You are on page 1of 16

împreună cu cărbunii și gazele naturale fac parte din zăcămintele de origine biogenă care se găsesc în scoarța pământului. . sau țițeiul. Petrolul.

este un amestec de substanțe lipofile. . care este un amestec de hidrocarburi solide și gazoase dizolvate într-un amestec de hidrocarburi lichide. Petrolul.

. medicamente.) și producerea carburanților. etc. motiv pentru care este materia primă cea mai importantă pentru industria chimică (vopsele. Țițeiul în stare brută (nerafinat) conține peste 17 000 de substanțe organice complexe. materiale plastice.

. O rafinărie de petrol sau rafinarea petrolului reprezinta un proces industrial în care ţiţeiul este prelucrat şi rafinat în produse petroliere mai utile.  Rafinării de petrol sunt de obicei mari complexe industriale care prelucreaza diferite cantitati de petrol.

lubrifianţi. . şi materii prime în procesele petrochimice. Ţiţeiului brut sau neprelucrat nu este în general util. sute de molecule de hidrocarburi diferite în ţiţei pot fi separate într-o rafinărie în componente care pot fi utilizate ca şi combustibili. În schimb.

 Gaz petrolier lichefiat  Benzina  Naftalina  Kerosen  Motorina .

 Pacura  Ulei de lubrefiere  Parafina transparenta  Asflat si gudron  Cocs de petrol .

 Plastic  Detergenti  Solventi  Nailon  Poliesteri  Polietilena  Vopsele .

 Uzinele de rafinare trebuie sa fie construite departe de zonele rezidentiale. .  Trebuie sa detina o infrastructura adecvata pentru a aduce materia prima (petrolul) si mai apoi pentru a putea fi expediate catre pietele de desfacere produsele finale.

. In apropiere de surse de energie capabile sa sustina functionarea uzinei  Sa detina loc pentru eliminarea si depozitarea deseurilor.

 Eliberarea a numeroase substante in atmosfera  Elibereaza un miros intepator si daunator sanataii omului  Apele uzate au o puternica incarcatura chimica  Risc de accindete industriale  Poluare fonica .

 Innoirea sistemului tehnologic  Monitorizare adecvata  Respectarea cadrului legislativ privind protectia mediului  Constructia uzinelor departe de spatiile urbane .

la periferia orașului Ploiești de catre fratii Mehedintianu  Prima mare rafinaria a lumii fost construita la Cimpina. Prima rafinărie de petrol din lume a fost construită în România. Romania prin investitia facuta de catre SUA . în 1856.

O ^S^SXZ ^W VW\W`^[VZaW SX[_` U[Z_`^a` Z [ ZS Z #  S\W^XW^S [^S aa [W ` VWUS`^W X^S` WWVZ`SZa O ^SS^W^SXZS^S Sa X[_` U[Z_`^a`S S \ZS[SZS\^Z ZbW_``S XSUa`S VWUS`^W  .