P. 1
Redresarea bialternanta in punte

Redresarea bialternanta in punte

|Views: 1,329|Likes:
Published by Vlad GoDy

More info:

Published by: Vlad GoDy on Nov 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/25/2013

pdf

text

original

Redresarea bialternanta in punte

Un redresor este un aparat electric, constand din unul sau mai multe dispozitive semiconductoare (asa cum sunt diodele sau tuburile cu vid), care redreseaza curentul alternativ, adica transforma acest tip de curent electric in curent continuu. .

Redresorul bialternanta in punte Fig nr 1 Schema electrica a redresorului bioalternanta in punte

In fig. 1 sunt reprezentate schemele electrice ale redresoarelor bioalternanta in punte mai des utilizate in practica. Pornind de la aceste scheme de redresare simple, de baza, se obtin schemele de redresare complexe. in figura 1 sunt date cateva exemple de scheme de redresare complexe.

Dupa cum rezulta din fig, schemele de redresare complexe se obtin astfel:
   

infasurarile secundare ale unuia sau mai multor transformatoare se impart in cateva grupe separate, care nu au legaturi electrice interioare intre ele ; la fiecare grupa de infasurari se leaga ventile electrice astfel incit sa formeze un redresor simplu de sine statator, denumit sectie de redresare ; sectiile de redresare se leaga intre ele in serie sau in paralel. Schemele de redresare complexe prezinta urmatoarele avantaje: micsoreaza pulsatia tensiunii redresate; imbunatatesc gradul de utilizare a ventilelor.

Cele patru diode redresoare folosite formeaza bratele unei punti, la care alimentarea prin curent alternativ se face printro diagonala, de la secundarul unui transformator, iar tensiunea redresata se culege la bornele unei rezistente plasate în cea de a doua diagonala. Functionarea redresorului este urmatoarea: în timpul aplicarii alternantei pozitive la o extremitate a secundarului transformatorului, conduc diodele D0 si D3 , care sunt polarizate direct , determinând un curent ‚i' în rezistenta R , iar diodele D2 si D4 find invers polarizate sunt blocate. La aparitia celei de a doua alternante, D0si D3 sunt blocate, pe când D2 si D4 conduc, determinând aparitia curentului „i'' ce strabate în acelasi sens rezistenta de sarcina R . Se observa ca forma tensiunii redresate este aceiasi ca si în cazul redresorului folosind un transformator cu priza mediana, tensiunea inversa maxima pentru fiecare dioda find însa Uim ,ca si în cazul redresorului monoalternanta. Dezavantajele acestui montaj constau în numarul marit de diode folosite (patru) si necesitatea unei bune izolari fata de restul elementelor a capatului nelegat la masa al rezistentei de sarcina R .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->