Motto Mă gândesc la tine La timpul din trecut Când sub razele de lună Tu...

mi-ai dat primul sărut Priveam în ochii tăi senini Cu ochii mei în lacrimi, Vom fi-mpreună-n viitor? ...

Lucrări de piatră
CONSTRUCŢIA UNUI ŞEMINEU

Şemineu Bella

- lucrare efectuată de Nicolae Helerea.

Şemineul... cuvânt magic care ne ducea cu gândul până nu demult la regi şi regine, eroi de roman cu intrigile lor, poveşti de dragoste sau urzeli de taină. Cei nevoiaşi nu rămâneau decât cu visele, privind ţintuiţi la focul din vatra crăpată, vremurile, visele rămân în urmă şi în iuţeala timpului, vremea şemineului revine. Oamenii simt esteticul acestui element în viaţa lor, reînviind poveştile de altădată. Prin acest ghid, eu, Nicolae Helerea, gazda dumneavoastră voi încerca să reînnod firul poveştilor la gura sobei. Citiţi cu atenţie acest ghid practic şi însuşiţi-vă etapele lucrării înainte de a trece efectiv la construcţie.

Dimensiuni: Pentru studierea cotelor daţi click pe poză. Cotele pot fi ajustate după dorinţă. Schemă cu circulaţia aerului. Scule necesare. Adezivi necesari şi modul de preparare. Calculator rețetă betoane

1) Poziţia şemineului a fost stabilită de către proprietar pe mijlocul peretelui. Şemineul va fi aşezat întotdeauna pe un pat de beton. Dacă acesta nu există va trebui să-l creaţi. După stabilirea modelului, trasăm dimensiunile şemineului direct pe patul de beton cu un creion. 2) Înainte de a începe zidirea soclului vom avea grijă să ţinem cărămizile scufundate în apă timp de 10 minute, operaţia o repetăm de fiecare dată când lucrăm cu cărămizi. Pregătim mortarul necesar şi trecem la zidirea soclului. Vom avea grijă să respectăm cotele. Unghiurile le vom verifica cu un echer iar planeitatea cu nivela cu bulă.

1

Observaţi că zidul în partea din spate nu a fost lipit de perete. cele 2 jumătăţi rezultate le prindem pe lateralele soclului în spate de perete. Peste priza de aer din spate zidim o cărămidă.3) Ridicăm 3 rânduri de cărămizi la soclu. Spaţiu rămas va fi folosit pentru a crea o priză de aer. 5) Fixaţi cofrajul ca în imagine. Aerul rece prin convecţie va genera căldura destinată încălzirii spaţiului de locuit. După ce se usucă vom tăia cu un cutter excesul de spumă. Tăiem o cărămidă pe lung. 7) Construim şi partea din faţă a cofrajului. 2 . doar capetele tunelelor le vom zidi. Între timp zidim pe lateralele soclului stânga/dreapta un nou rând de cărămizi aşezate pe cant. 6) Pentru a preveni scurgerea betonului prin spaţiile goale dintre cofraj şi construcţie le vom umple cu spumă poliuretanică. vom lăsa un spaţiu pentru priza de aer. Spaţiul gol care se vede în stânga/dreapta va rămâne aşa. Vom mai discuta despre acest lucru. Picioarele de susţinere a cofrajul vom avea grijă să fie fixate ferm de cofraj şi suficient de rezistente pentru a susţine greutatea care se va adăuga. Nu puneţi multă spumă. Detaliu. Din placaj şi lemn confecţionăm o arcadă cofraj. acesta se va expanda. dar doar pe interiorul soclului. tăiaţi bucăţi de cărămidă pe măsură. 4) Mai ridicăm un rând de cărămidă. În spate-mijloc. Schema cu circulaţia aerului. aceasta va fi aşezată pe 2 bare de fier beton fi 12.

în continuarea celei din spate. Zidim apoi partea din spate cu cărămidă aşezată pe cant. Fundul cofrajului va fi aliniat pe linia cărămizilor laterale. până la al 2-lea rând de cărămizi de pe laterale. Efectuarea armături o vom realiza din fier beton striat de fi 10 pe care îl rigidizăm prin legare cu sârmă. iar înălţimea se va ajusta la marginea superioară a poliţei frontale. astfel grosimea adezivului dintre cărămizi va fi egală. Vom folosi cărămidă refractară. La finisare folosim un burete umed cu care ştergem surplusul de adeziv de pe cărămizi. Vedeţi poza de mai jos. În continuare construim cofrajul pentru poliţele laterale. le vom folosi mai târziu. ele vor veni aşezate pe capetele poliţei. pentru locul rămas în faţă ajustăm dimensiunea cărămizi în aşa fel încât să nu depăşească marginea de sus a cofrajului. aşteptăm 1-2 ore şi realizăm finisarea. Tăiem colţurile a 2 cărămizi. nivelăm doar partea din faţă. 9) Preparăm şi turnăm betonul. calculaţi numărul de cărămizi necesare şi distribuţia lor. 3 . Înainte de turnarea betonului ridicăm armătura pe nişte distanţiere. 11) După zidirea poliţei umplem spaţiile rosturile dintre cărămizi cu adeziv. dimensiuni 230x114x32 mm pe care o tăiem la o lăţime de 80 mm. spălaţi buretele frecvent. Cu muchia mistriei loviţi betonul (vibrare) pentru al forţa să intre în toate colţurile şi pentru a nu forma goluri de aer. Înainte să zidiţi aceste cărămizi. 10) Începem acum să zidim poliţa din faţa focarului.8) Mai tăiem încă o cărămidă pe din două şi o zidim stânga/dreapta pe laterale. aproximativ 3-5 cm. resturile rămase păstraţi-le. distanţa dintre linii trebuie să fie de 4.50 cm. stânga/dreapta. Trasaţi pe cofraj cu un creion locul fiecărei cărămizi.

Vom continua construcţia după minim 7 zile. orice rest se poate utiliza economisind astfel bani. Aplicăm spumă poliuretanică în spaţiile goale dintre cofraj şi construcţie. Prinderea de perete se va face cu un chit termorezistent. ştergeţi resturile de mortar de pe cărămizi cu un burete înmuiat în apă. 16) După ridicarea primului rând de cărămizi izolăm peretele din spatele focarului cu o placă termorezistentă şi ignifugă. dispuse stânga/ dreapta. timp în care betonul se va întării suficient de bine pentru a putea susţine greutatea care se va adăuga. acelaşi chit îl aplicăm în strat subţire prin şpăcluire şi pe faţa placi termorezistente. Nu risipiţi materialele. Cu muchia mistriei lovim uşor betonul pentru al vibra. închidem cofrajul în unghi de 45 de grade. Prevenim astfel absorbţia apei din beton de către lemn şi întărirea rapidă a lui. În imagine se mai poate vedea priza de aer necesară încălzirii aerului rece prin convecţiei. 14) Cele 7 zile au trecut. betonul este suficient de întărit aşa că putem decofra. Folosim nivela cu bulă pentru al aşeza corect în plan. 4 .12) În faţă stânga/dreapta. Zidim 2 bucăţi de cărămidă pe lateralele zidului care este paralel cu peretele casei după care realizăm o mică armătură din fier beton. Înainte să turnăm betonul udăm cofrajul din lemn. Lucraţi îngrijit. Următorul pas este aşezarea focarului de fontă. (vezi gaura de sub placa focarului) 15) După ce ne asigurăm încă o dată că am poziţionat corect focarul de fontă trecem la încadrarea acestuia între 2 ziduri de cărămidă. Zidurile vor fi ridicare la o distanţă de minim 8 cm faţă de focar. Avem grijă să turnăm beton în toată zona cofrată. 13) Cofrajul şi armarea fiind terminate trecem la turnarea betonului.

Tăiem în acest scop cărămizile pe diagonală. Cu un polizor unghiular în care montăm un disc cu şanţuri tăiem pe o adâncime de 3 cm. Această parte nu va fi tencuită. Cu o mistrie ştucatoare umplem rosturile cu mortar (acolo unde este cazul). 21) Cu partea cioplitoare a ciocanului de piatră lovim uşor cărămidă între cele 2 şanţuri tăiate. În partea stângă/dreapta a poliţei vom zidi cărămidă ceramică. aspectual vizual fiind foarte important. Sfat: Pentru construcţia zidurilor laterale alegeţi cărămizi fără defecte de turnare. În profilul "U" creat se vor fixa băncuţele de lemn. Avem grijă să ştergem şi cărămizile de resturi de mortar. aşteptăm 1-2 ore şi finisăm apoi rosturile cu un burete înmuiat în apă. 5 . Observaţi poză de la poziţia 16. 20) Aşezăm cărămizile în linie (ca în imagine) şi trasăm cu un creion 2 linii paralele la o distanţă de 3 cm una faţă de cealaltă. măsurăm în aşa fel încât dintr-o cărămidă vom face 2 piese egale.17) Continuăm ridicarea zidurilor stânga/dreapta. 19) În continuare vom prelucra poliţa de sus a focarului din cărămidă de şamotă. următoarele rânduri de cărămizi zidite se vor trage către exterior. 18) După ce ridicăm zidurile laterale vom realiza finisarea rosturilor. vor rezulta piesele din imagine. faţă şi respectiv stânga/dreapta 2 cm. Zidim poliţa din cărămidă de şamotă doar pe lungimea focarului din fontă.

locul fiind mic nu am tăiat cărămida. 23) Observaţi că în partea din spate a fierului beton. În partea din faţă şi respectiv stânga/ dreapta. crescând aspectul şemineului. Zidiţi îngrijit. pe laterale. 6 . 24) Continuăm construcţia poliţei aplicând şi lateralele de cărămidă ceramică. acesta va da impresia că s-a folosit cărămidă de dimensiuni mai mici. ci am creat cu polizorul unghiular un rost fals. Armăm partea din faţă cu un fier beton de fi 20 şi trecem la zidirea poliţei cu mortar.22) În vederea zidirii poliţei creăm un cadru de susţinere din lemn. Pentru ca rosturile de mortar să fie egale puteţi trasa cu un creion poziţiile cărămizilor pe cadrul de susţinere făcut din lemn sau puteţi folosi distanţiere. Cu o nivelă cu laser trasăm pe tot perimetrul poliţei linii de ghidaj. pe scândură se va sprijini partea din spate a cărămizi şi de asemenea va împiedica mortarul să se scurgă pe focar. cărămida a fost aşezată cu 2 cm spre înafară. sub el am aşezat o bucată de scândură. Cărămida va fi montată 2 cm spre înafară. 26) În continuare pregătim terenul pentru construcţia hotei. umplând rosturile dintre cărămizi. 25) Detaliu poliţă superioară. După 1-2 ore efectuaţi şi finisarea rosturilor cu un burete înmuiat în apă.

Trasaţi dimensiunea dorită pe podea (adică realizăm operaţia la etaj) şi efectuaţi gaura necesară. Spargerea o vom realiza de sus în jos. punem un vas în care să colectăm resturile de beton şi praf şi trecem la crearea găurii. spre perete. Gaura o vom utiliza pentru a dirija la nevoie aer cald şi spre camera de la etaj. Acoperim corpul hotei.27) Detaliu suplimentar al poliţei construite şi liniile de ghidaj trasate. 29) Pentru a ne fi mai uşor să lucrăm zidul hotei. În cazul nostru există un tavan fals pe care îl decupăm urmând să spargem în placa de beton locul necesar pentru coşul de fum. pentru a realiza conectarea şemineului prin racordul flexibil la coş va trebui să facem o gaură în tavan. 31) După efectuarea găurii necesare coşului de fum. unde. Aplicăm apoi placa termorezistentă pe tot peretele din spate al hotei. în acest scop vom tăia cărămida la unghiul necesar. Străpungeţi întâi tavanul cu un burghiu de beton de jos în sus pentru ghidaj. 28) Cu aceiaşi nivelă cu laser trasăm linii de ghidaj atât pe perete cât şi pe tavan. Nu uităm să şpăcluim şi faţa acestuia cu chit termorezistent. 30) Ridicăm 2 rânduri la hotă şi ne oprim. vom mai da o gaură dreptunghiulară în spatele găuri unde va fi montat racordului flexibil. ne îndreptăm atenţia către coş. 7 . legăm sfoară dinspre tavan către cadrul şemineului creând liniile hotei. Colţurile frontale ale hotei vor fi făcute în unghi de 45 de grade. Aplicăm placa termorezistentă şi începem ridicarea hotei prin zidire.

Fixarea se poate realiza de asemenea şi cu pământ argilos în amestec cu nisip fin. Tavanul a fost şi el izolat în prealabil cu o placă termorezistentă şi ignifugă. în partea frontală am lăsat un loc gol pentru montarea grilei de ventilaţie. 36) La partea din faţă întâi s-a zidit cărămida care intră în contact cu tavanul. aşezarea şi fixarea ei a fost făcută cu nişte pene de cărămidă. 34) Pe ambele laterale stânga/ dreapta în partea de sus a hotei vom crea încă 2 grile de ventilaţie. După ajustare trecem la fixarea lui la coş. racordul este construit pe dimensiunile exacte a hotei. Cărămida de deasupra este susţinută de o armătură de fier beton formată din 2 fire de fi 12. În cazul în care există joc între hotă şi racord puteţi folosi coliere metalice pentru fixare. 35) Observaţii în imagine că zidul se construieşte până la contactul cu tavanul. Nu înnădiţi racordul. 33) După montarea racordului la coş reluăm construcţia hotei. Adaptăm lungimea racordului tăind câte puţin (măsurăm de 2 ori înainte de tăiere) şi verificăm. Detaliu. După cum se vede în poză. lucru care forţează cărămida să stea în poziţie. acest lucru îl vom realiza cu mortar refractar. Conectarea la hota focarului în mod normal se face fără a folosi alte piese (gulerul hotei este conic). 8 .32) Înainte de fixarea racordului facem teste de poziţie. Aveţi grijă să nu depăşiţi liniile de ghidaj.

41) Detaliu de aplicare a aracetului. Se mai poate observa că de jur imprejurului racordului flexibil s-a introdus izolaţie termică şi ignifugă. 39) În continuare vă voi arăta pe scurt cum se construiesc poliţele şi băncuţele de lemn de stejar care vor înfrumuseţa şemineul. aracet şi dibluri de lemn. 9 .37) Detaliu. Tot în această imagine putem vedea şi tubulatura prin care va circula aerul cald venit din hota şemineului. construcţia hotei a fost finalizată integral. aer cald cu care se poate încălzi şi camera de la etaj. Întâi am trasat la scară schiţa poliţei centrale. 40) Îmbinarea pieselor de lemn sa efectuat cu şuruburi rapide. 38) În această imagine se poate vedea cum s-a realizat conectarea şemineului la coşul de fum prin racordul flexibil.

apa pătează lemnul de stejar. caloriferele vor fi demontate. 44) Înainte de a lua măsurile pentru bordura de sus vom tencui o mică porţiune a hotei (acolo unde va fi poziţionată bordura). Înainte de a tencui hota aplicăm bandă adezivă de hârtie pe poliţă pentru a o proteja de apă. 10 .42) Fixare provizorie a poliţei centrale. 43) Băncuţele de lemn vor fi amplasate stânga/dreapta pe aripioarele de beton. 45) În partea stângă a şemineului am construit o băncuţă de lemn mai mare. 46) Fixăm definitiv poliţa centrală de lemn.

În acest sens turnăm un pat de mortar şi aşezăm bucăţile de cărămidă. 11 . 49) Vă spuneam la poziţia 10 că păstrăm resturile de cărămidă rămase din tăierea şamotei pentru poliţa din faţa focarului.47) Tencuirea o efectuăm cu un mortar alb fin. 50) După uscarea tencuieli înlăturăm banda adezivă de pe poliţa de lemn. Înainte de tencuire montăm cadrele metalice pe care se vor prinde grilele de ventilaţie. Vom tencui şi peretele din spate aflat sub focar. Cu ele vom pava partea de dedesubtul focarului desemnat ca loc de depozitare a lemnelor. 48) Aşteptăm să se usuce tencuiala şi montăm grilele de ventilaţie. 51) Detaliu. După uscare umplem rosturile cu mortar şi finisăm ştergând mortarul de pe cărămidă cu un burete înmuiat în apă.

. Nu ne asumăm nici un fel de responsabilitate pentru orice probleme apărute din utilizarea acestor ghiduri. Sfaturi: ● ● ● ● ● Nu efectuaţi lucrarea cu scule defecte sau improvizate.. La terminarea zilei de lucru ştergeţi/spălaţi toate sculele. Pericolul focului. La bună vedere. Am speranţa că veţi reuşi şi dumneavoastră. Nu grăbiţi/întârziaţi procesele detaliate aici..52) Final de construcţie. Păstraţi curăţenia la locul de muncă. Informaţiile prezentate sunt cu titlu informativ. Contact Nicolae Helerea Reproducerea parţială sau totală a ghidului se poate face numai cu acordul de principiu al Dl Helerea Nicolae si Daniel Morlova. Copyright © 2009 . În speranţa că am fost explicit în detalii închei aici povestea acestei lucrări..Daniel Morlova 12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful