You are on page 1of 1

Heliul

Heliul a fost descoperit in anul 1895, de catre Sir William Ramsey . Numele isi trage originea din cuvantul grecestc helios care inseamna soare. Este al doilea element din tabelul periodic si probabil din Univers. El se formeaza un urma atasarii unui electron hidrogenului. Aceasta reactie se intampla in stele la temperaturi si presiuni imense. De asemenea, heliul este cunoscut si datorita faptului ca este mai usor decat aerul si ca vocea unui om care a inhalat heliu se modifica intr-un mod foarte amuzant. Are cel mai sczut punct de fierbere (268,83C)i cel mai sczut punct de topire(-272C)dintre elementele chimice i se prezint doar n stare gazoas, n afara unor condiii extreme.

Simbol heliului este He,Numar atomic: 2,Masa atomica: 4.002602 uam , Numarul de protoni/electroni: 2,Numarul de neutroni: 2,Clasificare: Gaz nobil,Structura cristalina: Hexagonala ,Densitatea la 293 K: 0.1785 g/cm3 ,Culoare: incolor.

Structura atomica:Numarul de straturi: 1 Primul strat: 2 Izotopi Perioada de Izotop injumatatire He-3 Stabil He-4 Stabil Exista 8 izotopi de heliu cunoscuti dintre care doar cele de mai sus sunt stabile. Este folosit pentru baloane,scufundari la mare adancime. Heliu se obtine din aer, depozite de gaze natural.