P. 1
Dumnezeu Versus Stiinta

Dumnezeu Versus Stiinta

|Views: 7|Likes:
Published by Gina Burlacu

More info:

Published by: Gina Burlacu on Oct 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2013

pdf

text

original

Dumnezeu versus stiinta

Intr-o sala de clasa a unui colegiu, un profesor tine cursul de filozofie… Sa va explic care e conflictul intre stiinta si religie… Profesorul ateu face o pauza si apoi ii cere unuia dintre noii sai studenti sa se ridice in picioare. -Esti crestin, nu-i asa, fiule? -Da, dle, spune studentul -Deci crezi in Dumnezeu? -Cu siguranta -Dumnezeu e bun? -Desigur, Dumnezeu e bun. -E Dumnezeu atotputernic? Poate El sa faca orice? -Da -Tu esti bun sau rau? -Biblia spune ca sunt rau. Profesorul zambeste cunoscator. -Aha! Biblia! Se gandeste putin. Uite o problema pt tine. Sa zicem ca exista aici o persoana bolnava si tu o poti vindeca. Poti face asta. Ai vrea sa il ajuti? Ai incerca? -Da, dle. As incerca. -Deci esti bun! -N-as spune asta. -Dar de ce n-ai spune asta? Ai vrea sa ajuti o persoana bolnava daca ai putea. Majoritatea am vrea daca am putea. Dar Dumnezeu, nu… Studentul nu raspunde, asa ca profesorul continua. -El nu ajuta, nu-i asa? Fratele meu era crestin si a murit de cancer, chiar daca se ruga lui Iisus sa-l vindece. Cum de Iisus e bun? Poti raspunde la asta? Studentul tace. -Nu poti raspunde, nu-i asa? El ia o inghititura de apa din paharul de pe catedra ca sa-i dea timp studentului sa se relaxeze. Hai sa o luam de la capat, tinere. Dumnezeu e bun? -Pai…, da, spune studentul -Satana e bun? -Studentul nu ezita la aceasta intrebare “Nu” -De unde vine Satana? -Studentul ezita. De la Dumnezeu. -Corect. Dumnezeu l-a creat pe Satana, nu-i asa? Zi-mi, fiule, exista rau

profesorul incepe sa se plimbe in fata clasei. -Da -Deci cine le-a creat? Studentul iarasi nu raspunde. -Da. Daca Dumnezeu a creat totul. Ce spui de asta. -Si totusi crezi in el? -Da. atunci Dumnezeu e rau. -Raul e peste tot. -L-ai simtit vreodata pe Iisus al tau. -Crezi in Iisus Cristos. continua el adresandu-se altui student. fiule? Vocea studentului il tradeaza si cedeaza nervos. nu l-am auzit. dle. Studentii sunt uimiti. L-ai vazut vreodata pe Iisus? -Nu. demonstrabile. asa ca profesorul repeta intrebarea. exista? Studentul se foieste jenat. studentul nu raspunde. Stiinta spune ca ai 5 simturi pe care le folosesti pt a identifica si observa lumea din jurul tau. dle. Batranul se opreste din marsaluit. Din nou. dle profesor. dle. Conform regulilor sale empirice. fiule? . testabile. Spune-mi. nu-i asa? Si Dumnezeu a creat totul pe lumea asta. stiinta spune ca Dumnezeul tau nu exista. l-ai gustat sau l-ai mirosit? Ai avut vreodata o experienta senzoriala a lui Iisus sau a lui Dumnezeu? -Nu. ma tem ca nu. -Exista pe lume boli? Imoralitate? Ura? Uratenie? Toate aceste lucruri groaznice. corect? -Da -Deci cine a creat raul? Profesorul a continuat. Nu L-am vazut. cred. Deodata. atunci El a creat si raul. -Atunci spune-ne daca l-ai auzit vreodata pe Iisus al tau? -Nu. Cine le-a creat? Niciun raspuns. dle.pe lume? -Da. Din moment ce raul exista si conform principiului ca ceea ce facem defineste ceea ce suntem.

dle. profesore? Exista intunericul? -Da. repeta profesorul. -Nu. exista si frig. dle. Nu putem masura frigul. megacaldura. Vedeti. intunericul nu exista. Studentul incepe sa explice. Nu exista frig – daca ar exista. ci doar credinta. frigul e doar un cuvant pe care il folosim pentru a descrie absenta caldurii. ' -Poate exista multa caldura. Studentul ramane tacut pt o clipa. Frigul nu e opusul caldurii. dle. Clasa devine brusc foarte tacuta. In realitate. raspunde studentul. Undeva cade un stilou si suna ca o lovitura de ciocan.-Nimic. Intunericul nu e ceva. dle. Caldura poate fi masurata in unitati termice. si caldura e cea care face ca un corp sau materie sa aiba sau sa transmita energie. mai multa caldura. iar acest nimic se numeste intuneric. Clasa e invaluita in tacere. lumina normala. Poate exista lumina scazuta. raspunde profesorul fara ezitare. deoarece caldura este energie. am avea temperaturi mai scazute decat minimul absolut de 458 de grade. Eu am doar credinta mea. caldura nelimitata. lumina intermitenta. nu exista. este absenta a ceva. exista caldura? -Da -Si exista frig? -Da. Putem ajunge pana la 458 de grade sub zero. -Dle profesor. credinta. Profesorul isi intoarce fata catre student. ci doar absenta ei. Daca ar exista. Fiecare corp sau obiect e demn de studiat daca are sau transmite energie. am putea face ca intunericul sa fie si mai intunecat. -Dar intunericul. Ce e noaptea daca nu intuneric? -Din nou raspuns gresit. vizibil interesat. ceea ce nu inseamna caldura. inainte de a pune si el o intrebare. Nu exista nicio dovada. lumina stralucitoare. caldurica sau deloc caldura. -Da. nu-i asa? Acesta este sensul pe care il atribuim acestui cuvant. dar daca nu exista lumina constanta atunci nu exista nimic. dar nu putem merge mai departe. Zero absolut (-458 F) inseamna absenta totala a caldurii. super-caldura. Asta e problema pe care stiinta o are cu Dumnezeu. nu-i asa? . dar nu avem nimic numit “frig”. fiule.

-Ati observat vreodata evolutia cu propriii ochi. dvs. De data asta. dle – ca nu aveti creier. Un semestru foarte bun. permiteti-mi sa va dau un exemplu. Acesta va fi un semestru bun. Deci. dle profesor. Acum spunetimi. om de stiinta sau predicator? Clasa murmura. cum sa avem incredere in cursurile dvs. in clasa. E vreunul dintre voi care a vazut vreodata creierul profesorului? (Clasa izbucneste in ras. l-a simtit. dar NIMENI nu a vazut sau nu a inteles pe deplin vreuna din acestea doua. profesorul nu-si poate ascunde surpriza. Dle. predati studentilor ceea ce credeti. Foloseste electricitatea si magnetismul. Moartea nu eopusul vietii. le predati studentilor teoria ca ei au evoluat din maimuta? -Daca te referi la procesul evolutiei naturale. Considerati conceptul de Dumnezeu drept ceva finit. Daca stiinta spune ca nu aveti creier. un Dumnezeu bun si un Dumnezeu rau. Sa consideri ca moartea e opusul vietii inseamna sa ignori ca moartea nu exista ca lucru substantial. conform regulilor empirice. stabile si conform protocolului demonstrabil. -Ce vrei sa demonstrezi. Studentul se uita in jurul sau. -Din moment ce nimeni nu a observat procesul evolutiei in desfasurare si nimeni nu poate demonstra ca el are loc. ci doar absenta ei.Profesorul incepe sa-i zambeasca studentului din fata sa. l-a atins sau l-a mirosit? Nimeni nu pare sa fi facut asta. cand isi da seama incotro se indreapta argumentul. evident ca da. ceva ce putem masura. stiinta nu poate explica nici macar ce este acela un gand. -Gresite? Poti explica in ce fel? -Lucrati cu premisa dualitatii. Studentul tace pana cand emotia se mai stinge. intr-adevar.) E cineva care a auzit creierul profesorului. dle? . explica studentul… Sustineti ca exista viata si apoi ca exista moarte. da. tinere. ca sa intelegeti la ce ma refer. -Ca sa continuam demonstratia pe care o faceati adineori celuilalt student. tinere? -Dle profesor vreau sa spun ca premisele dvs filosofice sunt gresite de la bun inceput si de aceea concluzia TREBUIE sa fie si ea gresita. stiinta spune – cu tot respectul. inca zambind. dle? Profesorul incepe sa dea din cap. nu? Acum ce sunteti.

pur si simplu…. Profesorul se holbeaza la student. sau cel putin nu exista in sine. batranul raspunde. dle. Raul e pur si simplu absenta lui Dumnezeu. profesorul raspunde: -sigur ca exista. -Deci. . In fine. Acum. stiinta in 1921…. dle. Nu Dumnezeu a creat raul. Il vedem zilnic. un cuvant creat de om pentru a descrie absenta lui Dumnezeu. PS: Studentul era Albert Einstein. Raul este ceea ce se intampla cand din inima omului lipseste dragostea lui Dumnezeu. studentul a replicat: -Raul nu exista. Albert Einstein a scris o carte intitulata Dumnezeu vs. -Presupun ca va trebui sa crezi. La asta. Acestemanifestari nu sunt nimic altceva decat raul. Profesorul s-a asezat. Este ca frigul care apare cand nu exista caldura sau ca intunericul care apare cand nu exista lumina. continua studentul. Se vede in nenumaratele crime si violente care se petrec peste tot in lume. E ca si intunericul si frigul. cu o fata impenetrabila. acceptati ca exista credinta si. Raul se vede zilnic din lipsa de umanitate a omului fata de om. exista raul? Acum nesigur.Acum clasa e cufundata in tacere. credinta exista impreuna cu viata. dupa un interval ce pare o vesnicie. de fapt.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->