You are on page 1of 2

rz nvnyek

A nap tmja 08.04.

A nvnyek llegeznek. A Nap fel fordtjk fejket. Szenvednek a szomjsgtl, a srlsektl. Tudjuk, hogy reznek, mgsem vesznk tudomst rluk. Beletapossuk a csikkeket a fbe, szgeket vernk az l fba, s nem halljuk fjdalmas kiltsaikat: krlek, ne bnts!

Nincsen kaktusz tske nlkl?


De bizony van! Az kaliforniai Luther Burbank, vilgszerte elismert kertsz, kzel hsz ves kutatsnak eredmnyekppen megdbbent informcikhoz jutott tbbek kztt - a kaktuszok fejldsvel kapcsolatban. A megszllott nvnynemest minden nap beszlgetett nvnyeivel: "Ne fljetek tlem, nem akarlak bntani titeket. Ne nvesszetek vdelmez tskket, n majd mindentl megvdlek benneteket". s lss csodt: a kaktuszok soha nem ltott temben fejldtek, nvekedtek, s vgl levetettk tskiket! Burbank nem dbbent meg a ltottakon, elmondsa szerint egyszeren csak mkdtt az a fajta telepatikus kommunikci, amely nvnyek s emberek kztt mindig is ltezett. A nvnyeknek tbb, mint hsz rzkszervk van, m olyan nagy mrtkben klnbznek a mieinktl, hogy nem ismerjk meg ket. Ms krds: vajon a nvnyek mennyire rtik mondandnkat? A kutatsok azt bizonytottk, nagyon is, hiszen felfogtk, hogy gondozjuk nagy becsben s tiszteletben tartja letket s vigyz rjuk, ezrt elhullajtottk sszes(!) tskjket. Burbank kaktuszai vilghr elismerst hoztak az rz szv nvnynemestnek.

A nvnyek reakcii
Mg Burbank nvnyeivel trsalgott, a vilg tls oldaln, Calcuttban Jagadis Chandra Bose fizikaprofesszor nvnyei rzkenysgt vizsglta. Felfedezte, hogy bizonyos szempontbl ugyangy viselkednek, mint az llatok, noha nem rendelkeznek idegrendszerrel, gy nem tudnak egy-egy ingerre kzvetlenl reaglni. Bose kiksrletezett egy olyan mrmszert, amely egy tkrztt fny-nyalb segtsgvel a legkisebb nvnyi mozgst is tbb ezerszeresre kpes felnagytani. A berendezs remekl mkdtt, gy hamarosan bizonyoss vlt, hogy a nvnyeket az llatokhoz hasonlan rzstelenteni lehet. A kloroformba mrtott, elkbtott nvnyek pldul semmilyen tsre nem reagltak. Ksbb, a friss levegn felledve a legkisebb kls ingerre is vlaszingerrel feleltek. Bose eredmnyei minden ktsget kizrva bizonytottk, hogy a virgok, fk, bokrok, de mg az utols fszl is ugyanolyan rz lny, mint mi, emberek. Sajnos, akkoriban a trsadalom nevetsgesnek titullta az effle felfedezseket, bogaras tudsok agyszlemnyeinek tartottk csupn a klns eredmnyeket. A negatv visszhang ellenre Bose knyvet adott ki kutatsairl, majd munkssgrt Indiban lovagg tttk. Nem sokkal ksbb berendezseit tkletestve a nvnyi szvetek nvekedst mr tzmilliszoros nagytsban tudta vizsglni ezzel bizonytva, hogy az egyes tpanyagok milyen gyors reakcikat idznek el a vizsglt nvnyek fejldsben. Mszerei zavarbaejt rzseket vltottak ki mg a tuds-trsadalombl is, hiszen a monitoron megfigyelhet grbe segtsgvel vgignzhettk, hogyan hal meg egy virg, hogyan vlik a gmbly spirl, egyenes, hfehr vonall.

A nvnyek zenei zlse


Viccesnek tnhet, de nvnyeink - mint minden kls impulzusra - a zenre is reaglnak. Egyik zene kedves fleiknek, a msiktl szinte elpusztulnak. Magyarzat egyelre nincs. Nem tudni, melyik nvnyre hogy hatnak az egyes zenei irnyzatok. ltalnossgban elmondhat, hogy nem szeretik a punk- vagy a heavy metl zent, a klasszikusokat s a lgyabb dallamokat viszont annl inkbb! " A ksrletek sorn megfigyeltk, hogy a magn mell helyezett nvnyek a szmukra kellemetlen hangok hatsra furcsn kezdtek el nni mintha ers szlben llnnak, s lehetsgeikhez mrten minl jobban megprbltak eltvolodni a hangszrktl. Msok abnormlis fejldsi rendellenessgeket produkltak.Meghkkentnek tnhet, de ugyanezek a nvnyek Haydn muzsikjra elkezdtek a hangfalak fel kzeledni s elkpeszt burjnzsnak indultak.

Elgondolkodtat
hogy mennyire nem vesszk szre a krnyezetnkben l llnyeket. Pedig llegeznek, mozognak krlttnk, taln olykor mg szlnak is hozznk. Suttogva krik, adjunk inni nekik. Mossuk meg beporosodott leveleiket, mert fuldokolnak. Zrjuk be az ablakot, mert fznak. Halktsuk le egy picit a rdit, vagy tegyk el ket a hangfalak ell. Jobban oda kellene figyelnnk rjuk, hiszen egytt s egymsbl lteznk. k termelik a szmunkra nlklzhetetlen oxignt, k teszik friss, illatoss kertjeinket,

szalaggal tktve miattuk mosolygunk szletsnapjainkon, nyeldekeljk knnyeinket eskvnkn s k bcsztatnak el vgs utunkon. Bnjunk ht velk szeretettel! Orddy Eszter