You are on page 1of 42

KERTAS 2

MASA : 1 jam 15 minit

PENGENALAN Terbahagi kepada tiga bahagian Bahagian A – Memindahkan maklumat / Mentafsir bahan grafik

BENTUK

Masa 1 jam 15 mint

Bahagian C – Membuat ulasan

Bahagian B – Menulis karangan

UPSR (BAHASA MELAYU) FORMAT BAHARU MULAI 2005
KERTAS 2

Markah. Markah penuh : 60 markah Bahagian Bahagian Bahagian A B C : : : 10 markah 30 markah 20 markah

BAHAGIAN A Mentafsir Bahan Grafik 15 minit

BAHAGIAN B Karangan 40 minit

BAHAGIAN C Membuat Ulasan 20 minit

Mentafsir Bahan Grafik   BAHAGIAN A   10 markah Tiada had bilangan patah perkataan Tulis 5 ayat berpandukan grafik Soalan berdasarkan bahan grafik yang diberikan .

Tunggal @ Bersiri Carta Graf Jadual Peta Pelan  Contoh : Gambar Tunggal .APA ITU BAHAN GRAFIK ?       Gambar .

-Ayat yang dibina mestilah berdasarkan apa yang terdapat dalam gambar sahaja.SOALAN BAHAGIAN A . .Cadangan masa menjawab 15 minit -Wajib dijawab -Soalan berdasarkan grafik yang diberi -Mungkin terdiri daripada gambar bersiri atau gambar tunggal.

Tulis lima ayat yang lengkap tentang situasi yang terdapat dalam gambar di bawah. Baca dan fahamkan arahan. . Cari maklumat yang terdapat dalam bahan grafik seberapa banyak yang ada dan tandakan atau senaraikan maklumat tersebut. .Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti yang terdapat dalam gambar. . Kaitkan kehendak soalan dengan bahan grafik yang diberi. Perhatikan bahan grafik.Tulis lima ayat yang lengkap tentang gambar di di bawah. .PANDUAN UNTUK MENJAWAB BAHAGIAN A 1. 2.

i. . .Maknanya calon dikehendaki menulis lima ayat tentang aktiviti yang melibatkan kata kata kerja sahaja. Buat lima ayat sahaja. a. walaupun terdapat banyak maklumat dalam bahan grafik yang diberi.3. Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam gambar . Bina ayat berdasarkan kehendak soalan.

tempat.Maknanya calon boleh membina apa saja perkara yang terdapat dalam bahan grafik. . Boleh gunakan nama watak. tidak kira sama ada melibatkan kata kerta atau situasi yang ada dalam bahan grafik yang diberi. iii. Tulis lima ayat yang lengkap tentang gambar / situasi di bawah. . atau apa saja yang sesuai asalkan ayatnya baik tanpa kesalahan ejaan. tanda baca dan struktur ayat.ii.

4. pastikan ayat yang dibina seimbang. Kalau gambar bersiri. Dua ayat daripada gambar kedua atau tiga ayat daripada gambar kedua. . Tiga ayat daripada gambar pertama atau dua ayat daripada gambar pertama.

Bina ayat dengan menggunakan kosa kata yang sesuai dan menarik. anda seharusnya:a. Jangan bina ayat yang tiada kaitan dengan gambar dan arahan yang diberi.5. . c. Elakkan membina ayat yang mudah. Membina ayat yang sesuai dengan gambar yang diberi. Elakkan daripada membina ayat yang tersirat. Bagi mendapat markah penuh atau cemerlang dalam Bahagian A ini. d. b.

. 1. Urutan nombor. Simbol ( -. a.. …………………………………… b. * dan seumpamanya) d. Urutan abjad. …………………………………… c.Ayat yang dibina boleh ditulis dalam bentuk:a.. ………………………………….…………………………………… 2.. b. /.. Perenggan Ayat yang ditulis tidak semestinya berkaitan antara satu sama lain ..

Tulis lima ayat yang lengkap tentang gambar di bawah. .

Karangan Berformat Karangan Tidak Berformat .BAHAGIAN B KARANGAN    30 markah Tidak kurang 80 patah perkataan Diberikan tiga buah karangan. Pilih dan jawab satu karangan sahaja.

Jawab SATU soalan FORMAT Masa cadangan 40 minit Pilihan soalan mungkin soalan berformat / tidak berformat Jumlah perkataan tidak kurang 80 patah perkataan .BAHAGIAN B Tiga tajuk karangan diberi.

????? ..BENTUK SOALAN Corak karangan yang diuji mungkin BERFORMAT TIDAK BERFORMAT Apa dia karangan berformat dan karangan tidak berformat ? Contoh ….

Pertimbangan markah yang sesuai perlu diberi bagi isi yang disertakan contoh dan huraian. isi dikehendaki – Minimum TIGA (3) isi penting. Kalau lebih …… ? . lebih-lebih lagi karangan yang berbentuk penceritaan. Kalau lebih daripada itu digalakkan kerana gabungan beberapa isi adakalanya sesuai diberi pertimbangan markah yang baik walaupun tanpa huraian lanjut tentang isi. isi beserta contoh atau isi sahaja.Berapa isi yang perlu ada dalam sesuatu karangan ? Bagi soalan Bahagian B.

Kamu telah lewat datang ke sekolah. . kamu dikehendaki menyampaikan ucapan pada majlis tersebut. 3. 2. Ceritakan tindakan yang kamu akan lakukan pada hari tersebut. Tuliskan kebaikan menyertai aktiviti kokurikulum. Kelas kamu akan mengadakan majlis perpisahan sempena guru kelas kamu yang akan akan bertukar sekolah. Tuliskan ucapan kamu selengkapnya.1. Selaku wakil kelas.

5. Kamu diminta untuk menyertai pertandingan Syarahan di sekolah kamu.4. Tuliskan ucapan kamu selengkapnya. Kelas kamu mengadakan majlis perpisahan untuk guru kelas kamu yang akan bertukar ke sekolah lain. Tuliskan syarahan tersebut. Tajuk syarahan Tersebut ialah “Cara-cara Untuk Berjaya Dalam Pelajaran”. Sebagai ketua kelas. . kamu diminta menyampaikan ucapan pada majlis itu.

BAHAGIAN C MEMBUAT ULASAN Cadangan masa menjawab Bahagian C 20 minit .

 Tidak kurang 50 patah perkataan. .Membuat Ulasan  20 markah  Ulasan yang dibuat berpandukan soalan kepada situasi yang diberikan.

Cara Menjawab Soalan      Baca dan fahami situasi. Panjang jawapan tidak kurang 50 patah perkataan. . Sediakan rangka karangan. Tulis karangan pendek lebih kurang 5 hingga 10 ayat sahaja. Gariskan kata kunci dalam soalan. Catatkan nilai-nilai murni atau pengajaran yang terdapat dalam teks.

Salina dan keluarganya akan bersarapan bersamasama. Salina akan bersalaman dengan ayah dan ibunya. Salina terus masuk ke kelas. Salina akan ke dapur membantu ibunya menyiapkan sarapan. Salina membaca buku. Dia akan memastikan kelasnya berada dalam keadaan ceria. . Sementara menunggu bas. Dia akan menyapu atau mengemaskan kelasnya. Tiba di sekolah.Contoh Soalan Membuat Ulasan Setiap hari Salina akan bangun awal pagi. Setelah menyiapkan diri. Sebelum pergi ke sekolah.

Bangun awal pagi – disiplin diri Menolong ibu di dapur Bersarapan bersama – kasih sayang Bersalam – menghormati orang tua Rajin / tidak suka membuang masa Suka kepada kebersihan . 3.Senaraikan nilai murni/pengajaran/ amalan baik yang terdapat dalam petikan 1. 5. 2. 4. 6.

. Dia tidak sempat bersarapan. Mujurlah tiada kenderaan ketika itu. murid-murid telah berada di tapak perhimpunan. Sesampainya di hadapan sekolah. dia tidak menghiraukan lampu merah lalu terus memecut ke sekolah. Dia terus mencapai basikalnya untuk pergi ke sekolah tanpa sempat bersalam dengan ibu dan bapanya. Tiba di persimpangan jalan.Ahmad bangun lewat pada pagi itu kerana dia menonton televisyen hingga larut malam.

... Di samping itu.(huraian/contoh)…………..(huraian/contoh)…………….... (sekiranya perlu) ...(huraian/contoh) ……………………………………………………………. terdapat nilai murni………………………. Seterusnya... (huraian/contoh)………………………………………. ……………………………………………………………… Akhirnya.. Antara nilai murni yang terdapat di dalam petikan ini ialah ……………………………..... ……………………………....... terdapat nilai murni……………......... Selain itu..(huraian/contoh)...BAHAGIAN C – Cara menulis.... kita………………………..... terdapat nilai murni…………………… . Kita janganlah…………………………………………........

5. Kenalpasti penanda wacana. Menggunakan ayat yang lengkap/gramatis Berdasarkan bahan rangsangan yang diberi. 6. 2. Pastikan ejaan dan tanda baca serta imbuhan yang digunakan betul. Menggunakan pelbagai kata dan kosa kata yang sesuai dan menarik. . Membuat ulasan yang jelas dan tepat. Pastikan penggunaan penanda wacana yang betul dan sesuai bagi mengaitkan ayat yang dibina. 4.Untuk mendapat markah yang cemerlang Dalam bahagian C ini. 3. anda mestilah: 1.

adik berehat sebentar. Adik rasa bersalah dan meminta maaf kepada kakak. Setelah penat menyiapkan kerja sekolahnya. . adik bermainmain dengan kucing kesayangannya di dalam bilik. Bagi menghilangkan rasa bosannya.Setiap petang adik akan memastikan kerja sekolah yang diberi oleh guru sekolahnya siap. tanpa disedari adik telah memecahkan cenderamata kesayangan kakak. Emak memarahi adik kerana tidak berhati-hati ketika bermain. Ketika bermain. Kakak merasa sedih melihat cenderamata yang diperolehi daripada sahabat karibnya telah pecah.

GARIS PANDUAN KEPADA PEMERIKSA A. CARA PEMERIKSAAN . SELEPAS ITU NILAI DAN ANGGARKAN TAHAP KARANGAN ITU DAN DISESUAIKAN DENGAN KRITERIA YANG DITETAPKAN . PEMERIKSAAN DILAKUKAN SECARA HOLISTIK IAITU DENGAN MELIHAT SECARA KESELURUHAN DAN PENSKORAN DIBUAT MENGIKUT KRITERIA YANG DITETAPKAN (JANGAN UBAH) PEMERIKSA HENDAKLAH MEMBACA SETIAP AYAT/ KARANGAN DENGAN TELITI UNTUK MENDAPAT KESAN (IMPRESSION) DARIPADANYA.UMUM 1.

BACA AYAT/KARANGAN TERSEBUT SEKALI LAGI SAMBIL MENURUNKAN SIMBOL ATAU TANDA TANDA PEMERIKSAAN & MENETAPKAN SKOR BERPANDUKAN KRITERIA PENSKORAN. ISI ( ) KESALAHAN ISI KESALAHAN STRUKTUR AYAT KESALAHAN PENGGUNAAN PERKATAAN KESALAHAN TANDA BACA KESALAHAN EJAAN KESALAHAN EJAAN BERULANG KESALAHAN IMBUHAN KESALAHAN IMBUHAN BERULANG /\/\/\/\/\/\/ .2.

Penggunaan pelbagai kata & kosa kata yang meluas serta sesuai dengan bahan grafik. Menggunakan ayat yang gramatis & menepati bahan grafik. Penggunaan perkataan yang terhad & tidak sesuai MINIMUM . ( 9 -10 ) BAIK (7–8) Menggunakan ayat yang mudah & ringkas sesuai MEMUASKAN i. ii. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata tetapi terhad dan sesuai. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata yang sederhana serta sesuai dengan bahan grafik. iii. Terdapat beberapa kesalahan dalam tanda baca & ejaan tetapi tidak menjejaskan ayat. TAHAP ii.PENSKORAN BAHAGIAN A – 10 MARKAH KRITERIA ii. dengan (4–6) bahan grafik. iii. Ayat tidak sesuai atau tidak berkaitan dengan bahan grafik. Penggunaan ejaan & tanda baca yang betul i. iii. Terdapat banyak kesalahan dalam tanda baca & ejaan PENCAPAIAN i. CEMERLANG i. ii. Menggunakan ayat yang jelas dan menepati bahan grafik.

ii. tidak berkaitan dengan tema atau sukar ( 1 – 10 ) difahami.Penggunaan tanda baca yang terhad (huruf besar. Tidak menguasai kemahiran tanda baca dan ejaan. . . iii. i.Pengolahan idea yang sangat baik menggunakan pelbagai ayat yang gramatis bertepatan dengan tema. iii. Penggunaan perkataan yang terhad dan tidak sesuai dengan tema.tema .Penyampaian atau persembahan yang jelas & menarik untuk dibaca. noktah koma) . iii. BAIK ( 17 – 23 ) MEMUASKAN ( 11 – 16 ) PENCAPAIAN Penyampaian atau persembahan yang tidak sesuai dengan TAHAP MINIMUM i.Penyampaian atau persembahan yang jelas untuk dibaca. . ii. . ii.Pengolahan idea yang baik dengan menggunakan ayat yang gramatis dan bersesuaian dengan tema. Terdapat beberapa kesalahan ejaan & tanda baca tetapi tidak menjejaskan karangan. . . Penggunaan pelbagai kata & kosa kata yang sederhana serta sesuai dengan tema. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata tetapi terhad dan sesuai.BAHAGIAN B – 30 MARKAH PENSKORAN CEMERLANG ( 24 -30 ) KRITERIA i.Isi tidak tepat.Terdapat banyak kesalahan dalam tanda baca & ejaan. Penggunaan ejaan & tanda baca yang betul berdasarkan jenis karangan.Penyampaian atau persembahan yang mudah & ringkas. iii. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata yang meluas serta sesuai dengan tema. ii. . . . i.Menyatakan isi dengan menggunakan ayat dasar berdasarkan tema.

( 17 -20 ) ii.PENSKORAN BAHAGIAN C – 20 MARKAH KRITERIA CEMERLANG i. Terdapat beberapa kesalahan dalam tanda baca & ejaan tetapi tidak menjejaskan ayat. ii. ii. Penggunaan perkataan yang terhad & tidak sesuai TAHAP dengan . Ulasan tidak menepati bahan rangsangan. Terdapat banyak kesalahan dalam tanda baca & ejaan PENCAPAIAN i. Ulasan tepat menggunakan ayat mudah & ringkas. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata tetapi terhad ( 6 – 11 ) dan sesuai. Ulasan jelas & tepat menggunakan ayat yang gramatis berdasarkan bahan rangsangan. Penggunaan ejaan & tanda baca yang betul i. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata yang sederhana serta sesuai dengan bahan rangsangan. ii. BAIK ( 12 – 16 ) MEMUASKAN i. iii. Penggunaan pelbagai kata & kosa kata yang meluas serta sesuai dengan bahan rangsangan. iii. iii. Ulasan jelas & tepat menggunakan ayat yang gramatis berdasarkan bahan rangsangan.

CERITAKAN PENGALAMAN ORANG LAIN .MENYALIN PETIKAN SAHAJA (BAHAGIAN C) BERI 3 MARKAH SAHAJA.KARANGAN YANG TERPESONG / ATAU TIADA KAITAN LANGSUNG DENGAN TAJUK/TEMA. SKOR PEMARKAHAN AKAN TURUN WALAUPUN KARANGAN CEMERLANG . MAKSIMA 5 MARKAH DARIPADA MARKAH KESELURUHAN. TOLAK 2 MARKAH DARIPADA MARKAH KESELURUHAN.JIKA KARANGAN TIDAK MEMATUHI ARAHAN. .KARANGAN YANG TIDAK MEMATUHI FORMAT.JIKA BILANGAN PATAH PERKATAAN KURANG DARIPADA JUMLAH PERKATAAN YANG DITETAPKAN. . . .. MARKAH KESELURUHAN AKAN TURUN.

TATABAHASA . PENANDAAN BAHAGIAN A 1.PANDUAN PEMERIKSA 1.PERUBAHAN ARAS PENSKORAN AKAN BERUBAH SAMA ADA NAIK / KEKAL / TURUN PADA BACAAN KALI KEDUA. . .PEMINDAHAN MAKLUMAT . . BACAAN PERTAMA – BACA SECARA MENYELURUH DAN LETAKKAN DALAM ARAS YANG SESUAI.STRUKTUR AYAT / BINAAN AYAT. BACAAN KEDUA – BACA SECARA TELITI IAITU UNTUK MENENTUKAN ASPEK ISI & BAHASA. 2. PENEKANAN UTAMA KEPADA.

JIKA SATU POINT/NOMBOR MENGANDUNGI LEBIH DARIPADA SATU AKTIVITI. JIKA BUAT LEBIH DARIPADA 5 AYAT. JIKA CALON BUAT 5 AYAT TETAPI 4 AYAT SAHAJA YANG MEMPUNYAI LIMA AKTIVITI BERKAITAN GAMBAR LAYAK DAPAT MARKAH PENUH. PILIH LIMA AYAT YANG MENGANDUNGI AKTIVITI ATAU MAKLUMAT BERDASARKAN GAMBAR SAHAJA. . 3. 4. TIDAK LAYAK DAPAT CEMERLANG.2. ( SATU AYAT TETAPI BANYAK AKTIVITI HENDAKLAH DITERIMA SEBAGAI 2 ISI SAHAJA. SEKURANG-KURANGNYA BAIK. 5. CALON TIDAK BOLEH DAPAT MARKAH PENUH. HENDAKLAH DITERIMA SEBAGAI ISI YANG BERLAINAN. BACA SEMUA AYAT YANG DITULIS OLEH CALON.

2. Jawapan yang diberikan tidak terancang dan tidak tersusun dengan kemas.tidak mempersembahkan jawapan dalam bentuk format yang teratur dan betul. Tidak benar-benar memahami kehendak soalan 1 .Kesilapan yang biasa dilakukan oleh calon semasa menjawab soalan peperiksaan 1. kehendak soalan dan jawapan yang dituliskan. . . .Kurang teliti membaca dan memahami arahan.

imbuhan. . Terkeluar tajuk. isi dan penutup. 7. Gagal mengatur masa dengan bijak sehingga gagal menjawab cukup soalan. 5. Jawapan tidak mempunyai pendahuluan. Terlalu kerap menyelitkan unsur perbualan atau dialog dalam jawapan. Tidak menjawab apa yang diminta oleh soalan. tanda baca serta struktur ayat yang salah dan kurang sesuai.tiada mempunyai perenggan. 4.3. . Menggunakan ejaan. 6.

Penanda wacana yang digunakan tidak sesuai. Kurang menggunakan penanda wacana. 9. Tidak menarik.8. Ayat yang dibina terlalu ringkas dan mudah. . Ulasan tidak dibuat dengan ayat yang tersusun kemas.

Kalau seorang guru menjadi Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai. Kalau seorang guru mengajar tanpa alat. Murid belajar dengan ralat. Sumbangan : Cikgu paklong . Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon. Kalau seorang guru berbudi bahasa. Murid belajar sambil mengantuk. tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai. Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap.PETUA SEORANG GURU Kalau seorang guru mengajar sambil duduk. ada murid yang bertambah gagap. dikenang murid sepanjang masa. Murid belajar dengan tekun.

Disampaikan oleh:Cikgu Pak Long .

4394 73.3.3.3.507: :7... 9.. 9. 807.3.

.4394 .

8/.3.303.9..8..3.5...5.2-.&39:203/.2089.3905.0207..7.9 03:3.3/.9:.. 02-:.30.3 .3.33 .92.

8..3/-07 03:3...98 07/.7 !.5.2-:...38.3/:3.203.350-. .3-09: !.-.3/..8079.3 -09:/..3/.3.3808:.9././.3 /-3.3-.9. 03..3.3.2.7...3/.3.9.89503.-..30.3.. .89.89.39...3203...3 .37.348..9.3503.7.3/.3503:3..3808:.

7..3.-072./-072. 8.3:.-. -078.2.207../-070.9.3 9.80/ 20.3 .105.. .08.03/07.2.33.9/.3202..320239.5./.75.7.8.50.3.307.-072.8.2.203.//.3/03...503.3.3/-0740:7:804.804.-48./.-07... .3../.3 /7. ..9.8.9.9 .9.2020.909.5 $090..202.308.8. 2...3.307.3 2.804.9 203./90./80/.35./ 07.3/50740/.3.37.7 .$09.2- 09.33.89.03/07.3... ./.5509.980-039.90.7-3..3. .

#$!&!!#$ #!#$ && !#$&$# $%%& %$#$&#& !$ #&%&%#%# %%! & !#$$%!%.

#%%&%&!%$ !#$$ #! $!$%& #%!#%&$$& #%#%%! .

 %.

#%#$&%$ $&#&$ %&% %!#$ %!$ # #!&#%#!$ # $ $$ .

.

.

.

.

.

.

$$%#&%&#% $!&!#% $% $ $#& $& $&#& .

3 9.3.3/.3 -..5. . # !$ # #   > > #%# 03:3.5 907..9..9 9/.9....3 -09:  03:3.3 -.9.3 50-.9.3.3 7.3 909.3 0..9..37. .5.3.1 !03:3.7. -..3/.1 %/.3 .3 507.1 7.8 /... /03. 808:.1 %07/.3 7...8 8079.3 7..3 -..9 -. 02.98 20305. 0.3 50-.3 20:.3 -. 48. -.3 50-.5..1 !03:3....3  .1 8079. . .3 2:/.3 /...3 80/07..9. 0.3 /.. .1 7.9-.9 . .9 -0-07./ 9/. 48...37. .3/..3 0.3 20305. 73.3 0.9 03:3. 08. %07/.3 907. .2..3 7.9 .1 !03:3.8.9..... 909.8 808:. 0.1 7.8. 808:. 808:.3 /03. 7. 203:. /03.1 7.: 9/..9.3 . 2030..3 .1 !03:3. 808:. 08.. 808:.9 . -. -07.3 &$ > > !! %! & > > .3 .3 7..1 7... /03. .2 9. ..3 808:.. 48./ /. -. /03.3 9.2 9.9 -..1 !03:3.3 -.9..3 7...5 9/.9.3/.

3...-.5907.3.909.5.3.. # !$ # #   #%#   !03.32:/..8..808:.   !03:3.:507802-..3/0. !034.3.39.88079.9.3808:.3902.3.3 9. 48.9-. !03:3.....08. !03:3./03./03.5 9/..7.3/. 73.350-.-..29. 48.9.9-0-07. !03:3./03.98/.. !034.9...9.//.7 -07/..9.3203:3.8:39:/-..9.905./03.3.... 48.2 !03:3.8.3/03.9.9.9 9/.3902.08.:507802-.3-09:-07/..3.9-.3  !03..3/03..-07..3.350-.3  902.3907.3.:507802-.. 89/.. !03:3.9...8 203..25..3  !03.-.38/03..9.30.30.:507802-.30. 8079.3902.3 > > &$ > > !! %!& > >  .8.3902.3/03.7.3-.9..3 7.. 0.2.3.98-07905./.8..:8:..-.380/07...320:.8  03. %/.02.350-.3/.-.3.3/...3..3   !03.9..38..25.3203:3. %07/.5.7 349.2030..3/.3..39/.3/0.9.8.3 038.2..7... 808:...909.808:.3/.39.350-..3.42..3./03.39/.7/1.....3507. %07/.9..30.9..7..3902..//.3 9.3...3907.9.37..3902.3.25.203:...5.30.7:39:/-.3902./ :7:1-08.203:3.9/.25.3/...808:..3-07808:.9 .7.

.3. 0.3 9/. .38...3 ..8.9203:3. 808:.8..3.38.98 -07/.3 7. /03..9.3/.3/..3 808:..9.8 8079. # !$ # #   #%# &.3/.38..3 7.9..3 > > &$ > > !! %! & > > ..38.38. .9..38. 48. %07/..3.8.37.38.3.3 7. 808:..3.3.. .3 -. /03. -..3 7.3.8 905.5. 909...3 0. .3 9. /03. 02..98 -07/.3 905.. 808:. -.3  &.8 73.30..8.9. 48.5 9/. .9 -.7.3 7.3 50-.3 50-. -.3-..8.3 !03:3.3.38. 08.. -.38.5 907. 08.2... 203:..38.3 %07/.2 9.3 !03:3.9 203:3.9.38..9 -.3.3 !03:3. 2030.37.9 ..3 7..3.9 -0-07.9 2:/.3 50-..2 9.3 7.8.5.3 909.3..3 9.. 8079. 20305./ 9/.3 .3.8.7./ /.3 -.8 !03:3.. 808:..3 -09:  &.3. .3/.3.3 /. .9.. 0.3 %/..3 7.3 0.3 -..9.3 7.2.3 !03:3.3 20:.7...3 907.3 .. .3 507.3 /.9 .3 0.3 80/07. .8 905.3 7..3 7.. 0.8.9 &.3 -.3 .9 203:3. 48. 73.5.

#%#!$ .

%&%% $&%&.

% $# #!#$&#& #%%& #% % ##!#$&#& !%$ ## $ !%!#%&##! &!#%%%! # $&#&%&#& #%%&# $ # !#%&#&&!&# # #%! # .

!&!#$ !#% $#&#& %#$$$& & $#%%%&&%& %&$!$ $ !#&#$!$ ##& $.

.

%&#&! & ! !&%! !&% %%$ $%#&%&#%.

% .

 $&%%&$  !%&%'%%& &%#$##$ &%#!% % !%#!& %!% # $&# &# $%&! %.

 #& #!$%&%'% %# $$# $%&%%%! %'%%#$ $$  &%%%%!%$ !&%'%#%# !%#!& .

.7202..302.3.3-..43802.3/-07. 9078:8:3/03.2.3..3907./...5.84.2-039: 1472.7.08.9.203.3 003/.3505078..3..202507802-.5.3 40.3/..84..3/..3 %/.907.3/.2003/..3.39/.3  .5..:.5.3202.8.3.3909202-.9:7/..3/9:8.3 :7.8...8 9/.3-09: .-03.7 -03.84..3./.39/.

: %/. 897:9:7../.5.3 /239..-.3808:.-./.8079..3 9.: /.2025:3..9.3/.3 8 /.3.9.503/.203.30.8.. 203..::584..-.4/.79.3 %070:.3:7.203.39/.3 .38./03.. %07.520309..803..50703.3 03:3.4084..5..3-....3:38:7507-:.3 ...:07.3 2-:.2.3503:9:5 9.9:72.::.5. .2025:3..

8/.9..3/.3203:3.32:/.3.808:.3/.7  &.. %/..39/.3.3/:3.907.:73.39078:8:3 02.39/.3503..3.8 :7.8.. . ..9/03.203./-:.3/-3.9. !03.....

39: .7 9.:8047. $:2-. ..2:7/ .79..32:7/ 805.7 -.-07-.5 .3/.:8047./ 502:/.2--07.3:7:203. 9/.37..9 .7 8.32.3.2-203.3-079..:2:7/ .8.9 :7/-0.:8047.....43 .2-/:/: :7/-0.3.7.390:3 .7 8.-07.:8047.7 8.3:7:-07-:/ -..3/..3:7:203.7. .../...2-. /03. 7.203..43 :7/-0.35..9.5 .7 /03.:5.:8047.3:7:203.!%&$ #&#& ..3:7:203....2:7/ 5...7 /03..2..3-4/4.3 :5.35.:8047.:8047.3:7: 203.3...8.39.3:7:203...

$! &! .