Week 1

24-30.01.08

Vrijdag was ik klaar met mijn opleiding Anwarter. Helaas niet in 1 keer afgesloten, maar gelukkig kon ik alsnog gewoon aan het werk in de skischool en evenveel verdienen als iemand die wel een diploma heeft gehaald. Zaterdag ben ik vertrokken met de bus. Ik ben naar saalfelden gereden en vanuit daar opgehaald door mijn begeleider Sarjo. Hele aardige kerel en hij heeft tijdens de rit nog wat uitgelegt over de bergen, hoe je ze kan bereiken via welke routes, en welke bergen. Na ongeveer 30 min rijden kwamen we aan in Hinterthal. Niet een mega groot skigebied maar meer een dorpsfeer. Daar ben ik ook heel erg blij mee want zo leer je veel sneller mensen kennen. De rest van de Zaterdag en de hele Zondag mocht ik vrij skien om de piste te leren kennen. Het is een erg mooie piste. Alleen is de hele dag alleen ook niet alles. Maandag Ik had nog geen tijd gehad om zelf boodschappen te doen dus moest ik voor de maandag ochtend meeprofiteren van het eten van andere. Dat was gelukkig geen probleem. Ik ben terecht gekomen bij een groep hele gave skileraren. Ik slaap op de kamer bij 2 andere Nederlanders. In van 32 en 1 van 22. Om 9 uur moesten we allemaal op de piste staan om kinderland op te bouwen. Daar waren we voor half 10 mee klaar dus zijn we nog even de almbar in gegaan (skihut op de piste). Elke dag beginnen de lessen om 10 uur, dus ook vandaag. Er was een nieuwe lading kinderen aangekomen vanwege de kerstvakantie. De kinderen die al weleens gebruik van de skilift hadden gemaakt moesten naar boven en dan 1 voor 1 voor skien. Ze werden dan naar 1 van de 6 skileraren gewezen. Ik had de 2e groep van onderen geteld. Die kun je dus veel leren en zie je snel resultaat. Is leuk om mee te beginnnen. Ik had de mazzel dat ik maar een klein groepje had. 8 kinderen in totaal. Vele andere leraren hadden er 12. ik had 6 meisjes en 2 jongens. Allemaal konden ze in pflug/pizzapunt naar beneden. De eerste afdaling moesten ze gewoon achter mij aan skien en maakten we bochtjes.het is een heel simpele oefening voor alle kinderen maar je ziet ook gelijk goed wat het niveau is. De les is van 10 uur tot 12 uur. Van 12 tot half 2 gingen we eten. Dan moesten we op de kinderen passen en je mag dan gratis mee eten. Scheeld een heleboel geld want anders moet je thuis eten of op de piste. Vooral op de piste is het duur. Ook me skileraren korting bleef het duur. Van half 2 tot half 4 gaf je dan nog les. Aan het einde van de dag ruimen we samen kinderland weer op en gaan we naar huis. Eten en op de bank hangen....uitgeput. De week ging lekker. De kinderen hadden het erg naar hun zin en hebben veel geleerd. In het begin konden ze alleen bochten in pflug, aan het eind konden ze met bijsluiten en sommige alles al parallel. Vrijdag hebben we altijd nog een wedstrijd. Dat was ook erg goed verlopen. Aan het einde van de week heb ik ook nog 30 euro fooi gekregen. Erg handig om de boodschappen weer mee te kunnen betalen.

Week 2

31-6.01.08

Het is vooral nu erg druk. Komt door de kerstvakantie. Het leuke ervan is wel dat er nu veel Nederlanders zijn. Zondag moesten de kinderen weer voor skien. Er waren in totaal bijna 70 kinderen. En we hadden minder leraren dan vorige week. Iedere leraar kreeg dus ongeveer 12/13 kinderen. Dat maakte het les geven een stuk lastiger. Het zat namelijk zo dat deze kinderen minder goed konden skien dan de vorige groep. Van de 13 kinderen waren de eerste paar dagen 4 kinderen die niet zelfstandig konden opstaan. Dat is erg vervelend. De organisatie vorm die je meestal gebruikt bij kinderen die nog niet zelf een route kunnen uitstippelen is dat je voorop skied en de rest er als een slang achteraan. Vervelend was dan dat er achter ergens een kindje viel die niet zelf op kon staan. De eerste paar keren moest ik dan omhoog lopen om zo’n kind overeind te helpen. Na dat een paar keer gedaan te hebben hadden de meeste kinderen wel door hoe op te staan, ski’s naast elkaar, en dan met de handen afzetten. Helaas waren er ook 2 kleinere kindjes (5 jaar) die niet zo’n goede moteriek hadden. Dus moest ik steeds weer de berg omhoog om de benen goed te leggen en dan lukte het verder wel. Woensdag was ook de dag dat ze tot mijn vreugde allemaal zelf konden opstaan. Deze week had ik ook te maken met 2 broertjes van elkaar die de heledag niks anders konden doen dan ruzie maken. De heletijd hoorde ik achter mij gebrul over dat de 1 de ander inhaalde. Op zo’n moment word je geduld erg op de proef gesteld. Dat is gelukkig ook gelukt, de broertjes zijn fysiek en mentaal ongeschonden naar huis gegaan. Op de donderdag heb je meestal een kleinere groep omdat het voor veel mensen de 1 na laatste dag is, en dan willen de ouders vaak even uitslapen en die dag met hun kinderen skien. Ik had er in 1ste instantie dus nog maar 5. helaas kwamen er nog kindere van andere groepen naar mij toe dus had ik er uiteindelijk toch weer 10. Vrijdag was de wedstrijd. Veel kinderen gingen daarna naar huis. In de middag konden ze dan kiezen of ze nog met mij mee gingen of naar huis of met ouders mee. De kinderen die nog overbleven waren allemaal de wat oudere kinderen. Dus konden we even lekker de berg afknallen en de wat moeilijkere bospadjes uitproberen. Dat ging allemaal erg goed en als je alleen leuke dingen gaat doen ben je helemaal de man. Laatste dag was het 1 en al vrolijke gezichtjes. Half 4 hadden we uitreiking van de prijzen. We sloten aan het eind van de dag nog even af met onze yell en toen was het afgelopen voor de week.

Week 3

7-13.01.08

De week begon wel goed, er waren niet zoveel kinderen als de vorige 2 weken dus had ik maar een klein groepje. De eerste dag begon op Hazelberg, dat is de plaats voor de wat kleinere kinderen. Van de kleine kinderen had ik de groep die al wel eens op ski’s hadden gestaan of snel leerden. Het was vooral leren remmen voor je een voorwerp raakte of bochtjes maken ik pflug. Nog niet alle kinderenn hadden een lift pas, dus heb ik gevraagt aan de ouders of ze die konden aanschraffen en de volgende dag meenemen. De dag erna konden we de grote lift gebruiken. Dat hebben we niet gelijk gedaan omdat het totaal andere sneeuw was dan de dag ervoor. Erg veel ijzel. Dus zijn we eerst gaan oefenen met remmen op ijs. Ik was die dag erg ziek. Last van griep. Maar omdat we niet genoeg leraren hadden moest ik de ochtend gewoon werken, in de middag had ik pas vervanging. Vooral vermoeidheid had ik last van. Waar ik nog het meeste mee bezig was, is om recht op me benen te blijven staan. Na een tijdje oefenen met remmen en bochten op ijs zijn we naar boven gegaan. De afdaling ging erg goed op 1 kindje na. Zij had veel te grote ski’s en daardoor was het erg moeilijk om te kunnen remmen. Ze was bij het begin erg hard gevallen en stond gelijk te shacken van angst. Toch moesten ik door en nog een keer naar boven voor de andere kinderen, omdat die het niveau hadden. Toen heb ik een slalompaal gepakt die ik met de afdaling vasthield.en zij aan de andere kant. Zo had ze meer steun en kon ik haar afremmen als ze te snel ging. Gelukkig was het dinsdag en stond Rudolf op die piste. Hij is de fotograaf van de skischool. Elke week krijgen de skileraren een groepsfoto, en de ouders van de kinderen kunnen foto’s kopen. Dit was voor mij ook een moment om even uit te rusten. Uiteindelijk was het 12 uur en werd het voor mij overgenomen. Ik kon mijn bed in. en ik ben ziek geweest tot vrijdag. Dus er valt niet heel veel meer over deze week te vertellen. Toen ik ziek was heb ik rond gelopen met hele warme kleren, extra dekens. En veel thee gedronken.

Week 4

14-20.01.08

Vorige week was ik ziek en had in het weekend mooi de tijd gehad om uit te zieken. Maandag kon ik weer starten met een nieuwe groep. Deze week hebben de mensen uit polen vakantie, dus had ik ook poolse kinderen die gelukkig engels konden verstaan. Ze hadden alle 5 al een keer geskied. Alleen had het jongste meisje een beetje lift angst. Opzich viel dat wel mee want we kwamen zonder problemen boven. Het waren allemaal type kamikaze polen. Het liefste keihard naar beneden. Gelukkig hadden ze me goed begrepen toen ik vertelde dat we op mijn manier naar beneden gingen. Jammer genoeg was het een prive les van 1 dag. Dus het gevolg was dat ik de volgende dag geen werk had. Deze week was het toerisme niet zo groot. Er waren maar weinig mensen die prive les namen. We hadden uiteindelijk meer leraren dan groepen. De jongste kindergroep van 6 kinderen had al 2 leraren. Heeft ook wel het voordeel dat 1 voor en 1 achter kan skien om de kinderen te helpen opstaan. Ik had de pech dat er geen groepen meer waren dus was ik afgelopen week vrij. Klinkt wel lekker, eigenlijk gewoon vakantie. Maar ik heb me niet zo kunnen vermaken. Een paar keer alleen geskied of gesnowboard. Maar alleen is de lol er dan snel af. Voordeel was dat ik wel wat werk voor school heb kunnen doen. Met mijn profiel opdrachten schiet het lekker op. Van de 3 moet ik er nog 1 maken. Ik zou deze bladzijde kunnen vullen over uitgaan en dat mijn zelfgebakken aardappeltjes met rode bieten goed gelukt zijn. Maar dat lijkt me als lezer niet heel intressant. Daarom hou ik er nu mee op. Er is mij werk beloofd voor volgende week, dus dan komt er weer een uitgebreider verslag over hoe het is vergaan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful