Web Pretrazivaci

Web претраживачи и web прегледачи

Садржај
1.Увод...................................................................................................................2
2.Историјат претраживања.................................................................................3
3.Како ради интернет претраживач...................................................................3
4.Google и Yаhоо!................................................................................................6
4.1.Google.................................................................................................6
4.2.Yahoo..................................................................................................7
5.Шта је још у понуди осим Google-а i Yahoo-a...............................................7
6.Домаћи претраживачи......................................................................................8
7.Занимљивости.................................................................................................11
7.1.Велики
Брат
посматра...................................................11

(ипак)

све

7.2.Yahoo, Google и задржавање корисника.......................................13
7.3. Мајкрософт тестира нови интернет претраживач.......................14
8.Закључак..........................................................................................................15
9.Web странице (литература)...........................................................................16

Сада имамо интернет и претраживање је много брже. 2 . За проналажење потребних информација. За разлику од Web именика које одржавају уређивачи текста (људи). Увод С обзиром на огромну количину информација на интернету. односно за њихово лоцирање на интернету постоје специјализовани програми тзв. Од појаве интернета. Како лоцирати информациију на таквој структури? Који програм користити? Велики раст информација понуђених на web-у путем интернета отвара питање проналажења и вредновања понуђеног материјала. Па. узимали књигу. Интернет претраживач је претраживач намењен претраживању информација на Wоrld Wide Webу. претражују податке доступне у тематским групама. лоцирање информација постаје све теже. гледали индекс на крају књиге и на основу индекса проналазили страну књиге и тражену информацију. сам смисао лоцирања информација се променио. базама података или у отвореним именицима. претраживачи. интернет што се тиче лоцирања информација. Тражене информације могу се наћи на огромном броју web страна. али су извори информација много разуђенији.1. Интернет претраживач је специјализовано Web место чија је главна функција помоћ у проналажењу информација потхрањених на другим Web местима. Неки претраживачи. Поставља се питање. представља наглу и екстремну децентрализацију информација и података. слике и остале врсте датотека. Информације могу бити Web странице. тражили књигу одређене тематике. интернет претраживачи делују по алгоритму или су комбинација алгоритма и људског уписа. такође. пре смо одлазили у библиотеку.

али није индексирао садржај тих датотека. Inktomi. За разлику од својих претходника. године. сада изумрли индекс сабран од стране Wоrld Widе Web Wanderer-а. Супротно томе. Претраживао је имена датотека и наслове. многи од његових конкурената уметнули су претраживач на Web портал. Yahoo!.претраживање помоћу кључних речи 3 . Од краја 2007. Како ради интернет претраживач Претраживачи информације лоцирају претраживањем. године. Неки од њих били су: Excite. Infoseek.2. Google је далеко најпопуларнији интернет претраживач широм света. појавили су се многи претраживачи надмећући се за популарност. Око 2000. створен 1990. који је изашао 1994. био је то први претраживач познат јавности у великој мери. Постоје две основне технике претраживања које користе претраживачи : . Исто тако. године. AltaVista. године Google-ов претраживач уздигао се на врх. програма за прикупљање података с Web страница развијеног 1993. Убрзо након тога. што је од тада постало правило за све значајне претраживаче. 3. Они су постигли боље резултате за многе претраге уз помоћ новине зване PageRank. године. Такође. Један од првих интернет претраживача читавог текста био је WebCrawler. с претпоставком да се на боље и пожељније странице чешће спаја. Google је одржао минималистички интерфејс свог претраживача. MSN Search (данас Live Search). допуштао је корисницима претраживање било које речи с било које странице. Историјат интернет претраживања Први алат употребљен за претраживање на Интернету био је Archie. Овај учестали алгоритам распоређује Web странице темељем броја и PageRank-а осталих Web места и страница које се на њих спајају. Northern Light. Први интернет претраживач био је Wandex.

услугу. који стално листају интернет. crawler. Веома популарне сајтове Google индексира скоро дневно.каталошко претраживање Претраживачки програм који претражује помоћу кључних речи. Он упише кључну реч или тему која га интересује. Овај начин претпоставља познавање подручја. Google одређује редослед релевантности на основу око 200 различитих фактора. Резултати се сортирају по броју појављивања кључних речи на web страни. и шаљу нама резултате. Зато се може рецимо десити. Оно што корисник види је крајње једноставно. претраживач (постојећег индекса) (енг. и већ су могли да се очекују добри резултати. За "мање битне" тј. и скупио списак сајтова везаних за ту тему? Па одговор је . Али време мета тагова је прошло! Конкуренција на интернету је постала толико велика. Може се закључити да се интернет прeтраживачи састоје из три дела: 1. Период између два индексирања може јако да варира.index). и кад корисник заправо затражи један листинг. који тражи одређени појам. Податке враћа у виду web страна које садрже кључне речи. да је неки сајт са списка резултата у међувремену промењен или уклоњен. 4 . покупе њен садржај у своју базу података) покупе линкове са те странице. Наравно. search engine). приликом обраде резултата. Google за мање од секунде прелистао цео интернет (више милијарди страница). За webмастере (израђиваче сајтова). spider). 3. производ или било што друго. до пре неколико година је било довољно само унети неке кључне речи у мета-тагове. базиран је на принципу претраживања базе података web страна које садрже тражене кључне речи. Интернет претраживачи скупљају различите информације о интернет страницама. и то у року од пар милисекунди. индекс који садржи појмове које је програм за прикупљање прикупио током својих посета Web страницама (енг. младе сајтове овај период може да потраје и месец дана. Други начин тражења је пролазак кроз web каталог путем подручја. програм за прикупљање података с Web страница које посећује (енг. Па како је могуће да је нпр. Званично се не могу знати сви ови фактори. Они кад дођу до једне странице они је индексирају (тј. претраживачи прелистају своју огромну базу података. Приказујемо стабло појмова које нас води до тражених web адреса. Претраживачи интернета користе програме који се зову паукови "spideri" или bоот (или робоот). могуће је пролазити низ стабло и методама елиминације или покушаја. Значи они стално пуне своју базу података.НИЈЕ МОГУЋЕ (барем за сада). и претраживач му избаци првих десет од понекад неколико стотина хиљада страница везаних за ту тему. И тешко је претраживачима да искључиво на основу тих мета-тагова одлуче који сајт има приоритет. и крећу ка новим страницама са тих линкова.. Морамо унапред познавати који низ појмова нас води до тражене теме. а можемо једноставно следити интуицију. И зато данас. да за неку кључну реч има понекад и милион страница. 2. укључују их у своју базу те нуде сваком кориснику.

Metacrawler) и. Тражење информација на интернету. уз заједнички приказ резултата са сваког од њих. а он се потом дистрибуира према више других претраживача и/или база података.52 Слика 1. У данашње време.89 3. Већина претраживача примењује методе низања резултата с циљем прибављања прво „најбољих“ резултата – начин рада разликује се од једног до другог претраживача. еBay). популарније или поузданије од других. Google) те. Корисници упит уносе само једном. различити методи 5 . Постоје: 1. неке странице могу бити релевантније. Иако могу постојати милони Web страница које укључују одређену реч или израз. самостални програми за претраживање с властитим интерфејсом Copernic Agent.). 2. 2. Najpopularniji internet pretraživači širom sveta: Pretražvač Google Yahoo! Baidu (NRK) Bing Ask % 82.42 4.општи интернет претраживачи који претражују различита бројна подручја људског знања и деловања (нпр.80 6.Мета-претраживачи су врста интернет претраживача уз помоћ чијег интерфејса је могуће претраживати неколико других извора информација (најчешће претраживача) одједном. (нпр Корисност претраживача зависи од релевантности скупа резултата које он даје.91 0. Web мета-претраживачи који обједињују и рангирају резултате на једној Web страници (нпр.специјализиовани интернет претраживачи који претражују једно уже подручје људског знања и деловања (нпр. FirstStop Websearch. бити на прве две стране (1-20) резултата претраге на Google значи живот или смрт за пословање неких компанија! Постоје: 1.

и то је свима познати Google Groups. откад постоји. Али Google није остао само претраживач: Google је проширио своју делатност и на news групе. Google Google је једна од најбољих Интернет страница које омогућавају претрагу. Основали су је два студента. За оглашаваче су ту Google Adwords и Аdsense. што је нека страница била више посећена. 6 .. како кажу. Google је подстакао и лавину једноставног. Picasa. Занимљиво је рећи како је Google по први пут претраживао помоћу тада јединственог система посећености корисника. Larry Page и Sergey Brin. она се налазила више при врху када сте хтели наћи појам који се налази на тој страници. организовати информације света те их учинити кориснима. Наиме. Ово су само неки од Google-ових сервиса. Поред ових ту су још и јако добро посећене Google вести.4. Google и Yahoo 4. Још једна занимљивост у вези Google-а је и сигурност њихових страница. а недавно је уведен и Gmail. Дакле. већина великих претраживача користи ту технику. Google Groups је највећа архива свих порука икад написаних на Usenetu која садржи око преко милијарду порука. Google-ова мисија је. Данас. а опет су веома атрактивне. хакери су успели срушити само једну Google-ову страницу сервис за организацију дигиталних фотографија. али и генијалног web дизајна: њихове странице су тако једноставно дизајниране.1. ако не и најбоља.

па чак и неки број или шифру. за на пример агенцијске вести. Google AdWords је брз и једноставан начин набаве високо фокусираног оглашивања на основи Цене-По-Клику (ЦПК) независно о прорачуну корисника.. научне радове и многе друге садржаје. видео спотове. у зависности од Google-ове зараде. фотографије.. EarthLink. Због тога.функционишу тако што корисник интернета у прозорче претраживача упише неки појам. AdWords огласи приказују се поред резултата претраживања на Google-у те на страницама с резултатима претраге или с издржајем у Google Мрежи која расте из дана у дан и укључује међу осталима AOL. Microsoft i други . почевши од оних које су најчешће посећивали други корисници који су трагали за истим трагом.. Кад неко кликне на те линкове ви зарађујете. такозване ”вертикалне трагаче“. било шта што је у вези са оним што тражи. сви претраживачи нуде и специјализоване. мапе. Yahoo. 2007. блогове. реч.Google. испитивања су показала да већина људи и не зна за те специјализоване трагаче. реченицу. После неколико секунди претраживач му понуди адресе свих страница на којима се појављује оно што је уписано. Међутим. компанија Google је одлучила да уведе оно што је назвала ”универзални претраживачки модел“. општег претраживања. То у суштини значи да ће убудуће Google у свом основном претраживачу обједињавати резултате и тих ”вертикалних трагача.Google Adsense је Google-ов програм који на вашу web-страницу/блог ставља линкове везане за вашу страницу/блог. године најпопуларнији интернет претраживач је увео ''универзалну'' претрагу. део неког текста. неко питање. назив неке фирме.“ Конкурентске фирме такође су почеле да интегришу своје 7 . плаћају Google-у рекламирање. Као што је већ речено сви најважнији интернет претраживачи . Те странице које Google рекламира. HowStuffWorks i Blogger. а Google део зараде даје корисницима Adsense-a који су му помогли да заради. Али поред овог. име неке особе.

СЕО консултант. Већина нас ионако никада није научила како да искористи максимум информација које ова глобална мрежа нуди. после његовог главног конкурента Google-а. Yahoo је тада откупио Inktomi. организован хијерархијски у супротности претражујућем индексирању страница.трагаче. године индексирање страница је било омогућено прекоInktomi engine-a. Затим. постоје и нека интересантна решења која се нису појавила на дотичном списку. Неки од наших фаворита се дефинитивно налазе на њој – први је свакако del. Yahoo! Yahoo! је други по величини претраживач на свету. www. на свом сајту (charlesknightseo. Претраживање по тагу. претраживач који је поставио другачији сет парадигми и алгоритама на основу којих ради. Тиме је и званично почела борба за превласт на тржишту претраживача између Google и Yahoo сервиса. затим www. компанија Google експериментише са многим другим специјализованим трагачима уз чију помоћ могу да се нађу најпопуларније музичке нумере или компјутерски програми доступни широкој публици. 4.com преко којег ћете наћи све информације „обојене” Webом 2.com) наводи да је оптимизација претраживача ствар уметности и науке.com који неодољиво подсећа на виртуелно пророчиште у Делфима.icio. Навео их је тачно стотину који су по његовом мишљењу (а од јануара ове године) заслужили своје место на листи. све до 2004-те. ту је интересантна визуелна компонента и преглед резултата.snap. заједничком именитељу постало је одличје нове врсте „кроћења” и прикупљања разузданих информација које круже Интернетом. Иначе. Google је овом одлуком изгубио једног од главних комитената за куповину резултата претраге и од најбоље муштерије добио најљућег противника. тематским претраживачима. Касних 90-тих Yahoo је еволуирао у потпуно опремљени портал са својим интерфејсом за претрагу. Прво међу њима је Snap. У почетку ништа од чешљања мреже и складиштења податакa није радио сам Yahoo. а недуго затим и компанију Overture која је претходно откупила AltaVistu и Fast search engine. а од 2007-ме је добио ограничену верзију претраге по категоријама. Шта је још у понуди осим Google-а и Yahoo-а? Развој Интернета довео нас је готово до тачке непрегледности.2. али поступак тражења и претраживања одавно се налази на нивоу уметности. производе или сервисе који су им потребни.chacha. а касније преко Google-а. са својом фантастичном колекцијом боокмаркса. што аутоматски треба да означава квалитетније и тачније резултате претраживања. као и да су претраживачи битни за све кориснике Интернета јер им омогућавају да нађу информације. Првобитно Yahoo као претраживач је почео као адресар других сајтова. Чарлс Најт.us. Међутим. 5. Да ли су једино претраживачи класе Google-а или Yahoo!-a довољни да нам задовоље знатижељу или да нас упуте на потребне информације које се налазе ко зна где на Нету? Не.com. Појавом блогова и различитих виртуелних социјалних фузија појавила се и потреба за алтернативама. кориснику. као и www. тако да је Yahoo могао да бира између три технологије претраживања које је поседовао.web20searchengine. 2001. што представља двоструки ударац. као 8 .0. када је Yahoo-ово претраживање постало независно.

com i www.com. то јест „чешљања” више претраживача одједном. Уосталом. поставите питање или потражите одређену локацију и решења ће се ускоро појавити. кроз систем тагова или на неки други.boing. Searchbots је још увек у демо фази. од творца Марка Земана се очекују новитети и ефективна побољшања. Домаћи претраживачи Када је реч о домаћим претраживачима у последње време се појавио велики број младих и за домаће тржиште оптимизованих претраживача.btbot.ask.co.com/search су хвале вредни примери тога како на најбољи начин можете да нађете оно што вас занима.searchbots. 6.com i www. Само посетите www. Подржава сложене упите и наша слова. тема.m. смарт или PDA апарата. И једна и друга категорија имају своје претраживаче на Интернету: www. неки од њих су специјализовани само за поједине области којима се баве.flickr.krtarica.yu. Са све квалитетнијим системом мобилних комуникација отворила се могућност и за претраживање преко мобилних.mobi i www. Једна врло занимљива опција овог претраживача је могућност постављања упита ћирилицом. а да је неко други негде већ није изрекао.allmyfaves. а уз сваки линк постоји кратак опис. Други. Замишљен је као виртуелни робот који ради по принципу metasearch-a. На тај начин покрива и оне сајтове који су рађени ћириличним писмом. Тако је и са претраживачима. За индексирање користи спyдер тако да претражује било коју реч из своје базе адреса. На крају ће се неко досетити сјајне тактике – „зашто уопште тражити?” Довољно је поставити све своје гломазне и свеобухватне online датотеке на једно место и више никада нећете морати ништа да тражите на Нету. Може се једино замерити непрецизност у приказаном броју нађених страница ако је он већи од хиљаду.wikiseek.com.com. изводљивост.stumbleupon. а на вама је да оцените колико су вам била корисна. 9 . потребан вам је квалитетан систем прекопавања по њиховим „залихама” и архивама. а и било које друге заједнице на Интернету нуде. Најпопуларнији и најпознатији претраживач на овим просторима је www. Интернет не би ни био толико драгоцен да се на њему већ не могу наћи све идеје на које сте икада помислили. Ништа од тога не мора да буде битно. Довољно је да упишете један или више тагова. Намерно нисмо улазили у техникалије и детаљисање око тога треба ли Google да се брине због оволике конкуренције или су у питању само „муве које лете око слона”. Број нађених линкова које приказује на једној страници је десет. старији и искуснији су се тиме већ бавили. а могуће је прилагодити га на још неколико начина. Поред поља за унос упита поседује и списак интересантних линкова. Тако и би. За то могу да послуже www. Вреди поново издвојити и категорију за себе: претраживање у оквиру online заједнице – search.com). С обзиром на количину корисника и информација коју ове. И то није све – овај робот ће вам на мејл достављати додатна питања како би претраживање било још тачније. Две категорије су доста тражене код нас – торенти и Wikipedia. Коришћени упит може се проследити на један од светских претраживача (goto. Представља одличан избор за претраживање.и могућност интеракције с њима! На сличан начин ради и скоро постављен претраживач Searchbots. све речи које сте икада склопили у савршену мисао.net. детаљнији начин. Препоруке. www.

можете доћи до квалитетних резултата претраживања. или" као алати за претраживање. у склопу локације YuStart. који садржи близу 20 различитих категорија (тема) са великим бројем чланака у оквиру сваке од њих. што довољно говори о квалитету самог сајта. мада се на овим местима могу наћи и много озбиљније и едукативније ствари. форуми. свет. што његов претраживач чини веома квалитетним. посебно ако се погледају форуми. недостатак напредног претраживања. са могућношћу превођења у оба смера. wild card претраге. То је уједно и први портал који се појавио у ширем окружењу југоисточне Европе. По својој концепцији и садржајима Крстарица не само да не заостаје за страним сајтовима овог типа већ нуди готово све што нуде још увек најпопуларнији медији попут телевизије. Исправљање недостатака. Крстарица поред претраживача нуди и много додатних садржаја.и "". као што је нпр. Да би понела атрибут портала. Serlok поседује преко 300 000 индексираних страница. курсну листу. Претраживање се може обављати помоћу поља за претрагу или у оквиру каталога.Интернет Крстарица је највећи и најпосећенији web портал на овим просторима. Такође. као додатне опције могу се користити и избори између области: Србија и Црна Гора. дакле довољно је да се пријави само почетна адреса и његов робот ће следећи линкове ставити садржај страница у базу за претраживање. Од осталих садржаја можемо поменути хороскопе. вероватно је у плану. али и "и. Стално усавршавање и проширење садржаја и сервиса сајта јесу оно што сајт континуирано држи на врху. али и шире (нпр. Посебно је важно истаћи Магазин. Пре неколико година претраживач YuStart је пресељен на нови сервер и има нову адресу www. . У пољу за претрагу могу се користити +.pretrazivac. јер су такве иновације на нашем Интернету карактеристика овог портала. Serlok такође омогућава тзв. на просторима бивше Југославије). chat. Приликом претраге Serlok увек враћа само странице у којим се спомињу све наведене речи. кроз велики број категорија и поткатегорија. А да би искључили одређену реч из претраге испред ње треба додати знак минус (-). Овај сајт има највећу базу линкова на домаћим просторима. Магазин. водич кроз Београд и дневни ТВ програм. Међутим. то јест могућност претраге речи који почињу са одређеним словима а завршавају се са знаком звездице (*). Serlok је једини српски претраживач који врши потпуно индексирање сајтова. На сајту постоје и два одлична речника: српско-енглески и српско-немачки. По квалитету и квантитету садржаја овај магазин је раме уз раме са најбољим светским магазинима овакве концепције. продавница. слике и мп3. тренутно расположиви рачунарски систем даје могућност индексирања скоро пола милиона српских интернет страница у року од 10-ак дана. Овај портал је неколико година уназад најпосећенија локација у нашој земљи. Продавница има огроман асортиман производа и представља највеће онлине место продаје у оквиру граница СЦГ. биоритам.com. нема потребе да се наводи плус (+) знак пре сваке речи. у последње време претраживач који постаје најдоминантинији на овим просторима је претраживач Serlok. помоћу њега. Ова база је јединствена не само у Србији него и на целом Балкану. речник и други садржаји. Форуми и chat намењени су онима који на Интернету траже првенствено забаву. 10 . Када је реч о каталогу. Ту су увек ажуриране вести.

com (YuSearch. Претраживање је стандардно путем кључних речи које се ређају једна за другом и путем фраза (скуп речи под наводницима). mp3 музика -народна : проналази странице у којима су присутне речи мп3 и музика али не поседују реч народна. чије је подручје деловања развој Интернет апликација и консалтинг.net/. које су квалитетно и правилно тематски разврстане по различитим областима.. Овакво претраживање реализује робот који аутоматски прегледа базу података. што већ само по себи говори о озбиљности овог претраживача. по вашем налогу и захтевима које дајете у фрази или кључној речи. наравно. Покренула га је компанија BitPlus Computers из Торонта. Довољно је да знате неки од података као што су име. Адресар служи проналажењу "изгубљеног" пријатеља или рођака.serbiancafe. огласа.sajtovi.). које су дате на индексној страни у виду директоријума. www. Од оператора се могу користити " " и "-". YuSearch је један од најстаријих претраживача на српском језику.yusearch.com . Сам YuSearch садржи још неколико услуга од којих 11 . На овом претраживачу има нешто више од десетак категорија. SerbianPortal (српски портал са мноштвом линкова.com и заснива се на лицитирању за одређене кључне речи које корисници траже. а која не захтева никаква додатна објашњења веома је једноставна и практична.. Srpko. тражени URL можете пронаћи тако што ћете у тачно одређеном пољу откуцати кључну реч или фразу и у резултатима претраживања наћи тражени URL. а свака од категорија садржи четири или пет подкатегорија. Други начин је да адресу коју тражите нађете претраживањем категорија. http://www. музеј.Примери претраживања: mp3 музика : проналази странице у којима су присутне све наведене речи мп3 и музика. информација. Своју адресу или адресе својих пријатеља можете пријавити преко "кутије" која се налази поред webпретраживача.com. презиме или провајдер на коме се тражена адреса налази. када се овој информацији дода и информација о веома квалитетним резултатима претраживања за наше услове. Систем оглашања је развијен по угледу на светски претразивач GoTo.) и многи други.. као што су: Srpko. Такође. Као и код многих других претраживача. муз* : проналази странице у којима су присутне речи музика. За пријављивање ваше странице на YuSearch претраживачу довољно је попунити форму која је намењена томе.000 српских (југословенских) Web страница.. YuSearch претраживач примењује два основна принципа претраживања адреса сајтова. музички. Претраживач се појавио на мрежи септембра 1996.com/yuhoo/. Постоји још много новијих претраживача који полако постају конкуренти најјачим претраживачима на овим просторима.за сада у бази овог претраживача налази се преко 300. У оквиру овог претраживача постоји и е-маил адресар. форума.com има web претраживач и индекс линкова. www. Pogodak (млади интернет претраживач комплетно прилагођен српском језику и граматици). YuSearch садржи претраживач емаил адреса које су пријавили корисници. године.

CT > rhumba Iran > Pulpotomy Canberra. Missouri > attracted to my professor Holmdel. Израел. а неке се плаћају. Не слутећи да ико на свету може знати шта траже да им Google пронађе. Велика везаност наших корисника за овај сајт може се објаснити навиком коришћења с обзиром на чињеницу да је ово готово најстарији претраживач на нашем језику.су неке бесплатне. наравно. На другом спрату велелепне зграде у холу је намештен посебан екран на којем се даноноћно излиставају упити које људи широм планете куцају када оду на Google.000 свакога дана.. досадило и ретко ко сада обраћа пажњу на екран. New Jersey > horse + penetration Горњи део екрана приказује мапу света која показује смену дана и ноћи широм планете. Australia > naturist boy Soldotna. Кореја и највећи део Северне 12 . корисници му. 7. Филтер спречава да се појављују псовке. Virginia > marijuana for sell Netherlands > hottest young guys for free St. онда само знак питања. Црвене тачкице се појављују на све стране и свака представља хиљаде упита у секунди из тог дела света.1. Сваких пола секунде нови упит на дну екрана истискује један са врха: Stamford. ређе град. Пред њим се обично врзма само неки нови службеник. пуни наде. Међутим. избегавајући старије колеге које кроз широки ходник возе бицикл или шетају пса. а ако ништа од тога није познато. Alaska > poem procrastination За сваки упит се исписује и локација одакле је послат – држава. На овом екрану излиста их се „свега” 173. понекад само сервис типа AOL. У компанији тврде да имају 260 милиона упита дневно. иако није и најбољи. поверавају своје најскривеније мисли и интересовања: Alexandria. Временом им је то. креатора тренутно најраспрострањенијег Интернет претраживача. Louis. Занимљивости 7. Упити се по методу случајног избора преузимају са шест гигантских фарми сервера разбацаних по свету. Велики Брат (ипак) све посматра Мислили сте да нико не зна шта куцате кад одете на Google? У калифорнијском месту Mountain View налази се седиште компаније Google. Некада су запослени у компанији Google стајали сатима испред овог екрана и посматрали шта све људима пада на памет да траже.. то су мање битна обележја сајта. Европа. Јапан.

поподне и ноћ. један од инжењера који су осмислили програм за овакво исписивање упита. Међутим. на екрану се појављује алармантан захтев: Santa Clara. појмови се преплићу таквом брзином и без икаквог реда да све делује бесмислено. > King and Queen of Spain Houston. чији учесник у очају тражи помоћ од машине за претрагу. Ако не уме да пружи праве одговоре. Његово задужење је да анализира лог претрага и пред очима му је прошло неколико милиона упита до сада. што од узнемирених болесника што од (вероватно) забринутих доктора без неопходне литературе: Suva. Списак упита у први мах делује потпуно збуњујуће. као и безброј погрешно спелованих имена Бритни Спирс: Cambridge.Америке су густе црвене масе које трепере. сурфери из других делова света вредно претражују Интернет: Bombay. Calif. пронађем боље сајтове. на Блиском истоку и у Јужној Америци црвене тачке су спорадичне и приказују претежно престонице и веће градове. Коначно завршава: „Добро је. > Insulin dosing Одједном. Гледа како вечерњи сурфери Северне Америке почињу да се мешају са европским и азијским ноћобдијама. питања се групишу према западу. теме за писмене задатке и семинарске радове. Грег се тргао видевши упит и бесомучно куца по тастатури неколико минута. У ово доба редовно креће серија здравствених питања.” Како је то уопште могуће? „Ја стално мотрим шта људи траже”. вероватно ни не слутећи колико јој је близу. > diet of merchants during the Enlightenment AOL > Nicole Kidman + boots Грег Ре. већ из комшилука. када се мало дуже загледа. Fiji > Gestational diabetes – diagnosing Iran > hymen anatomy AOL > how to get rid of pain after getting wisdom teeth pulled Yuba City. Негде надомак саме компаније Google одвија се безизлазна људска драма. Док Америка спава. уочава се одређени шаблон – чак и у цyбер-простору постоје јутро. Japan > Battlefield 1942 Senegal > Positions pour amor ? > fat brides Како одмиче дан. „и шта им компјутер враћа као резултате. Mass.” Међутим. > what to tell a suicidal friend Овај позив у помоћ није дошао из неког удаљеног места. седи крај екрана умирући од досаде. каже Грег. Calif. Texas > The Odyssey Homer sparknotes Sunnyvale. овај упит ће бити усмерен на права места. за човека 13 . У Африци. ја мало прочачкам. па их придодам за следећи пут. India > Tarot shops in New Delhi Tokyo. Calif. Ђаци и студенти се буде и листом упита наједном доминирају испитна питања.

Овај напрасни „хумани” гест Yahoo-а постаје нешто јаснији уколико се узме у обзир да је практично истог дана када је објављена вест о спонзорисању Vикипедије Google лансирао свој Q&А сервис у оквиру којег ће пружати одговоре на упите на начин практично истоветан Yahooо-вом. Како већина оних који пружају услуге претраживања 14 . захваљујући којој ће њена основна активност – управљање он-лине енциклопедијом Wikipedia – бити очувана и додатно унапређена. Hawaii > Magna Carta Orlando. Међутим. нови упити истискују старе: San Jose. са тенденцијом сталног проширења.” Људи. > Capital of Peru Honolulu. али се – за разлику од конкурента – базира и на другим изворима референтних информација (попут CIA FactBook-a). њему не можемо помоћи. познате личности или физика. нема спаса. Непрофитна организација Wikimedia Foundation Inc. Намера је јасна – дати кориснику све што му је неопходно на једном месту и одједном. верују да Интернет има одговоре на сва питања. Преузимајући дефиниције и друге информације с разних релевантних сајтова и постављајући их на врх страница са резултатима на корисников упит. Овим поступком кориснику се тражена информација сервира моментално. Google и задржавање корисника Отворен је нови фронт у борби претраживача за верност корисника.који је први укуцао овакво питање. И у праву су. Интересантно је што се и овај Google-ов сервис делимично ослања на фонд знања Vикипедије. али зато ће сви који буду уследили са сличним питањем добити адекватан одговор. Q&А је још у раним фазама развоја и за сада је „јак” у областима као што су географија. чиме се он практично обесхрабрује да настави са потрагом. „Не.com. Ради се о томе да ће се у врху странице с резултатима налазити кратка информација/дефиниција о траженом појму са циљем да се елиминише потреба сурфера да у својој потрази оде било где са сајта Google. Yahoo и други настоје да сурфере „љубоморно” задрже код себе. и то у форми кратке дефиниције позициониране на врху странице односно у виду кратке информације у вези с упитом или линка ка таквој информацији. примила је почетком априла значајну донацију од компанијеYahoo Inc. председник Vикимедије.2. једноставно. одвраћајући их од одласка на саме изворе преузетих информација. Према речима одговорних у Googleу. изјавио је овим поводом да је „донација Yahoo-а у виду опреме. Florida > ulcer symptoms AOL > Anybody? 7. Google. услуге хостинга и плаћања протока у потпуности бесплатна и да није условљена никаквим рекламирањем нити ће Yahoo имати икакву власничку или ма какву другу контролу над Vикипедијом”. далеко је важније то што ће Yahoo са Vикипедије преузимати делове садржаја како би их презентовао у виду одговора на релевантне упите. У међувремену. Calif. Yahoo. како не би пожелео да оде на неки други сајт и информише се на њему. Џими Вејлс. Овакву праксу „задржавања” посетилаца на својим странама увели су и други претраживачи попут AskJeeves-a или АOL-а. само је штос наћи те одговоре.

Yahoo. Мајкрософт је лани покушао да преузме претраживача Јаху (Yahoo) за 47.com). На крају крајева. Ово је прилично цинична опаска с обзиром на то да је веома мали број људи спреман да информацију коју тражи даље проверава уколико им је Google или Yahoo већ сервирају. наводи се у поруци.није успоставила никакве формалне односе са снабдевачима информација. који почиње да се бави и софтвером. У домену интернет претраживања. Надела је додао да Мајкрософт верује да може да побољша претраживач додајући му и функције које олакшавају обављање других послова. објавио је портпарол те информатичке компаније.3. Нови претраживач није доступан ван Мајкрософта. 8. сматрају они. али је Јаху то одбио.Google. У Google-у наводе да ће она изазвати управо супротан ефекат: навођење тих извора на врху странице са резултатима. а могуће је да та компанија из Редмонда развија нови претраживач да би се успешније борила са конкуренцијом Гуглом (Google) и Јахуом (Yahoo). "Кумо ком примењује се само у компанијској мрежи. Директори обе компаније оставили су могућност партнерства у домену Јахуовог претраживача. На блогу Вол стрит журнала објављена је порука коју је шеф истраживања у сектору за интернет Сатја Надела (Satya Nadella) запосленима да би их обавестио да Мајкрософт тестира нови претраживач и да га је за потребе интерног теста назвао ''кумо ком''. на њега преусмеравати интерни проток података који иначе иде преко ''лајв кома''. већ податке с њих црпи на основу чињенице да су у питању јавни и/или непрофитни пројекти. да бисмо добили повратне информације. зашто ићи на www.com (или www. тако да ћемо у наредним данима. ако се сви резултати могу видети преко www. што је основна делатност Мајкрософта.5 милијарди долара. допринеће публицитету тих сајтова и додатно им подићи популарност. Закључак 15 .org. поставља се питање да ли ће таква пракса изазвати протесте услед евентуалног смањења саобраћаја и посећености извора информација. Мајкрософт заостаје за тржишним лидером Гуглом (Google).wikipedia.com)? 7. Мајкрософт тестира нови интернет претраживач Корпорација Мајкрософт у оквиру компаније тестира нову верзију интернет претраживача под именом "кумо ком" (Кумо.

Из овог се може закључити да ће се у будућности све више користити претраживачи као основни начин сурфовања интернетом. а да на самим одредишним сајтовима далеко рађе користи њихове интерне машине за претраживање него системе за навигацију. На конференцији Web Usability. челника аналитичке куће Ниелсен Норман Гроуп. после чега се поново враћају на претраживач трагајући за новом информацијом. Садражаји сваког претраживача ће бити у многоме обогаћени разним сервисима. док за друге видове потраге за информацијама нема времена или воље. У исто време. WEB странице (литература) 16 . Конкуренција међу претраживачима ће довести до нових открића и нових могућности. а све у циљу лакшег и прецизнијег претраживања информација којих ће у будућности бити све више. У преводу. одржаној 2004. просечан човек данашњице готово је у потпуности зависан од претраживача и садржаја које му он презентује.Према речима др Џејкоба Нилсена. претраживачи су кључни интерфејс преко којег корисници приступају читавом Интернету – како стари тако и новопридошли. 9. људи проводе све мање времена на страницама које отворе – у просеку између 25 и 60 секунди. изнет је податак да чак 80% сурфера на одређени сајт долази преко претраживача.

pretraga.php?s=yustart_pretrazivac http://www.yutrend.vesti.com/rubrike/katalog/index.pretraga.yu/pretraga/prikazi/domaci/strana.http://www.com/rubrike/katalog/index.php?s=srpko http://www.yu/pretraga/prikazi/domaci/strana.co.php? clanak=yusearch&rubrika=domaci_pretrazivaci http://www.php?rubrika=domaci_pretrazivaci http://www.rs/exit/Majkrosoft-testira-novi-internet-pretrazivac-2.co.yutrend.html 17 .