Drejtor Kryeredaktor

BESNIK MYFTARI ALFRED PEZA

Adresa e redaksisë: Bulevardi “Zogu i Parë”, Pallati 13-katësh, Ap. 3 Tel: 068 20 35 300 • 069 20 35 300

Zv/Kryeredaktor URIM BAJRAMI

Viti I - Nr. 1 8 4

E m ë r k u r ë, 13 shtator 2 0 0 6 E përditshme e pavarur

Çmimi 30 lekë, 1.2 euro

w w w.gazeta-shqip.com

Pas publikimit të kasetës, ku kërkohej shkarkimi i Sollakut për të zhbllokuar “Albatros”, opozita: Berisha, jep dorëheqjen

KOMENT

Nis hetimi për superskandalin
NE FAQET 2-3

Prokuroria: Shpërdorim detyre për drejtorin e Aviacionit Civil
REFORMA

Vetësiguria e papërballueshme e arrogancës së pushtetit
ALFRED PEZA

Dyndje ilegalësh drejt Greqisë
ezoni i ullirit dhe i vreshtave ka filluar dhe Greqia do të ketë nevojë edhe sivjet për më shumë krahë pune. Shqiptarët e dinë mirë këtë, ndaj edhe çdo vit, në të njëjtën stinë nisin shtegtimin ilegal drejt vendit fqinj, ku së paku synojnë të punojnë disa muaj e të kthehen. Por sivjet, fluksi i atyre që marrin përsipër të shkelin ilegalisht kufirin është më i madh se zakonisht dhe synimi nuk është thjesht puna sezonale, por mundësia e përfitimit nga ndonjë fushatë e mundshme legalizimi në Greqi. Të dhënat që vijnë nga rrethi i Devollit flasin për një...
NE FAQEN 21

Pro & kundër, Beqir Meta dhe Jorgo Bulo

G

S

A
Ligji i Akademisë djeg Dritëro Agollin
NE FAQEN 25

kademia e Shkencave ka ndërmarrë një iniciativë të re. Atë të letërkëmbimit me ligjvënësit. Miqësisht anëtarët e Akademisë së Shkencave iu janë drejtuar deputetëve që mbajnë edhe titullin profesor të shohin edhe qëndrimin e tyre, para se të miratojnë një ligj për Akademinë e Shkencave. Por, përveç kësaj, gjatë këtyre ditëve, ata do t'i drejtohen edhe zyrtarisht Kuvendit të Shqipërisë, me një shkresë ku do të paraqesin të gjitha arsyet që të çojnë te mosmiratimi i ligjit.
NE FAQEN 25

jëja më e vogël që pritej dje nga mazhoranca qever isëse, pas publikimit të skandalit me shoqërinë e fluturimeve "Albatros", ishte dorëheqja ose shkarkimi i drejtorit të Aviacionit Civil, z.Gazmend Dibra dhe vënia e tij në dispozicion të drejtësisë. Më pas, të nxirreshin përgjegjësitë politike, administrative dhe morale, për bisedën ku bashkëpronarit të shoqërisë së fluturimeve ajrore, i kërkohej ndërhyrja te daja, President i Republikës për firmosjen e dekretit të shkarkimit të Prokurorit të Përgjithshëm, në këmbim të lënies së lirë për të punuar. Por, asnjëra prej këtyre nuk ndodhi. Përkundrazi, përgjigjja...
NE FAQEN 11

FORUM

Listat e rezultateve zyrtare të maturantëve konkurrues. Ekonomiku e Gazetaria, rillogaritje pikësh

DEBATI

Gjendet shkaktari i krizës së telefonave Arkitektura, Inxhinieria e Ndërtimit, Elektrike dhe Elektronike
SUPLEMENT NE 16 FAQE

Fituesit në Universitetin Politeknik
TAKSAT 8 TE PA N D E H U R

Pakti i shkelur nga politika shqiptare
Me Andrea Stefanin, Mustafa Nanone Skënder Minxhozin

bas një seriali të gjatë akuzash dhe kundëra kuzash mes operatorëve ruralë, atyre celularë dhe deputetëve të komisionit hetimor për situatën në tregun e telefonisë, gjendet më në fund shkaktari që ka provokuar krizën, jo vetëm në tregun në fjalë, por edhe në xhepat e konsumatorëve shqiptarë. Ai është një dhe vetëm një, mungesa në legjislacionin për telekomunikacionet, si dhe ndonjë devijim që ka të bëjë me moszbatimin ose shkeljen e ligjit aktual, që përveçse i vjetruar rezultoi me dobi të madhe për operatorët e telefonisë, qoftë ata celularë...
NE FAQEN 6

M

P

Biznesi i vogël, s’ka ulje në 2007
everia nuk do të ndërmarrë asnjë ulje taksash për biznesin e vogël gjatë vitit 2007. Në projektligjin e ri "Për sistemin e Taksave Vendore", të propozuar nga Ministria e Financave, i cili është pjesë e paketës fiskale për vitin 2007, taksat për biznesin e vogël nuk do të ndryshojnë, duke mbetur në po të njëjtat nivele me vitin 2006. Në ndryshim nga ligji aktual, me ndryshimet e reja rreth 60 mijë aktivitetet tregtare ...
NE FAQEN 7

Angjeli-Toska, të pafajshëm për kompleksin “Dinamo”
sh-ministrat e qeverisjes së majtë, ai i Ekon omisë, Anastas Angjeli dhe i Rendit, Igli Toska, nuk kanë asnjë përgjegjësi penale për tentativën e shitjes së kompleksit "Dinamo". Prokuroria e Tiranës ka vendosur të marrë të pandehur shtatë ish-zyrtarë të Ministrisë së Rendit, të bashkisë etj., të cilët me veprimet e tyre janë gjetur përgjegjës në rastin e tentativës së shitjes së këtij kompleksi. Ndërsa dy ish-ministrat nuk do të ndiqen penalisht...
NE FAQEN 8

Q

I

abesia" e politikës për të konkretizuar kompromisin e arritur mes OSBE-së, ka bllokuar sërish reformën zgjedhore. Pasojat e kësaj vonese të re për problemin më të rëndësishëm që ka vendi dhe arsyet e mundshme të impasit të ri politik. Gazeta "Shqip", ka hapur një Forum, në të cilin për këtë çështje debatojnë analistët e njohur: Andrea Stefani, Mustafa Nano dhe Skënder Minxhozi. Arbitri ndërkombëtar, a duhet t'iu qëndrojë vazhdimisht "mbi kokë" politikanëve shqiptarë edhe pas nënshkrimit të marrëveshjeve të rëndësishmeve dhe cilat janë parashikimet për reformën zgjedhore, janë çështjet...
NE FAQEN 10

BUSHI

Njoftim i “SUPERSPORT”
Kompania mÎ e re ìSUPERSPORTî ka siguruar tÎ drejtat televizive sportive, tÎ kampionateve mÎ tÎ mira dhe mÎ tÎ ndjekura evropiane e botÎrore. Duke filluar nga 25 gusht 2006 kompania nis transmetimin e kÎtyre evenimenteve, nÎ kanalet ìPREMIUMî tÎ platformÎs ìDigitALBî. NÎ to do transmetohen me pagesÎ tÎ veÁantÎ, kampionatet mÎ spektakolare tÎ futbollit evropian si:
1. SERIA A 2. S PA N J O L L 3. A N G L E Z 4. F R A N C E Z 5. G J E R M A N 6. P O R T U G E Z 7. G R E K 8. ELIMINATORET E KAMPIONATIT EVROPIAN TE KOMBETARES SHQIPTARE TE FUTBOLLIT

99-VJETORI

Të gjitha rastet kur kuqezinjtë kanë rënë pre e ksenofobisë

Kujtimet e nipit të tij Misto Marko dhe raportet me Lasgushin

Greqia, dosja e racizmit ndaj futbollistëve shqiptarë
Gjah talentesh në stërvitje

Mitrush Kuteli, idilet e këputura të një shkrimtari

Kovaçiç, “spiuni” i Bariç në Tiranë
NE FAQEN 29

K

Si do tÎ abonoheni nÎ ìSUPERSPORTî?
LEXONI NE FAQEN 28

y burrë i shkurtër, me mus taqet e prera drejt mbi buzët e trasha, nuk ka reshtur kurrë së dashuri të shkruarin. Askush nuk ka mundur t'ia shuajë pasionin që i orvatet ende në trupin e imët edhe tashmë që po i kalon të 70-at. Mjekun e njohur të qytetit të Pogradecit mund ta gjesh pothuajse çdo ditë në rrugën buzë liqenit. Ashtu si dikur kur shoqëronte Lasgushin pasditeve në shëtitjet buzë liqenit, ai nuk e ka hequr atë zakon edhe tani që poeti nuk është më...
N E F A Q ET 26-27

PORTRET

Rekordi i panjohur i Alqi Karecos
Këngëtarët më të mirë të muzikës së lehtë, do të organizojnë një recital për nder të muzikantit të njohur, që ka realizuar 5000 orkestrime dhe asnjë kompozim

NE FAQEN 27

GAZETA S H Q I P

P E R R E K LA M A

KO N TA KT O N I N E N U M R AT: 069 20 50 420 • TEL 04 233 862 • FA X 04 272 567 • 069 20 50 458

marketing@gazeta-shqip.com

SHQIP 2 2 LIBERALIZIMI FA KU LTETET

SHQIP I I

S O C I A L E

E MERKURE, 1 3 SHTATOR 2006

Dy fakultete të UT-së kanë degë me numër të hapur, ku kandidatët do të pranohen të gjithë

Rektori i Universitetit të Tiranës tha se ministria është në dijeni të nevojave për staf dhe ambiente

Universiteti i Tiranës, 11 degë të liberalizuara
Shezai Rrokaj: Do të zbatojmë vendimin e qeverisë
RIVIERA DEDAJ

N

Degët pa kufizime në UT
Frëngjisht Matematikë Fizikë Italisht Matematikë-Fizikë Gjuhë Sllave Ballkanike Kimi Kimi Teknologjike dhe ushqimore Kimi Industriale Gjuhë-Letërsi Greke Matematikë-Informatikë

ë Universitetin e Tiranës, një numër i konsiderueshëm studentësh pritet të pranohen në shkollë të lartë pa shumë mundim. Në bazë të vendimit të qeverisë, 11 degë të dy fakulteteve janë të liberalizuara. Ndërkohë, universiteti ka deklaruar dje, zyrtarisht, se do të zbatojë vendimin e qeverisë. Pra, do t’i pranojë të gjithë kandidatët. Rektori Rrokaj, 4 ditë para shpalljes së fituesve në universitete tha se, “për 11 degët e liberalizuara të UT-së do të zbatohet vendimi i qeverisë”. Ndërsa më 16 shtator, mijëra kandidatë të degëve të tjera do ta gjejnë emrin poshtë listës, ata të degëve të liberalizuara janë të gjithë fitues. Rrokaj nuk ka folur me shifra për numrin e studentëve në këto degë, pasi, sipas tij, numri i saktë merret vesh në kohën e regjistrimeve, sepse shumë kandidatë janë regjistruar në disa degë. Kështu, numri i kandidatëve që rezultojnë aktualisht të regjistruar në këto degë nuk është realisht numri i atyre që do të studiojnë, pasi shumica prej tyre mund të rezultojnë fitues në degë të tjera. Gjithsesi, numri i kandidatëve është shumë herë më i madh se numri i kuotave që kishte përcaktuar universiteti në muajin shkurt kur ka bërë propozimet. Bashkë me kuotat, fakultetet kishin kërkuar edhe shtim të numrit të stafit akademik dhe të ambienteve. Sipas një bilanci të bërë publik dy muaj më parë, UT-së i duhen mbi 500 pedagogë të rinj dhe dy godina për mësim. Këto kërkesa ndodhen edhe në zyrat e Ministrisë së Arsimit, por kjo e fundit asnjëherë nuk është shprehur zyrtarisht se çfarë masash do të merren për mbarëvajtjen e vitit akademik, tashmë që 38 degë në shkallë vendi janë të liberalizuara dhe mund të presin një numër të madh studentësh. Aktualisht, shkollat e larta janë në fazën e përzgjedhjes së fituesve. Në Universitetin e Tiranës kanë konkurruar rreth 46 mijë veta, ose më shumë se gjysma e numrit të kandidatëve në shkallë vendi. Nga ky numër, 1500 emra kanë rezultuar me gabime në të dhëna, çka po rregullohen gjatë këtyre ditëve. Kryesisht, kandidatët kanë pasur probleme në shkrimin e emrit, si dhe gabime në notën mesatare. Ata kanë të drejtë të ankohen për këto gabime, por edhe për pikët e fituara dhe të shpallura këto ditë deri më datë 14 shtator. Ndërkohë, Universiteti i Tiranës ka garantuar shpalljen e rezultatit përfundimtar, pra emrat e fituesve më datë 16 shtator, ashtu siç e përmban edhe urdhri i ministrit të Arsimit për regjistrimet. Renditja e kandidatëve bëhet në bazë të numrit të pikëve sipas rendit zbritës, nga maksimalja te minimalja. Po kështu, me vizë të kuqe ndahen emrat e fituesve. Vija pritet aty ku është numri i kuotës së pranimit për çdo degë. Regjistrimet e kandidatëve fitues për të gjitha fakultetet kryhen në datat: 18,19,20,21,22 shtator nga ora 0915.00. Kjo është faza e parë e regjistrimit.

Sipas një bilanci të bërë publik dy muaj më parë, UT-së i duhen mbi 500 pedagogë të rinj dhe dy godina për mësim

Gjermanisht

KORRIGJIMI

Ministria e Arsimit ngatërron koeficientet e shkollës së mesme ekonomike
akulteti Ekonomik në Tiranë do të rillogarisë pikët për kandidatët për studentë. Ky vendim merret pas ankesës së disa nxënësve që mbaruan shkollën e mesme ekonomike dhe që konkurruan po për Ekonomik në të lartën. Pas shpalljes së pikëve, kandidatët konstatuan se koeficienti që iu është dhënë në shkollë nuk korrespondonte me koeficientin me të cilin fakulteti kishte llogaritur pikët e tyre. Pas ankesës së tyre, u konstatua se ata kishin të drejtë. Kështu, Ministria e Arsimit, në broshurën “Matura Shtetërore” që ka shpërndarë nëpër shkolla, kishte shënuar se shkolla e mesme ekonomike e ka koeficientin 1,4. Ndërkohë, në shkresat e dërguara në Fakultetin e Ekonomisë dhe në Rektoratin e Universitetit të Tiranës, Ministria e Arsimit ka shënuar se shkolla ekonomike e ka koeficientin 1,3. Po i njëjti problem ka lindur edhe në degën e Gazetarisë, me përcaktimin e koeficientit të bllokut natyror dhe shoqëror. Ndërkohë, Ministria e Arsimit ka dalë në një prononcim për shtyp, ku ka thënë se “koeficientet e shkollave dhe të blloklëndëve janë ata që janë botuar edhe në Guidën e Maturës Sh-

F

Ekonomiku dhe Gazetaria, rillogaritje pikësh për gabimet
Koeficientet e Fakultetit Ekonomik
Nr.
1 . 2 3 4 5 6 7 8 9

Lloji i shkollës së mesme
Shkolla e mesme e përgjithshme Shkolla e mesme e përgjithshme e profilizuar, profilinatyror Shkolla e mesme e përgjithshme e profilizuar, profili shoqëror Shkolla tek. –prof. ekonomike 5-vjeçare Shkolla tek. –prof. 5-vjeçare Shkolla social-kulturore e gjuhës së huaj Shkolla social-kulturore artistike Shkolla social-kulturore pedagogjike Shkolla e mesme e përgj. e shkurtuar Blloku natyror Blloku shoqëror i parapëlqyer

Koeficienti
1.4 1.3 1.4 1.3 1.2 1 1 1 1 1 1.3

tetërore 2006. Për këtë, Ministria e Arsimit dhe Shkencës u ka dërguar sot një kujtesë zyrtare universiteteve. Në bazë të koeficienteve të dërguara sot, do bëhen korrigjimet në llogaritje, nëse do jetë e nevojshme, gjatë datave të mësipërme të procesit të ankimimit”. Kjo deklaratë shihet si absurde, nga dekani i Fakultetit të Ekonomisë, Dhori Kule, i cili përgjigjen e tij për këtë problem e argumenton juridikisht. “Urdhri i ministrit ka dalë në shkurt, i cili i ka koeficientet ashtu siç i kemi edhe ne, ndërsa guida e maturës shtetërore që i ka ndryshe ka dalë në mars”, thotë Kule, duke shtuar se nuk kuptoj, nëse urdhri i ministrit duhet të kushtëzojë guidën apo guida urdhrin e ministrit?”. Gjithsesi, problemet e shumta që kanë dalë si me të dhënat e maturantëve, emrat, mbiemrat, notat dhe tani edhe koeficientet, duhen rregulluar deri më 16 shtator. Këto veprime duhet t’i bëjnë fakultetet. Ministria e Arsimit shprehet se “fakultetet duhet të kryejnë rillogaritjet, sipas koeficienteve të guidës, si dhe të shpallin rezultatet përfundimtare më 16 shtator”.

SHENIM:
Këto janë koeficientet që Ministria e Arsimit ka publikuar më datë 15.02.26 në faqen e internetit w w w.mash.gov.al dhe që nuk përputhen me guidën e shtypur “Matura Shtetërore” që u është shpërndarë nxënësve nëpër shkolla

E MERKURE, 1 3 SHTATOR 2006MERKURE, 1 3 SHTATOR 2006 E PEZULLIMI K O M PANIA

P O L I T I K E

SHQIP 3

Prokuroria: Drejtori i Aviacionit Civil akuzohet për shpërdorim të detyrës

“Albatros”, nis hetimi për skandalin
“Shqip”dhe“FiksFare”publikuantëplotëbisedënmesDibrëseHoxhës
EGLANTINA NIKOLLAJ

kandali i përgjimit të bisedës mes drejtorit të Përgjithshëm të Aviacionit Civil, Gazmend Dibra dhe përfaqësuesit të kompanisë “Albatros”, Aleksandër Hoxha, nip i Presidentit të vendit, Alfred Moisiu, do të hetohet nga Prokuroria e Tiranës. Menjëherë pas publikimit të bisedës telefonike mes drejtorit të Aviacionit Civil dhe pronarit të shoqërisë ajrore “Albatros”, në Top Channel reagoi organi i prokurorisë, i cili do të hapë dosje penale. Organi i akuzës ka sekuestruar në cilësinë e provës materiale kasetën filmike të transmetuar në televizionin Top Channel me përmbajtjen e bisedës telefonike që mundi të sigurojë stafi i emisionit “Fiks Fare”. Në këtë bisedë telefonike përmendet dhe emri i Kryeprokurorit Sollaku. Drejtori i Aviacionit Civil shqiptar i kërkonte hapur pronarit të shoqërisë ajrore “Albatros”, i cili është dhe nipi i Presidentit Alfred Moisiu, që të ndikojë në firmosjen e shkarkimit të Sollakut nga posti i Kryeprokurorit. Lajmin e konfirmojnë krerë të Prokurorisë së Tiranës, të cilët thanë se në organin hetimor do të thirren të dëshmojnë dhe dy protagonistët e skandalit që përfshin krerët e lartë të shtetit. Burime nga prokuroria thanë se drejtori i Përgjithshëm i Aviacionit Civil mund të akuzohet për shpërdorim të detyrës, bazuar kjo nga neni 248 i Kodit Penal. Në telefonatën e kryer me nipin e Presidentit Moisiu, duket qartë presioni që i kanë bërë atij, për të ndikuar në firmosjen e shkarkimit të Kryeprokurorit Theodhori Sollaku. Prokuroria e Tiranës do të hetojë këtë skandal të regjistruar dhe pritet që protagonistët e bisedës të merren në pyetje. Burime nga akuza thanë se kaseta filmike është riparë dje nga prokurorët, të cilët po merren me hetimin e kësaj çështjeje. Prokurorët do të analizojnë gjithë bisedën, e cila në shumë raste përmban emra që nga Kryeministri, Kryeprokurori, Presidenti dhe vajza e këtij të fundit. Pasi të analizohet gjithë biseda, e cila në shumë raste është edhe me nënkuptime, organi i akuzës do të vendosë nëse do nisë procedim penal për drejtorin e Aviacionit Civil, Gazmend Dibra, i cili u bëri presion nipave të Moisiut që të ndërhynin te daja i tyre, me qëllim që të firmosej shkarkimi i Prokurorit të Përgjithshëm, Theodhori Sollaku. Shkarkimi i këtij të fundit është kthyer në mollë sherri së fundmi në politikën shqiptare. Në bisedën e transmetuar nga Top Channel kuptohet se drejtori i Përgjithshëm i Aviacionit Civil, Gazmend Dibra, ishte në dijeni që pezullimi i punës së kompanisë “Albatros” po bëhej në formë presioni për të zgjidhur çështjen e shkarkimit të Sollakut. Fluturimet e kompanisë u ndërprenë disa ditë më parë, pasi ministria që drejtohet nga ministri Basha kërkoi shlyerjen e detyrimeve që kjo kompani i kishte shtetit. Por, problemi mori menjëherë një tjetër trajtim, në të cilin u përfshi edhe politika. Tashmë do të jetë Prokuroria e Tiranës, organi që do të vendosë nëse ka elementë të veprës penale në këtë bisedë, dhe nëse Gazmend Dibra do të hetohet për shpërdorim të detyrës, neni 248 i Kodit Penal.

S

kronologjia

Ditë pas dite me skandalin “Albatros”
1 shtator 2006: Gazeta “SHQIP” ishte e vetmja që botoi lajmin mbi pezullimin e fluturimeve për kompaninë “ Albatros”. Drejtori i Përgjithshëm i Aviacionit Civil, Gazmend Dibra, përmes një telefonate nga jashtë shtetit, i bëri të ditur njërit prej bashkëpronarëve të kompanisë, Aleksandër Hoxhës, urdhrin për pezullimin e fluturimeve. Një shkresë iu dërgua vetëm Aeroportit të Rinasit për pezullimin e “Albatros” për shkak të mosshlyerjes së borxh tkompanisë “Albtransport” i 5 shtator 2006: Nga Drejtoria e Aviacionit Civil del shkresa e dytë zyrtare për shkakun e pezullimit të fluturimeve për “Albatros”. Sipas saj, shkaku nuk ishte borxhi që kjo kompani i ka “Albtransport”-it, ashtu siç ishte deklaruar më 1 shtator nga vetë kjodrejtori. 6 shtator 2006: Gazeta “SHQIP” botoi një pjesë të transkriptuar të bisedës midis drejtorit Dibra dhe bashkëpronarit Hoxha, i cili është nipi i Presidentit Alfred Moisiu. Gjatë bisedës duket qartë presioni që po ushtrohet ndaj Kreut të Shtetit për të shkarkuar Prokurorin e Përgjithshëm, Theodhori Sollaku, në shkëmbim të lejimit të fluturimeve për “Albatros”. 7 shtator 2006: “SHQIP” boton një pjesë tjetër të bisedës midis Dibrës dhe Hoxhës. 11 shtator 2006: N ë emisionin e parë të këtij fillimsezoni të “Fiks Fare” u dha e plotë biseda midis drejtorit të Aviacionit Civil dhe bashkëpronarit të “Albatros”, Hoxha. Biseda mes tyre, e regjistruar në kasetë audio, u ndoq edhe nga deputetët e Kuvendit, të cilët i kishin kërkuar më parë Kryetares Jozefina Topalli ndjekjen e emisionit të “Fiks Fare” për të ndjekur bisedën e regjistruar. Deri atëherë ishte vënë në dyshim ekzistenca e kësaj kasete. 12 shtator 2006: “SHQIP” boton të plotë bisedën Dibra-Hoxha. Ndërkaq, Prokuroria e Tiranës filloi hetimet për këtë skandal. Politika shqiptare reagoi në mënyra të ndryshme: Partia Socialiste kërkoi dorëheqjen e KryeministritSali Berisha, ndërsa Partia Demokratike e cilësoi “skandal” një letër të kabinetit të Presidentit Moisiu dërguar Drejtorisë së Aviacionit Civil për “konkurrencë të pandershme nga ana e kompanisë ‘Belle Air’. ”

REAGIMI

Sekretari i Përgjithshëm i Presidentit sqaron letrën drejtuar DPAC

Rrumbullaku: Presidenca ka respektuar vetëm ankesën që na u drejtua
ekretari i Përgjithshëm i Pres identit, Filip Rrumbullaku, ka sqaruar dje nëpërmjet gazetës “Shqip”, të vërtetën e shkresë që është botuar në emrin e tij në disa të përditshme. Sipas tij, kjo shkresë i është drejtuar DPAC në fillim të dhjetorit 2005, me anë të së cilës drejtori njoftohet për shkelje të njëpasnjëshme të ligjeve dhe rregullave të shtetit, duke kërkuar t’i kushtojë vëmendjen e duhur plotësimit të standardeve ligjore, teknike e profesionale. Zoti Rrumbullaku sqaron se për shkresën e përmendur është ndjekur një praktikë e zakonshme pune si për të gjitha letrat dhe ankesat e qytetarëve apo institucioneve të ndryshme që i drejtohen Presidentit, duke komunikuar me institucionet e tjera për trajtimin me kujdesin për zgjidhjen e problemeve dhe shqetësimeve që ngrihen në këto letra dhe ankesa. Sekretari i Përgjithshëm i Presi- Drejtoria e Përgjithshme e Aviacionit Civil dentit thotë se në muajin nëntor 2005, punonjësit e Drej- të merituar këtë certifikatë, kish- të Përgjithshëm, kompanisë së torisë së Përgjithshme të Aviacionit te urdhëruar që ajo t’i jepte pa sapo krijuar iu dha licenca, pavarCivil, u ankuan në Presidencën e marrë parasysh ligjin. Për arsye ësisht nga kundërshtimet e komiRepublikës për disa veprime ar- konfidenciale, në shkresë, thotë sionit përkatës të lëshimit të cerbitrare e të qëllimshme të drej- z. Rrumbullaku, nuk përmenden tifikatës së operimit ajror dhe pa torit të Përgjithshëm që shkonin ankesa dhe autorët e saj. Ai vijon dijeninë e këtij komisioni, në një në favor të një kompanie ajrore më tej, se pas shkresës së referu- mbledhje të organizuar jashtë ende të palicencuar. Më tej, thu- ar më sipër me urdhër të drejtorit orarit zyrtar të shtunën e një het në sqarimin e bërë nga Presidenca, ata informonin për këmbënguljen e këtij drejtori, i cili megjithëse ishte kundërshtuar nga komisioni i lëshimit të certifikatës së operimit ajror me arguNë skedulën e fluturimeve të kompanisë “Belle Air” janë paramente që dëshmonin se “Belle qitur të njëjtat destinacione me ato të kompanisë tjetër shAir” nuk i plotësonte kërkesat për

S

“Për shkresën e përmendur është ndjekur një praktikë e zakonshme pune si për të gjitha letrat”

pika 11 e procesverbalit

qiptare, “Albatros Airways”, gjë që paraqet një konflikt komercial të panevojshëm, që nuk është as në dobi të dy operatorëve, as në interesat e konsumatorit.

mbrëmjeje vonë. Në respekt të kësaj ankese dhe të dokumenteve që shoqëronin atë po vëmë në dispozicion të opinionit të interesuar vetëm procesverbalin e mbledhjes së këtij komisioni, në të cilin paraqiten të gjitha konstatimet dhe defektet e kompanisë që mbrohet nga drejtori i Përgjithshëm i DPAC-it. Mjafton një lexim i kujdesshëm sqaron ai, i këtij procesverbali, i cili nuk është firmosur si rrjedhojë e refuzimit të anëtarëve të komisionit për të kuptuar konstatimet tronditëse të tij, mjafton të ndalesh edhe pak më shumë, sidomos, në pikën 11 të tij dhe nuk është e vështirë të kuptosh të gjithë atë që po ndodh sot. Shkelje të qëllimshme të ligjit dhe kalkulimi i konflikteve për t’u përdorur më pas. Në fund të fundit, pasojat e të gjithë kësaj i heq qytetari i ndershëm shqiptar. Duke lexuar këtë procesverbal, nuk mund të mos kuptosh se në administratën tonë publike ka mjaft njerëz të ndershëm që e duan rregullin, e duan ligjin dhe shtetin e tyre, se ka nga ata që e kanë dhënë alarmin e kanë kundërshtuar me aq sa kanë munduar shkeljet e ligjit, duke vuajtur edhe pasojat. Rrumbullaku thotë se ishte edhe kjo që na nxiti t’i drejtohemi me një letër drejtorit të Përgjithshëm të DPAC për t’i bërë thirrje ndërgjegjes së tij e për ta ndihmuar atë sadopak që t’i kthehej rrugës së zbatimit të ligjit dhe vetëm të ligjit, natyrisht, pa i ndërhyrë në lirinë për të vendosur vetë rrugën të cilën duhej të zgjidhte.

SHQIP 4 VIZITA NE GREQI

SHQIP 4

P O L I T I K E

E MERKURE, 1 3 SHTATOR 2006

Takimi me Karamanlis do të fokusohet tek sigurimet shoqërore të emigrantëve

Vizita e Berishës mbetet një pikë e nxehtë duke kujtuar çështjen e varreve të ushtarëve grek

Berisha: Qeveria, prioritet të drejtave të minoritetit
Parlamenti grek: Pro hyrjes së Shqipërisë në BE
ERJON AJAZI

K

ryeministri Sali Berisha ka nisur dje vizitën dyditore drejt Athinës, ku sot në mesditë do të takohet edhe me homologun e tij grek, Kostas Karamanlis. Vizita e sotme me Kryeministrin grek do të ketë në qendër të vëmendjes marrëveshjen dypalëshe në fushën e sigurimeve shoqërore midis Greqisë dhe Shqipërisë. Vendi ynë, në qershor të këtij viti nënshkroi Marrëveshjen e Stabilizim-Asocimit me BE-në. Nga marrëveshja burojnë disa detyrime dhe ndër të tjera, edhe trajtimi i njëjtë i shtetasve shqiptarë me shtetasit e huaj, si dhe inkurajimi i Shqipërisë dhe i shteteve anëtare të BE-së për lidhjen e marrëveshjes dypalëshe në fushën e sigurimeve shoqërore. Gjatë ditës së djeshme, Kryeministri Berisha u takua me kryetaren e Parlamentit grek dhe gjithashtu pati një takim edhe me biznesmenët grekë, të cilëve u ka prezantuar edhe nismën e tij më të fundit, “Shqipëria, një euro”. Berisha ka ftuar biznesmenët grekë të investojnë në Shqipëri, duke i njohur ata se çdo shërbim do të kushtoj një euro. Vizita e Berishës në Athinë vjen nga një ftesë e homologut të tij grek, Kostas Karamanlis. Vizita e Berishës është e shumëpritur, duke pasur parasysh luhatjet që kanë pësuar marrëdhëniet greko-shqiptare, gjatë kohës kur Berisha ishte president. Jo vetëm kjo, por vizita e tij në Greqi mbetet një pikë e nxehtë, duke kujtuar edhe problemet aktuale, siç është çështja e varreve të ushtarëve grekë. Gjatë takimit me kreun e Parlamentit grek, Berisha i konsideroi marrëdhëniet midis Greqisë dhe Shqipërisë të shkëlqyera. Dje pasdite, Kryeministri Berisha takoi Kryetaren e Parlamentit të Greqisë, Anna Benaki – Psarouda. Kryetarja e Parlamentit grek vlerësoi faktin, që në qeverisjen aktuale ka dhe përfaqësues të minoritetit. “Ky është një ndër treguesit, që Shqipëria respekton standardet ndërkombëtare për minoritetet”, tha ajo. Në këtë drejtim, Kryeministri Berisha e siguroi Kryetaren e Parlamentit grek, se qeveria shqiptare mbetet e vendosur për të forcuar dhe zhvilluar më tej të drejtat e minoritetit grek dhe të minoriteteve të tjera në Shqipëri. “Qëndrimi ndaj minoriteteve është tregues i karakterit të lirë dhe emancipimit të çdo shoqërie”, u shpreh Kryeministri. Berisha i shprehu Anna Benaki – Psarouda mirënjohjen për Parlamentin dhe popullin grek, të cilët në vitet e pasdiktaturës në Shqipëri kanë mbështetur përpjekjet e shqiptarëve për demokraci, progres dhe prosperitet. “Unë jam dëshmitar i mbështetjes që forcat demokratike greke i dhanë forcave demokratike shqiptare që në fillimin e pluralizmit politik në Shqipëri, sikurse jam dëshmitar dhe i ndihmës së pakursyer që Parla-

menti dhe populli grek u kanë dhënë shqiptarëve në përpjekjet e tyre për zhvillim dhe integrim në Evropë”, tha Berisha. Kryeministri vuri në dukje, se Shqipëria nënsh-

kroi në qershor të këtij viti Marrëveshjen e Stabilizim-Asocimit me Bashkimin Evropian, e cila pritet të ratifikohet tashmë dhe nga vendet anëtare. Në këtë

TAKIMET

investimet parlamenti
Kryeministri Berisha ka takuar kreun e Parlamentit grek. Gjatë takimit, Berisha theksoi marrëdhëniet e mira midis Shqipërisë dhe Greqisë
Berisha zhvilloi takime me komunitetin e biznesit grek, ku i njohu ata me nismën më të fundit të qeverisë shqiptare, “Shqipëria, një euro”. Ai u ka bërë thirrje atyre të investojnë në Shqipëri, duke u ofruar shërbime kundrejt vlerës një euro. Fushata e Berishës për sloganin “Shqipëria, një euro” është bërë edhe në Zvicër, në takimin e Krans Montanës në Turqi dhe Itali, ku ka njohur komunitetin e biznesit me nismën e tij më të fundit dhe i kaftuar ata të investojnë në Shqipëri.

biznesi
Edhe në Greqi, ashtu si në Itali dhe Turqi, shefi i ekzekutivit ka njohur komunitetin e biznesit me nismën “Shqipëria, një euro”

proces, theksoi Kryeministri, solidariteti dhe ndihma e Greqisë ka qenë shumë e çmuar dhe ratifikimi i MSA-së nga Parlamenti grek do të jetë një mbështetje e madhe në përpjekjet e Shqipërisë në këtë drejtim. Të dyja palët diskutuan edhe për çështjen e emigrantëve shqiptarë në Greqi, duke ndarë të njëjtin mendim, se statusi, kushtet e jetesës dhe integrimit të tyre në Greqi kanë ardhur duke u përmirësuar në mënyrë të vazhdueshme dhe kjo, edhe si rezultat i ligjeve dhe akteve ligjore të herëpashershme të Parlamentit grek për përmirësimin e kushteve të tyre. Anna Benaki e siguroi Kryeministrin, se Parlamenti grek do të vazhdojë të mbështesë Shqipërinë në rrugën e saj të zhvillimit dhe integrimit evropian.

TAKIMI
(poshte) Kryeministri Berisha dhe homologu grek, Karamanlis

MAL I ZI

Presidenti Vujanoviç dhe zv/kryeministri Gjuroviç, dy pasardhësit e mundshëm

Gjukanoviç shpall largimin nga politika: Jam pak i lodhur nga kjo punë
YLLI PATA

kryeministri
Me një ftesë zyrtare, Berisha do të takohet sot me homologun e tij grek, Kostas Karamanlis, ku do të diskutojnë për emigrantët

vlerësimi
Kryetarja e Parlamentit grek vlerësoi faktin që në qeverisjen aktuale ka dhe përfaqësues të minoritetit

ideri i paoksidueshëm i Malit të Zi ka surprizuar opinionin publik të vendit të tij dhe atë ndërkombëtar me deklarimin e tërheqjes së tij nga politika. Pas fitores së zgjedhjeve të përgjithshme parlamentare, ku koalicioni i tij i qendrës së majtë siguroi shumicën absolute të votave në Parlamentin e Malit të Zi, Milo, siç e thërrasin bashkëkombësit e tij, deklaroi se nuk do të jetë më Kryeministër. Në një intervistë për agjencinë amerikane të lajmeve, “Associated Press”, Gjukanoviç deklaroi se “jam pak i lodhur dhe i ngopur me këtë punë, ndaj në javët e ardhshme mendoj që të hap rrugën”. Lajmi ka tronditur politikën malazeze, ndërkohë që ende

L

MIlo Gjukanoviç

nuk është krijuar hapësira e mundshme për pasardhësin, i cili do të ulet në poltronin e rëndë të liderit 15 -vjeçar të Republikës së

vogël ish-Jugosllave, e cila u shkëput zyrtarisht nga Beogradi me referendumin e 21 majit të këtij viti. Por, vetë Kryeministri malazez duket se i ka qëruar punët prej kohësh dhe në ditët që vijojnë do të nisë procesin e debatit në gjirin e Partisë Demokratike të Socialistëve në pushtet. Sipas medias malazeze, dy pasardhësit e mundshëm të Gjukanoviçit janë Presidenti aktual i Malit të Zi, Filip Vujanoviç, dhe zv/kryeministri Dragan Gjuroviç. “Knjazi”, socialdemokrat i Malit të Zi, 44-vjeçari Milo Gjukanoviç, theksoi në intervistën për “Associated Press”, se “qeveria e tij ka bërë shumë gjëra të mira në zhvillimin e Malit të Zi, si dhe në integrimin evropian, duke u treguar bashkëkombësve se ai i ka lënë gjërat gati dhe nuk

vizita
Kreu i Pentagonit do të marrë pjesë në takimin e ministrave të rajonit

Zyrtare, Donald Ramsfilld në Tiranë në fund të muajit
D
onald Ramsfilld, sekretari i Mbrojtjes së Shteteve të Bashkuara të Amerikës, jo vetëm që do të jetë në Tiranë në datën 27 shtator, por edhe do të deklarojë mbështetjen politike të Uashingtonit për hyrjen e Shqipërisë në NAT O. Zyrtarë të Ministrisë së Mbrojtjes, thanë dje për “Shqip”, se kreu i Pentagonit do të vijë në Tiranë, ku do të marrë pjesë në takimin e ministrave të Mbrojtjes së Evropës Juglindore, që zhvillohet në kuadër të kryesimit të radhës së Shqipërisë. Dje u zhvillua në kryeqytetin shqiptar, takimi i sekretariatit të ministerialit të Mbrojtjes së Evropës Juglindore. Zëvendësministri i Mbrojtjes, Petrit Karabina, i cili është edhe kryetar i komiteteve politiko-ushtarake të rajonit, tha se “që nga viti 2005, kur Shqipëria drejton këtë proces, SEDM ka rritur dhe zgjeruar veprimtarinë e tij, duke u bërë një strukturë nga më aktivet dhe bashkëpunueset në rajon, në kuadrin e strukturave euroatlantike”. Më tej, ai vuri në dukje se “sekretariati shqiptar, i cili organizon, menaxhon dhe koordinon gjithë aktivitetin, në kuadrin e këtij procesi ka marrë vlerësimet më të larta nga partnerët perëndimorë”. Thelbi i këtij bashkëpunimi të Evropës Juglindore në fushën e mbrojtjes, është krijimi i brigadës së përbashkët, e cila zhvilloi një mision të plotë në Afganistan dhe tregoi një shembull pozitiv bashkëpunimi. Takimi i ministrave të Mbrojtjes së rajonit, që do të mbahet më datën 27, ka rëndësi të madhe, për faktin e turit ballkanik të shefit të Pentagonit, Donald Ramsfilld. Ylli Pata

Donald Ramsfilld

duhet të brengosen nga largimi i tij. “Po e mendoj dhe gjithçka do të bëhet me kujdes në javët që vijnë”, tha Kryeministri, i cili deklaron se qeveria e re mund të punojë e qetë. Kryeministri i Malit të Zi ka lindur më 15 shkurt të vitit 1962, në një qytet të vogël, por të vjetër të Malit të Zi, Nikshiç. I martuar, me një djalë dhe një vajzë, Miloja është padyshim politikani më jetëgjatë në Evropë, aktualisht në qeveri. Gjukanoviç e nisi karrierën e tij politike, që në radhët e rinisë socialiste të Jugosllavisë. Me manovra të shkathëta politike, Milo u bë Kryeministër, President e prapë Kryeministër i Malit të Zi, duke fituar të gjitha betejat politike me miqtë e Sllobodan Milosheviçit në Podgoricë. Dy pasardhësit e tij të mundshëm, Vujanoviç dhe Gjuroviç, janë të dy juristë me profesion. Por, zv/ kryeministri aktual dhe numri dy i PDS-së, që drejtohet nga Gjukanoviç, i ka kartat më në rregull. Gazetari që ka drejtuar për 5 vjet të përditshmen kryesore proqeveritare “Pobjeda”, ka qenë ministër i Jashtëm dhe aktualisht është zv/kryeministër për problemet e brendshme dhe ato politike. Është 47 vjeç dhe ka përkrahjen dhe të bazës së partisë. Ndërkohë, Presidenti Filip Vujanoviç, 52 vjeç, ka një përkrahje në shtresat e gjëra e kryesisht veteranët, por nuk ka një mbështetje në grupimin e ri politik të Partisë Demokratike të Socialistëve, e cila vjen nga radhët e ish-Rinisë Komuniste, kryetar i së cilës ka qenë Kryeministri aktual, Milo Gjukanoviç, i cili ka hyrë në histori si më i madhi pas Knjaz Nikollës, themeluesit të shtetit malazez.

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

S P E C I A L E

SHQIP 1V SHQIP 5

R E Z U LTATET E PIKEVE PER KA N D I DATET E ARKITEKTURES
510 511 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 525 524 527 526 531 528 530 529 532 535 534 536 533 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 550 549 551 552 553 554 MALVINA MALVINA MALVINA MANDI MARGIANA MARIOLA MARJANA MARJETA MARJOL MARJUS MARKELIO MARLA MARSEL MARSEL MARSELA MARSELA MARSIDA MARSIDA MARSIDA MARSIDA MARSILDA MATILDA MATILDA MATILDA MATILDA MEGI MELSENA MELSI MENDIR MENDUH MENTOR MENTOR MERI MERSINA MIGEN MIGENA MIKEL MIKEL MIKEL MIRA MIRGEN MIRJAN MIRSA MUSA NAIM RUSLAND DASHAMIR EDMOND SHAHIN ARI RUHAN BARJAM YLLI ANDREA MAHMUD AGIM BATJAR DEDE MOISI BAJRAM HYSEN MAKSIM NAMIK ATIF AGIM NESIM NEVRUZ PELLUMB GENCI ENGJELL BASHKIM TOMORR GJERGJ EQEREM ILMI TONI MUSTAFA AGIM ILIRJAN JANI KOCO PETRIT REXHEP AGIM AGUSH PETRIT BRAHMI AGAJ KALLABAKU KARAFILI LLACI GURAJ STEFO BALANI SELAMAJ HEQIMAJ LUCI XHANI CANKO KALEMI ZEFI BITRI BASHA LUGA MURATAJ BARO DEMA MEHMETAJ MOLLAJ MET'HASA LUSHKA GAMBETA ÇAUSHI ALIMETA STAFA ZAVALANI SHEVROJA TAIPI STATHA CAFI FERZAJ MËRTIRI NUSHI CEKREZI PEPA BALLMI NUNA KANACI GISHTI 39.55 47.28 45.10 68.11 19.86 51.79 48.71 34.68 22.63 21.66 32.93 28.47 51.08 21.19 25.54 54.64 25.23 50.91 24.17 35.84 54.76 57.32 #VALUE! 36.39 32.02 25.47 26.02 25.91 44.34 53.57 30.95 #VALUE! 39.06 51.80 33.21 45.52 62.18 19.59 24.14 24.50 52.00 25.68 61.42 555 556 558 557 559 560 561 563 562 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 585 586 584 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 MUHARREM NDRICIM NDRIÇIM NDRIÇIM NELDA NELIT NERTIL NERTILA NERTILA NERTIN NIKOLIN NIKOLIN NIKOLLA NORA OLGERT OLIMBI OLJANA OLSI OLTION OLV I ONEDA ORJANA ORNEDA PAULO PERIKLI PERSIANA PERSIANDA PETRIT PETRIT PIRO PIRO PIRO PJERIN PJETËR RAELA RAIS REBEKA REDI REDI REDIANA REDONA REINARD RENIERO FATMIR MALIQ BANUSH HAMIT HIKMET NEVRUS BEKTASH BAHARI MUHAMET NASI KOSTANDIN PIRO JOVAN ABEDIN SOTIR JANI DHIMITRAQ SKENDER JOSIF SKENDER BILBIL ZEQIR NDRICIM ZHAK ANDON ADEM NAIM AVDUL ENGJELLUSH II LR STEFAN VANGJEL NIKOLLË NIKOLLË ARQILE BESIM BAHRI ASTRIT BARDHYL MIRASH HASAN PAJTIM MUSTAFA MAKSUTI SEFERI HOXHAJ BRAHIMI HAXHIU MIHOLA MERA ÇEKA PIRANEJ GJOKA DUKA LP II VESHO AVDIU MAXHE DELIJA NAÇULI BULKU NURELLARI MERKAJ SHEHAJ ALIZOTI SHYTI TOPUZI HANXHARI SHEHU DODA XHOKA MEMETI KARANXHA LACI ZGURO NDREAJ NIKOLLA CIKO PETRELA KARAMINXHOJA GORICA XHILLARI SOKOLI SINOIMERI METAJ TARTARI 27.98 29.89 36.95 #VALUE! 52.63 52.32 26.86 22.69 51.78 25.64 44.90 47.83 52.04 #VALUE! 60.01 52.40 49.47 54.61 25.34 55.10 29.55 29.09 18.19 44.34 18.71 26.27 47.43 23.93 22.54 52.59 #VALUE! 56.19 41.43 24.86 39.66 49.75 #VALUE! 46.40 29.50 60.62 30.51 46.55 22.65 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 612 611 610 613 614 616 615 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 638 637 639 640 RENILDA REONALD RESIDA REZARTA RILINDA ROMEO ROMINA ROMINA ROVENA RUBIN RUDI RUDINA RUDINA RUDINA RUDINA SABINA SABINA SAIMIR SAIMIR SAJDA SAJMIR SAJMIR SALIANA SAREAL SEJDA SELDI SELDIANA SEMELA SENISA SHEFQET SHKELZEN SHPENDI SHPËTIM SHPRESA SHYQYRI SHYRETE SIBORA SILDA SILDONA S LVA I S LVA I S LV I I SKIFTER REFIT II LA LEONARD BRAHIM BUJAR SHKELQIM ENVER KOSTANDIN MARK MAKSIM LULASH GEZIM RUSTEM SHABAN TOMORR SAIP SHYQYRI MAL SHTJEFEN ANASTAS ARIF MYSLIM ALAJDIN GRAMOS ADRIATIK IA S XHAFER RADOVAN BARDHYL KADRI BUJAR QAZIM MUSTAFA GJON HODO ABDULLAH GEZIM VULLNET VASIL BERTI BUJAR HARTJAN FEIM HYSENJ ZIU BINJAKU OMERI SHEHU AZUNI KOKOMANI MAKA SHULLANI HEKURANI RUSHAJ SHEHAJ MEJDIAJ PIRJA GROPA BECOKU SHIMA VUKAJ HABERI XHOXHI XHULAJ KAVAZI TABAKU MUSTAFALLARI MEHMETI SHEHU KOTORRI MERO FEJZO PLYKU XHAKA KOÇI BAÇA GOJANI HYSESANI IBRAHIMI BERHANI HODAJ RISTANI KUSHI KURTAGA SALLAKU MULLAMETI 53.12 19.61 38.47 35.81 58.26 52.12 20.01 42.49 29.66 25.01 24.34 52.92 26.90 #VALUE! 35.43 60.76 24.54 23.77 #VALUE! 65.89 48.19 25.40 56.55 23.06 63.11 43.65 53.73 44.08 57.06 25.36 60.15 23.93 19.61 22.07 23.59 #VALUE! 29.04 33.96 50.83 25.81 19.24 58.46 23.54 641 643 642 644 645 646 647 648 649 650 651 652 654 653 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 675 674 672 671 673 676 677 678 679 680 681 SOFIANA SOKOL SOKOL SOKOL SONILA SONILA SOTION STAVRI STAVRO SUADA SUADA SUALDO SUELA SUELA SUER SULÇE SYRJA TAHSIM TAULANT TAULANT TEDI TEFJOL TEGIOLA TEUTA TONIN TOTJOLA VAHIDE VANIEL VIKTOR VIKTOR VILMA VILMA VILMA VILMA VILMA XHAFERR XHEVIT XHOANA YLLKA ZAMIRA ZHANETA ALFRED MAKSIM REMZI XHORXHI BIBË SPASE LEONARD GJERGJI JANAQ ALEKSANDER XHELAL PELLUMB ENVER XHAVIT TRASHËGIM BESIM SAZAN NESTOR AGIM VEHBI STERJO MEHMET GEZIM GAQI MARTIN YLLI ISMAIL KRISTO BARDHOK PASHKO AGIM II LR RESHIT VIKTOR XHAVIT BEHEXHET LAVDOSH ENVER FERDINAND BAJRAM MYFIT GJINO MITROJORGJI PONARI LERA GAZULLI BOGA XOXA BURDA BABASIKO TUSHA KATANJA MUHO DEDJA DEMA BEDENI RRODHE SALILLARI JONUZI ALILANJ LEKA VERO PLLAHA XHEMALAJ KARAKASHI MAKA KURTI BALA DAVIDHI KOLA SHELDIJA GOGA XHELADINI MUÇA BELTOJA KOÇI CEKA PETOSHATI HAKA SHAHOLLI DRAGOVIQ HOXHAJ #VALUE! 62.07 25.43 21.99 23.41 27.97 50.28 62.36 22.12 23.91 19.85 59.65 27.43 40.60 43.56 19.69 24.84 30.65 27.59 52.29 55.17 44.27 27.00 60.70 21.21 55.59 21.05 21.97 25.06 26.20 29.81 26.72 #VALUE! #VALUE! 36.91 54.51 60.55 42.38 50.14 #VALUE! 55.28

R E Z U LTATET E PIKEVE PER KA N D I DATET E INXHINIERISE SE NDERTIMIT
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 AFRIM AGIM AGUSH ALBERT ALDO ALKETA ALTIN ANDI ARBER ARDIAN ARMAND ASTRIT BEKIM BESMIR DRITAN DURIM EDJOLA ELIDA ELTON EMIRALDO ENDRIT ERALD ERIS ERLIND ERMIR ERMIR ERTON ERVIN ERVIN EUGLERT FATOS FLORIN FRAN IDION II RS JAKUP KEJDA KLEJDIS LUMTURI MIHO MONIKA NERITAN NERTIL PIRO SAIMIR SAJMIR SEFER SHPATI SOKOL STILJAN JONILDA EDMOND JORIDA ERVIS SEJDA ARTUR ENI KLODIAN BLERIM EMONA BLERTA ANISA ANDUENA TREJSI XHILDA ERISA GERTA JULIAN ENKELEDA INA EDRIN BLEDI STEFJORD OLJORA ALBANA ERJOLA GERALDA STELA DENISA OSMËN PJETER LATIF SADIK AGIM AI L HAQIF XHAVIT KUJTIM JASHAR FRAN MARK AQIF SADETIN HAMIT JONUZ BAFTJAR LULZIM PETRIT HAKI RUSTEM VLADIMIR YZEIR PLLUMB SKENDER PANDO ROLAND IRAKLI SEJAT ROBERT RAHMAN TUFIK GJIN PETRIT PERPARIM LEPEDEN ASLLAN PETRIT RUSTEM SPIRO NIKOLLAQ PELLUMB RAMADAN STEFAN SHTJEFEN TEFIK TOMORR AI L OSMAN ISUF MAKSIM QAZIM THEMI THEMI ADRIATIK KRISTO SHAHIN BEQIR QEMAL VLASHI SKENDER SPARTAK ADEM TODI KALEM JANI MAKSIM ANASTAS FATMIR SAFET ELJAZ TAIP NIKOLLAQ SOTIRAQ ASLLAN ARBEN KOL AGIM GJIN SHATËRI ZEFI SARACI LLOTI XHERAHU MUÇA KACELI PENGILI BIMI VOGLI LEKA GJONI LOSHA DURRAJ KURTI BASHA MALIQI BEÇA SULI TARAJ PREÇI DOKO AI L CILOTAJ MERTKOLA XHALLO LAZËRI LIPE ISUFAJ BESHELLO ZEQOLLARI DEDA NDRECA HASANI LIKA BULICA JAHJA MYSLYMI DERTI MUNGULI LUSHNJARI BAJRAKTARI RAMOLLI LACI HABERI RIKA KALEMI GISHTI LEKPERAJ ÇELA BOZO ELBASANI DAVIDHI CERMA MEHMETI JOVAN PRODA GOMA VOGLI NAKUÇI LIPO TOPOVITI DARDHA VELO HAZIZI KOLA MONE TANE KERTALLI SALIASI KOLÇE ÇUTRA TODOLLI REZHDO HAXHIU SENA PUTA CELAJ KOLA #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! #VALUE! 6869.30 6858.70 6848.60 6812.50 6805.00 6802.60 6781.50 6769.60 6769.10 6746.40 6737.00 6735.40 6727.80 6727.30 6721.50 6715.90 6708.90 6693.20 6690.50 6689.00 6682.00 6680.70 6670.10 6666.10 6664.80 6659.40 6642.20 6638.40 6635.90 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 LIDA ORMIRA ANISA XHENTILA LOINA ANI LEDIONA MERLINDA ILDA JOANA TAULANT GLEN ANISA SKERDI REZART ERJONA ARJEL NIKOLIN EDUART ENDRI ERVINA JONIDA ZERINA KOSTANDINA GENTJAN LETJANA II LR DIANA FAUSTINA MERIKJENA ERSIDA REDI MILDA ENIK ANIS ERLIND ROVENA FIDJON GRISELDA PRANVERA AJLIND ERMAL ERIDA ARLIND DONALD LEDINA EMERLINDA ANISA KETJON ATLIRA RIGERTA ONEDA ELONA MARSELA EMIRIADA REXHEP ENDRIT MIRELA DRILON DRINI SELDIANA ELJONA ALBANA EKLANDA ELDA VILDANA KLAUDIO ARJOLA LORENXA ENTELA TEUTA ERVID KLODIANA II LR REINALDO FROSINA JUELA ERDIE LUELA REXHEP AGIM BARDHYL SHERIF HARALLAMB BEHAR DASHNOR GJERGJI XHEVDET QEMAL ASTRIT HAMZA ZENEL SKENDER SAMI AGIM LULZIM MIHAL GEZIM XHEZMI MUHARREM NJAZI ARQILE LEONIDHA BUJAR JANI BASHKIM QEMAL NDUE PETRIT QEMAL BARDHYL TONIN EDUART STAVRI GJETE MARK FILIP EDUART PELLUMB VLADIMIR ADRIAN YLLI XHAFERR THANAS FITIM GËZIM PRENDI MJALLAQ MEHMET QAMIL BILBIL PETRIT FILLOR ARQILE BANUSH VEBI DAUT BESNIK MEHDI XHAFER KRISTAQ XHOVALIN ASTRIT SHAQIR SKENDER KOLI PANDELI GJERGJI SULEJMAN HALIM SYRJA THEODHORAQ FETA VLADIMIR KSENO PETRIT ZYDI LULZIM ALIBESI SHAZI MALIQI DOKA PRIFTI CUEDARI NISHANI JORGANXHI MUÇA MITA MUKA METI ÇEÇO MUCO PAJA DRAGOI KEÇI KUTELI KURTI HYSENAJ NREU LAVDARI DUMI DHEFTO MUCOLLARI SPIRO SHABANI DODA KOLA DRIZA KAPLLANI XHILLARI FRROKU SHYTERMEJA ÇIPI GJONAJ SHULLANI PINA KUZUMI BANAJ MUHAMETAJ KALOSHI PRIFTI DEÇKA KRAVARI CAKALLI MIHAJ KONDAKÇIU MENKSHI GJYLSHENI DAKO SHEHAJ LILE KOÇLLARI PROKO PUCI LALA BIBA ÇUPI KRONI KOTORRI DINE NDOJA GJATAJ DOMI MEMIA LILO BILBILAJ CAKULI METANI KALLUCI HOXHA KUCUQI BALLA DADO MEMO GURI TEFERICI HALLUNOVAJ 6628.50 6628.30 6625.80 6616.90 6616.80 6616.30 6605.30 6599.40 6598.30 6598.10 6596.00 6593.10 6592.70 6581.60 6581.40 6577.10 6575.70 6562.90 6562.40 6559.20 6558.90 6557.50 6557.50 6556.20 6554.80 6554.60 6552.40 6547.20 6543.80 6543.20 6542.30 6540.20 6538.70 6530.70 6528.30 6527.40 6525.30 6523.30 6519.40 6518.00 6513.90 6505.70 6502.30 6497.80 6492.00 6491.60 6491.30 6489.40 6489.10 6488.80 6488.70 6488.20 6487.10 6487.00 6486.10 6481.70 6478.70 6478.10 6471.90 6471.50 6470.40 6466.20 6463.90 6462.80 6460.60 6459.00 6458.90 6452.90 6451.20 6449.30 6446.40 6443.50 6442.50 6442.10 6441.00 6439.40 6437.60 6436.10 6433.60 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 MITION GILDA ERANDA ARMEND JOVILA ELIANA ERJON EGLANTINA JONIADA VERONA BORA ERSILA DENIS ARNEL KRISTINKA JOLANDA JETMIRA EDRIANA ELONA FABIOLA JULINDA ANIDA GEZIM ALDA DENADA NASI OLIONA TEUTA MARIOLA AUSTELA FATBARDHA MIGENA OLGETA ELONA GRISELDA ERALD FJORELA AIDA KELV I SUADA EDINA DAFJOLA KLOTILDA ERJONA ARMIDA AULON LINDITA HERALD ALISA ERVIS ARDINO MANJOLA INES KLEVISA DHIMITRI ARJOLA PETRAQ SANDER LARISA KRISTO XHEVO ELJONA DEANA ARJOLA ORMIR DRITAN ESMERALDA JULIANA ANISA AULONA JUGEN KLAJDI ARNISA ALBANA ENI ELSIDA EDLIRA ARSILDA ERJETA KRISTAQ VLADIMIR BEJKUSH LUIGJ JOVAN LUAN AI L SHPETIM YLLI HYSEN ALEKS BESNIK ODHISEA AFRON PETRIKA NIKOLL MESARET VIKTOR KASEM NIKOLLA KRISTAQ VASIL ZENUN SUVOROV PRENG ALBERT DASHNOR GAQI VANGJEL ISTREF HAXHI ILIRJAN VANGJEL MAKSIM FLAMUR REFAT ARSEN KOSTANDIN ALFRED AGRON FUAT BUJAR ISLAM SKENDER FATMIR HEKTOR SALI II LR AGIM VASILLAQ PELLUMB MYRTEZAN SKËNDER MYZAFER MIRILL IDAJET STAVRI XHEVDET YLLI MIHAL PELLAT GJERGJ YLLI MYRTEZA MUHAMET GJIN BASHKIM NEBI RESMI PERPARIM LEFTER VLADIMIR YLLI MYNYR PELLUMB ADRIATIK FLATUN VASIL SOTIRAQ MOÇI SAVETA DERVISHI QUSHKU DODI AVLLAJ HOXHA SADIKU XHANAJ BEKA LEKA FETAH DHIMA MICI VISO COBA ZHULEKU PASHOLLARI DERVISHI SPAHIU KOÇI GJATA MURATAJ KAPLLANI DUSHI GERO SPAHIU KARAKASHI BANI FEJZAJ ÇELA MËRTIRI DHONO BARDHO MEHMETI GEGA BREGU KINA ISAJ PIPA ZHABJAKU BEJLERAJ UKA BUJUPI AJASLLARI HARIZAJ ZANI JUKA MUSTAFA NGRESI HALIMI GEGA ABDYLI LÇ II PERO DEDA ZHARA MARRA AGOVI ZHULATI MUHAMETAJ MARKU RAMA STAFA BUSHATI MNELA XHETANI TARA SALI QATO NDRIO QIRKO MYFTIU GJIKAJ MEHMETI SHEHAJ SKENDERAJ GJATAJ RAPUSHI 6433.40 6433.20 6433.10 6432.50 6431.30 6430.70 6426.00 6424.70 6424.70 6419.50 6416.80 6410.70 6408.60 6407.10 6405.20 6403.20 6395.10 6393.00 6392.70 6391.50 6390.90 6389.10 6385.70 6384.70 6384.60 6381.20 6381.20 6380.00 6378.20 6369.20 6364.90 6359.10 6357.30 6354.60 6354.50 6351.70 6348.50 6347.50 6346.00 6345.30 6343.50 6341.40 6340.90 6340.10 6338.70 6337.40 6334.40 6334.20 6331.60 6329.50 6327.30 6326.10 6322.40 6319.10 6318.90 6318.70 6317.40 6317.30 6315.80 6315.80 6315.60 6315.10 6306.10 6304.90 6303.80 6303.40 6299.90 6296.40 6293.00 6289.40 6288.30 6286.80 6286.00 6281.60 6279.00 6276.40 6273.50 6267.00 6266.30 1 2 3 4 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ANISA MIDJANA FAIKJON UJEZA GJERGJI ERGIN NEVILA GENC DURIM JETONA AIDA VJOLA ELJO JULJANA ENRIKETA ILDA RISELDA ARDI II RS ERSILIA DORIN INA ARMANDO MARINELA ADELAJDA FJORDA MARSELA HERION DALINA TAULANT NAJADA ARSIOLA ILDA ELEUS MERSINA IRIDA ANDRONIRA JULINDA MIRJAN DENISA ARDIT ARMAND GERIOLDA DORJAN GLEJDI MAJVIL ASTELA BLEDAR ARLA INA FLORENC KLAUDIO ERINA KRISANTHI ERSTED THOMA MERITA ORNELA NOEL KLEDIS VIOLA KAMELA EDISON ALDA VLADIMIR DHIMITER FIORELA ARBA AULON LULEZIM ARBER ERAND BESMIR ALBA MATILDA IRIDA ISIDA RAVIOLA ALMA KAPLLAN MUHARREM MEHMET CAN KASTRIOT ANDON GËZIM ZAMIR ISMAIL BEDRI PETRIT KOSTANDIN KOSTANDIN ARISTOTEL BAHRI BENIAMIN ABIL FRAN II LR EDMOND SPARTAK NAIM ISUF EQEREM PANDELI ADRIATIK ARTUR NAIM FIQIRI FATMIR THIMO TOMOR FILIP EDMOND MUSTAFA SHYQYRI ARBEN ROLAND SOTIRAQ FERRIK AGRON QAZIM VASIL HYSEN ARQILE FATMIR LLAZAR KAPLLAN REXHEP KOSTAQ MYSTEHAK VASIL VEIS KSENOFON ANDREA JORGJI AHMET LULEZIM FERDINANT MEHMET LILO VALTER FATOS PAJTIM VAIT KRISTAQ SHPETIM PANAJOT BESNIK XHEMAL VASILLAQ AJET BEHEXHET NIKOLLAQ BASHKIM DHIONIS YZEJR RRAPO HAJDAR CARKANJI HOÇJA BELAJ KUCAJ DYRMISHI CIKOPANA XHEMALAJ BRINJA DACI SULAJ QESJA(BARDHI) KOSTANDINI SIMAKU GJATA DEDJA RUSI TAHIRAJ BAZHELLA ISLAMAJ MANOKU DORACI KULLOLLI NDREU HOXHA ZAKA KOROMANI SHANI LIMAJ MUHAREMI KARIQI CAULI REÇI IKONOMIDHI PAPAKRONI CAFI SKRELA BURDA PENGILI ÇOÇKA KAPAJ KASAPI SULA TOPI HABILI ZHAPA BAJRAMI MINO LEKA CAUSHAJ DAKO GRËMBI JANI ÇELA ZHUPA MUCO STAMO RROSHI NANO AGALLIU AI L KONOMI SALI ABDIU RUZI HOXHA KERI SKUKA TRUSHI SHABANI LEKO STEFOLLARI BRAHO URUÇI BIZHOTI MEHMETI NAPUÇE BEGTESHI MURATAJ CELAMI 6264.70 6261.90 6259.50 6258.90 6257.30 6256.90 6256.70 6256.30 6254.90 6254.10 6250.90 6247.90 6245.70 6243.30 6238.60 6232.90 6232.60 6228.80 6226.70 6226.60 6224.80 6224.10 6223.60 6222.50 6222.40 6221.30 6218.80 6218.60 6217.50 6214.70 6212.70 6212.60 6212.40 6211.70 6211.10 6209.20 6205.60 6204.00 6203.30 6200.80 6200.20 6200.10 6200.00 6199.30 6197.30 6197.10 6194.70 6192.50 6188.80 6187.30 6186.40 6186.10 6185.40 6185.40 6182.80 6182.30 6180.20 6179.90 6179.70 6177.90 6176.70 6175.80 6175.30 6174.90 6174.10 6174.00 6172.90 6171.30 6170.30 6169.70 6169.60 6169.50 6162.20 6161.10 6155.90 6154.10 6152.20 6149.30 6149.20

SHQIP VI 16

S P E C I A L E

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

R E Z U LTATET E PIKEVE PER KA N D I DATET E INXHINIERISË SË NDERTIMIT
5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 GERALDA ELISA ADMIR GLADIOLA ELDA JUNA MEGI JORA JONIDA ENDRIT BLERTA DENISA ERMAL KILEJDA ANA GJERGJI LORENA AURORA INA ADIONA ESMERALDA NAUMIL REALDA EDMOND SAIMIR ARSELA OLTA XHENI EZMARINA ALBA ADELINA ERLINDA RIDI MIMOZA ERINA ARJAN ARSEN MIKAIL BRISID LULJETA DORINA ENEA KLARENT MARSIDA IRINEL KLEVIS JONILA JAELA JONADA ANDRI ERISA DYLBERE BLEDI ELTON II RS ERGEN RINETA MARIN ORIGELSA TEFTA ELONA GENCI XHENI ALDJON ISIDA EJONA ORSI AIDA BESJANA MARILDA ESMERALDA ARBI ERIONA BESMIR ALDO ARDIT ARBANA OLTA LUIS ORJOLA EDVIN ERMIR BLERTI ARLINDA MATILDA TAULANT ALTIN IMIRJON JULIANA VILMA MALTON JULIANA KOZETA JONA ENISA ARTIOLA JONIDA ERIS ARBER ERMAL EMILJANO MARSELA ANILA ARDIT GERTA KLAUDIA JORIDA LEANDRO ARBA NEADA RUDINA BUJANA ENIADA KLEJDA MARIEL DORINA DORELA DORJANA ETJOLA MIRZA JULI EREDO BRIGELA KRESHNIK ERJON INVERTA OLTION LAERT MAJVINA SEFEDIN ANESTI SABRI VASIL HARILLA AGIM ARTUR ALEKSANDER ALUSH SOKOL GAZMEND BERHAN EDUARD SHEFQET THOMA PETRAQ EDMOND GEZIM LULZIM LUVIQ FATOS KOCO ZAMIR EMRI BAJRAM NDOC AGRON NIKE ALBERT MEHDI BAJRAM PETRIT PAVLLO ARBEN FATMIR SHEFQET SULEJMAN ANESTI II LR LILIAN AI L MIHALLAQ PETRIT AQIF MIREL DURIM LUAN NAMIK BEKTASH AI L KOZMA ILMI JASHAR FRAN KOÇO MUHARREM ABEDIN ZAMIR FLUTURIM XHORXHI LUAN SOTIR VASIL PETRIT STAVRI SHAZIVAR SHEFQET KALEM FATMIR GJERGJ HIDAJET FATMIR RAPI HIQMET TASIM LLAZAR BESNIK DASHAMIR FLAMUR KOZMA DERVISH AGRON KRISTAQ LIGOR RAMAZAN AGIM HASAN MELEQ IDRIZ SHKËLQIM ISLAM MARK DHIMO VLADIMIR ZENEL ALEKS AGRON LEONARD AGRON EQEREM BAFTIAR SAZAN MEXHIT FERIT YLLI ARBEN QAMIL NDRIÇIM BARDHUSH SERVET RUSTEM BUJAR VANGJEL DHIMITRAP ARQILE LONIDHA FEJZO ZAIM HAJDAR JAKUP THOMAQ TAHIR NIKOLL PJETER ANASTAS JAHO NIKOLLË ASQERI AGIM ALLA TENEQEXHI KURTBEGU JANI DANO ODOBASHI LEKBELLO KASAPI ABDULI SUSAJ ABDI KALACI HASANAJ CAUSHAJ DILO NAKA CANAJ CANE VOGLI MARTINI ZAIMI PRIFTI KARAFILI ISLAMI MUKA PRELAJ MAÇI LOGU MEVLANI MUSMUÇA ABDI BRAHIMI QIRICI LUZATI CUKALLA BICI SHERRI II LA ISUFI HOXHA METALIA GRAZHDANI HADAJ HOXHA NUELLARI BEQARAJ SAKA JAHJA HAJDËRAJ COTA PETRO DOÇI SHEHU SUTI QIRJAQI DANA KATANA ARANITASI MULLALLI TENEQEXHIU SHEHI KAÇI MUKA MIRAKA ZAKA KISHTA QEHAJ DISHA SALIAJ BARDHI GJYLSHENI BRAÇE KERRI ÇELA MERKAJ DIMÇE SINOVARFAJ HISO BIDAJ MERKURI HYSENLLARI SHEHAJ MEHILLI LERA DEDEJ ALILANJ DEBRESHI HOXHA KOSUMAJ KOÇLLARI CEKA SINANI STATHA BICJA KOKA BUSHI BEJLERAJ MIHALI NGRESI SPAHIU XHAJA SHABANI HOTI BRAME DULE XHELILI ABEDINI ASHIKU BEJKO ÇELAJ MEJDIAJ JUBANI SHAKAJ GJOKTHOMI XHANI SHKURTI ZENELI TRUPJA CACO BALAJ KARANXHA BELULI NOKA CURRI SOTIRI ISLAMI NDRECA MUÇOIMA LEKAJ 6148.90 6148.00 6147.40 6145.90 6145.20 6143.40 6142.50 6142.20 6141.40 6138.20 6135.50 6133.60 6132.50 6131.00 6129.80 6129.40 6128.40 6127.80 6127.70 6127.30 6124.90 6122.90 6122.80 6121.50 6121.50 6121.20 6119.50 6119.40 6118.10 6117.20 6111.30 6110.50 6110.40 6110.10 6107.00 6106.20 6105.80 6103.60 6102.70 6100.40 6098.50 6097.90 6097.10 6097.10 6096.50 6093.90 6093.00 6090.60 6090.40 6087.50 6087.40 6086.20 6086.00 6085.20 6084.20 6082.20 6082.20 6081.00 6076.40 6074.10 6070.50 6070.40 6069.00 6068.90 6068.10 6068.00 6066.70 6059.70 6059.40 6057.70 6053.90 6051.90 6051.70 6047.90 6046.30 6046.00 6045.70 6044.60 6041.90 6041.70 6041.40 6039.90 6038.60 6037.90 6037.70 6037.50 6034.70 6034.70 6034.10 6031.50 6031.50 6029.80 6028.90 6028.70 6028.00 6027.00 6023.50 6022.70 6022.50 6021.30 6021.20 6019.00 6013.30 6013.10 6011.50 6009.00 6008.70 6007.90 6006.10 6005.60 6004.90 6004.60 6003.70 6003.40 6003.00 6001.70 6001.60 5998.80 5998.00 5996.70 5993.20 5992.40 5991.50 5991.40 5991.20 5991.20 5989.50 5989.30 5986.20 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 MARSELA BLERINA ALMA EVA AMANDO MERI ARBER JULIAN ADELA DENISA MIRSA ENIADA GERALD NAITA ILDA ARMANDO BLERINA KLAJDI JETON BESA DENISA ERALD BLEDI MEME ELSIDA IA V ENDRINA ERIOLA XHILIOLA YMERJON IA V XHENSILA EDMIR ALBINA GJERGJI MANJOLA YLBER EUGLEN LEDINA ZHANETA ERMAL MARSILDA ELDA DORIAN ERION TEGIOLA TAULANT S LV I I AGETINA ELONA SOPOT TEDI ANXHELINA ERALD ANISA AUREL LEDJON FABJOLA ERIOLA JONIDA ERMONELA GJERGJI INTILA LUISA GLEDIS GERI MIRELA JONISA INA MIRJAN EGITA FATJONA MARSIDA ELONA ARBER DENISA TAULANT VILSON ENEA AMARILDO SANDER DORJAN ALDA KLEIDJA AIDA JONIDA KLEARD ENIS IA Z MAJELA EVJENA ENDRI FLORJAN ADELA KLEJDIS DANJELA IMELDA BRISILDA EMIRJON ELDA EDRA LEDION ENDRI TAULANT ADRIAN ALDA JURGEN ARDIT EVIS ORION MATILDA VILSON SOKOL GLORIANT ALBIONA ANISA IL GI ARTEMIDA JOLT I ELONA VASO ALBI DENIS ERINDA ERMIR GARUFO MENDUH GERTI ROMEO MOISI STEFAN LUTFI ENGJELL DASHNOR TONI GEZIM SHERIF MYSTEHAK JADHI PETRIT LUFTAR MANOL NAZMI ALFRED AGRON TARE KASËM BEQIR GEZIM LATIF YLFI ROBERT BEHAR IDAIM IBRAHIM PETRAQ BASHKIM THODHORAQ BEQIR ANDREA RESHIT VANGJEL MYSTEHAK STAVRI FEJZO DASHAMIR HASAN PELLUMB MYFIT GEZIM ATIF MYSLY M CAN ILMI GEZIM XHYER NAUN KOL JOVAN BALIL STERJO ARGJIR ANDREA ISMAIL FILAT KASTRIOT AHMET ZABIT ASTRIT ENVER PANDI GAFURR PIRO SULO SKENDER AGIM PËLLUMB PELLUMB GJERGJI MIRDASH XHELIL GJOVALIN MIFTAR PRENG QETSOR NIKOLL HYSEN KLEMENT SOKOL KOZMA PEÇO SINAN SAZAN FATBABARDH TAIP MALIQ YLLI XHAVIT ADEM THODHORI JANI MEHDI QAMIL MIHAL URIM GEZIM MHILL AGRON NAUN BAJRAM ARISTIR PELIVAN AGRON XHELAL MAKSIM ANDON HYSMET RAMAZAN HASAN LEONARD MARGARIT DHIMO IA S ZIJA OREST PELLUMB GËZIM FLAMUR MYSLIM GJERGJI PANDELI HEKURAN AGRON XHEVDET VASILLAQ GJERGJ AGIM VLADIMIR BITRI THOMAJ HALILI DERMYSHI HASA STATHA KAPLLANI TATA FEJZO GJINI GISHTI BUZI II LA MEMOALI ROTA TANI BEZATI VELIU STOJKU SPAHO SHEHU HAXHOLLI NAÇI HATE JAKUPI TATANI KOKA TOLA KRUTA DASHI NATHANAILI HAXHIHYSENI BALLABANI FERKO DELI ÇEKREZI MERKOHITOJ ISMAILAJ HOXHA HOXHAJ DINO DEMA DOÇI GJINI GJOSHI XHEMALAJ ALIRAJ KALIVAÇI GJOKA SHYTI GJINI VERO BARDHI FLP III KEÇI ARAPI HALILAJ SALIAJ MALJA SINANI SALAJ NDINI MUKA DHIMTRI KALEMI KACERJA PARMEZA DOLLANI LUÇAJ NIÇO ALLIU ZIKA MAKLAJ MATA GJEGJA ABAZI RUDI OSMANI KONDAKÇI GUMA MALE DUKA SHALA ÇIBUKU LULAJ JAUPI BEQAJ BAÇE MUJA MEZINI KALLUCI RANXHA ALMADHI ROGA CIKO ÇAZE HASA BERHANI BILÇARI BOCI GJONGECAJ SAULI GJOKAJ DERVISHAJ TOÇI KAPAJ DEMA ZERVOI DEDA LASKU BUDA TANKU PINA KOKOLI BERHANAJ SINJARI SHAHU KARANXHA DEMAJ SALKO SPAHO NGJELO FASKO NDRECKA DELIALLISI KOCI ZAVALANI MEMA JAÇE 5984.90 5982.40 5981.40 5980.20 5977.70 5977.00 5975.70 5975.10 5975.10 5973.50 5971.80 5970.90 5966.30 5966.10 5964.70 5963.80 5963.00 5961.40 5959.80 5958.60 5957.00 5956.70 5956.00 5954.90 5954.10 5953.70 5953.40 5953.00 5952.90 5950.90 5950.60 5950.20 5948.10 5943.90 5939.50 5937.80 5937.50 5937.30 5937.00 5936.80 5936.30 5935.80 5932.70 5932.60 5932.00 5930.20 5929.40 5928.80 5927.60 5927.20 5924.50 5921.10 5918.70 5918.00 5916.50 5916.00 5914.80 5914.50 5912.40 5912.40 5912.00 5911.60 5911.60 5911.20 5910.80 5908.00 5908.00 5907.40 5906.90 5906.70 5905.80 5905.70 5905.20 5898.80 5898.40 5897.90 5896.10 5894.90 5893.00 5892.30 5892.10 5891.10 5890.90 5890.90 5886.50 5886.00 5886.00 5885.90 5885.50 5881.10 5880.90 5879.30 5878.80 5877.90 5875.80 5875.60 5873.00 5869.70 5867.80 5867.40 5866.30 5864.50 5863.80 5863.70 5863.40 5862.90 5859.80 5856.20 5856.20 5855.70 5854.70 5853.80 5853.00 5852.90 5849.00 5848.50 5847.40 5844.70 5840.50 5837.50 5836.60 5835.90 5834.20 5834.00 5832.60 5832.50 5832.20 5830.30 5829.00 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 DEA ALBAN ARIOL LIRJAN FATION ERISA HAVA VIKTOR ARTENISA SONADA ALDA KLEVIS EDA ARETA INA VIKTOR NELIT ORNELA TOTJOLA ANILA SANTA PIRRO ARDIT ALBANA ESMERALDA NAJADA ALDO ARTIDA GELTJANA ALBA ERIOLA ARLIND LORENA GERTA ARMELA DIANA ELTON S LVANA I FABIOLA FLUTURIM LAZJON KLARA MEAFTE SHKËLZEN ENDRIT JONIDA LEDINA EVA ERVIN BLERINA ERVIN LINDA ENEA ARLIND ERTA KLEVIS ELSA TAULANT INDRIT GAZMENT ILIRJAN VISAR ZYBER ARLIND SAIDJON ARDIT FATJON MARTIN REDIANA ANILA PERPARIM ERJONA ARBËR KLODIAN ADEILA ERALDA EDJOLA ERGERTA AURORA DEIVIS BESMIRA DESARA EDUARD MERIJON AIDA E I LV S AURON EURIDA EDLIRA DORJANA PERSIANA DORINA DRITAN LUERTA IZABELA NERTIL LINDA AFRIM ARBRA ALKET ARJOL GENTIAN SHKELZEN KOZMA ELONA ARTIOLA EMANUELA ELTON EDLIR FLORJON MELSI MATILDA AULON OLSI EDUINA FEBYS LORENA IVAS GAZMEND ENDEISON ALDOMEN SAIMIR LISANDER ERALD MARSELA UARDA ERVINA II LR FATJON BRAHIM PETRO VASIL PETRAQ DILAVER YLLI SALI ASQERI ARANIT BEHAR XHEMAL MEHMET ASTRIT VANGJEL FUAT PASHKO NEVRUS ARTUR YLLI BEXHET HASAN GRIGOR MAKSIM AGIM RAMAZAN DURMISH SEIT MUHAMET LAVDËRIM MAHMUT YMET STAVRI ARJAN HEKTOR VASIL BASRI FLAMUR THEODHORAQ LUFTAR MUHARREM VANGJEL AGRON FREDERIK SEIT DAUT YLLI NASI IZET HALIT ROLAND STAK LULËZIM YLLDI ISLAM ASQERI AVRAM ZAMIR KASTRIOT HYSNI NAZMI VASIL BESIM KADRI IRFAN PËLLUMB SKENDER RISTAN ALEKSANDËR MIRASH HYSEN ZIHNI ENVER DILAVER QATIP EDUARD MUSTAFA POLIKRON FLAMUR VIKTOR HYSEN SADIK VLADIMIR FERIK HAJRI OSMEN DHIMO LUFTI RAMAZAN FATMIR IBRAHIM ADEM SHAQIR ENVER PELLUMP MUSTAFA FATMIR ALFRED MUHAMED ADRIAN HAJDAR RASIM ZENEL BUJAR SELIM PALUSH BUJAR GLIGOR ELMAZ RIZA VASILLAQ BASHKIM MERKUR NOVRUS DEMIR ARBEN FATOS FLAMUR EDMOND ELEZ ENVER GEZIM ASTRIT ASLLAN KUJTIM AGIM JOSIF SALI RAMAZAN KRISTAQ POROZAJ QURKU PEÇI ÇOPI MEHILLI FEKA SALIAJ ELEZI BEQIRAJ GURRA JAÇE SATA GUPE MOÇO BANAJ SHELDIJA MIHOLA LLAMBROLLARI KURTI DUKAJ ROQI BASHO PASHOLLARI LLESHI BUSHI ALLKA GURI AVDIA KECO SPAHIU MEROLLI MICI LESKA LONDO KAROLI CENGU FERUNI SHULE MUHAMETI NELA PETRI ZEQIRLLARI SHEHU LAMJA HASA ALIAJ DAKA DURAKU TAHIRI TOLE GJONI HANELLI SPAHO CEKA XHANARI TOPI AGIA NANO DERVISHI ZHARRI NDREKO GRUDA RESULI RAMAJ KODHELAJ PEMAJ VALLJA GALLANI SOKOLI KAMBERI MANÇELLARI AGOLLI ALLA DODA MAKASHI KAMBERI ZYBA QATO BABA DISHA REXHMATI QOSE ALUSHI ZHUGRI FRAKULLA NASI LOCI MUÇAKU LULOJ KASEMI SHEHU KOLIÇI SHULI HOXHA MUÇA MYRTOLLARI LOKA STERNIQI MULLISHI ÇOLLAKU GRADICA HOXHA XHAKA ÇUPI KUMARAKU HOXHA KOLA LIKA GARIPI DORE ALIMETA BEZHANI PASHAJ DANI GUGA SHKURTI HASA KONINI MERKA PETI LAKAJ HYDI DODA LUFO JAZE VASILI MULLA BIBA DURO 5826.70 5826.30 5824.40 5824.00 5819.70 5819.30 5818.10 5818.00 5817.80 5817.50 5815.80 5815.30 5814.70 5813.30 5812.30 5812.00 5811.40 5810.90 5809.20 5809.10 5809.10 5807.00 5806.80 5806.70 5805.00 5801.60 5799.50 5797.60 5795.80 5795.70 5793.50 5793.00 5792.70 5792.20 5791.10 5790.90 5790.10 5789.80 5789.60 5787.70 5784.60 5780.70 5780.40 5780.00 5779.00 5777.60 5776.60 5774.10 5774.00 5773.90 5773.50 5773.30 5769.40 5767.50 5767.10 5766.80 5766.10 5764.60 5763.50 5757.80 5757.20 5748.80 5747.20 5745.00 5743.20 5741.40 5739.80 5737.00 5736.80 5736.60 5735.50 5735.00 5733.20 5730.50 5730.10 5728.90 5728.60 5727.70 5727.20 5727.20 5726.50 5726.50 5726.40 5726.40 5725.80 5724.70 5724.10 5721.80 5715.90 5713.40 5712.70 5712.50 5711.20 5709.50 5709.40 5708.60 5708.00 5707.40 5706.60 5705.30 5703.40 5703.20 5702.80 5702.50 5702.20 5701.40 5700.10 5699.50 5699.00 5697.90 5694.30 5692.90 5691.80 5691.50 5690.80 5690.70 5690.70 5690.60 5690.30 5687.60 5687.10 5686.10 5685.70 5685.50 5685.40 5684.30 5682.60 5682.50 5682.00 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 ERGI FATJONA ILDA SOKOL ALDEA ADMIR BESNIK EUGEN NERTILA STELA ERVIN INA ALBIOLA SONILA ANITA ARVENA MARSILDA LISJAN MARSJEL ERMAL SAIMIR LORENA ARDIT ROLAND GULJEM ERVIS EJONA LEONARD DORIS ARTEMIDA INDRIT ERGEST BESJAN ERI ESMERALDA S LVA I GEDIS OLSI ANISA ZEMINE E I LV S JONIDA ERALD VALJANO DEA TAULANT ARGEN VIANTEROLA ANERTA INA ALBAN ALMIRAND ARDIAN BLEDAR LILJANA MARILDA LVA II MALVINA RENATO ALBA IRIDA XHEJSI BLERTA ERLON ANDUELA ERALD ANI ERMIRA ERXHISA BRUNA FLORJAN DEADA KURT ERALBA ENI FRIDA NIKOLIN ERVIN TAULANT ERDI ELIO MALBORA MARJETA DESARA ERVISENA ALBA DRITAN EVISA GURTEN EDLIRA INA JASMINA ERIKAN JOANA ERIONA AIDA ERIONA BASHKIM ARBER LARISA ERVISA MARTIN ELIS JULIAN ANA ARBER DORELA EDER ERMELINDA INDRIT EDA ENEA ERLIND DORINA FJORALB STERJO ARMELA HELGA ÇILJAN BLEDI GJYLE JONIDA ALBA DENIONA ARMANDO ROVENA ALBA GERANDO JOLDA FETI VIKTOR PAL RRAHIM KOZMA SAMI II LR PETRO PETRIKA KOSTANDIN IBRAHIM ALEKSANDËR RIZA HAMIT QEMAL FASLLI TOM FRAN AVNI XHEVIT RAMADAN VIKTOR RESHIT QEMAL SOKOL SULEJMAN BESIM SHEFQET PREN PETRIT AGIM LADIMIR AVNI RAMAZAN QAMIL BERTI ISUF PIRRO ANDON SALI BERT VIKTOR PETRIT JANAQ ALEKSANDER YLLI KUJTIM CENE LESKO RAZMI SHABAN SHKELQIM MUHARREM NAZMI AI L KASTRIOT ARTAN MUSA MUAJSI MUSTAFA IRFAN FATOS BEKIM HASAN SHPETIM THOMA EDUART BEQIR ILIRJAN ASLLAN DHIMOSTEN BANDILL AXHEM PËLLUMB NAIM KADRI PIRO PELLUMB LUAN FATMIR HAKI DALI RUHAN THABIT BEQIR KUJTIM VASILLAQ KASTRIOT QAKO EDMOND SAMI JONUZ FERDINAND MAKSIM HALIM NAMIK SHERIF ARBEN RUSTEM PANAJOT PETRO LLAZAR GUGASH GËZIM SALI PASHK FATMIR FATMIR TEKI SAFET PAL ARTUR BARDHYL XHEZMI ENVER THANAS KASTRIOT NAIM ASTRIT AVDYL SAMI VLLASI BAFTJAR PELLUMB KRISTO XHEVDET YLLI LIFTO VILSON ZYBERAJ SAKAJ MOLLA ALIA MITRAJ GREMI BASHARI VERDHA BARDHI LAPA ISAKU HAXHIAJ BODECI NUREDINI KOKA FEJZULLAI LUSHAJ TUSHAJ DARDHA FERATI SHUKA IKONOMI BEDHIA KOXHERI VATNIKAJ EREQI BRAHO SEFERI MUCA FERKO ZELA DULE MULKURTI TAFA DEDA KUSHI MANKA PRIFTI LLAZI GOREZI KARROQE JONGARI SHULI CAMA FLP III SEFERI HOXHA LILA LLACI PELESHKA DOKO MUNGA MENECI QOSJA PEPA NAKO HOXHA BRAHMI GJERMENI METOJA BEHLULA XHAFA ABEDINI GJOKA CATO TAVANXHIU SPAHIU GJONI GOGO XHEMOLLARI LAKO MEZURAJ ZHUGRI HYSI SHIMA MEZINI LP II ZALLUMI BAJRAMI SHAHINI VOSHTINA FISHTI BALANI SHUAIPI TAHIRAJ LIKAJ KOÇI NIKA TASE KAPO HATELLARI HASAJ PROKO KUTROLLI LALA KULAJ JACE KASORUHO DODA STRAMARKO KANANI MILE GRIPSHI MOLLA ÇELAJ LEKAJ TAULLAU DUDA HELMESI ZENELAJ DEDAJ STAVRE DERMYSHI PIRRA ALLA HANXHARA HABILI BEJA KURTI TERPOLLARI HYSENLIKAJ SOTA MURATI KONDI BASHA TROPLINI GEGA KOÇIU ZOTAJ 5681.90 5681.90 5680.00 5679.70 5678.70 5677.40 5674.30 5674.10 5674.10 5673.60 5673.30 5673.00 5671.00 5670.90 5669.50 5667.00 5666.50 5664.80 5664.70 5664.60 5664.10 5660.20 5660.10 5659.50 5658.00 5657.20 5657.00 5655.70 5653.70 5652.00 5651.40 5651.30 5650.40 5649.90 5648.50 5648.30 5644.60 5643.80 5643.40 5642.80 5640.70 5638.40 5638.20 5635.70 5635.20 5634.10 5631.90 5631.00 5630.90 5628.70 5627.80 5627.60 5627.20 5625.50 5624.90 5623.60 5623.50 5622.60 5622.40 5622.10 5619.80 5619.70 5619.50 5616.90 5615.20 5615.20 5614.10 5613.20 5612.30 5610.20 5609.90 5609.70 5609.60 5608.20 5607.50 5607.40 5606.10 5605.90 5605.90 5605.70 5605.50 5605.10 5604.00 5603.30 5602.40 5600.70 5600.30 5600.20 5600.20 5598.60 5598.50 5597.60 5594.90 5594.70 5593.70 5591.40 5591.00 5590.30 5590.20 5589.60 5589.30 5587.40 5586.20 5586.00 5585.30 5584.30 5584.10 5581.80 5581.80 5581.30 5578.20 5576.50 5575.40 5574.70 5573.40 5572.30 5572.20 5570.80 5569.70 5568.70 5566.20 5565.70 5565.40 5564.40 5562.60 5562.50 5556.20 5555.50 5555.00

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

S P E C I A L E

SHQIP VII SHQIP 1 7

R E Z U LTATET E PIKEVE PER KA N D I DATET E INXHINIERISË SË NDERTIMIT
185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 YLLKA OLSID GERALD BLERINA HAJDAR SHEFQET ERALD ARJOLA JONIDA MIKEL FLORIDA ELDA EVA E LVISA BESMIR ARLIND ERLIN EDLIRA NERITAN MIRGEN MARSIDA SAIMIR OLTION SAJMIR ENTISA AMARILDO FATJON INELDA EDLIRA EDUART RENATO BRIKENA ARIELA MARINELA MARSELA ANDI KETI EURILDA S LVA I SUELA ERINDA AIDA ELJO NDRICIM FLOTILDA FATOS E I LV S SHPRESIM NDUE ERJONA FATJON ENITA LISARTA LEJLA ERIOLA BESMIR YLLI GAZMEND ELTON LEANDRA ANDI BLEDAR ARDIT OLT I ANISA JULIAN JONIDA OLSI OLSI EDA INA ENI DERAND ARMANDO GERTA BELANTINA AURORA ELONA ARBER ANDI ANISA FATIONA DANIEL ERIND AMARDA ILJON MARIOLA ELEONORA ROVENA BESMIR XHELJAN ANJEZA IGLA REDI ALDION ELDORES FLORIDA FLORIAN KLEVIS BLEDAR GRISELDA LUAN IDLIR EVA ARDIT EGLANT BLEDAR ETIOLA FATJON JETON KLODIANA JONIDA REVI GENTJAN ANDI BLERINA HAMIDE LEDIANA DESARA NELDA REDION FATMA AURORA NAZMI ZAMIR ERVIN DANIELA DENISA ERJONA FERDINAND ENGJELL SHKELQIM PËLLUMB BASTRI KADRI KUJTIM MUZAFER THANAS XHEMIL PROF HASAN LLAMBI SANDER VIKTOR ALEKSANDER FATOS VASILLAQ LEONARD AGIM HYSEN QEMAL JOSIF MYSLIM TRIFON VEZIR KAMBER DHIMITER ASTRIT KASTRIOT VLADIMIR SHERIF AGRON NAUN HIQMET THOMA FATMIR AGIM MAKSIM ENVER YLLI II LR GJON MALIQ II LA ISLAM PAVLI HILMI NDREC TANUSH HYSEN HAKI GEZIM PANAJOT VIKTOR PELLUMP EMRO DILAVER BARDHOK MISIR ZENEL HAMZO VALTER FATMIR BUJAR ROBERT BUJAR REFAT BUJAR QAZIM XHELIL ASTRIT FLAMUR PETRAQ GËZIM TEFIK BEQIR MUHARREM HIDAJET THODHORI KASTRIOT SHKELQIM NAIM MUSTAF XHEZMI SHKUMBIN SHAHIN SOKOL MIRO BILBIL XHELAL PIRO RAJMOND NAIM NEKI MUSTRET NURI KOLI XHAVIT MERSIN BARDHI BUJAR STAVRI HILLI SHEHAB MIHAL MARK VASIP IDRIZ HASAN PERPARIM BEKO AGIM SALI ISMET ALFRED SHPETIM KUJTIM BARDHYL HIKMET ENVER II LR DHIMITËR HASAN BAJRAM ELMI SOTIR SERRI BESNIK SHAHOLLI MEMA KOXHAJ PROGONATI ÇERIBASHI PLYKU SEJDINI KULLA SHKULLAKU SERJANI DIMROCI GJESTILA KOTOKO BIBA KANE MUSTA ZENELI THOMA ÇELA NUNA LUGA VELJA NURELLARI KAVAZI MULLAJ QALLIU PALLANI MEÇI DANAJ SERDARI TAKO MEÇI LOLOÇI MECKA HOXHA PINE DOJAKA HYSA CAKA DEDJA BERHANI MUÇA KAMBERAJ SEFERI MARKU AHMETI PAPAJ SHABAJ LLESHI ARAPI BËRXHI MUCA HALLAÇI ANASTASI BELLO TUXHARI LAMAJ OSMANI LEKA KOLGJINI VOKA DEMIRI MEMISHA KURTESHI QOSHJA NASI LAMUÇA HARIZI DUDUMI SHTYLLA SHAHU DERVISHI TOLA VASILI HYSENBELLIU VENARI CAPI SPAHIU SHEHU PROKO XHAFERAJ BODOJ MANSAKU KRAJA VELÇANI BIMO GURAJ MATAJ DUÇKALLARI SHAMETAJ NELA VASILI KADILLI CURRI CIRONGU SULA CANAJ TOMANI MEZINI OSMRIJA NURI ÇIÇI LAMI PRIFTI NUMANI MONKA MULAJ MERHADI BYLYKU HASANI HAXHIU SKENDI GJERMENI QAMA GJETA NUSHI BABAMETO ARAPAJ XHURA HAXHIU HAJRULLAJ HOXHA LENA ZYBERAJ TIRANA CANI KAÇANI RUNAJ KALIA 5553.40 5551.50 5551.10 5550.80 5548.10 5546.90 5546.70 5544.10 5543.30 5542.20 5542.10 5541.30 5541.00 5540.30 5539.80 5539.30 5539.30 5538.50 5536.70 5535.90 5534.50 5534.30 5532.40 5531.90 5531.90 5531.60 5531.40 5530.00 5529.50 5529.40 5529.20 5528.90 5528.50 5526.00 5524.60 5523.20 5521.90 5518.90 5518.80 5518.70 5517.40 5516.70 5515.50 5513.40 5511.70 5509.00 5508.40 5508.30 5507.60 5502.90 5501.00 5500.00 5500.00 5499.90 5499.10 5498.70 5496.00 5492.50 5492.00 5491.90 5491.30 5490.70 5490.40 5490.00 5489.90 5488.80 5484.90 5484.90 5484.70 5483.80 5483.20 5483.00 5482.60 5481.70 5481.10 5480.00 5479.50 5479.00 5479.00 5478.90 5477.60 5475.80 5473.10 5472.90 5472.80 5472.40 5471.00 5470.80 5469.60 5467.90 5467.90 5465.80 5465.70 5465.60 5465.40 5464.90 5464.90 5463.70 5463.20 5461.40 5460.10 5459.60 5459.30 5457.70 5456.50 5456.40 5454.20 5453.60 5452.60 5452.30 5452.00 5451.50 5447.90 5447.40 5446.90 5446.50 5444.60 5444.10 5443.50 5440.70 5440.60 5440.20 5438.90 5438.90 5438.60 5438.30 5436.30 5436.20 5435.20 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 GJERGJI ELTON ERANDA LORENC INA RENALDO KLODIAN MINA BEKIM SAJMIR BRIKENA DESILDA ERMAL TAULANT ENO ERMELINDA ERVIN SYRJA ADRIOLA ARDIT DRITAN ENDRI JUNA ARBER FLOBES LEDIO EDISON MALVINA JONILA ANA EGLANTIN NERTILA ANDRI FATJON IRA DORELA JONIDA ESTELA EDISON ALBIONA BEKIM ODISE AVNI ELTON S LVANA I ESTELA SHPATI AI L JULJANA JUNA OLTA INGRID ARBIAN ANDUELA SABRIE VALBONA VILMA MATILDA LORENA AJGINA ANDIOL KRENAR ADMIR FATJON SPARTAK ARVIT XHEVIT ALDA ERION GERALDO ERVIS ERALD TAULANT PERJAN IRENA NIDJA ELONA ALBAN BELINDA XHAFERR EVISA ARDITA ARJOLA E I LV S ERIND ENEIDA ELTJANA ELSID MATILDA BLERINA AMANTIA JULIAN ERJONA BESMIRA ERIND LORENA ERGES DORIAN ESMERALD SOKOL HAROLD ARSEN ERVIN ERIOLA INES KLEUDJON BLEDIAN PAMELA AI L GAZMENT MARIETA ALBIAN KLEARDA SAJMIR ANDUELA MARIO OLIMBI MARGARITA JEHONA EINAR SERGEJ ERIONA VITJUNA LEDIO SOFIJE EGLATINA KLEVIS INDRIT ELTON JANAQ ROLAND KUJTIM DEMIR RRAPI GJERGJI GAFURR MUSTAFA DASHNOR HYSEN KASTRIOT BESNIK MEÇAN MUHARREM THOMA NDRIÇIM JANI SAZAN KUJTIM GEZIM II LR SHKELQIM KRISTO BESNIK ARBEN ARQILE PELIVAN RUSLAND BAKO EDMOND AGIM MAKSUT SPIRO ABAS JORGJI MYSLIM AI L KUJTIM PREND GJERGJI PËRPARIM ANDON YLLI ISUF ZENEL THODHORI DAUT DASHMIR THOMA FITIM LLAQI HYSEN BARDHYL LUAN MEHDI ASTRIT II LR NEXHMI DILAVER PASHK GURI FERIZ SHYQYRI NEXHAT ADEM FAIK LAVDOSH AGIM IBRAHIM ABDUL PETRIT TOMOR PRENG EDMOND FLORI MYNIR XHABIR KRENAR IMER BEHEXHET JONUZ MYFIT KUJTIM SOTIR HASAN IZET MARK DHIMITRAQ HAJREDIN BILBIL SKENDER FATOS JOVAN IA S GËZIM VILSON ROBERT FREDI HYSEN XHEVAHIR LLAZAR MURAT ZENEL SYRI PERPARIM NASTAS PRENI PANDELI NAIM NIMET JOSIF ADEM DILAVER ANDREA HAMIT MYZAFER JANI BESNIK IA S MUHARREM XHEVAT VLASH MILTIADH BENIAMIN FERDINANT AGIM SOTIR MYSLY M BUJAR MALE NINO SHKËMBI BAMI GOREJA PËRDEDA DOGJANI MATA SHLLAKU HAXHA CAUSHI RRAPAJ OSMANI ALIU KALO MARRA DERVISHI SALILLARI ELEZI HOXHA GJIZA TOÇILA LACI BALLA SUBASHI ZIU DURRO KALLABAKU DASHAJ ZERA SHABA OSMANI PAPA NDREGJONI BIQIKU KOKOMANI SALIHILA KOKALARI KONIKA LÇ II MUSTAFARAJ RRAPOKUSHI SARAÇI CERA MEHMETAJ LLAZO GJOLLESHI HAJRO LLOCI ZYLALI DHIMA BEQIRI VAQARRI BESHELLO XHELILAJ AHMETI XHELADINI ADEMAJ HOXHALLARI GJEGJAJ ALIAJ LISHA RAPO REÇI PALAMANI OSJA PETOSHATI XHABRAHIMI HOXHAJ ÇUÇAJ SELA MULLARAJ KAÇORRI DURO HYSA KUÇI HASANBELLIU POLOVINA LALA CEKA HALILI SELA FILAJ KOCI BEJLERAJ DELILAJ ZEFI GJIKA YMAJ META XHUTI KARAULLI PJETRI KULIÇI GJONI STASI PANE GOGO DULELLARI KRYEZIU SOTA QUKU ZARAJ MALAJ TARTARI TOTOJANI OGA TASHI RUSTEMI TATARI PRIFTI MUCO RAPUSHI LLESHI ZEKA SORRA DELIJA MUHO BALIAJ LOLJA ZHUPA KOLA MATA TUSHE JAKUPI ILIRJANI ZAHOALIAJ BAJRO DEMERXHIU 5435.00 5434.10 5433.40 5433.20 5433.00 5432.30 5431.60 5429.40 5427.00 5425.90 5425.80 5423.60 5423.10 5416.60 5415.00 5412.00 5411.30 5409.50 5408.70 5407.20 5406.20 5405.90 5404.90 5403.60 5403.30 5402.80 5400.30 5397.70 5396.90 5396.80 5396.60 5392.30 5392.10 5391.80 5390.30 5389.70 5389.60 5389.20 5388.90 5388.60 5387.70 5387.70 5386.10 5385.90 5385.40 5382.40 5381.70 5378.10 5377.70 5375.80 5375.60 5375.20 5374.60 5374.50 5374.50 5374.50 5374.10 5373.80 5372.00 5371.40 5370.20 5369.80 5369.00 5368.70 5368.00 5367.90 5367.60 5366.90 5366.70 5366.30 5365.20 5359.90 5359.50 5359.40 5358.60 5358.20 5358.00 5358.00 5357.90 5356.90 5356.80 5354.20 5354.10 5353.80 5353.80 5350.60 5350.40 5348.80 5348.10 5347.70 5347.40 5347.40 5347.20 5346.80 5346.10 5344.60 5344.10 5342.00 5341.90 5341.40 5340.00 5338.30 5336.60 5336.40 5336.10 5336.00 5333.00 5332.20 5331.10 5330.40 5329.70 5329.10 5327.30 5325.60 5325.30 5322.00 5321.80 5321.00 5320.50 5319.00 5318.60 5318.00 5316.60 5316.60 5316.30 5315.80 5315.50 5315.20 5314.20 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 BLERIM ALFRED ENSUIDA MARVINA INDRIT LORENA EMIRJETA ANILEDA AMARILDO MATILDA ELVJON OLSI ERIOLA ERVIN LESJAN ERMAL OLTIAN ELSIDA ARDIT LEDION ZAMIR FATMA ERJOLA JERINA BLERTI ANISA EDVIN KLODJANA AULONA ORGERTA ERVIN LEDINA LEDINA ENIDA EDMOND FLORIANA ERALD ADELA VILMA ROVENA INA ORJON VALDET ADIMIR ALDI ALISA LEDION MIGENA ALFRED VALDETE DORINA JETMIR ERALD BLERINA JORIK HOLTA DONJET VITJAN DENADA OLTA EVIS MARÇELA INA MARSIDA ENDRI ENRI ERISJENA DRITAN IZABELA ALMELDA II LR ARTAN DENIS FJODOR ERMIR ENDRIT SUADA ENEA THANAS ERMIRA YLLI EGLANTINA INDRIT ANDUEL HOLTA TAULANT EDUART RALF EGLA SHYQYRI MARENGLEN ELJO ELJON ERIS ERISELD IRSIDA EMILJANO ALBAN FLORIANT FIORETA DRIJON AGIM E I LV S ENJANA ERIND INA GENC ANDUELA EUSTROVIAN ERIGELS BEDRIE EROR ANELD JONA SUELA SKIFTER AURORA GENTI ERALD JORSID ANDUAN ANILA ILIRIAN ELTON ALBIANO ALVINA GJEROVICA LORAN FATJAN HAMDI NAZMI SULEJMAN FRAN RUZHDI ANDON REXHEP FEJZI IROLAND AGIM FATMIR SKENDER NIKOLL BESIM RUSHAN HALIL QIRJAKO HETEM KASEM MIHAL MALIQ AI L ENGJELLUSH SHKELQIM DURIM TODI SHEFQET NAZMI KLEMENT FLAMUR RAMIZ FARUDIN FARUDIN HASAN HAMZA JORGO ENVER ADEM ARBEN SHKELQIM KRISTAQ GJIN MURAT FASLLI MUHEDIN XHAFERR ABEDIN AGIM FELEQ LAM AGIM LIN URAN KUJTIM FREDERIK LLAZI PELLUMB VIRON SYBI ALEKSANDER ASLLAN GEZIM LAVDOSH MAKSIM UANÇI SKENDER PETRAQ RAMIZ ARJAN NOVRUS VASIL LUAN PELLUMB FEHMI VANGJEL QAKO ALEKSANDER LUFTAR KRISTAQ ASTRIT PRENG QEMAL YLLI FATMIR AGRON FLAMUR PILO MEHMET AGIM HODO SEHIT IBRAHIM FLAMUR ZIJA NIKOLLAQ PETRIT HAREDIN II LR PETRIT YZEDIN JOSIF CELNIK MIKEL XHEVAT NAZMI ABDYL HALIM QEMAL ELMAZ ISUF BESNIK BEHAR SKENDER GJERGJ MUHARREM FEIM PIRO HAXHI VANGJEL SPIRO BAZO DHIMITRAQ II LA PETRIT THOMA VELEDIN ISUF SOKOL SHABAN MILLOSHI MUSAJ ISUFI SEÇUNI AGO RRAPI MATAJ NUHAJ HALILI MEHMETAJ MUSAJ BULKU CERA DEMHASA DOSTI HALIL VODA MEDOLLI SULCE LEKA DAFKU DAUTI DERVISHI FEJZULLAU BAJO BULI SHEHAJ MEHJA HAMZARAJ RAMA HAJDARI GJONDEDAJ GJONDEDAJ LLAKA CELA DACI ZENELAJ BACE KOLA BEJA JANUSHI MULAJ RROMA TOSKA BASHA DEMIRI ÇRRAGA RAPOLLARI HAJDINAJ TOTA ARAPI SHTJEFNI KERLUKU MAJKAJ LENA BALLI ALLIU KORDHA ÇONIKU SHURBI DACI KAPO GJOKAJ MURATAJ KOKONESHI ELEZI ROGA DEBROVA ISLAMAJ TOSKA DODE ROKO LATOLLARI KARAJ ANDONI KOSTA TUSHA BUZI ANASTASI SULO GJONI KOLA QESJA XHINDI XHURXHI SALIASI ALIAJ MEÇO AHMETI HYSESANI TOCI MISKA LIKAJ NDRUKAJ POLO KUKA TOSHKËZI KRUETANI LIKA SEJATI GJONI BRAHO GJONAJ SHEHAJ MUÇA MEÇE CENGU DERVISHI MUÇA MYRTAJ SHAMETAJ ZYLYFTARI KENDEZI ÇELA MEMUSHAJ MULLAMETI XHORXHI HERRI LABI GJEKA BELERAJ GJONI MILLOSHI CUKA GOLEMI IIZ LAI GJYRIQI SMOKTHINA HAJDARI 5314.00 5313.00 5312.40 5311.50 5311.00 5309.30 5308.10 5307.90 5306.80 5305.40 5303.80 5303.30 5303.00 5300.90 5299.70 5299.30 5299.00 5298.30 5297.10 5296.70 5295.60 5295.40 5293.40 5293.40 5292.30 5292.10 5290.00 5288.80 5288.30 5287.00 5285.70 5284.40 5284.40 5283.20 5282.90 5281.50 5281.40 5281.30 5280.40 5280.30 5280.20 5278.30 5276.60 5276.50 5274.10 5273.50 5269.40 5267.20 5264.90 5264.60 5264.30 5263.90 5262.20 5261.70 5260.30 5259.40 5259.00 5257.00 5256.20 5254.60 5253.50 5253.10 5250.40 5247.30 5246.80 5246.30 5244.70 5244.60 5242.60 5241.30 5239.60 5237.10 5236.20 5235.50 5234.10 5232.70 5232.20 5230.70 5229.50 5229.30 5227.30 5227.00 5225.90 5225.60 5223.40 5222.10 5222.00 5221.00 5220.50 5219.30 5218.30 5217.60 5217.40 5217.30 5216.30 5216.00 5209.70 5209.50 5209.00 5206.80 5205.40 5205.20 5204.60 5204.10 5204.00 5200.90 5200.50 5199.30 5199.00 5198.60 5198.50 5196.20 5195.90 5195.80 5195.50 5194.90 5193.80 5191.80 5190.60 5190.40 5189.60 5185.40 5184.50 5184.00 5183.70 5183.20 5182.80 5182.50 5180.50 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 DIONIS FERIDE ARDIT DENISA MARSELA DORINA ARDI ERJOLA MELSENA SIDITA JULJAN SILURJAN ETIEN ARJONA ARDIAN HERGYS BLERTA BLENDI GERTI KRESHNIK ALBION FADJOL ODETA DENISA ALSON GENCI ARJOLA MUHARREM ERIDON KRISTINA BRUNILDA EDISON ALKETA ROMELA ELION DENIS DORINA ENKELEJDA ALFRED ALBA KLODIANA MERSIN ALFRED ERJON EVERALDO SHPEND METILDA NERTIL IRENA INVA VANGJUSH RENALDO ORNELA ELION LAURENT ERNELEVA ARMELJAN ESMERALDA NEIDA ELVANA GERTIAN MARGARIT ERMAL RETILDA IRENA DRITAN KLODETA ALMA ERMONEL ROLAND JETMIR JETMIRA SORIN LEDIO HYSEN AUREL MENTOR ANDI ENO NIKOLLA GRETA ARBEN BEHAR ERIS ARDIAN SALI DESANA MARSEL XHULIA ELTON VIKTOR LAURELA ANDI FLUDIAN LAERT DANIELA ERJON NERITAN GENTIAN EDLIRA INDRIT AFRIM ENRI MARIO SOKOL IRIDA ERAND GEZIM ENDRI RUBIN GENTI ERALD ANDI ARDI ADI ERVIN ARTAN ARDIT EDISON LEDIA FLORIAN BESNIK ENDRI DORINA KLORIAN ADRIAN BESMIR ERIS ARDI PIRO MUSLI STAVRI LUAN DEDE STEFAN VELI LLUKA ENGJELL ETEM SKËNDER SELAM EDMOND PETRIT BAFTJAR ROBERT YLLI XHEMALI PELLUMB BLERIM LATIF BASHKIM VLADIMIR KASTRIOT SOFOKLI RESUL AGRON FATMIR PELIVAN AGIM MUHAMET VELO HAMIT ARJAN NJAZI HAKI AI L XHEMAL PJETËR LUAN ISLAM NEKI MAN JORGJI BARI ENVER SHYQYRI EDMOND VANGJEL NEXHIP LIGOR RAJMOND DEMIR THIMJO SHEFIT FASLLI EMILIANO KAMBER SELAMI ZEF GEZIM LLESH GJERGJI TOMOR ZAIM SHYQERI BESIM ARIZ HYSO JANI AHMET KUJTIM LUAN THOMA FERDINAND GJON EQEREM FLAMUR ALJOSHA JOVAN KADRI XHEVDET NAIM SULEJMAN GEZIM JEMIN ASTRIT SAZAN SAFET QEMAL BARDHOK PASHK SOTIRAQ MURAT VASIL METO DHIMITRAQ DIJETAR NINI SHEFQET KAMBER GANI PËLLUMB MARKETIN IRAKLI NIAZI HALIL AGIM SABRI LULZIM II LR FREDERIK HEKURAN NDREK REXHEP BASHKIM SPIRO SOKRAT NEZIR TODI FILIP NEXHIP GANI HAXHI JONUZ KRISTAQ MEVLAN PAVLLO ANESTI TUNDO GJOÇAJ NDREKO ZEJNELI ZEFI PRENDI RRAPAJ LLUKANI ÇAUSHI MANÇE MUHAREMI GJIPALI ALIAJ IMERAJ XHAFERASI PRIFTI NANUSHI LÇ II BRACAJ BREKOFCA DALIPI KOLA OMERI HABILAJ NAÇI HODO TRALO MAKSUTI GRËMBI SEJFO SHAMETI RIBAJ GJONI TOPI DEDJA MURATI ÇEREPI KLOSI PËRLEKA DAUTAJ MËNGRA BALLA PEKA NGJELA ARAPAJ KAJMAKU YMERAJ DULI ZHURKA DUÇE GJIKA HAJDINI DOKO PLAKU GJOLENA SPAHIU KRISTAQ ZAKA VRAPI KURTI PAÇUKU ISMOLLI LALA KOVAÇI JAUPLLARI OSMANAJ BRATKO PLLOÇI SENKO BARDHI COBI KURTI ZANI KURTI VILA STRUGU VATAJ SHEVROJA SPAHIU KARANXHA VESHO MEZINI CELOALIAJ KADRIJA RUMASI PEZA LITA ÇAÇI HALILAJ XHUFA SINAMATI KOLA BRUKA BOGDANI ÇUKA KARECO TELEKU GJATI AGALLIU PUMO HYSA ÇENGA BRAHAJ ZENULLARI SHLLAKU PERÇUKA MILAQI BACI TOLA THANA SALILLARI BEJKO ÇUKO SHEHU ÇUKO ÇEPA DEMIRI QYLI PRIFTI RAKIPI PRIFTI PEÇUNI SERAJ MEMA LIÇO MBROÇI TOLI KOÇERRI BABALI ÇEÇE 5180.50 5180.10 5178.10 5177.80 5177.00 5176.40 5176.20 5175.10 5174.70 5171.00 5170.80 5170.50 5169.30 5164.70 5163.30 5163.00 5162.10 5162.10 5161.80 5161.00 5160.70 5159.80 5159.40 5159.20 5157.70 5156.50 5155.70 5154.00 5148.80 5148.40 5146.50 5146.10 5146.00 5145.10 5144.10 5142.60 5141.50 5141.00 5140.80 5139.90 5139.70 5138.40 5138.10 5134.40 5133.80 5133.80 5130.30 5130.10 5130.00 5128.60 5128.50 5126.00 5124.00 5123.80 5123.20 5122.90 5122.70 5118.40 5118.30 5118.00 5118.00 5117.70 5115.10 5115.10 5114.90 5113.60 5109.10 5109.00 5107.90 5107.00 5106.00 5105.90 5105.30 5103.40 5103.20 5101.20 5101.20 5101.10 5100.50 5100.10 5099.20 5098.60 5097.00 5095.00 5093.80 5090.40 5089.30 5087.70 5085.70 5083.90 5079.30 5078.60 5078.30 5077.60 5077.60 5075.60 5075.60 5071.10 5069.50 5068.90 5068.60 5065.40 5065.00 5064.40 5064.40 5063.20 5062.70 5062.70 5062.40 5062.30 5061.10 5060.60 5060.30 5058.40 5057.90 5057.80 5057.20 5057.10 5056.10 5055.90 5054.70 5053.60 5052.70 5049.90 5049.80 5048.20 5047.00 5046.90 5046.80

SHQIP 8

KRONIKE

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

Shkurt
Shkak, disa motive banale me të burgosurin

Nga burgu, i dënuari kërcënon një 67-vjeçar
N
jë i burgosur, që vuan dënimin në Burgun e Lezhës, kërcënon nëpërmjet telefonit një bashkëfshatarin e tij. Rreth orës 11:00 të ditës së djeshme, 67-vjeçari me iniciale N.P banues në fsha., tin Mali-Hebe, Komuna Bërdicë, në Shkodër, ka bërë kallëzim në komisariatin e policisë së këtij qyteti, se është kanosur nëpërmjet telefonit nga Pavlin Kola, aktualisht i burgosur në Lezhë. Sipas burimeve nga policia, mësohet se shkak për këtë kërcënim janë bërë disa motive banale të një konflikti të hershëm mes të burgosurit dhe personit që ka bërë kallëzim. Nëpërmjet telefonit, i burgosuri i ka thënë 67-vjeçarit se "do ta kesh punën keq, ke për të parë se çfarë ka për të të ndodhur", e më pas i burgosuri ka përdorur fjalë fyese ndaj 67-vjeçarit. Ndërkohë që policia është duke hetuar lidhur me denoncimin e bërë. ar.ho.

Kompleksi “Dinamo”

Ekspertët: Vlera e kompleksit, 18 milionë euro. U tentua të shitej 4 milionë

“Dinamo”, 8 të pandehur, zhvishen nga përgjegjësia ish-ministrat Toska e Angjeli
EGLANTINA NIKOLLAJ

U sulmua nga një prodhues ilegal pijesh

Lushnjë, goditet oficeri i policisë
jë oficer i policisë së Lushnjës është goditur në krye të detyrës natën e së hënës nga pronari i një kantine pijesh. Ngjarja ka ndodhur pak para mesnatës, kur policia e Lushnjës kreu një kontroll të befasishëm në një banesë, ku Edmond Sula, 40 vjeç, kishte ngritur një punishte për prodhimin e pijeve alkoolike. Dëshmitarët në vendngjarje tregojnë se me të mbërritur policia, nënës së 40-vjeçarit Sula i ka rënë të fikët, ndaj edhe ky i fundit i është vërsulur oficerit të policisë kriminale, Arjan Zoto, duke e konsideruar atë fajtor për tronditjen e të ëmës. Polici nuk ka reaguar, por është munduar vetëm të shmangë goditjet, ndërsa pas kësaj ka njoftuar komisariatin për ngjarjen. Sula është arrestuar në orën 24 dhe rrezikon një dënim nga 1 deri në 3 vjet burg, për goditje për shkak të detyrës. Ma.Tr.

I

sh-ministrat e qeverisjes së majtë, ai i Ekonomisë, Anastas Angjeli dhe i Rendit, Igli Toska, nuk kanë asnjë përgjegjësi penale për tentativën e shitjes së kompleksit "Dinamo". Prokuroria e Tiranës ka vendosur të marrë të pandehur tetë ish-zyrtarë të Ministrisë së Rendit, të bashkisë etj., të cilët me veprimet e tyre janë gjetur përgjegjës në rastin e tentativës së shitjes së këtij kompleksi. Ndërsa dy ish-ministrat nuk do të ndiqen penalisht, pasi sipas akuzës, ata nuk janë përgjegjës në rastin e tentativës së shitjes së kompleksit. Sipas prokurorisë, ish-zyrtarët do të

merren të pandehur, pasi ekspertët kontabël kanë nxjerrë vlerën e kompleksit. Vlera e këtij kompleksi, sipas ekspertëve, është rreth 18 milionë euro. Ndërkohë që kompleksi u tentua të shitej rreth 14 milionë euro më lirë se kjo vlerë. Skandali i shitjes së "Dinamos" u publikua pak ditë pasi postin e ministrit të Brendshëm e zuri Sokol Olldashi. Zyrtarët e kallëzuar nga ministri Olldashi akuzohen se në bashkëpunim me njëri-tjetrin dhe duke shfrytëzuar postin zyrtar, kanë vepruar në kundërshtim me ligjin. Sipas Olldashit, ata kanë tentuar të vjedhin pasurinë shtetërore në vlerën 40425625 euro. Kjo, në rastin e tentativës për të

privatizuar kompleksin sportiv "Dinamo", më datë 1 shtator 2005. Të kallëzuar për këtë dosje janë Igli Toska, ish-ministër i Rendit Publik, Anastas Angjeli, ish-ministër i Ekonomisë, Teuta Pilika, me detyrë kryetare e degës së Shoqërisë Publike Tiranë, Gjergji Ruli, drejtor i klubit "Dinamo", Blendi Vathi, ish-sekretar i Përgjithshëm i M.R.Publik, Irakli Ndoni, ishdrejtor i Drejtorisë Juridike në M.R.Publik, për kryerjen e veprës penale të "shpërdorimit të detyrës" janë kallëzuar, Gazmend Zeneli, Mimoza Kore. Ndërsa për falsifikim Besnik Como dhe Frida Sherko.

TE PANDEHURIT
Teuta Pilika ish-kryetare e degës së Shoqërisë Publike Tiranë Gjergji Ruli me detyrë drejtor i klubit "Dinamo" Blendi Vathi ish-sekretar i Përgjithshëm i M.R.Publik Irakli Ndoni ish-drejtor i Drejtorisë Juridike në M.R.Publik Gazmend Zeneli ish-regjistrues i Z.R.P . Tiranë .P Mimoza Kore ish-drejtore e buxhetit në Bashkinë Tiranë Besnik Como ekspert vlerësues i pasurive të paluajtshme Frida Sherko eksperte vlerësuese e pasurive

N

Gjolek Mehmeti dyshohet edhe për vrasje në '97-ën

Arrestohen grabitësit e pushuesve
P
olicia e Vlorës arrestoi dje dy per sona, të cilët dyshohet se janë autorët e grabitjes, dy ditë më parë, të dy familjeve që kishin shkuar për pushime në bregdetin e Rradhimës. Gjolek Mehmeti (Ruhani) dhe Gentian Mina, u ndaluan disa orë pas shoqërimit të tyre, të akuzuar për ngjarjen që ndodhi në orët e para të së hënës, në hotel "Nimfa", ku u denoncua grabitja e dy familjeve nga Tirana dhe Maqedonia, që ishin akomoduar këtu për të kaluar pushimet. Por policia e Vlorës dyshon se Mehmeti është autor edhe i vrasjes së Malko Çunajt, ngjarje kjo e ndodhur më 3 qershor të vitit 1997. Madje, po të njëjtat burime kanë pohuar për gazetën se ai dyshohet edhe për një sërë vrasjesh të ndodhura në qytetin bregdetar. Për këto ngjarje, prokuroria e Vlorës është duke hetuar dhe më pas do të dalë me një variant zyrtar.

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

S P E C I A L E

SHQIP 1 9 SHQIP IX

R E Z U LTATET E PIKEVE PER KA N D I DATET E INXHINIERISË SË NDERTIMIT
224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 ASTRIT DENIS OREGES KLAUDIO RUBIN LARTAN BESNIK ENKLEID XHEVIT BESMIRA ERMIL ERJON ALDA ENDRI KUJTIM MALVINA SEMA MIRSAD ARBER KLEVIN ESION DESARA SKERTI LAERT BRIKENA REZJANA EMILAN KLEVIS LISEL FATJON BARJAM MARINELA JONIDA AURELA MARIO FATLIND II LR DIOLA DRINI JERINA ARJOLA EMANUEL GERTI ANA DEINIS JONIDA II LR ERMIR ELA KLODIANA LEONARD ARGIS KLODJAN ORGEST KRENAR ILIRJAN KEIDI PRANVERA NELSON ERISILD MARIOL BESART BESMIR ALBI ERALD ALBION JULIAN RUDINA STELA SPASE ARDIT ESAMELA EMARINDO IZMINA MERLINA AGRON GLEDISA XHARIJE ANISA DORJAN DIONIS NERITAN RESIDA LIGERTA BEHAR BAREN DONALD ERION ERMAL ARDIAN LONERT ORGEST ROVENA BLERTI GRETA ODISELA KLAUDIO KLAJDI BLEDAR RILINDA ENEJDA ARBER ARBER VALMIR AI L GJERGJIAN KLEVIS MATILDA HENRI KLEVIS MARSEIDA EMA FLORIN ARBËR TEUTA HELGA AMARILDO DORINA ROMEO ERBLIN ANGJELO ANJEZA ERIND BESIAN GENTIAN JETMIR MARIGELA ERMIRA HAKI SOTIR XHEMAL SHAMET MAKSIM ARBEN OSMAN VESEL ENGJËLL FATOS SKENDER FREDI DHIOGJEN FETI PETRIT NAIM SEJDI REXHEP SAMI THOMA ENVER HAMDI KOSTA REXHEP PETRAQ SKËNDER ILIRJAN FRAN PETRAQ QAMIL NIKO NESIM SHPETIM NDUE PETRAQ MUSTAFA ROLAND ISLAM KUJTIM LLIKO HAJDAR KOSTA VLLASI REXHEP JANAQ ASTRIT MYNYR ISLAM KUJTIM NEZIR JONUS AGIM BASHKIM CERCIS BUJAR ARSHIN ROBERT VASILLAQ LUAN NDONI BARJAM AGIM HAMZA TODI KRISTAQ LUAN FASLLI TOMORR IBRAHIM KOZMA JASHAR MELEQ FERDINANT NUÇI MUSTAFA AGIM BUJAMIN BASRI SKËNDER BAFTJAR AGRON SHTJEFEN LEONARD JANI JASHAR DASHNOR VESEL TOFIK ANESTI AGIM SKËNDER NEKI DASHAMIR KUJTIM FILE KUJTIM NAZIF THEODHORAQ ASQERI BUJAR AI L LEVEND BARDHYL MURAT RASIM GJON GJERGJI VANGJEL SOTIR TRIFON HARITO ETMOND FETAH NAZIF PETRAQ BUJAMIN BAJRAM YLBER SHKELQIM NAIM KUJTIM BEHAR EDUART SOTIRAQ TAHIR MUSTAFA LL II NEDAT META ÇELO MARA ZEJNATI HEKURANI LUBONJA BICI RRODHE ZAIMI SHEHU SITA RAKIPLLARI THANASI BRAHIMI KRYEMADHI AGAJ HYSA KUÇANA KUSHTA KONA ISMAILATI QUKA ESKI HABIB PRIFTI MATARANGASI QIRAXHI CARA XHOXHI MUSAJ KOCIASI MOLLAJ TURANI NIKOLLI PETRELI SPAHO NDRECKA DOSTI ZENELI LONDO XHEBRO HIME COBO MUSA KAÇELI VEIZAJ METAJ BEQIRAJ BIZHGA NDREU BILAJ SKENDERAJ HOXHALLI KAMANI HAXHIU MYRTO DAIU DASHI LUSHNJA QOSE SELAMAJ PUDJA MUHARREMI KACORI MENGRI GJINIKA AVDIAJ GROPA PEPA MALE GJOKA ABAZAJ MYRTEZANI PANIDHA BEU HYSA GORA CALA LIÇAJ PUNAVIA DUMI GJETA BINJAKU ZACE BLUSHI ÇONIKU HOXHA MARKU NDREU DURO KALEMI VELIU HALILI ELBASANI LENA XHAFERAJ ALIAJ KONO DYRMYSHI SHEHU LILAMANI BRAJA KRAKULLI RROMA ÇIKA MUNDIJA KOTORI VASO PIZHA ZIU STAMATI HAMITI ZYBERAJ CJAPI DIMO GORICA SHAHOLLI BRAHIMAJ AZUNI BURNAZI MEZINI HOXHALLARI KOKUJA NUSHI ZYLFO MULLAHI ÇINA KASO 5046.60 5046.50 5044.20 5043.40 5041.50 5041.20 5040.50 5037.40 5031.70 5030.80 5030.40 5029.60 5029.50 5027.80 5027.50 5024.40 5023.90 5023.10 5023.10 5022.10 5022.10 5021.00 5018.50 5018.30 5012.60 5012.50 5010.90 5009.90 5009.90 5009.50 5009.00 5008.70 5007.20 5006.70 5005.50 5004.60 5004.50 5003.50 4999.80 4998.30 4998.10 4997.40 4997.20 4995.80 4994.50 4994.40 4994.30 4988.50 4987.00 4986.80 4984.40 4983.30 4981.50 4981.50 4981.30 4979.50 4978.00 4974.10 4973.80 4970.30 4970.20 4968.50 4968.00 4967.60 4966.90 4964.80 4964.80 4964.70 4964.50 4961.40 4960.60 4960.60 4959.90 4959.20 4958.70 4956.60 4956.40 4956.40 4955.50 4951.70 4950.50 4950.50 4948.20 4947.70 4947.30 4946.90 4946.60 4946.50 4946.00 4945.20 4944.90 4944.60 4944.00 4943.60 4942.30 4942.10 4941.90 4941.20 4940.60 4940.00 4939.40 4939.30 4939.30 4938.80 4937.10 4932.60 4929.50 4928.40 4928.30 4928.20 4924.40 4919.50 4916.20 4915.70 4915.70 4914.30 4910.90 4910.30 4909.80 4909.70 4909.30 4908.70 4908.50 4907.40 4906.40 4904.00 4903.80 4903.40 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 ORMIR ARBI ENDRIT FLORID FLODIAN MARIOL DRITAN ALGERT ALBAN REVINA ARDI ERIBERT PERSIDA ERION ARJOLA GLEDI MIRENS DONALDO BLERTA SOKOL ALDI II LR ALBINA KRENAR LEDION GEZIM ELION AGRID ELIDON SOKOL DENIS ERJON LISANDER JONIDA SHEME OLTJAN ARJOL GJERGJI KASTRIOT ERIOLA GENTI DENISA ROVENA FATJON ADMIR MIRSAD ENO EDISON ERVIS LORIMER ARJOLA ERMAL ELSID ANDI JOANA KLEVIS ELONA MARTIN ORNELA AITEN ALFRED ROLAND ELIS KEJDA BESMIR ALBAN GEZIM ERMAL MIRJAN SULEJMAN ENEA ARTAN ERMAL BEONARD ERMAL GAZMEND ALDO ROMEO SHUKRI DRILON KRISTIANA DRINI TAULANT ALSID ELSIDO BESJANA NERTILA FATMIR ADELINA ERKENA RINA LEDIANA GERTI MARK VALIER ALFRED VILSON ERGEN AUREL FLORJAN BLEDAR ANIKA OLGER DORIAN SADIK SHKELZEN ARDIT ERJOLA ERVIN ALBANA ORJAND BESMIR ERMIRA ALVIN DORJAN TAULANT BESIAN ERISELDA FJORINDA HENRIK IZMIR RENOLS ENDRI ERLIND ERVIS EDVIN FLORENC OLJANA II LR AGIM JONUZ FLAMUR XHAVIT JONUZ SULEJMAN SADIK PETRIT RESHAT ENERIK VEHAP ANDON MYHLIZ ARJAN NOVRUS SAMI ARIAN HASAN KUJTIM IBRAHIM EDMOND ALBERT BUJAR KODHEL MAKSUT STOJAN AGRON QEMAL XHORXHI RAMADAN NAZMI FLAMUR IZET SEIT ZIJA ADRIAN VASIL SHABAN JETMIR BESNIK ISUF XHEZMI BASHKIM BASHKIM BEHXHET PIRO SADET THOMA VIKTOR RUZHDI MEZAN FADIL LEONARD MYZAFER VASIL ASTRIT GARIP PETRIT ABDULLA BESIM MARK MARK KUJTIM BASHKIM BEDRI RAMAZAN YLLI SHAZO SHERIF IBRAHIM FILIP SOKOL AI L NAIM GURI KUJTIM DHIMITRAQ HEBIB ZEJNEL KRISTAQ GAZMEND KADRI PERPARIM ODISE BEQIR YLLI HAMDI NOZI LUTFI RIZA ELMI SHPETIM PREND PASHKO ELDAR FAIK BEQIR ZN II LIGOR TOMOR SHKELQIM BARDHYL ADEM NËNTOR ELEZ OSMAN SALI ADEM FATMIR ALFONC HYSEN NEFAIL FREDERIK PJETER KRISTAQ DHIMO HASAN THEMI MARTIN SHERIF BESIM LAVDIM ESAT DIFRIT NAXHI THANAS DHIMITRAQ SHKEMBI NAKO JUBA RRAPUSHI TUFA ISLAMLLARI BALLA BAJRAMI BRAHIMI SELMANLLARI KOXHIONI SHEMA ÇEPELE MULLARAJ POLISI MYFTARI SULEJMANI DUNGU FETAHU META HUSHI BAZAITI BEHELULI DAJLANAJ QOSJA TOCILLA MATJA RRENJA ONJEA LERA STENA DASHI JELLA DUPI BAKA KRECI SELENICA DUSHNIKU BELISHAKU ALLIU SKENDULI LLUKA ALIMERKAJ DYCA VRENOZAJ MANDIJA LEKA ALLA PROFKA QEVANI DOMI MERO BUSHI BOÇI XHEMALI SULOTI GJONI FRAHOLLI MEMA DUKA BRAHJA UKAJ MIRIA SEFERI HOXHA ZELA NESIMI DURO BOLLOBANI ÇAKMASHI KURTI BOGA GOXHAJ KASMI MYRTO SPAHIU MALKO DHIMO PALUSHI TERSHALLA DIMO SHEHAJ BALLA ZAIMAJ GJINI GURI RABIA SHEHU HAZIZI LALA MICI SHINI BRAHIMI MARKAJ SMAÇI DOLLMA ALLUSHAJ MUDA MALAJ TUSLLUKU HASIMLLARI MERDINI GJYLA MYZEQARI SPAHIU LENA SHALLA LALA HOXHA DELILAJ DILO HASANI KOÇI KONDA UJKA KAVAJA RAMA BUSHI TANI KOLA BRIKA HYSA BEGA BUZI ZAIMAJ HALLULLI MUSTA NAÇULI 4903.40 4903.10 4902.40 4901.80 4901.40 4901.00 4895.00 4893.50 4893.30 4893.30 4893.10 4893.10 4892.10 4889.60 4889.30 4888.60 4888.20 4888.10 4886.10 4885.10 4882.20 4880.20 4879.90 4875.60 4875.30 4875.20 4873.80 4873.20 4871.40 4870.90 4870.80 4869.80 4864.40 4862.60 4860.80 4859.90 4858.90 4857.90 4855.40 4854.80 4854.60 4853.00 4853.00 4844.20 4844.10 4840.80 4840.70 4838.70 4838.00 4833.90 4833.80 4832.70 4832.50 4831.30 4829.60 4827.80 4827.60 4827.40 4823.40 4818.50 4817.60 4815.10 4814.20 4814.00 4811.60 4808.80 4807.60 4806.20 4805.80 4803.40 4803.10 4801.70 4800.00 4798.30 4798.00 4795.60 4795.50 4792.40 4791.90 4790.90 4788.80 4787.80 4786.50 4785.40 4784.40 4784.20 4783.20 4783.00 4782.80 4781.50 4779.70 4779.00 4778.10 4774.90 4773.90 4773.00 4771.70 4771.10 4769.60 4768.40 4767.70 4767.30 4764.90 4764.60 4762.80 4759.40 4758.90 4758.80 4756.90 4756.20 4756.00 4755.70 4753.50 4752.80 4752.40 4751.60 4751.30 4750.80 4750.50 4747.50 4745.60 4742.60 4742.30 4742.10 4740.70 4740.40 4740.10 4734.60 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 INDRIT ARBER NDRICIM AOLDA ENDRIT DEA FATJON PRIZEREN GLEDIS IRA JULJANA REDIAN GERALD TAULANT GENTI MARTIN VALENTINO ARBËR BESAR GRAMOZ EDISON II V ENIDA BARMAL ERVIN ERVIS KRENAR ARMANDO HAJRI DËFRIM ENRI BLERIM JULIKA NERIAN ALTIN GENTI ARJAN ZAMIR BESMIR ERIND HATIOLA AKIL ERLIN EDLIR EDGAR ERSI FLORENCA MARIOL XHOANA ARBANA ALDONA JONIDA EJONA LEDIO ROLAND VALMIR GAZMEND FRIST ARDIT AMARILDO IL GI ORLIND MARIGLEN GOXHO ERMELINO ALBANA SKENDER KLARIDA MEGLANA SOTION ORGES BELINA MADRILEN KLODIAN SHEFKI HENIS ARJOLA AUREL KLAJDI AGUSTIN GENTIAN ANTON BRUNELD EREANA EMIRJAN EVIS ARDIT JULJAN LULA ADRIATIK TAULANT ERLIND BESART IA V MANJOLA MIGEL DETJON SEFEDIN MIRGEN SUELA SOKOL RREZART GENTI GOLDVIN ARBER GLEN ILDA ANISA EVISA KLAJDI XHEVAHIR ERION BESMIR ADRIT REZART ARDITA ALPER ALBAN NERTILA XHEM RENALD MYGENA TAULANT XHORXHI RENALDO ALTIN BERNARD SAREAL PETRIT GURI XHAFER MINO BESNIK HALIT SHKËLQIM LT I MUHAREM ENGJËLL SHYQIRI ARBEN Y I LV VEHBI ALQIVIADHI BUJAR BEXHET MARKO VLADIMIR QANI GANI RUDOLF SOTIR RUSTEM RAKIP RAKIP AVNI ZAGOLL ENGJËLL HEKURAN SHKELQIM BESIM JETNOR BARJAM SABRI LUAN THIMI URAN YMER ARJAN SYRJA VIKTOR VLASH HASAN ALUSH QEMAL SYBI MAKSIM BAJRAM ASTRIT NAZMI NAIM DASHAMIR JOVAN NAZMI SEFEDIN FERIT PANDELI VELEDIN PËRPARIM SELIM BESNIK SEJAT MERZAN HEKURAN RIZA BUJAR MAKSIM RESHIT LEONARD BASHKIM FATMIR HETEM QEMAL LUAN BESNIK FIZION II LR QAMIL MARTIN HEKURAN GJON NDUE RAMADAN FATMIR JONUZ BARDHYL MEDAI LEKO HALIT BILBIL ABDULLA SADRI HEKURAN PETRIT XHEMAL NAIM FATMIR RUSTEM JONUS SPARTAK SELIM THOMA GEZIM BEKIM VLADIMIR ISMET GJERGJI NDREKA ASTRIT HAMIT RAMIZ YLLI RUSHIT PANAJOT GAFURR ASTRIT SKENDER KUJTIM FATOS LUAN ENVER GËZIM KRISTAQ LORAND RRAHMAN PAL GRAMOS KASHI SHEHAJ BREGU QERIMANI KROJI KADILLARI MERAJ ISMALAJ VESELI ÇAKÇIRI DACI PRIFTI KOLA LEKA DEÇKA HYSENLLARI BAJRAKTARI MARINI BEGA ÇEJKU KENAÇI KOJA NIKOLLA VATA NDREGJONI IIZ LAI LAPI FEJZULLA VEÇANI SHABANI ISLAMI BALLA AGOLLI IBRO PERLESHA MALO ÇEPELE SHEHU STAFA KONI SINANI LALAJ MAZNIKU DEMKO SULOTI HAMITI MYFTARAJ FERRA LALA KOLA KAPEDANI META MUÇOLLARI IKONOMI PJETRI ÇELA XHUXHA KOÇO XHAFERAJ KASAJ BIZHGA MORINA RIKA XHELILI KUMRIA LIGU ZEKA ÇARÇANI SALIU XOXA MYFTARI KODRA ZERAJ PALI SKOPECI ÇEKA HOXHA PRIFTI BREGASI DELIA BUNDO KOSTERI GJINI DULE ZHAPA MAHMUTAJ ISMOLLI MATRAKU GJONI MUZHAQI KURTI BRACAJ MATMUJA ÇEPELE FETAHAJ AI L DËRA SANXHAKU BYLYKBASHI RABAJ MECE ALIAJ LANGO VELIU BASHA MANO YZEIRAJ QOSE LOSHI HODAJ ÇERKEZI LAPI BINJAKU TAHIRAJ MEMOKONDAJ PLLOÇI PIRRA BUKAÇI SHEHU MUSALLARI GUSMARI STAMBOLLXHIU ISMAILAJ JORGO PASTËRMA KOVAÇI DEDA MUSTAFALLARI 4734.30 4734.00 4733.70 4731.70 4730.00 4729.10 4728.80 4727.00 4726.80 4723.60 4719.70 4719.40 4716.10 4715.60 4712.10 4711.70 4709.20 4707.70 4707.60 4707.40 4706.20 4702.50 4700.20 4700.10 4698.70 4696.60 4696.30 4693.60 4693.00 4691.50 4690.00 4689.60 4689.10 4687.00 4686.80 4686.40 4685.80 4682.30 4681.60 4678.80 4675.40 4674.00 4674.00 4672.70 4671.80 4666.60 4666.00 4664.80 4662.70 4661.20 4657.70 4656.70 4656.40 4655.60 4653.20 4652.00 4651.00 4650.90 4650.60 4649.70 4649.50 4648.40 4646.30 4644.80 4644.80 4643.80 4640.00 4639.60 4638.40 4637.50 4637.00 4636.90 4636.90 4635.00 4633.40 4631.20 4628.30 4626.10 4625.50 4625.00 4624.20 4623.40 4619.80 4618.00 4617.60 4617.50 4616.00 4614.50 4612.70 4610.60 4608.40 4603.60 4599.80 4599.30 4598.80 4597.70 4596.20 4595.20 4594.50 4594.00 4593.80 4593.00 4593.00 4592.20 4591.90 4591.90 4591.50 4590.20 4590.10 4588.00 4587.60 4586.20 4582.90 4582.30 4575.80 4575.10 4574.40 4573.10 4572.50 4571.20 4568.10 4566.60 4566.00 4564.70 4562.40 4562.00 4560.80 4559.90 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 ERMAL THEMILJAN ARBI BESTAR PJETËR ERVIS MATILDA MEALD BELINDA ZEF XHOANA ERINA ELEONORA ELT I ALTIN ENTIKEL SHKELQIM BESMIR ENDRI ODION II LR KRESHNIK MIKEL BILBIL MARJOLA KOZETA KELMENT OSMAN TAHSIM ETMOND ERVIS DRILON KLEVIUS TAULANT ENKELEDA ERMIR NERTIAN JUSTILIAN ENIDA MIREL FATJON OLTJON ERJON ARDIT MARK ARDIT TOMI LIDJON S LVANA I BLERTA ALVIN ENEA ARKIR MARJUS ANGJIN TOMI ALGERT EMTILA ARDIT BLEDAR DENIS VEHBI ERVIS ADMIR REZARTA MIRJAN SAIMIR FABJAN MARTIN NEZARTA ERLIS ANDI ROBERT SHKELZEN MARSEL ERJOLA ADI ERVIS ARBEN AUREL ENGLIAN GENTIAN LEANDRO SHPENDI ALBAN ASEDA UJEZA KRENAR ERGI ERVIS ANDI BLEDAR EMIRGENT GERTI ERION ELSON KRENAR VASIL XHEMSHIT MARLEN FRESIDA ARMAND FLORJAN RREZART DEVIS DRILON RIGERT GENCI BLEDAR VILSON MIRANDA SHPETIM ERMIRA ERION LEDIAN BESMIR KRESHNIK ELIS ARJAN BLEDJAN DENISA ARBER SUADA ENERIK ARTION ODEON FATMIR ANDI LUAN DHIONIS JOSIF SELIM NIKOLLË ANDON BYRAMIN ALBERT ENGJËLL GJOK ENVER QERIM SOTIR VANGJEL GJON SHKELQIM ZAMIR SULEJMAN AGRON ODHISE SHERIF PREND QENAM ASIM BARJAM VEIS QEMAL XHEVAT NESTOR MITAT QAMIL HALIL SAUDIN IZET BASHKIM NEXHATI SULEJMAN QETSOR SOTIRAQ GJERGJI VASIL ABEDIN ISLAM PETRAQ VIKTOR HYJNOR ARBEN QEMAL FIQIRI NEZIR KADRI FREDI GJELOSH BRAHIM REFIT KRISTAQ NERIM BASHKIM LATIF FATMIR XHIHAT BEQIR GEZIM ADEM PETRAQ ISLAM PJETER PËLLUMB ILIRJAN XHYMERT VELEDIN SEFEDIN FITIM RASIM AGIM SADIK PETRIT KASTRIOT FESTIM GJERGJ AGIM RAMAZAN MIHAL QAZIM BUJAR ASTRIT BASHKIM FEIM NIKOLLA BASHKIM PETRIT KIMET ABEDIN LLAMBI GEZIM BASHKIM MUNIR KOSTANDIN MUJDIN SOTIR ALFRED ARTUR FADIL RAKIP AGIM AGIM IA S BUJAR GJERGJI GANI ZYLFI NIMAN SHKELQIM ISLAM MITAT IBRAHIM SOKOL AGIM RAMAZAN ASLLAN PETRAQ BEDRI XHELAL NIKOLLAQ DERVISH AGRON ZN II ZAMBAK MICAJ BARE PRIFTI PILAFI NIKOLLA KOLI NAJTELLARI HABAZAJ MYFTARI LASKAJ HAKA HOXHA BARDHI LULA NDOCI LAME LIMOJ BRAHIMI BANUSHI MILO SUFA DUKATI DEMCE KAPLLANAJ HOXHA XIBRAKU BRIMI DERTI JONUZI SKENDERAJ XAKA TAFILAKU JATA TARAGJINI MYRTO HYLVIU VREKAJ ZYLYFTARI PETOVA KOTE NDONE DYLI LUFO GJINI NIKOLLI MINAROLLI KALLANXHI KOSTA ZEKTHI VLASHI ASIMI MBRIÇE HASANI DEMO HOXHA DEÇOLLI NEZIRI JAUPI KARAJ LUTAJ HOXHA SHEHU BRAMA KAJACKA ÇUNI GURAJ PERKEQI ZENELI RUÇI BISHQEMI BEQIRAJ PEPA NAZARI LC II CANKO BRAHELIKA CAKA SHENO HOXHA ZOGU SADIKU ISMAILI ZOTAJ KOÇI NIPOLLI BEHARI GJIDIJA HOXHA MILORI SKENDERAJ BANO XHELAJ ATEHEMAJ SONO SEFAJ META XHAFERI DHIMA NELA MELONASHI KORITARI ANDONI HOXHAJ BRESHANAJ FUSHA BELULI KAPLLANI RAMAJ HALO BINAJ MUJA MEMIA HYSOLLI BAKALLI MERKURI GOLLOBERDA BAJRAKTARI SULA SAVA ALLA KOLA ISTREFI KATANJA ELPENORIA SEFERI SMAJLI SEITLLARI SKENDERI 4559.40 4558.80 4557.70 4557.20 4557.20 4554.40 4553.40 4552.00 4551.90 4551.40 4550.50 4548.20 4545.90 4545.10 4542.80 4539.20 4538.20 4535.50 4535.40 4535.10 4532.00 4530.90 4527.50 4526.70 4525.40 4524.30 4519.70 4519.70 4517.20 4513.10 4508.20 4508.00 4507.30 4506.20 4502.20 4499.70 4498.00 4496.80 4496.30 4495.00 4494.50 4492.80 4492.50 4492.40 4490.60 4486.80 4484.90 4484.80 4484.30 4484.10 4476.10 4473.80 4473.40 4471.00 4470.80 4468.30 4466.60 4465.50 4464.50 4464.20 4464.10 4462.40 4460.60 4458.20 4457.90 4457.60 4454.70 4451.80 4444.60 4444.40 4444.20 4442.80 4442.00 4441.40 4437.70 4435.40 4433.20 4433.00 4424.50 4424.20 4423.70 4422.80 4422.20 4421.20 4421.10 4421.00 4417.70 4414.60 4413.10 4409.90 4408.50 4408.20 4404.80 4397.00 4395.50 4387.00 4386.80 4382.90 4382.50 4382.20 4381.30 4377.50 4377.00 4376.90 4373.80 4371.40 4370.00 4367.80 4363.70 4363.40 4361.40 4359.90 4358.00 4357.80 4357.00 4353.20 4353.10 4352.00 4350.50 4348.00 4345.30 4345.00 4342.70 4341.60 4338.80 4338.60 4334.00 4329.00

SHQIP 2 0 SHQIP X

S P E C I A L E

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

R E Z U LTATET E PIKEVE PER KA N D I DATET E INXHINIERISË SË NDERTIMIT
452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 KAMELA ENI ADIL ARDIT LEDIAN VENARD VLADIMIR NERTIL ARDIT ALDA JONILD ERION SPARTAK ARMILDA ALIDON AIDA KLAUDJO ERVALDO DENIS BRISILDA BOJKEN DENIS GENTIAN NERTIL MIKLOVAN MIRTON BRIKENA ROLAND ROLAND JULJAN ENERJETA OLENT BLERINA MIRUSH ARDIT ROBERT MATILDA BLERTA MARSEL ELIGERT BEKIM II-LA LRII BLEDAR GJERGJ RUDINA VASKEN GENTA GENTIAN KLAUS TAULANT APOSTOL OLSION ALBANA GERTI LEDIAN BLEDAR MARTIN ARBEN ATMIR DENADA KONSTANDIN SHEME HYSEN GJIN ELMI NAIM VIKTOR FIDAI PETRIT PELLUMB BUJAR ASTRIT SIMON MITI GANI BAUDIN FATMIR VANGJEL AGIM RAFIZA KASTRIOT GEZIM MARK BANUSH LUTFI HAXHI BRAHIM RRAHIM GAZI AFRIM BARI YLLI GËZIM SELAUDIN HASIM KUJTIM AGRON RESHAT BATJAR ENGJELL BEXHET KOSTANDIN RASIM PJETER KUJTIM NUBAR PELLUMB BASHKIM GEZIM LUFTI ANDREA XHEVAT SELMAN BESNIK SEIT NUREDIN PETRIT FATOS KADRI ADEM TODI VEIZAJ MUKA MARKU SHINI ISAKU MARKU KOKLA DULEMATA VAKA MIHAJ VELO PRENDAJ RRUSHI MARQESHI OSMANI DELILAJ CULLUFE ROBOÇI ET'HEM DELIBASHI XHEMALÇE GJONAJ LIÇAJ KALOSHI JATA DRAGJOSHI MARKU HOXHA PERONKA ALIAJ MELANI ZEKO KASTRATI DERVISHI NEBIAJ FETAU TOGU KALEMI MALUSHAJ SARAÇI MUFALI BRAHIMATAJ BAJRAKTARI ABAZI PIRANJANI SARAÇI BEBA ISAK GJOKA BODE ALLKA MANUSHI MUZHAQI KACA DAHRI BEQIRAJ LIKAJ BEGA ZGURA 4326.80 4323.40 4320.40 4317.70 4317.40 4316.20 4315.70 4315.50 4312.30 4310.50 4309.20 4306.70 4304.30 4299.60 4299.50 4293.20 4289.40 4282.00 4276.50 4273.20 4271.90 4270.40 4269.90 4269.00 4266.20 4265.10 4264.60 4264.20 4260.60 4258.40 4255.80 4255.00 4252.50 4252.10 4251.90 4251.60 4251.00 4249.00 4247.30 4242.90 4240.60 4240.00 4239.50 4237.40 4235.50 4235.00 4232.20 4227.80 4226.40 4221.60 4220.00 4218.60 4217.80 4217.60 4216.80 4216.10 4215.80 4213.50 4212.20 4208.60 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 PJERIN ERMIR ERALD ARJAN ANDI MYSLY M SHPRESIM BESMIR ROLAND ESMERALDA SHKELZEN ARMAND EDUART KLODIAN LEONARD BLEDAR II LR EDUART DENARD JULIAN REXHEP ALEKSANDER TOMORR ENERISTA ENDRI ELTON ANDIOL ERJONA MARSEL SHKELQIM BENARD BEHAR ELZO LEANDRO SOKOL KLODJAN ELIDA BESJAN BORIS GERTJAN ATNAN SHKELZEN ARMAND PANDI ERTI AMARALDO SHPETIM FATOS ALBION ENIO ERSON FAREDIN ANDIOL ARTION LEONARD MARIGLEN KLAJDI DRITAN SOKOL MERXHAN NIKOLLË ENVER IRAKLI VEBI AGIM ASTRIT SHEFKI NJAZI BILBIL PAL BAFTJAR FAIK ESAT RAMAZAN RYZHDI ESAT PULLUM REXHEP NAZMI HALIL BARJAM KOLE NEBI LUAN FATMIR PETRIT BRJAM GEZIM SOKRAT GJOK PAL HASAN BARDHYL KUDRET TAHIR SELIM SKENDER SYL BUJAR TOMORR ELMAZ HAKI QIRJAKO NIKOLLAQ ARIF KALO SEHIT FERIT ANDON SOKOL DERVISH REFAT PETRIT HYSNI NDUE JAHO PETRIT MEHMET SELIM EKREM NDREAJ GUZI PRIFTI MZIU SINOIMERI GONI DOMI KOÇI DERVISHBEHAJ PAPUSHI HOXHA HOXHA BYTYÇI HARMUSHI PJETRI SEFERI BALANI GEGA KUKELI SPAHIU QORRI POVESHI ASQERIU KOLAVERI HYKA MARKECI TARE QATIPI KERRI BEQIRI PALAJ SYLAJ MARRA GJONAJ LOSHA PEPA KROSI SOKOLI BURBA FEKAJ BAÇI HITHI KONDURI PECANI MENE MURATAJ HIDA KORANI TODRI MEÇAJ BILALI DERVISHAJ XHAXHA ÇAUSHLLARI LLESHI SHERAJ DEMELLI BAZAJ ELEZI SUFA 4208.20 4204.80 4204.20 4197.50 4195.40 4193.70 4192.40 4190.60 4189.90 4189.60 4180.80 4178.80 4178.00 4174.20 4173.00 4170.90 4169.50 4157.30 4156.30 4155.30 4153.10 4152.80 4152.30 4150.40 4150.00 4145.00 4143.00 4140.20 4135.20 4133.20 4122.50 4121.40 4116.60 4109.70 4104.80 4097.60 4096.90 4094.80 4093.40 4090.50 4089.50 4088.30 4086.80 4085.50 4085.30 4082.00 4081.80 4081.00 4079.60 4079.00 4070.70 4065.20 4062.40 4055.00 4050.00 4048.10 4043.00 4036.60 4036.50 4036.40 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 PLARENT SEJDI ERGYS E I LV S ANSELA ERIND FABJAN ORNEDA ROLAND NERTIL SULEJMAN FABJAN ERMIR ERVIN ARDIAN ARBËR KLAUDJO FATJON ALBJANT FABJOLA HALIT ALBERT ERVIS DISUEL VALMIR AGIM AGRON ARTIELA HENRI FLORENC KLODIAN DORJAN E I LV S ARTENIDA KRISTO E I LV S ARBRI II LR MIKEL ARDIOL VL II JETMIR MARJUS TONIN MIREL FLORION SHKELZEN MATILDA SHKËLQIM BLEDAR FATJON SAIMIR SHKELZEN ERVIN S LVA I FATJON ERVIS LUCIANO KLODJAN LEDJAN QIRIAKO RAHIM KADRI SHEFIK ISUF IA S HILMI NDRICIM MUSTAFE ALIM ASTRIT FATOS LUIGJ AGRON AGIM BUJAR BASHKIM ELEZ FERDINAND SELMAN MEHMET HASAN KOZMA SKËNDER OSMAN AGIM KASTRIOT KUJTIM LEONARD BEXHET FATMIR FETI OSMAN DILAVER ENVER MUSA AZEM QAZIM KOCO HAJRI NOVRUS ZIADIN YLLI MARTIN RAJMOND NAZMI ISUF PELLUMB RUFAT VASIL MURAT RRAHMAN BESNIK GEZIM BUJAR ENGJELL ENVER SOKOL QEMAL MEHDI THEODHORI TOSHI RAMA BIRÇAJ HALILAJ SHEHU TABAKU SHYTI SECI GJATA SHEHU GJATA MARKU HYSA VALISI TAHIRAJ ÇRRAGA TREZHNJEVA SHAHOLLARI ARAPI KOVAÇI KOKA KORETA MEÇI TAKU SHEHU HEBEJA ELEZI KRAJA KASMI ALLMETA SHEHI NEZAJ ALUSHI SEJATI CENALIA ALIRAJ SUBASHI CEKREZI SKRAPOLLI VREONI LALA HEQIMAJ MAKA TARE PENGU COTA LUSHKA ALLARAJ SHANI DAKO BASHA HEQIMAJ METKO KURTAGA MUHAJ MEÇI MEMO HALLA XHIALLI 4032.80 4031.40 4030.40 4029.40 4026.00 4022.20 4020.20 4018.40 4011.40 4009.30 4008.80 4006.20 3999.80 3995.00 3993.80 3992.60 3983.80 3976.30 3973.60 3967.50 3966.40 3961.60 3958.10 3957.00 3956.20 3953.50 3953.20 3950.90 3949.00 3947.10 3946.60 3946.60 3944.00 3942.60 3938.00 3936.80 3934.80 3923.80 3920.20 3911.40 3911.00 3907.40 3907.10 3905.20 3902.50 3902.00 3889.80 3887.00 3886.60 3886.00 3885.90 3884.50 3883.60 3882.20 3879.10 3877.70 3874.80 3874.00 3868.20 3866.60 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 REZARTA SHPETIM BOIKEN ALDO EMILIANO ADRIAN MAT BESFORT EDMOND ALBI EDUARD BLEDAR ADMIR GENTJAN RUSHIT KLODJAN II RS II LR ELJON BLEDAR ARTUR FATION ARDIT ADISELDO MALTIN ERVIN KRESHNIK GENTIAN ARDIT TAULANT ZAMIRA TAULAND ALBERT TAULANT FERIZ KEDJAN MARINGLEN ALTIN BESMIR VIKTOR XHEVDET ARDIANA ALBAN EDMOND DENIS BLEDI ELTON NERTIL SAIMIR FLORIAN SILDA SAIMIR ELVANA ALBAN MARJANA LUIS BERZANT BASHKIM ADEM SHYQYRI FATMIR BILBIL LP II LAZAM XHUMERT BAKI SHAMET DHIMITRAQ NAZMI BEDRI NAZMI PETRIT SABRI ADRIATIK ANDREA BASHKIM QAZIM REXHEP HEKURAN PËRPARIM BANUSH MYRTEZA STRAZIMIR NESHAT BASHKIM QANI GEZIM SHEFQET MYNYR AGIM SHEFKI AVNI CENE KUJTIM PRENG KUJTIM NDUE AVNI ELEZ BEQAR MEHMET BUJAR MYQEREM MEDIN BESNIK HAREDIN XHEVIT VULLNET GJON VELEDIN ESAT DEMIR JORGJI SOTIRAQ PASHAJ ISUFI KOÇI YMERLLARI SPAHO KONDAKÇIU PECA FERHATI VISHKURTI TOSKA GJATA HOXHA XHEPA FEJZAJ GUCI ALLA GJASHTA ÇELA SORRA RASENI LLESHI ZEQIRAJ ÇAÇANI RRAPAJ IBRAHIMLLARI HAXHIU NELA BEKA ÇELA ÇOLLAKU JAUPAJ SINANAJ BALA KAPLLANI MADANI KRYEMADHI MERJA KOLA AGALLIU MARTINAJ PITOMINA DOÇI LILA SINANI TERANAJ PELIVANI XHELILI BOÇI HYSKA REXHA HODAJ PRENGA BARAJ POKA LYBESHARI SHYTI MËNGJEZI 3866.60 3863.70 3863.60 3855.60 3843.00 3832.40 3827.20 3827.00 3824.30 3823.60 3821.50 3812.00 3808.20 3755.50 3755.50 3751.00 3709.80 3705.80 3704.60 3698.70 3696.70 3688.50 3681.50 3678.10 3676.30 3671.90 3663.70 3663.40 3657.80 3646.70 3640.60 3622.30 3622.00 3611.10 3589.20 3587.80 3570.80 3561.20 3554.80 3549.20 3546.60 3546.00 3538.40 3514.50 3499.80 3468.30 3458.00 3424.20 3381.50 3381.00 3374.70 3356.20 3351.50 3316.70 3278.00 3179.40 3057.50

R E Z U LTATET E PIKEVE PER KA N D I DATET E INXHINIERISE ELEKTRONIKE
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Emri ABAZ ADA ADA ADELAJDA ADELINA ADELINA ADI ADI ADI ADIOLA ADISA ADMIR ADMIR ADMIR ADMIR ADNAND ADRIAN ADRIAN ADRIATIK ADRIATIK ADRIOLA ADVIN ADVIN AFRIM AFRIM AGETINA AGIM AGLISA AGNITA AGOSITN AGOSTIN AGRON AGUSH AIDA AIDA AIDA AIDA AIDA AIDA AJGINA AJLIND AKIL ALBA ALBA ALBA ALBAN ALBAN ALBAN ALBAN ALBAN ALBAN ALBAN ALBAN ALBANA ALBANA ALBANA ALBANA ALBANA ALBANA ALBANO ALBERT ALBI Atësia KUJTIM GËZIM GJIKE BUJAR BAJRAM XHEMAL PETRIT REXHEP VANGJEL AGIM GEGE BASHKIM SABRI SADRI SHYQYRI XHEVAT MINELLA XHELAL AZEM RAMAZAN KUJTIM ADRIATIK AI L GANI MUHAMED EDUARD AGIM AGRON ZOI GJOKE MARK AGIM LATIF FATBABARDH II LR KOSTANDIN PETRIT REXHEP VAHID PASHK VLADIMIR VIKTOR AGRON PETRAQ YLLI BEXHET ESAT II LR KRENAR LLUKAN PETRIT PETRO SHABAN AGIM ASIM ASLLAN BASHKIM MYNYR RIZA LEONARD PRENGE FATMIR Mbiemri DISHI GJONA NOVRUZAJ OSHAFI ABDI HOXHA CAKA ÇEPA LOLI METANI PIROLI VRENOZAJ KURTBEGU METALIAJ RAPO XHIXHA NINI TOÇI MUSTAFAJ XHEPI ELEZI LULO HAJDARAJ BRAHAJ STERNIQI BUSHATI SHEHU MEMIA KOTE PROGNI CUKAJ HYSA SARACI LULAJ MUÇA KINA QESJA(BARDHI) RAMA ÇELA GJEGJAJ MUHAMETAJ LALAJ HALILAJ VOLI GEGA RAKIPI POKA KRUETANI POLOVINA PRIFTI BRAHIMI QURKU DOKO LLESHI METANI HAXHIU CEZMA GJIKAJ LIGU DUSHA VORFAJ METANAJ PIKET 3476 5109.8 5586.5 5994.6 6111.3 5107.6 4433.2 5057.9 4688.5 5774.9 5445.2 4844.1 6147.4 3747.8 5369 4723.1 4586 5863.4 4844.8 4315 5377.9 4811.6 4326.4 5065.4 5707.4 4279.8 3953 6317 6338 4239 5516.1 4956.6 MUNGON 5886.5 6081.9 6347.5 6250.9 5597 5596.5 5371.4 6513.9 4674 6091.9 6049.3 5556.2 6481.9 3316.7 5209 5358 4856.8 4893.3 5826.3 5627.8 5806.7 5605.2 6664.8 5547.4 6281.6 4643.8 4256.8 4167.4 5617 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 ALBI ALBI ALBI ALBI ALBIANO ALBINA ALBIOLA ALBION ALBIONA ALBIONA ALBJON ALDA ALDA ALDA ALDA ALDA ALDI ALDI ALDION ALDJON ALDO ALDO ALDO ALDO ALDO ALDO ALDOMEN ALDONA ALEJADA ALFOR ALFRED ALFRED ALFRED ALFRED ALFRED ALFRED ALFREDO ALGERT ALGERT ALGERT ALGERT ALGERT AI L ALIDON ALISA ALKET ALKETA ALKIDA ALMA ALMA ALMA ALMARINDA ALMIRA ALMIRA ALMIRALDA ALMIRAND ALPER ALSID ALSID ALSON ALTIN ALTIN ALTIN HALIL PANDELI REXHEP TODI THOMA MEHMET RIZA LATIF GJERGJI IBRAHIM ISMAIL AGIM FATOS NAIM SUVOROV XHEMAL IBRAHIM L YTFI NEKI PETRIT ARBEN PELLUMB SALI SEIT TASIM YLLI GEZIM NAZMI AGRON ALIKO BAJRAM BASHKIM FELEQ MAN NAZMI PASHK LUIGJ AI L GAQI MEHMET NERIM SADIK DASHMIR GANI SAMI HAJDAR HAMIT NEKI HAJDAR LUTFI MEHDI QATIP RESHAT SKËNDER GJOVALIN SHKELQIM ASTRIT ALBERT PERPARIM SOFOKLI ENVER GASPER GJON DYRMISHI NGJELO MATA KACORI GOLEMI HAXHIJAJ BODECI DALIPI LÇ II EMIRI DERVISHI XHABRAHIMI OSMENI SHABANI KAPLLANI JAÇE HUSHI MUCKA CIRONGU MIRAKA MUÇAJ BAKIJASI TOLA GURI MERKAJ HOXHA LAKAJ KAPEDANI MEMIA KURUPI MYZYRI CACA HAJDINAJ PEKA MUSAJ SHPANI BARDHAJ SALLAKU XHARO MARINI NEZIRI BAJRAMI HAJRO MARQESHI ÇARÇANI ÇOLLAKU GJONI HYSKO CELAMI HALILI EGRO CAKA ISUFI CERAKU THANAJ MUNGA PIRRA BABAMETO ZAIMAJ NAÇI HYKA ELEZAJ NDOCI 4560.2 5835.9 4120 4967.6 5183.7 4764.7 5671 5160.7 5388.6 6174.9 4232.8 5366.9 5718.6 5138 6384.7 5815.8 4882.2 5586 5465.4 6068.9 3000.3 5314.7 4754 5799.5 6046.3 4736.5 5687.1 4657.7 6177 4006.2 3169.95 5043 5264.9 5138.1 5313 4334.3 4763 4593.4 4307.9 5595.4 4466.6 4893.5 5378.1 4299.5 5939.2 5705.3 5146 6338.4 6149.2 5981.4 4352.3 6533.7 6643.3 MUNGON 5992.9 5627.6 4574.4 3708.9 4785.4 5157.7 3842 4715.8 4542.8 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 ALTIN ALTIN ALTIN ALTIN ALVIN ALVIN ALVINA AMANDO AMARILDA AMARILDO AMARILDO AMARILDO AMARILDO AMARILDO AMARILDO AMIR ANA ANDI ANDI ANDI ANDI ANDI ANDI ANDI ANDI ANDI ANDI ANDI ANDI ANDI ANDI ANDI ANDI ANDI ANDIOL ANDRI ANDRI ANDRIM ANDRONIRA ANDUEL ANDUENA ANERTA ANGJELO ANI ANI ANI ANIDA ANIDA ANILEDA ANIS ANIS ANISA ANISA ANISA ANISA ANISA ANISA ANISA ANISA ANISA ANISA ANISA ANITA HASAN ISMET TRIFON XHAVIT FREDERIK KADRI VELEDIN DASHNOR BESNIK BAJRAM EDUARD KUJTIM PANDELI PËRPARIM SOKOL ARBEN THOMA ABDYL ARJAN BASHKIM FADIL FATOS FATOS FLAMUR GANI ISMET KRENAR LEONARD MARKS RUZHDI SOTIRAQ THOMA XHAVIT ZENEL GURI AI L SPIRO AGRON ARBEN HYSEN ADEM LESKO KUJTIM BEHAR EDUART KASTRIOT HARIZ VASIL FEJZI ENGJELL STAVRI BUJAR EDMOND HAKI KAPLLAN PANDELI PRENDI SKËNDER THEMI ULSI YZEDIN ZENEL HAIR DEBRESHI FIKU LALA CANI KONDA ASIMI IIZ LAI HASA ARAPI SHAHOLLI SINA FIDANI DEVIJA KASAJ GUMA BUZO DILO DEMIRXHIU PJETRI XHAFERRI BEQIRI KALEMI LUMI SPAHIU FARRUKU GJETA DURO BOÇI MURRANI BREGU BOGDANI PINE PENGILI VOKA ALIAJ COTA PAPA KUKELI BURDA FUSHA DARDHA LLACI MEZINI CUEDARI SPAHIU TUSHA ZGURA GJATA NUHAJ SULEJMANI ÇIPI QOSHJA SINANI TUFA CARKANJI ANGJELI KONDAKÇIU LIÇAJ CUKO META LAMAJ ÇEÇO FEJZULLA 6034.7 MUNGON 5608.5 5973 4752.8 5410.1 5183.2 5977.7 6248.3 4910.9 4574.2 5460.7 3870.3 4649.7 5892.3 5772.4 6129.8 5625.7 3900.8 4769.4 4773 4282.2 5282.9 5101.1 5331.2 5446.9 4139.8 4831.3 5207.1 4253.2 5078.3 5523.2 MUNGON 5491.3 5370.2 6087 5392.1 4193.5 6205.6 MUNGON 6727.8 5631 4909.3 6616.3 5614.1 6336 MUNGON 6389.1 5307.9 6455.6 6528.3 5489.9 5179 5182.8 6264.7 5667.5 6489.4 4955.5 4811.1 5250.8 5556.1 6592.7 6619.2 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 ANRI ANVERSA ARANIT ARBA ARBANA ARBEN ARBEN ARBER ARBER ARBER ARBER ARBER ARBER ARBER ARBER ARBËR ARBËR ARBËR ARBI ARBIONA ARBRI ARDI ARDI ARDI ARDI ARDIAN ARDIAN ARDIAN ARDIAN ARDIAN ARDINO ARDIOL ARDIOLA ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDIT ARDITA ARDJAN ARGEN ARGIS ARIANISA ARIELD ARIOLA ARION ENGJELL AGRON FIQIRI PANAJOT BESNIK DEFRIM FATOS AGRON BARDHYL BEKIM BESNIK GEZIM HIDAJET LEVEND RUSTEM DILAVER LAMI NAZIF FATMIR LL II AZEM ANESTI ENERIK NDREK VELI AGIM ARBEN MUHARREM QEMAL THODHORAQ PELLUMB HAJRI LAZER AGRON AI L FERHAT FERIT GEZIM HYSMET ILIRJAN JANI KRISTAQ LATIF LLAZAR MAKSIM NEDRET OSMAN PETRIT RAMO RASIM RESHIT SKENDER SOKRAT VASIL VELEDIN VLADIMIR KASEM KUJTIM AGIM MHILL KUJTIM GJERGJI GJON DAKLI BEQIRI KACDEDJA TRUSHI SINOVARFAJ KARAKAÇI LIKAJ NGRESI KRAKULLI BASHA BALLA QOSHJA SHEHU BRAJA DODA ALLA KANE CJAPI BRAÇE GORICA ALIRAJ ÇEÇE KOXHIONI ÇUKO RRAPAJ DURO MILE MENECI ALLUSHI KITA HALIMI SKRAPOLLI DAÇI KASAPI KUQI KAZAZI BRAME HOXHA ZERVOI DURO PËRLIKA ZAKA KARAJ DIMÇE PASHOLLARI MYFTIU SHALLA DULEMATA ZYLYFTARI ELEZAJ BEDHIA PEMAJ PRIFTI KOLA XHAFERAJ GJINI LALA HOXHA SKENDERAJ LUKAJ KRIKU GOLLOSHI MARKU 5562.9 4472.7 4264.2 6171.3 6045.7 4049.9 4213.5 6022.5 4939.3 4591.9 5403.6 4767 5479 5429.5 5590.2 5733.2 4447.7 4915.7 6051.9 6276.4 3934.8 5046.8 4893.1 5058.4 5176.2 4945.2 5583.1 5627.2 MUNGON 6054.2 6327.3 3911.4 5073 6200.2 6131.8 6458 6013.1 5407.2 5856.2 4229.2 4776.8 4854.7 4458 6046 5806.8 6067 4758.9 4312.3 5198.1 5199 5660.1 5741.4 5057.1 6312.8 4650.6 5092.8 5504.3 5631.9 4983.3 4759.7 3739.6 5657.2 4476.1

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

S P E C I A L E

SHQIP 2 1 SHQIP XI

R E Z U LTATET E PIKEVE PER KA N D I DATET E INXHINIERISE ELEKTRONIKE
253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 ARISA ARJAN ARJAN ARJETA ARJOLA ARJOLA ARJOLA ARJOLA ARJOLA ARLA ARLIND ARLIND ARLIND ARLIND ARLIND ARLINDA ARLINDA ARLINDA ARMAND ARMAND ARMAND ARMAND ARMAND ARMAND ARMAND ARMAND ARMANDO ARMANDO ARMANDO ARMANDO ARMANDO ARMANDO ARMELA ARMELA ARMELA ARMEND ARMEND ARMIDA ARMIR ARNIS ARSELA ARSEN ARSEN ARSEN ARSIDA ARSIDA ARSIOLA ARTAN ARTAN ARTAN ARTAN ARTEMIDA ARTIDA ARTION ARTUR ARTUR AULON AULON AUREL AURELA AURELA AURON AURON AURORA AURORA AURORA AUSTELA AVNI BAJRAM BARJAM BARMAL BEDRI BEHAR BEHIJE BEHIJE BEKIM BEKIM BELANTINA BELINA BELINDA BENARDI BENTI BEONARD BERNARD BERNARDO BESA BESADA BESAR BESART BESART BESIAN BESIAN BESIANA BESIANA BESIM BESIM BESJAN BESJANA BESJANA BESJANA BESMIR BESMIR BESMIR BESMIR BESMIR BESMIR BESMIR BESMIR BESMIR BESMIR BESMIR BESMIR BESMIR BESMIR BESMIR BESMIR BESMIR BESMIRA BESNIK BESNIK BESNIK BESNIK BJORN BLEDAR BLEDAR BLEDAR BLEDAR GJERGJI SAMI SHEFQET NAZMI AGRON MUSTAFA MUZAFER MYRTEZA RUZHDI REXHEP ALEKSANDER ARISTIDH HYSNI ISLAM XHAFERR LIGOR SAMI YLLI ARTUR GJON NIKOLL QAZIM SERVET SHABAN SHPETIM XHELADIN AGRON ISUF MITAT PETRAQ SHPETIM ZAGOLL KASTRIOT NARDIAN VASIL BEQIR LUIGJ FATMIR KASTRIOT SELAM NDOC LUAN MURAT SULEJMAN ENGJELL XHEMAL TOMOR BAJRAM LUAN REXHEP SPIRO PETRIT MUHAMET DERVISH PASHK SABAH BESNIK HEKTOR GJON BEDRI FILIP LUFTI XHEVDET DALIP HASAN VIKTOR ISTREF YLLI PAJTIM NIKO RUSTEM NAIM HASAN HAJRI RUSTEM DASHNOR PAJTIM TEFIK HAZBI ALFRED II LA PETRIT AI L PAL LULZIM GEZIM BESNIK VLADIMIR GJONI SADRI DHIMO SOTIRAQ BILAL ZAMIR ISMAIL XHEVIT AVNI FATMIR FILE KAPLLAN ANDREA BANUSH GEZIM HAMZA HASAN HIQMET ISMAIL LUAN MAKSIM MITRUSH NJAZI PARIS PELLUMP QEMAL SHPETIM SPIRO VIKTOR IA S FATMIR II LR OSMAN RAMIZ ADRIAN FATMIR MARK MERSIN NUREDIN STOJA ZEQIRI BICI RUÇI TRALO BALLA KULLA STAFA DOMI CAUSHAJ MUSTA NIKOLLARI BYBERI CEKA DEÇKA LERA BACI ISMAILI ANDONI ALIJAJ PRENGA SULA CAUSHI MALA GURI BALLIU TANI NDREU MEMUSHI VASILI BENGASI FEJZULLA HABILI GODE KAROLI KRISTAQ ZAKA MUÇO QUSHKU AJASLLARI HALLKAJ HOXHA PRELAJ OMERI QUKU SHERRI GURI BAJRAMI REÇI ALLA ROKO DAJTI QYLI FERKO AVDIA SEFERI GJONAJ HADROJ SHABANI HARIZAJ VATAJ ABAZI HASANI LOCI PRRONI RAPAJ SHELE BABA FEJZAJ SARAÇI ÇAUSHI KOCIASI VATA NOKA SYLAJ LAPARDHAJA THARTORI SHLLAKU ZAJMI VENARI HOXHA VANGJELI ANASTASI METOLLI KASMI DEDA KOLLI SPAHO MIRI BEGA CUKO MATMUJA RAMA NUSHI KEÇI LLAZANI TIFEKÇIU KUSHTA MULKURTI SALIAJ DOKO SHEHU JANAQI GURI KELMENTI MUHARREMI RAMAJ ÇELA HOXHA KASO YMERI NAÇI KOÇI MANLLIJA TUXHARI SHKRELA DURRAJ XHELI KANE KULIÇI ULLORJA BASHARI BICI MALAJ ALIAJ LUTAJ MULAJ OSMRIJA DAHRI 5397.6 5690.6 6106.2 4781.9 5155.7 5494.1 5544.1 6304.9 4833.8 6188.8 5539.3 5751.2 3744.7 5767.5 6497.8 6037.9 4855.3 5914.5 4377.3 4518.9 4527 6200.1 4349.5 5453.0 5357.9 4913.1 5963.8 6223.6 6543.5 5481.7 4200.6 4693.6 5572.2 5640.2 5791.1 5122.7 3992.6 6432.5 6338.7 3468.7 4455.8 6121.2 4468.8 5338.3 6105.8 5727.1 6299.5 6212.6 5116.3 5237.1 3809.6 5056.9 5652 5797.6 4338.8 4272.1 MUNGON 6170.3 6337.4 5101.2 3941.8 5907.3 5724.1 5333.6 6243 6511.5 5727.2 6369.2 5386.1 5058.8 5009 4700.1 3921.7 4121.2 5621.3 6035.5 5427 3678.9 5480 5657.5 6675.3 4187.9 4610.2 4798.3 4560.8 4783.6 5958.6 5563 4707.6 6441.9 4599.8 4494.2 4907.4 6227 5037.3 5258.2 4700.9 5650.4 6059.4 5834.3 4484.1 4875.6 3711.9 5463.4 4968 5907.1 6047.9 5787.4 3840.5 3928 4977.4 4190.0 5493.7 5498.7 5018.8 5951 5230.1 5539.8 5346.8 4371.6 5674.3 5040.5 4990.1 4432.2 4464.2 5454.2 5461.4 4215.7 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 BLEDI BLEDI BLEDI BLEDI BLEDI BLEDI BLEDIAN BLENDI BLERAND BLERIM BLERIM BLERIM BLERINA BLERINA BLERINA BLERINA BLERINA BLERINA BLERTA BLERTA BLERTA BLERTA BLERTA BLERTI BLERTI BORIS BRIAN BRIGIAN BRIKEN BRIKENA BRISEIDA BRISID BRISILDA BRUNILDA BRUNILDA BRUNO BRUNO BULJANA ÇILJAN CVETKO DAFJOLA DAJENA DALINA DANIEL DANIEL DANIEL DANIEL DANIEL DANIELA DANIELA DANIELA DARDANA DEADA DEANA DEIVIS DELINA DENADA DENIONA DENIS DENIS DENIS DENIS DENIS DENIS DENIS DENIS DENIS DENIS DENISA DENISA DENISA DENISA DENISA DENISA DENISA DENISA DENISA DENISA DERAND DESARA DESARA DESARA DESERTA DESILDA DETAR DETION DEVIS DHIMITER DHIMITRAQ DIKAELA DIOLA DIONIS DOLOREZA DONALD DONALD DONALDO DONJET DORELA DORELA DORELA DORELA DORIAN DORIAN DORIAN DORIAN DORIAN DORIAN DORIAN DORIN DORINA DORINA DORINA DORINA DORINA DORINA DORIS DORJAN DORJAN DORJAN DORJANA DORJANA DRIJON DRILON DRINI DRINI DRITAN DRITAN DRITAN AVDYL HALIM JANAQ MYQEREM ROBERT TAIP PRENI XHEMALI HAJRI HAMDI HAMIT QEMAL BESIM BILBIL MUHARREM PËLLUMB TARE VELEDIN ANDON HASAN KUJTIM NAIM SKENDER KRISTAQ KUJTIM BUJAR THOMA LAVDI PËLLUMB SHYQYRI LAVDOSH II LR MHILL HAZIS OSMAN HASAN PAUL AGUR ASTRIT VASIL BUJAR FIDAI FIQIRI ALBERT EDMOND FEDERIK RIZA YLLSON FIQIRI HAMIT SOTIR PALI BANDILL YLLI HYSEN AJET PRENG PELLUMB AGIM BESIM HYSEN ODHISEA PELLUMB RAMADAN SAMI SHKELQIM SOTIR ZN II BASHKIM BATON GJIN JADHI NAZMI PETRAQ RAGIP SKENDER XHEVDET YZEDIN FLAMUR DEMIR HAMDI ROBERT MITAT YZEDIN FARUDIN BESNIK AGIM KRISTAQ VASO YLLI ISLAM PIRO DHIMITRAQ ABEDIN THANAS ARIAN PELLUMB FEJZO MYSLIM SII EF ZENEL ADEM ASTRIT CAN ENVER GUIDO LUAN MERSIN SPARTAK AI L AVNI ILIRJAN NAZMI PJETER SHAQIR PREN HASAN HYSEN SERVET IBRAHIM ZAIM JOSIF BESNIK GAZMEND MEHDI ISMET PASHO PELLUMB TERPOLLARI DERVISHAJ TRAJKO PELIVANI NAÇI ÇUTRA OGA LÇ II SULA MILLOSHI ALLANI VOGLI DOÇI META KADIU PROGONATI BEZATI RESULAJ ALLKANJARI FETAHU HOXHA GJORDUMI LIPO MEHILLI ELBASANI BURBA GJOKA KALLËMBI VELÇANI OKAJ GLLAVA ISUFI BERHANI SHKURTA BASHA CANI MICI ABDURRAMANI KURTI PEJKOFSKI BEJLERAJ TAFKA MUHAREMI ALIKO ALUSHI PRENJASI HOXHA ZENELI BALI ÇOTA KAÇANI SOTA MEZURAJ RAMA DISHA BRAHO DUSHI KONDI ROBOÇI HOXHAJ HOXHA DHIMA LATOLLARI STENA VRAJA BUBA ÇELO LAMULLARRI PRIFTI ISAKU KOLA GJINI DULA KOLA BRUÇAJ VOJKA BRAHIMLLARI HEBIBASI TOLA XHIXHO QUKA GJINI SELMANI HAJDARAJ BEQO ALIAJ FUSHA KERI CIPA TAHIRI DOSTI TUNDO DOKO DERMYSHI KRAVARI DUNGU ALLIU ZENELI KOKOMANI SADIKAJ BRAHO MYZEQARI KAJA GJINI TABAKU PËRGJOKA LILE BRAHJA DORACI METALIA BEBJA DYRMISHI BREGU LOKU KOLIÇI MUCA BRAHO HABILI HYSA KASEMI TRUPJA GJONI ÇUPI SHEHAJ KRONI AGUSHI BOJA GORICA 5568.7 5496 3517.9 3474.3 5536 6680.7 5333 5162.1 3502.2 5314 MUNGON 6769.1 3684.8 5347.7 MUNGON 5551.2 5963 6601.9 6377.1 4886.1 5543.8 4417.1 6737 6038.6 4943.6 4093.4 4690.1 4860.2 4079.3 6054.8 5858.5 6102.7 5869.7 5313.7 6012.6 4562.2 5890.2 5448.4 5569.7 5598.6 6341.4 6046 6217.5 4871.7 5163.6 4352.3 6032.4 4798 5353.1 5739.6 5436.3 4929.3 5609.7 6306.1 5727.2 6136 6384.6 5564.4 4276.5 4658.4 MUNGON 6408.6 5236.2 4870.8 3916.6 5301.8 5046.5 4944.6 5882 4971.4 6635.9 5973.5 5371.1 4345.3 5029 4144.2 4769 5229.4 5482.6 4943 5021 6606.6 6352.9 6266.1 4641.9 5203.8 4373.8 6174 5849.1 5973.3 5003.5 5180.5 6429.1 4699.2 6492 4888.1 5259 6001.6 5389.7 5492.3 5337.4 4764.6 4098 5932.6 3661.9 4917.3 5584.5 3814.5 6224.8 6098.5 5814 5047 6427.8 5816.8 5712.5 5653.7 5204.4 6199.3 5042.1 5712.8 5998.8 5205.4 6471.9 4787.8 6471.5 4528.4 5432.8 3998.8 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 DRITAN DRITAN DRITAN DURIM DURIM DYLBER EDER EDI EDINA EDION EDISON EDISON EDISON EDISON EDISON EDISON EDISON EDISONA EDITË EDJOLA EDLIR EDLIRA EDLIRA EDLIRA EDMIR EDMIR EDMIR EDMOND EDMOND EDMOND EDMOND EDMOND EDMOND EDONA EDRA EDRIANA EDRIN EDUARD EDUARD EDUART EDUART EDUART EDUART EDUART EDUART EDUINA EDVIN EDVIN EDVIN EDVIN EGLA EGLA EGLANT EGLANTIN EGLANTINA EGLI EINAR EJONA EJONA EJONA EKLANDA EKLIVA EKZANT ELA ELA ELDA ELDA ELDI ELDJO ELDO ELDRI ELIBERTA ELIDON ELIDON ELION ELIS ELIS ELIS ELIS ELIS ELIS ELIS ELISA ELJAN ELJO ELJO ELJON ELJONA ELJONA ELONA ELONA ELONA ELONA ELONA ELONA ELONA ELSA ELSA ELSA ELSI ELSID ELSID ELSID ELSIDA ELSON ELTA ELTON ELTON ELTON ELTON ELTON ELTON ELTON ELTON ELTON ELTON ELTON ELTON E LVA E I LV E I LV S E I LV S E I LV S E I LV S E I LV S E I LV S E I LV S E I LV S RAMIZ SULEJMAN VASILLAQ BESIM ISMAIL QERIM FATMIR DED FUAT AGIM FATOS GANI GANI NEZIR PELIVAN PREND SADET HYSNI GJERGJ KRISTAQ RIZA ASTRIT BEQIR EDMOND ABAZ FADIL VANGJEL BAKI HAMZA PIRO QAZIM SHABAN XHAVIT XHAVID KASTRIOT VIKTOR ELJAZ FERIK SELIM JANUL KASTRIOT MUSTAFA PILO REXHEP SAMI ARBEN DERVISH EDMOND NAXHI SHEFQET GAZMON PETRAQ MIHAL AGIM SHPETIM HALIL MUHARREM BESIM HAZIS PETRIT ASTRIT RAMAZAN QAMIL DHIMITER KUJTIM HARILLA MYSLY M ILIRIAN AGRON DOLOR SPARTAK LL II HEQEREM SKENDER ADRIATIK AGIM AGIM BESNIK GJERGJ GUGASH MARK MEHDI ANESTI KUJTIM KOSTANDIN LUAN FLAMUR ANDREA KRISTAQ AGIM ANASTAS JORGO KASEM MAKSIM MIFTAR ZEMAN SHPËTIM VESEL ZAMIR SPIRO DHIMITRAQ OSMAN YLLI IDAIM AGIM NOVRUZ BARDHOK BASHKIM FLAMUR FRAN HALIL HAMIT ISUF NURI PETRIT PETRIT ROLAND SHPËTIM SPIRO BEKTASH DHIMO EDUART ISLAM KICO MUSA RAKIP SOTIR ZEF DEBROVA BALLA KOÇI BYTYÇI DACI DERVISHI DUDA DEDAJ ZHABJAKU ÇONIKU ABDIU KENAÇI SEFAJ RAKIPI DURRO KONIKA ALLA KUKAJ KAPCARI NAKA GARIPI DANAJ META KAPO QUKA KARANXHA BALLABANI VISHKURTI ÇELA PENDAVINJË ELBASANI ELEZAJ ÇELA BILALI BEZATI PASHOLLARI KOLÇE ALUSHI ISTREFI SINANI SERDARI TOLA ALIAJ GEGA ÇEPI GUGA HYSENLLARI CEKANI HALLULLI SHEHAJ BREGU KOTECI MONKA SHABA SADIKU KURTI LOLJA BRAHO BEJ MURATI GJATAJ LUGA THAÇI GEGENI BIZHGA DANO DOÇI THAKA GJIKA ROSHI GOLEMI THEMELI BEQIRI KASAPI IBRAHIMI MERKAJ SULA TERROTI PRENGA GRIPSHI MIRIA BYBERI TENEQEXHI QYRA SIMAKU ELEZI LIKAJ CINXO DINE HYSENI SHKOZA MARKU DERVISHI BARDHO MATA BRAHIMLLARI LIKRAMA PODO AGIA STEFANI GJIKA GURAJ SHANI JAKUPI DARZEZA ZYLYFTARI LEKA MIHA FERUNI SUTI SKEJO BALAJ CERA LIÇO CUKA LAÇI NINO PUPULEKU LL II SHUKU NASI PERE MALAJ THANASI CENALIA SADIKAJ KOCI TINAJ 5244.6 4895 5600.3 4162 6254.9 4140.7 5581.8 MUNGON 6343.5 MUNGON 6175.3 4706.2 5862.3 5056.1 5400.3 5388.9 4838.7 4635 6694 4993.1 5699 5529.5 5692.6 5598.6 5583.7 5043.8 5948.1 3824.3 5282.9 4538 6858.7 3140.5 MUNGON 5229.9 6674.8 6393 6682 5726.2 4011.2 5404.7 5529.4 4133.4 5222 4157.3 4039.4 5690.8 6041.4 4643.7 4740.4 5290 4704.7 5389.9 5456.4 5396.6 6424.7 5361.2 5319 5657 4852.9 5238.5 6462.8 6042.5 4969.3 4611.5 4987 6145.2 5932.7 3668 4164.8 5148.4 6441.2 5582.7 3660.1 4944.5 5553.6 4565.3 4352 4676.8 4265.8 5586.2 4814.2 5873.6 6148 5625 6245.7 4166.6 5217.4 5889.5 6466.2 5472.4 5550.8 5969.6 6392.7 6354.6 5898.8 4090.4 5380 5911.9 5766.1 4015.1 5348.8 4982.8 5521 5954.1 4016.1 5848.8 5492 4373.2 5790.1 6085.2 4056.8 4017 5385.9 5156.5 5184 5079.75 5434.1 5347.3 5741.6 3151.9 5724.7 4493.9 4773.5 3853.2 3936.5 4391.2 5353.8 4554.2 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 EMA EMANUELA EMANUELA EMI EMIL EMILAN EMILJANO EMILJANO EMIRGENT EMIRIADA EMIRJAN EMIRJON EMONA EMTILA ENDEISON ENDRI ENDRI ENDRI ENDRI ENDRI ENDRI ENDRI ENDRI ENDRI ENDRI ENDRI ENDRI ENDRI ENDRI ENDRI ENDRIT ENDRIT ENDRIT ENDRIT ENDRIT ENDRIT ENDRIT ENDRIT ENEA ENEA ENEA ENEA ENEA ENEA ENEDA ENEJDA ENERIK ENI ENI ENI ENI ENIADA ENIADA ENID ENIDA ENIDA ENIDA ENIK ENIS ENIS ENISA ENISA ENJANA ENKEL ENKELEDA ENKELEJDA ENKELENA ENKELONA ENO ENRI ENRI ENRI ENRI ENTELA ENTON ENXHI ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALD ERALDA ERALDA ERALDA ERAND ERAND ERAND ERAND ERANDA ERDI ERDISON EREANA EREDO ERENIK ERENIK ERGENA ERGERT ERGES ERGIN ERGIN ERIBERT ERIDA ERIDION ERIDON ERIGELS ERILDA ERINA ERIND ERIND ERIND ERIND ETMOND GLIGOR SPARTAK ALBERT PETRAQ ILIRJAN BAFTIAR ZYDI ABEDIN ARQILE FATMIR AGRON VLASHI BASHKIM ENVER ARTAN AVDI BEDRI BRESHAN EMILJAN FATMIR FATMIR GANI HALIT JANI LAVDIM SAMI SHKELQIM UANÇI XHEZMI GEZIM GËZIM HAMIT MUSA QAKO SABAH SOKOL VEBI AI L ASTRIT LUFTAR MIHALLAQ MITAT VASIL AGRON ENVER NIKOLLAQ ASTRIT LUTFI NAIM SHAHIN LUFTAR VANGJEL KUJTIM HASAN KRISTAQ THANAS EDUART MYSLIM YLLI JOVAN ZENEL XHEVAT KRISTAQ NEKI XHEMAL HAKI ARBEN PIRO ISMAIL ISMET SHKELQIM SKENDER SULEJMAN EDUARD MAKSIM ANDREA BASHKIM EDMOND ENVER IRAKLI KRISTAQ KUJTIM KUJTIM KUJTIM KUJTIM LL II MAKSIM MUSA PETRIT QEMAL REFAT SHEFQET TOMOR URAN VANGJEL VASILLAQ YLFI MUSTAFA SOKRAT ZEQIR AJET HALIL PETRIT XHEVDET KUJTIM FATMIR KASTRIOT RAMADAN TAHIR LULZIM NIKOLIN VEBI LAIM ROBERT ANDON MYZAFER VEHAP KRISTO VIKTOR PELIVAN ISUF BASHKIM FATMIR EDUART HASAN NAZMI SEHIT HAMITI KOLA TOTO SHAHU TREBICKA QIRAXHI XHAJA ZENELI ATEHEMAJ PROKO ZHAPA BILÇARI NAKUÇI JAUPI PETI MEÇI CELA PETRITI REXHEPAJ JANI HYKA KUJXHI TOSKA BICI RANXHA BEGA RAMA TOÇILA KOKONESHI HYSENAJ KONESHA HYSENAJ DERVISHI BAROLLI KOSTA SINANI PAPARISTO LALA TAFILI SALIAJ BUZI GRAZHDANI TALUSHLLARI SOTA SHKEMBI SHABA ELPENORIA DERVISHI TAHIRI SHIMA PRODA BUZI SHAKAJ DRAZHI LLAKA DHOSKA MËSONJËSI SHYTERMEJA LIKA BAÇE SHABANI KOKA SHEHAJ KOÇI OSMANI KLOSI LLAPUSHI ZAGALI LEKA BEJA FERHATI ISLAMI ELEZI METANI LEVANAJ KAIKU FLP III PUNAVIJA SHTYLLA ZENELAJ PRIFTI BULLARI ÇARÇIU HALILI ISUFI LUFO GJONI RAPA AHMESULA SHULI DERVISHI GEGA PEPA MULLARAJ KERLUKU LABI DAKA HAXHOLLI KAMBERI JANI ZENELI BRAHO BACI JAZAJ RAMCAJ SHKËMBI SHAHINI DOSTI DULE BELULI ÇAUSHI LORENCI BEGOLLI SADA PANE CIKOPANA KRUJA SHEMA KAJA PROFKA GRËMBI MYRTAJ HALLIDRI CUKALLA KOKUJA BEJLERAJ MUÇA HODO 4919.5 5691.7 6225 5098.2 6546 5010.9 6021.2 5150.6 4404.8 6486.1 4617.6 5867.8 6746.4 5401.5 5687.6 4401.3 5669.6 5264.9 4921.4 6153.9 4150 4343.5 5464.1 3838.4 5879.3 4742.3 5648.1 5405.9 5246.8 6559.2 5034.1 5350.3 5644.6 MUNGON 5232.7 4921 4454.5 6478.7 5367.6 4232.1 5230.7 6097.9 5445.5 4369.7 5764.2 5425 4341.6 5701.4 5363.6 5607.5 6781.5 5970.9 6003.7 4810.5 5283.2 6048.4 6154.3 6530.7 5365.2 5885.9 4558.5 6028 5204.1 5721.0 4934.2 5141 5425.3 5922.9 4840.7 4834.1 5726.3 4690 5246.3 6449.3 4752.1 5237.3 5918 4363.2 6155.5 5281.4 4204.2 6381.7 4092 5275.2 3841.4 5685.5 4557.8 4429.1 4623.5 5638.2 4273.2 6351.7 5357.2 5359.9 5262.2 5190.6 5149.6 5956.7 5728.9 6034.9 3564.1 6169.5 5062.7 5308.1 4257.2 5433.4 5605.7 5495.8 4618 5992.4 5054.8 4370.9 6309.7 3838.8 5344.1 6256.9 5520.7 4893.1 5423.8 4616.6 5148.8 5198.6 5200.7 6107 4908.5 5353.8 5204 4569.4

ARMELJAN-EMILIANO

SHQIP 1 2

A K T U A L I T E T

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

Prokuroria: 71-vjeçari do ndiqet në gjendje të lirë, për shkak të moshës dhe sëmundjes

Lirohet, plagosi kryetarin e Bashkisë së Fushë-Arrëzit V
Prel Cenaj, Kryetari i Bashkisë së Fushë-Arrëzit

etëm 3 ditë burg është ndëshkuar autori i plagosjes me thikë të kryetarit të Bashkisë së Fushë-Arrëzit, Prel Cenaj, dhe shoferit të tij, Besnik Daka. Lirimi nga burgu i autorit të kësaj ngjarjeje, Nikollë Ndoka, është bërë i ditur për gazetën “Shqip” nga vetë kryetari i Bashkisë së Fushë-Arrëzit, i cili tha “dje në mesditë, personi që më plagosi mua dhe shoferin tim dhe për më tepër që mua donte të më godiste për vdekje, është liruar nga Prokuroria dhe

Gjykata e rrethit Pukë. Kjo nuk është aspak normale, autori i ngjarjes është parë dje në mesditë duke pirë kafe në qendër të qytetit të FushëArrëzit. Një gjë e tillë nuk ka asnjë justifikim, përveç armës së krimit të sekuestruar unë dhe shoferi im kemi bërë kallëzim para prokurorit të çështjes dhe me sa kam dijeni, ngjarja nuk është klasifikuar as si plagosje, por është vlerësuar si vepër penale “dëmtime të tjera me dashje”. Kur kjo i ndodh një kryetari bashkie çfarë drejtësie mund të

presë një qytetar i thjeshtë?”. Ndërsa prokurori i kësaj çështjeje, Shahin Pashai, është shprehur për “Shqip” në lidhje me këtë ngjarje se “autori i ngjarjes është nën masën e sigurisë arrest shtëpie, kjo ka qenë dhe kërkesa e prokurorisë, e cila është aprovuar nga gjykata. Si organ i akuzës, ne kemi kërkuar arrest shtëpie për autorin për disa arsye, të cilat janë gjendja shëndetësore e tij, ai prej 8 vitesh ka një raport mjekësor si i sëmurë me probleme kardiake, mosha e tij e thyer dhe

gjendja fizike e tij nuk e përballonin qëndrimin në burg”. Kryetari i bashkisë së qytetit të Fushë-Arrëzit, Prel Cena, është tentuar të goditet me armë të ftohtë nga 71-vjeçari Nikollë Ndoka, banues i këtij qyteti, ditën e shtunë rreth orës 14.00 teksa po kryente detyrën e tij, pasi i moshuari kishte zënë një rrugë dhe po ekzekutohej vendimi. Autori ka arritur të plagosë lehtë kryetarin e bashkisë në shpatull, si dhe plagosi edhe shoferin e tij, Besnik Daka. Ardi Hoti

Ankesa me shkrim tek Ibraj: Sektorit i takojnë 60% e parave të mbledhura nga gjobat ndaj kundërvajtësve

E RRALLE

Abuzime me fondin e rrugorëve
Policia e qarkullimit: Është shkelur ligji për shpërndarjen e parave
BLEDI GILAJ

Seancë ndryshe për dëshminë e të miturit
D
ëshmia e një fëmije 6vjeçar, që ka parë skenën e përdhunimit të shokut të tij, ndryshon mënyrën e zhvillimit të proceseve në Gjykatën e Tiranës. Gjyqtari Bujar Krasniqi vendosi dje, që kur të pyesë të miturin ta zhvillojë seancën në një formë tjetër, duke evituar praninë e policëve me uniformë. Sipas tij, i mituri që ka qenë i pranishëm, kur Nderim Lleshi përdhunoi një shokun e tij, është trembur gjatë marrjes në pyetje nga policët, pas arrestimit të të pandehurit Lleshi. Pyetja e të miturit nga policët pa praninë e psikologut apo prindërve ka bërë që ai të trembet dhe të refuzojë për t’u paraqitur në gjykatë. Pasi u konsultua me psikologen, gjykata vendosi që të ndryshonte mënyrën e seancës, duke i krijuar të miturit mundësinë që të dëshmojë ato që ka parë pa u sforcuar. Kjo seancë pritet të zhvillohet pas një jave, ndërkohë në fillim të procesit trupi gjykues ka vendosur që gjyqi të zhvillohet me dyer të mbyllura. Vepra për të cilën akuzohet Lleshi ka ndodhur një vit më parë në periferi të kryeqytetit.

P

olicia rrugore nuk ka përfitu ar asnjë fond prej dy vjetësh, duke mbetur pa mjete pune. Për këtë arsye, ky sektor është ankuar deri të drejtori i përgjithshëm i Policisë së Shtetit, ku deklarohet se nuk është respektuar ligji për shpërndarjen e drejtë të parave nga buxheti i shtetit. Në një shkresë zyrtare, eprorët e sektorit të qarkullimit rrugor ankohen se ky sektor është lënë mënjanë prej dy vitesh, duke rënë në kundërshtim edhe me ligjet ekzistuese për Policinë e Shtetit, e për më tepër, nuk janë njohur me asnjë përgjigje shpjeguese pse ndodh kjo. “Edhe pas përgatitjes së shpërndarjes së shtesave në buxhet për 6-mujorin e dytë, nuk ka asnjë shenjë për planifikim e vënien në dispozicion të fondeve, që krijon shërbimi rrugor nga të ardhurat që realizohen nga gjobat, duke mos marrë parasysh detyrimin ligjor të përcaktuar në nenin 203, pika 3, e Kodit Rrugor për përdorimin në masën 60% të tyre në favor të pajisjes dhe modernizimit të shërbimit, me automjete e aparatura të nevojshme për kryerjen normale të shërbimit”, deklarohet në ankesën e sektorit të qarkullimit rrugor, e cila vetëm pak ditë më parë i është dërguar drejtorit të përgjithshëm të Policisë së Shtetit. Sipas të dhënave zyrtare, është viti i dytë që shërbimi i policisë rrugore nuk përfiton asnjë fond nga të ardhurat që krijon dhe nuk përfshihet në planifikimin e shpërndarjen e këtyre fondeve prej strukturave përkatëse, edhe pse kërkesat kanë qenë të përsëritura dhe shërbimi i policisë rrugore, ku aktualisht ka të pajisur me automjete dhe motoçikleta vetëm 35% të patrullave në territor, si dhe ka mungesa në aparate alkool-testues në më tepër se 60% të nënseksioneve. “Ndërkohë, fondet e planifikuara për blerje materialesh dhe riparimin e kolaudimin e pajisjeve e aparaturave në përdorim janë minimale”, thonë drejtuesit e sektorit të qarkullimit rrugor, në shkresën ankuese. Ata shpjegojnë se procedurat e tenderimit të tyre kanë dështuar si në vitin 2005 dhe në vitin 2006. “Si pasojë e kësaj, që nga gushti i vitit të kaluar ka mungesë të gypave të alkoolit, që janë shumë të nevojshëm për verifikimin dhe ndëshkimin e kundërvajtësve që përdorin pije alkoolike”, pretendon qarkullimi rrugor. Ndërkohë, edhe fondi për mirëmbajtjen e aparaturave e pajisjeve në përdorim nuk është bërë i mundshëm me gjithë rekomandimet për zgjidhjet e mundshme, që zyrtarët kanë bërë me shkresat përkatëse drejtuar në Drejtorinë e Programimit dhe Mbështetjes Logjistike.

Sipas ekspertëve, në këto kushte shërbimi i policisë rrugore rrezikohet të vazhdojë edhe këtë vit, që të mos rinovojë dhe të mos pajiset me automjete,

motoçikleta, aparate testuese alkooli, radarë dhe të mos kryejë kolaudimet dhe riparimet e tyre sipas kërkesave e standardeve të miratuara. Shifrat e regjistruara

në sektorin e qarkullimit rrugor flasin për të ardhura të shumta nga gjobat e vjela. Sipas të dhënave, në Drejtorinë e Përgjithshme të Policisë së Sh-

tetit, duke marrë vetëm dy vitet e fundit për llogaritje, qarkullimi rrugor ka mbledhur tre milionë dollarë prej gjobave të vendosura ndaj kundërvajtësve.

Abuzimi
Është viti i dytë që policia rrugore nuk përfiton fond nga të ardhurat dhe nuk përfshihet në shpërndarjen e tyre nga strukturat

Lgi ij
Në nenin 203 të Kodit Rrugor deklarohet se, 60% e parave të gjobave përdoren për pajisjen e shërbimit me aparatura të nevojshme

Pasoja
Nga gushti i vitit 2005 ka mungesë të gypave të alkoolit, që janë të nevojshëm për verifikimin dhe ndëshkimin e kundërvajtësve

DENONCIMI

Mjeku Leka është sulmuar, sepse donte të ulte në detyrë gruan e agresorit

Hetimi
Zbulohet një tjetër pirat interneti

Librazhd, rrihet nga fqinji i tij shefi i kardiologjisë N
jë mjek kardiolog nga qyteti i Li brazhdit është rrahur keq nga fqinji i tij. Arsyeja e agresionit ka qenë ulja në detyrë e gruas së fqinjit. Ngjarja ka ndodhur rreth orës 22:00 të së hënës në qytetin e Librazhdit. Mjeku kardiolog sapo kishte ndaluar pranë shtëpisë së tij dhe ishte bërë gati të parkonte makinën në garazh, kur e ka parë veten nën breshërinë e grushteve dhe shqelmave të fqinjit të tij 39vjeçar. “Ti nuk ke të drejtë të ulësh në detyrë gruan time”, ka thënë fqinji, pasi e ka lënë të shtrirë përtokë mjekun Astrit Leka, i cili është dërguar më pas në spitalin e Librazhdit për të kuruar plagët. Konflikti mes kardiologut dhe fqinjit, që quhet Ndriçim Xhaferri, kishte nisur qëkurse ishte diskutuar që bashkëshortja e tij mund të ulej në detyrë, nga kryeinfermiere në infermiere të thjeshtë. Diskutimi për këtë ishte bërë një ditë më parë në kolektivin e pavijonit të kardiologjisë, ku është përgjegjës Astrit

NGJARJA

SULMI

Mbrëmjen e së hënës, mjeku u sulmua me mjete të forta nga fqinji

Spitali i Librazhdit

DEMTIMET

Leka. “Ne vetëm sa diskutuam që gruaja e tij mund të lëvizte nga ky pozicion, vetëm sepse duhej të lehtësonte kolegët e saj që punonin gjithmonë me turne”, tha mjeku Leka. Rreth orës 22:30, Ndriçim Xhaferri u shoqëruara në komisariat. Sipas burimeve spitalore, mjeku Leka është dëmtuar rëndë, por është jashtë rrezikut për jetën. “Leka ka dëmtime të shumta në fytyrë dhe dy brinjë të thyera”, ka pohuar mjeku ligjor i Librazhdit, Liman Mnalla. Be. Dy.

Kardiologu 59-vjeçar ka plagë në f ytyrë dhe dy brinjë të thyera

MOTIVI

Ndriçim Xhaferri rrahu fqinjin se donte t’i ulte në detyrë gruan

ntikrimi ekonomik fillon gjuetinë e piratëve shqiptarë të internetit. Tashmë, vetëm pak ditë pas kapjes së një studenti, i cili prenotonte bileta avioni, duke vjedhur kodet e sigurisë së kartave të kreditit, një tjetër student është shpallur në kërkim për të njëjtën vepër penale. Gledi Buzi po kërkohet nga policia e kryeqytetit, për arsye se akuzohet për vjedhje me anë të mashtrimit në internet. Burimet nga Drejtoria e Policisë së Tiranës bëjnë të ditur se antikrimi ekonomik ka identifikuar një tjetër “Hucker”, i cili arrinte të vidhte kodet e sigurisë së kartave të kreditit dhe me anë të tyre porosiste bileta udhëtimi ajror. Sipas grupit hetimor, edhe këtë radhë denoncimi është kryer po nga kompania “Bell Air”, e cila ka dyshuar tek 22-vjeçari Buzi. Ky i fundit kishte porositur nëpërmjet internetit një biletë për në Itali, por kishte paguar me kartën e kreditit të një personi tjetër. “Bell Air” dyshoi te porosia e kryer dhe denoncoi në polici, ku këta të fundit vërtetuan vjedhjen.

“Huckers”, në kërkim një student Vrasja në Vlorë, sekuestrohen A celularët
Krenar Grabova

etimet për vrasjen e Kre nar Grabovës dhe Kreshnik Rakipit,të ndodhur të dielën në qendër të Vlorës, janë përqendruar në thirrjet e fundit të telefonit të bëra prej tyre. Ekspertët kanë sekuestruar 3 aparate celularë, të viktimave dhe pronarit të lokalit ku ndodhi ngjarja. Do të evidentohen thirrjet e fundit, që janë kryer në këta celularë, për të zbuluar ndonjë element që do të ndihmojë vazhdimin e hetimeve. Për këtë, është kërkuar bashkëpunimi i kompanive celulare, por do të nevojiten ditë, përpara se të ketë një përgjigje konkrete. Krahas kësaj, janë shoqëruar edhe persona të tjerë, të cilët janë pyetur rreth ngjarjes. Grabova, ish-anëtar i bandës së Gaxhait, u qëllua nga një person i paidentifikuar, ndërkohë që pista e vrasjes është ajo e larjes së hesapeve.

H

E MERKURE 13 SHTATOR 2006

SHQIP 1 3

SHOQERI

STUDIMI

PASION

India, vendi ku vullnetarët për teste mjekësore janë me shumicë
NE FAQEN 19

Lumturia nuk blihet me para. Qetësia shpirtërore, rezultat i ambientit shoqëror
NE FAQEN 14

Mania e çuditshme: Të gjithë të çmendur... pas koleksioneve
NE FAQEN 15

Epidemia londineze e kokainës
40 tonë “pluhur i bardhë” u sollën në Britaninë e Madhe vitin e shkuar
olicia metropolitane londin eze lëshon alarmin. Po shto het numri i përdoruesve të kokainës në Londër. Shifrat alarmante të njerëzve që thithin pluhurin e bardhë janë bërë publike dje gjatë një konference shtypi në Scotland Yard. "Kokaina tashmë është bërë një problem masiv, më i madh se heroina dhe është prioriteti numër një për ta fshehur atë në vend nga trafikantët", është shprehur detektivi i rangut të lartë, Superintendenti Peter South. Përballë këtij fenomeni policia metropolitane thotë se është e angazhuar për të luftuar ata, të cilët në çdo cep të Londrës shesin drogë. Sipas Peter South, kokaina për Londrën është diçka e madhe, e cila shitet në mënyrë shumë të organizuar. Duke folur për strategjinë e luftës kundra kokainës, South tha: "Ne jemi të vendosur të ndalojmë njerëzit që shesin kokainë. Forcat tona policore janë duke shpenzuar tani më shumë kohë në luftën kundër kokainës sesa kundër heroinës dhe drogave të tjera". Për ta ilustruar këtë, South, njeriu që drejton luftën kundër drogës për Londrën, tregoi rreth kapjes së një sasie kokaine me vlerë 1 milion paund në jug të Londrës, disa ditë më parë dhe të 100 mijë paund cash. Megjithëse në një sërë operacionesh të suksesshme kohët e fundit janë sekuestruar 250kg kokainë me vlerë 22 milionë paund, tregtia e saj vazhdon me intensitet pasi konsumatorët janë gjithnjë në rritje. "Oficerë të Scotland Yard u janë infiltruar grupeve kriminale që sjellin kokainë nga Kolumbia për ta shituar rrugëve të Londrës", u deklarua në konferencën e shtypit për çështjet e drogës...
N E F A Q EN 18

P

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

Për masat e përdoruesve në zonën "City", ku është bursa apo ku kanë selitë kompanitë e mëdha financiare, është pjesë e ditës

DEMSHPERBLIMI

Gedafi: Coca-Cola është afrikane
Sipas liderit libianez, pija amerikane e ka origjinën nga Afrika: "Shumëkombëshet duhet të na rikompensojnë"
uamar Gedafi, lideri i shumëpërfolur i Libisë, nuk ka asnjë dyshim se CokaCola, pija më e njohur dhe më e shitur në botë, e ka origjinën nga Afrikë. Deklaratën, e cila i habiti të gjithë të pranishmit e më pas gjithë botën, e bëri gjatë festimeve në Sirte, që mbahen për nder të përvjetorit të shtatë të krijimit të Bashkimit Afrikan (UA), duke këmbëngulur se pija është përdorur tradicionalisht në këto vende. Jo vetëm kaq. Koloneli shprehet se tashmë është provuar edhe shkencërisht që përbërësit që përdoren për të prodhuar këtë pije vijnë të gjithë nga kontinenti afrikan. "Dhe jo vetëm kaq, pasi e njëjta gjë ndodh edhe me Pepsin e Kiti-Cola. Esencat që përdoren për t'i prodhuar këto pije vijnë nga bimët tona, kështu që shumëkombëshet duhet të na rikompensojnë", tha Gedafi në një tjetër deklaratë lidhur me oksidentin. Në fakt, formula e prodhimit të Coka-Cola konsiderohet si një ndër sekretet më të mëdha tregtare të ditëve të sotme, të cilën e njohin një numër shumë i kufizuar punonjësish të kompanisë. Në mënyrë të veçantë përbërësi "7X" ka qenë një ndër kryesorët për prodhimin e p i j e s , ndërkohë që nuk ka asnjë ide se kujt i referohet indeksi "X". Përbërësit që përdorin të punësuarit e "Coka-Cola" janë të specifikuar me shifra dhe jo me emra. Në një libër të publikuar së fundmi, Mark Pendergrast shprehet me bindje se ka mundur të identifikojë të gjithë përbërësit e Coka-Cola, që janë: citrat kafeine, vanilje, koko, lëng lime (një lloj qitroje e ngjashme me limonin), sheqer dhe karamel. Për sa i përket përbërësit X: esencë portokalli, limoni, nutmegu (një lloj kajsie), kinamon (një bimë që gjendet kryesisht në Amerikën e Jugut e Afrikë), koriander (një bimë e Amerikës së Veriut) dhe nerol (një lloj portokalli i hidhur).

M

Si shfrytëzoheshin miqtë e Shqipërisë dhe konferencat për të ftuar pushuesit e huaj

Kur Zogu promovonte turizmin në Francë N
ë emisionin “Ekskluzive” të transmetuar kësaj të diele në televizionin “Top-Cannel”,(prodhim i Departa mentit të Informacionit i këtij televizioni), ku gazetarja Genta Popa kishte zgjedhur për të trajtuar temën e turizmit në vendin tonë dhe në atë të fqinjit verior, Malin e Zi, ndër të tjera u vu re se ministri i Turizmit i shtetit të porsakrijuar malazez, në intervistën e tij theksoi se një nga mënyrat e marketingut që ata kishin përzgjedhur për thithjen e turistëve të shumtë nga bota ishte dhe ajo e reklamave televizive në stacionet e njohu-

ra, si BBC apo Euro News. Gjë që në vendin tonë, jo vetëm për këtë stinë turistike që sapo kaloi, por edhe gjatë gjithë periudhës 15-vjeçare postkomuniste, ka qenë fare e panjohur dhe nuk është aplikuar asnjëherë. Është për të ardhur keq që nuk ndodh kjo, pasi tradita në këtë fushë (ndonëse me mënyra të tjera), në vendin tonë jo vetëm që nuk ka munguar, por ajo është aplikuar që në kohën e Monarkisë së Zogut. Në mungesën e teknologjisë së sotme të mjeteve të komunikimit masiv, asokohe gjendeshin mënyra të tjera për... N E F A Q EN 20

SHQIP 14

NDRYSHE

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

njeriu

& paraja

Iniciativa ekstreme e Mouncey-it, 56 vjeçar. Mijëra kilometra, kërkon fonde për të shpëtuar djalin e tij të sëmurë dhe shumë të tjerë si ai. Ka përshkuar 1500 kilometra, duke kaluar “Death Valley” pa pirë asgjë

Babai që vrapon, për të sfiduar “Luginën e Vdekjes”
Është shumë e vështirë të gjesh sponsor: Edhe gjigandja “Nike” më vuri në lojë
i nuk vrapon, por ecën. Është një shpresë në fund të “Death Valley”, në fund të një plazhi të gjatë të Kalifornisë, në një livadh të Meksikës së Re. Ai e ndjek për më shumë se dhjetë vjet, por herët a vonë do ta gjejë sepse “kur në mes është jeta e birit tënd, nuk ndalesh më”. Ray Mouncey, 56 vjeç, gruaja e tij, Tish, dhe tre fëmijët, Luke, Jack dhe Ben, para katërmbëdhjetë vjetësh jetonin në Londër. Ai punonte në një agjenci reklamash. Më pas, në vitin 1992, djalit të tij Luke-s, që sot është 24 vjeç, iu diagnostikua një atrofi cerebrale. Filloi kështu. Mouncey la punën dhe qytetin për t’iu kushtuar të birit. U transferuan në Norfolk, ku jetojnë aktualisht, në një shtëpi njëkatëshe në Rollesby. Një ditë, Mouncey merr pjesë në një maratonë bamirësie në favor të një qendre lokale për varfëri. E përshkon të gjithën pa bërë asnjë sforcim dhe pa ndjerë lodhje. I vjen një ide. Të vrapojë për të gjetur sponsor dhe para për të ndërtuar një institut, në të cilin fëmijët si Luke mund të kurohen, avancojnë, ndoshta edhe shpëtojnë. Ai vrapon për Anglinë, Amerikën dhe realizon atë që askush nuk do ta arrinte: përshkon “Luginën e Vdekjes”, ku

A

temperatura shënonte 60 gradë. E ka bërë shumë herë. Në vitin 1997, 200 kilometra; në vitin 1998, treqind; në 1999, pesëqind; në 2000, tetëqind; në vitin 2001, njëmijepesëqind kilometra. Babai vrapues, kur vrapon, nuk pi asnjë gotë ujë. Vetëm një filxhan me çaj përpara se të niset. Është një dozë e “Equine Cor taflex”. Në vitin 2003 është koha e “coast to coast” (breg më breg), nga Los Anxhelos në Majami, duke përshkruar Kaliforninë, Arizonën, Meksikën e Re, Teksasin, Luizianën, Misisipin, Alabamën dhe Floridën. Më shumë se 4000 kilometra në tre muaj. Në prillin e shkuar mori pjesë në maratonën e Londrës, e cila

RAY MOUNCEY
Ai vrapon për Anglinë, Amerikën dhe realizon atë që askush nuk do ta arrinte: përshkon “Luginën e Vdekjes”, ku temperatura shënonte 60 gradë

ishte më pak se një shëtitje. “Do të kisha dashur përsëri të kthehesha në ‘Rrugën e Vdekjes’ – tregon Daily – por nuk kam sponsor, sepse sapo e kam bërë dhe nuk u intereson. Më thonë: “Ah, ju jeni burri i Luginës së Vdekur”. Atëherë, për të gjetur diçka sensacionale, kisha menduar Izraelin, deri në Detin e Vdekur. Por kriza gjysmëlindore më detyroi që ta ndërprisja. Pak kohë më parë, “Nike” i kishte dhuruar disa palë atlete të cilësisë së lartë, më pas kishte përdorur pamjet e maratonës në “Rrugën e Vdekur” për një fushatë publicitare. “Më pas u zhukën kur u telefonova – tregon Mouncey – nuk më janë përgjigjur më në telefon. Sikur të mos kisha ekzistuar asnjëherë”. Nuk është aq e lehtë të arrish të gjesh dikë që të dëg-

jojë. “Është e pabesueshme, por 11 shtatori ka qenë një bekim për kompanitë. Në fillim të thoshin: “Interesante, por nuk i pëlqejmë iniciativat e njerëzve vetëm”. Më pas të përgjigjeshin: “dDo të na pëlqente t’ju vinim në ndihmë, por e dini që pas 11 shtatorit...”. E vërteta është se “një bamirësi e tillë shërben për të paguar rrogat e kompanive, ose për t’u blerë makina të reja drejtuesve. “Unë jam vetëm një baba dhe çdo qindarkë shkon në projektin e institutit”. Përpara se të bëhej një atlet, pëlqente të lexonte Kerouac dhe Donleavy. Tani nuk ka më kohë për asgjë. Telefonatat, e-mail-et, takimet, të gjitha i bën vetë. “Për çdo kontribut dërgoj një letër falënderimi të shkruar me shkrim dore”. Gjatë ditës, përveç stërvitjes, kujdeset për djalin e tij Lule-n, e shoqëron për të shkuar te doktorët, i jep për të ngrënë, ndërkohë që e shoqja punon në një shkollë shtetërore. Dhe kur vrapon, mendon. “Ndërkohë që përshkoja rrugët e Amerikës dhe që m’u desh shumë kohë, mendoja për shumë gjëra. Mendoj gjithmonë për djalin tim dhe mundohem të jem shumë optimist”. Dy cigare në ditë dhe me kënaqësi dhe një pinte Guinness. “Në fund, jemi njerëz, apo jo?

STUDIMI

Studiuesit zbulojnë se qetësia shpirtërore është në një shkallë më të lartë në vendet afrikane: Evropa ka një koeficient shumë më të ulët, pavarësisht se niveli ekonomik është shumë më i lartë

hkenca ka konfirmuar: nuk janë paratë ato që e bëjnë njeriun të lumtur. Dobëson mbështetjen për ata që nuk i kanë, por janë “provat”. Një kërkim i realizuar në vitin 2006 nga Qendra për Studimet Ndërkombëtare për Rritjen Ekonomike (CEIS) të Tor Vergata ka skicuar në fakt klasifikimin e 65 shteteve të botës sipas lumturisë së bërë publike nuk janë rritur, ashtu siç pritej në shtetet e pasura në krahasim me ato më të varfra si: Nigeria, Tanzania dhe Meksika. Portofoli ndihmon, thonë kërkuesit, por nuk është determinues pa lidhjet e kënaqshme njerëzore. Vendi i parë i pasur arrin vetëm në vendin e 9-të dhe është Kanadaja, e ndjekur nga Holanda, Danimarka dhe Mbretëria e Bashkuar. Në vendin e 5-të është Italia së bashku me Indinë dhe Republikën Çeke. Vendi i fundit i takon Rumanisë. Sipas studiuesve, të ardhurat nuk janë elementi prioritar për të bërë një jetë të qetë dhe të lumtur. Lidhjet sociale dhe mbi të gjitha ato

S

Lumturia nuk blihet me para
Njerëzit e gjejnë paqen me kalimin e kohës dhe falë lidhjeve të mira shoqërore
familjare janë të lidhura ngushtësisht me mirëqenien individuale. Në përgjithësi, nga 117 mijë individë të intervistuar në 65 shtete të botës, kuota e atyre që deklarojnë maksimumin e nivelit të lumturisë në vendet e Evropës së Bashkuar me një nivel ekonomik të mirë (15%) është lehtësisht më superiore se në ato vende ku niveli ekonomik është më i ulët (34%). Për t’i dhënë shpjegim këtij paradoksi, autorët evidentojnë se lumturia nuk është e varur nga niveli absolut i të ardhurave apo mbi të gjitha nga kondicioni ekonomik në raport me mesataren e grupit me të cilin përballen dhe të efektit të përfitimit në kohën e lidhjes. Treguesi i kohës së lidhjes mes 65 vendeve ku është kryer sondazhi, shikon në krye të klasifikimit disa vende afrikane që konsiderohen me nivel te ulët të përfitimit (Nigeria, Tanzania dhe Uganda, mes 6 të parave) dhe në fund vendet evropiane; në veçanti vendet e Evropës Lindore. Kuota e personave shumë të lumtur mes atyre që shpenzojë një kohë mesatare më të lartë në lidhje arrin deri në 28,8%. Shumë të lumturit zbresin në 18,6% mes atyre që i dedikojnë të njëjtës lidhje një kohë më të ulët se disa herë në vit. Fakti është se me rritjen e përfitimeve, koha e harxhuar në lidhje bie ndjeshëm, me efekte negative në lumturinë individuale. Natyrisht që duhet shumë kujdes në interpretimin e këtyre të dhënave, pasi mund të influencohen nga thyerje të kulturave, shpjegojnë kërkuesit, madje

mund të duket evidente dhe e padiskutueshme që në ndryshim me termat e përfitimit mes veriut dhe jugut të botës nuk korrespondon një diferencë të njëjtë lumturie. Një shoqëri e varfër në lidhje, si ajo perëndimore, përveç se është një shoqëri më e lumtur, në mënyrë paradoksale është edhe më pak produktive, pasi diskriminimi social kthehet në një bumerang mbi kapacitetin e shpikjes së lidhjeve ekonomike dhe në fund, mbi produktivitetin dhe kapacitetin e kapitalit human të çdo qytetari. Studiuesit konfirmojnë se duhet të orientohen aksionet e politikave ekonomike dhe sociale drejt objektivave që llogarisin gjithçka. Aksionet ekonomike duhet të maksimizojnë të mirat që bëjnë të lumtur personat (jo vetëm një burim përfitimi më i lartë, por për shembull, edhe udhëzim apo lidhje më e mirë). Krijimi i vlerave ekonomike nuk mund të jetë më një fund për të sakrifikuar “të mirat” e tjera, por një pjesë e jetës, më e pasur me lidhje. Përgatiti: Aba Bardhi

E MERKURE 13 SHTATOR 2006

NDRYSHE

SHQIP 1 5

Kush nuk ka koleksionuar më parë diçka, të paktën për pak kohë? Përse bëhet koleksionimi?

Koleksion brirësh? Një pasion "i rreziks h ë m " dhe po aq i çuditshëm. Koleksionisti ka arritur të sigurojë të gjithë mbledhjen e tij në vende të ndryshme të botë. Koleksionisti është spanjoll

Tendenca për të mbledhur dhe për të ruajtur bukuritë që dalin nga deti, guaska p.sh., shfaqet që kur jemi fëmijë. Një koleksion ky i preferuar nga moshat e reja

Amerikani Joani Blank ka mbledhur vibratorë për 20 vjet radhazi. Koleksioni i tij shkon që nga objektet që përdoreshin në vitet '800 për të kuruar nevrasteninë te pacientët e deri tek objektet sensuale

24 qershor 2004. Ndeshja finale evropiane ndërmjet Britanisë së Madhe dhe Portugalisë. David Beckam hedh topin në tribunë. Topi, i cili u mor nga një tifoz, iu shit më vonë në eBay një koleksionisti për 28 mijë euro

TÎgjithÎtÎÁmendur...pas koleksioneve
Çfarë të shtyn të mbledhësh artikuj të rrallë, të çmuar dhe të vjetër?
ë këtë shkrim do të flasim për kole ksionistët, për pasionin e mbledhjes së objekteve si: pulla, suvenire, tesera telefonikë, rrahëse qilimash, klisterë, prezervativë, bileta avionësh, etj. Do të përpiqemi të shkojmë në rrënjët e koleksionimit, duke ju njohur me mbledhjet më të çuditshme. Çfarë efekti kanë në psikologjinë, kulturën dhe antropologjinë? Së fundi, edhe faqet e internetit, nga të cilat mund të njihesh me koleksionet anembanë botës. Janë të paktë ata njerëz që nuk e kanë bërë asnjëherë një gjë të tillë kur kanë qenë të rinj, qoftë edhe për një kohë të shkurtër: pikërisht mbledhjen e një koleksioni. Këtu bëhet fjalë për objekte të mbledhura në vitrinë, që qëndrojnë të pluhurosura nëpër dhoma gjumi, artikuj të rrallë për t'u gjendur, artikuj të çmuar dhe me vlerë. Jemi të gjithë pak koleksionistë Sipas një studimi të fundit të bërë nga Ipsos Explorer në Itali, tregohet se 7 milionë njerëz, me fjalë të tjera, një italian në 8 koleksionon diçka. Për pjesën më të madhe është një pasion që i bën të frekuentojnë dyqane, faqe të specializuara interneti për të gjetur sende të vjetra. Ndërsa për njerëz të tjerë mund të transformohet në një fiksim, për të cilin edhe psikologët kanë kërkuar të japin një shpjegim, duke gjetur një "mosfunksionim" parcial cerebral. Kështu i kanë përcaktuar ata koleksionistët "e çmendur", të cilët e kanë mbushur shtëpinë e tyre me objekte të kota nga të cilat e kanë të vështirë të ndahen. Gjithmonë e më tepër Mania për të mbledhur sa më shumë mund të kthehet edhe në sëmundje. Këtu e kemi fjalën për ata që për një copë të çmuar janë të gatshëm që të shkojnë deri në burg. Përse bëhen mbledhje të tilla? Çfarë e shtyn njeriun të ruajë dhe të koleksionojë monedha, modele si dhe të mbathura të ndryshme? Të apasionuarit pas koleksioneve, a mund të bëhen të fiksuar pas tyre? Nëse do të ishte kështu, atëherë duhej të shqetësoheshim seriozisht sepse janë të shumtë njerëzit që bëjnë koleksione të ndryshme. Ashtu siç e përmendëm më parë, koleksionistët italianë janë më tepër se 7 milionë, të cilët mund t'i quajmë "të fiksuar". Ekzistojnë të tjerë, të cilët janë koleksionistë, por që nuk e dinë këtë gjë. Këtu flasim për ata njerëz që ruajnë sapunët e hoteleve ku kanë qenë dhe kartëvizitat e restoranteve ku kanë darkuar. Por këta mund t'i përcaktojmë vetëm me emrin: mbledhës. Ndërsa të parët merren më tepër me koleksionimin dhe katagolizimin, të dytët e kanë mendjen vetëm te mbledhja: për ta nuk ka rëndësi radhitja, objektivi i vetëm është që të kenë sa më shumë gjëra. Si mund të shpjegohet nga ana psikologjike koleksionimi? Dëshira për të zotëruar shumë gjëra dhe perfeksionimi janë dy shtytjet kryesore drejt koleksionimit. Vetëm se kush koleksionon shumë shpesh, humbet anën este-

N

E ekzagjeruar. Imelda Marcos, gruaja e ishdiktatorit të Filipineve, ishte e çmendur pas këpucëve. Kur u arratis nga vendi mori me vete 2000 palë, duke lënë 1030 të tjera

tike të objekteve të koleksionuara. Ndryshe nga koleksionistët e artit që janë në kërkim të "copës me vlerë", koleksionistët e tjerë shpeshherë janë në kërkim vetëm të një perfeksioni psh., një komplet perfekt. Nevoja për të zotëruar, për të pasur rregull, për të ruajtur dhe për të klasifikuar janë tendenca që lindin që kur jemi të vegjël. Pikërisht kjo tendencë, për t'u dhënë siguri objekteve personale ndihmon për të ruajtur dhe për të mos i "zhvlerësuar" objektet e dashura. Kështu që edhe ky i fundit është një pasion si gjithë të tjerat. Në shumicën e rasteve mundet të pakësojë stresin dhe të ndihmojë në kurimin e sëmund-

jeve të ndryshme. Në këtë mënyrë janë krijuar rrjete miqësie në internet, me anë të të cilave ndahen interesat e përbashkëta. Në faqet e ndryshme si p.sh., eBay, koleksionistët shesin dhe blejnë objekte koleksioni. Përveç kësaj, janë krijuar edhe komunitete miqsh në distancë. Kjo është ana e mirë e

koleksionit, i cili deri më tani vazhdon të jetë pasion, pa u kthyer në fiksim. Koleksione traumatike Koleksionimi mund të transformohet në një nevojë absolute, ose në një shqetësim, në një fiksim: rregulli dhe dëshira për të zotëruar kanë rrjedhoja emotive te njerëzit. P .sh., pastrimi dhe kujdesi për koleksionin për të pasionuarit është një ritual i përditshëm. Të kujdesesh për koleksionin është mënyra më e mirë për t'u qetësuar. Sipas një grupi neurologësh amerikanë, kjo tendencë obsesive mund të ketë një origjinë biologjike: një ndryshim i trurit (sidomos ana e djathtë). Për këtë, studiuesit kanë studiuar 13 njerëz që

pas një traume, kishin zhvilluar një mani koleksionistësh. Aty i përballën me pacientë të tjerë, të cilët nuk kishin asnjë tendencë për të mbledhur objekte. "Ndryshime në një pjesë të lobit frontal të kores së trurit, veçanërisht nga ana e djathtë, është rezultat i dukshëm tek të gjithë maniakët e mbledhjeve të gjërave", shpjegon Steven Anderson, një nga autorët e studimit. Çdo epokë ka koleksionet e saj të modës. Nëse në vitet '60-të, koleksionoheshin më së shumti monedha, në vitet '80-të filluan që të mblidheshin logo, të cilat ngjiteshin nëpër makina. Dhjetë vjet më pas filluan të mblidheshin orët "Swatch", teserat telefonike dhe surprizat që dilnin në çokollatat "Kinder". Në Evropë, gjithmonë sipas studimit, objektet më të koleksionuara janë monedhat, pullat e postës si dhe modele të shumta kukullash. Për këto të fundit vendin e parë e zënë gratë, ashtu siç edhe mund të imagjinohet: kukulla nga ato antiket me qeramikë deri te Barbi. Ndryshe për meshkujt që janë më të interesuar për koleksione cigaresh dhe modele makinash. Koleksione për Guiness Ndër koleksionet më origjinale nuk mungojnë edhe ato të prezervativëve, për të cilën rekordi botëror është arritur nga një italian: Amatore Bolzoni. Ka mbledhur 1947 copë nga e gjithë bota. Gjithmonë në Itali, Angela Bettelli zotëron koleksionin më të madh të etiketave të veshjeve: 2180 copë të mbledhura me shumë durim. Christian Cavalleti mban një tjetër rekord për sa u përket logove të shisheve të ndryshme. Ka mbledhur më tepër se 3284 nga 71 vende. Dy italianë të tjerë kanë hyrë në rekordin Guiness. I pari është Alessandro Benedetti, falë 1180 disqeve të mbledhura. Ndërsa i dyti ia dedikon ujit mineral famën e tij, ose më saktë etiketave. Lorenzo Pescini ka plot 5115 prej tyre. Ndërsa gurët e plazhit janë suveniret më të bukura që mund që të merren nga një vend përrallor nga ku po kaloni pushimet. Kjo mani është më tepër e të rinjve. Koleksione pa kufi Interneti nuk është vetëm vendi për të treguar "thesaret" personale. Është mbi të gjitha parajsa e të ashtuquajturve "koleksionistët në web". Sipas të dhënave, çdo ditë 105 milionë njerëz shesin dhe blejnë koleksione në faqen e internetit. Më të preferuarit janë librat dhe objekte të vjetra, por edhe të çuditshme, firmat e futbollistëve, të këngëtarëve ose të aktorëve të ndryshëm. Ky pasion ka bashkuar shumë njerëz nga e gjithë bota, të cilët gjejnë të preferuarat e tyre në internet. Massimo Palombelli, një koleksionist i biletave të vjetra, spilave, programeve dhe librave tregon: "Para disa kohësh shita një biletë të viteve '80 për një shumë të madhe. Pak kohë më vonë zbulova se me blerësin ishim komshinj, që nuk kishim shkëmbyer kurrë një llaf. Me të zbuluar se kishim të njëjtin pasion, u bëmë miq të pandarë". Përgatiti: DELINA CICI

Nevoja për të zotëruar, për të pasur rregull, për të ruajtur dhe për të klasifikuar janë tendenca që lindin që kur jemi të vegjël

Koleksionimi mund të transformohet në një nevojë absolute, ose në një shqetësim, në një fiksim: rregulli dhe dëshira për të zotëruar kanë rrjedhoja emotive

SHQIP 16

PROGRAMI

DITOR

I

DIGITALB

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

FILMI SERIAL

DRAMATIK SERIAL DRAMATIK

DOKUMENT UMENTAR DOKUMENTAR

DOKUMENT UMENTAR DOKUMENTAR

"SHTEPIAKE TE DESHPERUARA 2" PJ. 25 (SEZONI 2, PJ. 2)

"PA GJURMË", EDICIONI I DYTË
ORA 22:00
Çdo 30 sekonda në Amerikë, jeta normale ndalet. Dikush raportohet i humbur. Këtu hyn në lojë skuadra speciale e FBI-së. Në emër të viktimave dhe të të dashurve të tyre, Malone dhe skuadra e tij bën punën e vështirë dhe emocionuese të gjetjes së të zhdukurve. Vetë jetët private të agjentëve janë të trazuara, që nga divorci i diskutueshëm i Malones, një romancë brenda në zyrë, e deri në ndëshkimin e një agjenti me vdekje.

INXHINIERIA EKSTREME, (PJS 6)
ORA 21:00
Explorer Channel ndërmerr një udhëtim në zbulim të arritjeve më të jashtëzakonshme të inxhinierisë dhe teknologjisë. Një Kullë gjysmë milje e lartë, me plate të jashtëzakonshme hekuri, betoni dhe xhami. Një qytet i vërtetë vertikal, me shifra marramendëse që kalojnë çdo rekord. Një urë spektakolare prej 45 miljesh që çan tejpërtej shkëmbij dhe akull, ndërsa specialistët përballen me një nga sfidat më të vështira të inxhinierisë.

ORA 21:40

CIKLI 'MBRETËR & MBRETËRESHA', PJESA 9, ÇARLI II (1660-1685)

Regjisor: Marc Cherry Aktore: Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross, Eva Longoria, You Could Drive a Person Crazy Suzana befasohet kur zbulon qe ish burri ka marredhenie me Idi Britin. Lineta ka probleme me higjienen e shtepise, sepse Tomi s'e pastron dot. Filisi e terbon Brine me melodramat e saj ne publik. Karlosi i ben nje kerkese te çuditshme Gabrielës, pasi e kërcënojnë në burg.

Ora 22:00

Historia e monarkisë njëmijëvjeçare Britanike, nis me Uilliamin I në vitin 1066 dhe vazhdon edhe sot me Jubileun e artë të Elizabetës II. Personazhe të mëdhenj të historisë Ishullore, burrat dhe gratë që kanë qenë në qendër të ngjarjeve më të mëdha të Britanisë, vijnë në këtë cikël me grabitjet, pushtimet, vrasjet, urrejtjen fetare, intrigat politike dhe ekseset seksuale. I dhënë pas qejfit, romantik dhe magjepës, Çarli II mbahet mend si monarku gazmor, djaloshi guximtar që luftoi kundër Kromuellit dhe që u detyrua të njihte mërgimin.

PER TE GJITHE

DOKUMENTAR

06.15 06.45 07.30 08.58 09.00 09.20 09.23 09.30 11.25 11.58 12.00 12.15 12.20 13.13 14.05 14.58 15.00 15.30 15.35 17.00 17.28 17.30 17.50 17.55 18.30 19.28 19.30 20.10 20.15 20.50 21.42 22.30 23.00 23.05 01.00 01.25 02.00 03.30 03.45

Fiks Fare ritransmetim i se martes Info Good Morning Albania Programi i dites Lajme Moti Horoskopi Film serial rit. "Heroi i Fundit II Sfida" pj.1 TN Ritr. "Resistire" pj.233 Programi i dites Lajme Moti TN Ritr. "Amerika" pj.12 Film serial ritr. "Shtepiake te deshperuara 2" pj.24 Film Serial Ritr."Te humbur 2" pj.26 (sez.2, pj.1) Programi i dites Lajme Moti Top Select (direct) TF Pr. "100 Vitrinat" pj.731 Programi i dites Lajmet Moti TN Pr. "Resistire" pj.234 TN Pr. "Amerika" pj.13 Programi i dites Lajmet Moti Programi Pr. "Fiks Fare" Film Serial Pr. "Te humbur 2" pj.27 Film serial Pr. "Shtepiake te deshperuara 2" pj.25 (sez.2, pj.2) Lajme Moti Film artistic ritr. "Violina e kuqe" LK, 125 mins. Lajme e Moti Fiks Fare (rit) Top Select (rit) Lajme e moti Muzike

05 00 Pa gjurme 2 (III) 06 00 Angel 10 (IV) 07 00 Film 08 30 Film 09 00 Kloni 11 10 00 Nje dashuri e re 77 11 00 Uilli & Greisi 13/14 (I) 12 00 Las Vegas 24 (II) 13 00 Pa gjurme 2 (III) 14 00 Tru calling 16 15 00 Angel 10 (IV) 16 00 Film 17 00 Kloni 12 18 00 Nje dashuri e re 78 19 00 Uilli & Greisi 15/16 (I) 20 00 One Tree Hill 1 (I) 21 00 Tru Calling 17 22 00 Pa gjurme 3 (III) 23 00 Angel 11 (IV) 00 00 Extreme 01 00 One Tree Hill 1 (I) 02 00 Uilli & Greisi 15/16 (I) 03 00 Nje dashuri e re 78 04 00 Kloni 12 05 00 Angel 11 (IV)

09:40 Hapësira-1 10:30 Shpikjet e lashta-1 11:25 10 vjet më i ri-5 12:15 Bomba e kuqe-3 13:10 Vetëtimat 14:05 Udhëtime misterioze-1 14:55 Mjekësia tradicionale në Amerikën Latine 15:25 Seksi i tretyë 16:20 Tërmetet 17:15 Trupi i njeriut-1 17:45 Në kërkim të planetëve të panjohur 18:40 Kundër çdo mundësie-3 19:35 Misteret e magjisë-1 20:30 Superpolici 21:00 Inxhinieria ekstreme-6 (Premierë) 21:55 Fuqitë e jashtëzakonshme të kafshëve-2 22:35 Drejt hapësirës-2 23:05 Moti i egër-1 00:05 I lindur për të qenë i keq 00:35 Harley Davidson 01:30 Kibernetika 02:20 Bomba e kuqe-1 03:10 Alkatrazi i ri 03:40 Balonat 04:35 FBI dhe forcat franceze 05:25 Dallga e baticës 06:20 Artet marciale-1 07:00 Çështje ligjore 08:05 10 vjet më i ri-3 08:50 Lufta në 2020

07:00 Bota e Harruar e Friz-Grinit, Pj. 3 07:50 Havai Ekstrem 08:45 Jeta në Tokë, Pj. 7 09:40 101 Gjërat që S’duhen Lënë pa Bërë 11:10 Syri i Gjarprit 12:00 Zogjtë Britanikë 13:35 Peshkaqeni & Karkaleci 14:25 Balenat Gungaçe & Oktapodët 15:20 Bota e Harruar e Friz-Grinit, Pj. 1 16:20 Në Gjurmë të Amerikanëve të parë 17:10 Qyteti i Humbur të Egjiptit 17:55 Kodi i Biblës 18.35 Australia, Vendi i Kangurëve 19:25 Udhëtimi i Jetës, Pj. 3 20:25 Njeriu i Hirtë 22:00 Mbretër & Mbretëresha, Pj. 9 (Premierë) 22:30 Kina, Gjysma tjetër e Qiellit 23:25 Xhungla e Dendur, Pj. 1 00:20 Pejsazh Britanik, Pj. 6 01:20 Historia e Hollivudit, Pj. 6 02:10 Gjarpërinjtë 03:00 Shqiponjat 03:50 Kuajt 04:45 Fotografët 05:35 Ambasadorët në Shënjestrën e terrorit 06:25 Vajzat e Humbura të Kinës 06:55 Viktorët, Vullkanët dhe Kuba

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

PROGRAMI

DITOR

I

DIGITALB

SHQIP 17

DRAMË

AUTOR COLLECTION (EMIR KUSTURICA)

FILM

KOMEDI

TË PREKËSH FUNDIN
Ora 21:00
Regjia: Olivier Assayas Aktorë: Maggie Cheung, Nick Nolte, Laetitia Spigarelli, Beatrice Dalle, James dennis, etj. Lee Hause, ish ylli i padiskutueshëm i rock-ut në vitet '80, dhe shoqja e tij Emily, po jetojnë fundin e marrëdhënies së tyre disavjeëare. I drobitur, pre e drogës, i papërgjegjshëm dhe i pandjeshëm ndaj detyrimeve të tij si baba, një ditë Lee gjendet i vdekur nga mbidoza.

ARIZONA DREAM

21: Ora 21:3 0

VAJZAT E TIFOZEVE 1
ORA 19:30
Mes vajzave te tifozerise ne shkollat e mesme te san diegos ka filluar nje gare e ashper dhe fitimtaret do te percaktohen nga kampionati kombetar. Dy skuadra do te jene rivale kryesore dhe torrensit bashke me shoqen e saj te re do t'i duhet te krijoje nje koreografi krejtesisht te re dhe origjinale.

ROKSANA
ORA 21:30
A K T O R E T: Steve Martin Një ripërpunim i një nga komedive më të famshme të Teatrit Francez. Çarli është inteligjent, i këndshëm, i ndjeshëm dhe shumë i dashuruar me Roksanën, por gjithë cilësitë e tij të mira duket sikur bien nën hijen e hundës së tij të stërmadhe.

Regjia: Emir Kusturica Aktorët: Johnny Depp, Jerr y Lewis, Faye Dunaway Historia e një djaloshi të ri me vizionin e tij për të ardhmen dhe fantazinë e tij të dashurisë. Ai do të njihet me dy gra të çuidtshme kur kthehet në Arizonë për dasmën e ungjit të tij dhe secila prej tyre do t'i shpalosë botë krejt të ndryshme.

KINEMA

FEMIJET

SPORT
KALENDARI SPORTIV KALENDARI SPORTIV
BOTERORI I BASKETBOLLIT PER FEMRA, BRAZIL 2006
E MERKURE, 13 SHTATOR Taipei-France / 18:00 / Brazil-Kore / 20:15 / Kine-Rusi / 20:15 /
PREMIUM 1

07:00 FJALE DASHURIE 09:00 HIÇ 11:00 PENGU 13:00 RRJETI 17:10 LUFTA E BOTEVE 19:00 7 SEKONDA 21:00 TE PREKESH FUNDIN (Premierë) 23:00 IKONA 01:00 QENTE VRASTARE 03:00 ME LUSIN 05:00 LINDJA

7:30 9:30 11:30 13:30 15:30 17:30 19:30 21:30 23:30 1:30 3:30 5:30

Cadillac man Ne bregdet Kepi i frikes Gjeniu Memphis Belle Histori dashurie Kleopatra Arizona Dream Doni Brasko Nora Djali i mrekullueshem I miri, i keqi dhe i shemtuari

05:00 07:00 09:00 11:00 13:00 15:00 17:00 19:00 21:00 23:00 01:00 03:00

– Pushtimi – Mire se erdhet ne Kolinvud – Krime pasioni – Somnambuli – Pamje tmerri – Pagesa – Objektivi Toke – Perbindeshi – Larg te panjohurve – Dracula – Motivet – Dritarja e fshehte – Afsh dritherues

05:00 07:00 09:00 11:00 13:00 15:00 17:00 19:00 21:00 23:30

– – – – – – – – – –

Perballe armikut Gjemim ne Bronks Ne kerkim te drejtesise Mos shqeteso Asgje e mire Ekspertja Nen mbikqyrje Tombstone Korruptuesi Erotik

09:00 Coco Bill -Premierë 09:30 Qyteti i kërminjve 11:00 Muri i kuq 11:45 Përbindëshat e Bredit 12:15 Shndërruesit 13:00 4 guximtarët 14:05 Aida e pemëve 15:20 Aventurat e Nemos 16:40 Coco Bill -Premierë 16:55 Qyteti i kërminjve 17:15 Muri i kuq 18:45 Përbindëshat e Bredit 19:40 Shndërruesit 20:40 Bukuroshja e fjetur-2 22:15 Jeta e një milingone 00:05 Macet aristokrate 01:15 Njëbrirëshi i fundit 02:45 Denis çamarroku 04:30 Odisea 06:30 Zanat 07:10 Klasikët e Kartonave

Spanje-Argjentine / 18:00 / PREMIUM 2
PREMIUM 1 PREMIUM 2

E ENJTE, 14 SHTATOR Kore-Argjentine / 18:00 / PREMIUM 1 France-Kube / 20:15 / SHBA-Rusi / 22:30 /
PREMIUM 1 PREMIUM 1

05:30-Nikolas Nikelbi 07:30- Ç’ka mbetet nga jeta 09:30-Mjaullima e maces 11:30- Katër dhomat 13:30-Biznesi i familjes 15:30-Guinivera 17:30- Vajza e mirë 19:30-Të humbur në çast 21:30- Titaniku 23:30- Lëngatë 01:30-Kokaina 03:30-Përtej parajsës

05:30 07:30 09:30 11:30 13:30 15:30 17:30 19:30

– – – – – – – –

Road trip Skuadra Mystery Dashuri dhe tradhti Zoti Magu Do te jem me ty Starski dhe Haçi Tekniku i çmendur Grate e Stepfordit

21:30 – Roksana 23:30 – Erotik

8:00 8:30 9:30 10:00 11:30 13:10 13:50 15:20 16:00 18:10 19:00 19:30 21:10 23:20 1:00 2:30 4:10 5:40 6:30

Balamori eps 3 Pinoku pj 3 Te jesh Eva eps 6 Bethoven 2 I vetem ne shtepi 1 Kejtlin eps 3 Princi dhe i varfri Mund te behesh balerine Mrekullia Le te festojme Pas cak Vajzat e tifozeve 1 Maska e Zorros Mos shiko nen shtrat Bethoven 2 I vetem ne shtepi 1 Princi dhe i varfri Mund te behesh balerine Xhejmsi dhe pjeshka gjigande

SHQIP 1 8

N D R Y S H E

E MERKURE 13 SHTATOR 2006

Kokaina & metropoli

Kokaina është bërë vitet e fundit për britanikët pjesë e shoqërisë së tyre. Për masat e përdoruesve në zonën "City", ku është bursa apo ku kanë selitë kompanitë e mëdha financiare është pjesë e ditës, për mijëra punonjës të stresuar nga vrulli i punës me të cilin ndeshen

Londra dhe kokaina sipas shifrave
40-60 paund kushton një gram kokainë në Londër 250000 është numri i londinezëve përdorues të kokainës 7 vjet burg mund të dënohesh për posedim kokaine 40 tonë kokainë u futën vitin e shkuar në Britaninë e Madhe 382,8 milionë është vlera e shitjes së kokainës në Londër 80000 mijë linja droge thithen për çdo natë 147 persona vdiqën nga kokaina vitin 2004 10%e infarkteve në Londër, të lidhura me kokainën

Epidemia londineze e kokainës
40 tonë “pluhur” u sollën në Britaninë e Madhe vitin e shkuar
NGA LONDRA MUHAMED VELIU

olicia metropolitane londineze lëshon alarmin. Po shtohet numri i përdoruesve të kokainës në Londër. Shifrat alarmante të njerëzve që thithin pluhurin e bardhë janë bërë publike dje gjatë një konference shtypi në Scotland Yard. "Kokaina tashmë është bërë një problem masiv, më i madh se heroina dhe është prioriteti numër një për ta fshehur atë në vend nga trafikantët", është shprehur detektivi i rangut të lartë, Superintendenti Peter South. Përballë këtij fenomeni policia metropolitane thotë se është e angazhuar për të luftuar ata, të cilët në çdo cep të Londrës shesin drogë. Sipas Peter South, kokaina për Londrën është diçka e madhe, e cila shitet në mënyrë shumë të organizuar. Duke folur për strategjinë e luftës kundra kokainës, South tha: "Ne jemi të vendosur të ndalojmë njerëzit që shesin kokainë. Forcat tona policore janë duke shpenzuar tani më shumë kohë në luftën kundër kokainës sesa kundër heroinës dhe drogave të tjera". Për ta ilustruar këtë, South, njeriu që drejton luftën kundër drogës për Londrën, tregoi rreth kapjes së një sasie kokaine me vlerë 1 milion paund në jug të Londrës, disa ditë më parë dhe të 100 mijë paund cash. Megjithëse në një sërë operacionesh të suksesshme kohët e fundit janë sekuestruar 250kg kokainë me vlerë 22 milionë paund, tregtia e saj vazhdon me intensitet pasi konsumatorët janë gjithnjë në rritje. "Oficerë të Scotland Yard u janë infiltruar grupeve kriminale që sjellin kokainë nga Kolumbia për ta shituar rrugëve të Londrës", u deklarua në konferencën e shtypit për çështjet e drogës. Një gjë e tillë, sipas ekspertëve, ka krijuar një problem akoma më të madh. Uljen e sasisë së drogës që futet në Angli dhe rritjen e shitjeve të kokainës jo të pastër nga shpërndarësit e saj. Tani kokaina është droga kryesore që përdoret nga londinezët. Një gram mund të blihet për 50 paund. Është droga më e preferuar për punonjësit e zonës "City" dhe në media. Kokaina kohët e fundit ka prodhuar faqe të para gazetash me VIP-a përdorues të saj, më e famshmja faqja e parë e tabloidit "The Mirror", ku u ekspozua modelja Kate Moss duke thithur viza kokainë. Që nga momenti i këtij publikimi, modelja Moss njihet si "Cocaine Kate". Shqetësimi i mjekëve Rezulton se shumë mjekë të familjes gjithnjë e më tepër po ndeshen dita ditës me pacientë të tyre, të cilët nuk mund të lënë dot vesin e marrjes drogë. Mjekët toksikologë që merren me kurimin e të

P

droguarve thonë se për londinezët marrja e disa vizave pluhur të bardhë gjatë netëve në bare bëhet pa pishmanin më të vogël dhe për ta është njësoj si të pish një shishe verë. Një mjek familjeje në veri të Londrës i tha BBC se ai gjatë një jave ka pasur më shumë se 12 pacientë të rinj, që të gjithë me profesione të mira pune, me probleme droge, kryesisht kokaine. Sipas një sondazhi të fundit mësohet se një në pesë londinezë pranon të ketë provuar kokainë. Për doktorët londinezë kokaina është një epidemi e padukshme, e cila godet individët. Një gjë të tillë ata janë duke e parë përditë me pacientët e tyre. Për ta një fenomen i tillë cilësohet si shkatërrim i jetës për mijëra londinezë, të cilët kanë një karrierë të suksesshme në fusha të ndryshme ku ata punojnë. Kokaina, drejt legalizimit Kokaina është bërë vitet e fundit për britanikët pjesë e shoqërisë së tyre. Përmasat e përdoruesve në zonën "City", ku është bursa apo ku kanë selitë kompanitë e mëdha financiare është pjesë e ditës, për mijëra punonjës të stresuar nga vrulli i punës me të cilin ndeshen. Një ekspert për drogën mendon se kokaina në Britaninë e Madhe do të legalizohet në 10 vitet e ardhshme, pasi numri i përdoruesve po rritet dita ditës. Përdorimi i drogave të kategorisë A si kokaina dhe heroina përbëjnë krim. Situata e krijuar shikohet në një këndvështrim tjetër nga eksperti Rev Martin Blakeborogh, i cili është këshilltar i Ministrisë së Brendshme Home Office. "Numri i madh i përdoruesve të kokainës e bën të palogjikshëm dënimin e tyre për përdorim droge", thotë ai. Sipas Blakeborogh, i cili drejton edhe një projekt rehabilitimi, asnjëherë nuk ka pasur numër kaq të madh përdoruesish kokaine sa tani në Londër, sidomos ky problem është i theksuar në zonën "City" dhe në ambientet e medias. I ftuar në konferencën e shtypit në Scotland Yard, ai lëshoi një mesazh aspak të rehatshëm për policinë londineze, kur tha se "ndoshta pas 10 viteve në Angli kokaina nuk do të jetë më një substancë ilegale pasi do të bëhet njësoj si kanabisi, i cili është bërë shumë popullor". Eksperti Blakeborogh e shikon kokainën si një substancë, e cila mund të blihet nga personat me para. "Është droga e të pasurve. Institucionet financiare ku njerëzit që punojnë në to paguhen mirë, kanë krijuar një market të favorshëm për shpërndarësit e saj". Po për ata që nuk kanë parë për të blerë pluhurin e bardhë të qejfit? Rev Martin Blakeborogh e di përgjigjen. Ai thotë se ata që nuk kanë para për të blerë dozat e kokainës, i drejtohen rrugës së krimit. "Nëse ke mundësi të paguash për drogën nuk do t'i futesh botës së krimit dhe nëse jo, padyshim që po", shprehet ai.

Tani kokaina është droga kryesore që përdoret nga londinezët. Një gram mund të blihet për 50 paund. Është droga më e preferuar për punonjësit e zonës "City" dhe në media. Kokaina kohët e fundit ka prodhuar faqe të para gazetash me VIP-a përdorues të saj, më e famshmja faqja e parë e tabloidit "The Mirror", ku u ekspozua modelja Kate Moss duke thithur viza kokainë. Që nga momenti i këtij publikimi, modelja Moss njihet si "Cocaine Kate"

E MERKURE 13 SHTATOR 2006

N D R Y S H E

SHQIP 1 9

Sociale & shëndetësi

Mijëra indianë testojnë medikamentet e reja të koncerneve perëndimore. P r f r a ë imt evropiane e amerikane kjo është më e lirë dhe më e thjeshtë sesa po ta bënin të n ë t n g ë n v n e e t re. Pacientëve që pranojnë të testohen në trupin e tyre këto jjë j ë edt y medikamente të reja, u sigurohet një përkujdesje e trajtim më i mirë, por, gjithsesi, aa mbartn t i kështu me vete edhe rre i u e t s e e të perëndimorëve të lodhur tashmë prej tyre zkn etv

S pitali St John” Bangalore “ ,

India – aty ku vullnetarët për teste mjekësore janë me shumicë
otoçikleta e tricikla u bien fort borive në rrugët plot të qyteteve indiane dhe kaosi ka zënë vend kudo. Hyrja për në derën e madhe të spitalit të St. John në Bangalore është mbushur me të varfër të uniformuar që nxitojnë të hyjnë brenda. Nëse sheh aty pastaj, të bie në sy një burrë këmbëzbathur, i mbështetur mbi një bastun e thuajse plotësisht i kërrusur. Kush mund të lexojë, atëherë mund të orientohet më mirë, pasi një tabelë e madhe tregon qartë me shigjeta drejtimin e pavijonit. Në atë derë ku shpërndahen ilaçe janë formuar dhjetë radhë të gjata njerëzish dhe recepsionet janë “mbërthyer” mirë me hekura. Pacientët shoqërohen me grupe drejt dhomave “Röntgen”, e jashtë njëri prej tyre, prej lodhjes nga pritja e gjatë, është shtrirë sa gjatë-gjerë nën hijen e një palme kokosi. Në sallën e pritjes së ambulancës së neurologjisë, ventilatorët e mëdhenj vazhdojnë punën e tyre, ashtu të varur nën çati. Dhoma është aq e madhe sa një sallë lojërash me dorë dhe në stola janë të ulur 200 vetë. Në dhomën e doktorit Por Nalini Siddula shijon një trajtim të veçantë. Ajo vjen nga një fshat në Bangalore, e i biri i saj e ka sjellë atë në klinikën e qytetit jugor me 10 milionë banorë. Siddula është 65 vjeç dhe për të ardhur në spital, ajo ka pasur ndihmën e Sarit (birit) të saj të mirë. Sytë e saj duket sikur dalin nga thellësia e fytyrës ashtu pa shprehje dhe përfundojnë të futur thellë në rrudhat e shumta të fytyrës. Para pesë muajsh, Siddula pësoi një infarkt, e tashmë vuan edhe nga diabeti. Tashmë ajo ndodhet në dhomën e vizitave të doktor Ajit Roy, që po i mat për herë të parë pulsin. Statusi i veçantë Që ajo po bën tashmë këtë dhe nuk është dashur të presë një gjysmë dite, pacientja në radhë të parë falënderon veten, pasi ajo ka një status të veçantë: Nalini Siddula merr pjesë në një studim klinik. Ajo merr çdo ditë katër pilula që do të mund të ndalonin kështu minimalisht një atak të dytë në zemër. Medikamenti quhet “Aggrenox” dhe është prodhuar nga firma farmaceutike gjermane “Boehringer”Ingelheim. Siddula është vetëm njëra nga 1620 personat që u janë nënshtruar testeve për preparatet

M

PROBLEMET ETIKE DHE TESTET
“ ënia dakord menjëherë nga R pacientët është njëri ndër problemet më të mëdha etike në studimet klinike” thotë nga , ana tjetër Anura Kurpad, disi i shqetësuar. Ai është dekani i Institutit Kërkimor të spitalit St. John. Kjo është dhe ndërtesa më e re në territorin e spitalit. Dritaret janë në ngjyrë blu, muret duken shumë të pastra, gjë e cila për standardet indiane është më se e rrallë. Kompleksi në fjalë u inaugurua para dy vjetësh. Kurpad e njeh mirë sjelljen e mentalitetin e shumicës së pacientëve indianë: çfarë thotë doktori, është ligj. Një mjek skrupuloz do të gjente në këtë mënyrë testues edhe për teste më të rrezikshme. Se di nëse njerëzit kanë “’ kohë të mjaf tueshme të lexojnë formularin me të cilin në fund bien dakord” Doktorët e qendrës kërkimore ku u zhvilluan edhe testet për medikamentet mjekësore

Pamje të ambient eve të jashtme të spitalit St John” “ , Bangalore

Pacientja vullnetare Nalini Siddula

Para tri vjetësh, 2000 pacientë indianë morën pjesë në studimet farmaceutike

mjekësore në Indi, nën logon e “Aggrenox”. Rreziqet dhe pasojat (efektet) dytësore prej tyre janë marrë parasysh edhe aty dhe janë pranuar nga pacientët. Nalini Siddula po e përjeton në këtë mënyrë globalizimin në trupin e saj. India – laborator njerëzor India po shndërrohet kështu në një laborator të vërtetë kërkimesh shkencore në botë, me kosto trupash njerëzorë. Koncernet e mëdha farmaceutike nga Evropa e SHBA-ja po zhvillojnë gjithnjë e më shumë studime klinike në këtë sub-kontinent. Lideri botëror në këtë fushë, “Pfizer” (SHBA) aktualisht po kryen 20 teste të rëndësishme në Indi. Në pesë vitet e para të shekullit të ri, numri i testeve të medikamenteve është rritur me 175 për qind. Para tri vjetësh, 2000 pacientë indianë morën pjesë në studimet farmaceutike, e për vitin 2010, thonë analistët, totali

parashikohet të kapë një numër prej dy milionë vetash. Në vitin 2005, studimet klinike u transferuan me një vlerë prej 75 milionë dollarësh në Indi, e këshilltari i ndërmarrjes, McKinsey, në prognozën e tij thotë se do të ketë një rritje domethënëse: në 2010, xhiroja që vjen nga testet klinike mbi trupat e pacientëve indianë duhet të kapë shifrën e 1,5 miliardë dollarëve. Në Perëndim, industria farmaceutike po has vështirësi në gjetjen e vullnetarëve për testet e saj. Magazinimi i medikamenteve mjekësore gjithashtu paraqet një problem më vete. Gjithashtu, shtrohet pyetja: Deri ku mund të arrinin grupet e varfra të popullsisë? - Ka pasur fshatarë që nga halli kanë shitur një veshkë, e duke u nisur nga kjo, çfarë tjetër mund të bënin ata për para? – A do të lindin fëmijët e shekullit të 21-të me probleme që vijnë si pasojë e eks-

perimenteve mbi trupat e prindërve të tyre? Rruga për në treg Mesatarisht zgjat më shumë se një dekadë, derisa një medikament të marrë licencën e të lejohet të dalë në treg të lirë. Lidhja gjermane e kërkuesve shkencorë e prodhuesve të medikamenteve mjekësore (VFA) i përllogarit kostot mesatare të zhvillimit të tyre në vlerën e 800 milionë dollarëve – për një preparat të vetëm. Kjo, fillimisht provohet në laborator dhe në kafshë. Më pas vjen një test vendimtar në njerëz që zhvillohet në katër faza. Në fazën e parë, medikamenti testohet në trupat e 60 deri 80 njerëzve të shëndoshë. Në fazën e dytë, provohet te 100 deri në 500 të sëmurë, e në fazën e tretë zhvillohet testi në mijëra të sëmurë që ndodhen në trajtim klinik në spital. Në këtë fazë, studimet shtrihen në hapësira

ndërkombëtare me përmasa të mëdha: një ilaç me injeksion kundër viruseve “Rota” prodhuesi e ka testuar në mbarë botën në 65000 testues. Kostot për humbjet e mundshme i merr përsipër industria farmaceutike, që i zhvendos studimet e saj klinike në Evropën Lindore e Azi. Në fazën e katërt, medikamentet e licencuara i nënshtrohen sërish kontrollit e kërkimit shkencor. Nature” diferenca në “ : kosto Revista e njohurive “Nature”, përllogarit se në SHBA një studim klinik kushton mesatarisht 180 milionë dollarë, e në Indi vetëm 100 milionë. Përveç kësaj, kjo fushë kërkimesh shkencore është si e porositur enkas për industrinë farmaceutike: ndër 1,1 miliardë banorë të Indisë, më shumë se 70 milionë vuajnë nga astma e problemet me zemrën dhe 35 mil-

ionë janë diabetikë, kurse sëmundje të tjera të epokës së civilizimit po njohin rritje. Në Indi, deri më tani, akoma nuk është raportuar ndonjë rast kur ndonjë viktimë e testeve me medikamente mjekësore të ketë zgjedhur rrugën ligjore për t’u dëmshpërblyer, duke e hedhur çështjen në gjyq. Pacientët nuk janë të ndërgjegjshëm “Çfarë keni ngrënë sot?”, pyet Ajit Roy Kannadën, në dialektin apo gjuhën e shtetit indian të Karnatakas. “Oriz dhe qumësht”, i përgjigjet Nalini Siddula. Ajo flet ngadalë, e shikimin e ka hedhur nga tavolina e punës ku shkruhen recetat. Me një lëvizje plot drojë, ajo i zgjat doktorit letrën ku janë shënuar normat e sheqerit të saj në gjak. I biri rri ashtu si i ngrirë, e shpatullat i qëndrojnë të varura në mur dhe është plotësisht e paimagjinueshme që ajo e i biri të mund t’i drejtojnë ndonjë pyetje doktorit që rri me stetoskop në dorë, plotësisht autoritar. Një muaj pas infarktit që ajo pësoi në zemër, Roy e kishte pyetur pacienten e tij, nëse ajo do të dëshironte të merrte pjesë në studimet e “Aggrenox”. “E për këtë iu përmbajta strikt rregullave të praktikës klinike”, thotë ai. Këto udhëzime ndërkombëtare rregullojnë studimet klinike. Përmbledhja e Ministrisë së Shëndetësisë së Indisë është praktikisht e njëjtë me ato të Evropës apo të SHBA-së. Një pikë kryesore e kësaj rregulloreje thotë se personat ku do të bëhet testi duhet të jenë të informuar hollësisht, para se ata të nënshkruajnë një tekst të detajuar. Kannadas, shpjegon doktor Roy, i thashë se pjesëmarrja në këtë studim është vullnetare, e që për këtë ajo nuk do të marrë asnjë para dhe se ajo mund ta ndërpresë në çdo kohë marrjen e pilulave. Nalini Siddula nënshkroi në një deklaratë me shumë faqe gatishmërinë e saj me këtë plan, ku sigurisht janë parashikuar edhe marrja përsipër e vuajtja e ndonjë efekti anësor. Por, gjithsesi, mbetet pikëpyetja se sa ka kuptuar ajo nga të gjitha këto. Siddula nuk u përket pacientëve që kërkojnë shpjegime nga mjekët. Marrë nga Der Spiegel Përgatiti: Armand Plaka

Mesatarisht zgjat më shumë se një dekadë, derisa një medikament të lejohet të dalë në treg

SHQIP 2 0

N D R Y S H E

E MERKURE 13 SHTATOR 2006

Si promovohej turizmi kulturor në periudhën e Mbretit Zog me anë të miqve të Shqipërisë si francezi Fernand Vaten, që kishte vizituar vendin tonë, i cili më 1935-ën mbajti një konferencë mbi Shqipërinë dhe shqiptarët në qytetin Sen Llo, ku ishte prefekt nderi. Dhe konferencat publike të profesorit Petraq Pepo në qytetin e Korçës, mbi mënyrën se si duheshin thithur turistët e huaj

Kur ShqipÎria e Zogut promovonte turizmin kulturor edhe nÎ FrancÎ
DASHNOR KALOÇ I

ë emisionin “Ekskluzive” të trans metuar kësaj të diele në televizio nin “Top-Cannel”,(prodhim i Departamentit të Informacionit i këtij televizioni), ku gazetarja Genta Popa kishte zgjedhur për të trajtuar temën e turizmit në vendin tonë dhe në atë të fqinjit verior, Malin e Zi, ndër të tjera u vu re se ministri i Turizmit i shtetit të porsakrijuar malazez, në intervistën e tij theksoi se një nga mënyrat e marketingut që ata kishin përzgjedhur për thithjen e turistëve të shumtë nga bota ishte dhe ajo e reklamave televizive në stacionet e njohura, si BBC apo Euro News. Gjë që në vendin tonë, jo vetëm për këtë stinë turistike që sapo kaloi, por edhe gjatë gjithë periudhës 15vjeçare postkomuniste, ka qenë fare e panjohur dhe nuk është aplikuar asnjëherë. Është për të ardhur keq që nuk ndodh kjo, pasi tradita në këtë fushë (ndonëse me mënyra të tjera), në vendin tonë jo vetëm që nuk ka munguar, por ajo është aplikuar që në kohën e Monarkisë së Zogut. Në mungesën e teknologjisë së sotme të mjeteve të komunikimit masiv, asokohe gjendeshin mënyra të tjera për të promovuar turizmin kulturor dhe për të thithur turistët e huaj. Për këtë gjë bëjnë fjalë dhe dy shkrimet e mëposhtme, të cilat i kemi shkëputur nga gazeta “Besa” e Tiranës e vitit 1935 (me pronar e botues Fiqri Rusi), ku pasqyrohet fare qartë se çfarë bënte në atë kohë qeveria e Mbretit Zog për promovimin e turizmit dhe ardhjen e turistëve të huaj në vendin tonë. Për të sjellë në kohë atmosferën e atyre viteve, të dy shkrimet që kemi përzgjedhur po i japim të me shkurtime dhe pa asnjë ndryshim (nëntitujt janë vënë nga ana jonë) nga sa janë shkruar në gazetën në fjalë. Një konferencë mbi Shqipërijnë Marë nga gazetat frenge; “Le Courrier de la Manche” dhe “L’ Ouest-Eclair” (Përkthyer nga z. S. KOLEA) Në Sen-Elo (Saint-Le) qëndër të Prefekturës së Manikës (Manche), të Mankës’ në të Vjeshtës’ së Tretë të vitit’ të kaluar, Zoti Fernand Vaten (Vatin) mbajti një konferencë mbi Shqipërinë përpara një rrethi të gjërë paresije Zonjash dhe Zotërinjsh. Zoti. F. Vaten, doktor në Drejtësije dhe Prefekt nderi, është nga të pakët të kombit’ të tij q’i ka shetitur’ dhe shetin botën vetëm’ se vetëm’ që të shoh sa më shumë qytete njerëzish dhe t’u njoh mëndje dhe jetën. Përveç Francës dhe vëndve rreth e përqark. Zoti Vaten ka bërë rrugëtime të gjata në Europën’ e mezit’ në Europën e lemesë, në Sardenjë, në shumë krahina të Afrikës, tyke qëmtuar lëndë të zgjedhurë të qyshdo dore, që pastaj i bëhet gjësenda e vepravet’ të shuma që kanë dalur’ nga penda e tij. Përmbi dyzet vepra me lëndë të ndryshme, janë dëshmitarë të gjallë të zotsijës’ së tij si vëshgjimtar i thellë dhe si shkrimtar i palodhurë. Udhëtimi në Shqipëri i francezit Vaten Në Shqipëri Zoti Vaten dhe Zonja e tij qëndruanë për më shumë se një muaj kohë (në Gushtin e tërë gjer më 8 të Vjeshtës së Parë 1934) dhe shëtitën gjithë krahun e jugut duke pasur kështu ngeh dhe kohë të gjatë për të parë për së imti sende, që s’ka si shifen n’ një rrugëtim shkel e shko siç bëjnë shumica e të hujvet. Mu’ pra, këto kujtime shtroj para mbledhjes së zgjedhurë të Sen-Lloditë, tyke zbukuruar fjalën e tij me pamje dhe fotografija që pat marrë në Tiranë, në Elbasan, në Berat, në Korçë e ngjetiu. Konferenca që u zgjat për më se dy orë kohë, qe përkrahur nga Shoqëria e Arqeolohgjisë dhe u mbajt në sallën e madhe të festave të Bashkijës së qytetit. Bota që rru-

N

Faksimile e një reklame turistike dhe artikulli i gazetës Besa” “ për promovimin e turizmit kulturor në Francë

dhi për të dëgjuar fjalën plot hije dhe gjallnijë të ligjëritarit të shquar qe aq shumë, sa mezi mundi të gjej vënt në atë sallë, përndryshe tepër e gjerë. Është me aftë të shënojmë se konferenca nisi me një përmbledhje të jestorijës, së vjetër dhe së vonë të Shqipërijës. Zoti Vaten nuk la në harrim as rrënim, e shkretimet që i kanë

lënë luftarat të fundit, në të cilat bijtë e saj nuk patën dorë aspak, mu si nuk patën dorë as në luftat më të hershme kur sundimtarët të huajë erdhën e danë ngarravijat të vehta në fushat e Shqipërijsë. Zu në gojë luftën e Qesarit kundër Pompejt rreth e përqark Durrësit’ dhe luftën afër Sarandës’ ku Antoni që kishte me vehte dhe

Kleopatrënë, mbretëreshën e fundit’ të Misritë, prej gjaku shqiptar. Për Shqipërijën e sotme Zoti Vaten tha se nga gjate e gjerë është afro një shkallë e mesme me Belgjikën e Shvicrrën; po sikur të qe të mblidhesh i tërë kombi shqiptar ndënë një të vetëm sundije kombëtare, kufizat e Mbretërinjës’ së tij’ së lirë gjan zgjero-

ARTIKULLI I GAZETES “ ESA” ME 30 NE B

NTOR 1935

Konferencë e Z.Prof. Petraq Pepo, me themën "Turizmi dhe Shqipëria Kulturore"

P

ardje të dielën, në lokalin e cinemasë "Lluka" të këtij qyte ti. Z. Prof. Petraq Peppo, mbajti, para, një shumice populli dhe inmtelektualësh, konferencën e paralajmëruar me themën "Turizmi dhe Shqipëria kulturore". Shqipëria-filloi të flasë z. Peppo-përpara Luftës Ballkanike ishte pak e njohur dhe e konsideronin këtë si një vend të shkretë ku banonte një popull kusarësh, por tani ka vjete që janë botuar shumë libra që flasin mi të vërtetën e këtij vendi, andaj Shqipërija po njihet më tepër. Po megjithë këtë vendi ynë nuk tërheq aq turistë sa tërheqin shtete të tjera të Ballkanit, megjithqë Shqipërija në mesjetë tërhiqte shumë më tepër të huaj, sepse vendi t'onë si fort mirë dihet, ndodhet në boshtin e Mesmë të Detit Mesdhe dhe është aq largë Sirisë sa edhe Gjibraltarit. Veç kësaj-vazhdoi Zoti Peppo-Shqipërija megjithqë është një vend malësor, nuk është një ndalim për udhëtarët se ka lugina që i bien kryq dhe është vendi në Ballkan që i afrohet miq tepër Evropës së qytetëruar. Andaj ndodhemi në një gjendje t'ë favorshme për të tërhequr turistët, pse sot turismi është zhvilluar shumë dhe shumë shtete kanë fitime të mëdha nga të huajt, sipër shembull zvicerianët dhe grekët. Për këtë qëllim-theksoi Zoti Peppo-u formua në Tiranë një Zyrë Turistike por që të sjellë kjo zyrë efektet e duhura, duhet që antarët e saj të sjellin një kujdesje të veçantë dhe të krijojnë punët me sistem. Midis shumë gjërave-thotë konferencieri-që tërheqin tursitë, është dhe arhelogjia dhe arti. Shqipërija në pikëpamjen e arheologjisë qëndron në dorën e parë, se në kohërta e vjetra guxojmë të themi, vendi tonë ishte zemra e qytetërimit dhe për këtë mjafton të kujtohen qytetet që lulëzuan asi kohe sio Scodra (Shkodra) Metallum (Shën Gjini) Buthrotum (Butrintoja) Apollonia (Pojani) e tj. Shqipërija që në kohrat prehistorike dhe protohistorike banohesh, se arheologët e ndryshëm e të shumtë kanë gjetur sende gjithfarësh që përdornin njersit e asaj kohe. Në Butrinte, shton konferencieri, janë

gjetur sende që përdorin Ilirjanët, gjë interesante për ne se na provon që përpara se të huajt të vinin në vendin tonë, ky banohesh prej gjyshërve tanë Ilirjanë... Këtu konferencieri zhvilloj gërmimet arheologjike që janë bërë në Butrintio dhe në Apolloni, foli p.sh. mbi Portikën që është 77 m. e gjatë që u zbulua në Pojan, mbi kokën prej mermeri të Oktavit, mbi statujën e Ceresit, mbi kokën e mermertë të një gruaje. Mbi Seramikët, mbi Mozaikët, Bas-relief që u zbuluan po ashtu në Pojan etj etj...Vazhdoi pastaj dhe përhapi gjat e gjerë mbi mithollogjinë e Butrintos "Buhtrati açedimus urben", foli mbi Eneidën, Piron, Andromakën etj... si edhe mbi sendet e ndryshme që janë gjetur në gërmimet e bëra në këtë vend, të cilat rradhiten në moshën e gurit e të tunxhit, mbi epokën klasike, mbi muret e Akropolit, sidomos mbi portën monumentale q'i përngjan shumë Porta Scea të Trojës para së cilës u zhvillue dyeli legjendar midis Arhileut dhe Ektorit, duke u zgjatur edhe në gërmimet e vitit 1931, të cilave u dha rëndësi të veçantë sepse këto gërmimje zbuluan një Theatër madhështor, zhvilloj pjesët e kësaj theatroje dhe përshkoj në pikëpamjen poetike, kokën me një famë të përbotëshme, q'u zbulua në ato gërmime, e që u quajt, La Dea di Butrinto. Foli gjithashtu edhe mbi Xhamitë edhe minaret të cilat i përshkojti si në pikëpamjen e arhitekturës ashtu dhetë pikturës dhe shpjegoj me mjeshtëri dekorin epigrafik të letrave arabe në Teqenë e Krujës... Më në fund, konferencieri t'onë i çquar, me talentin e tij të bukur e me një gjuhë t'ëmbël, provoj se Shqipërija është vendi turistik i dorës së parë, si nga natyra që krahasohet me Zvicrrën, si nga aherollogjia që nuk ka frikë t'i dalë ballë hapur Greqisë, por duhet të bëhet një propagandë e madhe dhe e pareshtëshme që të tërheqim turistët, të cilët kur të vinë në Shqipëri, do të na kujtojnë, do të na duan e do të lënë miliona e do t'i tregojnë botës se jemi një popull që kemi vendosur të jetojmë të lirë dh të lumtur.

heshin gjer dy fije më tepërë, nga që janë të shumtë shqiptarët që kanë mbetur jashtë kufijavet të sotme në Jugoslavijë dhe në Greqisë. V end i bukur ku mbretëron qetësija Vëndi është i bukur për t’u shkruarë dhe cosa pika munt të vihet krah për krah me Shvicrënë. Toka është pëllore dhe me pak më shumë kujdes shpërblen me duarë plot djersën që i derth njeriu; gjithë prodhimeve të Europës së Perëndimit vijnë në Shqipërijë, dhe vijnë me vërshë dhe të dorës së mirë. Dhe gjith kafshët shtëpijake që njeh Evropa rriten dhe bëjnë ondije në tokën e Shqipërijës. Rrugët janë të shtruara për të lëvrijtur anë e mbanë automobilat, të cilat në Shqipërijë zënë vendin e udhëvet të hekurta që sot për sot i mungojnë. Qetësija dhe sigurija janë të plota. I huaji, pra, munt të rrugëtonjë dhe me lehtësijë edhe pa kurrë farë friket, qoftë ditën qoftë natën. Gjindja në mënyrë të përgjithshme është zemër e derëçelur për të huajtë, të cilët gjejnë gjithkund vënt për të bujtur, të pajuar, me shumën e herës me të gjitha lehtësijat të jetës së sotme; vetëm ndër vise të mënjanuara, o ndër malësija munt të shënohen mungesa mbi këtë pikë. Tirana, kryeqyteti duke u rritur Kryeqyteti i Mbretërijës është Tirana, një qytet i vogël që vete duke u rritur dhe duke u përsëritur dhe duke u zbukuruar dita për ditë. Projti i kryefillmë është Durrësi; pas tij vijnë Vlora, Saranda dhe ShënGjini; në të gjitha këto projte zënë tok për ditë vaporat të shoqërijavet detare të Italijës dhe Jugoslavijësë. Shqiptarët kanë rrënjën nga Pelëshgjetë q’ë shumë shekuj para kohës së Krishtërimit, patën zbritur nga Azija e afërt dhe zunë vënt në gjthë krahinat t’ë Ballkanisë duke ushtrirur gjatë Dalmacisë gjer në bregun e tejmë të Detit të Bardhë, në shumë krahina të Italijës. Peleshgjit, ushdukën’ nga gjithë këta vise, duke u tretur ndër kombe t’jerë që mësyjnë vendet njeri pas jetritë’ vetëm në Shqipërijë rrojnë sot nipërit e tyre. Shqiptarët burra trima, të shquar e të pashëm Shqiptarët’ janë burra të pashëm, të shëndoshë, zemërgjerë, derëçelur, trima me lëndijë të madhe për çdo sent që i takon lirijës dhe nderit. Ky komp që lëngojë për pesë shekujsh kohë ndënë zgjedhën e Tyrqvet, ka qitur në dritë njerëz të mëdhenj në çdo degë veprimi të njerzsisë. Fletët të jëstorijës kujtojnë shumë emra Shqipëtarësh që ushquan si prijës ushtrijash si politikanë të hollë si qeveritarë të zotë. Pas shlirimit të vendit nga zgjedha e huaj dhe sidomos pasi u shpërndanë retë e zeza të luftës së madhe, Shqipërija u vu në rrugën e përparimit në të gjithë degat e jetës njerëzore. Ky përparim po zhvillohet me çapa viganjsh që ditën që mori frerin e qeverimit L.M. e Tijë, Mbreti Zogu i I-rë. Janë pemët të zotsijës së Tij të palodhura gjithë sa shifen sot në Shqipërijë, të cilën e pat mbuluar mjerimi pas luftavet të fundit. Është mëndja e gjërë e L.M.së Tij Mbretit dhe krahu i Tij i pushtetshëm që dijti me anën e një qeverrimi të fortë po njëherit dhe atëror, të zhvillojë dhe të rregullojë çapat’ të Kombit të tij’ në rrugën e jetës Kombëtare. Harmonia fetare Për nga ana e fes, Shqiptarët janë për dy të tretat Myslymanë dhe për nj të tretat të Krishterë (Ortodoksë e Katolikë) po të gjithë kanë sinjë të gjallë në zëmër mallin e atdheut, që i vëllazëron, dhe të gjitha janë prapa Mbretit të tyre në luftën e rrebtë së cilës i është përveshur L. M. e Tij Zogu i I-rë për të kaoatitur me çdo mënyrë jetën e kryembëvetës të kombit të Tijë dhe për të prijtur në rrugën e lumturijës”. (Gazeta “Besa”, e Mërkurë 16 Nëndor 1935)

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

AKTUALITET

SHQIP 21

Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Shtetit, letër-porosi në prag të vitit të ri shkollor

Ibraj, vartësve: Mbroni nxënësit ose do ndëshkoheni
D
rejtori i Përgjithshëm i Policisë nxjerr një letërporosi në prag të fillimit të shkollave për të gjithë punonjësit e policisë për të siguruar rendin dhe qetësinë brenda dhe përreth këtyre ambienteve publike. Burimet zyrtare të Ministrisë së Brendshme bënë të ditur se Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Shtetit ka nxjerrë një letër-porosi për marrjen e masave në prag të fillimit të vitit të ri shkollor për mbrojtjen e fëmijëve që mësojnë në këto ambiente. Nxjerrja e kësaj letër-porosie u bë duke marrë shkas nga bashkëpunimi që është kërkuar ndërmjet organeve kompetente dhe problemet që janë shkaktuar vitet e kaluara. Në këtë kuadër, Bajram Ibraj ka porositur strukturat vendore të policisë që të evidentojnë, dokumentojnë dhe ndjekin me përgjegjësi të gjitha denoncimet apo kallëzimet

Policët porositen të marrin masa për mbrojtjen e fëmijëve në prag të fillimit të vitit shkollor
e bëra në këto raste, duke bërë dhe referimet përkatëse në Prokurori. Me qëllim dokumentimin e rasteve dhe vënien para përgjegjësisë penale të personave përgjegjës, për çdo rast kur konstatohen shkelje të ligjit, strukturat policore janë porositur për të marrë dëshmitë përkatëse dhe gjithë provat e

Drejtori i Përgjithshëm i Policisë, Bajram Ibraj

mundshme. Ndërkohë, specialistët e policisë kriminale dhe ato të rendit janë porositur të bashkërendojnë punën për mbajtjen nën kontroll të individëve që janë problematikë në zonat e tyre. Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Shtetit, në letër-porosinë drejtuar strukturave qendrore dhe vendore të policisë, u ka kërkuar drejtuesve të këtyre strukturave të analizojnë dhe marrin masa ndëshkimore për të gjithë ata punonjës policie që neglizhojnë dhe trajtojnë me mospërfillje ankesat apo denoncimet që kryhen nga përfaqësuesit e shkollave, apo nxënësve që mësojnë në këto ambiente. Gjithashtu, bashkëpunimin me OJF-të që merren me mbrojtjen e të drejtave të fëmijëve, është një tjetër porosi që Drejtues Bajram Ibraj ka dhënë për drejtuesit e strukturave vendore të Policisë së Shtetit.

Policia e Devollit kap mesatarisht 30 klandestinë në ditë, ndërsa grekët më shumë se 100 të tillë

KORÇE

Dyndje ilegalësh drejt Greqisë
Fluksi i madh, për shkak të njoftimeve se do të ketë legalizime
GEZIM ASHIMI

Mungojnë specialistët për legalizimet
ungesa e special istëve si arkitektë, inxhinierë ndërtimi, topografë etj., që janë të domosdoshëm për verifikimin në terren të procesit të legalizimit të ndërtimeve pa leje rrezikon të vonojë zbatimin e fazës së dytë të tij në rajonin e Korçës. Tani që është në përfundim faza e parë e vetëdeklarimeve të ndërtimeve pa leje, nga njësitë e qeverisjes vendore janë ndeshur vështirësi në afrimin e specialistëve për të filluar fazën e dytë të verifikimeve në terren. Shqetësimin e bëri publik pak kohë më parë Bashkia e Korçës, nëpërmjet përgjegjësit të zyrës së urbanistikës, Dritan Pollo, i cili tha se nuk afrohen inxhinierë ndërtimi për të marrë pjesë në grupet e punës për verifikimet në terren të ndërtimeve pa leje. E ndërsa Bashkia e Korçës ka gjetur një zgjidhje duke paguar me fondet e saj dy inxhinierë ndërtimi, problem në lidhjen e kontratave me specialistë të fushave përkatëse ka jo vetëm agjencia rajonale e legalizimeve, por edhe një sërë njësish të qeverisjes vendore në Qarkun e Korçës. Ibrahim Spahiu, përgjegjës i kësaj agjencie, tha për gazetën "Shqip", se është mjaft e vështirë të përfshihen në fazën e dytë të procesit të legalizimit të ndërtimeve pa leje arkitektë, inxhinierë ndërtimi apo topografë. Për vetë profesionin që ushtrojnë në aktivitetin e tyre privat nga i cili sigurojnë më shumë të ardhura, shumica e specialistëve të kësaj fushe nuk janë të interesuar të angazhohen pranë njësive të qeverisjes vendore për një shpërblim jo të kënaqshëm për ta që të verifikojnë ndërtimet pa leje, të hartojnë skicat e tyre e gjithçka që kërkon procesi i legalizimit. "Ne nuk jemi aspak të interesuar për të marrë pjesë në këtë proces, sepse na tërheq më shumë aktiviteti privat, por mund të afrohen më të rinjtë", thotë arkitekti korçar, Arben Spaho. Ndërkohë, përgjegjësi i agjencisë së legalizimit të ndërtimeve pa leje, Ibrahim Spahiu, shton se ka filluar tashmë faza e dytë e verifikimit të vetëdeklarimeve. G.Ashimi

M

RASTET

ezoni i ullirit dhe i vreshtave ka filluar dhe Greqia do të ketë nevojë edhe sivjet për më shumë krahë pune. Shqiptarët e dinë mirë këtë, ndaj edhe çdo vit, në të njëjtën stinë nisin shtegtimin ilegal drejt vendit fqinj, ku së paku synojnë të punojnë disa muaj e të kthehen. Por sivjet, fluksi i atyre që marrin përsipër të shkelin ilegalisht kufirin është më i madh se zakonisht dhe synimi nuk është thjesht puna sezonale, por mundësia e përfitimit nga ndonjë fushatë e mundshme legalizimi në Greqi. Të dhënat që vijnë nga rrethi i Devollit flasin për një numër shumë të madh lëvizjesh ilegale në drejtim të Greqisë. Vetëm ata që bien në rrjetën e policisë shqiptare përpara se të kalojnë kufirin, janë mesatarisht 30 në ditë, ndërkohë që pala greke riatdheson çdo ditë rreth 100 klandestinë, udhëtimi i të cilëve ka përfunduar pak përtej kufirit. Tendenca për kalim të paligjshëm të kufirit tokësor nga pika të ndryshme në fshatrat e rrethit të Devollit, që ka filluar prej më shumë se një muaji vazhdon me ritme relativisht të larta, duke angazhuar kështu forca të shumta të policisë kufitare në Komisariatin e Devollit për parandalimin e këtij fenomeni. Burime të policisë kufitare nga ky komisariat, thanë se kapen mesatarisht çdo ditë rreth 30 persona që tentojnë kalimin ilegal të kufirit me Greqinë nëpërmjet rrugëve tokësore. Gjithçka lidhet me shpresën e ilegalëve se duke kaluar në Greqi do të arrijnë të pajisen me dokumente qëndrimi, për shkak se tani është një periudhë që nga ana e shtetit grek rinovohen apo shtohen mundësitë e pajisjes me dokumente të emigrantëve shqiptarë. "Emigrantët klandestinë, nisur nga zëra të ndryshëm se mund të pajisen me dokumente qëndrimi në Greqi, por që rezultojnë të pavërtetë, kanë një tendencë në rritje për t'u larguar ilegalisht drejt shtetit fqinj", tha një drejtues policie në Komisariatin e Devollit. Pjesa më e madhe e emigrantëve klandestinë të kapur në kufirin me Greqinë janë nga Veriu i Shqipërisë. Krahas forcimit të regjimit të kufirit, nga policia e Komisariatit të Devollit ushtrohen kontrolle të shumta edhe në furgonët dhe taksitë që qarkullojnë në drejtim të këtij rrethi, për të

S

GJIROKASTER
Një furgon me 19 pasagjerë, 6 prej të cilëve fëmijë, u ndaluan të hënën 400 m larg kufirit me Greqinë, në tentativë për të kaluar ilegalisht

LIBRAZHD
Dy ditë më parë, tre shtetas turq me origjinë kurde u kapën në malet e Librazhdit, teksa udhëtonin në drejtim të kufirit me Greqinë

Të dhënat nga rrethi i Devollit flasin për një numër shumë të madh lëvizjesh ilegale në drejtim të Greqisë
BILANCI

frenuar emigracionin klandestin. E megjithatë, një pjesë e klandestinëve arrijnë të depërtojnë për të kaluar deri në tokën greke, ku i pret ndjekja e policisë vendase. Sipas të dhënave nga dogana e Kapshticës, vetëm ditën e hënë, nga pala greke janë riatdhesuar 130 emigrantë që kanë kaluar kufirin ilegalisht. Kthimet e emigrantëve klandestinë të riatdhesuar nga policia greke që janë të

përditshme në doganën e Kapshticës, arrijnë në rreth 100 veta çdo ditë, thanë burime të policisë kufitare nga kjo doganë. Ndërkohë, burime jozyrtare të policisë njoftojnë se një rritje të tentativa të kalimit ilegal të kufirit ka edhe në rrethina të Gjirokastrës, Sarandës dhe Përmetit, por ky fluks mbetet i pakrahasueshëm me atë që raportohet nga policia e Devollit.

SARANDA
Përpara një jave, policia e Sarandës ndaloi në Konispol një furgon me shtatë veta që synonin të kalonin në këmbë kufirin greko-shqiptar

Statistikat e tetë muajve shënojnë rënie të nivelit të pagesave nga konsumatorët

KESH dështon në Kukës, arkëtimet vetëm 8 për qind
egjithatë, presionin e ush truar ndaj konsumatorëve të energjisë si ndërprerje të furnizimit apo procedim deri edhe penal, përqindja e arkëtimeve në filialin e shpërndarjes së energjisë elektrike në Kukës mbetet shumë e ulët. Nga të dhënat më të fundit mësohet se në shkallë qarku, arkëtimet nga konsumatori familjar janë pak më shumë se 8 për qind e sasisë së harxhuar, ndërsa kanë pësuar ulje edhe arkëtimet nga bizneset. Gjithnjë në shkallë qarku, arkëtimet nga bizneset për muajin gusht 2006 paraqiten në kuotat rreth 43 për qind, përkatësisht Kukësi rreth 57%, Hasi 40% dhe Tropoja 13%. Deri tani, në dekadën e fundit ka pasur të paktën tri vendime qeverie që u referohen faturave të energjisë, duke i cilësuar si "titull ekzekutiv" dhe të detyrueshme, por nuk kanë pasur

M

efekt. Në një takim të ditëve të fundit në Prefekturën e Kukësit, përfaqësuesi i filialit të energjisë, Vullnet Spahia, tha se paraqet

problem jo vetëm konsumatori familjar në tërësi, por "edhe ai më të ardhura nga punësimi në sektorët publikë shtetërorë, kemi

BERAT

Gushti ul kurbën e arkëtimeve
Një rënie në nivelin e arkëtimeve për energjinë elektrike është vënë re edhe në Berat, ku statistikat ndër vite flasin për një korrektesë të admirueshme. Alarmin e ka dhënë drejtori i Divizionit të KESH-it për Beratin e Lushnjën, Dritan Haznedari. Rënia e arkëtimeve në krahasim me faturimet ka qenë një e papritur për KESH-in, edhe për shkak të ristrukturimit të personelit në këtë ndërmarrje. Nga 93 për qind që ka qenë niveli i arkëtimeve në shkallë qarku deri në korrik të këtij viti, niveli ka arritur në masën 76 për qind të faturimeve të arkëtuara e kjo, sidomos, për subjektet familjare. Shkak i nivelit të ulët të arkëtimeve mendohet se ka qenë sezoni i pushimeve, Zy.Pl. por edhe neglizhenca e KESH-it.

ndërprerë furnizimin në qindra e qindra familje, por prapë ata nuk paguajnë", tha ai. Prefekti i Kukësit, Qemal Cenalia, duke treguar ndjeshmërinë ndaj këtij problemi, ka thënë që "me punonjësit e sektorit shtetëror do të merrem vetë. Më sillni vetëm listat!" Dy prefektë përpara tij kishin arritur deri aty sa t'u ndalonin rrogat punëtorëve të sektorit shtetëror në bordero në favor të KESH-it, por asnjëherë edhe ky veprim nuk ka pasur efekt. Në zonën rurale të Kukësit, si dhe në krejt Tropojën mungojnë matësit për të matur konsumin e energjisë, mirëpo edhe për këtë, përfaqësuesi i filialit të energjisë ka thënë se ka një projekt, sipas të cilit deri në fund të vitit 2006 çdo konsumator do të ketë matësin e vet. S.Dida

SHQIP 22 LINDJA E MESME

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

SULMET
IRAN
Nëntor '79: Militantë iranianë hynë në ambasadën amerikane dhe morën 90 pengje. 52 prej tyre u mbajtën për 444 ditë. Pati tentativa për t'i shpëtuar, por pa sukses. Pengjet u liruan më 20 janar 1981

Dy makinat me eksploziv shpërthejnë larg murit rrethues. Mbeten të vrarë 4 persona

BOTE

LINDJA E MESME

MARRËDHËNIET

Siri, tritol ambasadës së SHBA
Dështon edhe tentativa për shpërthimin e mureve

SANKSIONET
Departamenti Amerikan i Shtetit e ka cilësuar Damaskun sponsor të terrorizmit, që nga 1979a, një status që e ekspozon Sirinë ndaj sanksioneve amerikane

MILITANTET LIBAN
Prill '83: Ambasada amerikane në Bejrut u shkatërrua nga një makinë bombë. 63 njerëz u vranë, mes tyre 17 amerikanë. I vrarë mbeti edhe shefi i CIA-s për Lindjen e Mesme, Robert Ames Në Damask strehohen disa grupe militantësh palestinezë, përfshirë edhe liderët në azil të lëvizjes në pushtet, "Hamas"-it. Uashingtoni i ka kërkuar Sirisë të mbyllë zyrat e tyre në Damask dhe të mos mbështesë hezbollahët

KENIA/TANZANI
Gusht 1998: Disa bomba shpërthejnë në ambasadat amerikane në Najrobi, Kenia dhe Tanzani. Bombat vranë 224 njerëz, mes të cilëve 12 amerikanë. Dëmet më të mëdha u regjistruan në Najrobi

IRAKU
Presidenti sirian, Bashar alAssad, kritikoi hapur ndërhyrjen amerikane në Irak në 2003-in. Që atëherë, Xhorxh Bush e ka akuzuar Damaskun se mbështet terrorizmin, duke e furnizuar me armë atë

EKSPORTET PAKISTAN
Qershor 2002: Një makinë bombë shpërthen jashtë konsullatës amerikane në Karaki, duke vrarë 12 persona. Asnjë prej tyre, sipas zyrtarëve vendas, nuk ishte shtetas amerikan

ARABI SAUDITE
Dhjetor 2004: Militantët sulmojnë konsullatën amerikane në qytetin Xhedah, më 6 dhjetor, duke vrarë pesë qytetarë jo amerikanë, pjesëtarë të stafit. Katër nga pesë sulmuesit vdiqën në sulm

PAKISTAN
Mars 2006: Një makinë bombë shpërthen pranë konsullatës amerikane në Karaki, duke lënë katër persona të vrarë. Mes tyre ishte edhe një zyrtar amerikan i shërbimit të huaj

"Militantë të armatosur islamikë u përpoqën të hidhnin në erë ambasadën amerikane në Siri në një sulm të turpshëm", deklaroi dje qeveria amerikane. Katër njerëz u vranë, mes tyre edhe tre nga sulmuesit. Ata u përpoqën të përplasnin me murin rrethues të ambasadës dy makina të mbushura plot me lëndë shpërthyese, por nuk ia arritën. Një makinë bombë shpërtheu, por e dyta nuk ia doli, rrëfyen zyrtarët e policisë siriane. "Nuk ka pasur një marrje të menjëhershme përgjegjësie për sulmin, por një grup derivat i AlKaedës është në shënjestër të dyshimeve", tha ambasadori sirian në Shtetet e Bashkuara. Nuk ka asnjë amerikan të plagosur në këtë sulm, ku militantët përdorën armë automatike, granata dore dhe të paktën një furgon të mbushur me lëndë shpërthyese. "Grupi i lidhur me Al-Kaedën, i quajtur Jund alSham, është akuzuar për një numër sulmesh në Siri gjatë viteve të fundit", tha ambasadori sirian, Imad Moustapha. Sulmuesit duket se nuk kanë mundur të kapërcejnë muret e larta të ambasadës amerikane, e cila gjendet në një lagje diplomatike të Dam-

SIRIA

SHBA

"Nuk ka pasur një marrje të menjëhershme përgjegjësie për sulmin, por një grup derivat i Al-Kaedës është në shënjestër të dyshimeve"
askut. Por, një nga pjesëtarët e trupave të sigurisë antiterrorizëm të Sirisë është vrarë dhe të paktën 11 të tjerë janë plagosur, përfshirë këtu edhe policin roje të ambasadës, dy irakianë dhe shtatë punëtorë në një kantier aty afër. Sulmi mbi ambasadën amerikane në Damask u zmbraps pikërisht falë ndërhyrjes së forcave lokale të sig-

Rajs përgëzoi agjentët sirianë të sigurimit që iu kundërpërgjigjën menjëherë sulmit, por tha se ishte ende shumë herët për të mësuar se kush qëndron pas tij
urisë. Ndërkohë, ministri i Brendshëm sirian, tha se një nga sulmuesit ishte arrestuar. Sekretarja amerikane e Shtetit, Kondoleca Rajs, e cila po viziton Skocinë e re, përgëzoi agjentët sirianë të sigurimit që iu kundërpërgjigjën menjëherë sulmit, por tha se ishte ende shumë herët për të mësuar se kush qëndron pas këtij sulmi. Në

të shkuarën, administrata Bush ka qenë shumë kritike ndaj kontrollit të rreptë, që Presidenti sirian, Bashar al-Assad, ka mbi njerëzit e tij, por Rajs nuk pranoi të përgjigjej, nëse sulmi i të martës është një tjetër e dhënë, se kontrolli i regjimit po zbutet. "Unë mendoj se është ende herët për të spekuluar përse kjo mund të ketë ndodhur", tha Rajs. Damasku ka parë valë sporadike zemërimi gjatë këtyre viteve të fundit, përfshirë edhe një përpjekje të mëhershme për të bombarduar ambasadën kanadeze. Aktualisht, nuk ka asnjë ambasador amerikan në Damask dhe mes dy qeverive kontaktet janë shumë të kufizuara. Siria është një shtet autoritar, ku forcat e sigurisë ushtrojnë kontroll të ashpër mbi popullatën dhe mbi median. Korrespondentët në rajon, thonë se sulmi vjen në një kohë kur tensionet mes Damaskut dhe Uashingtonit janë shtuar për shkak të mbështetjes siriane të hezbollahëve. SHBA-ja akuzon Sirinë se po mbështet edhe rebelimin në Irak dhe se nuk po bën aq sa duhet për të parandaluar mbërritjen e armëve në duart e hezbollahëve në Liban.

Në maj 2004, Uashingtoni ndaloi eksportet amerikane për në Siri, përveç ushqimeve dhe ilaçeve, pas krizës në marrëdhëniet bankare me Bankën Tregtare të Sirisë që ndaloi fluturimet e avionëve nga Siria

IZOLIMI
Pas vrasjes së ishkryeministrit libanez, Rafik Hariri, shkurt 2005, Uashingtoni tërhoqi ambasadorin nga Damasku. Bashkë me Francën kërkuan izolimin e Sirisë dhe e detyruan t'i jepte fund pranisë 29vjeçare në Liban

HEZBOLLAHET
Në korrik, Bush tha se çelësi i zgjidhjes së konfliktit të Izraelit me hezbollahët ishte që Siria të detyronte grupin shiit të tërhiqej. SHBA-ja tani kërkon garanci që hezbollahët nuk do të riarmatosen nëpërmjet kufirit me Sirinë

Botimet

Jemen

Pinoku dhe miqtë konvertohen në Islam
inoku, Tom Sojeri dhe të tjera karaktere, janë konvertuar në Islam, në versionet e reja të 100 historive klasike në kurrikulumin shkollor në Turqi. "Më jep pak bukë, në emër të Allahut", i thotë Pinoku Xhepetos, krijuesit të tij, në një libër që është botuar nën kujdesin e Ministrisë turke të Edukimit. "Falë të qofsha allah", thotë më pas kukulla. Ndërsa te Tre Musketjerët, D'Artanjanit i thuhet se nuk mund të vizitojë Aramisin. Shkaku për këtë, do të habiste edhe vetë autorin Aleksander Dyma. Një grua e vjetër shpjegon: "Ai është i rrethuar nga fetarë. Ai është konvertuar në mysliman pas sëmundjes që kalon". Tom Sojer mundet edhe të lërë gjithnjë pa bërë detyrat e shtëpisë, por ai është shumë i përkushtuar për mësimin e lutjeve islame. Ai madje po merr edhe leksione të veçanta për mësimin

Shembet stadiumi, humbin jetën 42 persona
Shembja e një stadiumi gjatë një mitingu elektoral të Presidentit të Jemenit, Ali Abdullah Saleh, vrau të paktën 42 persona dhe plagosi më shumë se 50 të tjerë, shumica nxënës shkollash dhe adoleshentë, thanë zyrtarët e sigurisë. Katastrofa ndodhi në një stadium të vogël në Ibb, 119 milje në Jug të kryeqytetit të Jemenit, Sana, ndërsa Presidenti Saleh po fliste para një grupi njerëzish. Zyrtarët në spitalin e Thavras thanë se 20 trupa të pajetë ishin çuar atje. Në një tjetër spital, drejtuesit konfirmuan se shifra e të vdekurve ishte rritur në 22, pasi edhe disa nga të dëmtuarit kishin humbur jetën si pasojë e plagëve të rënda. Zyrtarët pohojnë se ka edhe të tjerë të plagosur që janë në gjendje kritike. Ky konfirmim është dhënë në kushtet e anonimitetit, pasi mjekët nuk janë të autorizuar të flasin për mediat. Pesë nga të plagosurit kanë marrë ndihmën e shpejtë dhe më pas janë lënë të lirë të kthehen në shtëpitë e tyre. Numri i madh i njerëzve të pranishëm dhe mungesa e daljeve shkaktuan këtë tragjedi, pikërisht në momentet kur turma e alarmuar, pas shembjes së një pjesë të stadiumit, vraponte për të dalë që andej. Presidenti Saleh u shprehu ngushëllimet familjeve të viktimave e të njëjtën gjë bënë edhe grupet opozitare, që këmbëngulën për një hetim të plotë dhe i kërkuan qeverisë të dënojë përgjegjësit. Adoleshentët dhe nxënësit ishin sjellë në stadium me autobusë nga autoritetet qeveritare, për të marrë pjesë në miting. Pas ngjarjes së djeshme, zgjedhjet e afërta janë shtyrë për më 20 shtator.

P

e gjuhës arabe. Poliana, që nga shumëkush shihet si mishërimi i faljes kristiane, thotë se ajo beson në fundin e botës, ashtu siç është parashikuar në Kuran. Hajdi, jetimja e vogël zvicerane në fabulën e Johanna Spyrit, thotë se lutjet drejtuar allahut, e ndihmojnë të çlodhet. Edhe disa libra të tjerë janë ndryshuar, përfshirë edhe fabulat e La Fontenit dhe "Të mjerët" e Viktor Hygoit. Korrektimet e cunguara nga shtëpisë botuese islamike, kanë shkaktuar jo pak kundërshti në Turqi, që është një shtet i fortë laik, që nga 1920ta. Të tjerë libra, përmbajnë f yerje, zhargon rruge dhe rima të egra, që vënë në lojë Presidentin dhe Kryeministrin. Rexhep Taip Erdogan, Kryeministri i Turqisë, ka kërkuar marrjen e masave kundër botuesve.

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006 11 SHTATORI PERVJETORI

BOTE

SHQIP 23

"Shpesh e kam pyetur veten, pse jemi në Irak kur Sadami nuk ishte përgjegjës për 11 shtatorin. Përgjigjja është se regjimi i tij, ishte një kërcënim i qartë"

"Nuk e kërkoi Amerika këtë luftë dhe çdo amerikan dëshiron që ajo të mbarojë. Edhe unë gjithashtu. Por, lufta nuk ka mbaruar për sa kohë që nuk ka një fitimtar"

Demokratët kundër Bushit
11 shtatori nxit kritika: Shfrytëzoi zinë për të fituar mbështetje
htëpia e Bardhë ka debatuar sulmeve terroriste në SHBA, Presime demokratët të martën pas denti Bush përshkroi një armik të akuzave se Presidenti Bush, egër që ende tenton të vrasë ameripo përpiqej të fitonte mbështetje kanë, ndoshta me armë të shkatërpolitike duke mbrojtur luftën në Irak rimit në masë, nëse do ta ketë këtë dhe luftën kundër terrorit, në fjal- mundësi. "Nëse ne nuk i mundim imin e tij, në përvjetorin e pestë të 11 ata armiq tani, do t'i lëmë fëmijët shtatorit. Zëdhënësi i Presidentit tanë të përballen me një Lindje të Bush, Toni Snou, tha se në fjalimin Mesme të sunduar nga shtete ter17-minutësh të Presidentit, kishte roriste dhe diktatorë radikalë, të arpasur vetëm tre apo katër fjali që matosur me armë bërthamore", tha mund të konsiderohen të kundër- Bush. "Ne jemi në mes të një lufte shtueshme. Sipas tij, Bush duhej të që do të përcaktojë kursin e këtij përmendte çështjen dominuese të shekulli të ri dhe do të përcaktojë Irakut, por ai nuk donte të ndizte fatet e miliona njerëzve nëpër botë". debate dhe as t'i kërkonte ndonjë gjë Bush e filloi fjalimin e tij me një nderkongresit. "Ai nuk ishte një fjalim që im për afro 3 mijë viktimat e sulmeve kishte ndonjë synim të fshehur, por një reflektim i ndershëm i Presidentit dhe reagim për çfarë ka ndodhur më 11 shtator 2001", tha Snou. Demokratët, në mes të fushatës për ta marrë kontrollin e kongresit nga duart e republikanëve, deklaruan se Presidenti Bush përdori ditën e zisë kombëtare për përfitime Lufta nuk ka mbaruar. Iraku politike. Lideri i është pjesë e përpjekjeve të demokratëve në Senat, Shteteve të Bashkuara të Harry Reid, tha se Bush Amerikës, pas 11 shtatorit, ishte konsumuar për të zhdukur kërcënimet e shumë duke qëndruar jashtme. Mbrojtja nga në linjën e Irakut dhe armiqtë para se ata të duke luajtur me poligodasin amerikanët, do të tikat e vitit zgjedhor. thoshte rrëzimin e talebanëve "Amerikanët, meritonë Afganistan, ndjekjen e nin më shumë natën e anëtarëve të Al-Kaedës e kaluar", tha Reid në një ndryshimin e regjimit në Irak deklaratë. "Ata meritonin një shans për të rifituar ndjesinë e unitetit, qëllimit të përbashkët dhe patriotizmit, që duket se u thyen pesë vjet më parë", tha ai. Në fjalimin e transmetuar mbrëmjen e përvjetorit të pestë të

Afganistan

S

të 11 shtatorit, por pjesa më e mad- varësisht nga gabimet që janë bërë he e fjalimit të tij 17- minutësh i ishte në Irak, gabimi më i madh është të dedikuar justimendohet se, fikimit të politikës nëse tërhiqemi së jashtme të ndtani, terroristët do Kohët e fundit, jekur prej tij që nga të na lënë të qetë", ajo ditë. Kur nga administrata Bush u tha Bush nga zyra zgjedhjet e afërta ovale e Shtëpisë së kritikua se ishte për kongresin, që Bardhë, me foton do të zhvillohen në përpjekur ta lidhte e vajzave të tij binmë pak se dy dhe një Osama Bin Ladenin jake amerikan,flamuaj, Bush, sugmur në me Bagdadin jeroi se kundërshsfond. "Ata nuk do tarët politikë, që po të na lënë të qetë. kërkojnë tërheqjen e trupave ameri- Do të na ndjekin. Siguria e Amerikës kane nga Iraku, nuk bëjnë gjë tjetër varet nga rezultati i betejës në rrugët veçse i japin fitoren terroristëve. "Pa- e Bagdadit". Në fakt, demokratët e

kanë përdorur kundërshtinë publike ndaj luftës së Irakut për të argumentuar nevojën për ndryshimin e lidershipit në Kongres. "Presidenti duhet të turpërohet, pasi përdori ditën kombëtare të zisë për të mbajtur një fjalim që nuk solli unitet mes amerikanëve dhe as nuk nderoi të rënët, por një fjalim ku kërkoi mbështetje për luftën e tij në Irak, që siç është shprehur vetë ai, nuk ka asgjë të bëjë me 11 shtatorin", tha senatori Eduard Kennedi. "Do të ketë një tjetër kohë për të diskutuar politikat e Presidentit në Irak. 11 shtatori, nuk ishte dita e duhur", tha ai.

OKB i kërkon ndihmë NATO-s për opiumin

K

Deklarata

APELI

TAKIMI

Në pritje të reagimeve nga jashtë, rritet shpresa për financime

Ahmadinexhad dheAl-Maliki, shtrëngojnë duart në Teheran

Hamas e Fatah kërkojnë "bekimin" e Perëndimit
iderët palestinezë i kërkuan të martën komunitetit ndërkombëtar të pranojë qeverinë e re të unitetit kombëtar që ata shpresojnë se do të çojë në heqjen e embargos së ndihmave mbi administratën e Hamasit. Izraeli dhe Shtetet e Bashkuara kanë pasur një reagim skeptik ndaj idesë së qeverisë së koalicionit, për të cilën ranë dakord Kryeministri Ismail Haniyeh i Hamasit dhe Presidenti Mahmoud Abbas. Në anën tjetër, Bashkimi Evropian ka qenë më pozitiv dhe ka deklaruar se kjo mund të sjellë një impuls të ri në procesin e paqes në Lindjen e Mesme. "Bota duhet të respektojë vullnetin e popullit si në rastin kur kemi një qeveri të unitetit kombëtar edhe atëherë kur qeveria ka një ngjyrë të vetme", tha Kryeministri palestinez, pas një takimi me anëtarë të grupit islamik, Hamas. Masivisht,

"Bashkëpunim në politikë, siguri e ekonomi"
Kryeministri irakian Nouri alMaliki dhe presidenti i Iranit, Mahmoud Ahmadinexhad në takimin e djeshëm

L

Izraeli dhe SHBA janë skeptikë ndaj idesë së qeverisë së koalicionit, BE ka qenë më pozitiv

palestinezët e kanë mirëpritur lajmin e një qeverie të re, duke shpresuar se ajo do t'i japë fund izolimit ndërkombëtar dhe do të rikthejë ndihmat e perëndimit që u ndërprenë kur Hamasi u ul në detyrë në muajin mars, pasi mundi në zgjedhje fraksionin e Presidentit Abbas, Fatahun. Zyrtarët palestinezë thonë se do të duhen rreth dy javë që qeveria e re të marrë një forcë të dukshme. Ndërkohë, Kryeministri Haniyeh ka përsëritur se qeveria nuk do të kërkojë bisedime paqeje me Izraelin. Ky i fundit, pritet të drejtojë edhe qeverinë e unitetit kombëtar dhe ka deklaruar më herët se nuk do të kundërshtonte negociatat e mundshme të Presidentit Abbas me Izraelin, por asnjë marrëveshje nuk do të miratohej në parlamentin ku Hamasi ka shumicën.

Kryeministri palestinez nga radhët e Hamasit, Ismail Haniyah pas marrëveshjes me presidentin Abbas

rani është ofruar të martën të ndih mojë në vendosjen e sigurisë dhe stabilitetit në Irak pas bisedimeve me Kryeministrin irakian, Nuri al-Maliki, në të parën vizitë zyrtare të këtij të fundit, në republikën islamike. Ndihmësit e Malikit, thanë se ai do t'u thoshte liderëve islamikë shiitë në Iran, se Teherani nuk duhej të ndërhynte në çështjet irakiane, një mesazh ky që duket se do ta kënaqë Uashingtonin, i cili e akuzon Iranin se po mbështet militantët që luftojnë trupat amerikane në Irak. Por, Maliki dhe Presidenti iranian, Mahmoud Ahmadinexhad, dhanë shumë pak detaje për bisedimet e tyre dhe nënvizuan se dy vendet fqinje kishin rënë dakord të bashkëpunonin në fushat politike, ekonomike dhe të sigurisë. "Ne do t'i japim ndihmë të plotë qeverisë irakiane për të vendosur sigurinë në vend. Fuqizimi i sigurisë në Irak, do të

I

Ndihmësit e Malikit, kishin deklaruar se do t'i kërkohej Iranit të mos ndërhynte në çështjet irakiane

thotë fuqizim i sigurisë dhe stabilitetit në rajon", tha Ahmadinexhadi në konferencën e përbashkët për shtyp, pas takimit. Ndërsa Maliki shfaqi shpresën se kjo vizitë do të shërbente për bashkëpunimin e mëtejshëm mes Iranit dhe Irakut, në të gjitha fushat. Të dyja palët, firmosën një marrëveshje që mbulon fushat e sigurisë, ekonomisë dhe politikës. Maliki do të takohet edhe me liderin suprem, ajatollahun Ali Khamenei, që është autoriteti më i lartë në Iran, si edhe me ish-presidentin me influencë në vend, Akbar Hashemi Rafsanxhani. Edhe pse zyrtarisht është inkurajuar kjo lidhje e re e Irakut me kundërshtarin e Uashingtonit, në SHBA ekziston një irritim i madh për influencën iraniane mbi liderët shiitë që u ngjitën në fuqi në zgjedhjet që pasuan rrëzimin nga pushteti të Sadam Huseinit.

ombet e Bashkuara i kërkuan vendeve anëtare të NATO-s t'i japin forcave të tyre mandatin për të kryer aksione ushtarake të fuqishme kundër industrisë së opiumit në Afganistan, duke nënvizuar se droga dhe rebelimi taleban po mbajnë gjallë njëri-tjetrin. Zyra e Kombeve të Bashkuara për Drogën dhe Krimin, lajmëroi javën e kaluar për një rritje të skajshme të kultivimit të opiumit në Afganistan, duke e bërë këtë vend, furnizuesin e vetëm në botë. Në një konferencë për shtyp në Bruksel, drejtuesit e kësaj zyre e konsideruan shifrat e reja "habitëse" dhe paralajmëroi se shtimi i prodhimit të opiumit do të thoshte më shumë heroinë për përdoruesit perëndimorë. "Përpjekjet antirebelim dhe antinarkotike, duhet të mbështesin njëratjetrën në mënyrë që të ndalin rrethin vicioz të drogës që furnizon terroristët dhe terroristët që mbrojnë trafikantët e drogës", thanë ata. Zyrtarët e Kombeve të Bashkuara u kërkuan forcave të NATO -s të shkatërrojnë laboratorët e heroinës, të asgjësojnë fushat me opium, të ndalojnë transportimin e opiumit dhe të nxjerrin para drejtësisë trafikantët. Vendeve të Aleancës së Atlantikut Verior, iu kërkua t'i jepnin NATO-s mandatin dhe burimet që i nevojiteshin për ta bërë këtë. NATO, e cila është përfshirë gjithnjë e më shumë në luftime të ashpra me talebanët në Afganistan, thotë se nuk është pjesë e mandatit të saj lufta kundër drogës, por, gjithsesi, zyrtarët e saj kanë garantuar se janë të gatshëm t'iu ofrojnë informacione dhe trajnim forcave afgane të sigurisë. Aleanca 26 anëtarësh nuk dëshiron të përzihet në programe të tilla, pasi druhet se mund të mbledhë zemërimin e njerëzve që privohen nga burimi kryesor i të ardhurave të tyre. Zyrtarët e Kombeve të Bashkuara thonë se rajonet e varfra nuk varen nga tregtia e opiumit dhe se ka nevojë urgjente për aksione të mirëmenduara.

E MERKURE, 1 3 SHTATOR 2006

S P E C I A L E
LETRA

SHQIP 2 5

Akademikët mbi 75 vjeç që hiqen
Dritëro Agolli Josif Adhami Hamit Beqja Teki Biçoku Shaban Demiraj Kristo Frashëri Andromaqi Gjergji Hekuran Mara Vladimir Misja Luan Omari Mentor Përmeti Petraq Pilika Ylli Popa Bajram Preza Arben Puto Alfred Uçi Zija Xholi

Akademia e Shkencave paraqet në Kuvend arsyet pse drafti nuk duhet bërë ligj

Thirrje deputetëve-profesorë: Mos votoni projektligjin
RIVIERA DEDAJ

A

projektligji
P E R A K A D E M I NE E S H K E N C A V E TE R E P U B L I KE S SE S H Q I PE R I SE Në mbështetje të neneve 78 dhe 83, pika 1, të Kushtetutës, me propozimin e Këshillit të Ministrave, Kuvendi i Republikës së Shqipërisë V E N D O S I: KREU I DISPOZITA TË PËRGJITHSHME NENI 1 Akademia e Shkencave e Republikës së Shqipërisë (në vazhdim Akademia) është institucion shkencor, që vepron nëpërmjet një bashkësie të zgjedhur shkencëtarësh. NENI 2 1 Akademia është person juridik publik. . 2 Akademia e ka selinë në Tiranë dhe ka stemën e vet. Statuti i saj miratohet nga asambleja. . NENI 3 Akademia është institucion autonom, i cili e mbështet veprimtarinë në të vërtetën shkencore dhe në interesat kombëtare. Ajo vepron sipas ligjeve në Republikën e Shqipërisë dhe statutit të saj. KREU II FUNKSIONET E AKADEMISË SË SHKENCAVE NENI 4 Funksionet Akademia ka këto funksione: a Bashkëpunon me institucione kërkimore dhe mësimore, brenda dhe jashtë vendit, që kanë ) kapacitetet e nevojshme fizike për kërkim, për kryerjen e studimeve në fusha të ndryshme të shkencës; b Propozon fusha të reja, kërkimore e studimore, në përputhje me nevojat e zhvillimit të vendit; ) c ofron institucioneve të larta shtetërore këshillimin dhe ekspertizën e nevojshme në zgjidhjen )U e çështjeve të rëndësishme për zhvillimin e vendit; ç) Boton organe periodike dhe vepra të tjera me nivel të lartë shkencor; d) Organizon kongrese dhe konferenca, shkencore dhe problemore, në shkallë kombëtare e ndërkombëtare; dh) Organizon konkurse dhe dhënie çmimesh shkencore. KREU III PËRBËRJA E AKADEMISË NENI 5 Anëtarët e Akademisë 1 Akademia ka në përbërje anëtarë të rregullt, anëtarë të asociuar dhe anëtarë nderi. . 2 Anëtarët e rregullt të Akademisë mbajnë titullin "Akademik". Ata janë jo më shumë se 30 veta. . 3 .Anëtarët e asociuar të Akademisë mbajnë titullin "Akademik i asociuar" dhe të tillë janë 15 veta. NENI 6 Përzgjedhja e anëtarëve 1 Anëtarët e rregullt të Akademisë zgjidhen nga radhët e shkencëtarëve të shquar, metitull . "Profesor", me shtetësi shqiptare, të cilët, nëpërmjet punimeve origjinale, veprave përgjithësuese, me njëniveltëlartëshkencor,kanë zgjidhur, teorikisht dhe praktikisht, probleme të një rëndësie të veçantë në fushën e shkencës, të ekonomisë, të artit dhe të kulturës, si dhe kanë dhënë ndihmesë në formimin, universitar e pasuniversitar, të shkencëtarëve të rinj. 2 .Në raste të veçanta, anëtarë të rregullt të Akademisë mund të zgjidhen edhe personalitete, që kanë merita të shquara në fusha të ndryshme të krijimtarisë. 3 .Anëtarët e asociuar të Akademisë zgjidhen nga radhët e shkencëtarëve, me titull "Profesor", me shtetësi shqiptare, të cilët, nëpërmjet punimeve dhe veprave shkencore kanë dhënë ndihmesë të rëndësishme në zhvillimin e shkencës dhe formimin, universitar e pasuniversitar, tëshkencëtarëve të rn. ij 4 Personat, që kanë funksione të larta, administrative dhe politike, nuk mund të kandidojnë për . t'u zgjedhur anëtarë të rregullt dhe të asociuar të Akademisë gjatë ushtrimit të këtyre funksioneve. 5 .Anëtarët e rregullt të Akademisë, me banim të përhershëm në Republikën e Shqipërisë, që janë në marrëdhënie pune, krahas pagës, sipas vendit të punës, marrin edhe shpërblim mujor për titullin "Akademik". Masa e këtij shpërblimi përcaktohet me vendim të Këshillit të Ministrave. Edhe pas ndërprerjes së marrëdhënieve të punës, ata, krahas pensionit të profesorit, marrin edhe shpërblimin për titullin "Akademik". 6 .Procedurat për zgjedhjen e anëtarëve përcaktohen në statutin e Akademisë. NENI 7 Anëtarët e Akademisë dalin në pension në moshën 75 vjeç dhe pas kësaj moshe nuk mund të ushtrojnë asnjë funksion drejtues. Ata mund të marrin pjesë në mbledhjet e Asamblesë së Akademisë, pa të drejtë vote. NENI 8 Akademia ka në përbërje, pa të drejtë vote, si anëtarë nderi, personalitete të njohura të vendeve të tjera, të cilët kanë dhënë kontribut të shquar në zhvillimin e vendit tonë. Propozimet për pranimin e anëtarëve të nderit bëhen sipas procedurave, të përcaktuara në statutin e Akademisë. KREU IV ORGANET DREJTUESE TË AKADEMISË SË SHKENCAVE NENI 9 Organet drejtuese të Akademisë janë asambleja, këshilli ekzekutiv dhe kryesia. Përgjegjësitë dhe mënyra e funksionimit të këtyre organeve drejtuese përcaktohen në statutin e Akademisë. NENI 10 Përbërja e organeve drejtuese 1 Asambleja është organi më i lartë drejtues i Akademisë dhe përbëhet nga anëtarët e rregullt . dhe anëtarët e asociuar. 2 Këshilli ekzekutiv përbëhet nga kryetari, zëvendëskryetari, sekretari shkencor dhe drejtuesit e . seksioneve. 3 Kryesia e Akademisë përbëhet nga kryetari, zëvendëskryetari dhe sekretari shkencor. . NENI 11 Mënyra e zgjedhjes 1 .Kryetari i Akademisë përzgjidhet drejtpërdrejt, me votim të fshehtë nga asambleja, nga radhët e akademikëve. Kryetari, i zgjedhur nga asambleja, emërohet nga Presidenti i Republikës. 2 .Zëvendëskryetari, sekretari shkencor dhe drejtuesit e seksioneve duhet të jenë akademikë dhe përzgjidhen nga asambleja, sipas procedurave të përcaktuara në statutin e Akademisë. 3 Kohëzgjatja e mandatit të kryetarit dhe të zëvendëskryetarit është 4 vjet, ndërsa e sekretarit . shkencor dhe e drejtuesve të seksioneve është 5 vjet. Kryetari, zëvendëskryetari, sekretari shkencor dhe drejtuesit e seksioneve mund të zgjidhen në të njëjtin funksion, për dy mandate, por jo radhazi. NENI 12 Kryesia e Akademisë në ushtrimin e veprimtarisë mbështetet nga administrata, struktura dhe organika e së cilës miratohen me vendim të Këshillit të Ministrave. KREU V SEKSIONET E AKADEMISË SË SHKENCAVE NENI 13 Seksionet dhe përbërja e tyre 1 .Veprimtaria e Akademisë zhvillohet në kuadër të seksioneve, të cilat janë bartëse të të drejtave, detyrave dhe përgjegjësive të Akademisë për fusha të ndryshme të shkencës. 2 .Detyrat, përgjegjësitë, përbërja, mënyra e drejtimit dhe e funksionimit të seksioneve përcaktohen në statutin e Akademisë. KREU VI NENI 14 Buxheti Akademia është një institucion buxhetor dhe të ardhurat i siguron nga: a buxheti i shtetit; ) b shërbimet tekniko-shkencore, që kryhen për persona, juridikë e fizikë, jashtë sistemit të saj; ) c )aplikimet, projektet, dhuratat, subvencionet e sponsorizimet, të cilat përdoren në përputhje me aktet, ligjore e nënligjore, në fuqi. KREU VII DISPOZITA TË FUNDIT DHE KALIMTARE NENI 15 Struktura dhe organizimi i Akademisë, si edhe statuti i saj të përshtaten në përputhje me këtë ligj, brenda 2 muajve nga hyrja në fuqi e tij. Akademia e riorganizuar zhvillon zgjedhjet e organeve drejtuese brenda 3 muajve nga hyrja në fq ëi ij. u iek t jl g i NENI 16 Ngarkohet Këshilli i Ministrave të nxjerrë aktet nënligjore në zbatim të neneve 6, pika 5, dhe 12, brenda 6 muajve nga hyrja në fuqi e këtij ligji. NENI 17 Shfuqizime L g in i j r.9182, datë 5.2.2004, "Për Akademinë e Shkencave të Republikës së Shqipërisë", si dhe çdo dispozitë tjetër, që bie në kundërshtim me këtë ligj, shfuqizohen.

kademia e Shkencave ka ndërmarrë një iniciativë të re. Atë të letërkëmbimit me ligjvënësit. Miqësisht anëtarët e Akademisë së Shkencave iu janë drejtuar deputetëve që mbajnë edhe titullin profesor të shohin edhe qëndrimin e tyre, para se të miratojnë një ligj për Akademinë e Shkencave. Por, përveç kësaj, gjatë këtyre ditëve, ata do t'i drejtohen edhe zyrtarisht Kuvendit të Shqipërisë, me një shkresë ku do të paraqesin të gjitha arsyet që të çojnë te mosmiratimi i ligjit. Përpjekjet e fundit të Akademisë së Shkencave për të ndryshuar projektligjin i bëri të ditura dje për "Shqip" sekretari shkencor i Akademisë, Eduard Sulstarova. Sipas tij, ku draft është hartuar nga njerëz jashtë botës së shkencave, ndaj edhe do të ketë probleme në zbatim. "Pikat e shkresës janë duke u hartuar, por në përgjithësi do të argumentohen ato kritika që kemi bërë edhe herë të tjera, por që nuk u morën parasysh", thotë Sulstarova. Më tej, ai shton se "as përpjekja e intelektualëve të lirë që organi-

AGOLLI

Një ndër figurat më të shquara të Akademisë Dritëro Agolli, do të “digjet” nga kriteri i moshës në projektligj
zuan disa tavolina të rrumbullakëta për këtë çështje dhe as zëri ynë nuk u dëgjua nga grupi e ekspertëve. Tani shpresojmë se deputetët do të kenë parasysh edhe qëndrimin tonë për ligjin mbi Akademinë e Shkencave". Me projektligjin e ri që miratoi qeveria më 31 gusht dhe që tashmë ka kaluar për miratim në parlament, Akademia e Shkencave ndryshon totalisht. Ky quhet një vendim historik për anëtarët e Akademisë së Shkencave që kërkon më shumë vëmendje në mënyrë që kur të zbatohet të mos ketë vakume. Ajo çka ka ngjallur më shumë debat është kriteri i moshës së akademikëve. Në projektligj thuhet se "akademikët që janë 75 vjeç mund të qëndrojnë anëtarë të senatit, por pa të drejtë vote". Me këtë ligj, i bie që të lënë akademinë 17 akademikë, nga 30 që janë gjithsej. Të gjithë emra të njohur. Mes tyre edhe figura e shquar, Dritëro Agolli i cili "digjet" nga ky kriter i moshës i caktuar në draft. Të gjitha vendimet për akademinë dhe për drejtuesit tashmë do të merren nga 12 anëtarët që mbeten. Sulstarova sqaron se "atyre nuk ua heq njeri titullin akademik, por qeveria iu ka hequr të drejtën e prezantimit, pra në një farë mënyre i nxjerr në pension". Po kështu, një çështje tjetër që prek

mjaft interesa njerëzore është ajo e shkrirjes së instituteve kërkimore. Punonjës të shumtë të tyre do të dalin pa punë. Kjo komentohet si e drejtë dhe e padrejtë. Ndërkohë, grupi i ekspertëve e argumenton me faktin se ato duhet t'iu bashkëngjiten universiteteve. Një pjesë e punonjësve shkencorë, mund të zënë një vend si pedagogë fillimisht të jashtëm në universitete. Të tjerë mbeten pa punë. Nga 11 institute aktuale formohen 3 qendra kërkimore ndërdisiplinore që do të jenë jashtë dhe brenda universiteteve. Kështu qendra albanologjike, do të jetë qendër jashtë universitare, madje ky institucion është menduar që të funksionojë si një universitet më vete. Ndërkohë do të krijohen edhe dy qendra të tjera që administrohen nga Universiteti Politeknik, dhe që janë qendra e gjeoshkencave dhe qendra për ujin, energjinë dhe mjedisin. Në projektligj parashikohen edhe ndryshime të tjera për sa i përket stafit të punonjësve dhe modaliteteve të tjera që do të përdoren, por përfaqësuesit që morën pjesë në hartimin e projektligjit shprehen se do të bëhen publike.

BEQIR META

JORGO BULO

Drejtori i Muzeut Kombëtar

Drejtor i Institutit të Gjuhësisë dhe Letërsisë

Akademia ishte një organizëm i Akademia u paragjykua dhe madh burokratik, pa efikasitet për të vendosën njerëz jashtë saj
C’mendim keni për projektligjin e Akademisë së Shkencave. A ishte e nevojshme reforma? Akademia e Shkencave duhej reformuar, pasi nuk po ecte me ritmet e kohës, defektet kryesore në dy drejtime. E para i ka munguar efektiviteti për punën shkencore dhe ky ka qenë problemi më i madh. Akademia ishte një organizëm i madh burokratik joelastik dhe sigurisht që pjesa e të ardhurave për burokracinë, me ato që shkonin për kërkimin shkencor ishin në proporcion të zhdrejtë. Nuk ka pasur një kontroll profesional, në lidhje me vlerën e kuadrit shkencor, nuk ka pasur stimul, që ishin në sistemin shkencor. Brenda kësaj Akademike, kishte akademikë që s‘kishin asnjë libër, kishte profesorë që kishin disa botime, por që s’kishin gradën akademik. Reforma duhet të ishte bërë në këto vite, në mënyrë profesionale dhe duhet të ishte përqendruar në këto drejtime. Në institutet tona ka punonjës shkencorë që nuk i justifikojnë vitet e punës me botimet, por ka edhe një numër të madh që kanë 10-ra botime në pak vite dhe Akademia nuk mund të bënte asnjë lëvizje për të ndryshuar këtë situatë. Më tej, ajo mbeti mbrapa edhe në punën me universitetet, pasi humbi të drejtën për mbrojtur doktoratura dhe disertacione. Pra, Akademia duhet të ishte elastike dhe fondet të ndaheshin sipas kontributit. Ekzistonte parazitizmi komunist, me rroga të njëjta, me status të njëjtë si ata që punonin dhe si ata që vegjetonin. Po kështu, edhe ndërhyrjet politike e kanë dëmtuar. Në vitin 1998, u hoq kryesia e vjetër dhe u vendos një kryesi e përkohshme. Kjo nuk pranohet në Akademi. Kryesia e re ndryshoi të gjithë drejtorët dhe kuadrot dhe solli mjaft probleme në mënyrën e zhvillimit të zgjedhjeve. Ndaj, nevoja për reformë ka qenë imediate dhe e domosdoshme. A jeni dakord me shkrirjen e instituteve, duke qenë se jeni edhe pjesë e tyre prej disa vitesh? Ato nuk shkrihen, por kthehen në qendra kërkimore ndërdisiplinore. Si studiues, por edhe si shef i departamentit të historisë së pavarësisë në Institutin e Historisë, këtë veprim e quaj të dobishëm, pasi do të ketë një qendër të përbashkët për studimet albanologjike. Kjo duhet bërë, pasi ka pasur një defekt tjetër të Akademisë. Është thënë se Akademia merrte 4 milionë dollarë në vit, por kur ndaheshin mes instituteve nuk shkonin në proporcion të drejtë me punën autentike shkencore. Pasi nëse ka pasur një punë të tillë të mirëfilltë është bërë nga institutet e albanologjisë. Por, institutet teknike operonin në ndihmë të dikastereve ministrore, që kanë një efektivitet të matshëm. Ndaj, paratë duheshin në bazë të punës shkencore, pasi ekzistonte njësia matëse. Ndaj, institutet teknike do të ishte më mirë t’u shërbenin universiteteve, ashtu siç edhe është parashikuar në projektligj. Po me kriterin e moshës që është përcaktuar për anëtarët e asamblesë së Akademisë, jeni dakord? Nga pikëpamja e vitalitetit, mendoj se është vendim i drejtë. Pasi një akademik që shkon mbi moshën 75 vjeç ka një rënie të mendimit, por ka edhe rënie fizike. Ne do të dëshironim që akademikët të ishin të pavdekshëm, por është pamundur. Ndaj mendoj se institucionit mosha e thyer nuk i bën mirë, pasi sjell apati. Megjithatë, ato kanë të drejtë të jenë në Akademi pa të drejtë vote. Ç’mendim keni për reformën në Akademi dhe konkretisht për projektligjin e ri? Kjo është një reformë e paravendosur dhe e paragjykuar që në zanafillën e saj. Vetë grupi i ekspertëve që duhet të paraqiste një projekt, ishte i tillë që nuk përfshinte në gjirin e vet njerëz që ishin në rrethin e Akademisë. Një ndër fushat kryesore të kërkimit shkencor është albanologjia, por s’ka pasur asnjë përfaqësues në këtë grup që punoi për hartimin e ligjit të Akademisë së Shkencave. Ata ishin një grup ekspertësh që nuk kishin njohje dhe as lidhje me Akademinë. Ky grup ekspertësh hartoi një projekt të paravendosur, të padiskutuar me grupet e interesit. Pati një oponencë që i bënë institucionet e Akademisë, përmes një debati para disa muajsh, por asgjë nuk u mor parasysh. Pasi projekti i parë nuk ka asnjë ndryshim me atë që u miratua. Po kështu, kemi një rast të paprecedentë në historinë e legjislacionit që ligji është hartuar pas asnjë ekspert të Akademisë. Kjo reformë duket se ishte e paravendosur edhe për natyrën që iu shpallën për ta luftuar, duke u shprehur se si sistemi është i vjetruar duhet të jetë i njësuar sistemi shkencor me atë universitar, gjë që nuk është e vërtetë, pasi edhe në vendet e tjera nuk ka sistem unik të mësimit dhe të kërkimit shkencor. Nuk është e thënë që kërkimi shkencor të zhvillohet vetëm në universitete. Fare mirë kërkimi shkencor mund të zhvillohet në universitete dhe në institute brenda dhe jashtë Akademisë. Një nga arsyet e parashtruara për reformën ishte forcimi i universitetit. Por nga kjo reformë, universitetet nuk do të përfitojnë asgjë më shumë, deri më sot, sepse punonjësit më të mirë shkencorë, aktualisht janë të përfshirë në stafet e universiteteve. Mbajnë lëndët dhe disiplinat kryesore. Laboratorët dhe arkivat e këtyre instituteve janë në kërkim të këtyre universiteteve dhe produktit shkencor. Nga ana tjetër, pretendohet se Akademia nuk është reformuar dhe ky është një spekulim i hapur. Pasi në këto 7-8 vitet e fundit është një reformë, është modernizuar përmbajtja e punës shkencore dhe ka rritur rendimentin e punës dhe botimet, sot botohen rreth 50 botime në vit, që janë pasqyra më e mirë e punës në këtë Akademi. Për mendimin tim në këtë reformë filozofia moderne e zhvillimit të qëndrueshëm po zëvendësohet me filozofinë primitive të ndërprerjes së traditës. Pasojat e riparueshme të kësaj pseudoreforme do të deformojnë dhe shkapërderdhin kërkimin shkencor të kuadrove dhe sistemit të kërkimit shkencor. Kjo është një pasuri e çmuar kombëtare, ndaj qeveria po bën një krim kulturor. Shkrirja e 11 instituteve, çfarë të reje do të sjellë në punën shkencore dhe stafet e punonjësve? Hapja e një qendre albanologjike që parashikohet në projekt është një alibi për të mbuluar me gjethen e fikut mbylljen e instituteve. Pasi, sipas projektit, institutet kthehen në departamente, një kohë që prija e kohës është specializimi i ngushtë dhe jo një bashkësi. Nga këto qendra do të jetë një qendër amorfe, me numër të reduktuar punonjësish dhe duke bashkuar dhjetëra specialitete në një të vetme. Dhe për çudi, kjo qendër do të kalojë nga vartësia e institucionit shkencor në varësi të Ministrisë së Arsimit, ku dihet se vitaliteti administrativ është vdekjeprurës për shkencën. Mosha e akademikëve e limituar deri në 75 vjeç, a është një nen i përshtatshëm për ta? Është gjë e shkruar nga njerëz që nuk njohin legjislacionin. Nuk mund ta kuptoj se si mund të quhet Akademia një bashkësi shkencëtarësh, siç thuhet në një nga nenet e projektligjit, dhe më tej thuhet se ato që janë mbi 75 vjeç nuk e kanë më të drejtën e votës, pra përjashtohen në një farë mënyre.

SHQIP 26

KU LTURE

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

99-VJETORI

Misto Marko, nipi i Mitrush Kutelit, rrëfen kujtimet me shkrimtarin. Kohët kur hipte në biçikletën e dajës dhe udhëtonte në shtëpinë e Lasgushit. Bisedat në rumanisht mes dy kolosëve të letërsisë shqipe

Idilet e këputura

ALDA BARDHYLI

KUTELIT
Mirosh Markaj

y burrë i shkurtër, me mus taqet e prera drejt mbi buzët e trasha, nuk ka reshtur kurrë së dashuri të shkruarin. Askush nuk ka mundur t'ia shuajë pasionin që i orvatet ende në trupin e imët edhe tashmë që po i kalon të 70-at. Mjekun e njohur të qytetit të Pogradecit mund ta gjesh pothuajse çdo ditë në rrugën buzë liqenit. Ashtu si dikur kur shoqëronte Lasgushin pasditeve në shëtitjet buzë liqenit, ai nuk e ka hequr atë zakon edhe tani që poeti nuk është më. Me miqtë që nuk i mungojnë në këtë qytet, ai vazhdon të njëjtin ritual, të hedhë hapat lehtë dhe të bisedojë për artin. Në këtë qytet, bisedat për artin mund t'i bësh me këdo. Tashmë, mjeku nuk ka frikë të thotë se ai është dramaturgu i triologjisë për Gjergj Kastriotin, apo njeriu që ka bërë libretin e operës "Zgjimi". Kanë kaluar kaq shumë kohë dhe liria është në duart e tij, vetëm se fuqitë nuk janë më si më parë. "Vazhdoj të shkruaj, në shtëpi kam shumë drama, të cilat ende nuk i kam botuar dhe të tjera që kam në proces", thotë ai. Teksa rrëfen ngadalë historinë e jetës së tij, sytë nuk mund t'i fshehin trishtimin që i fle prej vitesh, atë të dëshirës për të shkruar novela apo romane. Por tashmë kanë kaluar kaq shumë vite dhe historitë që strukeshin në mendjen e tij duken aq të largëta. Misto Marko, ose i njohur në shtyp apo dramaturgji me emrin Mirosh Markaj vazhdon të bëjë jetën e një dramaturgu pa braktisur profesionin e tij. Nipi i Mitrush Kutelit, mjeku i afërt i Lasgush Poradecit dhe një prej personaliteteve më të njohura të jetës së

K

Mitrush Kutelin, njeriun që e këshillonte vazhdimisht se duhet të shkruante. Misto i kujton ende kohët kur kërkonte të studionte për letërsi. "Por familja ime nuk donte, duke pasur parasysh vuajtjet e dajës. Nëna ime nuk donte që unë të bëhesha letrar dhe të shkruaja si Kuteli. Ndaj vendosën që unë të studioja mjekësi", thotë ai. Por djaloshi që u nis drejt Beogradit për të studiuar artin e mjekësisë nuk do të linte pa marrë me vetë në mendje shkrimet e dajës, apo fletoret ku shkruante pafund. Fati do t'i paracaktonte të njëjtën rrugë, si të Kutelit, do të jetonte në dy shtetet, në Beograd dhe Rumani. "Vetëm një vit ndeja në Beograd, pasi më pas u prishën marrëdhëniet me këtë vend, kështu që u nisa drejt Rumanisë për të vazhduar studimet atje", thotë ai. Teksa rrëfen ngadalë, Misto është i tëri i shndërruar në një kujtim. I kujtohen kohët kur krahas studimeve të mjekësisë ndiqte dhe veprimtarinë letrare në Rumani. Mësonte

përmendësh vargje të Emineskut, apo të poetëve të tjerë të njohur. Kthimi në Shqipëri pas studimeve do ta përballte atë sërish me realitetin që kishte lënë vite më parë. Ai nuk duhej kurrë të shkruante të kishte të njëjtin fat si daja i tij, dhe e ëma ia përsëriste gjithnjë këtë gjë. Teksa nisi punën si mjek në qytetin e Korçës, ai do të përfshihej në jetën letrare të qytetit, duke shkruar edhe në një gazetë lokale. E njëjta gjë ndodhi edhe kur u transferua pa gjashtë muajsh në qytetin e Pogradecit, vetëm jo me emrin e tij, por me pseudonimin Mirosh Markaj. "Nëse do ta merrnin vesh se isha unë mund të kisha probleme, apo njerëzit në qytet do të thoshin se edhe mjeku bën nga këto". Por edhe pse me përparësen e bardhë të mjekut, Misto Marko ishte njeriu që ndiqte me aq vëmendje gjithçka që ndodhte në jetën letrare në vend. Lexonte dorëshkrimet e dajës së tij dhe nuk humbte asnjë intimitet nga takimet me të. "Kur botova variantin e parë

të dramës për Gjergj Kastriotin, Mitrushi më tha se duhet ta bëja trilogji", thotë ai. Kështu iu fut punës për të realizuar një nga dramat më interesante për Heroin tonë Kombëtar. Gjithnjë vetëm në fushën e historisë, pasi nuk mund të prekte tema për të cilat daja i tij e kishte pësuar keq. Nuk mund të shihte sytë e trishtuar të së ëmës, e cila mund të jetonte një dhembje të dytë. Kur shkruante historitë e Kutelit Kuteli ishte si totem për të. Këshillat për dramat gjithçka që kishte lidhje me letërsinë ai do ta diskutonte me dajën e tij. I kujtohen kohët kur ai vinte në Pogradec, por edhe takimet me të në Tiranë. "Unë vija shpesh te daja, pasi ai ishte i sëmurë. Unë nuk mund të shkruaja prozën e tij, megjithëse kam bërë edhe disa novela ku kam marrë spunton nga jeta e tij", tregon Marko. Për burrin që vazhdon të ndiejë deri në gjak gjithë historinë e letërsisë, është e

qytetit të Pogradecit, një nga ikonat e rezistencës në regjimin komunist, sot në mbrëmje do të nderohet nga bashkia e këtij qyteti me titullin "qytetar nderi", gjatë një ceremonie që do të mbahet me rastin e 99-vjetorit të lindjes së shkrimtarit të madh, Mitrush Kuteli. Njeriu që e mbajti gjithnjë si një idhull dajën e tij, që u mundua të bënte një letërsi ashtu si e tija, tregon kujtimet nga koha kur Kuteli ishte gjallë. Mendja e një burri Nëse dikush mund të tregojë diçka reale nga jeta e Lasgushit apo Mitrush Kutelit, ai mund të jetë vetëm Misto Marko. Mjeku që shoqëronte dajën e tij gjatë vizitave që ai bënte në qytetin e Pogradecit, apo që rrinte aq gjatë me mikun e tij më të afërt, Lasgush Poradecin, duket se nuk do t'i rrëfejë kurrë të gjitha intimitetet nga jeta e dy kolosëve të letërsisë shqipe. I besuari i dy gjenive tregon aq sa është për të treguar, duke besuar se shumë gjëra duhet të mbeten si thesare në kujtimet e dy artistëve. Flet ngadalë dhe emocionohet sa herë që kujton

PERVJETORI

SOT, KUTELI 99 VJEÇ
jeshtri i madh i letërsisë shqipe, Mitrush Kuteli, nëse do të ishte gjallë, sot do të festonte 99-vjetorin e lindjes. Në qytetin e Pogradecit, sot do të organizohet një ceremoni për nder të tij. Emrin Kuteli ai e kishte pseudonim letrar, ndërsa emri i tij ishte Dhimitër Pasko. Ai mbahet sot si një prej prozatorëve më të mirë të letërsisë shqipe. Mësimet e mesme i kreu në Selanik, kurse të lartat në Bukuresht, ku më 1934-ën mori titullin "Doktor i Shkencave Ekonomike". Më 1942-in u kthye në atdhe, ku punoi në fillim si ekonomist dhe më vonë e derisa vdiq, më 4 maj 1967, si përkthyes. Mitrush Kuteli, si një personalitet demokrat që i shpalli hapur e me guxim pikëpamjet e tij, u keqtrajtua nga shteti monist deri sa u

M

dënua edhe me burgim. Keqtrajtimi i tij vazhdoi edhe pas daljes nga burgu, kur ai u detyrua ta vazhdojë punën e tij krijuese në kushte të vështira ekonomike dhe i lënë në harresë nga shtypi zyrtar. Veprimtarinë letrare e nisi me botimin e vjershave e tregimeve, po edhe me artikuj që kishin një frymë antizogiste në gazetën "Shqipëria e re", në Kostancë (Rumani). Vepra letrare të tij janë vëllimet: "Net shqiptare", "Ago Jakupi", "Kapllan aga i Shaban Shpatës", "Dashuria e berberit Artan", "Shënimet letrare", "Sulm e lot", "Këngë e britma nga qyteti i djegur", "Mall e brengë", "Havadan më h a v a d a n " , " Tr e g i m e t ë m o ç m e shqiptare" etj. Si përkthyes ai pasuroi kulturën shqiptare me kryevepra të letërsisë botërore si "Kujtimet e një gjahtari" të Turgenjevit, "Tregimet e Petërburgut" dhe "Shpirtra të vdekur"

të Gogolit, "Zotërinj Gollovlinovë" të Sllatikov Shçedrinit, vepra të Gorkit, të A.Tolstoit, të Paustovskit, poezi të Pablo Nerudës etj. Mitrush Kuteli zë një vend të veçantë në kulturën shqiptare edhe si studiues kritik. Ai shkroi mjaf t artikuj, por studimi, vlerësimi i drejtë e botimi që u bëri ai veprës së dy poetëve të shquar të viteve '20-'30 Fan Nolit dhe Lasgush Poradecit, e renditi atë në radhën e kritikëve të talentuar shqiptarë, me shije të përparuar, me intuitë artistike, gjykim të thellë e kulturë të gjerë. Ai gjithashtu, mbetet një folklorist i pasionuar. Materialet që ai mblodhi me durim e kujdes, i përmblodhi në vëllimin "Këngë e britma nga qyteti i djegur", fryt i përpunimit me mjeshtëri i materialeve folklorike ishte edhe vëllimi "Tregime të moçme shqiptare" etj.

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

KU LTURE

SHQIP 27

Për nder të pianistit dhe muzikantit të madh, do të organizohet një recital me pjesëmarrjen e këngëtarëve më të njohur në vite të muzikës së lehtë shqiptare

5000
rekordi me emrin
ERMIR HOXHA

orkestrime, asnjë kompozim

dhimbshme se si Kuteli, një njeriu me aq shumë histori të bukura edhe të jetuara, nuk mundi t'i shkruante të gjitha për shkak të sistemit. Por Misto ka provuar të hedhë vetë në letër diçka nga rrëfimet e dajës. Një histori dashurie që ai ka pasur me një aristokrate në Beograd, ai e ka hedhur në një novelë të quajtur "Idil i këputur". "Kam bërë disa novela dhe tregime ku kam marrë nga jeta e tij si "Idil i këputur". Fati im ishte se edhe unë kisha qenë në Beograd dhe e njihja pak jetën atje. Daja më tregoi për një idil që kishte pasur në Beograd me një aristokrate atje. Unë i mora rrëfimet e tij, të cilat ai nuk i ka shkruar dhe bëra një novelë. Sigurisht që Kuteli nuk mund të qëndronte atje", thotë ai. Por kjo është vetëm një histori që Misto ka mundur ta shndërrojë në letërsi nga jeta e Kutelit. Ndërsa dhjetëra të tjera të jetës së kolosit të letrave shqipe vazhdojnë të flenë në mendjen e këtij burri që respekton intimitetet që i takojnë vetëm Kutelit. Dorëshkrimet e humbura Misto ende nuk i ka fshirë nga mendja vuajtjet e gjata të Kutelit. Kohët në burg apo dorëshkrimet që shpesh ia besonte atij. I kujtohet se një kopje të dorëshkrimit "E madhe është gjëma e mëkatit" e ka ruajtur prej vitesh. Kur erdhën për vizitë në Shqipëri disa shkrimtarë nga Kosova dhe ai ua dha për ta lexuar, ata u shprehën se "ky dorëshkrim duhet të botohet patjetër". Por do të duhej ndërhyrja e Ibrahim Rugovës që ata të hiqnin dorë nga kërkesa për ta botuar. "E lexuat u pëlqeu, mjaft tani", se ne nuk i dimë rregullat këtu", thotë Misto, duke shtuar se "nëse do ishte botuar do kishte bërë skandal". Por jo të gjitha dorëshkrimet e Kutelit patën fatin e "E madhe është gjëma e mëkatit", e cila u botua pas viteve '90-të. Një pjesë e mirë e dorëshkrimeve të tij do të humbnin. "Shumë dorëshkrime të tijat kanë humbur si romani "Për kampin e Prishtinës", apo disa tregime nga lashtësia ilire si "Dashuria e barbarit Artan për të bukurën galate". Shumë vepra i humbën,

mbeti vetëm "E madhe është gjëma e mëkatit", thotë Misto. Me Lasgushin dhe Kutelin Askush më shumë se ai nuk e njeh më mirë Lasgush Poradecin. Misto thotë se gjithë ata që ngrihen e shkruajnë libra e kujtime për të nuk kanë qenë miqtë e tij. Pikërisht në rrugën që shtrihet poshtë kafes ku qëndrojmë me dramaturgun dhe mjekun, poshtë turizmit të ri të qytetit, ai dilte çdo mbrëmje shëtitje me Lasgushin. Ishte miku i tij i mirë, me të cilin mund të bisedonte për pikturën, poezinë. "Lasgushi vinte më shumë se daja në Pogradec, pothuajse rrinte gjithë verës. Shëtisnim gjer në mes të natës. Kam qëndruar pranë tij gjatë kohës kur ishte i sëmurë, askush nuk e njeh më mirë se unë, të gjithë ata që shkruante nuk e kanë njohur aq mirë, pasi unë e njihja që nga koha e miqësisë me Kutelin", thotë Misto. "Sa herë që Kuteli vinte nga Rumania kur ishte student, më merrte në biçikletë përpara dhe shkonte te shtëpia e vjetër e Lasgushit. Rrinin gjatë atje dhe bisedonin. Unë nuk mund t'i kuptoja të gjitha, pasi shpesh bisedonin edhe në rumanisht, pasi ishin të dy të kulturës rumune", thotë ai. Ky burrë që vazhdon të shkruajë drama, duke besuar se ky ishte dhe fati i tij letrar është një thesar i madh kujtimesh për dy kolosët e letrave shqipe. Edhe pse rrëfen aq pak ai nuk mund të fshehë se jeta e tyre ishte po aq interesante sa dhe letërsia e tyre. Kur e pyet se përse nuk shkruan kujtimet për Kutelin, ai shprehet se i takon familjes të shkruajë për të, ndërsa ai nuk mund të bëjë asgjë tjetër veçse të ndihet mirë që pati fatin të ishte aq pranë tij.

I

është prishur paksa ajo rehatia e moshës, që ka për ngjyrë të bardhën e flokëve, maestros Alqi Karecos, pasi i duhet të angazhohet me iniciativën e një grupi muzikantësh të njohur, të hershëm e të vonë, të cilët duan t’i kushtojnë një recital krijimtarisë së tij. Krijimtarisë?! Alqi Kareco përbën ndoshta një rekord më vete në 40 vite karrierë muzikore: ka orkestruar mbi 5000 këngë, por nuk ka kompozuar asnjëherë! Dhe kjo e ka pasur një arsye, ashtu siç për një arsye dhe për vetëm një, karriera e tij pati kthesa të çuditshme, gjithsesi lavdiplotë në kuptimin artistik të fjalës, por ashtu, në mënyrë të heshtur, pa bujë dhe me të vetmin promocion të mbetur në kujtesë të brezave, si formë e një artikulimi në prezantimin skenik: “shoqëron formacionin orkestral, nën drejtimin e Alqi Karecos”. Ema Qazimi thotë për të, që recitali është nderi më i pakët që mund t’i bëhet, pasi maestro do meritonte një piedestal. “Këtë ia kemi thënë dhe Foto Çamit, ditë me parë”, shprehet këngëtarja e traditës, e cila do jetë një ndër protagonistet skenike në recitalin e Karecos. Është prej atyre që ka dëshirë ta thotë me zë të lartë, se Alqi Kareco është një ndër baballarët e muzikës së lehtë shqiptare, ai prej të cilit u ngjizën profesionalisht dhe u bënë të denjë për skenën, me qindra këngëtarë. Sepse, janë të rrallë ata që nuk kanë interpretuar këngët e orkestruara nga maestro, si dhe kompozitorët që nuk kanë bashkëpunuar me të. “Vetëm Agim Krajka dhe Kujtim Laro, i orkestronin vetë këngët e tyre”, thotë Kareco. Orkestrimi ka qenë diçka krejtësisht e panjohur deri në fund të viteve ‘50, kur fatin për të qenë pionier i këtij specialiteti muzikor do ta kishte Alqi Kareco. (Për respekt ndaj këshillave të tij, do t’u shmangemi rrëfimeve për disa ngjarje të pazakonta që kanë shoqëruar jetën e Karecos që në rini për shkaqe biografike. Siç shprehet, kjo do ishte “shpata e Demokleut”, që do ta kishte gjithmonë mbi kokë. Pianist në tavernën e Dajtit, më pas, pianist në Estradën e Tiranës, maestro Kareco do t’u futej orkestrimeve nga pleksja me Agim Prodanin. Në atë kohë, kujton ai, Agimi me Anitën, vëllain e tij, Mehdiun dhe dy orkestrantë të tjerë, ishin një formacion muzikor i njohur në Tiranë, sidomos nga këngët e radios. Kareco merr barrën

e orkestrimit të të gjitha kompozimeve të Agim Prodanit, derisa ai u nda nga jeta. Janë rreth 2000 orkestrime vetëm të Prodanit. Ky specialitet do ta shoqëronte më pas dhe në estradën e Tiranës, duke qenë njëherësh dhe dirigjent dhe pianist. Që këtu, fama e tij e heshtur si orkestrues mjeshtër do përvijohej në produksionet muzikore të radios, e më pas në të gjitha festivalet në Radiotelevizion. Festivalin e 11-të e ka kaluar paq, duke qenë brenda “gropës”, së bashku me Ferdinant Dedën, aty ku nuk goditi shpata e diktaturës. Të tillë (që ai e quan të Demokleut) do t’i shpëtonte, duke treguar kujdes dhe në rastin kur iu ngarkua të krijonte një formacion orkestral, fillimisht për koncertet e majit, e më pas për festivalet e këngës. Një violinë e parë, një e dytë, një violë, një klarinetë, një kitarë akustike dhe një bateri e lehtë dhe vetë ai në piano do ishte toga e orkestrantëve, që do të drejtonte Alqi Kareco, që nga fillimi i viteve ‘80 e deri në ‘89-ën. Këtu, ai vendos tërheqjen nga skena e festivaleve, pasi dallon “ngjitjen në pushtet” të sintetizatorit (kështu quhej ndryshe organoja në atë kohë), duke lënë në plan të dytë si orkestrimet tradicionale, ashtu dhe pozitën e instrumenteve të tjerë. Duke kujtuar 40 vite karrierë muzikore, thotë se

A

LQI KARECO
tjetër e kishte menduar veten në të ri, e tjetër fat i solli jeta, por ngushëllohet me faktin se kaloi pjesën më të madhe të saj mbi tastierën e pianos dhe mbi fletët e pentagrameve, duke bërë orkestrime pa fund. “Orkestrimet nuk janë si sot, thotë, ku gjithçka e zgjidhin butonat dhe komandat e organos”. Mjetet e mia ishin lapsi dhe goma. Duhet të orkestroja për Agim Prodanin, për shfaqjet e Estradës së Tiranës, për koncertet e majit, për festivalet e ushtarit, si dhe për festivalet e këngës”. Dhe shton se ka orkestruar madje dhe për estradat e rretheve... gjithmonë, vetëm me një laps dhe gomë. Ndërsa për kompozimet, guxoi dikur, por këshilla e një miku në radio e ndaloi ta ndërmerrte këtë hap. Ishte kjo pjesë e devijimit nga tehu i mprehtë i shpatës së Demokleut (gjithmonë e përmend, por nuk ka dëshirë t’i publikohen qindra episode me tehun e kësaj shpate, që kanë shoqëruar jo vetëm karrierën muzikore, por dhe jetën e tij personale e atë familjare. Mjafton të kujtojmë që nëpër festivale, portreti i maestro Karecos nuk shfaqej kurrë nga afër. Në planin më të afërt të kamerës, do fokusoheshin vetëm duart e tij në tastierë. Deri këtu ishte kufiri. Dhe ai e dinte këtë kufi, ndaj zgjodhi të kombinonte punën me talentin, deri aty sa nuk dihej ku niste njëra dhe ku mbaronte tjetra, me aureolën e njeriut të “dënuar” për ta sfiduar të keqen vetëm me art, deri në pozitat e imponimit. Edhe pse pa dëshirën e tij, një mik i vjetër i Karecos këmbëngul të thuhet që kur dikush kërkoi largimin e tij nga orkestra e Estradës së Tiranës, i gjithë stafi u rebelua, duke e konsideruar këtë akt si një mortje që do të binte mbi gjithë muzikën e lehtë shqiptare. Asnjë kompozim, por mbi 5000 orkestrime...me laps dhe gomë! 5000 orkestrime... sot merr një pension që e detyron të rrudhet në fytyrë. 5000 orkestrime... sot një orkestrim kushton rreth 1 milion lekë dhe në të shumtën e rasteve, këtë biznes e lëvrojnë dhe individë pa njohuri fillestare ndaj notave! 5000 orkestrime, kush mund ta besojë! Sigurisht, ata qindra këngëtarë dhe muzikantë që kanë kaluar krijimet nëpërmjet duarve të tij, lapsit dhe gomës. Janë ata që pas titullit “Artist i Merituar” të dhënë në vitin 1988, do t’i japin dhe një tjetër çast të lumtur në jetë, atë të një recitali.

NEPER FESTIVALE, PORTRETI I MAESTRO KARECOS NUK SHFAQEJ KURRE NGAAFER. NE PLANIN ME TEAFERTTE KAMERES, DO FOKUSOHESHIN VETEM DUART E TIJ NE TASTIERE

SHQIP 28

KU LTURE

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

Lordi anglez, Majkëll Ashbrook, prej disa ditësh po viziton qytetin e gurtë

Takimi

Ballkani, edhe si trajtim filozofik
hqipërinë do ta vizitojë në fundjavë një ndër filozofët më të njohur të kohës, spanjolli Josep Ramoneda, që është njëherësh dhe drejtues i Qendrës së Kulturës Bashkëkohore në Barcelonë. Bashkë me të do të jenë në kryeqytetin shqiptar dhe një sërë emrash të tjerë të njohur në sferat e mendimit politik, si Kepa Aulestia, analist politik dhe drejtor i grupit mediatik "Vocento", Madrid, prof. Paul Garde, historian francez, G.M.Tamas, filozof nga Hungaria, Veton Surroi, botues, politikan nga Kosova. Ata do të marrin pjesë dhe do të referojnë në një konferencë kushtuar Ballkanit nën devizën: "Kthesat historike dhe rikthimi i kujtesës", ku do të trajtohen tema si: "Rikrijimi i së shkuarës - mitet historike si mjet legjitimimi", "Të çlirojmë të ardhmen nga e shkuara", "Amnezi apo amnisti: kujtesa, falja, pajtimi", "Ideja e përgjegjësisë kolektive", "Media dhe kujtesa". Ky aktivitet, paraprihet Në fundjavë, Tirana pret nga një përsiatje e shkurtër dhe kon- filozofë e mendimtarë në cize: Ballkaniprod- një konferencë mbi sfidat hon më shumë e rajonit. Mes tyre dhe histori nga ç'është në gjendje të konnjë ish-militant i ETA-s sumojë, thoshte dikur Çurçilli. Në fakt, kjo s'vlen vetëm për Ballkanin. Një sërë vendesh evropiane (por dhe jashtë Evropës), në çaste kthesash të mëdha historike, u është dashur të përballen me të shkuarën. Në periudha të tilla, para shoqërisë shtrohen një sërë sfidash e dilemash të vështira, por të pashmangshme: a duhet kërkuar e vërteta me çdo kusht, apo e shkuara mund të rindërtohet për t'u shërbyer nevojave politike të ditës? Cili është raporti më i drejtë që duhet të ekzistojë mes nevojës që ka çdo shoqëri për të harruar ngjarjet dramatike apo të pakëndshme të së shkuarës dhe nevojës për kujtuar e njohur të vërtetën? A mund të çlirohemi dot nga e shkuara? Për të debatuar për këto pyetje e shumë të tjera që lidhen me këtë temë, në debat do të sillen në një rrafsh krahasues përvojat e vendeve të ndryshme që i janë përqasur çështjes së kujtesës. Debati do të zhvillohet në gjuhët shqip dhe frëngjisht. Ai organizohet me mbështetjen e fondacionit "Soros" në Tiranë dhe ambasadës së Mbretërisë së Spanjës në Tiranë.

S

(Majtas) Kështjella Durrow (djathtas) Lordi Ashbrook në Teqenë e Melanit

ARISTOKRACIA ANGLEZE ZBRET NE GJIROKASTER
ady dhe lordi Ashbrook, prej disa ditësh po shijojnë ditë të pazakonta në një prej qyteteve më të bukura të Ballkanit, sipas tyre, në Gjirokastër. Aristokratët e njohur anglezë mbërritën disa ditë më parë me ftesë të drejtorit të fondacionit "Për Mbrojtje të Trashëgimisë Kulturore", Auron Tare, për të bërë një vizitë private në një nga perlat e Shqipërisë së Jugut. Sharmi i aristokracisë angleze duket se ka mbetur i tërhequr nga gjithçka në qytetin e ngurtë, duke e quajtur atë një vlerë të rrallë. Lordi Ashbrook menaxhon një prej parqeve më të njohura të Anglisë, "Arley Hall" dhe kështjellën Durrow. Gjatë vizitës në Gjirokastër, ai ka vizituar disa nga

L

vendet më interesante në qytet si kalanë, muzeun etnografik, kompleksin e 7 trojeve etj. Lordi Ashbrook është një personazh i njohur për punën e tij në mbrojtje të trashëgimisë kulturore angleze. Ai ka krijuar një model interesant me menaxhimin e Arley Hall, të cilën nga një ekonomi private, ai e ka hapur atë edhe për publikun, duke e kthyer në një qendër ku mund të xhirohen edhe filma, apo të bëhen aktivitete të ndryshme. Për Auron Taren, i cili e ka shoqëruar lordin anglez gjatë kësaj vizite, kjo eksperiencë e tij mund të shfrytëzohet për të krijuar eksperienca të tilla edhe në vendin tonë. Parku Arley Hall njihet në të gjithë botën

PROJEKTI
Përvoja e Ashbrook mund të sjellë një koncept modern në menaxhimin e pronave private siç janë shtëpitë e Gjirokastrës

për kopshtet e tija të famshme, të cilat tërheqin mbi 200 mijë vizitorë në vit, të cilat përdoren për të menaxhuar këtë park apo ndërtimet e shumta të periudhës së vitit 1700 që ndodhen në këtë park." Arley Hall është një model shumë interesant i menaxhimit të pronës private në dobi të publikut dhe me përfitime si për popullsinë lokale, ashtu është për këtë pjesë të trashëgimisë kulturore angleze. Një përvojë e tillë mund të shikohet si model në të ardhmen për të krijuar një koncept modern në menaxhimin e pronave private siç janë shtëpitë e Gjirokastrës në dobi të publikut, por duke krijuar një sistem vetëfinancimi", thotë Tare, duke u shprehur se mundësia e

aplikimit të këtij koncepti edhe në zonën e Gjirokastrës është dhe një prej arsyeve të vizitës së Lordit Ashbrook. Gjatë qëndrimit në qytetin e Gjirokastrës, lordi Ashbrook ka vizituar edhe Teqenë e Melanit ku prej disa javësh disa vullnetarë anglezë po punojnë vullnetarisht. Nuk është hera e parë që qyteti i Gjirokastrës vizitohet nga personalitete të njohura të jetës aristokrate. Besimi i lordit Ashbrook se ky qytet me vlera të rralla historike mund t'i shfrytëzojë këto vlera duke kontribuar kështu edhe për kulturën e vet, të lë të mendosh se shumë shpejt eksperienca e tij mund të vihet në dispozicion të këtij qyteti, i cili ka nevojë për emra si Ashbrook.

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

SHQIP 2 9

SPORT
Asistenti i Bariç ka vazhduar inspektimin e stërvitjes në klube, aty ku e la trajneri kroat

Kovaçiç, “spiuni” i Bariç në Tiranë
Në fundjavë, ai do të ndjekë Vllaznia-Tirana dhe Partizani-Luftëtari
ERMAL KUKA

illon faza e dytë e inspektimit të stërvitjes së lojtarëve sh qiptarë në klubet e tyre nga stafi i përfaqësueses shqiptare të futbollit. Pas turit në “bazë” të trajnerit Bariç në mesin e korrikut, tani e ka radhën asistenti i tij, Slavko Kovaçiç që të vazhdojë këtë turne në klubet shqiptare. Nëse trajneri kroat ka shprehur qartë në atë periudhë synimet e tij për këtë inspektim të klubeve, duke lënë të kuptohet se dëshironte të njihte nga afër disa lojtarë dhe mënyrën se si ata përgatiteshin, Kovaçiç ka ruajtur fshehtësinë e “misionit” të tij. Pjesëtari i stafit të përfaqësueses nuk ka dashur të flasë rreth vizitës së tij në klubet shqiptare, ndërsa është bërë e ditur se i vetmi “raportim” do të bëhej përballë drejtuesve më të lartë të FSHF-së para kthimit të tij në Kroaci. Kovaçiç ka mbërritur në vendin tonë të hënën pasdite, i shoqëruar nga gruaja e tij. Por ai nuk ka humbur kohë, duke u drejtuar menjëherë për në fushën stërvitore të Tiranës, për të ndjekur seancën e pasdites të skuadrës së drejtuar nga Josa. Duke ndjekur të njëjtin itinerar të përshkruar nga Bariç, dy muaj më parë, gjatë ditës së djeshme Kovaçiç është shfaqur në kompleksin Dinamo, ku ka ndjekur stërvitjen e kësaj skuadre. Atje ai ishte i shoqëruar nga homologu i tij në stolin e përfaqësueses, Shpëtim Duro, si dhe shefi i Sektorit Teknik në FSHF, Astrit Maçi, i cili në këtë rast luante rolin e përkthyesit nga gjuha sllave. Para fillimit të stërvitjes, ai ka takuar mbrojtësin kroat të bluve, Zoran Kastel, një njohje e vjetër e tij në radhët e skuadrës së Varteksit, në të cilën kishte qenë pjesë e stafit teknik. Më pas, Kovaçiç është prezantuar edhe me trajnerin Sejdini, por duke preferuar të mos diskutojë gjatë me të, për të mos penguar procesin stërvitor. Kroati ka ndjekur me vëmendje lëvizjet e lojtarëve gjatë stërvitjes dhe metodat e përdorura nga homologu i tij shqiptar, duke i diskutuar ato me Duron. Në të njëjtën kohë, ai ka preferuar që të heshtë për mediat shqiptare, duke mos pranuar të prononcohet qoftë edhe formalisht rreth kësaj vizite. Si rrjedhojë, axhenda e tij dhe plani i punës është bërë i ditur vetëm nga FSHF. Asistenti i Bariç do të qëndrojë në Shqipëri gjatë gjithë javës, duke vazhduar turin e tij në skuadrat shqiptare, ndërsa në fundjavë do të ndjekë në stadium dy takime. Gjatë ditës së sotme, Kovaçiç do t’i kushtojë vëmendje stërvitjes së Partizanit, për të vazhduar një ditë më pas me kampionët në fuqi të El-

F

basanit. Ditën e premte, ai do të udhëtojë drejt Shkodrës për të ndjekur takimin mes Vllaznisë dhe Tiranës, supersfida e kësaj jave. Ndërsa një ditë më pas, ndeshja në “objektivin” e Kovaçiç do të jetë ajo mes Partizanit dhe Luftëtarit në kryeqytet. Nëse

para mediave shqiptare Kovaçiç ka preferuar të zgjedhë heshtjen, një raportim të plotë ai do ta bëjë ditën e diel para presidentit të FSHF-së, Armand Duka. Ndërsa raportimin më të detajuar, ai do ta bëjë pas kthimit në Kroaci, ku do të takohet me Bariç. Trajneri i

përfaqësueses kërkon të shohë se cilat janë ndryshimet në stërvitje nga faza përgatitore në atë gjatë aktivitetit, për të planifikuar edhe ai mënyrën se si do të trajtojë lojtarët e Kombëtares që vijnë nga kampionati shqiptar, të cilët shpesh nuk arrijnë të përsh-

taten me ritmet e kërkuara në ndeshjet ndërkombëtare. Nëse inspektimi i stërvitjes së skuadrave shqiptare ka qenë misioni i “dukshëm” i Kovaçiç në vendin tonë, duket se shënimet e vetme të asistentit të Bariç do të jenë rreth paraqitjes së individëve të

veçantë në ndeshjet e fundjavës. Kjo për faktin e thjeshtë se Bariç shpreson të gjejë mes lojtarëve të kampionatit tonë zëvendësuesit e Canës dhe Beqirit për ndeshjen me Holandën, duke pasur parasysh se një pjesë e legjionarëve nuk po kalon një formë të mirë.

REFUZIMI
FUNDJAVA
Kovaçiç do të jetë ditën e premte në stadiumin “Loro Boriçi”, ku do të ndjekë supersfidën Vllaznia-Tirana, ndërsa një ditë më pas e ka radhën ndeshja Partizani-Luftëtari

Braziliani preferon Partizanin

Leandro nuk kthehet më në Shkodër
Leandro refuzon rikthimin në Shkodër. Edhe pse vendimi i Komisionit të Disiplinës është i formës së prerë, mesfushori brazilian nuk dëshiron të jetë më pjesë e skuadrës kuqeblu për sezonin e ri. Këtë fakt e pohon vetë braziliani, që prej disa javësh stërvitet në kryeqytet me skuadrën e Partizanit. “Kam lexuar shumë në shtyp për rikthimin tim te Vllaznia”, ka thënë ndër të tjera Leandro Gil Miranda Da Silva. “Unë, aktualisht, jam një futbollist i Partizanit dhe nuk kam ndërmend që të kthehem më në Shkodër, edhe pse federata në mënyrë të njëanshme ka vendosur që unë të quhem futbollist i Vllazninë. Kam nënshkruar me Partizanin dhe dëshiroj të luaj vetëm me këtë skuadër në këtë kampionat”, deklaroi i vendosur futbollisti. Pak javë më parë Komisioni i Disiplinës pranë FSHF-së, pat refuzuar aktivizimin e tij me të kuqtë, duke qenë se kishte në fuqi një kontratë me Vllazninë. Leandro në sezonin e shkuar ishte bashkuar me skuadrën shkodrane në vjeshtë, në merkaton e ndërmjetme të tetorit dhe kontrata që ai nënshkroi me klubin kuqeblu ishte e vlefshme vetëm për një vit. Mbas këtij fakti, drejtuesit e Vllaznisë kërkojnë shërbimin e sulmuesit për muajt në vazhdim. Duke iu referuar asaj që është shkruar në kontratë, Leandro duhet të jetë futbollist i Vllaznisë, të paktën deri në muajin tetor. Këtu situatat ndërlikohen edhe më shumë, pasi duke qenë së FSHF ka eliminuar merkaton e ndërmjetme të tetorit, brazilianit i duhet të luaj të paktën deri në muajin tetor me skuadrën shkodrane. Këtë kusht Leandro nuk e ka pranuar dhe duket se është i vendosur që të mos aktivizohet gjatë kësaj kohe, deri sa të fitojë edhe “lirinë” nga Vllaznia.

HESHTJA
Kovaçiç nuk ka pranuar që të flasë rreth vizitës së tij në vendin tonë, ndërsa një raportim të mirëfilltë për inspektimet e stërvitjeve do t’ia bëjë presidentit Duka

KONTESTIMI

Mbështetësit e zjarrtë të Elbasanit kontestojnë paraqitjen e shëmtuar kundër Shkumbinit

Tifozët verdheblu vënë me shpatulla pas murit kampionët
Shpërfytyrohen kampionët në Peqin dhe reagimet nuk kanë munguar në adresë të skuadrës së drejtuar nga Luan Deliu. Një humbje e thellë, jo vetëm në rezultat, por edhe në aspektin moral, duke qenë se ai me Shkumbinin është një derbi prestigji. Të parët kanë qenë tifozët e skuadrës verdheblu, të cilët nëpërmjet faqes së tyre të internetit kanë reaguar ashpër ndaj futbollistëve, madje edhe me fjalë fyese, duke i vënë përpara përgjegjësisë për humbjen e shëmtuar në Peqin. Emrat e rinj të mbërritur në skuadër dhe shumë prej atyre që kanë pretenduar formacionin e parë janë vënë në shënjestër nga “tifozët ultras”. Asgjë e ngjashme me formacionin që, pak muaj më parë, cilësohej i pathyeshëm, madje jo vetëm në shtëpi, ku përkrahja e publikut të nënshtronte, por edhe jashtë saj, ku rivalët kanë hasur probleme. Dy ndeshje nga edicioni i ri dhe pesimizmi të bën të mendosh se objektivat do të jenë minimale, përballë një rivaliteti të shfaqur nga shumë prej klubeve të tjera. Largimi i Dedes, Vrapit, Osjes, Qorrit, Norës, dhe shumë futbollistëve të tjerë ka bërë që të ndryshojë thuajse totalisht fytyrën e skuadrës dhe loja e zhvilluar lë për të dëshiruar. Edhe pse takimi i parë me Tiranën zbuloi se ka ende karakter për të qenë të parët, disfata në Peqin ka ndryshuar parashikimet dhe ka ngritur shumë pikëpyetje për të ardhmen e skuadrës. Të zbulosh në këtë moment se i kujt është faji është vërtet shumë e vështirë: ndoshta prej largimeve të shumta, mosambientimi i grupit për shkak të kohës së shkurtër nga mbërritja e futbollistëve të rinj, mungesa e kualiteteve apo ndoshta edhe mungesa e një përgatitje të mjaftueshme fizike. Për ultrasit verdheblu është e rëndësishme prezenca e një lideri në skuadër, ndërsa me ironi ata që kërkojnë që presidenti të mos u ndryshojë ngjyrat “duke qenë se tifozët janë të gjithë supersticiozë”. E për sa i përket presidencës, ajo vazhdon të mbetet pika më e fortë. Pas rikthimit të Osmanit, afrimit të Sinës, si edhe disa futbollistëve të tjera, tratativa të rëndësishme janë bërë për merkaton e ardhshme, e cila rezervon shumë surpriza. Takimin e radhës verdheblutë do ta luajnë në shtëpi me Flamurtarin dhe skuadra ka të gjithë mundësitë për t’u korrigjuar dhe në një farë mënyre të rigjejë pozicionin e saj në tabelën e klasifikimit.

Tifoz elbasanas

SHQIP 30

SPORT

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

Disa nga futbollistët më të spikatur shqiptarë, por edhe Kombëtarja, viktima të ofendimeve

shpresat

Greqia, histori e përsëritur racizmi
Ndeshja e Shpresave në vitin 2005, ngjarja më flagrante
ERALD KODHELI

N

ë këto vitet e fundit, në Gre qi futbollistët shqiptarë, skuadrat përfaqësuese dhe tifozët e thjeshtë kanë qenë në qendër të episodeve negative në fushën e lojës, por edhe jashtë saj. Fatkeqësisht, të jesh shqiptar në Evropë nuk është e thjeshtë. Realiteti qëndron se jemi një popull i diskriminuar, kryesisht në vendet fqinje, vetëm për shkak të origjinës. Megjithatë, në këtë dekadë, situata është bërë gjithmonë më alarmante për ata, që në teori janë ambasadorët e vendit tonë në kontinentin e vjetër. Gjithçka duke filluar nga viti 2001, në ndeshjen Greqi-Shqipëri, të vlefshme për eliminatoret e Botërorit 2002, vazhduar në vrasjen e të riut shqiptar në Athinë, Gramoz Palushi në vitin 2004, grisja e flamurit tonë kombëtar në sfidën e skuadrës Shpresa në vitin 2005 dhe për të përfunduar me episodet ku racizmi shprehet me mënyra nga më të ndryshmet ndaj futbollistëve shqiptarë, të cilët militojnë në kampionatin helen.

FOTO STRAKOSHA Gardiani legjendar ka qenë viktima e parë e ksenofobisë në kampionatin grek, pas fitores me shifrat 2-0 në vitin 2000

EDVIN MURATI Pas ofendimeve nga tifozët kundërshtarë Murati ka reaguar ndaj provokimeve dhe ka bërë gjeste antisportive

ALBAN BUSHI Revolta kundër sulmuesit shqiptar ka ardhur pasi ai është munduar të largojë nga "ballafaqimi" me tifozerinë kundërshtare shokun e tij, Hallamani

EPISODI
Çast nga ekzekutimi i Himnit tonë Kombëtar, gjatë ndeshjes së një viti më parë mes Shpresave të Shqipërisë dhe atyre të Greqisë, ku kuqezinjtë "e vegjël" kanë qenë në qendër të sulmeve raciste

LOJTART
"parajsa" ku ndodheshin pas humbjes 2-1 në "Qemal Stafa". Të gjithë, pa përjashtim, si brenda ashtu edhe jashtë 28 mijë kilometrave katrorë e kanë festuar gjatë atë rezultat, që cilësohet më i suksesshmi në historinë e përfaqësueses kuqezi. Por, mbrëmja është prishur nga lajmi i vrasjes në Greqi të Gramoz Palushit. 21-vjeçari ishte duke festuar triumfin, në momentin kur një i ri grek dhe banues në SHBA e ka goditur për vdekje. Shpresat 29 mars 2005 - Greqi-Shqipëri, eliminatoret e Evropianit U-21. Për ata që i kanë parë pamjet, gjithçka ka qenë tronditëse. Për të tjerët, edhe një foto mjafton për të krijuar idenë. Tifozët grekë, edhe ndeshjet e përfaqësueseve 21-vjeçare i shohin si mundësi të mirë për të shprehur ksenofobinë e tyre, duke grisur flamurin shqiptar. Për minuta me radhë, forcat policore të pranishme kanë qenë thjesht spektatorë të asaj shfaqjeje të shëmtuar, ndërkohë që, ajo që ka mbetur nga flamuri kuqezi është rivendosur në shtyllë vetëm pas kërcënimeve të delegacionit shqiptar, se nuk do të dilte në fushë, nëse emblema kombëtare nuk do vendosej atje ku i takonte.

Kombëtarja 2 qershor 2001 - Greqi-Shqipëri, eliminatoret e Kupës së Botës 2002. Duhej të ishte një ndeshje futbolli, por në realitet është shndërruar në një arenë të vërtetë racizmi dhe dhune. Ksenofobi pa limit dhe ngjarje që nuk kanë asnjë lidhje me sportin e topkëmbës. Federata Greke vendos që të spostojë ndeshjen nga Athina, e mbipopulluar me shqiptarë entuziastë (mbi të gjitha pas fitores së disa muajve më parë në Tiranë me shifrat 2:0) në stadiumin e Kretës. Qyteti ishullor, nga të paktët i "papushtuar" prej emigrantëve, ka rezervuar një atmos-

ferë armiqësore si në fushën e lojës dhe në tribunat kryesore, ashtu edhe jashtë impiantit. Tifozët fanatikë grekë nuk janë kursyer në sharje dhe shprehje raciste, por kanë arritur deri në hedhjen e sendeve të forta në fushë (edhe

stolat e stadiumit), me qëllim frikësimin e Kombëtares shqiptare. Në tribuna, delegacioni shqiptar, pjesë e të cilit ishin edhe gazetarët sportivë, përveç ofendimeve, janë përballur edhe me bishtat e ndezura të cigareve, që fluturonin nga

të gjitha anët. Situata ka qenë më dramatike jashtë stadiumit, ku mbështetësit kuqezinj janë bërë pre e dhunës fizike, vetëm sepse paguan për të qenë të pranishëm në atë sfidë, që në përfundim ka regjistruar shifrat 1-0 për Greqinë.

Tifozi i vrarë 4 shtator 2004 - Shqipëri-Greqi, eliminatoret e Kupës së Botës 2006. Helenët e drejtuar nga Otto Rehagel, të freskët nga shpallja Kampion Evrope, në aktivitetin e zhvilluar në Portugali bien dhunshëm nga

BASKETBOLL

Lideri i kuqezinjve tregon atmosferën e pragndeshjes

ERMAL KUKA

O

ptimizmi ka pushtuar Ko Shumë nga manovrat mbëtaren shqiptare të bassulmuese të kuqezinjve ketbollit në ditën para sfidës me do të varen nga sulmuesi Gerti Shima Britaninë e Madhe, pasi të gjithë janë të bindur se ndaj një kundërshtari të tillë mund të arrihet edhe fitorja e parë në këtë edicion të Eurobasket. Një nga liderët e përfaqësueses kuqezi, shkodrani Afrim Bilali, tregon atmosferën e kësaj Në sfidën e sotme përballë Britpragndeshjeje dhe se si anisë së Madhe, pengesa me e ekipi ynë është përgativështirë që del përpara Kombëtares tur për një sukses pas dy shqiptare e basketbollit është ndeshjeve, ku ka qenë mbrojtja kundërshtare. Përfaqësuesja ishullore është rivali i vetëm shumë afër rezultatit në grupin B eliminator, që shquhet pozitiv. Basketbollisti, për forcë të theksuar në këtë repqë aktivizohet prej katër art. Kjo duket qartë jo vetëm në vitesh me skuadrën e gjatësinë e basketbollistë të Valbonës, tregon se, papërzgjedhur nga trajneri Kris Finç, varësisht dy rezultateve por edhe në rezultatet e arritura në të para, në grup mbidy ndeshjet e para, ku kanë fituar 1 zotëron optimizmi, pasi dhe humbur 1. Në sfidën e parë të ekipi ka konkurruar denluajtur në fushën e Sllovakisë, Britjësisht deri tani. "Ne jemi ania e Madhe ka humbur me shistërvitur rregullisht që frat 73-62, ku gjithsesi ka ditur të prej fillimit të edicionit mbajë në tension një rival shumë të dhe kemi treguar lojëra fortë. Skuadra ka spikatur në të mira në të dy takimet ndeshjen e dytë, të fituar në shtëpi e para, edhe pse jemi me Holandën me shifrat 63-39, ku mundur. Kemi qenë në ajo që bie më shumë në sy është gjendje të shfaqemi në numri i pakët i pikëve të pësuara. të njëjtin nivel me kundërshtarin në këto ndeshje, përveç disa momenteve që na kanë kushtuar një ekip që përfiton nga shtatlartëedhe fitoren, të cilës i kemi shkuar sia e lojtarëve dhe ka një lojë shumë afër. Por tani ne kërkojmë që, mbrojtëse, duke arritur edhe rezupërveç lojës, të arrijmë edhe rezul- ltate surprizë si ndaj Holandës. Por tatin. Normalisht nuk do të jetë e dëshira jonë ekziston, ndërsa grulehtë, pasi Britania e Madhe është pi i lojtarëve është bashkuar në lojë

SHIMA

Bilali ndez sfidën: Janë një skuadër që mund të mposhtet

Kundërshtarët

Mbrojtja pika më e fortë, me Holandën 39 pikë të pësuara

falë stërvitjeve bashkë dhe dy ndeshjeve, prandaj pretendojmë rezultat në këtë takim", tregon ai. Rezultatet e kundërshtarëve kanë qenë mjaft të mira, duke parë se kanë mundur një ekip me për-

vojë si Holanda, duke e kufizuar në vetëm 39 pikë. Sipas Bilalit, do të jetë pikërisht mbrojtja, ajo që do të vendosë fatet e kësaj ndeshje. "Duke pasur parasysh lojën e kundërshtarit, ne jemi stërvitur

e thashë, jemi përgatitur për këtë lojë dhe do të arrijmë t'i përballojmë taktikisht ata. Gjithsesi, mendojmë se këtë kundërshtar mund ta përballojmë, pasi është nga më të lehtët në grupin tonë, edhe pse duhet të jemi të kujdesshëm deri në minutën e fundit", vijon Bilali. Në Sot një vlerësim të përgjithsShqipëri-B. e Madhe (ora 18:00) hëm të përfaqësueses dhe asaj që pritet nga ajo Bjellorusi-Sllovaki (ora 19:00) në këtë edicion, Bilali nuk ngurron të thotë se GRUPI B problemet e fillimit të fazës përgatitore kanë Skuadra Nd. P . ndikuar në paraqitjen e ekipit para eliminator1. Sllovaki 2/1 5 eve. "Normalisht që kushtet e ofruara nga 2. Holandë 2/1 5 Federata Shqiptare e 3. Britani e Madhe 1/1 3 Basketbollit nuk kanë qenë plotësisht ato që 4. Bjellorusi 1/1 3 kërkonim ne dhe vësh5. Shqipëri 0/2 2 tirësitë tona vazhdojnë. Por dashuria për këtë sport ka bërë që gjithsesi Ndeshjet të japim maksimumin si në stërvitje ashtu edhe në Sllovaki-Britani e Madhe 73-62 ndeshje. Normalisht që Bjellorusi-Holandë 61-74 kjo situatë duhet t'i ndërgjegjësojë në të Shqipëri-Bjellorusi 73-78 ardhmen në mënyrë që Holandë-Sllovaki 71-63 ekipi kombëtar të pretendojë më shumë dhe jo Sllovaki-Shqipëri 101-88 vetëm përfaqësimet dinjitoze", përfundoi prononBritani e Madhe-Holandë 63-39 cimin e tij për "Shqip" basketbollisti i përfaqëgjatë këtyre ditëve më shumë në sueses. Për ndeshjen ndaj Britanisë aspektin mbrojtës, pasi do të së Madhe pritet të mungojë Orion presim lëvizjet e kundërshtarit, do Garo, i dëmtuar ndaj Sllovakisë, ndërtë jetë pikërisht loja në tabelë ajo që sa janë riaftësuar në kohë Mema dhe do të vendosë ndeshjen, pasi kemi Karaj, të cilët kishin shfaqur dëmtime kundërshtarë fizikisht të fortë. Siç të lehta pas këtij takimi.

E MERKURE, 13 SHTATOR 2006

S P O R T

SHQIP 3 1

Penalizimi në Çmimin e Madh të Monzas ka qenë subjekti i sulmit të kampionit të botës kundrejt gjermanit

Alonso “hap zjarr” kundër Shumit
Spanjolli tregohet i ashpër: Është piloti më antisportiv
umbja, por në veçanti pe nalizimi që ai mori në pro vat zyrtare në garën e Monzas, duket se nuk është gëlltitur lehtë nga kampioni i botës në fuqi në F1, Fernando Alonso, i cili ka sulmuar ashpër gjermanin fitues në këtë garë, Mikael Shumaher: “Mikael është piloti më i ndihmuar dhe më antisportivi në historinë e Formula 1. Zidane u largua me më shumë krenari se sa ai. Por kjo nuk na bën të mohojmë se ka qenë piloti më i mirë në garim”, deklaroi Alonso, në një intervistë dhënë së përditshmes sportive spanjolle “Marca”. Mes dy pilotëve duket se nuk ka ekzistuar kurrë ndonjë simpati, madje që prej dueleve të para, disa vite të shkuara. Por fjalët e Alonsos të bëjnë të mendosh se tek ai ekziston një urrejtje e thellë kundrejt rivalit gjerman dhe jo vetëm në pistën e garës. “Ai do të largohet më keq se sa Zinedine Zidane nga sporti, tha Alonso. Mikael do të mbetet piloti më i ndihmuar dhe më antisportiv në historinë e F1”. Penalizimi me pesë vende në startin e garës së Monzës, marrë nga komisarët e pistës, e ka tërbuar fare Renonë dhe në veçanti spanjollin e ri: “Për shumë kohë, askush nuk do ta besojë atë penalizim. Arsyeja që më është dhënë penalizimi në Monza është diçka që e kalon fare vijën e ndershmërisë. Këtë gjë e ka pranuar edhe shtypi italian, sipas të cilit, kjo nuk është diçka e mirë për sportin”. Tashmë Shumi ndodhet vetëm 2 pikë larg Alonsos në garën për titullin Kampion Bote, kur mbeten dhe tri gara për t’u zhvilluar: “Ka pasur shumë vendime kundër njërit dhe në favor të të tjerëve, por asgjë më shumë. E di mirë, se qesh mirë, ai që qesh i fundit. Diferenca me Ferrarin është ngushtuar, pasi më parë makinat e kuqe fitonin me shumë diferencë ndaj nesh. Në tri garat që mbeten, do të bëjmë gjithçka që kampionati të mbetet i yni”, deklaron Alonso. Kanë kaluar vetëm tri ditë nga shpallja e largimit nga Formula 1 të Mikael Shumaherit, por kanë nisur menjëherë zërat për një rikthim të tij në F1, në botërorin e vitit 2008, vetëm pas një viti pushim. Këto dyshime i ka hedhur në tregun e mediave, menaxheri i pilotit, Vili Veber: “Për momentin ai do të pushojë. Por nëse do të mërzitet, do ta shohim. Unë do t’u përgjigjem të gjithë drejtuesve të skuadrave që do të më telefonojnë”. Hamendjet në këtë drejtim janë shtuar aq shumë, saqë ka pasur të tilla fantastike, se Shumi mund të bëhet shok skuadre me Alonson tek MekLaren, apo mund të bëhet piloti i parë i Renosë, nëse vitin e ardhshëm nuk funksionon çifti i pilotëve, Fizikela-Kovalainen. Por hamendja më e besueshme është ajo e moskthimit të tij më në gara, të paktën si pilot, por si këshilltar sportiv i Zhan Todit te Ferrari.

NDËSHKIMI

H

Shumaher do të largohet shumë më keq se sa Zinedine Zidane nga Sporti

Mikael do të mbetet piloti më i ndihmuar dhe më antisportiv në historinë e F1

Kufur pezullohet tri javë
Prova televizive ndëshkon me 3 javë mbrojtësin ganez të Livornos, Samuel Kufur. Në takimin e javës së parë, mbrojtësi ka goditur gjatë ndeshjes me bërryl Panuçin dhe kanë qenë pikërisht provat televizive që e kanë vënë me shpatulla pas murit futbollistin. “Veprimi i Kufur është ekstremi i violencës dhe skualifikimi është i pashmangshëm”, kanë deklaruar drejtuesit e Komisionit Disiplinor.

GARAT

PENALIZIMI

Deri në përfundimin e kampionatit botëror kanë mbetur ende edhe tri gara për t’u zhvilluar

Spanjolli është penalizuar në Monza, pasi ka penguar qëllimisht brazilianin Masa në prova

A TA L A N TA
DUELI TRANSFERIMI

AlonsoShumaher, pas garës së fundit të zhvilluar në Monza, ndahen vetëm me dy pikë diferencë

Fernando Alonso sezonin ardhshëm do të largohet nga Reno për t’u bashkuar me MekLaren

Vieri zhvillon stërvitjen e parë
Rikthehet Bobo Vieri. Sulmuesi ka zhvilluar stërvitjen e tij të parë me Atalantën. “Nuk kam ardhur me pushime në Bergamo”, ka thënë futbollisti. “Është detyra ime që të përgatitem deri në pikën e duhur për të dhënë kontributin maksimal për shpëtimin e Atalantës. Zgjodha këtë skuadër, pasi kam luajtur dikur dhe aktualisht ndihem i lumtur që jam futbollist i Atalantës”.

KAMPIONI NE FUQI I BOTES, FERNANDO ALONSO

ÇIKLIZEM

Dy miqtë e tij të skuadrës pranojnë se amerikani ka përdorur EPO në Turin e Francës ‘99

Rikthehet hija e dopingut edhe mbi legjendën Armstrong
istoritë e pranisë së dopin gut në çiklizëm duket se nuk duan ta lënë të qetë Lens Armstrongun. Tashmë janë rikthyer dyshimet se ai ka përdorur Ish-çiklisti Franki doping që në Turin e parë të Andreu ka deklaruar, Francës, nga shtatë në total të se vendimi për të bërë fituar prej tij. Dy ish-shokë të të ditur këtë lajm është skuadrës së Armmarrë në të mirë të strongut kanë deçiklizmit klaruar se ai ka përdorur substanca të ndaluara në Turin e Francës të vitit 1999, i pari i fituar prej amerikanit të madh. Ish-çiklisti Franki Andreu ka deklaruar, se vendimi për të bërë të ditur këtë lajm është marrë në të janë ushtruar gjatë Turit të Francës. Por ky deklarim duket se vë në mirë të çiklizmit. Por, nga të dy çiklistët, ish-shokë skuadër të Arm- pikëpyetje dhe integritetin moral të kampionit të madh, Lens Armstrongut, njëri ka dashur të mbetet anonim. Ata, edhe pse kanë pran- strong. Gjatë muajit qershor, shtyuar se kanë përdorur substanca të pi francez kishte botuar deklarimet ndaluara, nuk kanë rezultuar asn- e Betsy Andreut, gruas së Frankit, e jëherë pozitivë në kontrollet që u cila kishte thënë se ka parë Arm-

H

‘‘

ingut. Ndaj denoncimi i fundit i dy ish-shokëve të Armstrongut nuk bën gjë tjetër, veçse hedh baltë mbi figurën e madhe dhe “të papërlyer” të kampionit të madh, që nuk përDenoncimi i dy ishdorte kurrë dopvitin e shokëve të Armstrongut ing. Edhe mbasi kaluar, nuk bën gjë tjetër veçse Armstrong dekhedh baltë mbi figurën laroi largimin nga garat zyrtare, një polemikë e fortë e madhe dhe “të plasi në Francë papërlyer” rreth përdorimit prej tij të dopingut, gjë të cilën kampioni e quajti fushatë për të ulur vlerat e tij dhe për të njollosur karrierën fantastike. Historitë e dopingut, ndërkaq janë bërë tema të ditës strongun ndërsa merrte medika- dhe pothuajse për të gjithë kampimente të ndaluara. Gjithashtu, në onët e mëdhenj të këtij sporti në muajin gusht kishte dalë lajmi, se vitet e fundit. Ndoshta ideja e ishnjë kampion i dytë, i pastër me ur- kampionit të botës, Françesko Mozinën e çiklistit amerikan, është para- er, për liberalizimin e substancave qitur në laboratorët e Turit 1999, të tilla, do të ishte një zgjidhje për t’iu ndërsa ishte zhdukur kampioni me dhënë fund skandaleve në çiklurinën e pisët, nga përdorimi i dop- izëm.

‘‘

DOPINGU

Landis, në kundërsulm ndaj francezëve
Flloid Landis hidhet në kundërsulm. Fituesi i skualifikuar i Turit të Francës i ka kërkuar Agjencisë Amerikane Antidoping (Usada) të rishikojë procedurat e kryera nga laboratori nacional francez, Chatenay-Malabry kundër çiklistit amerikan. Sipas avokatit të tij, testi është kryer në kundërshtim me normat e Agjencisë Botërore të Antidopingut (AMA).

sadl knai

Fëmija pas porte shënon gol të rregullt...
BRAZIL - Një kapës topash, në vend që t’ia jepte topin portierit, e ka gjuajtur, duke shënuar gol. Dhe arbitri, në këtë rast një grua, e ka quajtur të vlefshëm. Kjo është një ngjarje e vërtetë, e regjistruar të dielën e kaluar gjatë një takimi të Kupës FPF të Brazilit. Në fushë luanin Santakruzense dhe Atletiko Sorokaba. Kapësi i topave ka shënuar gol në portën e Sorokabas. Pasi arbitrja Silvia Rexhina de Oliveira e ka quajtur të vlefshëm ka plasur dhe skandali. Një mbrojtës i skuadrës së penalizuar, protestoi me forcë dhe përfundoi jashtë fushe me karton të kuq. Kaq ka mjaftuar që lojtarët t’u sulen vijërojtësve, ndërsa përleshje janë regjistruar edhe në shkallët e stadiumit.

‘‘

‘‘

Mrno uij

“Interi është skuadra më e mirë në botë”
ANGLI - Trajneri portugez i Çelsit, Zhoze Murinjo, që zakonisht është protagonist i kritikave, apo thumbave helmues, këtë herë ka bërë një kompliment. “Interi është skuadra më e mirë në botë”, ka thënë Murinjo, sipas të cilit skuadra e tij synon këtë sezon, në veçanti, te trofeu i Ligës së Kampioneve. Portugezi ka deklaruar, se të paktën 10 klube evropiane janë në valle për ta fituar trofeun e madh, por për të Interi duket se është më i favorizuari: Në pikëpamje numerike, por edhe cilësore, mendoj se Interi është skuadra më e mirë e këtyre çasteve, ndaj e shoh të favorizuar në garën për titullin në Ligën e Kampioneve”.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful