You are on page 1of 7

Tipuri de psihoterapie scris de: psih. drd.

Armand Veleanovici Psihanaliza i psihoterapiile dinamice Psihoterapia dinamic pune accent pe descoperirea de ctre pacient a variatelor procese psihologice de natur incontient, procese ce stau la baza structurii personalitii sale i a formrii mecanismelor sale adaptative. Aceste descoperiri brute i intuitive ale pacientului sunt cunoscute sub denumirea de insight sau iluminare. Prin intermediul insightului pacientul descoper de fapt sursele i motivele ascunse care stau la baza comportamentelor i problemelor sale. Aceste elemente s-au structurat n copilrie, sunt de natur incontient i relativ inaccesibile persoanei. Sarcina principal a psihoterapiei dinamice este s-l ajute pe pacient s descopere ce se ntmpl cu el, s obin insightul propriilor sale probleme i sp utilizeze nelegerea obinut pentru a-i modifica stilul perturbat de a reaciona i de a se comporta.

Psihoterapiile de orientare comportamental Baza teoretic a psihoterapiei comportamentale i are originea n teoriile nvrii, care consider c personalitatea uman se structureaz i funcioneaz n raport cu stimulii exteriori, de situaiile, rolurile i interaciunile sociale i nu de forele interne, abisale. Psihoterapeuii comportamentaliti se ocup de comportamentul observabil i de condiiile de mediu care l modeleaz, psihoterapia fiind neleas ca un proces de nvare.

Psihoterapiile experieniale Psihoterapeuii experienialiti critic atitudinile deterministe i defetiste ale psihanalitilor, ncepnd cu Freud, n legtur cu personalitatea uman.

Aceste atitudini consider Eul ca fiind implacabil determinat i supus instinctelor i conflictelor incontiente reprimate care i ghideaz ntreaga existen i devenire. Ei afirm c orientarea comportamentalist, ca i cea dinamic, fac din om un automat care este depersonalizat, cu un comportament condus, programat, analizat. Demersul experienial reprezint o valorificare a disponibilitilor fiinei umane, o realizare a universalitii sale i are drept obiectiv principal contracararea alienrii. Psihoterapia este dedicat depirii experienei umane obinuite. Obiectivele psihoterapiei experieniale sunt att intrapersonale, ct i transpersonale. Obiectivul transpersonal al psihoterapiei se refer la orientarea spiritual, la orientarea omului n raport cu realitatea ultim, la unitatea omului cu universul, cu planul cosmic, unitate prin intermediul creia omul reuete s depeasc limitele propriului su Eu, contopindu-se ntr-o contiin universal. Psihoterapia experienial consider omul ca pe o entitate activ, autoafirmativ, cu un potenial latent care trebuie verificat. Se opteaz mai curnd pentru perfecionare dect pentru vindecarea unor simptome sau boli. Scopul psihoterapiei experieniale l reprezint contientizarea maximal a propriului Eu sau atingerea unui nivel superior de contiin prin care omul s devin contient de semnificaia lumii sale interne i externe i n acelai timp capabil s o construiasc. Psihoterapeuii experienialiti pun accent pe autodeterminarea, creativitatea i autenticitatea fiinei umane, integrarea corpului cu mintea i spiritul omului. Idealul psihoterapiei este crearea omului spontan, activ, creativ, autentic.

Psihoterapie comportamentala metoda psihoterapuetica bazata pe legile si principiile invatarii, indeosebi acelea ale conditionarii, cu scopul de a inlocui atitudinile neadecvate cu altele, mai bine adaptate. Psihoterapie familiala psihoterapie colectiva care se adreseaza atat clientului cat si familiei acestuia.

Psihoterapie ocupationala tratament prin activitate a unor dezechilibre. Psihoterapie prin aversiune forma de terpie comportamentala care urmareste sa-l deturneze pe subiect de la o conduita asociind-o cu un stimul neplacut. Se foloseste in cazul deconditionarii. Psihoterapie prin conditionare operanta forma de terapie comportamentala bazata pe intarirea subordonata raspunsului. Psihoterapia prin imersie forma de terpaie comportamentala in care clientul in stare de relaxare, este confruntat cu un stimul anxiogen.

Psihoterapia prin provocarea anxietatii - tehnica dezvoltata in contradictie paradoxala cu obiectivele clasice (reducerea si disparitia CATEVA TIPURI DE PSIHOTERAPII Publicat la 14 decembrie 2009 AUTOR: Cristina Marioglou Afisari: 1.406 afisari In general, clientii se prezinta intr-un cabinet de psihoterapie datorita incapacitatii lor de a forma si intretine realtii interpersonale. Multi dintre acestia nu reusesc sa inteleaga sentimentele si experientele celorlalti. Odata ajunsi pe fotoliul sau canapeaua psihoterapeutului, multi dintre acestia nu stiu ce sa faca. Mi s-a intamplat si mie uneori, in cabinet, sa am in fata mea clienti care nu stiau ce sa spuna, cum se procedeaza, de unde sa inceapa si cu ce. Daca atunci cand mergem la un doctor (specialist) ii explicam simptomele si durerile care ne-au adus acolo, cam tot la fel se intampla si intr-un cabinet de psihoterapie. Si, pentru a sti sa ne alegem specialistul, in cazul psihoterapiei, este de bun simt sa ne interesam inainte cuce se mananca ea. Sa avem cateva notiuni de baza despre metoda, durata, investitie de timp si bani, problemele pe care ne poate ajuta sa le intelegem si eventual rezolva. Iata cateva idei introductive despre pshihoterapie si, pe scurt, cateva tipuri de psihoterapii. La sfarsitul descrierii veti gasi si cate un nume de contact si

numar de telefon al unui psihoterapeut care va poate oferi mai multe detalii sau, pe care il puteti solicita pentru psihoterapie. Psihoterapia este o denumire generica data unui ansamblu de metode si tehnici de interventie asupra psihicului uman aflat in diferite stari de disfunctie adaptativa (nevroze in special). Mai nimerit ar fi sa se vorbeasca despre "psihoterapii" deoarece fiecare tehnica in parte se revendica teoretic de la una din numeroasele scoli si orientari din psihologie. De la jumatatea secolului al XX-lea si pna in prezent, diversitatea orientarilor in psihoterapie a crescut foarte mult. Oricum, fiecare tehnica in parte vizeaza dezvoltarea armonioasa a persoanei si isi propune sa contribuie la usurarea suferintei psihice. Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar si este situata la granita dintre practica si teorie, dintre medicina si psihologie. 1. Psihoterapie psihanalitica este o metoda psihologica care se bazeaza pe teoria si tehnica psihanalitica. Datorita unei aplicari mai flexibile a acestora, in comparatie cu psihanaliza, psihoterapia psihanalitica reuseste sa se adapteze mai bine la necesitatile, dorintele si posibilitatile fiecarui pacient in parte. Acest lucru permite adesea o reducere considerabila a duratei tratamentului si a frecventei sedintelor, fara o diminuare importanta a beneficiilor finale. Psihoterapia psihanalitica se adreseaza tuturor celor care au suferinte de natura psihica sau (psiho)somatica, precum si oricarei persoane care doreste sa-si imbunatateasca capacitatea de relationare cu sine si cu lumea inconjuratoare, celor care doresc sa obtina aceste beneficii importante intrun timp rezonabil de scurt, dar nu mai au naivitatea sa creada in schimbarile spectaculoase pe care unele dintre celelalte metode de psihoterapie spera sa le produca in numai cateva saptamani sau luni de tratament. Psihoterapia psihanalitica este practicata atat de catre psihanalisti, in activitatea lor cotidiana, cat si de catre cei cu o formare expresa in psihoterapie psihanalitica. MULTESCU Valentin Romulus: 0722.729.656 2. Terapia analitica (jungiana) urmareste o schimbare in profunzime prin

regasirea sensului interior si reconectarea la valorile si nevoile intrinseci ale fiintei umane. Este o terapie dinamica ce se axeaza pe Individ, aducand in prim plan toate elementele valoroase ale acestuia, cat si pe cele care dau sens vietii. O a doua componenta a terapiei este analiza punctelor slabe, a vulnerabilitatii, a acelor atitudini si asteptari care nu ii permit persoanei sa se simta implinita. Problemele psihologice sunt vazute ca un rezultat al conflictelor inconstiente, tocmai de aceea pishoterapeutul il acompaniaza pe pacient in procesul de transformare a materialului inconstient in material constient. Prin interpretarea viselor si a altor materiale, psihoterapeutul isi ajuta pacientii sa devina mult mai constienti de procesele inconstiente si, mai puternici individual. Terapia analitica se adreseaza tuturor persoanelor care: - doresc o dezvoltare psihologica armonioasa - se confrunta cu probleme personale sau care tin de relatia de cuplu sau de familie - au suferit o pierdere (deces, divort) - resimt teama, singuratate, tristete sau furie - au probleme psihosomatice Terapia analitica intervine cu succes in stari depresive si de anxietate, cat si in tratarea simptomelor fobice si obsesive. De asemenea, poate readuce echilibrul psihic dupa perioade de dependenta (alcool, droguri) sau dependente afective si de alimentatie (bulimie, anorexie). DESJARDINS-SUTEU Claudia: 0723.278.689 3. Psihoterapia Experientiala este o metoda holistica, centrata pe analiza de simbol, dezvoltare personala si autoschimbare prin intermediul unor instrumente terapeutice de genul: exercitiu provocator, improvizatie si meditatie creatoare cu suport artterapeutic si expresiv. Se utilizeaza puterea transformatoare a metaforei si a resemnificarii experientei traite, stimuland procesele de integrare si unificare. Este o terapie individuala sau de grup, atat pentru adulti cat si pentru copii si adolescenti. Plaseaza in centrul preocuparilor dezvoltarea si transformarea umana Obiective: Deblocarea dezvoltarii personale si colective, activarea resurselor

si a intentionalitatii creatoare in maturizarea psihospirituala si in modificarea scenariilor de viata, regasirea sensului si autorevalorizarea in cadrul unui proces terapeutic unificator. Efectele unei astfel de psihoterapii sunt: constientizare extinsa si autocunoastere, autenticitatea, spontaneitatea si calitatea abilitatilor de contact si a comportamentelor de rol (in cuplu, familie, relatii interpersonale, profesie si organizatii), adaptare creativa, cresterea nivelului de autoacceptare, autoincredere si afirmare, stimularea empatiei si a capacitatii de a iubi, cresterea capacitatii personale, familiale si colective de a face fata la stress, criza si schimbare. IONESCU Claudia: 0721.419.449 Psihoterapia experientiala poate fi aplicata atat individual cat si grupurilor ori cuplurilor. Acest tip de psihoterapie se adreseaza adultilor, adolescentilor si copiilor. Este de mentionat faptul ca in cazul in care clientul este un copil, este necesar sa se lucreze si cu familia sa de origine (parinti sau alti apartinatori). Obiectivul este insotirea copilului in procesul constientizarii de sine, astfel creeindu-se bazele unei dezvoltari normale. Din aceasta perspectiva, dinamica sistemului familial este semnifictaiva. Urmare practicarii acestui tip de psihoterapie ne asteptam ca nivelul stimei de sine a copilului sa creasca, ca acesta sa dobandeasca abilitatile necesare unei bune adaptari in mediul scolar, ca problemele emotionale si comportamentale ale copilului sa se diminueze. In psihoterapia de cuplu, terapeutul asista pe cei doi parteneri in procesul identificarii si solutionarii conflictelor pe care acestia nu le pot gestiona eficient. Psihoterapeutul ii acompaniaza pe cei doi parteneri de cuplu in procesul autocunosterii si al cunosterii celuilalt. Clarificarea si comunicarea emotiilor, sentimentelor, gandurilor, nevoilor constituie elemente cheie ale psihoterapiei de cuplu. Din efectele psihoterapiei de cuplu amintim: dezvolatarea abilitatii de a comunica asertiv, imbunatatirea vietii sexuale, imbunatatirea comunicarii non-verbale, constietizarea propriilor defecte, dezvoltarea abilitatii de negociere, reducerea comportamentelor de tip pasivagresiv. NAUM Corina: 0744.111.856 4. Hipnoza clinica, relaxare si terapie eriksoniana. Spre deosebire de hipnoza clasica, in hipnoza ericksoniana, clientului i se induce o stare de constienta intermediara (intre starea de veghe si somn), el pastrandu-si

controlul asupra actelor sale si integralitatea liberului arbitru. Terapeutul doar sugereaza, nu impune nimic. Dupa ce terapeutul exploreaza sistemul de convingeri si reprezentari al clientului ("mitologia personala"), el utilizeaza metafore in conformitate cu aceste mitologii personale care au darul de a deschide spiritul clientului spre potentialitati - solutii neexploatate inca. In hipnoza ericksoniana, tehnicile utilizate urmaresc ca problemele (simptomele) sa fie rezolvate de clientul insusi, la nivelul gandirii sale inconstiente, prin accesarea resurselor personale. Este o terapie cu durata scurta (3-6 luni) - cu o sedinta saptamanala de 50 min; in acelasi timp, este o terapie activa, terapeutul recomandand teme pentru acasa, lucrul terapeutic continuand si intre sedintele saptamanale. Hipnoterapia este indicata in: - terapia durerii (atat cea acuta, cat si cea din bolile cronice); - tulburari anxioase; - tracul de examen; - tulburari de somn; - tulburari de alimentatie; - stres posttraumatic; - tulburari fobice; - balbism; - boli psihosomatice (astm bronsic, boli dermatologice). SAED-STEFAN Laura: 0721.755.244