You are on page 1of 17

Drum în lucru

Serie noua, Mai 2011

Pagina 2

DRUM ÎN LUCRU

Cuprins

Despre AGLT Ziua Comună de Acţiune Calendarul AGLT Informare pentru voluntarii noi Un nou început.. SPEAS CHIRO Homorod Ştiri de prin ţară AGLT-ul—un mod de creştere personală Întâlnirea Board-ului Membrii Board-ului Realizări pe 2010

Serie nouă, Mai 2011

Pagina3

Despre AGLT
Asociaţia Grupurilor Locale de Tineret reprezintă ilustrarea unui proiect internaţional de succes, în care tineri din România şi Flandra au decis împreună să transfere aici o experienţă validată de un secol de practică.
La invitaţia organizaţiilor ADR-Kempen şi Somepro din Belgia câţiva tineri din 8 comune româneşti au mers în 1999 în Flandra. Ei au putut cunoaşte activitatea locală de tineret din regiunea Kempen şi au stabilit contacte utile. Din aceste contacte lărgite au rezultat diverse propuneri de activităţi de tineret în România. În acest fel s-a născut o mişcare de tineret în care jocul ca metodă de lucru are un rol central. Aproximativ în acelaşi timp, un grup de tineri dintr-o organizaţie de tineret din Geel care activau în comitetul de sprijin pentru România organizau un grup local de tineret în Slatina-Timiş (judeţul Caraş Severin). Somepro a cuplat aceste două componente şi a cerut tinerilor din Geel să organizeze un curs în România. Acest curs a furnizat elementele necesare astfel încât orice participant interesat să poată lansa un grup local de tineret la el acasă. În iulie 2000 a fost organizat primul curs, cu 12 participanţi din 3 comune. Numărul înscrierilor a crescut continuu în anii următori: 34 de participanţi din 9 comune în 2001, 45 de participanţi din 15 localităţi în 2002. În vara anului 2003 au fost organizate 2 cursuri ca să poată fi acoperită cererea: 95 de participanţi din 32 de comune. În 2004 şi 2005 au fost pregătite câte trei serii de curs din cauză că între timp şi alte comune s-au alăturat acestei activităţi, odată cu manifestarea interesului serviciilor publice de tineret din România: peste 150 de cursanţi întrun an. La aceştia se adaugă participanţii la schimburi internaţionale, cursuri organizate la nivel locale, acţiuni ale reţelei grupurilor locale. Asociaţia Grupurilor Locale de Tineret înseamnă acţiunea reunită a peste 800 de lideri de tineret care desfăşoară activităţi pentru peste 35000 de copii şi adolescenţi într-un an.

Cum facem?
Activităţile vizează în principal copiii între 4 şi 14 ani, organizaţi pe grupe de vârstă şi se organizează în locaţii accesibile, la o distanţă care să poată fi străbătută de oricare dintre copiii participanţi Jocul este elementul central (este principiul metodic) Activităţile nu sunt îndreptate spre dobândirea unei dexterităţi specifice (deci nu doar sport, nu doar muzică), ci au în vedere dezvoltarea întregii personalităţi Cu ajutorul activităţilor sunt transmise/ împartăşite valori, iar abilităţile sunt exersate în mod spontan (se aplică principiul learning by doing)

Învăţăm lucruri de om mare

Iniţiatorii au ocazia să se deprindă cu aspecte esenţiale ale practicii manageriale: organizare, asumarea responsabilităţii, reflecţie în grup, activitate democratică. Tinerii înşişi (voluntari, lideri, persoane de peste 14 ani) sunt responsabili pentru activităţile organizate şi pentru buna funcţionare a grupului. Tinerii promotori ai grupului local de tineret sunt voluntari. Acţiunea lor este lipsită de interese materiale şi neplătită.

CONTINUARE ÎN PAGINILE URMĂTOARE

Pagina 4

DRUM ÎN LUCRU

Jocul – element de bază
Elementul fundamental al activităţilor organizate în grupul local de tineret este jocul. Pentru noi, jocul înseamnă orice activitate care nu urmăreşte un câştig imediat sau perfecţionarea într-un anume domeniu. Activităţile se petrec după un program stabilit dinainte. De obicei, durează o jumătate de zi şi vorbim despre zile de joacă. Se pot organiza în timpul weekend-urilor, sâmbătă pâna la amiază, sâmbătă după-amiază ori duminică dupăamiază; în timpul vacanţelor şcolare; în timpul sărbătorilor (oficiale).

Ne jucăm Învăţăm lucruri noi Îi invăţăm şi pe alţii Iubim şi sărbătorim dragostea Suntem puternici Avem răbdare Facem cercetare
Râdem mult

Serie nouă, Mai 2011

Pagina 5

Ziua Comună de Acţiune (ZCA)
Ziua comună de acţiune (ZCA) Imaginaţi-vă o zi în care toţi tinerii şi copiii se joacă! O zi în care multe grupuri locale de tineret sunt active, voluntarii duc la bun sfârşit activitatea pentru care s-au pregătit timp de cateva săptămâni, iar copiii ştiu că vor participa la cea mai frumoasă zi de joaca din an. E ceea ce noi, cei din AGLT, numim ziua comună de acţiune şi organizăm în sâmbăta cea mai apropiată de data de 22 octombrie. Am ales această dată întrucât e ziua lui Doru Pruteanu, cel care a pus bazele organizaţiei şi a contribuit mult la dezvoltarea ei. Se poate spune că Doru Pruteanu este părintele AGLT-ului, aşa cum Hipocrate este părintele medicinei. Începând cu 2005, în fiecare an, membrii Consiliului de Administraţie responsabili de această activitate inventează o poveste şi aleg o serie de jocuri care vor fi realizate de toate grupurile locale participante. In 2010, însă, am venit cu o schimbare: fiecare GLT trebuia să-şi creeze propria poveste pornind de la cinci cuvinte date de membrii boardului. Ziua comună de acţiune e activitatea prin care reuşim să mobilizăm atât grupurile active, cât şi cele care în timpul anului au mai puţine de spus. E ziua de joacă cu care ne mândrim şi care a devenit deja tradiţie în AGLT. Camelia Acatrinei, Fălticeni De ziua comună de acţiune, cu siguranţă a auzit fiecare voluntar AGLT. Începând cu anul 2010 însă, în octombrie am mai avut o activitate comună, dedicată de această dată copiilor cu dizabilităţi. Astfel, în perioada 4-8 octombrie, fiecare grup local de tineret a organizat o zi de joacă pentru copii cu deficienţe. Ideea care a stat la baza acestei activităţi e asemănătoare cu cea de la ziua comună de acţiune: membrii Consiliului de Administraţie propun o poveste şi o serie de jocuri care vor fi realizate de fiecare grup local participant. Anul trecut, am povestit despre un prinţ transformat în broscoi şi încercările sale de a redeveni om. Multe dintre jocuri au avut la bază muzica şi au fost împărţite pe categorii, în funcţie de tipul de handicap la care puteau fi aplicate. Săptămâna comună de acţiune pentru copii cu handicap poate fi privită ca o continuare a celor două cursuri SPEAS ce au avut loc în vara lui 2010 şi vom încerca să o transformăm într-o activitate care să aduca la fel de multă bucurie ca şi ziua comună de acţiune. Camelia Acatrinei – membru Board AGLT (Fălticeni, SV)

Pagina 6

DRUM ÎN LUCRU

Calendarul AGLT

Ianuarie
Raportul anual de activitate a fiecărui GLT

Februarie
Dragobetele, 24 februarie

Martie
Concursul Alexandra Turuga - cel mai activ lider

Aprilie
Săptămâna Naţionala a Voluntariatului, 19-25 20 apr. Premiul cel mai activ lider Ziua voluntarului AGLT-ist

Mai
12 mai – ziua persoanelor cu handicap 10 mai, ultima zi depunere 2% Luna cotizaţiei AGLT

Iunie
Ziua copilului, 1 iunie

Iulie, August
Tabere de formare AGLT locale, regionale, naţionale

Septembrie
Recrutarea de voluntari

Octombrie
Ziua comună de acţiune (ZCA)

Noiembrie
Întâlnirea naţională a coordonatorilor de GLT-uri

Decembrie
15-27 dec, Săptămâna lui Moş Crăciun

Serie nouă, Mai 2011

Pagina 7

Informare pentru voluntarii noi Statutul asociaţiei -extrasArt. 8 – Drepturile şi obligaţiile membrilor
8.1 Membrii activi ai AGLT au următoarele drepturi: 8.1.1 să aleagă şi să fie aleşi în organele de conducere ale AGLT; 8.1.2 să-şi exprime liber părerile în problemele privind activitatea AGLT; 8.1.3 să fie desemnaţi ca reprezentanţi ai AGLT la acţiunile interne şi internaţionale ; 8.1.4 să beneficieze de acţiunile şi activităţile organizate de AGLT 8.1.5 să primească titlul de membru de onoare pentru activitatea lor; 8.1.6 să fie recompensaţi pentru activitatea depusă, potrivit hotărârii Adunării Generale; 8.1.7 să beneficieze , la cerere , de diminuarea temporară sau de scutire la plata cotizaţiei sau alte contribuţii stabilite de Adunarea Generală.

8.2 – Membrii AGLT au următoarele obligaţii: 8.2.1 să participe la activităţile organizate şi să contribuie la dezvoltarea AGLT; 8.2.2 să recunoască şi să respecte statutul AGLT şi să acţioneze pentru creşterea prestigiului asociaţiei ; 8.2.3 să semnaleze Consiliului de administraţie toate neregulile pe care le observă în activitatea asociaţiei 8.2.4 să nu întreprindă acţiuni în defavoarea asociaţiei.

Pagina 8

DRUM ÎN LUCRU

Un nou început.. SPEAS.
S.P.E.A.S. înseamnă Socio-Pedagogical Education and Animation for Youth with Special Needs şi este cel mai mare proiect AGLT. Acest proiect este desfăşurat în colaborare cu asociația belgiană Kazou, iar primul pas a fost făcut în data de 25 iulie 2010 când am participat la primul curs pentru copii cu nevoi speciale susţinut de traineri belgieni. Cursul a fost mai mult decât interesant şi la sfârşitul lui am primit vestea care mi-a adus cea mai tare vară în stil A.G.L.T. - am aflat că o sa plec în Belgia să particip la o tabară Kazou pentru a aprofunda cunoştiinţele proaspăt insuşite şi a observa modul de lucru cu copii cu deficienţe direct de la sursă dar şi organizarea taberei. Zis şi făcut în data de 11 August eram cu Cipi în drum spre Bucureşti pentru a ne întalni cu Adina şi Luşa pentru a merge împreună la aeroport. O dată ajunşi în Belgia am participat la tabăra numită: Integr~rievakantie Maasmechelen 2010 ceea ce înseamnă Tabăra de Integrare Maasmechelen 2010. După cum spune şi numele Tabără de integrare, integrare a copiilor cu handicap fizic în societate, presupune aducerea copiilor cu handicap fizic şi copii normali la un loc pentru o perioadă de timp şi combinarea celor două grupuri pe perioada taberei. Tabăra a fost împărţită în 3 grupe:

grupa 2 (eşarfele galbene) 12-15 ani,

grupa 3 (eşarfele roz) 16-18 ani,

Serie nouă, Mai 2011

Pagina 9

grupa 3 (eşarfele mov) 16-18 ani.
Aceasta din urmă este grupa din cadrul Kazou Limbourg, în care eu şi Luşa am fost repartizaţi, grupă în care erau copiii cu cele mai mari defecte fizice şi cei mai mulţi la un loc. Această tabară s-a desfaşurat după următoarea structură: Până la ora 7:45 puteai să te trezeşti când voiai ( ca monitor ); La 7:45 avea loc întrunirea de dimineaţă a monitorilor, unde toţi monitorii se andunau, serveau o cafeluţă, ceai, cacao şi îşi încep dimineaţa împreună, apoi; La 8:00 monitorii dădeau trezirea copiilor după care începea aşa zisul “care take”-ul, unde monitorii dacă aveau în grijă copii normali trebuieau să vegeze asupra pregatirii copiilor pt ziua ce urma ( îmbracat, încălţat, spalat pe dinţi etc. ), iar cei care aveau în grijă copii cu deficienţe trebuia să îi aujute, asiste la pregătirea lor ( EX. Dacă copilul era în căruţ trebuia ajutat să se ridice, aduse haine curate ajutat la îmbrăcat dacă era nevoie, ajutat la mersul la tualetă, ajutat la spălatul pe dinţi ). Între timp pt că erau două grupe de copii cei normali se pregătesc în maxim 15 minute, în sala mare se organizau tot felul de activităţi care să îi întreţină până este gata toata lumea ( muzică, pictat, colorat, joculeţe ) fiecare alegând ce doreşte. La ora 9:00 micul dejun, de asemenea dacă unul dintre copii cu deficienţe necesita ajutor putea fi ajutat de colegi sau monitori; Pe la 9:45 micul dejun se încheie de la sine şi copii mai au 15 min la dispoziţie pt a se spăla pe dinţi; La ora 10:00 de obicei erau „Activitaţi la alegere” (unde erau organizate maxim 4, 5 actiuni dintre care copii puteau alege una şi pe parcurs puteau schimba), „Activitate mare cu toată tabăra” sau „Activitate în cadrul grupului”; La ora 12:00 este prânzul iar după el este odihna de după masă unde toată lumea merge în camere şi se odihnesc, scriu desenează fac exerciţii ce vor ei să facă dar nu în afara camerei; La ora 14:00 începe activitatea si de ex. Daca dimineata am facut un joc mare cu toate cele trei grupe, acum se poate face o activitate in cadrul grupului ( 1, 2, 3 ) sau o activitate la alegrere; La ora 16:00 avem o mica pauză de 15 minute unde se serveşte un suc şi o mică gustărică ( prăji, plăcinte, biscuiţi etc) şi se continua până la ora 18; La ora 18:00 este cina; La ora 19:00 activitate în grup pana la ora: La ora 20:00 grupul 1, 21:00 grupul 2, 22:00 grupul 3 cand fiecare grup face o mica activitate gen closing moment, in care copii reflecta la ziua ce a trecut inainte de culcare; La orele 21:00, 22:00, 22:30 se da stingerea pe grupe în ordine, desi la grupa 3 se poate da pe la 22:10 pentru ca este de lucru la care taking - ingrijire, iar pana la ora 23 toata grupa 3 este in pat, chiar putin mai devreme pt ca inainte de intalnirea mare cu monitorii, se organizeaza si o intalnire pe grupe, unde se discuta cine are grija de cine in ziua urmatore, ce jocuri se fac si se discuta despre cum a fost ziua respectiva; La ora 23 monitorii se intalnesc pt a discuta de programul cel mare si nu cel pe grupe, cine face ce (Act in choosing activities) si cand sunt programate grupele la piscina, iar mai apoi este un bar organizat pentru monitori unde toata lumea discuta despre ziua respectiva, bea ceva si se relaxează. În afară de faptul că trebuie să ai grija şi să distrezi nişte pusti, monitorii trebuie să se distreze şi ei asa că ei au un joc pe toată durata taberei doar intre monitori, în care trebuie să îndeplinească anumite sarcini pt a putea urca la urmatorul nivel (dar nu o sa dezvalui jocul pana la momentul potrivit). Toată tabăra a fost organizată ca în fiecare zi să avem o altă temă, de exemplu joi am avut tema ANUL NOU. Intr-o alta zi este organizată o excursie de 2 zile - grupul Kazou Limburg pentru copii de 16-18. Bagajul de cunoștiințe este enorm, entuziasmul și mai mare și sper să ajungem să organizăm așa ceva și noi. Spor la activități, Cosmin, G.L.T. „Gașca lu’ Papuc”

Pagina 10

DRUM ÎN LUCRU

Realizări pe 2010

25.02 -1.03 25.02 – 1.03 martie 2010 18 – 21.03 1 aprilie 2010 8 -11.04.2010 25 – 30.06.2010 4.07 – 11.07.2010

Întâlnire Naţională cu toţi liderii GLT-urilor Schimb de experienţă Realizarea şi difuzarea buletinului „Drum în lucru” Curs T&T Curs „SPEAS” Proiect „Să învăţăm să ne jucăm” Curs începători – lideri de tineret

30 participanţi 12 participanţi Număr dublu 15 participanţi 10 de participanţi 50 participanţi 80 participanţi 50 participanţi, Muncel

Braşov Babadag 50 ex Constanţa Belgia Constanţa Sibiu DJT Iaşi

Tabăra Naţională de formarea
de animatori socio-culturali pentru tineri şi copii Proiect „SPEAS” – „Formare de formatori” Proiect „SPEAS” – „Formare de formatori” Proiect “Tineri informaţi- tineri implicaţi” Ziua comună de acţiune

25.07 – 31.07 4.08 – 10.08 15.08 – 30.09 2010 22 octombrie

20 participanţi, Muncel 20 participanţi, Muncel 12 participanţi, Poiana Căprioarei Zi dedicată mentorului şi susţinătorului AGLT – DORU PRUTEANU

Somepro Somepro DJT Vaslui Cu participarea a 18 grupuri locale

Serie nouă, Mai 2011

Pagina 11

CHIRO Homorod
Op 8 augustus 2010 was het weer zover: we vertrokken terug naar Homorod, onze uitvalsbasis van de laatste 3 jaar ondertussen. Toen we daar aankwamen werden we al omsingeld door kinderen van het hele dorp die ons enthousiast onthaalden en allemaal vroegen wanneer de spelnamiddagen opnieuw begonnen. Twee dagen nadien begonnen we er aan, samen met de twee Roemeense leidsters die ondertussen hun derde jaar de jeugdbeweging in Homorod leiden. Meer dan 60 kinderen kwamen enthousiast spelen, lachen, zingen, … Doorheen de week, kwamen ook andere jongeren van 16 jaar geïnteresseerd eens aankloppen om te vragen of ze mee konden helpen. Samen met 3 nieuwe jongens sloegen we de handen in elkaar! De jongeren van die leeftijd blijven voor de rest wel een probleem. Ze reageren vaak jaloers, verstoren de activiteiten, gooien met appels naar onze hoofden en roepen vuile dingen. Niet eenvoudig maar gelukkig zijn de Roemeense leiders volhardend! Dit jaar probeerden we ook enkele andere dingen uit. Eerst en vooral probeerden we om meer fantasie in de activiteiten te krijgen. Wat goed lukte: we gingen als echt piraten op schattenjacht. De kinderen waren dolenthousiast! Ten tweede probeerden we ook een spelnamiddag uit in het nabije dorp: maar liefst 60 kinderen kwamen ook hier enthousiast spelen! 2 projecten die erg geslaagd zijn! De jeugdbeweging is in deze drie jaar uitgegroeid tot iets wat alle kinderen kennen en waar iedereen enthousiast aan mee doet. Jongeren raken ook meer geïnteresseerd in het begeleiden van de activiteiten. Wat we graag nog zouden veranderen: een ruimte vinden, waar kinderen ook kunnen spelen als het regent en waar spelmateriaal kan opgeborgen worden.. want elke zomer opnieuw zijn we ontgoocheld dat alles verdwenen is… Volgend jaar opnieuw! La data de 08.08.2010 s-a întâmplat din nou: ne-am dus înapoi la Homorod, baza noastră pentru ultimii trei ani. Când am ajuns am fost deja înconjurată de copii din sat, care ne-au primit pe toţi cu mare entuziasm. Două zile mai târziu am început să merg mai departe, împreună cu cei doi lideri români care de trei ani fac parte din mişcarea de tineret din Homorod. Mai mult de 60 de copii au fost încântaţi să se joace, să râdă, să cânte, ... Pe parcursul întregii săptămâni, am discutat, de asemenea, cu alţi tineri de 16 ani; eram interesată să ştiu dacă această mişcare de tineret îi ajută. Pe parcursul acţiunii din vară am lucrat cu trei tineri! Am întâmpinat greutăţi de tot felul, de la mentalitatea redusa a populaţiei, până la un comportament neadecvat al copiilor. Nu este uşor, dar din fericire, liderii români perseverau! În acest an am încercat alte lucruri. În primul rând am încercat să diversificăm activitatea pentru a fi mai distractiv. Asta am reuşit bine: ne-am dus la vânătoare de comori autentice ale piraţilor. Copiii au fost încântaţi! În al doilea rând, am încercat un joc într-o dupăamiază, în satul din apropiere; 60 de copii de aici au fost deosebit de încântaţi să se joace cu noi! Cu aceste două acţiuni am avut mare succes! Pentru tinerii din Homorod, credem ca aceşti 3 ani au fost de ajutor; au folosit la creşterea lor personală. Ei şi-au lărgit orizonturile şi acceptă să fie îndrumaţi în activităţile de voluntariat pe care le desfăşoară cu mare interes. Credem că un spaţiu închis / o sală, ar fi de mare folos grupului local, care să poată fi folosit şi ca sediu. În perioadele din an în care vremea nu este favorabilă jocului în exterior, copiii se pot juca aici. Se pot păstra într-o bună condiţie şi materialele pe care noi le aducem comunităţii, cu mult interes în fiecare vară. Din nou, anul viitor!

Erik Hereman - Aalst, Belgia

Pagina 12

DRUM ÎN LUCRU

Ştiri de prin ţară

1. Un Grup Local de Tineret nou înfiinţat în Dobrogea
Copiii din Ostrovul de Tulcea sunt bucuroşi. De ce? Ei bine, au avut norocul să cunoască pe Daniela Ghiţoiu şi pe Alma Manolache. Cum s-a întâmplat? Înainte de vacanţa de vară au aflat despre activităţi organizate de AGLT de la o fostă elevă a Şcolii Ostrov, Andra Dache. Ea le-a povestit despre jocuri, despre tabăra de la Sibiu , la care a participat, iar în vacanţa de iarnă s-a întâlnit de mai multe ori cu copiii din Ostrov, desfăşurând “zile de joacă” fără a exista aici un program, ci doar pentru ca aşa a simţit. Copiilor le-a plăcut şi au început să întrebe când se vor mai juca, pentru că lor le place. Acesta a fost primul pas prin care a fost promovată imaginea AGLT-ului în Ostrov şi totodată proiectul “Să învăţăm să ne jucăm”. Şcoala Ostrov a primit un răspuns favorabil la solicitarea înscrierii în acest proiect, aducând încă trei şcoli partenere: Dăieni, Peceneaga şi Dorobanţu. Astfel în perioada 5-7 februarie 15 voluntari au fost formaţi ca începători de Daniela şi de Alma. Grupul de voluntari din Ostrov s-a întâlnit apoi cu Andra şi au stabilit un program de activităţi care cuprinde întâlniri tematice ale grupului, zile de joacă, schimburi de experienţă cu grupuri din localităţile vecine, confecţionare de marţişoare şi felicitări pentru luna martie, drumeţii pe malul Dunării, iar o acţiune de mare amploare o vor desfăşura în august, când vor organiza, pentru aproximativ 50 de copii, o tabără cu corturi în pădurea din apropierea Ostrovului. Voluntarii se întâlnesc în fiecare săptămână, iar copiii abia aşteaptă astfel de întâlniri. Sunt bucuroşi că învaţă să se joace, le plac jocurile şi asta se vede pentru că au vorbit despre ele şi părinţilor. În pauzele dintre ore vezi grupuri, grupuri şi auzi “Căpitane! Căpitane!”, “Tic-tac-bum”, vezi eşarfe la care se aleargă. Copiilor le face plăcere să se joace. Părinţii voluntarilor sunt foarte încântaţi, ba chiar au recunoscut că există o schimbare: copiii lor au devenit mai serioşi, mai responsabili, sunt mai siguri pe ei şi mai încrezători în forţele proprii. GLT Ostrov a adus un suflu nou copiilor, i-a făcut să simtă cu adevărat anii copilăriei, să se bucure de clipele frumoase petrecute împreună, i-a facut să se cunoască mai bine pe sine şi pe ceilalţi de lângă ei, să simtă că sunt o echipă. Iată ce spun câţiva dintre ei: “Îmi place sa fiu printre copii. Îmi place când se strâng în jurul meu. Mă simt parcă ocrotitorul lor”(Maria Gherghisan) “Înainte eram timidă şi nu prea îndrăzneam să “deranjez”. Acum am încredere în mine şi mă bucur când pot fi de ajutor”(Raluca Dache) “Sunt fericit că am învăţat să mă joc, să fiu cu alţi copii, pentru că până acum ocupaţia mea de bază pentru timpul liber era calculatorul”(Dănuţ Dima) “Am descoperit că în echipă putem face lucruri deosebite, pe care de unul singur nu le-am fi reuşit”(Teodora Neacşu)

Serie nouă, Mai 2011

Pagina 13

AGLT—Un mod de creştere personală
AGLT- O organizatie de lideri In AGLT inveti ca esti important ca individ si ca parte din comunitate. In AGLT iti dezvolti abilitati de comunicare individuala si in cadrul grupului. Inveti sa actionezi pentru tine si pentru grup. Inveti sa conlucrezi in cadrul grupului pentru indeplinirea unui obiectiv comun. In AGLT inveti sa iei decizii pentru binele grupului si cu respect pentru fiecare individ in parte. In timp, AGLT te invata ca nehotararea, supararea, indecizia, lipsa de comunicare sunt stari normale ale fiecarui tanar si ca ele dispar prin prietenie. In AGLT inveti sa “dai Cezarului ce este a Cezarului”, inveti sa recunosti meritele celui ce este mai bun ca tine, celui ce a avut initiative, celui ce a dus greul. In AGLT inveti sa nu-I uiti pe cei cu care ai lucrat si cu care ai impartasit valori. Iar atunci cand te maturizezi in AGLT, inveti sa asculti! Ce poate fi mai frumos de ascultat decat ritmul unei organizatii de lideri! Tineri care zboara in drumul lor spre implinire ducand cu ei vise, idealuri, valori morale si foarte multa etica! Liderii nu se nasc. Liderii se educa. Liderii se formeaza. Asta face AGLT! Ofera o sansa tuturor tinerilor ce doresc sa se implice in activitati la nivelul comunitatii de a devein utili si integrati. In Romania. In Europa. Long life AGLT! Cu drag, Cristina Chert Iasi, Romania; mai, 2011 Ganduri din Spania, Inima romaneasca Pentru inceput, eu cred ca AGLT-ul este o organizatie care ofera multe avantaje membrilor ei, dar si comunitatilor in care se implica. Poate aceasta organizatie poate face schimbari importante in lume, dar cel mai important este faptul ca membrii isi pot schimba comportamentul, pot creste cu valori pozitive, capata incredere in ei, invata sa se respecte pe ei si pe cei din jurul lor. Este clar ca tensiunile si instabilitatea apar doar in tarile subdezvoltate, unde oamenii nu au nici o pregatire, ceea ce-i face vulnerabili la influentele negative si la comportamentele criminale. Astfel de oameni sunt cauza tuturor relelor in societate. Este usor sa promovezi ura si furia lor. AGLT-ul ofera o alta fata a vietii pentru tineri si perspectiva unei societati mai bune. Va pot povesti experienta mea in organizatie. Vara anului 2010 am petrecut-o in Romania, in Babadag, si am participat ca voluntar la zilele de joaca si la activitatile din GLT NOPT Babadag. Printre altele, am hoinarit cu alti adolescenti pe dealurile din imprejurimi, am fost la cetate.....si piesa de greutate – am participat la o tabara cu corturile in padurea din apropiere. A fost cea mai frumoasa vara din viata mea. Am cunoscut multi tineri, am legat prietenii, am invatat sa ma joc si am trait clipe pe care le port pretutindeni in sufletul meu. Eu cred ca omenirea si relatiile dintre oameni nu trebuie studiate la universitate, nu cautate in carti, ci traite experiente care te ajuta sa o intelegi, sa afli dimensinunea relatiilor dintre oameni, sa te cunosti pe tine. AGLT-ul, prin manierea in care-si manifesta experiential principiile si valorile, contribuie la educatia adolescentilor si copiilor. Si s-a demonstrat ca scoala si familia nu mai sunt suficiente in educatia formala si non-formala a copiilor si tinerilor. Multumesc tinerilor din AGLT, care mi-au oferit sansa sa traiesc langa ei si sa inteleg ce-i uneste, sa fiu voluntar. Sa stiti ca eu sunt cu gandul la 3500 de km distanta, dar inima imi este tot in Romania. As repeta oricand acesta experienta si-mi doresc tare mult sa gasesc parghii sa o promovez in Spania. Adrian Luca, Murcia, Spania

Pagina 14

DRUM ÎN LUCRU

Intalnirea Board-ului
Întâlnirea consiliului administrativ AGLT 7-8 mai 2011, Bucureşti
Să învăţăm să ne jucăm!- iniţiat de Şcoala. Nr.16 , din Constanţa şi AGLT partener principal, şi care se desfăşoară în 14 judeţe. Proiectul a facilitat înfiinţarea unui nou grup - GLT OSTROV şi sperăm să ni se alăture şi alte localităţi. Ce e frumos la acest proiect, e că deja a crescut mare şi a împlinit în aprilie 1 an! SPEAS- proiect desfăşurat în colaborare cu KAZOU, susţinut financiar de AGLT, Somepro şi ANST. Proiectul care vizează desfăşurarea de activităţi de voluntariat pentru copii cu handicap se desfăşoară şi anul acesta oferind posibilitatea noilor voluntari să asimileze abilităţi de a lucra cu persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice. Cum să fii Peter Pan- în parteneriat cu Asociaţia EUROPANET proiect finanţat de către Fundaţia Soroş România prin Programul „Fondul de urgenţă”. Scopul proiectului: Dezvoltarea Serviciilor Socio-Pedagogice Educaţionale (Animator Social) din mediul rural pentru a oferi activităţi sociale de includere a copiilor cu dizabilităţi (vizuale şi locomotorii) prin formarea şi sprijinul oferit tinerilor (17-35 ani) din comunităţile rurale în care AGLT are grupuri locale de tineret pentru a lucra în centre socio-medicale sau direct în comunitate cu copii cu dizabilităţi. Pentru perioada imediat următoare sperăm să se concretizeze şi întâlnirea coordonatorilor de GLT -uri, unde va fi prezentat manualul coordonatorilor şi aceştia vor avea ocazia să afle lucruri noi şi utile pentru buna desfăşurare a activităţilor în cadrul grupului. Mai multe informaţii despre cursuri, proiecte şi celelalte surprize plăcute în curând! Gânduri pline de zâmbete din partea BOARDULUI AGLT! Diana Filipciuc, vicepreşedinte

Anul 2010 a fost un an în care am crescut cât alţii în 3 ani (la numărul de voluntari şi activităţi) şi ne pregătim pentru o vară şi toamnă pline de activităţi. Totuşi, consiliul administrativ (boardul) AGLT s-a reunit şi pentru a discuta mai multe aspecte organizatorice pentru buna funcţionare a organizaţie la nivel naţional, cât şi în cadrul GLTurilor. Pe ordinea de zi au fost discutate detaliile despre cursurile de formare regionale şi naţioanale din acest an, cotizaţia de membru, colectarea cererilor de 2%, schimburi de experienţă între GLTuri, proiectele în desfăşurare şi multe altele, dar cel mai important subiect dezbătut a fost despre alegerea noului board pentru următorii 2 ani. Actualul board: Mălin Sofrone (el presidente), Diana Filipciuc (vice preşedinte), Daniela Ghiţoiu (vice preşedinte), Maria Pruteanu (secretar şi stâlp al organizaţiei), Camelia Acatrinei (Fălticeni), Ştefana Bursuc(Cluj), Petronela Bosânceanu (Reşiţa), Monica Toderiţă (Murgeni, Vaslui), Katrien Sannen (Somepro, Belgia) şi Traian Apostolide(Babadag, Tulcea) aşteaptă să facă cunoştinţă cu noii voluntari care vor coordona la nivel naţional AGLT. După discuţii şi argumente solide s-a hotărât că la nivel de AGLT cotizaţia va rămâne la valoare de 25 RON pe an, bani care vor fi folosiţi pentru desfăşurarea activităţilor la nivel naţional (tabere, schimburi de experienţă, ş.a). În ceea ce priveşte colectarea sumei de 2% din impozit s-a constat că e necesar ca banii strânşi să ajungă în totalitate către GLT-urile de unde se colectează. Începând de anul viitor, pentru a fi posibil acest lucru, se va face colectarea sumei în conturi diferite în funcţie de regiuni. Proiectele care sunt în desfăşurare în acest moment la nivel naţional sunt:

Serie nouă, Mai 2011

Pagina 15

Membrii Board-ului

Maria Prutieanu Secretar

Mălin Sofrone Preşedinte

Daniela Ghiţoiu Vicepreşedinte

Diana Filipciuc Vicepreşedinte

Ştefana Bursuc Membru

Camelia Acatrinei Membru

Monica Toderiţă Membru

Traian Apostolide Membru

Petronela Bosânceanu Membru

Katrien Sannen Membru

Pe scurt despre Board-ul AGLT (tradus: consiliul administrativ) Board-ul AGLT este echipa de coordonare a organizatiei mari AGLT. Aceasta echipa se implica atat la nivel local cat si la nivel national pentru activitatile ce se desfasoara in toata Romania. Fie ca vorbim de tabere, cursuri, reusite si probleme in GLT-uri, viitoare proiecte, colaborari si parteneriate, surse de finantare sau schimburi de experienta si nu numai, ele sunt lucruri in agenda Board-ului. Orice voluntar din orice GLT poate fi membru in cadrul Board-ului daca-si doreste asta si se implica activ in activitatile si proiectele desfasurate local sau national.

Pagina 16

DRUM ÎN LUCRU

Cel mai activ voluntar
Concursul „Cel mai activ Voluntar” se organizează de 3 ani în cadrul AGLT. Acest concurs dorește să promoveze și să încurajeze voluntarii care sunt activi în GLT-urile lor. Concursul este realizat în memoria Alexandrei Turugă – coordonator al Grupului Local de Tineret Arcuș- Reșița. Anul acesta concursul s-a desfăşurat la Reşiţa, oferindu-le ocazia participanţilor să cunoască oraşul natal al Alexandrei şi locurile unde aceasta îşi petrecea timpul. Deși în cadrul AGLT sunt destul de multe GLT-uri care desfășoară activități, la concurs au participat voluntari doar din 10 GLT-uri, acestea fiind Codăieşti, Moldoviţa, Timişoara, Babadag, Cluj, Murgeni, Fălticeni, Câmpulung, Constanţa şi nu în ultimul rând Reşiţa. Cei 10 participanţi au avut pregătite câteva activităţi, în urma cărora trebuiau să adune un punctaj cât mai mare. Concursul a început cu un „treasure hunting” prin oraş, acţiune la care participanţii s-au orientat foarte bine, reuşind să viziteze toate obiectivele principale ale oraşului, totul realizându-se contra timp. De asemenea, un lucru nou pentru mulți dintre voluntari l-a reprezentat ocazia de a învăţa ce presupune un tablou de „space graffiti”, ce se realizează cu ajutorul spray-urilor de graffiti. Activitate de creaţie, dar şi de lucru în echipă a avut ca scop principal realizarea a 2 tablouri de space graffiti. În ideea de a dezvolta și păstra ideea de echipă, ne-am dorit să facem o altfel de activitate de teambuilding, dar din cauza vremii nefavorabile, activitatea a fost adaptată situație și astfel s-a realizat o mini tiroliană într-o sală de sport. Aspectul inedit al activității de teambuilding a fost completat și de câteva jocuri noi de echipă în cadrul cărora participanții s-a simțit excelent colaborând, demonstrând astfel că orice voluntar, indiferent de cât de competitiv este în dorința de a deveni „ Cel mai activ Voluntar” trebuie să știe că întotdeaună face parte dintr-o echipă și că nu este singur la activități. Pe lângă distractie au fost și câteva lucruri mai „serioase”. Una dintre activități presupunând aplicarea unui chestionar despre AGLT. Chestionarul a fost un element esențial în cadrul concursului, cuprinzând tot felul de întrebări „capcană”, cum ar fi ce presupune activitatea în AGLT, cine a fost Doru Pruteanu, Alexandra Turugă, care sunt membrii bordului şi lista poate continua, lucruri pe care „Cel mai activ Voluntar” ar trebuie să le cunoască. Un alt lucru care a contat foarte mult în alegerea fericitului purtător al titlului, a fost rezolvarea unor situaţii problematice, pe care participanţii le-ar fi putut întâmpina în cadrul grupului. Astfel, paricipanţii au avut ocazia să demonstreze abilitățile si calitățile, pe care și le-au însușit în cadrul grupului, prin identificare și soluţionare problemelor, dar ne-au împărtășit și cum se adaptează în cazul situaţiior limită care apar atât la zilele de joacă cât şi la întâlnirile de grup.

Serie nouă, Mai 2011

Pagina 17

După lungile probe și activități am declarat câştigătorul, acesta fiind Andreea Gavrilovici din Cluj. Andreea a demonstrat că ştie foarte bine ce înseamnă să fi voluntar în AGLT prin spirit de echipă, creativitate, solidaritate şi implicare, calități pe care un voluntar AGLT le dobândește odată cu implicarea sa în GLT. O felicităm şi îi urăm succes în activitățile pe care le realizează. Sperăm ca Andreea să fie un model pentru ceilalți voluntari! La sfarsitul acestui concurs putem spune că fiecare participant a plecat câstigător către grupul său, fiecare având parte de o experienţă nouă și bogată în activităti plăcute și distractive care se pot realiza în grupurile locale. Sperăm că toti s-au simiţit bine la Reşiţa și ne bucurăm de feedbak-urile pozitive pe care le-am primit. Ne bucurăm că am reuşit să desfăşurăm activitatea aşa cum ne-am propus, ţinând cont că este prima activitate de genul acesta pe care un GLT o organizează. Mulțumim AGLT și Somepro W.Z. pentru susținerea oferită. De asemenea, un sprijin important a fost din partea voluntariilor GLT Arcurș care s-au ocupat de organizare. În urmatoarea ediţie vă pregătim surprize! Bosânceanu Petronela, Membru al Consiliul Administrativ AGLT „A fost o experienţă în urma căreia am învăţat lucruri noi şi mi-am făcut mulţi prieteni. Am participat la multe activităţi şi am lucrat în echipă cu un voluntar din Fălticeni la o probă numită ‘treasure haunting’. Am alergat prin tot oraşul să găsim obiectivele şi să ajungem la timp înapoi. Am avut o seara de karaoke în care am cântat şi ne-am distrat de minune. Am învăţat să fac space graffiti şi din greşeală m-am ales cu urme ciudate şi colorate pe blugii mei galbeni, nu îmi pare rău deoarece de fiecare dată când îi port îmi amintesc cât de minunat a fost timpul petrecut. Câştigător a fost o fată din Cluj, din fericire pentru mine băiatul din Fălticeni cu care am fost în echipa la treasure haunting nu a fost prea dezamăgit. Am fost tristă când iam condus pe noii mei prieteni la gară şi sper din tot sufletul să îi revăd curând. „ Anca Mănescu – voluntar GLT Arcus Reşiţa