P. 1
4342909-Pakaian-tradisi

4342909-Pakaian-tradisi

|Views: 9|Likes:
Published by Kumail Bin Kuraish

More info:

Published by: Kumail Bin Kuraish on Nov 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/09/2011

pdf

text

original

PAKAIAN TRADISIONAL

Baju kebaya
Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Lompat ke: navigasi, gelintar Baju Kebaya adalah pakaian tradisional yang dikenakan oleh wanita Indonesia dan Malaysia yang dibuat dari kain kasa yang dikenakan dengan sarung, batik, atau pakaian tradisional yang lain seperti songket dengan motif warna-warni. Dipercayai kebaya berasal daripada kaum Cina yang berhijrah ke Nusantara ratusan tahun yang lalu. Lalu menyebar ke Melaka, Jawa, Bali, Sumatera, dan Sulawesi. Setelah penyesuaian budaya yang berlangsung selama ratusan tahun, pakaian itu diterima oleh penduduk setempat. Sebelum tahun 1600 di Pulau Jawa, kebaya adalah pakaian yang hanya dikenakan oleh golongan keluarga kerajaan di sana. Selama zaman penjajahan Belanda di Pulau ini, wanitawanita Eropah mula mengenakan kebaya sebagai pakaian rasmi. Saban hari, kebaya diubah dari hanya menggunakan barang tenunan mori menggunakan sutera dengan sulaman warnawarni. Pakaian yang mirip yang disebut "nyonya kebaya" diciptakan pertama kali oleh orang-orang Peranakan daripada Melaka. Mereka mengenakannya dengan sarung dan kasut cantik bermanik-manik yang disebut "kasut manek". Kini, nyonya kebaya sedang mengalami pembaharuan, dan juga terkenal dalam kalangan wanita bukan asia. Terpisah daripada kebaya tradisional, ahli fesyen sedang mencari cara untuk memodifikasi desain dan membuat kebaya menjadi pakaian yang lebih moden. Kebaya yang dimodifikasi boleh dikenakan dengan seluar jeans.

Baba dan Nyonya
Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

(Dilencongkan dari Peranakan) Lompat ke: navigasi, gelintar Baba dan Nyonya adalah segolongan keturunan kaum Cina yang unik kedudukannya di kalangan kaum Cina yang terdapat di Negeri-negeri Selat, Tanah Melayu (kini sebahagian Malaysia), khususnya di negeri Melaka. Bagaimanapun, sebahagian mereka enggan mengakui bahawa mereka adalah orang Cina tetapi sebaliknya mendakwa bahawa mereka adalah rakyat British dan amat berbangga dengan kedudukan ini. Tambahan pula, mereka mengeji pendatang-pendatang Cina yang baru, [1] dan mempunyai kelab tersendiri yang tidak membenarkan pendatang-pendatang Cina masuk. Mereka memanggil diri mereka sebagai "Baba" atau "Peranakan" kerana kebudayaan mereka, yang berasal daripada warisan tradisi Cina, mempunyai unsur-unsur pengaruh kebudayaan Melayu. Penyesuaian dan resapan budaya mereka terhadap suasana sosio-budaya di persekitaran mereka di zaman silam, iaitu

dan batik terap. gelintar Batik merujuk kepada hiasan kain dengan menggunakan pelbagai warna dan corak. Cameroon dan Mali. Oleh . ensiklopedia bebas. Batik terdapat dalam pelbagai bentuk. Thailand. sementara yang lain merupakan tradisi yang sedia ada di kawasan tersebut. Bangladesh . dan memakai kopiah adalah salah satu cara yang mudah. dan Malaysia. Pada masa kini terdapat corak-corak baru yang dikenali sebagai batik moden bagi memenuhi cita rasa pengguna yang sentiasa berubah-ubah. adalah punca utama mengapa generasi-generasi seterusnya memanggil mereka sebagai "Baba". Iran. seperti India. tetapi batik tradisi turut dihasilkan disamping itu. ensiklopedia bebas. batik skrin. Dari segi anutan. Ia terdapat di beberapa negara di Afrika Barat seperti Nigeria. gelintar Seorang lelaki Amerika memakai kopiah Dalam Islam. Sri Lanka.melalui perkahwinan campur yang berlaku di antara kaum-kaum Cina dan Melayu. Batik merujuk kepada kain yang mempunyai corak yang terang dan menarik. iaitu dengan cara melilitkan serban pada kopiah. tetapi turut juga terdapat di negara-negara lain pada masa kini. atau di Asia. kebanyakannya masih mengekalkan agama Buddha. Lompat ke: navigasi. batik celup. Teknik Batik telah diketahui lebih sedekad (millennium). Ia adalah sunat dan juga merupakan sunnah Rasulullah SAW. Lompat ke: navigasi. kopiah atau juga dikenali sebagai ketayap merujuk kepada sejenis penutup kepala. Batik adalah kemahiran yang memiliki nilai seni tinggi dan telah menjadi sebahagian dari budaya dunia terutama di alam Melayu dan khususnya Jawa. Indonesia. Kopiah Dari Wikipedia Bahasa Melayu. antaranya adalah batik tulis. namun telah ramai yang memeluk agama lain seperti Islam atau Kristian Batik Dari Wikipedia Bahasa Melayu. Kata Batik berasal dari kata Jawa "amba" yang bermakna menulis dan kata Melayu "titik". Menutup kepala bagi lelaki hukumnya sunat. kemungkinannya berasal dari Mesir kuno atau Sumeria. sejak lama yang merangkumi negara ASEAN. Selalu juga pemakaian kopiah dikenakan di dalam lilitan serban. Sesetengahnya merupakan pengaruh dari alam Melayu seperti di Belanda [1].

Kain ini dijahit pada sisi yang lebih sempit untuk membentuk satu gulung. Lompat ke: navigasi. manakala wanita kaum memakai sarung yang dicelup dengan kaedah batik dengan. tanpa mengira lelaki atau wanita. atau menyerupai kesan ikat celup. Lelaki Melayu lazimnya memakai sarung yang ditenun dengan corak berpetak-petak (songket). Lelaki Melayu memakai sarung di khalayak umum hanya apabila menghadiri sembahyang Jumaat di masjid. Seseorang memijak kakinya dalam gulung ini. Dengan ini. buaian dodoi. Perkataan ini berasal dari perkataan India sari. namum sarung masih amat biasa dipakai dalam rumah oleh lelaki dan wanita pelbagai kaum dan agama di Brunei. gaun atau baju. dan mengemaskan sarung dengan menggulungkan kelepet atasnya meliputi kain ini. misalnya. Lompat ke: navigasi. ensiklopedia bebas. Sarung terdiri daripada sehelai kain selebar satu ela dan sepanjang dua setengah ela. topi dan penutup kepala yang lain yang hanyalah dianggap sunat. Sarung Dari Wikipedia Bahasa Melayu. Pada pusat helaian ini. serta kebanyakan pulau-pulau Pasifik. Indonesia dan Malaysia. merentasi lebarnya. Sarung juga digunakan sebagai hiasan dinding dan bentuk pakaian yang lain. tetapi bukannya satu sunnah. gelintar . Kain ini lazimnya berwarna terang atau dicetak dengan corak yang rumit. corak berpetak atau geometrik. gelintar Sarung ialah sehelai besar kain yang lazimnya dipakai mengelilingi pinggang bagaikan skirt oleh lelaki dan wanita di kebanyakan kawasan Asia Selatan dan Asia Tenggara. Songket Dari Wikipedia Bahasa Melayu.kerana ia adalah satu sunnah. pemakaian kopiah merupakan amalan yang meluas yang terdapat di kesemua negara-negara Islam. beberapa tempat di Afrika. pemakaian kopiah adalah berbeza dengan penutup kepala yang lain seperti songkok. Dari segi penggunaan yang lebih tepat.. banyak berlukiskan haiwan atau tumbuh-tumbuhan. menaikkan sisi atas kain ke atas paras pusat badan (kelepet kain mestilah sama aras dengan buku lali). bandana. dan melipat bahagian kain yang belum dilipat dari kedua-dua sisi ke pusat hadapannya di mana sisi kain itu bertindihan. sebidang warna atau corak kontras selebar satu kaki ditenun atau dicelup pada bahagian kain yang dikenali sebagai "kepala" sarung. motif bunga. memastikan posisi kepala di pusat belakangnya. "sarung" merujuk kepada alas bahagian bawah badan orang Melayu. Teknik mencelup warna batik banyak dikaitkan dengan penghasilan sarung. seperti selendang. ensiklopedia bebas. dan berwarna terang Sarung ini biasa dipakai kaum wanita dalam acara formal bersama baju kebaya.

Perkataan songket bermaksud membawa keluar atau menarik benang daripada kain atau menenun menggunakan benang emas dan perak. Kehalusan tenunan dan kerumitan motif corak songket ketika itu menggambarkan pangkat dan kedudukan tinggi seseorang pembesar.keluarga kerabat diraja dan orang besar negeri. Dari segi sejarah. Songkok Dari Wikipedia Bahasa Melayu. ia hanya dipakai golongan bangsawan . Selain mengangkat martabat si pemakai. motif dan warna tenunan songket melambangkan kedudukan seseorang. Ia telah terkenal di Malaysia dan Indonesia sejak abad ke-13 yang lampau. Songket punya nilai sejarah yang tinggi sebagai fabrik warisan agung. ensiklopedia bebas. gelintar Sukarno memakai songkok .Songket kini dipelbagaikan kegunaanya Songket merupakan sejenis kain yang biasanya ditenun tangan. Lompat ke: navigasi. dan mempunyai corak rumit benang emas atau perak.

Songkok juga dipakai sebagai pelangkap kepada baju Melayu yang dipakai untuk menghadiri majlis-majlis tertentu. solat jumaat.. Songkok juga dipakai oleh tentera dan polis Malaysia dan Brunei pada upacara-upacara tertentu Orang Cina Pakaian : Cheongsam. songkok menjadi pemakaian kepala yang rasmi ketika menghadiri uparaca-upacara rasmi seperti upacara perkahwinan. songkok juga dikenali dengan nama peci. Indonesia dan selatan Thailand. serban. Singapura. kurta. sarung.Gambar rejimen askar Melayu memakai songkok ketika latihan Songkok merupakan sejenis topi tradisional bagi orang Melayu. Di Indonesia.. Orang India Pakaian : Sari. songkok menjadi pemakaian kepala yang rasmi yang dipopularkan oleh Sukarno. Di Indonesia. Bagi kalangan orang Melayu. Songkok ini dikatakan berasal daripada orang Indonesia yang beragama Islam dalam bentuk seakan-akan fez dan kebanyakannya dihasilkan dalam warna hitam. dhoti. Iban . Songkok ini popular bagi masyarakat melayu di Malaysia. Songkok dipakai oleh rakyat Indonesia bagi majlis-majlis rasmi seperti upacara perkahwinan atau cuti-cuti keagamaan seperti cuti hari Aidil Fitri dan Aidil Adha. upacara keagaamaan dan sewaktu menyambut Hari Raya Puasa dan Hari Raya Qurban. Sam Fu.

Baju Riau juga disebut 'Engku Puteri atau Raja Hamidah' puteri pada Raja Haji iaitu Yang Dipertuan Muda Riau yang kelima dari keturunan Bugis [sunting] Baju Belah Kebaya Panjang Walaupun wanita Johor terkenal dengan baju kurung.Kanak-kanak perempuan Iban berpakaian dalam pakaian penuh (wanita) Iban semasa upacara Gawai di Debak. rantau Betong. mereka muncul juga dengan memakai kebaya. sebagai warisan daripada Kerajaan Johor-Riau. Selangor dan Kedah-Perlis. tetapi dalam acara majlis. Tradisi ini berkembang menjadi kebaya dan bertangan panjang berpesak lurus di hadapan. Baju belah panjang ini terkenal di Melaka. Pola baju belah panjang ini masih bersifat ‘mengurungkan’ anggota badan. Sarawak PAKAIAN TRADISIONAL JOHOR Baju Riau Baju berbelah ini seakan-akan kebaya pendek. umumnya dipakai sebagai pakaian di luar rumah atau upacara rasmi. [sunting] Baju Melayu Cekak Musang . Cuma bezanya ianya berbelah dan berpesak di hadapan baju ini. Secara tradisi potongannya labuh sehingga buku lali. Baju kurung belah ini kemudiannya dikenali sebagai ‘baju panjang’ dan ‘kebaya panjang’. berkekek dan berbelah dada yang ditutup dengan kancing atau kerongsang tiga. Perak.

[sunting] Baju Teluk Belanga Baju ini mula di perkenalkan di Teluk Belanga. [sunting] Baju Kurung Baju kurung dianggap popular dan dipakai oleh lelaki dan perempuan. Cara ini menepati konsep pakaian cara Melayu setelah kedatangan Islam. Ukuran ditentukan oleh lingkaran (bulat) yang dibuat dengan ibu jari lain yang bertemu hujungnya. Ia juga dikatakan sejenis pakaian lelaki yang dikatakan telah direka oleh Sultan Abu Bakar pada tahun 1866 untuk meraikan perpindahan ibu negeri Johor dari Teluk Belanga di Singapura ke Johor Bahru. Singapura dan tersebar luas sebagai ciri khas johor khususnya pada abad ke-19. Perbezaannya terletak pada bahagian kocek iaitu lelaki mempunyai tiga kocek manakala perempuan mempunyai satu kocek serta perbezaan daripada segi pemakaian. Walau bagaimanapun istilah ini akhirnya menjadi ciri khas masyarakat Melayu hingga disebut selengkapnya ‘Baju Melayu’.5cm) melingkari leher. . labuh atau panjang. Pengertian ‘cekak musang’ merakamkan imej alami untuk leher baju yang bercekak tinggi berdiri (2. Istilah Cekak Musang ini berhubung langsung dengan pola lingkaran leher baju. tengkuk ‘cekak’ tinggi atau leher tegak empang leher. Baju ini mula dipakai di Johor ketika pemerintahan Sultan Ibrahim Ibni Sultan Abu Bakar.Baju Melayu ialah pakaian tradisional lelaki melayu. Pengertian kurung secara tidak langsung telah membawa erti ‘mengurung atau menutup’ anggota tubuh. Sehingga disebut dengan berbagai-bagai nama misalnya ‘baju kurung bernyawa’ walaupun mempunyai pelbagai nama namun baju kurung telah menampilkan ciri-ciri tersendiri. sehinggalah istilah ‘kurung’ diertikan sebagai baju yang selesa dan longgar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->