KERTAS KERJA KAYUHAN RIADAH PERTUBUHAN BELIA TAMAN DESA MELOR 2011 Gotong royong di Kawasan Perkuburan ………………

.
Program berbasikal sambil beramal. Kempen cara hidup sihat

1. PENGENALAN
Program kayuhan ini adalah merupakan satu usaha untuk memperluaskan fungsi tanah perkuburan sebagai tempat persemadian yang harus dihormati. Tugas untuk mendekatkan belia dengan masjid perlu dilakukan untuk memastikan setiap anggota masyarakat sentiasa sedar akan fungsi masjid yang sebenarnya selain daripada tempat untuk para jemaah menunaikan solat fardu. Gabungan antara orang dewasa yang merupakan para jemaah masjid ibrahimi dan para belia melalui acara berbasikal dirasakan akan menjadi pemangkin kepada ukhwah masyarakat di daerah Pasir Puteh khasnya dan di Kelantan amnya. 2. RASIONAL Program ini adalah diharapkan dapat memberikan peluang kepada anggota masyarakat terutamanya belia untuk turut serta dalam program anjuran JK Masjid Ibrahimi. Disamping itu, ia juga bertujuan untuk menjadikan riada berbasikal sebagai salah satu aktiviti ibadah dalam menjaga kesihatan supaya setiap individu akan sentiasa sihat dan segar untuk berjemaah di masjid. Para belia juga diharapkan agar dapat memahami dan membezakan antara aktiviti riadah yang dibenarkan oleh islam melalui aktiivti berbasikal tanpa melibatkan unsur judi, membuka aurat dan sebagainya. 3. OBJEKTIF 1. Mengeratkan hubungan JK Masjid Ibrahimi dan para belia di Pasir Puteh 2. Menggalakkan aktiviti riadah sebagai satu ibadah

Pasir Puteh Peserta akan berkayuh ke Pantai Tok Bali Dijangka tiba di Pantai Tok Bali Sarapan pagi Bersama jemputan khas Cabutan bertuah Berkayuh balik ke Masjid Ibrahimi 07.00 TENTATIF PROGRAM Peserta berkumpul di Masjid Ibrahimi.00 RM 750. 4.30 pagi.50 pagi 09. T/Shirt AJK dan peserta 2. ANGGARAN PERBELANJAAN. 50 helai 10 item X RM 15. Cabutan Bertuah 3.00 RM 250.00 RM 100.3.45 pagi 08. 6.30 pagi 07.45 pagi 08.00 RM 250. TARIKH & TEMPAT KAYUHAN Tarikh jangkaan ialah 07 Mei 2010 (Jumaat) bermula pukul 7.00 X RM 25. Menghargai kesihatan diri dan alam sekitar.00 __________________ RM 1350. Makanan 4. Para peserta akan berkayuh ke Pantai Tok Bali (17 km). Cenderahati Jemputan JUMLAH 7.15 pagi 09.45 pagi 10.00 pagi . 50 bungkus X RM 5. 5.00 1. Menghargai setiap ciptaan dan kurniaan Allah SWT 4. KUMPULAN SASARAN Sasaran utama aktiviti berkayuh basikal ini adalah terdiri daripada ahli jemaah Masjid Ibrahimi Pasir Puteh dan para remaja dan belia yang menginap di sekitar Bandar Pasir Puteh.

Kerjasama semua pihak akan memastikan kelancaran program yang dirancangkan.11. MASYARAKAT SELAMAT” .00 pagi PENUTUP Bersurai Di harapkan program ini akan dapat menjadi penyumbang kepada kehidupan bermasyarakat yang lebih berkat dan harmonis. “ RIADAH BERKAT.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful