P. 1
bahasa-melayu-kertas-2-upsr-1224901297910531-9

bahasa-melayu-kertas-2-upsr-1224901297910531-9

|Views: 4|Likes:
Published by Aizat Rahman

More info:

Published by: Aizat Rahman on Nov 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/14/2013

pdf

text

original

KERTAS 2

MASA : 1 jam 15 minit

PENGENALAN Terbahagi kepada tiga bahagian Bahagian A – Memindahkan maklumat / Mentafsir bahan grafik

BENTUK

Masa 1 jam 15 mint

Bahagian C – Membuat ulasan

Bahagian B – Menulis karangan

UPSR (BAHASA MELAYU) FORMAT BAHARU MULAI 2005
KERTAS 2

Markah. Markah penuh : 60 markah Bahagian Bahagian Bahagian A B C : : : 10 markah 30 markah 20 markah

BAHAGIAN A Mentafsir Bahan Grafik 15 minit

BAHAGIAN B Karangan 40 minit

BAHAGIAN C Membuat Ulasan 20 minit

Mentafsir Bahan Grafik   BAHAGIAN A   10 markah Tiada had bilangan patah perkataan Tulis 5 ayat berpandukan grafik Soalan berdasarkan bahan grafik yang diberikan .

APA ITU BAHAN GRAFIK ?       Gambar .Tunggal @ Bersiri Carta Graf Jadual Peta Pelan  Contoh : Gambar Tunggal .

.SOALAN BAHAGIAN A . -Ayat yang dibina mestilah berdasarkan apa yang terdapat dalam gambar sahaja.Cadangan masa menjawab 15 minit -Wajib dijawab -Soalan berdasarkan grafik yang diberi -Mungkin terdiri daripada gambar bersiri atau gambar tunggal.

Kaitkan kehendak soalan dengan bahan grafik yang diberi. .Tulis lima ayat yang lengkap tentang gambar di di bawah. Cari maklumat yang terdapat dalam bahan grafik seberapa banyak yang ada dan tandakan atau senaraikan maklumat tersebut.PANDUAN UNTUK MENJAWAB BAHAGIAN A 1.Tulis lima ayat yang lengkap tentang situasi yang terdapat dalam gambar di bawah. .Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti yang terdapat dalam gambar. . Baca dan fahamkan arahan. 2. . Perhatikan bahan grafik.

a. Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam gambar .3. Buat lima ayat sahaja.Maknanya calon dikehendaki menulis lima ayat tentang aktiviti yang melibatkan kata kata kerja sahaja. Bina ayat berdasarkan kehendak soalan. i. . walaupun terdapat banyak maklumat dalam bahan grafik yang diberi. .

Tulis lima ayat yang lengkap tentang gambar / situasi di bawah. tidak kira sama ada melibatkan kata kerta atau situasi yang ada dalam bahan grafik yang diberi. atau apa saja yang sesuai asalkan ayatnya baik tanpa kesalahan ejaan.Maknanya calon boleh membina apa saja perkara yang terdapat dalam bahan grafik. tanda baca dan struktur ayat. Boleh gunakan nama watak. . . tempat. iii.ii.

Dua ayat daripada gambar kedua atau tiga ayat daripada gambar kedua. pastikan ayat yang dibina seimbang. Kalau gambar bersiri. . Tiga ayat daripada gambar pertama atau dua ayat daripada gambar pertama.4.

c. Elakkan membina ayat yang mudah. Bagi mendapat markah penuh atau cemerlang dalam Bahagian A ini. Jangan bina ayat yang tiada kaitan dengan gambar dan arahan yang diberi. Bina ayat dengan menggunakan kosa kata yang sesuai dan menarik. b. d.5. Elakkan daripada membina ayat yang tersirat. . Membina ayat yang sesuai dengan gambar yang diberi. anda seharusnya:a.

* dan seumpamanya) d.. Urutan abjad. b.Ayat yang dibina boleh ditulis dalam bentuk:a. Perenggan Ayat yang ditulis tidak semestinya berkaitan antara satu sama lain . Simbol ( -. /.. …………………………………. …………………………………… c. .…………………………………… 2.. a.. …………………………………… b.. 1. Urutan nombor.

Tulis lima ayat yang lengkap tentang gambar di bawah. .

BAHAGIAN B KARANGAN    30 markah Tidak kurang 80 patah perkataan Diberikan tiga buah karangan. Karangan Berformat Karangan Tidak Berformat . Pilih dan jawab satu karangan sahaja.

Jawab SATU soalan FORMAT Masa cadangan 40 minit Pilihan soalan mungkin soalan berformat / tidak berformat Jumlah perkataan tidak kurang 80 patah perkataan .BAHAGIAN B Tiga tajuk karangan diberi.

????? .BENTUK SOALAN Corak karangan yang diuji mungkin BERFORMAT TIDAK BERFORMAT Apa dia karangan berformat dan karangan tidak berformat ? Contoh …..

isi beserta contoh atau isi sahaja. Pertimbangan markah yang sesuai perlu diberi bagi isi yang disertakan contoh dan huraian. isi dikehendaki – Minimum TIGA (3) isi penting.Berapa isi yang perlu ada dalam sesuatu karangan ? Bagi soalan Bahagian B. Kalau lebih daripada itu digalakkan kerana gabungan beberapa isi adakalanya sesuai diberi pertimbangan markah yang baik walaupun tanpa huraian lanjut tentang isi. lebih-lebih lagi karangan yang berbentuk penceritaan. Kalau lebih …… ? .

Tuliskan ucapan kamu selengkapnya.1. Kelas kamu akan mengadakan majlis perpisahan sempena guru kelas kamu yang akan akan bertukar sekolah. 3. Ceritakan tindakan yang kamu akan lakukan pada hari tersebut. Tuliskan kebaikan menyertai aktiviti kokurikulum. Kamu telah lewat datang ke sekolah. Selaku wakil kelas. kamu dikehendaki menyampaikan ucapan pada majlis tersebut. 2. .

Tuliskan ucapan kamu selengkapnya. kamu diminta menyampaikan ucapan pada majlis itu. Kamu diminta untuk menyertai pertandingan Syarahan di sekolah kamu. Tajuk syarahan Tersebut ialah “Cara-cara Untuk Berjaya Dalam Pelajaran”. 5. Kelas kamu mengadakan majlis perpisahan untuk guru kelas kamu yang akan bertukar ke sekolah lain. Sebagai ketua kelas. .4. Tuliskan syarahan tersebut.

BAHAGIAN C MEMBUAT ULASAN Cadangan masa menjawab Bahagian C 20 minit .

 Tidak kurang 50 patah perkataan. .Membuat Ulasan  20 markah  Ulasan yang dibuat berpandukan soalan kepada situasi yang diberikan.

Panjang jawapan tidak kurang 50 patah perkataan.Cara Menjawab Soalan      Baca dan fahami situasi. Tulis karangan pendek lebih kurang 5 hingga 10 ayat sahaja. . Catatkan nilai-nilai murni atau pengajaran yang terdapat dalam teks. Sediakan rangka karangan. Gariskan kata kunci dalam soalan.

Dia akan menyapu atau mengemaskan kelasnya. Dia akan memastikan kelasnya berada dalam keadaan ceria. Setelah menyiapkan diri. Sebelum pergi ke sekolah. Tiba di sekolah. Sementara menunggu bas. . Salina terus masuk ke kelas.Contoh Soalan Membuat Ulasan Setiap hari Salina akan bangun awal pagi. Salina dan keluarganya akan bersarapan bersamasama. Salina membaca buku. Salina akan ke dapur membantu ibunya menyiapkan sarapan. Salina akan bersalaman dengan ayah dan ibunya.

6. 5. 2. Bangun awal pagi – disiplin diri Menolong ibu di dapur Bersarapan bersama – kasih sayang Bersalam – menghormati orang tua Rajin / tidak suka membuang masa Suka kepada kebersihan . 3. 4.Senaraikan nilai murni/pengajaran/ amalan baik yang terdapat dalam petikan 1.

Dia terus mencapai basikalnya untuk pergi ke sekolah tanpa sempat bersalam dengan ibu dan bapanya. murid-murid telah berada di tapak perhimpunan. . Sesampainya di hadapan sekolah. Tiba di persimpangan jalan. Mujurlah tiada kenderaan ketika itu. Dia tidak sempat bersarapan.Ahmad bangun lewat pada pagi itu kerana dia menonton televisyen hingga larut malam. dia tidak menghiraukan lampu merah lalu terus memecut ke sekolah.

. terdapat nilai murni……………......... terdapat nilai murni…………………… ... Seterusnya. Antara nilai murni yang terdapat di dalam petikan ini ialah …………………………….BAHAGIAN C – Cara menulis. Di samping itu.... (huraian/contoh)………………………………………..(huraian/contoh). (sekiranya perlu) ... Kita janganlah…………………………………………..(huraian/contoh)……………......... terdapat nilai murni………………………. kita………………………....... Selain itu..(huraian/contoh) ……………………………………………………………......... ……………………………. ……………………………………………………………… Akhirnya.....(huraian/contoh)…………...

anda mestilah: 1. 2. 3. . 5. Menggunakan ayat yang lengkap/gramatis Berdasarkan bahan rangsangan yang diberi. Membuat ulasan yang jelas dan tepat.Untuk mendapat markah yang cemerlang Dalam bahagian C ini. Pastikan penggunaan penanda wacana yang betul dan sesuai bagi mengaitkan ayat yang dibina. Menggunakan pelbagai kata dan kosa kata yang sesuai dan menarik. Pastikan ejaan dan tanda baca serta imbuhan yang digunakan betul. Kenalpasti penanda wacana. 6. 4.

Setiap petang adik akan memastikan kerja sekolah yang diberi oleh guru sekolahnya siap. adik berehat sebentar. Adik rasa bersalah dan meminta maaf kepada kakak. Setelah penat menyiapkan kerja sekolahnya. Bagi menghilangkan rasa bosannya. Kakak merasa sedih melihat cenderamata yang diperolehi daripada sahabat karibnya telah pecah. . tanpa disedari adik telah memecahkan cenderamata kesayangan kakak. adik bermainmain dengan kucing kesayangannya di dalam bilik. Ketika bermain. Emak memarahi adik kerana tidak berhati-hati ketika bermain.

SELEPAS ITU NILAI DAN ANGGARKAN TAHAP KARANGAN ITU DAN DISESUAIKAN DENGAN KRITERIA YANG DITETAPKAN . PEMERIKSAAN DILAKUKAN SECARA HOLISTIK IAITU DENGAN MELIHAT SECARA KESELURUHAN DAN PENSKORAN DIBUAT MENGIKUT KRITERIA YANG DITETAPKAN (JANGAN UBAH) PEMERIKSA HENDAKLAH MEMBACA SETIAP AYAT/ KARANGAN DENGAN TELITI UNTUK MENDAPAT KESAN (IMPRESSION) DARIPADANYA.UMUM 1. CARA PEMERIKSAAN .GARIS PANDUAN KEPADA PEMERIKSA A.

2. BACA AYAT/KARANGAN TERSEBUT SEKALI LAGI SAMBIL MENURUNKAN SIMBOL ATAU TANDA TANDA PEMERIKSAAN & MENETAPKAN SKOR BERPANDUKAN KRITERIA PENSKORAN. ISI ( ) KESALAHAN ISI KESALAHAN STRUKTUR AYAT KESALAHAN PENGGUNAAN PERKATAAN KESALAHAN TANDA BACA KESALAHAN EJAAN KESALAHAN EJAAN BERULANG KESALAHAN IMBUHAN KESALAHAN IMBUHAN BERULANG /\/\/\/\/\/\/ .

PENSKORAN BAHAGIAN A – 10 MARKAH KRITERIA ii. Terdapat beberapa kesalahan dalam tanda baca & ejaan tetapi tidak menjejaskan ayat. Penggunaan ejaan & tanda baca yang betul i. dengan (4–6) bahan grafik. Terdapat banyak kesalahan dalam tanda baca & ejaan PENCAPAIAN i. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata yang sederhana serta sesuai dengan bahan grafik. TAHAP ii. ii. Menggunakan ayat yang gramatis & menepati bahan grafik. CEMERLANG i. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata tetapi terhad dan sesuai. ii. ( 9 -10 ) BAIK (7–8) Menggunakan ayat yang mudah & ringkas sesuai MEMUASKAN i. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata yang meluas serta sesuai dengan bahan grafik. iii. iii. Ayat tidak sesuai atau tidak berkaitan dengan bahan grafik. Menggunakan ayat yang jelas dan menepati bahan grafik. Penggunaan perkataan yang terhad & tidak sesuai MINIMUM . iii.

Terdapat banyak kesalahan dalam tanda baca & ejaan.Pengolahan idea yang sangat baik menggunakan pelbagai ayat yang gramatis bertepatan dengan tema. .BAHAGIAN B – 30 MARKAH PENSKORAN CEMERLANG ( 24 -30 ) KRITERIA i. noktah koma) . . iii. Penggunaan perkataan yang terhad dan tidak sesuai dengan tema. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata yang meluas serta sesuai dengan tema. . Terdapat beberapa kesalahan ejaan & tanda baca tetapi tidak menjejaskan karangan. ii. tidak berkaitan dengan tema atau sukar ( 1 – 10 ) difahami. . . i. . iii. iii. . . .tema . Penggunaan pelbagai kata & kosa kata yang sederhana serta sesuai dengan tema.Menyatakan isi dengan menggunakan ayat dasar berdasarkan tema. iii.Penyampaian atau persembahan yang jelas & menarik untuk dibaca. ii.Isi tidak tepat.Pengolahan idea yang baik dengan menggunakan ayat yang gramatis dan bersesuaian dengan tema. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata tetapi terhad dan sesuai. ii. i. BAIK ( 17 – 23 ) MEMUASKAN ( 11 – 16 ) PENCAPAIAN Penyampaian atau persembahan yang tidak sesuai dengan TAHAP MINIMUM i. ii.Penggunaan tanda baca yang terhad (huruf besar.Penyampaian atau persembahan yang mudah & ringkas. Tidak menguasai kemahiran tanda baca dan ejaan.Penyampaian atau persembahan yang jelas untuk dibaca. Penggunaan ejaan & tanda baca yang betul berdasarkan jenis karangan.

BAIK ( 12 – 16 ) MEMUASKAN i. iii. Penggunaan perkataan yang terhad & tidak sesuai TAHAP dengan . Ulasan jelas & tepat menggunakan ayat yang gramatis berdasarkan bahan rangsangan. Ulasan tidak menepati bahan rangsangan.PENSKORAN BAHAGIAN C – 20 MARKAH KRITERIA CEMERLANG i. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata yang sederhana serta sesuai dengan bahan rangsangan. iii. Ulasan jelas & tepat menggunakan ayat yang gramatis berdasarkan bahan rangsangan. Penggunaan ejaan & tanda baca yang betul i. Terdapat banyak kesalahan dalam tanda baca & ejaan PENCAPAIAN i. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata tetapi terhad ( 6 – 11 ) dan sesuai. ii. Terdapat beberapa kesalahan dalam tanda baca & ejaan tetapi tidak menjejaskan ayat. ii. iii. ii. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata yang meluas serta sesuai dengan bahan rangsangan. Ulasan tepat menggunakan ayat mudah & ringkas. ( 17 -20 ) ii.

. TOLAK 2 MARKAH DARIPADA MARKAH KESELURUHAN.JIKA KARANGAN TIDAK MEMATUHI ARAHAN. SKOR PEMARKAHAN AKAN TURUN WALAUPUN KARANGAN CEMERLANG . MAKSIMA 5 MARKAH DARIPADA MARKAH KESELURUHAN. MARKAH KESELURUHAN AKAN TURUN.KARANGAN YANG TERPESONG / ATAU TIADA KAITAN LANGSUNG DENGAN TAJUK/TEMA.JIKA BILANGAN PATAH PERKATAAN KURANG DARIPADA JUMLAH PERKATAAN YANG DITETAPKAN. .CERITAKAN PENGALAMAN ORANG LAIN . .MENYALIN PETIKAN SAHAJA (BAHAGIAN C) BERI 3 MARKAH SAHAJA.KARANGAN YANG TIDAK MEMATUHI FORMAT.. .

PERUBAHAN ARAS PENSKORAN AKAN BERUBAH SAMA ADA NAIK / KEKAL / TURUN PADA BACAAN KALI KEDUA. . BACAAN PERTAMA – BACA SECARA MENYELURUH DAN LETAKKAN DALAM ARAS YANG SESUAI. . . PENANDAAN BAHAGIAN A 1.PANDUAN PEMERIKSA 1. PENEKANAN UTAMA KEPADA.PEMINDAHAN MAKLUMAT . 2. BACAAN KEDUA – BACA SECARA TELITI IAITU UNTUK MENENTUKAN ASPEK ISI & BAHASA.STRUKTUR AYAT / BINAAN AYAT.TATABAHASA .

( SATU AYAT TETAPI BANYAK AKTIVITI HENDAKLAH DITERIMA SEBAGAI 2 ISI SAHAJA. JIKA CALON BUAT 5 AYAT TETAPI 4 AYAT SAHAJA YANG MEMPUNYAI LIMA AKTIVITI BERKAITAN GAMBAR LAYAK DAPAT MARKAH PENUH.2. . PILIH LIMA AYAT YANG MENGANDUNGI AKTIVITI ATAU MAKLUMAT BERDASARKAN GAMBAR SAHAJA. HENDAKLAH DITERIMA SEBAGAI ISI YANG BERLAINAN. CALON TIDAK BOLEH DAPAT MARKAH PENUH. 5. BACA SEMUA AYAT YANG DITULIS OLEH CALON. TIDAK LAYAK DAPAT CEMERLANG. 4. JIKA BUAT LEBIH DARIPADA 5 AYAT. JIKA SATU POINT/NOMBOR MENGANDUNGI LEBIH DARIPADA SATU AKTIVITI. SEKURANG-KURANGNYA BAIK. 3.

Kesilapan yang biasa dilakukan oleh calon semasa menjawab soalan peperiksaan 1.Kurang teliti membaca dan memahami arahan. . Tidak benar-benar memahami kehendak soalan 1 . 2.tidak mempersembahkan jawapan dalam bentuk format yang teratur dan betul. . . Jawapan yang diberikan tidak terancang dan tidak tersusun dengan kemas. kehendak soalan dan jawapan yang dituliskan.

6. Jawapan tidak mempunyai pendahuluan. Menggunakan ejaan. . tanda baca serta struktur ayat yang salah dan kurang sesuai. imbuhan. 4. Terlalu kerap menyelitkan unsur perbualan atau dialog dalam jawapan. Tidak menjawab apa yang diminta oleh soalan. Terkeluar tajuk. 7.3. 5. isi dan penutup. .tiada mempunyai perenggan. Gagal mengatur masa dengan bijak sehingga gagal menjawab cukup soalan.

8. Ayat yang dibina terlalu ringkas dan mudah. Kurang menggunakan penanda wacana. Ulasan tidak dibuat dengan ayat yang tersusun kemas. . 9. Tidak menarik. Penanda wacana yang digunakan tidak sesuai.

Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap.PETUA SEORANG GURU Kalau seorang guru mengajar sambil duduk. dikenang murid sepanjang masa. Kalau seorang guru menjadi Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai. Kalau seorang guru mengajar tanpa alat. Sumbangan : Cikgu paklong . Murid belajar sambil mengantuk. tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai. Murid belajar dengan ralat. Murid belajar dengan tekun. Kalau seorang guru berbudi bahasa. Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon. ada murid yang bertambah gagap.

Disampaikan oleh:Cikgu Pak Long .

 807...3.3. 9. 9.3..507: :7.4394 73.3.

.4394 .

 02-:.3..30..7.3.3/.3..2-.8.9:.3905..&39:203/.9.8/.5.9 03:3.5.2089.0207.303...92.33 .3 .

3 .5.30.3.3503.89..39.3.9.203..3-.89.348..98 07/../.-.3/:3.3/...7.-.3/.3/.3.3/.38.3 /-3.89503.3503:3.3-09: !..7..3 -09:/.350-. .3203..3/-07 03:3.8./.9. 03.7 !....2-:.37. .3808:..2...3808:.9.9..3.8079.3...

.. 8.9.03/07./-070.37./.3/-0740:7:804.503..3.89...9 203./-072..8.308.-07.50.9.3.7.7 .-.3./90.804.909..80/ 20.3.8.2020.9/.207./..2- 09. .3.90..-072.2.03/07... .5509.320239.9.804.7-3.105.9 .3. 2.33.980-039.3 .5 $090./.2.307.8. .$09..-48.307..3 /7. -078./.75.9.35.-072.8.3 9.08.203./ 07..3 2.3202. ..7.//.5.3:.3/50740/. .3..3/03.3.33./80/.202.2.

#$!&!!#$ #!#$ && !#$&$# $%%& %$#$&#& !$ #&%&%#%# %%! & !#$$%!%.

#%%&%&!%$ !#$$ #! $!$%& #%!#%&$$& #%#%%! .

 %.

#%#$&%$ $&#&$ %&% %!#$ %!$ # #!&#%#!$ # $ $$ .

.

.

.

.

.

.

$$%#&%&#% $!&!#% $% $ $#& $& $&#& .

3 50-..3 7.9..8 /..5..37. ..9.3 ..5. -. # !$ # #   > > #%# 03:3.8. 08..3 2:/.3.1 %/... 2030.....3 20:.. ..3/.9 -0-07.2 9. 808:.3 507.1 !03:3.5 907.1 !03:3.3 50-.1 7.1 !03:3.3 -09:  03:3. 909..3 ... /03.3/. .. -07.9 . -. /03. 0. 7.3 7.9. 48.98 20305.8.8 808:..3 7.9 -. 73..3 0.. 48.9.1 !03:3.3 907. -..3/.3 0.3 80/07.9 .. 0.3 909..3 0.3 /.9..3 -.. ..9 .3.3 &$ > > !! %! & > > . %07/.1 7.9 -.2. 48.9..3 -. . .9..2 9. 02.3 .9.3 50-.7.9./ /. /03. .3 /.. . .3 808:.3 7..9 9/.3 /03. 203:.1 8079.5 9/..1 7.9...37.1 %07/. 808:.3 -.: 9/.3/.3 ..3 9../ 9/..8 8079.3 -.1 !03:3.1 7.9-.3.3 20305.3 7.3 7. 808:... . /03..3 9.. -. 08. 0.3  .3 -. 808:..1 7. 808:.9 03:3.5.

30.5 9/.808:. %07/.9.3907.3.. %07/.-.3..88079..380/07.8 203.30.3203:3..2 !03:3.3-09:-07/.9...9.2030.3 9.25.3902.3/0.9..3 7.//.3/0.38/03..3902..7...30.8..3..7 349.3 038.. !034..9.5907.39/..3...08..3.3/03..9.9/.9-0-07.. # !$ # #   #%#   !03..3/.3902.. 0.3../..7..3.9.   !03:3..3902.2.8.909.5..3  !03.5.3  902. 808:.3/.39. 48..3./03.3 9.7.909.3-07808:..9-.30. %/.203:.29./ :7:1-08.9 9/...9.808:.7.3   !03.9 .9.8.98/..350-.25.808:.3-.3/.9..3507.8  03..3907..:507802-.-...350-..25. 89/.98-07905..9.350-.203:3.9.3902.3.-07.02..42.-.../03.//.350-. !03:3.37.3.:8:. 73.9.-.7:39:/-.. !03:3...3..39..3 > > &$ > > !! %!& > >  ....3808:.... !03:3.8.3/.905.3/.320:.32:/. 8079. 48.08.9-..3203:3./03.30..3.3./03.3.:507802-.8.:507802-.3  !03.25./03.3.2.:507802-..9. !03:3.-. !034.3902...3/.39/.8:39:/-..3.9.3.3902.7 -07/.. 48.38.3/03.5..9....7/1..7.3/03..

.3.38. /03..3 -..3...3.3 7.98 -07/.2 9.38. 0.8 905.8. .8.3/.9.. . /03.30.9203:3.8.3 20:. 48.3 7.3 %/.3 > > &$ > > !! %! & > > . ..98 -07/.9 . 2030.3 . -. .7.3.7..9.3 !03:3.3 . /03.3 /. -.3/.8 8079.3 50-..37.3 -...3/.3 !03:3.3 7.5.7.3. 73.3.3 7.38..9 2:/. %07/.. 20305. 08. .3 7.37.8. 48. ..3/.5 907. -.3 !03:3..38..3 -09:  &.9 203:3.3. 808:.3 /.3 7...3 . 08..9 203:3...9 &....3 -.3 907.3 7..3.3 50-.. 0..3 7.3 7.9 -.38.3 9.2 9.38.9.9...8.3.3 %07/.3 50-. 8079.3 808:.. 808:.3.9.38.3-. .3..3 0..3..8 73.3 7.5.38.9 -. 0.3 9/. 808:..3.9 . .3 0.8.2..3 .5 9/.. 909.3 905. 203:.8. 02.9 -0-07. -.3 507. 808:.3 909..3 9./ 9/.3..3 7..38..2.38. 48.3  &.8.8 !03:3..3 80/07.8 905.3 -.9. # !$ # #   #%# &...5./ /.9.3 !03:3.38.9.3 0.

#%#!$ .

%&%% $&%&.

% $# #!#$&#& #%%& #% % ##!#$&#& !%$ ## $ !%!#%&##! &!#%%%! # $&#&%&#& #%%&# $ # !#%&#&&!&# # #%! # .

!&!#$ !#% $#&#& %#$$$& & $#%%%&&%& %&$!$ $ !#&#$!$ ##& $.

.

%&#&! & ! !&%! !&% %%$ $%#&%&#%.

% .

 $&%%&$  !%&%'%%& &%#$##$ &%#!% % !%#!& %!% # $&# &# $%&! %.

 #& #!$%&%'% %# $$# $%&%%%! %'%%#$ $$  &%%%%!%$ !&%'%#%# !%#!& .

 9078:8:3/03.3 %/.84.:.3 40.5.3/.8 9/..5.9:7/.3907.5.3.39/.7 -03./.3/.3.3/-07.2.907.3505078.3.3.43802.08.3..3909202-.3  .3/.8.39/.202507802-.3../.3/9:8....84.8.3202..2-039: 1472...3-.2003/.5.84.3 :7..302...-03..3 003/.7.203.7202..9.3-09: ....

.3:38:7507-:.3 9.3:7.38.5.3 2-:...3..4/.5.3808:.203..::.8....2./03..3 .9:72.: %/.2025:3.79..-.203.:07...-..9..520309.39/.2025:3.803..3 03:3..503/.-.: /.50703. 203.3 %070:.3 /239.3/./.9.. %07. ..3503:9:5 9.5.::584.30.4084.3 8 /. 897:9:7.8079.3-.3 ./.

39/.3.3203:3. ..3/-3.8..808:..907.3/:3. !03.3/.39078:8:3 02.203.3.3503.9.7  &..3/..3..8 :7.. %/..9/03./-:.32:/.39/.:73..8/..9. .

3 :5.3..3:7:203.2-/:/: :7/-0.:8047.5 .43 .39: .. 9/.5 .3:7:203.7..:5.9 :7/-0.3/.. $:2-.203.3.:8047.2--07.3:7:203..9.7..7 9.7 8.:8047.32:7/ 805.3:7:203.2...-07.!%&$ #&#& .....7 8.2:7/ ..8.39.3:7:-07-:/ -. /03.3-079.9 ...3:7: 203.3-4/4..35./ 502:/.8.79.390:3 . 7.2-203..:8047..43 :7/-0.7 -.2:7/ 5.. ....7 /03.:8047.3/./.:8047..37.2-..32..7 /03...-07-.35.:2:7/ ..3.:8047. .7 8.3:7:203.

$! &! .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->