You are on page 1of 12

JOCUL DIDACTIC

PROPUNATOR INV. BAIA MARIA

Pledoarie pentru jocul didactic


Problema principala a educatiei ramane nu atat continutul invatamantului,cum s-ar crede astazi,cat modul de a provoca setea de cunoastere a copilului !!!- Freinet Cat din ceea ce cunoastem si aplicam ca pedagogi contribuie la provocarea,, setei de cunoaste a copilului ?
,,

De aceea pentru a starni dorinta de cunoastere a elevului trebuie sa gasim cele mai adecvate metode active si interactive,pentru atingerea obiectivelor educationale propuse. Metodele si maiestria pedagogica joaca un rol hotarator in reusita scolara a elevilor.Una dintre metodele bazate pe actiune stimulata si des utilizata de mine la lectii este ,,jocul didactic

,,Jocul didactic,ca metoda de predare si invatare, dozat cu pricepere in ansamblul strategiei educationale, asigura un caracter atragator, dinamism, varietate, buna dispozitie a activitatii de invatare, restabileste echilibrul psiho-fizic, furnizeaza motivatia stimulatorie, fortifica energiile fizice si intelectuale ale elevilor.

,,Jocul didacticcunoaste o

multitudine de variante.Voi numi doar cateva din jocurile didactice folosite in activitatea la clasa : ,,Eu spun una, tu spui multe! ,,Cauta greseala ! ; ,,Cuvinte...cuvinte ; ,,Hai ghiceste nu mai sta ! ; ,,Cine urca scara mai repede ? ; ,,Gandim repede si bine ; etc.

JOCURI PENTRU DEZVOLTAREA COMUNICARII NONVERBALE

ADAUGA O MISCARE! Copiii stau in cerc.Pedagogul realizeaza o miscare, de exemplu isi atinge nasul.Copilul de langa el ii imita miscarea adaugandu-i o alta.Fiecare copil care urmeaza va trebui sa imite miscarile anterioare , adaugand inca una.

Jocuri pentru dezvoltarea capacitatii de cooperare-colaborare


Casa, copac, caine Se alcatuiesc perechi si fiecare pereche va primi o carioca.Sarcina lor va fi sa deseneze pe o foaie o casa la mijloc, pe partea dreapta un copac si pe partea stanga un caine.Ei trebuie sa execute acest desen tinand impreuna carioca!

Participarea poate fi leaganul creativitatii, al afirmarii, al realizarii de sine. (I.Cerghit)