You are on page 1of 8

MOTIVAIA

I. CARACTERIZAREA GENERALA A MOTIVATIEI De ce anume oamenii prefera anumite activitati, de ce aleg o activitate in locul alteia i ce anume i face s treac de la o activitate la alta? Sunt cateva intrebari care ne pot face sa realizam de ce este motivatia una dintre problemele centrale ale psihologiei. Motivaia este factorul care transform fiina uman ntr-un subiect activ i selectiv, cu puterea de a discerne n alegerea i declanarea aciunilor i comportamentelor sale. Posednd o structur motivaional proprie, omul se plaseaz ntr-o relaie dubl fa de mediul ambiant: una de independen, care consta n capacitatea lui de a aciona pe cont propriu, n absena unor solicitri externe, iar cealalt de depedenden, care consta n satisfacerea strilor de necesitate pe baza schimburilor cu mediul ambiant. Ceea ce determina aparitia motivatiei este nevoia; dupa cum spune si o zicala ca nevoia te invata, se pare ca dac obiectul corespunztor satisfacerii unei trebuinte lipsete i nu are cum s se declaneze comportamentul corespunztor, locul su (al obiectului lipsa) este luat de starea de necesitate. O parte din mecanismele declansarii motivatiei pot fi explicate printr-un principiu din biologie, cel al homeostaziei, potrivit cruia organismele tind s-i menin aceeai stare, un anume echilibru constant cu toate modificrile mediului; daca acest echilibrul este perturbat, atunci fiina vie reacioneaz n vederea restabilirii lui. Dezechilibrele produse se traduc pe plan psihic prin apariia unei trebuine, care pot acoperi o arie diversa, pornind de la necesitatile de baza: nevoia de hran, de ap, pana la nevoi care tin de la latura spiritual: de implinire pe plan personal, profesional etc. Trebuina sau nevoia este chiar trairea unei stri de dezechilibru, provocat, de obicei, de o lips. Indiferent daca ceea ce reinem ca o necesitate are o

cauz nativ(foamea, setea), este o trebuinta formata n cursul existenei (si care poate imbraca forme din cele mai variate, de la nevoia de a avea o haina noua sau de a cumpara o carte interesanta) sau este o trebuinta care tine de cautarea sensului existentei individului(nevoia de a-si cauta pe cineva care sa-l completeze, un alter-ego sau nevoia de a afla care este menirea pentru care el/ea beneficiaza din nastere de o suma de aptitudini si daca este obligat sau nu sa exceleze prin perfectionarea lor), toate acestea contribuie la modelarea individului prin crearea motivatiei care va actiona asupra cautarii mijloacelor necesare aflarii raspunsurilor la aceste intrebari, iar apoi, in consecinta, cautarea cailor prin care aceste raspunsuri pot fi transpuse in realitate. O alt direcie de cercetare a motivaiei susine c, la baza acesteia s-ar afla un deficit, iar acesta ar fi impulsul care ar duce la motivarea fiintei umane de a intreprinde o anume actune in vederea compensarii situatiei respective. Totusi factorul deficit ca impuls pentru aparitia motivatiei este infirmat de unele exemple, precum este acela demonstrat de studiul copii foarte mici care, pe langa motivele n relaie cu foamea, setea, nevoia de ocrotire, manifesta i un activism: tendina de a cunoate, de a explora mediul inconjurtor, impulsul spre manipularea obiectelor si tendina de influenare creatoare a mediului. Astfel, nc din copilrie, se vdete tendina de dominare a mediului, att de caracteristic speciei umane, care este efectul unui surplus de energie, nu al unui deficit. Se pare, astfel, ca motivaia are o dubl natur: nnscut, aa cum se manifest ea prin intermediul instinctelor (care la om sunt supuse socializrii i culturalizrii) i dobndit, ca urmare a energiei psihice care se cere a fi satisfcut (n multitudinea formelor n care ea poate fi ntlnit mai ales n cadrul speciei umane). Astfel individul ajunge sa posede o serie de motive pentru care va intreprinde o actiune sau alta; dar ce anume sunt motivele? Motivele sunt acele fenomene psihice care au un rol esenial n declanarea, orientarea i modificarea conduitei; sunt cauza intern a conduitei noastre.Prin urmare, elementul central al motivaiei este reprezentat de motiv. Motivele pot prezenta urmatoarele caracteristici: Coninutul: se identific i se apreciaz pe baza strii de necesitate pe care o reflect motivul i a trasaturilor comportamentale pe care le reclam satisfacerea lui. Din acest punct de vedere se pot diferenia:

motive fiziologice (defoame, sete, odihn etc) motive psihologice ( de afiliere social, de acceptare social, de autorealizare afectiv etc) motive cognitive (de cunoatere, de explicare interpretare) etc.

Intensitatea: exprim ncrctura energetic a motivului i se concretizeaz prin fora de presiune asupra mecanismelor de decizie i execuie. Motivele pot fi puternice, moderate i slabe. Intensitatea unui motiv este condiionat de: apartenena modal sau locul ocupat de un motiv n cadrul ierarhiei de valori a individului. Astfel, conform lui A. Maslow, primele motive ce se cer satisfcute sunt cele bazale motivele fiziologice pentru ca ulterior s poat fi satisfcute motivele superioare cognitive, de autorealizare. Intervalul de timp (durata care trece de la apariia strii de necesitate i satisfacerea propriu zis a motivului). Dac are loc amnarea ndelungat a satisfacerii motivelor, pot aprea manifestri psihologice negative momentane sau care se pot croniciza (trairi precum frustrarea, stresul, depresia etc) Durata exprim timpul de meninere n stare activ dominant a motivului fr a fi satisfcut. Se constat c orice motiv se activeaz i se menine n prim plan un anumit interval de timp, apoi atinge punctul su maxim de intensitate; dac nu este satisfcut, slbete treptat nemaifiind resimit ca atare( insa, la aparitia unor factori declansatori poate reveni in prim-plan, se poate reactiva). n cazul motivaiei biologice, starea obiectiv de necesitate persist i se accentuaz pe msura amnrii momentului satisfacerii ei, avnd efecte duntoare pentru starea de echilibru a personalitii ( de aici se vede necesitatea educaiei motivelor primare, fiziologice, pentru a preveni tulburrile care pot dezorganiza ntreaga via psihic.) Nivelul de integrare : se refer la posibilitatea de identificare i exprimare verbal a motivului. Exist situaii n care motivul este clar contientizat i se declaneaz activitile semnificative pentru satisfacerea lui. Sunt i situaii n care motivele au o determinare incontient att n activarea ct i n satisfacerea lor, aa cum se ntmpl n cazul comportamentelor aberante (ticurile fizice sau verbale).

Ca form concret de manifestare i operare a motivaiei, motivul are un efect generalizat, punnd ntregul sistem al personalitii ntr-o ipostaz relaional funcional nou, aceea de orientare, explorare i identificare a modalitilor de satisfacere a strii de necesitate activate. De aici rezult i funciile ndeplinite de motiv: Funcia de declanare: const n deblocarea i activarea centrilor de comand efectori care asigur pregtirea i punerea n aciune a verigilor motorii i secretorii n vederea satisfacerii strii de necesitate, fie c este vorba de o trebuin biologic, fie de una de ordin spiritual. Pentru producerea acestei funcii este necesar ca intensitatea motivului s depeasc o anumit valoare prag. Cu ct intensitatea va fi mai mare, cu att i fora de declanare a motivului va fi mai mare. Dar, orict de puternic ar fi fora motivului, acesta poate fi blocat, prin amanare, contientizare a unor eventuale riscuri, comoditate, frica de nou etc.

Funcia de orientare direcionare: const n centrarea comportamentului i activitii pe un obiectiv anume. Pentru a-i atinge obiectivul, aciunea trebuie orientat spre un anumit scop specific; de asemenea, ea trebuie organizat n pai specifici, mplicnd activ procesele de cunoastere i de vointa. Funcia de susinere i energizare: const n meninerea n actualitate a comportamentului declanat pn la satisfacerea strii de necesitate. n virtutea acestei funcii se asigur eliberarea de energie dincolo de momentul declanrii aciunii. Funcia de susinereenergizare a motivului se leag att de intensitatea motivului, ct i de semnificaia motivului pentru subiect. Astfel, la om, organizarea sferei motivaionale se realizeaz nu numai dup fora sau intensitatea motivelor, ci i dup o dimensiune valoric, socio cultural, trebuinele primare fiind subordonate celor secundare, dobndite.

II.FORME I STRUCTURI MOTIVAIONALE A. Din punct de vedere genetic, se delimiteaz dou tipuri de motivaie: Motivaia nncut sau primar, are la baz zestrea instinctual cu care se nate orice reprezentant al unei specii. Instinctul reprezint baza material a unui comportament. Dup H. Pieron, instinctul are urmtoarele caracteristici: a) actul instictiv e ngust, specializat la una din cerinele speciei respective (alimentar, de reproducere etc); b) b) modalitile de comportament instinctive sunt nscrise n bagajul ereditar al individului, ceea ce atrage dup sine o uniformitate deosebit a instinctului n cadrul aceleiai specii; c) c) odat declanat de un stimul specific, instinctul se deruleaz ca o activitate unitar, continu. Orice activitate instinctual poate fi descompus n dou verigi succesive i anume: comportamentul de apeten faza de cutare ce duce la gsirea declanatorului si actul consumator sau actul efector instinctiv n sens strict. Dac comportamentul animalelor este determinat ntr-o mare msur de zestre instinctual, n cazul omului comportamentul instinctual este supus controlului instanelor superioare psihice, influenelor sociale i educrii. O parte din componentele motivaiei primare sunt funcionale nc de la natere i ele incit comportamentele specifice de satisfacere ( ex. trebuinele alimentare) iar altele se activeaz n mod automat, o dat cu naintarea individului spre stadiile corespunztoare de dezvoltare i maturizare biologic. Satisfacerea motivelor primare devine obligatorie pentru asigurarea supravieuirii i funcionrii normale a omului ca sistem viu. Motivaia dobndit sau secundar este specific omului i se constituie, n funcie de specificul fiecrui ndivid, pe parcursul dezvoltrii sale ontogenetice. Doi factori sunt considerai eseniali pentru formarea acestei structuri motivaionale: a) un factor de ordin intern, legat de creterea gradului de complexitate structural funcional a creierului care, pe de o parte, duce la

inversarea raportului dintre experiena individual i cea de specie n procesul adaptrii n favoarea celei dinti, iar pe de alt parte, asigur mecanisme apte pentru realizarea funciilor psihice de nivel superior, de tip contient prin care se asigur formularea i stabilirea de semnificaii pentru fenomenele exterioare, ct i pentru propriile conduite; b) al doilea factor este de ordin extern are n vederea complexitatea mediului social n care triete i se dezvolt personalitatea uman. Astfel, o dat cu dezvoltarea societii apar tot mai multe solicitri la nivelul individului, socilitri care se transform treptat n trebuine interioare (astfel este ntru totul adevrat c societatea creaz nevoile la nivelul omului; nu ne-am nscut cu nevoia de a avea telefon mobil, de a comunica prin mail, etc toate sunt produsul evoluiri umane). Pentru ca adaptarea i integrarea n mediul socio cultural s se realizeze la nivel optim, devine obligatorie restructurarea sferei motivaionale, prin formularea unor noi motive care s determine modularea comportamentelor n raport cu semnificaiile noilor situaii, exigene i valori. Spre deosebire de motivaia primar, care devine socializat i culturalizat numai sub aspectul modului de satisfacere, motivaia secundar este socializat n nsi structura i coninutul su intern. Pe de alt parte, n timp ce motivaia primar nu-i modific structura i formele de manifestare n cursul evoluiei istorice, motivaia secundar cunoate un proces de permanent evoluie, dobndind coninuturi i forme noi, pe msura diversificrii coninuturilor mediului socio cultural, a tipurilor de relaii interpersonale, a formelor de activitate. n timp ce motivaia primar nu prezint variaii semnificative de la un individ la altul, motivaia secundar devine puternic personalizat, configuraia i modul su concret de integrare contribuind ntr-o msur hotrtoare la determinarea unicitii persoanei.

n sistemul personlitii, integrarea motivaional se face dup principiul ierarhizrii, potrivit cruia, nivelurile mai vechi din punct de vedere genetic se subordoneaz funcional celor mai noi; astfel motivaia primar se subordoneaz prin rang i importan motivaiei secundare. Dou clasificri ale structurilor motivaionale s-au impus i sunt mai cunoscute:

B.Dup importana i semnificaia reglatorie: Motivele homeostatice sunt legate de meninerea unor echilibre fiziologice sau psihologice, att la nivelul unor subsisteme particulare, ct i la nivelul sistemului global al personalitii. Termenul de homeostatic descrie ncercrile prin care organismul urmrete pstrarea echilibrului fiziologic, n ciuda tuturor schimbrilor interne sau externe. Un exemplu de motivaie homeostatic este foamea. Organismul recunoate situaia n care, pentru a-i menine greutatea sau pentru a supravieui, trebuie s recurg la aportul alimentar, iar acest fapt declanaz comportamentul caracteristic: hrnirea. Exist i posibilitatea de a se produce aberaii comportamentale cum sunt supra sau subalimentaia (ducnd, n cazul oamenilor la anorexie sau bulimie). Motivele de cretere i dezvoltare sunt biologice i psihologice. Motivele creterii i dezvoltrii biologice au un caracter spontan, ele activndu-se i funcionnd la nivel incontient, comportamentele corespunztoare de satisfacere a lor desfurndu-se fr ca individul s le perceap i s le controleze. Motivele dezvoltrii psihologice se integreaz, de regul, la nivel contient, ele elaborndu-se cu implicarea direct a intenionalitii, autoevalurii i efortului voluntar. Asemenea motive sunt reprezentate de dorina i nevoia de autorealizare, de aspiraii i idealuri care proiecteaz i susin dinamica personalitii pe traiectoria continuei deveniri. Motivele pozitive sunt acelea a cror satisfacere are un efect reglator asupra echilibrului i funcionalitii personalitii, nlturnd sau diminund strile perturbatoare. Pozitive vor fi apreciate acele motive, a cror satisfacere, nu intr n conflict cu exigenele i normele morale care funcioneaz la nivel social sau care, prin natura lor, genereaz comportamente i activiti ndreptate spre atingerea unor scopuri sociale. Motivele negative se caracterizeaz prin aceea c satisfacerea lor, pe lng un efect adaptativ de moment, asociat cu reducerea tensiunii iniiale i obinerea unei doze de plcere i satisfacii de moment, genereaz efecte perturbatoare, entropice, care, cumulndu-se n timp, duc la serioase dezechilibre i disfuncii n planul intern al sistemului personalitii sau n planul relaionrii individului cu mediul social. Din categoria lor fac parte trebuina pentru alcool, pentru fumat, pentru droguri, trebuina de acumulare exesiv de bunuri materiale, trebuina de aventur etc. Dac iniial asemenea trebuine se manifest n limitele funcionalitii normale, prin suprasolicitare ele se desprind de sub controlul mecanismelor generale de reglare control, automatizndu-se ca dominante n structura

motivaional a persoanlitii. Termenul de motiv negativ se mai ia i n sensul de evitare, de respingere sau opunere activ n raport cu anumite situaii sau valene. El se asociaz cu fenomenul de ntrire, n acest caz ntrirea lund forma sanciunii. n procesul nvrii se recurge frecvent la procesul recompensei i pedepsei: ntrirea pozitiv a rspunsurilor la anumii stimuli sau situaii (motivaia pozitiv) i ntrirea negativ a rspunsurilor la ali stimuli i situaii (motivaia negativ). Motivele extrinseci se situeaz n afara structurii propriu zise a subiectului, aceste fiind obligat n a realiza anumite activiti fr ca el sa-i doreasc iniial acest lucru. (de exemplu, atunci cnd elevul se ncadrez n disciplina colar, fr un interes direct pentru ceea ce se pred, ci pentru a primi, direct sau indirect, anumite recompense). Activitatea extrinsec motivat se efectueaz sub semnul unei socilitri i condiionri externe, fr o plcere interioar i cu un efort intens de mobilizare voluntar. Astfel, pentru populaia colar, putem identifica cteva motive extrinseci ale performanei: - Dorina de afiliere, cnd copilul merge la coal i nva contiincios mai ales pentru a face plcere familiei care se intereseaz de ce face la coal (i apoi l laud sau recompenseaz). La aceasta se adaug, cteodat, i dorina de a corespunde ateptrilor nvtorului sau profesorului. Mai poate interveni i dorina de a fi mpreun cu unii copii sau dorina de a face ceea ce fac n genere cei de vrsta lui. - Tendinele normative, obinuina de a se supune la norme, la obligaii. - Teama consecinelor neascultrii. - Ambiia dorina de a fi printre primii, este i ea un stimulent n unele cazuri. Unele familii exagereaz pretinznd copiilor lor s fie neaprat printre premiani. Exagerrile n acest sens pot duce la sentimente negative de concuren, ostilitate fa de colegii rivali. Mai bine este s se stimuleze ntrecerea cu sine, dorina de a obine rezultate din ce n ce mai bune n raport cu propria persoan. Motivele intrinseci se situeaz n structura motivaional propriu zis a subiectului. n centrul motivaiei intrinseci gsim curiozitatea. Curiozitatea are la baz un impuls nativ i e prezent mai ales n primii ani de coal. Curiozitatea se permanentizeaz atunci cnd se mbin cu convingeri referitoare la valoarea culturii, care faciliteaz comunicarea cu ceilali i asigur o mare bogie de triri, surse de satisfacie i echilibru sufletesc. Tot n acelai cadrul motivaional apare i aspiraia spre competen, dorina de a deveni un bun profesionst. Activitatea intrinsec motivat, avnd sursa de satisfacie n ea nsi se efectueaz cu plcere i cu un efort de mobilizare relativ redus.