You are on page 1of 4

Babylon 9 - Program za prevodjenje

Babylon 9 je vodei program za prevodjenje i pomo kod online prevodjenja ve nekoliko poslednjih godina. Najnovija verzija programa Babylon 9, donosi nam neke trikove koji ovajizuzetan program dopunjuju i unapredjuju sa naprednim mogunostima. Babylon 9 je najbolji program za prevodjenje upravo iz razloga to je izuzetno taan kod prevodjenja teksta i zbog velike podrke za razliite jezike. Ovaj program za prevodjenje se nalazi na prvom mestu nae liste Najbolji programi za prevodjenje, zbog odline integracije programa, mogunosti text-to-speech, trenutnog prevoda internet stranica i velikog broja podranih fajlova i formata. Ovaj moan softver je potpuno kompatibilan sa Windows XP, Windows Vista i Windows 7 operativnim sistemima.

Efikasnost programa Babylon 9


Tanost prevoda je presudna odlika nekog programa za prevodjenje. Babylon 9 nas je zadivio svojom visokom tanou prevoda teksta. Za testiranje smo opet koristili mali odlomak iz panske verzije "Crvenkape". Prevod koji smo odbili koristei Baylon 9 softver, sadrao je samo nekoliko gramatikih greaka i neka slova na poetku reenica nisu bila velika. To je bilo sasvim dovoljno da ovaj program ne osvoji 100 % bodova na naem testu ali kada se poredi sa ostalim programima za prevod teksta Babylon 9 je preveo tekst neuporedivo bolje.

Mogunosti programa Babylon 9

Babylon 9 poseduje obilje dodatnih mogunosti u cilju dobijanja to tanijeg prevoda sa ulaganjem minimalnog truda u sam prevod teksta. Ovaj program nudi integraciju u ostale programe koja je laka za korienje i koja prevod teksta u bilo kom programu, kao na primaer u Microsoft Word ini lakim i jednostavnim. Ukoliko se program ne integrie potpuno u softver, i dalje postoji opcija da tekst prevedemo tako to emo ga jednostavno prekopirati direktno u program za prevodjenje. Trenutno prevodjenje internet stranica takodje predstavlja izvanrednu mogunost dostupnu preko ovog programa. Da bi preveli neku stranicu na internetu, dovoljno je da jednostavno unesete URL adresu stranice i izaberete jezik u koji elite da se ta stranica prevede a Babylon e tu stranicu prevesti u deliu sekunde. Ukoliko elite da ostanete na izabranom sajtu, moraete da iskopirate link sa stranice i da ga ponovo uneseste u Babylon. Izgovor rei kod text-to-speech opcije je jo jedna izvanredna mogunost ovog programa za prevodjenje. Kada kliknemo na ikonicu pored teksta, jasan i prilino dinamian glas izgovara rei. U programu postoji ak i opcija za promenu brzine itanja. Opcija text-to-speech je idealna ukoliko elite da nauite neki jezik poto nam pomae ne samo da unapredimo svoje znanje jezika u pismenoj formi nego i nae jezike sposobnosti konverzacije. Provera pravopisa je takodje ugradjena u ovaj softver i ovaj deo programa proverava kompletan pravopis, interpunkciju i zasigurno e vam pomoi da delujete profesionalno.

Korienje programa za prevodjenje Babylon 9


Za navigaciju kroz program koristi se navigacija u vidu jeziaka u vrhu interfejsa. Ovi padajui meniji sadre opcije poput prevoda teksta i prevoda internet stranica. Sve potrebne opcije se lako pronalaze i nismo imali prilike da dodjemo u situaciju da pretraujemo program kako bi nali neku opciju i objanjenje kako se ona koristi.

Program za prevodjenje Babylon 9 je lak za korienje i sve potrebne opcije su dostupne na glavnoj stranici interfejsa ovog programa. Opcije za izbor jezika su vidljivo postavljene u padajuem meniju ovog softvera. Alatka za renik je takodje jednostavna za korienje. Prilagodljivi toolbar za pretragu i prevod rei se nalazi u samom vrhu interfejsa. Kada ukucate eljenu re ili termin vrlo lako menjamo jezik za rezultate prevoda.

Podrani jezici

Ovaj softver nudi prevod u ak 33 jezika. Moemo prevoditi internet stranice, Word dokumente, PDF-ove ili RTF dokumente u svaki od dostupnih jezika. Sa ovolikim brojem podranih jezika moemo raunati da su svi popularni jezici dostuoni za prevod ukljuujui i srpski jezik.

Podrani formati fajlova


Babylon 9 nudi podrku za razliite formate fajlova, ukljuujui PDF-ove, HTML, email, instant poruke i internet stranice preko Internet Explorer-a i Mozilla Firefox-a. Ova odlika da podrava tako velik broj formata je jo jedan od dokaza koliko je ovaj program za prevodjenje dobar i kako se lako integrie sa ostalim programima u sistemu.

Zakljuak

Program za prevodjenje Babylon 9 nudi velik izbor opcija i mogunosti da bi unapredio vae prevodilake sposobnosti. Integracija programa, prevodjenje fajlova i trenutno prevodjenje internet stranica predstavljaju mogunosti programa po kojima se on izdvaja od ostalih programa za prevodjenje. Sa veliki brojem podranih jezika koji iznosi ak 33 podrana jezika moemo prevesti skoro svaki tekst ili bilo koji fajl.

Program za prevodjenje teksta Babylon 9 je svakako naa preporuka svima kojima je potreban vrhunski softver za prevodjenje.