You are on page 1of 23

Religia greacă este politeistă. Desi nu au existat dintotdeauna, zeii sunt nemuritori si fericiti.

Ei au forma omeneasca (sunt Antropomorfi) si mai ales au sentimente si defecte omenesti- doisperzece zei era socotiti superiori, fiind numiti olimpieni, fiindca ar fi locuit pe muntele Olimp din Thessalia.Rligia greaca se baza pe panteonul creat din 12 divinitati principale:

Zeus este un zeu de origine indo-europeană. Numele său scris pe tăbliţele miceniene, înseamnă „strălucitor”, „luminos”. Este regele zeilor, care vede si aude totul, stapânul tunetelor si al fulgerelor, domnul cerului si al pamântului, de pe muntele aflat între cer si pamânt. Zeus are adeseori ca atribute fulgerul si este insotit de acvila imperiala, preluata mai apoi de cohortele romane.

Hera , sotia lui Zeus, ocrotitoarea vietii conjugale, mâhnita mereu de infidelitatea sotului ei. Stapana cerului, apare adeseori portretizata cu ochii de culoare aripilor paunului, pasare favorizata de Stapana.Atributele ei sunt : diadema, voalul, sceptrul şi păunul.

Apollon zeul luminii şi soarelui, armoniei, profeţiei şi oracolelor, vindecării, bolilor şi nenorocirilor, protector al poeziei şi al muzicii,. El este înconjurat de cele noua muze, protectoare ale artelor si stiintelor. Atributele lui sunt: lira, laurul, delfinul, arc şi tolbă, corb, tirul cu arcul. Este purificator, vindecător, muzician, ocrotitorul tinerilor, inspiră oracole.

Artemis sora lui Apollon, zeita lunii, vânătorii, pădurilor, animalelor sălbatice, naşterii copiilor, virginităţii, fertilităţii. Este protectoarea tinerelor, fecioară, vindecătoare, răzbunătoare, aducătoare de moarte subită (pentru femei şi fete), ocrotitoarea câmpului, animalelor dar şi a vânătorii. Atributele ei sunt : arcul şi săgeata,cerbul sau căprioara, ursul, câini de vânătoare

Afrodita -zeiţa dragostei senzuale şi a frumuseţii. Întruchipare a frumuseţii ea a fost descrisă ca o femeie frumoasă, însoţită, de obicei, de fiul său Eros (zeul iubirii,Cupidon).

Atributele ei sunt: mirtul, lebăda, delfinul, cochilia scoicilor şi porumbiţa.Reprezintă dragoste şi dorinţă, uniune şi procreare.

Ares- zeul războiului, bătăliilor pierdute, ordinii civile, violenţei, furiei şi al curajului bărbătesc . Este fiul lui Zeus şi Hera.În realitate Ares este zeul care reprezintă numai aspectele războiului cele mai feroce şi mai sălbatice.

Atena este zeiţa înţelepciunii, războiului, apărării oraşelor, eforturilor eroice, ţesutului, ceramicii şi a altor meserii; Era ocrotitoarea orasului Atena A fost reprezentată încoronată cu un coif cu creastă, înarmată cu scut şi suliţă şi protejată de o manta înfăşurată în jurul pieptului şi braţul ei, împodobită cu capul monstruos al Medusei ce putea transforma în stană de piatră orice muritor care o privea; Reprezintă înţelepciunea (metis), este războinică, protectoare a statului şi eroilor, inventatoare, justiţiară. . Printre simboluri se numara cucuveaua si maslinul.

Atena este singura dintre zeii olimpieni care nu are mamă, ea venind pe lume din capul lui Zeus îmbrăcată în armură scoţând un înspăimântător strigăt de război care a cutremurat cerul şi pământul.

Poseidon- zeul cutremurelor, al apei şi ulterior al mării, mai precis al Mării Mediterane , pe care o stapânea lovind-o cu o furca numita trident, fiindca avea trei dinti. Homer îl descrie în poemele sale ca pe una dintre divinităţile principale ale panteonului Olimpului grec, egal în demnitate cu Zeus în ce priveşte funcţia şi autoritatea, nu însă la fel de puternic.

Hermes- mesagerul si purtatorul de cuvânt al lui Zeus, cu sandale înaripate. Hermes era însa si zeul calatorilor păstorilor şi turmelor de animale, al vântului, mesagerul zeilor, patron al jocurilor şi exerciţiilor de gimnastică, protectorul comerţului, ospitalităţii, conducător al sufletelor spre Infern, patronul hoţilor, traficanţilor, muzicii, invenţiilor, meşteşugurilor etc. a inventat alfabetul, numerele, astronomia, muzica, arta de a face gimnastică, cultivarea măslinului, măsurilor, greutăţilor etc.

Hefaistos -zeul focului, al prelucrării metalelor şi pietrei, al meşteşugurilor, al fierarilor, sculptorilor şi artizanilor, al vulcanilor.A fost descris ca un bărbat puternic, urât, bărbos, şchiop, înzestrat cu unelte de fierar (ciocan şi cleşte), îmbrăcat într-un chiton care-i lasă umărul şi braţul drept descoperit şi având pe cap o şapcă ovală.Atribute : uneltele de fierar – ciocanul, nicovala, cleşti; este meşter făurar

Dionysos era un zeu de origine traca, a fost zeul vegetaţiei, al pomiculturii, al vinului, al plăcerii, al fertilităţii şi al festivităţilor; De obicei era însoţit de o trupă de satiri jumatate oameni-jumatate tapi, a caror înfatisare a fost transferata de crestinii asupra dracilor.

Demeter (Ceres). zeiţa agriculturii, a roadelor pământului, a fertilităţii pământului, a căsătoriei şi prima susţinătoare a omenirii; ea a prezidat cel mai important cult de mistere care promitea iniţiaţilor o binecuvântată viaţă de apoi. Era mai mult o zeita htoniana (a pamântului) decât una olimpiana (între cer si pamânt). zeiţa agriculturii, a roadelor pământului, a fertilităţii pământului, a căsătoriei şi prima susţinătoare a omenirii; ea a prezidat cel mai important cult de mistere care promitea iniţiaţilor o binecuvântată viaţă de apoi.

Hades este cunoscut ca zeu al taramului subpamantean si stapan al bogatiilor uriase din adancul pamantului. La impartirea Universului el a primit lumea subpamanteana, denumita si lumea umbrelor, pe care o conducea impreuna cu sotia sa, Persefona, pe care o răpise de lângă mama ei, Demetra. Hades nu ingaduia nici unui muritor ajuns acolo sa se intoarca la lumina. În general, Hades nu a fost inclus în această listă. El nu avea un loc în panteon, deoarece şi-a petrecut aproape tot timpul său în lumea subpământească.

În secolul al VII-lea şi al VI-lea î.Hr., a luat un mare avânt cultul eroilor, care erau fie personaje omeneşti îndumnezeite, fie zei decăzuţi. Ei erau socotiţi în general ca fiind născuţi din căsătoria între un zeu şi o pământeancă sau între un pământean şi o zeiţă. În orice caz ei erau consideraţi că participă la natură divină. Pe seama eroilor sînt puse isprăvi extraordinare.

Heracles, eroul născut din Zeus şi din Alcmena, fiind încă în leagăn, sugrumă soi şerpi trimişi de Hera, ucide apoi un leu şi duce la bun sfârşit faimoasele douăsprezece munci grele.

Legenda spune că Prometeu fură focul din fierăria lui Hefaistos şi-l aduce oamenilor. Pentru toate acestea, Zeus îl pedepseşte să stea încătuşat de o stâncă în Caucaz şi un vultur să-i mănânce zilnic ficatul, care creştea la un loc în timpul nopţii. Prometeu devenind simbolul eroului care se sacrifică pentru binele omenirii

Teseu este cel ce a omorât minotaurulmonstru căruia atenienii trebuiau săi sacrifice din nouă în nouă ani câte şapte tineri şi şapte fecioare

În religia romana au fost introduși treptat zeii și eroii greci ,astfel romanii au recunoscut în mod ofiacial Pantheonul grecesc,doar că numele unor zei era diferit :Jupiter-Zeus, Junona sau JunoHera,Neptun-Poseidon,Ceres-Demetra,DianaArtemis,Vulcan-Hefaistos,Marte-Ares,VenusAfrodita,Mercur-Hermes,Minerva-Atena,PlutoHades