You are on page 1of 19

1.10 Matrik Unit Pengajaran Sesi Sesi 1 Hasil Pembelajaran Kandungan Mata pelajaran 1.

Konsep tenaga dalam kehidupan manusia. 2. Kepentingan tenaga dan sumbernya. Pentaksiran Kaedah Pengajaran Pembelajaran Masteri (Kooperatif)

Pelajar dapat: 1. Mendefinisikan konsep tenaga.

1. Apakah yang dimaksudkan dengan tenaga? 2. Terangkan kepentingan tenaga dan sumbernya dalam kehidupan kita 3. Lukiskan gambarajah yang menunjukkan jenis jenis sumber tenaga 4. Analisiskan sumber tenaga yang boleh diperbaharui dan tidak boleh diperbaharui 1. Apakah yang dimaksudkan dengan litar letrik lengkap? 2. Apakah faktor-faktor yang membolehkan litar lengkap dan boleh menyalakan mentol? 3. Berdasarkan rajah di atas, mengapakah mentol di dalam elektrik X boleh menyala dan mentol di dalam litar elektrik Y tidak menyala?

2. Menerangkan sumber sumber tenaga.

3. Melukis rajah jenisjenis sumber tenaga.

3. Rajah jenis-jenis sumber tenaga 4. Analisis tenaga yang boleh diperbaharui dan tidak boleh diperbaharui.

4. Menganalisis tenaga yang boleh diperbaharui dan tidak boleh diperbaharui. Sesi 2 Pelajar dapat 1. menyatakan ciri-ciri litar lengkap. 2. menerangkan faktorfaktor litar-litar lengkap. 3. menunjukkan peranan komponen elektrik dalam litar lengkap

1.Ciri-ciri litar lengkap.

Pembelajaran Masteri (Kooperatif)

2. Faktor-faktor yang membolehkan litar lengkap. 3. Justifikasi litar yang dapat menyalakan mentol atau tidak.

Pelajar dapat membandingkan susunan litar selari dan bersiri 2. Bezakan susunan komponen elektrik secara selari dan bersiri. Justifikasikan kelebihan dan kekurangan antara penggunaan litar bersiri dan selari dalam kehidupan seharian . 1. mengenalpasti dua jenis litar elektrik 4. Pelajar dapat menerangkan cara penyambungan litar secara selari dan bersiri. Kelebihan dan kekurangan litar bersiri dan selari dalam pendawaian elektrik 4. 4. Terangkan cara penyambungan komponen elektrik secara litar selari dan litar bersiri. Bincangkan hubungkait faktor-faktor yang menjadikan litar elektrik menjadi lengkap dan simbol-simbol komponen elektrik yang berkaitan. Pembelajarn Kontekstual 2. Dua jenis litar elektrik: i) selari ii) bersiri 2. 4. Perbezaan susunan komponen litar selari dan bersiri 4. Penyambungan komponen elektrik secara litar selari dan bersiri 3. Hubungkait faktor –faktor mempengaruhi litar menjadi lengkap dengan simbolsimbol komponen elektrik. 1. 3. Pelajar dapat menjustifikasi kelebihan dan kekurangan litar bersiri dan selari dalam pendawaian elektrik di rumah.4. 3. Namakan dua jenis litar elektrik. menganalisis kaitan di antara fungsi komponen letrik dan ciri-ciri litar lengkap (litar terbuka dan litar tertutup) Sesi 3 Pelajar dapat 1.

Langkahlangkah keselamatan penggunaan dan penyelenggaraan elektrik di rumah. Berikan hipotesis anda langkah-langkah mengenai langkahkeselamatan dan langkah keselamatan dan kadar kadar kemalangan dan kemalangan kehilangan jiwa dalam khususnya kanak-kanak penggunaan dalam penggunaan elektrik di rumah peralatan elektrik di rumah.Sesi 4 Pelajar dapat 1. 1. 2. 3. . hipotesis 4. 1. menganalisis langkahlangkah keselamatan penggunaan dan penyelenggaraan peralatan serta pendawaian elektrik. Padankan pernyataan dengan gambar peralatan elektrik yang diberikan. 4. Analisiskan langkah langkah yang boleh diambil untuk meningkatkan keselamatan dalam penggunaan dan penyelenggaraan elektrik di rumah untuk mengurangkan risiko kemalangan dan kecederaan. membuat hipotesis mengenai faedah mengamalkan langkah keselamatan dalam penggunaan elektrik untuk mengurangkan kadar kemalangan. Peralatan elektrik dan fungsinya. 2. menerangkan kesan penyalahgunaan dan kesilapan penyelenggaraan peralatan serta pendawaian elektrik. 4. 2. menyenaraikan peralatan elektrik dan fungsinya. 3. Apakah kesan-kesan daripada penyalahgunaan dan kesilapan penyelenggaraan peralatan dan pendawaian elektrik di rumah kita? Pembelajaran Kontekstual 3. Kesan salahguna dan kesilapan penyelenggaraan peralatan serta pendawaian elektrik di rumah.

Soal jawab 3. Tenaga yang boleh diperbaharui boleh diganti setelah habis digunakan. 1. Kandungan Diuji Tenaga ialah keupayaan melakukan kerja. Sumber tenaga angin menghasilkan pergerakan objek. Apakah yang dimaksudkan dengan tenaga? Aktiviti 1. 4. Analisiskan sumber tenaga yang boleh diperbaharui dan tidak boleh diperbaharui Kuiz 1. Sumber tenaga air menjana tenaga elektrik. Bukan hidupan memerlukan tenaga untuk membolehkannya berfungsi. 2. Sumber tenaga bateri menghasilkan arus elektrik kecil. 5. 2. petroleum. Tenaga terdiri daripada tenaga boleh diperbaharui dan tidak boleh diperbaharui. biojisim dan air.1. Terangkan kepentingan tenaga dan sumbernya dalam kehidupan kita. Lukiskan gambarajah yang menunjukkan jenis-jenis sumber tenaga serta menamakannya. . 2. Perbincangan 4. 3. arang batu dan arang. tenaga suria. 5. Soal jawab 3. 3. Sumber tenaga matahari menghasilkan cahaya dan haba. Sumber bahan api menghasilkan tenaga haba dalam proses pembakaran. Tenaga boleh diperbaharui ialah. tenaga nuklear. bertumbuh dan bergerak. Tenaga daripada makanan membantu dalam proses pertumbuhan. 4. angin.11 Pentaksiran Hasil Pembelajaran Unit Pengajaran SESI 1 Soalan 1. Tenaga yang tidak boleh diperbaharui tidak boleh diganti apabila habis digunakan 4. 2. gas asli. Tenaga yang tidak boleh diperbaharui ialah. 6. Semua hidupan memerlukan tenaga untuk menjalankan proses hidup seperti bernafas. Matahari ialah sumber tenaga utama.

Faktor-faktor yang membolehkan litar lengkap dan menyalakan mentol ialah:.SESI 2 Soalan 1. mengapakah mentol di dalam litar elektrik X boleh menyala dan mentol di dalam litar elektrik Y tidak menyala? Kuiz Teka Silang Kata Aktiviti Kandungan Diuji 1. .komponen elektrik berada dalam keadaan baik Soal jawab Faktor-faktor lain yang menyebabkan litar tidak lengkap. Berdasarkan rajah di atas.Bincangkan hubungkait faktorfaktor yang menjadikan litar elektrik menjadi lengkap dan simbol-simbol komponen elektrik yang berkaitan. Apakah yang dimaksudkan dengan litar letrik lengkap? 2. 2. Litar lengkap dapat dibuktikan melalui nyalaan mentol atau pergerakan objek melalui sambungan komponen elektrik. 1. Apakah faktorfaktor yang membolehkan litar lengkap dan boleh menyalakan mentol? 3.sambungan komponen elektrik yang betul .penggunaan bahan suis daripada bahan penebat. 4. Litar lengkap ialah litar elektrik yang dapat berfungsi dengan baik dan membenarkan arus elektrik mengalir melaluinya. SESI 3 .

mentol yang lain tetap cerah ii) Jika suis X ditutup dan suis Y dibuka. mentol A dan B tidak menyala 3. mentol A menyala tetapi mentol B tidak menyala iii) Jika suis Y ditutup and suis X dibuka. Litar bersiri i) Jika ditambah sebiji mentol. Justifikasikan kelebihan dan 1.Soalan Aktiviti Kandungan Yang Diuji 1. mentol lain akan menjadi malap ii) Jika suis X ditutup dan suis Y dibuka. Namakan dua jenis litar elektrik. Terangkan cara penyambungan komponen elektrik secara litar selari dan litar bersiri. 1. mentol A tidak menyala tetapi mentol B menyala 2. i) Litar selari – komponen disambungkan secara selari dan mempunyai suis berlainan Perbincangan ii) Litar bersiri – komponen disambungkan secara bersiri dan hanya mempunyai satu suis sahaja. Puzzle 4. Kuiz ii) litar bersiri 2. Litar elektrik terbahagi kepada dua:i ) litar selari 1. Litar selari i) Jika ditambah sebiji mentol. mentol A dan B tidak menyala iii) Jika suis Y ditutup dan suis X dibuka. Litar selari lebih sesuai digunakan untuk sistem pendawaian elektrik di rumah kerana:- . Bezakan susunan komponen elektrik secara selari dan bersiri.

pembakaran bahan api fosil dan pembebasan gas toksid menyebabkan kejadian hujan asid. Padankan pernyataan dengan gambar peralatan elektrik yang diberikan. 2. Pembinaan bangunan tinggi berkonkrit dan bercermin serta pembebasan asap kenderaan yang selalu berlaku di pusat bandar mengakibatkan berlaku pulau haba. Apakah kesankesan daripada penyalahgunaan dan kesilapan penyelenggaraan peralatan dan pendawaian elektrik di rumah kita? Aktiviti Soal jawab Kandungan Diuji 1. 2. 5. 4. 6. 3. ii) tahap kecerahan atau kelajuan peralatan adalah sama walaupun berlaku penambahan dari segi bilangannya 2. 4. 2. 3. Litar bersiri tidak sesuai digunakan kerana:i) kerosakan satu peralatan akan mengganggu fungsi peralatan yang lain ii) tahap kecerahan atau kelajuan peralatan akan diubah jika berubah atau bertambah bilangan sebarang peralatan SESI 4 Soalan 1.. 3. Soal jawab i) kerosakan sebiji lampu atau satu komponen letrik tidak mengganggu fungsi peralatan yang lain. Pembakaran terbuka menyebabkan jerebu yang menjejaskan kualiti udara dan jarak penglihatan. Pembakaran terbuka Penebangan hutan Perindustrian Pembaaran bahan api fosil Pembinaan konkrit Perbincangan 1. 5. Pembakaran bahan api fosil dan pembakaran hutan menyebabkan peningkatan suhu. asap kenderaan dan industri menyebabkan jerebu. .kekurangan antara penggunaan litar bersiri dan selari dalam kehidupan seharian. Penggunaan penyaman udara dan penyembur aerosol yag membebaskan CFC ke udara menyebabkan penipisan lapisan ozon. Pembakaran terbuka. Peningkatan gas karbon dioksida dan CFC menyebabkan kesan rumah hijau. Analisiskan langkah-langkah Kuiz 1.

Penebangan hutan menyebabkan peningkatan suhu dan seterusnya meningkatkan paras air laut. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN . 1. 2. atau 2.yang boleh diambil untuk meningkatkan dalam penggunaan dan penyelenggaraan elektrik di rumah untuk mengurangkan risiko kemalangan dan kecederaan. Berikan hipotesis anda mengenai langkahlangkah keselamatan dan kadar kemalangan dan kehilangan jiwa khususnya kanak-kanak dalam penggunaan peralatan elektrik di rumah. Jika langkah-langkah keselamatan berada di tahap rendah maka kadar kemalangan serta kehilangan jiwa dalam penggunaan peralatan elektrik akan bertambah. Perindustrian seperti perkilangan membebaskan asap yang seterusnya menyebabkan pencemaran udara. 3. 4. Jika langkah-langkah keselamatan diambil lebih ketat maka kadar kemalangan dan kehilangan jiwa dalam penggunaan peralatan elektrik akan berkurang.

Sesi Pengajaran 1 Hari Tarikh Tahun Bil. pelajar dapat : 1. 3. 4. menghubungkait : Murid mengetahui bahawa tumbuhan memerlukan tenaga cahaya daripada matahari untuk membuat makanan sendiri. Pembelajaran Kontekstual : Perisian Media Interaktif : Berjimat cermat. Mengelaskan sumber tenaga kepada tenaga yang boleh diperbaharui dan tidak boleh diperbaharui Kaedah Pembelajaran Alat Bantu Mengajar Nilai KBKK Pengetahuan sedia ada : Pembelajaran Masteri. . Melukis gambar sumber-sumber tenaga dan melabelkannya. Mendefinisikan konsep tenaga. Menerangkan kepentingan tenaga kepada kehidupan hidupan. bersyukur : Menjana idea secara kreatif dan kritis. 2.Pelajar Mata Pelajaran Tajuk : Ahad : 8 Mei 2011 : 5 Cemerlang : 38 orang : Sains : Tenaga dan sumber-sumbernya Hasil Pembelajaran : Di akhir pengajaran.

Pelajar menjawab soalan yang dikemukakan guru. Tidak iii. ABM: Video. Powerpoint. Apakah punca tenaga yang utama? 3. rasa dan deria lihat iv.Perkembangan Aktiviti Pengajaran Pembelajaran Langkah/ Masa/ Isi Pelajaran Set induksi (5 minit) Pegenalan kepada konsep tenaga Aktiviti Pengajaran Dan Pembelajaran Aktiviti Guru Guru menayangkan video berkaitan dengan tenaga matahari dan mengaitkan dengan topik yang hendak diajar. Apakah itu tenaga? ii. Adakah kegunaan tenaga dalam kehidupan? v. air. Melalui sentuhan. .Memudahkan kita membuat kerja v. vi. angin. Guru menerangkan definisi dan konsep berkaitan tenaga dan sumbernya. Bagaimanakah kita dapat mengesan kehadiran tenaga? iv. 3. 1. Pelajar membuat rumusan: tenaga ialah keupayaan untuk membuat sesuatu kerja.Matahari. Guru menilai kefahaman pelajar melalui soal jawab: i. (Rujuk ABM 2: power point). i. Bolehkah kita melihat tenaga? iii. (Rujuk ABM 1: video). Guru meminta pelajar merumuskan konsep tenaga dan sumber-sumbernya. Pelajar mendengar penerangan guru sambil mencatat isi-isi penting 2. Aktiviti Pelajar ABM/ KBKK/ Nilai Pelajar melihat tayangan ABM: video dan memahamkan isi Video kandungannya KBKK: Menaakul Nilai: Bersyukur 1. Apakah sumber tenaga? vi. Keupayaan membuat kerja ii. 2. KBKK: Menaakul Nilai: Bersyukur Langkah 1 (15 minit) Definisi konsep tenaga dan sumber tenaga. Matahari.

buku teks KBKK: Menaakul Nilai: kerjasama . 3. K3: Lukis rajah fungsi tenaga kepada bukan hidupan. ii. Proses hidup. ABM: Powerpoint. K4: Lukis rajah sumber tenaga. Langkah 3 (15 minit) Sumbersumber tenaga 1. 2. ABM: kertas mahjong. K2: Lukis rajah fungsi tenaga kepada hidupan.1. Berdasarkan gambar senaraikan fungsi tenaga kepada setiap hidupan iii. iii. Guru meminta pelajar membentuk lima kumpulan dan memberi tugasan yang berbeza. Pelajar bergerak membentuk lima kumpulan dan melaksanakan tugasan seperti yang diarahkan. pen marker. Guru meminta pelajar merumuskan kesan tenaga dalam kehidupan dan sumber-sumbernya. Guru menunjukkan gambar dan membuat penerangan tentang kegunaan bahan dalam kehidupan harian (Rujuk ABM 2: power point) Langkah 2 (15 minit) Kegunaan tenaga kepada kehidupan manusia. Apakah kegunaan tenaga dalam kehidupan hidupan? ii. Murid membuat rumusan: Matahari ialah sumber tenaga yang utama. Tenaga diperlukan untuk hidupan menjalani proses hidup. pertumbuhan dan sebagainya. Pernafasan. Apakah fungsi tenaga kepada bukan hidupan? 1. Pelajar memberi perhatian dan mencatatkan nota-nota penting. iaitu melukis & menjelaskan: K1: Lukis rajah konsep tenaga. Menggerakkan objek yang pegun seperti kereta permainan yang bergerak dengan kuasa elektrik daripada sebiji sel kering. 2. pembiakan. Pelajar menjawab soalan yang dikemukakan: i. KBKK: Menaakul Nilai: Bersyukur 3. tumbuhan dan haiwan. Guru menyoal pelajar secara lisan untuk menguji kefahaman mereka: i. 1. pergerakan.

Definisi & konsep tenaga. Pelajar mencari maklumat yang terdapat di dalam buku teks. 1. 2. Guru meminta setiap kumpulan menganalisis tenaga yang boleh diperbaharui dengan tenaga yang tidak boleh diperbaharui. iii. 2. ABM: kertas mahjong. Guru memberikan 5 soalan objektif sebagai kuiz untuk menguji kefahaman pelajar tentang isi kandungan bagi tajuk yang telah dipelajari: i. . buku teks KBKK: Menaakul 2. Wakil kumpulan diminta membentangkan hasil tugasan mereka di hadapan kelas. ABM Power point KBKK: Menaakul Nilai: Nilai: kerjasama 2.2. Seorang pelajar membuat rumusan. 3. Langkah 5 (12 minit) Penilaian 1. Semua pelajar menyemak jawapan. 2. ii. Pelajar yang lain memberi perhatian. Guru membincangkan jawapan kuiz tersebut Penutup (3 minit) Guru meminta seorang pelajar membuat rumusan terhadap tajuk dan isi kandungan perkara yang telah dipelajari. Guru memberikan maklumbalas terhadap setiap idea yang dikemukakan pelajar. Mendengar ulasan guru terhadap tugasan masing-masing dan mencatat isi-isi penting. Sumber-sumber tenaga. pen marker. Mengarahkan pelajar mencari maklumat berkaitan daripada buku teks. Semua pelajar menjawab soalan kuiz tersebut di dalam buku latihan. 1. 1. 3. Pelajar melaksanakan tugasan yang diberikan dengan merujuk buku teks dan buku rujukan. Pelajar membentangkan tugasan berkumpulan yang diberikan. Tenaga boleh diperbaharui dan tidak boleh diperbaharui. Langkah 4 (10 minit) Menganalisis sumbersumber tenaga yang boleh diperbaharui dan tidak boleh diperbaharui.

30 – 10. berkeyakinan tinggi.10 pagi (40 minit) : Pada akhir pengajaran. buku teks.Sesi Pengajaran 2 Mata Pelajaran Tarikh Hari Tingkatan Tajuk Sub-tajuk Masa Hasil Pembelajaran : Sains : 9 Mei 2011 : Isnin : 1 Bestari : Tenaga : Litar Lengkap : 9. membanding beza. menganalisis tenaga dalam tajuk yang lepas. Pengetahuan Sedia Ada: Pelajar telah mempelajari definisi tenaga dan sumber-sumber . memberi perhatian : Menaakul. 3) menunjukkan peranan komponen elektrik dalam litar lengkap. Pembelajaran Kontekstual : Power Point. pelajar dapat: 1) menyatakan 3 ciri litar lengkap 2) menerangkan 3 faktor litar lengkap. lembaran kerja : Bersyukur. Kaedah Mengajar ABM Nilai KBKK : Kaedah Pembelajaran Masteri. menghargai alam.

Pelajar memerhatikan simbol komponen elektrik. Guru menunjukkan simbol1.Perkembangan Aktiviti Pengajaran Pembelajaran Langkah/ Masa/ Isi Pelajaran Set induksi (5 minit) Aktiviti Pengajaran Dan Pembelajaran Aktiviti Guru 1. Guru bertanya kepada murid berkaitan ciri-ciri litar lengkap dan tidak lengkap. komponen elektrik 3. Langkah 2 (10 minit) Komponen elektrik. simbol dan fungsinya 2. Aktiviti Pelajar 1. Pelajar menyatakan ciriciri litar lengkap dan tidak lengkap i) mentol menyala ii) wayar panas ABM: KBKK: Nilai: ABM/ KBKK/ Nilai ABM: Video KBKK: Menaakul Nilai: Bersyukur Langkah 1 (10 minit) Litar Lengkap dan ciricirinya 1. Murid melukis rajah simbol komponen elektrik. 2. Guru meminta murid menamaelektrik kan komponen elektrik ber2. litar tidak lengkap:i) sambungan litar songsang ii) mentol terbakar iii) komponen tidak lengkap 1. Guru meminta murid 2. Pelajar menamakan dasarkan simbol yang diberi. 3. 2. Pelajar bersedia untuk mempelajari tajuk yang dikemukakan. Pelajar menjawab: dapat menyalakan mentol. simbol komponen 2. 3. Guru meminta murid melukis yang berdasarkan rajah rajah simbol komponen elektrik yang ditunjukkan. Pelajar memberikan membuat inferens terhadap alasan terhadap litar lengkap dan tidak lengkap. Pelajar menonton video yang ditayangkan. ABM: KBKK: Nilai: . Guru mengaitkan dengan tajuk & isi pelajaran yang akan dipelajari. Guru menayangkan klip video berkaitan nyalaan mentol dalam litar elektrik. alat elektrik berfungsi. 3. Guru menyoal pelajar tentang apakah 3 ciri litar lengkap dinyatakan. 1.

Murid yang lain mendengar dengan teliti dan memberikan pendapat mereka. . Beberapa orang murid diminta mempamerkan hasil kerja di hadapan kelas.Langkah 3 (10 minit) Rajah litar lengkap 1. 2. Seorang pelajar membuat rumusan. power point. Guru bertindak sebagai pemudah cara. Murid melukis rajah litar lengkap menggunakan simbolsimbolnya. Nilai: Yakin. 3. ABM: kad manila lembaran kerja. Guru meminta murid melukis rajah litar elektrik lengkap dengan menggunakan simbolsimbolnya. 1. mematuhi arahan Penutup (3 minit) Guru meminta seorang pelajar membuat rumusan terhadap tajuk dan isi kandungan perkara yang telah dipelajari. Pelajar yang lain memberi perhatian. KBKK: menjana idea. 2.

pelajar dapat: 1) menyatakan 3 ciri litar lengkap 2) menerangkan 3 faktor litar lengkap. berkeyakinan tinggi. lembaran kerja : Bersyukur. buku teks.10 pagi (40 minit) : Pada akhir pengajaran. Pengetahuan Sedia Ada: Pelajar telah mempelajari definisi tenaga dan sumber-sumber . Pembelajaran Kontekstual : Power Point. menganalisis tenaga dalam tajuk yang lepas. memberi perhatian : Menaakul. menghargai alam. 3) menunjukkan peranan komponen elektrik dalam litar lengkap.Sesi Pengajaran 3 Mata Pelajaran Tarikh Hari Tingkatan Tajuk Sub-tajuk Masa Hasil Pembelajaran : Sains : 9 Mei 2011 : Isnin : 1 Bestari : Tenaga : Litar Lengkap : 9. Kaedah Mengajar ABM Nilai KBKK : Kaedah Pembelajaran Masteri. membanding beza.30 – 10.

litar tidak lengkap:i) sambungan litar songsang ii) mentol terbakar iii) komponen tidak lengkap 1. 5. Guru meminta murid melukis yang berdasarkan rajah rajah simbol komponen elektrik yang ditunjukkan. alat elektrik berfungsi.Perkembangan Aktiviti Pengajaran Pembelajaran Langkah/ Masa/ Isi Pelajaran Set induksi (5 minit) Aktiviti Pengajaran Dan Pembelajaran Aktiviti Guru 4. simbol dan fungsinya 2. Guru meminta murid menamaelektrik kan komponen elektrik ber2. komponen elektrik 3. Guru mengaitkan dengan tajuk & isi pelajaran yang akan dipelajari. Pelajar memerhatikan simbol komponen elektrik. Murid melukis rajah simbol komponen elektrik. 1. Guru menyoal pelajar tentang apakah 3 ciri litar lengkap dinyatakan. Guru menunjukkan simbol1. Pelajar menamakan dasarkan simbol yang diberi. Guru bertanya kepada murid berkaitan ciri-ciri litar lengkap dan tidak lengkap. Pelajar menonton video yang ditayangkan. 3. Pelajar menyatakan ciriciri litar lengkap dan tidak lengkap i) mentol menyala ii) wayar panas ABM: KBKK: Nilai: ABM/ KBKK/ Nilai ABM: Video KBKK: Menaakul Nilai: Bersyukur Langkah 1 (10 minit) Litar Lengkap dan ciricirinya 1. Pelajar memberikan membuat inferens terhadap alasan terhadap litar lengkap dan tidak lengkap. 5. ABM: KBKK: Nilai: . 6. Guru menayangkan klip video berkaitan nyalaan mentol dalam litar elektrik. Aktiviti Pelajar 4. Pelajar menjawab: dapat menyalakan mentol. 6. simbol komponen 2. Langkah 2 (10 minit) Komponen elektrik. Guru meminta murid 2. Pelajar bersedia untuk mempelajari tajuk yang dikemukakan.

Guru bertindak sebagai pemudah cara. Lengkapkan RPH sehingga 4 sesi pengajaran. ABM: kad manila lembaran kerja. Bagi setiap sesi pengajaran: a) b) c) Bahan bantu mengajar berbentuk koswer bagi setiap satunya.Langkah 3 (10 minit) Rajah litar lengkap 1. 3. Guru meminta murid melukis rajah litar elektrik lengkap dengan menggunakan simbolsimbolnya. Nilai: Yakin. Murid yang lain mendengar dengan teliti dan memberikan pendapat mereka. 2. mematuhi arahan Penutup (3 minit) Guru meminta seorang pelajar membuat rumusan terhadap tajuk dan isi kandungan perkara yang telah dipelajari. 2. Sertakan nota-nota dalam bentuk power point. Seorang pelajar membuat rumusan. MAKLUMAT PENTING 1. Pelajar yang lain memberi perhatian. Bina Jadual Spesifikasi Ujian (JSU) bagi keseluruhan soalan-soalan untuk menilai pencapaian murid bagi setiap sesi pengajaran. Murid melukis rajah litar lengkap menggunakan simbolsimbolnya. KBKK: menjana idea. . 2. 1. power point. Beberapa orang murid diminta mempamerkan hasil kerja di hadapan kelas.

7 Pentaksiran Hasil Pembelajaran Unit Pengajaran Rancangan Pengajaran untuk 4 sesi Pengajaran Pembinaan Koswer (ABM) & Manual Aplikasi Jadual Spesifikasi Ujian (JSU) dan penilaian pengajaran .4 1.5 1.TUGASAN ESEI BERKUMPULAN:FASA 2 1.6 1.