You are on page 1of 14

PRAC 01

FOTOGRAFIA DIGITAL Antoni Molin Marimon

[PROJECTE FOTOGRFIC PROMOCIONAL DEL PONT DE RENFE EN VICIN, HUESCA]

Degut a les noves lnies d'alta velocitat que enllacen Huesca amb Zaragoza, s'han suprimit els antics passos sense barreres en l'mbit rural per una srie de ponts. Aquest n's un d'ells

INTRODUCCI
Els nous temps fan que la societat i all que l'envolta vagi canviant de forma progressiva. Les llanadores d'alta velocitat que uneixen Huesca amb Zaragoza han propiciat que desapareguin els antics passos a nivell sense barreres. Els primers han segut substituts per ponts, no gaire esttics, per si molt funcionals. Per aquesta primera aproximaci es fan diferents fotografies a diferents hores del dia i amb diferents distancies focals. S'intenta reflectir el pont de diverses formes, algunes, ms generals i d'altres, ms abstractes, i per aix em desplao per tot el seu voltant. Es fan servir dues cmeres: una Fuji X100 amb una ptica fixa de 23mm, que dona un rendiment molt bo de qualitat d'imatge i de resposta a sensibilitats altes, i una Nikon D200 amb diferents objectius zooms per cobrir diferents possibilitats d'angle visual. Un 17-55mm de format DX, i un 35-70mm i un 80-200mm, es a dir des d'un gran angular fins a un teleobjectiu. Totes les ptiques son lluminoses. f 2.8 per els zooms i f 2 per la fujinon. Tamb es fa servir un trpode si s'ha de disparar a baixes velocitats, tant per les condicions de poca llum com per a guanyar profunditat de camp combinant-ho amb diafragmes tancats. Disparo en manual, l'exposmetre de la cmera en lectura de la llum central i a vegades matricial, i sempre treballant en RAW. El procs d'exposici s el que Mellado anomena com a mtode passiu, es a dir, a partir d'una lectura "correcta" de l'exposmetre de la cmera, es comprova l'histograma i es sobreexposa o es subexposa per aconseguir la mxima informaci a la zona d'altes llums. De vegades tamb vaig servir el bracketing si la foto amb planteja algun dubte. Si la escena no es molt contrastada, a ms tamb acostumo a disparar alguna imatge subexposada ja que reflecteix ms l'ambient que hi havia en aquell moment. Un dels principals problemes amb els que m'he trobat, es que el propi entorn no afavoria molt el trobar bons punts de vista. De la selecci final he escollit bsicament imatges obtingudes amb distancies focals equivalents a gran angular i normals, i un parell de teleobjectiu curt. Al final crec que les composicions mes interessant son les aconseguides des de un punt de vista elevat, des de un camp que queda una mica mes enlairat i les fetes des de d'alt d'un tur prxim, ja que des d'aquests punts de vista a ms, s'inclou un fons ms atractiu. Les regles compositives es tenen en comte, per tamb si penso que em limiten massa no en faig gaire cas. Al menys conscientment.

FOTOGRAFIES
Fuji X100

ISO 200 23 mm f/4,0 1/125 seg.

ISO 200 23 mm f/2,0 1/340 seg.

ISO 200 23 mm f/5,6 1/450 seg.

ISO 200 23 mm f/5,6 1/900 seg.

Nikon D200

ISO 100 35 mm f/8,0 1/250 seg.

ISO 100 35 mm f/8,0 1/200 seg.

ISO 100 17 mm f/8,0 1/200 seg.

ISO 100 17 mm f/8,0 1/160 seg.

ISO 100 17 mm f/8,0 1/125 seg.

ISO 100 35 mm f/16,0 1/30 seg.

ISO 200 55 mm f/8,0 1/160 seg.

ISO 200 92 mm f/7,1 1/250 seg.

PROCS DE TREBALL
En Lightroom, desprs de la selecci de fotos, es corregeixen les inclinacions mitjanant l'eina "ngulo". Desprs si penso que millora la imatge, retoco l'equilibri de blancs i ajusto una mica l'histograma del RAW per que ocupi tota la gama tonal. Es un revelat molt suau ja que les ombres i les llums les acostumo a tractar al CS5.

A CS5 alguna imatge es retalla ja que un cop retocada he decidit canviar una mica la composici, per en principi ho acostumo a fer al Lightroom. El procs es bsicament un retoc de ombres i llums amb capes d'ajust per aconseguir una millor profunditat de la imatge i ms contrast, ja que sin resulta una mica plana. Es un tractament subjectiu de la imatge per ressaltar all que ms m'agrada. No elimino res de les imatges ja que no hi trobo sentit . Es un ambient rural i tot ajuda a definir-ho, els aspersors, el cercat de la via del tren perqu no passi gent ni animals, etc. El procs es primer crear tres capes de nivells amb la fusi de capa ajustada a multiplicar, trama i llum suau, amb els que aconsegueixo rescatar les mximes llums, aclarir les ombres y donar contrast respectivament. A cada una de les capes aplico una opacitat diferent segons la imatge. No ho aplico a tota la capa y vaig protegint zones de la imatge pintant sobre la mscara de la capa d'ajust amb un pinzell negre.

A partir d'aqu, treballo per zones les imatges i per aix normalment faig servir, indistintament capes de nivells o de corbes amb la fusi de capes en lluminositat, ja que al ser una imatge en color no vull que es vegin afectats els tons originals de la fotografia. Sempre creo la capa d'ajust i l'ajusto concentrant-me en la zona que vull tractar. L'ajust pot ser bastant radical o subtil depenent d'all que em demani la imatge. En un primer moment s'aplica a tota la imatge per noms el vull aplicar a unes zones concretes de la imatge. Per fer aix, el que faig es invertir la mscara de la capa d'ajust, i pintar sobre negre amb un pinzell blanc per mostrar l'efecte. El pinzell te molt poca opacitat perqu no es noti gaire, i l'efecte de transparncia de la mscara es a base de anar pintant e insistint de mica en mica. Utilitzo una tableta per ms comoditat.

No tinc una manera de treballar molt regularitzada en aquesta fase, sin que depn una mica del que em va demanant la imatge. De vegades tamb utilitzo capes d'ajust de "To/saturaci" si hi han colors que em molesten o si en vull ressaltar algun. Normalment soc ms de desaturar, per per exemple algun cel l'he saturat una mica per que no sorts molt blanc i crear un contrast de color clid i fred.

Tamb utilitzo eines diferents per modificar el color, com ara l'equilibri de color, i aix per exemple donar un toc subtil de color en els mitjos tons d'uns matolls. D'aquesta manera tamb aconsegueixo ms volum a la imatge. Sempre utilitzo els ajustos en capes d'ajust per no afectar l' imatge base, i casi sempre aplicat a zones concretes. Treballar aix, a ms, dona la possibilitat de rectificar un ajust.

Un cop acabo amb aquest ajustos, valoro si m'interessa conduir la vista capa un lloc concret de la imatge i per aix utilitzo un vinyetat que faig amb una capa de corbes i la seva respectiva mscara de capa. Tamb acostumo a aplicar-la per zones, es a dir son selectius ja que tampoc vull que sigui un recurs que es noti en excs. Sempre depn una mica de la prpia imatge.

Un dels problemes que acostumen a passar es que podem fer sortir defectes que en una primera instancia no es veien o eren molt tnues. Per exemple en aquestes fotografies, en algunes d'elles, desprs de retocar-les he vist taques al cel degudes a brutcia del sensor que primer no havia detectat. Amb el pinzell corrector puntual n'hi ha prou per eliminar-les.

Enlla a l'lbum de Picasa:


https://picasaweb.google.com/tmoline365/PRAC01?authuser=0&feat=directlink