P. 1
Determinarea Caracteristicilor Vantului

Determinarea Caracteristicilor Vantului

|Views: 606|Likes:
Published by andreev

More info:

Published by: andreev on Oct 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/05/2014

pdf

text

original

Tema 10: Determinarea caracteristicilor vantului

Daca valorile termice si de presiune ar fi repartizate uniform pe suprafata terestra, deplasarea aerului nu ar mai avea loc. Inegala repartitie a presiunii in sens orizontal se datoreaza actiunii combinate a unor cauze de ordin termic si dinamic si, determina o miscare advectiva numita vant. Diferentele de temperatura ale aerului creeaza densitati diferite, ceea ce atrage dupa sine diferente de presiune - maxime si minime barometrice. Vantul ca element meteorologic tinde sa egalizeze diferentele de temperatura, presiune si umezeala existente in atmosfera in sens orizontal. Aceasta egalizare insa, nu se realizeaza decat pentru intervale foarte scurte de timp, cand apare un calm atmosferic. In rest, aparand noi diferente, reapare vantul, care mentine o stare medie a acestor diferente, deci este un element meteorologic important si un factor compensator in atmosfera. Caracteristicile regimului dinamic al aerului prezinta interes atat din punct de vedere teoretic cat si aplicativ. Astfel, frecventa vantului din anumite directii permite aprecierea caracteristicilor maselor de aer care se deplaseaza intr-o anumita regiune, fapt care permite stabilirea influentei pe care o are asupra proceselor climatice locale. Vantul influenteaza toate domeniile transporturilor (in special, cele aeriene), dar si unele procese si elemente meteorologice (umezeala, nebulozitatea, precipitatiile lichide si solide, evaporatia, temperatura aerului si solului etc.). Diversitatea fenomenelor meteorologice depinde de existenta in atmosfera a curentilor de aer, atat a celor verticali cat si a celor orizontali. Lipsa acestora in atmosfera ar duce la inexistenta schimbarilor bruste ale vreniii si s-ar observa o trecere lenta de la iarna la vara si invers, dupa variatia inaltimii Soarelui. Fiind un element meteorologic dinamic, vantul se caracterizeaza prin directie, viteza si tarie sau intensitate. 10.1. Directia vantului reprezinta sensul din care bate vantul intr-un punct sau intr-o regiune oarecare. Ea se stabileste in raport cu punctul cardinal dinspre care bate. In scopul indicarii directiei vantului, se uziteaza roza vanturilor cu cele patru puncte cardinale §i cu cele patru sau douasprezece directii intercardinale numite rumburi. Deoarece acest mod de notare nu este foarte precis, in aeronautic^ §i in transporturile marine se foloses.te azimutul vantului, adica unghiul pe care II face vectorul vant cu directia nordului geografic. Acesta se exprima in grade sexagesimale de la 0° la 360°, In sensul deplasarii acelorde ceas. Astfel, nordul corespunde la 360°. estul la 90°, sudul la 180° iar vestul la 270°. Celelalte directii au valori intermediare (tabelul 13).
Tabelul 1 Codificarea directiei vantului §i echivalentul in grade azimutale D ire c tia v a n t u l u i .. Notarea Grade azimutale Cifra de cod

presiunea vantului in kg /m2.5 135 157.viteza vantului in m /s.5 180 202. In navigatia maritima.5 90 112.6 km /h.2. Intensitatea sau taria vantului se exprima prin presiunea exercitata de aerul deplasat de vant asupra obiectelor intalnite in cale. in jurul orei 13. 1km /h = 0. si un minim noaptea. a .5 270 292.852 km /h). Presiunea exercitata pe o suprafata de 1 m2. viteza vantului se exprima si in noduri (1 nod = 1.5 225 247.5 315 337. asezata perpendicular pe directia vantului. . 10.constants pentru densitatea aerului egala cu 0.5 360 - 00 02 05 07 09 11 14 16 18 20 23 25 27 29 32 34 36 99 * Variatia diurna a directiei vantului se schimba foarte mult in functie de conditiile orografice si a modului diferit de repartitie a presiunii aerului intre acestea. v .5 45 67. ca rezultat al miscarilor convective si al schimbului turbulent.3. este egala cu: P = a • v2 in care: P . Ea se exprima in metri pe secunda sau in kilometri pe ora. Variatia diurna a vitezei vantului in straturile de aer din troposfera inferioara prezinta un maxim dupa-amiaza.278 m /s.0625. intre cele doua unitati de masura existand urmatoarele relatii: 1m /s = 3. 10. Viteza vantului reprezinta distanta parcursa de aerul care se deplaseaza pe orizontala in unitatea de timp.C alm Nord-nord-esl Nord-est Est-nord-esl Est Est-sud-est Sud-est Sud-sud-est Sud Sud-sud-vest Sud-vest Vest-sud-vest Vest Vest-nord-vest Nord-vest Nord-nord-vest Nord Variabil NNE NE ENE E ESE SE SSE S SSV SV vsv V VNV NV NNV N - 22.

orizontala prevazuta la unul din capete cu o sfera de plumb sau fonta. cu ajutorul scarii Beaufort. Daca viteza vantului estc cuprinsa intre 0 si 9 m/s observatiile se efectucaza la girueta cu placa usoara. girueta cu placa grea (care indica valori de pana la 40 m/s) si diferite tipuri de anemometre. La statiile meteorologice din tara noastra se utilizeaza giruetele de tip Vild. Efectuarea observatiilor consta in dcterminarca directiei si apoi a vitezei vantului in urmatoarca ordine: a) observatorul va aprccia. cu o greutate de 200 g pentru girueta cu placa usoara sau 800 g pentru girueta cu placa grea. directia mediata a vantului s. au fost stabilite corespondente reale. In functie de regimul vitezei vantului si caracterul miscarii sale. Instrumentele cu citire directa pentru masurarea directiei si vitezei vantului In aceasta categoric intra girueta cu placa usoara (care indica valori ale vitezei vantului de pana la 20 m/s). observatorul va urmari timp de doua minte oscilatiile placii dreptunghiulare in dreptul dintilor de pe rama arcuita. Indicatorul vitezei vantului are in componenta o placa metalica dreptunghiulara. notandu-se intervalul de timp de la inceperea vantului pana la incetarea lui. timp de doua minute. iar la capatul opus cu un dispozitiv format din doua placi confectionate din tabla (pana de vant).i caracteristica dircctiei (variabila sau constants). In accst caz. dupa efectele mecanice pe care le produce vantul asupra obiectelor aflate pe suprafata terestra. Structura vantului este o alta caracteristica a vantului. conceputa de amiralul francez in anul 1805. In functie de liniile de forta ale vantului.Intensitatea vantului se apreciaza vizual. ce se orienteaza cu sfera de plumb spre directia de unde bate vantul. Partea mobila a giruetei cuprinde indicatorul directiei vantului si indicatorul vitezei vantului. placa va fi deviata de la pozitia verticala in functie de viteza si intensitatea vantului. placa metalica de forma dreptunghiulara penduleaza in fata unei rame in forma de arc. Aceste aspecte se determina uzitand inregistrarile anemografice. Prin urmare. Indicatorul directiei vantului (ampenajul giruetei) este o vergea metalica. La statiile meteorologice se fac aprecieri si asupra duratei variturilor. Intre gradele scarii Beaufort si viteza vantului exprimata in unitati de masura determinate instrumental.Girueta Vild este alcatuita dintr-un ax metalic vertical fix si unul mobil. iar pentru cele mai mari de 9 m/s. Tabelul 2 . prevazute cu opt dinti inegali (tabelul 2). turbulenta si in rafale. vantul poate avea structura laminara. adica va urmari oscilatiile sferei de plumb care indica punctele cardinale si intercardinale b) se masoara viteza mediata a vantului si caracteristica vitezei (uniforma sau in rafale).

anemometre mecanice. se utilizeaza girueta de mana (de companie).ancorarea cu cabluri. Anemometrele mecanice folosesc ca piesa receptoare pentru vant fie un sistem de cupe anemometrice.anemometre termice. Viteza vantului se determina . pe acelasi aliniament cu chiciurometrul. iar in functie de principiul care sta la baza constructiei si functionarii lor. Daca placa nu oscileaza. adica nu se misca din dreptul dintelui zero.1M se inscrie cifra 0. . fie o morisca cu palete fine de aluminiu. Determinarea directiei si vitezei vantului se face la cele patru ore de observatii climatologice. Pentru determinarea rapida a directiei si vitezei vantului. la inaltimea de 1 0 m (inaltime masurata intre suprafata solului si marginea superioara a placii oscilante). care trebuie sa fie in permanenta bine intinse.Aprecierea vitezei vantului (m/s). se impart in: . Pozitia perfect verticala a stalpilor de sustinere este realizata prin. in cadrul expeditiilor stiintifice cu caracter microclimatic.anemometre magnetice. Anemometrele sunt instrumente precise care masoara numai viteza vantului. in functie de pozitia placilor celor doua giruete O s c i l a t i i lp l a c i igiruetei e In d rep tul i n t e l u 0 d i I n t r e i n t i0 §i 1 d i In dreptul dintelui 1 i n t r ed i n t i 1 $ i 2 i In d rep tul i n t e l u 2 d i intre dintii 2 §i 3 in dreptul dintelui 3 intred i n t i i3 $ i 4 In dreptul dintelui 4 I n t r e i n t i4 $i 5 d i in dreptul i n t e l u 5 d i i n t r ed i n t i 5 § i 6 i in dreptul i n t e l u 6 d i intre dintii 6 $i 7 In d rep tul i n t e l u 7 d i P ested i n t e l e 7 Viteza vantului (m /s) la girueta cu placa u§oara 0 1 7 -l cu placa grea 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 24 28 34 40 > 40 3 4 5 6 7 8 9 10 12 14 17 20 > 20 la girueta cu placa grea. Valorile obtinute astfel. pe stalpi metalici verticali. . Cele doua giruete Vild (cu placa usoara si cu placa grea) se instaleaza in partea nordica a platformei meteorologice. in registrul RM . sunt orientative.

la intervale de 90°. Richard. deoarece presiunea acestuia pe partile lor concave esle mai mare decat pe cele convexe. Pe diagrama acestui anemograf. dar in mod obisnuit. .adica viteza medie a vantului. Richard. anemometre de mana cu cupe si conlor lip R. la intervale de 120° una de cealalta. Principiul de masurare se bazeaza pe timpul de tranzit. Cel mai cunoscut. la statiile meteorologice din Romania. caracterizeaza local componenta magnelica a campului eleclromagnetic). anemocinemografului.prin impartirea numarului de metri parcursi de aerul aflat in miscare. piesa receptoare este constituita dintr-un sistem de cupe Pallerson sau Robinson. care antreneaza indusul pe care se afla scara anemometrica. Toate cupele unui sistem sunt orientate cu partile convexe in aceeasi directie. Anemometrele magnetice masoara cu*precizie viteza vantului.anemografului. La statiile meleorologice din Romania se utilizeaza anemometre mecanice cu cupe tip J. Sistemul Patterson este formal din trei cupe fixate perpendicular pe un ax vertical mobil. Anemometrele termice determina viteza vantului pe principiul racirii sub influenta vantului a unui fir incalzit. . Timpul de tranzitie este masurat in ambele . divizata de la 0 la 100 km. impreuna cu intensitalea. Sub actiunea vanlului cupele anemometrice se rotesc si angreneaza in miscarea lor si magnetul inductor. citit pe un contor (socotitor). pe principiu l inductiei magnetice (marime vectoriala care.giruetelor inregistratoare cu rezistente electrice ce inregistreaza directia vantului. electrocinemografului ce inregistreaza viteza vantului. Cel mai cunoscut anemomelru termic este catatermometrul. Indiferent de tipul aparatului un inregistrator pentru vant este alcatuit dintr-o parte receptoare. care are rol si de transmitator si o parte inregistratoare. adica timpul necesar ultrasunetului pentru a ajunge de la un traductor la altul. Exista mai multe tipuri (Richard.anemogiruetelor si anemorumbarografelor ce inregistreaza atat directia cat si viteza vantului. Senzori de vant Senzorul de vant WAS 425 utilizeaza ultrasunetul pentru determinarea vitezei orizontale si directiei vantului. se inregistreaza numarul de kilometrii parcursi de vant in 24 de ore. indiferent de directia vantului. Rosenmuller). Instrumente inregistratoare pentru vant Pentru cunoasterea variatiilor directiei si vitezei vanlului la staliile meleorologice se utilizeaza aparale inregistraloare pentru vant de tipul: . Pentru a afla viteza vantului se declanseaza un buton care fixeaza scara anemometrica exact in dreptul diviziunii care marcheaza viteza vantului din acel moment. anemometre mecanice cu morisca cu palete tip J. Piesa receptoare pentru vant poate fi consliluila dinlr-un sistem de cupe Palterson sau Robinson. la timpul cat a functional instrumentul. Fuess. este anemograful cu contact electric. iar sistemul Robinson este format din patru cupe dispuse inlr-un mod asemanalor. si se rotesc in acelasi sens. in functie de viteza vantului de-a lungul traseului (caii) ultrasunetului.

fara contact. WAA251 transmite tensiuni de excitatie de 12 V si 24 V la senzorul WAV151 de determinare a directiei vantului. .directii. Sensibilitatea ridicata si linearitatea stint asigurate de un sistem unic. atunci cand este rotit de actiunea vantului asupra cupelor. generand un numar de impulsuri la iesirea unui fototranzistor. de transmitere a energiei electrice pentru incalzire. cu raspuns rapid. taie un fascicol de raze infrarosli de 14 ori la o rotatie. Metoda descrisa pentru un traseu este repetata pentru determinarea vitezei vantului de-a lungul celor trei trasee care sunt decalate la 120° unul fata de celalalt. in vederea compensarii inertiei de pornire. Viteza calculata pentru vant este independenta de altitudine. ambii timpi de tranzit. WAA 151 este un anemometru optoelectronic. precum si componentele lui rectangulare. care ii asigura performance excelente chiar si in conditii climatice extreme. Totusi. sunt egali. Circuitul de pornire/oprire a incalzirii este comandat de un rezistor NTC care sesizeaza temeperatura ambianta. in timpul anotimpului rece. Foliile de incalzire incorporate in fiecare cupa si in butucul rotii cu cupe asigura un consum electric scazut. iar pentru cel descendent descreste. Se recomanda utilizarea unui termostat care sa porneasca incalzirea atunci cand temperatura coboara sub +4°C. 75 m/s. Pentru vant cu viteza zero. Microcontrolerul calculeaza viteza si directia vantului. Microcontrolerul WAS425A utilizeaza masuratorile celor doi timpi de tranzit pentru calculul vitezei vantului de-a lungul unui traseu. Atunci cand bate vantul de-a lungul traseului de sondare. El este compus dintr-o roata cu trei cupe conice usoare care asigura o linearitate excelenta pe tot domeniul de masurare a vitezei vantului de max. datele obtinute fiind raportate sistemului de colectare (logare). Instrumentul meteorologic se instaleaza pe capatul sudic al bratului de sustinere a senzorilor de vant. Pe axul rotii cu cupe este montat un disc perforat circular care. de inaintare si de revenire. trebuie utilizata functia de transfer caracteristica. WAA 251 este un anemometru optoelectronic cu cupe incalzite. temperatura si umiditate.6 m/s). timpul de tranzit pentru vantul ascendent creste. Frecventa impulsurilor este direct proportionals cu viteza vantului (de exemplu 246 Hz = 24. In compartimentul axului este prevazut un ele ment de incalzire care mentine lagarele la o tem peratura mai mare decat cea de inghet. Puterea nominala a elementului de incalzire este de 10 W. pentru obtinerea celei mai bune precizii.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->