..:::Vilberova učionica :::..

1

GIMP
_________________________________________________________________________ program za obradu grafike
Miloš Popović

http://www.gimp.drugitalas.org/
GNU/FDL

..:::Vilberova učionica :::..

2

Dobrodošli u Vilberov svet
Ako ste zainteresovani za obradu grafike nečim što se ne zove Photoshop, ili ste pak početnik koji vapi za znanjem iz oblasti grafičkog dizajna, imate sve osnove da uživate u narednim stranicama moje skromne prezentacije. Ovaj tekst je posvećen mom omiljenom programu za obrafu grafike. Reč je o GNU Image Manipulation programu (skraćeno GIMP). Pisan je pre svega za GNU operativne sisteme (Linux, BSD), ali postoje i verzije za M$ Windows i MacOS. Izdat je pod GNUovom opštom javnom licencom (GNU General Public Licence GPL2) što najraće rečeno znači da je za program objavljen celokupni izvorni kod, kao i da ga možete kopirati i menjati kako vam duša želi – ukoliko ga izdate po istom licencom (GPL). Znači – besplatno? Da, to ujedno znači i besplatno. Ako skinete ovaj program sa interneta i instalirate ga, nećete se baviti piraterijom. To je tek jedna od prednosti GPL licence, mada svim običnim korisnicima na prvi pogled najvažnija... Dodaću i da je sâm program kompletno preveden na srpski jezik. Svaka pomoć sa strane mi je više nego dobro došla. Ukoliko ste voljni da pomognete kontaktirajte me. Najviše bi mi koristila pomoć oko pisanja novih tekstova.
©Svi tekstovi su pod GNU/FDL 1 licencom, znači slobodni.

http://www.gimp.drugitalas.org/
GNU/FDL

dopunjeno 25.7.2006

..:::Vilberova učionica :::..

3

omogućili i pomogli
Miloš Popović 2 , „idejni tvorac“, HTML i tekstovi gpopac@gmail.com Tomislav Kraljevic 3 , izrada PDF izdanja tomislav.kraljevic@gmail.com Vladimir Burgić 4 , lektor, sugestije oko HTML koda vladimir.burgic@gmail.com Kristian Đokić, prevod na hrvatski kristian.djokic@po.htnet.hr Marko Milenović, čovek koj je ustupio host na DrugomTalasu raven@sbb.co.yu Aleksandar Urošević, tekstov http://urosevic.net/ Goran Aranđelović, sugestije oko HTML koda goranche@goranche.net

http://www.gimp.drugitalas.org/
GNU/FDL

dopunjeno 25.7.2006

u prvom izdanju GIMPa nacrtao je čuvenu maskotu GNU/Linuks operativnog sistema – pingvina poznatijeg kao Tux.:::Vilberova učionica :::.. GIMP je postao omiljeni program među korisnicima. jula 1996. 4 Istorija razvoja projekta „The GIMP“ U početku beše želja. Jedan od naprednijih korisnika..2006 . 5.. GIMP je imao dosta ugrađenih alata i sadržao je sistem dodataka 6 .7. Lari Juing (Larry Ewing 10 ). Pre nego što su objavili prvu javnu verziju – 0. pa su drugi razvojni timovi mogli da pišu samostalne programe koji se bezbedno mogu dodati u glavni program bez narušavanja njegove funkcionalnosti. Ubrzo je projekat dobio podršku i u vidu glavne Internet prezentacije na serverima Berklija. a dopisno društvo je bio jedan od načina da korisnici urade tako nešto.. počeli su sa pravljenjem uputstava tipa „korak po korak“ kako izvesti neku operaciju u programu. rešila su da napišu program za obradu bitmapiranih slika. na GIMPu su radili oko deset meseci. nisu to mogli da rade. Iako nijedan od njih dvojice nije imao kontakta sa likovnom umetnošću. veliki broj programera koji su želeli da daju svoj doprinos projektu pišući sopstvene dodatke.. U početku je bio baziran na Motif 8 grafičkoj biblioteci. što zbog grešaka u dodatcima.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.54 (januar 1996. Tako su Spenser Kimbal 5 (Spencer Kimball) i Piter Matis (Peter Mattis) utemeljili korene programa za manipulaciju slikama „General Image Manipulation Program“ (GIMP). program se često rušio. i GIMP je imao veoma mali broj korisnika koji su podržavali njegov razvoj. Kao i svaki drugi projekat na početku razvoja. Autorima je bila potrebna povratna informacija o upotrebljivosti njihovog čeda. godine gimp-lista je podeljena na gimp-user i gimp-developer. što drugi programi ove namene nisu imali. s obzirom na to da je Motif veoma skupa komercijalna platforma (radi se o hiljadama dolara). što zbog grešaka u glavnom programu.) – koja je predstavljala funkcionalan prozivod. Zak Bin (Zach Beane – Xach 9 ) kao i veliki broj drugih korisnika. godine. jula 1995. imali su tehničkog predznanja za realizaciju takvog projekta. Predstavljanje javnosti Jedan od prvih koraka u cilju promocije programa nakon izdanja 0.drugitalas. što je predstavljalo problem velikom broju korisnika. Uprkos mogućnostima. Spenser i Piter nisu očekivali veći uspeh svog programa. kao i opoziv akcije (Undo 7 ). umesto da stečeno znanje u programiranju ulože u pisanje prevodilaca u lisp-u. bili su zadovoljni činjenicom da je njihov pionirski projekat koliko toliko zaživeo.gimp. Kada su počela da pristižu pitanja u vezi sa osnovnom upotrebom programa. http://www. zaštićen GNU-ovom opštom javnom licencom i imao je zanimljivo i jednostavno ime koje se lako pamti. Dva studenta na Berkliju. U prvom izdanju. Iz istog razloga.54 bilo je organizovanje dopisnog društva za razvojni tim. Postojali su osnovni alati za crtanje i operacije nad kanalima.

9.6x koja je bila privremena i u razvoju.2006 .10.54 izdanja: program se češće blokirao. zaposlili se i više nisu imali vremena da rade na projektu.7. Razvoj 0.0 Izdanje 0. Ubrzo nakon pojave gtk-a. Trent Žarvi (Trent Jarvi) je napravio veliki broj sitnih izmena na ovom izdanju.6x izdanja bio je eksperimentalan. Sistem dodataka nije bio kompatibilan sa starim API-jem iz 0.60 Piteru je bilo dosta Motifa.dug put do 1. automatizacija poslova skriptama. Ubrzo je objavljeno osveženo izdanje 0. Pošto je prikupljanje zakrpa postao veliki problem. http://www. Pojavilo se nekoliko neoficijelnih predizdanja. februara 1997. U ovu verziju su ugrađena revolucionarna unapređenja prethodnog gtk modela. ovo izdanje je imalo manju upotrebnu vrednost od prethodnog 0. Pred-11 izdanja Napuštanje projekta od strane inicijatora je usporilo njegov razvoj..99 objavljeno je 26. Spenser i Piter su diplomirali. koji je izostao u prethodnom 0. juna 1997. 5 Nova grafička osnova – serija 0. poveća stabilnost u radu kao i da doda veći broj alata za crtanje. Serija 0.6x dala je razvojnom timu mogućnost da ugradi veliki broj unapređenja. privremeni nosilac projekta Met Hokins (Matt Hawkins) objavio je izdanje pre-11. Ovaj period evolucije GIMPa najbolje je opisao Andreas Dilger rečima: „It's good to see that the next version of GIMP is here. Let the enhancing begin!“ Serija 0. nakon čega je nastala duža pauza. Dve glavne komponente je nazvao gtk 11 i gdm 12 . To je bio njihov poslednji rad na projektu. Objavljeno je i novo izdanje gtk/gdk nazvano GTK+2. Problem je nastao i oko dokumentacije jer niko nije želeo da piše dokumentaciju za seriju 0.:::Vilberova učionica :::. a Spenser i Piter su 9. došlo je do promene punog naziva GIMPa iz „General Image Manipulation Program“ u „GNU Image Manipulation Program“.gimp. Nikada nije ni zamišljao da bi jednog dana gtk mogao da postane jedna od najkorišćenijih grafičkih osnova – hteo je samo da napravi osnovu za GIMP..54. godine.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.99. godine objavili nova izdanja GTK+ i GIMP 0. pa je odlučio da napiše sopstvenu grafičku osnovu od početka. Broj preuzimanja nove verzije znatno je opao i pored predstavljanja novih mogućnosti programa na Berklijevoj prezentaciji (rad sa slojevima.99 . dobro osmišljene transformacije). Realno. Osnovni cilj je bio prevođenje dodataka na novi API.drugitalas. Nisu odredili naslednika koji bi nastavio njihovo rukovođenje. tako da dodaci pisani za starije izdanje nisu mogli da se koriste u novom. Autori dodataka su sporo prevodili svoje radove na novi API. a čak su i zaboravili da najave napuštanje projekta.60 izdanju.99..

imenovani su članovi timova: Mainš Sing (Mainsh Singh . koji je stekao popularnost svakodnevnim izveštajima o razvoju GIMPa. Nove komunikacije Dopisna društva su korisna kada funkcionišu. Za izdanje 0. Pomoć na sve strane Zak je 13. a veb strane su odlične za davanje saveta i predstavljanje mogućnosti projekata.freenode. 6 Novi nosilac projekta postao je Federiko Menja Kintero (Federico Meña Quintero – Quartic).org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Veoma brzo je postao jedan od glavnih izvora tehničke podrške za korisnike programa. Lari Juing (Larry Ewing .yosh) je zadužen za objavljivanje novih izdanja.7. Svaki pojedinac je radio na svom doprinosu projektu i uvek se znalo kome se treba obratiti za neki savet ili kada nešto zapne.. I sada je bilo dosta ljudi koji su istovremeno radili na više projekata. Ako je izdata nova verzija programa. Preko kanala je širena i ideja o održavanju projekta u životu od strane članova razvojnog tima.msw 16 ) i drugi su radili na pronalaženju i otklanjanju grešaka.drugitalas. kao i za informisanje o načinu na koji pojedinci mogu da pomognu projektu. godine započeo projekat GIMP News 17 . Neka od zanimljivih unapređenja. Njegova uputstva i formular za prijavu grešaka.14. bili su direktno povezani na stranu sa vestima. ali su svi oni radili kao tim bez vođe.:::Vilberova učionica :::. koja su većim delom bila gotova.. Došao je trenutak da oba projekta dobiju nosioca. Na posletku je postao i izvor informacija o željama i potrebama korisnika za novim mogućnostima programa. Adrijan Likins (Adrian Likins 14 ) za održavanje podataka. a potom i Kvartik. nije bilo većih pauza između njegovog odlaska i dolaska novog nosioca projekta. Kvartik je održavao GIMP u razvoju. koji je na prvo mesto stavio stabilnost i upotrebljivost programa. Kanal je bio otvoren za diskusije i otklanjanje otkrivenih problema. Kvartik je najavio zaustavljanje dodavanja unapređenja i otklanjanje grešaka. Spenser i Piter.99.org. koji je kasnije dodat.lewing 15 ). aprila 1997. Međutim. sve do izdanja 1. U novoj podeli. Podela posla Otišli su začetnici projekta. GIMP se podelio u projekat razvoja grafičke osnove (GTK+) i projekat razvoja programa. nisu ugrađena zbog insistiranja na stabilnosti programa.0. ništa se ne može porediti sa razgovorom uživo. Zak ga je pronašao i o tome obavestio javnost.gimp. godine projekat GIMP 13 je dobio IRC kanal #gimp na serveru irc. slao je na dopisna društva vest i o tome.. sve dok nije prešao na druge projekte. Februara 1997.2006 . http://www. Metju Vilson (Matthew Wilson . Ako je neko napravio novi dodatak. Ipak.

godine zaživeo je projekat Gimp user group koji okuplja korisnike GIMPa.2006 . kod GIMPa postoji javna komercijalizacija. Ako ste autor. Danas ovaj projekat sadrži preko 600 strana i nalazi se na serverima ITC u Virdžiniji.. Oformljen je i WilberWorks..0. pa su dva korisnika. godine. upotpunjene odgovarajućom bitmapiranom grafikom i dopunskim programima. ovo ne može naškoditi razvoju GIMPa pošto je sav rad na projektu i dalje zaštićen GNUovom opštom javnom licencom i novac nije glavni motiv učešća u razvoju. pošto je dnevno prijavljivano samo nekoliko grešaka. oktobra 1997. koji omogućava autorima da osveže svoje dodatke. od izvornog kôda do saveta i trikova.drugitalas. Osnova za tekst koji čitate preuzeta je iz Istorije GIMPa sa ove adrese..7. uz pomoć nekoliko Perl skripti. Burgess) je započeo projekat GIMP Bugs. do januara 1998. koji je predstavljao sveobuhvatan popis mogućnosti u GIMPu.gimp. tako da korisnici uvek imaju uvid u njegov razvoj. Hammel 19 ) je u periodu od oktobra 1997.:::Vilberova učionica :::. Pojedini članovi razvojnog tima GIMPa videli su šansu da zarade prilagođavajući kôd ili pišući dodatke u komercijalne svrhe.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.gimp.Snorfle 18 ) je 7. Šon Amundson (Shawn Amundson . Burdžis (Seth J. Svaki korisnik odavde može da preuzme i prevede dodatak koga nema u zvaničnoj distribuciji programa. Ipak. i organizovane za lakši uvid razvojnog tima i otklanjanje grešaka. Takođe su prodavali CD-ROM-ove sa GIMP izdanjem 1. godine započeli projekat Gimp Users Manual. Sjedinjavanje mrežnih resursa Kao odgovor na potrebu da se svi izvori vezani za GIMP projekat centralizuju. opisanih na preko 200 strana dokumentacije. i ostalima da najave svoje planove u vezi sa razvojem novi dodataka. Na ovoj lokaciji se nalazi najsvežiji katalog uputstava za dobijanje zanimljivih efekata u novijim izdanjima programa. Ovde se nalazi velika količina podataka o samom projektu. Početkom aprila 2000. oktobra 1997. Publikacije Majkl Hamel (Michael J. da bi se kasnije ceo proces automatizovao. Kylander) 7. godine registrovao domen www. godine u časopisu Linux Journal napisao četvorobrojni serijal o GIMPu. Često zanemarivana oblast projekta bila je dokumentacija. Tu je prihvaćen veliki broj prijava grešaka koje su ranije slate na dopisno društvo gimpdeveloper.org. U početku je sve rađeno ručno. Komercijalizacija Nasuprot mnogim projektima slobodnog softvera. 7 Tada se pojavio i veliki broj novih dodataka pa je pokrenut i Registar dodataka. Iako je program opisan samo http://www. prijavićete svoj dodatak na ovoj adresi. Karin i Olof Kilander (Karin i Olof S. Set Dž. Krajem maja 1997.

ali ono nije ugledalo svetlost dana za nas obične smrtnike.0 objavljeno je 13. godine osmislio Tomas Kosmenen (Tuomas Kuosmanen – tigert 22 ). kao i mnoge druge.0.2.0.:::Vilberova učionica :::. 2.. godine u 17:17 po srednje evropskom vremenu. razvijano je stabilno izdanje 2.3. naredne dve godine nije objavljeno nijedno stabilno izdanje. Posle toga započet je rad i među članovima razvojnog tima objavljeno razvojno izdanje 1.7. juna 1998. 1. kada je 24.2. a poslednje (1. Bio je to dovoljno stabilan program koji se mogao izboriti i sa profesionalnim zahtevima obrade bitmapirane grafike. Dobro napisani i kvalitetni tekstovi predstavili su GIMP Linuks zajednici. U sledeće dve godine radilo se na razvojnom izdanju 1.. Međutim. kao i svim drugim čitaocima Linuks literature. razvoj GIMPa sa izdanjem 1.23) je objavljeno 24. Posle četiri predizdanja i jednog kandidata (RC). 8 površno. septembra 1997. Ko je Wilber? Maskota GIMPa je Vilber (Wilber).3.6. smatrana nemogućom misijom. godine objavljeno stabilno izdanje 1. ispravljen je veliki broj grešaka. interni pretraživač pomoći je prebačen na GtkHtml2. Postao je prepoznatljiv znak koji asocira na GIMP. Vilber je za GIMP ono što je TUX za GNU/Linuks.2. unapređen alat za pisanje teksta. GIMP se već razvio u izuzetno stabilan i veoma korišćen program. Izdanje 2. Vilbera je 25. otklonjeno je dosta sitnih grešaka.0 izdanje je predstavljeno javnosti 23. godine: implementiran je Gnome HIG standard (Human Interface Guidelines). Globalno gledano.x grafičku podlogu. U sledećih sedam meseci razvijana je stabilna serija 2.2. keširanje od preko 4GB i manipulacija EXIF informacijama u zaglavlju JPEG datoteka. Tek je 14. uradio je to na pravi način.2006 . januara. Ispravljeno je dosta http://www. Ovo je bio početak novog poglavlja u istoriji GIMP projekta. decembra 2000. Naime. prešlo se na GTK+ 2.5 koje je sadržalo veliki broj ispravki i poboljšanja. dodata je podrška za datoteke veće od 2GB. Danas smo svedoci kvaliteta i upotrebljivosti Gnoma. Tokom naredne dve godine izdata su još 23 izdanja iz ove serije.0 objavljeno je 19. U početku je i ova ideja. Prvo stabilno izdanje ove serije.gimp. godine objavljeno izdanje 1.x.0.drugitalas. tačnije od 7.0. decembra 2004. unapređene su opcije podešavanja alata i dodat alat za vektore. godine. projekta koji je zasnovan na GTK+ grafičkoj podlozi. godine.3. GIMP izdanje 1. U toku prošle 2004. juna 2003. godine. novembra 2003. godine.. je objavljeno 5. novembra 2001. Kompletan kod je napisan od početka.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. marta 2004. GIMP je takođe postigao publicitet zahvaljujući Graphic Muse 20 tekstovima u Linux Gazette 21 .1.2.2. A šta je bilo posle? Sećate se GTK+? Neki članovi razvojnog tima GIMPa su došli na suludu ideju da je to odlična osnova za pisanje raznih alata i da se između ostalog na njemu može izgraditi čitavo radno okruženje. Konačno se dogodilo „čudo“ o kome Spenser i Piter nisu ni sanjali. Tokom narednog perioda rađeno je na razvojnoj seriji 1.0 nije stao.

od koje će nastati stabilna 2. Za ovo izdanje je bio organizovan konkurs za uvodni ekran (splash).000 linija C kôda 23 .drugitalas.. Program je zahvaljujući projektu lokalizacije na srpski jezik preveden na srpski tokom 2003. tako da se korisnici ranijih verzija mogu snaći i u novom okruženju.2. „cut'n'paste“ između GIMPa i drugih programa.:::Vilberova učionica :::.7. mogućnosti su slične onima koje su postojale na izdanjima iz 1.act) paleta. godine.x. dodata mogućnot uvoza Photoshop (.8. broja GNUzille) http://www. Kôd je prečišćen i omogućeno je lakše dodavanje novih mogućnosti u program. Sa stanovišta korisničke upotrebe programa. ~Aleksandar Urošević (Originalan tekst preuzet iz 2.x je u osnovi ostao sličan izdanju 1. uvoz SVG kontura kao putanje..3. i radi se na nestabilnoj seriji 2. podešavanja prečica sa tastature.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.2006 . dodati su novi filteri. Aktuelna verzija u trenutku pisanja ovog teksta je 2. 9 grešaka od prošlog stabilnog izdanja.x serije.4 serija. od čega je najveći broj linija u toku evolucije izdanja 1. mada se taj deo manje tiče korisnika.2 na 2.0 napisan od početka. probni prikaz filtera i transformisanja. akcije koje su u toku sada se mogu prekinuti pritiskom na Escape taster.gimp. Sve u svemu GIMP je sastavljen od preko 230.. GIMP 2.

Preferences i podešavanje prozora Gimp osnove 4. PNG Učitavanje i Snimanje slika Zumiranje. Paste i način funkcionisanja Buffera Toolbox. još nekoliko stvari za poneti Formati slika XCF.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.2006 .7. kutija sa alatima Tool options. mesto gde podešavate alate iz Toolbox-a Iscrtavanje selekcija i staza O bojama i paletama (colourspace) Kako odabrati boju? Change Color dijalog RGB paleta HSV paleta CMY i CMYK palete Prebacivanje RGB u Indexed paletu Prebacivanje kolor slike u crno–belu Blending modovi Transparency i Opacity Brush . uvećanje slike radi obrade Undo.:::Vilberova učionica :::..gradijen boje Kreiranje novog gradijenta Menjanje veličine i transformacija slike Piksel Slojevi (Layers) Kanali (Channels) Staze (Paths) Selekcije (Selection) Maske (Mask) Antialias i Feather Štampa iz Gimpa http://www.gimp. JPEG.teksturna boja Kreiranje nove teksture . Cut. Redo i Undo History.Brusha Pattern . GIF. 10 Rad u Gimpu Gimp osnove 1.oblik četkice Kreiranje novog oblika četkice .. izgled i funkcije Image prozora Gimp osnove 3. vraćanje poteza Copy. izgled i funkcije osnovnih prozora Gimp osnove 2.drugitalas..Patterna Gradient .

gimp.2006 .gimp-2. videćete da se raspored prozora u Gimpu dosta razlikuje. najpre ćete biti upoznati sa Gimpovim razvojnim timom i licencom.drugitalas. Gimpovi prozori ne predstavljaju kompaktnu celinu. Ovaj dijalog služi da biste videli čemu služi svaki poddirektorijum ili dokument u tom direktorijumu jednostavnim klikom na njega... kao i onima koji bi da sa nekog drugog programa za obradu grafike pređu na Gimp.. već je svaki prozor celina za sebe i može se pomerati kako god to vama odgovara.2 i u njega smestiti osnovne postavke.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Kada dobijete narandžasti prozor kao na slici. Sledeći klik na Continue pokazaće vam da li je kreiranje tog http://www. 11 Gimp interfejs Kome je namenjen ovaj tekst? Naredni tekst opisuje osnove Gimpa i namenjen je onima koji se prvi put sreću s njim.:::Vilberova učionica :::. ali kada se naviknete možete samo dodati još jedan plus Gimpu. što može samo da ide u prilog Gimpu jer su sve opcije na dohvat ruke. Ukoliko ste koristili Photoshop ili Fireworks. on će pokušati da automatski podesi program prema vašim potrebama. Prvo pokretanje Gimpa Kada prvi put pokrenete Gimp.7. Gimp će napraviti direktorijum ~/. Malo teže za navikavanje. Continue vas vodi na sledeću stavku ovog dijaloga.

drugitalas. Još jednom Continue i videćete simpatični Gimp Splash. U njemu ćete naći Toolbox (četkica. kantica…). Prozor u sredini ćemo dalje zvati pomoćni prozor. olovka. a po početnim postavkama on je u ~/. Swap fajl je mesto na hard disku koje će služiti kao RAM memorija kada se ona napuni. a nakon nekoliko sekundi i sam Gimp. http://www. Kako se RAM memoriji daleko brže pristupa nego Swap fajlu. staza (Paths).2. Još jednom Continue i sada imate mogućnost da odaberete količinu RAM memorije potrebnu Gimpu i mesto gde će bili lociran swap fajl.2006 .org/ GNU/FDL dopunjeno 25. gumica. U gornjem delu ovog prozora su opcije za biranje slojeva (Layers). savetujem vam da imate što više RAMa ako želite da se bavite ozbiljnom grafikom.2 i odgovorili na par jednostavnih pitanja. Prvi prozor s leva je glavni Gimp prozor. ispod se nalazi deo preko koga birate oblik četkice i boju.gimp-2. U donjem delu ovog prozora možete birati oblik četkice (Brushes) i teksture (Patterns i Gradients). 12 foldera uspelo.. kanala (Channels).7. Na GNU/Linix sistemima volim da namestim swap prostor u /tmp.:::Vilberova učionica :::.. Mali prozor sa likom Vilbera koji drži četkicu je tu samo da vam ukaže na osnovne mogućnosti Gimp-a i možete ga odmah zatvoriti (Close). Nakon pokretanja Nakon što ste pokrenuli Gimp 2. i beleženje poteza (Undo history). a u dnu je takozvani Tool options pomoću koga možete podešavati opcije za svaki alat iz Toolbox-a.. dobili ste tri prozora.gimp.

dok će alati koji koriste dve boje u svom radu kao drugu boju uzeti belu. prva kartica. Najprostiji gradient smo maločas napravili Blend alatom. služi za izbor oblika četkice.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. oblik četkice. gradijent i teksturu možete sami napraviti prema vašim potrebama iz samog Gimpa. Probajte. tekstura. koja je ujedno odmah otvorena po pokretanju Gimpa.2006 . Layers.. Primećujete da se polje za odabir boje sastoji iz četiri dela. Svaki alat ima svoja podešavanja (Tool options) koja se nalaze pri dnu glavnog Gimp prozora. Pored Toolbox i Tool Options. uvek možete kliknuti dva puta na prednju ili boju pozadine i otvoriće vam se novi prozor za odabir boje. na način koji možete naći u kasnijim lekcijama. alat Blend . Tu ćemo najpre isključiti sve kanale boja ostavljajući samo crveni i tada ćemo moći da brišemo samo crvenu boju sa slike a ostale ostaviti netaknutim.drugitalas. Na ovaj način izbegava se obrada slike piksel po piksel što višestruko ubrzava rad. u ovom prozoru se nalaze i dva menija (File i Xtns) i panoi za odabir boje – Color. Prostor je ispunjen finim prelazom između prednje i boje pozadine koje ste odabrali (crna i bela). ali sada to možete učiniti u donjem delu pomoćnog prozora Gimpa. Uzmite novi papir i povucite crtu preko njega. gradijent Do verzije Gimpa 2. oblika četkice – Brush.. tako da ni malom detetu neće biti teško da pokupi kanticu ili četkicu i nacrta nekoliko linija. 13 Glavni prozor. teksture – Pattern i gradijenta – Gradient. i gotovo sve najčešće korišćene alatke su ovde. Ovo znači da će boja kojom radite (na primer četkicom ili kanticom) biti crna. Pomoćni prozor. Opcijama kanala boja (Channels) služićemo se kod uklanjanja crvenih očiju sa fotografija.0 morali biste da kliknete dva puta na neku od ikonica za teksturu. Sa stazama (Paths) ćemo se upoznati kada detaljno budemo obrađivali Paths Toolbox alat.gimp.. na primer. Naime. Toolbox. Channels. http://www. i Tool options Gimp Toolbox je jako lepo organizovan. Ukoliko vam je potrebna neka druga boja. zatim ide kartica za izbor teksture i na kraju kartica za izbor gradijenta. Gotovo da nema ni jednog čoveka koji bi prihvatio program za obradu grafike koji ne podržava Layere – slojeve papira. gradijent ili oblik četkice i onda podesite željene opcije. Paths Ove opcije se nalaze u gornjem delu pomoćnog prozora Gimpa i igraju glavnu ulogu kada je rad sa slikama u pitanju. Važno je da oblik četkice.7.:::Vilberova učionica :::. Pri pokretanju Gimpa podrazumevana prednja boja (Foreground color) je crna. a boja pozadine (Background color) bela.

7.gimp. Da bi lekcija bila potpuna morate naučiti kako da to okruženje podesite prema vašim željama i potrebama. videli ste njegove specifičnosti i prednosti.drugitalas. 14 Rezime Sada ste se makar malo upoznali sa osnovnim radnim okruženjem Gimpa..2006 .org/ GNU/FDL dopunjeno 25..:::Vilberova učionica :::. http://www..

Pored toga primećujete i broj 1.0. 1 layer) 195x141".drugitalas.0 (RGB.0 koji nam kazuje da je ovo prva otvorena slika. i gotovo sve opcije su vam u njemu na dohvat ruke.gimp. a drugi po vertikali. Prvi deo se odnosi na ime slike (vilber-big. Status učitane slike U ovom prozoru možete videti nekoliko osnovnih podataka o slici koja je trenutno učitana u Gimp Takozvani title bar. Na slici ispod imate igled klasičnog Image prozora. Poslednji podatak je veličina slike (u pikselima)..57) je koordinata piksela na kome se trenutno nalazi miš. naredna 3.png). ili gornja ivica prozora nosi ime "*vilber-big. ona će biti 2.2 i tako dalje. Ukoliko otvorite New View prozor. 15 Image prozor Image prozor je najvažniji prozor Gimpa. Ukoliko učitate još jednu sliku. Sledi http://www. U dnu prozora je Status bar.7. Sada ćemo se upoznati sa njim. Podaci u zagradi nam kazuju da li je slika u RGB. Prvi podatak koju vidite u njemu (kod mene 88. deo po deo.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. za naredni 1.2006 .. Zvezdica na početku imena stoji samo ukoliko je vršena neka izmena na slici. Grayscale ili Indexed paleti i od koliko se slojeva (Layera) sastoji. a ona nije snimljena.png-1.0 i tako dalje.1. Prvi broj predstavlja piksele po horizontali.:::Vilberova učionica :::.. ime slike biće 1. a nula je u donjem levom uglu slike (klasičan Dekartov koordinatni sistem).

. Dodatne informacije o slici možete videti u Info prozoru View → Info Window (Ctrl + Shift + I). Prazan prostor tamnije boje nam govori ime sloja na kom se nalazimo i količinu memorije koju slika zauzima.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Ukoliko želimo da prekinemo izvršavanje iste.drugitalas. Isti meni možete pozvati i desnim tasterom na samu sliku ili pritiskom na levi gornji ugao gde se lenjiri sastaju.7. Meni Meni se od verzije Gimpa 2. Na suprotnim krajevima (leva i gornja strana) postavljeni su lenjri.. Rad sa njima opisan je na sledećoj strani. Cancel dugme će nam takođe biti dostupno.x verzije programa. što je ujedno i bio jedini način kod Gimp 1.. Lenjiri i klizači Kao i svaki prozor.gimp. Kada primenjujemo neki filter ili skriptu ovde će biti prikazan njen napredak. Funkcije menija ćemo savladati postepeno kako napredujemo sa lekcijama. odmah ispod title bara. 16 merna jedinica u kojoj će biti prikazani lenjiri Image prozora (nalaze se pri vrhu i sa leve strane prozora) i opcija za zumiranje slike.:::Vilberova učionica :::.0 nalazi na vrhu Image prozora. http://www. Na mestima gde se seku lenjiri i klizači nalaze se četiri dugmeta čije funkcije će biti objašnjene po potrebi. i Gimpov Image Window ima klizače (scroller) sa leve i donje strane.2006 .

1. 17 Podešavanje Gimpa File → Preferences Otvaranjem ovog menija dobija se dijalog za podešavanje Gimpa. Dijaog je podeljen na dva dela. a služe da bi vam dale neki orijentir i ne vide se kada snimite sliku.. Nakon podešavanja ovo će postati podrazumevane vrednosti za sva naredna otvaranja novog papira. Prvo da razjasnimo šta je mreža (Grid).:::Vilberova učionica :::. To su tačke – Intersections (dots). Primer korišćenja mreže dat je pri radu sa slojevima (Layerima).drugitalas. Naravno. Imate nekoliko izgleda linije mreže koje birate u Line Style. New Image služi za podešavanje izgleda novog papira (File → New) prilikom kreiranja nove slike. Da bi se uopšte videla na slici morate je uključiti u Image prozoru Gimpa sa View → Show Grid. Mreža je korisna za jako precizne radove. U levom delu birate koju stavku želite da podesite i sve njene opcije će se pojaviti u desnom delu dijaloga.2006 .. 2.gimp. krstići – Intesrection http://www.7.. Default Grid – podešavanja mreže.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. vrednosti možete podesiti i iz samog File → New dijaloga. Mreža predstavlja kockice koje se vide na slici u toku rada.

Ostavite je uključenom. Od važnih stavki ostao nam je još samo Enviroment. Možete odabrati prednju i pozadinsku boju linija sa Foreground i Background color. Show tips on startup uključuje ili isključuje prozor sa kratkim uputstvima o Gimpu koj se javlja prilikom pokretanja. Sledi opcija Confirm closing of unsaved images čijim će vas uključivanjem Gimp pitati da li želite da snimite sliku pre njenog zavaranja ukoliko ona nije snimljena. Možete isključiti automatsko snimanje prečica sa tastature nakon svakog zatvaranja Gimpa (Save Keyboard Shortcuts on exit) ili vratiti postavke kako su bile pre nego što ste ih menjali (Reset Saved Keyboard Shortcuts to Default Values). Show help buttons uključuje ili isključuje Help (uputstvo) dugme koje se nalazi u doljem levom uglu dijaloga. Posle ovoga idu opcije za veličinu slika koje će Gimp koristiti kao umanjeni pregled u pikselima (Size of thumbnails) i megabajtima (Maximum filesize for thumbnailing). Theme.drugitalas. Help System.2006 . Prva je podrazumevana tema (Default). Važno je da samo Default interpolation namestite na Cubic (Best) u Tool Options kako bi promena veličine slike bila rađena najpreciznijom metodom i da isključite Save window positions on exit u Window Management kako se postavke o rasporedu ne bi snimale stalno kada zatvorite Gimp već samo kada odaberese Save Window Positions Now (odmah ispod prethodnog). 5. Show tool tips uključuje ili isključuje kratko objašnjenje neke opcije koje se dobija kada kursor zadržite malo duže na toj opciji. kanala i navigacionog prozora. Interface se tiče podešavanja osnovnih funkcija Gimpa. Enable layers & channel previews uključuje ili isključuje umanjeni pregled (preview) slojeva i kanala (Channels) u pomoćnom prozoru Gimpa. Ovde podešavate koliko najmanje Undo poteza moraju biti upamćena (Minimal number of undo levels). Najbolje je da se naviknete na već nameštene prečice sa tastature.7. crtice – Dashed i Double dashed i pune linije – Solid.. 18 (Crosshairs). koliko će memorija biti zauzeta slikom (Tile cache size) i koliko će memorije biti zauzeto prilikom kreiranje nove slike (Maximum new image size).:::Vilberova učionica :::.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.. 3. koliko najviše memorije može biti odvojeno za Undo poteze (Maximum undo memory).. dok Default layer & chanel preview size i Navigation preview size određuju veličinu umanjenog pregleda slojeva. Dodavanje novih prozora i kartica Prva stvar koju moramo iskoristiti u Gimpu je podešavanje rasporeda prozora po svojoj volji i ukusu. ali ukoliko želite možete ih menjati preko Configure Keyboard Shortcuts i snimiti postavke sa Save Keyboard Shortcuts Now. a druga je tema sa manjim ikonicama (Small). Nakon što isključite ovo dugme možete još uvek pristupiti uputstvima preko F1 dugmeta na tastaturi. Ovde možete birati između dve ponuđene teme ikonica za Gimp. Verujem da je svima vama dosadilo da gledate u monotone Photoshopske programe i njihov raspored bez mogućnosti da neke od opcija stavite tamo gde bi vama odgovaralo.gimp. veličinu kvadratića mreže Spacing opcijom ili ih pomeriti po X i Y osi preko Offset-a. 4. Gimp ima jako lepo rešen raspored prozora koji se može menjati do mile volje i rasporediti http://www. za svaki slučaj. kao i koji će se Interent pretraživač koristiti (Web browser to use). Ispod ovoga nalazi se definisanje prečica sa tastature (Keyboard Shortcuts). Još možete odabrati da li će se uputstva prikazivati u Gimpovom prozoru – Gimp help browser ili preko nekog Internet pretraživača – Web browser (Help browser to use). O narednim stavkama počev od Tool options pa do Enviroment neću mnogo detaljisati.

Ovde u pomoć priskače otvaranje više potprozora u okviru jednog. Ako ste mislili da je ovo kraj našim igrama grdno se varate. Pored opcije za dodavanje novih kartica tu su i Close Tab za zatvaranje aktivne kartice i Detach Tab za "otkačinjanje" kartice od trenutnog i smeštanje u novi prozor. Bilo koji prozor iz File → Dialogs možete dodati u okviru već postojećeg. tekstura. Levo dugme otvara meni za dodavanje nove kartice i podešavanje te kartice.. gradijent) prozora koje već imate u pomoćnom prozoru gimpa i Misc. a na redu je dodavanje kartica. Možete videti ove dugmiće u donjem delu glavnog Gimp prozora ili i u donjem i u gornjem delu pomoćnog prozora. Gradient (oblik četkice. Krajnje je nefunkcionalno otvoriti suviše prozora koji će prekriti desktop i onemogućiti lako dolaženje do željene funkcije Gimpa. Ukoliko vam smetaju dva prozora možete pomoćni Gimp prozor isključiti a dodati njegove kartice u okviru jednog prozora čime štedite na prostoru. kao što sam rekao. na primer. Postoji. a desno za uklanjanje već postojeće kartice. Od ponuđenih su otvaranje Layers. Patterns. Novu karticu dodajete otvaranjem menija sa levog dugmeta i odabirom Add Tab.2006 . kanali. Channels. veliki broj mogućnosti. dakle. Vidite dva dugmeta koje sam uokvirio na slici levo. Document History (Nedavno otvarane slike) i Image Templates. ali izbor je na vama. Možda najzanimljivije je Preview Size kojom možete smanjiti ili povećati umanjeni prikaz slojeva. Najvažnije je što možete dodati nekoliko pomoćnih prozora preko File → Dialogs → Create New Dock menija.. oblika četkice i bilo čega drugog. umanjite pregled oblika četkice. a još kada se otvori veliki Image prozor preko svega toga. U okviru Misc. Imate mogućnost da izaberete 22 kartice koje vam mogu umnogome skratiti posao. Pod Tab Style možete odabrati da li želite da se kartice prikažu sličice (Icon). trenutni izbor u kartici (Curent http://www.drugitalas. Korisno je da.. i mnoga podešavanja...gimp.:::Vilberova učionica :::. 19 ama baš u milimetar tačno kako vama treba. Tu su buffers. Meni koji se otvara nudi. Stuff prozora postoji par korisnih kartica (tabova). staze) prozora. Paths (slojevi. Brushes.7. Na sledećoj slici je prikazano nekoliko korisnih kartica koje sam ja dodao u glavni prozor Gimpa. Stuff prozora. Sada znamo da dodamo novi prozora. Images (lista trenutno aktivnih Image prozora).org/ GNU/FDL dopunjeno 25. gradijenta i teksture radi povećanja prozora za slojeve.

slika i tekst (Icon & Text) ili trenutni izbor i tekst (Status & Text).gimp. Dalje idu opcije View as list koja će prikazati sadržaj kartice u koloni sa njenim imenom (kao što su po početnim postavkama prikazani slojevi) ili View as grid koji će prikazati sadržaj podprozora "na gomili" (kao što je prikazan oblik četkice – Brush) Ostale su još dve opcije menija. meni će se pojaviti u novom prozoru.2006 . Levo imate primere izgleda kartica sa slikom. Brushes (Text).drugitalas.7. a desno dugme pod nazivom Auto radi isto što i sledeća opcija menija Auto Follow Active Image.. http://www. Show image selection će pri vrhu prozora dodati mali deo za izbor slike ukoliko je otvoreno više image prozora. prost tekst tipa Layers. i odabirom isprekidane linije na vrhu istog. Najbolje je da stavite Curent Status ukoliko on postoji za tu karticu ili sliku jer na taj način štedite prostor. Preko leve strane ove skalamerije možete lako skrolovati među mnogo otvorenih prozora. tekstom i kombinovano slikom i tekstom primenjeno na pomoćnom prozoru Gimpa.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.:::Vilberova učionica :::. 20 status). Za kraj da pomenem da je minije iz glavnog prozora Gimpa moguće otvoriti kao novi prozor. To se radi jednostavnim otvaranjem menija. Naime ukoliko je ovo dugme/opcija aktivna sve promene koje se dešavaju u Image prozoru biće prikazane i u preview – umanjenom prikazu (na primer preview Layera)...

2006 . Povećanje prve vrednosti doveće do srazmernog povećanja druge i obratno.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. http://www.. pojačana crvenim pravougaonikom..:::Vilberova učionica :::. Kada je lančić sastavljan (donji crveni kvadrat) obe vrednosti se menjaju zajedno. Ukoliko je lančić rastavljen (gornji crveni pravougaonik) vrednosti ne zavise jedna od druge. 21 Još nekoliko stvari za poneti Link lanac Prilikom promena veličine i u nekim drugim operacijama videćete sličicu u obliku lančića (link) koja se nalazi u prozoru prikazanom levo..drugitalas.7.gimp.

Postoje i formati koji koriste i RGB i Indexed palete (PNG na primer). GIF. Mozilla Firefox… :) PNG snimljen sa RGB paletom neće uopšte smanjiti kvalitet vaše fotografije.gimp. Ime mu je PNG. Najprostije rečeno. Linux programi. Takođe. i za to postoji ispravka u vidu pluginova. ili zapakovani (xcf. Njega verovatno ni jedna druga aplikacija neće prikazati kako valja. Različitost formata i treba da postoji jer je nepravilno upoređivati JPEG sliku sa GIF-om – koriste se u različite svrhe i razlikuju se u samoj suštini. Već vidim da kontate da je po mnogo čemu bolji od ostalih. pa sve do samog GIMP-a.. a uz to i ne radi. Imamo i polutransparentnost – fine poluprovidne prelaze kakve. Gimpov XCF format za šablone (template) Ovaj Gimpov format će vam trebati samo za snimanje slika na kojima trenutno radite.2006 .drugitalas. pomoću ove tri boje praktično je moguće izvesti sve ostale – slika levo).:::Vilberova učionica :::. xcf. a to obično neće biti moguće ako ste je snimili kao JPEG ili PNG.gz. a najefikasniji je... 22 GIMP: rat ekstenzija (XCF. http://www. neki formati podržavaju transparentnost (providnost). kada je npr. jer će pamtiti sliku onakvu kakvu ste je poslednji put snimili sa svim informacijama. obavezno je snimite i ovako jer će možda nekada biti potrebno da je dorađujete.bz2) čime smanjujete njegovu veličinu. a mi ćemo se ovde osvrnuti samo na RGB i Indexed boje koje nam trenutno trebaju. Kao što postoji slobodni ogg i xvid format za zvuk i divx filmove tako postoji i slobodan format za slike. XCF možete da snimite kao čist xcf. Na kraju svega ćete se zapitati šta je to BMP ili TIFF i čemu zapravo služi. PNG. On će biti moja glavna preokupacija u nastavku ovog teksta. a za finalno prezentovanje snimite slike u PNG. podržavaju sve one formate koje svakodnevno srećemo.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.7. Jeste. i oni koji podržavaju RGB (Red Green Blue) paletu (pun vidljivi deo spektra. pod Open Source licencom je i gotovo po svemu je bolji od bilo kog drugog formata. postoje različiti načini pohranjavanja boja u sliku. odnosno možete snimiti sliku sa providnom pozadinom. Interesantno je da valjda jedini čitač koji ne može da vidi transparentnost na PNG slikama jeste upravo Microsoftovo čedo IE. Koju god sliku da ste crtali. Da li vam ovo deluje poznato odnekud? PNG podržava RGB kao i Indexed paletu boja i jedini ima mogućnost prave polutransparencije. JPEG) Uvod u priču Cilj ovog teksta je da vam jednostavno prikaže najčešće korišćene formate slika u kratkim crtama. ali to i nije tako neophodno. (Da li vas to čudi?) Naravno. tako da. a i veličina mu je neprihvatljiva pa ga koristite isključivo kao šablon. složićete se sa mnom. na primer. Mana je što ne pamti undo poteze. On je format u kome se nalazi 90% slika Vilberove učionice. Slobodni format – PNG (PNG's Not GIF ili Portable Network Graphics) PNG's Not GIF. stavite na neku web stranicu. ne morate voditi računa o tome da li se boja pozadine slike poklapa sa bojom web stranice. vidimo na senkama transparentnih slika. bilo da je u pitanju Internet čitač ili pregledač fotografija. Još jednostavnije: postoje oni formati koji podržavaju samo paletu do 256 boja (koju ćemo dalje u tekstu nazivati Indexed paleta).

a od MNG-a je dalje nastao o JNG format koji bi mogao da zameni JPEG.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.drugitalas.2006 . moram priznati. 23 Gimp snima PNG u punu RGB paletu boja osim ako vi prethodno ne prebacite RGB u Indexed paletu pa tek onda snimite.. Razlika u kvalitetu RGB i Indexed palete je nekada više nego očigledna.gimp. na slikama sa samo par boja Indexed paleta neće gotovo uopšte umanjiti kvalitet. Po odabiru Save As u podešavanjima za snimanje PNG slike možete slobodno odabrati najveću kompresiju (jer način na koji PNG vrši kompresiju ne utiče na kvalitet slike) i isključiti sve nepotrebne opcije koje će vam samo zauzeti nešto više prostora.7.. http://www. Za kraj da kažem de je od PNG-a postao MNG format koji ima sve šanse da zameni animirani GIF.. i razlika u veličini izlaznog fajla.:::Vilberova učionica :::. Međutim. ali.

org/ GNU/FDL dopunjeno 25. jiff (Graphics Interchange Format) Mana GIF-a je ta što podržava samo Indexed paletu boja.2006 . datum. Pored toga možemo slobodno isključiti Save EXIF data (ovo su informacije koje najčešće trebaju foto aparatima za snimanje podataka o slici – ekspozicija. ali to baš i nije tako.) i Save thumbnail. I pored svih mana JPEG je danas najrašireniji format slike tako da gotovo da nema digitalnog foto aparata koji slike ne snima u JPEG.. GIF je format u kome možemo praviti lepe male animacije. mada ima mogućnosti kakve ima njegov tata PNG (transparentnost pre svega). JPG (Joint Photographic Experts Group) JPEG podržava samo punu RGB paletu. GIF je iako lošiji od PNG-a podržan u gotovo svim čitačima. U najvećem broju Internet čitača JNG format nije podržan. a uz to i malu veličinu. Najbolje vrednosti pri kojima se nalazi savršen odnos kvaliteta i veličine slike su negde između 75 i 85. giff. prepravite je i ponovo snimite izgubićete malo na njenom kvalitetu – stoga oprez! GIF. a naziva se JNG (JPEG Network Graphics). Sećate se svih onih „mrdajućih reklama“ po raznim sajtovima.:::Vilberova učionica :::. Indexed PNG u obično zauzima mnogo manje od GIF-a. ali može da čuva i transparentne delove. Već sam rekao da postoji i zamena za JPEG koja unosi slobodan duh PNG slika. pa ćemo GIF jedino koristiti kada nam je potrebno da korisnici M$ IE-a vide „transparentnost“ slike (ukoliko je nekome uopšte stalo do ovoga). JPEG ne može da ima transparentnost i kvalitet mu je vidno lošiji on PNG-a (pod uslovom da je i PNG sniljen RGB paleti). Čini se da pored ovoga GIF nema ni jednu prednost nad PNG-om. Gimp će po potrebi izvršiti neophodne optimizacije pre snimanja i na vama je samo da odaberete kvalitet slike (Quality). Za razliku od PNG-a.gimp. a uključiti Progressive mod. e one su napravljene http://www. i JNG je format kojim slika gubi na kvalitetu isto kao i JPEG-om. spada u formate koji umanjuju kvalitet slike pri svakom narednom snimanju i njega obično koristimo samo kad nam je važno da slika zauzima što manje prostora. Za snimanje u JPEG iz Gimpa odaberite Save As...drugitalas.. Čekirajte Show Preview in image window da biste na licu mesta posmatrali kako vaša slika izgleda i koliko ona zauzima sa menjanjem kvaliteta. Šalu na stranu. doduše ne tako dobro kao PNG.. Ipak.7. 24 JPEG. Podsećam vas da kada god otvorite JPEG sliku. otvor blende. JPE. a ipak bude dobrog kolorita.

Takođe se sa njima možete oprostiti od transparencije. Prilikom snimanja Gimp će vas pitati da li želite da snimite GIF kao animaciju ili kao običnu sliku.) koje postavljate na Internet koristite JPEG. Imajte na umu da TIFF format može biti snimljen pomoću raznih algoritama pa dolazi do različitog prikaza na drugim mašinama. Razlog je krajnje jednostavan. Sa ovima koje sam pomenuo moći ćete da uradite isto što i sa ostalima tako da će. ali i pored toga nisam uspeo da instaliram adekvatan dodatak za Operu na GNU/Linuxu. ali su daleko veći od PNG-a. Sada to već nije tako.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. TIFF. za animacije koristite GIF. Lepo. za velike slike koje skladištite na vaš računar koristite PNG da ne bi gubile na kvalitetu. a vi odaberite ono što vam odgovara. jedan PNG svakako zameniti M$ BMP ili TIFF iako su ovo još dva formata koji ne umanjuju kvalitet slike kao JPEG. na primer. koristite XCF. XPM…). Interesantno je da je do skoro GIF bio prilično zatvoren format i da biste ga koristili morali biste da platite ili dobijete tužbu od vlasnika formata. dok god je Mozilla jedan od malobrojnih čitača koji podržava MNG. za većinu čitača postoje MNG dodaci.2006 . zar ne? Možda jednog dana PNG (sa naslednicima MNG i JNG) bude sve nam treba na polju formata slika. Open Source licencom i svim što PNG pruža. bar dok MNG format ne zaživi. moraćemo da se bakćemo sa GIF animacijama.:::Vilberova učionica :::. Rezime Pravilo je: za velike slike (fotografije npr. Međutim. Gde su ostali formati? Primećujete da nisam pomenuo još neke od poznatijih formata (BMP. Naravno.gimp.. Znači: JPEG. a dotle pustimo BMP. Iz ovoga treba da vidite da na polju formata slika slobodni PNG ima velike prednosti nad gotovo svim ostalim formatima. slično kao što xvid kodeci imaju prednost nad divx kodecima. PNG i GIF su sve što vam je potrebno. za logoe koji imaju tek nekoliko boja koristite Indexed PNG ili GIF. Važno je da mi sada znamo kako ćemo snimiti sliku sledećeg puta. Sećate se da sam rekao da postoji MNG (Multiple-image Network Graphics) koji će najverovatnije jednog lepog dana u budućnosti doneti animacije kakve ima GIF u punoj RGB paleti sa polutransparencijom. JPEG i ostale da biju svoje već izgubljene bitke.7. 25 upravo u GIF formatu.. i konačno – za slike koje ste radili u GIMP-u a koje želite da kasnije dovršavate. za bilo kakve male slike koristite PNG. http://www.drugitalas. GIF..

http://www.7.2006 . Ovde opisan dijalog važi za Gimp 2.. Najverovatnije ćete prvo pregledati slike pre nego što ih otvorite. Dvoklik na direktorijum srednjeg dela dijaloga takođe lista njegov sadržaj. njegovi poddirektorijumi i fajlovi. Primećujete da su označene plavo. desnom uglu dijaloga. Držite Ctrl dugme na tastaturi i označite sve one slike koje hoćete da otvorite levim tasterom miša. Nakon pozivanja Open menija javlja se dijalog sa otvaranje slike.2. Kada dvoklikom odaberete neku od osnovnih putanja ili Bookmark. Ukoliko Gimp automatski ne prepozna format slike (što je prava retkost) možete mu reći kog je ona formata preko Select File Type (donji levi ugao). Putanja do trenutne lokacije je prikazana iznad srednjeg i desnog dela dijaloga. Kliknite na Open i Gimp će ovoriti sve slike koje ste izabrali. u srednjem delu dijaloga se izlistava njegova sadržaj. Dvoklik na sliku će je otvoriti. i bitno se razlikuje kod prethodnih verzija Gimpa zbog praćenja najnovijih GNOME standarda. Moguće je u Gimpu otvoriti i više slika odjednom.:::Vilberova učionica :::. tj. koje možete lako dodavati i uklanjati Add i Remove dugmićima (odmah ispod).drugitalas.org/ GNU/FDL dopunjeno 25... Deo dijaloga sa leve strane sadrži osnovne putanje Filesystems.gimp. Home i Desktop kao i Bookmarks – vaše najčešće posećivane lokacije. Jednostruki klik na sliku (samo označavanje fajla) će u desnom delu dijaloga prikazati njen Preview – umanjen prikaz slike sa kratkim opisom (veličina. isto kao i jednostruki klik na sliku i Open dugme u donjem. i uvek se možete vratiti unazad sve do root-a jednim jedinim klikom miša. format slike…). 26 Učitavanje i snimanje slika Učitavanje slike Učitavanje slike se može vršiti iz File menija glavnog Gimp prozora ili preko prečice Ctrl + O sa tastature.

. Kada naiđete na sliku koji ste tražili možete ili da je otvorite dvoklikom ili označite i pritisnete dugme u obliku fascikle. Korisno je što ovde postoji i mali prikaz..gimp..drugitalas.7. ona će biti zabeležena u File → Open Recent meniju i naredni put ćete moći da je otvorite odatle. 27 Kada ste jednom ovako otvorili sliku.:::Vilberova učionica :::. Ukoliko odaberete File → Open Recent → Document History možete listati vaše nedavno otvarane slike. http://www.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.2006 .

Za razliku od dosadašnjih načina koji otvaraju sliku u novom prozoru.. ali postoji u Image prozoru ukoliko imate neku sliku otvorenu. http://www. Open as Layer će odabranu sliku samo dodati na već aktivnu kao novi sloj (Layer).org/ GNU/FDL dopunjeno 25..drugitalas. 28 Ukoliko želite da otvorite sliku sa URI lokacije odaberite File → Open Location… Unesite adresu i pritisnite Open dugme.gimp. Korisna je i File → Open as Layer opcija..7. Ovaj meni nije dostupan iz glavnog Gimp prozora.2006 .:::Vilberova učionica :::.

:::Vilberova učionica :::.gimp. Da biste videli ceo dijalog za kreiranje nove slike kliknite na Advanced Options pri dnu.000 px/in. ako osećate baš žarku želju). ali je možete zadati u milimetrima ili centimetrima (pa i inčima. http://www. Fill with vas pita da li hoćete da pozadina slike bude providna (Transparent). ispunjena belom (White). 29 Kreiranje nove slike Novu praznu sliku možete otvoriti iz File → New menija ili pomoću Ctrl + N prečice sa tastature. Snimanje slike Slika se snima iz File → Save As… menija ili korišćenjem Ctrl + Shift + S prečice sa tastature.. Veličina je data u pikselima. Ispod Template je Image size. Nakon odabira veličine možete menjati rezoluciju slike (X resolution i Y resolution). Prvo ide širina (Width) pa visina (Height). 800x600…).. Kao standard na Internetu se koristi 72.. Template (šabloni) sadrži neke od najčešće korišćenih formata slika (640x480.7. glavnom (foreground) ili bojom pozadine (background).2006 .drugitalas. Sledi Colorspace: RGB za pun spektar boja i Grayscale za crno belu sliku.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. U polje Comment upišite komentar koji će biti snimljen sa slikom. Ako često otvarate sliku određenog formata možete dodati svoje šablone preko File → Dialogs → Templates. Kada ste jednom snimili sliku možete je presnimavati sa File → Save (Ctrl + S). mada ćete možda želeti veću rezoluciju ako pravite sliku za štapmpu. Kada ste podesili sve parametre kliknite OK.

za JPEG ekstenzija je . Ovo polje čine Filesystem. Takođe.7. ako sliku hoću da nazovem menu17 i snimim u PNG formatu puno ime slike biće menu17. ekstenziju možete da odaberete ako kliknete na Select File Type (By Extension) pri dnu dijaloga i zatim odatle odaberete format slike. možete otvoriti kompletan File Browser klikom na Browse For Other Folders.jpg. Na žalost. Nakon što ste podesili sve parametre kliknite Save dugme i u zavisnosti od formata slike koji ste odabrali pojaviće se novi dijalog sa podešavanjima za taj specifični format. Šta to znači? Ukoliko često korisite papir određene veličine možete jednom kreirati šablon na ovaj način i on će biti među šablonima pri sledećem kreiranju nove slike. Za PNG format ekstenzija je . šabloni ne pamte ni slojeve niti sadržaj slike. ali će nastaviti rad na originalu. Ukoliko vam to nije dovoljno. 30 Dijalog je jako prost.xcf ili . File → Save as Copy će sliku snimiti kao kopiju trenutno aktivne slike. Dakle. ili ako se RAM memorija preterano napunila zbog pamćenja Undo poteza pa kompjuter počinje da se koči zbog punjenja swapa..org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Novina je samo Create Folder u gornjem desnom uglu kojim pravite nove direktorijume. Da smo koristili Save As slika koju smo upravo snimili bi postala aktivna.gimp. Desktop i Bookmarks.xcf. za GIF ekstenzija je .. Home.png. za XCF ekstenzija je . Zgodno ako pogrešite pa želite da vratite stanje koje je bilo pre te greške. Ostalie su nam još dve opcije iz menija. a kopija bi bila ona slika koja je do maločas bila aktivna.gif. Ovo vas dovodi do identičnog dijaloga kakav smo imali kod učitavanja slike pa neću ponovo objašnjavati. U polje Name otkucajte ime koje želite da date vašoj slici sa ekstenzijom.drugitalas.:::Vilberova učionica :::.2006 . Sliku možete smimiti i kao šablon: File → Save as Template…. Kada ste jednom snimili sliku File → Revert je može ponovo učitati iz tog fajla. Ekstenzija predstavljaju nekoliko slova koja određuju tip fajla.png. http://www. U polju Save in folder treba da odaberete gde će slika biti snimljena..bz2 ako želite da ga snimite kompresovano.

. jer se upotrebljava se u svakodnevnom radu sa Gimpom. Još jedan interesantan način je zumiranje slike povećanjem Image prozora. naredni put kada menjate veličinu samog prozora.gimp. Sliku možete odatle jednostavno uvećavati i umanjivati birajući vrednosti od 12% do 800%. što je dovoljno za svakodnevnu upotrebu. Skrolovanje Ukoliko ste sliku uvećali. Isto se postiže i skrol dugmetom miša. dok skrolovanje nadole vrši umanjenje slike. Primećujete malu lupu gornjem desnom uglu? Ukoliko je uključite (kliknete na nju).:::Vilberova učionica :::. Skrolovanje naviše vrši uvećanje.drugitalas. biće proporcionalno zumirana i slika.2006 . Pri dnu se nalazi još jedan http://www. što je označeno u Status Baru Gimpovog Image prozora (pri dnu). 31 Zoom i New View Ovo je metoda kojom uvećavamo sliku radi lakše obrade sitnijih delova. a veličinu Image prozora ostavili nepromenjenu.7. slikom možete skrolovati na nekoliko načina.. Sa desne strane Image prozora se nalazi klizač. Ovaj deo morate savladati. što se radi jednostavnim uvećanjem (zumiranjem) piksela. Zoom Gornje slike vam pokazuju sliku u normalnoj veličini (100%) i uveličanu sliku (550%).org/ GNU/FDL dopunjeno 25.. čijim pomeranjem možete skrolovati sliku po vertikali. Ukoliko vam to nije dovoljno možete koristiti Magnify ili skrol dugme miša u kombinaciji sa Shift tasterom.

2006 . Sada možete jedan od prozora zumirati. kao što je prikazano na slici ispod. http://www.:::Vilberova učionica :::. takozvani Navigation Window. pogotovu ako radite sa A4 ili većim formatima.7.. Pomeranjem miša po navigacionom prozoru vrši se skrolovanje u Image prozoru. možete birati i uvećanje.. Image prozor će se umanjiti ili uvećati tako da se prilagodi veličini slike.. Kad ste zumirali sliku možda želite da podesite veličinu Image prozora prema veličini slike. Umesto da to radite stalno. Iz njega. Možete otvoriti novi Navigation Window pomoću View → Navigation Window. Dobili ste dva identična prozora.gimp. pored skrolovanja.drugitalas. To možete uraditi pomoću View → Shrink Wrap (Ctrl + E). U donjem desnom uglu se nalazi još jedno korisno dugme u obliku krstića. Kada namestite skrolove na željeni deo slike pustite taster miša. baš kao i držanjem Ctrl i pomeranjem skrola miša. Sve što uradite u jednom biće urađeno i u drugom prozoru. 32 klizač čijim se pomeranjem vrši skrolovanje slike po horizontali. a drugi ostaviti neizmenjen kako biste u njemu pratili šta se dešava sa slikom u normalnoj veličini. New View Kada radite sa uvećanom slikom često će vam trebati da je smanjite kako biste videli njen pravi izgled.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Ovo je ujedno i najbolji način da skrolujete sliku. osim ukoliko je slika veća od vašeg ekrana. Držite na njemu levi taster miša i otvara vam se umanjeni pregled slike na kojoj trenutno radite. možete klonirati već aktivan Image prozor pomoću View → New View opcije menija.

http://www. odnosno Image prozora (Edit → Undo History).:::Vilberova učionica :::. kada god pogrešite moći ćete da pritisnete Ctrl + Z i vratite sliku u stanje kakvo je bilo pre greške.. Ukoliko ste koristili prečice sa tastature ili meni za vraćanje poteza. Uvek možete da kliknete na neki od tih pregleda (označite ga) i vratite sliku u stanje kakva je bila tada.. Treba podesiti najmanji broj Undo poteza koji mora da bude zapamćen (Minimal Number of Undo Levels) i najveću količinu memorije koja je dozvoljena za Undo poteze (Maximum Undo Memory). takođe će biti označen prikaz trenutne slike.. 33 Undo i Redo Undo (poništavanje prethodnog poteza – korak unazad) i Redo (poništavanje poslednjeg poništavanja – korak unapred) su vam već poznati od ranije. Na ovaj način.drugitalas. Mogu se naći u Edit meniju. Budite pažljivi sa prvom vrednošću jer kod velikih formata slika (pogotovo ako radite sa više slojeva (Layera) pamćenje mnogo Undo poteza će za čas napuniti memoriju. ali je najbolje da zapamtite prečice sa tastature: Ctrl + Z za Undo i Ctrl + R za Redo.gimp. Preko ovog prozora imaćete lepši vizuelni prikaz Undo/Redo poteza. U njemu se nalazi mali prikaz slike kako je izgledala pre neke operacije nad njom i ime te operacije. Podešavanje broja Undo/Redo poteza Odaberite File → Preferences iz glavnog Gimp prozora i u novootvorenom dijalogu odaberite Environment.7.2006 . Undo History Undo History (istorija poteza) se nalazi u gornjem delu pomoćnog Gimp prozora ili se može otvoriti iz menija glavnog prozora (File → Dialogs → Undo History).org/ GNU/FDL dopunjeno 25.

Vidite da sam ja kopirao tri selekcije i nazvao ih kljun. ali je bolje da pamtite prečice sa tastature: Copy = Ctrl + C. Paste Named Gimp vam dozvoljava da uređujete više od jednog buffera. Copy Named.:::Vilberova učionica :::.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.2006 . Pretpostavljam da njihovu ulogu već znate. 34 Copy. Paste = Ctrl + V.gimp. Kada napravite neku selekciju i kopirate je sa Copy Named ili isecate sa Cut Named bićete upitani za ime buffera u kome će selekcija biti smeštena. Copy Visible umesto da kopira samo sadržaj aktovnog sloja (Layera) kopiraće sve vidljive slojeve prethodno izvršivši njihovo spajanje slično kao što to radi Image → Merge Visible Layers. ali da se podsetimo. Sa Paste as New možete sadržaj Buffera preneti u novi prozor.. U Edit meniju možete naći još par korisnih funkcija. Buffer Copy. on smešta kopirani deo u buffer brišući sve što se prethodno nalazilo u njemu. Ove funkcije se nalaze u Edit meniju Image prozora. pomoću Paste Into. oko i casa. Paste. Cut. Cut i Paste su funkcije koje se svakodnevno koriste pri rukovanju Gimpom. Cut radi isto šti i Copy samo što uklanja deo slike sa originala umesto kopiranja. Kad pozovemo Paste funkciju ona čita sadržaj buffera. U već pomenutom meniju ćete naći podmeni Buffer i tri opcije: Cut Named. Prednost je što možete napraviti nekoliko ovakvih buffera ukoliko ih često koristite tokom rada. čija će veličina tačno odgovarati veličini Copy/Cut odsečka. Nakon što ste napravili nekoliko buffera odaberite Paste Named i dobićete nov prozor kao na mojoj slici. Copy Named i Paste Named. Copy kopira željeni deo slike koji se kasnije može preneti negde drugde komandom Paste.drugitalas. Kada pozovemo Copy/Cut.7. a ne na celu sliku.. Cut Named. i ostavlja ga netaknutim za dalju upotrebu. Buffer Buffer je mesto na kome se privremeno drži sadržaj poslednje Copy ili Cut operacije. Možete odabrati bilo koji od ovih buffera i preneti u akivni Image prozor. Cut = Ctrl + X. http://www.. Ukoliko ste napravili neku Selekciju možete sadržaj Buffera preneti u selekciju.

http://www. Da biste videli koji alat čemu služi možete jednostavno kliknuti na alat sa moje slike i bićete prosleđeni do kratkog uputstva o tom alatu. Alati su prikazani kao ikonice koje asociraju na njihovu funkciju.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.2006 .drugitalas..gimp.7. 35 GIMP Toolbox (kutija sa alatima) Deo glavnog prozora Gimpa prikazan na slici levo naziva se Toolbox ili kutija sa alatima.. Jednim klikom na bilo koj od alata taj alat će biti "izvađen iz kutije" i spreman za upotrebu.:::Vilberova učionica :::..

. Ukoliko je ovo prvo snimanje podešavanja za neki alat. Na slici alata. Kada naredni put želite da očitate vrednosti koje ste snimili kliknućete najpre na drugo dugme u dnu opcija alata.:::Vilberova učionica :::. Ukoliko ste su prikazane opcije Text isključili opcije alata u glavnom prozoru možete mu prisupiti dvoklikom na alat čije opcije želite da podesite ili iz File → Dialogs → Tool Options (Ctrl + Shift + T). Ukoliko želite da ponovo snimite podešavanja. Specifična podešavanja opcija alata ćemo učiti za svaki alat posebno.gimp.drugitalas.. 36 Opcije alata (Tool Options) Svaki alat iz Toolbox-a ima određena podešavanja. Ovi dugmići služe za čuvanje vaših ličnih postavki za svaki alat.. Ona se nazivaju opcije alata (Tool options) i može im se pristupiti iz glavnog prozora Gimpa. Ukoliko želite da neko od podešavanja obrišete kliknite na treće dugme. Potrebno je da podesite opcije i odaberete prvo dugme da biste ih snimili.7. bićete jednostavno upitani za ime tog podešavanja.2006 .org/ GNU/FDL dopunjeno 25. a zatim na ime pod kojim ste snimili podešavanja. Četvrto dugme služi za vraćanje postavki na podrazumevanje vrednosti. Gimp će vas pitati da li želite da ih snimite kao nova (New Entry) ili preko već postojećeg podešavanja. a zatim na ime podešavanja. U dnu dijaloga nalaze se četiri dugmeta bez obzira na to koji alat ste odabrali. http://www.

gimp. Ukoliko vam je komplikovano da sami podešavate izgled linije možete odabrati neku od postojećih pod opcijom Dash preset. Pored ovoga možete otvoriti dodatne opcije klikom na Line Style. Dijalog za iscrtavanje staza i selekcija Kada pokrenete dijalog videćete dva načina za iscrtavanje linija. Kada odaberete da iscrtate stazu ili selekciju običnom linijom (Stroke line) potrebno je podesiti debljinu linije (Line Width). Primećujete sivu liniju nakon ispisa imena ove opcije? Zacrnjeni deo ove linije je jedan izdvojeni „segment“.:::Vilberova učionica :::. a drugi da koristite liniju nekog od alata iz Toolboxa (Stroke with a paint tool).drugitalas. Od kombinacija šupljina i iscrtanog dela na segmentu zavisiće i kombinacija šupljina i celih delova na krajnjoj liniji. Prvi je da koristite običnu liniju (Stroke line). Oba dijaloga sadrže iste opcije.2006 .. koju pre toga morate podesiti prednju boju (Foreground color) u glavnom prozoru Gimpa. Dijalog za podebljavanje selekcija otvara se odabirom Edit → Stroke Selection iz menija Image prozora. 37 Iscrtavanje selekcija i staza (Stroke) Ovom tehnikom pravimo trag na papiru željene boje po ivicama staza (Paths) ili selekcija. Sledi pitanje da li ćete koristiti jednobojnu (Solid) boju. Cap style kontroliše kako će se linija završavati dok Join style kontroliše kako će se linija iscrtavati kada naiđu ćoškovi. Važno je još napomenuti i opciju Dash pattern koja kontroliše isprekidanost linije. Kada kliknete na neki deo segmenta pojaviće se šupljina. Plava boja na toj slici je iscrtani deo linije dok bela predstavlja liniju selekcije ili staze.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.. Dijalog za podebljavanja staza može se pokrenuti preko Edit → Stroke Path menija iz Image prozora ili preko Stroke path dugmeta iz opcija (Tool options) Paths alata.. a kada ponovo kliknete opet ćete dobiti ispunjenu liniju. Sledi opcija Antialiasing.7. Pored ove dve opcije nalaze se po tri dugmeta sa slikom na njima identičnom rezultatu koj će to dugme proizvesti. ili ćete koristiti teksturnu http://www.

org/ GNU/FDL dopunjeno 25. opcija tog alata (Tool options) pa do oblika četkice (Brush)... Onda je dvoljno da odaberete Stroke with a paint tool čime otključavate Paint tool opciju za odabir željenog alata..gimp. počev od boje.2006 .7. koju opet trebate odabrati iz pre pokretanja dijaloga. http://www.:::Vilberova učionica :::. Pritisnijte Stroke nakon što ste podesili opcije i linija selekcije ili staze će biti podebljana. Nakon odabira alata kliknite na Stroke i iscrtaćete željenu liniju. 38 (Pattern) boju.drugitalas. Kada odaberete da vam liniju iscrta neki Toolbox alat morate najpre podesiti sve parametre za taj alat.

O njima nećemo raspravljati jer ovde govorimo samo o vidljivom delu spektra. ali ih neke životinje opažaju (moljci na primer). HSV i CMYK paletama. oni omogućavaju vid pri slaboj svetlosti i brzo se zasite na suncu.. Za ovo su zaslužni receproti u mrežnjači našeg oka nazvani čepići. 39 O bojama i paletama Biologija Ljudi su bića koja vide ceo svet sastavljen iz tri boje. Pored čepića u mrežnjači oka nalaze se štapići. Bilo kako bilo. Ovakav vid ima većina sisara (na primer psi). Postoje neke vrste životinja koje imaju daleko više vrsta čepića (8 na primer) čime vide nijanse toliko precizno da mi to nemožemo ni da zamislimo. U vreme pisanje teksta CMYK paleta nije ni u najavi za naredne verzije Gimpa. plavu i zelenu kao osnovne boju za izgradnju palete. plave i zelene (RGB). tj. u suštini se mogu koristiti i neke druge tri boje. Ovakav vid naziva se trihromatski vid. Kao najveća mana Gimpa uzima se nezavršena implementacija CMYK palete pa ga ljudi koji se profesionalno bave pripremom fotografije za štampu obično izbegavaju.. Postoje tri vrste čepića i to oni koji registruju plavu. ali štampači na primer koriste mastilo u svetlo plavoj (Cyan). ovi ljudi imaju dihromatski vid. Iako ljudsko oko koristi crvenu. Primenjeno na grafiku Način izvođenja boja iz tri osnovne se naziva paleta – colourspace.drugitalas.:::Vilberova učionica :::. http://www.7. Znamo da odsustvo jedne vrste čepića u mrežnjači (najčešće crvenog ili zelenog i to mnogo češće kod muškaraca) dovodi do delimičnog slepila za boje (daltonizam). Pravilo je da ukoliko radite grafiku za štampu treba da koristite boje CMYK. vid sačinjen iz tri boja. Postoje UV delovi sunčevog spektra koji su za nas nevidljivi. crvenu i zelenu boju. u narednim stranicama diskutovaćemo o RGB. ljubičastoj (Magneta) i žutoj (Yellow) boji – CMY paleta. a ukoliko se bavite web dizajnom RGB paletu jer i pored svega razlike između paleta postoje.gimp.. Takođe će biti reči o ograničenoj paleti od 256 boja (Indexed) i crno-beloj paleti (Grayscale).org/ GNU/FDL dopunjeno 25.2006 . Monitor vašeg računara takođe gradi sve boje na osnovu crvene. Prednosti našeg trihromatskog vida su najizraženije u razlikovanju nijansi boja. Njima je ama baš sve šareno :).

org/ GNU/FDL dopunjeno 25. crnu i belu i naziva se Saturation/Value skala. Kako radi Saturation/Value skala? Da bi vam ovo bilo jasno najpre morate da znate šta je to HUE paleta. i V (value) što će biti detaljno objašnjeno kada govorimo o bojama. Ukoliko ste se nekada bavili pisanjem Internet stranica. G (green).. Navedene skraćenica u njoj su R (red). U Gimpu možete lako http://www. S (saturation). U njemu imate četiri načina za odabir boje. a bela u donjem desnom uglu. Na raspolaganju su još i trougao (Triangle) – sličan onom iz Picasa aplikacije. skripti i filtera. I dvoklikom u glavnom prozoru na glavnu ili boju pozadine kao i klikom na odgovarajuće dugme sa pri radu sa skriptama dobićete sličan dijalog. crna boja se nalazi u gornjem levom. Prva skala – skala duginih boja – naziva se Hue skala. "boja koju trenutno spravljate" (Curent:) i boja koja je pre nje bila aktivna (Old:). 40 Odabir Boje Boja se bira u glavnom prozoru Gimpa. Ove boje su razlivene tako da pokrivaju bukvalno sve moguće nijanse one boje koju ste odabrali u Hue skali. Sledeći mali deo pod nazivom HTML Notation ispisuje heksadekadni kôd boje koju smo smućkali na način koji je čitljiv bilo kom Internet čitaču. B (blue). Boja koju ste odabrali u Hue skali se u Saturation/Value skali nalazi u gornjem desnom uglu.:::Vilberova učionica :::.7. ili iz dijaloga nekih Toolbox alata.drugitalas. RGB i HSV paletama.. Boja se uzima preko dijaloga u levom delu prozora. Mod za odabir boje se menja preko kartica u gornjem levom uglu prozora. morali ste da unesete boju u ovom obliku. Opcije sa desne strane dijaloga takođe služe za odabir boje.gimp. Kod Gimpovog načina odabira boje postoje dve skale. Druga skala sadrži boju koju ste odabrali u prvoj.2006 . Ispod dela za odabir boje nalazi se trenutno aktivna boja tj. CMYK odabir boje i Watercolors – odabir boje mešanjem. ali ćemo mi učiti Gimpov način. H (hue)..

org/ GNU/FDL dopunjeno 25.. što može biti i te kako korisno.drugitalas. 41 naći željenu boju. Naravno..gimp. iskopirati heksadekadni kôd koji se ovde nalazi i ubaciti ga u HTML kod vaše stranice. http://www. možete odnekud preuzeti kôd boje i ubaciti ga u Gimp.2006 ..:::Vilberova učionica :::.7. Ispod ovog dela nalaze se nadavno upotrebljavane boje.

plavog – Blue i Alfa. bela C – Cyan. Nula je potpuno odsustvo osnovne boje (crvene. http://www. Cyan: 0R256G256B. Možda je lakše da ovo shvatite na krugu sa leve strane. plavu i zelenu – pri njihovim najvećim vrednostima (8 bita odnosno 256) u obliku tri kruga koja se seku. Green i Blue kanal određuju samu boju dok α kanal određuje nivo transparentnosti. B) koji predstavljaju za crvenu. Ukoliko monitor ne emituje ni jednu od ovih boja (tj. RGB je način na koji naše oko i monitor kompjutera spravljaju boje. RGB je sačinjen od četiri kanala (channels) crvenog – Red.gimp. Vidite tri osnovne boje RGB palete – crvenu.. svetlo plava M – Magneta. Magnete: 256R0G256B i Yellow: 256R256G0B. S druge strane mesta na monitoru koja su sačinjena od maksimalne vrednosti (256) osnovnih boja RGB palete biće bela. Svaka od boja ima osmobitnu vrednost (2 =256). Red. za vrednosti osnovnih boja 0) dobija se crna. Cyan.. 42 RGB paleta (RGB colorspace) Kao što je već rečeno. Boje koje se nalaze u njoj mogu se prikazati u vektorskom obliku tako što se stavi vrednost vektora i oznaka boje na ovaj način: 0R 0G 0B Kao što smo već smo rekli ovo je crna boja.drugitalas. Na isti način možemo napisati vrednost bele: 256R256G256B. crvena G – Green. ljubičasta Y – Yellow. RGB kocka Mislim da je priložena kocka RGB palete vrlo jednostavna za razumevanje. zelena B – Blue. G. Da se vratimo sada na kocku. kao što je prikazano na slici.:::Vilberova učionica :::. plave ili zelene u ovom slučaju) dok je 256 najveća vrednost osnovne boje koju monitor može da proizvede. zelenog – Green.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. plava W – White.2006 .7.. žuta Sa strane su prikazana tri vektora (R. Magneta i Yellow boje se dobijaju u preseku dvaju osnovnih boja RGB palete i o njima će biti više reči prilikom objašnjenja CMYK palete. zelenu i plavu 8 boju. Svaka od skraćenica predstavlja boju koja se u tom uglu nalazi: • • • • • • • R – Red.

. Da bi vam bilo jasnije shvatanje bitova pogledajte objašnjenje piksela http://www. Vidite da sam ja odabrao vrednost 50R73G188B.. naravno. Vidite da se skala sastoju iz vrednosti HSV palete (H. Odavde možete takođe podesiti željenu boju. 43 Kada birate boju iz odgovarajućeg dijaloga sigurno ste pirmetili skalu sa desne strane.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. G.gimp.drugitalas. Vrednost se.:::Vilberova učionica :::.. B). kreće od 0 do 256. S.2006 .7. V) i vrednosti RGB palete (R.

0B RGB palete). Kao što se boja u RGB prikazu sastoji od crvene. Blue) tako se i u HSV paleti sastoji od tri komponente koje se nazivaju HUE (spektar). V (Value). ali su vrednosti iste (0-360). a 100 potpuno čista boja bez primesa crne.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Dobro pogledajte sliku sa leve strane. Nula odgovara maksimalnoj vrednosti bele boje dok vrednost 100 stoji za potpuno čistu boju. Malo više bele i boja će ličiti na pastelnu (crvena će postati roze). Value kontroliše količinu crne. 44 HSV paleta (HSV colorspace) Iako se u našim očima nalaze receptori koji registruju boje baš kao što ih proizvodi RGB paleta. Razlaganje RGB na HSV Layere U svakom trenutnku možemo sliku u boji razložiti (Decompose) na HSV Layere koristeći Image → Mode → Decompose meni iz Image prozora. 0G. HSV paleta (Hue.7. Njegova vrednost kreće se od 0 do 360 stepeni. prihvatljiviji.. S i V. pri čemu je 0 maksimalna vrednost crvene boje (odgovara vrednostima 256R.2006 . Grean. Krug koji se nalazi u sredini ilustruje vrednosti za Hue.drugitalas. zelene i plave komponente (Red. S (Saturation). Druga komponenta je Saturation. odnosno zasićenost boje.gimp. Brightness). način. Value) se trudi da vam predstavi boje na ovakav. ili zatamnjena.. a Hue bukvalno najmanje važna komponenta. u svakodnevnom životu mnogo nam je logičnije da zamislimo boje u HSV paleti nego u RGB paleti. Tada možete videti da je Value nosilac gotovo svih detalja cele slike.:::Vilberova učionica :::. da li je boja pastelna ili "drečava" nego o tome koliko je u nju ušlo crvenog dela sunčevog spektra koliko plavog ili zelenog. Hue presdtavlja skup duginih boja i određuje u stvari gde će se naša boja naći u sunčevom sprektru. Takođe se daje u skali od 0 do 100 procenata pri čemu je 0 maksimalno crna boja. Kada mislimo o bojama mi ćemo pre misliti o tome koliko će boja biti svetla. Saturation. Iako je vrednosti HUE prirodnije data u krugu od 360 stepeni češće se u programima prikazuje kao prava linija. http://www. Svaka od ove tri oznake stoji za H (Hue). Saturation (zasićenost) i Value (Osvetljenost. Ako se ponovo vratimo na dijalog za odabir boje shvatićemo šta znači H.. odnosno kontroliše osvetljenost slike. Saturation kontroliše količinu bele komponente u boji. Njegova vrednost kreće se od 0 do 100 procenata. Treća komponenta je Value.

45 Origiinalna slika Saturation Hue Value Ako želite sa da saznate više..org/ GNU/FDL dopunjeno 25.:::Vilberova učionica :::.drugitalas.gimp.2006 .7. http://www.. pogledajte gde se nalazi HSV u RGB kocki..

2006 . i ovako nekvalitetnih štampača na kojima se ovakva odstupanja neće ni videti. Ovo vam je prikazano na slici levo. proizvoditi širi opseg boja i rezultati neće ispasti identični na monitoru i papiru. ljubičasta i žuta ne proizvode baš potpuno crnu boju. gde je 0. Dakle možemo zaključiti da CMY paleta apsorbuje a RGB odbija svetlost. mastilo i papir. zelene i plave daju belu dok maksimalne vrednosi svetloplave. To zvuči krajnje logično ako se ima u vidu da više svetlosti proizvodi svetliju boju (što se dešava na ekranu). Naime.gimp.. izdvajaju jedan deo svetlo plave. minimum. Jedina stvar koju Gimp ima je Decompose funkcija za CMY i CMYK koje. štampači imaju najčešće i crnu komponentu boje jer u praksi tamno plava. ljubičaste i žute i taj deo menjaju crnom (K).. http://www. CMYK je idealna paleta za pripremu slika za štampu pa je programi ove namene koriste. na primer. M. Sve dok se CMYK paleta ne uvrsti rame uz rame sa RGB paletom od korišćenja Gimpa za pripremu grafike za štampu nema ni govora. Nama amaterima ostaje da se zadovoljimo dobrom kalibracijom svojih. a više mastila na papiru proizvodi tamniju boju (to čini štampač na papiru).:::Vilberova učionica :::. Zato pored CMY postoji i CMYK paleta koja odgovara ovakvoj praktičnoj situaciji.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. složićete se sa mnom ovde nisu od velike pomoći.7. I paleta i štampači rade isto. Y i K se kreću od 0% do 100%. pa će oduzimanje neke od komponenti u paleti uzrokovati da se identična stvar dogodi na papiru. Na ovo se nadovezuje još jedna jako važna stvar. U svakom slučaju. CMYK ima svojih prednosti. 46 CMYK i CMY palete Kako se CMY/CMYK koristi u svetu štampe potrudiću se da vam objasnim ovu paletu upravo kroz štampače.. Vrednosti za C. I nakon 10 godina od početka razvoja Gimpa čini se da se stoji u mestu kada je CMYK paleta u pitanju. a 100 maksimum. ljubičaste i žute daju crnu boju. Osnovne boje CMYK-a su i boje koje se nalaze u štampačima.drugitalas. a potouno oduzimanje K komponente rezultovaće da radite samo sa CMY komponentama. Glavna praktična razlika između RGB i CMY palete je ta što kod RGB palete maksimalne vrednosti crvene. naravno. dok će RGB.

Probajte malo da se igrate podešavanjima. bićete prinuđeni da koristite dithering. jer dithering u stvari proizvodi tačkice po fotografiji koje ružno izgledaju ako se slika bolje zagleda. ali time će vaša slika najčešće izgledati još neprirodnije. Možete odabrati i neke od već ponuđenih paleta. Ukoliko imate transparente i polutransparentne delove (senke na primer) na providnoj pozadini. http://www. jer će njihove boje redukovati sa punog vidljivog spektra na najviše 256 boja.2006 .:::Vilberova učionica :::.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Najbolje je da odaberete opciju none ukoliko slika ima malo boja.gimp.. u slučaju da slika ima mnogo boja ili fine prelaze. U suštini ako imate sliku sa desetak boja dovoljno je da stavite paletu od isto toliko boja jer će vam slika menje zauzimati nego da ste stavili punu paletu od 256 boja. 47 Prebacivanje RGB u indexed paletu Uvod Indexed paleta nije dobra za fotografije na primer.drugitalas. Slobodni format PNG podržava i RGB i Indexed paletu. Ukoliko snimite PNG sliku u Indexed osetno ćete umanjiti njenu veličinu. najbolje je da ih najpre spojite (Image → Flatten Image ili Image → Merge Visible Layers) pa tek onda prebacite sliku u Indexed. Image → Mode → Indexed Otvorite neku sliku. Čuveni GIF format podržava isključivo Indexed paletu pa je njeno korišćenje obavezno.7. No Indexed paleta se može efikasno koristiti kod malih slika sa tek nekoliko nijanski boja. Ukoliko postoji više slojeva.. najbolje sa samo nekoliko boja. odaberite Image → Mode → Indexed meni iz Image prozora za pozivanje željenog dijaloga. Međutim.. morate koristiti opciju Enable dithering of transparency ali rezultati ni tad neće biti sjajni. U polju Color dithering možete birati način na koji će boje koje ne postoje u paleti biti biti „simulirane“.

7. Grayscale mod Najprostije moguće rešenje svodi se na odabir Image → Mode → Grayscale opcije iz menija Image prozora. Ova osmobitna vrednost dobijena je zbirom vrednosti za svaku od 3 komponenti RGB palete.drugitalas.gimp.2006 . primenićemo tri različita metoda za postizanje sličnog efekta na vašoj forografiji... Ta formula ustvari predstavlja osvetljenost (luminance) slike. Koristeći primer sliku levo.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Rezultat primene Grayscale moda najbolje reprezentuje svetlost sa originalne slike u boji. ali u nejednakom odnosu (11%B + 30%R + 59% G) zbog činjenice da je naše oko nejednako osetljivo na ove tri boje. Grayscale mod ustvari sliku smanjili sa 24 ili 32 bita (3 ili 4 kanala) na 8 bita (jedan kanal).. 48 Prebacivanje kolor slike u crno–belu (RGB u Grayscale) U ovom tekstu naučićete kako da sliku u boji prebacite u crno–belu. http://www.:::Vilberova učionica :::.

Izvlačenje Value HSV komponente Opciju možete naći u Image → Mode → Decompose meniju. Krajnji rezultat je RGB slika koja ima iste vrednosti za svaki od tri kanala. Trik se sastoji u uklanjanju Saturation (zasićenost) komponente HSV palete.G. Imajte na umu da se zanimljivi efekti mogu postići kombinovanjem RGB. pa je stoga prikazana kao crno– bela. U praksi to se postiže zamenom RGB vrednosti svakog piksela sa vrednošću na neutralnoj osi koja se dobija kao {max(R.gimp.B) + min(R. http://www.B)}/2. Njome se postiže efekat crno–bele slike sa najmanje kontrasta (od sve tri metode) i najmanje svetlosti na slici. HSV i drugih slojeva nakon urađene Decompose opcije.2006 ..G.. je dosta upotrebljivo prilikom postizanja različitih efekata na slici. Ova formula predstavlja ustvari lightness. Ovo.:::Vilberova učionica :::.B).. Saturatio i Value. iako manje realno. pa se stoga i slika dobijena na ovaj način karakteriše većom osvetljenošću od prirodne.7. Dobićete sliku koja se sastoji od tri osmobitna sloja (Layera) pod imenom HUE. Value sloj ustvari reprezentuje maksimalnu količinu osvetljenosti RGB komponenti – max(R.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Potrebno je da odaberete HSV i kliknete OK.drugitalas.G. 49 Desaturate funkcija Ova opcija se poziva iz Layer → Colors → Desaturate menija.

Ovim modom pikseli ispred će biti vidljivi dok će oni iza njih biti prekriveni.7.. blending modove biramo u polju Mode koje se nalazi iznad palete slojeva.. 50 Blending modovi Obično su slojevi (Layeri) slike 0% transparentni. Takođe. dok se svi ostali mogu koristiti i preko alata i preko slojeva. Svaki od njih je detaljnije opisan u nastavku teksta.drugitalas. tj. jer oni ustvari i ne kombinuju vrednosti piksela. Blending modovi menjaju situaciju i dozvoljavaju da se boje sloja iznad preklapaju sa bojama sloja ispod na nakoliko načina.gimp. Pri kombinovanju slojeva. pozadinski sloj se sve više nazire.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. oni se mogu korititi za određivanje načina preklapanja boja nekih Toolbox alata sa bojom sloja nad kojim se taj alat koristi. Na slici levo za primet je uzeta kombinacija belog pozadinskog sloja i crnog prednjeg sloja čija je transparentnost 50%. Podešavanjem većeg stepena transparencije nad prednjim slojem.2006 . potpuno neprovidni. http://www. Pri kombonovanju boje alata sa slojevima.. Modovi Behind i Color Erase su dostupni samo za alate. Color Erase Svi gore navedeni modovi su takozvani „lažni“ modovi. Normal je podrazumevani mod u Gimpu. modove biramo u opcijama alata (Tool Options). Dissolve. Gimp poseduje 23 različita moda grupisana u pet klasa po načinu na koj rade i po efektu koj se dobija. Behind. Normal.:::Vilberova učionica :::. a rezultat za svaki od piksela koji tako nastaju je kombinacija vrednosti boja piksela pozadinskog i prednjeg sloja.

prva je plava 0R0G255B. Stepen transparentnosti je broj piksela pozadine koji će biti 100% vidljivi. Ukoliko na transparentnom sloju iscrtamo neku liniju Normal modom Paintbrush alata (bela linija na slici levo). tj. oduzimanjem plave (prva vertikalna linija) dobija se žuta 255R255G0B. Rezultat je prikazan na slici levo pri normalnoj veličini i pri uvećanju od 800%. Subtract. druga linija će ustvari zauzei položaj ispod prve. Postoje još dve vertikalne linije. dobija ljubičasta (Magneta) 255R0G255B. Difference. pa zatim preko nje iscrtamo drugu liniju (crna linija sa slike). Na ovaj način stepen vidljivosti druge linije zavisiće od stepena transparentnosti prve. logično.. Umesto da popunjava (crta) slojeve odabranom bojom. Dakle.drugitalas. on će sloju oduzeti (obrisati) boju koju ste odabrali kao prednju (Foreground). Horizontalna crvena linija iscrtana čistom crvenom bojom dodaće 255R0G0B. Budite pažljivi jer će vam se destiti da figuru koju iscrtate ovim modom prekrije pozadina. dostupan samo preko alata za crtanje i ne može se primeniti nad slojevima. Darken Only. koristite ovaj mod samo za transparentne slojeve. oduzimanjem plave boje gradijentu.:::Vilberova učionica :::. Pozadina je crne boje. Behind mod je.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Slika sa leve strane je primer Addition moda. Lighten Only Addition i Subtract modovi kombinuju svaku komponentu RGB palete zasebno. 51 Koristeći Desolve mod i povećavanjem transparencije prednjeg sloja dobijamo mnogo drugačiji rezulutat. s tom razlikom što Addition dodaje. kao što je već napomenuto. Color Erase takođe je dostupan samo za alate. Ako imamo jedan beli pozadinski sloj i 50% transparentni crni sloj. dok Subtract oduzima vrednost prednjeg piksela od onog iza njega. Addition. Korišćenjem Subtract moda za iscrtavanje horizontalne linije crvene boje..gimp. Slično. a oduzimanjem zelene(druga vertikalna linija) http://www. belu boju ili potpuno zasi'enje svih komponenti RGB palete. Slika sa leve strane ima vrednosti pozadine 255R255G255B. krajnju sliku će čininiti 50% crnih i 50% belih tačkica. Očigledan primer dat je na slici levo.. tj. crvena komponenta biva oduzeta i dobija se svetlo plava (Cyan) sa vrednostima 0R255G255B. Ista je situacija i sa zelenom 0R255G0B koja dodaje svoju vrednost crvenoj i gradi žutu 255R255G0B. vrednosti 0R0G0B ili potpuno odsustvo boje. koja u preseku sa crvenom dodaje još i svoju vrednost pri čemu se.2006 .7. Da biste bolje razumeli pogledajte slike ispod i objašnjenje kroz dva najprostija prostija primera.

2006 . uzimajući za krajnji piksel manju vrednost potpuno ignorišući veću.g1 ili b1 jednak nuli.drugitalas.. Ovo se radi nad svakom od komponenti zasebno. pa ćemo logično dobiti i tamniju sliku. Da bi se ovo izbleglo sve vrednosti veće od 255 će biti smanjene na 255 Overlay mod je kombinacija Multiply i Screen modova. Ona koristi vrednosti piksela dibijene ovim modovima i ubacuje ih u formulu: (r2Rg2Gb2B · Screen) + ((1 − r2Rg2Gb2B) · Multiply) / 256 http://www.gimp. s tom razlikom što osvetljava sliku umesto da je zatamnjuje. pa zatim oduzima veću vrednost od manje. ali nije teška za razumevanje (naravno oduzimaju se vrednosti svake komponente posebno.:::Vilberova učionica :::.. one će biti jednake maksimalnoj dozvoljenoj vrednosti tj. Screen. Darken Only mod traži najmanju vrednost svake od tri komponente dva piksela. Proizvod dva broja podeljen sa brojem koj je veći od njih umanjiće krajnju vrednost za svaku od komponenti. Na primer: 150R200G100B + 50R50G200B = 150R200G200B. Ukoliko vrednost premaši ove vrednosti (bilo manje od 0 ili veće od 255). Treba primetiti da Addition mod posvetljava sliku. pa će sve vrednosti piksela jednake nuli biti najpre transformisane u 1. ali je zbog dužine formula predstavljena ovako): Divide mod koristi formulu: (255 · r2 / r1)R (255 · g2 / g1)G (255 · b2 / b1)B Međutim javljaju se dva problema. Multiply. (r1 · r2 / 255)R (g1 · g2/255)G (b1 · b2 / 255)B Screen mod je sličan Multiply modu. Na primer: 150R200G100B + 50R50G200B = 50R50G100B. Formula je dosta komplikovana. Difference mod je nešto teži za razumevanje. 0 ili 255. dok u preseku zelene i crvene ostaje plava 0R0G255B. On procenjuje koj od dva piksela ima veću vrednost svake od komponenti.7. Logično. Overlay Multiply mod množi svaku od RGB komponenti dvd piksela posebno i deli dobijenu vrednost sa 255. Razlika koja se dobije je krajnja vrednost piksela. Lighten Only mod radi suprotno. dok Subtract zatamnjuje sliku. uzimajući za vrednost krajnjeg piksela upravo tu veću vrednost potpuno ignorišući manju. traži najveću vrednost svake od tri komponente dva piksela. Najpre. 52 dobija se ljubičasta (Magneta) 255R0G255B. slika na ovaj način postaje tamnija. Divide.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. ukoliko je rezultat r1. Drugi problem je što će neke vrednosti komponenti piksela premašiti 255.. U preseku plave i crvene ostaje nam zelena 0R255G0B. evo primera: 150R200G100B + 50R50G200B = 100R150G100B. Slika na ovaj način postaje svetlija. Obe gore navedena moda proizvode krajnje vrednosti piksela koje se kreću od 0 do 255 za svaku komponentu. deljenje nulom nije dozvoljeno.

7. 53 Ovaj mod teži da osvetli sliku na mestima gde je ona svetla i da je još više zatamni tamo gde je tamna. Value. Ustvari. Color HUE. dok će na tamnijim dominirati Multiply mod. Hue. Saturation uzima Saturation vrednost prednjeg. dok Value uzima Value vrednost prednjeg.drugitalas..org/ GNU/FDL dopunjeno 25.:::Vilberova učionica :::. on uzima Vrednost HUE prednjeg piksela i pidružuje mu vrednost Saturation i Value piksela u pozadini. Ukoliko je odabran HUE mod. HUE i Value vrednosti piksela u pozadini. na svetlijim mestima dominiraće Screen mod. koristeći vrednosti HSV palete za dobijanje rezultujućeg piksela. HUE i Saturation vrednosti piksela u pozadini. Saturation..gimp.. Saturation i Value modovi rade na istom principu.2006 . http://www. Za Color mod uzima se vrednost HUE i Saturation prednjeg piksela i kombinuje sa vrednošću osvetljenja (lightness) piksela u pozadini.

a slika će.7. Kao što vidite na našoj slici jedino je simpatična ribica potpuno neprovidna (opaque). Ona uzima određen procenat boje sloja na kome radite i dodaje mu određen procenat boje pozadine. Evo jednog primera da bi videli kako transparentnost izgleda: Ukoliko ne postoji pozadinska boja.. nije uopšte providna. 54 Transparency i Opacity Transparency i Opacity su antonimi koji se odnose na providnost (transparency) odnosno neprovidnost (opacity) čitave slike ili nekog sloja (layera). ona će biti prikazana crno belim kvadratićima radi lakšeg rada. Na primer. naravno.2006 .:::Vilberova učionica :::.gimp. Drugi sloj je potpuno plav i proteže se celom slikom. koji se mešaju dajući jedan piksel koj se vidi na slici.. Naravno. Znači. na kraju biti snimljena bez njih. ukoliko je slika 100% opaque ona je 0% transparentna. to se sve radi na nivou piksela.drugitalas. On je 70% providan pa slika dobija efekat zadimljenosti. uzima se jedan piksel iz prvog plana i piksel iz pozadine. Njegova vrednost kreće se od 0 za potpuno providnu sliku (100% transparentna) do 255 za potpuno neprovidnu (0% transparentna). nivo transparentnosti piksela u prvom planu i piksela u pozadini se postiže podešavanjem Alfa RGB kanala između vrednosti 0 i 255. odnosno onoga što se nalazi ispod njega. Treći i četvrti sloj su crvena lenta i bele ivice i oni su takođe polutransparentni. Ukoliko je slika 60% opaque ona je 40% transparentna.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Način rada Transparentnost radi slično Blending Modu (možemo reći da koristi blending modove za postizanje svog cilja).. Alfa kanal kontroliše nivo providnosti/neprovidnosti. Alfa kanal je taj koji čuva vrednost providnosti slojeva i ustvari omogućava transparentnost! http://www. Alpha Channel Setite se Alfa kanala jedne RGB slike. Ona predstavlja prvi sloj tj. pozadinu. dok se ostali nalaze preko njega. tj. I dok Blending modovi samo mešaju tri komponente boja dva piksela. Da biste se podsetili kako se podešava transparentnost nad slojevima vratite se na tekst “Slojevi (Layeri)„. tj.

Šta ovo znači? Neke od četkica sadrže u sebi samo jedan oblik. Još interesantnija opcija je Spacing. možete ga naći pod nazivom Brushes i dodati kao karticu ili u novom prozoru. http://www. Kada dugo držite levi taster na četkici. ali to je iz jednostavnog razloga: bilo kakva četkica da Vam treba možete je sami napraviti. Malo nejasno objašnjeno. Postoje jednobojni oblici četkice kojima Vi možete odabrati boju i oni su predstavljeni crno-belo u Brushes dijalogu. a četvrto za brisanje oblika četkice.. Oblik četkice birate iz pomoćnog prozora Gimpa. drugi sa 20. Prvo dugme s leva služi za promenu izgleda oblika četkice. Sve funkcije detaljno su obrađene u tekstu koji objašnjava pravljenje oblika četkica. 100 i 200.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Kada napravite ili ubacite novu ćetkicu u brushes direktorijum gimpa (~/. Četkice iz više oblika (koraka) imaju u donjem desnom uglu malu roze strelicu. treće za pravljanje identičnog klona od već postojećeg oblika četkice.drugitalas. drugo dugme služi za kreiranje novog oblika četkice. Prvi trag četkice (Paintbrush ) urađen je uz Spacing vrednost 1. Ovo je kao da za likovno kupite 10 četkica različite debljine.2006 .Brush Većina alata iz Toolbox-a ima opciju za odabir veličine i oblika površine. Ona kontroliše na koliko će se procenata veličine samog oblika četkice postaviti nov trag na papiru. Ovo važi samo za četkice koje Vi napravite. a postoje i višebojne četkice predstavljene kao sličice u boji (lišće. Gimp dolazi sa jako malo oblika četkice. moći ćete da vidite kakav trag ona ostavlja (kod četkica sa više koraka oni će biti naizmenično prikazani).gimp. Verovatno ste primetili nekoliko dugmadi u donjem delu Brushes prozora.:::Vilberova učionica :::. One četkice koje imaju samo jedan oblik (korak) u donjem desnom uglu imaju plusić.2/brushes) ona neće biti prepoznata do sledećeg pokretanja Gimpa ili do pritiska na dugme za osvežavanje. 55 Oblik četkice .. Poslednje dugme služi za osvežavanje. Ukoliko želite da napravite svoju četkicu pročitajte detaljno uputstvo. dok neke prave trag menjajući po nekoliko oblika tokom prevlačenja po papiru. zatim 50.7. ali pogledajte sliku sa leve strane. Takođe postoje četkice iz jednog koraka i iz više koraka. sunce i paprika). Ukoliko ste ga isključili. a na papiru ostavljaju trag identičan slici koja je na njima.gimp-2..

lišće i sunce).org/ GNU/FDL dopunjeno 25..:::Vilberova učionica :::. Oblik četkice u boji U ovom primeru kreiraćemo novu četkicu u boji.2006 . Aspect ratio kontroliše jačinu ureza odnosno širinu krakova. Dobra stvar kod pravljanja novog oblika je to što se on prikazuje u prozoru kako menjate vrednosti. Potrebno je samo selektovati neki deo i odabrati <Image> ScriptFu → Selection → To Brush. pa novi sloj i narednu http://www. Ja sam odabrao 50x50 piksela. Hardnes je jačina boje četkice (manje vrednosti označavaju nežnije ivice). tako da on bude transparentan. Sada nacrtajte neku sliku (kod mene kuća) – onakvu kakvu četkicu želite. Još jedna korisna stvar je pravljanje oblika četkice od selektovanog (obeleženog) dela slike. Kreirajte novi sloj i na njemu nacrtajte neku sliku. Angle je ugao pod kojim će četkica biti zakrenuta. kvadrat ili romb. Veličina papira koju odaberete biće i veličina četkice.drugitalas. Radius je veličina četkice u pikselima. Prvi korak je odabir veličine četkice. Napravićemo nekoliko slojeva (layera) slike pri čemu će svaki sloj biti jedan korak prilikom crtanja četkicom. Otvorite nov papir. Pod Shape birate da li će za osnovu buduće četkice biti uzet krug. Spikes je broj ureza (kod mene 5 ureza za zvezdu). U prvo polje upišite ime nove četkice (podrazumeva se Untitled).7. a mi ćemo sada naučiti da ih stvorimo prema načem ukusu.gimp. 56 Napravite svoj oblik četkice (Brush) Pravljenje jednobojnog oblika četkice Najjednostavniji način pravljenja jednobojnog oblika četkice je iz prozora sa oblicima četkica.. Verovatno će vam biti zgodnije da sliku malo uvećate – ja sam moju uvećao na 400%.. Nekoliko ovakvih četkica već dolazi uz Gimp (paprika. Spacing smo već pominjali kada smo govorili o tome šta je oblik četkice. Pritiskom na dugme za kreiranje novog oblika četkice (drugo s leva) dobićete novi dijalog.

gimp. Kliknite na save i sačuvali ste četkicu. U opcijama za snimanje odaberite koliko će koraka vaša četkica imati – Number of cells i Ranks (identično broju slojeva). Da bi Gimp video četkicu ona mora biti smeštena u brushes direktorijum. 57 sliku i tako koliko puta želite.gih ~/. zatim kolika je razlika između koraka – Spacing (percent) i opis novokreirane četkice – Description. Ukoliko želite da ovaj oblik četkice nakada dorađujete sliku možete snimiti kao xcf.gih.7.2/brushes/ Restartujte Gimp ili pritisnite Refresh dugme u Brushes prozoru i nova četkica bi trebalo da se pojavi.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.gimp-2. Sada možete uzeti četkicu (Paintbrush Lepo. što bi trebalo da je dovoljno. Odaberite File → Save As iz Image prozora i snimite sliku kao gih. Svaki od njih je po jedan korak tokom crtanja po papiru. Ja sam moju nazvao decja_cetkica.2006 . http://www. Ja imam tri sloja.. zar ne? ) i crtati novim oblikom četkice po papiru.drugitalas.:::Vilberova učionica :::. Vreme je da sliku snimimo. ali konačna četkica treba da bude snimljena kao *.. Kopirajte četkicu tamo na sledeći način: cp decja_cetkica..gih.

Sliku treba na kraju snimiti takođe sa GIH ekstenzijom i smestiti u ~/gimp/brushes/ kako bi je Gimp video. http://www. Možete dodati koliko god Layera želite.7.:::Vilberova učionica :::.gimp. Beli deo slike neće se videti kada snimite četkicu.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Pravila su sledeća. i svaki od njih će biti po jedan korak pri crtanju. dok će crni deo ostavljati trag one boje koju odaberete..2006 . 58 Jednobojan oblik četkice iz više koraka Postupak za kreiranje jednobojnog oblika četkice koji će u sebi sadržati nekoliko oblika je sličan kao kada smo radili sa višebojnim četkicama..drugitalas. Slika mora biti prebačena u Grayscale paletu sa Mode → Grayscale iz Image prozora..

59 Pattern . Ukoliko želite da naučite kako se prave teksture pročitajte ovaj tekst. a ukoliko ste ga isključili.gimp-2. Potrebno je samo u opcijama alata (Tool options) namestiti Pattern fill za kanticu odnosno Pattern source za klon. Levo dugme.7.2006 . briše teksturnu boju (možete brisati samo teksture koje ste vi naknadno dodali).. pri dnu postoje samo dva dugmeta. http://www.gimp.drugitalas. možete dodati novi prozor ili karticu pod nazivom Patterns. dok desno dugme osvežava listu tekstura..tekstura Dva Toolbox alata Clone i Bucket Fill mogu da ispisuju teksture.:::Vilberova učionica :::.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. U prozoru za izbor teksture. Ukoliko ste dodali neki novu teksturu u ~/..2/patterns/ direktorijum ona neće biti prepoznata sve dok ne restartujete Gimp ili pritisnete dugme za osvežavanje. Teksturu možete odabrati iz kartica pomoćnog prozora Gimpa. u obliku kante za smeće.

.2006 . Nova tekstura bi trebala da se pojavi.drugitalas.2/patterns/ Sada pritisnite dugme za osvežavanje u donjem delu Patterns prozora ili restartujte Gimp. Možete je isprobati "kanticom" (Bucket Fill ). Kod tekstura je bitno da se gornja ivica papira nadovezuje na donju i leva na desnu jer će kod kasnijeg korišćenja one biti slagane jedna pored druge (kao pločice vašeg kupatila).. da ga malo uvećate i da iscrtate nešto po njemu.gimp-2.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. i samo date ime teksturi (Pattern name) i ime fajla u koji će ona biti snimljena (File). Da bi Gimp video teksturu ona mora biti smeštena u patterns direktorijum: cp plavo-zuto.pat ~/. Tekstura će automatski biti dodata u Patterns prozor.:::Vilberova učionica :::.. Sve što treba da uradite je da otvorite novi papir one veličine koje će biti tekstura.7. http://www. Kada ste kreirali teksturu potrebno je da je snimite sa PAT ekstenzijom. 60 Kreiranje nove teksture (patterna) Teksture je vrlo lako napraviti. na primer: Još zgodnije je da kada napravite sliku za teksturu odaberete Script-Fu → Selection → To Pattern iz Image prozora.gimp.

..:::Vilberova učionica :::..

61

Gradient - gradijent boja

U Toolbox-u možete naći nekoliko alata koji mogu da ispisuju boje sa gradijentom. To su Blend , koji se koristi za gradijente isto kao i ), četkica kantica za obične boje i olovka (Pencil

(Paintbrush ) i vazdušna četkica (Airbrush ), koji mogu da ispisuju boje sa gradijentom. Za poslednja tri alata neophodno je odabrati Use color from gradient u opcijama alata (Tool options). Gradijente možete odabrati iz kartice pomoćnog prozora Gimpa, a ukoliko ste ga isključili isključili možete dodati novi prozor ili karticu pod nazivom Gradient. U dnu prozora za izbor gradijenta nalazi se pet dugmeta. Krećući sa leva na desno, prvo dugme služi za izmenu postojećeg gradijenta, zatim sledi dugme za kreiranje novog gradijenta, dugme za pravljenje duplikata od postojećeg gradijenta, dugme za brisanje postojećeg gradijenta i dugme za osvežavanje liste gradijenata. Ukoliko ste dodali neki nov gradijent u ~/.gimp-2.2/gradients/ direktorijum, on neće biti prepoznata sve dok ne restartujete Gimp ili pritisnete dugme za osvežavanje. Ukoliko želite da naučite kako se prave gradijenti, pročitajte naredni tekst

http://www.gimp.drugitalas.org/
GNU/FDL

dopunjeno 25.7.2006

..:::Vilberova učionica :::..

62

Kreiranje novog gradijenta

Možete napraviti novi gradijent iz samog Gradient prozora, odabirom dugmeta za kreiranje novog gradijeta. Procedura je jako komplikovana. Na desni taster miša otvara se meni kojim možete podesiti sve parametre. Najvažniji su boja sa leve strane (Left Endpoint's Color) i boja sa desne strane (Right Endpoint's Color). Primećujete trougliće koji se nalaze odmah ispod prikaza samog gradijenta? Oni predstavljaju neku vrstu graničnika za boje. Njihovim pomeranjem vršite izmene na gradijentu. Uvek možete dodati nove graničnike sa Split Segment Uniformly nakon čega ćete biti upitani koliko želite graničnika. Došli smo do pojma segment. Jedan segment predstavlja prostor između dva crna graničnika. Kada kliknete na prazan prostor između dva crna graničnika on je trenutno aktivan segment (malo tamnije obeležen), i njega možete deliti, obrtati mu boje (Flip Selection), menjati mu boje i primenjivati ostale opcije. Najlakši način da dodate nekom segmentu boje je odabir Coloring Type for Selection iz menija. Naravno, postoji još mnogo opcija menija, ali njih nećemo sada objašnjavati. Kako je ovo komplikovano, često će se naše pravljenje novog gradijenta svesti na pravljenje duplikata već postojećeg gradijenta i njegovu izmenu.

http://www.gimp.drugitalas.org/
GNU/FDL

dopunjeno 25.7.2006

..:::Vilberova učionica :::..

63

Menjanje veličine i transformisanje slika
Promena veličine slike
Promena veličine slike vrši se odabirom Image → Scale Image. Potrebno je uneti novu veličinu slike po horizontali i vertikali (Width, Height). Podrazumevana vrednost je u pikselima, ali se to može promeniti u polju pored prostora za unos veličine. Ukoliko je potrebno, možete promeniti i rezoluciju po horizontali i vertikali slike (X i Y resolution). Podrazumevana vrednost za WEB grafiku je 72.000x72.000 piksela po inču, a za štampu od 300.000x300.000 pa naviše. Još je poželjno odabrati Cubic u polju interpolation (ako već niste podesili ovaj tip interpolacije kao podrazumevani u Opcijama Gimpa) jer on najbolji način umeće nepostojeće piksele zarad povećanja slike. Takođe je moguće obaviti i promenu veličine svakog sloja (Layera) pojedinčno, što je opisano kada smo govorili o radu sa slojevima. Alat za skaliranje (povećavanje i smanjivanje), Scale igra glavnu ulogu u promeni veličine aktivnog sloja.

Rotacija
Osnovna rotacija slike vrši se odabirom neke od opcija iz menija Image → Transform iz Image prozora. Tu su najpre opcije preslikavanja slike po horizontali i vertikali (Flip Toolbox alat, ali na Horizontaly i Flip Verticaly). Istu ulogu može obaviti i Flip pojedinčnim slojevime, ne na celoj slici. Zatim slede opcije za rotiranje 90° u pozitivnom i negativnom smeru, i 180°. Isti posao na pojedinačnom sloju obavlja Rotate je on daleko precizniji pa možete sami uneti željene vrednosti. alat, s tim što

Još nekoliko alata
Pored ovih opcija postoji još par Toolbox alata koji mogu transformisati vašu sliku. To su alat ) i alat za menjanje perspektive (Pesrpective za iskošavanje sloja (Shear obavljaju svoje funkcije na pojedinačnim slojevima, a ne na celoj slici. ). I oni

http://www.gimp.drugitalas.org/
GNU/FDL

dopunjeno 25.7.2006

. 64 Šta je piksel? Svaka slika u memoriji računara sastavljena je iz mnoštva tačkica tj. Postavlja se pitanje da li govorimo o pikselima na monitoru. piksela (pixel). Današnji monitori podržavaju 8 bpp. Kod RGB palete odvaja se 8 bita za crveni. listu papira ili pikselima senzora foto aparata. usled zahteva da jedan (LCD) monitor podržava više rezolucija (npr. 8 bita za zeleni i 8 bita za plavi kanal (Channel) boja što ukupno daje 24 bpp ili 224=16777216 boja (takozvani Truecolor).. mada je razvijan i Hollywood GIMP koji koristi 64 bpp (16 po svakom kanalu). što je skraćenica za 300 tačaka po inču (dots per inch). Rezolucija Usko povezana sa pikselima je i rezolucija. pravougaonici…).2006 . Prostije rečeno sliku sa većim brojem piksela od broja piksela na monitoru možemo bez problema smestiti na isti.7. odnosno slika koju daje monitor sastoji se on 480 hiljada piksela. Ovo znači da monitor ima 800 tačaka po horizontali i 600 po vertikali. Iz prakse znamo da kada sliku dovoljno zumiramo (slika levo) vidimo da se sastoji iz sitnih kvadratića. Međutim. Možemo još spomenuti da ukoliko se pikseli slike u digitalnoj formatu poklapaju sa pikselima nekog uređaja (LCD monitora) obično dobijamo najbolju oštrinu slike i ovi pikseli su tzv. Kada govorimo o rezoluciji u mega-pikselima obično mislimo na rezoluciju foto aparata. tačke.gimp. Gimp koristi upravo RGB paletu od 32 bpp što je više nego zadovoljavajuće. Jedan piksel koji proizvede mastilo (svetlo plavo. monitor od 1280x1024 treba da podrži i 800x600) moraju se izvršiti određene korekcije. čuli ste da neki štampači imaju rezoluciju od 300 DPI. Takođe u RGB paleti može biti prisutan i Alpha kanal koji određuje transparentnost i za koji se odvajaju dodatna 8 bita (ukupno 32 bpp). Poznata je još i 16 bpp paleta koja izdvaja po 5 bita za plavi i crveni kanal i 6 za zeleni (takoznavi Highcolor). Takođe. Ovo će vam biti mnogo jasnije kada naučite šta je rezolucija. pa tako dobijamo logičke piksele koji na pomenutim LCD monitorima dovode do blagog zamućenja slike. Ista je situacija i sa odnosom štampačmonitor i sl. Kada govorimo o rezoluciji monitora prikladnije nam je da kažemo da on podržava rezoluciju od 800 x 600.drugitalas.. Pikseli su kod raznih uređaja raznih oblika (kvadratići. Gimpom) koje vidimo na monitoru ne moraju se poklapati sa pikselima koje taj monitor proizvodi na ekranu.:::Vilberova učionica :::. Na primer. Native (izvorni) pikseli. 16 bpp i 24 bpp. Čuli ste za izraz mega piksel – milion piksela. Ipak za sve navedeno zajedničko je da je piksel najmanji gradivni element slike. pikseli slike otvorene nekim programom (npr. zelena i plava boja CRT monitora) u jednoj tački ekrana monitora. http://www. Koliko bita po pikselu? Govorili smo o Indexed paleti. žuto i ljubičasto) u određenoj tački na papiru nije isti sa onim koji proizvede svetlost (crvena.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Ukupan broj piksela takvog monitora je 800·600=480000. Ova paleta ima 8 bita po pikselu (bpp) odnosno 28=256 boja.

2006 . 65 Slojevi (Layers) Kako bi obrada slika bila lakša. Suma svih ovih slojeva daje sliku na dnu desne strane. Šta su slojevi i kako rade Kada govorimo o slojevima možete ih zamisliti kao providne listove papira koji se ređaju jedan na drugi.drugitalas. Ovaj sloj se nalazi na dnu što znači da ga bilo koji drugi sloj prekriva...7. gotovo bi bilo nemoguće napraviti bilo kakav ozbiljan rad crtajući piksel po piksel. http://www. Poslednji sloj je bela pozadina sa plavim krugom na kome će biti Vilber. u svetu grafičkog dizajna su odavno osmišljeni Layeri (slojevi). Da nije tako..gimp. Ukoliko je na svakom od tih papira nešto iscrtano krajnji rezultat biće suma svih crteža na providnim papirima. Imamo četiri sloja prikazana u Layers prozoru Gimpa sa leve strane i način slaganja sa desne strane. Sloj na vrhu (Vilber) se nalazi iznad svih ostalih.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.:::Vilberova učionica :::.

Opacity skalu podešavate za svaki sloj zasebno. što označava takozvani aktivni sloj. koji predstavljaju skraćenice za neke od opcija pomenutog Layers menija.. sledeće pomera aktivni sloj jedno mesto naviše u paleti. Sličica koja sledi predstavlja prikaz sloja. a onda ga vratili u celokupnu sliku.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Opcije ovog menija biće obrađene kroz naredne tekstove.:::Vilberova učionica :::. Naša slika ima četiri sloja. Ukoliko je on uključen nećete moći da crtate po transparentnim delovima sloja. dok će drugi ostati neizmenjeni. Ispod palete slojeva nalazi se par korisnih dugmića. To je kao da ste izvukli jedan od providnih papira o kojima sam pričao maločas i docrtali nešto na njega. odnosno biće sačuvan tokog narednog snimanja slike. dugme koje "usidrava plivajući sloj" i dugme koje briše aktivni sloj. Bilo šta da radite u Image prozoru biće urađeno samo na aktivnom sloju. Srž Layers kartice je paleta slojeva.2006 . 66 Layers dijalog Sada ćemo razmotriti osnovne funkcije Layers kartice koji se po početnim podešavanjima nalazu u pomoćnom prozoru Gimpa. Prvo dugme s leva kreira novi sloj.. Prva stvar. http://www. Tu je zatim dugme koje pravu duplikat aktivnog sloja. Opacity određuje stepen transparentnosti sloja.drugitalas. Sa desne strane je Keep Transparency ček-box. Primećujete da je sloj Background uokviren plavo. Kada uključite ovu ikonicu na dva ili više sloja.7. a treće radi suprotno.. Svaki od slojeva ima sa leve strane ikonicu u obliku oka. Umesto da vadite i vraćate papire ovde možete menjati aktivne slojeve tako što kliknete na njihov prikaz.gimp. Treba još znati da se desnim klikom na sloj dobija Layer meni. Ukoliko je ona uključena sloj će biti vidljiv u Image prozoru. oni će biti pomerani zajedno dok koristite Move alat. Mode određuje način na koji će pikseli sloja ispod biti preklapani pikselima sloja iznad. a zatim sledi ime sloja koje možete menjati dvoklikom na njega. Ikonica u obliku lančića simbolizuje link.

Floating Selection (plutajuća selekcija) Plutajuća selekcija se javlja prilikom nekih operacija nad slojeveima.gimp.drugitalas. Učićemo kako se nekoliko slojeva mogu spojiti u jedan. Za pomeranje selekcije nije potrebno koristiti Move alat već će pomeranje biti moguće jednostavnim dovlačenjem kursora na selekciju i držanjem levog tastera dok istu pomerate. Ova varijanta je boja. Možete to uraditi preko dugmića koji se nalaze ispod paleta slojeva u Layers prozoru.. Praktična primena Pokušaćemo da dodamo neki sloj jedne slike u drugu. Ukoliko sami želite da napravite Float selection sloj to možete učiniti tako što prvo napravite selekciju i odaberete Select → Float iz Image prozora.7. Drugi način je da plutajući sloj usidrite na novi sloj umesto na poslednji aktivni sloj. To se radi preko prvog dugmeta sa leve strane ili desnim tasterom na plutajući sloj i odabirom New Layer opcije. moraćete da ga se nekako otarasite da biste mogli da radite sa ostalim slojevima. Takođe. nalepljivanje. Bilo koja operacija se može preduzeti na ovom sloju. dok je rad na ostalim slojevima onemogućen. Kada je prisutna.) i cilj mu je da se plutajući sloj pretvori u običan. pritiskanjem desnog tastera na plutajući sloj i odabirom Anchor Layer iz menija ili Ctrl + H prečicom sa tastature.. ona predstavlja jedini mogući aktivni sloj na slici. šta je to Float Layer (plutajući sloj) i šta je to Anchor (usidravanje).org/ GNU/FDL dopunjeno 25. kada napravite plutajući sloj.. Kada napravite neku selekciju i pomerite je na drugo mesto na slici. Kopiranje sloja vrši se tako što se sloj koji kopiramo učini aktivnim i odabere se Copy opcija (Edit → Copy ili Ctrl + C).. kada želite da neki sloj kopirate iz jednog u drugi Image prozor (primer dat u tekstu ispod) pojaviće se Float Selection sloj. selekcija je postala novi plutajući sloj. Prvi način je da ga zalepite za prethodno aktivan sloj.:::Vilberova učionica :::. Ovaj postupak se naziva Anchor (usidravanje. Morate da otvorite sliku sa koje ćemo da kopiramo sloj i jedan prazan papir na koji ćemo da ga dodamo. ona će automatski postati novi Floating Selection sloj.2006 . birajući pretposlednje dugme sa leve strane u obliku sidra.. http://www. Kao što sam već rekao. 67 Rad sa slojevima U svakodnevnom korišćenju Gimpa rad sa slojevima je neophodan.

Oni se nalaze u lenjirima Image prozora (leva i gornja strana Image prozora) i izvlače se tako što kliknete na lenjir i držite levi taster. Linuju uklanjate tako što je prevučete van Image prozora. Plutajući sloj možemo pomeriti tamo gde želimo Move alatom objašnjeno. Ponekad se pomeranje ne može izvršiti precizno ukoliko ne koristimo neke graničnike.7.2006 . Sada. opcije View → Snap to Grid i View → Snap to Guides moraju biti uključene. Takođe možete ivice sloja uvećati na veličinu Image prozora.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Slično možete i sami povećati ivice sloja ne željenu veličinu preko Layer to Boundary Size (odaberete vrednost i kliknete Resize dugme) ili ceo sloj (ne samo ivice) sa Scale Layer. i zatim ga „usidriti“ kao što je već Primećujete crno – žutu liniju u Image prozoru oko novog sloja. iako vidljivi. Ukoliko više slojeva želite da pomerite odjednom možete uključiti ikonicu u obliku lančića (link) u paleti slojeva. prevučete vođicu tamo gde želite da je ostavite i pustite levi taster. tako da će npr. Kliknite desni taster na sloj koji želite da povećate pa odaberite Layer to Image Size.gimp. Ova linija ograničava svaki sloj. Osnovno pomeranje vrši se Move alatom . Vođice su plave granične linije koje vi postavljete sami na mesto koje želite.drugitalas.:::Vilberova učionica :::. Preneti sloj će se pojaviti kao Floating Selection. Možete da veličinu sloja prilagodite veličini same slike (Image prozora) na način koji je već opisan. oni još uvek ne služe svojoj svrsi. Prva opcija New Guide (By Percent) postavlja graničnu liniju uzimajući procentualne vrednosti veličine slike. Da bi ovi graničnici bili vidljivi morate imati uključenu opciju View → Show Grid i View → Show Guides.. Prored i izgled Grida podešava se u opcijama Gimpa (Preferences) ili zasebno preko menija Image → Configure Grid.. Da bi se pomereni sloj „lepio“ za mrežu ili vođicu. 68 Sada treba da pređete u Image prozor slike na koju želite da prenesete ovaj sloj i odaberete Paste (Edit → Paste ili Ctrl + V). Ukoliko vam zasmeta možete je isključiti iz menija Image prozora View → Show Layer Boundary. ali se i Grid (mreža) može koristiti u istu svrhu. Vođice možete postaviti i preko Image → Guides menija. 50% postaviti liniju po http://www. Mreža je u stvari gomila kvadratića koji predstavljaju neku vrstu mreže na vašoj slici (kao na mapama) i služe za lakše snalaženje. Potrebno je da odaberete Move alat. ali mi to obično ne vidimo jer je su slojevi uglavnom iste veličine kako i sam Image prozor. Možete postaviti onoliko vođica koliko vam je potrebno. U dijalogu je dovoljno odabrati da smer (Direction) bude vertikalan ili horizontalan i meru u procentima.. Pomeranje slojeva Za pomeranje slojeva je potrebno da sloj koji pomerate bude aktivan. Osnovni graničnici su Guides (vođice). Kada ste ga namestili samo pustite levi taster i izvršili ste pomeranje. kliknete na neki deo aktivnog sloja (koji mora biti transperentan od 0% do 50%) i držite levi taster dok pomerate sloj na željeno mesto.

naprimer. tj. Takozvana transformacija slojeva može se uraditi pomoću nekoliko Toolbox alata. njegove ivice će se lepiti za vođicu ili mrežu. alat za menjanje perspektive (Pesrpective ) i alat za preslikavanje (Flip Spajanje slojeva Spajanje slojeva radimo na kraju obrade slike kako bismo je snimili u nekom od formata koji ne podržava slojeve. Da biste videli kakav je efekat pomeranja sloja sa uključenom Snap to Grid i Snap to Guides opcijom moraćete da ih sami isprobate.drugitalas.gimp. Opcija Remove All Guides uklanja sve vođice sa slike.. To se radi odabirom Merge Down opcije iz menija koji se dobija desnim tasterom na aktivni sloj.. Prvi način je spajanje aktivnog sloja sa onim ispod njega. ne samo da ćete izgubiti podatke o slojevima već će i transparentni delovi biti uništeni (Flatten). Ukoliko ne snimite sliku u Gimpovom XCF formatu. ).2006 . korisno kada želite da vam tekst bude napisan jedan ispod drugog. Ukoliko sliku snimite kao JPEG. izgubićete podatke o slojevima jer će oni biti spojeni.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Ono se vrši na nekoliko načina. Treći način – Image → Flatten Image – pored toga što spaja sve slojeve vrši i popunjavanje providnih delova pozadinskom bojom. Opcija New Guide iz menija radi isto što i prethodna.:::Vilberova učionica :::. Prilikom pomeranja nekog sloja. alat za širenje (Scale ). uklanja Alfa kanal boja. 69 sredini slike. Manje važno je što on primenjuje maske na svim kanalima. To su alat za rotiranje (Rotate ). alat za iskošavanje (Shear ).7.. http://www. Drugi način je spajanje svih slojeva odjednom odabirom Image → Merge Visible Layers iz Image prozora ili prečicom Ctrl + M sa tastature. Opcija New Guides From Selection postavlja vođice na ivicama selekcije. Ovo je. ali vrednosti nisu date u procentima već u pikselima.

Green. Bilo šta da radite na slici biće urađeno samo nad aktivnim kanalima. RGB kanali iz palete su nazvani Red. Četvrti kanal A (Alpha – α kanal) određuje nivo transparentnosi slike. Prvi deo se naziva Paleta kanala i smešten je u gornjem delu dijaloga.gimp.. Uz svaki kanal nalazi se i mali prikaz (preview).2006 .:::Vilberova učionica :::. Blue i Alpha. Svaki od piksela slike u Gimpu ima 32 bita (po 8 bita za svaki kanal). Takođe. i to su R (red – crveni kanal). Sa leve strane kanala nalazi se ikona u obliku oka. Aktivni kanali uokvireni su plavom bojom (u našem primeru aktivni su svi kanali). slika se sastoji od bar jednog sloja (Layera).org/ GNU/FDL dopunjeno 25. u paleti kanala može biti aktivno (uključeno) više od jednog kanala u isto vreme. G (green – zeleni kanal) i B (blue – plavi kanal). Kanali se podešavaju za sliku u celini. Ukoliko je ona uključena kanal će biti prikazan u Image prozoru i biti snimljen tokom narednog snimanja slike. a ukoliko je isključena kanal se neće videti i neće biti snimljen. http://www. 70 Šta su Channels? Kao što je već objašnjeno. Prva tri određuju boju slike. što znači da se i svaki sloj sastoji od bar jednog kanala. Za potrebe fotografija visokog kvaliteta razvijen je Hollywood GIMP koji koristi šezdesetčetvorobitne piksele.. Ukoliko želite da podesite kanale samo jedan sloj morate koristiti Decompose ili kopirati sloj u nov Image prozor pa zatim menjati njegove atribute. Drugi deo su dugmići za uređivanje maski kanala i oni se nalaze u dnu dijaloga. Postoji još jedna bitna stvar koju treba da znate. Channels dijalog Channels dijalog se nalazu u pomoćnom prozoru Gimpa i sastoji se iz dva dela.drugitalas. svaki sloj se sastoji od gomile piksela. RGB slike imaju četiri kanala. kao što piše sa desne strane svakog od njih. a ne za svaki sloj posebno.. Za razliku od palete slojeva.7. Ovde ćemo videti kako se svaki piksel nekog sloja sastoji od bar jednog kanala (Channel). Kanale aktivirate/deaktivirate jednostavnim klikom na njihov smanjeni prikaz. Toliko o RGB paleti (colorspace) za sada.

Sada možete da . dupliciranje http://www.7. Pomoću nje možete crtati. U donjem delu Paths dijaloga nalazi se nekoliko dugmadi koja mogu da vam ubrzaju posao. praviti selekcije. a najvažnija stvar je što se "lako oblikuju". za pomeranje staza iznad ili ispod. Edit Path Atribute menja ime staze (isto kao dvoklik na ime staze). Prvo dugme sa leve strane pravi novu stazu. Aktivna staza je uokvirena plavom bojom i na njoj možete raditi..:::Vilberova učionica :::.. Kako bi rad sa stazama bio lakši postoji i poseban potprozor (tab) u gornjem delu pomoćnog prozora Gimpa. Staze možete premeštati jedne iznad drugih sa naredna dva dugmeta. dok se sa leve strane nalazi dugme u obliku oka i dugme u obliku lanca.gimp. Ukoliko je uključena ikonica u obliku lančića (link) ova staza će biti pripojena aktivnom Layeru.2006 . Staze se kreiraju ili menjaju pomoću Paths alata . Primećujete da se na mojoj slici nalaze tri staze..drugitalas.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Ovo su skraćenice ranije pomenutih funkcija iz menija. Sve promene (transformacije) koje radite na aktivnom Layeru biće urađene i nad tom stazom. 71 Staze (Paths) Paths ili staze su jedna od najkorisnijih opcija Gimpa. Tu su i opcije koje se nalaze na dugmićima: za kreiranje nove staze. Zvaćemo ga Paths dijalog. Svaka od staza u paleti ima isti izgled i funkcije kao i paleta slojeva (Layera). Desno od umanjenog izgleda je ime staze koje možete promeniti dvoklikom. Path Tool opcija menija poziva Path alat . Zatim idu dva dugmeta koja od staze prave selekciju i od selekcije stazu. morate da kliknete na bilo koj drugi alat iz Toolbox-a i da isključite ikonicu u obliku oka. Kada kliknete desnim tasterom miša na neku od staza u paleti otvorićete meni. Umanjeni izgled staze (preview) prikazan je po sredini. isecati neke delove slike i slično. i praviti duplikat sledećim dugmetom. Bilo koja staza može postati selekcija (meni Select → From Path) i bilo koja selekcija može postati staza (meni Select → To Path). Da bi staza bila vidljiva u Image prozoru dugme u obliku oka mora biti uključeno. Kada prepravljate aktivnu stazu Paths alatom ste završili izmene na stazi. Pretposlednje dugme podebljava aktivnu stazu (Stroke) i poslednje dugme briše aktivnu stazu. da bi staza ponovo postala nevidljiva u Image prozoru. Mesto gde se prikazuju same staze u Paths dijalogu je paleta staza.

.2006 .drugitalas. Add to Selection dodaje stazu već postojećoj selekciji.. Prilikom snimanja bićete upitani za ime i mesto gde će staza biti snimljena (kucate ime bez ekstenzije) i bićete upitani da li želite da snimite samo sktivnu stazu (Export the active path) ili sve staze sa slike (Export all paths from this image).gimp. 72 staza i brisanje staza.:::Vilberova učionica :::. moguće je kopirati stazu (Copy Path) i premestiti je negde drugde (Paste Path).org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Intersect with Selection pravi presek selekcije i staze. Slede opcije za kombinovanje selekcije i staza.. Pored ovoga. Selection to Path prebazuje selekciju u stazu i Stroke Path podebljava stazu.7. Subtract from Selection izdvaja stazu iz postojeće selekcije. Nova je opcija Merge Visible Paths koja spaja sve slojeve na kojima je ikonica u obliku oka uključena. http://www. Staze možete snimiti (Export Paht) i kasnije ih učitati u neku drugu sliku (Import Path). Path to Selection prebacuje stazu u selekciju.

. Poznavanje selekcije i maske je neophodno pri montažama i kombinovanju slika. 73 Šta je selekcija? Selekcija (Selection) predstavlja posebno izdvojenu grupu piksela sa slike. Premeštanje selekcije Kod selekcija važi jedno čudno pravilo. Važno je još znati da selekcija izdvaja samo piksele sa aktivnog sloja (Layera). on će se pretvoriti u http://www. Kada dovučete kursor u prostor koj je obuhvaćen selekcijom.7..gimp. alat za ).:::Vilberova učionica :::. ali kako se bilo koja staza može lako transformisati u selekciju i obratno. Na ovaj način u stvari biramo deo slike koji obrađujemo. Maskama ćemo se detaljno bavi u naredniom tekstovima. alat za obeležavanje elepsi (Ellipse Select Select ) i alat za slobodno obeležavanje (Free ).2006 . Alati kojima ) i alat za „pametno“ se vrši ovakva selekcija su alat za obeležavanje sličnih površina (Fuzzy Select obeležavanje površina iste boje na celoj slici (Select By Color obeležavanje delova slične vrednosti boje (Scissors ).drugitalas. Skripte i alate možemo primeniti samo nad tom selekcijom. ovaj alat će vam biti glavni prilikom kreiranja novih selekcija. Pažljivo pročitajte kako se svaki od alata koristi pre nego što nastavite sa čitanjem ovog teksta. Ukoliko vam treptajuće ivice selekcije ponakada zasmetaju možete ih isključiti preko View → Show Selection. Dva su osnovna načina na koji alati izdvajaju selekciju. Kada napravimo neku selekciju sve Filtere. Drugi način je izdvajanje piksela koji su slični po nekim osobinama. Pored selekcije postoji još jedan način za izdvajanje piksela – maska (Mask).. Alat za kreiranje staza – Paths . Prvi način je prostim izcrtavanjem dela koji želimo izdvojiti i na ovaj način rade alat za obeležavanje pravougaonih površina (Rect Select ). ne spada u alate za pravljenje selekcije.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Selekcija će biti tu ali je nećete videti dok ne ponovite ovaj postupak. Alati iz Toolboxa za pravljenje selekcije Postoji nekoliko alata bez kojih nećete moći ni da zamislite rad sa selekcijom. Izgled jedne pravougaone selekcije dat je na slici levo. a to je da ne morate koristiti Move alat za njihovo pomeranje.

74 krstić. i ovde možete koristiti mrežu (Grid) i vođice (Guides) da bi pomeranje bilo preciznije. Glow (širi selekciju). Opcija Sharpen pravi grub prelaz izmađu selektovanog i neselektovanog dela (suprotno od Fether). Selection editor kojom pozivamo prilično beskoristan dijalog za izmenu selekcije i Toggle Quick Mask i Save To Channel koje će biti pomenute kasnije..:::Vilberova učionica :::. Pomenuću još samo opcije Shrink (sužava selekciju). i ivice selekcije se mogu podebljati linijom.2006 .org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Važna je opcija To Path. Border (pravi dve linije selekcije od jedne) i Rounded Rectangle (zaokružuje ivice. None (uklanja svaku selekciju sa slike) i Invert (obeležava suprotan deo slike od onog koji je već obeležen – umesto delova unutar linije selekcije obeležava deo van nje). Potrebno je odabrati Edit → Stroke Selection iz menija Image prozora nakon čega dobijamo dijalog za podebljavanje selekcije i staze. Opcija Feather pravi blagi prelaz između selektovanog i neselektovanog dela i opisana je u narednim tekstovima. Preostale opcije za sada nećemo koristiti. Ostale su nam opcije By Color kojom se u stvari uzima Select By Color alat .7. http://www. Select meni iz Image prozora Najvažnije opcije menija Select su All (selektuje ceo Image prozor).gimp.drugitalas. U ovom trenutku dovoljno je držati levi taster i pomerati kursor da bi vršili pomeranje same selekcije. koja od selekcije pravi stazu pa tako omogućava njenu izmenu Paths alatom i ponovno vraćanje u stazu preko Select → From Path. korisno ako želite da napravete kvadrat koji ima blage ćoškove). Iscrtavanje ivica selekcije Kao i staze. Kao i kod pomeranja slojeva...

ispod Red. ikonu u obliku lančića i ime kanala koje možete promeniti dvoklikom. Od ranije znamo da se kanali Red.7. Važno je znati da ukoliko je neki od ovih kanala aktivan ni jedan sloj (a samim tim ni jedan regularni kanal) ne može biti aktivan u paleti slojeva. Alpha odnose na slojeve iz palete slojeva. tj. neke maske možemo koristiti za čuvanje i menjanje alfa kanala nekog od slojeva. Ove druge maske nazivamo maske slojeva i pravimo ih za svaki sloj pojedinačno. Aktivni kanal (maska) je uokviren plavom bojom. jedino kada ih kombinujemo sa maskama možemo postići vrhunske rezultate. Maskama dobijamo nove mogućnosti menjanja selekcija.. Takođe.gimp.:::Vilberova učionica :::. možemo reći da su maske slike kojima se vrši selekcija. Svaki od njih ima mali prikaz (preview). Zato je ovo nastavak lekcije o kanalima. Iako su obične selekcije dovoljno dobre za mnoge zahvate nad slikama. Ovo je prvi tip maske koji nazivamo nazivamo maske kanala (Channela) i mogu se koristiti nad bilo kojim od slojeva (Layera) slike. Kao što se vidi. Maske kanala (Channela) Masku kanala posmatrajte kao crno-beli (Grayscale) sloj slike u koji se čuvaju selekcije. tako i svaka selekcija može postati maska i svaka maska može postati selekcija. Blue. Kao što se selekcije i staze (Paths) mogu transformisati jedna u drugu. akivira se klikom na njega i samo po jedan kanal može biti aktivan u isto vreme. Blue i Alpha kanala. Ovo je jako dobro s obzirom da sada kanale. Green.drugitalas. pravljenja selekcija iz delova. Dakle. Ukoliko je ikona u obliku oka uključena kanal će biti prikazan u Image Prozoru. odnosno selekcije možemo uređivati pomoću Toolbox alata za crtanje. a znamo da menjajući alfa kanal direktno vršimo i promenu transparentnosti.. odnosno one su crno-bele (Grayscale) slike čija je bela boja selektovani. http://www. maske. Prelazi između crne i sive nastaju na primer primenom Feather i Antialias opcija tokom selektovanja.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. što govori o tome da su ovi kanali u stvari zasebni slojevi. ikonu u obliku oka.2006 . Da bismo ga razumeli moramo se vratiti na Channel dijalog iz pomoćnog prozora Gimpa. crna neselektovani deo dok su nijanse sive prelazi među selektovanim i neselektovanim delom.. primenu Filtera i skripti nad selekcijom i mogućnost da ih snimimo koristitimo više puta za razliku od selekcije koja je privremena. za njih je izdvojeno posebno mesto u paleti kanala. 75 Maske (Mask) Maske su vrlo slične selekcijama. Green. Pored ovih postoje i kanali koji igraju ulogu maske i to su u mom primeru kanali pod nazivom oko i glava.

org/ GNU/FDL dopunjeno 25.. on će biti prikazan crno-belo (treća slika) ali se ova mogućnost ređe koristi. Pored toga u ovom dijalogu je moguće promeniti i ime http://www. prebacivanje selekcije u masku. Nakon što ste ovako snimili selekciju možete uključiti ikonicu u obliku oka pri čemu će neselektovani deo biti malo zatamnjen (druga slika gore). vrši se iz Select → Save To Channel. prelazi ove dve boje su delimično selektovani delovi.drugitalas. Crna boja kanala je neselektovani. Nakon pokretanja trebalo bi da vidite novi kanal pod nazivom Selection Mask copy u paleti kanala. Procenat zatamnjenosti neselektovanog dela (kada je i sloj vidljiv) možete promeniti ukoliko kliknete na umanjeni prikaz maske (preview) u paleti kanala. 76 Pravljenje nove maske od selekcije Najvažnija opcija. Jednostavno podesite Fill Opacity klizač na željenu vrednost... Uvek prilagodite ove vrednosti tako da vam bude najzgodnije za rad nad maskom. Ponovo napominjem da ukoliko obeležite ovaj novi kanal kao aktivan on će se ponašati kao sloj i na njemu ćete moći da primenjujete razne alate za izmenu maske kao što je to opisano dalje u tekstu. Iako smo snimili selekciju u kanal ona će i dalje ostati dok je vi ne poništite.7. a bela selektovani deo.gimp.:::Vilberova učionica :::. Ukoliko pak isključite vidljivost slojeva a uključite vidljivost kanala. U većini slučajeva crvena boja će biti najjasnija i najbolja za rad sa maskama. Takođe je jako korisna opcija promene boje maske koju vršite klikom na pravougaonik u desnom delu dijaloga.2006 .

drugitalas. i ponovo je snimiti kao masku ukoliko je potrebno. Drugo dugme ili New Channel meni kreiraju novi kanal (potpuno neselektovanu masku). preseca je sa postojećom selekcijom i selektuje samo deo van preseka) i Intersect with Selection (pravi selekciju od maske.2006 ..gimp. Quick Mask Quick mask (u bukvalnom prevodu brza maska) je najjednostavniji način za brzo konvertovanje selekcije u masku i obratno..:::Vilberova učionica :::. kao što to radi i dvoklik na samo ime kanala. Pored ovih u meniju su prisutne još opcije Add to Selection (pravi selekciju od maske i dodaje je već postojećoj selekciji). Subtract from Selection (pravi selekciju od maske.. Dugmići i meni Dugmići ispod palete kanala i meni koji se dobija desnim klikom na kanal sadrže uglavnom slične opcije. Prvo dugme s leva. 77 kanala (Channel Name). Edit Channel Atributes iz menija ili dvoklik na umanjeni prikaz maske pozivaju gore pomenuti dijalog. Pogađate onda da Quick Mask spada u masku kanala. Treće dugme ili Raise Channel iz menija podižu kanal za jedno mesto iznad u paleti dok četvrto dugme ili Lower Channel spuštaju kanal za jedno mesto niže u paleti. naredno dugme ili Channel to Selection meni prave selekciju od aktivnig kanala i poslednje dugme ili Delete Channel meni brišu aktivni kanal. Peto dugme ili Duplicate Channel meni pravi duplikat aktivnig kanala. preseca je sa postojećom selekcijom i selektuje samo deo preseka). Kombinujući ove poslednje opcije menija možete od nekoliko maski napraviti jednu selekciju.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Ova maska se aktivira pritiskom na maleno dugmence u donjem levom uglu Image http://www.7.

Na ovaj način skratili smo postupak izmene selekcije. Važno je još reći da sve parametre za Quick masku podešavate kao i za običnu maski kanala. http://www.gimp. masku načinjenu od selekcije (Selection) i masku koja predstavlja crno-belu kopiju aktvnog sloja. Kreiranje maske sloja Da biste kreirali novu masku sloja učinite jedan od slojeva aktivnim. Kao što znamo. pored umanjenog prikaza samog sloja. Po pozivanju Add Layer Mask opcije dobija se dijalog za kreiranje nove maske sloja.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. desno ćete videti i umanjeni prikaz maske.2006 .drugitalas. aktiviramo masku.. 100% neproziran biće bele boje. Prelazi između crne i bele su polutransparentni delovi. Možete da kreirate potpuno belu masku (White).7. Rad sa maskama slojeva Sloj i njegova maska ne mogu biti aktivni u isto vreme. alfa kanal kontroliše nivo transparencije. Kada je sloj ili maska aktivna oko ivice umanjenog prikaza postojaće bela ivica dok će ovaj drugi imati crnu ivicu (u mom primeru aktivna je maska). U primeru pored odabrao sam pravljenje potpuno bele maske (najkorišćenije) od koje sam kasnije načinio neku vrstu filtera pozadine.. Potpuno transparentni deo sloja biće crne boje. Kada napravite Quick Mask. potpuno crnu masku (Black). pozovite meni desnim klikom na taj sloj i odaberite Add Layer Mask. izmenimo je.:::Vilberova učionica :::. Ukoliko slučajno ne postoji alfa kanal morate ga prethodno dodati pozivanjem istog menija i odabirom Add Alpha Channel.. Aktiviranje se vrši jednostavnim klikom na sam umanjeni prikaz sloja odnosno njegove maske u paleti slojeva. Pošto ste kreirali masku. 78 prozora (označeno crvenom strelicom na mojoj slici) i na isti način se isključuje. Nakon izmene maske isključite je (kliknete ponovo na dugmence u donjem levom uglu) i maska će nestati kao da je nije ni bilo. Nad aktivnom maskom možemo primeniti različite operacije. automatski će u paleti kanala biti dodata maska kanala pod nazivom Quick Mask i automatski će ova maska postati aktivna tako da možete odmah da je menjate već pomenutim alatima. Takođe aktiviranje maske možemo izvršiti desnim klikom na aktivni sloj i odabirom opcije Edit Layer Mask. ali se oni ne vezuju za sve već samo za jedan sloj i predstavljaju alfa kanal tog sloja. konvertujemo u selekciju i ponovo aktiviramo sloj već je sve urađeno na dva klika. a na njenom mestu naći će se selekcija. isključujemo zatim selekciju. pa tako maska sloja kontroliše nivo transparencije sloja za koji je vezana. Maske slojeva Kao i maske kanala i maske slojeva su posebni crno-beli (Grayscale) slojevi. masku uzetu kopiranjem već postojećeg alfa sloja (Layer's alpha channel ili Transfer layer's alpha channel). Nismo morali da kreiramo novu masku.

dok će umanjeni pregled maska u paleti slojeva biti uokviren zeleno.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.. Pošto se maske slojeva ne mogu učiniti polutransparentnim da biste videli oba sloja.2006 . http://www. 79 U primeru koji vidite levo. ali je njena transparentnos 100% pa se ne vidi. U Image prozoru videćete crno – beli prikaz maske sloja. odabrao sam takvu masku koja mi omogućava izdvajanje ptice iz pozadine.drugitalas... jednostavno učinite ceo sloj polutransparentnim pomeranjem Opacity klizača koji se nalazi iznad palete slojeva. Ukoliko malo više obratite pažnju videćete da je pozadina još uvek tu. Ukoliko želite da vidite samo masku možete iz menija odabrati Show Layer Mask opciju.:::Vilberova učionica :::.7.gimp. Ponekada je potrebno da isecate deo nekog sloja (pravite masku) u odnosu na onaj koji se nalazi ispod njega.

sivom i belom bojom. bilo da se radi i masci kanala ili sloja.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Eraser .. Princip ove upotrebe svodi se na korišćenju Cut opcije (Ctrl+X ili Edit → Cut). na primer. U oba slučaja maska će nestati.drugitalas. od maske slojeva možete načiniti i selekciju kao što ste to radili od maske kanala. Airbrush . isključivo crnom.gimp. Takođe. Potrebno je da odaberete Mask to Selection opciju iz pomenutog menija.. Maska neće biti prikazana u Image prozoru a u paleti slojeva njen prikaz će biti uokviren crvenom linijom. Takođe. brisanjem ili razmazivanjem ovih boja. kada načinite neke izmene nad maskom kao što sam ja to izvršio morate te izmene i primeniti na sloj odabirom Apply Layer Mask. Drugi način za kreiranje maske je upotreba selekcije. najpre je trebamo učiniti aktivnom. Paintbrush . Masku možete ukloniti u svakom trenutku desnim tasterom na aktivni sloj i odabirom Delete Layer Mask. ali ako odaberete da je primenite na sloj možete je uvek vratiti sa Add Layer Mask → Layer's alpha channel. sve maske su međusobno povezane. Dakle. Ink . Prilikom kreiranja ili menjanja maski prvo se možemo poslužiti nekim alatima za crtanje ( Bucket Fill ..7.2006 . usko su povezane sa selekcijom i preko selekcije sa stazama. Pencil . Smudge i Dodge/Burn ). Alati i načini za izmenu maski Da bismo uopšte mogli da menjamo neku masku. maske možete menjati jednostavnim crtanjem po njima. 80 Masku možete i sakriti odabirom Disable Layer Mask. Znači. Moguće je zatim. prebacivanje selekcije u masku kanala ili u stazu. Ovo je primarni način za keriranje novih maski. Maska koju sam ja kreirao u gornjim primerima načinjena je Paintbrush alatom. Nakon što ste kreirali selekciju http://www.:::Vilberova učionica :::. Pored mogućnosti da od selekcije direktno napravimo novu masku (Select → Save to Channel iz Image prozora za masku kanala ili desni taster miša na aktivni sloj Add Layer Mask → Selection → OK za masku sloja) selekcije možemo koristiti i za menjanje već postojećih maski.

Primeri su dati iznad.2006 ... Filters → Distorts.gimp. slaganje panorama i slično. ali se ova tehnika može primeniti i na komplikovanije stvari kao što je kombinovanje fotografija.. Dok menjate vrednosti skale. Takođe možete dobiti razne zanimljive efekte koristeći filtere Filters → Noise.7. U dijalogu koji dobijate potrebno je da podesite skalu (crni i beli trouglić) na željenu vrednost. Upotreba Tresholda za lakše kreiranje maski Treshold je alat koj konvertuje vašu sliku u dve boje. Veoma jednostavan primer je dat ispod. Možete ga naći u Tools → Color Tools → Threshold meniju iz Image prozora.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. crnu i belu.. 81 pokrenite Cut operaciju i deo koji je bio selektovan biće ispunjen pozadinskom bojom (Background color). Ovo nam u suštini omogućava da napravimo fini prelaz između dva sloja. Filters → Glass Effects. U mnogim slučajevima neće vam biti doboljan samo jedan gradijent za pravljenje željenog prelaza boja. pratite promene na slici u Image prozoru kako bi mogli da odaberete što preciznije http://www..drugitalas.. Filteri i skripte Mnogo zanimljivih i korisnih efekata može postići odabirom nekih filtera ili skripta nad maskama slojeva. Primenite neki od blur filtera (Filters → Blur meni) ukoliko želite da ivice caše selekcije učinite mekšim.. Filters → Artistics.. Preporučujem vam Multiply ili Darken only mod za dodavanje i Screan ili Lighten only mod za odsecanje gradijenata.. Možete odabrati neki od Blending modova (Mode) iz opcija alata (Tool Options) kako biste omogućili preklapanje i kombinovanje više gradijenata... Treći način za izmenu je upotreba gradijenta boja korišćenjem Blend alata..:::Vilberova učionica :::...

Jako je dobro da se slika najpre razloži (Decompose) na RGB ili HSV paletu.2006 . odabere sloj sa najboljim kontrastom crno–belo i na njemu primeni Threshold.7. http://www. Kliknite OK i dobićete crno belu sliku koju sada treba prekopirati u masku. pređite u prozor originala slike.. odaberite Paste (Ctrl + V) i usidrite sliku u novokreitranu masku kanala (Anchor Layer iz Layers dijaloga). primenom Thresholda rezultati će biti isti kao i kod mukotrpnog crtanja četkicom uz mnogo manje utrošenog vremena.gimp. kreirajte novu masku kanala ili sloja i učinite je aktivnom.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Ukoliko maska nije odrađena baš perfektno (što je i nemoguće).drugitalas. 82 vrednosti..:::Vilberova učionica :::.. Odaberite Copy (Ctrl + C). potrebno je da je malo korigujete nekim od gore pomenutih alata za menjanje maski. U svakom slučaju.

:::Vilberova učionica :::. On se zasniva na korišćenju Alfa kanala za delimičnu providnost piksela čime se dobija blagi efekat zamućenja.drugitalas. Da bi bilo jasnije pogledajte priloženu sliku.7..gimp. Krajnji izgled ovog zahvata vidi se na slici iznad. Kao što se vidi na slici. niže vrednosti daju rezultate nalik antialiasing tahnici. Vrednosti koje sam ja birao su 20 piksela.. on koristi skalu od 1 do 100 piksela da bi odredio udaljenost od ivice selekcije na kojoj će feathering imati efekta. ovom tehnikom se uvode dodatni poluprovodni (sivi) pikseli a i pikseli same crne ivice postaju svetliji tako da se gubi efekat kockica.. 83 Antialias i Feather Antialiasing Antialiasing ili u bukvalnom prevodu kontra efekat se danas uveliko koristi za popravljanje izgleda fontova.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. a ne samo na fontove. http://www.2006 . Feathering Kao i Antialiasing i Feathering (feather = pero ptice) se zasniva na upotrebi Alfa kanala i poluprovidnosti piksela. antialiasing se može primeniti na bilo koju selekciju u Gimpu. Za razliku od antialiasinga. Takođe. Može se primeniti na dva načina. Prvi je uključivanje Feather edges u opciji alata (Tool options) za alate kojima se vrši slekcija a drugi odabir Select → Feather nakon što ste napravili selekciju čime možete birati i veće vrednosti od 100. čime se postiže daleko lepši izgled.

..:::Vilberova učionica :::..

84

Štampa iz Gimpa
Da bi štampanje iz Gimp programa bilo moguće, morate imati instaliran gimp-print paket. On uglavnom dolazi sa Gimp paketom na većini GNU/Linux distribucija pa nema potrebe da ga tražite na Internetu. Kako ja nisam uspeo da odštampam fajl direktno iz prozora za štampu moraćemo da se zadovoljimo izvoženjem slike u Post Script fajl i štampanje istog nekim drugim programom. Ukoliko neko ima rešenje za moj problem molim da mi odgovori.

Sama štampa
Proces štampe određuje File → Print dijalog. Mi ćemo birati štampu u Post Script fajl (Printer name, opcija File). Veličinu papira (Media size) postavite na A4 ili već koji format vam odgovara. U Orientation možete odabrati da papir bude okrenut horizontalno Landscape ili vertikalno Portrait. Samu sliku za štampu možete pomerati po papiru ili u prozoru sa umanjenim prikazom papira ili upisivanjem vrednosti u polja Left (levo), Right (desno), Top (vrh) i Bottom (dno). Ukoliko želite da odštampate sliku u prirodnoj veličini (bez širenja) morate da iključite opciju Use Original Image Size dnu. Takođe, sliku možete povećavati i smanjivati Scaling opcijom. Pored podešavanja skale u ove opcije možete upisati brojčane vrednosti veličine slike u poljima Width i Height i to u inčima (inch) ili centimetrima (cm). Ukoliko želite da vaše postavke budu upamćene za sledeći put odaberite dugme Save Settings. Sada samo kliknite Print dugme i bićete upitani za ime fajla i mesto gde će on biti snimljen (slično kao kod snimanja slika). Post Skript fajlove možete sada standardno otvoriti KGhostview, Ghostsview ili nekim drugim programom i odštampati.
http://www.gimp.drugitalas.org/
GNU/FDL dopunjeno 25.7.2006

..:::Vilberova učionica :::..

85

Gimp Toolbox alati

Rect Select, kreira pravougaone selekcije Ellipse Select, kreira eliptične selekcije Free Select, kreira slobodnu selekciju Fuzzy Select, selektuje delove po boji Select By Color, selektuje delove po boji na celoj slici Paths, kreira i menja staze Magnify, zumira sliku Rotate, rotira stazu, selekciju ili sloj Scale, širi/skuplja stazu, selekciju ili sloj Shear, iskošava stazu, selekciju ili sloj Perspective, iskošava stazu, selekciju ili sloj u perspektivi Flip, preslikava stazu, selekciju ili sloj Text, dodaje tekst u sliku Blend, farba gradijentnim bojama

http://www.gimp.drugitalas.org/
GNU/FDL

dopunjeno 25.7.2006

..:::Vilberova učionica :::..

86

Rect Select

Rect Select (pravougaona selekcija) služi za kreiranje selekcija u obliku pravougaonika.

Nakon uzimanja alata iz kutije (Toolboxa) potrebno je samo da stanete na Image prozor kursorom, kliknete i držite levi taster na nekom delu slike dok pomerate miša i načinićete jednostavnu pravougaonu selekciju. Ukoliko ovako postupite gornji levi ugao selekcije će biti početna tačka odakle ste selekciju krenuli da razvlačite. Ako vam se više svidi možete kao početnu tačku odabrati centar pravougaonika (presek dijagonala) držeći Ctrl dugme na tastaturi dok razvlačite selekciju. Ukoliko pak držite Shift dugme umesto izcrtavanja pravougaone selekcija one će biti u obliku kvadrata. Ovo se može izvesti na druge načine, a o tome dalje u tekstu. Prva stvar koju treba podesiti u opcijama alata (Tool Options) jeste kako će se selekcije preklapati i podešava se aktiviranjem jednog od četiri dugmeta pri vrhu dijaloga opcija alata. Prvo dugme s leva je podrazumevano uključeno. Ovim modom kreiranje svake nove selekcije če ukloniti prethodnu. Drugo dugme vas prebacuje u mod kojim se svaka naredna selekcija samo dodaje na prethodnu. Treće dugme aktivira mod kojim se svaka naredna selekcija seče parče prethodne ukoliko se one poklapaju (presek se odstranjuje). Četvrto dugme aktivira mod kojim svaka naredna slekcija selektuje presek sa prethodnom (presek je selektovan). Sledi opcija Feather edges čijim aktiviranjem umesto grubog pravite fin prelaz između selektovanog i neselektovanog dela slike. Naredna opcija (Auto shrink selection) vam neće dozvoliti da kreirate selekciju koja je veće od aktivnog sloja (Layera), a ukoliko dodatno označite Sample merged onda nećete moći da kreirate selekciju veću od svih slojeva umesto samo od aktivnog. Poslednja opcija je jako korisna. Ukoliko je stavite na Free select moći ćete da pravite selekcije svih proporcija i veličina. Ukoliko odaberete Fixed size otključaće vam se dva polja ispod pod nazivom Width (širina) i Height (visina). Svaka naredna selekcija biće onoliko velika kolike joj vrednosti ovde zadate. Ukoliko odaberete Fixed aspect ratio odredićete odnos širine prema visini selekcije. Na primer, ako odaberete 2 i 1 u Width i Height širina selekcije će biti dva puta veće od visine selekcije. Birajući iste brojeve u ovim poljima (npr. 1:1) iscrtavaćete kvadrate umesto pravougaonika.
http://www.gimp.drugitalas.org/
GNU/FDL

dopunjeno 25.7.2006

Ukoliko odaberete Fixed aspect ratio odredićete odnos širine prema visini selekcije.2006 . Ukoliko pak držite Shift dugme umesto izcrtavanja eliptične selekcije one će biti pravi krug.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. a o tome dalje u tekstu. kliknete i držite levi taster na nekom delu slike dok pomerate miša i načinićete jednostavnu eliptičnu selekciju. Prvo dugme s leva je podrazumevano uključeno. Slede opcije Antialiasing i Feather edges čijim aktiviranjem umesto grubog pravite fin prelaz između selektovanog i neselektovanog dela slike.gimp. Ukoliko ovako postupite gornji levi ugao selekcije će biti početna tačka odakle ste selekciju krenuli da razvlačite. Ovo se može izvesti na druge načine. Ukoliko je stavite na Free select moći ćete da pravite selekcije svih proporcija i veličina. Nakon uzimanja alata iz kutije (Toolboxa) potrebno je samo da stanete na Image prozor kursorom..:::Vilberova učionica :::. a ukoliko dodatno označite Sample merged onda nećete moći da kreirate selekciju veću od svih slojeva umesto samo od aktivnog. Prva stvar koju treba podesiti u opcijama alata (Tool Options) jeste kako će se selekcije preklapati i podešava se aktiviranjem jednog od četiri dugmeta pri vrhu dijaloga opcija alata.7. Na primer. Ukoliko odaberete Fixed size otključaće vam se dva polja ispod pod nazivom Width (širina) i Height (visina). Birajući iste brojeve u ovim poljima (npr.. Poslednja opcija je jako korisna. Treće dugme aktivira mod kojim svaka naredna selekcija seče parče prethodne ukoliko se one poklapaju (presek se odstranjuje). Drugo dugme vas prebacuje u mod kojim se svaka naredna selekcija samo dodaje na prethodnu.. Ovim modom kreiranje svake nove selekcije če ukloniti prethodnu. Četvrto dugme aktivira mod kojim svaka naredna slekcija selektuje presek sa prethodnom (presek je selektovan). Svaka naredna selekcija biće onoliko velika kolike joj vrednosti ovde zadate. http://www. Ako vam se više svidi možete kao početnu tačku odabrati centar elipse držeći Ctrl dugme na tastaturi dok razvlačite selekciju. Naredna opcija (Auto shrink selection) vam neće dozvoliti da kreirate selekciju koja je veća od aktivnog sloja (Layera). ako odaberete 2 i 1 u Width i Height širina selekcije će biti dva puta veće od visine selekcije. 87 Ellipse Select Ellipse Select (eliptična selekcija) služi za kreiranje selekcija u obliku elipse ili kruga. 1:1) iscrtavaćete pravilne kružnice umesto elipsa.drugitalas.

org/ GNU/FDL dopunjeno 25... kliknete i držite levi taster na nekom delu slike i iscrtate željeni oblik. Prvo dugme s leva je podrazumevano uključeno.gimp.:::Vilberova učionica :::. Nakon puštanja tastera početna i krajnja tačka linije će se zatvoriti i obrazovati selekciju unutar iscrtanog dela. Drugo dugme vas prebacuje u mod kojim se svaka naredna selekcija samo dodaje na prethodnu. http://www. Treće dugme aktivira mod kojim se svaka naredna selekcija seče parče prethodne ukoliko se one poklapaju (presek se odstranjuje). Slede još opcije Antialiasing i Feather edges čijim aktiviranjem umesto grubog pravite fin prelaz između selektovanog i neselektovanog dela slike. Ovim modom kreiranje svake nove selekcije če ukloniti prethodnu. Prva stvar koju treba podesiti u opcijama alata (Tool Options) jeste kako će se selekcije preklapati i podešava se aktiviranjem jednog od četiri dugmeta pri vrhu dijaloga opcija alata.7.2006 .drugitalas. Četvrto dugme aktivira mod kojim svaka naredna slekcija selektuje presek sa prethodnom (presek je selektovan). Nakon uzimanja alata iz kutije (Toolboxa) potrebno je samo da stanete na Image prozor kursorom. 88 Free Select Free Select (slobodna selekcija) ili laso kako ga još zovu služi za kreiranje nepravilnih selekcija jednostavnim iscrtavanjem..

Četvrto dugme aktivira mod kojim svaka naredna slekcija selektuje presek sa prethodnom (presek je selektovan). a zatim opcija Sample merged kojom ćete omogućiti rad ovog lasa na svim slojevima (Layer) osim samo na aktivnom (naravno. Ovim modom kreiranje svake nove selekcije če ukloniti prethodnu. Ili još prostije rečeno: Treshold kontroliše veličinu selekcije. Pikseli oko te tačke koji imaju slične vrednosti boje biće takođe selektovani. Sledi opcija Select transparent areas kojom omogućavamo da transparentni delovi slike budu selektovani. baš kao i vrednosti piksela.:::Vilberova učionica :::.7. http://www. veća selekcija i obratno. ukoliko je aktivni sloj transparentan ili polutransparentan tako da se ostali provide). 89 Fuzzy Select ili Magic Wand Fuzzy Select služi za kreiranje selekcija uzimajući vrednost boje kao graničnik jedne selekcije. Treće dugme aktivira mod kojim se svaka naredna selekcija seče parče prethodne ukoliko se one poklapaju (presek se odstranjuje)... Drugo dugme vas prebacuje u mod kojim se svaka naredna selekcija samo dodaje na prethodnu (isto se postiže držanjem Shift dugmeta).gimp. veći Treshold.drugitalas. Poslednja i najvažnija opcija je Treshold i ona kontroliše kolika razlika između dva susedna piksela sme postojati da bi oni bili uključeni u selekciju. Naravno postoji i granica kolika razlika u boji mora postojati da bi pikseli sa strane ušli u selekciju i njih kontroliše Treshold.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Ukoliko je vrednost piksela manja od vrednosti Tresholda oni će biti uključeni u selekciju.. Slede opcije Antialiasing i Feather edges čijim aktiviranjem umesto grubog pravite fin prelaz između selektovanog i neselektovanog dela slike. Prvo dugme s leva je podrazumevano uključeno. Nakon uzimanja alata iz kutije (Toolboxa) potrebno je samo da pređete u Image prozor kursorom i kliknete na neki deo slike. ali nije potrebno zamarati mozak njihovim objašnjavanjem.2006 . Prva stvar koju treba podesiti u opcijama alata (Tool Options) jeste kako će se selekcije preklapati i podešava se aktiviranjem jednog od četiri dugmeta pri vrhu dijaloga opcija alata. Vrednosti Tresholda se kreću od 0 do 256. ali o tome kasnije. Sama tehnika je bazirana na takozvanim seed pikselima. i podešavate ih klizačem.

Prva stvar koju treba podesiti u opcijama alata (Tool Options) jeste kako će se selekcije preklapati i podešava se aktiviranjem jednog od četiri dugmeta pri vrhu dijaloga opcija alata. baš kao i vrednosti piksela.2006 . ali o tome kasnije. i podešavate ih klizačem.. ali selekcija se pravi nad pikselima iste vrednosti na celoj slici umesto samo nad jednim delom.drugitalas... Prostije rečeno.7. Drugo dugme vas prebacuje u mod kojim se svaka naredna selekcija samo dodaje na prethodnu (isto se postiže držanjem Shift dugmeta). Nakon uzimanja alata iz kutije (Toolboxa) potrebno je samo da pređete u Image prozor kursorom i kliknete na neki deo slike. a zatim opcija Sample merged kojom ćete omogućiti rad ovog alasa na svim slojevima (Layer) osim samo na aktivnom (naravno.:::Vilberova učionica :::. ukoliko je aktivni sloj transparentan ili polutransparentan tako da se ostali provide).org/ GNU/FDL dopunjeno 25. veći Treshold. http://www. Ukoliko je vrednost piksela manja od vrednosti Tresholda oni će biti uključeni u selekciju. Treće dugme aktivira mod kojim se svaka naredna selekcija seče parče prethodne ukoliko se one poklapaju (presek se odstranjuje). Četvrto dugme aktivira mod kojim svaka naredna slekcija selektuje presek sa prethodnom (presek je selektovan). Pikseli koji imaju iste ili slične vrednosti biće selekovani i ući u selekciju. Vrednosti Tresholda se kreću od 0 do 256. Sledi opcija Select transparent areas kojom omogućavamo da transparentni delovi slike budu selektovani. veća selekcija i obratno.gimp. selektuje sve piksele iste boje. Ili još prostije rečeno: Treshold kontroliše veličinu selekcije. Naravno. Slede opcije Antialiasing i Feather edges čijim aktiviranjem umesto grubog pravite fin prelaz između selektovanog i neselektovanog dela slike. Ovim modom kreiranje svake nove selekcije če ukloniti prethodnu. Poslednja i najvažnija opcija je Treshold i ona kontroliše kolika razlika među pikselima sme postojati da bi oni bili uključeni u selekciju. postoji i granica kolika razlika u boji mora postojati da bi pikseli sa strane ušli u selekciju i njih kontroliše Treshold. Prvo dugme s leva je podrazumevano uključeno. 90 Select By Color Select By Color radi sličan posao kao i Fuzzy Select .

. Create selection from path pravi os staze selekciju dok Stroke path podebljava staze. 91 Paths alat Alat pozivate iz kutije sa alatima (Toolbox) ili B prečicom sa tastature. koje kasnije možete pomerati modom za kreiranje staza (Design) ili pomeranjem već pomenutih kvadratića. a isključivanjem moći ćete da crtate krive. kliknite i držite levi taster i pomerite je tamo gde želite. To je još jedna opcija nazvana Polygonal.:::Vilberova učionica :::. Jednom zakrivljena linija dobiće dva kvadratića na svakoj od kontrolnih tačaka kao što je prikazano na slici. Treći mod je mod za pomeranje staze (Move). Edit i Move. Ona radi tako što kada kliknete negde na stazu dodaje kontrolne tačeko. izmenjen ovim mogom je dat sa leve strane. Samo stanite na liniju ili kontrolnu tačku. U Design modu možete pomerati kontrolne tačke. Drugi mod je mod za izmenu staze (Edit). Svaki od njih biće objašnjen dalje u tekstu. Podsećam Vas da se pojedinačne kontrolne tačke pomeraju Design modom. kliknete i držite levi taster i pomerate je gde vama odgovara.7. podesite desing mod u opcijama alata i levim tasterom miša postavljajte takozvane kontrolne tačke.drugitalas. Stanite na tačku. Da bi upoznali ovaj alat moramo odmah zaviriti u njegovim opcijama (Tool Options).. Kada želite da napravite novu stazu uzmite ovaj alat. Postoje tri moda u kojima Paths može da radi i to su Design.gimp. Uključivanjem ove opcije radićete samo sa pravim linijama. pritisnite i držite levi taster miša i pomerite celu stazu tamo gde vam odgovara. Prvi je mod za kreiranje nove staze (Design).org/ GNU/FDL dopunjeno 25.. Pri svakoj tačka koju postavite biće spojena sa prethodnom osim ukoliko ne držite Ctrl dugme da tastaturi. Pomeranjem ovih kvadratića takođe vršite izmene na liniji. Tu su opcije koje smo spominjali kada smo se upoznali sa stazama (Paths). Takođe možete kriviti liniju koja se nalazi između dve kontrolne tačke tako što stanete na nju. http://www.2006 . Primer prethodne linije.

tako da je prilagodi novoj veličini slike. Naime. Sve mi se čini sa su ove opcije kao i Threshold su krajnje nepotrebne.:::Vilberova učionica :::. Uzmite Magnify i stanite na sliku. a povećana kada držite Ctrl i levi taster. View.drugitalas. Tu su Zoom in i Zoom out opcije kojima menjate ulogu levog tastera na pacovu.. 92 Magnify alat Uzmite Magnify i kliknite negde na sliku. To je kao da radite <Image>. Pritisnite i držite levi taster miša i razvlačite pravougaonik. Shrink Wrap (Ctrl + E) kad god zumirate ili odzumirate sliku.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Ukoliko je na jedinici taj deo će momentalno biti zumiran. ukoliko je to moguće promeniti većičinu Image prozora tokom zumiranja. Kombinacija Ctrl dugmeta i levog tastera će umesto zumiranja umanjiti sliku. Magnify alat nema mnogo Tool options podešavanja.7. http://www.. Isto se može učiniti i pritiskanjem . Deo na koj ste kliknuli postaje zumiran .2006 . Treshold je značajan kod Drugogf načina zumiranja (dakle kada prevlačimo Magnify preko slike).. koja će.odnosno + dugmeta na tastaturi.gimp.uvećan i što više ponavljate ovu operaciju slika će biti više i više zumirana. dok će veće vrednosti možda učiniti da više puta morate ponavljate ovu operaciju. kada odaberete Zoom out slika će biti umanjena kada kliknete levi taster miša. Sada će taj deo slike koj ste obelezitli biti zumirn. Takođe možete zumirati određeni deo slike jednostavnim prevlačenjem preko njega. Zanimljiva je opcija Autoresize window.

selekcije (Selection) ili staza (Paths).2006 . Zatim idu dve manje korisne http://www. samo njene ivice) i uključivanjem trećeg dugmeta vršite rotaciju staza. možete podesiti i poziciju centra rotacije predmeta (Center X i Center Y)..7. uključivanjem drugog dugmeta moći ćete da rotirate isključivo prazne konture selekcije (tj.. Potrebno je samo da kliknete na aktivni sloj. Prva stvar koju treba podesiti u opcijama alata (Tool Options) jeste šta alat može rotirati (Affect). Kada ste kliknuli na sloj il iselekciju primetili ste da se na njihovim ivicama u Image prozoru pojavio pravougaonik. Pored ovoga. Osnovna opcija je ugao rotacije (Angle) i možete ga podesiti ili preko klizača ili upisati brojčane vrednosti.:::Vilberova učionica :::. Postoji i lakši način. Centar pravougaonika (crna tačka) predstavlja i centar rotacije. stazu ili selekciju koju želite da rotirate da bi se pojavio novi dijalog. Pomaranjem tačke pomerate i centar rotacije.drugitalas. Upotreba alata je jednostavna..gimp.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. 93 Rotate alat Alat za rotiranje koristimo za okretanje slojeva (Layers). Uključivanjem prvog dugmeta rotiraćete slojeve ili selekciju (na ovaj način selekcija će postati novi plivajući sloj). Na vama je da odaberete koj način vam se više dopada i nakraju pritisnete Rotate dugme u dijalogu. Kliknite i držite levi taster na pravougaoniku dok pomerate miša i višite rotiranje sloja.

način na koj će se promene tokom rotiranja prokazivati u Image prozoru. Sledi odabir načina na koj če nepostojeći pikseli biti dopunjeni.drugitalas. i naš izbor je uvek Cubic što se može podesiti kao podrazumevano u opcijama (Preferences) Gimpa. U mom gornjem primeru odabrao sam Image + Grid opciju.. http://www.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Možete odabrati da se prikazuje samo ivica selekcije.. dok će odabir rotacije unazad (Backward) okrenuti sliku na suprotnu stranu od one na koju ste je rotirali. Poslednja opcija je Constrains i kada je čekirana sliku ćete rotirati za po 15 stepeni.2006 . Koj god način da odaberete. Ukoliko uključite Clip result ivice koje se nađu van sloja ili selekcije biće odsećene. Ukoliko odaberete rotiranje unapred (Forward) rotacija će biti izvršena kako ste je i izveli. Sledi opcija Preview.gimp. vrednosti se podešavaju u skali ispod.. Prvi je broj linija mreže (Number of grid lines) a drugi razdaljina među linijama mreže (Grid line spacing). sloje ili staze (Outline). Istu ulogu ima pritisnuto Ctrl dugme tokom rotacije. 94 opcije pod stavkom Transform Direction. Prored mreže (ako ste odabrali da se ona prikazuje) možete da podešavate na dva načina. Zatim manje vašne opcije Supersampling i Clip result.7. ivica i mreža (Grid). ivica i promene na samoj slici (Image) ili sva tri (Image + Grid).:::Vilberova učionica :::.

:::Vilberova učionica :::. Isto se može pratiti i preko Scale ratio X i Scale ratio Y. Druga važna stvar je Aspect Ratio. http://www.drugitalas. ali o tome nešto niže u tekstu.. selekcije ili staze.7. stazu ili selekciju koju želite da uvećate ili smanjite da bi se pojavio novi dijalog. 95 Scale alat Alat za širenje koristimo pri radu sa slojevima (Layers). Aspect ratio govori da li će se širina i visina predmeta menjati proporcionalno ili svaka sasebno. što predstavlje zasebno izdvojene vrednosti za širinu odnosno visinu. Možete Aspect Ratio podesiti i preko opcijama alata (Tool Options). Kada ste kliknuli na sloj ili selekciju primetili ste da se na njihovim ivicama u Image prozoru pojavio pravougaonik.. Naravno da postoji i lakši način. Potrebno je samo da kliknete na aktivni sloj..gimp. Pri vrhu imate podatke o tome kolika je širina i visina slike pre bilo kakvih promena (Original Width i Height) i dva polja u kojima možete da upišete nove podatke o širini i visini (Curent width i Curent height).org/ GNU/FDL dopunjeno 25. staze ili selekcije. Ukoliko Aspect Ratio ostane nepromenjen veličine će biti srazmerne jedna drugoj (širina je porasla isto onoliko koliko i visina i obratno). selekcijom (Selection) ili stazama (Paths). Kliknite i držite levi taster na pravougaoniku dok pomerate miša i višite povećanje i smanjivanje tog sloja.2006 . Kada pomerate centar pravougaonika (crna tačka u sredini) vršićete i pomeranje samog sloja. Na ovaj način nećete morati da koristite i Move alat nakon podešavanja veličine željenog dela slike.

dok ćete normalno moći da menjate visinu slike.. Možete odabrati da se prikazuje samo ivica selekcije. 96 Najpre u opcijama alata (Tool Options) podesite kojem delu slike alat može promeniti veličinu (Affect). Zatim idu dve manje korisne opcije pod stavkom Transform Direction. Uključivanjem prvog dugmeta možete menjati veličinu slojevima ili selekciji (na ovaj način selekcija će postati novi plivajući sloj). Ukoliko odaberete Forward slika će biti normalno uvećana ili smanjena kao što ste i odabrali.2006 . Zatim manje važne opcije Supersampling i Clip result.:::Vilberova učionica :::. None vam daje potpuni slobodu da menjate vrednosti širine i visine potpuno zasebno. samo iviceama selekcije) i uključivanjem trećeg dugmeta vršite promenu veličine staza.7. Prvi je broj linija mreže (Number of grid lines) a drugi razdaljina među linijama mreže (Grid line spacing). Keep aspect = Ctrl+Alt) http://www. sloje ili staze (Outline).drugitalas. selekcije ili staze. ivica i promene na samoj slici (Image) ili sva tri (Image + Grid). Kada je Keep aspect opcija čekirana vrednosti visine i širine će biti menjane srazmerno jedna drugoj. dok ćete normalno raditi promenu širine. Sledi odabir načina na koj če nepostojeći pikseli biti dopunjeni. i naš izbor je uvek Cubic što se može podesiti kao podrazumevano u opcijama (Preferences) Gimpa. Keep width (zadrži širinu) vam neće dozvoliti da menjate širinu slike. vrednosti se podešavaju u skali ispod. U mom gornjem primeru odabrao sam Image + Grid opciju. Poslednja opcija je vezana za Aspect Ratio o kome smo već govorili. Ukoliko uključite Clip result ivice koje se nađu van sloja ili selekcije biće odsećene.. Sledi opcija Preview.. način na koj će se promene tokom rotiranja prokazivati u Image prozoru. Isto se postiže i držanjem nekih dugmića na tastaturi dok menjate veličinu sloja. Prored mreže (ako ste odabrali da se ona prikazuje) možete da podešavate na dva načina. Ukoliko odaberete Backward smanjivanje željenog dela vrši njegovo povećanje i obratno (čemu li to služi?). Ove prečice su vam date odmah pored naziva opcija (Keep height = Ctrl. Keep width = Alt. Koj god način da odaberete.gimp. uključivanjem drugog dugmeta moći ćete da menjate veličinu prazim konturama selekcije (tj.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. ivica i mreža (Grid). Keep height (zadrži visinu) vam neće dozvoliti da menjate visinu.

org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Kliknite i držite levi taster na pravougaoniku dok pomerate miša i višite iskošavanje tog sloja.:::Vilberova učionica :::.. staze ili selekcije. Kada ste kliknuli na sloj ili selekciju primetili ste da se na njihovim ivicama u Image prozoru pojavio pravougaonik. Potrebno je samo da kliknete na aktivni sloj.7. Uključivanjem prvog dugmeta možete menjati veličinu slojevima ili selekciji (na ovaj način selekcija će postati novi plivajući sloj). samo iviceama selekcije) i uključivanjem trećeg dugmeta vršite promenu veličine staza.2006 . Ukoliko odaberete Forward slika će biti normalno iskošena kao što ste i odabrali.drugitalas. Zatim idu dve manje korisne opcije pod stavkom Transform Direction. Vrednosti možete upisati u dijalogu ili podesiti preko Image prozora na sledeći način.gimp. 97 Shear alat Alat za iskošavanje koristimo pri radu sa slojevima (Layers).. Željeni deo slike možete iskositi vertikalno (Shear magnitude X) ili horizontalno (Shear magnitude Y). Pustite taster i izvršili ste željenu transformaciju. stazu ili selekciju koju želite da iskosite da bi se pojavio novi dijalog za upis željenih vrednosti. selekcijom (Selection) ili stazama (Paths). uključivanjem drugog dugmeta moći ćete da menjate veličinu prazim konturama selekcije (tj. Ukoliko odaberete Backward iskošavanje željenog dela na jednu stranu ustvari vrši http://www. Najpre u opcijama alata (Tool Options) podesite kojem delu slike alat može promeniti veličinu (Affect)..

U mom gornjem primeru odabrao sam Image + Grid opciju. i naš izbor je uvek Cubic što se može podesiti kao podrazumevano u opcijama (Preferences) Gimpa. Zatim manje važne opcije Supersampling i Clip result. sloje ili staze (Outline). Prored mreže (ako ste odabrali da se ona prikazuje) možete da podešavate na dva načina. vrednosti se podešavaju u skali ispod. ivica i mreža (Grid). Sledi odabir načina na koj če nepostojeći pikseli biti dopunjeni.. način na koj će se promene tokom rotiranja prokazivati u Image prozoru. Ukoliko uključite Clip result ivice koje se nađu van sloja ili selekcije biće odsećene. Sledi opcija Preview.. ivica i promene na samoj slici (Image) ili sva tri (Image + Grid).:::Vilberova učionica :::. http://www. 98 iskošavanje na suprotnu (Stvari nisu onakve kakve nam se čine?).org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Možete odabrati da se prikazuje samo ivica selekcije.drugitalas.2006 ..gimp. Koj god način da odaberete.7. Prvi je broj linija mreže (Number of grid lines) a drugi razdaljina među linijama mreže (Grid line spacing).

org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Ukoliko odaberete Backward iskošavanje željenog dela na jednu stranu ustvari vrši iskošavanje na suprotnu (Stvari nisu onakve kakve nam se čine?). i naš izbor je uvek Cubic što se može podesiti kao podrazumevano u opcijama (Preferences) Gimpa. selekcijom (Selection) ili stazama (Paths). moraćete da radite transformaciju u Image prozoru.:::Vilberova učionica :::. Zatim idu dve manje korisne opcije pod stavkom Transform Direction. Kliknite i držite levi taster na novonastalom pravougaoniku dok pomerate miša i vršite iskošavanje željenog predmeta. Ukoliko odaberete Forward slika će biti normalno iskošena kao što ste i odabrali.2006 . stazu ili selekciju koju želite da iskosite perspektivi dobićete novi dijalog sa manje korisnim informacijama i na ivicama tog sloja. Prored mreže (ako ste odabrali da se ona prikazuje) možete da podešavate na dva načina. ivica i mreža (Grid). Kada kliknete na aktivni sloj.gimp.. Koj god način da odaberete.. Sledi odabir načina na koj če nepostojeći pikseli biti dopunjeni.7. uključivanjem drugog dugmeta moći ćete da menjate veličinu prazim konturama selekcije (tj. samo iviceama selekcije) i uključivanjem trećeg dugmeta vršite promenu veličine staza. U mom gornjem primeru odabrao sam Image + Grid opciju. način na koj će se promene tokom rotiranja prokazivati u Image prozoru. http://www. Uključivanjem prvog dugmeta možete menjati veličinu slojevima ili selekciji (na ovaj način selekcija će postati novi plivajući sloj). ivica i promene na samoj slici (Image) ili sva tri (Image + Grid). Ukoliko uključite Clip result ivice koje se nađu van sloja ili selekcije biće odsećene. sloje ili staze (Outline). selekcije ili staze u Image prozoru pojaviće se pravougaonik. 99 Alat za iskošavanje u perspektivi koristimo pri radu sa slojevima (Layers). vrednosti se podešavaju u skali ispod.drugitalas. Možete odabrati da se prikazuje samo ivica selekcije.. Najpre u opcijama alata (Tool Options) podesite kojem delu slike alat može promeniti veličinu (Affect). Zatim manje važne opcije Supersampling i Clip result. Pošto se vrednosti ne mogu podešavati u dijalogu. Sledi opcija Preview. Prvi je broj linija mreže (Number of grid lines) a drugi razdaljina među linijama mreže (Grid line spacing).

gimp. a to je način na koj će preslikavanje biti obavljeno. stazu ili selekciju u Image prozoru i željena transformacija će biti obavljena. uključivanjem drugog dugmeta moći ćete da menjate veličinu prazim konturama selekcije (tj. samo iviceama selekcije) i uključivanjem trećeg dugmeta vršite promenu veličine staza. Uključivanjem prvog dugmeta možete menjati veličinu slojevima ili selekciji (na ovaj način selekcija će postati novi plivajući sloj). Možete preslikati željeni predmet horizontalno (Horizontal) i vertikalno (Vertical).. 100 Flip alat Alat za preslikavanje koristimo pri radu sa slojevima (Layers). selekcijom (Selection) ili stazama (Paths).org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Upotreba ovog alata je toliko jednostavna da ćete trebati samo da kliknete na aktivni sloj.drugitalas.. Najpre u opcijama alata (Tool Options) podesite kojem delu slike alat može promeniti veličinu (Affect).2006 . Sledi još jedna. http://www.:::Vilberova učionica :::. ujedno i poslednja opcija za Flip alat..7.

.7.:::Vilberova učionica :::. i ona se može izvršiti (između ostalog) u milimetrima (mm) ili pikselima (px). kojoj ćete nekada naći jako korisne primene. Antialiasing takodje obavezno uključite. U novootvorenom prozoru ispišite neki tekst kao što biste pisali u bilo kom text editoru i pritisnite Close.2006 . Ako vam to nije dovoljno možete slova prilagoditi vašoj potrebi. Korisno je da odaberite slova (Color) i način ravnjana teksta (Justify). Imate crna slova na belom papiru. koj određuje koliko će novi pasus biti uvučen i Line spacing koj određuje prored... 101 Text tool Uzmite Text alat (iz kutije alata ili T prečicom sa tastature) i kliknite negde na sliku. Ostalo je još da pomenem Indent.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Odmah ispod toga je odabir veličine fonta (Size).. gotovo. Hinting moramo obavezno da koristimo kod malih fontova kako bi oni bili bolje vidljivi. On "glača ivice" slova pa fontovi izgledaju daleko lepše.drugitalas. Font birate klikom na AA dugme. http://www. Slede opcije će nam omogućiti bolji prikaz fontova. Sve izmene koje možete vršiti nad slovima rade se iz Tool options-a.gimp.. a opcije su zaista dovoljne za sve potrebe. Zanimljiva je opcija pravljenje selekcije od teksta (Create selection from text).

. desno postaje levo).org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Sledeća opcija ja Shape..gimp. Shape kontroliše način na koj će Blend alat iscrtati boje na papiru. kada je veća od nule. http://www. pomera prvu tačku koju ste stavili na papiru prilikom crtanja gradijenta ka drugoj. Alat koristite tako što kliknete i držite levi taster miša.2006 .drugitalas. Ona kontroli[e koliko će ofarbani deo biti providan (transparentan). Sledeća opcija je Mode i kontroliše Blending Modove. Opcija Gradient je odabir boje koju će alat iscrtavati. Prostor između je ispunjen Gradijentnom bojom koju ste vi odabrali (ako niste podrazumeva se prelaz od prednje do pozadinske boje).7. Zatim ide Offset opcija koja. Dithering i Adaptiv supersampling opcije nećemo spominjati. a može se podesiti i iz pomoćnog prozora Gimpa (Gradient tab). Odmah desno je Reverse opcija kojom izvrćete boju gradijenta (levo postaje desno. a zatim pomerite miša do neke druge tačke na papiru i pustite. Neki primeri su dati na kraju teksta.:::Vilberova učionica :::.. 102 Blent alat Blend alat je osnovni alat za iscrtavanje Gradijenta boja. Od korisnih opcija tu je Repeat kojom će se nakon druge postavljene tačke na papiru gradijent ponavljati umesto da se jednobojno završi. U opcijama alata (Tool Options) prva opcija je Opacity.

7. Python-Fu Shadow skripte .drugitalas.. izoštravanje slike http://www.gimp.Drop Shadow.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.2006 . Xach-Efect. 103 Skript-Fu. Filters. izošravanje slike Unsharp Mask filter. Perspective Sharpen filter.:::Vilberova učionica :::...

Tri dole obrađene skripte se nalaze u ScriptFu → Shadow meniju Image prozora. Skripte su tu samo da bi vam olakšale ovaj posao. tekstom i selekcijom.. Opcija Allow resizing će. providna (Opacity) i njenu boju (Color) što bi trebalo da je dovoljno za lep efekat.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.gimp. koliko će biti transparentna .7.. tj..2006 . jer se senke mogu praviti i bez njih. Prednost je u tome što senka neće biti naglo isečena ako se ne može smestiti na sliku. Senku možete konstruisati nad slojem (layerom).drugitalas. Drop-Shadow Drop-Shadow je najobičnija senka. Odaberite koliko će piksela senka biti pomerena po X (Offset X) odnosno Y (Offset Y) osi. 104 Senke – vodič za početnike Ovde ćemo naučiti rad sa tri skripte za pravljenje senki. povećati sliku. u sličaju da senka ne može da stane na sliku.:::Vilberova učionica :::. http://www. odaberite koliko će ona biti razlivena (Blur radius).

Color i Allow resizing koja imaju isti smisao kao i podešavanja kod Drop-Shadow skripte. Od relativne osvetljenosti će zavisiti njena dužina. imate podešavanja Blur radius. U ovom slučaju tiče se uvećanja senke.gimp.. Od ugla pod kojim pada svetlost će zavisiti njena debljina i usmerenost.drugitalas. http://www.:::Vilberova učionica :::. To se koristi kada od slike manjeg formata želite da napravite veću.org/ GNU/FDL dopunjeno 25... ali stvara efekat kao da svetlost pada pod određenim uglom.2006 . ali nema nekog presudnog značaju za krajnji ishod. a od relativne udaljenosti od horizonta da li je senka bliže ili dalje postavljena. Najbolje je da sami podešavate ugao (Angle). Naravno. Interpolation je način na koji će pikseli biti ubačeni među piksele slike radi njenog povećanja. odnosno stvara osećaj perspektive kao što samo ime kaže. 105 Perspective Perspective ima sličan efekat kao i Drop-Shadow.7. s tim što Cubic ima najbolji ishod. relativnu udaljenost od horizonta (Relative distance of horizon) i relativnu osvetljenost senke (Relative leight of shadow) da biste videli kako rade.

s tim što ovde morate podesiti dva puta.drugitalas. http://www.. postavljene u različitim nivoima.2006 .:::Vilberova učionica :::.gimp. 106 Xach-Effect Zamislite Xach-Effekt kao dve Drop Shadow senke u dve različite boje.. jednom za Highlight i jednom za Drop-Shadow.org/ GNU/FDL dopunjeno 25..7. Opcije su potpuno identične kao kod Drop-Shadow skripte. Prva senka se postavlja iznad dela nad kojim stavljate senku i naziva se Highlight a druga ide ispod i naziva se Drop-Shadow.

. Na drugoj sam odabrao vrednost 60 shapren filtera.:::Vilberova učionica :::. Rad sa filterom Nakon što ste otvorili sliku koju želite da korigujete i odabrali filter iz pomenutog menija dobićete novi dijalog za podešavanje filtera. Nemojte birati jako visoke vrednosti jer ćete onda u sliku dodati neželjene flekice. Dobra stvar je što sam filter poseduje preview opciju pa možete lakše naći željene vrednosti.drugitalas.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.. Sharpen filter možete naći u Filters → Enhance meniju iz Image prozora. na trećoj 80 i na četvrtoj 90. http://www. a rezultati su i pored svega jako dobri. Ipak. ova tehnika je daleko brža od ostalih tehnika za izoštravanje slika. Generalno. To se lepo može videti na sledećim primerima. Razlika je više nego očigledna. Prva slika je original.. ali sam ja namerno uzeo kao primer uzeo malo mutniju sliku i birao veće vrednosti da biste videli šta se dešava sa slikom. vrednost ne treba da bude veća od 60 kod malo zamućenih fotografija. 107 Sharpen filter Primena Shapren filtera je najlakši način da izoštrite loše fokusiranu sliku.7.gimp.2006 .

..:::Vilberova učionica :::..

108

Unsharp Mask
Najpre moramoo razumeti ovu tehniku
Objašnjenje o tome šta je u stvari loš fokus (Unsharp) je jako lepo ilustrovano u knjizi Grokking-the-GIMP-v1.0 pa ću se ja poslužiti sličnim primerom.

Odlučio sam da vam prikažem tri fotografije ispod kojih se nalaze grafici kako bi lakše razumeli o čemu se ovde radi. Vrednosti grafika po X osi su vrednosti piksela, dok je po Y osi index piksela. Prevedeno na srpski X osa je intenzitet boje piksela a Y osa broj piksela po horizontali slike. Prva slika sa leve strane je originalna, znači isoštrena (Sharp) slika. Njen grafik je naglo odsečen na prelazu dvaju boja. Kada upotrebite nad tom slikom Blur filter ona će biti van fokusa, tj. zamućena (Unsharp). Pogledajte šta se tada dešava sa grafikom. Pixel value se sada postepeno menja što ustvari predstavlja zamućenje na slici. Treća slika ilustruje kako se menja Pixel value druge slike nakon primene Unsharp Mask filtera. Sada kada vam je jasna osnova, pogledajte grafike ispod koji detaljnije objašnjavaju šta se zbiva. U prvom grafiku crna linija predstavlja prvu sliku (original), a crveni deo drugu sliku (zamućenu). Kada odvojite zamućeni deo dobijate drugu crnu liniju u prvom grafiku koja je ustvari Unsharp Mask filter, odnosno treća slika. U drugom grafiku vam je pokazana razlika između originalne slike (crna linija) i one propuštene kroz Unsharped Mask (crvena linija).

http://www.gimp.drugitalas.org/
GNU/FDL

dopunjeno 25.7.2006

..:::Vilberova učionica :::..

109

Rad sa filterom

Filter Unsharp Mask se nalazi u Filters → Enhance meniju Image prozora. Dijalog ima tri podešavanja. Da biste ih razumeli pogledajte ove dve slike:

Prva je slika pre primene Unsharp Mask a druga nakon Unsharp Mask-a. Primećujete zatamnjenje sive, odnosno osvetljenje roze boje. Radius je odgovoran za dužinu te senke/osvetljenja. Amount kontroliše intenzitet Unsharp Maska (koliko će veliki pik biti na grafiku). Treshold određuje neku razliku koja mora postojati između piksela na prelazu (ivici) da bi nad njima filter bio primenjen. Znači, ako imamo dva piksela čiji je Pixel value 10, i namestimo Treshold na 10 Unsharp mask neće biti urađena nad ovim pikselima. Evo nekoliko primera:

http://www.gimp.drugitalas.org/
GNU/FDL

dopunjeno 25.7.2006

..:::Vilberova učionica :::..

110

Prva slika je original, na drugu je primenjena Unsharp Mask vrednosti Radius 1.0, Amount 1.0 i Treshold 0, na trećoj Radius 2.0, Amounta 2.0, Tresholda 0 i na četvrtoj Radius 0.1, Amount 5.0 Treshold 0. Potrebno je držati Radius na niskim vrednostima (0.1-2) a Amount možete povećati i do 4-5 na mutnijim slikama. Treshold ostavite na 0. Međutim Treshold može umanjiti CCD fleke koje se javljaju tokom izoštravanja slike.

Mane i ispravke istih
Sećate se slike sa roze i sivom bojom. Primetili ste da je izgubila malo na koloritu nakon primene Unsharp mask. Znamo da se svaka RGB slika sastoji od tri kanala (Channels) boja. Unsharp Mask se primenjuje za svaki kanal boja posebno što u stvari rezultuje ovoj pojavi (povećanoj hue vrednosti), ali detaje neću objašnjavati. U svakom slučaju, postoji tehnika da se ovo izbegne. Uzeću ponovo roze/sivu sliku za primer:

Najpre treba da izvršimo Decompose na HSV (Hue Saturation Value) pomoću Image → Mode → Decompose menija.

Sada je potrebno primeniti Unsharp Mask kao što smo već naučili:

Sada vraćamo sliku u RGB pomoću Image → Mode → Compose birajući ponovo HSV. Ispod je prikazana najpre slika urađena na ovaj način, a zatim i slika urađena jednostavnom primenom Unsharp Mask-a bez razlaganja na HSV. Primećujeteda na prvoj slici nemamo hue odstupanja.

http://www.gimp.drugitalas.org/
GNU/FDL

dopunjeno 25.7.2006

111 Digitalna fotografija Uklanjanje crvenih očiju.. izoštravanje mutnih fotografija http://www. sa fotografija Sharpening..drugitalas.2006 .org/ GNU/FDL dopunjeno 25.gimp.7.:::Vilberova učionica :::..

2/plug-ins/ Pri sledećem pokretanju gimpa dodatak će biti aktiviran b). moći ćete da pokrenete # gimptool-2. Jednostavno prevucite krug preko dela koji želite da „odcrvenite“. Negativne vrednosti skale neće bitno uticati na sliku dok će jako velike vrednosti uništiti svaki tračak crvene boje na celoj fotografiji.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Ukoliko je instaliran. odnosno za gimp 2.gimp-2. Gotovo.x Najpre je potrebno da preuzmete izvorni kôd dodatka redeye sa ove Internet adrese.gimp-2. Uđite u direktorijum u kome vam se nalazi izvorni kôd (redeye...x/plug-ins.2006 . Kopirajte ga u ~/.c) i pokrenite sledeću komandu # gimptool-2. Da biste selektovali samo crveni deo očiju najbolje je da koristite Ellipse Select alatku.7.drugitalas.:::Vilberova učionica :::. odaberite meni Filters → Misc → Red Eye Remover i pojaviće vam se skala koju možete da stavite na maksimalnu pozitivnu vrednost. Rezultat je daleko bolji nego prethodni (četvrta slika sleva). Sada treba da kompajliramo dodatak. 112 Uklanjanje crvenih očiju Dodatak za uklanjanje crvenih očiju a).. Najlakši način za uklanjanje crvenih očiju je jednostavni odabir Auto Red Eye Remover što bi trebalo da bude dovoljno. Ukoliko želite da fino podesite stepen uklanjanja crvene boje bolje je da koristite Red Eye Remover opciju iz istog menija: treća slika je urađena ovom opcijom tako što je skala nameštena na 8. U meniju koji se nalazi iznad fotografije odaberite Filters → Misc → Auto Red Eye Remover i dodatak će sam obaviti zatatak. Rad sa dodatkom Oko sa vaše slike izgleda otprilike kao prva prikazana slika s leva. http://www.0 --build redeye. Rezultat se vidi na drugoj slici. Instaliranje dodatka Da biste mogli da instalirate ovaj dodatak (plug-in) morate imati i Gimpovo razvojno okruženje za dodatke (Gimp plug-in development environment) koje obično dolazi uz svaku distribuciju Linuxa kao paket pod nazivom libgimp-2.gimp.x-dev.c Dobićete binarni kôd dodatka koji se zove redeye. Treći i najefikasniji način da uklonite crvene oči je prethodno selektovanje dela koji želimo da „odcrvenimo“.2 verziju: # cp redeye ~/.

. tako da sa slike skidamo samo crvene tonove. Odaberite Dodge/Burn alat i podesite „veličinu četkice“ (Brush) koja odgovara veličini crvenog dela oka. U opcijama alata (Tool options).gimp.2006 ..drugitalas. http://www. Otvorite sliku i malo je zumirajte da bi vam bilo lakše da njom baratate.. 113 Uklanjanje crvenih očiju Dodge/Burn alatom Za one koji žele da uklone crvene oči bez prethodnog instaliranja dodatka može da posluži alatka koja je već integrisana u Gimp.7. potrebno je isključiti zeleni (Green) i plavi (Blue) kanal (Channel) boja.:::Vilberova učionica :::.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Na ovaj način je moguće odstraniti i druge crvene fleke koje se javljaju na vašim fotografijama. a u polju Mode odaberite Midtones. Sada jednostavno „crtajte“ po onim mestima slike gde ima suviše crvene boje i na kraju smanjite sliku – rezultat je više nego dobar. Kao što je prikazano na slici. u polju gde vam stoji Type Dogle/Burn alatke odaberite Burn.

gimp-2. izoštravali željeni delovi i tek onda slika slagala u RGB paletu. Tokom izoštravanja. Ovde sam odabrao tri načina. Nakon sledećeg pokretanja programa skripta će biti pronađena i smeštena u Script-Fu meni. Unsharp Mask filter Drugi način da izoštrite fotografije je primena Unsharp Mask filtera. Nemoguće je da od nejasnih mrlja dobijete čistu sliku. zatim bi se odvajale ivice. Skriptu mežete preuzeti sa ove adrese. Ono što ćete odmah uočiti je da ovde nemate „preview“ opciju.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Kada ste je snimili. Moje iskustvo govori da je dobro malo povećati Amount of USM. a ostale vrednosti se trudite da ne menjate preterano. Nemojte se. manje mutne slike će biti perfektno oštre kada prođu kroz Gimpove šake..2006 . ne ostaje vam ništa drugo nego da makar malo korigujete fotografije GIMP-om. a dobija na oštrini. Na taj način ćete manje oštetiti sliku i izoštriti samo željene delove (ivice). Osmišljeno je nekoliko načina da Gimp vaše slike učini oštrim.. pa ćete morati više da se mučite dok ne pogodite prave vrednosti.X/scripts/ gde X zamenite odgovarajućom vrednošću. to jest dva filtera koja dolaze uz Gimp i jednu skriptu. čuditi što rezultati neće uvek ispasti onako kako ih vi zamišljte. Ukoliko ste zabrljali sa fokusiranjem. Na taj način sama slika ostaje nateknuta..izoštravanje slike U ovom odeljku učićemo kako da se izborimo sa mutnim slikama. CCD fleke umesto da se uklone sa slike mogu da se intenziviraju. Ovo je ujedno i najlakši način da izoštrite fotografiju. Sliku je trebalo razlagati na LAB kanal boja. Radius of USM i find edge amount. Svi alati će u suštini uraditi stvari suprotno od onog što radi Despeckle filter kod uklanjanja CCD fleka. međutim. Koga više zanima ova tehnika može pročitati originalni tutorial na engleskom.7. Ukoliko niste zadovoljni alatima koje sam ovde opisao možete probati još neke skripte sa ove adrese. Sa druge strane.drugitalas.:::Vilberova učionica :::. jednostavno je iskopirajte u script direktorijum: $ cp smart-sharpening. Razmotrite sledeće slike: http://www. Ova tehnika je u prvim verzijama GIMP-a korišćena veoma mukortpno. Parametri koje treba podesiti su Amount of USM. Onda se našao neko pametan da napravi skriptu koja radi isti posao. a mi ćemo se u tekstu služiti isključivo skriptom koja će sav posao odraditi umesto nas. Kada otvorite željenu sliku pokrenite skriptu iz Script-Fu → Photokit → Smart Sharpening menija. pa pročitajte tekst o njemu. Smart Sharpening tehnika Ovo je sjajna zamisao čiji je krajnji cilj je da se iz slike izvuku i izoštre samo ivice predmeta. dakle. Sharpen filter Prvi način da izoštrite Vaše fotografije je primena Sharpen filtera.scm ~/. 114 Sharpening . stoga pročitajte tekst o njemu.gimp.

7..00.50.00 odnosno 2. Radius na 1. Za drugu i treću sliku sam koristio predefinisane vrednosti sa povećanjem Amount of USM na 1. Iz iskustva Primetićete da je Smart Sharpening skripta imala najgori učinak na mojoj test slici.50. Na četvrtoj slici sam stavio Amount na 2. Po mom mišljenju. ali uopšte nije na odmet da probate i ostale opcije.drugitalas...50 i edge na 3. ukoliko imate samo blago zamućenu sliku Smart Shaprening će je mnogo bolje izoštriti.:::Vilberova učionica :::. pobedničku lentu treba da nosi Unsharp Mask filter. Kada je slika jako mutna bolje je koristiti Sharpen ili Unsharp Mask filtere.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.gimp. Međutim. 115 Prva slika je original. http://www.2006 .

drugitalas. efekti brušenog metala.2006 .gimp.. mokrog poda i stakla Esencija romantike – pravljenje starinske fotografije http://www.7. osnove (ispisivanje i pomeranje teksta. primena Toolbox alata i senke.. 116 Praktična nastava Pravljenje omota za CD Ukrasni tekst 1.:::Vilberova učionica :::. kružni tekst) Ukrasni tekst 2.org/ GNU/FDL dopunjeno 25..

a jednom napravljen šablon ćete uvek moći da iskoristite.. Možda nećete videti ivicu. Najlakše je koristiti Script-Fu → Decor → Add Border skriptu. pa treba da otvorimo i nov papir ove veličine. Ako vam je lakše imate ponuđen i šablon (Template) veličine običnog CD-a prilikom otvaranja novog paprira..:::Vilberova učionica :::. Gimp je gotovo savršen alat koji služi ovoj svrsi. Nećete morati da učite kako se drugi programi koriste.. Odaberite vrednost 1 za Border X i Border Y Size (veličina ivice horizontalno i vertikalno) i crnu kao Border color (boja ivice) kako bi se lakše videla. omot mora da sadrži i tekst.Y resolution 300x300 pixel/in ili više pošto štampači najčešće koriste rezoluciju od 300dpi.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Običan CD (Slim kutija) Veličina slike za tanke Slim kutije je 120x120mm. Prvi sloj (Layer) tog papira treba da predstavlja sliku koju uzimamo kao pozadinu. ali je postupak sličan i kod pravljenja omota za manje diskove. a jedino je na vama izbor.gimp. Kao što je ranije opisano možete dodavati tekstove sa raznim efektima ili jednostavna jednobojna slova. Stavite da vam novonastali sloj bude na samom vrhu (iznad ostalih). Jednom napravljeni šablon možete snimiti kao Gimopov XCF dokument i uvek posle toga koristiti uz zamenu slike i teksta onim što vam treba. 117 Pravljenje omota za CD Iako u GNU operativnim sistemima.2006 .drugitalas. Nađite... 600dpi.7. dakle. http://www. ali ona postoji. Na kraju treba dodati jednu tanku liniju po ivicama naše slike kako bismo znali gde ćemo da sečemo budući omot. postoje razne aplikacije specijalizovane za pravljenje omota za kompakt diskove. željenu sliku i dodajte je u ovaj sloj kao što je učinjeno na našoj slici levo. videće se prilikom štampe. naziva se Backgorund i nalazi se ispod svih ostalih slojeva. samo je isuviše tanka i nalazi se ispod linije koja obeležava granicu sloja. kao i u operativnim sistemima sa zatvorenim izvornim kôdom. Ne brinite. Naravno. Pokazaću jednostavne primere na standardnim diskovima od 12x12cm. U Advanced Options možda ćete želeti da stavite X.

Po ovoj liniji ćemo seći omot. ali ću ja ovde uzeti najjednostavniji.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. 118 Kružna nalepnica za CD Postoji nekoliko načina da se napravi kružni omot za CD. a upravo napravljeni sloj treba da prekriva prostor van podebljane linije.drugitalas. Potrebno je podebljati liniju preko Edit → Stroke Selection. podesite vrednost na 100 i dobili ste krug željene veličine. uzmite belu boju i Bucket Fill http://www. odabirom vrednosti 1 za Line Width.7. Kao i kod slim kutije potrebno je uzeti papir 120x120mm. Background sloj će biti slika za omot.gimp. Odaberite Select → Invert. On treba da se nalazi skroz ispod ostalih.. Odaberite još Select → Rounded Rectangle..:::Vilberova učionica :::. Odmah kreirejte novi sloj i isključite vidljivost pozadine (Background sloja).2006 .. Selektujte celu površinu preko Select → All i skupite selekciju za oko 5-10 piksela sa Select → Shrink kako biste dobili pravilan krug.

I sada odaberite Edit → Stroke Selection da biste podebljali liniju na mestu gde čete je seći i belom bojom ofarbajte prostor unutar te linije. 119 alat pa kliknite na prostor van linije (naravno u novom sloju ne u Backgroundu).gimp. Sada treba da napravimo i mali kružni izrez po sredini omota za rupu na disku. Naravno postavite sada i sliku u pozadinu. potremno ga je skupiti za 52mm da bi u sredini ostala rupa prečnika 16mm kolika je i rupa na disku..:::Vilberova učionica :::. Kako je poluprečnik omota 60mm. dodajte tekst koji vam se svidi i napravili ste omot. Sada trebamo da skupimo selekciju sa Select → Shrink. Omot mora biti perfektno isečen kako ne bi narušio ravnotežu diska i pokvario vam CD čitač.7.drugitalas.. http://www.2006 . Pazite samo kod sečenja omota.. Ukoliko želite da označite i centar samo skupite liniju za još 7mm i ofarbajte prostor unutar selekcije u crno.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Ponovo odaberite Select → Invert kako bi vratili sliku u prethodno stanje.

Kada se to desi držite levi taster i pomerajte kursor tamo gde želite da vam budu slova.drugitalas. kad je tekst u pitanju radi sličan posao kao i alat za rotiranje. Ostao nam je poslednji alat iz niza (Flip ) koji preslikava slova kao u ogledalu. kriviti i ukrašavati na prost ali lep način. Ukoliko ste ovo učinili. Ponovo vam se otvara prozor za pisanje teksta ispunjen ranije ispisanim slovima. pa vam savetujem da prvo povećate malo sam font iz Tool options a onda ga ovim alatom samo smanjujete.. Da biste mogli da pratite tekst kako valja obavezno pogledajte kako se koristi Text alat. ali ga nećemo koristiti za tekst jer je mnogo preciznije da povećamo veličinu fonta iz opcija alata (Tool options). Uzmite Move alat i dovucite miša na prethodno napisan tekst. http://www. a svaki tekst u suštini je jedan sloj možemo se služiti ovim alatima za transformisanje teksta. Pomeranje teksta Ukoliko vam slova nisu baš tamo gde ste vi želeli da budu. Možete slova preslikati po vertikali ili horizontali.:::Vilberova učionica :::. Na redu je Shear alat koji.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.2006 .. Lepo izgleda ukoliko hoćete da napravite senku od vaših slova kakvu sam ja napravio. uvek ih možete pomeriti Move alatom. Par korisnih alata koji stižu uz Gimp Kako su alati za transformaciju primenljivi na slojeve. Prvi alat u nizu vrši rotaciju teksta (Rotate ). Trebalo bi da vam se promeni izgled kursora kada tačno naciljate ivicu. da biste se ponovo vratili u mod za izmenu teksta (ponovo menjali tekst) morate uzeti Text alat i dva puta kliknuti na ranije ispisana slova. Ukoliko želite da slova iskosite u perspektivi koristićete Perspective alat. koji daje najzanimljiviji efekat. sledeći alat iz niza (Scale ) vrši povećanje ili smanjivanje dela slike. Ukoliko na ovaj način povećate ispisani tekst on će biti ružan. s tim što iskosi font. osnove Ovde ćemo učiti kako se napisana slova mogu rotirati.. 120 Ukrasni tekst.7.gimp.

i sam stil fonta.drugitalas. podesite veličinu kruga (Radius). Naravno čekirajte Antialias da bi slova što lepše izgledala i pritisnite OK. 121 Tekst na kružnici Da biste ispisali tekst koji se zatvara u krug ili ide polukrugom ne možete koristiti ni jednu od prethodnih metoda..org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Ne brinite.. dužinu luka kruga [°] na kome će biti ispisana slova (Fill angle). stepen od koga počinju slova teksta (Start angle). veličinu fonta (Font Size). Boja fonta biće ona koju odaberete kao pozadinsku boju (Foreground Color).:::Vilberova učionica :::. procedura je jednostavna.gimp.. Ukoliko želite da samo http://www. Već i sami uviđate da bi preview opcija ovde i te kako koristila. ali može i ovako. U polje tekst upišite ono što želite da bude ispisano na kružnici.7.2006 . u glavnom Gimp prozoru odaberite Xtns → Script-Fu → Logos → Text Circle i pojaviće se krajnje jednostavan dijalog. Nakon što odaberete boju. mi ćemo koristiti crnu.

:::Vilberova učionica :::.drugitalas.. čime se dobija predivan efekat trodimenzionalnosti: http://www.2006 . • Drop-Shadow pravi običnu senku ispod teksta: • Perspective pravi senku u perspektivi: • Xach-Effect pravi jednu običnu senku ispod teksta i jednu preko teksta.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.. 122 slova prebacite na neku drugu sliku samo ih kopirajte (Ctrl + C → Ctrl + V) Senke Zadržaćemo se na tri efekta senke koje se nalaze u Script-Fu → Shadow meniju Image prozora..7.gimp.

7. Brušeni metal Za početak ispišite željena slova (GNUzilla) Text alatom. 123 Maska Zoroa Sada ćemo napraviti baner sa natpisom GNUzilla koji možete videti na slici. Izaberite Blend alat kako bi kreirali nov gradijent. mokar pod i staklene refleksije se retko koriste zajedno.:::Vilberova učionica :::.. Efekti kao što su brušeni metal..gimp.. Sada kreirajte novi prazan sloj (Layer) iznad sloja sa tekstom.drugitalas. kao što smo to radili ranije. nego naučiti nekoliko najvažnijih načina za pravljenje selekcija u GIMP-u. ali naš cilj nije napraviti konkretnu sliku. ali su idealni za ono šta želimo da naučimo.2006 . a opcije gradijenta podesite kao na slici – Gradient opcija "FG to BG (RGB)" i Shape opcija Bi–linear. http://www.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Neke od navedenih stvari mogu da se urade na više načina (boljih nego što je to urađeno). Izaberite svetlo sivu za prednju i malo tamniju sivu za pozadinsku boju i napravite gradijent kao na drugoj slici ispod.

Prvo primenite Scatter HSV filter (Filters → Noise → Scatter HSV) sa Value vrednošću podešenom na neku vrednost oko 90.:::Vilberova učionica :::. Kad dobijete dovoljno šuma.drugitalas. U paleti sa slojevima kliknite desnim tasterom miša na sloj sa tekstom koji ste napravili i izaberite Alpha To Selection. a ostalo baciti.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. pa na Edit → Clear (Ctrl+K).2006 . http://www. aktivirajte Motion Blur filter (Filters → Blur → Motion Blur) i izaberite linearni tip zamućivanja po uglu od 0 stepeni i dužini oko 40. Izaberite ponovo sloj sa brušenim metalom i kliknite u meniju odaberijte Selection → Invert (ili Ctrl+I).. 124 To nam je sada metalna pločica koju je potrebno još samo izbrusiti. (vidi slike ispod) Sada imamo dovoljno brušenog lima pa je potrebno još samo iseći slova iz njega.. Ako ste ispravno uradili sve ove korake..gimp.7. dobićete sliku prikazanu levo.

7.. 125 Radi malo lepšeg efekta dodajmo ispod metala senku – da povećamo kontrast. a ne Bilinear.drugitalas. a bela pozadinska.gimp. ali je ovako brže). Efekat stakla Ovo je još jedan izuzetno popularan. Za kraj spojte sve slojeve (desni taster na sloj u paleti → Merge Down). a jednostavan efekat koji se http://www. Uzmite Blend alat. a onda kod novodobijenog sloja izaberite Layer to Image Size iz istog menija i primenite Gaussian Blur filter (Filters → Blur → Gaussian Blur) sa radiusom 10 piksela. a boje postavite tako da crna bude prednja. Duplirajte „Tekst“ sloj koji ste napravili u prošlom koraku i iz menija izaberite Layer → Transform → Flip Vertically. osim originalnog sloja sa tekstom i pozadine slike u jedan sloj koji nazovite npr. Mokar pod Mokar pod je jedan od popularnijih efekata današnjice koji ćete sretati po mnogim internet prezentacijama uključujući mozilla. Tu na red dolazi „gradijentno selektovanje“ pomoću alata i upotreba Blend maske.:::Vilberova učionica :::. Napravite gradijent od početka refleksije do njenog dna. Izađite iz Quick Mask moda (na isti način) i primetićete da je sada deo slike obeležen (selektovan). Slika će vam pocrveneti što znači da ništa nije selektovano. Odaberite Edit → Cut iz menija ili Ctrl+K sa tastature da biste isekli obeleženi deo. Napravite duplikat sloja sa tekstom (kliknite desnim tasterom na sloj sa tekstom u paleti slojeva i izaberite Duplicate Layer). Podesite mu vidljivost (Opacity) na 50%.com. samo ovog puta postavite Shape na Linear.2006 . Obratite pažnju na to da bi taj sloj trebalo da se nalazi ispod originalnog sloja.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. kao na slici. Aktivirajte Quick Mask mod – dugmence u donjem levom ćošku Image prozora (možete koristiti i običnu masku.. „Tekst“.. Da bi iluzija bila potpuna potrebno je još namestiti kao da se vrhovi slova (pošto su više udaljeni od poda) slabije reflektuju nego donji delovi.

. broja GNUzille) http://www.drugitalas.. 126 sve češće pojavljuje i u dizajnu grafičkih korisničkih okruženja programa koji se svakodnevno koriste.gimp.2006 .7.:::Vilberova učionica :::. U kutiji sa alatkama odaberite Paths alat za kreiranje staza i nacrtajte talasastu liniju – stazu kao na slici (ne zaboravite da je zatvorite tako da obuhvata celu gornju polovinu slova). ~Ivan Čukić (Originalni tekst preuzet iz 17. Sada smo gradijentno izbrisati gornji deo ove refleksije što na kraju rezultuje slikom sa početka teksta. Napravite selekciju na osnovu staze (Select → From Path). zatim je okrenite (Select → Invert ili Ctrl+I). Ostaje još samo da opet upotrebimo poslednji korak iz efekta mokrog poda (maska → gradijent → maska u selekciju → isecanje selekcije). ofarbajte tekst u belo i smestite ga iznad svih ostalih.. Počnite dupliranjem originalnog sloja sa tekstom koji ste kreirali na samom početku.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. a onda i isecite ono šta je selektovano (Edit → Cut ili Ctrl+X).

Za početak sliku morate prebaciti iz kolor u crno – beli svet..2006 . http://www. Dva sloja Za postizanje efekta "mekoće" na slici. on najjači. kao najtamniji. U primeru je korišćeno razlaganje (Decompose) slike na RGB komponente i njihovo mešanje u nejednakim reazmerama za postizaje što prirodnijeg efekta i omogućavanje isticanja pojedinih delova slike. Poželjno je da gornji sloj bude svetliji od donjeg.:::Vilberova učionica :::. zbog boje ljudske kože. dok je za donji uzet plavi (Blue).drugitalas.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. za gornji sloj je uzet crveni (Red) kanal jer je.stare fotografile U ovom tekstu ćete videti kako da napravite one "mekane" starinske portrete na kojima ljudi izgledaju kao da im se koža sija i kao da žive u srećnom i savršenom svetu.. biće nam potrebna dva sloja.7. 127 Esencija romantike . kao što je to ranije opisano. U primeru koji vidite na slici.gimp..

U ovom primeru to je kora drveta u levom delu slike i nebo u gornjem desnom ćošku. Za sliku dimenzija 400 x 533 piksela.7. izaberite poluprecnik (radius) zamućenja od 10px. Šta ustvari radimo brisanjem ovih delova? Uklanjamo delove sa zamućenog crvenog sloja ostavljajući zeleni (tamniji i izoštreniji) da se vidi.:::Vilberova učionica :::. uzmite gumicu (Eraser ) za brisanje sa zamućenim ivicama (Brush – oblik četkice) i počnite sa brisanjem delova „crvenog sloja“ koje ne želite da istaknete. Efekat je još izraženiji jer koristimo Screen Blending mod koj ustvari posvetljava i ističe sliku. 128 Izaberite gornji (crveni) sloj i idite na Filters → Blur → Gaussian Blur.gimp.. radius povećajte srazmerno dimenzijama.org/ GNU/FDL dopunjeno 25. Isticanje lica Na ovaj način smo na slici istakli sve stvari koje su u gornjem sloju bile svetle. http://www.drugitalas.. Za veće slike.2006 .. Odaberite sada da Blending mod za gornji sloj bude Screen (preko Mode opcije u Layers kartici). Pošto nam je cilj da istaknemo samo lice.

gimp. Završni potezi Na kraju ostaje jedino da se doteraju neke sitnice. Popunite ga nekom bojom bliskom sivoj a koja malo vuče na braon – na primer vrednost boje f6f6f4 u heksadekadnom kôdu.drugitalas.. a zatim napravite novi sloj koji će biti iznad svih ostalih i stavite mu Color Blending Mod.:::Vilberova učionica :::..org/ GNU/FDL dopunjeno 25. najbolje gore pomenuti Gaussian Blur.7. Za to možete koristiti postupak „gradijentnog selektovanja“.. Nakon selektovanja teksta možete primeniti neki od Blur filtera. kora drveta mnogo bolje izgleda ako se zamuti tako da pri levoj ivici slike. broja GNUzille 24 ) http://www. ~Ivan Čukić (Originalni tekst preuzet iz 15. Najpre vratite sliku u RGB paletu (Image → Mode → RGB). U ovom primeru. koji je već upotrebljavan kod efekta mokrog poda za ukrašavanje teksta. 129 Sepia tonovi Poslednji korak u pravljenju starinske fotografije je uvek prebacivanje u sepia tonove. zamućenje bude najveće. pa da se postepeno smanjuje kako se približava licu.2006 .

drugitalas...2006 .:::Vilberova učionica :::. 130 Podrška za specifičan Hardware Genius Wizardpen http://www.gimp..org/ GNU/FDL dopunjeno 25.7.

Potrebno je da uključite sledeće drajvere iz kernela ukoliko nisu podrazumevani: 1.7.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.x ili stariji..tar. Device drivers → Input device support → Event interface (u kernel ili kako modul) Ukoliko opcije uključite kao module dodajte nekoj init skripti da očitava evdev i usbhid.0. Ukoliko nema ispisa učinite isto za ostale /dev/input/ uređaje dok ne nađete pravi.drugitalas. 5x4 i 9x7 se odnose na veličinu radne površine u inčima.gimp. Vrednosti 4x3.5. smestite ga u neki direktorijum i otpakujte: Uđite u direktorijum drajvera cd wizardpen-driver-0. za Gentoo Linux pokrenite: echo "evdev" >> /etc/modules. običnim smrtnicima.6.2006 . Kada nađete uređaj dodajte ga u http://www. a najpoznatiji su Genius Wizardpen 4x3.conf fajl i upišemo novi tablet uređaj. 131 Podešavanje Genius Wizardpen uređaja U svetu grafike već duže su prisutni uređaji koji liče na olovke.. ali Genius se potrudio da i nama. Na primer. ali ako niste sigurni pokrenite cat /dev/input/event3 i pratite da li se i šta ispisuje prilikom prevlačenja olovke po tabli.6 echo "usbhid" >> /etc/modules.autoload.4. možete skinuti i ebuild fajl za instalaciju drajvera sa ove adrese. Device Drivers → USB support → USB Human Interface Device (full HID) support (u kernel ili kao modul) → HID input layer support (u kernel) 2.gz Downloadujte zatim drajver 25 . U većini slučajeva novi uređaj će se pojaviti kako /dev/input/event3.6 tar -xvzf wizardpen-driver-0. Genius Wizardpen 5x4. Postoji nekoliko modela. a služe ili kao kursor ili kao odlične naprave za crtanje. obezbezi ovakvu igračkicu. mada su podešavanja za bilo koji od uređaja identična. Do skora su ovi uređaji bili jako skupi. U daljem tekstu koristićemo model 4x3.x kernele pa je potrebno instalirati novi kernel ukoliko imate kernel 2. a skoro sam nabasao i na model 9x7.d/kernel-2. Podešavanje Xorg servera Sada je vreme da izmenimo /etc/X11/xorg. Instalacija drajvera Drajver za Genius Wizardpen uređaj dostupan je samo za 2.d/kernel-2.:::Vilberova učionica :::..0 Pokrenite sledeće komande za kompajliranje i instalaciju: xmkmf make su make install Ukoliko koristite Gentoo Linux.autoload.5.

. baš kao i običan miš.0. i trebalo bi da možete da ga koristite kao kursor. Smanjivanjem ovih vrednosti dobićemo olovku osetljiviju na pritisak (B).org/ GNU/FDL dopunjeno 25. uređaj bi trebalo da je prepoznat. Postoji još par opcija koje možemo podesiti u InputDevice sekciji fajla. Kada je Gimp u pitanju. dok BottomZ kontroliše kolika je vrednost najveće jačina pritiska.. dok su srednji i desni taster smešteni na samoj olovci sa strane. Levi taster aktivirate kada olovkom dodirnete tablu uređaja. Olovka kojom pišete po tabli ima tri dugmeta. dok ćemo povećavanjem ovih vrednosti dobiti manje osetljivu olovku (H). a u polje Mode odaberite Screen ukoliko želite da koristite Wizardpen ili Disabled okoliko želite da koristite http://www. pa ih na osnovu toga suziti.:::Vilberova učionica :::.conf InputDevice sekciju na sledeći način Section "InputDevice" Identifier "tablet" Driver "wizardpen" Option "Device" "/dev/input/event*" EndSection Naravno.conf. a koje kontrolišu radni prostor na tabli i pritisak olovke.conf fajla. 132 xorg. Potrebno je da uđete u calibrate direktorijum ranije otpakovanog drajvera i pokrenete sledeće komande: su make . u /dev/input/event* zvezdicu zamenite odgovarajućim brojem.conf dokumentu. U polju Device odaberite tablet jer smo tako nazvali uređaj u xorg. Od ove verzije drajvera se isporučuje i alatka wizardpen-calibrate. Driver "TopZ" "0" Option "BottomZ" "200" Rad sa uređajem Kada ste pokrenuli X. Takođe je potrebno dodati opciju InputDevice "tablet" "AlwaysCore" u ServerLayout sekciju pri kraju xorg. Ove vrednosti se odnose na jačinu protiska olovke potrebnu za ostavljanje traga određene jačine.gimp. TopZ kontroliše najmanju jačinu pritiska koja če ostaviti neki trag na papiru. potrebno je da podesimo uređaj u opcijama gimpa (File → Preferences → Input Devices → Configure Exrended Input Devices).7. Meni najviše odgovaraju vrednosti 200 za BottomZ i 0 za TopZ..drugitalas. Ostale su vrednosti BottomZ i TopZ koje vi sami morate da unesete./wizardpen-calibrate /dev/input/event* Sada jednostavno kliknite olovkom u dva ugla table (gore levo i dole desno ili gore desno i dole levo) dokle želite da vam bude radni prostor i dobićete potrebne vrednosti koje možete dodati u xorg. Pokretanjem: cat /var/log/Xorg.2006 .log | grep MaxZ možete videti kolike su trenutne vrednosti za vaš uređaj.

http://www. Jedino pravilo je da što više pritiskate po tabli Wizarpena to će trag na papiru biti jači.2006 ..gimp.drugitalas. 133 običnog miša..org/ GNU/FDL dopunjeno 25..:::Vilberova učionica :::.7. Ostale opcije bi trebalo da budu podešene kako valja pa uređaj možete odmah koristiti.

...................................................................................................60 ......................... 12 Glavni prozor................................................... 15 Status učitane slike ...................................................... 22 JPEG......................... 4 Nova grafička osnova – serija 0..................................... 11 Kome je namenjen ovaj tekst? .......................... 22 Uvod u priču .................................................................... JPE............................................................................................................. jiff (Graphics Interchange Format) ................ 134 Sadržaj Dobrodošli u Vilberov svet ................................................................................ 6 Podela posla........ 18 Još nekoliko stvari za poneti .................................... 7 Ko je Wilber? .................. 16 Meni ..........org/ GNU/FDL dopunjeno 25............................................................................................................................................................................................................................................................................................................. 24 GIF........................................ giff...................................................................................................................................................... 6 Pomoć na sve strane ............................................................................ 24 Gde su ostali formati? .................................99 .............................................................................gimp.............................................................................................................................0 ................................................................. 4 U početku beše želja............................................................................................... 29 Snimanje slike ............................................................................................................................................................................................................. JPEG)................................................................................................................ 15 Lenjiri i klizači ..................................................................................................................................:::Vilberova učionica :::......................... gradijent............................................................................................................. 13 Pomoćni prozor...................................................................................................................................... 16 Podešavanje Gimpa ...................................................... tekstura.....................................................................................................dug put do 1.................................................................................. 25 Učitavanje i snimanje slika ................................................................................................................................................. 5 Pred-11 izdanja.. 13 Layers.......... Paths ..... 5 Serija 0................................... 14 Image prozor ...................................................................... 29 http://www.......................................... Channels...................................... Toolbox................................... PNG....................................................................................... 8 Sve u svemu ... 13 Rezime.................................................................................................................................................................................................................................................................................. 11 Prvo pokretanje Gimpa.................. 11 Nakon pokretanja ............................... 26 Kreiranje nove slike .......... 3 Istorija razvoja projekta „The GIMP“....................................................................................................................................................................................................................................................... 25 Rezime.......................................... 22 Slobodni format – PNG (PNG's Not GIF ili Portable Network Graphics) ........................................ 7 Sjedinjavanje mrežnih resursa................. 17 Dodavanje novih prozora i kartica ............................................................................................ 26 Učitavanje slike ................................... 21 GIMP: rat ekstenzija (XCF..............7....................................................................... i Tool options... 17 File → Preferences ............................................................. oblik četkice................. 7 Publikacije...... GIF............................................................................. 6 Komercijalizacija .................................. 5 Nove komunikacije ....................................................................................................................................................... 8 A šta je bilo posle? ................................................................................................................... 4 Predstavljanje javnosti.........................drugitalas............................................................... 22 Gimpov XCF format za šablone (template) ................................... 9 Rad u Gimpu ....................................................................................2006 .................................................................................... JPG (Joint Photographic Experts Group) ................................................ 10 Gimp interfejs........................................................................................................... 21 Link lanac................................................ 2 omogućili i pomogli ..............................................................

............................................... 31 Zoom .... Paste....................................................................................................................................................... 31 New View................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................. 60 Gradient ................................... 54 Oblik četkice ....................................................................................................................... 44 Razlaganje RGB na HSV Layere .............................................. 49 Izvlačenje Value HSV komponente ................. 50 Normal................................................................................................................................................................................... Divide............................................................................................... 34 Copy Named...................................................................................................................................... 33 Copy............................................................................................................... Color Erase ....................... 58 Pattern ............................... 49 Blending modovi ..........................................................................................................................................................................tekstura.............................................. 39 Primenjeno na grafiku .................................. 46 Prebacivanje RGB u indexed paletu................ 51 Multiply............................................................ 34 GIMP Toolbox (kutija sa alatima) ................ 54 Alpha Channel.......................................................... 48 Grayscale mod............ Dissolve. 37 O bojama i paletama..................... 56 Pravljenje jednobojnog oblika četkice .....................gradijent boja .................................................................................................. Buffer........................... 48 Desaturate funkcija........................................................................ 42 RGB kocka ............................................... Color ................... Value........... Cut Named......................................................................................................................7................................................. 53 Transparency i Opacity . 63 http://www..........2006 ...................................................................................................................................................................................................... Lighten Only ................................... Behind.. 34 Buffer . Screen........................................................ 39 Odabir Boje .............................................................................................................................. 33 Podešavanje broja Undo/Redo poteza ..................:::Vilberova učionica :::.............................................................................................................................................................................................................................................................................................. 135 Zoom i New View ........................................... 55 Napravite svoj oblik četkice (Brush) ................................................................................................................................................................... 47 Prebacivanje kolor slike u crno–belu (RGB u Grayscale) ............................. 47 Uvod ..................................................................................................................................gimp............................................................... 37 Dijalog za iscrtavanje staza i selekcija.......................................................................................................................................................... 54 Način rada ................................................................................................................................................................................ 62 Menjanje veličine i transformisanje slika....................................................... 36 Iscrtavanje selekcija i staza (Stroke) .............. 35 Opcije alata (Tool Options)............................................ 56 Oblik četkice u boji ........ 42 HSV paleta (HSV colorspace).................................... 56 Jednobojan oblik četkice iz više koraka.................................................................................. 61 Kreiranje novog gradijenta................................ 32 Undo i Redo ......... 47 Image → Mode → Indexed.............................. Cut........... 63 Promena veličine slike ........ 31 Skrolovanje..............................................................................drugitalas.................................................................................................................................................. 44 CMYK i CMY palete ................................................................................ 59 Kreiranje nove teksture (patterna)...................................................................................................... Darken Only....................................................................................................................... 33 Undo History .................... 40 RGB paleta (RGB colorspace) ................................... Paste Named .......... 63 Rotacija.......................................... 50 Difference....................................................... Subtract.................................................................................. 39 Biologija ................................ 52 Hue......................................................................................................................................... Overlay .................................Brush.......................................................... Saturation.......................... Addition.........................................................................................................org/ GNU/FDL dopunjeno 25.

......................................... 78 Rad sa maskama slojeva............................................... 63 Šta je piksel?......................................................................................................................................................................2006 ........................................................................................................ 71 Šta je selekcija? ......................................................................................................................... 83 Štampa iz Gimpa .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................... 77 Maske slojeva.............................................................................................................................. 78 Alati i načini za izmenu maski .............................. 73 Alati iz Toolboxa za pravljenje selekcije ................................................................................................................................................................................................................................................................................. 84 Sama štampa.............................. 83 Feathering........................................................................................gimp................................ 83 Antialiasing ......................................... 89 ............................................................................................................................................................................................................................org/ GNU/FDL dopunjeno 25...................................... 136 Još nekoliko alata ............................................................................... 81 Antialias i Feather ....................................................................................... 73 Iscrtavanje ivica selekcije................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... 80 Filteri i skripte ....................................................................... 93 ....................................................................................................................................... 95 ......................................................................................... 64 Koliko bita po pikselu? ................................................................................................................................................................................................................. 65 Layers dijalog.................. 70 Staze (Paths)........................................................................................................................ 76 Dugmići i meni...................................... 87 ...................................... 64 Slojevi (Layers) ............................................................................................................................................ 78 Kreiranje maske sloja ........ 74 Maske (Mask)................................7........ 97 http://www........................................................ 65 Šta su slojevi i kako rade.......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... 73 Premeštanje selekcije ............................................................................................................................................ 69 Šta su Channels?......................................................................... 66 Rad sa slojevima......................................................................................... 88 ..................................................................................... 91 .... 75 Maske kanala (Channela) ......... 64 Rezolucija................:::Vilberova učionica :::........drugitalas................................... 74 Select meni iz Image prozora .................... 67 Pomeranje slojeva .................................................................................................................................................................................................................................... 70 Channels dijalog........................................ 67 Praktična primena............................................................................................................................................................................................................... 86 ....................................................................................... 81 Upotreba Tresholda za lakše kreiranje maski ........................................................................... 90 Fuzzy Select ili Magic Wand Select By Color Paths alat Rotate alat Scale alat Shear alat .......................................................... 75 Pravljenje nove maske od selekcije............................................ 77 Quick Mask ...................... 85 Rect Select Ellipse Select Free Select ............... 67 Floating Selection (plutajuća selekcija) ................................................................... 84 Gimp Toolbox alati .............................................................................................. 68 Spajanje slojeva.................................................................................................................................................................................................................................................................................................

... 131 Rad sa uređajem ........................................... 100 Text tool ................................................................................................... 118 Ukrasni tekst....................................................... 114 Smart Sharpening tehnika ................. 129 Podrška za specifičan Hardware .......2006 ......... 113 Sharpening .......................................... 107 Unsharp Mask ................................................................................. 114 Iz iskustva........ 131 Podešavanje Xorg servera ..................... 112 Dodatak za uklanjanje crvenih očiju ............................................................................................................ 123 Brušeni metal.................................... 129 Završni potezi................................................................................................................. 108 Rad sa filterom .................. 117 Kružna nalepnica za CD...................................................... 114 Sharpen filter ...............................................................................drugitalas.........................................................................................................................................gimp.................................................................................................................................................................... 107 Rad sa filterom ........ 123 Mokar pod .......................................................................................................................... 134 http://www.............................................................................. 105 Xach-Effect ........................................................................................................ 128 Sepia tonovi.................................................................................................................................................................... 101 Blent alat ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................stare fotografile ................................................... 130 Podešavanje Genius Wizardpen uređaja ................................................................ 103 Senke – vodič za početnike ......................................... Instaliranje dodatka ................................................................................................ 108 Najpre moramoo razumeti ovu tehniku..................................................................................................................................................org/ GNU/FDL dopunjeno 25.. 102 Skript-Fu....izoštravanje slike ............................................................................................................................. 131 Instalacija drajvera .. 109 Mane i ispravke istih ..................................................................... 112 b).............................. 125 Esencija romantike ............................................................................................. 104 Drop-Shadow . 122 Maska Zoroa............................................................................................................................................. 112 a)............................................................................................................................................................................................ 127 Dva sloja.................................. 112 Uklanjanje crvenih očiju Dodge/Burn alatom ............................................................ 110 Digitalna fotografija ................................................ Python-Fu ...... 120 Par korisnih alata koji stižu uz Gimp ...................................................................................................................................... 125 Efekat stakla .................. 120 Pomeranje teksta ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... 114 Unsharp Mask filter...................................................................................................... 137 Flip alat .................................................................:::Vilberova učionica :::........................................................................................................................................................................................................................................7..................................... 106 Sharpen filter .............................................................................................................................................................. 127 Isticanje lica............................................................................................................................................................................................................................................................. 117 Običan CD (Slim kutija) ........................................................................................................................ osnove ........................................... 121 Senke ... 104 Perspective ..................... Filters........................ 111 Uklanjanje crvenih očiju ................................... Rad sa dodatkom............................................................................................................................................................................................... 115 Praktična nastava....................................................................................................................................... 120 Tekst na kružnici ....................... 116 Pravljenje omota za CD...................................... 132 Sadržaj.................

...................org/ GNU/FDL dopunjeno 25....................:::Vilberova učionica :::....... 138 Endnote..........2006 ....drugitalas....................... 140 http://www.....................gimp.7....................................

.drugitalas.gimp. 139 http://www..7.:::Vilberova učionica :::..2006 .org/ GNU/FDL dopunjeno 25.

xach.org/ GNU/FDL dopunjeno 25.gnu. Lead Developer on project GtkHTML. 140 Endnote 1 Pojašnjenje licence – GMU/FDL U najosnovnijim crtama.Lektorisanje teksova na srpski jezik.ac. Detaljnije o licenci pročitajte na: http://www.. Motif applications will be similar to Microsoft Windows applications in terms of appearance and user operation. GNU/Linux.making Linux just a little more fun!») 22 Tuomas Kuosmanen – tigert . a da pritom on ostane slobodan. ..org/biografija. GLIB includes generally useful data structures.com/gg/1997/1/profile/1/ 6 sistem dodataka . distribucija i/ili modifikovanje sadržaja.uk/Dave/X_lecture/ (eng.cf. image composition and image authoring..org/person/shawn/ (eng. 25 Drajver (en. Offering a complete set of widgets.info/ .gimp. This person is: a Contributor on project GIMP.gimp.. allow it to be used by all developers.gimp. GDK is a drawing toolkit which provides a thin layer over Xlib to help automate things like dealing with different color depths. Driver.org/news/ 18 Shawn T. GTK+ is a multi-platform toolkit for creating graphical user interfaces. Linux/Unix/C (Embedded and Applications) and UI development (Web and X11/GTK).org/wiki/C_programming_language 24 GnuZilla .. which are available as public libraries.advogato.net/ (eng.drugitalas. without any license fees or royalties.gimp.org/biografija.http://www.Developer on project Evolution.. Hammel .gimp.7. a Contributor on project GTK+.http://www.http://en..gnuzilla. *BSD.wikipedia.com/ e-mail: xach@xach.com 10 Larry Ewing .(Gimp Drawing Kit) (eng. grafički i WEB dizajn..http://www.drugitalas.http://www. the GNU LGPL..com/ 23 C programski jezik .org/ (eng.. and GTK is a widget set for creating user interfaces.Graphic Muse .:::Vilberova učionica :::. a Lead Developer on project Fabric. Device Driver) je program koji omogućava drugom programu (operativnom sistemu najčešće) da komunicira sa hardverskim uređajem (grafička kartica. However... Ko sam ja u stvari http://gimp.org/ 15 Larry Ewing .tigert.http://www. (from rpm description)) 13 GIMP .) 20 Michael J.) http://www.) 14 Adrian Likins .com/~lewing/ 11 GTK .drugitalas.html 5 Spencer Kimball and Peter Mattis .http://www. It works on many operating systems. pomoć oko CSS-a http://gimp.2006 .) 9 Zachary Beane – (eng. pod uslovom da taj sadržaj takođe objavite pod GNU Free Documentation License.Developer on project Gill.org/wp/ 21 Linux Gazette http://linuxgazette.org/~planet/www.http://www. the adoption of Motif style is critical.. «. Amundson .. Hammel – (eng.).advogato. autor većine tekstova. in many languages.http://adrian.org/person/msw/ 17 GIMP News . Contributor on project GIMP..ximian.(Gimp Tool Kit) (eng.gtk. a Contributor on project GIMP) homepage: http://www.Osnivač projekta. the licensing terms for GTK+..advogato. It is a freely distributed piece of software for such tasks as photo retouching..drugitalas..html 2 Miloš Popović . Homepage: http://primates..org/wiki/Undo 8 Motif – Programski jezik – pogledaj opširnije na: http://www.html 4 Vladimir Burgić . modem itd. GIMP is the GNU Image Manipulation Program.html 3 Tomislav Kraljević ..Plug-In 7 UNDO . GTK+ is suitable for projects ranging from small one-off projects to complete application suites..) i slobodnom softveru uopšte. . Ovo obezbeđuje da taj sadržaj koristite kako želite.org/licenses/fdl.org/biografija. a Lead Developer on project f-spot. GTK+ is free software and part of the GNU Project.wikipedia. Static libraries and header files for the GIMP`s X libraries.Elektronski časopis GNUzilla / posvećen slobodnim operativnim sistemima (GNU. For developers of commercial applications. Open Source Software Engineer and Author.graphics-muse.. ) 19 Michael J.cs.Izrada PDF izdanja http://gimp. dozvoljeno je slobodno kopiranje.http://www. including those developing proprietary software.http://en.org/ 12 GMD ..http://www.xach.org/person/lewing/ 16 Matthew Wilson . http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful