REGULI DE SCRIERE A LUCRARII DE LICENTA SI A LUCRARII DE SEMINAR.

CITATELE
-Tot timpul trebuie sa fie trecute in “ ghilimele” sau << >> pentru citatele din interiorul altui citat:”Numai regele poate fi un legiuitor inspirat de Dumnezeu, intrucit<<libertatea a fost dintotdeauna un dat al regilor si toate natiunile libere au fost intemeiate de regi>>”(Scnapper,p.59) -Tot in ghilimele se trec titlurile de articole din ziare sau reviste,ori capitolele dintr-o carte sau denumirea unor studii publicate in reviste sau in colectii de studii, spre deosebire de titlurile de carti sau de periodice care nu se trec in ghilimele. -Daca sunt trecute in interiorul textului nu trebuie sa depaseasca 3 rinduri -Folosim un citat atunci cand ne oprim asupra lui din punct de vedere interpretativ sau cand acesta sustine propria noastra afirmatie. -Citatul nu trebuie sa contina adevaruri general valabile sau de notorietate,ci el trebuie sa spuna ceva nou - Citatul nu trebuie sa fie urmat de expresii critice la adresa autorului caruia ii apartine,sau sa fie urmat de o critica a idei continute in citatul reprodus.
1

. se trec in bibliografie.Din orice citat trebuie sa reiasa limpede sursa de provenienta.. -Cind se studiaza un autor strain citatele trebuie sa fie in limba originala ..Referinţa completă cuprinzănd : titlul cărţii. procedind asa: Invocănd raţiuni pentru o integrare deplina a celor trei tipuri de educaţie.adica pastrăm ideea lui dar o reformulam cu proprii cuvinte nu mai trecem ghilimele..data de publicare. adica reproduse intocmai. 1996.”( Sorin Cristea . dupa care se citeaza:”. Constantin Cucoş enumeră următoarele aspecte: 1).. Când doar parafrazam un autor. pp.37-38) 2 ... pp 2325).evidenţiind rolul educaţiei informale prin trei note definitorii.orasul.pagina) insa in aceasta varianta trebuie sa avem in bibliografie denumirea completa a autorului si a cartii cu toate datele celelalte.editura...Citatele care depasesc 3 rinduri se aseaza la subsolul paginii -Citatele trebuie sa fie fidele... fie printr-o trimitere la o nota de subsol. fie intr-o paranteza imediat dupa citat care sa contina (Numele autorului . care anunţă citarea...( Constantin Cucoş. CITAREA REFERINTELOR BIBLIOGRAFICE ÎN INTERIORUL PAGINII: Se introduce textul sau propoziţia citată prin cuvintele proprii. 2006.. . 2).

-Acest “cf” poate trecut si in text. ori se sustine o afirmatie din text .Ionascu p.care din exigente de fluiditate a discursului .33”insa trimiterea aceasta trebuie sa o ai completa in bibliografie. dar cu legatura.”Cf” inseamna compara cu si poate sa te trimita spre o alta carte sau chiar spre un alt paragraf din propria lucrare.sau o problema periferica cu subiectul. .era mai comod sa fie dat in traducera romana. -Notele mai pot introduce un citat de intarire care in text ar fi deranjant. 3 .Notele mai pot folosi spre a adauga alte indicatii bibliografice de intarire despre un subiect discutat in text:” despre acest subiect vezi si cartea cutare” . -Poate sa contina doar trimiterea la autorul si cartea al carei citat l-am dat in text( tehnic vorbind :referinta bibliografica ) .Depinde de utilitate.NOTELE DE SUBSOL -Poate sa contina un citat de 3 sau mai multe rinduri unde se explica mai detaliat.In nota de subsol mai poti intalni:”cf.Notele pot servi la traducerea romana a unui citat care era esential sa fie dat in limba straina sau la versiunea originala de control a unui citat.P.

< Acum în> -<Op cit> (opera citata) -se foloseste cand trebuie sa citam o singura lucrare a unui autor.<În>.A doua oara folosind acest opus citatus(opera citata anterior) .CITAT.dupa care in subsol se detaliaza referinta bibliografica aratind numele complet al autorului titlul cartii si celelalte informatii).Staniloaie(la umarul cuvintului se introduce indicele numeric.<Ibidem>. 4 .cit mai concis.El trateaza aceasta problema si continui… cu cuvintele tale ideea sa.cit>. NOTELE DE SUBSOL INTRODUSE PRIN : <Op.Prima oara trimiterea se face in intregime.<Cf>(compara sau confrunta).fara a arata adevarata lor sursa. PARAFRAZA SI PLAGIAT -parafraza este reformularea cu proprii termeni a unui citat -parafraza se introduce in text astfel: Foarte explicit in aceasta privinta este prof.<Idem>. lasand asfel sa se inteleaga ca iti apartin. .cit se mai poate adauga si la finalul unui citat dat intr-o nota de subsol.Plagiatul reprezinta reproducerea fidela a ideilor unui autor .ca sunt produse de mintea ta.<Apud(la)>.Op.

.-Daca intre doua note privind aceasi lucrare se intercaleaza una sau mai multe note privind alta lucrare a altui autor..” Primul. insotit de p.carte din care s-a citat imediat inainte de <ibidem>..Randel.R.aceasta pentru a se vedea cu nu citam din autorul imediat anterior.trad. acelasi autor..Randel.cit... deoarece ea este usor identificabila pentru ca a fost citata complet prima data... acel autor sub care sau introdus intercalarile .numele autorului .”...... N3:Prof S.”Primul Patriarh”..p11 N2:C.op..I.I...Alfel spus 5 . Pavaza credintei.The Ortodox.iar dupa acestea s-au intercalat note din alti autori . p33 -TOATE notele acestea apar pe aceesi paginaDaca se citeaza un autor cu mai multe lucrari . atunci e necesar a trece in nota noastra unde vrem sa citam din nou din cartea pe care am citat-o inaintea intercalarilor . Marturisirea de credinta. N4:Prof..in Ortodoxia p 72 N2:Idem....Reforma..p33 -De asemenea op.cit. EX: N1:Prof.op cit. EX : N1:K..Dale.ci din acela pe care l-am citat complet prima data.... Mihai.dar eu vreau sa –l citez din nou pe acela pe care l-am citat prima data(acela care a fost citat cu mai multe opere) atunci ii trec din nou numele dar nu mai reproduc toata opera ci doar primele cuvinte si pg.p33...X se mai introduce si imediat dupa nota <ibidem> care arata o citare din aceasi carte.aceeasi pagina .R.Vasile. N3:K... X..R..

6 . succesiv.acest ibidem arata reproducerea intocmai a datelor din nota de deasupra sa .loc cit <Idem> (acelasi) -Daca un autor este citat cu doua sau mai multe lucrari.ci se foloseste idem.. -Op. EX N1:Prof.adica de la p 44. col 966. P.R.dar de la o alta pagina.cit.capitol si aceeasi pagina EX: NI:Sf Irineu.urmat de titlul celei de-a doua lucrari.op.dupa prima citare completa .I.cit p44 <Loc. p33 N2: Idem(sau ibidem).G VII.cit.nu se mai indica numele..cit> Se foloseste atunci cind citezi un pasaj din aceeasi carte.”Primul Patriarh”.p44 asezat sub ibidem arata ca se citeaza din cartea pe care o reproduce ibidem(adica cartea de deasupra lui ibidem). Migne.in Ortodoxia p 72 N2:Ibidem N3:op. Contra ereziilor.

istoria religioasa a fiintei umane se imparte in doua epoci:cea pina la aratarea bunatatii divine si cea urmatoare acestui eveniment(cf.p11 N2:Idem.Staniloaie...Ortodoxia. EX:. atunci este gresit a folosi citarea prin ibidem.Staniloaie.p50. 4)..prof.1 24. <Cf> (compara..op....EX N1:K..aceasi opera.. si o citare corecta ar fi asa:Pr..2....op.cit.trad...Reforma.Randel.Galateni. intre puncte de vedere diferite sau asemanatoare. <Ibidem> (acelasi autor. <Apud > 7 .aceasi pagina sau :Ibidem p33 adica pagina diferita dar din aceasi lucrare) -Daca insa vrem sa citam din nou aceeasi opera insa pe pagina imediat urmatoare celei pe care se afla cartea la care am vrea sa facem trimitere din nou.Staniloaie Ascetica si Mistica.. Mihai.cit..confrunta) -Se foloseste pentru a indica o comparatie intre paragrafe diferite de izvoare.Biserica.R. N3:Idem.prof.prof.p 50 N4 Prima de pe pagina 4 N4: Pr..p50... EX : N3 DE LA Finalul paginii 3(ultima nota de pe pagina): N3:Pr.

304. Ex:Pr. Altfel spus citindu-l pe Staniloaie gasesc la el un citat din Marcu Ascetul. EX:Nicolae Chitescu. -<în>se foloseste pentru a indica intregul din care face parte capitolul sau articolul.Prof.din opera Despre Botez al carui autor este Marcu Ascetul.Ce imi spune acesta referinta ?ca in .. .studiul respectiv.rom.apud Marcu Ascetul. Filocalia..capitolele din carti sau actele de congrese se trec intre ghilimele..sau din ziare.Ascetica si Mistica.pp 40-58 -Pentru ziare fara o difuzare nationala sau internationala se specifica si orasul inainte de a se trece data. nr. în Studii Teologice. <În> -Acesta se foloseste pentru a introduce citari din ziare sau reviste.lucrarea mea am folosit un citat .1-2/1956.dar acest citat nu l-am gasit citind Filocalia ci Ascetica si Mistica. -Articolele din reviste .(la) -Se intrebuinteaza cind in text folosim un citat dintr-o lucrare sau izvor pe care nu l-am citit direct ci l-am preluat din alta lucrare pe care o mentionam in subsol.Dumitru Staniloaie. citat pe care il reproduc in subsol sau in text.. 8 ..”Contributia Bisericii Egiptului la opera dogmatica a Bisericii crestine”.p. Despre Botez...

EX:Katz..pp.Englewood Cliffs.Se pune editia cea mai accesibila.222 vol. The Structure of Language.170-210.apoi numarul/anul.Dupa nr se poate trece si volumul daca e cazul.in ingrijirea. 1963.Series Latina .Fodor Jerry A si Katz Jerrold J. Language 39.Garnier.-Deci intii se trece autorul. din volumul 175 al culegerii clasice de texte latine din Evul Mediu crestin.” .Migne.pp.948.J.apoi revista în care s-a publicat(titlul revistei nu se trece intre ghilimele).”The Structure. anul aparitiei .( acum in . -Referinta completa a cartii ar fi:Patrologiae Cursus Completus.in ingrijirea lui J. 175.pp 479518.denumirea revistei in care a aparut intîi.) -Se observa ca prima data se trec autorii articolului. <Acum in> -Exista opere care sunt identificabile in volume de studii ale aceluiasi autor sau in antologii de uz comun dar care totusi au aparut mai inainte in reviste . CITARI DIN DOCUMENTE OFICIALE SAU DIN OPERE MONUMENTALE Intr-un studiu despre filosofia medievala putem indica un text care poate fi reperat in P.1844-1866. Jerry A. “titlul articolului”.1964.. 9 . urmati de „titlul articolului”.Paris. Aceste prescuratari imi spun ca e vorba de un text situat in coloana 948.. Jerrold si Fodor.L.apoi .Prentice Hall..

si sub ingrijirea unei alte persoane.in XXX.Ordinea in care se trec datele dintr-o referinta bibliografica: Numele si prenumele(fara prescurtari).denumirea editurii. -Este vorba de acele situatii in care dorim sa citam capitole din opere mai vaste.anul editarii si pp.CITARI DE CLASICI Pentru a cita opere clasice exista conventii destul de universale de tipul :titlu-carte-capitol sau parteparagraf CITARI DE OPERE INEDITE SI DOCUMENTE PRIVATE(TEZE DE LICENTA. -Orasul unde s-a editat se citeaza in limba originala Cum citez o lucrare cu mai multi autori.) Ex:Ciciu Alexandru Marin.titlul carti cu majuscule.B. Tg-Jiu.editia(nr). 2007 .Acte ale celui de-al III-lea 10 . „Aristotelism si baroc” .MANUSCRISE ETC.traducatorul(daca e cazul).denumirea orasului unde s-a editat.cum ar fi culegeri de studii ale aceluiasi autor fie volume de tip micelanau Ex: Morpurgo-Tagliabuie . Retorica si Baroc.Universitatea Constantin Brincusi.N.Vinovatia in Dreptul Penal.Teza discutata la Facultatea de Drept.

Sibiu.Venetia.anul editarii.denumirea editurii.care au titluri diferite. Avem doua cazuri: 11 . Mai multi autori ai unei lucrari dar fara ingrijitor.iar opera insasi are alt titlu..in ingrijirea lui Enrico Casteli...fiecare din ei fiind autori ai unuia sau mai multor studii..p.2003..orasul unde s-a editat.”Antropologia si societatea”. Ce informatii imi da acesta nota? a) Ca avem un articol sau studiu(asta pt ca e intre ghilimele) al carui autor este Morpurgo.Congres International de Studii Umaniste. -Se citeaza doar primul autor.urmat de s.1518 iunie 1954.pp EX:Dima Toma.in Sociologia Azi.a.apoi titlul cartii.31 Avem o opera colectiva (mai multi autori).Editura Phoenix.editia a II-a.s.articol pe care il gasesc intr-o culegere de texte ale mai multor autori b) Ca titlul culegerii este Retorica si Baroc c) XXX desemneaza un colectiv de autori d) Acesta culegere este alcatuita din actele(probabil studiile prezentate.a.editia. e) Ca este ingrijita de Enrico Castelii -Uzanta romineasca foloseste sigla XXX pentru orice lucrare cu mai mult de trei autori.opera compusa din 12 volume.) la acel congres.

. Asezarea inauntrul fiecarei categorii se face in ordine alfabetica sau cronologica.Thomas.Monton(orasul unde s-a editat).The Haque.pp14451475 b)citam intreaga opera colectiva EX:Sebeoq.1967-1976(anul primei respectiv ultimei editari). . Bibliografia: Trebuie sa contina lista cu toate sursele cuprinse in referinte.ed.The Hague(denumirea editurii).t.ed(ingritori. Current Trends in Linquistics.Curent Trends in Linguistics vol XII(titlu operei)..Thomas.apoi literatura secundara.”Antropology and Sociology”(denumirea studiului).editori). Daca avem un autor cu mai multe opere dupa prima referinta completa scriem idem.Linquitics and Adjantes Arts and Sciances (titlul celui de-al XII-lea volum).3.in Sebeok.. Ordinea asezarii:izvoarele intii...a)citam doar unul din studii continut intr-unul din volume: Himes Dell .1974. titlul cartii.Monton.12 vol.dupa care periodicele. 12 .Titlurile si toate datele asociate unei carti sa fie complete.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful