekeveredsz egy olyan asztalhoz, ahol jobb, feszesebb stratégiát játszó játékosok játszanak. (lásd még a következő fejezetet.) Ha egy ilyen asztalnál csak az adott licitkör pot-oddsával számolva próbálnál játszani, menthetetlenül vesztésre leszel ítélve, hiszen szinte nem lesz olyan parti, ahol az egyszerű pot-odds elegendő esélyt nyújtana a játékra. Az implied-odds egy újabb olyan fegyver, mint a blöffölés. Tudd, hogy létezik, tartsd készenlétben, időnként vedd le a polcról és olajozd meg, de egyelőre ne nagyon akard használni!

A stratégia finomhangolása

Fix limit Texas holdem- Selindek

56

Az asztal- és ellenfélválasztásnál már szó volt róla, hogy kezdőként az a legegyszerűbb, ha nem próbálsz alkalmazkodni az adott asztal játékstílusához, hanem inkább választasz egy másik asztalt, ahol tökéletesen működik a stratégiád. Ezt az ajánlást továbbra is fenntartom, de gondolva azokra az esetekre, amikor valami miatt nem tudsz vagy nem akarsz asztalt váltani, írok pár szót erről a témáról is. (Arról nem is beszélve, hogy előbb-utóbb úgyis tovább kell majd lépned, és egy haladó pókerjátékosnak nem csak a tökéletes környezetben kell tudnia nyerni.) Az eddig tárgyalt stratégia a tapasztalatom szerint kb. A 16-18 $-os potátlagú asztaloknál adja a legmagasabb nyereményt. Természetesen nem fogsz veszíteni vele a jóval magasabb és a kicsit alacsonyabb átlagú asztaloknál sem, de ekkor nem ez lesz már az optimális játékstílus. Megijedni azért nem kell, nem volt kidobott idő jól megtanulni az eddigieket, nem kell drasztikus eltérésekre számítani a stratégiában ezekben az esetekben sem. Az interneten fellelhető szakirodalomban általában azt tanácsolják, hogy játssz pont ellenkező stílusban, mint az adott asztal átlaga. Azaz ha az asztal nagyon laza, akkor szigorúbban kell játszani, ha pedig feszesebbé válik az asztal, akkor lazítani kell a játékstíluson. Elsőre ez egy kicsit zavaros és megtévesztő is, mert kicsit általánosabban használják a feszes/laza fogalompárt. De jó közelítéssel mondhatjuk azt, hogy igazából a potátlagról beszélnek. Azaz ha a játékosok lazábban játszanak, akkor több lappal indulnak, többször hívnak, így nagyobb potok lesznek, míg ellenkező esetben inkább eldobálják a lapjukat, így csökken a potátlag. A tanács egyébként alapvetően jó, de egy kis kiegészítésre szorul. Talán így lehetne összefoglalni: Az indulási stratégiádat közelítsd az asztal átlagához, a lejátszási stratégiád pedig épp ellentétes legyen! De inkább nézzük részletesen: Tegyük fel, hogy észreveszed, hogy az asztal átlaga, ahol játszol, elkezd nőni. Ez általában attól van, hogy egyre több játékos limpel be preflop, és egyre több játékos megy el a turnig vagy a riverig. Mivel a potátlag nő, egyre több kezdőlap (ezek közül is főként a húzólapok) kerül be a játszható lapok közé, hiszen a magas várható nyeremény pozitívvá teszi a várható értéküket. Azaz lehet kicsit lazábban indulni, rosszabb pozíciókból is be lehet vállalni a suited connectorokat, AXs, KXs lapokat, egész jól játszható lap lesz pl. az AT, A9, KT is. Mivel azonban sok játékos megy el a riverig, fel kell készülni, hogy gyakorlatilag bármilyen lap lehet náluk. A magas párokat rendre ütik majd a rivernél bejött tercekkel, két párokkal és backdoor sorokkal. Így a miden partihoz úgy kell hozzáállni, hogy a flopnál szupernek tűnő lapunkat az első gyanús jelre be kell majd dobni. Az alapkoncepció ilyenkor az, hogy ha bármilyen lapkombinációt el tudsz képzelni, ami üti a lapodat, akkor az ott is lesz valakinél. (Na jó, ez kicsit túlzás, de azt hiszem az elv érthető.) Azaz mégegyszer: lazítani az indulási stratégiát és szigorítani a lejátszásit. Nézzük a másik végletet: Egyre óvatosabban játszik mindenki. Egyre többször van olyan, hogy nem jut el a játék a showdownig, vagy akár már ez is válik általánossá. Ez a legbiztosabb jele, hogy egyre jobb játékosok ülnek az asztalnál � vagy legalábbis egyre jobban játszanak. Az alapkoncepció természetesen az, hogy minél előbb fel kell állni ettől az asztaltól, de tegyük fel, hogy valami

Fix limit Texas holdem- Selindek

57

okból maradni akarsz. Szóval mit lehet itt tenni? Mivel egyre kisebbek a potok, tényleg csak a legjobb lapokkal érdemes indulni, szigorítani kell az indulási stratégián. Mivel nagyon kevés játékos játszik egy-egy partiban, a húzólapokkal szinte egyáltalán nem szabad indulni, hiszen ezek csak sok játékos ellen hatékonyak. Felértékelődnek viszont a pocket párok, mert ha csupán egy ellenféllel maradsz játékban, akkor egy alacsony párnak is nagyobb esélye van a győzelemre, mint egy AK-nak. A lejátszási stratégiát viszont érdekes módon fel kell lazítani. Raise és reraise akár egy magas lapra is. Ha megjelenik valami ijesztő lap az asztalon, akkor most nem bedobni kell, hanem emelni. Mivel csak 1-2 ellenfél van, nagyon valószínűtlen, hogy pont neki lesz a kezében a jó lap, viszont hadd higgye, hogy nálad van. Mivel jó játékosok az ellenfelek, itt már lehet hatékonyan blöffölni. De ne felejtsd el, hogy ennek az agresszív játéknak az alapfeltétele a szigorú indulás! Hiszen lehet, hogy tényleg van valami jó lap az ellenfélnél, és nem fogja bedobni az emelésedre, és ekkor nem árt, ha nálad is van pl. egy AQ vagy valami hasonló jó lap, amihez a rivernél még behúzhatsz valamit. Azaz: szigorúbb indulás, de laza lejátszás. És végül ismét visszatérek a bekezdés elején elhangzott tanácsra: Kezdőként próbáld inkább elkerülni az ilyen asztalokat, ezeket a sorokat inkább csak azért írtam, hogy még ekkor is legyen egy szalmaszál, amibe kapaszkodhatsz. És most (csak hogy még jobban összezavarjalak :) ) két kivétel: A fenti két eset indító gondolata az volt, hogy nőtt, illetve csökkent a potátlag egy asztalon. Mindkét eset előfordulhat egy-egy ritka kivételként is. 1. Azért nő a potátlag, mert van az asztalnál 2-3 mániákus, aki folyamatosan emel és visszaemel. Igazából mindegyik pot 2-3 ember hatalmas emelgetéseiből alakul ki. Ebben az esetben a követendő stratégia az, amit a csökkenő átlagra írtam. Csak a legjobb lapokra indulni, és úgy beszállni az emelgetésbe. Az emelgető őrülteknél általában semmi nincs, sokszor elég a magas lap is a nyeréshez. (Azért arra vigyázni kell, hogy ha egy másik visszafogottabb játékos is beszáll, akkor nála valószínűleg tényleg jó lap van.) 2. Azért csökken a potátlag, mert szinte soha senki nem nyit. A játékosok belimpelnek, aztán ingyen néznek turnt és rivert is. Itt természetesen a magas potátlagra vonatkozó stratégiát kell követni. Be lehet menni minden határeset és húzólappal, hiszen várhatóan ingyen lehet majd elmenni a riverig. Viszont abban a pillanatban, ahogy van valamid nyomulni kell. Legyél Te, aki diktál az asztalnál! Attól, hogy a többi játékos hagyja, hogy ingyen elmenj a riverig a húzólapoddal, neked még nem kell hagyni, hogy ők is megtehessék ezt.

Online tells

Na, ezt hogy fordítsam magyarra? Az angol szakirodalomban �tell�-nek nevezik azokat az önkéntelen jelzéseket, amivel a gyenge játékosok elárulják magukat, ha nagyon jó vagy nagyon rossz lapjuk van. Sokan épp ezért játszanak online, hiszen így nem kell ilyesmitől

Fix limit Texas holdem- Selindek

58

félniük. Lehet fennhangon örülni az ♦A♣A-nak, vagy dörzsölni a kezedet, ha bejön egy set a flopnál, hiszen nem látja senki. Ennek ellenére bizony lehetnek az online játék során is olyan apró jelek, amikre érdemes figyelni. Ha most egy kicsit végiggondolod, hogy vajon milyen jeleket adhatsz le online játék közben, talán rájössz magadtól is, hogy ez csak egyetlen dolog lehet: milyen gyorsan reagálsz, amikor rád kerül a sor. Mielőtt belemennék a részletekbe, gyorsan leszögezem, hogy az összes itt leírt dolog csak általánosságban igaz, nem lehet mindig mindenre ráhúzni a sémákat, de azért az esetek többségében működnek az itt leírtak. Nézzük részletesen a lehetséges jelzéseket! Az első és legfontosabb ilyen jel az auto gombok használata lehet. A játékosok többsége előszeretettel használja ezeket, főleg ha esetleg egyszerre több asztalon játszik, hiszen így jobban meg tudja osztani a figyelmét az egyes asztalok között. De ennek ára van!

Fold in turn: Ez talán önmagában a legkevésbé veszélyes gomb. Ha pocsék a lapod, el kell dobni, ez igaz. Ráadásul mivel ezzel a gombbal bedobod a lapod, nem kerülhetsz hátrányba a parti további részében. A gomb használatának a veszélye abban rejlik, hogy figyelmes ellenfelek észrevehetik, hogy mikor nem használod. Ez pl. Jelentheti azt, hogy már nem játszol másik asztalon, tehát jobban tudsz ide figyelni. De maga a használat is jelentheti azt, hogy nagyon tight a stílusod, és nem igazán törődsz azzal, hogy mi történik az asztalon. A gomb használatának a másik veszélye lehet pl. az is, ha pl. ♠A♦8-ot kapsz középső pozícióban, benyomod az auto-foldot, aztán kiderül, hogy mindenki bedobja előtted, és így már lehet, hogy megért volna egy raise-t a lap. De az auto-fold miatt erről lemaradtál. Csak akkor használd, ha legalább 3-4 asztalon játszol, és nagyon nem megy másképp. Raise any: Ez a legárulkodóbb jel. Ha valaki szinte azonnal emel, amint rákerül a sor, az szinte biztos, hogy valami monstert jelent. Még kirívóbb, ha emelt valaki előtte, és arra emelt rá ilyen gyorsan. 95%, hogy ♠A♦A vagy ♣K♦K van nála. A maradék pár százalék az az őrült, aki preflop elhatározza, hogy most blöffölni fog, bármi is lesz. De ezeket azért jó eséllyel ki lehet szűrni. Szóval, ha ilyet látsz, akkor nagyon-nagyon óvatos legyél, még ha egyébként lazán is játszik az adott játékos! Soha ne használd! Check/fold: Ezt a gombot két helyen lehet használni. Ha a BB vagy, akkor preflop lehet értelme, használata megegyezik a auto-folddal. A floptól kezdve viszont már mást jelent. Röviden azt, hogy aki használja, annak nincs semmije, de azért szívesen megnézne ingyen még egy lapot. Tipikus példa: hátsó pozícióban vagy, az első játékos kis gondolkodás után checkel, a következő 2-3 játékos pedig szinte azonnal szintén checkel. Ez esetben szinte kötelező nyitni. A check/fold-os játékosok szinte biztos, hogy be fogják dobni, de ha nem, általában akkor se kell nagyon félni tőlük. Soha ne használd! Check/call: Tipikusan a húzólapokkal rendelkező játékosok gombja. Ha valaki automatikusan megad egy tétet, akkor, ha a következő körben sor- vagy flush-esélyes lap kerül az asztalra, és van action a fenti játékos részéről szinte biztos lehetsz benne, hogy bejött neki a lap. Soha ne használd! Kivétel: szándékosan be akarsz etetni valakit check-raise-zel. Pl. első/középső pozícióban vagy és van mögötted egy agresszív játékos. Ezzel a gombbal szinte biztos, hogy ráveszed a nyitásra. De ez esetben is jobb, ha inkább ujjadat az egér billentyűje felett tartva várod, hogy rád kerüljön a sor, és gyorsan klikkelsz. Ha viszont valaki egy gyors check utáni nyitásra ráemel, akkor sikeresen alkalmazta ellened ezt a trükköt. Ha nincs valami különösen jó lapod vagy pot-oddsod, akkor dobd el!

Fix limit Texas holdem- Selindek

59

Van még néhány egyéb gomb is néhány pókerteremben, de általánosságban az a legjobb stratégia, ha Te nem használod egyiket sem.

Nézzük az egyéb jelzéseket:
• •

Valaki hosszasan gondolkozik, aztán checkel: ez általában gyenge lapot takar. Így próbálja elérni, hogy ingyen megnézhessem még egy lapot. Valaki hosszasan gondolkozik, aztán emel: a gyenge játékosok tipikus próbálkozása arra, hogy elhitessék, hogy nincs is olyan jó lapjuk. Általában a nut lappal csinálják. (Kezdő koromban én is próbáltam így kihúzni egy reraise-t a másikból.) Ha nem a nut van nálad, ne emelj vissza! Ha esetleg az előző körben gyors hívást is csinált ez a játékos, és most pl. kijött a harmadik egyszínű lap az asztalra, akkor meggondolandó a fold is. Egyesek szerint az azonnali bet vagy raise is nagyon erős lapot jelent a rivernél, én ezt nagyon még nem figyeltem meg, de nem árt ekkor sem óvatosnak lenni. A fő baj ezzel az, hogy a blöffölők is általában így próbálnak blöffölni, szóval erre nem tudok igazán jó tanácsot adni.

Az utolsó jelzések az auto-post gombbal kapcsolatosak:
• •

Ha valaki nagyon lazán játszik, és nem auto-postol, akkor feltehetően egy nagyon kezdő játékos. Ennek megfelelően kell hozzáállni. Ha valaki eddig auto-postolt, és most abbahagyta, akkor feltehetően már gondolkodik rajta, hogy kilép az asztaltól. Ha esetleg egyébként is lassan kezd játszani, akkor lehet, hogy már beült egy másik asztalhoz is. Ha ez a játékos viszonylag nagy nyerésben van, akkor érdemes kicsit agresszívabban játszani ellene, mert ilyenkor sok ember már nem meri kockáztatni az eddigi nyereményét.

Konklúzió: A pókertermek szeretik, ha a játékosok minél többet használják az auto gombokat, mert így gyorsabban pörögnek a partik, és így több lesz a rake is. Általában a többi játékos is szereti, ha gyorsan megy a játék, néha esetleg be is szólnak neked, hogy miért nem használsz auto gombokat. Ennek ellenére, ha lehet, soha ne használd ezeket a lehetőségeket! A legjobb taktika, ha megpróbálod elérni, hogy mindig ugyanannyi idő elteltével reagálsz, ha rád kerül a sor. Ha úgy érzed, ez nem megy, akkor az is jó stratégia lehet, hogy garantáltan véletlenszerűen néha húzod egy kicsit az időt. Pl. ha az első pocket lapod treff, akkor mindig sokat vársz, mielőtt csinálsz valamit.

Bónuszvadászat
Ez a fejezet kicsit kilóg az eddigi - főként stratégiai tippeket tárgyaló - fejezetek közül. Létjogosultsága azért van mégis, mert a cikksorozat célja nemcsak az, hogy megtanulj jól pókerezni, hanem az, hogy sok pénzt is keress rajta. Ebbe pedig a bónuszvadászat is belefér.

Fix limit Texas holdem- Selindek

60

Nézzük először, hogy mik is azok a bónuszok: az online-póker-üzletben hatalmas a konkurenciaharc. Ahogy egyre több ember kezd játszani, újabb és újabb termek nyílnak meg, és persze mindegyik szeretné magához csábítani az új - és átcsábítani a régi - játékosokat. A szolgáltatásokban és a software minőségében, megbízhatóságában is nagy a verseny, de az igazi harc a bónuszok terén van, a pókertermek egymást túllicitálva ajánlanak különféle plusz pénzeket a leendő játékosoknak. Alapvetően háromféle bónusszal találkozhatsz:
• •

Monthly bonus: Bizonyos számú lejátszott parti vagy játékidő után minden hónapban kapsz valamennyi pénzt. First Deposit Bonus: Az új játékosok megszerzésére találták ki. Az első befizetésre kapsz valamennyi pluszt (általában 15-25%). A pénz kivételéhez természetesen itt is játszani kell. (Néhány site-on rettenetesen sokat, erre nagyon figyelj!) Redeposit Bonus: A régi játékosokra vonatkozik, azaz azok kapnak bónuszt, akik már játszottak a site-on, és most fizetnek be még pénzt. Egyébként ugyanaz, mint az előző, azaz itt is valamennyi játékhoz kötik a bónusz kivételét.

A bónusz gyakorlatilag talált pénz, de csak akkor, ha már egyébként is nyerő - de legalábbis nullszaldós - játékos vagy!!! (Persze, ha már az eddigi fejezeteket átolvastad és megtanultad, akkor ez így is van, igaz ?) Azaz, ha már amúgy is játszol egy csomót, érdemes ott és akkor játszani, amikor a normál nyereségedet megfejelheted még némi plusz pénzzel. Ez így elsőre lehet, hogy kicsinyesen hangzik, igaz? Nézzünk akkor egy példát, hogy érzékeld az arányokat: Tegyük fel, 2 hónapja kezdtél játszani az itt leírtak alapján a PartyPokeren. Most már ott tartasz, hogy 1/2 $-os alapon játszol, néha szimultánt is, átlagosan napi 1-2 órát esténként. Ha jól és fegyelmezetten játszol, akkor ebből simán lehet havi 400 $ nyereséged. Mondjuk, van már kb. 800 $ a számládon, itt az idő, hogy kivegyél belőle valamennyit. Nézzünk egy konkrét akciótervet: 1. Nyitsz egy ePassporte accountot. (Nem létszükséglet, de így sokkal gyorsabbak lesznek a PartyPoker csoportban a tranzakciók.) 2. Kiveszel 500 $-t az ePassporte számládra. 3. Kikérsz másik 300 $-t csekken. 4. Az 500 $-t befizeted az EmpirePokerre 20%-os First Deposit bónusszal. (A PartyPoker csoport újabb tagjainál úgy tudsz számlát nyitni, ha a regisztrációt és az első bejelentkezést nem a saját (azaz amiről eddig játszottál) gépedről csinálod, hanem egy másikról. Barát, munkahely, netkávézó stb...) 5. 150-150 $-t befizetsz az CaribbeanSunra és a PokerPlexre. Ezek havonta adnak 40, illetve 50 $-t ha játszol legalább 250 és 300 partit náluk. (Azért kellett kivenni ezt a 300 $-t csekken, mert ide nem lehet befizetni ePassporte-ról.) A következő hónapban ezen a három site-on játszol, kb. ugyanannyit és ugyanolyan eredménnyel, mint eddig, és lám-lám, a havi nyereményed nem 400, hanem majdnem 600 $ lesz! Azaz 50%-kal javult az eredményed pusztán a bónuszok miatt! Az EmpirePoker bónuszát persze nem tudod kivenni a rákövetkező hónapban, de hát van még annyi egyéb pókerterem, ami ad bónuszt az első befizetésre, egyszerűen vidd szépen tovább a pénzedet mindig egy másikhoz! (Nagyszerű segítség a következő terem kiválasztásához az onlinepoker.hu pókerterem listája )

Fix limit Texas holdem- Selindek

61

Ha követed a tanácsaimat, a fentieken kívül egyéb előnyök is előjönnek:
• •

• •

Ahonnan kivetted a pénzedet előbb-utóbb megkeresnek majd, hogy menj vissza hozzájuk játszani. És ezért akár hajlandóak adni is valamennyi speciális bónuszt. Az összes teremben, ahol már játszottál, jogosult leszel a redeposit bonusokra. (Pár hónap múlva már minden hónapban le tudsz majd szedni legalább egy ilyen bónuszt is.) Kapni fogod a hírlevelet az összes site-ról az egyéb akciókról, pl.: nagy pénzdíjas freerollok, promotált satellite-ok élő versenyekre, stb. Nem fogsz lemaradni semmiről. Mivel több site-on is lesz pénzed egyszerre, több asztalból tudsz választani, így általában jobb asztalokhoz fogsz leülni, azaz a játékoddal is többet fogsz nyerni.

Egyvalamit persze észre kell venni: ahhoz, hogy kövesd a tanácsomat az kell, hogy legalább fél évig ne vegyél ki pénzt a nyereményedből, hanem forgasd vissza. De sajnos a régi igazság a pókerben is működik: pénzt csak pénzzel lehet csinálni. És ugye emlékszel, hogy mivel kezdtem a pókersuli elején a tanácsaimat? Valami olyasmi volt, hogy csak olyan pénzzel kezdj el játszani, ami nem hiányzik máshonnan. Azaz elméletileg nem hiányozhat ez a pénz a mindennapi életedből. Aztán majd újabb néhány hónap múlva, amikor már havi 1000-1500 $t csinálsz pókeren - többek között a bónuszvadászat miatt is - már lesz értelme másra is költeni. És végül egy utolsó tanács, amit vehetsz kérésnek (de akár fenyegetésnek!) is: Amikor a bónuszért játszol, játssz mindig jóval többet, mint amennyi feltétlenül szükséges! Mondjuk, kétszer annyit. Ugyanis bármikor fennáll a veszélye annak, hogy egy kellemes kis bónuszt amit több tucat más játékos is szeretne még rajtad kívül kivenni - egyszerűen megszüntetnek, mert észreveszik, hogy túl sokan csak emiatt játszanak. Vagy ami még rosszabb (és a kaszinóbónuszokkal már több helyen meg is történt): a bónuszt nem szüntetik meg, viszont kizárják belőle az ország összes játékosát...

Egy kis ismétlés
Ennek a fejezetnek az adja az aktualitását, hogy nemrég beszélgettem egy ismerősömmel, aki szintén az én tanácsaim alapján kezdett el játszani kb. fél éve, de kisebb-nagyobb hullámok után most mégis kis mínuszban van. Jó pár órán át beszélgettünk, és ebből számomra egyértelműen kiderült, hogy nagyon jól játszik - amennyire én meg tudom ítélni -, semmi baj a játékával. De akkor miért van mínuszban? Nos, végül két lehetséges okot is sikerült találnunk. 1. Ez talán nem a közvetlen oka a vesztésnek, de a nagy hullámoknak mindenképpen: ugyanis nemcsak játék közben emelget agresszívan, hanem a játékalapot, amin játszott is igen gyorsan felemelte 10/20 $-ra is akár. Elmondása szerint, ahogy nőtt a pénz a számláján, úgy növelte a tétet is. 1-2 hónap alatt nyert 1000 $-t, és ekkor már az 5/10 $ és a 10/20 $ alapú asztalokon is játszott. Nos, én elég óvatos vagyok ilyen szempontból, így talán nem meglepő, ha szerintem ez túl gyors volt. A korábbi fejezetekben többször is írtam, hogy az itt leírtak szerintem csak 3/6 $-os alapig

Fix limit Texas holdem- Selindek

62

működnek megbízhatóan, afelett már nem lehet mechanikusan játszani, a stabil nyeréshez oda már komoly gyakorlat, és sokkal kifinomultabb játékstílus kell. És szerintem ezt azért nem lehet pár hónap alatt megtanulni. Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy a beszélgetésünk alapján egyáltalán nem lehetetlen, hogy az Ő játékstílusa mégis elég jó volt ide! Viszont van még egy dolog: Akármilyen jó játék mellett előfordulhatnak kisebb-nagyobb ingadozások az egyenlegben, akármikor bejöhet egy 200-300 egységes bukószéria is, bármilyen jól játszol. 1000 $ az 5/10 $-os asztalokon csak 200 egység, azaz itt egy nagyobb hullámvölgy simán okozhat csődöt. Lehet, hogy nála is egyszerűen ez történt. 2. A beszélgetés vége felé került szóba az asztalválasztás is, és hirtelen rá kellett döbbennem, hogy itt van a nagyobb probléma! Ismerősöm ugyanis nem igazán szeretett ezzel vacakolni, egyszerűen mindig beült az első asztalhoz, ahol felszabadult egy hely. Nos, nem véletlenül szántam egy egész fejezetet az asztal- és ellenfélválasztásra. Ez legalább annyira fontos, mint a játék közbeni tanácsok betartása! Hiszen, mint az már - remélem mindenki számára - kiderült, pókeren csak akkor lehet hosszú távon nyerni, ha jobban játszol, mint az ellenfeleid. Ennek egyik feltétele, hogy játssz jól - vagy legalábbis az átlagnál jobban -, és szerintem a pókersuli alapján ez el is érhető, a másik viszont az, hogy az ellenfeleid játsszanak minél rosszabbul - vagy legalábbis az átlagnál rosszabban!!! Ehhez pedig igenis figyelni kell az asztal potátlagát és a flopszázalékot. Hiába a briliáns játékstílus, ha mindenki ugyanolyan jól játszik, mint Te, akkor hosszú távon csak a kaszinó fog nyerni! A tanulság: 1. Nem csak játék közben kell türelmesnek és megfontoltnak lenni, hanem már játék előtt is! Azaz nem kapkodni a limitemeléssel, mert mint az már kiderült a pókerrel úgysem fogsz pár hónap alatt meggazdagodni. Szépen fokozatosan menj csak magasabb tétekre, ha nemcsak a tudásod, de az egyenleged is megvan hozzá! 2. Nem csak játék közben kell türelmesnek és megfontoltnak lenni, hanem már játék előtt is! Azaz ha már úgyis rászánsz 2-3 órát a játékra, akkor szánj 5-10 percet arra is, hogy kivárd, amíg lesz hely a legzsírosabb, legrosszabb játékosoktól hemzsegő asztalnál. Hidd el, csodákat tud művelni az órabéreddel! 3. Nemcsak játék közben kell türelmesnek és megfontoltnak lenni, hanem már játék előtt is! (Ezt csak azért írtam le harmadszor is, mert ez a fejezet az ismétlésről szól. :) )

Kockázatok és mellékhatások
A fejezet címéről biztosan egyből a gyógyszerek mellékhatásaira asszociálsz, és nem véletlenül. A póker egészségügyi kockázatairól szeretnék most pár szót írni. Amennyiben a pókerezés mellett (vagy előtt) programozóként dolgozol, vagy valami más hasonló perverzió miatt egyébként is napi több órát töltesz el a számítógép előtt, nyilván nagyjából tisztában vagy már vele, hogy mire kell ügyelni. Ha azonban eddig csak napi pár percig használtál számítógépet, épp csak az e-maileidet olvastad el, vagy böngészgettél egy keveset néhány

Fix limit Texas holdem- Selindek

63

naponta, nagyon fontos, hogy tudd, mire vállalkozol, ha napi több órát akarsz a gép előtt görnyedni. Először is észre kell venni, hogy az online póker sokkal megterhelőbb, mint a programozás vagy egyéb számítógépes munka. Én programozóként dolgoztam, elég jó összehasonlítási alapom van. Programozás közben óránként többször is felálltam a gép mellől. Kicsit gondolkodni egy komolyabb problémán, sétálgatva, esetleg utánanézni valaminek egy manuálban vagy könyvben, vagy épp megbeszélni egy rutint a kollégákkal, stb... Azaz bőven megvolt az óránkénti egészségügyi minimum, amit a géptől távol töltöttem. Pókerezés közben ez nem igazán megy. Ha a – tanácsaimat megfogadva – több asztalon játszol szimultán, és nem akarsz semmiről lemaradni, akkor gyakorlatilag attól a perctől kezdve, hogy leültél játszani, egészen addig, amíg felállsz a számítógép mellől, folyamatosan koncentrálnod kell. Nyilván annyi ablakban játszol, amit még épp át tudsz látni, azaz legalább az egyik ablakban mindig lesz akció. Az ember nem szívesen hagyja ott az asztalt, ha már befizetett egy körre a blindokkal, és mivel mindegyik asztal más ütemben pörög, nem lesz olyan helyzet, hogy pontosan egyszerre kerül rád az SB mindegyiknél, és ki tudsz szállni pihenni 1-2 körre. Nos, talán még így is megéri néha szünetet tartani, de nem szeretnék vizet prédikálni, miközben néha 6 órát ülök magam is egyfolytában a gép előtt. Szóval inkább olyan tanácsokat adnék, amiket magam is betartok... Nézzük akkor a lehetséges kockázatokat és a tanácsaimat: A legelső probléma az egér. Itt nem elsősorban az ínhüvelygyulladásra és a csuklópanaszokra gondolok – bár ilyen problémák is előfordulhatnak –, hanem azokra az esetekre, amikor az akadó vagy épp megszaladó egér miatt félrekattintasz vagy nem tudsz időben kattintani. Ez ugye, még önmagában nem okoz egészségügyi gondokat, de jól felidegesedhet tőle az ember... :) Főleg ha még egy jó kis bad-beat sorozat is összejön közben. És tulajdonképpen agyvérzést kapni se jó dolog... Szóval az első befektetésed egy jó minőségű optikai (esetleg drót nélküli) egér legyen. Ez kb. 60-80 $. Ha a pókersuli alapján kezdtél játszani, ezt egy hét alatt meg lehet nyerni. Bár, mint már írtam, az első időkben inkább ne vegyél még ki pénzt, szóval ez egy inkább egy plusz befektetés legyen, ha úgy érzed, hogy kezd beindulni a dolog. A következő dolog a monitor. Manapság már nagyon jó minőségű monitorokat lehet kapni viszonylag olcsón. De a legjobb hagyományos monitor sem ér fel egy – akárcsak egy noname – TFT monitorral. Pókerezés közben nem tévedhetsz, nem nézhetsz el egy számot vagy betűt se, mert az igen sok pénzedbe kerül. De a hagyományos monitorok pár óra után garantáltan elkezdik irritálni a szemet. (Ha szerinted nem, akkor térjünk erre vissza 1 év múlva!) Néhány évvel ezelőtt kezdtem orvoshoz járni, mert nem bírta már a szemem a terhelést. Könnyezés, fejfájás és társai. Tulajdonképpen megszűntek a tünetek, amióta lecseréltem a monitort TFTre. 15 colos TFT monitort már 200-300 $ között kaphatsz, a jövőre gondolva viszont én inkább azt javaslom, hogy 17 colost vegyél, mert azon kis átfedésekkel már egész jól elfér 4 pókerablak is. Ez kb. 400-500 $. Azt javaslom, hogy a második 500 $ nyereményt erre fordítsd. (Az elsőt forgasd vissza, ahogy azt már tanácsoltam.) Ha nagyon beindul a játék, esetleg érdemes nagyobb vagy egy második monitort is beszerezni. Nekem egy 2 kimenetes videókártyám van és két 17 colos TFT monitor egymás mellett. Végül a legsunyibb nyavalya: reflux. Kicsit kifejtem, hátha valaki még nem hallott róla: A nyelőcső és a gyomor találkozásánál van egy kis izomlebeny, egyfajta �szelep�. Feladata, hogy amikor épp nem nyelsz, akkor elzárja a nyelőcső alját, hogy a gyomorsav, illetve ennek gőzei ne jussanak vissza a nyelőcsőbe, aminek a gyomorral ellentétben nincs olyan

Fix limit Texas holdem- Selindek

64

védőrétege, ami megvédi a sav ellen. Ha valaki sokat és sokáig, és ráadásul kicsit görnyedten ül, akkor ez a kis szelep folyamatosan feszül, nyomódik, és előbb-utóbb meglazul. Olyannyira, hogy már akkor sem fog tökéletesen zárni, ha épp nem a gép előtt görnyedsz. Fekvés közben pedig a gyomorsav elkezd majd visszacsorogni a nyelőcsőbe, és szép kis felmaródásokat, súlyosabb esetben fekélyt okoz. A tünetek: enyhe nyomás vagy fájdalom a szegycsont alatt vagy a torokban, éhségérzet, később görcsös fájdalom. Az utóbbit nagyon nem érdemes megvárni. Nos, viszonylag hatékony gyógyszerek vannak már erre, de tudnod kell, hogy a recept felírását megelőzi egy gyomortükrözés is. Na ezt végképp ne várd meg! Idézet a beszélgetésünkből, miközben az első vizsgálaton voltam: Orvos: ...mi a foglalkozása? Én: Ööö... számítógéppel dolgozom. Orvos: Tudtam! Tudtam! Előbb-utóbb mindenki itt köt ki nálam, aki számítógéppel dolgozik! És akkor ehhez még vedd hozzá azt, amit fentebb írtam, azaz hogy pókerezés közben hatványozottan jönnek elő az ülőmunka tünetei! A megelőzésre két lehetőség van: 1. Térdelőszék. Ha esetleg még nem hallottál erről, ez egy olyan ülőalkalmatosság, aminek az ülőfelülete kb. 45 fokos szögben áll, és kicsit lejjebb vele szemben egy visszafelé dőlő másik párna is van, amin a térdeddel támaszkodsz. Ha ezen ülsz/térdelsz, akkor a combod és a törzsed nem derékszögben, hanem tompaszögben van egymáshoz képest, így nem görnyedsz annyira össze. Ráadásul, mivel nincs háttámla, a derék és hátizmok sem lazulnak el, azaz nem kerül minden terhelés a belső szerveidre. Ööööö, és igen, jóval kényelmetlenebb, mint az a szék, amiben épp most ülsz. Ára Kb. 100-120 $. Már ha épp lehet kapni. 2. Labda. Igen, ez olyan idétlen színes labda, amin néha az aerobikozók is pattognak. Állítólag még jobb is, mint a térdelőszék, és az ára is csak 20-30 $ körül van. Viszont annyira idétlen, hogy erre egyelőre még én se szántam rá magam. Bioboltokban, nagyobb gyógyszertárakban is lehet kapni. Garantáltan szerzel néhány vidám percet a családnak, mikor először kipróbálod. Nos, a cikk célja nem az elrettentés volt, bár lehet, hogy annak is elég jó lenne... Nyilván minden munkának vannak ártalmai, csak legfeljebb nem beszélnek róla, vagy esetleg nem is számítanak rá. Ha intenzíven pókerezel, tudnod kell, hogy milyen mellékhatásokra számíts, és minél előbb készülj fel a megelőzésére. Ráadásul az általam itt ajánlott dolgok önmagukban sem feleslegesek, a családod/párod is értékelni fogja, ha olyasmibe forgatod vissza a pókernyereményedet, amit ők is használhatnak.

Online csalók
A hivatásos szerencsejátékos fogalma sokak számára összemosódik a hamiskártyás fogalmával. Nos, egyes esetekben talán nem is alaptalanul, és ráadásul a Pókerarcok c. film is rájátszik erre a sztereotípiára. A dolognak nyilván van valóságalapja - ahol ennyi pénz forog,

Fix limit Texas holdem- Selindek

65

ott az emberi természetből adódóan szinte biztosan megjelennek a csalók, ügyeskedők is. Az élő pókerrel foglalkozó könyvek és weboldalak a csalók felismerésére is szánnak általában egy-két oldalt. Online póker esetében ez azért kicsit másképp működik. Alapvetően kétféle csaláslehetőségre van lehetőség: 1. Egy vagy több játékos próbál csalni. 2. Maga a kaszinó nem tisztességes. Ebben a fejezetben az 1. pontot járom körül, a következő fejezetben pedig majd a 2.-at. A legkézenfekvőbb teória a crackelés. Azaz egy jól felkészült számítógépmágus betör a kaszinó szerverére (vagy esetleg a hálózati kommunikációt töri fel), és az így szerzett adatok alapján tutira játszik. Természetesen nem tudom, hogy pontosan milyen módszerekkel védekeznek és titkosítanak az egyes pókertermek, de mivel magam is írtam webes játékokat, kiindulhatok abból, hogy valószínűleg ott is vannak legalább annyira jó programozók, mint én, és ők is legalább annyit megcsináltak, ami nekem a cikkírás kapcsán eszembe jut. (Egy kis érdekesség: az általam írt játékokban legfeljebb a hírnévért lehetett játszani, semmiféle egyéb pénz- vagy tárgynyeremény nem járt, mégis hétről hétre feltűntek felhasználók, akik megpróbáltak valami módon csalni vagy visszaélni a rendszerben akadó kiskapukkal. Így aztán - egy ilyen egyszerű, pusztán szórakozásra szánt játékoldalon is - foglalkoznom kellett azzal, hogy csalásbiztossá tegyem a játékokat.) Először nézzük a hálózati forgalmat: gyakorlatilag az összes manapság használt programnyelvhez megvannak már azok a titkosító osztályok, amelyek a feltöréshez a mai számítógépekkel elérhető számítási kapacitások ellen tökéletes védelmet nyújtanak. Azaz egy-egy ezekkel az algoritmusokkal tömörített adatcsomag feltörése nagyságrendekkel több időt vesz igénybe, mint amennyi idő alatt az információ elévül. (Konkrétan: Egy-egy partiban max. 10-20 másodperc áll rendelkezésre a döntésekre, a titkosított adatcsomagok várható feltörési ideje pedig minimum több hónap.) Abban pedig biztosak lehetünk, hogy az összes internetes szerencsejáték-oldal titkosított adatátvitelt használ. Szóval ezzel nem érdemes foglalkozni. Mi van akkor, ha sikerül valakinek a szerverre betörni? Nos, ez már kicsit komolyabb probléma. Szerverüzemeltetéssel nem foglalkoztam, de volt rálátásom egy-két igazán jó rendszergazda munkájára. Ha legalább ilyen jó szakemberek védik a pókersite-ok szervereit, akkor részemről ez elég. (És miért ne védenék jó szakemberek? Az online szerencsejátékiparban akkora pénz van, hogy simán meg tudják fizetni a legjobbakat. ) De tegyük fel, hogy valakinek mégis sikerül betörni egy szerverre, sikerül továbbjutnia a belső hálózatba, és aztán az adatbázisszerverre is. (Dolgoztam egy komoly nemzetközi játéksite-nál is, ahol szintén pusztán szórakozásból játszottak a felhasználók, és ott is 3 lépcsős védelem volt a belső hálózaton.) Itt még mindig nem biztos, hogy megy bármire is a betörő. A futó játékok adatait tulajdonképpen csak az adatbázisszerverről tudja lelopni, magából a memóriában futó programból szinte elképzelhetetlennek tartom. A játékok adatait persze folyamatosan rögzíteni kell, hiszen bármikor jöhet egy komolyabb hardverhiba, és akkor kell valami visszaállítási lehetőség, viszont ezt meg lehet úgy oldani, hogy az éppen futó partik adatai egy olyan ideiglenes tárolóban legyenek, amit még külön, kiemelten is védenek. És csak a parti végén kerülnek át az adatok a központi adatbázisba. (Amiből később pl. a partilogokat lehet visszanézni. Ennek nem kell olyan szigorú védelem. A teljes

Fix limit Texas holdem- Selindek

66

logadatbázis megszerzése legfeljebb olyan előnyökkel játhatna, hogy lehetősége nyílna a crackernek egy-egy konkrét ellenfél összes lejátszott partija alapján kielemezni a játékstílusát.) De elképzelhetőnek tartom azt is, hogy az egyes partik lebonyolítása úgy történik, hogy mindig csak az épp leosztott lapok kerülnek az adatbázisba, azok a lapok, amik még nem kerültek játékba, nincsenek is kiválasztva addig, amíg nem ér oda a játék. Kicsit konkrétabban: mikor indul a parti, a program kiosztja a játékosok lapjait. Az, hogy mi lesz a flop, csak akkor dől el, amikor véget ért a preflop licitkör. Azaz addig egyszerűen nem lehet sehonnan se kibányászni ezt az információt. Tehát a játék nem úgy folyik, hogy a véletlenszám-generátor segítségével készítenek egy megkevert paklit, és abból osztanak, hanem amikor épp szükség van egy újabb lapra, akkor választanak ki egy lapot véletlenszerűen a maradék lapokból. A véletlenszerűségbe pedig pl. beleszámít az is, hogy az egyes játékosok milyen gyorsan reagáltak addig. (Ha belegondolunk, a végkimenetelt tekintve ez ugyanazt az eredményt adja. Teljesen mindegy, hogy mikor keveredik a pakli, a lényeg, hogy véletlenszerű legyen.) Egy ilyen rendszerben a cracker legfeljebb a többi játékos lapját tudhatja meg, azt nem, hogy pl. mi lesz a turn vagy a river. Persze azért ez is épp elég előny lehet, de ehhez még vegyük hozzá az összes többi védelmet is. Az itt felsorolt érveim persze mind arra épülnek, hogy a pókersite-ok tényleg mindent megtesznek, és tényleg megfizetik a legjobb szakembereket. De gondoljunk bele: miért ne tennék ezt? A egész kaszinó- és szerencsejáték-ipar a bizalomra épül. A megélhetésük alapja, hogy a játékosaik megbízzanak bennük. Összefoglalva: én nem félek attól, hogy a fenti módszerekkel tudna bárki is csalni ellenem. Collusion, azaz összejátszás: nos, ez már komolyabb veszély. Összejátszás alatt azt értjük, amikor két vagy több olyan játékos játszik egy asztalnál, akik közben valamilyen módon tartják egymással közvetlenül is a kapcsolatot, egyeztetik a stratégiájukat, a nyereményüket pedig megosztják. (telefon, IRC stb...) A rossz hír az, hogy ha ezt valaki nagyon jól csinálja, akkor nem fogod észrevenni. A jó hír az, hogy nagyon-nagyon kevesen csinálják jól, és ők nem az alacsony limites asztalokon fognak próbálkozni. Mire kell figyelni? Ha pl. 2 vagy 3 játékos nagyon gyakran megy be egyszerre játékba, és ilyenkor gyakran emelgetnek illetve rendszeresen check-raise-elik egymást. Az összejátszó játékosok stratégiája az, hogy ha legalább az egyiküknek jó lapja van, akkor a másik is beszáll a játékba, és ha jó lapok jönnek nekik az asztalra, akkor segítenek egymásnak felpumpálni a potot. Gyakran pusztán azzal tudnak nyerni, hogy oda-vissza elkezdenek emelgetni, és ezáltal eldobatják a többiekkel a lapjukat. Aztán a végén csak arra kell figyelniük, hogy az emelje az utolsót a rivernél, akinek a jobb lapja van, és így nem derül ki a többiek számára, hogy a másiknál szinte semmi se volt. Akkor jársz a legrosszabbul ilyenkor, ha egy partiban nagyon jó, de nem a legjobb lapod van, amivel egy-egy tétet még megadnál. Ilyenkor ez körönként 34 egységbe kerül. Hogyan lehet védekezni? Ha gyanús lesz valaki, kezdj el nagyon feszesen és óvatosan játszani! Ha több asztalon is játszol, próbálj minél jobban figyelni erre az asztalra! Lehet, hogy csak 1-2 mániákussal kerültél össze. Ha viszont egymást érik a gyanús partik, akkor írd fel szépen a nevüket, és mehet egy e-mail a supportnak. Lehetőleg csak akkor írj levelet, ha tényleg biztos vagy a dolgodban! Ilyenkor írd meg a gyanús alakok nickjeit és azt, hogy melyik asztalon és kb. mikor találkoztál velük. A pókersite-ok nagyon komolyan veszik ezt, főleg ha egyszerre többen is írnak levelet. Ilyenkor általában egy profi pókerjátékos kielemzi a logokat, és ha szerinte is összejátszottak, akkor örökre kitiltják őket, és az egyenlegüket is zárolják. (Na ezért van nagyon kevés ember, aki jól csinálja ezt. Mire kitanulnák a

Fix limit Texas holdem- Selindek

67

�szakmát�, általában már mindenhonnan kitiltották őket és a bankrolljukat is többször elveszítették...) Másik megoldás lehet, hogy ha elég tökösnek érzed magad, akkor felveszed a kesztyűt. A stratégia ilyenkor az, hogy ha az egyik gyanús alak már limpelt vagy emelt előtted, akkor csak a legeslegjobb lapokkal indulsz + esetleg a pocket párokkal. (Ugyanez igaz, ha mindketten mögötted vannak.) Ha szuper flopot kapsz, akkor megpróbálod elérni, hogy elkezdjenek emelgetni, egyébként fold. Húzólapokat el kell felejteni. De a legjobb megoldás szvsz. az, ha ilyenkor kiülsz az asztaltól és megírod a levelet. Én két év intenzív játék alatt kétszer találkoztam ilyen szituációval. Az egyik a Pacificen volt, ott 3 napon belül kétszer is belebotlottam ugyanabba a párosba. Nagyon-nagyon közel álltam hozzá, hogy írok a supportnak, de nem voltam még teljesen biztos a dolgomban. De úgy tűnik, hogy más megírta a levelet, mert utána soha többet nem láttam őket, pedig napokig vadásztam rájuk. A másik ilyen páros a SuperVegason volt, de ott is csak pár körig ültek az asztalomnál. Miután kiültek, ott is téma volt a chatben a játékuk, és valaki írta is, hogy írni fog a supportnak. Őket se láttam többet. Összességében ez sem egy olyan volumenű probléma szerintem, ami számottevően érintené az eredményedet, de egy fejezetet megért a téma, hogy ha mégis belefutsz egy ilyenbe valamikor, akkor idejében felismerd, hogy mi is történik az asztalnál.

Hogyan tovább?
OK. Tegyük fel, hogy a tanácsaim alapján kezdve stabil nyerő játékos lettél, rendszeresen kaszálsz a hold�em low-limit asztalokon. Előbb-utóbb nyilván felmerül benned, hogy hogyan lehetne még több pénzt csinálni ezzel. Mint az előző fejezetekben többször is írtam, a pókersuli csak kis alapon, tele asztalnál működik, ha komolyabb területekre merészkedsz, már nem biztos, hogy az itt megtanult dolgok elegek lesznek a nyeréshez. Mivel a pókersuli alapvetően kezdőknek szól, nem fogok (és valószínűleg nem is tudnék) részletes, speciális stratégiákat adni, de némi útmutatásra azért számíthatsz. Először is tisztázzuk, hogy a póker olyannyira összetett és szerteágazó, hogy valószínűleg nem lehetsz profi egyszerre minden területen benne. Akárcsak az élet más területein, itt is specializálódni kell egy-két részterületre. Olyasmi ez, mint egy egyetemi tanulmány. A pókersuli az alapképzés, ha ezt tökéletesen elsajátítottad, és le is vizsgáztál belőle � azaz low-limiten szépen nyersz �, akkor jöhetnek a szakirányok, a speciális képzések. És itt véleményem szerint � akárcsak az egyetemi oktatásban � nagyon fontos, hogy tényleg kisujjadban legyenek az alapok, mielőtt továbblépsz. Ismerek embereket, akik 1-2 hét vagy hónap játék után no-limitet vagy 5/10 $ alapú limites játékot játszanak. Nos, nem mondom, hogy biztosan veszíteni fognak, hiszen mindig van 1-2 zseni, akinek szinte a vérében van a játék, de nem biztos, hogy Te is közéjük tartozol. Szerintem legalább 3-5 hónap játék kell a pókersuli által ajánlott limiteken és asztalokon, mielőtt továbblépsz. Ha másért nem, legalább azért, hogy összeszedj egy stabil bankrollt, ami fedezi a továbblépés esetleges bukásait... Összeszedtem, hogy milyen irányokban lehet próbálkozni:

Fix limit Texas holdem- Selindek

68

1. Szimultán � Nos, ez rögtön egy kivétel, hiszen egy egész fejezet szólt korábban arról, hogy a szimultán játékot már akár 1-2 hét után érdemes elkezdeni. Ami miatt itt szót érdemel, az az, hogy ha nem akarsz semmilyen irányban elszakadni a pókersuliban megtanultaktól, specializálódhatsz arra is, hogy egyre több, 6, 8 vagy akár 10 asztalon játszd az alapstratégiát. Mechanikus és fárasztó, de minimális a kockázat, és szépen jön a pénz. 2. Tétemelés � Ez a legkézenfekvőbb továbblépés. Külön fejezetben fogok vele foglalkozni később. 3. Short-handed játék � 5 vagy 6 személyes asztalok. Ez szintén megér egy külön fejezetet. 4. Versenyek � Külön fejezetben 5. Sit�n�go versenyek � Detto. 6. Potlimit és No-limit � Nos, ez nemcsak egy külön fejezetet, de egy külön cikksorozatot is megér, és meg is találod itt a site-on (A témában nálam sokkal hozzáértőbb szerzőtől). Annyit fűznék csak hozzá még egyszer, hogy mielőtt ebbe belevágsz, előbb a limites játékot ismerd meg alaposan! 7. Omaha, Omaha Hi-Lo � Szintén egy külön cikksorozatban foglalkozom velük. 8. Egyéb pókervariációk � 7 card stud, Soko, Pinapple. Véleményem szerint nem érdemes foglalkozni velük. A 7 card Stud kivételével alig-alig játsszák valahol, így szvsz. egyszerűen nem éri meg energiát fektetni a megtanulásukba. A Studdal pedig az a baj, hogy ha valaki használ egy olyan segédprogramot, ami számolja és elemzi a kiment lapokat, akkor hatalmas előnybe kerül veled szemben. Persze Te is használhatsz ilyen segédprogramot, de az már valahogy nem az igazi. Szerintem. A továbblépést persze nem úgy kell elképzelni, hogy elhatározod, hogy mától csak 5/10 $ alapon játszol, vagy csak Omaházol. Ha már érzed az erőt magadban, kalandozz egy kicsit! Indulj egy-két versenyen, ha több asztalon játszol, akkor az egyik legyen néha magasabb alapú, esetleg tarts néha no-limit vagy short-handed napokat! Ne zárj ki semmit csak azért, mert nem szimpatikus, soha nem tudhatod, hogy nem épp azon a területen vagy-e őstehetség. És ne adj fel egy irányt csak azért, mert az első néhány próbálkozás nem járt sikerrel! Hiszen, mint már nyilván megtanultad, a pókerben csak a hosszú távú eredmény számít. Ja, és még valami! Amint a vegyészek is mondják: �Egy kísérletben egyszerre mindig csak egy komponenst változtass!� Azaz ne rögtön 500 $ beülős, potlimit Omaha Hi Lóval próbálkozz a a low-limit hold�em mellett!

Tétemelés
Előbb-utóbb szinte minden pókerjátékos eljut odáig, hogy tétet akar emelni. A vesztő játékosok azért, mert így akarják gyorsan visszanyerni a pénzüket, a nyertesek pedig nyilván még többet szeretnének nyerni. Ha Te, kedves olvasó, szigorúan betartottad a pókersuli eddigi tanácsait, akkor feltehetően az utóbbi kategóriába tartozol. Ebben a fejezetben az első néhány tétlépéshez próbálok segítséget adni. Többször írtam már, hogy max. 3/6 $ alapig játssz a pókersuli alapján, a mostani tanácsok is arra vonatkoznak, amíg ebben az intervallumban lépkedsz felfele. (+ esetleg az első lépés eggyel feljebb.) Függetlenül attól, hogy milyen limiten kezdted a játékot, ugyanolyan stresszes lesz az első tétemelés. Teljesen mindegy, hogy 0,25/0,50 $ alapon kezdtél játszani vagy 1/2 $-n, amikor tovább akarsz lépni, ugyanúgy dupla téten fogsz játszani az eddigiekhez képest. Azért írom, hogy ugyanaz lesz a szituáció, mert ha a tanácsaimat követve a pénztárcádnak és a

Fix limit Texas holdem- Selindek

69

lehetőségeidnek megfelelően választottad ki az alaptétet amikor elkezdtél játszani, akkor most, amikor tétet akarsz emelni, pontosan ugyanazokba a tudat alatti gátakba fogsz ütközni. Egyszerűen szólva baromi rossz érzés lesz belegondolni, hogy a magasabb téten milyen sokat lehet egyszerre veszíteni. Persze lehet, hogy Te ezt fel sem veszed, de én emlékszem még, hogy nekem se ment ez anno zökkenőmentesen, így magamból kiindulva hadd írjak ehhez a témához is néhány tanácsot:

Mielőtt beülnél egy magasabb alapra, legalább négy-ötszörözd meg a bankrollodat azon az alapon, ahol játszani kezdtél. Elméletileg ugye, elég lenne a kétszeres bankroll, de vedd figyelembe a következőket:

1. Akármilyen kicsi is ez az ugrás, várhatóan itt jobbak lesznek a játékosok. 2. Akármennyire is ugyanaz lesz a játék, biztos, hogy idegesebb leszel. 3. Ha véletlenül pont most szaladsz bele egy vesztő sorozatba, akkor azt nagyon-nagyon nehezen fogod kiheverni.

Egy tapasztalt játékosnak tulajdonképpen mindegy, hogy milyen asztalra ül be játszani. Pár kör után szinte ösztönösen hozzáigazítja a játékstílusát az asztalhoz, és optimálisan fog játszani. Valószínűleg Te még nem tartasz itt. (Valószínűleg még én sem :) ) Szóval a legjobban akkor jársz, ha a magasabb tétű asztalok közül kiválasztod azt, amelyiken leginkább hasonlít a játék stílusa az eddigi asztalaidhoz. ( Átlagpot, flopszázalék ) Lehet, hogy nem fogsz tudni válogatni, mert csak egy ilyen lesz, akár az is lehet hogy egy se. Ez utóbbi esetben azt tanácsolom, hogy ne aznap lépj feljebb. Legalább az első 3-4 alkalommal próbálj úgy asztalt választani, hogy hazai pályán érezhesd magad! Játék közben aztán majd nyilván változni fog az asztal, feszesebb, agresszívebb lesz, de legalább lesz időd megszokni. Amikor magasabb alaptétű asztalhoz ülsz, az ugyanannál a teremnél legyen, ahol eddig játszottál. Az egyes termekben néha nagyon más a játékstílus. Ne okozzon még az is extra stresszt, hogy erre is figyelned kelljen! Ha több asztalon játszol, akkor amikor magasabb tétre merészkedsz eggyel kevesebb asztalt nyiss! Vedd úgy, hogy a magasabb tétű asztal 2-nek számít! (Végül is tényleg dupla téttel játszol itt, nem?) Fél szemmel úgyis ezt fogod nézni mindig, így legalább nem megy majd a többi asztal rovására a játék. Ugyancsak itt jegyezném meg, hogy ne kezdj egyből szimultánnal a magasabb alapon. Ha mindenáron több asztalon akarsz játszani, akkor a másik (harmadik) asztal legyen továbbra is a jól megszokott téten! Szinte biztos, hogy feszesebben, óvatosabban fogsz játszani. Ez egyáltalán nem baj. Először kicsit szokd meg a nagyobb zsetonkupacokat az asztalon, ráérsz később is elkezdeni durvulni... ...mert az szinte biztos, hogy agresszívebbnek kell lenned. Ahogy emelkedik az alaptét, úgy válik egyre agresszívebbé a játék. Ha hosszú távon életben akarsz maradni, akkor neked is fel kell venni ezt a stílust. Az egyes termek legalacsonyabb tétű asztalain általában egész jól el lehet dagonyázni egy viszonylag passzív játékkal is. Annyian mennek végig veled minden vacak lappal, hogy gazdagon megfizetik a lapjaidat. Így elég tényleg szinte csak a legjobb lapokkal végigmenni. Ahogy egyre több jó játékos ül az asztalnál egyre többször kell a határeset helyzetekben is jól döntened, hogy pluszban maradjon az egyenleged. 3/6 környékén mindenképpen tovább kell képezned magad. Ha idáig elértél, akkor nem lehet probléma néhány haladóknak szóló könyv beszerzése. Nem egyszer látok 5/10 vagy 10/20 alapon is olyan asztalokat, ahol olyan a játékosállomány, hogy a pókersulival is vígan elboldogulnál, de azért itt már nem ez az általános.

Fix limit Texas holdem- Selindek

70

Amikor én kezdtem a játékot, a PartyPoker 0,5/1 $ asztalain játszottam az első partikat. Kb. 11,5 hónap múlva indítottam az első 1/2 $-os asztalt. Újabb másfél hónap múlva játszottam először 2/4 $-on. Itt az első két próbálkozás alkalmával rögtön el is veszítettem 200 $-t! Ezek után kb. fél év telt el, mire újra meg mertem próbálni a magasabb alapot. Játszottam inkább 6 asztalon szimultán, vagy bármelyik másik teremben helyette a megszokott téten. Nos, tulajdonképpen emiatt gondolom, hogy megért ez a téma egy fejezetet.

Freeroll versenyek
Valószínűleg nincs olyan pókerjátékos, aki ne álmodozott volna már arról, hogy egyszer megnyeri a WSOP-t. (Ha te esetleg még nem, akkor a hiba benned van.) Egy ilyen nagy versenyeredményhez pedig szükség lesz némi felkészülésre, gyakorlásra. A következő fejezetekben nem versenystratégiákról fogok írni (Nem is érzem magam annyira jó tournamentjátékosnak, ami feljogosítana erre), hanem arról, hogy milyen versenyeken érdemes indulnod kezdőként. Olyasmi ez, mint a rendes játék esetén az asztalválasztás. Ha jól megtanultad a leckét, akkor tudod, hogy a siker felerészben azon múlik. Még egyszer hangsúlyozom, hogy nem vagyok jó versenyjátékos (Bár azért volt már1-2 szép eredményem), de a tanácsaim talán épp ezért lesznek hasznosak, mert kezdőként valószínűleg Te is pontosan ebben a cipőben jársz. Amikor indulok egy versenyen, mindig kettős céllal teszem. Egyrészt szeretnék minél több pénzt nyerni, másrészt pedig gyakorlásnak tekintem a WSOP-ra. Na jó, tudom, ez kicsit erős, de legalábbis gyakorlás a kicsit magasabb nevezési díjú versenyekhez. Ajánlom, hogy Te is próbálj mindig erre gondolni, ugyanis ha csak a pénzdíj lebeg a szemed előtt, hamar ki fogsz ábrándulni a versenyekből. Mivel itt sokkal nagyobb a szórás, mint a ring-game-ekben, nagyon lehangoló tud lenni, amikor hetekig (hónapokig) semmit se nyersz. Ilyenkor az tartja bennem a lelket, hogy legalább addig is fejlődik a játékom, és majd a következő tournamenten annál többet fogok nyerni. Nézzük először a freeroll bajnokságokat. Teljesen kezdőként szinte mindenki indul freeroll versenyeken. Sőt, sokan úgy kezdenek el játszani, hogy nem is fizetnek be pénzt, hanem a freerollokon nyert dollárokkal ülnek be később rendes asztalokra. Tulajdonképpen nincs is semmi bajom a freerollokkal, a mai napig indulok én is ilyeneken. Pár dologra azért felhívom a figyelmedet velük kapcsolatban: 1. A freeroll versenyek elején – kb. amíg a játékosok fele ki nem esik – nagyon óvatosnak kell lenni. Eddig tart kb., míg a teljesen debil játékosok kiesnek vagy elkezdenek komolyan játszani. Általában all-in fesztivál van az első fél órában vagy akár a szünetig is. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az final-table kivételével sokat nem igazán lehet itt tanulni. 2. Az előző pont alapján így itt csak a nyeremény számít. Így nagyon figyelj arra, hogy olyan díjazású freerollokon indulj csak el, amin a várható nyereményed összemérhető azzal a nyereménnyel, amit egyébként rendes asztalon nyernél. Erre én kb. a következő kategóriákat állítottam fel: 1. Abszolút kezdőként, vagy amíg max. 0.5/1 $ alapon játszol, érdemes indulni bármilyen freerollon. Ha elég sok terembe regisztrálsz, és szánsz rá időt, hogy feltérképezd az ingyenes versenyeket, akkor napi 10-20 db. 50-200 $ összdíjazású versenyt is találhatsz. Ezeket nyugodtan nyomhatod szimultán. Olyan ütemben esnek ki az emberek, hogy az utolsó néhány asztalig nincs igazán értelme komolyan figyelni

Fix limit Texas holdem- Selindek

71

az ellenfeleket. Ez egyúttal jó akkor is, ha pusztán ebből akarod megszerezni az induló bankrollod. (Figyelem! Ez egyáltalán lehetetlen. Tucat embert ismerek, aki néhány teremben így kezdett el játszani. Sőt nekem is van olyan accountom, ahova nem fizettem be pénzt!) 2. Ha már otthonosan mozogsz az 1/2 $ limiten is, akkor 1000 $ alatti versenyeken ne indulj. Egyszerűen nem éri meg. Figyelj arra, hogy nem csak a pénzeddel, hanem az időddel is játszol! 3. 2/4 $ és efelett arányosan a még nagyobb összdíjazású versenyeken játssz csak! Tudom, ilyenekből jóval kevesebb van, de ennél kisebb díjért itt nem érdemes küzdeni már. (Nálam most 5000-10 000 $ a határ, és azért ilyen freeroll is összejön 1-2 hetente.) 3. Van néhány olyan freeroll, ahol valami feltételhez kötik az indulást. Ez általában valamennyi lejátszott parti. Ez számomra általában kellemes megoldás. Itt ugyanis általában kevesebb induló van, azaz kicsit nő a nyerhető összeg, és a játékosok tudása is magasabb. Tulajdonképpen ez is pozitívum, mert így legalább van némi gyakorlásértéke is ezeknek a versenyeknek. Sokszor itt már az első perctől kezdve viszonylag komoly játék folyik, mert csupa olyan játékos ül az asztalnál, aki rendszeresen játszik – akár napi több száz partit is. Így az ilyen tournamenteken kicsit lejjebb van nálam a határ a díjalapnál.

Fizetős versenyek
A freerolloknál sokkal izgalmasabb téma a rendes, fizetős tournamenteken való játék. Az én hozzáállásom a versenyekhez a következő két pilléren nyugszik: 1. Sokat kell még fejlődnöm, azaz nem számíthatok arra, hogy stabilan nyerni fogok itt. Ha tanulási céllal olvasgatod a pókersulit, akkor ez rád is ugyanígy vonatkozik. 2. Még ha jóval jobban játszok is, mint az átlag, a nagy szórás miatt nem építhetek arra, hogy folyamatos, kiegyensúlyozott bevételem lesz a versenyekből. Mivel viszont előbb-utóbb én is szeretnék WSOP-t nyerni, a fentiek ellenére mégiscsak játszom néha versenyeket. A 2. pont alapján viszont nem ebből jön a stabil nyereményem, így a pókerre szánt időmnek csak egy kis részében játszom versenyt. Ha viszont már úgyis csak keveset játszom, megtehetem azt, hogy próbálok csak azokon a bajnokságokon indulni, ahol a nyereményem várható értéke átlagon felüli. Erre a legkézenfekvőbb módszer, ha minél több garantált nyereményű, és emelt díjalapú versenyen indulok. Sőt szinte csak ilyeneken. Itt is igaz a freerolloknál írt tanácsom: regisztrálj be minél több terembe, és így naprakész leszel, hogy hol és mikor lesz ilyen verseny legközelebb. A garantált nyereményű tournamenteknél kicsit vigyázz, mert néhány terem ravaszul olyan összeget garantál, ami össze is jön a buyinekből, azaz mire elindul a verseny, tulajdonképpen nem lesz semmi plusz a várható értékben. Az ilyen versenyeknél érdemes előre kiszámolni, hogy mi az az induló létszám, ahol neked még megéri a dolog, és a legutolsó pillanatban regisztrálni csak a versenyre, ha még nem érte el a játékosok száma ezt a limitet. A másik becsapós dolog az, hogy a garantált verseny rebuyos. És bár a regisztrált játékosokkal messze nem jön össze a nyereményalap, a rebuyok és az add-on miatt bőven meg is fogja majd haladni. Ráadásul a rebuyos versenyek némileg más stratégiát is igényelnek, szóval ezzel is csak óvatosan! Pl. szinte biztos, hogy kell majd add-ont venned az első szünetben. Ha ezzel nem élsz, valószínűleg akkora hátrányban

Fix limit Texas holdem- Selindek

72

leszel utána, amit nem túl tapasztalt játékosként nem fogsz tudni behozni. Azaz add-on nélkül a nevezési díjad is kidobott pénz volt! Így az ilyen versenyeket nem is nagyon ajánlom az első időkben. Ha mégis normál (azaz nem garantált vagy emelt díjalapú) versenyen akarsz indulni, próbáld növelni az esélyét annak, hogy fizetős helyen végzel! Ez a fejezet alapvetően kezdőknek szól, azaz sértődés nélkül vehetjük azt alapnak, hogy az esetek nagy részében az lesz a célod a tournamenten, hogy becsorogj a fizetős helyre. A saját tapasztalataim azt mutatják, hogy nem túl tapasztalt versenyjátékosként az esetek döntő többségében a mezőny 20%-a körüli helyen végzek. Ennél jobb helyezés elérésének az esélye meredeken csökken. Egy normál, fizetős tournamenten általában az indulók 10-15%-a végez fizetős helyen. Ez nagyban függ az indulók létszámától. Pl. általában 100 emberig az első 10 helyet díjazzák, 101-200 induló között pedig már az első 20-at. Azaz, ha 100 induló van, akkor 10% fog fizetős helyen végezni, ha viszont 101, akkor már majdnem 20%! A trükk tehát az, hogy ha lehetőség van rá, próbálj olyan versenyekre nevezni, ahol az indulók száma épp átlépte azt a határt, amitől egy újabb asztalnyi játékos kap díjat. Értelemszerűen itt is az utolsó pillanatban érdemes regisztrálni. A célod tehát nem az, hogy minél többet nyerj, hanem az, hogy minél többször sikerüljön fizetős helyen végezni. Figyelem! Ez nem keverendő össze a verseny közben játszott stratégiával! Ott nyugodtan játszhatsz már arra, hogy nyerni akarsz, nem egyszerűen becsorogni, vagy amit épp egy nálam jobb versenyjátékos által írt tournamentstratégiában olvastál. Az általam ajánlott versenyválasztás abban segít, hogy ha mégsem jön össze a final-table (mert az esetek többségében nem fog), akkor legalább legyen valami sikerélményed, hogy legyen kedved másnap is leülni játszani! Ja, és még valami! Mielőtt belevágnál a fizetős tournamentekbe, mindenképpen olvass el valami szakirodalmat a versenyekről! A pókersuli nem versenypókerről szól!

Satellite-ok
A harmadik nagy kategória a satellite-versenyek. (Természetesen itt is csak többasztalos satellite-okról van szó.) Ez egy igen érdekes kérdés. Egyrészt ugyanis, itt nem fogsz egy fillért se nyerni. Másrészt viszont, ha továbbjutsz, akkor egy sokkal nagyobb díjalapú versenyen indulhatsz, ahol ráadásul a mezőny is jóval erősebb lesz, mint az általad megfizethető belépőjű versenyeken, tehát ott mindenképpen megérné játszani. Satellite versenyeknél én mindig a továbbjutási százalékot nézem először. Ha már játszottál néhány versenyt, akkor nagyjából érzed, hogy milyen százalékban szoktál fizetős helyen végezni. Bizonyos szempontból itt még jobban is jársz, hiszen elég a legutolsó díjazott helyet elcsípned, és mégis ugyanaz a nyereményed, mint a későbbi nyertesnek. Egy rendes bajnokságon az utolsó fizetős helyek nem sokat érnek, alig kapsz vissza többet, mint ami a buy-in volt. Az én tanácsom itt az (én is ez alapján válogatok), hogy próbálj olyan satelliteokon indulni, ahol minél nagyobb a díjazott helyek százalékos értéke. És legyen minimum 10%! Hiába van ugyanis messze átlag feletti esélyed akár a legjobb 5%-ba is kerülni, a

Fix limit Texas holdem- Selindek

73

versenyeknél olyan nagy a szórás, hogy csak akkor tudsz erre építeni, ha rengeteg ilyen versenyen tudnál indulni. De azért ezek a válogatóversenyek nem olyan gyakoriak. Szóval véleményem szerint a kicsi, de biztosabb nyereményre kell itt is törekedni. (Majd ha már nagy múltú versenyjátékos leszel, indulhatsz bármilyen versenyen, hiszen a fő kérdés csak az lesz, hogy nyerni fogsz-e vagy csak a 2-3. hellyel kell beérned. Addig inkább válassz egy elérhetőbb célt!) Az előző fejezetben írtam, hogy a tervezhető cél egy fizetős versenyen nálam az első 20%-ba kerülni. Satellite-ok esetében ez némiképp javulni fog. Egyrészt – szerintem – kicsit gyengébb a játékosállomány, másrészt lehet olyan biztonsági játékot játszani, amivel épp csak az a célod, hogy becsurogjál. Normál versenyeknél minden szakirodalom azt tanácsolja, hogy inkább kockáztass, mert a nyereményed többszöröződik, ha sikerül jobb helyre kerülnöd, itt inkább kerülni kell a kockázatot. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a pókersuli által sugallt alaphozzáállás itt sokkal jobban működhet. Vannak olyan satellite-ok, ahol mindössze a játékosok 1-2%-a jut tovább. Akármilyen kecsegtető is a hatalmas díj, ezeken elvből nem indulok. Annyira könnyen ki lehet esni egy bad-beat miatt bármikor, hogy számomra – a jelenlegi tudásszintemen – egyszerűen nem éri meg időt vesztegetni az ilyen versenyekre. És ez igaz az ilyen extrém rendszerű egyéb versenyekre is. (Pl. 2000 induló várhatóan, az első helyezett kap egy Ferrarit, a többi semmit – egyértelműen felejtős) Egyetlen kivétel lehet: ha ez egy freeroll satellite. Általában így sem szokott érdekelni a dolog, de ha mégis rászánom magam, akkor igyekszem az első használható lappal all-in menni minél hamarabb. Ha veszítek, akkor legalább nem telt sok időbe, ha bejön, akkor pedig már kicsit jobbak az esélyeim, talán érdemes komolyan végigjátszani... (Hmmm. Tulajdonképpen igazából 2-3 all-int kell nyerni az első fél órában ahhoz, hogy jelentős előnybe kerülj, de néha érdemes megpróbálni ezt a stratégiát.) A satellite-okra is igaz viszont az, ami a garantáltnyeremény-alapú versenyekre: ha ilyet találsz, nehogy kimaradj belőle! Azaz, ha olyan a satellite, hogy a továbbjutók száma garantált és/vagy a továbbjutás értéke sokkal nagyobb, mint ami a nevezési díjakból bejön. (Én pl. egy ilyen erősen promotált háromlépcsős satellite-ról jutottam ki a bécsi versenyre, ahol eddigi pókerkarrierem legnagyobb nyereményét kaszáltam le.) Sajnos ilyen satellite-ok nagyon ritkán vannak, de azért nem árt nyitott szemmel járni. A kedvenc satellite-versenyem mostanában az Empire Pokeren van (sajnos hajnali fél négykor, de újabban ilyenkor szoktam játszani), 11+1 $ a nevezési díj, és minden harmadik játékos továbbjut. A trükk az, hogy satellite mindennap van, a verseny amire továbbjuthatsz pedig csak hetente. Így, ha többször is bejutok az első 33%-ba, akkor visszakapom cash-ben a 33 $-t. Kb. másfél óra, amíg eljutunk a díjazott helyekig, 7 satellite-ból egyszer-kétszer esek ki hamarabb, azaz kb. $12-t tudok termelni egy asztalon másfél óra alatt, plusz még heti egy belépő egy 30+3 $-os versenyre. És mivel ezt a szintet egy teljesen alap stratégiával el lehet érni (gyakorlatilag elég, ha 2 tuti partit megnyerek a másfél óra alatt, a többiek meg szépen kiejtik egymást), nyugodtan mehet ez a verseny egy sokadik ablakban szimultán. (Gyakorlatilag 80 $ bónusz hetente.)

Short-handed játék

Fix limit Texas holdem- Selindek

74

A short-handed játék a póker legnehezebb, de egyben legérdekesebb része is. Az én játékstílusomhoz ugyan nem passzol, de ettől lehet, hogy neked épp ez fog a legjobban menni. A 10 személyes low-limit játék elég mechanikus, sőt mondhatjuk, unalmas, de épp ezért a legtervezhetőbb is. Különösebb gond nélkül játszható több asztalon is egyszerre, így a pénzkeresésnek számomra ez a legbiztosabb módja. A kevés szereplős játék viszont sajnos nem működik általános receptekkel. Itt már nem a lapokat kell megjátszani, hanem az ellenfeleket. A pókersuli eddigi fejezeteiben próbáltam mindig általános érvényű tanácsokat adni a lejátszásokhoz, de a short-handed játéknál ez már nem nagyon megy. Itt a legfontosabb, hogy minél jobban kiismerd és kijátszd az ellenfeleket. Ezt pedig szerintem nem lehet könyvekből vagy cikkekből megtanulni. Persze azért jó tanácsok itt is lesznek, de készülj fel, hogy itt valószínűleg nagyobb lesz a tanulópénz. Mielőtt teljesen elvenném a kedved, gyorsan leszögezném, hogy a short-handed sokkal szórakoztatóbb, mint a tele asztalos. Sokkal jobban lehet blöffölni, több akcióban veszel részt, szinte mindig kialakulnak kisebb-nagyobb párviadalok a játékosok között, sokkal személyesebb lesz a játék. Egyszóval izgalmasabb. Ha nem elsősorban a megélhetésért pókerezel, hanem szórakozásból (de azért persze olvasod a pókersulit is, mert veszíteni nem akarsz), akkor ez a legjobb választás számodra. És ezt a gyenge játékosok is érzik! Azaz annak ellenére, hogy nehezebb itt játszani, bőven fogsz halakat is találni, hiszen ők pont erre a szórakozásra vágynak! Nézz be csúcsidőben a Party-Pokerre, és nézd meg az asztalátlagokat! A legjobb potátlagú asztalok fele (sőt néha a nagyobb része) 6 személyes! Azaz itt egy partiban a 6 ember rak be annyi pénzt, mint a normál asztalokon 10! Írtam régebben, hogy a nagyobb a potátlag több hibásan vagy feleslegesen betett tétet jelent. Azaz akkor ez lenne a kánaán? Nos, azért ennyire mégsem rózsás a helyzet, ugyanis a 6 fős asztalokon nem csak a rossz, hanem a nagyon jó játékosok is sok pénzt tesznek be. Nézzük kicsit részletesebben: Az első dolog, amit észben kell tartanod, hogy itt sokkal gyakrabban kell a blindokat fizetned. Nem lehet tehát várni a jó lapokra, mint egy tele asztalnál, különben szép lassan elfogy a pénzed. Egyrészt keményen támadnod kell az ellenfelek vakjait, másrészt sokkal keményebben kell a sajátjaidat védeni. Ha az első két játékos bedobja a lapját, szinte kötelező emelned. Ha játszható lapod van, sokkal bátrabban emelj rá a limpelőkre, vagy emelj vissza egy emelésre! Főleg, ha az vaklopásnak tűnik! Kevés ellenfél ellen sokkal gyakrabban lesznek olyan partik, ahol 4-5 ember is flopot néz, és így jó pot-odds lesz a húzólapok számára. Erre még rá is kell játszanod. Egy preflop emeléssel kizárhatod a húzólapokat, így nem kell annyira félned a soroktól, flush-öktől később. A célod az, hogy lehetőleg egy ellenféllel maradj benn játékban. Ez persze azt is jelenti, hogy sokkal inkább az Ax Kx típusú lapokkal és pocket párokkal kell játszanod, mint a sok ember ellen hatékony húzólapokkal. Short-handed asztalokon nem úgy csinálsz pénzt, hogy óránként egyszer kaszálsz egy nagyot valami húzólappal, hanem úgy, hogy minden körben ellopsz 1-2 vakot preflop vagy bedobatod a másik lapját még a terítés előtt. Sok kicsi sokra megy, ugye. Mivel itt eleve kevesebb játékos van, a pozíciókat át kell értékelni. 5-6 fős asztalon a korai pozíció kb. megfelel a tele asztal középső pozíciójának. Azzal a különbséggel, hogy várhatóan átlagosan egy kicsit gyengébb lapokra számíthatsz magad mögött is. Sokkal bátrabban emelj, mint tele asztalon! Tulajdonképpen lehet ez az irányelv: ha egy lappal érdemes limpelni, akkor azzal érdemes emelni is. (Észben tartva, amit fentebb írtam, hogy a húzólapok itt

Fix limit Texas holdem- Selindek

75

sokszor nem érnek meg egy limpelést sem!) És mivel a többi játékos is többé-kevésbé tisztában van ezzel, sokkal bátrabban emelj is vissza, ha rád emelnek! Jó, persze azért nem kell megőrülni, de remélem érted az alapelvet? Ha elolvasod az előző három bekezdést még egyszer, láthatod, hogy mindegyikben írtam, hogy emelj és emelj! Short-handed játékban hosszú távon mindig a legagresszívabb játékos nyer. Legyél Te az! Át kell kicsit értékelned a flop utáni játékstílusodat is. Ha egy ellenféllel maradsz benn – még ha emelt is preflop – egyáltalán nem biztos, hogy van akár egy párja is a flopnál. Gondolj bele: az esetek jelentős részében a flop, de akár a teljes asztal sem fog segíteni egyikőtöknek se. Egy akármilyen alacsony pocket pár, sőt akár egy magas lap is elég lehet a győzelemhez. Tele asztalnál, 3-4 ellenfél esetén ez szinte elképzelhetetlen. Ha a pókersuli alapján kezdtél játszani, akkor benned is nyilván kialakult már az ösztön, hogy kb. mire számíthatsz low-limit 10 személyes asztalnál. Próbáld elfelejteni ezt a beidegződést! No Fear! Ha úgy érzed, van egy halvány esélyed is, hogy a másiknak nincs semmi, menj végig! (Itt persze már bejön az „ismerjük ki az ellenfeleket” faktor.) Nos, a fentiek alapján már láthatod, hogy miért lesznek a short-handed asztalokon is nagyok a potátlagok. Első ránézésre nem sok különbözteti meg egy mániákus halat egy jó agresszív játékot játszó profitól. És ez egyből a magyarázat arra is, hogy miért kell sokkal jobban figyelned az ellenfeleket! Próbálj minél több infót elcsípni a többiek játékából, és lehetőleg ne a jó játékos ellen izmozz! (Ennek persze az az ára, hogy short-handed asztalt nem lehet olyan jól szimultán játszani.) Az agresszív játékstílus persze azt is jelenti, hogy ha peched van, nem jönnek a lapok, akkor nagyon gyorsan nagy bukósorozatokba is beleszaladhatsz. De el kell fogadnod, hogy shorthanded asztalokon ez a játékstílus a nyerő, így ha a bankrollod vagy a mentalitásod még nem elég ehhez, akkor próbálj először másfelé továbblépni. Jó ötlet lehet az is, hogy először inkább egy magasabb alapon játszol 10 személyes asztalon, aztán jössz vissza a kisebb alapra short-handed asztalra. Ami miatt nem ajánlom, hogy teljesen ignoráld ezt a játékmódot, az az, hogy ha valaha is szeretnél versenyeken sokat nyerni, akkor az nem fog menni short-handed tapasztalat nélkül. Az utolsó asztalra csak úgy kerülhetsz be, ha túléled az 5-6 fős játékot 11 játékosnál, az igazán nagy pénzeket pedig az első 3 helyezett kapja minden versenyen...