You are on page 1of 9

HOTRRE nr.

1876 din 22 decembrie 2005 privind cerinele minime de securitate i sntate referitoare la expunerea lucrtorilor la riscurile generate de vibraii
n temeiul art. 108 din Constituia Romniei, republicat, Guvernul Romniei adopt prezenta hotrre.

CAPITOLUL I: Dispoziii generale SECIUNEA 1: Obiectivul i domeniul de aplicare


Prezenta hotrre stabilete cerine minime pentru protecia lucrtorilor mpotriva riscurilor pentru sntatea i securitatea lor care apar sau pot s apar datorit expunerii la vibraii mecanice.

Art. 1

Prevederile prezentei hotrri se aplic activitilor n exercitarea crora lucrtorii sunt sau este posibil s fie expui la riscuri generate de vibraii mecanice n timpul activitii.

Art. 2

Prevederile legislaiei naionale care transpun Directiva 89/391/CEE se aplic n totalitate ntregului domeniu prevzut la art. 2, fr a aduce atingere prevederilor mai restrictive i/sau mai specifice incluse n prezenta hotrre.

Art. 3

Pentru aplicarea prezentei hotrri expresiile de mai jos semnific dup cum urmeaz: a)vibraie transmis sistemului mn-bra - vibraia mecanic, n cazul n care este transmis sistemului uman mn-bra, care genereaz riscuri pentru sntatea i securitatea lucrtorilor, n special afeciuni vasculare, leziuni osoase sau articulare, afeciuni neurologice sau musculare; b)vibraie transmis ntregului corp - vibraia mecanic, n cazul n care este transmis ntregului corp, care genereaz riscuri pentru sntatea i securitatea lucrtorilor, n special lombalgie i traumatisme ale coloanei vertebrale.

Art. 4

SECIUNEA 2: Valori limit de expunere i valori de expunere de la care se declaneaz aciunea


Art. 5
(1)Pentru vibraiile transmise sistemului mn-bra: a)valoarea limit de expunere zilnic profesional, calculat pentru o perioad de referin de 8 ore, este de 5 m/s2; b)valoarea expunerii zilnice de la care se declaneaz aciunea, calculat pentru o perioad de referin de 8 ore, este de 2,5 m/s2. (2)Expunerea lucrtorilor la vibraiile transmise sistemului mn-bra este evaluat sau msurat potrivit dispoziiilor pct. 1 din partea A a anexei care face parte integrant din prezenta hotrre.

Art. 6
(1)Pentru vibraiile transmise ntregului corp: a)valoarea limit de expunere zilnic profesional, calculat la o perioad de referin de 8 ore, trebuie s fie de 1,15 m/s2 sau s aib o valoare a dozei de vibraii de 21 m/s1,75; b)valoarea expunerii zilnice de la care se declaneaz aciunea, calculat la o perioad de referin de 8 ore, trebuie s fie de 0,5 m/s2 sau s aib o valoare a dozei de vibraii de 9,1 m/s1,75. (2)Expunerea lucrtorilor la vibraiile transmise ntregului corp trebuie s fie evaluat sau msurat potrivit dispoziiilor pct. 1 din partea B a anexei.

CAPITOLUL II: Obligaiile angajatorilor SECIUNEA 1: Stabilirea i evaluarea riscurilor


(1)n executarea obligaiilor prevzute n legislaia naional care transpune Directiva 89/391/CEE angajatorul trebuie s evalueze i, dac este necesar, s msoare nivelurile de vibraii mecanice la care sunt expui lucrtorii. (2)Msurarea se efectueaz n conformitate cu partea A pct. 2 sau cu partea B pct. 2 din anex, dup caz.

Art. 7

(1)Nivelul de expunere la vibraia mecanic poate fi evaluat prin intermediul observrii practicilor de lucru specifice i prin trimiterea la informaiile relevante cu privire la magnitudinea probabil a vibraiilor corespunztoare echipamentelor sau tipurilor de echipamente utilizate n condiiile specifice de utilizare, inclusiv informaiile de aceast natur furnizate de productorul echipamentului. (2)Operaia prevzut la alin. (1) se deosebete de msurare, care necesit utilizarea unei aparaturi specifice i a unei metodologii corespunztoare.

Art. 8

(1)Evaluarea i msurarea prevzute la art. 7 trebuie s fie planificate i efectuate de serviciile competente, la intervale corespunztoare, inndu-se seama de prevederile din legislaia naional care transpun prevederile Directivei 89/391/CEE referitoare la competenele serviciilor de protecie i prevenire i ale lucrtorilor desemnai, cu atribuii n domeniul securitii i sntii n munc. (2)Datele obinute din evaluarea i/sau msurarea nivelului de expunere la vibraii mecanice se pstreaz ntr-o form adecvat pentru a permite consultarea la o dat ulterioar.

Art. 9

Art. 10
La evaluarea riscurilor angajatorul trebuie s acorde o atenie deosebit urmtoarelor elemente: a)nivelul, tipul i durata expunerii, inclusiv orice expunere la vibraii intermitente sau la ocuri repetate; b)valorile limit ale expunerii i valorile de expunere de la care se declaneaz aciunea, prevzute la art. 5 i 6; c)orice efecte asupra sntii i securitii lucrtorilor expui la riscuri deosebite;

d)orice efecte indirecte asupra securitii lucrtorilor, care rezult din interaciunile dintre vibraiile mecanice i locul de munc sau alte echipamente de lucru; e)informaiile furnizate de productorii echipamentelor de munc, potrivit legislaiei n vigoare; f)existena echipamentelor similare, proiectate astfel nct s reduc nivelurile de expunere la vibraiile mecanice; g)prelungirea expunerii la vibraii transmise ntregului corp n afara programului de lucru normal, sub responsabilitatea angajatorului; h)condiiile de munc specifice, cum ar fi temperaturile sczute; i)informaiile corespunztoare obinute din supravegherea sntii, inclusiv informaiile publicate, n msura n care este posibil.

Art. 11
(1)Angajatorul trebuie s fie n posesia unei evaluri a riscurilor, potrivit prevederilor legislaiei naionale care transpun Directiva 89/391/CEE, i trebuie s identifice msurile care trebuie luate potrivit seciunilor a 2-a i a 3-a din prezentul capitol. (2)Evaluarea riscurilor trebuie nregistrat pe un suport material i trebuie s includ o justificare a angajatorului potrivit creia natura i amploarea riscurilor legate de vibraiile mecanice nu necesit efectuarea unei evaluri mai complete a acestora. (3)Evaluarea riscurilor trebuie s fie actualizat periodic, n special dac s-au produs schimbri semnificative sau dac rezultatele supravegherii sntii arat c este necesar.

SECIUNEA 2: Evitarea sau reducerea expunerii


Art. 12
(1)Riscurile care decurg din expunerea la vibraiile mecanice trebuie s fie eliminate la surs sau reduse la minimum, inndu-se seama de progresul tehnic i de existena msurilor de reducere a riscului la surs. (2)Reducerea acestor riscuri se ntemeiaz pe principiile generale de prevenire prevzute n legislaia naional care transpune Directiva 89/391/CEE.

Art. 13
Pe baza evalurii riscurilor prevzute n seciunea 1 din prezentul capitol, din momentul n care valorile de expunere la care se declaneaz aciunea, prevzute la art. 5 alin. (1) lit. b) i la art. 6 alin. (1) lit. b), sunt depite, angajatorul trebuie s instituie i s pun n aplicare un program de msuri tehnice i/sau organizatorice menite s reduc la minimum expunerea la vibraii mecanice i riscurile legate de aceasta, innd seama n special de: a)alte metode de lucru care implic o expunere mai sczut la vibraii mecanice; b)alegerea echipamentelor de munc adecvate, proiectate corespunztor din punct de vedere ergonomie, care s produc cele mai puine vibraii posibile, innd seama de activitatea pentru care sunt destinate; c)furnizarea de echipamente auxiliare care reduc riscul leziunilor provocate de vibraii, cum ar fi scaunele care atenueaz efectiv vibraia ntregului corp i mnerele care reduc vibraiile transmise sistemului mn-bra; d)programe corespunztoare de ntreinere pentru echipamentele de munc, locul de munc i sistemele de la locul de munc; e)proiectarea i amplasarea locurilor de munc i a posturilor de lucru; f)informarea i formarea adecvat a lucrtorilor n vederea utilizrii corecte i sigure a echipamentelor de munc, pentru a le reduce la minimum expunerea la vibraiile mecanice;

g)limitarea duratei i intensitii expunerii; h)programe de lucru corespunztoare cu perioade de odihn adecvate; i)furnizarea de mbrcminte pentru protejarea mpotriva frigului i umezelii a lucrtorilor expui.

Lucrtorii nu trebuie s fie expui n nici o situaie la niveluri superioare valorii limit a expunerii.

Art. 14

Art. 15
(1)Dac valoarea limit a expunerii este depit, n ciuda msurilor luate de ctre angajator pentru a respecta prevederile prezentei hotrri, acesta trebuie s ia imediat msuri pentru a reduce expunerea sub valoarea limit a expunerii. (2)Angajatorul trebuie s identifice motivele pentru care valoarea limit a expunerii a fost depit i, n consecin, trebuie s mbunteasc msurile de protecie i prevenire pentru a preveni o nou depire a acesteia.

Potrivit prevederilor legislaiei naionale care transpun Directiva 89/391/CEE, angajatorul trebuie s adapteze msurile prevzute n prezenta seciune la necesitile lucrtorilor expui la riscuri specifice.

Art. 16

SECIUNEA 3: Informarea i formarea lucrtorilor


(1)Fr a aduce atingere prevederilor legislaiei naionale care transpun Directiva 89/391/CEE, angajatorul trebuie s asigure ca lucrtorii expui riscurilor generate de vibraii mecanice la locul de munc i/sau reprezentanii acestora s beneficieze de informaii cu privire la rezultatul evalurii riscurilor prevzute la art. 7 i de o formare corespunztoare. (2)Informarea i formarea prevzute la alin. (1) trebuie s se refere n special la: a)msurile luate n aplicarea prezentei hotrri pentru a elimina sau reduce la minimum riscurile datorate vibraiilor mecanice; b)valorile limit ale expunerii i valori de expunere de la care se declaneaz aciunea; c)rezultatele evalurilor i ale msurrilor vibraiilor mecanice efectuate potrivit seciunii 1; d)leziunile care ar putea fi produse de echipamentele de lucru utilizate; e)cum i de ce trebuie detectate i raportate semnele de leziune; f)condiiile n care lucrtorii au dreptul la supravegherea sntii; g)practici de lucru sigure pentru minimizarea expunerii la vibraii mecanice.

Art. 17

SECIUNEA 4: Consultarea i participarea lucrtorilor


Consultarea i participarea lucrtorilor i/sau a reprezentanilor acestora n ceea ce privete aspectele reglementate de prezenta hotrre trebuie s se realizeze potrivit prevederilor legislaiei naionale care transpun Directiva 89/391/CEE.

Art. 18

CAPITOLUL III: Supravegherea sntii


(1)Fr a aduce atingere prevederilor legislaiei naionale care transpun Directiva 89/391/CEE, Ministerul Sntii adopt dispoziii pentru a asigura supravegherea corespunztoare a sntii lucrtorilor n raport cu rezultatul evalurii riscurilor prevzute la art. 7, dac acesta indic un risc pentru sntatea lor. (2)Aceste dispoziii, inclusiv cerinele specificate pentru dosarele medicale i disponibilitatea acestora, sunt n conformitate cu reglementrile n vigoare.

Art. 19

Art. 20
(1)Supravegherea sntii trebuie s contribuie la prevenirea i diagnosticarea rapid a oricrei afeciuni legate de expunerea la vibraii mecanice. (2)Rezultatele supravegherii medicale trebuie s fie luate n considerare la aplicarea msurilor de prevenire la un anumit loc de munc.

Trebuie s se asigure supravegherea medical corespunztoare atunci cnd: a)expunerea lucrtorilor la vibraii este de aa natur nct poate fi stabilit o legtur ntre aceast expunere i o boal identificabil sau efecte duntoare asupra sntii; b)este probabil ca afeciunea sau efectele s apar n condiiile de lucru specifice ale unui anumit lucrtor; c)exist tehnici testate pentru detectarea afeciunii sau a efectelor duntoare asupra sntii.

Art. 21

Art. 22
Lucrtorii expui la vibraii mecanice superioare valorilor prevzute la art. 5 alin. (1) lit. b) i la art. 6 alin. (1) lit. b) au dreptul la o supraveghere corespunztoare a sntii n orice situaie.

Art. 23
(1)Fiecare lucrtor supus supravegherii sntii potrivit art. 19-22 trebuie s aib un dosar medical individual. (2)Medicul de medicina muncii trebuie s actualizeze dosarele medicale prevzute la alin. (1). (3)Dosarele medicale prevzute la alin. (1) trebuie s cuprind un sumar al rezultatelor supravegherii sntii realizate. (4)Dosarele medicale prevzute la alin. (1) trebuie s fie pstrate ntr-o form adecvat pentru a permite orice consultare ulterioar, inndu-se seama de prevederile legislaiei n vigoare privind secretul medical. (5)Copii ale dosarelor medicale prevzute la alin. (1) pot fi furnizate, la cerere, direciilor de sntate public judeene i a municipiului Bucureti. (6)Lucrtorul trebuie s aib acces, la cerere, la propriul su dosar medical.

Atunci cnd, n urma supravegherii strii de sntate, se constat c un lucrtor sufer de o anumit boal sau de efecte negative asupra sntii, pe care un medic sau un medic de medicina muncii le consider a fi rezultatul expunerii la vibraii mecanice la locul de munc, lucrtorul trebuie:

Art. 24

a)s fie informat de ctre medic sau de medicul de medicina muncii cu privire la rezultatul care l privete personal; b)s primeasc informaii i sfaturi cu privire la orice supraveghere a sntii la care trebuie s se supun dup ncheierea perioadei de expunere.

Art. 25
(1)Atunci cnd, n urma supravegherii sntii, se constat c un lucrtor sufer de o boal identificabil sau manifestri ale efectelor adverse asupra sntii, pe care un medic sau un medic de medicina muncii le consider a fi rezultatul expunerii la vibraii mecanice la locul de munc, angajatorul trebuie: a)s fie informat cu privire la orice rezultate semnificative ale supravegherii sntii, cu respectarea secretului medical; b)s revizuiasc evaluarea riscului efectuat potrivit seciunii 1 din cap. II; c)s revizuiasc msurile prevzute pentru eliminarea sau reducerea riscurilor, potrivit seciunii a 2-a din cap. II; d)s in seama de recomandrile medicului de medicina muncii sau ale direciilor de sntate public judeene i a municipiului Bucureti, pentru punerea n aplicare a oricror msuri necesare pentru eliminarea sau reducerea riscului, potrivit seciunii a 2-a din cap. II, inclusiv s aib n vedere posibilitatea de a atribui lucrtorului un alt post de lucru unde nu exist riscuri de expunere; e)s asigure supravegherea continu a sntii i s ia msuri pentru a fi reexaminat starea de sntate a oricrui alt lucrtor care a fost expus n mod similar. (2)n situaia prevzut la alin. (1) lit. e) medicul de medicina muncii sau direciile de sntate public judeene i a municipiului Bucureti pot propune ca persoanele expuse s fie supuse unui control medical.

CAPITOLUL IV: Dispoziii finale


Art. 26
(1)Echipamentele de munc ce au fost sau sunt puse la dispoziia lucrtorilor nainte de data de 1 iulie 2007 i care nu permit respectarea valorilor limit ale expunerii, inndu-se seama de ultimele progrese tehnice i/sau de msurile organizatorice luate, pot fi utilizate pn la data de 1 iulie 2010. (2)Fac excepie de la prevederile alin. (1) echipamentele de munc utilizate n agricultur i silvicultur, care pot fi utilizate pn la data de 1 iulie 2014.

n conformitate cu principiile generale ale proteciei sntii i securitii lucrtorilor, n cazul transportului maritim i aerian, n mprejurri bine ntemeiate, se vor face excepii de la art. 14 i 15 n ceea ce privete vibraiile transmise ntregului corp, dac, date fiind dezvoltarea actual a tehnicii i caracteristicile specifice ale locurilor de munc, nu este posibil s se respecte valoarea limit a expunerii, n ciuda msurilor tehnice i/sau organizatorice luate.

Art. 27

Art. 28
(1)n cazul n care expunerea unui lucrtor la vibraii mecanice este, de regul, inferioar valorilor expunerii zilnice de la care se declaneaz aciunea, prevzute la art. 5 alin. (1) lit. b) i la art. 6 alin. (1) lit. b), dar variaz substanial de la un moment la altul i poate depi ocazional valoarea limit a expunerii, se vor face excepii de la art. 14 i 15.

(2)Valoarea medie a expunerii ntr-o perioad de 40 de ore trebuie s fie mai mic dect valoarea limit a expunerii i trebuie s existe dovezi care s arate c riscurile regimului de expunere la locul de munc sunt mai sczute dect cele ale expunerii la valoarea limit a expunerii.

(1)Prevederile art. 27 i 28 se aplic numai n condiii care garanteaz, inndu-se seama de mprejurri speciale, c riscurile sunt reduse la minimum i c lucrtorii n cauz sunt supui unei supravegheri mai atente a sntii. (2)Prevederile art. 27 i 28 nu se mai aplic imediat ce mprejurrile care le justific nu mai exist.

Art. 29

(1)Prezenta hotrre intr n vigoare la data de 1 septembrie 2006. (2)La data intrrii n vigoare a prezentei hotrri se abrog orice alte dispoziii contrare. Prezenta hotrre transpune Directiva 2002/44/CE privind cerinele minime de securitate i sntate referitoare la expunerea lucrtorilor la riscurile generate de ageni fizici (vibraii), publicat n Jurnalul Oficial al Comunitilor Europene (JOCE) nr. L 177/2002. -****PRIM-MINISTRU CLIN POPESCU-TRICEANU Contrasemneaz: Ministrul muncii, solidaritii sociale i familiei, Gheorghe Barbu Ministrul economiei i comerului, Codru Ioan ere Ministrul sntii, Gheorghe Eugen Nicolescu p. Ministrul agriculturii, pdurilor i dezvoltrii rurale, Nicolae Flaviu Lazin, secretar de stat p. Ministrul integrrii europene, Andrian Ciocnea, secretar de stat

Art. 30

ANEX: VIBRAII MECANICE


(A)VIBRAII TRANSMISE SISTEMULUI MN-BRA 1.Evaluarea expunerii Evaluarea nivelului de expunere la vibraii transmise sistemului mn-bra se bazeaz pe calcularea valorii expunerii zilnice pentru o perioad de referin de 8 ore A(8), exprimat ca rdcina medie ptratic (rms) (valoare total) a valorilor acceleraiei ponderate n frecven, determinate pe axele ortogonale ahwx, ahwy, ahwz, definite n cap. 4 i 5 i n anexa A la standardul SR EN ISO 5349-1:2003. Evaluarea nivelului de expunere poate fi fcut pe baza unei estimri realizate n funcie de informaiile furnizate de productori cu privire la nivelul emisiei din echipamentele de lucru utilizate, precum i pe baza observrii practicilor de lucru specifice sau a unor msurri. 2.Msurare

Cnd se efectueaz o msurare n conformitate cu art. 7 din hotrre: a)metodele utilizate pot include eantionarea care trebuie s fie reprezentativ pentru expunerea personal a unui lucrtor la vibraiile mecanice n cauz; b)metodele i aparatura utilizate trebuie adaptate la caracteristicile particulare ale vibraiilor mecanice care urmeaz a fi msurate, la factorii de mediu i la caracteristicile aparaturii de msurare, n conformitate cu standardul SR EN ISO 5349-2:2003; c)n cazul dispozitivelor care trebuie inute cu ambele mini, msurrile trebuie efectuate pentru fiecare mn. Expunerea este determinat n raport cu valoarea cea mai ridicat dintre cele dou; se dau, de asemenea, informaiile pentru cealalt mn. 3.Interferene Prevederile art. 10 lit. d) din hotrre se aplic n special cnd vibraiile mecanice interfereaz cu manipularea corect a comenzilor sau cu citirea indicatoarelor. 4.Riscuri indirecte Prevederile art. 10 lit. d) din hotrre se aplic n special cnd vibraiile mecanice interfereaz cu stabilitatea structurilor sau cu securitatea articulaiilor. 5.Echipamente individuale de protecie Echipamentele individuale de protecie mpotriva vibraiilor transmise sistemului mn-bra pot fi prevzute n programul de msuri la care s-a fcut referire n art. 13 din hotrre. (B)VIBRAII TRANSMISE NTREGULUI CORP 1.Evaluarea expunerii Evaluarea nivelului de expunere la vibraii se bazeaz pe calcularea expunerii zilnice A(8), exprimat ca acceleraie continu echivalent pe o perioad de 8 ore, calculat ca cea mai ridicat valoare (rms) sau ca cea mai ridicat valoare a dozei de vibraii (VDV) a acceleraiilor ponderate n frecven, determinate pe cele trei axe ortogonale (1,4awx, 1,4awy, awz pentru un lucrtor aezat sau n picioare), n conformitate cu cap. 5, 6 i 7 din anexa A i din anexa B la standardul SR ISO 2631-1:2000. Evaluarea nivelului de expunere poate fi fcut pe baza unei estimri realizate n funcie de informaiile furnizate de productori, cu privire la nivelul emisiei din echipamentele de lucru utilizate i pe baza observrii practicilor de lucru specifice sau a unor msurri. n cazul transportului maritim se pot lua n consideraie numai vibraiile cu o frecven mai mare de 1 Hz. 2.Msurare 2.1.Cnd se realizeaz o msurare n conformitate cu art. 7 din hotrre, metodele utilizate pot include eantionarea care trebuie s fie reprezentativ pentru expunerea personal a unui lucrtor la vibraia mecanic n cauz. 2.2.Metodele utilizate trebuie adaptate la caracteristicile specifice ale vibraiilor mecanice ce urmeaz a fi msurate, la factorii de mediu i la caracteristicile aparaturii de msurat. 3.Interferene

Prevederile art. 10 lit. d) din hotrre se aplic n special cnd vibraia mecanic interfereaz cu manipularea corespunztoare a comenzilor sau cu citirea indicatoarelor. 4.Riscuri indirecte Prevederile art. 10 lit. d) din hotrre se aplic n special cnd vibraiile mecanice interfereaz cu stabilitatea structurilor sau cu securitatea articulaiilor. 5.Amploarea expunerii Prevederile art. 10 lit. g) din hotrre se aplic n special cnd, datorit naturii activitii, un lucrtor beneficiaz de ncperi pentru odihn asigurate de ctre angajator. Expunerea ntregului corp la vibraii n aceste ncperi trebuie redus la un nivel compatibil cu funciile i condiiile lor de utilizare, cu excepia cazurilor de for major. Publicat n Monitorul Oficial cu numrul 81 din data de 30 ianuarie 2006