P. 1
Articol – Analiza evoluţiei cotaţiei petrolului pe pieţele internaţionale în paralel cu evoluţia preţului combustibilului pe piaţa internă

Articol – Analiza evoluţiei cotaţiei petrolului pe pieţele internaţionale în paralel cu evoluţia preţului combustibilului pe piaţa internă

|Views: 20|Likes:
Published by Ion Marin

More info:

Published by: Ion Marin on Nov 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

Articol – Analiza evoluţiei cotaţiei petrolului pe pieţele internaţionale în paralel cu evoluţia preţului combustibilului pe piaţa internă.

Indiferent de importanţa sa, fluxul de petrol se va sfârşi mai devreme sau mai târziu, iar problema care se pune este “când” se va întâmpla acest lucru. Cu 20 de ani în urmă, experţii avertizau că spre sfârşitul mileniului III producţia va începe să scadă şi preţul va ajunge la 80 – 90 USD/baril, iar acum la începutul mileniului III, se pare că specialiştii s-au înşelat încă o dată, căci producţia nu dă încă semne de scădere. Previziunile nu sunt uşor de făcut, şi asta datorită lipsei de informaţii exacte, dar şi datorită faptului că producătorii şi companiile petroliere tind să vadă totul într-o lumină mai degrabă pozitivă decât negativă. Divergenţele de opinii apar şi în cadrul previziunilor actuale. Potrivit experţilor, maximul va fi atins în perioada 2011 – 2013, iar în următorii 10 – 20 de ani producţia va începe să scadă. Agenţia Internaţională a Energiei e şi mai optimistă şi estimează că punctul maxim al producţiei va fi atins abia în următorii 20 – 25 de ani. Maximul producţiei nu este punctul în care rezervele de petrol se epuizează, ci momentul în care preţul creşte în timp ce producţia scade, cererea continuând să crească şi ea. Evaluările făcute de OCDE arată că până în 2020 cererea pentru energie va fi de trei ori mai mare decât cea din 1970, cererea fiind în principal axată pe petrol, gaze naturale şi cărbune. Nevoile energetice ale noilor ţări industrializate s-au dublat până în 2010. Aceleaşi estimări arată că cererea mondială de petrol va fi de peste 115 milioane barili în 2020. Consumul mondial de petrol s-ar putea majora cu aproape 50% în următoarele două decenii, până la 119 milioane barili/zi, se arată într-un raport publicat de Agenţia Naţională a Energiei. Analiştii se aşteaptă la o creştere de 1,8 până în anul 2025 de la nivelul actual al consumului global zilnic, care se ridică la 78,6 milioane barili. Principalii furnizori de petrol vor rămâne ţările din cadrul OPEC, analiştii anticipând că producţia sa zilnică se va dubla la aproape 56 de milioane de barili până în 2025. În ceea ce priveşte producţia OPEC, se aşteaptă ca aceasta să crească cu 14,2%, atingând. Astfel cota de piaţă deţinută de OPEC a crescut de la 41,6% în 1998 la 43,2% în 2004. Pe termen mai lung, se aşteaptă ca OPEC să deţină aproximativ 54% din piaţa mondială a petrolului.
1

org România produce în momentul de faţă 117 mii de barili de petrol pe zi. printre acestea aflând-se şi câmpuri petroliere din Marea Neagră. 2 Harta ţărilor producătoare de petrol Sursa: Wikipedia. 2 . şi se preconizează ca această producţie va creşte cu peste 20% în următorii 10 ani datorită exploatării unor noi câmpuri petroliere.Figura nr.

Tabel nr. în ultimii 5 ani cotaţia barilului de petrol a avut e evoluţie sinuoasă. când a atins un maxim istoric de 147 $/baril. printre care creşterea economică atât a ţărilor dezvoltate cât şi creşterea economică şi demografică a unor ţări în curs de dezvoltare. Cererea energetică şi în speţă cea pentru petrol a crescut în ultimii ani în mod exponenţial datorită unei serii de factori. Printre factorii care influenţează preţul petrolului la nivel mondial cât şi naţional se află cererea. nivelul accizelor.org Pe plan internaţional. crescând din 2006 până in 2008. apoi scăzând până la un minim de 36 $/baril în 2009. cotaţia dolarului. un baril de petrol pe piaţa internaţională este cotat la 114$. 3 . În momentul de faţă. deciziile luate de către OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) cât şi evenimentele politice sau cu caracter natural. 1 Top 10 producători de petrol din lume + România (2010) Sursa: Realizat pe baza Wikipedia.

) cât şi de evenimente cu caracter ecologic (a se vedea cazul incidentului Deepwater Horizon al companiei BP. Un alt exemplu cu caracter recent este acela al asasinării cunoscutului terorist bin Laden pe data de 2 mai. cea mai mare parte din preţul plătit de consumatori este reprezentată de accize si de nivelul taxei pe valoare adăugată. şi implicit la efecte asupra cotaţiei petrolului. deoarece un dolar mai slab duce la majorarea preţului barilului. În România. comparativ cu perioada anului 2008 .Tabel nr. acest procent 4 . ce a dus imediat la creşterea preţului barilului de petrol. În acelaşi timp. cauzând pagube de peste 20 de miliarde de dolari). a deversat în ocean peste 5 milioane de barili de petrol. un astfel de exemplu fiind recentul conflict din Libia.org Cotaţia dolarului în raport cu moneda europeana (EURO) are de asemenea o influenţă majoră asupra preţului ţiţeiului. când preţul petrolului a înregistrat un maxim istoric. Evenimentele de natură politică şi militară influenţează de asemenea preţul petrolului. preţul la pompă al combustibilului nu este influenţat major de creşterea cotaţiei petrolului. care datorită unei explozii la o conducta submarină. deoarece. 2 Topul ţărilor mari consumatoare de petrol. în decembrie 2010 preţul benzinei la pompă era cu 18% mai mare. eveniment ce a dus imediat la creşterea dolarului în raport cu euro. atunci creşterea este de dimensiuni mult mai reduse. cotaţia petrolului pe pieţele internaţionale este influenţată şi de evenimente cu caracter natural (dezastre naturale gen uragane etc. ca măsură luată de ţările producătoare pentru a-şi limita pierderile. Sursa: Wikipedia. Cu toate acestea. în realitate. Dacă totuşi luăm în calcul cotaţia barilului în euro.

companiile din România au fost suspectate de înţelegeri cu caracter ilegal. ajungând-se la 467 euro pe tonă. La nivel european. carburanţii fiind în decembrie 2010 cu aproape 17% mai ieftini decât in iulie 2008. doar Cipru. Pe de alta parte. în timp ce preţul mediu la nivelul Uniunii Europene a scăzut cu 4%. după Grecia. După cum se observă şi în graficul de mai jos. cu excepţia Greciei. aceasta evoluţie fiind influenţata si de aprecierea francului elveţian in fata dolarului. Dintre cele 32 de tari europene in 8 tari preţul din decembrie 2010 era mai mare decât cel din iunie 2008. ca şi creştere procentuală. la capătul celalalt al clasamentului se situează Elveţia. Letonia şi Bulgaria având preţuri mai mici. România a suportat în ultimii doi ani si jumătate cea mai mare creştere a preţului carburanţilor. toate taxele fiind incluse. evoluţiei cursului valutar şi a creşterii TVA-ului de la 19% la 24%. Pe lângă acestea. însă aceasta mai trebuie corelată cu un alt set de date pentru a ne face o imagine de ansamblu asupra situaţiei generale a tarifelor combustibililor în România. România are unul dintre cele mai mici preţuri la benzină din Europa. 5 . Dacă mai sus prezentam faptul că România a fost în anul 2010 pe locul 2 în clasamentul ţărilor din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte preţul combustibilului. Este vorba despre evoluţia preţului in moneda naţionala. iar in 24 de tari preţul era mai mic. Aceste creşteri s-au datorat creşterii accizelor cu 15 euro pe tona. trebuie luat totuşi în calcul şi faptul ca România are unul dintre cele mai reduse preţuri la pompă la combustibil. (a se vedea Anexa 1).situând ţara noastră pe locul doi în Europa. (a se vedea Anexa 2). Situaţia prezentată prin datele de mai sus pare una extrem de negativă.

Alte explicaţii care pot fi date. legat de această creştere sunt acelea că pe această piaţă concurenţa este foarte slabă. la polul opus se aflau ţări precum Olanda. Cu toate acestea.Sursa: EUROSTAT. la sfârşitul lui ianuarie 2011. Grecia şi Danemarca cu aproximativ 1. creşterea din România este atipică şi nu poate fi justificată în totalitate de creşterea accizelor sau a cursului valutar şi nici măcar de evoluţia preţului petrolului pe pieţele internaţionale.5 – 1. concurenţă aproape inexistentă pe piaţa de rafinare şi producţie benzină cât şi barierele foarte mari de natură legislativă şi de natură economică în ceea ce priveşte intrarea pe piaţă a unor concurenţi noi. număr mic de jucători pe sectorul de distribuţie (primele trei lanţuri controlează 80% din piaţă). ianuarie 2011 Dacă în România.6 euro/litru. În concluzie. acesta încă se află la un nul dintre cele mai scăzute nivele din Europa. deşi preţul combustibilului a înregistrat o creştere majoră în România. preţul benzinei era de aproximativ 1.2 euro/litru. Concluzii şi propuneri 6 . aproape inexistentă.

Ţările care pot oferi un potenţial mare de cerere la ora actuală îl reprezintă ţările din Orientul Mijlociu (printre care Irak. ceea ce ne va conducea la utilizarea unor resurse regenerabile cum ar fi biocombustibilii. şi ridică preţurile şi mai mult dând 7 . Ştiind că plata barilului se face în dolari. Oferta de petrol a început să cunoască o reducere drastică fiind subliniat de consumul cât mai rapid de ţiţei. Cererea este unul dintre factorii cei mai importanţi în vederea variaţiei preţurilor. La ora actuală în Europa ţările cu zăcăminte de petrol tind să se epuizeze datorită folosirii acestora neîncetat mai ales în timpul celui de al doilea război mondial precum şi după el. oferta. În anumite ţări din Europa oferta de ţiţei continuă să se diminueze pe măsură ce cererea altor ţări din afara Europei creşte. preţurile au fost influenţate de-a lungul anilor de o serie de factori printre care cererea. În ţările.Având în vedere cele menţionate. Criza poate modifica preţurile prin referinţe ale cursurilor valutare. Pe piaţa din România cele două mari companii de petrol respectiv Petrom şi Rompetrol işi formează preţurile în funcţiile de cotaţiile internaţionale dar şi de o serie de factori atât interni. cum ar fi statul prin impunerea unor accize mai mici sau mai mari. evoluţia la bursele futures precum şi speculaţii ale diferitelor burse. acestea profită de condiţiile speciale de concurenţă scăzută şi protecţie legislativă. pe timp de criză acestea vor avea un preţ mai mic sau mai mare la ţiţei în funcţie de devalorizarea monedei oficiale în raport cu primele două. În acelaşi timp.). Ţările în curs de dezvoltare atât din Europa cât şi din Asia necesită cantităţi mari de resurse de petrol pentru a putea ajunge acel stadiu de dezvoltare alături de celelalte naţiuni. Un alt factor de influenţă în timp de criză îl reprezintă diminuarea cantităţilor de extracţie de ţiţei de către ţările cu producţie mare. etc. conducând la preţuri variate ale preţului ţiţeiului. în ţările în curs de dezvoltare ale Europei de Vest. în care moneda de referinţă nu este euro sau dolarul. de zăcămintele pe care le deţine pentru a nu depinde de exportul de ţiţei din alte ţări sau organizaţii. Cu timpul oferta acestora va scădea. acesta din urmă fiind slabă ar rezulta un preţ mai mare. aceasta variind în funcţie de necesităţile unei ţari. Arabia Saudită.

la fel ca Argentina şi Mexic. 8 . căci Arabia Saudită deja nu mai vrea să se alinieze la extracţiile minime întrucât doreşte să îşi protejeze resursele. Întrucât piaţa petrolului nu va mai fi o componentă energetică majoră în balanţa energetică mondială în următorii ani. aşa cum se avea în discuţie. Dorinţa omenirii de a beneficia de petrol pe termen mai îndelungat se pare că a luat sfârşit. piaţa. Petrolul ca sursă de energie în viitor este o variantă zero şi de aceea tonusul unor ţări tradiţional exportatoare de petrol în anii ce vor urma este sub semnul întrebării. trebuie ţinut sub observaţie.drept explicaţie faptul că este ilogic sa scazi preţurile atunci când cererea creşte (acest aspect al creşterii cererii fiind susţinut de ei). chiar având la îndemână şi ceva platforme continentale care pot furniza încă 5-10 ani acest produs. şi consumul de gaze naturale care rămân cam ultim furnizor de energie organică. fiind un produs social extrem de bun pentru cine îl deţine şi teribil de necesar celor care au nevoie de el. Petrolul a fost şi a rămas o armă la fel de puternică precum bomba atomică sau bombă alimentară.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->