P. 1
Constructii Din Metal.

Constructii Din Metal.

|Views: 518|Likes:
Published by Camelia Matu

More info:

Published by: Camelia Matu on Nov 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2013

pdf

text

original

GRUPUL ŞCOLAR „ NICOLAE BALCESCU” OLTENITA

Nr. ______ din _________

PROIECT
pentru EXAMENUL DE CERTIFICARE A COMPETENŢELOR PROFESIONALE PENTRU OBŢINEREA CERTIFICATULUI DE CALIFICARE PROFESIONALĂ NIVEL III

Calificarea: TEHNICIAN DESENATOR PENTRU CONSTRUCTII SI INSTALATII

Tema:

ÎNDRUMĂTOR: Prof. Niculescu Emilia Elev: Clasa: a XII a I - 2007 _ 2008 -

2

CUPRINS

Argumentul ……………………………………………………………………………. Introducere…………………………………………………………………………….. Istoria construcţiilor din metal………………………………………………………... Caracteristici generale ale construcţiilor metalice…………………………………. Proprietăţile metalelor………………………………………………………………… Elemente metalice folosite în construcţii…………………………………………… Produse laminate folosite în construcţii…………………………………………….. Tevi pentru construcţii şi instalaţii…………………………………………………… Produse din materiale neferoase folosite în construcţii………………………….. Îmbinarea construcţiilor metalice……………………………………………………. Coroziunea şi protecţia metalelor…………………………………………………… Avantajele şi dezavantajele elementelor si construcţiilor metalice………………. Elemente de construcţii din metal…………………………………………………… Grinzile………………………………………………………………………………… Stâlpii…………………………………………………………………………………… Planşee metalice……………………………………………………………………… Scări metalice…………………………………………………………………………. Pereţi din tablă………………………………………………………………………… Buiandrugi metalici……………………………………………………………………. Acoperişuri……………………………………………………………………………... Tâmplăria metalică……………………………………………………………………. Structuri metalice……………………………………………………………………… Bibliografie……………………………………………………………………………. Anexe…………………………………………………………………………………...

3

oţelurile aliate cu rezistenţe mecanice superioare. Caracteristicile generale ale construcţiilor metalice Materialele folosite pentru execuţia construcţiilor metalice sunt: oţelul obişnuit. linia de cale ferată Bucureşti-Giurgiu. căi de acces pentru mijloacele de ridicare. piatra naturală. tâmplăriei. In general. Dezavantajele construcţiilor metalice sunt: rezistenţa redusă la coroziunea chimică şi la foc. modificările structurale cerute de schimbare a procesului tehnologic şi chiar consolidările se pot executa uşor. printre primele construcţii metalice se numără conductele metalice pentru aducţiunea apei la Iasi. poduri pentru căile de comunicaţie. Mijloacele tehnice actuale permit realizarea unor îmbinări de forme variate. blocuri de argilă. grinzilor. aliajele de cupru şi aluminiu. Metalele au fost folosite pentru realizarea stâlpilor. fără întreruperea procesului de producţie. din metal se execută construcţiile supuse unor condiţii grele de lucru în exploatare sau care au dimensiuni mari. necesitând mijloace de protecţie adecvată. Incepând cu secolul XIX constructiile de clădiri cu o structură metalică au avut o evoluţuie lentă. In România. primul pod metalic fabricat la Reşiţa. Metalul se foloseste pentru realizarea îmbinărilor la piesele din lemn sau la rigidizările zidăriilor din blocuri de piatră naturală. planşeelor.ARGUMENTUL Metalul a fost folosit în construcţii mult mai târziu decât lemnul. Astfel. Dintre elementele strucutrale ale construcţiilor metalice se pot fixa uşor instalaţii. 4 . Adaptarea costrucţiilor la cerinţe pe parcursul exploatării este o calitate care dă multă elasticitate în folosirea construcţiilor metalice.

recipiente.Construcţiile metalice sunt rezistente şi sigure datorită strucuturii. stâlpi şi buiandrugi metalici. Metalele au anumite proprietăţi tehnice cum ar fi: structura materialelor metalice. Pereţii din tablă se folosesc la construcţii tip sala având deschideri mari. tuburi şi piese de legătură). au modul de elasticitate ridicat şi rezistenţe mecanice mari şi relativ constante chiar dacă încărcările nu se comportă la fel la solicitările de întindere sau de compresiune. industriale şi la construcţii social culturale. grinzi. acoperişuri. conductivitatea termică. Elementele metalice au o comportare necorespunzătoare sub acţiunea focului fiind necesare masuri suplimentare pentru execuţie protecţiei antifoc şi nu sunt întotdeauna estetice. rezistenţe mecanice. nituri. uşi şi ferestre metalice. densitatea. buloane. 5 . scări. Elementele metalice au un grad înalt de prefabricare în uzine şi se montează rapid pe santiere. aparate. tevi. clădiri cu deschideri şi încărcări mari. pereţi din tablă. Tâmplărie metalică (uşi. Structurile metalice se utilizează la construcţiile industriale şi agrozootehnice de tip industrial acolo unde procesele tehnologice o impun cu precădere. duritatea Brinell. Scările se folosesc la construcţii industriale cu/sau fără structură metalică. Buiandrugii metalici se execută din profile laminate I sau U solidarizare prin buloane sau etrieri şi înglobate în zidările sau beton. deformaţii sub sarcină. Din construcţiile metalice se pot realiza elemente şi structuri uşoare compartiv cu zidăria. Tevile sunt folosite în construcţii şi în instalaţii (conducte. iar datorită calităţilor tehnice ale metalelor ce permit utilizare integrală a materialului se pot obţine secţiuni mici care permit o largă tipizare şi pot lucra la încărcările din exploatare imediat după montaj. Planşeele sunt utilizare pentru construcţii cu un număr mare de etaje. ferestre) poate fi realizată în diferite variante constructive şi se utilizează pentru spaţii comerciale. Materialele de construcţii. din metal sunt utilizarte în construcţii inginereşti şi industriale cum ar fi: planşee metalice. structuri metalice.

6 . Stâlpii sune elemente de construcţie verticale sau înclinate care intră în alcătuirea structurilor metalice şi care susţin diferite părţi ale construcţiei: ferme. Grinzile se utilizează pentru construcţia planşeelor cu încărcări mari. Stâlpii preiau încărcările din greutatea proprie şi cele transmise de alte elemente transmiţându-le fundaţiilor de care sunt solidarizaţi la baza. planşee. Construcţiile metalice se realiezază din elemente dispuse după anumite scheme constructive variate între ele prin foma geometrică. deschidere. buncăre şi instalaţii. schema. destinaţie şi statică.Niturile şi buloanele servesc la realizarea îmbinărilor.

gazometre de 9000 mc la Bucureşti. zinc. nichel. După 1821 când s-au pus bazele calculului tehnic al construcţiilor metalice. In România. Acesta se foloseşte pentru realizarea îmbinărilor la pisele din lemn sau la rigidizările zidăriilor din blocuri de piatră naturală. piatra naturală şi blocurile de argilă. planseelor sau platformelor industriale.INTRODUCERE Metalele sunt folosite în construcţii pentru realizarea: stâlpilor. 7 . Primele elemente metalice mai importante s-au utilizat în secolul XVII la acoperişurile construcţiilor civile şi la poduri. şarpantelor. bronz. tâmplăriei. primul pod metalic fabricat la Reşiţa şi asamblat la Lugoj. au fost indicate modalităţi tehnice de îmbinare a elementelor metalice în structuri. plumb) sau aliaje (alamă. linia de cale ferată BucureştiGiurgiu (1969). s-a putut constata cu adevărat progresul şi extensia utilizării metalului în construcţii. ISTORIA CONSTRUCŢIILOR DIN METAL Metalul a fost utilizat în construcţii mult mai târziu decât lemnul. duraluminiu) cu proprietăţi îmbunătăţite faţă de cele ale materialelor prime aliate. poduri pentru căile de comunicaţie. printre primele construcţii metalice se numără: conductele metalice pentru aducţiunea apei la Iaşi (1843). Construcţiile metalice utilizează metale feroase (fontă) şi neferoase (cupru. Obţinerea oţelului prin pudlare în jurul anului 1784 a deschis noi căi pentru folosirea metalului în construcţii. grinzilor.

Astfel. Mai mereu din metal se execută construcţiile supuse unor condiţii grele de lucru în exploatare sau care au dimensiuni mari.CARACTERISTICI GENERALE ALE CONSTRUCŢIILOR METALICE Materialele folosite pentru executia construţiilor metalie sunt: oţelul obişnuit. lipsite de pori. Adaptarea construcţiilor la cerinţe pe pracursul exploatării este o calitate care dă multă elasticitate în folosirea construcţiilor metalice. pentru materiale. necesitând mijloace de protecţie adecvate. In tehnica construcţiilor. aliajele de cupru şi aluminiu. oţelurile aliate cu rezistenţe meanice superioare. fiind bune conducătoare de căldură şi electricitate. Dezavantajele construcţiilor metalice sunt rezistenţa redusă la coroziunea chimică şi la foc. modificările structurale cerute de schimbarea procesului tehnologic şi chiar consolidările se pot executa uşor. policristalină. grăunţoasă. 8 . tasabil şi sensibil la umezeală. interesează următoarele caracteristici: a) densitatea – materialele sunt compacte. o construcţie metalică este cea mai indicată pentru un amplasament pe teren slab. PROPRIETĂŢILE METALELOR Structura materialelor metalice este omogenă. fără întreruperea procesului de producţie. c) rezistenţele mecanice. Adaptarea la teren Datorită sensibilităţii mai reduse la tasările diferenţiate ale terenului. b) duritatea Brinell .

nituri Alcătuirea elementelor de construcţie (bare laminate de armătură) Construcţii din tablă. fapt ce permite o varietate mare a produselor de prelucrare. conducte Alcătuirea construcţiilor puternic solicitate în special în regim dinamic Sine pentru căi de rulare. e) conductivitatea termică. Mărcile curente de fabricaţie ale oţelurilor pentru construcţii sunt: OL 32. OL 42. ELEMENTE METALICE FOLOSITE ÎN CONSTRUCŢII Dintre cele mai utilizate materiale amintim oţelurile nealiate şi speciale. OL 37. OL 70. aparate de reazem Tevi Oţel carbon turnat în piese Oţel carbon de calitate turnat în piese Buloane de înaltă rezistenţă pentru îmbinări supuse coroziunii chimice 9 . 60. dense Benzi. 44 OL 52 OL 50. unde OL este simbolul oţelului iar cifra care urmează este rezistenţa minimă la tracţiune. metalele deformându-se până la rupere. rezervoare. 70 OLT OT OLC Oţeluri aliate Domeniu de utilizare Tablă subţire pentru profile laminate la rece.d) deformaţiile sub sarcină sunt mari. întrucât sunt materiale maleabile şi ductile. Sortiment OL 32 OL 34 OL 37 OL 42. OL 50. tablă subţire.

Secţiune Sortiment Subţire Mijlocie Groasa Dreptunghiulară Forma 1 x b(mm) 1000 x 2000 Grosime (mm) 1.PRODUSE LAMINATE FOLOSITE ÎN CONSTRUCŢII Construcţiile metalice sunt alcătuite în mare parte din produse laminate sub formă de table şi profile.40 mm. Profilele laminate se deosebesc după forma secţiunii transversale şi au caracteristici transversale. 3000 x.. 2 >4 1000.max 12 m 3.600 m şi grosimea de 6.. Prin tăierea tablelor se obţin platbande cu lăţimea de 160..... 4 10 . Tabla se obţine prin laminarea la cald a oţelului carbon sau a oţelului aliat.

Fig. confecţionate din cupru. tuburi şi pese de legătură). din oţel sudate longitudinal. Nuturile şi buloanele servesc la realizarea îmbinărilor. aluminiu şi alamă. In construcţii se utilizează nituri din OL 34 sau OL 38 şi nituri din materiale neferoase. nr. PRODUSE DIN MATERIALE NEFEROASE 11 .1 Profile laminate din oţel TEVI PENTRU CONSTRUCŢII SI INSTALATII Tipurile utilizate în construcţii sunt realizate din mai multe variante: din oţel fără sudură laminate la cald. din oţel sudate elicoidal (pentru conducte.

sudură. profile sale Zinc Tabla. denumite geneic mijloace de îmbinare. plumb cupru şi aliajele acestora. elemente de închidere şi finisaj Invelitori. Produs Forma de utilizare Domeniul de utilizare Lucrări de instalaţii. elemente anexe acoperişurilor. tevi pentru cazane Produse finite Lucrări de feronerie. învelitori. Îmbinarea trebuie să asigure continuitatea structurală a pieselor 12 . sârmă.Produsele cele mai frecvent utilizate sunt cele din aluminiu. buloane. Din punct de vedere al modului de realizare. conducte Conductori electrici. elemente de Instalaţii reazem Tablă. zinc. demontarea făcîndu-se fără degradarea îmbinării (piese şi mijloace de îmbinare) şi nedemontabile (sudate). îmbinările pot fi : demontabile (cu buloane). instalaţii Elemente de rezistenţă ÎMBINAREA CONSTRUCŢIILOR METALICE Elementele de construcţii metalice pot fi asamblate cu nituri. conducte Plumb Cupru Alama (cupru+zinc) Bronz (cu+sn) Duraluminiu (al+mg) Conducte. conducte şi instalaţii Aluminiu şi aliajele Sârme. La alcătuirea unei îmbinări se au în vedere următoarele principii: o asamblate. sârmă. o Piesele care se îmbină trebuie să aibă aproximativ acelaşi coeficient de siguranţă la rupere. În tabel se poste observa pentru ce sunt utilizarte aceste produse. instalaţii Produse finite Produse finite Lucrări de feronerie. table.

pentru a nu duce la apariţia de eforturi suplimentare în îmbinare. Alegerea metodei depinde de gradul de coroziune al mediului cât şi de cerinţele estetice şi de durabilitate impuse. evitarea crearii de rosturi în zonele cu puternică coroziune. a prafului şi a agenţilor biologici se desfăşoară procesul de coroziune chimică. fără concentrări locale şi fără dezaxări. iar datorită calităţilor tehnice ale oţelului ce permit utilizarea integrală a materialului se pot obţine secţiuni mici. In proiectarea construcţiilor metalice se au în vedere: realizarea barelor cu perimetru minim. transmiterea eforturilor trebuie să se facă cât mai uniform. prin vopsire în trei straturi sau metalizare. au modul de elastricitate ridicat şi rezistenţe mecanice mari şi relativ constante indiferent de încărcări comportându-se la fel la solicitările de întindere şi comprsiune. Ruginirea oţelului aflat în teren este cauzată de prezenta curenţilor electrici vagabonzi. Protecţia anticorozivă poate fi realizată după execuţie. izolarea contactului dintre piesele de oţel şi cele din alte materiale (cupru. suprafeţe laterale deschise uşor accesibile. În prezenţa mediului şi a O2.o În îmbinare. AVANTAJELE ŞI DEZAVANTAJELE ELEMENTELOR SI CONSTRUCŢIILOR METALICE Avantaje: o Sunt rezistente şi sigure datorită structurii omogene şi izotrope a oţelului. CO2 . 13 . o Se pot realiza elemente şi structuri uşoare comparativ cu zidăria sau betonul armat. aluminiu). COROZIUNEA SI PROTECŢIA METALELOR Coroziunea este procesul de distrugere lentă a metalelor sub acţiunea chimică sau electrochimică a mediului. Coroziunea electrochimică este datorată electroliţilor şi este consecinţa formării unor pile electrice locale între zonele metalului. economice.

Structurile se realizează din profile laminate sau bare cu secţiuni compuse. statică şi destinaţie. energointensiv. masuri suplimentare pentru execuţia protecţiei antifoc. eclise. o o o Prezintă un grad înalt de prefabricare în uzine şi se montează rapid pe Permit o largă tipizare. Au o comportare necorespunzătoare sub acţiunea focului fiind necesare Nu sunt totdeauna estetice. Pot lucra la încărcările din exploatare imediat după montaj. o ELEMENTE DE CONSTRUCŢIE DIN METAL Construcţiile metalice se realizează din elemente dispuse dupa anumite scheme constructive variate între ele prin forma geometrică. Prelucrarea şi punerea în operă necesită forţă de muncă calificată. nituri şi elemente auxiliare precum guşee. Calitatea materialului şi execuţia conduc la abordarea în calcule a unor Lucrările de montaj pot fi executate în orice perioadă a anului. o masuri speciale pe timp friguros. fururi. fără coeficienţi de siguranţă mai mici decât la alte materiale. GRINZILE 14 . deschidere. schema. Solidarizarea barelor se face prn intermediul îmbinărilor de tipul celor cu buloane.o şantiere. Dezavantaje: o o o Oţelul este un material scump.

Grinzile cu inimă plină se utilizează pentru construcţia planşeelor cu încărcări mari. poduri pentru căi de comunicaţie. Golurile permit trecerea cablurilor aferente instalaţiilor. trasată pe inima profilului. Se execută din profile laminate pentru deschideri şi încărcări relativ reduse sau din bare din secţiuni compuse. nituite sau sudate. Fig.nr.3 Grindă cu inimă plină având secţiunea 1 cu goluri obţinute prin tăiere Secţiunea inimii se detemina tinând cont de necesitatea satisfacerii simultane a următoarelor condiţii: 15 . nr. sudarea pieselor metalice obţinute prin tăiere se face după distanţare şi eventuala introducere a unor plăcuţe între ele.2 Grindă cu inimă plină Prin tăiere şi sudare se obţin secţiuni în care materialul este utilizat raţional în special la înconvoiere. Grinzile obţinute lucreaza aproximativ la fel cu cele tip Vierendell. Fig. Tăierea se execută după o linie trapezoidală.

Tipurile cele mai importante de grinzi metalice cu zăbrele sunt: cu tălpi paralele.o o o Repartizarea optimă a materialului între tălpi şi inimi. Fig. Asigurarea condiţiei de rigiditate a grinzii. Sistemele cu zăbrele pot fi plane sau spaţiale după cum elementele componente sunt sau nu în acelaşi plan. aeroporturi. Pot fi realizate sub formă de plăci. de legătura grinzii cu alte elemente de construcţie. hangare. Grinzile cu zăbrele (fermele) sunt elemente de construcţie cu rigiditate mare şi mare economicitate din punct de vedere al consumului de metal. de natura încărcărilor şi deschidere. Se utilizează acoperirea deschiderilor foarte mari: paviloane expoziţionale. cu tălpi poligonale. Forma geometrică a grinzii plane se alege în funcţie de destinaţia acesteia. raportat la grinzile cu inimă plină. nr. Asigurarea inimii impotriva pierderii stabilităţii locale. 16 . grinzi şi arce cu zăbrele. trapezoidale şi curbe. 4 Sisteme de zăbrele folosite la ferme metalice Sistemele spatiale cu zăbrele sunt structuri de mare rigiditate spaţială.

La un stâlp se disting: capul superior. 17 . palnsee. corpul şi baza. platforme.Fig.5 Sectiuni de bare pentru grinzile cu zăbrele STÂLPII Stâlpii sunt elemente de construcţie verticale sau înclinate care intră în alcătuirea structurilor metalice şi care susţin diferite părţi ale construcţiei: ferme. buncăre şi instalaţii. nr. Preiau încărcările din greutatea proprie şi cele transmise de alte elemente transmitându-le fundaţiilor de care sunt solidarizaţi la baza. căi de rulare.

Principalele variante de realizare a planşeelor metalice sunt prezentate în figurile nr.Fig. clădiri cu deschideri şi încărcări mari. Fig.nr. secţiunea se alcătuieşte prin sudarea tablelor groase. profilurile U şi I. 18 . 9 şi 10. Asigură un grad înalt de prefabricare şi posibilităţi de rentabilizare. nr. La solicitări importante. sudate de profilul de bază. Avantajele planşeelor metalice sunt: o o o o Comportare buna ca diafragme orizontale. Permit alcătuiri constructive variate cu înălţime de construcţie mică.7 Secţiuni compuse pentru stâlpi metalici PLANŞEE METALICE Planşeele metalice sunt utilizate pentru construcţiile cu un număr mare de etaje. Sunt mai uşoare decât planşeele din beton armat.6 Stâlp cu secţiunea plină Pentru solicitările mari secţiunea se suplimentează cu platbande metalice.8. la clădiri cu structuri metalice.

nr.10 Planşeu din profile de tablă pentru platforme în hale industriale 19 .Fig.nr.nr.9 Planşee din grinzi metalice şi plăci din beton armat Fig.8 Planşee din grinzi metalice cu elemente de umplutură rezemate pe pereţi portanţi sau pe riglele scheletului metalic Fig.

plană cu grosimea de 0. având deschideri mari. la construcţii industriale cu structură din beton armat sau metalică (cadre). Fig.11 Scări metalice PEREŢII DIN TABLĂ Pereţii din tablă se folosesc la construcţii tip sala. Pereţii pot fi simplii (la depozite. Se realizează din tablă de oţel.5. 20 . dupa caz.5 mm. electrozincată sau acoperită cu lacuri protectoare. ondulată. Fixarea de elementele structurale se face prin prindere cu suruburi de o reţea din pane realizate din oţel sau lemn. ateliere) sau tip sandviş incluzând o termoizolaţie şi bariere de vapori.. Au o utilizare limitată pentru construcţiile civile şi social-culturale.1.. aluminiu cutată.SCĂRI METALICE Scările metalice sunt utilizate cu precădere le construcţiile industriale cu sau fără structură metalică.nr. galvanizată.

în ansamblul său. Pentru evitarea coroziunii. Reducerea importantă a greutăţii proprii a elementelor de acoperiş face acoperişul. ACOPERIŞUL Sarpantele din metal se realizează din grinzi cu zăbrele (ferme) spaţiale contravântuite şi sunt indicate la clădiri cu deschideri mari (Sali de sport. sensibil 21 . În condiţiile actuale. pavilioane expoziţionale) şi la hale industriale.nr.Fig. acoperirea deschiderilor mari se face economic cu sisteme suspendate la care indicii tehnico-economici sunt favorabili.12 Perete din tablă de oţel BUIANDRUGII METALICI Buiandrugii metalici se execută din profile laminate I sau U solidarizate prin buloane sau etrieri şi înglobate în zidărie sau beton. profilele metalice se vopsesc cu vopsea pe baza de minium de plumb. La înglobarea în zidărie se tencuiesc după aplicarea unei plase de rabiţ sudată în puncte de profile metalice. Se folosesc la bordarea superioară a golurilor din pereţii portanţi.

O structură deosebită. poate fi realizată în diferite variante constructive şi se utilizează pentru spaţii industriale. Pot fi utilizate profile obişniute laminate din oţel. din tablă ambutisată sau din profile plane. b . Fig. 22 . luminatoare). c-detaliu de element sandviş. profiluri din tablă îndoită la rece tip TN.la acţiunea dinamică a vântului. cu acoperiş autoportant cu elemente de învelitoare. d-detaliu de îmbinare a elementelor sandviş. Figurile alăturate arată câteva variante constructive de tâmplărie metalică.13 Acoperiş autoportant cu elemente tip sandviş TÂMPLĂRIA METALICĂ Tâmplăria metalică (ferestre. vitrine.nr.sectiune transversală.nr. comerciale şi la construcţii social-culturale.13). a . 1-tablă din oţel inoxidabil . 2-riglă din lemn. din panouri sandviş de tablă de oţel galvanizată şi miez termoizolant din spumă rigidă poliuretanică s-a realizat la o construcţie din Hanovra (fig.elemente metalice sandviş. 3-spumă din mase plastice. cutate sau ondulate din aluminiu. uşi.

nr.nr.14 Fereastră dublă din profile de aluminiu Fig. în locul tâmplăriei de lemn. 23 .15 Fereastră dublă din profil laminate obişnuite Rostrile din tâmplărie şi spaţiul în care se poziţionează aceasta se trateaza cu spună poliuretanică rigidă. asigurându-se o fixare bună şi o etanşare perfomantă la acţiunea factorilor din mediul ambiant. Pentru spaţii comerciale. se poate utiliza şi tâmpăria din PVC care conferă ansamblului construit condiţii de confort sporite şi estetică deosebite.Fig.

a. c .17 Uşi metalice STRUCTURI METALICE Tipuri şi domenii de utilizare Structurile metalice se utilizează la construcţiile industriale şi agrozootehnice de tip industrial acolo unde procesele tehnologice o impun.nr.uşa cu toc şi ramă metalica cu tăblii din lemn Fig. turnuri de telecomunicaţii. silozuri. poduri pentru căi de comunicaţie.cu două foi şi termoizolatie ignifugată g . alegerea soluţiilor constructive ce folosesc drept material principal de construcţie metalul.cu două foi . f . O largă întrebuinţare o au şi la realizarea construcţiilor inginereşti: rezervoare. depinde atât de natura 24 . h . estacade pentru instalaţii.cu o singura foaie. d . Având în vedere proprietăţile menţionate.idem g.uşă metalică pentru clădiri de locuit . pe toc metalic şi foaie din lemn i . b.

Structuri metalice cu ferme şi stâlpi cu mai multe deschideri Structuri metalice cu ferme ţi stâlpi a) deschidere şi legături rigide între ferme şi stâlpi. c) legătură articulată fundaţie stâlp Fig.17 Structuri metalice 25 . b) legătura articulată fermă – stâlp .condiţiilor de exploatare cât şi de rezultatele analizei comparative prin calculul de eficienţă economică cu alte materiale de construcţie.nr.

Subansambluri constructive.ro w.w.w. o o o o o 26 .w. Mirel Florin Delia.w. Gabriela Ecaterina Proca.amvig. Editura Matrix Rom. Elemente generale pentru cadastru. 2004.construcţii.ro w.w. Martie 2004. 2001.ro w.w. Piatra Neamţ.w. Ghid pentru autorizare.ro Editura Matrix Rom Bucureşti. Alcătuiri constructive ale principalelor subansambluri.BIBLIOGRAFIE o Construcţii. o Manole. Alexandru Ciornei. Construcţii.sporulcasei. Mihai Cum concepem construcţiile civile.w. execuţie şi recepţia locuinţelor proprietate personală.w. Editura Junimea. Construcţii. w.w. o Bucureşti.ro w. o o Asociaţia Femina 2000.mobinstal. 2002. Editura Matrix Rom Bucureşti.icase.

ANEXE scari 27 .

Balustrade din inox PERETI DIN ELEMENTE METALICE 28 .

ACOPERISURI DIN TABLA 29 .

acoperis din tigla metalica 30 .

Materiale metalice pentru instalatii Ţeavă de cupru rezistentă la coroziune pentru toate tipurile de instalaţii 31 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->