You are on page 1of 12

11

..
. .

.1.' """:::>"--"1' 'I;~I
.

[PROIECTE]

Proiectul SPEAS
Incepand cu aprilie 2010, AGLT va incepe un proiect de 2 ani adresat tinerilor cu nevoi speciale (cu handicap psihic sau fizic) si formarii de voluntari care sa lucreze impreuna cu acestia. Stiati ca persoanele cu nevoi speciale au asigurata 0 tabara anuala gratuita oferita de stat? Un lucru bun daca ne gandim, dar partea proasta e ca acesti copii si tineri nu au un program in aceste tabere. Altfel spus, merg in tabara dar nu prea au ce face. Asa s-a nascut acest proiect numit "SPEAS",care pe scurt s-ar traduce "educatie socio-pedagogica si serviciu de animatie pentru copii si tineri cu nevoi speciale". Ne dorim ca prin acest proiect sa formam voluntari care mai apoi sa creeze programe de animatie in cadrul taberelor oferite copiilor si tinerilor cu nevoi speciale. Pentru ca astfel oferim copiilor si tinerilor cu handicap sansa sasi depaseasca conditia si sa nu mai aiba 0 existenta izolata, sa-si dea seama ca pot face ceea ce fac si alti tineri de va rsta lor. Proiectul se va desfasura in parteneriat cu Kazou din Belgia, 0 organizatie asemanatoare cu AGLT, care are deja 0 experienta mare in lucrul cu copii si tineri cu

handicap. Partea faina e ca in Belgia, Kazou are sansa sa organizeze totul pentru acesti tineri, de la perioada taberelor si numarul de tineri care participa pana la informarea parintilor, in timp ce in Romania noi avem sansa sa oferim un program de activitati, de restul ocupandu-se statui. Pentru a vedea cateva poze din cadrul taberelor "Jomba" organizate de Kazou, accesati adresa de web http://fotoalbum.kazou.be/content.aspx?vid=5415 • Deasemenea, parteneri in cadrul acestui proiect mai sunt Somepro si cu ceva noroc, Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) care acum va deveni ANTS in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Puteti deja sa va ganditi daca doriti sa fiti formati si sa lucrati cu tineri cu handicap. Estede la sine inteles ca e nevoie de muuuulta rabdare, consecventa si ca experienta va veni doar cu timpul. - Mai multe informatii des pre Kazou la adresa http://www2.kazou.be/jomba/Default.aspx - Imagini din laberele Kazou la adresa http://fotoalbum.kazou.be/content.aspx?vid=5415 - Informalii despre SPEAS si pe forumul AGLT forum.aglt.org la rubrica proiectesi parteneriate

(redactla AGLT)

aglt.wordpress.com

Vrei sa inveti sa lucrezi impreuna cu copii cu handicap?
Daca raspunsul este DA.!, atuncI Inscrie-te! Proiectul SPEAS care va incepe in aprilie 2010 se adreseaza acelor voluntari care au experienta de baza in activitatile AGLT si care doresc invete sa organizeze activitati pentru copii cu handicap (se mai numesc si copii cu nevoi speciale). Tot ceea ce se va invata in acest curs va fi mai apoi aplicat practic in tabere pentru copii cu handicap. Fiecare voluntar care a urmat acest curs va face parte dintr-o echipa de animatori ce vor face activltati in taberele pentru copii cu handicap.

Data limita inscriere: 9 aprilie 2010

[COMUNICARE]

[IDEIIN DIALOG]

Avemforum!
Si uite asa am reusit sa ne punem pe picioare si dupa 0 lunga perioada de absenta am avut sansa sa refacem forum-ul A.G.L.T • Forum care dupa parerea unora dintre membri este mult mai usor de utilizat si iti ofera mult mai multe functii distractive, interesante si utile. Ne dorim sa aducem toti voluntarii in acelasi loc si speram sa reusim sa facem acest lucru • De asemenea putem oferi membrilor unui grup local de tineret un spatiu doar al lor "departe de ochii lumii" in care isi pot discuta sau in care isi pot asterne viitoare planuri. http://forum.aglt.org/ De asemenea avem 0 categorie dedicate "gandirii si gasirii de noi jocuri" , locuri in care putem discuta eventuale proiecte si parteneriate si multe alte categorii si joculete dragute pe care Ie jucam chiar pe forum. Va asteptam cu drag sa veniti , sa vedeti , sa va inregistrati , sa participati la discutiile noastre si sa va convingeti de importanta unui astfel de loc •• nu in si ultimul rand de legatura si schimbul de experienta care se poate realiza intre membrii.

De ce sa fiu voluntar AGLT?
M-am intrebat de mai multe ori ce motive are un tanar sa devina voluntar AGLT. Am gasit de-a lungul timpului 0 serie de motive. Uneori se intampla ca motivul sa fie dorinta de a produce 0 schimbare in satul/comuna/orasul natal, alteori pentru ca ideea e misto si merita incercat sa vezi cum e. Am intalnit nu doar 0 data cazul in care voluntarii doreau sa socializeze mai mult si aici era posibil. A fost emotionant sa aud uneori cate-un voluntar spunand ca cei din GLT suntsingurii lui prieteni. Distractiv a fost sa intalnesc si cazurile in care baietii venisera atrasi de fete si au ajuns sa placa si activitatile, nu doar fetele. Estevizibil faptul ca fetele sunt in procentaj mai mare decat baietii in astfel de activitati, ele fiind si mai constante in participare. Exista si alte motive, poate mai putin vizibile din prima. Si as mentiona aici dezvoltarea personal a, care pentru fiecare dintre noi este (sau ar trebui sa fie) importanta. Fiecare activititate, fie mai mare sau mai mica, ne ajuta sa crestem frumos, sa invatam 0 serie de lucruri, sa ne dezvoltam anumite abilitati pe care altfel nu Ie-am putea dezvolta doar stand acasa in fata calculatorului sau la chefuri. Totodata, un motiv foarte important care devine tot mai la moda, este mentionarea in CV. Exista 0 serie de angajatori care of era un job bazandu-se si pe activitatile de voluntariat. Poate va intrebati de ce ar conta asa ceva. Pentru ca asa cum am mentionat mai sus,fiind activ si implicandu-te real in anumite activitati si proiecte, nu ai cum sa nu prinzi anumite abilitati. Faptul ca ai coordonat un GLT, ca te-ai ocupat de organizarea unei zile de joaca, ca ai fost activ mai multi ani, ca ai realizat campanii de recrutare sau ca ai facut materia Ie de promovare, toate acestea conteaza, pentru ca ele te diferentiaza de cineva care nu a facut asta niciodata. Pentru ca unele lucruri Ie dobandesti si daca nu Ie cauti, fiind voluntar. Cu atatea motive, se intampla uneori ca anumite persoane sa-si doreasca sa fie voluntari doar ca sa poata pune ceva la CV. Insa acestia de obicei dispar rapid pentru ca nu au prea mari satisfactii in ceea ce fac.

Toni Besnea, GLT "Tlnerl Mereu" Constanta

CAUTAM COLABORATORI
Ai trecut de partea aia de la scoala cu "Ana are pere.", iti place sa mai scrii din cand in cand, ai 0 idee despre AGLT, tii legatura cu alti voluntari? Atunci te vrem colaborator al revistei "Drum in Lucru"! Trimite-ne articole despre ce se mai intampla pe la voi, despre ce-ai mai auzit, ce probleme exista sau despre ce lucruri minunate a mai facut grupul tau. Poti deasemenea sa scrii si despre carti, experiente persona Ie,filme etc. Si pentru ca-i la moda si nu-i rau, asteptam si linkuri catre bloguri, ziare, stiri, presa locala pe unde se zice despre grupul tau. Fii colaborator al revistei si scrie tuturor prietenilor tai din AGLT si nu numai! Te asteptam!

redactia AGLT

aglt.wordpress.com

[EXPERI ENTE]

Krinkel2009 Tabara aniversara CHIRO
Totul a inceput in momentul in care Cristina Bolohan ma sunat sa imi spuna ca am fost selectata sa merg in tabara Krinkel din Belgia. Am fost entuziasmata inca de la inceput cand ea a inceput sa-mi povesteasca depsre experienta ei in cadrul taberei, moment in care mi-am dat seama ca 0 sa fie intr-adevar ceva frumos din care voi invata multe. Totul s-a ridicat la nivelul asteptarilor meIe inca din primele minute petrecute in tabara. Dar sa incep cu aterizarea pe aeroportul din Bruxelles. Am mers din aeroport in oras unde ma asteptau Diana si Camelia cu care am mers sa vizitam, sa imi datesc si eu ochii cu frumusetile Bruxelului. Cand am ajuns la un colt de dadire Camelia imi spune sa inchid ochii pentru ca are o surpriza pentru mine. Ii inchid ••• In momentul in care i-am deschis am ramas fara cuvinte ••• Grand Place se intindea in fata mea in toata splendoarea. M-au incercat sentimente pe care nu Ie pot exprima in cuvinte. Dupa ce am vazut 0 parte din Bruxelles am mers ina poi in aeroport unde ne astepta Katrine. De acolo am mers direct in tabara unde am fost primiti foarte frumos cu un foc de tabara care lumina fete Ie belgienilor care erau deja in tabara. Ne-am instalat frumos intr-un cort si am adormit cu gandul la ce ne va astepta urmatoarea zi. A doua zi de dimineata am luat micul dejun si ne-am pus pe treaba, am instalat corturi toata ziua si am ajutat la tot felul de lucruri marunte. In felul asta pot spune ca am pus 0 parte din mine la ridicarea taberei. Spre seara ne-am jucat un pic si am asteptat venirea celorlalti internationali. Dupa sosirea tuturor am fost impartiti in living groups cate 5 internationali si 5 belgieni, fiecare avand cate un buddy. Euam avut noroc sa am unul nemaipomenit, Elke, 0 belgianca blonda si cu pofta de viata. Activitatile in cadrul living group-ului au fost foarte active si ne-au apropiat foarte mult. Cel mai mult mi-a placut faptul ca in grupul nostru eram din Romania, Belgia, Haiti, Albania, Filipine si in felul acesta am invatat cate un pic din fiecare cultura. 0 idee foarte buna a trainer-ilor nostrii a fost sa prezentam fiecare cate un joc din tara noastra, rezultatul a fost unul reusit deoarece am invatat jocuri din toate colturile lumii. Focul de tabara din fiecare noapte ne-a apropiat foarte mult. Sa-ti faci prieteni din toata lumea este 0 senzatie de nedescris.

La finalul taberei a fost un festival de muzica unde au cantat cei de la Milk Inccare au innebunit cei 7000 de oameni care-i ascultau. La sfarsitul taberei mi-am dat seama de faptul ca belgienilor Ie place sa impresioneze prin mase mari de oameni, prin corturi immense,prin jocuri mario Experienta Krinkel a fost una care nucred ca isi va gasi egal prea curand, am invatat multe lucruri noi, atat despre Belgia cat si despre alte tari, mi-am facut 0 gramada de prieteni cu care sper sa tin legatura cat mai mult si m-am distrat de minune alaturi de toata lumea! Noi am fost VIP (very international persons)!

Iftlmle Adina, Yoluntar Gll "Arlplln Europa" Faltlcenl despre Krinkel, persoana din interviu este Diana Rllpcluc. Link-uri utile:
CHIRO: http://info.chiro.be/

Imagini Krinkel:
http://feest.chiro.be/fotoalbum/20082009 /krinkel2009 / dinsdag25augustus

Articol:
http://aripiineuropa.wordpress.com/2009 krinkel-tabara-aniversara-chiro/ /09 /07/

aglt.wordpress.com

[BUNVENIT]

[IDEIIN DIALOG]

Bun venit noilor GLT-uri infiintate!
In 2009 am avut parte de multe surprize placute. Cateva dintre acestea au fost infiintarea unor noi grupuri: - GLT Bucuresti (GLT "Jos Palaria"); - GLT Timisoara (GLT "Piticot"); - GLT Campulung Moldovonesc (jud. Suceava); Se cuvine sa-i felicitam pe cei au facut asta posibil: Diana Filipciuc la Bucuresti, Cosmin Dragan+GLT "Arcus" Resita la Timisoara si Anca Scutelnicu+GLT "Golden Star" Moldovita la Campulung Moldovenesc. Diana este deasemenea voluntar in GLT Falticeni{SV), Cosmin voluntar al grupului din Resita{CS) si Anca a inceput experienta in cadrul GLT Moldovita{SV). Sa Ie uram noilor grupuri cat mai multe zile de joaca si mii de zambete de copii!

Ce parere ai tU?
Cu ceva timp in urma am auzit 0 poveste interesanta. Am avut ocazia sa aud ce parere si-a creat despre AGLT 0 persoana din exterior. Si poate n-as spune aceasta poveste daca acea persoana nu ar fi 0 persoana din cadrul unui DJT (Directie Judeteana de Tineret). Si cum ziceam, se facea ca era 0 intalnire la nivel de judet cu mai multe ONG-uri. Si la aceasta intalnire, domnul din DJT s-a gasit sa afirme ca AGLT "este 0 organizatie primitiva". Bun, dreptul la opinie iI avem cu totii, dar sa faci 0 astfel de afirmatie in public fara sa 0 sustii cu argumente si fara sa lasi drept la replica nu e chiar normal. Ce raspuns putem noi sa dam unor astfel de persoane? Este simplu. Fiecare GLT, fiecare particica din AGLT reprezinta 0 solutie simpla si eficienta ce se poate aplica rapid oriunde. Si nu e nevoie de nici un cost de inceput. Eadevarat ca uneori dureaza sa cresti tot mai mare, dar acest model se poate raspandi rapid in multe locuri. Nu e nevoie de presa sa filmeze taieri de panglica si nici de aprobare speciala. Si cel mai important pentru multe GLT-uri este faptul ca sunt active in zona rurala. Of era educatie acolo unde este nevoie cel mai mult. Este un sector in care AGLT este acum unul din cei mai buni. Asa ca nu va lasati descurajati daca auziti uneori astfel de afirmatii. Continuati in drumul vostru pentru ca fiecare actiune a voastra face 0 diferenta. Si chiar daca diferenta nu se vede direct si imediat, ea se produce in timp. (redactia AGLT)

Link-uri utile:
GLT Jos Palaria - http://jospalaria.wordpress.com/

redactia AGLT

Sofrone Malin, GLT Brasoy

[REMINDER]

IL...__

-----.

Cotizatia de membru AGLT
Va amintim ca puteti plati taxa de membru AGLT oricand, in contul:

Raiffeisen R009 RZBR 0000 0600 0543 3104.
Cotizatia de membru este de 20 lei/an. Asa ca ia-i pe ceilalti GLT-isti si nu lasa pe maine asta pentru ca s-ar putea sa uiti. Platind cotizatia, fiecare membru ajuta functionarea AGLT la nivel national.

aglt.wordpress.com

[FAMILIA AGLT]

[EXPERIENTA]

Voluntare, voluntare, vrei sa fii membru-nAGLT?
-In cadrul AGLT, voluntarii care doresc pot deveni membri. Acesti membri au drepturi si responsabilitati. De ce si-ar dori un voluntar sa devina membru AGLT? lata aici cateva motive:
.primesc un card de membru cu numele lor si al grupului lor; .reducere la taxa de participare in cadrul cursurilor de vara; .dreptul sa aleaga si sa fie alesi in cadrul organelor de conducere ale AGLT; .pot sa fie recompensali penlru munca depusa; .pOI sa reprezinle AGLT la actiuni nalionale si inlernationale;

GLT Resita la Carnavalullnternational
Singurii pcrtlclpcntl ai Romeniei la Carnavalul International sunt ,apte tineri re,iteni. Ei fac parte din Grupul Local de Tineret (GLT), un ONG care are ca scop eduectlc copiilor de pena la 16 ani prin intermediul jocurilor. Membrii GLT spun ca incearca sa Ie arate mleurller din generatia desenelor animate ,i PlayStation adevaratele jocuri ale coplldrlel, "Noi incercam sa-i binedispunem pe copii la petreceri sau serbari ,i chiar in parcuri. Ne jucam cu ei ,i vrem sa-i invatam ce inseamna spiritul de echipa ~icolaborarea. Ne alegem 0 tema, ne costumam ~i petrecem constructiv ceteva ore", a spus Petronela Bosenceanu, coordonatorul grupului.

Pentru a deveni un astfel de membru, un voluntar trebuie sa completeze un formular cu datele personale si sa aiba sustinerea a 3 membri.

Exista 2 metode de inscriere:
1.Email cu datele persona Ie (nume,adresa, CNp, data nasterii, telefon) si numele a 3 membri care te sustin. Acest email se va trimite la adresa office@aglt.org 2.Completarea formularului de mana si apoi trimiterea unei copii scanate la office@aglt.org. Poti descarca formularul de inscriere ca membru de pe forumul AGLT, la rubrica AGLTaxa- cotizatia de membr - http://forum.aglt.org/viewforum.php?f=17 Membrii AGLT platesc anual 0 cotizatie de 20 lei. De ce aceasta cotizatie? In primul rand pentru ca astfel fiecare voluntar ajuta si sustineAGLT cate putin, pentru ca acesta e un vot de incredere in misiunea noastra.

A,i la costume
Joaca a fost lasata deoparte, pentru 0 scurta perioada, pentru ca in aceste zile tinerii se pregatesc pentru marele Carnaval. Cum este prima participare la un astfel de eveniment, emetllle sunt pe masura. "Este mai mul decet 0 joaca alaturi de copii. Vom fi costumati in carti de joc. Mai avem de lucru la costume. Avem fiecare cete un rol pe care iI vern interpreta ~ine dam silinta sa fie bine. Trebui sa gendim bine coregrafia, deoarece vom parcurge cetiva kilometri", asps lenut Sculici. Tema aleasa de GLT este "Jocul de carti". Tinerii au fost ajutati in alegerea temei. "Cum Re~ita face parte din Federatia Europeana a oroselor cu carnaval, era firesc sa portlclpdm. Este a doua oara cend orosul este reprezentat la Pancevo. Tinerii vor fi cestumctl in carti de joc, iar ideea de la care am plecat este batalia Regelui pentru Regina", a declarat Cristina Tarbuzan, general deputy in Federatia Europeana a Oreseler cu Carnaval.

redactla AGLT

artlcol preluat din Adevarul.ro

aglt.wordpress.com

[EXPERIENTA]

Se cauta voluntar pentru vara!
Lume, lume, se cauta voluntar doritor de aventura si schimb de experienta! Cautam un voluntar care uraste sa se plictiseasca, incearca cu placere lucruri noi, ii plac provocarile si care nu soar supara poate sa invete si ceva germana. Unul caruia clatitele ii fac cu ochiu' si care daca-i in Timisoara sau in Visterna(un mic sat) se distreaza la fel de grazav. lar la final sa piece cu 0 experienta frumoasa si bogata. Actiunea va avea loc in Apold, unsat din judetul Mures. Acolo romanii si nemtii si-au dat mana si s-ou pus la treaba. Te poti distra cu voluntarii de acolo in limba romana, engleza sau germana daca te tine, e alegerea taoSau in toate limbile deodata, ei Ie inteleg petoate. Asa ca atunci cand te-ai hotarat, pune mana pe tastatura si arde un emailla adresa office@aglt.org.

- GLT Cluj: http://gltc/uj.blogspot.com/ -GLT "Jos Palaria" Bucuresti:

http://www.jospa/aria.wordpress.com/ - GLT "Arcus" Resita: hHp:/ /gltresita.wordpress.com/
-GLT Brasov: http://gltbrasov.wordpress.com Fa si tu un blog pentru GLT-ul tau, noi oportunitati se creaza astfel! Daca ai nevoie de ajutor, nu ezita sa scrii pe forum, pe grupul de discutii yahoo sau pe adresa office@aglt.org si noi te ajutam.

redactia AGLT

[EXPERIENTA]

Aventura pascala pentru liceeni belglenl
Trei grupuri locale vor avea anul acesta bucuria sa aiba un schimb intercultural cu liceeni si profesori din localitatea Kortrijk din Belgia. Ideea ca acesti liceeni sa vina in Romania Ie apartine unor profesori de la acest liceu care au mai fost in tara. Ede stiut faptul ca la finalul liceului in Belgia, liceenii organizeaza 0 calatorie in alta tara. De obicei aceste tari suntFranta, Anglia, Germania. Insa profesorii au sugerat ca de aceasta data sa fie Romania. Voluntarii din Codaesti (Vaslui), Falticeni si Moldovita (Suceava) ii vor primi pe acesti liceeni in perioada 29 martie - 5 aprilie 201 O. Va fi cu siguranta 0 aventura culturala pentru acesti liceeni, ei avand ocazia sa ia parte la traditiile de Paste,care va fi pe 4 aprilie anul acesta. Acestia sunt foarte nerabdatori sa vina in Romania, sa faca cunostinta cu traditiile locului, sa vada cum traiesc oamenii aici. Am avut ocazia impreuna cu Ramona Sinca (GLT "Sunrise" Berbesti, Valcea) sa Ie facem 0 vizita acestor tineri si sa Ie raspundem la intrebari despre cum e pe aici. 0 parte dintre ei isi inchipuie ca inca mai exista serviciul de Securitate, altii se intreaba daca avem televizoare la sat. Unii sunt curiosi ce costumatii au oamenii, cum e viata pe aici, cum privesc tinerii viitorul, cum se manifesta partea religioasa etc. Pentru ca ei sa poata sa simta din plin aceste lucruri, liceenii si profesorii vor fi gazduiti in familii.

Sofrone Malin

[PROMOVARE]

Ce blogtu fratioare?
Blogul este 0 unealta de promovare si informare grozava. De la scriitori la politicieni, muzicieni, artisti plastici, presedinti de stat, tot mai multi aleg sa-si exprime parerea prin intermediul unui blog. Estedeci o buna unealta si pentru a promova activitatile din cadrul unui GLT. Blogul permite oricui din aceasta lume sa-si faca cunoscute activitatile si sa Ie afle pe ale altora. Este usor de utilizat, usor de adaugat un nou articol, noi poze sau videoclipuri de pe web sau chiar de pe telefonul mobil. Deasemenea, permite personalizarea spatiului dupa placul fiecaruia si adaugarea de diferite efecte si "jucari" de tip gadget. Exista la ora actuala mai multe adrese unde poti crea un blog, dar cele mai cunoscutesunt: - Blogspot: https://www.blogger.com/start - Word press: hHp:/ /ro.wordpress.com/ Crearea unui blog pentru GLT este 0 chestie usoara si are efect mare. Exista cam trei pasi ce trebuie urmati pentru a crea un blog, pasi foarte simpli. Exista chiar si meniu in limba romana. lata in continuare si cateva bloguri din AGLT: - AGLT: hHp:/ /aglt.wordpress.com/ - GLT "Aripi in Europa" Falticeni:

redactia AGLT

http://www.aripiineuropa.wordpress.com

/

aglt.wordpress.com

[SCHIMB DE EXPERIENTA]

Great surprises for the youngsters from balen
For the second year, nine youngsters from Balen travelled to Ladesti, the partner village of Balen. The youngsters are leaders in different youth organizations in Balen. Last year, the youngsters from Balen found some volunteers in Ladesti that wanted to organize a play week together. Together with these volunteers, they started a GLT. Because the project last year was very good, the youngsters from Balen wanted to go back to Ladesti this summer to keep on supporting the young volunteers. During ten days, they continued the work from last year: coaching the volunteers from the GLT in Ladesti and organizing together with them playdays for 150 children between 6 and 18 years old in Ladesti. They exchanged experiences and learned about the way of life and the culture in Romania. Support of the community The community of Balen is supporting the initiative of the youngsters. The youth council, the youth consultant and the Romania committee of Balen all work together to make this possible. The community supports this because she finds it important to pass on the rich tradition of youth work that lives in Balen. Surprise The volunteers in Ladesti had a full year to practice in organizing play days and other activities, so the youngsters from Balen were very curious to see how they were working, after this year. When the Belgians arrived, there was a great surprise. Last year, the volunteers had only the teacher's room

of the school to use a meeting space. This summer,the youngsters got a beautiful space in the cultural house of Ladesti, including also a storeroom. The fact that the mayor of Ladesti is positive about the youth initiative, had shown its positive effect. For the occasion of the visit of the Belgians, the Romanians had decorated the space with balloons and handicrafts. Rituals Every morning at nine o'clock, the play day started with a 'opening ritual'. Because of the warm weather, the playdays were planned before noon. At 11 o'clock, the children got a piece of fresh water melon and water. At noon, the play day was closed also with a ritual. After that, the Belgian and the Romanian volunteers were sitting together for a detailed evaluation of the playday. After the evaluation, the youngsters prepared together for the next playday and the materials for the next day. When all the 'work' was done, the volunteers took the time for relaxing and teambuilding activities, like trips around Ladesti. Leaders are making progress During the playdays, it was very clear for the Belgians that the Romanian volunteers had made a big progress during the past year. Last summer,the contribution of the Romanian leaders grew from a rather limited role in the playdays to coorganizers of the games. But this summer, the leaders had a greater understanding of being a leader and organizing playdays. So an important goal of the exchange had been reached. In 2010 in Balen For the Belgians, the exchange was an experience that they will never forget. They discovered the great hospitality of Romania in the host families and were able to taste the fascinating Romanian culture. Moreover, they saw that the GLT in Ladesti had

aglt.wordpress.com

grown stronger. But, this doesn't mean that 'the work is finished': even though the youngsters in Ladesti had made a very big progress, there is still a way to go to a lasting, durable youth organization that will last for many generations. That's why the youngsters have started with the preparations for a new exchange in the next summer. They will try to invite the leaders from Ladesti in Belgium to let them participate in the youth organization in Balen.

Katrlen Sannen, project coordinator, Somepro ONG

[EXPERIENTA]

Contact cu Cercetasii (Scouts) din Europa
In luna noiembrie 2009, am avut ocazia sa particip la o intalnire intr-o locatie neobisnuita : Gara centrala din Bruxelles. Da, chiar in gara, pe acolo pe unde treceau si calatori. Cercetasii au organizat aici 0 intalnire cu grupuri de Cercetasi de pe intreg continentul european. Au fost deasemenea si cateva companii, din care una chiar din Romania si cateva organizatii care nu erau in reteaua Cercetasilor. Cu ajutorul ONG-ului Somepro, AGLT a participat aici cu un stand de prezentare. Pot sa va spun ca multi dintre cei care au trecut pe la standul nostru au fost incantati atat de activitatile noastre si destui dornici sa vina in Romania, in cautare de aventura culturala. Multi din cei care au trecut pe la noi spun ca au in program sa vina in Romania in 201 O. Cercetasii sunt innebuniti dupa aventura in natura, ceea ce pot avea din plin prin partile noastre. Am avut parte de 0 scena distractiva cand unul din grupuri intreba daca poate avea aventura in salbaticie in Romania. Eu l-orn raspuns ca da, ai din plin asa ceva. "Cool!" a exclamat unul din ei. Eu am completat spunandu-Ie ca in unele zone pot sa intalneasca ursi cu usurinta, la care s-au speriat, zicand ca-i prea multa salbaticie. Pal nene, asta e salbaticie in unele zone, nu stat cu cortul in spatele gradinii bunicilor (ma gandeam eu). Este totusi cumva normal cand ma gandesc ca in unele tari, sunt pad uri intregi lipsite de anima Ie sau cu putine anima Ie din care multe nu sunt asa periculoase. Dar trebuie sa spun, m-a incantat ideea de a face 0 intalnire in gara cu grupuri din toata Europa. Si nu va inchipuiti ca am era curat luna sau lipsit de boschetari. Erau si din acestia. Asta-mi dovedeste inca 0 data ca nu e nevoie sa cauti prea departe, trebuie sa-ti

folosesti imaginatia. Ce au Cercetasii diferit ? Au muuulti ani de experienta, o retea vasta de grupuri, sunt grupuri specializate pe activitati marine si altele uscat, grupuri de fete si/sau baieti. Trebuie respectata experienta lor. Un alt lucru care mi-a mai placut sa-I aflu a fost ca aproape fiecare grup avea un un loc de tabara al sau, unde putea sa-si desfasoare cursurile si activitatile de aventura. Insa multe dintre grupuri aveau mai multe locuri de tabara pe care ei Ie detineau, nu erau ale statului. Aceste tabere Ie of ere au spre inchiriere la preturi bunicele as zice eu, daca ne raportam la nivel european, dar cam scumpe pentru Romania. Mi-am dat seama atunci ce resursa frumoasa e 0 astfel de tabara,o poti folosi pentru tine fara sa te bata nimeni la cap sau 0 poti da spre inchiriere pentru alte grupuri sau companii contra cost. Multi Cercetasi erau interesati sa vina in Romania intr-o astfel de tabara. Dar desi noi nu Ie putem oferi 0 tabara a noastra pentru ca nu avem una, Ie putem oferi ocazia sa aiba 0 experienta minunata impreuna cu diferite GLT-uri. Lucrucare personal il consider mai fain, pentru ca asa cunosti mai bine oamenii si locul, traditii si obiceiuri, limba. Daca stai izolat intr-o tabara prin padure este o aventura, dar daca nu ai contact cu oamenii locului, pierzi multe. Pentru ca izolat in padure poti sta si in Anglia, Belgia, Franta si poti sta si in Romania, dar adevarata aventura este sa cunosti traditiile de unde mergi. Asta e schimb Intercultural si 0 aventura culturala. lata cateva dintre organizatiile cu care am luat contact: Blackwell Adventure (Anglia) -

http:// www.blackwelladventure.co.uk/
Minyons EscoltesI Guies (Spania) -

http:// www.escoltesiguies.cat/ Cercetasi Irlanda - http://www.scouts.ie /
Caveman travel (Romania) - http://www.caveman.ro Burg Rieneck (Germania) - http://www.burgrieneck.de/ Asociatia Mondiala de Fete Ghizi si Fete Cercetasi -

http:// www.wagggsworld.org/en/home KISC (Elvetia) - www.kisc.ch Naesbycentret (Danemarca) - www.naesbycentret.dk Sofrone Malin

[INTERCULTURAL]

"SOfar as close"
Cu ce sa incepem ? Cred ca ar fi normal sa incepem cu inceputul, adica drumul. Nu am de ce sa reprosej, desi ar fi un mic incident care mi-a dispia cut: atunci cand

aglt.wordpress.com

ne-am ratacit prin Budapesta. Normal ar fi fost ca soferul sa aiba GPS cu toate tarile prin care trecem. Acest mic dispozitiv este absolut necesar intr-o calatorie de mii de kilometri. Cele aproape doua zile petrecute pe drum au fost foarte obositoare. Pentru mine, este a treia drumetie in Italia, deci stiam la ce sa maastept. In fine, am ajuns cu bine la destinatie, adica Verbania, un orasel din nordul Italiei. Am ajuns cu intarzieri, dar cum programul era deja stabilit, asa obositi cum eram cu totii, am fost nevoiti sa urcam pana la 1500 de metri, prin padure, la 0 cabana, la care am poposit trei zile si doua nopti. Incepe programul: mai urcam putin pe munte, si ajungem la ruinele unei foste costructii, construita din piatra, pe jumatate daramata de trecerea anilor. 0 imagine superba, atat ruinele, cat si orasul si pad urea. Einefabil. Dupa cateva momente in care suntem lasati sa admiram peisajul, incepem activitatea. Cum e si normal, prima interactiune intre noi, a fost un joc de cunoastere: Eusunt si fac. Au urmat si tesatoarea, Pika-Boo si un fel de prinsa, careia nu-i retin numele. Jocul consta in creearea a doua baze si fiecare persoana avea la spate 0 bucata de hartie, care daca ii era furata, iesea din joc. M-a deranjat faptul ca am am alergat ca nebunii pe acel teren accidentat fara sa ne gandim la pericolele la care ne expunem. Ar fi trebuit sa stabilim un spatiu de desfasurare mai mic si mai putin periculos. Nu miam imaginat ca niciunul din cei prezenti nu 0 sa ridice aceasta problema. Important e ca nimeni nu a patit nimic! Activitatile desfasurate, mai ales jocurile si glumitele mai mult sau putin ciudate, specifice AGLT au fost primite cu 0 mica retinere din partea italienilor. Estede inteles, deoarece ei nu fac parte din niciun grup local de tine ret. Programul mi s-a parut putin neorganizat, dar nu atat de mult incat sa fie deranjant. Mi-ar fi placut sa fie putin mai solicitant. Referitor la mancare, nu ma pot plange, dar pe munte mi s-a parut cam putina mancare si nu era foarte hranitoare. Cea de jos, de la camin a fost buna spre foarte buna si destula pentru toti. Inceea ce priveste persoanele care ne-au gazduit, pot spune ca au fost foarte prietenoase, cu mult peste asteptarile mele si sunt sigur ca nu am fost singura persoana care a ramas uimita de receptivitatea italienilor. Drept dovada, in ultima zi, la plecare, 0 parte din italience au inceput sa planga dupa noi. Mi-ar fi placut sa avem 0 zi in care sa vizitam atractiile turistice si istorice din imprejurimile locului, pentru ca

Italia are 0 cultura foarte bogata si am fi avut ce sa vizitam. Totodata, este 0 tara straina, deci nu e la indemana oricui sa 0 viziteze. Inca un aspect foarte important: ar fi trebuit sa fim informati despre pericolele naturale care Ie-am putea intalni. In cazul de fata, un pericol a fost prezenta scorpionilor. Noroc de Eduard ca ne-a amintit sa scuturam papucii inainte de a-i incaIta. Daca ar fi sa acord un calificativ acestui schimb de experienta, as alege un bine spre foarte bine. A fost cu mult peste asteptarile mele.

Sminticiuc Citilin

[LiTERATURA]

I

L-

-,

Cititul dauneaza prostiei!
• J. D. Salinger - De Veghe in Lanul cu Secara
Protagonistul si anti-eroul romanului Holden Caulfield, a devenit modelul rebeliunii adolescentilor. Temele principale sunt alienarea, frica, rebeliunea, confuzia. A fost tradusa in aproape toate limbile.

• Lev ToIstoy- Anna Karrenina
Roman al vietii de familie. Problemele aduse in discutie sunt sensu si scopul vietii, conditiile morale I ale casatoriei si vietii de familie, relatia dintre viata si moarte, dintre iubire si fericire.

• Charles Dickens- Marile Sperante.
Bildungsroman, urmareste povestea unuiorfan, Pip, din copilarie pana la maturitate si tentativele acestuia de a deveni un gentleman. Romanulare si elemente autobiografice asemeni majoritatii romanelor lui Dickens. Recomandari facute de Daniela Spinu.

[OPINII)

I

Cutia postala
Ai intrebari sau opinii despre revista "Drum in Lucru"? Atunci trimite-ne gandurile tale, vrem sa stim ce crezi. Adresa este: office@aglt.org

aglt.wordpress.com

Bucurie fi llnlste tuturor!
aglt.wordpress.com