Tujuan menjahit kancing

Kancing dijahit pada pakaian ialah untuk:Mengancingkan belah

Sebagai perhiasan Kancing biasanya dilekatkan pada lipat tindih atas dan lipat tindih bawah belah. Cara-cara melekatkan kancing pada pakaian bergantung kepada jenis kancing yang dipilih.

Jenis-jenis kancing Terdapat dua jenis kancing yang utama: Jenis kancing yang tersembunyi Butang katup Butang cangkuk dan matanya Butang cnagkuk dan rumah Butang cangkuk dan rumah cangkuk bersirat

Jenis kancing yang Nampak Butang dan rumah butang Butang dan rumah butang bersirat atau gelungan Pita dan sampul hias Reben dan Bow Zip Gancu

Cara-cara memilih kancing Pilihan kancing bergantung kepada

tulang. baju tidur dan pakaian dalam. Jenis pakaian dan stail pakaian yang dijahit – pakaian kanak-kanak biasanya tidak menggunakan kancing logam untuk mengelakkan calar pada kulit kanak-kanak yang lembut.Jenis kain yang digunakan – kain yang halus mestilah dijahit dengan kancing yang lebih halus untuk mencegah berat kancing daripada mengoyakkan kain. kayu dan lain-lain lagi - .kancing zip adalah lebih sesuai bagi belah yang bertempat di kelim rusuk skirt daripada yang dijahit pada belah kelepet sama lebar di hadapan kain. Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan apabila menjahit kancing - Kancing hendaklah dijahit dengan kukuh supaya tidak cepat tercabut Kancing hendaklah mencukupi dan terletak sama jaraknya di antara satu kancing dengan yang lain supaya boleh ditutupi dengan baik dan tidak ternganga. Jenis kancing yang hendak dijahitkan pada pakaian mestilah ditentukan semasa jenis belah untuk pakaian itu dipilih. Kancing hendaklah dijahit betul-betul bertentangan di antara satu sama lain dan elakkan daripada menjahit kancing terlalau ketat pada pakaian untuk mengelakkan : • • • Belah pakaian daripada berkedut Belah pakaian itu tidak tertutup rapat Pakaian kelihatan tidak kemas - - - Jenis dan saiz butang mestilah sesuai dengan rumahnya dan gaya pakaian supaya pakaian kelihatan lebih elok. warna dan bentuk butang diperbuat daripada plastic logam. - Butang lubang butang dua/empat - butang boleh didapati dalam pelbagai saiz. Jenis pakaian dan kedudukan kancing . Kancing logam tidak sesuai untuk pakaian kanak-kanak.

butang berlubang empat dan butang bertangkai. Berlatihlah menjahit jahitan lubang butang sebelum menjahit pada pakaian sebenar. Semua mata jahitan hendaklah sama panjang dan sesuai dengan jenis kain yang digunakan iaitu mata jahitan yang kecil dan halus pada kain nipis. kukuhkan sebelah dalamnya dengan sehelai kain pengukuh. Kancing ini teguh. kemas dan tahan lasak jika dijahit dengan baik.- terdapat beberapa jenis butang iaitu butang berlubang dua. Selalu menjahit dari bahagian bawah pakaian menghala ke atas. Terdapat dua jenis lubang butang iaitu lubang butang berjahit dan lubang butang berkun. Lubang butang selalu dijahit pada 2 lapisan fabric Jika lubang butang mesti dijahit pada selapis kain. - - Perkara-perkara yang harus diingatkan apabila menjahit lubang butang. Lubang butang boleh dijahitkan melintang atau menegak. - Langkah-langkah menjahit lubang butang Langkah 1 . Butang dan lubang butang - butang dan lubang hanya dijahit selepas belah pakaian atau siap atau apabila pakaian itu siap. Gunting lubang butang satu per satu dan sudahkan satu lubang dahulu sebelum menebuk lubang yang lain untuk mengelakkan tepinya daripada berbulu. Dijahit di atas dua lapik fabric. pita atau reben. Ia digunakan pada semua jenis pakaian dan kain kelengkapan rumahtangga Butang dijahit selepas lubang butang telah siap kerana kedudukannya boleh diubah-ubahkan supaya sesuai dengan rumah butangnya.

Langkah 6 Pusingkan kain supaya sebelah lubang yang belum di jahit terletak berdekatan dengan penjahit. Lubang butang boleh digunting dengan sepasang gunting kecil yang tajam Langkah 4 - Mulakan menjahit dari hujung segiempat dengan menyusupkan jarum di antara 2 lapisan kain. Tarik benang yang ke atas sehingga menjadi simpul. jahitkan 7 atau 9 mata jahitan lilitan kemas. Langkah 3 Gunting lubang butang mengikut urat benang. Tarikkan kedua-dua benang dari mata jarum ke kiri dan lilitkan ke bawah jarum. - Langkah 5 Jahit lubang butang di sepanjang tepi lubang hingga ke hujung bulat. Pada hujung yang bulat. Jahit lubang butang pada sebelah ini hingga ke hujung segiempat.- Menanda kedudukan lubang butang dengan peniti Langkah 2 Ukuran lubang butang Ukuran garis pusat butang + 3mm (1/8 inci) Semat dan jelunjurkan lebar lubang butang dengan jelunjur halus pada kedua-dua belah lubang butang. Jarum hendaklah tegak dan menghala ke arah penjahit. . Masukkan jarum di hujung lubang dan keluarkan dari sebelah dalam kain Garisan jelunjur halus.

Susupkan jarum di antara lapisan kain dan gunting benang di sebelah dalam baju.Langkah 7 Apabila lubang butang yang terakhir sudah dijahit di hujung segiempat. - Langkah 8 Jahit sebaris jahitan lubang butang pada hujung segiempat. Masukkkan jarum pada lubang butang kedua menembusi belakang fabric. Langkah-langkah menjahit butang berlubang dua Langkah 1 Mulakan jahitan dengan jahitan kia pada butang benang Masukkan jarum melalui satu daripada lubang butang Langkah 2 Letakkan jarum melalui satu daripada lubang pada butang. . Keluarkan jarum ke belakang fabric Matikan jahitan dengan jahitan kia Langkah 4 - Butang yang mempunyai dua lubang untuk dijahit pada pakaian. Keluarkan jarum di antara fabric dan butang. Ulang jahitan / teruskan sehingga kukuh. Liltkan benang di keliling tangkai yang berbentuk. masukkan jarum ke kaki jahitan pertama dan keluar pada kaki jarum yang terakhir. - Langkah 3 Tangggalkan jarum peniti. Jahit 2 atau 3 jahit lilitan kemas di tempat yang sama di hujung segiempat.

- Diperbuat daripada plastic atau besi. Langkah 5 Mulakan dengan jahit kia pada tempat butang. Sedahkan di sebelah dalam dengan menjahit ulat-ulat Ukuran lubang butang untuk butang bertangkai = lebar butang bertangkai + 6mm Langkah-langkah menjahit cangkuk dan palang Langkah 1 Mulakan dengan jahitan kia Jahit jahitan lilit kemas/jahitan lurus 4-5 kali Matikan dengan jahitan kia Langkah 2 Mulakan jahitan dengan jahitan kia Masukkan jarum pada atau satu daripada lubang pada palang. Terus menjahitkan butang pada fabric melalui lubang butang sebanyak 3 atau 4 kali. . Jahit jahitan lilit kemas 4-5 kali Susup jarum ke lubang kedua pada palang. Teruskan proses menjahit sehingga siap Matikan jahitan dengan jahitan kia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful