Norme specifice de sanatate si securitate in munca si paza contra incendiilor

Ferastraul circular Cutitul divizor se monteaza in spatele discului circular,atat la ferastraiele cu o panza,cat si la cele cu mai multe panze,la o distanta de 5-10mm fata de acestea.Fiecare disc va fi protejat cu capote de protectie pentru a impiedica patrunderea mainilor in zona de taiere.La prelucrarea pieselor scurte(spintecare)se vor folosi impingatoare din lemn(pentru piese mai scurte de 400mm). Discurile de circular vor avea dantura si constructia adecvata speciei si materialului prelucrat. Este interzisa folosirea discurilor fisurate,crapate sau cu mai mult de 3 dinti lipsa,sau cu 2 dinti consecutivi rupti.Deschiderea usilor batiului in timpul functionarii este interzisa.Este interzis ca muncitorul,sa stea in planul de taiere al discului circular;el va sta in pozitie laterala. La ferastraul circular pendula,inainte de inceperea lucrului,se vor verifica urmatoarele:strangerea panzei,ascutirea panzei,reglarea limitatorului de cursa,functionarea dispozitivului de retinere al discului,starea si functionarea rolelor,functionarea instalatiei de exhaustare. Ferastraul panglica Ramurile panzei vor fi protejate cu carcase din tabla.Volanul ferastraului va fi acoperit cu un capac fix.Pentru toate ferastraiele circulare,se va asigura protectia electrica impotriva electrocutarii.Masinile se vor racorda electric la centura de legare la pamant a halei sau la o priza de pamant locala.Legarea se face cu conducatori din funie de otel zincat cu suprafata sectiunii transversale S=50m3,sau cu un cupru cu S=16mm2 prevazuti la capat cu papuc de cablu cositorit.

Masina normala de frezat(MNF10) Scula va fi protejata de o aparatoare tip gratar. Operatiile de frezare se pot realiza si la agregatul de frezat la care avansul pieselor este automatizat. Masina de rindeluit la grosime(MRG-8) Se va verifica functionarea perfecta a cilindrilor de avans pentru a evita impingerea sau tragerea pieselor.Nu se va lucra fara fixarea capotei de protectie a aborelui de lucru si nu se va lucra fara racordarea masinii la instalatia de exhaustare.Verificarea bunei functionari a aparatoarelor este obligatorie inainte de inceperea lucrului. .patru si mai multe axe.avand suprafetele de contact cu piesa din lemn.Dispozitivul cu gheare de retinere a materialului va fi in stare perfecta de functionare.Masina este prevazuta cu capota si racord de exhaustare a aschiilor. Productivitati indicate si posibilitati tehnologice superioare de lucru se pot realiza prin prelucrarea la masini de rindeluit cu trei. Aparatoarea trebuie sa fie presata permanent de rigla de ghidaj.astfel incat sa elibereze arborele numai la avansul piesei ce se prelucreaza.care vor fi in perfecta stare de functionare.Masina de indreptat Masina de indreptat este prevazuta cu aparatoare de protectie de tip evantai asezata deasupra arborelui portscula.de forma semicirculara. Piesele scurte se vor prelucra numai cu dispozitive de impingere.Piesele se vor fixa numai cu dispozitive de strangere in perfecta stare de functionare.Nu se vor folosi freze neascutite sau care nu se pot fixa rigid in mandrina.cu pozitie reglabila.Pentru fabricarea mobilei agregatul de frezat piese profilate pe doua canturi este de mare productivitate si cu posibilitati de prelucrare multiple.

transmisiile.La slefuirea lemnului unele specii pot provoca si boli de piele.iar cei sensibili la alergii sa nu prelucreze aceste specii.S. . Pornirea masinilor se va face numai dupa inchiderea capacelor de protectie ale cilindrilor sau saibelor de conducere a benzilor. La masinile de slefuit cu banda.I la slefuirea lemnului La slefuirea lemnului.peste o anumita limita.motoarele electrice vor fii prevazute cu aparatori.aschiile detasate de granule se elimina sub forma de praf.mahonul.La slefuirea acestor specii.este necesar ca muncitorii sa poarte masti de protectie.poate provoca muncitorilor boli profesionale.la inceputul lucrului se va verifica tensionarea benzii.banda sa se deplaseze fara bataie.Instalatiile de exhaustare.Tamponul de presare se va ridica inainte de inceperea lucrului.guareea.corespunzator slefuirii si grosimii panoului.Concentratia maxima admisa este de 15mg praf la m3.astfel incat aceasta sa pemita o arcuire suficienta.Din aceasta grupa fac parte unele specii exotice ca:mansonia.Masuri de protectia muncii si P. Mecanismele in miscare.makore.Masurile de protectia muncii trebuie sa fie orientate in special pentru eliminarea prafului prin exhaustare.Tija de ghidare a tamponului se va pastra in permanent curata. La toate utilajele pentru slefuire se va asigura legarea la pamant si functionarea corecta a instalatiilor electrice de comanda si actionare.La masinile cu bara de presiune.inainte de inceperea lucrului se va regla presiunea barei.suprafata de contact trebuie sa fie perfect neteda. Inhalarea aerului in amestec cu praf.datorita unor substante toxice pe care le contin.ca si prin instalatii de filtrare si retinere a prafului din sistemul de ventilatie.ca si cele de ventilatie din sectia de slefuire trebuie sa asigure eliminarea prafului mentinand in hala o concentratie a prafului sub limita admisa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful