You are on page 1of 32

POLITICA BUGETAR N ECONOMIA NCHIS 1.

EFECTELE ATEPTATE NTR-O RELANSARE ECONOMIC: schema 1


Consumuri sau Investiii publice 1 PIB 3 Cerere intern 4 Efect multiplicator PIBforte 5 7 Preuri (inflaie) 9 Cerere de moned 12 Rat de interes 13 Necesitate de finanare a statului 14 Datorie public Marja manevrei viitoare a politicii bugetare Impozite sau Transferuri 2 Venit disponibil 11

10

Locuri de munc 6 8 omaj conjunctural 8 Dilema inflaie/omaj

Investiie privat care limiteaz efectul ce stimuleaz PIB (efectul eviciunii financiare)

Schema 1. Efectele unei politici bugetare expansioniste

Economia nchis: absena relaiilor comerciale, monetare i financiare cu restul lumii sau relaii prea limitate pentru a constrnge opiunile politicii economice. Relansare: politica ce vizeaz n principal stimularea dezvoltrii i crearea de locuri de munc. Schemele i analizele pot fi aplicate unei politici de rigoare care ncetinete activitatea n vederea luptei mpotriva inflaiei i/sau a unui deficit extern (este suficient pentru aceasta s se inverseze sensul sgeilor din scheme).

Guvernul poate relansa activitatea fie direct, prin creterea produciei publice, fie indirect, prin creterea veniturilor agenilor publici. Consumul i investiiile administraiilor publice sunt elemente ale produciei interne a rii. Creterea lor are, deci, un efect stimulator direct i imediat asupra PIB-ului. O reducere a impozitelor sau o cretere a transferurilor n favoarea agenilor privai nu are efect imediat asupra produciei; ele amelioreaz doar venitul disponibil al agenilor. Agenii privai consacr o fraciune a venitului lor suplimentar consumului (aceast fraciune se numete nclinaie marginal spre consum). Creterea venitului disponibil antreneaz, deci, creterea cererii de bunuri de consum. Dac guvernul relanseaz activitatea prin cheltuieli de consum sau de investiii, el stimuleaz direct cererea de bunuri i servicii n economie. Oricare ar fi calea aleas (eventual cele dou ci sunt combinate), cererea intern nregistreaz o cretere.

Efectul stimulrii activitii economice nu se limiteaz la efectul iniial direct sau indirect descris mai sus. De fapt, producia suplimentar genereaz venituri suplimentare echivalente; o fraciune din aceste venituri suplimentare este consumat, ceea ce creeaz un nou val de producie care permite la rndul su o nou distribuire a veniturilor, din care o parte va fi cheltuit, i aa mai departe. Efectul iniial este amplificat printr-un efect multiplicator: creterea PIB-ului este un multiplu al efectului iniial. Creterea produciei determin o cretere a nevoii de mn de lucru; locurile de munc sporesc. Crearea de locuri de munc faciliteaz cutarea lucrului pentru omeri i omajul conjunctural se diminueaz.

5 6

2. LIMITELE UNEI RELANSRI BUGETARE Relansarea cererii interne exercit o presiune asupra creterii preurilor (inflaie). Acest efect depinde de elasticitatea ofertei (capacitatea ntreprinderilor de a rspunde rapid la 7 cerere printr-o producie suplimentar). Cu ct oferta ntreprinderilor este mai elastic pe termen scurt, cu att mai mic e inflaia. Cu ct oferta e mai rigid, cu att presiunile cererii antreneaz mai mult creterea preurilor.

Politica economic se gsete astfel confruntat cu o dilem inflaie-omaj. Relansarea permite n acest caz reducerea omajului, dar provoac inflaia. Inversnd sensul schemei, o frnare a activitii i a cererii ar permite s se limiteze inflaia, dar ar agrava omajul. Aceast dilem este de obicei ilustrat prin curba lui Phillips, economist al crui articol publicat n 1958 a inaugurat studiul relaiei inflaie-omaj n rile industrializate (vezi schema 2).

Rata inflaiei B

A B: Se poate reduce rata omajului i ridica rata inflaiei A C: Se poate lupta mpotriva inflaiei acceptnd un omaj mai ridicat Trebuie arbitrat ntre obiectivul locurilor de munc i cel al stabilitii preurilor; aceste obiective nu pot fi atinse simultan.

Rata omajului Schema 2. Curba lui Phillips

9 10 11

Cererea de moned crete deoarece economiile i ntreprinderile au nevoie de mai multe instrumente de plat pentru a finana un volum crescnd al schimburilor. Pe piaa monetar, ntruct oferta controlat de banca central rmne neschimbat, cererea de moned suplimentar face s urce rata dobnzii (preul banilor). Cel mai adesea, un guvern care ncearc s relanseze cererea provoac sau agraveaz un deficit bugetar: creterea cheltuielilor nu este finanat printr-o cretere echivalent a impozitelor; sau o reducere a impozitelor nu este compensat printr-o diminuare echivalent a cheltuielilor. 2

12

Deficitul bugetar constituie pentru stat o nevoie de finanare pe care trebuie s o satisfac prin mprumuturi pe lng bnci sau pe lng economiti, emind obligaiuni ale statului pe piaa financiar. Bncile au puterea de a crea moned: o parte a finanrilor acordate statului este deci finanat printr-o creare de moned, iar o alt parte este finanat prin depunerile atrase de ctre bnci. Finanarea monetar a deficitului este inflaionist i vine deci s alimenteze dilema inflaie-omaj semnalat anterior. De altfel, pentru o cantitate de moned i de depuneri cedate, cererea de fonduri suplimentare de ctre stat face s creasc rata dobnzii. Creterea ratelor dobnzii descurajeaz investiiile particulare. Vorbim n acest caz de un efect de eviciune financiar. ntreprinderile particulare sunt ntr-o oarecare msur ndeprtate de stat de pe piaa financiar: mprumuturile publice limiteaz depunerile care rmn disponibile pentru a finana investiiile particulare; n plus, aceste mprumuturi determin creterea costului creditelor bancare i a mprumuturilor pe piaa financiar. Efectul multiplicator al relansrii asupra PIB-ului se regsete, deci, obstrucionat de scderea investiiei private. Economitii de inspiraie liberal (mai ales monetaritii) consider c acest efect de eviciune poate s mearg chiar pn la a anula orice efect multiplicator: creterea cheltuielilor publice este compensat printr-o scdere echivalent a investiiei private: PIB-ul este neschimbat; doar structura sa este modificat n profitul activitilor publice i n detrimentul produciei particulare. n sfrit, finanarea deficitelor prin mprumut ncarc suma total a datoriei publice. Aceast datorie antreneaz apoi, an de an, rambursarea unei pri din capital i plata dobnzilor. Aceast tax anual (serviciul datoriei) agraveaz necesitatea finanrilor viitoare ale statului. Marja de manevr viitoare a politicii bugetare se gsete astfel redus: o parte a viitoarelor cheltuieli publice este chiar de pe acum afectat de rambursarea datoriei.

13

14

5. POLITICA BUGETAR N REGIM DE SCHIMBURI FIXE 1. EFECTELE ATEPTATE DE LA O RELANSARE: Schema 5 1 Creterea cheltuielilor publice creeaz debuee (piee de desfacere) suplimentare pentru productorii ce beneficiaz de comenzi publice din partea statului; reducerile de impozit sau transferurile suplimentare stimuleaz direct consumul.

Efectul stimulator iniial asupra PIB-ului antreneaz o cretere a venitului i deci a consumului, care provoac o nou cretere a PIB-ului .a.m.d. (vezi capitolul 3). Dar efectul multiplicator este mai slab dect ntr-o economie nchis: la fiecare val de distribuie a veniturilor suplimentare, o fraciune din cerere se adreseaz produselor strine i deci nu exercit efect stimulator asupra produsului intern.

3 4

Dezvoltarea produciei stimuleaz cererea de for de munc. Volumul locurilor de munc crete.

Creterea numrului de locuri de munc reduce omajul.

2. EFECTELE SECUNDARE ALE CERERII I ALE RATELOR DOBNZII 5 Presiunea cererii globale antreneaz o cretere a nivelului general al preurilor (inflaie).

O fraciune relativ stabil (nclinaia spre import; vezi capitolul 3) a oricrei creteri a consumului sau a investiiei se adreseaz furnizorilor strini. Presiunea cererii antreneaz deci o cretere a importurilor.

Inflaia face produsele naionale mai puin competitive n raport cu produsele strine. Importurile sunt deci favorizate i exporturile obstrucionate. Aceste efecte vin s se adauge efectului 6 pentru a genera un deficit al balanei comerciale (Exporturi de bunuri Importuri de bunuri).

Dac cheltuielile publice suplimentare nu sunt integral acoperite prin ncasrile suplimentare (vezi capitolul 2), nevoia de finanare a statului crete. Trebuie dezvoltate mprumuturile pe lng bnci (bonuri de tezaur) i/sau pe piaa financiar (obligaiuni).

Dezvoltarea schimburilor antreneaz nevoi suplimentare n moned. Cererea de moned crete.


10

Pentru o ofert constant de moned (politic monetar constant) presiunea cererii de moned face s creasc ratele dobnzii pe termen scurt pe piaa monetar. Aceast operaiune este consolidat de mprumuturile visteriei statului pe lng bnci. De altfel, emiterea de obligaiuni publice dezvolt cererea de moned pe piaa capitalurilor de mprumut pe termen lung i exercit deci o presiune de cretere pe termen lung a ratelor dobnzii. Creterea ratelor dobnzii este defavorabil investiiilor particulare (efectul de eviciune financiar, vezi capitolul 2). Efectul multiplicator asupra PIB-ului (efectul 2) va fi n parte obstrucionat.

11 12

Creterea ratelor dobnzii atrage capitalurile strine, care vin s alimenteze un excedent al balanei capitalurilor (vezi capitolul 1).

13

Balana comercial fiind deficitar i balana capitalurilor fiind excedentar, soldul balanei globale este nedeterminat. El depinde de gradul de mobilitate internaional a capitalurilor.

Schema 5. Efectele unei relansri bugetare n regim de schimburi fixe


Cheltuieli publice i/sau ncasri publice

1
Cerere intern (efect stimulator iniial)

8
Nevoie de finanare a statului

2
PIB

5
Preuri

6
Importuri

9 10
Cerere de moned Rata dobnzii

.. 12
Excedent al balanei capitalurilor

3
Locuri de munc

7
Deficit al balanei comerciale

11
Investiie 2 cazuri de figur

4
omaj conjunctural Puternic mobilitate a capitalurilor: excedent al balanei plilor

13
Puternic mobilitate a capitalurilor: excedent al balanei plilor

14
Apreciere a ratei de schimb

19
Depreciere a ratei de schimb

15
Competitivitate internaional a preurilor

20
Competitivitate internaional a preurilor

16
Importuri

16
Exporturi

21
Importuri

22
Exporturi

17
Deficit extern

18
Cerere de produse naionale Efecte stimulatorii atenuate (eviciune prin rata de schimb)

23
Deficit extern

24
Cerere de produse naionale Efecte stimulatorii consolidate

Primul caz: mobilitatea capitalurilor este puternic i, n consecin, excedentul balanei capitalurilor depete deficitul balanei comerciale; balana global a plilor este deci excedentar.

Al doilea caz: mobilitatea capitalurilor e slab; intrrile excedentare de capitaluri nu sunt suficiente pentru a compensa deficitul comercial; balana global a plilor este deficitar.

3. EFECTELE SECUNDARE ALE BALANEI PLILOR I ALE RATEI DE SCHIMB A. EFECTELE UNUI EXCEDENT n regim de schimburi fixe, banca central trebuie s asigure convertirea n moned naional a tuturor intrrilor de devize n ar i aceasta la un pre (rat de schimb) constant. Un excedent al balanei plilor se traduce printr-o intrare net a devizelor i antreneaz deci o cretere automat a masei monetare aflat n circulaie.

14

15

Creterea masei monetare nseamn o dezvoltare a ofertei de moned i implic un regres al ratelor dobnzii pe piaa monetar. Afluxul de capitaluri strine are deci acelai efect ca i o politic monetar expansionist, care ar fi nsoit politica bugetar n scopul evitrii creterii ratelor dobnzii.

16

Regresul ratelor dobnzii ncurajeaz investiia, iar efectele stimulatorii asupra PIB-ului i locurilor de munc sunt deci consolidate. Efectul de eviciune financiar a investitorilor particulari naionali este astfel atenuat sau evitat. n schimb, poate exista, n acest caz, un efect de eviciune financiar internaional, deoarece volumul capitalurilor disponibile n strintate pentru a finana investiiile s-a diminuat.

B. EFECTELE UNUI DEFICIT Un deficit al balanei de pli se traduce printr-o explozie net a devizelor. Agenii economici transform moneda naional n devize pentru a putea efectua operaiunile proprii n strintate. Deficitul antreneaz deci o diminuare automat a masei monetare aflat n circulaie.

17

18

Diminuarea masei monetare nseamn i un regres al ofertei de moned i implic o cretere a ratelor dobnzii pe piaa monetar. Ieirile de capitaluri n strintate au acelai efect ca i o politic monetar restrictiv.

19

Creterea ratelor dobnzii frneaz investiia, iar efectele stimulatorii asupra PIBului i locurilor de munc sunt deci atenuate. Efectul de eviciune financiar a investitorilor particulari naionali este deci consolidat.

4. BILAN: CONDIIILE DE EFICACITATE ALE RELANSRII BUGETARE 1) Un efect multiplicator ridicat (efectul 2). 2) O cerere de locuri de munc foarte elastic n raport cu volumul produciei (efectul 3). 3) O fraciune important a omajului conjunctural n omajul total (efectul 4). omajul conjunctural este legat de o ncetinire a activitii economice; poate fi, prin urmare, redus, relansnd creterea/dezvoltarea. Dar relansarea este neputincioas n faa omajului structural (independent de conjunctur; vezi capitolul 12). 4) O ofert global foarte elastic pentru a limita inflaia prin cerere (efectul 5). 5) O slab nclinaie spre import (efectul 6). 6

6) O cerere de moned puin elastic n raport cu nivelul activitii (efectul 9). 7) O cerere de moned foarte elastic n raport cu rata dobnzii. n acest caz, o slab cretere a ratelor dobnzii este suficient pentru a stimula oferta de moned s rspund presiunilor asupra cererii, presiuni generate de relansare (efectul 10). 8) O investiie puin elastic n raport cu rata dobnzii, pentru a limita efectul depresiv exercitat prin creterea ratelor dobnzilor (efectul 11). 9) O puternic mobilitate a capitalurilor, pentru ca creterea iniial a ratelor dobnzii i efectul de eviciune care i este asociat s fie compensate printr-un excedent al plilor externe i un regres ulterior al ratelor dobnzii (efectele 14, 15 i 16).

6. POLITICA BUGETAR N REGIM DE SCHIMBURI FLEXIBILE 1. EFECTELE ATEPTATE (de la 1 la 13, vezi capitolul 5) Efectele de la 1 la 13 sunt identice n regimul de schimburi fixe i n regimul de schimburi flexibile. Ne vom raporta deci la capitolul precedent pentru expunerea lor detaliat; ne mulumim n continuare s amintim esenialul.
Relansarea bugetar este destinat s produc un efect stimulator asupra PIB-ului (efect al multiplicatorului), care relanseaz cererea de for de munc i frneaz omajul.

Dar presiunile asupra cererii interne se traduc, de asemenea, prin inflaie i creterea importurilor. Aceste dou din urm efecte se combin pentru a genera un deficit al balanei comerciale.
Cererea de moned a agenilor particulari i cererea de fonduri a statului pentru a finana deficitul su exercit o presiune de cretere a ratelor dobnzii. Aceasta din urm frneaz investiia particular, ceea ce atenueaz mai mult sau mai puin expansiunea PIB-ului (efect de eviciune financiar).

Creterea ratelor dobnzilor atrage de asemenea capitalurile strine i permite un excedent al balanei capitalurilor.
n condiiile n care capitalurile sunt foarte mobile, excedentul balanei capitalurilor poate depi deficitul balanei comerciale, iar balana global a plilor va fi excedentar; eventual, efectul de eviciune financiar este evitat, pentru c limitarea capitalurilor disponibile pentru investiia particular poate fi compensat printr-un puternic aflux de capitaluri strine. Invers, n condiiile n care capitalurile sunt puin mobile, excedentul intrrilor de capitaluri nu compenseaz deficitul schimburilor comerciale i balana global este deficitar.

Regimul de schimb determin mai apoi efectele balanei plilor. 2. EFECTELE SECUNDARE ALE BALANEI PLILOR: Schema 6 A. EFECTELE UNUI EXCEDENT n regim de schimburi flexibile, banca central nu intervine pe piaa schimburilor pentru a mpiedica fluctuaiile ratei de schimb. O balan excedentar a plilor implic o intrare net a devizelor n ar (intrri superioare ieirilor pe pia). Agenii rezideni, deintori ai acestor devize, solicit conversiunea n moned naional: pe piaa schimburilor, excedentul balanei plilor mrete deci cererea de moned naional contra devize; n consecin, preul monedei naionale n devize crete: rata de schimb se apreciaz pn la eliminarea oricrei cereri excedentare pentru moneda naional.

14

15

Evaluarea ratei de schimb mrete preul produselor naionale exprimate n moned strin. Invers, ea scade preul produselor strine exprimate n moned naional. Preurile naionale cresc deci n raport cu preurile strine; competitivitatea la preuri a produselor naionale scade.

16

Creterea preului relativ al produselor naionale favorizeaz importurile i obstrucioneaz exporturile.

Schema 6. Efectele unei relansri bugetare n regim de schimburi flexibile


Cheltuieli publice i/sau ncasri publice

1
Cerere intern (efect stimulator iniial)

8
Nevoie de finanare a statului

2
PIB

5
Preuri

6
Importuri

9 10
Cerere de moned Rata dobnzii

.. 12
Excedent al balanei capitalurilor

3
Locuri de munc

7
Deficit al balanei comerciale

11
Investiie 2 cazuri de figur

4
omaj conjunctural Puternic mobilitate a capitalurilor: excedent al balanei plilor

13
Slab mobilitate a capitalurilor: deficit al balanei plilor

14
Apreciere a ratei de schimb

19
Depreciere a ratei de schimb

15
Competitivitate internaional a preurilor

20
Competitivitate internaional a preurilor

16
Importuri

16
Exporturi

21
Importuri

22
Exporturi

17
Deficit extern

18
Cerere de produse naionale Efecte stimulatorii atenuate (eviciune prin rata de schimb)

23
Excedent extern

24
Cerere de produse naionale Efecte stimulatorii consolidate

17

Creterea importurilor i regresia exporturilor agraveaz deficitul comercial. Noi intrri de capitaluri (mai ales mprumuturi din strintate) vor fi necesare pentru a echilibra plile externe. Datoria extern a naiunii crete. Pe termen scurt acesta nu e un handicap. Dar pe termen lung, capitalurile mprumutate trebuie pltite prin dobnzi i rambursate: rezult o tax anual care reprezint totalitatea ieirii de capitaluri n strintate, care trebuie din nou finanate. Pe termen scurt sau mediu, ara i poate eventual rambursa mprumuturile trecute cu ajutorul noilor mprumuturi din strintate. Dar nu poate face aceasta la infinit, cu riscul de a pierde ncrederea marilor bnci n ceea ce privete solvabilitatea sa: pe termen lung, ara trebuie s emit un excedent al balanei plilor curente (balana comercial plus schimburile de servicii i de venituri), n aa fel nct s ctige realmente devizele necesare rambursrii datoriei sale externe.

18

Declinul exporturilor i reluarea importurilor frneaz cererea adresat productorilor naionali. Efectul stimulator al relansrii asupra PIB-ului este deci obstrucionat de regresul produciei n sectoarele deschise concurenei internaionale: vorbim n acest caz de un efect de eviciune prin rata de schimb. Intrarea capitalurilor strine evit efectul de eviciune financiar, dar aprecierea ratei de schimb pe care o antreneaz nltur produciile expuse concurenei mondiale.

B. EFECTELE UNUI DEFICIT O balan global deficitar a plilor implic o ieire net a devizelor (ieiri superioare intrrilor de devize). Agenii rezideni au o nevoie net de devize pentru a-i efectua plile n strintate: pe piaa schimburilor ei solicit devize i ofer moned naional; n consecin, preul monedei naionale n devize scade (preul devizelor n moneda naional crete): rata de schimb se depreciaz.

19

20

Deprecierea ratei de schimb scade preul produselor naionale exprimate n moned naional. i invers, aceast depreciere duce la creterea preului la produsele strine exprimate n moned naional. Competitivitatea preului la produsele naionale crete n acest mod.

21

Scderea preului relativ la produsele naionale favorizeaz exporturile i inhib importurile. Acest fapt antreneaz un excedent al schimburilor comerciale. Deficitul iniial al balanei comerciale, provocat de relansarea bugetar (vezi efectul 7) este deci compensat de efectele benefice ale deprecierii asupra schimburilor externe. Totui, acest efect nu poate influena dect pe termen lung sau mediu. Pe termen scurt, volumul importurilor i al exporturilor este prea puin sensibil (elastic) la variaiile de pre, pentru a permite o restabilire rapid a balanei comerciale (vezi capitolul 9 pentru o analiz detaliat a acestei chestiuni).

22

Creterea exporturilor i scderea importurilor stimuleaz cererea adresat productorilor naionali. Efectul stimulator al relansrii asupra PIB-ului este deci ntrit prin deprecierea ratei de schimb (cu rezerva ca schimburile externe s fie suficient de elastice la variaiile de pre; vezi capitolul 9).

3. BILAN: CONDIIILE DE EFICACITATE ALE RELANSRII BUGETARE 1-8) Condiiile identice celor expuse n regim de schimburi fixe (vezi capitolul 5). 9) O slab mobilitate a capitalurilor. O prea puternic intrare a capitalurilor antreneaz o apreciere important a ratei de schimb, ce poate inhiba ntreprinderile expuse la concurena internaional, provocnd astfel un efect de eviciune prin rata de schimb. Dac intrrile de capital sunt limitate, balana plilor rmne deficitar i rata de schimb se depreciaz, ceea ce tinde mai degrab s ntreasc efectele stimulatorii asupra PIB-ului. Totui, n acest caz, efectul 10

de eviciune financiar nu este evitat de intrrile de capital, care rmn insuficiente. n plus, problema echilibrului plilor externe rmne valabil. 10) Importuri i exporturi foarte elastice la variaiile de pre. Condiie indispensabil pentru ca deprecierea ratei de schimb s stimuleze cererea de produse naionale i s contribuie la restabilirea echilibrului plilor externe. Dac volumul schimburilor externe este insensibil la preuri, deprecierea monedei naionale nu face dect s ncarce factura importurilor i s reduc ncasrile la export: deficitul extern crete. n plus, creterea preului la importuri mrete inflaia, care favorizeaz speculaia mpotriva monedei naionale i poate antrena o nou depreciere a ratei de schimb; ara risc n acest caz s intre n cercul vicios al unei monede slabe (vezi capitolul 9 i schema 12).

4. POLITICA MONETAR N ECONOMIA NCHIS 1. EFECTELE ATEPTATE DE LA O RELANSARE


Oferta de moned i/sau Ratele directoare ale dobnzilor bncii centrale pe piaa monetar

1
Ratele dobnzilor practicate de bnci

2
Investiie Consum

3
Efect multiplicator asupra PIB-ului

5
Preuri (inflaie)

4
Locuri de munc

omaj conjunctural

Dilema inflaie/omaj

Schema 4. Efectele unei politici monetare expansioniste

Banca central poate favoriza mrirea creditului i a creanei monetare facilitnd refinanarea bncilor pe piaa monetar: ea poate s le ofere mai mult moned i/sau s scad rata dobnzii pe care o cere pentru a mprumuta lichiditi (rate de scont). Bncile cu un acces mai uor i mai puin costisitor la refinanarea pe piaa monetar pot acorda rate ale dobnzii mai sczute pentru clienii lor.

Scderea ratei dobnzii poate stimula investiia i consumul. n teoria macro11

economic, ca i n realitate, efectul stimulator al unei scderi a ratelor dobnzii, dac exist, afecteaz mai ales investiia. Relansarea investiiei antreneaz o cretere a produciei n sectorul bunurilor de echipament i/sau de locuine. Valoarea acestei producii suplimentare constituie un venit suplimentar pentru diferii ageni economici. O fraciune din acest venit este consumat i determin o cretere a produciei n sectorul bunurilor de consum, ceea ce permite o nou distribuie a veniturilor i un nou val de consum .a.m.d. Relansarea investiiei exercit deci un efect multiplicator asupra PIB-ului.

Creterea PIB-ului stimuleaz cererea de for de munc n ntreprinderi. Locurile de munc se multiplic i omajul scade.

2. LIMITELE UNEI RELANSRI MONETARE Eficacitatea unei relansri monetare depinde de sensibilitatea (elasticitatea) consumului i a investiiei n raport cu ratele dobnzilor sau, mai frecvent, consumul familiilor este destul de puin sensibil la ratele dobnzilor i depinde mai ales de veniturile lor. De asemenea, ntr-o perioad de pesimism grav al ntreprinderilor asupra viitoarelor lor debuee, scderea ratelor dobnzii poate fi insuficient pentru a ncuraja o reluare important a investiiei.

Dac familiile i ntreprinderile pot dispune de mai multe mijloace de plat, graie creditelor mai substaniale i mai puin costisitoare pe care le ofer bncile, cu att vor solicita mai multe bunuri i servicii (mai ales bunuri de echipament i locuine). Dar dac anume cantitatea oferit de astfel de bunuri pe diferitele piee nu se dezvolt att de rapid precum cererea, preurile cresc (legea ofertei i a cererii). Orice expansiune a masei monetare mai rapid dect aceea a produciei tinde s alimenteze o inflaie prin cerere.

Relansarea monetar este deci confruntat cu aceeai dilem inflaie-omaj ca i relansarea bugetar (vezi capitolul 2, schema 2).

12

7. POLITICA MONETAR N REGIM DE SCHIMBURI FIXE 1. EFECTELE ATEPTATE N CAZUL UNEI RELANSRI: Schema 7
Oferta de moned i/sau Ratele directoare ale bncii centrale pe piaa monetar

1
Rate ale dobnzilor practicate de bnci

2
Cerere intern (investiie i consum)

8
Ieiri de capital n strintate

3
Efect multiplicator asupra PIB

5
Pre (inflaie)

6
Importuri

7 4
Locuri de munc Deficit al balanei comerciale Deficit al balanei capitalurilor

9 4
omaj conjunctural Deficit al balanei plilor Depreciere a ratei de schimb

10
Intervenie a bncii centrale pentru a mpiedica deprecierea (achiziii de moned naional contra devize)

14
Speculatorii anticipeaz o devalorizare (speculeaz mpotriva monedei naionale)

11
masa monetar

15
devalorizare posibil

12
Rata dobnzii

16
Fie efecte pozitive legate de creterea competitivitii (vezi schema 9) Fie cercul vicios al devalorizrii (vezi schemele 10 i 12)

Investiie Anularea efectelor stimulatorii, iniiatoare ale relansrii (efect de eviciune financiar)

Schema 7. Efectele unei relansri monetare n regim de schimburi fixe

13

1 2 3 4

Banca central favorizeaz expansiunea creditului, oferind un plus de moned bncilor i/sau micornd rata dobnzii la care acestea accept s fie refinanate. Rezult o scdere a ratei dobnzii propus de bnci clienilor lor.

Scderea ratei dobnzii poate stimula cererea intern i n special investiiile.

Relansarea investiiilor exercit un efect multiplicator asupra PIB-ului (vezi capitolul 3). Creterea PIB-ului stimuleaz cererea de for de munc de ctre ntreprinderi. Angajrile se multiplic i omajul regreseaz. 2. LIMITELE UNEI RELANSRI MONETARE

5 6

Presiunea cererii globale antreneaz o cretere a nivelului general al preurilor (inflaie).


Un procent relativ stabil (nclinaia spre import; vezi capitolul 3) al oricrei creteri a consumului sau a investiiilor se adreseaz furnizorilor externi. Presiunea cererii antreneaz deci o cretere a importurilor. Inflaia face produsele naionale mai puin competitive n raport cu produsele strine. Importurile sunt deci favorizate, iar exporturile inhibate. Aceste efecte se adaug efectului 6 pentru a genera un deficit al balanei comerciale.

Scderea ratei dobnzii antreneaz ieiri de capital n strintate, investitorii fiind n cutarea unor plasamente mai bine remunerate. Balana capitalurilor devine deci deficitar.

Deficitul schimburilor comerciale i acela al micrilor de capital se conjug pentru a provoca un deficit al balanei globale a plilor. Acest deficit indic o ieire net a devizelor. Agenii rezideni au o nevoie net as devizelor. Agenii rezideni au o nevoie net de devize pentru a efectua plile externe: pe piaa de schimb ei solicit devize i ofer moned naional; n consecin, preul n devize al monedei naionale scade (preul devizelor n moned naional crete): rata de schimb se depreciaz.

10

n regim de schimburi fixe, banca central intervine pe piaa de schimb pentru a mpiedica deprecierea ratei de schimb. Pentru aceasta, ea ofer devize i solicit moned naional. Pentru ca rata de schimb s rmn neschimbat, banca central trebuie s cumpere, contra devize, ntreaga moned naional care se afl pe piaa de schimb la un pre stabil.

11

Dac banca central menine rata de schimb fix, agenii rezideni pot converti n devize bunurile lor (n moned naional) pentru o sum total echivalent cu deficitul balanei plilor: masa monetar aflat n circulaie n ar se reduce direct proporional.

12

Diminuarea masei monetare semnific un regres al ofertei de moned i implic o cretere a ratei dobnzii pe piaa monetar. Ieirile de capital n strintate au astfel acelai efect ca i o politic monetar restrictiv.

13

Creterea ratei dobnzii frneaz investiia. Efectele stimulatorii ale relansrii asupra PIB-ului i a locurilor de munc sunt deci atenuate. n mai mic msur, expansiunea masei monetare i scderea ratei dobnzii declanate de relansarea monetar sunt anulate de ieirea capitalurilor n strintate (ceea ce limiteaz moneda disponibil i crete nivelul ratelor dobnzii). Dac mobilitatea capitalurilor e suficient, politica monetar este cu totul ineficace. Singura posibilitate de relansare eficace rezid, n acest caz, ntr-o politic monetar coordonat ntre principalele ri: o scdere

14

coordonat a ratelor dobnzii nu modific diferenele de rat ntre ri i nu declaneaz micri de capital care s inhibe efectele relansrii monetare. 14 Limitele prezentate mai sus pot fi ntrite mai ales prin speculaie. Dac speculatorii se ndoiesc de capacitatea bncii centrale de a susine rata de schimb, ei anticipeaz o devalorizare viitoare.

15

Speculatorii ofer masiv moned a crei devalorizare o prevd, iar n schimb solicit devize pentru care sper o reevaluare. Prin aceasta, ei accentueaz tendina real a monedei naionale de a se deprecia: banca central trebuie s-i epuizeze rezervele de schimb pentru a achiziiona moned la o rat de schimb fix. Este posibil ca banca central s nu poat susine cursul monedei sale i atunci guvernul decide o devalorizare.

16

Devalorizarea poate, dup caz, fie s stopeze speculaia, fie s o relanseze (vezi capitolul 9). Devalorizarea crete nivelul competitivitii de pre a produselor naionale, ceea ce poate eventual stimula cererea intern i poate redresa balana comercial (vezi schema 9). Dar o devalorizare poate de asemenea s deterioreze plile externe, s relanseze inflaia i o speculaie care va constrnge efectuarea de noi devalorizri, la fel de ineficace (vezi schemele 10 i 12).

3. BILAN: CONDIIILE DE EFICACITATE 1) O cerere de moned puin elastic la ratele dobnzii. n acest caz, o puternic scdere a ratei dobnzii va fi necesar pentru a convinge pe ageni s accepte moneda suplimentar oferit de sistemul bancar (efectul 1). 2) O cerere de investiie foarte elastic n raport cu rata dobnzii (efectul 2). 3) Un efect multiplicator ridicat (efectul 3). 4) Numrul locurilor de munc este foarte sensibil la volumul produciei (efectul 4). 5) Un procent important al omajului este conjunctural (efectul 4). 6) O ofert global foarte elastic pentru a limita inflaia prin cerere (efectul 5). 7) O slab nclinaie spre import (efectul 6). 8) O puternic coordonare internaional a msurilor, pentru a permite o scdere simultan a ratelor n principalele ri i pentru a evita astfel o ieire masiv a capitalurilor n strintate. 9) O slab mobilitate pe plan internaional a capitalurilor i/sau posibilitatea de a efectua un control eficace al acestor micri (control al schimburilor), pentru a limita efectele negative ale speculaiei asupra monedei naionale (efectele 14, 15, 16).

15

8. POLITICA MONETAR N REGIM DE SCHIMBURI FLEXIBILE


Oferta de moned i/sau Ratele directoare ale bncii centrale asupra pieei monetare

Rate ale dobnzilor practicate de bnci

2
Cerere intern (investiie i consum)

8
Ieiri de capital n strintate

3
Efect multiplicator asupra PIB

5
Pre (inflaie)

6
Importuri

7 4
Locuri de munc Deficit al balanei comerciale Deficit al balanei capitalurilor

9 4
omaj conjunctural Deficit al balanei plilor Depreciere a ratei de schimb

10
Preuri la export

10
Preuri la import

11
Exporturi

11
Importuri

12
ntrete efectele stimulatorii asupra PIB-ului

13
Deficit extern

Schema 8. Efectele unei relansri monetare n regim de schimburi flexibile

16

1. RELUARE A EFECTELOR 1-8 (vezi capitolul 7) Efectele 1-8 sunt identice n regim de schimburi fixe i n regim de schimburi flexibile. Ne vom raporta deci la capitolul precedent pentru expunerea lor detaliat; ne vom mulumi s relum doar esenialul. Relansarea monetar este destinat s provoace o scdere a ratelor dobnzii care stimuleaz mai ales investiiile particulare. Reluarea investiiilor are un efect multiplicator asupra PIB-ului. Expansiunea PIB-ului este destinat creterii volumului locurilor de munc i reducerii omajului. Dar presiunile asupra cererii interne se traduc de asemenea prin inflaie i prin creterea importurilor. Aceste din urm efecte se conjug pentru a genera un deficit al balanei comerciale. Scderea ratelor dobnzii antreneaz ieiri de capital i un deficit al balanei de capitaluri. Per total, relansarea monetar genereaz un deficit al balanei globale a plilor. Regimul de schimb determin efectele acestui deficit asupra economiei naionale. 2. EFECTELE SECUNDARE ALE DEFICITULUI EXTERN O balan deficitar a plilor implic nevoia net a agenilor rezideni de a-i efectua plile externe: pe piaa de schimb ei solicit devize i ofer moned naional; n consecin, preul monedei naionale n devize scade (iar preul devizelor n moned naional crete): rata de schimb se depreciaz. n regim de schimburi flexibile, banca central nu intervine pe piaa de schimb pentru a mpiedica deprecierea ratei de schimb: aceast depreciere continu, ducnd la apariia unui dezechilibru la plile externe.

10

Deprecierea ratei de schimb scade preul produselor naionale, exprimat n moned strin (pre al exporturilor pe piaa mondial). i, invers, ea ridic preul produselor strine, exprimat n moneda naional (pre al importurilor pe piaa intern). Competitivitatea de pre a produselor naionale este accentuat.

11

Scderea preului relativ al produselor naionale favorizeaz exporturile i inhib importurile.


12

Deficitul iniial al balanei comerciale, provocat de relansarea cererii interne (efectele 6 i 7) este astfel diminuat de efectele benefice ale deprecierii asupra schimburilor externe. Aa cum am semnalat n cazul relansrii bugetare (vezi capitolul 6), acest efect favorabil al deprecierii nu e sistematic (vezi capitolul 9 pentru o analiz detaliat a acestei probleme). Creterea exporturilor i scderea importurilor stimuleaz cererea adresat productorilor naionali. Efectul stimulator al relansrii asupra PIB-ului este deci accentuat de deprecierea ratelor de schimb (cu rezerva ca schimburile externe s fie suficient de elastic la variaiile de pre, vezi capitolul 9).

13

3. BILAN: CONDIIILE DE EFICACITATE ALE RELANSRII MONETARE 1-7) Condiii identice cu cele expuse n regimurile de schimburi fixe (vezi capitolul 7). 8) Importuri i exporturi foarte elastice la variaiile de pre: condiie indispensabil pentru ca deprecierea ratei de schimb s stimuleze cererea plilor externe. Dac volumul schimburilor externe este insensibil la preuri, deprecierea monedei naionale ncarc factura importurilor i reduce ncasrile la export: deficitul extern crete, ceea ce contribuie din nou la deprecierea monedei; ara risc n acest caz s intre n cercul vicios al unei monede slabe (vezi capitolul 9, schemele 10 i 12). 9. EFECTELE UNEI DEVALORIZRI 17

1. OBSERVAII GENERALE
Devalorizarea const n scderea ratei oficiale de schimb (paritatea) pe care guvernul se angajeaz s o menin stabil n cadrul marjelor de fluctuaie autorizate ntr-un sistem monetar internaional de schimburi fixe.

Deprecierea este o scdere a valorii internaionale a monedei, rezultnd din simpla confruntare a ofertelor i a cererilor de moned pe piaa de schimb, ntr-un regim de schimburi flexibile.
Analizele ce urmeaz privesc devalorizarea dar, n esena lor, ele se pot aplica i efectelor deprecierii. Singura diferen notabil privete speculaia.

n regimul de schimburi fixe, saltul de la cursul cu care putem efectiv cumpra sau vinde moned la cursurile cu care speculatorii consider c s-ar putea realiza acest lucru exist i rezist deoarece bncile centrale intervin pentru a mpiedica rata de schimb s reflecte n mod liber oferta i cererea. Putem deci cumpra moned la un curs subevaluat pn ce, eventual, guvernul decide o reevaluare. i invers, putem vinde moned la un curs supraevaluat pn ce guvernul decide o devalorizare. Speculatorii pot realiza ctiguri considerabile dac pariurile lor asupra reevalurilor i a devalorizrilor sunt confirmate n final.
n regimul de schimburi flexibile, speculatorii pot n continuare s lanseze ipoteza asupra evoluiei probabile a ratelor de schimb, dar toate se modific 24 de ore din 24 n funcie de ofertele i cererile de devize. Dac opinia general este c o anumit moned va fi apreciat, ea va fi cu att mai solicitat, iar cursul su se ridic imediat: fiecare va plti mai scump aceast moned bine apreciat (dup cum, invers, o moned slab apreciat e mai puin vndut). Posibilitile de ctig asociate se reduc n mod sensibil.

Comentariile de mai jos privind speculaia se aplic mai degrab rilor angajate ntr-un sistem monetar internaional (sistemul monetar european, de exemplu) i care trebuie s menin rata de schimb stabil n cadrul unei pariti monetare oficiale.
Schemele de mai jos vor putea servi la descrierea efectelor unei reevaluri sau a unei aprecieri prin simpla inversare a sensului sgeilor.

2. EFECTELE ATEPTATE NTR-O DEVALORIZARE: Schema 9


1 2 Pre al produselor importate 4 Preuri Competitivitate 4 5 Valoarea total a importurilor 6 Deficit al balanei plilor Devalorizare 2 Pre al produselor exportate 3 Competitivitate la preurile bunurilor naionale puternic 5 Valoarea total a exporturilor 7 PIB Locuri de munc omaj

Schema 9. Efectele sperate n urma devalorizrii

Devalorizarea poate fi suportat sau calculat. Banca central poate susine paritatea monedei sale, dac ea deine rezerve de schimb i posibiliti de mprumut a 18

devizelor pe termen scurt, pentru a continua s cumpere moned contra devize pe piaa de schimb. Aceast posibilitate nu e infinit. Devalorizarea poate aprea inevitabil atunci cnd autoritile monetare nu mai sunt n msur s protejeze cursul monedei lor, ce tinde s se deprecieze din cauza unui deficit durabil al balanei plilor i/sau a unei micri importante a speculaiei mpotriva monedei naionale. Devalorizarea poate fi i ea calculat cu scopul de a obine un avantaj competitiv pentru produsele naionale pe piaa mondial (vezi comentariile de mai jos): e vorba n acest caz de o devalorizare competitiv. Acest tip de devalorizare este prohibit ntre rile membre ale unui sistem de schimburi fixe sau stabile. O devalorizare reduce valoarea n devize a fiecrei uniti de moned naional. n consecin, preul produselor naionale scade odat convertit n devize; preul produselor externe crete odat convertit n moned naional.

2 3

Micrile de preuri fac produsele naionale mai competitive pe piaa mondial: preul lor relativ (preul produselor naionale / preul produselor importate) scade.

Creterea preului la produsele importate contribuie la creterea nivelului general al produselor interne (inflaie importat). Poate fi vorba de o inflaie direct pentru bunurile de consum importate. Inflaia poate s fie de asemenea indirect: creterea costului la materiile prime i la produsele intermediare importate ridic i costurile interne de producie i incit ntreprinderile s ridice preurile n scopul de a menine marjele de beneficiu. Creterea preului la produsele naionale atenueaz avantajele competitivitii. mbuntirea competitivitii la preurile produselor naionale e destinat s ncurajeze exporturile, care sunt din acel moment o afacere mai profitabil n strintate. Cu siguran preul la export a sczut, dar se sper c mrirea cantitilor exportate va compensa scderea preurilor n aa fel nct valoarea total a ncasrilor la export s creasc. n acelai mod, preul la import a crescut, dar se prevede o scdere important a cantitilor importate, astfel nct, per total, valoarea importurilor scade.

Scderea cheltuielilor totale la import i reluarea ncasrilor la export reduc deficitul balanei plilor, deficit care dusese la devalorizare. Dac echilibrul plilor externe este restabilit, presiunile asupra deprecierii ratei de schimb dispar, iar noua rat de schimb va putea fi protejat n mod eficace de Banca central. Echilibrul exterior este deci restabilit integral.

Reluarea exporturilor constituie o cerere suplimentar pentru produsele naionale, care exercit asupra PIB-ului un efect multiplicator n aceeai msur ca i o reluare a investiiilor sau o cretere a cheltuielilor publice. Aceast relansare a activitii stimuleaz volumul locurilor de munc i reduce omajul. Devalorizarea pare astfel s acioneze n beneficiul echilibrului extern i al echilibrului intern (suficiente locuri de munc).

3. LIMITELE DEVALORIZRII: Schema 10

19

Devalorizare 2 Efect asupra marjelor de beneficiu Efect profit 3 Preuri nemodificate la exporturi 4 Volumul exporturilor neschimbat Nici o reducere a deficitului extern Puternic elasticitate a preului la cerere 6 Volum al exporturilor Volum al importurilor 6 Deficit extern Slab elasticitate a preului la cerere 7 Volum nemodificat al importurilor 7 Deficit extern 8 Fenomenul curbei n J 1 Efect asupra preului produselor Efect concuren 2 cazuri de figur

Schema 10. Limitele devalorizrii

Eficacitatea devalorizrii depinde ntru totul de efectul competitivitii mbuntite prin scderea preurilor la export i creterea preurilor la import.

Dar acest efect iniial poate fi perturbat de politica ntreprinderilor n privina marjelor de beneficiu. Cei ce desfac produse importate, defavorizai de creterea preurilor, pot accepta s-i reduc marjele i s decid o scdere a preurilor de desfacere (n moneda naional), ceea ce compenseaz creterea asociat devalorizrii: preul pe piaa intern va rmne neschimbat, iar importatorul i pstreaz n acest mod clientela. Un exportator ale crui preuri n devize scad n urma devalorizrii, poate decide o cretere compensatorie a preurilor (n moned naional), ceea ce las preurile externe neschimbate: n acest mod exportatorul nu-i pierde clientela extern, dar ridic marjele de beneficiu. El poate deci folosi devalorizarea fie ca pe o surs de competitivitate mai puternic, care i va permite s-i mreasc contribuia pe pia i profiturile viitoare, fie ca pe un mijloc de a-i crete profiturile pe termen scurt (efectprofit). Dac urmrirea de profituri pe termen scurt o implic, exportatorii nu scad preurile pe pieele externe.

Valoarea exporturilor nu se poate mri, deoarece preul lor n strintate nu variaz. Dar o scdere a importurilor poate n acest caz s reduc deficitul extern. n cel mai ru caz, importatorii adopt o strategie care privilegiaz competitivitatea. n aceast situaie, preul importurilor (n moned naional) nu va fi modificat simitor de devalorizare, iar acestea (importurile) nu au de ce s scad. 20

Dac modificarea ateptat a preurilor relative se produce, exporturile devin realmente o afacere mai profitabil, iar importurile devin mai scumpe pe piaa intern. Cu toate acestea, eficacitatea devalorizrii nu este garantat: ea depinde de elasticitatea cererii n raport cu preul, adic depinde de amploarea i viteza reaciei cantitilor solicitate la variaiile de pre.

Dac cererea este foarte elastic, scderea preurilor la export antreneaz o cretere puternic a cantitilor vndute n exterior. Creterea preurilor produselor strine descurajeaz rapid importurile. n acest caz, se poate spera ntr-o reducere a deficitului extern.

Dac cererea este puin elastic, variaiile de pre nu modific rapid cantitile importate i exportate. Pe termen scurt, ara import aproape aceleai cantiti, dar pltite mai scump; ara respectiv export aproape aceleai cantiti, dar vndute la preuri mai sczute. ncasrile la export scad, n timp ce factura importurilor se ncarc: devalorizarea conduce astfel la o puternic agravare a deficitului extern.

Agravarea deficitului la balana plilor curente n urma devalorizrilor a fost adesea analizat: soldul balanei plilor urmrete o curb n J, asemntoare celei reprezentate n schema 11. n timpul primului an care urmeaz devalorizrii, soldul balanei plilor se depreciaz; el se mbuntete apoi n mod progresiv, dar poate dura 2 sau 3 ani pn la restabilirea echilibrului. Dac ns devalorizarea contribuie la resorbirea deficitului extern, procesul poate fi i mai lung.

Sold balan Excedent +

Ani 1 2 3

Deficit

Schema 11. Curba n J Evoluia soldului balanei de pli curente n urma devalorizrii

21

10. STRATEGIA RATEI DE SCHIMB CONSOLIDATE Ne orientm n cadrul realist al curbei J. Elasticitatea cererii externe pentru produse naionale (exporturi) i cea a cererii naionale pentru produse strine (importuri) sunt insuficiente pentru ca o devalorizare sau o depreciere a monedei s elimine rapid un deficit extern. 1. CERCUL VICIOS AL DEVALORIZRII: Schema 12
Marjele de export Efect profit 1 2 Preuri la import Inflaie 3 2 4 3 Slab ameliorare sau deteriorare a competitivitii preurilor

Devalorizare 8

Volum al exporturilor i importurilor aproape neschimbat 5 Speculaie mpotriva monedei naionale 7 7 Tendin continu de depreciere 8 Politica de rigoare 9 6 Deficit extern

Schema 12. Cercul vicios al unei monede slabe

1 2 3

Dac exportatorii profit de devalorizare pentru a mbunti marjele lor de beneficiu, acetia ridic preurile n moneda naional, astfel nct s menin aproape neschimbate preurile n devize de pe pieele externe.

Devalorizarea ridic preurile la import i contribuie la alimentarea inflaiei.

Inflaia i preferina exportatorilor pentru profituri pe termen scurt acioneaz conjugat pentru a limita mbuntirea competitivitii preurilor, pe care o poate produce o devalorizare. Dac ns competitivitatea preurilor se mbuntete, atunci elasticitatea cererii externe i cea a cererii interne sunt insuficiente pentru ca modificarea preului relativ al produselor naionale i al produselor strine s duc la o modificare important a cantitilor exportate sau importate.

Se continu achiziionarea acelorai cantiti din strintate, dar la preuri mai ridicate, n timp ce statul export aceleai cantiti la preuri mai sczute. Valoarea total a exporturilor scade, aceea a importurilor crete, iar deficitul extern crete de asemenea rapid.

22

Inflaia i deficitul extern se conjug pentru a incita speculatorii s parieze contra monedei naionale. O moned a crei putere de cumprare se degradeaz mai repede este abandonat n profitul celor a cror putere de cumprare este mai stabil. Speculatorii cunosc deci c pe piaa de schimb cererea de moned devalorizat nu poate dect s scad i mai mult: banca central nu va putea susine un timp nedefinit rata de schimb i este recomandabil s se conteze pe o apropiat devalorizare.

Dac speculatorii anticipeaz o apropiat devalorizare a monedei naionale, ei fac un report al cererilor de produse strine pentru care prevd o reevaluare: astfel, ei ntrein o tendin permanent de depreciere a monedei naionale n comparaie cu monedele puternice. Aceast tendin de depreciere oblig banca central s foloseasc rezervele sale de schimb pentru a susine cererea de moned i pentru a stopa deprecierea sa efectiv; acionnd astfel, e posibil ca n curnd banca central s nu i mai poat susine moneda i este normal ca speculatorii s continue atacurile mpotriva monedei naionale.

Atta timp ct nu este raional a atepta o redresare spectaculoas a balanei plilor, spirala depreciere-speculaie descris mai sus nu se oprete. Se atinge un moment cnd banca central, chiar sprijinit de bncile centrale ale altor state, nu mai poate susine rata de schimb a propriei monede. Anticiprile speculatorilor sunt astfel autorealizabile; convingerea lor c moneda va fi n final devalorizat constrnge guvernul la devalorizare.

ns atunci ciclul se poate repeta i conduce la o a treia devalorizare, apoi la o a patra i aa mai departe. Doar o schimbare radical a politicii economice, care s conduc la restabilirea echilibrului extern (frn asupra cererii interne pentru a limita importurile, cretere important a ratei dobnzii pentru a atrage capital, singura modalitate de a stpni inflaia), este susceptibil de a ncetini speculaia. i n plus, doar n urma unei lungi amnri a analizei pentru a face aciunea guvernului credibil n ochii speculatorilor. Restabilirea ncrederii n moned nu presupune doar ca guvernul s adopte o politic de rigoare. Aceast constrngere de credibilitate poate fora guvernul s extind rigoarea chiar dincolo de ceea ce ar fi necesar din punct de vedere tehnic pentru a reface echilibrul extern n absena speculaiei.

2. CERCUL VIRTUOS AL UNEI MONEDE PUTERNICE: Schema 13 1 2 3 O rat puternic de schimb asigur statului o putere mai mare de cumprare pe piaa internaional: preurile la import sunt stabile sau scad atunci cnd provin din ara a crei moned se depreciaz.

Stabilitatea (sau scderea) preurilor produselor importate contribuie la combaterea inflaiei.


Pe termen scurt, o rat puternic de schimb deterioreaz competitivitatea preurilor produselor naionale: ele sunt relativ scumpe pentru toate statele a cror moned s-a depreciat.

23

Rat de schimb puternic i stabil 3 Slab concuren imediat a preurilor 4 Presiune a concurenei 5 Eforturi calitative Noi piee 6 Exporturi Echilibru sau excedent al balanei plilor curente 7 PIB Locuri de munc omaj ncredere a speculatorilor n valoarea monedei 9 5 marje 5 Costuri de producie 1 Stabilitate sau scdere a preurilor la export 2 Inflaie 8

10

Scdere eventual a ratei dobnzii

Schema 13. Cercul virtuos al unei monede puternice

Datorit preurilor ridicate ale produselor lor pe piaa internaional, ntreprinderile sunt confruntate cu o puternic concuren. Dac ataamentul guvernului la strategia unei monede puternice este credibil, ntreprinderile nu pot conta pe o apropiat devalorizare pentru a-i restabili competitivitatea. Pentru a depi handicapul concurenial pe care-l reprezint o rat de schimb crescut, ele sunt deci constrnse s urmreasc o competitivitate structural (adic n afara preului).

Eforturile de competitivitate structural iau diferite forme: cercetare sistematic de noi piee n strintate; mbuntire a calitii produselor pentru a face fidel clientela i mai puin sensibil la pre; o nou specializare pe produse a cror cerere mondial este puternic i puin elastic la preul de vnzare; reducere a marjelor de beneficiu pentru a controla preurile; inovaii tehnice sau n organizarea muncii i a produciei pentru a mbunti productivitatea i a scdea costurile de producie. Aceasta permite ameliorarea profitului fr creterea preurilor sau meninerea profiturilor chiar n condiiile scderii preurilor pentru a cuceri noi poriuni de pia.

Eforturile de competitivitate structural permit vnzarea n strintate a unei cantiti crescnde de bunuri i servicii la o valoare mult crescut (i la preuri ridicate). ncasrile la export progreseaz rapid i contribuie la echilibrul sau la excedentul balanei de pli curente.

Reluarea exporturilor constituie o cerere suplimentar pentru produsele naionale care exercit un efect multiplicator asupra PIB-ului. Aceast relansare a activitii

24

stimuleaz angajrile i reduce omajul. 8 Rezultatele benefice ale balanei plilor i combaterea inflaiei contribuie la convingerea speculatorilor c valoarea monedei va rmne stabil sau va fi apreciat pe piaa de schimb. Ei au tendina de a solicita puternic moneda naional, contribuind astfel la fortificarea ei.

Cnd investitorii i speculatorii se tem de o eventual devalorizare a monedei, ei nu accept s efectueze plasamente convertite n aceast moned dect n schimbul unei prime de risc: o rat a dobnzii mai ridicat dect n cazul monedelor puternice. Cnd o ar cu moned slab i ameninat de devalorizare reuete s restabileasc ncrederea n rata sa de schimb, aceast prim de risc dispare i ratele dobnzii pot scdea.

10

Eventuala scdere a ratelor contribuie la stimularea investiiei i deci la creterea PIB-ului i a locurilor de munc.

3. LIMITELE STRATEGIEI UNEI RATE DE SCHIMB PUTERNICE

Singurele rezultate pozitive garantate: 1) O contribuie la combaterea inflaiei; 2) O contribuie la echilibrul extern i la o mai bun competitivitate structural. Costul combaterii inflaiei i al politicii de rigoare. Un stat a crui moned este slab nu poate obine o rat de schimb puternic i stabil dect cu preul unei politici monetare i bugetare riguroase. Rigoarea poate fi costisitoare n raport cu activitatea i cu angajrile. n plus, pentru a restabili complet ncrederea n moned nu este suficient ca politica de rigoare s ajung la efectele scontate asupra inflaiei, echilibrului intern i a competitivitii; rigoarea trebuie s fie susinut i aplicat suficient de mult timp pentru a reconstitui capitalul de credibilitate a guvernului pe lng speculatori.

Efecte prea lente asupra angajrilor. Dezvoltarea pieelor externe graie competitivitii structurale nu se poate face dect pe termen mediu i lung. Ea nu permite crearea de suficiente locuri de munc pentru a compensa efectele rigorii. Aceast strategie presupune deci acceptarea unei agravri a omajului timp de mai muli ani. n ceea ce privete procedura, dezvoltarea pieelor nu va fi suficient pentru a reduce omajul dac acesta din urm nu este esenialmente conjunctural, ci mai mult structural (vezi capitolul 12).

25

11. COMBINAIA OPTIM A INSTRUMENTELOR CONJUNCTURALE 1. EFICACITATEA COMPARAT A INSTRUMENTELOR (sintez a capitolelor de la 2 la 10) Eficacitatea msurilor de politic economic depinde de regimul de schimb i, uneori, de gradul de mobilitate al capitalurilor. Mai jos, v propunem un tabel n care sunt prezentate detaliat cele dou din urm criterii, pentru a caracteriza diferitele tipuri de economie. Indicm n fiecare caz gradul de eficacitate al unei msuri n sprijinul (sau, invers, frna) produciei i locurilor de munc. Eficacitatea comparat a msurilor n urmrirea unui echilibru intern Schimburi fixe Politic Politic Politic monetar bugetar de schimb ineficace puin eficace puin eficace eficace ineficace Schimburi flexibile Politic Politic monetar bugetar eficace eficace eficace puin eficace

Slab mobilitate a capitalurilor

Puternic mobilitate ineficace a capitalurilor

A. POLITICA MONETAR (vezi capitolele 4, 7, 8) a. n regim de schimburi strict fixe Politica monetar este ineficace pentru a regla producia intern i locurile de munc (echilibrul intern), oricare ar fi gradul de mobilitate al capitalurilor. O relansare monetar antreneaz un deficit comercial i ieiri ale capitalurilor ce implic n final o reducere a monedei disponibile, echivalnd cu expansiunea monetar iniial (invers, o restricie a emisiunii monetare interne i o cretere a ratelor, genereaz un excedent extern i deci o intrare compensatorie de moned provenind din strintate). O ar nu poate aplica o politic monetar independent de cele ale principalilor si parteneri comerciali. b. n regim de schimburi n ntregime flexibile Excedentele i deficitele nu se traduc numai prin micri ale masei monetare interne, ci i prin variaii ale ratei de schimb. n acest caz, ara poate practica o politic monetar independent. B. POLITICA BUGETAR (vezi capitolele 2, 5, 6) a. n regim de schimburi fixe Eficacitatea politicii bugetare este contracarat de eviciunea financiar a investitorilor particulari. Totul depinde n aceste condiii de gradul de mobilitate a capitalurilor. Dac ea este slab, nu se poate conta pe intrrile de capitaluri strine pentru a compensa interveniile statului asupra economiei interne. Dac mobilitatea capitalurilor este puternic, intrrile de capitaluri strine pot evita penuria capitalurilor pentru investitorii privai. Politica bugetar este eficace n acest caz. b. n regim de schimburi flexibile Impactul mobilitii capitalurilor este inversul celui constatat n regimul de schimburi fixe. Dac creterea ratelor dobnzii atrage n mic msur capitalurile strine, relansarea bugetar se 26

traduce printr-un deficit extern care antreneaz o depreciere a ratei de schimb. Aceasta din urm, mbuntind competitivitatea la pre a produselor naionale, nu poate n final dect s fortifice efectele relansrii economiei. Dac intrrile de capital strin sunt importante, aceasta implic un excedent al balanei plilor i deci o evaluare a ratei de schimb. Dac aceasta din urm este puternic, ea poate realmente degrada performanele la export. Eviciunea investitorilor privai, prin creterea ratelor dobnzii i limitarea fondurilor disponibile, poate fi evitat prin intrrile masive de capitaluri strine, dar ea este parial nlocuit printr-o eviciune a sectoarelor expuse la concuren internaional printr-o rat de schimb prea puternic. C. POLITICA DE SCHIMB (vezi capitolele 9, 10) a. Dac mobilitatea capitalurilor e slab Politica de schimb poate eventual s se afle la adpostul efectelor speculaiei. Dar nu putem considera devalorizarea ca un veritabil instrument de politic economic utilizabil pentru a relansa activitatea sau a reduce un deficit extern. Elasticitatea importurilor i a exporturilor este prea slab pentru ca o devalorizare s modifice rapid fluxul de schimburi. O devalorizare prea puternic se lovete de opoziia rilor partenere ntr-un sistem de schimburi fixe: acestea o resimt ca pe o agresiune comercial. Variaia ratelor de schimb este mai mult o adaptare forat a guvernului la un dezechilibru al plilor externe. b. Dac mobilitatea capitalurilor este puternic Devalorizarea este i mai ineficace. Amploarea micrilor de capitaluri speculative poate constrnge guvernul la devalorizri succesive i apropiate, att timp ct nu schimb orientarea politicii sale economice (cercul vicios al devalorizrii).

2. REGULI DE UTILIZARE A INSTRUMENTELOR Sinteza precedent servete de baz la definirea regulilor de conduit ale politicii economice. Contextul acestor reguli este acela al unei economii deschise, cu mobilitate internaional a capitalurilor i n regim de schimburi fixe sau stabile (schimburi fixe din 1945 n 1973, nlocuite de sistemul monetar european n 1979). A. LOGICA ANILOR 1960-1970 a. Regula lui Tinbergen Obiectivele politicii economice pot fi contradictorii (vezi capitolul 1). Cum un instrument nu poate fi utilizat simultan n dou direcii opuse, el nu poate servi deodat dou obiective contradictorii (suficiente locuri de munc i stabilitate a preurilor, cretere i echilibru extern...). De unde regula economistului olandez Jan Tinbergen (1952): Politica economic trebuie s utilizeze cel puin tot attea instrumente independente cte obiective independente urmrete. b. Regulile lui Mundell E recomandabil apoi, dup R.Mundell (1963), s se afecteze fiecare instrument obiectivului pentru care dispune de eficacitatea relativ cea mai puternic. ntr-un regim de schimburi fixe sau stabile i de mobilitate internaional a capitalurilor, se constat c politica bugetar este mai eficace dect politica monetar n urmrirea creterii economice i a unor locuri de munc suficiente. Totui, 27

politica monetar, prin controlul ratelor dobnzii i deci a micrilor de capitaluri, pare a avea efecte mai rapide asupra balanei plilor dect politica bugetar. Mundell trage aici urmtoarele concluzii: Politica bugetar asociat echilibrului intern: relansare bugetar n caz de omaj; rigoare bugetar n caz de inflaie. Politica monetar destinat echilibrului externe: relansare monetar n caz de excedent (scderea ratelor dobnzii duce la ieirea capitalurilor n strintate i resoarbe astfel excedentul); rigoare monetar n caz de inflaie (creterea ratelor dobnzii atrage capitalurile externe i resoarbe astfel deficitul). Regulile lui Mundell Excedent extern Deficit extern omaj (fr inflaie) Relansare bugetar Relansare monetar Relansare bugetar Rigoare monetar Inflaie (fr omaj) Rigoare bugetar Relansare monetar Rigoare bugetar Rigoare monetar

B. DILEMELE MODERNE a. Stagflaia (inflaie i omaj) Schema de mai sus presupune c omajul i inflaia sunt dou situaii care se exclud reciproc. Or, experiena rilor industrializate n timpul ultimului sfert al secolului XX indic faptul c aceste dou probleme pot coexista. O strategie teoretic n raport cu inflaia i omajul, se recomand adesea urmtoarea combinaie: relansare bugetar pentru a combate omajul; rigoare monetar pentru a lupta mpotriva inflaiei. Relansarea bugetar neputnd fi finanat de emisiunea monetar, ea va fi finanat prin mprumut pe piaa financiar, de unde riscul de eviciune al investitorilor particulari. Dar politica monetar restrictiv duce la creterea ratelor dobnzii, ceea ce atrage capitaluri strine i evit penuria fondurilor pentru investitori. O nou dilem 1) Politica bugetar nu este eficace dect dac afluxul de capitaluri strine este suficient, n acelai timp pentru a evita eviciunea financiar a investitorilor particulari i pentru ca excedentul balanei capitalurilor s compenseze creterea probabil a deficitului comercial. 2) Dar, n regim de schimburi fixe, intrarea capitalurilor strine se traduce printr-o mrire echivalent a masei monetare interne, ceea ce anuleaz efectele rigorii monetare. Inflaia nu este deci combtut i nu poate dect s se accelereze sub efectul relansrii bugetare. 3) n astfel de condiii putem limita intrrile de capital controlnd micrile masei monetare (de exemplu, constrngem bncile s constituie rezerve obligatorii i blocate la banca central, echivalnd cu intrrile de capital). Dar aceste diferite posibiliti pot fi limitate prin eventuale angajamente internaionale care oblig statul la respectarea liberei circulaii a capitalurilor (cazul C.E.E.). i dac limitm intrrile de capital nu se mai evit efectul de eviciune i politica bugetar este ineficace. 4) n fine, intrrile de capital strin care evit efectul de eviciune financiar nu sunt durabile dect dac celelalte state nu ridic de asemenea propriile rate ale dobnzii pentru a reine capitalurile. n caz contrar, concurena ntre state pe piaa financiar internaional se traduce 28

prin rate ale dobnzii mai mari pentru toate statele, fr ca vreunul s extrag faciliti particulare de finanare. Efectul de eviciune nu este evitat, ci mai degrab agravat. Concluzie: prioritatea e lupta mpotriva inflaiei n ceea ce privete stagflaia, pare dificil s lupi n acelai timp mpotriva omajului i a inflaiei, practicnd politici monetare i bugetare divergente. Experiena combaterii inflaiei, reuit n repetate rnduri ntre anii 1980 i 1990 n Statele Unite, Regatul Unit al Marii Britanii i Frana, indic faptul c rigoarea monetar trebuie s fie nsoit de rigoarea salarial i cea bugetar care provoac o ncetinire a activitii i o revigorare puternic a omajului. Se pare c nu exist alt cale eficient dect o tratare a problemei n dou etape: 1) Ansamblul instrumentelor folosite n sensul rigorii pentru a elimina inflaia i eventualele deficite externe i a restabili competitivitatea internaional. 2) Lupta mpotriva omajului. Dar o dat ctigat, lupta mpotriva inflaiei, lupta pentru a crea suficiente locuri de munc n meninerea stabilitii preurilor i a echilibrului extern trebuie n plus s depeasc obstacolele care nu se afl la ndemna politicilor conjuncturale. b. Obstacolele insurmontabile de ctre politicile conjuncturale Constrngerea extern necesit o coordonare internaional a politicilor economice. O relansare izolat a activitii interne nu este posibil pentru un stat deschis schimburilor externe i mobilitii capitalurilor. Doar o relansare coordonat pe plan internaional permite o lupt eficient mpotriva omajului conjunctural: toate rile cumpr mai multe bunuri i servicii din toate rile, relansarea nu creeaz dezechilibru n balanele comerciale. De asemenea, dac ratele dobnzii i ratele inflaiei ale diferitelor ri sunt convergente, aceasta limiteaz micrile speculative de capitaluri, iar ratele de schimb sunt n mod spontan stabilizate. ocurile ofertei Un oc al ofertei este o cretere sensibil a costurilor de producie, afectnd o fraciune destul de important de productori pentru a antrena un regres al ofertei globale. Poate fi vorba de o cretere a preului materiilor prime, a preului petrolului (ocuri petroliere), a salariilor, a impozitelor, asupra produciei etc. O cretere a costurilor face producia mai puin profitabil; ntreprinderile i reduc producia; regresul ofertei globale, nsoit de o cerere global neschimbat, duce la creterea preurilor; regresul produciei reduce de asemenea locurile de munc, iar omajul crete. Astfel, un oc iniial asupra ofertei antreneaz simultan recesiunea, inflaia i omajul (stagflaia). Cnd omajul i inflaia provin din regresul ofertei, politicile bugetare i monetare, care acioneaz n principal n ceea ce privete cererea, sunt relativ neputincioase. Un oc al ofertei este o factur exigibil pentru comunitatea naional. Dac partenerii sociali nu se neleg asupra mpririi venitului naional, fiecare caut s treac n sarcina altuia plata facturii. Un oc asupra costurilor antreneaz atunci o spiral inflaionist continu: ntreprinderile mresc preurile pentru a compensa creterea costurilor, salariaii solicit mriri de salarii pentru a compensa inflaia, ntreprinderile cresc din nou preurile pentru a plti creterea salariilor i aa mai departe... O politic a veniturilor este necesar pentru a mpiedica aceast curs de urmrire ntre preuri i salarii i a constrnge partenerii sociali s se neleag asupra mpririi veniturilor i deci a facturilor neateptate. 12. LUPTA MPOTRIVA OMAJULUI STRUCTURAL 1. POLITICILE LIBERALE A. DIAGNOSTIC TEORETIC

29

Rezumm aici viziunea teoretic a omajului, conform economitilor de inspiraie neoclasic sau monetarist. a. omajul voluntar O parte a omajului corespunde unui demers voluntar de cutare a unui loc de munc mai bun i a unui salariu mai bun. Acest omaj de mobilitate voluntar contribuie la buna funcionare a pieei de lucru i nu necesit nici o alt politic economic. b. omajul clasic Restul omajului este cauzat n principal de rigiditile care mpiedic libera gestiune a minii de lucru i libera negociere a salariilor (drept la lucru, putere sindical). O parte esenial a omajului provine dintr-un nivel prea ridicat al salariilor reale. Cnd activitile ntreprinderilor regreseaz dintr-un motiv oarecare, ele solicit mai puin mn de lucru pe piaa forei de munc. Dac aceast pia ar funciona n manier perfect concurenial, regresul cererii de for de munc ar trebui s provoace o scdere a preului muncii (salariile). Libera negociere ar conduce la o scdere a salariilor pn cnd toi cei ce doresc nc s lucreze la noile rate de salarii ar fi efectiv ncadrai n munc. Aceast scdere a salariilor este de fapt limitat sau imposibil datorit dreptului la lucru, a conveniilor colective, a puterii sindicale etc. omajul clasic corespunde unor angajri limitate, provocate de meninerea unui salariu superior celui ce ar rezulta din liberul joc al ofertei i cererii pe piaa forei de munc.

B. POLITICILE DE FLEXIBILITATE A MUNCII Aceste politici (msuri) constau n a elimina rigiditile instituionale care obstrucioneaz flexibilitatea minii de lucru i a salariilor. Formm o list ne-limitat a principalelor piste luate n considerare de o optic liberal (chiar ultra-liberal). Suprimarea salariului minim. Salariul minim este n mod necesar fixat la un nivel superior celui ce ar fi pltit n mod spontan de ctre ntreprinderi. Patronii sunt n acest caz obligai fie s dea prioritate lucrtorilor mai experimentai i mai calificai n detrimentul celor mai tineri i mai puin calificai, fie s desfoare metode de producie care ocolesc factorul munc (substituia capital - for de munc). Inseria i formarea tinerilor puin calificai ar fi, n revan, favorizate dac ntreprinderile ar putea negocia liber salariile de intrare n viaa activ. Interzicerea indexrii salariilor n caz de inflaie. Creterea preurilor este o modalitate de a asigura scderea salariilor reale cnd salariile monetare (sau nominale) sunt rigide la scdere: este suficient ca creterea salariilor nominale s fie mai slab dect cea a preurilor. Indexarea salariilor nominale n condiiile creterii nivelului general al preurilor mpiedic aceast form de flexibilitate i trebuie deci interzis. Limitarea puterii sindicatelor n materia negocierilor salariale, n favoarea unei negocieri individuale. Sisteme de remunerare variabil. E vorba de ncurajarea modalitilor de remunerare care leag salariul de performana individual i/sau de rezultatele ntreprinderii; ele implic ntr-adevr o flexibilitate automat a salariilor, o cretere a acestora cnd activitatea e puternic i o scdere cnd activitatea regreseaz. Privatizarea parial a asigurrilor sociale. Cotizaiile sociale ale patronilor care finaneaz parial protecia social vin s se adauge salariilor n costul muncii. Transferul unei pri a proteciei sociale ctre asigurrile particulare, alese n mod liber i negociate de ctre particulari, uureaz sarcina financiar a proteciei sociale publice i permite reducerea cotizaiilor sociale patronale i deci a costului forei de munc. 30

Libertate extins a concedierilor. Orice obstacol n calea libertii de concediere (autorizaie administrativ, ntrzieri ale preavizelor) crete costul global al muncii i limiteaz ncurajarea angajrilor. Libertate de organizare a timpului de lucru. Aceasta implic libera determinare a duratei zilei de lucru i a orelor suplimentare, libertatea angajrilor pentru o perioad determinat sau nedeterminat, pentru posturi pe termen lung sau pe durata temporar, libertatea de lucru noaptea sau duminica. 2. POLITICA DE SOLIDARITATE SOCIAL A. COSTUL MUNCII a. Limitele politicilor liberale Din mai multe motive, scderea salariilor primite de lucrtori nu este o soluie n problema omajului. 1) omajul durabil privete n primul rnd lucrtorii slab calificai, ale cror salarii sunt deja destul de sczute; o scdere ntr-adevr semnificativ a salariilor lor i poate aduce la un nivel de via apropiat sau inferior unui minim de subzistena, necompatibil cu o via normal de lucru. 2) Scderea salariilor reduce consumul; ea are deci un efect depresiv asupra produciei i a locurilor de munc i poate agrava omajul pe termen scurt, n loc s-l stopeze; experiena indic faptul c a ncuraja angajarea unor lucrtori mai slab pltii poate rmne mult timp insuficient pentru a compensa acest efect depresiv. 3) n numeroase ri industrializate, o parte considerabil a costului muncii se explic prin sarcinile sociale care apas asupra patronilor. Putem deci scdea n mod sensibil costul muncii prin limitarea ndatoririlor sociale, fr a scdea salariile primite de lucrtori. b. Fiscalizarea proteciei sociale O scdere important a costului muncii este posibil prin reformularea modalitii de finanare a proteciei sociale. 1) Degrevarea total de ndatoriri sociale a persoanelor cu salarii mici i degrevare degresiv pentru celelalte categorii de salariai. 2) Finanarea cotizaiilor sociale degrevate prin: impozite pe consum; impozit specific (de tipul contribuiei sociale generalizate, n Frana); impozite pe venit i pe capital. 3) Avantaje: un regres foarte important al costului muncii pentru patroni, fr scderi de salarii pentru lucrtori; nici o modificare a ratei de prelevri obligatorii; nlocuim pur i simplu un impozit pe locurile de munc prin impozite pe venit, pe capital sau pe cheltuieli; regresul eventual al consumului familiilor ce suport sarcina impozitelor suplimentare este compensat de consumul omerilor ce gsesc un loc de munc i de investiiile ntreprinderilor cu o puternic mn de lucru, a cror profitabilitate crete.

B. POLITICILE DE ANGAJARE a. Reducerea timpului de lucru Principiul Ctigurile de productivitate generate de progresul tehnic permit s se produc tot attea bogii cu mai puin factor lucru. Se poate reduce folosirea factorului lucru (munc) prin limitarea 31

posturilor (numrul salariailor), ceea ce mrete omajul, sau permind fiecrui individ de pe piaa de lucru s lucreze mai puin timp. O reducere important a duratei sptmnale de lucru creeaz nevoie de mn de lucru n ntreprindere. Nevoia de mn de lucru proaspt este mai mic dect numrul orelor pierdute prin reducerea duratei de lucru. ntr-adevr, productivitatea munc crete atunci cnd se suprim ultimele ore de lucru. Rmne totui o nevoie restant care poate contribui n anumite condiii la reducerea omajului. Condiii de eficacitate 1) Costul muncii nu trebuie s creasc. Aceasta nseamn c reducerea duratei de lucru este nsoit de o reducere proporional a costului muncii pltite de patron. 2) Costul muncii va rmne stabil dac salariile primite de salariat se reduc n aceleai proporii ca i durata de lucru (absena compensaiei salariale). 3) Dar scderea salariilor mici prezint inconvenientele menionate mai sus. Le putem evita fr ca pentru aceasta s impunem un supracost patronilor: compensarea salarial acordat salariilor mici cu indemnizaii echivalente din partea statului ctre ntreprinderi sau finanate de o reducere mai important a celorlalte categorii de salarii; scderi de salarii consimite de lucrtori, dar acordate sub form de indemnizaii de ctre stat. 4) Posibiliti de negociere n acelai timp cu reducerea timpului de lucru, o nou organizare a timpului de lucru care permite ntreprinderii s foloseasc mai mult timp (i deci s rentabilizeze) echipamentele sale: formarea de noi echipe de lucru, lucru pe timpul nopii sau n week-end. b. Politicile de inserie profesional Efort crescut pentru instrucia general a tinerilor provenind din medii defavorizate. Dezvoltare a filierelor de ucenicie. Investiii n instrucia-recalificarea profesional a adulilor.

c. Crearea de posturi publice sau subvenionate Crearea de posturi n servicii publice deficitare. Subvenii la angajarea unui omer, parial finanate de indemnizaiile de omaj economisite graie acestei angajri. Ajutoare la crearea de locuri de munc n serviciile de proximitate (ajutor colar, ajutor ctre persoanele vrstnice sau handicapate, servicii de supraveghere i de paz, servicii de transporturi locale, meninere a comerului n mediul rural etc.). d. Normele de calitate Prevederi ce necesit meninerea unei minime caliti n serviciile furnizate clientelei de ctre un personal adaptat: casieri n super-magazine, gardieni n imobile, vnztori n marile magazine, mecanici n staiile de serviciu.

32