You are on page 1of 3

Mit jelent a CE jells?

A CE jells a francia Communaut Europene (Eurpai Kzzsg) rvidtse Mely orszgokban, s mely termkeken kell feltntetni a CE jellst? A CE jells alkalmazsra vonatkoz felttelek egyarnt rvnyesek az ipari termkeknek az EU orszgaiban trtn bels forgalmazsra, s az EU orszgaiba trtn beszlltsa esetn. Mit mutat a CE? A CE jells azt mutatja, hogy a forgalmazott termk az EU orszgaiban a vonatkoz piaci forgalomba hozatali trvnyekben (direktvkban) megkvetelt alapvet biztonsgi kvetelmnyeknek megfelel. Ezltal CE-vel jelzett termk biztonsgot jelent a felhasznlnak, a vsrlknak, mert a termk a trvnyi szintre emelt minimlis, az EU-ban egysges szint biztonsgi kvetelmnyeknek megfelel az ellenrzst vgz felgyeleti hatsgoknak is irnyad a CE-vel jelzett termk, mivel szemmel lthatv teszi, hogy a gyrt a direktva elrsainak megfelel termket knl a piacon Mely termkeken ktelez a CE jells? A feltntets mindazon termkekre ktelez, amelyekre vannak vonatkoz hatlyos direktvk. (Ezek listja elrhet: www.mszt.hu ) Amennyiben egy ipari termkre tbb direktva is vonatkozik, a termknek valamennyi direktva elrsainak meg kell felelnie. Azokon a termkeken nem kell s nem is szabad feltntetni, amelyekre mg nincs letbe lptetett direktva.

Mikor kell teljesteni a CE-re vonatkoz kvetelmnyrendszert? A CE jellsre vonatkoz kvetelmnyrendszert a forgalomba hozatal eltt teljes kren teljesteni kell. Kell-e vizsglatokat vgezni a termk forgalomba hozatalhoz? A vonatkoz direktva kvetelmnyrendszernek teljestst megfelelsgi eljrs, megfelelsgi vizsglat keretben kell igazolni. A kvetelmnyrendszer teljeslst a tervezs s a gyrts sorn is igazolni kell. Az eljrs keretben a megfelelsg igazolst vizsglatok nlkl csak kivteles esetekben lehet elvgezni, dokumentci kirtkelssel, de ezen esetben is a vgeredmny, pl. egy igazol jegyzknyv.

A formlisan kitlttt konformitsi nyilatkozat nem jogszer.


Kinek kell vgezni a megfelelsgi (konformitsi) eljrst? A direktva ltal egyszernek s nem veszlyesnek minstett termkeknl a gyrt sajt maga vgezheti a megfelelsgi kirtkelst. A vonatkoz trvnyi kvetelmnyek teljestsnek a mikntjt a gyrtnak dokumentlni kell. A direktvknl meghatrozott termkeknl a gyrtnak az igazolsi folyamatba EU-ban bejegyzett helyet vizsgl s tanst intzetet (notified body) kell alkalmazni.

Milyen dokumentcis ktelezettsge van a gyrtnak? A gyrtnak a megfelel vizsglati eredmnyek alapjn nyilatkozni kell a termk megfelelsgrl (konformitsi nyilatkozat olyan mszaki dokumentcit kell sszelltani s kszenltben tartani az EU tagorszgokban mkd felgyeleti hatsgok esetleges ellenrzshez, amelybl egyrtelmen nyilvnvalv vlik a termk megfelelsge a direktva kvetelmnyeivel

Ki helyezi el a CE jellst? A CE jellst a gyrt (EU meghatalmazottja) a sajt felelsgre tnteti fel a termken (egyes esetekben a csomagolson). Jelent-e elnyt egy minsgirnytsi rendszer mkdtetse? Minsgirnytsi rendszer mkdtetse a direktvk ltal definilt esetekben (modul rendszer) kvetelmny. Azonban azokban az esetekben is, amikor a direktva nem vr el mkd minsgirnytsi rendszert, a minsgirnytsi rendszer mkdtetse az egyenletes termkminsg biztostsa mellett szmtalan eleme segti a termk konformitsi eljrshoz szksges s piac-felgyeleti hatsgok rszre szksgess vlhat dokumentumok ksztst s sszelltst. Mi a kvetkezmnye, ha CE-re vonatkoz elrsokat nem tartjk be? A szablytalan forgalomba hozatalt az adott orszg piact ellenrz nemzeti hatsg szankcionlja (forgalmazsbl kivons, pnzbntets), egyben valamennyi EU orszg hatsgt rtesti a szksges intzkedsek megttelrl.