Mercatorplein in West krijgt buurtmarkt

Ondernemers en bewoners verbeteren winkelaanbod in straat door eigen markt Amsterdam 10 november 2011 - Het Mercatorplein en het winkelgebied rondom de Jan Evertsenstraat in Amsterdam West zijn klaar voor een nieuwe markt. Bewoners en ondernemers willen nu het aanbod in het winkelgebied veranderen, zonder afhankelijk te zijn van huurprijzen, bestemmingsplannen en geschikte winkelruimte. Met ingang van zaterdag 12 november vindt iedere 2e zaterdag van de maand, van 10:00 uur tot 17:00 uur een buurtmarkt plaats op het Mercatorplein.
De MercatorMarkt is een markt die streekproducten combineert met een wereldse blik. De markt zal klein beginnen en in de loop van de tijd worden uitgebouwd naar een groter aantal kramen en wellicht toenemen in frequentie, bijvoorbeeld tweemaandelijks of wekelijks. “Wij zijn ervan overtuigd dat de buurt behoefte heeft aan zo’n soort markt” zegt Bilal Aznou, van winkelstraatvereniging Jan Eef, een van de initiatiefnemers van de markt. Anita Groenink van het bewonersinitiatief Geef om de Jan Eef: “We gaan er alles aan doen om een mooi divers aanbod van kramen neer te zetten in de sfeer van de activiteiten van Geef om de Jan Eef. We hebben voor de eerste keer zo'n 12 kramen vast kunnen leggen. Een aantal interessante en grote partijen uit de retail heeft al toegezegd mee te doen wanneer de markt zich goed ontwikkeld. Deze komende zaterdag kunnen bewoners weer laten zien dat ze geloven in de buurt. En de kinderen van de Baarsjes mogen een zweefje maken bij Menno de Zweefmolenaar". Volgens Aznou,  naast bestuurlid van de vereniging ook mede-eigenaar van Cafe Zurich, is het Mercatorplein zeer geschikt voor een markt. ‘Er zijn ook veel mensen die de markt graag terugzien op de Vespuccistraat. Wij kiezen vanuit de nieuwe winkelstraatvereniging voor deze plek. Het Mercatorplein heeft de ruimte, de faciliteiten, de uitstraling en de bereikbaarheid. Kom je naar de MercatorMarkt dan kan dat met de bus of tram. Maar net zo makkelijk parkeer je je auto hier onder in de parkeergarage.”  De deelnemers (onder voorbehoud) zijn Sofa Bazaar, Drs Koekenbakker, Willem&Drees, Bakker Paul Annee, De Bloemenhoek, Seizoensgroente van Boer Asse uit Friesland en Boer Jaap uit de MiddenBeemster, Mozaiek van Akros, Olijfolie uit Sicilie en Johan's Vuurschalen.

________________________________________________________________________________
Voor meer informatie: Anita Groenink: (06) 14645107 anita@anitagroenink.nl/wsvjaneef@gmail.com www.geefomdejaneef.nl Winkelstraatvereniging Jan Eef is de initiatiefnemer van de MercatorMarkt. Samen met de mensen van Geef om de Jan Eef zijn zij de thermometer van de buurt. Zij weten wat er bij zowel de bewoners als de ondernemers speelt. De MercatorMarkt is een tijdelijke markt op basis van een evenementenvergunning, die voorziet in een buurtbehoefte. Het is geen markt zoals bedoeld in de Amsterdamse Marktverordening.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful