TIME AND WORK

1. Two persons Kamal and Vimal together can
complete a piece of work in 9 days. Vimal
alone can do that work in 36 days. In how
many days can Kamal alone can complete
that work?
1) 16 days 2) 18 days 3) 12 days
4) 24 days 5) None of these
2. A and B can do a work in 20 days and 12
days respectively. They worked together on
it for some time, C joins and finishes in 2
days. If C can do the total work in 10 days,
how long did A and B together work?
1) 6 days 2) 8 days 3) 10 days
4) 5 days 5) None of these
3. Rajesh is thrice as good workman as Manish
and therefore able to finish a work 12 days
less than Manish to finish a piece of work. In
how many days they can complete if they
work together?
1) 8 days 2) 4 days 3) 16 days
4) 4
1

2
days 5) None of these
4. A, B and C can do a piece of work in
30days, 24 days and 40 days respectively.
They started working together but C left four
days before the completion of the work. In
how many days was the work finished?
1) 5 days 2) 11 days 3) 12 days
4) 8 days 5) None of these
5. 72 men can complete a piece of work in 48
days. In how many days can 54 men finish
the same work?
1) 46 days 2)68 days 3)32 days
4) 64 days 5) None of these
6. A can finish the work in 5 days and B in 6
days. In what time they can complete it
working alternatively starting with A?
1) 5
3

5
2) 5
2

5
3) 5
1

2
4) 5
1

3
5) None of these
7. If 2 men and 3 boys can do a piece of work
in 8 days and 3 men and 2 boys can do it in
7 days. In how many days will 5 men and 4
boys take to complete it?
1) 4 days 2) 6 days 3) 7 days
4) 3 days 5) None of these
8. A contractor agrees to do a work in 36 days
and employs 16men. After 20 days he finds
that only 40% of the work is finished. In order
to complete the work in the stipulated time
how many more men he has to recruit?
1) 30 2) 16 3) 14
4) 12 5) None of these
9. A and B can do a piece of work in 12 days, B
and C in 15 days and A and C in 20 days. In
what time can A, B and C together can com-
plete it?
1) 5 days 2) 12 days
3) 20 days 4) 4 days
5) None of these
10. In a garrison provision is sufficient for 1200
soldiers for 30 days. But after 12 days 400
more soldiers joined the garrison. Find for
how many days provision last for them?
1)15 days 2) 13.5 days 3) 12 days
4)14 days 5) None of these
11. Ramu can do a certain job in 12 days. Raju
is 60% more efficient than Ramu. In how
many days can Raju do the same piece of
work?
1) 15 days 2) 19
1

5
days 3) 7
1

2
days
4) 8 days 5) None of these
12. 15 men would fin-
ish a piece of work
in 60 days. If at the
end of every 10
days, 5 additional
men are
employed, in how
many days will it
be finished?
1) 40 2) 15
3) 30 4) 50 5) None of these
13. A man and a boy working together can do a
certain amount of work in 30 days and are
paid Rs.1440. If the efficiency ratio of the
man and the boy is 9:7, find the daily wages
of the boy.
1) Rs.24 2) Rs.28 3) Rs.35
4) Rs.21 5) None of these
PIPES AND CISTERNS
14. A pipe can fill a tank in 16 min-
utes and a leak can empty the
full tank in 24 minutes. If both are
open simultaneously, in what time
can the tank be filled?
1) 8 min 2) 28 min 3) 32 min
4) 48 min 5) None of these
15. Two pipes A and B fill a tank in 12 and 18
minutes respectively. Both pipes being
opened, find when the first pipe must be
turned off so that the cistern may be filled in
12 minutes.
1) 6 min 2) 15 min 3) 9 min
4) 10 min 5) None of these
16. A tank can be filled by two taps in 6 hours
and 9 hours respectively. The first tap was
opened at 8am., and the second at 9am. At
what time will the tank be filled?
1) 11 am 2) 1 pm 3) 12 am
4) 2 pm 5) None of these
17. Two pipes A and B can fill a tank in 5 hours
and 20 hours respectively. If both the pipes
opened, due to a leakage it takes 30 min-
utes more to fill the tank. If the tank is full,
how long will it take for the leakage alone to
empty the tank?
1) 4.5 hours 2) 9 hours 3) 36 hours
4) 24 hours 5) None of these
18. Three pipes A, B and C can fill a tank in 6
hours. After working 2hours, C is closed
and A and B fill it in another 7 hours. In how
many hours will C alone can fill the tank?
1) 9 hours 2) 14 hours 3) 16 hours
4) 8 hours 5) None of these
19. A tank is filled by a tap in 3.5 hours. Due to
a leak in the bottom of the tank, it takes
half an hour longer to fill the tank. If the
tank is full how long will it take the leak to
empty it?
1) 7.5 hours 2) 28 hours 3) 32 hours
4) 34 hours 5) None of these
20. Two pipes A and B can fill a cistern in
20minutes and 30 minutes respectively. A
drain pipe C can remove 40 litres of water
per minute. If all the three pipes are
opened, it takes one hour to fill the cistern.
What is the capacity of the cistern?
1) 900 litres 2) 750 litres 3) 500 litres
4) 600 litres 5) None of these
G.S.Giridhar
QUANTITATIVE APTITUDE
.Ω.... ...√..˛™· ·.ˇ .˛œ .¸. .·..π.˝·
EXPLANATIONS
1
1. Vimal's one day's Work = ⎯
36
1
Vimal & Kamal's one day's work = ⎯
9
Kamal's one day's work =
1

9
-
1

36
=
1

12
∴ Kamal can complete the work in 12 days
Alternatively:
Two presons to gether can complete in
AB
⎯days
A + B
Let Kamal complete the work in 'X' days
36 × x
∴ ⎯= 9 ⇒ x = 12 days.
36 + x
1 1
2. C completes 2 × ⎯ = ⎯work
10 5
1 4
Balance work 1 - ⎯= ⎯ finished by A and
5 5
4 20 × 12
B in ⎯ × ⎯= 6 days
5 20 + 12
3. Let Rajesh finish the work in 'x' days, then
Manish finish it in 3x days
∴ 3x - x = 12 ⇒ x = 6 days
Rajesh completes in 6 days and
Manish in 3 × 6 = 18 days
If they work together, they finish
6 × 18 1
in ⎯= 4 ⎯days
6 + 18 2
4. Let the work finished in 'x' days
x x x - 4
∴ ⎯+ ⎯ + ⎯ = 1⇒ x = 11 days
30 24 40
5. Let 54 men finish 'x' days
∴ 72 × 48 = 54 × x
⇒ x = 64 days
1
6. A's one day's work is ⎯ and B's one day's
5
1
work is ⎯
6
They both complete
1 1 11
⎯ + ⎯ = ⎯work in 2 days
5 6 30
Dividing 30 by 11, the quotient is 2
∴ 2 × 2 = 4 days work done by both is
11 22
2 × ⎯ = ⎯
30 30
22 8 4
the remaining work is 1 - ⎯ = ⎯ = ⎯
30 30 15
1
on 5th day A completes ⎯ work
5
and the balance work
4

15
-
1

5
=
1

15
will be
done by B in 6 ×
1

15
=
2

5
days.
∴ The total work will be
2 2
finished in 2 + 2 + 1 + ⎯ = 5 ⎯days
5 5
7. 2 men & 3 boys can do in 8 days so that 16
men & 24 boys in 1 day
Similarly, 3 men & 2 boys in 7 days so that
21 men & 14 boys in 1 day
∴ 16m + 24b = 21m + 14b ⇒ 1m = 2b
2m+ 3b = 2 × 2 + 3 = 7 boys can do in 8 days
∴ 5 men + 4 boys = 5 × 2 + 4
= 14 boys can do in 4 days
M
1
× D
1
M
2
× D
2
8. ⎯= ⎯
W
1
W
2
Here, M
1
= 16, D
1
= 20,W
1
= 40%
M
2
=X, D
2
= 36 - 20 = 16,W
2
= 60%
16 × 20 X × 16
∴ ⎯= ⎯⇒ X = 30
40 60
∴More men required is 30 -16 = 14
1
9. A & B's one day's work = ⎯,
2
1 1
B&C's one day's work = ⎯ and A&C's ⎯
15 20
1 1 1 1
2(A + B + C) one day's work is ⎯+ ⎯+ ⎯ = ⎯
12 15 20 5
1 1 1
A + B + C one day work = ⎯ × ⎯ = ⎯
2 5 10
∴A,B and C together can complete in 10 days
10. Total number of manday
required is 1200 × 30 = 36000
Completed mandays in
12 days is 1200 × 12 = 14400
remaining mandays is
36000 - 14400 = 21600
Number of soldiers at
present = 1200 + 400 = 1600
21600
Number of days = ⎯= 13.5 days
1600
∴ The provision last for them is13.5 days
11. Ratio of times taken by
Ramu & Raju is 160: 100 = 8:5
If Ramu takes 8 days, Raju takes 5 days
If Ramu takes 12 days then
12 1
Raju takes ⎯ × 5 = 7⎯ days
8 2
12. Total number of mandays
required is 15 × 60 = 900
15 men 10 days work = 15 × 10
= 150 mandays
20 men's 10days work = 20 × 10 = 200 md
25 men's 10 days work= 25 × 10 = 250 md
30 men's 10 days work = 30 × 10 = 300
Total mandays 150 + 200 + 250 + 300 = 900
∴The work is finished in 40 days
1440
13. Daily wages of man and boy is ⎯= Rs.48
30
7
Boy's daily wages is ⎯× 48 = Rs. 21
16
1
14. Pipe can fill ⎯ th part in one minute and
16
1
leak empty ⎯
th
Part in one minute
24
1 1
if both are opened, ⎯ - - ⎯
16 24
1
= ⎯
th
Part is filled in minute
48
∴ The tank is filled in 48 minutes
Shortcut:
AB 16 × (-24)
⎯= ⎯⎯= 48 minutes
A + B 16 - 24
15. In 18 minutes B can fill half the tank. The
reamining half tank A fill in 6 minutes.
∴A must be turned off after 6 minutes.
1
16. First pipe fills ⎯in one hour and the balance
6
1 5
1 - ⎯ = ⎯ filled by both
6 6
5 6 × 9
in ⎯ × ⎯ = 3 hours
6 6 + 9
∴ The tank is filled in 1+ 3 = 4 hours
i.e.,at 8 + 4 = 12 noon
5 × 20
17. Both can fill in ⎯ = 4 hours
5 + 20
1 9
because of leak, it takes 4 ⎯ = ⎯ hours
2 2
2 1 1
Leak's one hour work is ⎯ - ⎯= - ⎯
9 4 36
Leaks can empty in 36 hours
1 1
18. A, B & Cs work in 2 hours = 2 × ⎯ = ⎯
6 3
1 2
Remainning portion 1 - ⎯ = ⎯ is filled by
3 3
A & B together in 7 hours
1 2 2
A & B's one hour's work is ⎯ × ⎯ = ⎯
7 3 21
1 2 1
C's one hour's work is ⎯ - ⎯ = ⎯
6 21 14
∴ C can foll the tank in 14 hours
4 × 3.5
19. Leak will empty in ⎯= 28 hours
4 - 3.5
1 1 1 1
20. C's one minute work is ⎯-
(
⎯+ ⎯
)
= ⎯
60 20 30 15
C takes 15 m inutes to empty the cistern
∴ Capacity of the cistern is 15 × 40 = 600 litres.
Key: 1) 3 2)1 3)4 4)2 5)4 6)2 7)1 8) 3
9) 5 10) 2 11) 3 12) 1 13) 4 14) 4 15) 1
16) 5 17) 3 18) 2 19) 2 20) 4.
What is the capacity of the cistern?

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful