AWAN Pengertian Awan Awan ialah gumpalan wap air yang terapung di atmosfera.

Ia kelihatan seperti asap berwarna putih atau kelabu di langit. Klasifikasi Awan Awan tidak sama jenisnya dan selalu berubah bentuk. Awan bergantung pada ketinggian dan suhunya. Awan dibezakan menurut bentuk dan tingginya. Terdapat 3 kumpulan awan yang utama iaitu:

Awan Rendah • Stratokumulus • Stratus

Awan Sederhana • Altokumulus

Awan Tinggi • Sirus, • Sirokumulus • Sirostratus.

Awan Tegak • Kumulus • Kumulonimbus.

Jenis Awan Awan Rendah  Stratokumulus

Ciri-Ciri  

 

Awan berwarna kelabu/putih Terjadi apabila bahagian puncak awan kumulus yang terbentuk pada waktu petang menghampar di bawah. Awan-awan ini terjadi pada lewat petang dan senja Warna kekuningan muda adalah disebabkan pantulan sinaran matahari pada waktu senja Stratokumulus juga akan boleh terjadi tanpa penghamparan awan kumulus.

. Awan Tinggi  Sirus       Berbentuk nipis dan kelihatan seperti sutera nipis dan kapas. Lazimnya membentuk jalur di langit . Awan ini mengganggu pancaran matahari / bulan. Stratus    Awan ini padat & berwarna kelabu tua. Kelihatan lembut dan berumbaiumbai. Awan Sederhana  Altokumulus     awan ini merupakan lapisan hamparan nipis dan terdapat di serata permukaan langit Awan ini seragam & berwarna kelabu & kebiru-biruan serta mempunyai bahagian dasar yang rata awan ini menyebabkan m/hari kelihatan seperti tompok cerah apabila dilihat menembusinya awan ini dikaitkan dengan kejadian cuaca buruk seperti hujan lebat yang panjang tempohnya. Awan ini merupakan awan seragam yang rendah & kelihatan Seperti kabus tetapi tidak sampai ke permukaan bumi. Bentuknya bertompok-tompok dan serabut seperti ekor kuda Boleh memberi petanda tentang cuaca.

Awan ini kelihatan seperti tirai. Awan ini merupakan lapisan yang terdiri daripada kepulan awan berbentuk bulat dan padat yang tersusun berkumpul-kumpul/ berbaris baris .cuaca baik. 2. Kedudukan awan yang tidak tersusun. Awan ini boleh membantu kita mengesan kedatangan ribut • Sirokumulus   Nama popularnya ialah awan sisik.cuaca buruk  Sirostratus    Awan ini merupakan lapisan yang lebih lengkap. menghasilkan satu kalungan mengelilingi matahari/bulan. Kedudukan yang tersusun dan semuka.1.

Awan Tegak • Kumulus    Kumpulan awan putih berkepul-kepul seperti kapas Mempunyai dasar yang rata dan permukaan atas yang beralun seperti kubis bunga Awan ini biasanya menggambarkan cuaca yang baik dan biasanya didapati di kawasan tropika • Kumulonimbus    Awan yang tumpat & kelihatan seperti gunung/menara Mempunyai dasar yang rata dan berkembang secara menegak Ia biasanya kelihatan pada waktu petang d kawasan tropika lembap dan membawa awan ribut dan hujan perolakan yang disertai kilat dan petit .