P. 1
Olanda..

Olanda..

|Views: 83|Likes:
Published by Mihai Alina

More info:

Published by: Mihai Alina on Oct 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/10/2013

pdf

text

original

Universitatea “Valahia” Facultatea de Stiinte Umaniste Educatie Fizica si Sport

Potential turistic

Nume : Chirca Florin Liviu Grupa : III

OLANDA .

care se traduc in limba română prin acelaşi cuvânt: cafenea.Partea I 1. Are 588 718 locuitori în oraşul propriu-zis şi aproximativ 1. aproape jumatate din actuala sa intindere fin dobandita. sau doar farmecul relaxant al unui vechi oraş European. Olanda face parte din cele 3 tari care au format o precursoare a Uniunii Europene. Olanda se remarca prin petrochimie. urmate de industrie. spre detrimentul celorlalţi. si anume BENELUX ( BELGIA. un loc unde poţi servi o ceaşcă de cafea sau un pahar de bere. Amsterdamul este capitala oficiala a Olandei. insa institutiile fundamentale ale statului. Este membra NATO si UE. LUXEMBURG). OLANDA/NEDERLAND. Este cunoscut pentru faimosul pod Erasmus si numeroase clădiri istorice. de la electronica la nave maritime. Rotterdam este un oraş portuar.600. Este adevărat ca vinderea marijuanei şi a hashish-ului s-a legalizat. Oraşul satisface gusturile fiecărui călător . favorizata de solurile aluviale fertile. unii turişti profită de această libertate şi cred ca nu vor fi luaţi la răspundere pentru faptele lor. În ultimii ani. E important să faceţi distincţia între expresiile Coffee Shop şi Café. . Mulţi turişti vizitează Amsterdamul pentru a se bucura de o atitudine mai libertină faţă de droguri. oameni prietenoşi şi unde poţi face tot felul de cumpărături. Le poţi cumpăra în celebrele Coffee Shops. Tarile de Jos. iar o mare parte din teritoriile tarii au fost rapite apelor si drenate. Olanda este un caz aparte pe Glob. Prima expresie denotă un loc în care este permis sa fumezi droguri. canale adorabile care traversează orasul. Aceasta face parte din proiectul de unire a unor oraşe din vestul Ţărilor de Jos într-o singură aglomerare: Randstad Holland. bazata preponderant pe servicii. Pe teritoriul sau se afla sediul Curtii Penale Internationale. Populatia Olandei este de 16 847 007 locuitori si este pe locul 60 in lume. in ultimii 500 de ani. pe care se practica agricultura.fie că acesta preferă cultura şi istoria. în provincia Olanda de Sud. Tara de Jos.000 în zona metropolitană. Multe regiuni se afla sub nivelul marii sau doar la cativa metri deasupra lui. Din nefericire. Toate cele 3 tari au o economie foarte dezvoltata. Olanda este stat membru fondator al Benelux si al Uniunii Europene. Aceasta din urma este variata si performata si in Olanda. petrecerile. de exemplu. precum Curtea suprema de justitie. oraşul a depus eforturi considerabile în a împiedica asemenea abuzuri şi de a-şi menţine în acelaşi timp atmosfera comodă şi placută. Nederland. Aceasta este recunoscuta pentru digurile. prin cucerirea de teritorii din apele Marii Nordului. In urma acestor activitati au ramas polderele. dar si pentru toleranta sa pe plan social. guvernul si parlamentul isi au sediul la Haga. morile si lalelele sale. De asemenea. Amsterdam este un oraş frumos din Tarile de Jos cu o arhitectură impresionantă. iar a doua. in limba locuitorilor sai. Generalitati Olanda este.

insa intalnim pe insula Saba din Caraibe. teren arabil. Cantitatea anuala de precipitatii ajungand la 750 mm. fiind în medie deasupra nivelului mării. în special toamna si primăvara. Conditii climatice Are un climat temperat. 4. dintre care uscat : 33 883 km2 si apa : 7 643 km2 . turba. 3. nisip si pietris. În partea de sud a ţării există câteva dealuri. Ceaţa este foarte întâlnită. Muntele Scenery cu o inaltime de 862m. Temperatura medie din ianuarie fiind de +2° C si de +17° in luna iunie. iar calatorul trebuie sa fie prudent pentru ca in caldura verii te poate surprinde racoarea unei ploi sau o scadere brusca de temperature. Suprafata totala este de 41 526 km2. Vremea este altfel imprevizibila. iar aerul este relativ umed. Olanda se afla in Europa de Vest.2. O foarte mare parte din pământ este sub nivelul mării. iar lungeimea costei are 451 km. iar ploile sunt frecvente pe tot parcursul anului. are iesire la Marea Nordului si este situata intre Belgia si Germania. Pelerina sau umbrela sunt indicate oricând. Clima Olandei variaza. atâta timp cât vă aflaţi în Amsterdam. fiind protejat de 1. Din punct de vedere geo-strategic este situate la gurile de varsare a 3 rauri europene importante ( Rin. calcar. marin cu veri racoroase si ierni blande. . Maas/Meuse si Schelde). Lungimea granitei este in total de 1 027 km dintre care cu Belgia 450 km si Germania 577. cu încercări de recuperare. acum considerata parte a Olandei(ca urmare a dizolvarii Antilelor Olandeze).500 mile de diguri. Caracteristici generale privind relieful Tara este netedă. Altitudinea minima este de -7 m in Zuidplaspolder si altitudinea maxima de 322 m in Vaaleserberg. Pozitie geografica si limite Din punct de vedere al asezarii geografice. Se gasesc resurse naturale de gaze. sare. petrol.

. Alimentat de râul Ijssel. Aceasta dispune de un numai mare de lacuri de mici dimensiuni. strabatand numeroase state europene: Olanda. Numeroasele canaluri sunt cai de transport ideale si faciliteaza semnificativ circulatia. Cehia si Slovacia. poţi vizita şi alte locuri din partea de vest a ţării. a comertului international. Drepturile Olandei asupra marii sunt de 12 mile marine ca mare teritoriala si 200 de mile marine ca zona economica exclusive. fauna si vegetatia Primăvara e sezonul cel mai bun al anului în care să vizitezi orasul. care îl separă atât de Wadden Zee. Reteaua hidrografica Raurile principale care formeaza o mare parte a retelei hidrografice sunt Rinul. Ungaria. Pe langa faptul ca promoveaza nemijlocit dezvoltarea comertului reciproc al tarilor mentionate. Germania.440 kmp a fost redusă prin asanare.5. Flora. Romania si Bulgaria. Ijsselmeer sau Ijssel este un lac de mică adâncime. faimoasa gradină de lalele a Olandei şi cu această ocazie. Canalul Rin-MainDunare permite reducerea substantiala a duratelor de transport pe apa. fiind astfel posibilă amenajarea de crescătorii de ţipari. 6. Navigatia intracontinentala este si ea foartea bine dezvoltata. apa sărată a fost înlocuită cu apa dulce a râului Ijssel. A fost creata astfel o magistrala navigabila de 3100 km.620 kmp. Tara de Jos deţine o reţea de diguri avînd cea mai ridicată tehnologie din Europa din pricina calamităţilor naturale provocate de inundaţiile care s-au abătut asupra ţării şi care au provocat mari pierderi de vieţi omeneşti de-a lungul istoriei. ceea ce a dus la creşterea suprafeţei Olandei cu 1. asemănătoare cu cele de tip tsunami. Maas si Achelde. care patrunde in Olanda pe la granite estica. Reglată prin ecluze. Toate 3 sunt legate intre ele printr-o retea de canale. Austria. cu apă dulce. Poţi face o excursie de o zi la Keukenhof. care incepe la Rotterdam in Marea Nordului si se termina la Constanta. Rotterdam si Amsterdam sunt cele mai mari porturi maritime ale Europei. din regiunea central-nordică a Olandei. s-a format prin construirea unui baraj pe cursul de sud al fostului Zuider Zee. iar un convoi de slepuri impinse poate efectua acelasi drum in 13 si respectiv 18 zile. Marea Nordului a făcut de nenumărate ori ravagii prin valuri imense. cât şi de Marea Nordului. ruta Rotterdam-Constanta poate fi parcursa de un vas cu motor la ducere in 10 zile si la inapoiere in 16 zile. Suprafaţa sa totală iniţială de 3. Iugoslavia. in general. În aprilie toate lalelele sunt înflorite. Importanta economica a Dunarii a crescut in ultimii ani dupa ce aceasta a fost legata de Main si Rin prin Canalul Rin-Main-Dunare.

ar prinde viaţă“. când bulbii de lalele au ajuns să fie cea mai căutată marfă de pe piaţă. Anual. in lacuri si rauri. Morile de vant si abundenta florilor ii confera un aer de originalitate. iar acest cuvânt a devenit „originea etimologică a cuvântului «lalea». laleaua olandeza fiind recunoscuta in lume. bulbii maturi de lalele au devenit o afacere rentabilă. Pentru cei mai mulţi vizitatori. Negustorii de bulbi puteau câştiga lunar aproape 44 000$ (în actuala monedă americană). Cea mai înfloritoare perioadă a lalomaniei a fost în anii 1630. Localnicii îi spuneau acestei flori dülbend. Nu peste mult timp. circa 7 700 de hectare sunt folosite pentru cultivarea bulbilor de lalele. lalelele sunt originare din Turcia. Un singur bulb constituia o zestre bună pentru o mireasă. adică lalomanie. Deoarece în unele poveşti romantice se vorbea despre imensa valoare pe care sultanii turci le-o atribuiau bulbilor. toţi cetăţenii care acordau o deosebită atenţie condiţiei sociale ajunseseră să dorească să aibă bulbi. Flora este compusa de arbori-stejari. Partea a II-a Tara lalelelor Olanda este numita si “ Tara lalelelor” : „Când vine primăvara în Olanda. . aceste gingaşe flori de grădină foarte cunoscute sunt la fel de tipice Olandei ca şi morile de vânt. Olanda seamana cu o gradina cocheta si foarte ingrijita. Din cei 34 000 km2 de uscat ai ţării. preţul bulbilor a crescut vertiginos şi astfel a început o perioadă zbuciumată pe care istoricii olandezi o numesc tulpenwoede. tei si fag. Un aspect inedit il prezinta faptul că aici nu există animale sălbatice. . Într-o explozie de culori.Desi nu este o tara foarte mare. ceea ce în limba turcă înseamnă „turban“. ulm. rânduri strălucitoare de lalele înflorite inundă câmpiile. iar cu un singur bulb din varietatea Lalea Brasserie se putea cumpăra o fabrică de bere prosperă. trei bulbi erau preţul pentru o casă cu vedere la canal. Culorile vii şi formele exotice ale lalelei i-au fascinat pe olandezi. . iar când cererea a început să depăşească oferta. Aceasta este renumita pentru florile sale. este ca şi cum mii de hectare . Dar. În acele vremuri era mai uşor să cumperi un tablou cu o lalea decât să cumperi un bulb al unei varietăţi rare de lalea. pin. Fauna este alcatuita in mare parte de pescarusi care se aduna uneori in zona coastelor si din specii de pesti ce abunda de-a lungul coastei Marii Bordului. cei 3 300 de producători din ţară exportă aproape două miliarde de bulbi de lalele în peste 80 de ţări. creând un spectacol floral care atrage turişti din toate colţurile lumii. brânza şi saboţii de lemn.

editura Vremea • Arborele lumii ( Enciclopedia Marshall Cavendish) • ATLAS – ÎNTREAGA LUME LA DISPOZIŢIA TA (colectia DeAgostini) • www. una din cele mai populate tari din Europa.vacantainolanda.wikipedia.ro • www.ro • www.ro .monitorfg.Tara morilor de vant Morile de vant sunt unul din semnele distinctive ale Olandei.scientia. Bibliografie • Ghid turistic .besttourism.ro • www.ro • www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->