You are on page 1of 10

Protocoale de resuscitare cardiorespiratorie si cerebrala avansate ACLS

Ritmurile asociate cu stopul cardiac sunt mprite n dou categorii: ritmuri cu indicaie de defibrilare (FV/TV fr puls) i ritmuri fr indicaie de defibrilare (asistola i disociaia electromecanic); Principala diferen n management-ul celor dou grupe de aritmii este necesitatea defibrilrii la pacienii cu FV/TV. Manevrele ulterioare incluznd compresiile toracice,managementul cilor aeriene i ventilaia, accesul venos, administrarea de adrenalin, identificarea i corectarea cauzelor potenial reversibile, sunt comune .

FV si TV fara puls
Cel mai frecvent ritm la instalarea stopului cardiac este FV . Odat confirmat stopul cardiac, se cheam ajutor (inclusiv defibrilator) i se iniiaz RCP cu compresii toracice urmate de ventilaii n raport 30:2. La aducerea defibrilatorului se aplic padelele i se evalueaz ritmul . Dac este confirmat ritmul de FV/TV se ncarc defibrilatorul i se administreaz un singur oc electric (150-200J bifazic sau 360J monofazic). Imediat dup oc, fr a reevalua ritmul sau pulsul central, se rencepe RCP (30:2, se efectueaz nti compresiile! ). Indiferent de rezultatul defibrilrii, imediat dup oc, trebuie reluate i efectuate timp de 2 minute compresiile i ventilaiile!

Se continu RCP pentru 2 minute, urmata de verificarea monitorului: dac este tot FV/TV se aplic al doilea oc electric (150- 200J bifazic sau 360J monofazic). RCP se reia imediat dup al doilea oc, timp de 2 minute, urmate de o scurt pauz pentru verificarea monitorului: dac ritmul afiat este tot FV/TV, se administreaz adrenalin urmat imediat de al treilea oc electric (150-200J bifazic sau 360J monofazic) i reluarea RCP Adrenalina se adm. 1 mg. inainte de al treilea soc , se adm. socul RCP 2 min apoi verificam ritmul pe monitor !

Dac FV/TV persist i dup al treilea oc electric se administreaz un bolus IV de 300mg amiodaron . Dac la evaluarea fcut la 2 minute de la administrarea unui oc, este prezent un ritm compatibil cu viata , se palpeaz pulsul central . Dac ritmul se schimb n unul non-ocabil (asistol sau DEM) se aplic protocolul pentru acestea . Indiferent de ritmul de stop cardiac se administreaz adrenalin 1mg la 3-5 minute pn la restabilirea circulaiei sangvine spontane; Adrenalina este administrat la fiecare 2 cicluri RCP !

Lovitura precordiala
Indicaii: n cazul stopului cardiac asistat sau monitorizat .

Asistola , AEP
AEP este definit ca activitate cardiac electric organizat cu puls central absent . AEP este deseori indus de o condiie reversibil; identificarea i corectarea acestor condiii reprezint tratamentul . Supravieuirea dup un stop cardiac prin asistol sau AEP este puin probabil dac aceste cauze reversibile nu sunt identificate i corect tratate. Dac ritmul iniial este asistola sau AEP se ncepe RCP cu compresii toracice si ventilaii in raport 30:2 i se administreaz adrenalin 1mg .

Se administreaz 3mg atropin (aceast doz asigur blocad vagal maximal) dac ritmul afiat este asistol sau AEP cu frecven mic (<60/minut). Dup 2 minute de RCP se reevalueaz ritmul; dac asistola persist sau nu este nici o schimbare n aspectul electric al AEP fa de monitorizarea iniial, se reia imediat RCP. Dac este afiat un ritm organizat, se caut existena pulsului central; n absena pulsului central se continu RCP cu administrare de adrenalina la 3-5 minute . Daca ritmul se schimba in decursul RCP din asistola sau AEP in FV aplicam protocolul pentru FV descris anterior .

CAU Z E POT EN I AL REV ERSI BI LE


Ce i 4 H H ipox ia poate fi evitat prin ventilaia cu O2 100% ; H ipovole m ia , cauz frecvent de AEP, este indus de obicei de o hemoragie sever . Se impune nlocuirea rapid a pierderilor de volum intravascular asociat cu controlul chirurgical al hemoragiei. H ipe rk a lie m ia , hipok a lie m ia sunt decelate prin teste biochimice . H ipot e rm ia poate fi sugerat de contextul clinic sau printr-o examinarerapid a unui pacient incontient .

Ce i 4 T Pne um ot ora x c om pre siv (t e nsion pne um ot hora x ): Atitudinea terapeutic ce se impune este decompresia rapid pe ac i inserarea unui dren toracic. T a m pona da c a rdia c : semnele tipice sunt hipotensiunea i distensia jugularelor, semne care pot fi mascate prin stopul cardiac n sine. SCR produs prin traum toracic penetrant este nalt sugestiv pentru tamponad cardiac i reprezint indicaie de pericardiocentez pe ac sau toracotomie intraresuscitare. T ox ic e : n absena istoricului specific de ingestie accidental sau voluntar de substane toxice sau medicamente, diagnosticul de certitudine este stabilit doar prin teste de laborator. Cnd este posibil, se administreaz antidotul . T rom be m bolism ul pulm ona r m a siv sa u c a rdia c