Rusia- reforma sau declin?

In timp ce SUA prosperau, Rusia post-comunista cadea dintr-o criza aproape fatala in alta in ’90. Rusia cu ajutor politic de la noii aliati din Casa Alba Clinton, si inca o mai mare asistenta financiara de la FMI, ar fi trebuit sa devina o democratie stabile cu o economie capitalista. Aceasta era cel putin teoria, practice lucrurile au stat altfel. In anul de dupa alegerea lui Yeltsin productia industriala a scazut cu 40%. Pt 80% din rusi le-a scazut standardul de viata, sistemul de sanatate s-a dezintegrat, rata de viata a scazut, iar nivelul nasterilor de asemenea. Singurii oameni care au beneficiat de schimbare au fost fostii membrii ai elitei sovietice, care s-au folosit de pozitia detinuta sa se imbogateasca in noul sistem; acest fenomen a fost numit ‘capitalism criminal’. In decembrie 93, ¼ din rusi au votat pt nationalismul extreme, Vladimir Jirinovsky era cel care promova reconstructia URSSului si recucerirea Alaskai. 5 ani mai tarziu, politicieni au trebuit sa se confrunte cu o criza, mai evidenta cand sistemul Rusiei a intrat in colaps, in acest process s-au pierdut economiile multor rusi sin patura de mijloc. La mai putin de 2 ani a trebuit sa accepte decizia poporului rus de a allege un om care cu cativa ani mai devreme avertizase ca SUA are un plan sinistru de a readuce Rusia la nivelul unei tari din lumea a treia. SUA a insistat ca trebuie sa caordam incredere Rusiei, chaiar daca de-a lungul timpului a facut lucruri cu care nu au fost americanii de accord. Americai vroiau sa controleze Rusia deoarece vroiau sa tina sub control arsenalul nuclear rus, pozitia geografica a Rusiei in inima Europei, Rusia era membru permanent in Consiliul de Securitate al ONU unde avea drept de veto.

China- Tigrul aisiatic: amenintare regionala
Deoarece detine arme nucleare si era de multi ani membru in consiliu de securitate al uniunii natiunilor , China a devenit in ’90 un factor important in politica regionala. Acest lucru a creat valva in zona Asia-Pacific si dezbateri mari in SUA. China era o problema regionala deoarece dorea sa detina mult disputatele insule Spratley sin u dorea sa acorde independenta Taiwanului. Parerea adoptata de oficialii statelor unite (George Bush, George Bush senior) a fost ca poate sa existe cooperere intre cele doua state in ciuda diferentelor.faptele, spuneau ei, arata de la sine: China nu si-a folosit dreptul de veto sa impiedice actiunile statelor unite impotriva Iraq-ului in ’90-’91. China era, de asemenea, o piata de desfacere uriasa pentru bunurile americane, o piata masiva a regiunii si poate una din cele mai mari piete din lume.

Europa: integrare, extindere si paralizare
1

Socul sa accentuat in anii ’90 cand in Est s-au inchis multe fabrici si Vestul a intrat in recesiune. 2 . S-a demonstrate ca nu prin cuvinte frumoase si documente se poate mentine ordinea ci prin forta militara bruta. Expansiunea NATO Una din cele mai criticate actiuni. Colapsul Iugoslaviei a fost un test pe care Uniunea Europeana nu l-a trecut. integrarea Europei. Razboiul din fosta Iugoslavie Dezintegrarea Iugoslaviei este o poveste tragica cu baieti buni: musulmani. Oamenii au subestimat pretul ce trebuia platit pt unire. Radovan Karadzic).Ceha si ungaria. Integrarea Europeana Integrarea a generat noi conceptii. SUA a decis sa extinda NATO prin acceptarea a 3 fosti inamici: Polonia. si cu toate ca serbii bosnieci au boicotat alegerile. pe cand realistii sustineau NATO. Rep. Europa a devenit un jucator important dpdv economic dar dpdv a relatiilor internationale era paralizata. fiind tara cheie in Europa si cea mai mare. devenind mai independenta. bosniaci… si cei rai: serbii. armata Iugoslava si liderii cheie ai Serbiei (Slobodan Milosevic. razboiul din fosta Iugoslavie si deviza de a mari NATO. Aceasta a fost create dintr-o infuzie de optimism si privita mai tarziu ca un experiment utopic condamnat la esec.De-a lungul sec XX Europa a fost un bun punct de testare pt teorii despre rel internationale. Unificarea Germaniei nu a fost vazuta bine nici de puterile europene. In februarie ’92 s-a tinut un referendum pt a se decide soarte Bosniei Hertegovina. Liberalistii subliniau importanta crearii unei organizatii non-militare ca Uniunea Europeana. mai largi ca dorinta de a avea o singura moneda (Euro) dar si propriile idei de securitate si cu privire la relatiile externe commune. Cu sau fara amenintarea sovietica SUA raman puterea nr1 pe continental European. neintervenind la timp. Ca urmare a Primului Razboi Mondial s-a nascut Liga Natiunilor. Au existat 4 evenimente importante pt Istoria Europeana: unificarea Germaniei. insistand ca dezastrul din fosta Iugoslavie le confirma teoria ca sf RR poate adduce haos. nici de germanii vestici care se temeau de costuri. pana la urma musulmanii bosnieci si croatii au votat pt desprinderea de Iugoslavia si formarea unui nou stat. cea mai semnificativa expresie a credintei liberale in institutii internationale. In ciuda acesteia Unirea a fost de bun augur pt Germania fiind in mod evident una din castigatoarele anilor ’90.

Deci au scazut cheltuielile militare. ci sunt rezultate ale credintelor si hotararilor. 3 . nu mai sunt intre 2 state ci in interiorul unui stat. cu toate ca armele nucleare exista. din aceasta cauza. Razboaiele nu se intampla pur si simplu. Iraq si Coreea de Nord.Concluzii: Studiul relatiilor internationale a fost inspirit de ororile razboiului si de posibilitatea existentei pacii. O alta veste rea era aceea ca au crescut numarul razboaielor din Europa si Africa. Cele mai mari sperante de dupa sf RR si reducerea tensiunii create de conflictul dintre superputeri era ca lumea sa devina un loc mai linistit si mai putin periculor. In ’89 multi oameni doreau timpuri mai linistite. victimele sunt mai degraba civilii decat soldatii. ex: India si Pakistan. Felul razboaielor s-a schimbat. ce e mai rau se va intampla cu siguranta. cat timp exista cei care cred ca trebuie sa ne pregatim pt ce e mai rau. Vestile rele erau ca unlele tari insista sa detina arme nucleare. Vestile bune erau ca razboiul nuclear dintre SUA si Uniunea Sovietica era mult mai putin probabil acum.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful