P. 1
ISTORICUL MARII NEGRE

ISTORICUL MARII NEGRE

|Views: 120|Likes:
Published by vasioiu

More info:

Published by: vasioiu on Oct 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/17/2013

pdf

text

original

ISTORICUL MARII NEGRE

Grecii antici au numit-o“Pontus Axeinus”.) care au avut un important rol economic.). Strabon. Primele popoare de origine iraniană. informaţiile care au ajuns până în timpurile noastre aparţin lui Aristotel. Virgilius şi Publius Ovidius Naso. cuprins între Nistru si Apollonia Pontica. Callatis. Heracleea Pontica. La mijlocul secolului I î. Eupator.. numeau ”axeinas” aceste ape.e. Date cu privire la unele trăsături ale Mării Negre există încă din antichitate. După expediţia lui Pericle în Pont (437 i. Mai târziu.Hr. al VIII-lea î.n. Dominatia romană în bazinul Mării Negre a fost continuata de cea romanobizantina (în secolele IV . cuvânt care provine din iranianul”axeaena” . Kimmerike.e. Seneca utiliza numele de ”Pontos Scythicus”. Trapezunt.n. Odessos. rea. Tyras. care. sciţii şi sarmaţii. în regiunile nordice şi estice ale actualei Mări Negre. devenise cârmuitorul sau aliatul tuturor triburilor şi popoarelor din jurul Mării Negre (cu exceptia Bitiniei). conducătorul statului dac începator.n. Aristotel a descris numeroase specii şi a consemnat observaţii foarte interesante privind comportamentul unor animale. pe litoralul de sud al Mării Negre a aparut Imperiul de la Trapezunt. Din aceeasi perioada a început si patrunderea negutatorilor genovezi si . Burebista. etc. politic şi cultural contribuînd la grăbirea procesului descompunerii comunei primitive la triburile locale. Dioscurias. Herodot. Mitriade al VI-lea. spunandu-i ”Pontos Euxeinos” însemnând „mare ospitalieră”.VII e. Olbia.n. regele Pontului. Theodosia. însemnând „marea neospitaliera”. Panticapaion. Ovidus folosea numele de ”Pontus Euxinus”. Mesembria. Orasele de pe litoralul dobrogean al Mării Negre (Callatis. Martial acela ce ”Mare Sarmaticum”. Histria. Tomis. care au locuit intre secolele VIII-VII î. în anul 88 î. Sînope. Dupa cucuerirea Constantinopolului de catre cruciatii apuseni (1204). Începând din sec. Phasis.e. Grecii au preluat acest nume. reprezentând o ameninţare serioasă pentru influenţa romană în Orient.e.) un rol preponderent în viaţa economică a bazinului Mării Negre l-a avut oraşul Atena.n. Chersones. cunoscand o noua perioada de înflorire economica si culturala (perioada romană). Dobrogea a fost cucerita de romani si inclusa în provincia Moesia în anul 46 e. care înseamnă sobră. a trebuit sa înfranga rivalitatea statului iranian al Sasanizilor. şi-a întins stăpânirea asupra ţărmului stâng al Mării Negre. neagră. Apolonia Pontica.Din cele mai vechi timpuri Marea Neagră a constituit o cale de legatură prin intermediul căreia populaţia baştinaşă din regiunile pontice a intrat în contact cu cultura miceniană. pentru a-si mentine stapanirea drumurilor comerciale din Marea Neagra. iar apoi pe cea a cnejilor rusi. Tomis si Histria) au intrat astfel în stapânirea Romei.n. pe ţărmurile Mării Negre coloniştii greci au întemeiat un număr de oraşe (Phanagoria.

Un pas important în cunoasterea Mării Negre a fost facut prin desfasurarea lucrarilor expeditiei hidrologice a Directiei hidrografice a Societatii ruse de geografie. A. Billings. în 1912. La sfarsitul secolului al XIV-lea. se întocmeşte primul atlas al părţii de nord a Mării Negre. Primele cercetări sistematice asupra curentilor dîn Marea Neagra si asupra adancimilor ei au fost facute începand dîn anul 1855. Aceeasta expeditie a facut cercetari în adancul apei. Ceva mai tarziu. Marea Neagra constituia hotarul estic al Moldovei si al Tarii Romanesti.F. Completat în 1851 de locotenenţii I. stapanirea turceasca s-a restrans continuu. aproape întreg litoralul Mării Negre se afla în stapanirea Imperiului Otoman. F. Nistru şi Dunăre. între 1881 si 1882. descoperind fenomenul de acumulare a hidrogenului sulfurat spre fundul mării. pe timpul ţarului Petru I. care a facut o descriere amanuntita a tarmurilor ei. În 1771. B. I. Sestakov şi G. O. se întocmeşte prima hartă rusă a Mării Negre. în urma cercetării amănunţite a regiunilor de vărsare ale fluviilor Nipru. N. M. Butakov. iar la lucrarile ei au participat. pana ce. Andruson. În anul 1701. savantii rusi: O. Budiscev alcătuieşte hărţi asemănătoare ale Mării Negre şi Mării Azov. S. trecerea Crimeei sub suzeranitatea turceasca (1475) si caderea Chiliei si a Cetatii Albe în mana turcilor (1484). I. În anul 1807. I. în care este descris fundul mării şi se dau indicaţii despre curenţii şi adâncimile apei în diferite regiuni ale mării. între anii 1890-1891. printre altii. În urma razboaielor ruso-turce dîn secolele XVIII XIX. de către I. Spindler.Bellinshausen descrie în 1816 ţărmurile Mării Negre dînspre Caucaz. Lucrarile expeditiei au fost continuate de nave ale flotei maritime a Mării Negre. începutul secolului al XV-lea. Între 1871 si 1877 Marea Neagra a fost cercetata de expeditia hidrografica condusa de V. stapanirea asupra tarmurilor Mării Negre de catre statele riverane a capatat aproximativ configuratia actuala. Rezultatele cercetărilor întreprinse până în 1836 sunt consemnate în atlasul Mării Negre aparut în 1842. Makarov cerceteaza natura curentilor din Bosfor si stabileste date importante privitoare la dinamica Mării Negre. Dupa caderea Caffei.venetieni. care pana la cucerirea turceasca si-au instituit monopolul comercial în bazinul Mării Negre. Conducerea expeditiei a fost încredintata lui I. A Lebendintev si A Ostroumov. iar în 1799. acest atlas a servit mult timp ca lucrare ştiinţifică de bază în studierea Mării Negre. . pe navele “Donet” si “Zaporojet”. în care sunt menţionate şi adâncimile din jurul Crimeei şi Bosforului. Primele cercetari făcute asupra ţărmurilor Mării Negre datează din anul 1696. Seneavîn alcătuieşte o hartă a Peninsulei Kerci şi a Mării Azov. Ele au fost conduse de marinarii ruşi de pe nava “Krepost”. în urma primului razboi balcanic. amiralul rus A. Zarudnîi.

Nikitîn si Knipovici.Importante studii si cercetari privitoare la viata din Marea Neagra au fost întreprinse de Statia hidrologica dîn Sevastopol. În 1923 întemeiază staţiunea piscicolă de la Constanţa. în Marea Neagra au fost efectuate noi cercetari de pe bordul navei “Viteaz” a Academiei de Stiinte a U. Antipa dorea sensibilizarea statului in ceea ce priveşte dezvoltarea pescuitului pe baza unor ample cercetări ştiinţifice. Mari si deosebit de valoroase cercetari asupra Mării Negre au fost facute în anii puterii sovietice. Antipa a făcut mai multe expediţii in Marea Neagră în urma cărora a publicat mai multe lucrări de bază. În 1893. Dupa Marea Revolutie Socialista din Octombrie. munca stiintifica a cercetatorilor. Moluştele şi faciesurile cu biocenozele moluştelor din regiunea litorală românească a Mării Negre. a capatat un conţinut cu totul nou. ceea ce a dus la o intensificare a activitatilor stiintifice. Gr. În aceasta atmosfera înnoitoare se desfasoara programul stiintific de cercetari întreprinse în Marea Neagra între anii 1923 si 1926 de expeditiile sovietice conduse de savantii Sklovski. F. În anul 1949. Profesorul Ioan Borcea efectuează primele cercetări metodice la Marea Neagră şi în lagunele litorale din Dobrogea. Zernov în lucrarea sa “ Probleme privind studiul vietii din Marea Neagra”. Prin aceste lucrări Gr. Orânduirea sociala socialista a dat un avant puternic dezvoltarii stiintei si tehnicii – care s-a resimtit dîn plin si în oceanografie.iar in 1895 publică Studiul asupra pescuitului in România având ca scop ameliorarea pescuitului. 1916 La pêche et la pêcherie en Roumanie.I. S-au creat admirabile conditii de lucru si de viata cercetatorilor si navigatorilor. În 1894 publică Starea actuală a pescăriilor din lacul Razelm şi mijloace de a le ameliora. Antipa a făcut prima expediţie românească de cercetări în Marea neagră cu crucişătorul ’’Elisabeta’’. bazele oceanografiei au fost puse de Ioan Borcea si Grigore Antipa. înfiintata în anul 1871. iar in 1932 pune bazele Institutului de Oceanografie de la Mamaia. A. În România. în 1929: Fauna limanurilor româneşti în relaţie cu problema adaptării . Expeditia organizata în anul 1927 de Observatorul maritime din Sevastopul si condusa întai de E. condusa si coordonata de statul sovietic. În 1926 profesorul Ioan Borcea a fondat Staţiunea Zoologică Marină de la Agigea aparţinând Universităţii “Al. Dintre aceste lucrări: în 1904 Clupeidele Mării Negre. in 1907 Sturionii Mării Negre.Cuza” din Iaşi. În acelaşi an publică Date sumare asupra faunei Mării Negre. în 1909 Fauna ihtiologică a Mării Negre. În perioada 1893 – 1895 Gr. ale caror rezultate au fost publicate în 1913 de S.RSS. Skvoitov si apoi de V A Znejînski a folosit cabluri metalice pentru efectuarea sondajelor fundului mării. Rezultatele acestei expeditii stau la baza monografiei stiintifice a Marii Negre întocmite dupa un deceniu de A D Arhanghelski si N M Strahov.

iar I. in 1934: Biologia mugilidelor din Marea Neagră. Şcolii româneşti din Iaşi îi aparţin cercetări de fiziologie. a devenit Institutul Naţional de Cercetare si Dezvoltare.M. Băcescu publică Bibliografia română a Mării Negre. Cuza” din Iaşi devenind cea mai puternică şcoală de hidrobiologie şi oceanografie. condusă de acad. prof. Din 1990 Staţiunea Biologică Marină ”Ioan Borcea” de la Agigea a revenit Universităţii ” Al. Petre Jitariu.C. BIBLIOGRAFIE: . În 1970 Staţiunea de la Agigea şi Institutul de Oceanografie de la Mamaia au fuzionat luând naştere Institutul Român de Cercetări Marine având sediul la Constanţa. Academicienii Eugen Pora şi Mihail Băcescu au deschis oceanografia românească către domenii de vârf ale cercetărilor marine. precum si cele morfologice legate de viaţa peştilor întreprinsă de prof. în care sunt enumerate aproape 1100 de lucrări făcute pe coastele româneşti ale Mării Negre. legate de rolul sistemului nervos în comportarea organismelor acvatice. În 1963 M. I.R. Olga Necrasov şi dr. Tara noastra a colaborat cu Bulgaria si URSS în scopul amenajarii litoralului romanesc. Băcescu. Notă despre clupeide.vietăţilor marine la apa dulce şi date sumare despre fauna litoralului românesc. M.

1.3x. enciclopediaromaniei. “Geografia Marii Negre” 2. 3.ro . Emil Vespremeanu.ro http://albinutza.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->