MCO 1) Adverseeffectsof aminaglycosides includethe followingexcept a) Nephrotoxicity ototoxicity and b) Neuromuscular blockade . c) P s eudomembranous c o lit is . d) hypersensitivity reactions .

2) Concerning vancomycin the followingare correctexcept; , a) lt inhibits synthesis bacterial of cellwall b) lt is usedintravenously seconds as chojce drugin pseucomembranous colitis c) lt is effective firstchoice as ( drugagainst ORSA MRSA) d) Histamine release one of its adverse is effects 3) Antimicrobials contraindicated infantsand childr€nincludethe followingexcept in a) Tetracycline b) Clindamycin c) Clinafloxacin d) Chloramphenjcol 4) The followingantitubercular drug can causegoutyarthritis: a) Ethambutol b) Pyrazinamide c) Streptomycin d ) tN H 5) The antimicrobial thatcouldbe safelygivenorallyin lats pregnancy with gram negative infections : is a) Tetracycline b) Ceftriaxone c) Cefaclor d) Cotrimoxasole 6) Th€elimination half life of whichof the followingdrugs remainsunchanged when it is administered patients to suffering from impaired renalfunctioni a) CefoDerazone. b) Azithromycin. c) Doxycycline. d) All of theabove . 7) The elimination half life of whichof the followingdrugsremainsunchanged when is administered patients to suffering from impaired renalfunction: a) Tetracycline b) Erythromycin. c) Doxycycline d) All of the above 8) A cephalosporin with increased activityagainstanaerobic bacteria ; is a) Cephalexin b) Cefuroxime c) Cefoxitin d) Cefazolin 9) A characteristic adverse effectassociated with the use of ampicillinis : a) phototoxicity b) l\4aculopapularrash c) Acutehaemolytic anemia d) Agranulocytosis

10)Adverseeffectsof Rifampicin includeall ofthe followingexcept: a) Flu likeeffects. b) Reddiscolourationsecretions of plasma c) Increased level concomitanfly drugs of used d) lt is required increase to doseof concomitanflv useddruos. 12)The followingdrugs may interfere with plasmalevelof othlr drugs except: a) Ciprofloxacin. b) Chloramphenicol. c) Rifamoicin. d ) Amoi c i l l i n. 13)Thefollowingantibiotics inhibitbacterial wall synthesis ce except: a) Cephalosporins b) penicillins c) Erythromycin d) Vancomycin 14)All the followingantimicrobials correcflymatched their usesoxcept: are to a) Rifampicinprophylaxis meningitis of b) metronidazole - anaerobic infections c) Amoxicillintyphoid fever d) Cephalexintreatment meningitis of 15)All the followingantitubercular drugscan affectotherdrug'sl6velexc€pt: a) Rifamoicin b ) IN H c) Streptomycin d) l\y'oxifloxacin 16)All the followingantitubercular drugsare not hepatotoxic except: a) Ethambutol b) Pyrazinamide c) Ceftriaxone d) Capreomycin '17) the followingare adverse All effectsof vancomycin except: a) Pseudomembranous colitis b) Ototoxicity c) Nephrotoxicty d) Red-man syndrome '18) the followingare contraindicated renaldysfunction All in except a) Doxycycline b) Tetracycline c) Gentamycin d) Amohotericin B 19)All the followingare true aboutcotrimoxazole except: pneumonia to pneumocystis a) lt is thetreatment choice of for due carinii b) lt is an alternative chloramphenicol enteric to for fever c) lt is replaced trimethoprim by alone urinary for tractinfections to E.coli due d) lt is a combination trimethoprim clavulanic of and acid 20)All the followingare usedagainstpenicillinase producing Staphylococci except: a) Cloxacillin. b) Clindamycin. c) Co-trimoxazole. d) Amoxicillin.

21)All the following_concerning antitubercular drugsare correctexcept: a) lsoniazide, Rifampicjn cycloserine first_line and are druos b) Hepatrc damage occur can withisoniazjde Rifampiiin and c) Ethambutol induces opticneuritis d) Pyrazinamide rnduces hyperuricemia 22) Thefollowingincrease risk of nephrotoxicity f gentamycin the o except: a) Age over70 years. b) Prolonged course therapy of . c) Concurrent vancomycin therapy d) Concurrent therapy penicilljn with 23) All the following statementscorrecflyidentifythe mechanism actiOnof the of chemotherapeutic agentexcept: a) Aminoglycosides bind - irreversibly to 3OS ribosome b) Tetracyclinereversibly binds SOS to ribosome c) Chloramphenicol binds - irreversibly to 50Sribosome d) Macrolides reversibly to S0Sribosome. bind 24)Amikacinhas the followingadvantage over gentamycin. a) Better absorption. oral b) Lessnephrotoxic c) Lesssusceptible bacterial to inactivation. d) Lessallergenic. 25)Aminoglycosides havethe followingcharacters except: a) Theyareinetfective against anaerobic organisms b) Theyact by inhibiting protein synthesis. c) Theycanbe absorbed after well oralintake . d) Theyare ineffective treatment menincitis. in of 26)Aminogtycosides inhibitbacterial proteinsy;thesis by : a) Binding 30Srlbosome to leading inhibiton bindinq tRNA to of to reading mrsreading mRNA I Binding 30Snooso.ne b to to of code c) Binding 50Sr bosome to preventing peptide transJocation of charn d) Binding 50Sribosome to leadrng inhrbition transpeptidatiorl to of 27)A narrowspectrumoral drug,effective against+vegm anerobic bacteria is; a) Vancomvcin b) Aztreonam c) Tobramycin d ) Cl i ndamv c i n 28)Antibiotic associated pseudomembranous colitisis mostlik e ly o b e c a u se d y: t b a) Vancomycin b )AZ i thromy c i n. c) Clindamycjn. d) l\iletronidazole. 29)Antimicrobials effective anaerobic in infections includeall the followingexcept: a) Chloramphenicol b) Gentamycin c) Clindamycin d) L4etronidazole 30) A patient with hypersensitivity penicillin acquired infection to V an with pneumonia, streptococcus whichof the followingantimicrobiats w6uld be the best choicefor that patient: a) Amoxvcillin / clavulanate.

b) Cefaclor. c) Erythromycin.
d) Ampicillin. 3'l)A bacteriostatic antibiotic that becomes bactericidal highfoncentration : at is a) Tetracycline. b) Erythromycin. c) Vancomycin. d) AmDicillin. 32) Arrange following the betalactam antibiotics according theirspectrum action the to ( of mostnarrow soectrum ) : first a) lmipenem b) Aztreonam c) Amoxycillin a ) a , o,c b ) a , c ,b c) b .a.c d ) b , c ,a e ) c,a,D 33)Arthralgia may be an adv€rsg effectof: a) capreomycin b) pyrazinamide c) rifampicin d) ethambutal 34)Augmentin a combination is of penicillin antistaph penicillin a) broad spectrum and penicillin B-lactamase b) broadspectrum and inhibitor penicillin antistaph c) antipseudomonal penicillin and d) noneof the above 35) A 6l yearold womanwho is allergicto penicillin and cefoxetin has a staphylococcal septicemia with organisms resistani tetracycline erythromycin The most to and . appropriate treatment this patientis: for of a ) Ca r beni c i l l i n b) Cefaclor c) Amoxicillin d) Vancomycin 36) Clindamycin the followingexcept: has a) associated diarrhea with b) active against anaerobes c) active against somegram-positive organisms d) active against mostgfam-negative organisms 37)Concerning aminoglycosides, followingare true except: the gramnegative a) Theyare mainly effective anaerobic in bacteria b) Theycauseconcentration - dependent time-dependent not bacterial killing c) Theirdosesshould adjusted be according creatinine to clearance d) Theyhavesynergistic antimicrobial effects withB-lactams 38)Concerning aminoglycosides, followingare true except: the gramnegative a) Theyaremainly effective aerobic in bacteria. b) Theycause time- dependent concentration not - dependent bacterial killing. c) Their dosesshould adjusted be according creatinine to clearance. d) Theyhavesynergistic antimicrobial effects B-lactams. with 39)Concerning fluroquinolones, followingare true except; the gramnegative a) Theyare mainly usedin anaerobic bacteria

b) Cloxacillin c) Piperacillin d) Nafcillin 50) lsoniazide a primaryantituberular is agentthat: pyridoxine a) Requires supplementation . b) Maydiscolor tears. Saliva, fecesandurine c) lvlaybe otoboxic d) ls given onlyintramuscularly proteinsynthesisby : 51) Macrolides inhibitbacterial a) Binding 30Sribosome to leading inhibition binding IRNA. to of to b) Binding 30Sribosome to leading misreading mRNAcode. to of preventing c) Binding 50Sribosome to translocationpeptide of chain. d) Binding 50Sribosome to leading inhibition transpeptidation. to of 52) One of the following about ceftriaxoneis correct : a) lt is bactericidal . protein b) It actsby inhibiting synthesis. c) lt is effective orally andparentrally. d) Hepatic toxicity a mainsideeffect. is 53)Ototoxicity followthe administration the followingexcept: can of a) Ethacrynic acid. b) Gentamycin. c) Frusemide. d) Cefuroxime. 54) Pick out tho betalactamase inhibitorfor co.administration penicillins: with a) Ethacrynic acid b) Sulbactam. c) l\,4onobactam. d) Moxalactam. 55) Pneumococcal meningitis a'14yearold patientis treated in with : a) Erythromycin. b) Rifamoicin. c) Cettriaxone. d) Ciprofloxacin. 56) Pseudomembranous colitismay be treatedwith ; a ) Cl i ndamy c i n b) Vancomycin c) Metronidazole d ) b andc ( 57) Regarding isonizide INH), the followingare true €xcept: a) lt inhibits synthesis mycolic the of acidin mycobacterial wa cell b) lt produces hepatic toxicity rapidacetylators. in of microsomal c) lt causes stimulation hepatic enzymes. d) lts neurotoxicity be prevented pyridoxine. can by 58)The antibiotic choicein hepatic of coma is: a) Cephalexin. b) ChloramDhenicol. c) Neomycin. d) Penicillin G. 59)The antimicrobial drug that is safelygivenin renalimpairment is a) Gentamvcin.

b) Vancomycin. c) Doxycycline d) Tetracycline. 60)The aminoglycoside most likelyto remaina useful therapeuticagent in the event of gentamicin-resistance: is a) Streptomycin. b) Amikacin. c) Neomycin. d) Kanamycin. 61)One of ths followingdrugs is effective againstanaerobic bacteria: a) Ceftriaxone b) Flucloxaillin c) Benzathine oenicillin e) l\4etronidazole 62)The bestag€ntof the followingdrugseffective againstmeningocdcci is: a) Ceftriaxone b) Flucloxacillin c) Doxycycline d) Benzathinepenicillin 63)The bestagentof the followingdrugseffective againstmycoplasma is: a) Ceftriaxone b) Doxycycline penicillin c) Benzathine d) Metronidazole 64)The bestagentof the followingdrugseffective againstStaphaureusisi a) l\y'etronjdazole b) Flucloxacillin c) Doxycycline penicillin d) Benzathine 65)The.b^est agentof followingdrugseffective prophylactic Strept.hemolyficus in is: a) Ceftriaxone. b) Flucloxacillin. c) Doxycycline. penicillin. d) Benzathine 66)The drug of choicefor methicillinresistant Staphylococcus aureusis: a) Oxacillin. b) Gentamycin. c) Vancomycin. d ) Pi D erac i l l i n. e) Noneof theabove. 67)The drug ot choicein a patient with allergyto penicillin : is a) lmioenem b) Cefradin c) Aztreonam. d) Erythromycin. 68) The following drug is effectivein treatmentof anaerobicinfection : a) Streptomycin. b) Gentamyctn. c) Clindamycin. d) Ciprofloxacin.

69)Thefollowingdrugsare betteravoided with oral anticoagr,r/a e x c e p t : nts a) Co-trimoxazole. b) Erythromycin. c) AmDicillin. d) Chloramphenicol. 70)Thefollowingdrugsare contraindicated infantsand childrenexcept: in a) Tetracyclines. b) Co-trimoxazole. c) Cefradin. d) Ciorofloxacin. 71) All of the followingdrugs can be usedin anasrobic infection except: a) Tindiazole. b) Clindamycin. c) Gentamycin. d) Cefoxitin. 72) All of the followingare true regarding Rifampicin except: a) Inhibits polymerase DNAdependent RNA enzyme. b) Induces discoloratior,. fluid plasma c) Increase level theophylline. of d) Etfective treatment in ofTB. 73) All of the followingare true regarding quinolones except: a) lnhibit DNAgyrase enzyme. jnfection. b) Clinafloxacin4'ngeneration usedin anerobic is and c) Ciproflaxacinmoreeffective levofloxacinpneuomonia. is than in d) Norfloxacin usedin UTIonlyas it doesnotachieve is systemic level. 74) Whichof the followingusedin prophylaxsis meningitis: of a) Ciprofloxacin. b) Gentamycln. c) RifamDicin. d) lsoniazide. 75) Typhoidfeverin 12 yearsold patienthas favismis treatedbyi a) Co trimoxazole. b) Ciorofloxacin. c) Amoxacjllin. d) Chloramohenicol. 76.Which the followingis considered 1"!in patientallergic penicillin of the to a l mtpenem. b. Cefazolin. c. Erythromycin. d. Aztreonam. 77.Chose bestdrug for a patient the with historyof allergytopenicillinand sufferingfrom severeinfection -ve bacilli. by a. Ampicillin sulbactam. and b. Aztreonam. .c. lmrpenem, d. Cefazolin. 78.Thepenicillin with the longesldurationof actionis: G penicillin. a. Procaine penicillin. b. Benzathine c. Penicillin V.

penicillin. d. Benzyl 79.Themain reasonfor limiteduse of Chloramphenicol the highiincidence is of: a. Nephrotoxicity. b. Aplastic anemia. c. Hepatic toxicity. d. Ototoxicity. 80.Which the followingis not a semisynthetic e n ic illin : of p penicillin. a. Procaine b . Ampi c i l ti n. c. Cloxacillin. d. Carbenicillin. 8l.Which of the followingdrug may induceflushing andredness afterraDid lvl: a. Erythromycin. b. Streptomycin. c. Vancomycin. d. Clarithromycin. S2.Antibiotic pseudomembranous occurs associated colitis commonly with: a. Amoxacillin. b. Metronidazole. c. Cl i ndamy c i n. d. Vancomycin. 83.Which the followingdrug is mostsuitable anaerobic of for dentatinfection: a. Gentarnycin. b. Erythromycin c. C l i ndamy c i n d. Aztreonam. 84.Allof the followingdrugseffective anaerobic in infections exceDt: a. Cefoxitine b . Chl orampheni c ol c. G entamV c tn. d l\4etronidazole. 85. Which_of followingdrug can cross BBB and effective meningitis. the in a . G entamy c l n. b. Cefoperazone. c. Ceftrioxone. d . Dox y c l c l j ne. 86.Which the followingis side effectof quinolones. of a. Otoioxicity. b. Pseudomembranous coiitis. c. Arthropathy. d. Teeth discoloration. 87. All followingadverse effectsare matched with corresponding drug except: a. Cefoperazone / Disulfiram action. like b. Vancomycin/ mansyndrome. Red c. Outdated tetracyclines / fanconi syndrome. d. Sulfonamides / Greybabysyndrome. 88. All followingindications matched are with the corresponding drug excepr: a. Prophylacticrheumatic in fever Benzathine / Denicillin. b. Cefoxitin: l\,4ixed anerobic infections. c. Vancomycin / Typhoid fever.

d. Metronidazole / Psedomembranous colitis. 89.All following adverseeffects are matchedwith correspondingdrug except: a. Rifampicin likesyndrome. / Flu b. INH/ nephrotxicity. c. EthamutolOpticneuritis. / d. Pyrazinamide / goutyarthritis. 90. Macrolides: of the followingare true except all a. Bactericidal large in doses. b. Eyrhromycinoneof themandjnduces jaundice. is cholestatic c. Spectinomycin is one of themandusedin resistant;onorrhea. d. Inhibit translocatton reaction bacterial of ribosome. 91. Whichof the followingis not effective typhoidfever: in a. P eni c i l lV . in b. Amoxacillin. c. Ampicillin. d. Co trimoxazole. 92. Whichof the followingis not effective BTt: in a. Doxycline. b. Ceftrioxone. c. Rifampicin. d. centamycin. 93. Whichof the followingis not effective pseudomonas in infections: a. Cefoperazone. b . l mi penem. c. Penicillin G. d. Gentamycin. 94.Which ofthe followingis not used in gonorrhea: a. P eni c i l lcn i b. Spectinomycin. c. Norfloxacrn. d. Vancomycin. 95. Whichof the followingis usedsafelyin pregnancy: a . Gentamycin. b . Erythromycin. c . Doxycycline. d . l\4oxifloxacin. 96. All of the followingpairsare true except: a . Clinafloxacin / inhjbits DNAgyraze b . INH/ Inhibits mycolic acidsynthesis. c Cefrazolin / inhibits transpeptidase enzyme. d . Rifampjcin n rD rtsNA 0e0en lcl / In inhibits RNAd K dentDNA ovtmera: e '10=c 2 =b 6=d 9=b 12=d 14=d 1 6=b 18= a 19= d 20=d 22=d 23=b 24=c 26=b 27=d 28=c 29= b 30=c 3 1 = b 32=d 3 5 =d 36=d 38=b 39=a 40=d 41=b 42=c 4 3 = b 44=C 4 5 =D 46=C 4 8 =C 50=A 54=B 5 6 =D 5 9 =C 60 = B 6 1 = D 62=A 63=B 64=B 6 5 = D 66=C 67=D 6 8 = C 6 9 =C 7O=Q 76=c 78=b 7 9 = b 80=a 82=c 83=c 84=c B6=c 87=d 88=c 89=b 9 0 = c 9 1 =a 9 2 =d 93 = c 94=d 95=b 96=d

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful