E u r 6 p a leg ked vel t ebb

k e rt mag a z i n j a .

december
ultetes + gondozas
~ 6· Kesffi 20

pompa: krizantemok kifejezff tipusok
+ kialakitas

Az. 6szi kert em blematikus viraqa

Nagyon

Iganytelen as sokoldalu feny6k

tervezes

12 Trendben:
26 ~ 54

kerti romok

Tltokzatos romep'tmenyek

Egy kert - ket otlet
Viragba borul a kapubelaro

Feny a sotetberi
Hanqulatvilaqltas a kopar kertben

kreaUv + szep ~ 18

Szep teli csomaqolas
Cserepes novenyek stilusos taqyvedel me

~ 42 Lassan

itt van az advent
dskoraclok

Termeszetes

elmeny + felfedezes
• 50

Sorluizkert stilussal
Mestermu mini forrnaturnban

58 Otthon a

nooenukomponistana!

Harmonia fels6fokon

4

A Vitafl6ra es a Csodakert fot6palyazatanak rujertesei magazin
Kialakitasi es novenyqondozasi tanacsok

29 Praktikdk

34 41

Holdnapuir Kert-kiub
valaszol az oazls

47 Talajtakar6k
Novsnyportrek gyujlemenybe

. .segversen '. .

.

.

.

.

Viragaradataval azon keves noveny k6ze tartozik. hogy ott a helyuk a kertben. az uj nemesitesu 'Poesie' vagy a mar evtizedek ota j61 bevalt 'Herbsrbrokat. his zen a hideg evszakban az evelrinek nines vetelytarsal Nemhiaba tartjak a krizantemot Kinaban es a kerti [apanban az ero szimbohunanak.a utan hoharmat vonja be a leveleket. hanern egy sor uj fajta is sok eyre szolo viragdiszt iger. melyeknek altalaban csupan egyetlen szezonon keresztul orulhetunk. Nem csak a regi bevalt fauak bizonyulnak rcndkiviil telallonak. A telallo fajtak donto szerepet kapnak abban az esetben. A konnyli zuzmara-kopeny nem art a viragoknak. 4 A kovacsottvas korites nemes Mite ret ad a szfnpompas krizantemos vinlgagyhoz.szepsegek. nedves ejszas. A cserepes krizantemokkal ellentetben. ezuslos rozsaszn szromlevelek teszik kecses szepsegge a fagytiiro 'Nebelrose' fajta1. a nadtippan vagy a kekperje filigran virag- 2. 3 A pin k cserepes krizantem vidam latvanyossag. . mint a fuzeres poloskavesz vagy a pornpas varjuhaj. kesei nektarforraskent szolgal. j6 fagytilr6 kep esseggel es hosszu elettartarnrnal igazoljak. kalaszaikkal fellazitjak az evelok tornottebb feszkeit. 1 Nagy viraqok es kanalszeruen becsavarodolt. az olyan agyas. Igazsagtalanul.g szeretnenk elvezni a kertben a krizanternok altai festett viragos kepct. A krizantern ragyog6 szineinek es a csillcgo bevonatnak az osszjateka rendktvuli eloadasra invital. elerkezett a krizantem 6nija. A diszfu vek. krizantern melle az olyan mas kesrin viragzo evelok. es jegkristalyokezrei sziporkaznak a reggeli napsutes bell. . szarakat es viragokat. mint peldaul a pompon-viragu 'Anastasia'. A 'Goldmarie' lilenk sarga viragaival kiWnoen iIIik az ibolyakek oszir6zsahoz. Klilllnleges latvanyban gyonvorkodhettaik. amikoregy hideg. Tokeletes agyaspartnerek osszkepet. ha soka. peldaul a kinai viragosnad. viszont az elsa kemenyebb fagy barnara szinezi 6ket..A mikor b~s6 6sszel csend borul a kertre. es gyakran meg vonzo oszi szinekkel is gazdagitjak pluszban az agyas rnelyek meg ilyenkor is kepesek megszineslteni az agyasokat. A telttiro kerti krizantemok (Chrysanthemum x hortorurn) az ut6bbi evekben kisse kimentek divatb61. Szeptemberben es oktoberben vir<igzik.

anis a noveny e~ekeny amklvessegre. A teli nedvesseget nern vis eli eli Az elnyllt viragokat hagyjuk a szarakon. ha ejszakal fagyra yam dag. ugyanakkor j6 vizatereszto talajra van szuksege. lenyagiiziien viraggazdag es rendxivOileltUro. ahogyan meg a kerti knzanternot nevezni szoktak.:. A teli oszirozsa szarnara. teraszra tenni. eros szarll. Minel vedettebb fekvesu a hely. annal jobb: a meleget rnagaba raktarozo hazfal vagy egy kofal eldtt a viragok sokaig vedve vannak a fagytol. Az elszaradt hajtasok ugyanis hatasos vedelmet nyujtanak a hideg ellen. hogy bosegesen alalrulj anak ki viragrugyek. Az. napsutotte hely az idealis. vezetl:letnek. egy meleg. Ez garantalja. partner: sziberiai g61yaorrluzes-jeges levelekkel 3 Buia viraqlabdak vaniliaszinben es teherben 4 A 'Poesie' varazslatosar szep. Az evelo szamara az idealis iiltetesi idoszak a tavasz. 6sszel a hosszabf esos id6szakok rotha- 2 Szep dasho:. ugy. Ahhoz" hogy a viragpornpa lehet61eg sofiaig megmaradjon. 1 Meleg es vedett helyet igenyel a csnos 'Rehauge'. es csak tavasszal vagjuk vissza a novenyt. ugyanis csak okt6ber vegan kezd viragozni. A knzantemnak tapanyagban gazA cserepes xnzantem viragail a fagy tonkreteheti. Qlyan .• A helyi adottsaqok szinten befolyasoliak a krizantem viragainak tartossagat es a noveny elettartarnat.

.

.

.

es gyorsan elszaporodik Sok heten keresztul virapzk. . es nem okoz gondot neki a szarazsag. Keso nyaron viragzik. Ezert nem szabad hianyoznia a kerti rom repedeseibol sem. A kUlonb6zo fajtak nagy szamanak kcszonhetoen a kbvir6zsa az egyik legkedveltebb nbvenye a gyujt6knek. A 2 dalmat haranqviraq (Campanula poscharskyana) gyakorlatilag elpusztithatatlan. A 4 kofali pintyo (Cymbalaria muralis) jellegzetes vadnovimye a tortenelmi epuletromoknak. A nagy termsskavekb61 emell kern rom kisebb es nagyobb reset. RendklviJI Mias a 3 kovlrozsa (Sempervivum tectorum). amelyeket a sziklakertekben vagy a klasszikus szaraz k6falak reseoen is megtalalunk. A 1 pompas varjuhlij (Sedum) itt a kolal egy kiugrasan terjeszkedik. hasadekail be lehe! ulte!ni kOlOnfele nbvenyekkel. Eisosbrban azok a taiok alkalmasak erre a cera. mivel a kcvek kazti keves fblddel is J61boldogul.A kerti rom iitlete rendkioiil sokfele format olthet igy aztan minden epitmenu mas es mas.

hiszen az az otlet. es egyuttal a hideg szeleket is tavol tart- is nagyra ertekeli az ilyen vedett helyet. igy a viragagyban i<ul6nleges mikroklima alakul ki. A pihenohelyen peldaul kivalo takarast ad.ozzak napkozben. nem ujkeletu. A haz melletti kertben is nagyon dekorativ lehet egy muveszi r0111 . Aki egy romot szeretne epiteni a kertjeben. maxi. este a kovek visszaadjak magukb61 az elraktarozott meleget. annak eloszor feltetlenul meg kell tudnia a helyi hatosagoktol. Sok noveny . melyek az antik szentelyekre ernlekeztettek. ugyanis a fal felfogja a hideg szeet A teglak a napsugarak rneleqet is 81rakta. Ez nem csak azok szamara kellemes. majd estenl(ent vlsszasugarozzak. amikor a kerteket az angol tajparkok stilusaban aiakitottak ki.tervezes+kialakitas U / j trend figyelhet6 meg az e16sovenyek es keritesek mogott: k6falak omladozo vakolattal vagy viharvert kovekkel es faajt6kkal emelkednek ki az evelo viragok es bokrok kozul. ami! szeretnek a zolcsegek es nyari viragok. es 19. hogy a kerteket es parkokat diszepitmenyekkel gazdagltsak. A festoi epitmenyekhez a r6mai es gorog templo'rnok. szazadban. hogy ez engedelyezett-e. amire illatos futorozsat vezetnek fel igazi elvezet az erzekszervek szamara. valamint a kozepkori varak es kastelyok szolgaltak mintaul. Es ha a falat napkozben robb oran kereszti. Azonban foke!?t a 18. Ugyanakkor egy ilyen epttmenyt gya- A regi teglafal vedelmeben a novenyek kUlonosen bujan n6nek es fejlodnek.termeszetesen a telek rnereteihez igazitva. akik a pihenohelyet szivesen hasznaljak lazitasra a munkanap vegcn. a romepirmerryek az alapelernek koze tartoztak.az olyan kagylo-uregek. Mar a reneszansz korban nagyon kedveltek voltak az olasz nemesek kert- jeiben.~ ja. Az arnyekos zugok kedveloi a kerti romot kombinalhatjak egy pergolaval. es ha igen. A romok ismet bekoltoztek a kertbe .il suti a nap. korlati celra is ki lehet hasznalni.

mint peldaul a medvekororn (Acanthus). oszlopfok es adalekkent a giirog istenek szobrai. vigyazva. a terrnssko tornboket egyszeruen rakjuk eqyrnasra. szep epiteszeti lemek m n e egykertiromhoz. hiszen e szerint kell kivalasztani a felhasznalt anyagokat. es szukseg van -e epitesi engedety beszerzesere. . valamint dekoratrv . festopipiter. mint amikor kesobb a felepitett romot kisebbiteni kell. elyekennyilvanval6an yomothagyottazida..talalt k6darabisj61beilleszthetO afalba. kodornbormuvek utan kutatni Amikor minden megvan. egy utott-kopott faajto vagy ablakkeret. Egy kHnker\egla epitmenynel feltetlenul dolqozzunk malterrel. a hasznalat nyoma a fagerendrikon es uaskereteken kiilOnos kisuqarzast kiilcsiinii: az epitmenunek.kMil6analkalmasaka kerti rom megepitesehez. mum mUyen magas lehet az epnmeny. Hiszen nines is annal szebb.nagy. Vadromantikus lesz a latvany. Az epltrnenybe j6l beilleszthet6k olyan bolhapiacrol beszerzett kincsek. kezdodhet a reszletes tervezes. december . de a parnas novesu evelok is j6l erzik rnagukat a kovek kozti resekben. 16 CSODAKERT I 2010. hozzajarulnak a megfelelo hangulat rnegteremtesehez. lone vagy borostyan hodit] a meg a k6fal egy reszet. Az ligyeskezu azutan epitsunk egy rom-snlusban rneqepitett gyujt6getoknek vedo- falra nem kell so kat kolteniuk. mint ezeka homokk61apok s e -tombek (fen~ fot6). ne kerliljbn veszelybe a stabllltas. ablakrarnak.Romantikus jellegetkap az epitmsny. Legjobb eloszor is azt Ieszogezni. faragott termesko tornbok. A regi ablakkeretek lis aj16k. mint peldaul egy regi fa zsalugater. Az egymasra rakott A kiioeken a patina. hOZZ3 lehet fogni az egyedi fal megepftesehez. fogjak buja keretbe. Fontos: minden falnal szukseg van egy fagybiztos alapzatra.Egy-egykiilonleges. hogy A regi epftoanyagok. kihangsulyozzak a delies hangulatot. melyek kozott a resekben novenyek terjedhetnek. az valaszszon agyagteglat epit6anyagnak. ha futorozsa. faajt6k ss -gerendak. komeny vagy akar egy fugefa. Nines annal bosszantobb doiog. mint a tortenelmi epiloanyagot forqalrnazo kereskedoknel epitokovek. A kicsi pafranyok. A mediterran novenyek. Egy antik templom eseteben nem hianyozhatnak az oszlopcsonkok.es ablakboltiveket mukobol. Amennyiben a projekt l:old lampat kapott.ha egyfutorozsais belepa jatekba. es kiegesziteskent magas evelok. vagy akar az egeszet le kell bontani. Eloszor gyujtsunk. fgy peldaul egy kozepkori hatasu rornhoz egy kerti kiegeszttoket arusito lerakattol keszen is beszerezhetunk csucsos ajt6. Aki ellenben a videki stilusu kertjet szeretne egy rommal gazdagitani. peldaul tavaszi mak. ami peldaul egy lebontott regi hazbol szarmazik. egy kovacsoltvas ablakracs. hogy rnilyen stilusa legyen az epitmenynek.

nagyon konnyu es mindig uzernkesz.alis enerpiarol es a rovlo toltesi id6r61. jelezze. Kiskunlachaza S-6s Nikolett. clrnen: 1097 Budapest. kompakt es most meg er6sebb! Tokeletesen nyfrt bokorr61 es tiszta pazsit szeqelyrol almodik? Erre kinal rneqoldast az uj Isio akkus bokorvaqo es fOnyfrooll6. Csapi Gratulalunk nyerteseinknek! A nyerernenyeket okt6ber 20. . a tunyfrcollo pedig idealis segit6 a pazslt akkuratus szeqelyvaqasakor.csodakertmagazin.Jaszboldoqhaza Buki Hudolfne. Bosch Isio elofizetesi akcio nyertesei! A 2010. Uj akkus Isio bokorvago es funyirooll6 a Bosch-tal Konnyu. . Erdekl6dni a 06-1-348-4060/1 teletcnszamon lehet. szeptember 1. hogy a www. A rendezett kertek elengedhetetlen eszkoze.A ke es a @ BOSCH. oktober 1. A nyererneny penzre nem valthato. vagy a Hungaropress Kft. Az uj Isio kezreallo.hu honlaponvaqy az elofizetes@hungaropress. mert a kompakt es kbnnyO lftium-ion akku gondoskodik a maxin. Elofizetesi szandekat. kerjuk.hu e-mailen. es 2010. kozotti elofizetesi akci6nk nyertesei: Pinter Zsoltne. Tablas u. Ezzel az eszk6zzel tokeletes tormara nyfrhatja bokrait. utan postazzuk. A Csodakert magazin 12 lapszarnra sz616 elofizetesi dfja 6425 Ft. 39.

. ~ A kezi keszites(i fOzfakosar a szarvasaQancs. december . a vastag k6kuszrost-sz6vetb61 keszult k0penyt piros julaszalag r6gzfti.saolt Slkkesaltematrv8 az eg~szera bama jutaszovelrn. es elrejU az alatta lev@l~gbulJ0rekOS telial. szinparja a teraszajt6 el6tt is ~ondoskodlk a megfelelq hangulatfOI.ra emlekezteto ratettel. harem disztargykenl is SZQlgiil. A labakkent slolgalo falecek j6 vize~olyast biztosftanak. A kaves7. 18 CSODAKERT 12010.$\ lavali brazil kaveOltetvenvekr61 szarmazo eredeti @el~any eil'4Qlikus 0eOtes!"kbIGS0~0Z a ~uszpang kupnak. es lavol tartja~ a lentr61 arado hideqet.. nem csak a hideg ellen ved. ami a eserepeb a hideg ellen hilszfgeteli.. Az erreetes §iDmb6ket formaz@ Mamisciprus elenk zeldje a fenyofat idezi.Alatta kenyelmes menedekre lelhet peldaul a hidegre em\Keny mzmaring.

ik ki egy darab kartonra. peldaul szaraz talevelel vagy keregmulccsal. A festeshez rnotlvcmu (Iasd a fot6t fent) szukssqunk van egy borostyarmcas sablonra. Nagyon rnutatos les! a tell oltozet.saIl6sablonfestek alkalmas a jutazsak meqfestssere is. Az egyszeruen k6kyszQyekenybe csomagolt edenytien szepen ervenyesGI a puszpanq es a kanadai hemlokteny@ orokzold koronaja. amfg a motfvum teljesen korbeer' a gabonazsakat. olyan eserepes n0venyeK.. eesetre es id6jarasall6 saclontestekre.ra. Tipp: az id6ja. as a szelet dekoratfvan hajtsuk vissza. A testsket nyomi. hogy a novenyek gy6kerel megvedjOk a kerneny fagyokt61 es a hornerseklctinqadozasoktol. A zsakot rovidftsuk Ie a megfelelo rnaqassaqra. tiszata. A burok es a csersp kozti helye! toltsuk ki h6szigetelo anyaggal. hanem egy eros gabonazsak is. mint a magast6rzsu rozsa. . A muvetetet annyiszor ismeteljOk. es az eesetter vigyOk fel a testeket. puszpang es gyon§yvesszc.fgyvedvevannak a. es egesz lelen szep latvanyl nyl)jtanak. ha sablcotestesset megszepftjOk. deoember I CSODAKERT 19 . egy kefere vagy '" Fatyolf61ia siiveg az erzekeny kor@nakra. pam~afU.. Decens SZinf011okroigondoskodik a ~iros es narancssarga jutaszalag-csokor. a sablont helyezzOk a zsak als6 reszere. majd erre rahuzzuk a zsakct. 2010. Alternatfvaksnt legbuborekos toliaba is csomagolhatjuk az edenyt.kreativ+szep Csornaqolasi otlet: egyedi es kreatfv Nem csak a jutazsak alkalmas arra. lelikabat a. edenyekre es dekorativan ossze k6toziitt WzsombBkok .

.

.

.

A kb. puhatiilevelekelerika 20 crn-es hossztis. A z erd6ben setalva hamar feltiinnek a vorosesbarna. A leqtobb erdeiferuui oregsegere bontakozik ki teljes szepseqeben. Ha nern akarunk olyan sokaig varni. arnire az erdeifenyonek szukseqe van. Kisebb kertekbe es viragagyakba kivaltkeppen a kicsi. amely tulsagosan nagy ahhoz.egyebet A lucfeny6 ulan az erdeifeny6 a masodik leggyakoribb fa Nemetorszagban. valasszon egy kisebb fajtat. Igenytelensege euerere azonban van valarni. pikkelyes fatorzsek. A terebelues korona szinte lombhullato [ara emlekeztet. Aki megis szeretne erdeifenyot ultetni. A selyemfenyo (Pinuswallichiana) z egyiklegszebb a valtozat. 40 m magasra novo fa kertbe nem igszan alkalmas. Az 65hon05 erdeifenyo (Pinus sylvestris) egy jeilegzetes erdei fa. egesz erdoket hozva letre. Ez nem is csoda. mint peldaul a Pinus sylvestris 'Watereri'. Azonban a rendkivul festdi termeszetes megjelenesi forma. hiszen ugynevezett pionfrla.ek.ultetes+ gondozas G61yaorrot (Geranium) ondnelkUllehetiiltetni azerdeifenyo g ala Az ernyoszeru koronat rendszeres formametszessellehet elerni. hogy a kertbe ultessuk. melyek az megfelelo peldanyt a zold birodalmunk szamara. A fal konnyen felismerheto a csocas rokavoros keregrol a torzs felso reszen. igy biztosan talalunk Napsiitest igenyel . A feltiinoenhOSSlU. es a cip6 talpa alatt ropognak a szaraz tuleve. Az erdeifeny6-alak (Iasd a nagy ~ eget ostromoljak. amiben az erdeifeny6 vonzereje rejlik. Ezert nagyon hamar benepesiti a szabad feluleteket. rendszeres formametszessel es felkotozessel korabban is elerhetj uk a termeszetes oreg fenyo megj denest. A napsugarak konnyen behatolnak a szellos agazaton keresztul. megpedig napsutesre. Azonban a faiskolak erdeifenyo valaszteka nagyon sokoldalu. fajok es fajtak ajanlottak. december I CSOOAKeRT 23 . csak az evek teltevel bontakozik ki. illetve a torpe novesi. 2010. amely igenytelen a helyet ilietoen es rengeteg magot terrret.

az azalea. Azt azonban figyelernbe kell venni. az afonyabokor. kevessel a rDgyfakadas slott. hogy a lehullo tulevelek a talajt nagyon elsavasitjak. Elegans szepseq A hOS8ZU. 24 CSODAKERT 12010 december . a csarab. koszonbetoen a korona alatt lathato az agak elagazodasa.es 'Densa HiJI'fajta. Novese valtozatos. Kifejlett allapotaban 30 m magas es zo rn szeles is lehet ami sok kerttulajdonos szamara tulsagosan nagy msrst. oldalon) nagyon az is. a baberhanga. . hogy alaja jol lehet ultetni. Fagyos novemberi napokon a feltOn6 formaju erdeifenyo bizarr alakzata alakul at. kepet a 21. mint pe.kekeszold tUlevelek osszetevesztbstetlen selymes jelleget kolosonoznek a selyemfeny6nek (Pinus wallichiana). A torpe valtozatok. a kupos alakt61 a g6mb61yun at a parnasig sokrele format althe! kl. ezert esak erdei eveloket es es hangafeleket erdemes koreje iiltetni: a kisero novenyek valasztekaban egyebek kozott szerepel a rododendron. Az azsiai stilusu kertbe a bonszaj forma illik legjobban. a csa- fenyatereszto korona mellett ezt fokent a melyre hatolo gyokcrzet teszi lehetove. Az ernyos formanak . Az erdeifenyo kerti felhasznalasa ~ellett 5z61 meg Aprosag a hegyekb61 Alacsony terrnetenek koszcnretoen a t6rpefenyO (Pinus mugo) az egyik legjobb cser. A nepszeru. felteve a kertben a pontot az l-re. alacsony bokor nagyon j61tari a vsszamstszest. es sovenyhez is felllasznaJhat6.ultetes+ gondozas Eziistoskek tUievelek 88 dekorativ tobozok jellemzik a $loliter niivenynek kivaloan alkalmas Japan fehertenyot (Pinus parviflara). Ilyen koronaszerkezethez alkalmas az erdeifenyo. A fa masik jellegzete888ge a tobozokon megjelen6 nagy gyantacseppek. J6 . a fiivek es az erdeifenyo a termeszetoen is egyutt lathatok. A hanga. varttus fenyo es a feketefenyo. A 'Mops' havasi torpefenyo tiikilletes beleillik a hangas agyasba. valamint a hanga.daul a 'Mops' (Ientl kep) • havasi tbrpefeny6.. A metszeshez az idealis idoszak az aprilis. kivaloan alkalmas szikla.e az elokertekbe es a kicsi telkekre.

Akarcsak ezetott. most is kedvel! a medlterran hanqulatu cserepkert.ezek a hozzavalok az oszies potpourrihoz. szantott viragok es magtokok.akar ki vannak ny~va. Nehany csepp fenyotU-iIl6ola) hozza. mig elvalik a toboztcil es kiszedhet6 a heJabcil. 2010.a Wlevel 0 csarjek igenytelensege Pedig az erdeifenyo kiWnoen telhasznslhato erre a celra. es es a keyes gondozasi tennival6 maqaert beszel. orokszep Az egyszeruseg varazsa Inkabb hiiviis szepsege rriatt ritkan kotnek klasszikus adventi koszorut erdeitenyc-aqakbol. sokaig arasztja f(lszeres illatat. megis hatasos a tobozalma-eqyuttes: a prospozsqas gyClm61cs6ket es a szetnvst tobozokat k6t6zz0k fel ki. A nepszeniseq okat nem kell sokaig keresni . mert nem hullatja el olyan hamar a tulevetelt. mivel magas zsirtartalma miatt nagyon hamar megavasodik. kldiszitve Decensen EgyszenJ.Az eroeitenyo lenyug6z es nyers terrneszetes eqyszeniseqevel alkotcelernrne dekoraciokhoz. Deli fenyofajokkal egeszen a hideg evszakiq kitart.ez teszi idealis Arcmeterapla Egy kosar. es kesz. es az egesz helyiseg megtelik jotekony hatasu erdoiilattal. Tipp: a karacsonyl idoszakban az alrnakra feller cukorqlazurral rnntat is festhetCInk. akasszuk lei. baiaval . Azutan gyorsan meg kell enni vagy feldolgozni. Nagyon fzletes Majdnem negy evre van szukseqe a fenyomagnak. Orokzold &. A sotstbarna tobozokb61 .l16nb6zo hosszusaqu szalagokm. akar zartak . hozza k016nb6zo rneretu fenyotobozok .csinos dekoraciokat lehet osszeanltar». december I CSODAKERT 25 .

inditja a szezont a torpe orgona. Az atalakMs cera hogy szellcsebo es szinesebb legyen. a sargas-narancsos faklyaliliom es. nyariorgona es kekszakall tavaszi visszavagasara korlatozodnak. juliustol az ibolyakek nyarrorgona vonzza magahoz a tekintetet.yhos haitasain. Ezert a hamis ciprus kivetelcvel minden novenyt eltavolitottunk. es a feluletet uj term6fiild reteggel kell feltoltenf Szinekrol evelok. Acickafark sarga viraga a napos agyasban Juniust61 egeszen szeptemberig nyilik. eveiok.' tettunk. Mig a hatterbe 'Silberfeder' japanfuvet ul. A kapubejar6 melletti keskeny viragagy a sok bokor miatt egyhangunak hat. valamint diszfuvek gonKiindlliasi helyzet: doskodnak ~ ut6bbiak osszel es telen varazsolnak rernek hangulatot. illetve a pillang6k hadar.---- tervezes+ kialakitas Egy kert II • • Viragsztarok kis felUletre 1. Augusztusban nyilnak a kek viragok a kekszakall szurke-bo. 26 CSODAKERT 12010.--------~-------------- -~. Majustol viragzik a sarga palastfu. a gyomnak eselye sem lesz. A bokroknal majusban illatos rozsaszin-lila viragfurrokke. ezt az ibolyakek 'Ostfriesland' ligeti zsalya. Ha ultetes utan a talajt vastagon betakarjuk zuzottkovel. rnelyek meg elviragzas utan is sokaig dekorativak maradnak. javaslat Az evek soran a diszbokrok es az orokzoldek till surun benottek a viragagyat. A gyokereket melyen ki keii asni. Augusztusban nyilnak ki a pomp as varjuhaj biborszinu viragai. addig az evelok kozott tollborzfu es arvalanyhaj zsombekjai oszlanak szet. viragcserjek. december . A gondozasi tenniva16k mindossze a mWek. valamint a sarga cickafar1c koveti.------------~--.

ami az osszkepet tagasabbnak tunteti fel. ha a meglevo agyasforrnat is megvaltoztatjuk. a kovetkezo ~ 2010. amivel j61 harmonizalnak a kulonbozo meretfi k6goly6k. Iuhustol feherben viragzo korbacsliliorn es poloskavesz emeli a magasba latvanyos viragszarait. A bokrok k6z6tt feherben viragzo levendula es tatarlakitas. Mogottuk szurkelevelu gyapjas tisztesfu szalagja terjeszkedik. javaslat Igenyesebb az ataKiegeszitesul kocka alakura nyirt puszpangokat ultettunk.es medvecsenkesz-zsornbek kisereteben. Ezen a reszen egy magastorzsii cserszornorce kapott helyet. Az osszkepet meg egy rnasodik magastorzsu cserszornorce is kiegesziti a rododendronok A beultetesl tervek otdalon talalhatok. nehany verfu. illetve a haz elott a ket rododendront. az elulso reszen eltavolitva az agyas egyik sar kat. zottuk a talajt aproszemu. valamint piros lombu verfu foglal .Fiatallto kura a keskeny agyasban 2. A viragagy fennmarad6 reszebena regi novenyzetbol megtartottunk harem orokzoldet. helyet. Az agyas keskenyebbik reszeben a napsutest j61 tilro 'Abba Dabba Do' arnyekliliom tarsul a venyzethez. Ko- virag. igy letrejon egy lapos felulet. vagyis balra a hamisciprust. elott. no- A cserszomorce (CoMus coggygria) bolyhos terrnese a jLiliusi viragzas ulan jelenik meg. december I CSODAKERT 27 . A mar meglevo tarnfalat hatrebb koltoztetjiik. vilagos kavics boritja. es oszbe nyul6an dfszfti a ookrot.

70 em magas. 2 darab 1195 Ft 10 medvecsenkesz (Festuea seoparia 'Pic Carlit'). 10 darab 685 Ft 6 gyapjas tisztesf(i (Staehys byzantina 'Galton Bali'). enyhen lecs. 15 em magas. viraqzasi id6szak: junius/julius: magastorzsu peldary 80 em-as tbrzsmagassaggal. 1 m magas d. 2 darab 1590 Ft . parnas nbvesO evelo. 2 m magasra no. telen Ie kell takarni. olajzotd levelek szeles sarqa. 2 darab 890 Ft 8 ligeti zsatya (Salvia nemorosa 'Ostfriesland'L ibolyakek viraqok luniusban.5 m magas. 20 db 990 Ft 3 arvalanyha] (Stipa barbataj. 50 em magas. a buia vin§gkalaszok szeptemberben eloszor vorosesek. egyenes novesu. teher.3 poloskavesz (Cimieifuga simplex 'White Pearl'). 12 darab 685 Ft 4 torpe orgona (Syringa microphylla 'Superba'). tslizold. javaslat Fiatallto kura a keskeny auyasban 1 puszpanq-kocka (Buxus sempervi- rens). eros iIIat. naranes ss piros viraqok juniustolszeptemberiq. 8 darab 685 Ft 10 varjuhaj (Sedum lelephium 'Herbstfreude'). 30-40 em magasra no. darab 985 Ft 2 faklyaliliom (Kniphofia uvaria 'Grandiflora'). kompakt bokrot alkot. 16 db 685 Ft Viragsztarok kis teluletre 1 [apantu (Miseanthus sinensis 'Silberfeder'). dfszfU ivesen lecsunqo levelekkel. 25 darab 895 Ft 8 orokzold tatarvi rag (Iberissempervirens 'Schneefloeke'). levendulakek viraqok juliusJaugusztusban. saiqa.tervezes+ kialakitas Egy kert 1. reherben viragzik juniustol juliusig. 5 darab 3900 Ft cserszomoroe (Cotinus eoggygria 'Royal Purple'). december *A fenti arak (Ft/db) az Oazis kerieszet arudainak kfnaJatara vonaikoznak. 35 darao 285 Ft 7 japan verfLi (Imperata eylindrica 'Red Baron'). 15 em hosszu viragfOrtok. sOrO pernak. 60 em magas. 5 darab 485 Ft 4 levendula (Lavandula angustifolia 'Blue Mountain White'). eros szarakon. 20-40 em magasra no. laposan kidomborod6. 2 m magas. mar forrnara nyirt n6veny. 25 darab 495 Ft ill arak 1 darab novenyre vonatkcznak. dekorativ szeldelt levelek. javaslat ket otlet 'Coronation Gold'). a bolyhos. 25 darab 685 Ft 7 kekszaka]l (Caryopteris elandonensis 'Heavenly Blue'). 50. lazabb fOzsombekok ivesen lecsLingo. a robusztus faj koran kihaj! es nagyon gyorsan n6. 1. feller viragokl'JniFeher feluletek: meglev6 hamisciprus es ketrododendron 2 usban. a keskeny levelek felszine zold. orok-oid. orokzold. 40-45 em magas. 15 darab 285 Ft 11 palastfu (Alchemilla rnollis). azutan ezustosek. viraqzas utan vagjuk vissza. sotetpros lornbu bokor. kb. zoldessarqa viraqok junius-juliusban. 25 em hosszu. ezustszurke lokrnb. rozsaszfn csularrtol mentes viraqlabdak junius/jUliusban jelennek meg a magas. 2 darab 790 Ft 5 nyariorqona (Buddleja davidii 'Nanho Blue'). hogy megorizze forrnaiat. rneqszarftva is vonz6. a tavaszi visszavagas megel6zi a szurke lornbu cserje elor8geoeset. majusban 20 em nosszu lilas-r6zsaszfn bmbos viragfLirtok. majd banasvoros. visszavaqva szeptemberben utoviraqzik. 18 darab 285 Ft 9 arnyliliom (Hosta 'Abba Dabba Do'). 50-90 em magasra no.70 em magasra no. nem viraqzo dfszfQ. eloszor zold. 15 darao 395 Ft 5 hirnalajai korbacshliorn (Eremurus himalaieus).* Feher fel(i)et: meglev6 hamisciprus 2. 120 em magas.szbokor. hullamos levelszoqellyel. 6szi viragz6 nagy. napsutest turo fajta Ivesen lecsungo n'6vessel. teher viragok apriiis/mejus ban. 30-80 em magasra no. . 20 darab 485 Ft 9 toliborzW (Pennisetum alopecuroides 'Compressum'). robusztus tajta larnpatlszntonoz hason6 viraqokkal augusztusban. okt6berben ut6viragzas. viragzas ulan alanlott visszavaqnl. illatos viragfLirt6k juliustol okt6berig.mqo. kmyilva halvanyrozsaezfn.stol szeptemberig. szurkeszold levelek. ezOst6sen csillarnlo viraqkalaszokkal juliusban es augusztusban. 80 em magas." 28 CSODAKERT 12010. hotsher viragfOI16k szeptember/okt6berben. parckaszenI to-mes. sotetkek viragok augusztust61 szeptemberig. aromas illatot arasztanak. pirosas-rozsaszfn vlraqsrnyokkel a toiasdad levelek fblbtt. 120-150 em rnagasra no. fonakja szOrkeszbld. iboIyakek. 1 darab 790 Ft 6 cickafark (Achillea filipendulina 2 Az arak 1 darab nfivenyre vonatkoznak. piros szfne a nyar tolyarnan egyre eroteljesebb lesz. 50 em magas. aranysarqa viragok junh. 25 em magasra no. 180 em magas.

old. old. old. GYiim61cs J6 startjeltetelek a 609y6s gYiimOlcsoknek 40. Diszkert Dltetesi utmlltat6: lombhllllat6 SOlJeny telepitese 32. old.30. old. Terasz & balkon lYizgYOngYlJirag: lelJelsztar cserepbe 36. Uveg alatt Az iiveghaz jelkeszitese a nitre . ZOIdseg & fUszernoveny Beerett a Pasztinak es ajeketegyejk&r 38.

. 2 Vegyitsiik ossze a kiiisott fiiJdett kcmpeszttal. Ez csokken!i a parolgast as elnyomja a gyomot 30 CSODAKERT I 2010. hogy a gyiiker koz!i iiregek bezanidjanak. hogy jnl 1 Riividitsiik Ie oll6val vagy kessel a gyiikeret. Ket kara kaze feszitsunk ki egy zsinort. hogy minden novenynek killtin giidrii! asnank. vagyis aloldlabda mllkuli n6venyel Ezek olcs6bbak. amelyek csak keyes rosszu haitassal rendelkeznek.Diszkert idtessiink . be Kell oke! takarni: allitsuk szorosan egymas melle egy U Itetogiidorbe. Batran hasznaljuk az agvagot 4 Razzuk meg a niivenyeket az arok faltiiltese utan. a gyokerz6nara kb. es korben alakitsunk ki egy alacsony tOllest. 5 em vastag mulcsretcqet szornatunk (keregmules vagy faapritek). Dus sovenyh~z surun iiltessiink Vasarlaskor erdekl6djiik meg a helyes ultetesi tavolsaqot.. lIyenkor a Iaiskolaknales a kerteszeti eentrumokban meg gond mllkUl beszerezhetO a szabadgyiikeres aru. toltsuk fel falddel.es iintiizziink! A kiivetkez6 tenoivalohoz kell mimi batorsag: a szabadgyokeres cserjeket ugyanis srdsen meg keH metszeni. es mar kezdett61 szep dusan nonek. mint egy kilfalakl pedig lombhullat6 niivenyfajok mellet! dan!. megszivjak magukat. hiszen ez a saveny lipusalDI es a novenyek rnerctetdl fiigg6en valtozlk. ttiltsuk fel folddel. harom navenyre lssz szliksege loly6meterenkent. A szabadgydkeres cserjek kiinnyen klszarannak. mint azokat a peldanyokat. a kiemelt fOldet pedig dusitsuk knmpuszttal. A godor aljan a ftildet as6villa segitsegevellazitsuk lei. hogy a nbveny gyorsabban meggytikerezzen. A haltasoka: egyharmad hosszig vagjuk vissza. sovenyt Amfg nines tul hideg: Az elosbveny mel let! alapos ervek sz6lnak: mlndenksnt hosszabb eletG. es olcsobb. nyirot! soveny eseteben bBV. hogy az dn!oziiviz helyben beszivarogjon a fiildbe. Amennyiben az ultetesre mar a kiivetkez6 napon sor kerOI. A novenyeket helyezzuk az arokba. amihez Igazodni tudunk. de lehetoteg sok !inom gyokerszaJ maradlon meg. minlha eden yes teveket vasarolmink. Ha a rnetszes elmarad. december . A fijlde! tapossuk mea. mint a laiskolaban: ez felismerhetd a gyokernyak elszmezfideserol. eillg a ndvenyekel ejszakara vizzel toltott kadba helyezni. Kedvez6 idojaras eseten meg az igazi tel beallta elot! begybkeresednek. mnt egy ved6~erites. raadaskent testkbzelben megelheti az evszaxok v:illakozasat. A j6 raitolas eroekeben szaruforgacsot is dolgozhatunk a f6ldfelszinbe.. es a hideg evszak utar azonnal niivekedesnek indulnak . A2 aroknak a gyiikerzonanal kiirulbelOi ketszer szelesebbrek es metyebbnek keillennie. Ahhoz. es ataposan iintazzLiIl meg. Ha a ndvenyeket nem tudjuk azannal eliiltemi.\1Imodszer a keskeny arokba val6 ultetes. a legyerlgult" gy6kerek nem !udjak megfeleliien ellatni tapanyaqokkal es vizzel az aqakat. Altalaban ervenyes: a j61 elagaz6dot! sbvenybokrokat kevesbe kell megmetszeni. A k6vetkezii szezonban majd annal jobban elaqazodnak. annak 80-100 ern-as niivenymeret mellett kb. 3 Helyezziik olyan melyre a siivenyn1ivenyeket. Ahelyett.ellentefben a tavasszal telepitett sdvennyel. Aki peldaul a gyertyan (Carpinus) mellett dont. lis a fejl6des leall.

erzekeny • • fenyoagakka1.a remek oszi elszinez/ides.f_.a. szamukra utjat ailja gyiikernyu IvaAzert hagyjunk egy kb.jKzec biztosa« uvhvdlj e1jo-n 101U1'"Or gye a 'VH4.ttz f:rW.ltz. uUj jo1rbaAi fe1erffY6dM<.ekef zisJ'wlc e1.a-if<:. A gyiikergat a tolakodo nyoknak. ez. hogy megel~zztik az iszaposodast. 20 em magasan tiiltiigesstik fel kerti fiilddel. 6 viJyafc in tt f6ZtJin vi1jy a ~I 1+t/&etJlt tocwkken.i:k. Az egyetlen rossz pon t: az ecetfa rengeteg gyok/jrnyu[vany.Az Diszkert j6 ellenorzes alatt tartani 'Dissecta 'J szeldelt. a hffiu.' • A whOl tavolitsuk ela levelekel. mint peldau! [1 nagyon iassan nouo 'Tiger Eyes'..t. a [elszin fOlijtt pedig kb. niivenyeket takarjuk be • Ai. melyek sokkal keoesb« terjeszkcdnek. • Az ecetfa (Rhus typhina ecetku leoeie szinte pajranyszeruen .Wvinye-s a tifuvtlflvre k 4e1c .tI'6~ amiluet a bambusznal is hasznalnak. Ehhezjon meg .jd-~-14f. A. tit f.14f.t kepest noueszteni .z&az heLt. 5 cm-t hagyjunk kint: Idffkozben azonban olyan jajtdk is szulettek.uk-M1.. keti ~ lutjyjwk == . ~ a 110/~i1j UWjtdredezilc It !::itdi tMto 'ViZI._ hi tt ka/MUiktvt 6 az e-swize:s ttvrtdiyok. hogy ne erjen kellemetlen rneqlepetes A _.£j~-jeie1ui!F u ~ fmvt ~ytTItl IdAvt ke-vi-AJi /dn.en keU te1etjffle1c. Legyen legaldbb 70 em me/yen a foldbe sidluesztoe.id: UjyaAUZ. Az oriikziild bokrokat a hideg beallta elot! meg egyszer jel iintiizziik meg. r6zsabokrokat kb.£jfojyolt" hvtoz..hf.fOkent ha az asoual megsertjuk a gyokeret vagy meqmetssziik a koronsijtit: Ezert mar az iilteteskor gondoskodjunk egy eros miianyag gyiikerg6.AwJ Ezt!:t idejifren WY'(tyUj. melyekre nines sziikSeg. 150 em szeles jiltekteret FELKESZULES A TELRE." -~~ .akarcsa): a csalad mas fajairuil is . Tiszlitsuk meg es tegylik el a kerti -..~ &nAvi.zersiamokat. Itz trJ~ tt . a h?wti vr~ te::!0 It tit (wzefedtWd..

imOlcsosl6.Diszkert Terasz & balkon SzinJoltok tavaszra • Amig a talaj nines atfagyva.. keeses niiveny kivaloan alkalmas viragcserepbe vagy taiba is. . ved{f Uveg- a pince- aknahoz • A szokvanyos fenyakm\k gyakran alig engednek be feny! a pineebe. Ez az ugynevezett fenyvet6 egyszeruen felszerelheto a meglev6 r. mert hamar kiszaradnak. Az uvegteto bizlositja a fenyt. ott dugjuk a f6ldbe. aid nedvesen szereti Ha a tak es cseriek alatt inkabb huvDS as nedves a ilely._ " \ . Haadasul felgy(jJhet benne a lellullott talevel. a szarazsaqot as a tisztasagot. 3 Ehlnk kek szinevel az iirmenygyongyike nem maradhat eszrevstien. lIyen helyen tobb elonnyel is jar az id6jarasall6 es UV-szuro fIlny!etii. annal konnuebben. allatok kiiltozhetnek oda. val a knckasliliom aprilistOl majusig iirvendeztet meg. ami ne legyen se till agyagos. a vinigagyban vagy am cserepben is hangulatos rajtot igemex az ilj szezonban a kek viragok.. ki [aieoelle]: a h(jszifJeleM. titfagy Ezert a benne leva eoetot. hogy a loWsleyes eso. - -~- . Ahova leesnek. meg kell uedeni a fagyt6L Vegyiink peldaul egy gyi.k biztositjuk: Fontes: a ldd6. majd a koztiik maradt helyet szinten.~t a levelek: kozti legpdrn6. ami keszulnet akriluvegbol. Vidam kombinaci6t erecmenyez a sarqabar viragzo aranyesovel vagy egy r6zsaszin mandulafacsk<ival egyOtt De a sziklakertben. helyezziik I'd a »irtiqcserepeket.ksrostely helyere. vagy megall benne a viz. liltethetOnk haqymas viragokat Milyen lenne peldaul egy szines szalag a tak vagy bokrok alatt? Ha ott az tirmenygy6ngyike (Muscari) zavartalanul nahet. A termeszetes hatashoz a viraghagymakat egyszeruen dobaljuk szet a feluleten. akkor a «ckasIiliom (Frilillaria) a j6 valasztas.d6.vagy ontozov!Z szabadon elfoluhasson. se tul nedves. Ultessuk 5-10 em rnelyre a foldbe. es gondoskodjunk vizelvezeta kavicsn§tegrol. toltsiik.t ne burkoljuk: vastag mfianyag f6liaba. aeszerezhetc kOliinbozo meretekben es kulonbiizii szelloztetesi megoldasokkaL Cserepes evel6kfagyvedelme Minel kisebb az edliny. ragasztott biztonsagi uvegb61 vagy sima ablakilvegboL Az uvegteta barmhyen tipusu tenyakna eseten alkalmazhato. Szilkseg eseten lazilsuk fel homokkal.ami blztosrta az alland6 levegocserel. A kiinnyen qordozhato. tegyiink b ele egy reteg szaraz [aleoelet. hamarosan dus kek viragszonyeget szo. Altemativa lehet a beiklatott szell6ztetOraes.al biztonsagosabb Csak a kemeny hagymakat iiltessiik el Megvasarlasuk utan a vinighagymakat nem szabad sokaig tarolni. Maesan golyahirrel vagy bokal6 gy6mbergy6kerrel egyDtt gazdagithatja a topartot is.~. U ltetesi tipp: fak as eSerjek napsutotte kornyezeteben az ormenygybngyikel iiltassuk csoportokban vagy savokban Van. 2 A jacint viniga nagyon iIIatos. Az iivegfeliilet sokk.t.

igg6en mlig intenzivebbe is valhatnak a hideg hatasara.i 3 A 'Sugar Frosting' ezust lis biborszinu leveleil filigran erezel dlszltl. a cserepeket allilSuK agyagl<\bakra vagy kiiveKre. siilelbarna erezetf ziild levelekkel rendelkezik. amely a ruzgyongyvirag es a turbantok (Tiarella) keresztezesebdl jot! letre. Ugyanis az iirokz61d evelo egesz even keresztUl megtartja lilenk levlilszfneit . mikiizben a levetek fO~akja piros. lalba vagy viragladaba illtetve meqszeplti az oszi as teli heteket. AhhDz. A robusztus noveny a napos vagy felarnyekos helyeket szereti. dezsas miivenyeket G Azokat a muskiitlikal. 5 A 'Tapestry'.1 A 'Plum Pudding' a nllpSZeru szilvakek fajtak kiize tartozik. Terasz & balkon F(J1'Vto-r tf:11A1M. A 30 em magasra levelszfnekkel megnov6 gracilis viragszarak fajtal61 fUggiien majustol augusztusig jelennek meg. • Tuzijatek A tUzgyangyvinig (Heuchera) cserepbe. peldaul varjuh3jjal. Igenytelen & hosszu eleti. 2010.• • • • A meg kinllevii II megketdelt vigyUk be a teli szauasra . Az atlaqcsan 20-40 em magas leveldisz-evelonek j6 vizatereszto foldre van szOksege. krizanternmat.s6t ezek fajtat61 fi. foldes as tragyas zsakot vigyiik be a szabadb61. A VIZ elroIyasanak bztostasa erdekeben a balkonnoveny joldhoz vegyfthetUnk durva homokot is. A cserepes telturo diszfUveket most meg ne vagjuk ·vissza. felletlenlil • .aJffk Devetwm melyeket teleltetkfil!fiztessiik be. A fJJlOslegben maradt viraghagymakat UltessUk ef cserepekbe. tamiccsal. 4 A 'Caramel'~a narancsos lo·n!lsok meslre. 2 Az 'Alabama Sunrise' folyamatosan valtoztatja lombszlnet. hanqaval vagy dfszfUvekkel. Viragedenvbsn a Wzgy6ngyvirag szepen kombim\lhat6 mas oszi n6venyekkel. hOgy a viz tudjan ellolyni. ni akarunk. december I CSODAKERT 33 .

~8.30 6r.161 ..

.

mert a fagy rontja a minoseget. vagy pedig nyersen lereszelve salatakhan. na a homerseklet hosszabb idore nulla fok ala esik. as a ratapadt Wide! razzuk Ie. A 9y6ker 10 ntivekedesi id6szaka esak szeptemberben kezd6dik. mint az 'Aromata' vagya 'Halblange WeiGe'. ugy. A piros Zoldseg & t'iiszernoveny es feher ktiposzta tarolasa tonccs tf:11A1ivaidk D e:ur::uv/re:r • Fatyolfolia alatt az endivla vedve van egeszen minusz 5 'C-ig. mfg az olyan fagyal16 termesztett fajlakmil. meg akknr is. Tipp: a fOidbiil valo kiszedessel varjunk az elso lagyig. • A metelii mangoldmjl minden levelet vagjunk le. es a naveny csak melven fellazftott. es a tel bekoszonteig folyamatosan tovabb no. illetve mas rothadasos folyamatok. es a burgonya· piirehez hasonl6an keszltik. A fagy fokozZ3 az aromat A pasztinak magja a sargan!paehoz hasonloan kesleltetve esfnizik ki. Amikor mar minusz lokokra tenet szamitani. mint a vele rokonsagban leva sarganjpa A vadon novo valtozat gyokere vekony es kemeny. • A ceklat taroljuk 1-3 ·G-on. tapanyagban gazdag !alajon lejladik valoban iol. napsuteses idoben szedjuk Ie a fejeket. Pasztinak . esetleg mas gyokerzoldsegekkel egylitt. szaraz. lis korlilzarjak a kaoosztatelet. • A hajlatasra Slant cikoriagyokerel assuk ki as laroljuk hiiviis helyen. igy nem kepzOdnek benne karos nitritek. fgy . Magasabban fekv6 helyeken a tart6s fagy es havazas bealltaval a pasztinak egy reszet assuk ki. etelekhez. A pasztinak betakarftasa okt6berben kezd6dik. Ha az agyast betakarjuk egy 10-15 em vastag leveles aprftott szalrna mulcsreteggel. folyamatosan szedhetlink ki pasztinakot. a kozbuisoket kiveve. A ziildseg paralva is linam.I tell zoldseq hozzaertoknek • A fuszeres-aromas fzu pasztimik magas cukortartalmanak kiisziinhetaen javal ecesebb.inigernyiiket a petrezselyemhez vagy kaporhoz hason loan hasznalhatjuk salatakhoz lis meleg ztildseg- klnezetelre olyan. a kaposzta sokaig Kemeny BS ropog6s marad. A kUIs6 levelek fokozatosan meqszaradnak.aromas A pasztinak elkeszitese A pasznnak-pure ("mashed parsnips") az angal l(Onyha klasszikusai koze tartozik. valamint kelkaoosztat a IshetO legtovabb hagYJuk erni az aqyasban. A leveleket as a feher v. egy lehetoleg huvos. Ezsrt hossiabb szaraz idoszakokban iIyenkor is kiadasan meg kelt ontazni 3-4 naponta. mint a petrezseIyemgyoker. A kaposztat huzzuk )<i a tonkjevel egyutt az agyasb61. A tel i tartaleknak szant piros BSfeher kaposztat. december ~~ I I • . A kulso leveleket ne tavalftsuK el! A kaoosztateleket egyesevel akasszuk fel a gy5kert5nknel logva. hogy a levego minden oldalrol atjarhassa. de fagymentes tarolonelyen. es tarolJuk nedves homokkai tiiltott ladakban. de joval nagyolJb. Ily m6don natekonyan megel6zhetOek a·gombas megbetegedesek. elernen a 6 em-as atmer6tis 40 em-es hosszt. Az elso lagy utan a gyaker meg linomabb BS sdesebb lesz. 36 CSODAKERT 12010.

napsuteses f(iszernovenyek uiroqszarok: kibontakozzanak. A leketegyoker elejen. Termesztese egyszeru. A noveny friss uagy szoritott gyokereb61 kesziiet. a gyoker mar fogyaszlhalli. Korai vetes A vetesre marclusben kell sort keriteni. peldaul tartal- a fekete hejat soarqahamozoval es vasat.Feketeggoker az eqeszseqes tell taplalkozashoz as asvanyi as egeszseges. meg most is tclyamatosan mint nyaron. mint peldaul a 'Heilsberg'. kakukkfli. mert II A feketegybker nokat. Il!I Az ormenygyoker j6keppen. arnlnt a talaj kiengedett es a rendszeres qyornlalas. kozvetlenUI a sor mel lett assunk egy barazda iranyaba nyom IUk ki a 161dbol (Iasd az Piiszemiioenuek A zsalya. vizoe. es az 1-2 m magas vedhetjiik meg a fuszernovenyeket a hidegtol. luiziszer kohogesi inqer ellen. vagyis novem ber es fagymentes tava- szig folytathato. kiszedese idojarasban elhervadasa ulan kezdodhet. de megis Fenyoagakkal megvedve a zsiilya meg sok heten at bidositja az aromas levelekel a teanoz. ezsrt a dia fzu "teli spargat" gyakrabban testett erdernes felszolgalni. tis mindenhol Fagy es nap elleni vedelem Zordabb eghajlall] videken fenyaag takar6val hogy teli el. ez ugyanakkor az ijrol\zold idojarasban art is megakadalyozza. asonyi melysegu Azert. gyakran levagasar61 azonban jobb a cserje mivel ennek kovetkezteben erzskenyebbli valik a fagyra. emellett ertekes ball~szt- a gy6keret azonnal tegyUk citromos eltavolithatjuk barna foltoka!. anyagokat keseni [zanyagakat szlne tener maradjon. hagy a hossn. gyoker ne arkot. folsavat kaliurnot tontos vitami- illusztraciot). Citromlevel konnver a kezUnkrOi is mal. a noveny tejnscve A fekete: gyoker !gazi inyencseg. hogy a nagy leuelek. mint art gyakran iillftjak. Tlpp: a konyhai telhasznalas elfitt tavolitsuk el. Igaz ugyan. Novemberben es meghamozni sem clvan taradsaqos. olapt tartalmaznak. hagy kevesebb illo- Az ormenygyoker j6 kohoqes ellen (Inula hclenium} meqel : erdsebb az fziik. ha van eleg helye. i!letve a telaJI6 rozmaring az elsa fagyig fajak. altai anyapokat. illetve a kiados teli etelekhez. ugyanakkor gyomomyugtat6 hauisa is van. mint a szantott fUszsrsknsk. till sok vlzet parologtassanak klszaraclena«. maJd a gyokereket a torjon el. !:iziv6s nODfmy. csombord. fOszeres tevelei lis hajtascsucsai tephetOk. Az egesz hajtasak lemondani. eo jal telszaradt. es hogy a . tea b etuil. lis emiatt egysz~ruen . Fontos a tala me lyre hatala fellazitasa amig a n6veny meg a levelek egeszen kicsi.

a 'Meeker' es asam- F011/tor tf:f1A1AA. 30 em magas friss moles- 6szi Iombszfnevel a kerti atpnya Mol a tsrmeahczam eillri az ezzel a f61dkevenlkkel tavasztol kesO' oszig vonzo latvany. ugyanilyen A fiildet kupacolluklel.Gyiimolcs Tetszet6s es b6ven term6: kerti afonya viragfUrtjeivel. amikor a tatal felszine megfagyott. A talaj! j6 melyen lazilsuk lis b6segesen A jill begyiikeresedeH malnat keso dolqozzunk bele erett komposztfbldet. 20 em magas dnrnbaqyasba. A fiatal csemete azutan megbizhat6an begyiikeresedik.. tarorqaccsat. vegezetUI alakitsunk Miutan a bokrot elhelyeztuk. • • 40-60 em). ki egy kb. Ultetes es gondoz3S fel. 'Himbo Queen' vagy 'Blissy') pedig tavasszal. D f:(/t1M//rer • A honap eleje alkalmas id5szak a kokeny iiltetesere. Azonban legalabb kel bokor- sava- k6val mad assunx ki egy legalabb 50 em mely es szeles godrtit. Akarcsak a vadon novo alonya. A noveki rerett komposztot Ultetesii tiivek korOi takarjuk . es az iilletesi helyet takaquk be faforgaeesaJ vagy keregmulccsal. A 8-10 eves ersos gyiimiilcsfakat eros visszametszessel fiatalitsuk. esak savanyu. en elokeszitett ni fog. ritkan biztasitottak szUkseges szet altai. december . mint peldaul a 'Blue Crop' es a 'Sunshine Blue'. A vlzpanqas elkerulesere a toveket Ultessuk egy kb. Tipp: vasarolhatunk anyaggal. vagy ped ig egy ugyanilyen magas foldtoltesre. Az elraktlrozott almat lis kiirtet hetenle ellenfirizziik le. fiireszmoszttal. A kivit a fagyok elott szeditik Ie. A kiemelt fold egyharvegyitsUk nak mlnoenkeppen lennie kelJ. es olyan melyre. a bokor is senyved- az atonya fejlodesehez opnmans ha esak keyes bokrot UltetUnk. komposzttal kereqhumusszal. Azonban a kerti fajlak is. tOItsiik lei az UltetO'giidro!. viszont a kertben egyszeru megteremte- kerti f51dben nemtudnak Ha a gombaszovedek elpusztul. A gyiimiilcsfakat csak akkor mulcsoljuk. . A nyari fajtakat. hurnuszban Ezek az adottsagok ni gazdag. es a termesrozam is jelentOsen meg no . nyek kora vekany reteqben vagy kereghu:nuszt 38 CSODAKERT I 2010.aidk belle'. vagy kereqhumuszt. melyek a nem megfelelO- 5 kilogram mot is bokronkent. Kiilonben belefeszkelhetnek az egerek. hozza rododendron-toldet felteleleket A talaj elokeszitese humuszban gazdag. Lehet Liltetni az Gyiimolcs mint peldaul oszi moltuu az oszi A rnalra idealis Ultetesi id6pontja az adott fajlat61 fUgg. de nem vizes talajon elnek meg. reszet peldaullebomlott ossze szerves anyagakkal. folyamaa termelosan nedves. lis fogyasztasig taroljuk a hilviis pinGliben. as a rothadasnak indu!t gyilmiilcsiiket valogassuk ki. Fontns: legkesobb minden masodlk evben egeszitsuk ki a termoreteget atonya is szoros szimbi6zisban gombakkal (mykorrhiza). a kerti el bizonyas gytikerfejl6dni.bar a legt6bb fajta ket vagy nsrom kulbnbtizo lajla mellett a bogy6k naqyobbak lesznek. nyu iiltetiiszubsztratummal. hogy a gyokerriigyeket 5 em vastag foldreteg takarja (ideal is liltetesi tavolsag: szorjunk A foldet az iij be vagy dsszel meg egyszer mulcsoljuk liinyesedekkel. onbeporzo. • • mamakat ('Palka'. fenyotuvel • Feher vagy rozsaszlnes-pros es lombkomposzttal (Iegjobb a t6lgy- kekestekete bagy6termesevel piros es ragyogo vagy bUkkfalomb). is. es a bokrot jol iintiizziik meg. AI eliiltetes ulan! harmadik tOIles!. 6sszel kell elUltetni.

es a csersao nlszben vagy teljesen eliiinik: beuile. Fekvestaljiiggaen a termes beereseig 120-190 nap telik el. A magastiirzsii egresbokor koronaia ot v3zagbol epul fel. Gsodalatos zamal: a 'Black Velvet' koszmete rengeteg kicsi. Egyszeruen szl:itolvad az ember szaiaban. mint a terebelves bokrok. Mindket viiltozat esetsben evente szukseqes elvegezni a kovetkezetes visszametszest. '" W!!!!f . hogy elso helyen all a legkedveltebb gyumolcsiik lislajan. A halvanysarga virrigok majus-vegenjelennek meg. !ides bog yo! tarem..Datolyaszilva a sajat kertUnkben szuretelve A kerti termesztesre alkalmas datolyaszilva-!ajtaknak (Sharon) tiltalaban kisebb a gyiimolcse. A nem teljesen erett datolyaszilva nyersen elueznetetlen. nagyon aromas. :Zmiga husa jol meqpuhul. azonban aki megk6stolja a hagyomanyos 'Black Velveflajta (lot6) bogyoit. A termii agakb61 csak egy egeszen rovi!! csonkot hagyjunk. novemb er elejen. december I CSODAKERT 39 ~----- --- . fiatal tiihajtiis. az alonya as a fekete nbrszke arornalara. biztosan megviiltoztatja velernenyet errol a gyUmblcsr61. Ezeket minden evben vagjuk vissza egy melyebben eillely'ezkedii oldalhajtasig. keserii es osszehtizo hauisa van.A tul silriln alia agakat szinten el kell tavolitanl. vagyis oktober oeqen. 111. A teljesett .megszinesedelt gyumolcsot az elsajagy eltit. 1. mint a kereskedelemben kaphato jajtak. majd 12-15 'COoshtimersekleten hagyjuk utoerni. es olyan pornpas zamata van. Az egresbokro! lesziiretehise ritkitani. amellyel egyetlen modern fajta sem !udja felvenni a versenyt: 9gyszerre emlekeztet a koszmete. 2010. ellenben kevesbe robusztusak. • A koszmelerol vagy mas neven egresrol nem mondhato el ugyan. a termes Bokor vagy magastorzsu? Az egresbokor jj ltetesenel lehet valasztani: a mapastorzsil utan ki kell Minden eloregedett vezerag helye! atveszl egy . lIyenkor tobol tiivolitsunk el minden 3-4 eves vezeracat SzerepUket a melyen ereda oldalaqak fogjak atvenni. A magaslijrzsu eqreacokcrnal az oldalagakat roviditslik Ie 1 em nosszu csenkokra. Nagyon aromas kiiszmete-fujta peldanyokrol Ilbnnyu leszedni a gyUmblesot.. ie kell szerinJ. es nem is elnek olyan sok1iig. azonban keuesebb csersaoat tartaimaz.

Ahhoz. kliliin becsomagolni. 4. Igy ezek mar lelen . amely Mammal vagy gazzal miikijdik. annal nagyobb lesz a nedvesseg az Uveghazban. at Hagyjunk iavolsagot Vigyazni lUt6test kiiz6tt kell arra. idojaras hatasara gyorsan Wnkremegy. ami a tulelest. j6 felugyelii. 3 A Ilungarnceillemez a fiildiin.Az ugynevezett minimum- vannak szigetelv9. nyujt a vastag higbuborekos tobb telen erteket hathat6s segitseget is hasznaftatd. 40 CSODAKERT . ami! fel is tenet akasztani. komoly erogep. 2 A liatal novenyek kUloniisen sok meleget igenyelnek. hogy a mig a kivul r6gzftett folia az . Az UvegMz tetoszerkezetere tillalor te akasztott venjavitja a leveg6 aramlasat (15 ·C fOIott) igenylo peldanyokatjobb a hazba A legbllborekos folia kiinnyen feltehetd speeialis gombok segitsegevel. hogy a lUtesi k611sege- homero megmutatja. A robusztus kenderpiilma nem igenyel extra filliist. es a novenyek leg yen egy bimert Csak a szukseges Az iiveghazban a novenyek A magasabb meleg allitsuk. vagy pedig zonyos tavolsag. Vigyazal: lorni levegiisugar! Minel hidegebb van kint. 1 A lolia vedosator egy alig szigetelii sziikseqrneqoldas egy-egy noveny szamara. hogy elkerUijiik az utantiiltessel ja ni stresszl (peldaul ejszaka vagy vasarnap).Uveg alatt _I fgy lehet az uveqhazat teldl16vCt tenni a kicsi iiveghazak alig idejeben pr6baljuk maximum hornerseket • A lakohazzal ket ellentelben ki. december megadja a legkisebb es legnagyobb h6mersekleti erteket.viragozn! fognak. Ha a falakat belUlr61 burkoljuk. A gazmelegitii legyen kival6an alkal- mas kisebb iivegMzakba. Uveg alatt Fowt01 t~aidk • D eceucber A hobeflAva. A melegit6keszlileket segiti a meleg egyenletes es eloszlasat. melyekel szilikonnallehet az iiveghez eriisiteni. Ezert naponta szell6ztetni kell! FUtott iivegMzban elo lehel hajlatni a jacintol vagy a narciszt. tartalek gazpalackunk. amely • ossze. A palm aka! lazan kiitiizziik • A htimerd. I 2010. a torrc levego- a mlest olyan Mfokra homersekletet bek61t6ztetni nagy rsszenek biztosilja ararnlat k<irosithatja a leveleket. fekete folia alatt j61 viii! a lantrul jovo hideg ellen. hogy a teli szall. Helyezziink tobbet ki is beliile. energiakiiltseget Minden plusz fok nagyobb is [elent.\son a nagy levellegyezok kevesebb helyet loglaljanak. f6lia. eleri-e a kivant hogy ejszaka a esszerf keretek k6z6tt lehessen tartani.

amit a metszesnek feltellenOI meg kell elaznie. ara 10 FUm.kb. amit eliiltettlink. ilyenkor pihenlessUk a novenyt. hogy mely novenyek tetszenek Onnel<. hogy helyrealljon? • A razsak (rgy a David Austin r6zsak is) alaovetoen ket formaban kaphatoak az Oazisbafl: cserepben el6nevelve es szabadgyokerrel. 2 ora autokazas lakiisba fel tonura suran? HaliottamvalamifeJe fagyvedo sziivetrol. ami keleti fekvesu. vagy van enner JODD technika? • A fagyvedo szovet a kertl n6venyek teli fagyvedelmet szolgalja. es szinte hermetikusan zar. a szallitaskor valaszin'Uleg nem verne nasznat. vagy valamit Ienni kell vele.zetnek. Amennyiben takar6 funkci6ja van a otiveny. . A hirtelen jott marciusi melegben gyorsan kihajtanak a rOgyek.net . A cserepeseken mar els6 evben szokott lenni akar tobb virag is. Ami6ta nahmk van.mediamix@hu. Ebbe I<ell a ndvenyt belehuzni. Van vszoat az Oazisban az altalunk is sz(illftaskor basznalt cs6f6lia. K E R T . Ez hasznalhato. Eisasorban a funkci6. A kala qondozasa A kala hagymait melyik h6napban erdemes visszaiiltetni a fiildbe? • A novenyt augusztus-szeptember karOl kell pihentetni.11.nyba lejtsen. Koltozes telen. de viragok nem fejlDdnek rajta. 2.inter. reggeltal delig eri a nap? • Rengeteg navsny k6zul valaszthat. Tul korai (februari) mstszssnsl viszonl a meg eros fagyok karosithatjak a rovid vesszoket. a1l6. esak egyszer viragzott. kisse napos kerteket KitehetjOk a szabadba . em. akkor a ocsolast is emeljOk.5-1 centimeternyi resz. Kerdesem: hogyan es mivel tudom megvedeni aket a tel kiizep~n a lakasbOl ki . Eloszor is bontsuk ki az asszel gondosan felkupacolt tovel. maradjon felette 0. Erdemes volna egyik aruhazunkban alaposan korulneznie. Kora tavasszal (februar vege-marcius eleje) ujra ultessDk kDlbn-I<Oliin a riz6makat viragfiildbe. mig a tobbi maradt olyan 40 em. e-mail: barathe@t-online.Levelezesi elm: MEDIAMIX Bt 1052 Budapest. abszohit idealls a legt6bb kerti naveoy szarnara.hu. esetleg kisniivesli fat vagy cseriet iiltethetnek a 2 x 2. A rozsametszes helyes techn ikaja: a haitasokat ugy vagjuk e I metszdolloval. es tljsagpaplrba csomagolva tegyOk sotet. aljan-tetejen elkolni. december A nyar folyaman vettiink Onoknel egy gyonyiiru David Austin rozsat. hogy esak a szarat niiveszti. A fagyott vessz6ket tavasszal majd addig vagjuk vissza. 201 O. es viszem magammal ziild kedveneeimet is. amig a ziild szrnG belsa reszig nem erOnk. Az elegans for mara nyirt brbkzoldekl61 a mediterran vifagz6kon at a szines. or6kzold kompozrci6k j6hetnek sz6ba. Haris kiiz 6.a kertbe vagy erkEilyre is a cserepet -. hogy a rugy a bokor kulseJ8 fele mutasson.IIand6an nedvesen a ftildjel. vagyis iIyenkor a levelek elkezdenek sargulni. akkor a szezoncnkent csereneto viragz6kra lesz szukseg. hanem csak a masodik evben. aztan az esztenkem szamit. hogy a teli fagyok mennyi kart okoztak. de lelen a 10 10k az ideal is szamara Ne ijedjUnk meg. A noveny nyaron kedveli a meleg. szaraz helyre. de az egyik szara megnfitt vagy 1 meteresre. Nehany 6rara megvedi a novenyt a hidegtoL A penztaraknal kerhet ilyet.5 meteres fedett teraszomra.K L U B·' . majd kezdjOk el rrersskelten ontazni a faldjet. illetve az eros gyokerfejlodes visszaveti a fiildfelszrn feletti novekeosst A szabadgyol<erU fajtak azonban bizlosan nem hoznak eros viragot ai I CSODAKERT 41 - • ~ - . es a rnetsziap a rOgyre ellentetes ir:l. mert ez termeszetes folyamat. hiszen a hely. es lartsuk :l. es nagy gonddal nevelgettiink. Amikor a n6veny elkezd hajtani. ha a locsolast megoldJa. szedjOk ki a f6ldbal a riz6makat (hagymakat). de a kiOltetes sokkolhatja a nQvenyt. ha csak sznt szeretnenk az ablak ele. ha a nyclr vegen a levelek elszaradnak. Normalis . es nezzuk meg. ami elvileg kerti niivenyek takarasara valo. A locsolast csokkentsuk Ie teljesen. hiszen biztosan kil6g a t6takarasb61 es elfagy. valtozatos egynyari-evelo beuielesekig szinte barmi lehet a teraszon. Uj r6zsa a kertben elso. Novenyek a keleti teraszra Milyen evelli niivenyeket. dolog ez. akkor a magasabb edenyben leva. novenyekkel Val6szinUleg janmir-febrmir'tajan kiiltiizni fogok. A nyulank szarat a tel elrmiltaval vissza kell majd vagni. Szamomra ugy tUnik.

.

2010. december I CSODAKERT 43 .

1 Az oldalakat vekony fC1zfavesszQvel vagy dr6ttal kotozzuk at. 3 A haromszcqeket esillag rorrnaban helyezzuk eqyrnasra. A masodk harornszoqrel es kozottuk ugyanfgy kell eljarru.Venyigevessz6b61 ~ de alte-nanvat jelenthetn'ek a kertben fellelhet6 aqak is ~ vagjunk Ie 1 8 azonos hosszusagu darabot (kb. esak erte kell menni. december . A h<'i. 2 A vegeket csavarjuk meg ossze. es a rnstszesi pontokat kotoz- zuk at. 60~ 1 00 em). es keszftsunk bel610k ket hsrornszoqet. Tipp: bortenm6 vioeken kes6 6sszel b6ven van levapott venyigevessz6. I 44 GSODAKERT 2010.romsz6g minden oldala ha-orn agb61 all.

·kreativ+sze .

kreativ+szep .

lr-~~~~r-_" Talajtakar6k .

akar a tak es cse.kf(.!!':"'. az evelO len az erdei arnyektur6 filfSlek. mint napos helyen.es Kozep-Arnerikaban. A kepsn a sarqa-tarka tombu 'Emerald'n'Gald' taita lathatc.rnyliliommal es az arnyektOr6 ciszfuvekkel.~-. es IIii A kecskerag6 elterjedt ni:iveny Eszak. A honos fa~al euentetben a 'Superbum' fajts nem burjanzik el. egy nagy kbvet vagy egy ksntest hasznalhat tarnaszteknak. ezert legjobb szaraz faleveltakar6val megvedeni a hidegt61.E. Viszont hajlamos gy6kernyulvanyokat n6veszteni. 15 ern-net nem magasabb szonyegszerOen terjed6 noveny hamar eltUnteti a kertben a csupasz helyeket. . hogy az indas infO melle!t mar kezdett61 legyenek mas noveoyek.{_~. akar egy naosutctte szabad teli.az igenylelen kecskoraqo altalaban j61 Wri a visszarnetszest es fagyal16. Kival6an aikalrnas osvenysk melle szeg9lynek.. es altalaban ketszer ilyen szeles. hogy a puspoksuveqet formal6 viragok jobban ervenyesullenek. !:. telizi:ild levelek az else hideg 6szi napok utan rozsdabarnara szinez6dnek.9. S~A ~. melyeket keso nyaron vagy kora 6sszel ultetlink el a meg meleg f6ldbe. Ez kivaloan alkalmas vagott viragnak is. J61 mutat a t6parton BS a termeszetbu kertben. hogy nemelyest kordaban tartsak szonyecszoni tsrjeszkedeset.a koseninl j61 erzi magal mindaddig. melyek qondozasara 118m akarunk sok idot lorditani. korallpiros es biborr6zsaszin.I:!"S.~A"'A~. a gy6kernyulvanyokat novssztc. nedves talajon az indas infU napsutesben es telarnyekban is szereti. leggy6kerei segitsegevel akar 3 meter magasra is kspes felkapaszkodni. es ujraulte- ~9 ~. mint a turbantok (Tiarella). ~QVES: a rnersekeiten gyorsan novo bokorra a terebslyes novesl forma jellemz6. FELHASZNALAS. de j6 veatereszto talajt. Meg a szornszecos fak gybkere altai gyakorolt rvornest is gand nelkUI elviseli.~N"'.Q_~A!!_ ~. es ezeket azonnal Oltessuk el. Friss. A puspoksuveq kival6an alkalmas fak ala.IIiI A Neplilb61 szarmazo keserufQ kedvelt talaltakaro noveny. sarqas-rozsaszin. A multba_n idonkenl a .APORiTAs. Egy negyzetmeterre kb.f!il'As .. filigran viraqok az aprillsrnajusi id6szakban csmos latvanvossaqqal szolqalna« a kertben. A kecsksraqofelek csaladjanak orokzcld nbvenycsoportjakent a kert legmegbfzhat6bb kistermeW bakrai k6ze tartozik. Kulonbsn optirnais helyre Oltetve alig igenyel gondozas!.!II!I. Ausztraliaban as Europaban.. a szarak 6sszel. Juliust61 szeptemberig tart6 viraqzasi idoszaka ertskes 8vel6ve tesz. Vigyazat: egyes fajDk mergez6 gyumolcsot teremnek! • A Japanban oshcnos evel6 vonz6 leveldfsze reven ertekes talajtakar6 a kertben. egyenletesn nedves. A frissen elultstett pOspbksuveg erzekeny a fagyra. kiszartto szelet a noveny nem szereti.!'ItrA~_.3-1 meter kozott valtozhat. Ha egy kofalat. GOMDozAs. lehet pirosasr6zsaszin. dong6kat lis pillang6kat.Q.)'IGENV: tOri a napsutest 8s a felarnyekot. Ez a rnarkans levelszin maJusba~ . NOYES: a kuszo keseruf(j sz6nyegsz8n"len terJed.yokr61.HAS_ZNAI. segit a gyiikernyillvanyok levagasa. piros es lila kozott valtozhat. tIIELYIGENY.Q_()_~.NDO~. alkalmankent akar Ie is lehet nyirni fUnyir6vai. 9. seoett buj!vanyokr61. A telizold' vagy orokzolc tatajtakaronak kOl6nb6z6 faj!ai leteznek. Temet6kerti novenykent is lehet hasznalru.A~... aqvasszeqelynek es rezsOk beultetesere.az evel6t keso tavasszal.es or6kz61d Kepvisel6i. ha nines csapaoek (szaraz fagy). A viraggyertyak szine fajtatol fUgg6en vahoak._ a 30 em magasra megn6v6. Az avelo maqassaqa nem haladja meg a 15 crn-t.9·. sziklakertbe. a puspoksuveg el6nyben reszes~i a felarnyekos €is arnyekos helyeket. ill! HonDS vadon novo evel6kent az indas infO els6sorban vonz6 leveldiszevel Wnik fel. !l_~). a csupasz feluletek tartos bezblditesere. I'ELHASZNALils: a taaitakar6 n6veny szeo lombja pompasan harmonizal a pillrilnnyal. vagy pedig 6sszel bujtatassal._tavasszat toosztast lehel vegezni. bokrok alatt es afa. amig a tala) enyhsn vagy mersekelten ned- ves. Az orchideaszeni. tiz novenyt kell ultetnl SZ. valamint a normal.j. Az arvaesalanfelek csaladjahoz tartozo n6veny kek. Magassaga fajtat61 fOgg6en 0.tumk el. a szeleken az evelot eqyszenien szurjuk Ie asoval.A~L.¥.. Fajt61 fOgg6en letcznek nyari-. De akar fut6n6venykent is be lehet velni. NQ. SZAPORiTAS: vagyelfasodoti~gdU9v~':. Negyzetmeterenkel1t het darab lazan szetultetett n6veny eleg a felOle! betakarasanoz.YE~. Ha a n6veny tUlsagosan te~ed.. gy6kernyulvanyokr61 vagy begy6kere- az Oltetesnel arra kell vigyazni. tavasszal a vad-~veI6gond' nelk(ll szaponthato !6osztassal. A tanczsa alaku. !LQ. A hideg. tapanyagban gazdag talaj!. az alaesony talartakaro noveny egyszerllen ideals olyan feluletekre. A nedves to.. A viragok altalaban Jelentektelen megjelenesuek. 6sszel vagjuk vissza a szarakat Az briikziild fajoknal a tavaszi kihejtas el6tt vagjuk Ie a regi lombot. hogy nagyszamu gy6kernyulvanyt nbvesszen. teli. tbvek szetosztasaval tesevel. de meg teljes arnyekban is j6f lejl6dik Elonyben reszesl1i a humuszos.I~rnY~kOS kornyszeteben. Mely arnyekban gyengebben viragzik. illelve temet6kerti nbvenyzetnek.. (egeszenk. gA1"Q. kilene peldanyt negyzetmeterenken1.k~nyekos kornyezeteben erzl legjobban magat a noveny.Polyqonurn" botanikai meqnevezest is viselte. kivaloan alkalmas kisbokornak es talajtakaro novenvzetnek nagy fak ala. amikor kihaJtanak az uj levelek._I~~_. gyertyaszerO viraqaival aprilist61 juniusig maqahoz vonzza a rnehsket.§_I..?. robusztus talatakaro hajlamos arra.~~~ a talajtakaro novsny nagyon j61 srvenyesul olyan szornszedok tarsasagaban. Ha till nagyra n6tt. ItIE_i. azonban elkamaokent megsinyli az alacsony hornersekletet.es patakparton meg a lUz6 napot is eiviseli. Ha tulsaqcsan elburjanzik. A gybkerlabdat valasszuk szet tobb darabra. HELYIGENY. A viraqok szfne faltol es fajtat61 fOgg6en feher.letsn .. k6zvetienOI a viragzas lejatta utan legjobb szaporftani a .§s6 6szig) torten6 levaqasa el6nyere valik a novenynek. A novenyszonyeghez Oltessunk kb. az :l. igy szabva hatart a terjeszkeoesenek.

) gy Szemelyesen a Medlamix 8t. barmilyen ternaban a jo izles hatarain belul. A rovat masik reszeben macanszernelyek adhatnak fel lurdeteseket elsdsorban a lap profiljahoz illeszked6en. 64 fele nagyviragu nosznmot (Iris B. stb. val6di ciprus-magot. + Afa/db fen :k3~ .WWw. kerjlik. .Irodaiaban (Budapest 1052 6... CSERE-BERE Gserelek novenygyujtemenyembol 48 fele torpe noszirmnt (Iris B. szamaban.hu Divatos k6tiitt es horgolt rnodellek bernutatasa pmtos leirasokkal es mintarajzokkal. 200 karakfernyi s. ~m-e! beflzetese postai (r6zsaszin csekken~~:rtekenek. (Budapest 1052 Haris kiiz 6. helyettuk elsdserban kill6nfele bazsalikomokat. magnolia! vagy oormit egyeztetessel.i'!iiveg (45 kepes hirdetes 45 x 6{) mm . szepecsks-. forrnaji max.csodakertmagazin. befizetese postal (r6zsaszin csekken) vagy szemelvesen a Mediamix Bt. A htrdetes dija maganszemelyeknek: OVEGPILLANGO ITendelhet6! Ieleton 7(i)/260-37~4 email: dklara1em@t-online. em. beerkezese atutalassal. Pacsai Orsolya.v. de az egyszeru novenyekr61 is beszelhetiink. p~nzert kinalt SZolgaltatasok a Cso~akert magazin vilagaval osszhan ~:enn~ 1. ill. fe'ulet}: 8000 Ft + Afa/db u e ep es Szoveg· 13000 Ft .hu·Apr6hird : a k sodakert magazin honlapjan. vatammt a webaruhazban meqvasarolhal0 fonalak es kow-. Eisosorba~ .. horgoloWk. Minden kiil6nlegesseg erdekel. Elindult Magyarorszag else internetes kezimunka-magazinja: www. Faleg evel5ket szeretnek. gumos komenyt keresek. 2.etesek a hiraetesi dij befi2etese Cit. lestyant (Maggi) es edeskomenyt kimilok. Erdos Klara. Ai bnok kerdeseit varjuk a dfszkertben vagy konyhakertben.vel cirnrnel uj rovatot indftottunk a Hermes Afesz tamoqatasaval. ahol a hirdet6 nern ker anyagi ellenszolqaltatast a meghirdetett n0venyert. Tel: 0630/463-3836 Novenyvedelmi tanacsadas a Hermes szakertoje. ~Pasziinakot.0 Iz~es~atarajn beWI. e ese otdalon olvashatoak a megjelenestOl A hrrrletQs dlja cegeknek: ~.!aslok resztren a Csod?kert maqaam kiivetkez6 szarnaban. . de az egynyariak is erdekalnek. Z. Ajanlok pI.csodakertmagazin. Beke utca 137. Tel:0630/623-5251 Abony Gserelek virag. hortenziat.imblcsosben fellepo novenybetegsegekkel kapcsotatban. A megje/enes feltetele: a hirdetes etl' . naz. haztaji gYi.dobrovitz-klara. az Apr6hirdetesek rovatoa an ~ Csodakert magazin k6vetkezo n a ":'W. kokardavirag-.hu . a www. II. ill. a www. melyben a Hermes szakertoje valaszol az adott idoszak 'novenyvedelemmel kapcsolatos kerq8seire. ww w v e z a s ztr f a a hu A rovat egyik reszeben novenycsererej keresesre. nagyo@hermesafesz. em. a Novenyvetlelmi tanaesadas a Hermes szakert6jevel rovatban. rncoodenorom.hu Kuliinbiizo szfnu. 72 fele sasliliornot (Hemerocallis) .APROHIRDET~S . Kerek tas bazsarozsat. ill.es kerttulajdonosClknak szant A ~Ird.kreativ.kezimunka. A hlrdetessk a Csodakert magazin kovetkezo szamaban az Apronrrdetesek rovatban + a Csodakert magazin noruaojan. termekek hirdeteseit varjuk _ termeszsr rovatb~n.csodakertmagazin. 200 karakternyi szoveg (45 klipes hirdetes 45 x 60 mm feliilet x 30 mm-es feliilet): 5000 Ft + Afa/db kep es szoveg: 9000 Ft+ Afa/db A megjelenes teltetele: a hirdetes eltenertekenek beerkszese atutalassal.es fUszern6veny magokat virag. reszben pedig a Csodakert magazin honlapian.ax. A kerdeseket. . disznapraforqd-.:<. Nana).hu Nbvenyvectelmi tanaesaoas oldalon olvashat6ak. ill. napszemvirago. /rodajaban.IL!l:ii""JiJ:. a 1131 Budapest. 9 aHo.eoldal. Ez a szolgaltatasunk ingyenes. sza~lfo~ 30 napig. II. Elatior).lis fOszernoveny magokra. eszkozert. elajandekozasra vonatkoz6 hirdetessket tudunk elhelyezni. Az apromroetesekrot szfvesen adunk tovabbl lnforrnaciot a 0630/212-2086-os teletenszarnon.hu Aproniroetesek oldalon olvasnatoak a megjelenest61 szamitott 30 napig. A szakertd' va. hlr~etes~k megjelenteteset vaHaljuk.hu clrnre klildjek! A ke~eskedelmi jenegii apr6hirdetes ' .

.

mint egy nagy ertet.Lauenstein mar szakmaj uknal fogva is rengeteg megoldasi lehetoseget szarnbavettek. A napernyo nemcsak arnyekot nyujt. vegul is . hogy gyakran neheze- egy letisztult vonahi. amit aztan lepesrol lepesre val6sitottak meg. kedvenc cserjek. a kert vegebe pedig a fanyarkat es az orgomit. viragagyak. ahol mindketten tiijepiteszetet tanultak. A kert szeretete munka utiln is kaztis kepocs: egyOtt gondozzak kicsiny edenOket. Ugyanazokat az igenyeket es szukse gleteket kell kielegttenie. csak sokkal kiseb b feliileten. a szuk6s hely ellenere: a sorhazksrt atalakitasa utan (balra) a tulajdonosok egyetlen kivansaga sem maradt teliesttetlenOI. december I CSODAKERT 51 . Ultetesi tipp: hogy a kicsi kert ne legyen tulterhelve. klasszikus valto. Gyep. A terasz a kedvenc l1ely lorro napokon. amikor a nyo1c szornszed osszefogott. A takaras biztcsitasara ketoldalt elultettuk a fagyalsovenyt. berbe vettek a kertek mogotti parlagon hagyott ~ b kialakitani.zat mellett dontottek. A gyermekeknek kesobb masik jatszofelulet keriilt. amikor ket gyermekiikkel bea kertes sorhazba. csepsn nehany kOionbozQ evelot v!lJasztottak. Az egyetemen ismerkedett ossze egymassal Golz Lauenstein es Angelika DroiI-Lauenstein. Sima vadaszkentes vette karill a hosszan h8tranyDI6. Elotte: igy nezett ki eredetileg az 55 negyzetmeteres telek. padok es terasz teszik leljesse a kicsi kerte!. ha 'mindket tulajdonos taj epitesz.elmehy+felfedezes A koltoztek Minden meg" van. meg akkor sem. inek kicsi kertje van. Gotz Lauenstein es Angelika Droll. . fab61 teraszt epltettunk es melleje hornokozot" ernlekszik vissza Gotz Lauenstein. elegge gondozatlan gyepfelOletet. a dolog nem valik egyszenibbe. Amikor azonban csupan 55 negyzetrnerer all rendelkezesre. a feliiletet kezdetben meg meglehetosen szabadon hagytuk. de vajon melyik a Iegmegfelelobb? 17 evvel ezelott. a viragagyak lis cserjek meg teljesen hiiinyoztak. Majusban a bazsarozsa a kazeppont 2010. a terasz alapos fellljitasra szorull. " Mivel akkoriban a ket kisfiunk szamara fontos volt. hogy a haz kozeleben tudj anak jatszani. az udja. hanem fentral takarast is biztosi!.

nyariorgona. hortenzia. hogy a szine osszhangban leg yen a kiser6 n6venyekevel (fa to: 'Bonica' 82') 52 GSODAKERT 12010. egeszseges. A robusztus. es az agyaskockakba evelok es rozsak kerultek. poloskavesz es viaszcsengo. harangvirag. Igy a sajat kertjuk lass an kezdte elnyerni a vagyott format. es ott alakitottak ki jatszote- ret. A felosztasnak es a vissza- kcszono szineknek kert .~ rezsut. december . medvekorom (Acanthus). raadasul viragillattal gondoskodnak a romantkarol A kicsi viragagyaknal fontos. mint a sze1l6r6zsa. A sorhiizkertben sem keillemondani a r6zsar61. minosegi hatso reszben a napirnado nagyra nott fak miatt lecsereltek 01yan arnyekturo evelokre. sokviragu napraforg6. Ot evvel a bekoltozes utan elultettek a puszpangsovenyeket.a kedvezotlen koszonhetoen a szelesseg-hosszu- sag arany dacara .nagyon harmoni- bilOnyitvannyal rendelkez1i tajtak megk6nnyitik a qonoozast.es bazsarozsafajtak nonek.· zebrafu. macskamenta. A napsiitotte viragagyakban rozsa. hado fapadlojat granitburkolattal A terasz mas kora tajepiteszek sargas helyettesitettek. A eveloket a A ket tajepitesz teljes mertekben eleqedett kicsi kertjecel.

vagy azarnyekos oldalon.sot meg most is Tiszta formak A negy puszpanggal keretezett viragagy harmonikusan osztja fel a kertet. "Az Atrovirens' fajtat idonkent egy nagyobb kertrol is almodozik:. hortenzia valtja egyrnas utan. valasztcttuk. hogy evente kerszer metszeni kell. az -. ahol minden otletuket meg tudnak valositani. Terrneszetesen a hazaspar A kerti hortenzia idealisn6veny kicsi kertekbe: hosszantart6 Vir<lgz. Am mindketten allhatatosak. hogy egy pohar bor mellett elvezhessek a paradicsomi nyugalmat. vegOI a fanyarka es a diszlOvek 6szi szinei kbvetkeznek. Ennek persze megvan az a hatranya. es nagyon gyorsan rio. A terasz felUinezetbol: a faasztal. hogy egyik vagy rnasik megszerzett kedves novenyt a sajat kertjukbe is bevigyek. HI nagy volt a kisertes . Ket pad es egy femg6mb alkotja a kozeppontot. es szivuk szerint kiserletezhetnenek. De hat valamit valamiert" . mert sokaig megorzi a lornbjat. A novenyek egesz evben biztosniak a valtozatossaqot: a hagymas viragokat bazsar6zsa. emellett meg a kicsi kertnek is megvannak a maga el6nyei: nyaron. rozsa. a fanott karosszekek es a sargas granitko-macskako~burkolat t6keletesen harmonizalnak.vagy a napos. Az atlathatatlan magas fagyalsoveny a kertet kcnyelmes zold lakoterre teszi. a munkabo: hazaterve es az elhervadt rozsak Ievagasa utan mindig marad ido ana. . A kevesebb tobb lehet . hoi a masik padot hasznaljak .erre a vezerelvre a tajkerteszeknek mindegyre figyelmeztetniuk kell rnagukat.Homerseklettcl fug90en nyaron hoi az egyik. A sorluizkertben a vardzssz6 a szimmetria: Nyugalmat es vdltozatossdgot biztosit.1saval es szep lombjaval eveken keresztul elvarazsolia a felarnyekos reszeket. kusnak hat.rnondja Angelika Droll-Lauenstein.

A kerti faklyak gyorsan felaJlfthat6k. Lobog6 langjuk baralsagos hangulalot teremt a kesiii.kerti unnepseghez.

A nyirfa feher klkge kivilagositja
a kertet. A hatast tovi\bb fokozza egy foldre helyezett, fellele ininyitott f8nyszoro.

Vih'igit6 g1:imb6kkel remek natas erhetO el. A valasz((jk nagy, meg usz6 gombok is kaphatoka to megvilagitasahoz.

A

z ejszakak most mar hosszab-

bak, mint a napp alok, am ezert a Icertnek nern kell feltetlenul

sann fenyben jelenik meg. Enyhe Idoben akar szabadteri partit is tarthatunk, forralt borral es stilt gesztenyevel, egy tiizkosar vagy svedniz rnelege, es faklyak

teljes sotetsegbe borulnia. Nerni feny segitsegevel elocsalogathatjuk legszebb teli arcat, A lombhullatCi fak, melyek csupasz koronajukkal nappal kissc szomoru lit-

lobogo langja mellett. Fagyos idoszakokban j egtalakba helyezett gyertyakkal varazsolhatunk sziporkazo fenyt. Ha este az ablakon kitekintve a kertet mclyscgebcn szeretnenk magunk e16tt latni, legjobb egy-egy elernet, peldaul egy fat vagy szobrot megvilagltani, Ehhez altalaban a fenyszoro a megfelelo valasztas, Fontos a megvilagrtasi szog: a fak egyenesen rnisztikusnak hatnak, ha a torzsre es a koronara foldre helyezett fenyszorokbol ftiggoJegesen esik a ~

vanyt nyujtanak, estenkent mesebeli figurakka valtoznak at egy fenyszoro tompitott fenyeben. A haz csabitobba valik, ha az el6kertben lampasok vilagitjak meg a bejarot, es nem kell sotetben tapogatozni az ajt6ig. Nehany gyertya - larnpasokba allitva, hogy a szel ne fujja ki -, es a terasz rnaris baratsago-

Nagyon egy"zeru jegb61 rnscsestartot kesziteni: helyezzunk

egymasba ket kOl6nbbz6 meretU muanyag talat, es tavolsaqtartonak helyezzunk kozejDk feny6agakat, 9yumolesbogyokat vagy mas ha- . son lot (a tavolsaq legyen kb. 1-2 em). Azutan toltsuk lei vizzel a kat eoenv kozti reszt, es egy jeges ejszakan tegyOk ki a szabadba. A kbvetkez6 napon meleg vizzel 6vatosan valasszuk Ie a talakat, tegyunk bels mecsaseket, es keszl

2010. december

I CSODAKERT

55

A kivilagitott kovek felhivjiik a figyelmet a lepcsore: ~atasosak a LED-fUzerek is. melyeket a k6vek kazti resekbe lehet helyezni.

.

Keves ararnot fogyaszt a kerti LED-Iampa. amely 12 voltos alacsony feszultsegen mOk6dik .

A fak es bokrok csupasz aqara akaszthatunk lampasokat. A klasszikus modell petroleummal mUktidik

A keoes neha tobb: a fennuel akkor erhetti el a Zegnagyobb hatas. ha celzottan es takarekosan uetjiik be.
~ feny. Igy gyakran olyan reszletek is lathatova valnak, melyek normal nappali fenyben eszrevetlenek maradnak, mint peldsul egy durva, barazdalt kereg, A kisebb objektumokat, peldaul egy puszpang gombot, jobb egy kisse rnagasabbra helyezett fenyforras segitsegevel kozszemlere allitani, A megvilagttasi szognek min dig valamivel kisebbnek kell Iennie, mint maga a megvilagitott darab, ertek jelzi, Kiilteri hasznalathoz IP 44-es vagy ennel magasa bb vedettseg szuksegcs. A 220 voltos halozati feszultseggel mukodo kerti vilagltas beszerelesehez am1igy is villanyszerelore van szukseg, A szakszeni tervezest pedig bizzuk egy kert- vagy tajeplteszre, vagy pedig egy szakkepesitett vilagitastechnikusra, Azoriban olyan kerti megvilagitas is letezik, amely szakember nelkii) is uzern be helyezheto: ilyenek az alacsony, mindossze 12 voltos feszultseggel mukodo technikai felszerelesek, melyekhez halogen larnpakat, de f6kent LEDlarnpakat hasznalnak. A LED (fenykibocsato dioda) alig fogyaszt ararnot, de eros fenyt ad. A kisebb bokrok megvilagitasahoz eleg egy maximum 5 wattos fenyszoro aus, a fakhoz 10 meteres magassagig kb. 15-20 wattos fenyszorora van szukseg. Az alaesony aramfogyasztas es a hosszii elettartam rmlkodesi ora) a LED-teehnikat (50 000 nagyon

vonzova teszi, a nemclykor magasabb eloallitasi koltseg ellen ere is. A lehetosegek e teren is igen valtoza-

fgy elkerulheto,

hogy a feny

tosak: a kicsi fenypontoktol vagy ferryszalagoktol kezdve, melyek peldaul az utat, a lepcsot vagy a garazsbeallot jeiolhetik, a fenyszorokon at a kerti t6 vizalatti vilagttasaig minden megoldhato LED-technikaval. A LED-lampak fenye

kihasznalatlanul az egre vilagitson, vagy
a szomszedot vakitsa. Sok kisebb fenysz6r6 mozgat-

hato, vagyis hajlithato es elforgathato, kovetkezeskeppen rugalmasan bevetheto. Ellenben az epuleteket vagy terrnetes

fakat megvilagito nagy fenyszorokat
altalaban fixen kell rogzfteni, Emellett nagyon hatasosak a fakra akasztott lampak is. Ennek nem kell feltetlenul elektromos fenynek lennie: a gyertyaval vilagito vagy lampaolajjal mrikodo lampasok tobb oran keresztul eleven fennyel ajandekoznak meg. Egyszeru eszkozokkel, peldaul fenyfuzerekkel, szinten remek hangulat. vilagitas varazsolhato, ana azonban figye!ni kell, hogy a vilagito eszkoz idojarasallo legyen. A kornyezeti behatasok elleni vedettscget a ket szarnjegyu IP

56

CSODAKERT 12010. december

mindenekel6tt a kondenzvfz jelent prcolerrat. es a kornyezetet is vedj uk.5 em). az Dveg elhomelyosccik. ha egy 2010. a foglalatot pedig rneqtarnadia a rozsda. Csinosak a kicsi gyertyak a vinlgcserepekben (atmer6: 3. nik~ rohamosan fejlodcsevel elobbut6bb' eltiinik a hagyomanyos es a LEDegiSk fenye kozti ki. egyszeruseg A hideg szel nem fujja ki a gyertya langjat. es megfelelnek az aktualis technikai es biztonsagi kovetelmenyeknek. Az ili6clajas (citronella) viasz nemesak kellemesen illatozik. tarto galvanizal! acslbol keszut. hogy ne zavarjon Erre alkalmas a specialisfiildkabel. Fontos a minoseg A kulteri fenyforrasok nagyobb igenybevetelnek vannak kiteve.hidegebb ugyan. a dragabb rnarkas aru altalaban hosszabb eiettartama revsn kifizet6d6bb. Ezzel aramot takaritunk meg. Ezert vasartaskor figyeljunk a mincseore. december I CSODAKERT 57 . A VDE. a sotet kertreszek pedig izgalmasabba teszik az osszbenyomast. kisse. A fennyel egyebkent is ajanlott visszafogottan banni. hanem a legyeket is eluzi. A bej aratot vagy a Tobbnyire csupan nehany fenyponttal erheto el a legszebb hatas. es zselevel vagy 8tanollal muk6dik. A teli kert kevesbe tetszetos reszeire pedig nyugodtan rateritheti koponyeget a sotetseg. Az olcso terrneksknel hamar bsszegyOI a lsropatest belse[eben.tervezes+kialakitas Feher suvagek diszitik a kerti lampakat. GS vagy CE jelzessel ellatott keszulekek atrnentek minden fontos min6segi vizsqan. Asztali faklya Alenyugbz6lango! a teraszon es a nappaliban egyarant elvezhetjuk. Altah:iban ervenyes az elektromos megvilagltas eseteben: a rmikodesi idot korlatozzuk id6zit6 ora segltsegevel. kovetke- zeskeppen csokken a koltseg.kl osszekiit6 vezetliket a fbldbelehetasni. A filigran . amelynel az optirnalis melyseg 60 em. azonban a tech- lepcsct mcgvilagtto fenyforrasokhoz csatlakoztathatunk mozgaserzekelot.ilonbseg. A szort feny meghitt hangulatot terernt.

.

.

.

elmeny+felfedezes Szenoedeluesen teroez. Ha a novenyzet osszkepenek aranyai mar nem megfeleloek. uj szinkompozici6kat letrehozni. amikor a fak es bokrok tarka szineket oltenek. amely az Erft foly6 aradasai reven keletkezett egykoron. . nern sokat teketoriazik. J6pofa reszlet a ~orostyanindak reven az itat6 olyan. Szereti. A hangOSkodas es a hivalkodas nem termeszete. 6 sem ismer pihe. Peldaul amikor az agyagos termofoldon. a pafrannyal es sasunorrrnal korOlvetl sima k6kut termeSz9tesen illeszkedik a kerthe. Tervezni. de neha mar augusztusban sem tudja magat fekezni. burkolatot rak le es gondoz a szabad eg alatt elemeben erzi magcit a hobbikertesz. mint egy madarhiszek. Legkesobb Weber estenkent vegigsetal kertbirodalrnan a Rajna-menti Weilerswistben. es szcmrevetelezi a soron az oszi nagy finale idejen elkezd6dik Helga Weber kedvenc ultetesi id6szaka. ezert aztan toosztast kell vegezni rajta.mao gyarazza az asszony. amire rafer egy kis kiigazitas vagy apolas" . Vagy amikor a 'Rozanne' g61yaorr ismet tulsagosan kozel ferk6zik a rozsakhoz. a zebrafu tulnovi onmagat. mindig talal valami ujabbat.ezt mar megtanulta a gondos kertesz. kovetkezo tennivalokat. igyekszik rnindent lehetoleg meg a kovetkezd napon elvegezni. azonnal korrigalja. Miutan Helga padek miatt nagyon elburjanzort" . friss strukturakat teremteni - akarcsak a kerti evad. "Ax ez evi sok esa- puha feny sziirodik at a lomb kozott. "Am ha az ember egyszer kint van a kertben. es az oszirozsak versenyt ragyognak a diszfu- vekkel.t> Toltoallomas novenyeknek es rnadaraknak. iiltet.

. ha az eveloket olyan sunin ultetem. peldaul olyankor. A novenybirodnlmat ferjeveJ kozosen gyakran hasznaljak a lakoter kibovitesekent is. "Ogy tiinik. hiszen a legtobb otlet a kerti munka soran szuletik. hogy a gyomok e161 gulatos osszjatekat rendkrvul szereti a kertjeben. A szekrot szep kilatas nyflik a tora' es a m6g6tte alleriilD gyepre. "Segit.a gyom!alast is beleerrve. A termeszetbarat mar gyerekkent maga gondozta a sajat kiesi viragagyat • nest. amikor a szomszedos mezorol erkezo gyomnovenymagvakkal kell megkuzdeni. "Az utols6 aszir6zsak a kitart6 dtszfuvek <istelen viragz6 cserjek kisereteben koszontik a fekete hunyor elsa viragait" . 80segesen k6rOlvlive vizzel.elmeny+felfedezes A sikeres kerteszkedes tekintettel kiprobtilt receptje: "A kerti munkakruil kell lenni az id6szakra es a kedoiinkre. a hobbikertesz neha ligy erzi maqat.vel! a kreativ es aktiv Helga . Kek csillagokkal bOv61 81a 'Durandli' klemalisz (C. sikerult rnegtalalni az egyensulyt" . "mint egy szigeten". Weber. Szerencsere. a novenyek es allatok han- . Az egykori "gyakorlo orak" rna hasznosnakbizonyulnak. . A VIZ. .osztja meg tapasztalatat a diplomas divattervez6. A rozsaval _ egyszerre kap Iragyat. integrifolia).

vizi taj kib6vOIt a 4 patakkal. vedenek a tolakod6 pillantasokt61. nagytermetU evekiket es magas diszfuveket szrten szivesen haszrel Helga Weber termeszetes takar6elemkent. Nyolc evvel kesobb a amely a kEitlaval koti bssze egymas- kerti tavat. 2010. A tali vedelemmel Helga Weber nem sokat foglalkozik: . jegmadar vagy akar fiatal nyest is erkezik latogatoba. fr rntntara.Azoknak a novenyeknek. A bekak es madarak gondoskodnak a csigakrol. A v6r6sviragu japan juhar alatti !Ii pad Helga Weber egyi k kedvenc helye.6haz 1 "panoramaablakab6I" rossz id6jaras eseten is elvezheti a kert iatvanyat a novenybarat.il 600 negyzetmeter felUletU.. csak a cserepes arnyliliomokat takarja Ie fenyoaggal. fanyarka es dfszcseresznye. december I CSODAKERT 63' . nagyobb to. 'nines helyuk a kertben. vadkacsa. de olyankor kiad6san. A lak. A tobbi novenynek pedig ki kell birnia a fagyos idoszakot amig tavasszal ismet viragba borul a kert altalaban nagyon enyhe. amelyet ket ewel sal.elvegyek a fenyt. A t6f61ia lerakasanal kerteprtesz szakember segftseget vettek igenybe.Vadr6zsat. ter magas. a S20moru mnka-hamisciprus (Chamaeeyparis nootkatensis 'Pendula'). k6zvetienOI a haz felepitese utan hoztak (etre az 2 elso kesobb k6vetett a 3 masodtk.20 me. A de- Attekintes: zold sokfeleseg a patak menten vegig A naz m6g6tti kert. a rancoslevelu bangita (Viburnwn rhytidophyllwn) es a .szamos puszpang gomb veszik at a foszerepet. 36 evvel ezel6tt. alkalmankent egy-egy gem. A csupasz kertben az orokzold eloadok unnepelt szolistakka lepnek elo. melynek vegen egy csendes pad csabit pihenesre es kik." A szezon alatt Helga Weber ritkan ontoz. A hideg evszakban a tiszafa. vilagos. tbbbnyire a 80 ev koruli 6reg almala alatt kialakitott kenyelmes 6 . A nagyobbik t6t61 indul a 7 rozsaosveny. hungarocelllapokkal szigetelt alagsorba. mig. som. peldaul magn6lia. Ha baratok vagy csa'adtaqok erkeznek .ilnek asztalhoz. kbrulbeli." Mivel itt a tel zsas novenyek atvandorolnak az 1. latoqatoba.Jocandav-ban (a vendegl6 olasz megfelel6je) i. melyek teli vedelemre szorulnak. A szornszed fele kOl6nfele cserjek. amely egykoron gyOmblcsbs volt. az ev masik reszeben harrnoniarol gondqskodnak a buja viragpompa kozott. A kerttulajdonosok nem sokkal ezel6tt emeltettek ide egy 12 meter bosszu terrnesko falat.apcsoI6dasra.

napos helyre. a repkeny kecskeraqo (Euonymus fortunei) es a borostyan (Hedera helix) is olyan helyen erzi jol rnaqat. hogy a lombra 118 spricceljen ra a VIZ. Orokzoldnek tunnek. az orokzold? A telizold novenyek. Nagyobb allomany eseten haszncs a csepegtetOs 6nt6z6berendezBs. vilagoszbld hernyo. lehet oket szfnre alkalmazni. es lel1et61egLigy. Mi mi a telizold.al ellenorizzuk a nbvenyeket (a levelek fonakjat isi). melyek kicsi kertekben kulonosen hasznosak: eleqans sotetzcld lombjaval az orokzold iszalag (Clematis armandii) kival6an alkalmas enyhe borterm6 klimata (lent az 'Applebiossom' faita: melynek viraga vanmaillatot araszt). Mar vasarlasr. . eqesz even keresztul tart6san meg6rzik a lombjukat. es telen is rneqorzik rangjukat. mint a fekete hunyor vagy a tavaszi bangita (fent). Sot Wlevelu fakkal is izgalmasan A puszpanq fertozo beteqseqelnek megel6zese Vannak olyan apr6 iri. melyekkel tavol tarthat6 a kertt61 a rahamasan tenedo puszpanq beiegseg: puszpanqelhalas (Cylindrocladium) ellen az uj novenyeket ultessuk lehet61eg szel16s. Egesz evben vonzo fut6novenyek A futonovenyek kozott is leteznek szep orokzold kepvisel6k.Ok a kert szfve: az orokzold novenyek nyuqalrnas kulisszakent szolqalnak a viragagyakhoz. mivel a levelcsere eszrevetlenul t6rtenik meg. hogy van-e rajtuk feher tonadek vagy fekete fejO. mint a puszpanq vagy a karai lone Gobbra). ahol eso utan a levelek gyorsan telszaradnak. egeszen a k6vetkez6 evi lombfakadasig meg6rzik levelzetuxet. amely egesz evben felamyekos. Akaresak a borostaslevelll lone (Lonicera henryi). K6zvetle- nul a gyokerz6n8t ontozzu«.ikk6k. Ellenben a val6di orok~oldek. A Glyphodes perspectalis nevG k8rtev6t nagyon nehez eillarftani.

de a nylrast nagyon j61 tUri.az egasz svben lornbos noverweket a hideg evszakban is bntbzni kell. lnkabb a szell6s-nedves keleti oldalt reszesmk el6nyben. Az elparologtatolt vizel a noveny nem tudia p6tolnl az atfagyott fcildb61. 1 aranyban ultessuk. A 1uja hamar eleri a kivant rnaqaasaqot.ihat6k evelo novenyekkel. A nemes sotetzold tiszafa lassan n6. es a megfelel6 helyen j61 kombin8. Kulonben a szarazsaq karositja. Eros napsutssben segit.ulollbsen ha kbzben a nap is slit. es majdnem Gondozasi tippek a teli idoszakra Akar futonovenyrol. A tiJlevelLiek szamara az epulet delnyugati sarka nem alkalmas. A gy6keret itt job ban igenybe veszik a szelsoseqes nomersekletek. ha a lornbot vilagos fatyolf6liaval vedjLlk a napsugarak ellen. mint peldaul a 'Rotundifolia'. evente t6bbsz6r is metszeni kell.es bor6ka-taj kvetelevel. a sarpa vagy a kekes tulevel-ruha.Klalakltas tUleveluekkel Hogyan agyazhat6k harmonikusan a kertbe a tuleveluek? A kertepfteszek azt javasoljak. Kensarga viragbimb6inak er6s illataval csabit a 'Winter Sun' mah6nia. A puszpang alaesony terelvalaszt6nak vagy agyasszegelynek Liltethet6. nehany tenvo. Kul6n6sen nagy veszelynek vannak kiteve a csekelv mennyisegLi f61dbe ullelett eserepes novenyek. mig a 'Blue Princess' magyal szokatlanul sok piros bogy6javal hivja fel rraqara a figyelmet Orokzold s6veny A z61dfalak szep terrreszetes takarast adnak. A vedett zugok idealisak a babermeggy szamara. leheloleg fagymentes napekon. akar formara nyirt minden talajtipust kedvel. december I CSODAKERT 65 . valamint a kompakt tcrpe forma. egyenes fa)takat. Evi ketszeri metszessel torrnaban tarthat6. Trendi az udezokl.donsaqaval is plusz pontokat szerez: a 'Kleopatra' babermeggy kiha)taskor pirosas szinLi. Sovsnyhez valasszunk gyorsan novo. cserjer61 van sz6 . I. es a zolc t6nusok megfelelo kontrasztja jon letre. Szines bogy6ival a tUztovis j61tUri a szarazsaqot es a hoseqet. a 'Golden Gem' japan magyal alacsony marad. A robusztus fagyal esak enyhe eghajlaton marad orokzold. "Erb~ktobbletes" cserjek Egesz evben dekoratfv lombkbnt6se mellett nemelyik 6r6kz61d egyeb tetszetos tula. 2010. hogy a lombos es a tUlevelu cser)eket 5. es egesz evben aranvsarqa levelek diszitik. fgy az agyas kiegyensulyozotlnak hat.

Nev: . es a leggyorsabb 10 el6fizetonknek elkUldjuk az alabbi ket ajandekot: VITAFLORA VIRAGOS NOVENY TApROD VITAFLORA LEVELOiSZNOVENY TApROO A Vitafl6ra Viragos novsny taprud minden viragos szobai es balkonnovenyhez.. . valamint a www. a viraqzo szobai balkonnovenyek pedig dusan vlraqoznak. Telefon: .eveldlsznoveny taprud minden levellel dfszft6 novenyhez hasznalhato kenyelmes tapanyaq-utanpotlas.hu cfmen. mig a Vitafl6ra l.csodakertmagazin. kozott.hu honlapon az Elofizetes menupontban. A tapanyaqok a talajban az ontozes hatasara egyenletesen szabadulnak fel. egeszseges. A taprud a novenyek igEmyeinek megfelelo osszetetelf tapanyaqot biztosftja 8 heton keresztul. ezaltal a noveny eroteljesen fejlodik.vitaflora. . Budapest 1097 Tablas u. Cim: . zold lombozatot fejleszt. Erdekl6dni a 06-1-348-4060/1 telefonszarnon lehet. .hu es Elofizetesi szandekat jelezheti levelben a Hungaropress Kft.vagy az elofizetes@hungaropress. 39. Megrendelem a Csodakert magazin 12 lapszarnat 6425 Ft-ert. Tovabbi informacio: www.Csodakert elofizetes -KENYELEM 10 % MEGTAKARiTASSAL! Ft-ba kerul! A Csodakert magazin 12 lapszama el6fizetessel6425 Fizessen elo a Csodakert magazin 121apszamara november 16-december 18.

Budapest Ogyinhlzes a honlapon keresztOI: W' . 11103 adalok online vagy inlemeles .hu mediamix@hu.79.55. em. .98.21.21. 0040.24.58 lellfa~: 0040. Romaniai terjesztes: Burda Romania Kft.1I.en www. hu slofizet8s@hungaropress. 1583-7343 >. 0040. Budapest tel: 0036·1·348·4060 fax: 0036·1-348-4050 internet http://wwwhungaropress. A ~irdel"Sek larlalmaert a kiad6 nem .89.96. a lIJlevelu felk terrrsse igencsak v81tozatos es dekoratfv ReklamlKiiziinsegszolgalat: MEDIAMIXBI.411. Haris koz6. A kUlffildre tOrteno export vagy terjesztes csak a kiad6 engedBlyevel tortenhet.hu Elclizetes: Hungaropress Kft.Isktroaz nikus tarolasa.43.21. . f.hu Kiado: Reinhold G. 0040..llu tel. 2.21. e-mail: barathe@t-online.411. Sl~kelyudvarhely ISSN.solass'al es terjesl!esevel kapcsolatos mn- den jOQfenntaJl¥a.O A vekony h6takar6 kOl6nleges ba]al ruhazza fel az Imig csasd I<erljet A Csodaksrt maga~ot Magyarorszag 18gnagyObDm8diafigyel6je rencszeresen szemle~.csodakertmagazin. A kiadvany Mrm.7489 Magyatorszagi terjesztes: Hungaropress Kft. TatJlas u.allal felelossegel. 39. Hubert Foszerkeszto: Kercs6 Maria DTP & Layout: Kercs6 Maria Vezerigazgal6: Sandi Apostoloiu Kiadasl igazgat6: Marius P.411.21. tel. Weber Technikai igazgat6: Sebastian Cochnescu '" Fenyotoboa.•~v. 0040..IOOlg018sa es ertekesf!ese a kiadO irasos hozzajarulasa nelk"1.411.ro Prepress & nyomlatas: Infopress Group.38.411..:. +36-'-348-4060/1 fax: +36·1-348-4065 1097 Budapest.hullgaropress.ly lrott <agy kepaoyaganak mi.inter. 1052 Budapest.OBSERVER.78 e-mail: distrib@burda.net Hirdelesszervezes: 06-30-261.~ A M~D1AFIG'fEt. Piros & z6ld: a klasszikus szinkombinaci6 a n6venyeknel is nagyon nepszenl II .

Akar 14 mm atmer6ju ouhafahoz vagy 9 mm atmer6ju kernenyfahoz. Min6segi kesei 110 mm-es vaqasi hosszal es 8 mm-es kestavolsaqqal. fgy a Ciso hosszabb hasznalatnal is kirneli az On erejet. ergon6miailag kifinomult. A Ciso az oldals6 kesrendszernek koszonhetoen preclzen vag. Ajandekotletek www.hu a Boscht61 Tovabbi btletekert latoqasson 81 weboldalunkra: Isio akkus bokorvaqo A legkompaktabb es legkbnnyebb Iftium-ian akkus bokorvaqo meg er6sebb es nagyobb teljesftmenyu. valamint a tokeletes alakitashoz szukseqes precfzi6s csiszolassal vaqnak. A Ciso-val "gombnyomasra" vaqhat: tobb mint 500 vaqas egyetlen akkutoltessel. . A kivalo erqonornianak koszonhetoen a nehezen hozzaterheto helyek is jobban elerhetok. 590 gramm sulyu.Ciso vezetek nelktlli metszoollo A vilaqszerte els6 akkus rnetszoollo beepltett iftium-ion akkuval.bosch. blokkoias nelkul.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful