You are on page 1of 2

MONOGRAFIA LOCALITATII CRUCEA

Comuna Crucea este situata la 55 km de municipiul Constanta in partea nordica a Podisului Dorobantului. Se compune din 6 localitati: Crucea sat de resedinta al comunei Gabliori la aproximativ 5 km spre sud Baltagesti la 8 km spre vest Stupina la 6 km spre nord Crisan 11 km spre nord-est Siriu 14 km la nord-est. la sud Dorobantu la nord Horia la est Pantelimon la vest Capidava -

Vecini: -

Clima: temperata, cu temperaturi ridicate vara si precipitatii reduse. Relieful: format in mare parte din campie, cu sol de tip cernoziom. Pe teritoriul comunei exista o serie de dealuri (muntii Baltagesti) formate din calcar si sisturi verzi. Flora: reprezentata de 250 specii vegetale specifice stepei. Fauna: fazani, caprioare, mistreti, broaste testoase. Aparitia si dezvolatrea asezarilor omenesti a fost favorizata de apropierea de apa, de vanat, de bogatia vegetatiei pentru pasunat si de existenta unor ogoare manoase pe terenurile obtinute din defrisare. Din punct de vedere arheologic, se remarca descoperirea pe un deal din apropierea localitatii Stupina (Muntele cu var) a unei statuii din piatra scitice ( sec. III-IV i.C.) In timpul stapanirii romane, in apropierea satului Crucea, a existat o activitate economica influentata de cetatile Capidava si Ulmetum (Pantelimon). In evul mediu, populatia locala a fost amestecata cu munteni care au venit in jurul anului 1300 in Dobrogea, moldoveni in 1375 si transilvaneni in 1406. Intre 14171878, Dobrogea a facut parte din Imperiul Otoman.

In 1738 apare pe o harta rusa demunirea satului Baltagesti (Baltazesc). Tot satul Baltagesti apare si pe harti austriece cu numele de Baltajesti si pe Harta Generala a Valahiei, Bulgariei si Rumeliei, alcatuita de generalul maior Hatov in 1828 sub numele de Baltaji. Faptul ca satul Baltagesti este mentionat la acea vreme atesta dezvoltarea economica si demografica fata de alte localitati. Este greu de preciat vechimea fiecareia din satele comunei. Primele documente care fac referire la acestea arata momentul in care pe actualele vetre s-au stabilit muntenii, moldovenii, si transilvanenii. La venirea lor in Dobrogea acestia au gasit o populatie majoritar formata din turci si tatari dar si bulgari. Cel mai mare aflux de populatie s-a realizat dupa 1878 cand statul roman a inceput colonizarea Dobrogei, acordand in proprietate pamant. Satele comunei Crucea au purtat denumiri turcesti, si anume: Crucea Satischioi, Stupina Erchesec, Galbiori Saragea si Crisan Capugiu. Actualele denumiri romanesti au fost schimbate in anul 1932 de catre Nicolae Iorga Populatie: Evolutia demografica poate fi urmarita incepand cu sec al IX lea cand se fac primele cartografieri si recensaminte de catre bizantini. Mai exacte sunt datele recensamantului din 1912. Recensamintele urmatoare (1930, 1956, 1966, 1992) arata o crestere a polulatiei. La recensamantul din 2002 populatia localitatii era formata din 3439 de locuitori. Activitatea economica: agricultura, zootehnie, pomicultura. Pana in 1989 suprafata de 20211 ha era detinuta de 5 C.A.P-uri, un I.A.S, un complex de taurine, o statiune experimentala pentru eroziunea solului si doua ferme pomicole. 85% din suprafata arabila era irigabila. Activitatea industriala a fost reprezentata printr-un centru de vinificatie, o fabrica de baranzeturi, si unitati ale cooperativei (in fiecare sat) Dupa 1990 a inceput procesul de retrocedare a terenurilor catre fostii proprietari. Pamanturile au fost lucrate individual sau in asociatii agricole. Au fost deschise magazine particulare iar cele mai multe intreprinderi de stat s-au inchis. In ultimii ani s-a remarcat o activitate in domeniul energiei eoliene, mai multe firme straine ridicand astfel de instalatii. Reteaua scolara: o scoala de arte si meserii, sala de sport la Crucea, scoli cu clasele I-IV in fiecare localitate, o biblioteca in comuna Crucea. Comuna are un dispensar uman si unul veterinar, 5 biserici ortodoxe si o primarie situate in localiatatea Crucea.