7 contraste cromatice: Contrastul culorilor in sine C. cald-rece C. complementarelor C. de calitate C. de cantitate C. simultan C.

inchis-deschis Este cel mai simplu dintre cele 7 contraste. Pentru a-l reprezenta folosim culori pure, luminoase, cu intensitate puternica. Galbenul, rosul si albastrul sunt expresiile cele mai puternice ale culorii in sine, asa cum negrul si albul reprezinta extremele contrastului clar-obscur.

Pentru a reprezenta acest contrast ne trebuiesc 3 culori net diferentiate. Rezultatul va fi multicolor si puternic. Forta de expresie a contrastului se diminueaza pe masura ce culorile folosite se indeparteaza de cele 3 culori primare. (de exemplu: culorile secundare: portocaliu/verde/violet si culorile tertiare)

Atunci cand diferite culori sunt separate de linii negre sau albe este pus in evidenta caracterul lor particular.

CONTRÁST, contraste, acțiuni etc. OPOZÍȚIE, opoziții,

s. n. 1. Opoziție puternică între două sau mai multe lucruri, stări,

s. f. I. 1. Raportul dintre două lucruri sau două situații opuse, Loc. adv. În opoziție cu... = în contrast cu..., spre deosebire de... 2. Împotrivire, opunere, rezistență. ◊ Loc. vb. A face opoziție = a se opune, a se împotrivi. 3. (Fil.) Noțiune a dialecticii desemnând un stadiu mai înalt de
contradictorii; deosebire izbitoare, contrast. ◊ dezvoltare a contradicției decât deosebirea, stadiu în care obiectul unitar de dedublează în contrarii ce se exclud. ♦ Raport de excludere între două noțiuni sau între două judecăți, astfel încât acceptarea uneia dintre ele duce la respingerea celeilalte. 4. Poziție a două corpuri cerești care, privite de pe pământ, se găsesc pe bolta cerească diametral opuse.

COMPLEMENTÁR. completează.. un fapt etc. -Ă adj. montate într-un cadru de metal. 1) Panou decorativ constând din bucăți de sticlă colorate sau pictate. întregitor. . Care întregește un lucru. VITRÁLIU ~i n. 2) Tehnica executării unor astfel de panouri. care complinește.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful