segala-galanya mengenai

Denggi

Virus denggi itu kemudian mengalir dalam darah manusia yang telah dijangkitinya itu selama 3-14 hari (purata 4 hingga 6 hari). Bagaimana ia berjangkit? Virus denggi berjangkit kepada manusia melalui gigitan nyamuk Aedes betina yang dijangkiti. sakit mata dan ruam. DEN-2. Ia merebak kepada manusia melalui gigitan nyamuk yang telah dijangkiti virus denggi. Nyamuk secara amnya mendapat virus tersebut semasa menghisap darah seseorang yang menghidap denggi. sakit belakang. Dua bentuk denggi yang paling berbahaya adalah Demam Denggi Berdarah (DHF) dan Sindrom Renjat Denggi (DSS). Simptom-simptom utama denggi adalah demam panas. Individu tersebut mungkin diserang demam secara tiba-tiba serta berbagai-bagai tanda dan simptom yang tidak khusus. 2 . sepanjang hidupnya. Demam denggi adalah penyakit seperti selesema yang teruk. sakit kepala yang teruk. kanakkanak dan remaja tetapi jarang sekali menyebabkan kematian.Apakah itu Denggi? Denggi berpunca daripada empat virus yang berkait rapat (DEN-1. yang boleh dihidapi oleh bayi. Denggi tidak boleh merebak secara langsung dari seorang ke seorang yang lain. Apakah simptomnya? Tanda dan simptom demam denggi berbeza-beza mengikut usia pesakit. seekor nyamuk itu boleh memindahkan virus tersebut kepada individu yang mudah dijangkiti. Sebaik sahaja dijangkiti. rasa loya dan muntah. sakit sendi. DEN-3 atau DEN-4).

Ia akan berlanjutan selama 2 hingga 7 hari dengan tanda dan simptom demam denggi yang serupa. Peringkat kritikal DHF/DSS berlaku paling kerap. Semasa dalam fasa awal serangan denggi. 24 jam selepas suhu badan jatuh atau di bawah paras normal. Jika Demam Denggi Berdarah tidak dirawat. Mereka akan mengalami kesakitan yang agak kurang berbanding dengan kanak-kanak yang lebih besar dan orang dewasa. menyebabkan pendarahan renjatan dan berdarah seperti hidung atau gusi berdarah. dan kemungkinan pendarahan dalaman. Tempoh berlakunya DHF adalah 7-10 hari. adalah sukar untuk membezakan DHF/ DSS daripada demam Denggi atau penyakit bervirus yang lain. Sakit kepala Demam Sakit mata Sakit otot Sakit sendi Ruam Contoh ruam denggi yang biasa. Ini diikuti oleh rerambut darah yang ‘bocor’.000/mm3. Bilangan platelet akan merosot sehingga kurang daripada 100. Demam Denggi Berdarah dan Sindrom Renjat Denggi Demam Denggi Berdarah (DHF) dan Sindrom Renjat Denggi (DSS) boleh dikesan melalui serangan demam secara tiba-tiba. ia boleh membawa kepada Sindrom Renjat Denggi. yang membolehkan komponen bendalir keluar daripada pembuluh darah. 3 . setinggi 40-41ºC.Bayi dan kanak-kanak kecil mungkin mengalami demam dan ruam.

hidung serta gastro-usus berdarah dan kadang kala aliran haid yang berlebihan. Tempoh pengeraman (Masa di antara gigitan nyamuk hingga tercetusnya simptom) Tempoh pengeraman untuk Demam Denggi dan Demam Denggi Berdarah berlanjutan dari 3 hingga 14 hari. sejurus sebelum serangan renjatan. demam serta tanda dan simptom yang tidak khusus akan berlaku untuk beberapa hari. gusi.Untuk para pesakit yang menghidap DHF atau DSS yang teruk. Mereka kerap mengalami sakit perut yang teruk. Tanda-tanda kegagalan peredaran darah adalah seperti: • tekanan darah yang rendah • denyutan nadi yang laju tetapi lemah • sakit perut yang teramat • kulit berlengas dan sejuk serta kelihatan resah Perdarahan subkonjunktiva Hidung berdarah Lebam kulit Pendarahan pada usus Perdarahan kecil pada kulit Tanda-tanda pendarahan adalah seperti bintik-bintik merah di bawah kulit. Tempoh purata pengeraman ialah 4-6 hari. 4 . Pesakit tersebut mungkin kelihatan tidak bermaya dan menjadi resah. Ia diikuti pula dengan keadaan pesakit yang merosot secara tibatiba.

Pengawalan awal bergantung pada pemantauan harian yang rapi bagi bilangan platelet. contohnya Acetaminophen atau parasetamol. Rawatan utamanya adalah untuk mengawal simptom dan mencegah komplikasi yang timbul daripada DHF dan DSS yang teruk. Jika doktor mengesyaki Demam Denggi Berdarah. rujuk kepada doktor atau pergi ke Jabatan Kemalangan dan Kecemasan di hospital yang berdekatan. • Jika anda fikir anda mempunyai denggi. Darah untuk ujian diagnostik harus diambil daripada pesakit secepat mungkin selepas tercetusnya simptom. ujian tersebut harus diulang selepas 2-3 minggu. minum banyak air dan rujuk kepada doktor. Sebilangan kit ujian cepat yang berdasarkan sampel serum tunggal boleh didapatkan secara komersil tetapi mungkin kurang sensitif daripada ujian serologi yang konvensional. Pengesanan dan rawatan awal bagi simptom tersebut boleh menyelamatkan nyawa. anda akan dimasukkan ke hospital. jangkitan denggi boleh didiagnosis melalui pengesanan molekul (tindak balas berantai polimerase) dan antigen denggi (antigen NS 1). Sesiapa yang merasakan bahawa mereka menghidap denggi harus mengambil pelega sakit.Bagaimana mengesahkan denggi? Jangkitan denggi didiagnosis dalam makmal dengan mengesan antibodi khusus dalam serum pesakit (ujian serologi) lima hari selepas menghidap demam. Mereka harus berehat. Jika perlu. Tekanan darah dan bilangan darah anda akan dipantau dengan rapi. supaya pesakit dapat menerima terapi penggantian bendalir dan pemasukan platelet jika perlu. • • 5 . Apakah jenis rawatan yang terdapat untuk demam Denggi? Tiada terdapat drug antivirus untuk merawat denggi. Semasa lima hari pertama mengalami demam.

pasu bunga dan sebagainya.Apakah tempoh jangkitan selepas tercetusnya simptom? Individu yang dijangkiti tidak akan menjangkiti orang lain secara sentuhan langsung. jika seseorang individu itu digigit oleh nyamuk semasa berada dalam peringkat awal jangkitan demam denggi. Adakah jangkitan denggi boleh berulang pada orang yang pernah dijangkiti sebelumnya? Terdapat 4 jenis virus Denggi. Terdapat juga bukti bahawa risiko mendapat DHF/DSS akan meningkat pada orang yang pernah dijangkiti salah satu daripada 4 jenis virus Denggi tersebut. nyamuk itu mungkin akan dijangkiti juga dan boleh memindahkan virus denggi kepada orang berikutnya melalui gigitannya. Walau bagaimanapun. Soalan Lazim 1. Jangkitan pada satu jenis tidak memberikan perlindungan jangka panjang daripada jenis-jenis yang lain. 6 . Bagaimana saya boleh mengelakkan diri daripada dijangkiti Denggi? Cara terbaik untuk mengelakkan Denggi adalah dengan mengelakkan daripada digigit oleh nyamuk Aedes. contohnya dalam bekas kecil. Pembiakan berlaku di tempat air bertakung. Pembawa virus Denggi hidup dan membiak berdekatan kawasan perumahan atau di dalam rumah.

seperti berada di dalam bilik yang berjaring atau berhawa dingin. Bagaimana kita boleh mencegah dan mengawal denggi di Singapura? Orang ramai sering diingatkan untuk menjaga kawasan rumah mereka supaya bebas daripada denggi dengan mengamalkan sistem pemeriksaan rutin terhadap habitat pembiakan Aedes di dalam dan di sekeliling rumah. 2.30% DEET (dietiltoluamida). Mereka juga boleh membubuh racun serangga dan granul ke dalam bekas mengandungi air. Warga asing atau warga Singapura yang kembali dari negara endemik Denggi. Sentiasa ambil tahu mengenai epidemik yang berlaku di negara yang anda kunjungi. Bolehkah saya mendapatkan vaksin melawan Denggi? Tiada vaksin yang berkesan yang dapat melawan denggi. ada kemungkinan dijangkiti virus tersebut. Bekas yang boleh menakung air hujan atau digunakan untuk menyimpan air (contohnya bekas plastik. Kajian penyelidikan masih dijalankan untuk mencari vaksin denggi yang berkesan. baldi atau tayar kenderaan terpakai) harus ditutup atau dibuang dengan betul. Oleh itu adalah penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan diri daripada dijangkiti virus melalui gigitan nyamuk yang telah dijangkiti. 3. Orang ramai perlu lebih peka terhadap kawasan yang berisiko tinggi. menggunakan racun serangga aerosol untuk membunuh nyamuk serta menggunakan penghalau nyamuk yang mengandungi 20% .Penularan virus denggi boleh juga disebabkan oleh individu yang mempunyai virus tersebut di dalam badannya. Langkah-langkah supaya tidak digigit nyamuk. 7 . Penghuni estet privet dinasihatkan agar membaiki alur bumbung yang rosak dan membubuh racun serangga pada alur bumbung dan piring pasu bunga.

Dengan IPG di Internet. dan akan berunding dengan pakar perubatan atau kakitangan paramedik kami.Perkhidmatan Internet Tanya-Jururawat-CGH Hospital Besar Changi (CGH) mempunyai Perkhidmatan Tanya-Jururawat-CGH pada laman web kami. selepas prosedur dan penjagaan selepas pembedahan melalui video dan teks yang boleh dicetak. Panduan Pesakit Interaktif www. simptom. Untuk menggunakan perkhidmatan ini. versi mesra pencetak juga disediakan supaya anda dapat mencetak dan membacanya bila anda mahu. cgh. malah dapat berkongsinya dengan keluarga dan rakan-rakan. anda boleh melayarinya pada bila-bila masa di rumah. rawatan. IPG menyediakan pilihan multimedia yang menarik untuk mendapatkan maklumat berkaitan kesihatan.sg/ipg CGH amat berbesar hati memperkenalkan Panduan Pesakit Interaktif (IPG) – sistem pendidikan kesihatan interaktif dalam talian yang pertama di Singapura. Ianya disediakan oleh pasukan jururawat yang berpengalaman. Klip video membolehkan anda melihat bagaimana prosedur sebenar dijalankan atau perincian mengenai keadaan kesihatan.cgh.com. jika perlu.sg dan klik “Tanya-Jururawat-CGH” untuk menuju soalan anda. Anda akan mendapat balasan daripada kami dalam masa tiga hari waktu kerja. Perkhidmatan ini memberi laluan bagi anda bertanya soalan lanjut mengenai sebarang tanda.com. Direka oleh pasukan pakar klinikal kami. Agar lebih mudah. atau kemusykilan berkaitan kesihatan. IPG memaparkan senarai keadaan perubatan yang biasa. sila ke laman web kami di http://www. Lungsuri lelaman kami hari ini! Organisation Accredited by Joint Commission International 05/2009  . prosedur. Perkhidmatan ini bukan bertujuan untuk menggantikan nasihat atau perundingan perubatan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful