creşte intensitatea câmpului electric în vecinătatea corpurilor proeminente şi se formează canale de aer ionizat de-a lungul cărora se produce descărcarea. intensitatea curentului electric poate atinge sute de mii de amperi iar temperatura în interiorul acestuia poate depăşi 28. Durata unui trăsnet este de câteva microsecunde.TRĂSNETUL Trăsnetul este o descărcare electrică luminoasă. de obicei. în timpul furtunilor.000 grade Celsius. Datorită acumulării în nor a unei importante sarcini electrice. care se produc dinspre pământ spre nor. un dispozitiv inventat la jumătatea secolului XVIII de către Benjamin Franklin. fiind considerate a fi de 100 ori mai puternice dar de 80 ori mai rare decât cele de pe Pământ. . Există mai multe tipuri de trăsnete: care se produc în interiorul aceluiaşi nor. trăsnete ce au loc în straturile înalte ale atmosferei şi trăsnete sub formă de bilă (fulgere globulare). care se produce în atmosferă. dar nu totdeauna. Protecţia împotriva consecinţelor dăunătoare ale trăsnetului se realizează cu ajutorul paratrăsnetului. În sistemul solar au fost observate trăsnete şi pe Venus şi pe Jupiter. care se produc între nori. care se produc dinspre nor spre pământ. acestea din urmă.

de cele mai multe ori apărând după ploaie. Curcubeul ia forma unui arc roşu la exterior şi violet la interior. Secvenţa de culori cea mai acceptată este aceeaşi cu cea a spectrului luminii albe. albastru. Uneori apare si un al doilea curcubeu. mai mic decât primul şi cu culorile in ordine inversă. se produce pe retina privitorului. . raza roşie părăseşte stropul sub un unghi mai mic decât unghiul de refracţie al razei albastre. iar separarea culorilor realizează curcubeul.CURCUBEUL Curcubeul este un fenomen optic şi meteorologic manifestat prin apariţia spectrului luminos atunci când lumina se refractă prin atmosfera suprasaturată de vapori de apă. La ieşirea din strop. adică: roşu. portocaliu (oranj). Lumina albă se separă în diverse culori (lungimi de undă) atunci când intră într-un strop de apă fiindcă roşul se refractă sub un unghi mai mic decât albastrul. de la violet spre roşu. care în final. verde. indigo şi violet (ROGVAIV). galben.

Combinaţia dintre ploaie acidă şi acizi uscaţi este cunoscută sub numele de depunere de acid. combinându-se cu aceasta. având un caracter acid. şi apoi sunt absorbite de picăturile de apă din nori.6. fac obiectul unor transformări chimice.PLOAIA ACIDĂ Ploaia acidă (sau precipitaţiile acide) sunt precipitaţiile care au un pH mai mic decât 5. formează o soluţie cu acţiune mult mai corozivă. Efectele ploii acide în Munţii Jizera din Republica Cehă . Uneori acizii poluanţi apar ca particule uscate şi sub formă de gaze care pot atinge solul fără ajutorul apei. Când aceşti acizi „uscaţi” sunt spălaţi de ploaie. Precipitaţiile acide apar de obicei în situaţiile în care emisiile de dioxid de sulf sau de oxid de azot sunt emise în atmosferă.

Unii fabricanţi de tunuri sonice pretind că undele de şoc ar avea un efect ionizant asupra aerului.000 m. în norii de deasupra. modificând astfel comportarea fizică a norului. se produce o undă de şoc. Zgomotul funcţionării tunurilor nu derajează clădirile cele mai apropiate. Canada. Prin trecerea bruscă a acestui amestec prin partea strangulată a maşinii până în con. Belgia. determinând o disrupere a fazei de creştere a particulelor de grindină. Zgomotul produs de instalaţiile moderne este de ordinul a 130 dB în imediata proximitate a tunului şi scade la 60 dB la distanţă de 1 km. Un amestec exploziv de acetilenă şi aer este împins în camera inferioară a maşinii. Unele sisteme utilizează şi oxigen sub presiune pentru a mări efectul exploziv. Unda se propagă cu viteza sunetului până la înălţimi de 15. care poate fi percepută ca un şuierat puternic.TUNURILE SONICE Tunurile sonice sau tunurile antigrindină sunt dispozitive care emit unde sonice spre norii în care se formează grindina în scopul de a opri procesul de formare a particulelor de gheaţă. Spania şi Noua Zeelandă. care se află la o distanţă de 400 m. . Un tun antigrindină modern este un generator de unde de şoc care sunt trimise spre norii în care se formează grindina. Dintre ţările în care s-au produs asemenea tunuri sonice sunt de menţionat.

. în Grecia Antică s-a descoperit că anumite răşine de conifere. astronom polonez. Nicolaus Copernic. este autorul teoriei heliocentrice a sistemului solar? (Soarele se află în centrul sistemului nostru planetar). iar în limba greacă antică se numeau "electron". născut în 1473. preot şi prelat catolic. Înainte de asta se credea că Soarele se învârte în jurul Pământului. Un kilogram de uraniu are energie cat sase milioane de kilograme de carbune. Acum înţelegem că prin frecare de fapt chihlimbarul se electriza.• • • • În jurul anului 600 înaintea erei noastre. Din 11 inventii patentate de Nikolai Tesla. pentru industria hidroenergetica. dacă sunt frecate de ţeşuturi de haină. prin pierderea sau primirea de electroni. azi sunt in folosinta 9 dintre ele. capătă proprietatea să atragă obiecte foarte mici. Aceste răşine poartă denumirea de chihlimbar. neschimbate.

dar fara a-l rupe complet. moneda nu va urma miscarea cartonului. ea nu trebuie sa ramana suspendata in aer. scutura sau sufla…ni. dar fara a o atinge cu nimic… Da. Se apuca de marginea cartonului cu doua degete si se trage brusc sau. Ce spuneti: puteti lua cartonul fara a trage si moneda? Fireste. PROBLEMA DE CINCI PARALE Asezati pe masa un pahar de apa gol. Peste carton. la mijloc. putin mai mare decat gura paharului. este posibil. In aceasta pozitie. astfel incat sa formeze un unghi obtuz. spre deosebire de lucrarea de mai sus. In ambele cazuri. in sticla. . ACEEASI MONEDA …ALTFEL ARANJATA Luati o scobitoare sau un bat de chibrit si frangeti-l putin la jumatate. Fibrele lemnului vor tinde sa se indrepte. Cautati alta modalitate… Lasati sa cada pe indoitura chibritului o picatura de apa. cele doua capete se vor indeparta si…moneda va cadea de la sine. pur si simplu. se da un bobarnac cam la mijlocul cartonului. ci va cadea in interiorul paharului. Pe indoitura lemnului puneti o moneda mai mica si incercati sa rezolvati urmatoarea problema: Cum poate fi introdusa moneda in sticla fara a o atinge. aici nu aveti voie sa trageti de chibrit. Acoperiti-l cu o bucata de carton patrat. ci sa cada in interiorul paharului.FIZICA DISTRACTIVA 1. asezati o moneda usoara (500 de lei). asezati-l deasupra gurii unei sticle de lapte sau a unui paharel. Stiti insa de ce? 2.

doua minute. Cand ati terminat numaratoarea ( la care nu este nevoie sa va grabiti ). Acum. Aruncati-le pe toate intr-un saculet de panza sau intr-o caciula si anuntati pe cei din jur ca sunteti gata sa le aratati o scamatorie . fara a misca instalatia si fara a folosi vreun obiect. MANA MIRACULOASA Luati un balon de laborator din sticla. cereti sa dea drumul monedei inapoi in sac. E suficient sa cuprindeti peretii balonului intre palme. inchis la gura cu un dop perforat prin care trece un tub de sticla subtire indoit in unghi drept. In tub introduceti ( prin suflare ) o picatura de apa colorata cu cerneala. 4. cereti cuiva sa incerce a misca picatura colorata catre capatul liber al tubului. Cum ati reusit sa ghiciti despre care moneda a fost vorba vorba? Explicatia este cat se poate de simpla: moneda respectiva. Puteti pune in sac chiar 6-7 monede . fara sa v-o arate. Mana in sac. in timp ce toate celelalte sunt mai reci. In alta varianta. fara a atinge cu nimic instalatia. si picatura se va pune in miscare. puteti cere ca picatura sa fie miscat de la distanta. care va decurge astfel: Rugati pe cineva sa scoata una dintre monede. Apoi. picatura revine exact la locul initial. si s-o tina strans in pumn pana ce ve-ti numara cu glas tare pana la 100. CARE ESTE MONEDA? De data aceasta aveti nevoie de monede de mai multe dimensiuni.3. numarati pana la cinci si…spre surprinderea celor de fata . tot pe nevazute. Asezati apoi balonul. scoateti exact moneda pe care a ales-o persoana de mai inainte. introduceti si dv. astfel aranjat pe un suport oarecare. Acum este suficient sa tineti un chibrit aprins sub fundul balonului. Dar stiti care este explicatia fenomenului? Mentionam ca dupa ce nu se mi incalzeste balonul (cu mainile sau cu chibritul ). de preferinta mai mari. Rezolvarea e cat se poate de usoara. Cine misca picatura de apa? . este… calda. care a fost tinuta in pumn cca.

Aceasta mica instalatie poate fi acum asezata in echilibru . luati fiecare capat al atei in cate o mana si tineti-o in pozitie verticala. asa cum rezulta din figura nr. treceti un fir de ata groasa prin cele doua orificii si prin agrafa. Astfel pregatita.Montati in interiorul cutiei agrafa indoita. in caderea ei lina de la un capat al atei catre celalalt. conform pozitiei pe care o vedeti in desen. scoateti-i sertarasul in care au fost betele si dati in partile laterale cate un orificiu.m. Fireste. fixati o moneda . iar in carligul de la celalalt capat. I In clema formata la capatul din dreapta.a..5. oprindu-se. o veriga de lantetc. de exemplu.5 m. iar. In acest scop. daca veti sufla usor. cutia va aluneca incet in jos. luati o cutie de chibrituri goala. drept o “cutie nazdravana”. Dupa aceasta .1 . pe care le veti pregati si prezenta astfel: Luati o agrafa de birou si indoiti-I bratul mai scurt. va fi suficient sa intindeti putin de ambele capete ale atei si cutia … va asculta de comanda. Lungimea firului va fi de cca. . care “aude si intelege” comenzile oricarui spectator. daca acul e din otel. isi va relua cursa s. ca urmare.pe varful unui ac!…asa cum vedeti in imagine. Daca. ramanand in pozitie verticala. atarnati un mic obiect cu o greutate asemanatoare . O CUTIE NAZDRAVANA O cutie de chibrituri goala si putina istetime va pot oferi prilejul unor scamatorii amuzante. cutia poate fi prezentata in societate sau in cadrul unei serbari. Fenomenul se explica prin aceea ca agrafa din interiorul cutiei actioneaza asupra atei ca o frana. Cand un spectator va striga: “Stop!”. 1. La comanda “Porneste!” . cineva ii striga “Stop!” cutia se va opri…ascultatoare in punctul la care se va gasi. Daca veti lasa ata lejer. MONEDA IN ECHILIBRU Indoiti o bucata de sarma sub orma unei piese ca cea din figura nr.. in scurt timp moneda va fi gaurita! 6. ii veti putea da o miscare de rotatie rapida.d. Mai mult. comenzile le veti executa voi. de exemplu un inel. dupa care inchideti cutia.2.

turnati in ou nisip fin. nisipul va aluneca si se va aranja a. hartia ziarului sa fie cat mai bine intinsa pe suprafata mesei. lunga de 40-50 cm. fara a depasi marginile acesteia. Efectul va fi surprinzator pentru toti cei de fata. asezati o linie dreptunghiulara. aplicand o lovitura tare de pumn pe capatul liniei care iese in afara mesei. favorabil mentinerii intregului ou in pozitii greu de imaginat pentru un ou obisnuit. 5 cm. Neteziti bine foile cu mana. i. de exemplu. Cand aceste pregatiri sunt terminate. deschisa. cam pana la o treime din volumul sau. pe lama unui cutit. asezati foaia dubla . . cautand sa-l faceti cat mai putin vizibil. printr-un mic orificiu practicat in partea mai lata. care…nu prea cunosc fizica. i. tinand cont ca hartia nu cantareste decat cateva grame… Lovitura va fi data si…ziarul se va ridica abia putin. oul va fi gata sa stea “linistit” in pozitiile cele mai de necrezut: pe marginea gurii unei sticle. sa formeze un centru de greutate jos.7. il puteti aseza pe o farfurie printre alte oua “normale”. a. rugati pe cineva sa incerce a ridica si rasturna hartia de pe masa. 8. Oul astfel perparat va ajuta sa faceti o serie de …scamatorii de echilibru. La masa. In orice pozitie il veti aseza. OUL MIRACULOS Cu ajutorul unei seringi. in asa fel incat unul din capetele ei sa iasa in afara tabliei de la masa cu cca. Lucrul pare teribil de simplu. goliti un ou de gaina de continutul sau. ori va putea fi asezat pe masa in varful sau cel mai ascutit etc. apoi astupati orificiul cu ceara alba de lumanare. EFECT SURPRIZA Pe o masa.doar cativa centimetri! Nici gand ca hartia sa fie azvarlita de pe masa. Astfel. Deasupra liniei. a unui ziar de format mare. de unde il veti lua inapoi ”la intamplare” si veti demonstra ca stiti sa-l…dresati. Dupa uscare. Lasati apoi oul gol sa se usuce bine in interior(il puteti chiar aseza intr-un cuptor).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful